KLOK MODERN ÄLSKAD. Idéer för Halmstad Valet 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KLOK MODERN ÄLSKAD. Idéer för Halmstad Valet 2014"

Transkript

1 KLOK MODERN ÄLSKAD Idéer för Halmstad Valet 2014

2 VÄLKOMMEN Halmstad är en härlig plats att leva på. Vi som bor här har tillsammans byggt upp en kommun där människor trivs. En kommun som välkomnar idéer, engagemang och nytänk. Som tack vara sin breda arbetsmarknad och sitt livskraftiga näringsliv har fått uppleva stadig tillväxt och därmed också en välfärd i ständig utveckling. Vi moderater är stolta över Halmstad och över att vi har fått vara delaktiga i arbetet med att forma kommunen till vad den är idag. Men vi har samtidigt blicken riktad framåt. I det här programmet har vi sammanställt några av de tankar och idéer som vi vill vägledas av i framtiden. Tankar och idéer om hur vi ser på Halmstad som en klok, modern och älskad kommun. Vi ser fram emot att få dela dessa tankar med dig. Välkommen in!

3 KLOK Vi tror på en klok kommun. På en kommun som hushåller med resurser, är långsiktig och tar ansvar för både dagens och morgondagens generationer. Som vårdar sina invånare och företag och inte tappar bort någon på vägen. Här är våra idéer för ett ännu klokare Halmstad. Livskraftiga företag är kommunens hjärta Bra villkor för företagande är en förutsättning för ett starkt näringsliv i Halmstad och när företagen mår bra så mår hela kommunen bra. Ett livskraftigt näringsliv är den viktigaste faktorn för en rik och blomstrande kommun. Att starta och driva ett företag är att förverkliga en dröm. Den drömmen får inte förstöras av krångliga rutiner och regler. En av de viktigaste insatserna vi kan göra för företagsklimatet är att minimera onödig byråkrati. Vi ska garantera en rättssäker och effektiv handläggning av alla ärenden. Vi ska vara snabba, korrekta och förutsägbara, men också kunna leverera över förväntan. Självklart ska alla kunna förvänta sig ett bra bemötande, hög tillgänglighet och god service. Halmstads kommun har ett självklart ansvar för att inte slå undan benen på privata företag. Kommunen ska inte överproducera, dumpa priser eller sälja varor och tjänster som konkurrerar med privata alternativ. Detta är en grundläggande princip för oss moderater.

4 Vi vill också på olika sätt underlätta för företag som verkar i Halmstad. För yrkesmänniskor som har hela staden som sin arbetsplats vill vi till exempel underlätta genom att införa ett generellt parkeringstillstånd för hela kommunen. Restaurangnäringen och centrumhandeln bidrar på ett avgörande sätt till Halmstads attraktionskraft. Därför är det viktigt att kommunen är öppen för förslag och nya sätt att utveckla centrum. Vi är positiva till längre öppettider för de nattklubbar som önskar det. Vi vill se ett Halmstad som sjuder av liv året runt. Genom att fortsätta utveckla centrummiljön och locka till oss kulturevenemang så vill vi bidra till att centrum blomstrar hela året. Vi vill skapa fler gröna miljöer där blommor och annan grönska används för att försköna och skapa ett centrum med attraktionskraft. Vi ska synas utåt Halmstads kommun ska arbeta aktivt med etableringsfrågor och förstärka de kluster som bildas, så att lokala företag kan växa och nya välja att flytta till Halmstad. Vi tror på Halmstad som ett starkt regionalt centrum. Som en viktig del av Region Halland, men också med naturliga kontakter med Öresundsregionen, Göteborgsområdet, och den småländska entreprenörsregionen. Halmstad ska sträva efter internationella affärer, samt utbyte och kontakter inom näringsliv, kultur, idrott och utbildning.

5 Varje krona ska respekteras Varje skattekrona har sitt ursprung i tid som du och andra har lagt på att arbeta. Varje skattehöjning tar ifrån dig makten över dina egna pengar. För oss betyder det att varje krona som du bidrar med ska respekteras och alltid användas på bästa sätt. Det är viktigt att ständigt utvärdera och ompröva kommunens utgifter. Med tydliga mål och uppföljningar säkerställer vi att dina pengar används på rätt sätt och att vi inte använder mer pengar än vad som är nödvändigt. En viktig del i detta är att öka takten i arbetet med att energieffektivisera kommunens fastigheter. Att elda för kråkorna är både ett slöseri med jordens resurser och med dina pengar. Stötta när det behövs Den som saknar resurser ska fångas upp av det gemensamma skyddsnätet, men också snabbt få hjälp att ta sig tillbaka till egen försörjning. Att passivt titta på när människor fastnar i utanförskap är oacceptabelt. När steget tillbaka blir för stort ska Halmstad som kommun arbeta aktivt med coachning, lärlingssatsningar, arbetspraktik och praktisk kompetensutveckling. Vi ska fördjupa kommunens samarbete med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, men också med privata bemanningsföretag, stiftelser och andra organisationer. Kommunen har ett stort ansvar för att bryta utanförskap. Integration är en nyckelfråga För en stor del av Halmstads utlandsfödda invånare är arbetsmarknaden i praktiken stängd. Det är en ohållbar situation. För

6 nyanlända som inte integreras i kommunen blir vägen till arbete mycket lång. Därför är integration en nyckelfråga för oss. Halmstads kommun ska erbjuda utbildningar och praktikplatser av hög kvalitet. Kommunen ska också hjälpa till med att snabbt och effektivt validera utländska betyg och utbildningar. Byråkrati får aldrig bli ett hinder för den som vill arbeta. Vi vill också att kommunen ska ta ett tydligt ansvar för undervisningen i svenska när nyanlända flyktingar kommer till Halmstad. Språket är nyckeln till integration och därför ser vi med oro på att flyktingar placeras i boenden utan att erbjudas språkundervisning. Undervisning i svenska bör ges från första dagen gärna i samarbete med de frivilligorganisationer som redan idag gör ett enastående arbete. En lyckad politik för integration måste också ställa krav på de nyanlända invånarna. Vi är mycket tydliga med att alla nyanlända har ett stort eget ansvar för sin integration. Det innebär att vi ska ställa krav på deras deltagande i de aktiviteter som kommunen anordnar. Det är bra för dem och det är bra för Halmstad. Utbilda för arbetslivet När utbudet av utbildningar växer så är det viktigt att skolan är med och hjälper eleven på vägen. Eleven måste se en tydlig koppling mellan sina val och arbetsmarknaden. Därför är praktik en viktig del av utbildningen. Vi vill att studie- och yrkesvägledarnas insatser ska utformas så att unga får en realistisk bild av hur arbetsmarknaden ser ut och var jobben finns. Arbetslöshet får aldrig bli det naturliga steget mellan utbildning och arbete. När nyutbildade ungdomar hamnar i arbetslöshet betyder det att vi har misslyckats med att tillgodose både deras och företagens behov. Därför måste avståndet mellan utbildning och arbete minska. Vi vill stärka samarbetet mellan skola och

7 näringsliv. Vi vill erbjuda karriärrådgivning för att hjälpa unga att hitta rätt. Vi vill också utöka samarbetet med organisationer som utbildar i entreprenörskap. Vi vill utveckla projektet Sommarkraft så att det ger en bättre förberedelse för arbetslivet. Så långt som möjligt ska sommarjobbet efterlikna en normal anställning till exempel genom att eleverna får skriva en ansökan och intervjuas för de sökta jobben. Högskolan är viktig både för Halmstads och för Hallands framtid. Kommunen bör utveckla sitt samarbete med högskolan till ännu fler områden än idag. Halmstads kommun ska erbjuda praktik och traineeplatser. Vi ser gärna att den kompetens som högskolan genererar stannar i Halmstad och bidrar till kommunens utveckling. Halmstad ska vara så attraktiv som studentstad att man både vill studera här och stanna kvar efter examen. Ett tydligt ansvar för miljöfrågorna Sverige är världsledande på miljöområdet och ekokommunen Halmstad ska vara ledande i Sverige. Detta kan vi bara uppnå tillsammans. Vi vill göra det lättare för dig att göra en insats. Effektivare källsortering, fler möjligheter till insamling av miljöfarligt avfall och ett betydligt bättre system för återanvändning är några av åtgärderna som vi vill fokusera på. Förbud och avgifter är effektiva sätt att nå resultat i miljöfrågor. Men de slår också blint och tar sällan individuell hänsyn. De ska därför bara användas där det är absolut nödvändigt eller som en sista utväg. I första hand ska vi sträva efter att nå resultat med hjälp av information och dialog. Viljan att göra det som är bäst för miljön är den starkaste drivkraften för förändring.

8 Halmstad i rörelse Ett liv i rörelse är nyttigt i alla åldrar. Oavsett om man vill stimulera inlärning hos unga eller förebygga skador och sjukdomar hos äldre så har fysisk aktivitet oslagbara fördelar. Därför vill vi satsa på mer idrott i skolan. Gärna som ett komplement till fritidsverksamheten, men också för elever högre upp i åldrarna. Daglig rörelse är inte bara nyttigt, utan har också bra effekt på skolresultaten. Vi ser gärna ett nära samarbete med föreningslivet. Enkla och lättillgängliga träningsredskap i utomhusmiljöer är ett utmärkt komplement till den som tränar. Men det bidrar också till ökad rörelse och utomhusaktivitet, vilket ökar tryggheten i gaturummet. Vi vill därför bygga fler utegym för aktiva människor i alla åldrar. Både på platser där människor rör sig och på platser där människor skulle vilja röra sig. Inte minst mår äldre bra av rörelse. Lättare styrketräning och dans är exempel på aktiviteter som på olika sätt kan minska riskerna för såväl fallolyckor som demenssjukdomar. Därför vill vi hitta nya vägar för att få Halmstads äldre invånare att röra på sig mera.

9 MODERN Vi tror på en modern kommun. Ett Halmstad som vågar pröva nya vägar. Som låter människan stå i centrum och som är ett föredöme för andra. Här är våra idéer för ett ännu modernare Halmstad. Vi tar täten En tillgänglig och effektiv kommun är en förutsättning för att våra invånare och företag ska kunna fungera i en värld som ställer allt högre krav. Därför ska tillgängligheten till kommunen förbättras. Elektroniska tjänster ska alltid finnas som ett alternativ. Svarstiderna ska vara korta och handläggningen snabb. Den politiska nivån måste klara av att hålla samma tempo som resten av samhället. Det politiska arbetet i Halmstad ska bli effektivare. Vi vill minska antalet ledamöter i kommunfullmäktige och se över storleken på våra nämnder och styrelser. Vi vill hitta nya arbetssätt och samarbeten inom och utanför kommunen. Halmstad har goda förutsättningar att bli en ännu attraktivare destination för möten under årets alla månader. När terminalen för stadsbussarna flyttar till resecentrum öppnar sig intressanta möjligheter att utveckla området vid Österskans. Idén att skapa förutsättningar för ett Teaterhotell bör förverkligas. Med ett läge nära resecentrum finns det goda förutsättningar att skapa den bästa regionala mötesplatsen mellan Göteborg och Malmö.

10 Tullkammarkajen och området runt resecentrum har mycket goda förutsättningar att bli Halmstads nya stadsdel. Blandad bebyggelse ökar attraktionskraften och tar tillvara det nya resecentrums pendlingsmöjligheter. En modern arkitektur kan öppna för okonventionella boendelösningar. Vi ska satsa ännu mer på utåtriktat arbete. Hela kommunen ska genomsyras av en vilja att stötta de företag som kan utveckla vår stad och skapa nya arbetstillfällen. Låt människan stå i centrum Vi tror på valfrihet. Också inom välfärden är det en självklarhet för oss att du ska kunna välja vem som ska hjälpa dig i ditt eget hem eller vilket äldreboende du eller dina anhöriga ska bo på. I Halmstad ska medborgarna vara viktigare än politikerna. Valfrihet och god service är våra ledstjärnor. Medborgaren ska stå i fokus och styra verksamheten. Vi vill att fler av kommunens förskolor ska profilera sig med specifika inriktningar för att redan i förskoleåldern väcka barns olika intressen för till exempel teknik, matematik och språk. Vi tror också att det är bra om fler fristående alternativ inom barnomsorgen får möjlighet att starta i Halmstad. Det ökar mångfalden och ger dig större möjlighet att påverka vardagen för dig och dina barn. Dagbarnvårdare är en form av fristående barnomsorg som vi gärna skulle se mer av. Fristående grundskolor i Halmstad är positivt för att bredda valfriheten, öka mångfalden av pedagogiska alternativ och ytterligare förbättra kvaliteten i samtliga verksamheter.

11 Vi tror också på valfrihet inom gymnasieskolan. Konkurrens mellan fristående och kommunala alternativ hjälper skolorna att utvecklas och lära av varandra. Vi vill samtidigt skapa nya arenor för erfarenhetsutbyte mellan de kommunala och de fristående gymnasieskolorna. Med rätten att välja följer den självklara rätten att välja bort. Ingen verksamhet ska kunna ta dig för given. De som inte gör sitt yttersta för att ta hand om dig kommer inte att överleva på sikt. Konkurrens är ett effektivt verktyg för att förbättra kvaliteten i välfärden. Människor ska stå i centrum. Det gäller både män och kvinnor. Ett jämställt samhälle är en förutsättning för tillväxt, välfärd och personlig utveckling för alla. Jämställdhetsarbetet ska vara en integrerad del i alla kommunala verksamheter. Lyssna på invånarna Alla har en historia att berätta. Oavsett om det är en historia i stort eller i smått så är det bara genom att lyssna på den som vi kan lära oss något nytt om världen. Vi vill att Halmstad ska vara en lyhörd kommun. Vi är måna om att ha en ständigt pågående dialog med näringslivet på alla kommunala nivåer. Livskraftiga företag ligger till grund för all vår välfärd och bara genom dialog kan vi nå en gemensam bild av vad som krävs för en fortsatt tillväxt i kommunen. Det är också viktigt för oss att ta tillvara de äldres erfarenhet och kompetens. Vi ska aktivt lyssna på och anpassa verksamheten inom äldrevården efter deras önskemål. Kommunens service ska styras av behoven inte tvärtom.

12 För många föräldrar är åtta till femarbete inte längre det normala. Därför vill vi arbeta för mer flexibla öppettider i förskolan. Det är viktigt att barnomsorgen anpassas till en modern arbetsmarknad och att hämtning och lämning inte blir ett alltför stort stressmoment för föräldrarna. Det sägs att Nissan delar Halmstad på mitten. Att det finns en sida som är rätt och en som är fel. Den bilden vill vi ändra på. Nissan ska bli länken som binder samman Halmstad som förenar stadens delar. Vi vill därför utveckla området kring Nissan. I detta arbete vill vi tydligare än någonsin tidigare involvera kommunens alla invånare. Detta Uppdrag Nissan ska med hjälp av ny teknik och innovativa arbetssätt bli ett projekt för alla. och lyssna på våra framtida invånare Halmstad är en fantastisk stad att leva i och det borde fler få chansen att upptäcka. Vi vill satsa på att locka hit unga vuxna som kan upptäcka Halmstad som en framtida plats att bo, studera och arbeta på. Som ett första steg skulle vi gärna återigen se möjligheter för unga att campa i Halmstad på ett sätt som lockar just den gruppen. Dagens unga är morgondagens invånare och besökare. Halmstad ska därför prioritera evenemang och aktiviteter som vänder sig till unga. Vi vill också på andra sätt utveckla sommarstaden Halmstad. Vi skulle gärna se fler unga sommarlovsentreprenörer som erbjuder aktiviteter för de barnfamiljer och badgäster som gästar kommunen.

13 Våga pröva nya vägar Barns lust att lära borde inte begränsas av föräldrarnas möjligheter att lära ut. Därför vill vi satsa på läxhjälp och utlärande av studieteknik inom ramen för fritidsverksamheten. På så sätt stärks fritidsverksamhetens pedagogiska ansvar ytterligare. Vi ser gärna också att frivilliga engageras i arbetet med läxhjälp för att öppna upp skolan och ge eleverna nya perspektiv på studier. En bostad får inte vara ett hinder för att leva. Halmstad ska ha ett rikt utbud av bostäder som fungerar i livets alla situationer. Vi ska uppmuntra och stödja byggföretag som vill etablera nya spännande boendeformer i kommunen. Det kan vara bostäder som passar människor med funktionsnedsättning eller som görs tillgängliga genom bostadsanpassningar. Det handlar också om trygghetsboenden och seniorboenden. Boendealternativ ska finnas i alla delar av kommunen. Vi tror på möten mellan människor. Ett samhälle som låter människor mötas är ett samhälle som säger nej till rädsla och intolerans. Därför vill vi uppmuntra och stötta skolor, föreningar och företag som skapar möten som överbrygger sociala, kulturella eller språkliga barriärer. Vi vill stödja den som tar ett extra stort ansvar för vår gemensamma miljö. Därför vill vi införa ett system med helt avgiftsfri parkering för så kallade supermiljöbilar. Detta är en billig åtgärd som avsevärt förbättrar kalkylen för den som funderar på att köpa en utsläppsfri bil. Vi vill också se över möjligheterna att införa ett gemensamt parkeringstillstånd för miljöbilar tillsammans med andra halländska kommuner. Det ska vara lätt att göra rätt!

14 Att uppmuntra innovation och ny teknik är en central del i arbetet med att minska våra klimatutsläpp. Vi vill därför att kommunen genom sina energi och bostadsbolag ska underlätta för den som vill äga en elbil. Ett väl utbyggt fjärrvärmenät är en av de mest effektiva metoderna för att minska klimatutsläppen. Men den fortsatta utbyggnaden kan hämmas av det kommunala monopolet och osäkerheten kring framtida priser på värme. Vi vill därför utreda möjligheterna att släppa in flera leverantörer av värme i Halmstads fjärrvärmenät. Till exempel skulle solenergi, termisk energi och spillvärme från privata aktörer kunna bidra till en sund konkurrens och lägre priser. En fungerande IT-infrastruktur är en förutsättning både för boende och företagande utanför centralorten. De närmaste åren vill vi därför erbjuda snabbt bredband till merparten av alla hushåll och verksamheter i kommunen. Informations- och kommunikationsteknik präglar samhällets alla delar. Det är viktigt att alla känner sig trygga med den moderna teknikens utmaningar och möjligheter. Halmstads skolor ska vara ledande i att använda IT och i att förbereda eleverna för ett arbetsliv som i hög grad kretsar kring modern teknik.

15 ÄLSKAD Vi tror på en kommun att älska. En plats dit människor längtar och där man vill stanna kvar. Ett Halmstad där var och en kan utvecklas på sitt eget sätt. Där alla barn och vuxna med stolthet kan peka på kartan och säga: där bor jag! Här är våra idéer för ett ännu mer älskat Halmstad. Erbjud en härlig livsmiljö Ett företag blir aldrig bättre än sina medarbetare. Tillgång till attraktiv arbetskraft är ett måste för alla företag som vill växa eller etablera sig i Halmstad. Halmstad ska därför vara en stad där människor vill bo. Trygga förskolor, skolor med hög kvalitet och ett rikt utbud av välfärdstjänster är inte bara en bra service till dig som bor här i dag utan också en viktig konkurrensfördel för kommunen. Halmstads många stränder kan utvecklas för att bli ännu attraktivare i framtiden. Med närheten till havet som den gemensamma nämnaren vill vi se ett brett utbud av aktiviteter för alla typer av besökare. Gärna fler strandnära restauranger, men också strandpromenader, spännande badmöjligheter och fler lättillgängliga naturupplevelser. Västra stranden kan utvecklas till ett stadsnära område med fokus på havssporter. Halmstads inland och landsbygd har en fantastisk potential både för boende och för besök. En tillåtande tolkning av strandskydds- och byggregler ska skapa förutsättningar för fler att bosätta sig i dessa områden.

16 Kulturen är en viktig pusselbit för att människor ska må bra och trivas i Halmstad. Vi vill fortsätta att satsa på såväl bred som smal kultur i alla dess underbara skepnader, men också fokusera på att locka hit fler spännande svenska och utländska kulturarrangemang. Hallands konstmuseum ska byggas ut och erbjuda möjligheter för Halmstad att förstärka sin konstprofil. Kommunens livsmiljö ska utformas så att den är attraktiv också för människor med funktionsnedsättningar. Ha en skola i världsklass Det är viktigt att elever som inte hinner med i studietempot ges möjlighet att läsa upp ämnen. Samtidigt är det också viktigt att elever som har lätt för sig utmanas och stimuleras. Skolan ska anpassas efter elevens egna förutsättningar. Våra pedagoger är elevernas viktigaste resurs för vägen till kunskap och kompetens. Kommunen kan bidra till detta genom att vara en attraktiv arbetsgivare. Vi vill också öka kunskapsuppföljningen med jämförelser mellan Halmstads grundskolors resultat. Det är viktigt för oss att värna om elevernas rätt till likvärdiga bedömningar och rättvisa betyg. Ett A ska alltid vara ett A. Den svenska skolan har på kort tid genomgått stora reformer. Dock har lärarna ålagts mer uppgifter som stjäl undervisningstid och tid för eleverna. Vi måste därför lokalt se över vilka möjligheter som finns att skapa mer utrymme för tid mellan lärare och elever. Att lärarna får mer tid att förbereda lektioner och mer tid till undervisning kommer ytterligare att höja kvaliteten i Halmstads skolor.

17 Att få tillgång till högskolekurser redan på gymnasiet bör vara en självklarhet i Halmstad. De elever som presterar bra ska inte hållas tillbaka utan utmanas. En starkare koppling mellan gymnasieskolan och högre utbildning är ett recept för framgång. Det är en självklar rättighet för alla elever att känna sig trygga i skolan. Ändå vet vi att det inte är så verkligheten ser ut för alla barn. Hot, våld och mobbning är en del av vardagen för alltför många barn och det påverkar inte bara deras skoldagar utan också resten av deras liv. Vi anser att skolan måste få bättre möjligheter att upptäcka och ingripa när barn far illa. Alla barn ska få möjlighet att utvecklas till starka individer. En engagerad arbetsgivare Hög lärarkompetens är en förutsättning för ännu högre kvalitet i Halmstads skolor. Fler karriärvägar för våra lärare i kombination med ett större inslag av forskning inom Halmstads skolor är en väg att gå. Vi bör ta tillvara möjligheten att införa lektorstjänster i Halmstad. En större lönespridning där lärare som framgångsrikt lyfter elever premieras är viktig för att Halmstad ska kunna fortsätta att locka till sig de bästa lärarna. Alla ska kunna leva på sin lön. Det är en absolut grundläggande målsättning för moderat politik. Därför anser vi att Halmstad kommun så långt som möjligt ska tillgodose önskemål om heltidsjobb för sin personal. Som anställd i kommunen ska du kunna lita på att din arbetsgivare ställer upp när du själv känner att du vill arbeta mer. Halmstads kommun ska vara en modern och flexibel arbetsgivare med lyhördhet som ett av sina främsta kännetecken.

18 Stå för öppenhet, tolerans och förståelse Även om Sverige är ett av världens bästa länder för HBT-personer så upplever alltför många fortfarande att de diskrimineras i vardagen. Oavsett om detta beror på bristande kunskap eller dåliga rutiner så är det något som vi både kan och ska åtgärda. Alla människor ska kunna förvänta sig att bemötas med kunskap och respekt när de kommer i kontakt med Halmstads kommuns verksamheter. Det är vår övertygelse att öppenhet och tolerans föder nya idéer, utvecklar människor och är den enda vägen för att på sikt öka välståndet i ett samhälle. Rädsla och slutenhet leder fel. Vi tror på tanken att Halmstad ska vara öppet och tolerant mot alla människor. Oavsett om de är födda här eller har sökt sig hit från andra platser i världen. Att få bli äldre på sina egna villkor Halmstad ska vara en kommun som är trygg och bra att åldras i. För oss innebär det inte minst att rätten att bestämma över sitt eget liv inte försvinner bara för att man blir äldre. Människor är olika. Det som får någon att känna sig trygg får någon annan att känna sig otrygg. Därför måste vi värna om människors rätt att välja sin egen lösning. Trygghet för några kan till exempel vara möjligheten att rehabiliteras i sin egen hemmiljö. Tekniska hjälpmedel, sjukgymnastik och hemtjänst ska erbjudas till den som så önskar. Att kunna vårdas i hemmet av den partner som man har delat livet med är ett självklart önskemål för många äldre. Anhörigvårdare gör en fantastisk insats, men behöver ibland också stöd och hjälp av kommunen. Halmstad ska erbjuda det stöd som krävs för att den som önskar vårda en anhörig ska orka med uppgiften. Det stödet kan till exempel omfatta stödsamtal och avlastning.

19 Vi vill fortsätta arbetet med att bygga nya äldreboenden som motsvarar de behov och önskemål som dagens äldre har. I möjligaste mån ska även befintliga boenden moderniseras till den nivå som en ny generation äldre förväntar sig. Den som har levt ett långt liv har också upplevt mycket. Men det betyder inte att lusten efter nya upplevelser minskar. I Halmstad ska det finnas rika kulturupplevelser för människor i alla åldrar. Därför vill vi särskilt satsa på kulturprojekt för de äldre som bor hemma med hemtjänst och för de som bor på äldreboenden. Försköna Halmstad Halmstad ska vara en vacker stad. Det får oss som bor här att må bra och det bidrar till att skapa tillväxt och attraktionskraft i hela kommunen. Vi vill därför alltid avsätta en procent av kommunens byggnadsinvesteringar till konstnärlig utsmyckning av vår offentliga miljö. Vi vill också använda oss av genomtänkta gröna lösningar, till exempel genom gröna tak, som lindrar effekterna av de allt kraftigare regn vi har att vänta oss i framtiden. Grönytor har inte bara en dämpande effekt på vattenflöden, utan ger också positiva effekter på luftkvalitet och buller. Halmstad behöver fler offentliga toaletter och vi behöver ta bättre hand om dem vi redan har. Ingen ska behöva sakna tillgång till dygnet runt-öppna och fräscha toaletter i centrum. Vi vill också ta ett nytt tag om toalettsituationen på stränderna. Vi ser gärna samarbeten med till exempel kioskägare om det dagliga underhållet. Det skulle gynna både dem och kommunen samtidigt som det bidrar till en positiv upplevelse för besökarna.

20 Det senaste decenniet har det hänt mycket kring Nissan. Det nybyggda biblioteket fick en smakrik utsikt när Halmstads krögare började söka sig mot vattnet. Bostäderna på Gamletull har väckt nytt liv i en del av staden som tidigare låg tyst och nya utomhusaktiviteter som Laxaloppet och SM-veckan har bidragit till en mer levande stad. Ändå finns det fortfarande mycket outnyttjad potential. Vi tror att tiden nu är mogen för att samla alla goda idéer och ta fram en plan för hela Nissadalen. Det finns fantastiska möjligheter att utveckla rekreation, motion och fiske - från småbåtshamnen och Västra stranden hela vägen via Oskarström till kommungränsen.

21 facebook.com/halmstadmoderaterna

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Antagen av Kommunfullmäktige den 17 juni 2013 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Strategin är framtagen i bred samverkan

Läs mer

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun Förslag 2013-03-28 Framtid Ånge 2.0 Strategi för utveckling av Ånge kommun 2014-2020 1 Du håller framtiden i din hand Framtid Ånge 2.0 är Ånge kommuns utvecklingsstrategi för den bygd som vi lever och

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018

När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018 När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018 1 När den egna kraften inte räcker till Samhällets skyddsnät ska ge trygghet och stöd till människor

Läs mer

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Diarienummer: KS-504/2008 I Norrköping finns det goda livet. Här finns möjligheter till ett berikande liv för människor i alla åldrar med möjligheter

Läs mer

SUNNE KAN BÄTTRE! MODERATERNA I SUNNE 2014

SUNNE KAN BÄTTRE! MODERATERNA I SUNNE 2014 SUNNE KAN BÄTTRE! MODERATERNA I SUNNE 2014 Sunne kan bättre! Vi Moderater i Sunne kommun är beredda att ta ansvar och leda kommunen efter valet 2014. Vi vill bidra till att alla i högre grad ska kunna

Läs mer

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2018 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg. en fantastisk stadsdel med utmaningar

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2018 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg. en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument inför budget 2018 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument, SDN Östra Göteborg Inledning Östra Göteborg ska

Läs mer

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet Valprogram för Skövde 2015-2018 FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet För allas bästa. I hela Skövde. Politiken måste alltid blicka framåt och ta

Läs mer

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument, SDN Östra Göteborg Inledning Grunden i Östra

Läs mer

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla Antagen av kommunfullmäktige 2016-09-26 Tänk stort! I Söderhamn tänker vi större och alla bidrar. Vi är en öppen och attraktiv skärgårdsstad

Läs mer

Vaxholm och vägen framåt. Kommunalt handlingsprogram för moderaterna i Vaxholm

Vaxholm och vägen framåt. Kommunalt handlingsprogram för moderaterna i Vaxholm Vaxholm och vägen framåt Kommunalt handlingsprogram för moderaterna i Vaxholm Demokrati Moderaterna har tagit initiativ till att se över vår politiska organisation i Vaxholm för att se hur vi på bästa

Läs mer

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000 Antagen av kommunfullmäktige i januari 2008. Bygger vidare på kommunfullmäktiges utvecklingsprogram från 1998. VISION FÖR KARLSTADS KOMMUN Karlstads kommun, 651 84 Karlstad LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

Fem mål för framtiden Köping rikare på fantasi, laganda och drivkraft Fantasi Laganda Drivkraft

Fem mål för framtiden Köping rikare på fantasi, laganda och drivkraft Fantasi Laganda Drivkraft Mål 2006-2012 Fem mål för framtiden I det här dokumentet anges de mål som ska vara vägledande för den kommande utvecklingen av Köpings kommun. För att vi ska stå starkare i framtiden behöver vi tydliga

Läs mer

Framtiden börjar i skolan. Därför behöver Växjö en skola med fokus på kunskap och lärande som ger varje barn bästa möjliga förutsättningar att utveckl

Framtiden börjar i skolan. Därför behöver Växjö en skola med fokus på kunskap och lärande som ger varje barn bästa möjliga förutsättningar att utveckl Växjö är en bra kommun att leva i och de som vill bo och verka här ska känna sig välkomna. Kommunen växer, utvecklas och har alla möjligheter att ligga i framkant på många områden. Det finns också mycket

Läs mer

Tillsammans skapar vi vår framtid

Tillsammans skapar vi vår framtid Mål för Köpings kommun 2013-2019 Här presenteras de mål som Köpings kommunfullmäktige fastställt för perioden 2013-2019. De senaste mandatperioderna har kommunfullmäktige i politisk enighet beslutat om

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA.

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA. VALPROGRAM 2018 ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA. Rösta den 9 september! För en hållbar kommun där alla får chans att växa. UTBILDNING ÄR TRYGGHET FÖR FRAMTIDEN Genom att investera i utbildning

Läs mer

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle,

Läs mer

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen.

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen. Vi socialdemokrater är övertygade om att med demokrati förändra samhället. Vi bygger därför vårt samhälle på demokratins ideal med folkvalda politiker, fri opinionsbildning och respekt för allas lika värde.

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Stockholms stads Personalpolicy

Stockholms stads Personalpolicy Stockholms stads Sten Nordin, Finansborgarråd Tydliga gemensamma mål Det arbete vi utför i Stockholms stad ska utgå från dem som bor och verkar i staden. Verksamheten syftar till att ge invånarna en så

Läs mer

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun l 2014-04-01 Policy om Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun Inledning: Du som medarbetare/chef är kommunens viktigaste resurs, tillsammans växer vi för en hållbar framtid!

Läs mer

Skolplanen är ett politiskt måldokument. Den bygger på skollag, läroplan, tidigare skolplaner, lärdomar och slutsatser från utvärderingar samt bedömni

Skolplanen är ett politiskt måldokument. Den bygger på skollag, läroplan, tidigare skolplaner, lärdomar och slutsatser från utvärderingar samt bedömni Skolplan En strategisk plan för utvecklingen av Nordmaling 2004-2008 Skolplanen är ett politiskt måldokument. Den bygger på skollag, läroplan, tidigare skolplaner, lärdomar och slutsatser från utvärderingar

Läs mer

Valprogram 2018 Moderaterna i Kävlinge

Valprogram 2018 Moderaterna i Kävlinge Valprogram 2018 Moderaterna i Kävlinge Vår långsiktiga ambition är att göra Kävlinge till Sveriges bästa kommun att bo, arbeta och leva i. Inför 2018 års val söker vi ditt förtroende för att under åren

Läs mer

Tillsammans har vi mod att skapa livskraft i hela vår kommun.

Tillsammans har vi mod att skapa livskraft i hela vår kommun. Vision 2031 Vad är en vision? Visionen är vår gemensamma önskan om hur det ska vara att leva, arbeta och besöka Kramfors kommun i framtiden. Ett läge som utmanar, inspirerar och ger energi. Med visionen

Läs mer

Program för ett integrerat samhälle

Program för ett integrerat samhälle Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för ett integrerat samhälle Integrerat samhälle 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

Tillsammans. Vår väg mot visionen

Tillsammans. Vår väg mot visionen Vision 2031 Vad är en vision? Visionen är vår gemensamma önskan om hur det ska vara att leva, arbeta och besöka Kramfors kommun i framtiden. Ett läge som utmanar, inspirerar och ger energi. Med visionen

Läs mer

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun.

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. Beslutsförslag Kommunstyrelseförvaltningen Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. KS 2015-156 Förslag till beslut

Läs mer

Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman

Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman Handlingsprogram 2011-2014 Socialdemokraterna i Mark Frihet är grunden för att du ska ha ett gott liv och kunna ta vara på möjligheternas Mark men friheten ska

Läs mer

Integrationsprogram för Västerås stad

Integrationsprogram för Västerås stad för Västerås stad Antaget av kommunstyrelsen 2008-10-10 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen av Västerås som ort

Läs mer

Socialdemokraterna i Klippans kommun

Socialdemokraterna i Klippans kommun Socialdemokraterna i Klippans kommun Handlingsprogram 2015-2018 Vår vision för kommunen Den socialdemokratiska ideologin och politiken syftar till att skapa ett samhälle där alla människor oavsett bakgrund

Läs mer

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning Inriktningsdokument 2014-05-26 Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning KS 2014/0236 Beslutad av kommunfullmäktige den 26 maj 2014. Inriktningen gäller för hela den kommunala

Läs mer

En hållbar regional utveckling

En hållbar regional utveckling Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3096 av Peter Helander och Helena Lindahl (båda C) En hållbar regional utveckling Sammanfattning För Centerpartiet handlar regional tillväxt om att stärka regioners

Läs mer

En starkare arbetslinje

En starkare arbetslinje RÅDSLAG JOBB A R B E T E Ä R BÅ D E E N R Ä T T I G H E T OC H E N S K Y L D I G H E T. Den som arbetar behöver trygghet. Den arbetslöses möjligheter att komma åter. Sverige har inte råd att ställa människor

Läs mer

Nytt ledarskap för Borlänge Framåt!

Nytt ledarskap för Borlänge Framåt! Nytt ledarskap för Borlänge Framåt! BORLÄNGE Att lyssna är en förutsättning för att leda I Centerpartiets Borlänge lyssnar politikerna på invånarna och medborgardialogen är väl utvecklad. Varje kommuninvånare

Läs mer

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad Förslag 6 maj 2008 Personalpolicy för Stockholms stad Vårt gemensamma uppdrag ett Stockholm i världsklass Stockholm växer under kommande år. För att staden ska vara fortsatt attraktiv måste de kommunala

Läs mer

Hagforsstrategin den korta versionen

Hagforsstrategin den korta versionen Tillsammans skapar vi en attraktiv kommun Hagforsstrategin 2017-2027 den korta versionen Vill du ta del av fullversionen av Hagforsstrategin? Den hittar du på hagforsstrategin.se och hagfors.se Mitt liv

Läs mer

Ale vision 2025 Lätt att leva

Ale vision 2025 Lätt att leva Ale vision 2025 Lätt att leva Resan mot Ale 2025 har börjat Varför ska Ale kommun ha en vision? Det var egentligen den första frågan vi ställde oss när vi påbörjade arbetet med Vision 2025. Vi vill att

Läs mer

Ale vision 2025 Lätt att leva

Ale vision 2025 Lätt att leva Ale vision 2025 Lätt att leva Resan mot Ale 2025 har börjat Varför ska Ale kommun ha en vision? Det var egentligen den första frågan vi ställde oss när vi påbörjade arbetet med Vision 2025. Vi vill att

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

Kommunpolitiskt program

Kommunpolitiskt program Kommunpolitiskt program Kommunens uppdrag. Det kommunpolitiska uppdraget kommer i ökad utsträckning bestå av att våga förändra, utveckla och prioritera. Att fokusera på välfärdens kärna i det kommunala

Läs mer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer Humanistiska nämnden Kulturplan för Ånge kommun 2018-2020 Dokumentansvarig: Kulturchef Fastställd av: Kommunfullmäktige Omfattar: Ånge kommunkoncern Fastställd när: 2018-02-26 11 Postadress Besöksadress

Läs mer

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Vi har en plan! Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Samråd 9 mars 6 maj 2010 Smakprov Hela översiktsplanen med tillhörande dokument finns på Karlskoga och Degerfors

Läs mer

Politisk inriktning för Region Gävleborg

Politisk inriktning för Region Gävleborg Diarienr: RS 2016/293 Datum: 2016-04-27 Politisk inriktning för Region Gävleborg 2016-2019 Beslutad i regionfullmäktige Region Gävleborg 2016-04-27 diarienummer RS 2016/293 Politisk inriktning 2016-2019

Läs mer

Vi växer för en hållbar framtid!

Vi växer för en hållbar framtid! Datum 2015-04-20 Vision Vi växer för en hållbar framtid! Politisk viljeinriktning Hållbarhet och tillväxt Vi i vill verka för en hållbar tillväxt. Vi vill skapa goda förutsättningar för ett hållbart samhälle,

Läs mer

Personalpolicy. för Stockholms stad

Personalpolicy. för Stockholms stad Personalpolicy för Stockholms stad Tydliga gemensamma mål För att värna och utveckla vår allra viktigaste tillgång, stadens anställda och deras arbete för stockholmarnas bästa, är en aktiv personalpolitik

Läs mer

Vision 2030 Burlövs kommun

Vision 2030 Burlövs kommun Vision 2030 Burlövs kommun Den kreativa mötesplatsen för boende, näringsliv, utveckling och kultur. Målorden för Burlövs kommun är: Trygg & nära, Grön & skön, Liv & rörelse Alla som bor och vistas i Burlövs

Läs mer

Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer

Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer Samhällstjänster av högsta kvalitet Det är människorna i Hudiksvalls kommun som är i fokus för de samhällstjänster som kommunen erbjuder.

Läs mer

Motala kommuns plan för studie- och yrkesvägledning

Motala kommuns plan för studie- och yrkesvägledning Planen fastställd av bildningsnämnden 20 maj 2015 Motala kommuns plan för studie- och yrkesvägledning Entreprenörskap från förskola till vuxenutbildning 2 Vägledning från förskola till vuxenutbildning

Läs mer

Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt

Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt 2020-2023ff Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt Mål och inriktning 2020-2023 Antaget av kommunfullmäktige 2019-04-23 Förord Tillsammans gör vi Varberg ännu bättre Vi har i kommunen under

Läs mer

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium Innehåll 1 Inledning 4 2 Framtidsbilder för klimat och miljö 5 3 Framtidsbilder för infrastruktur och boende 6 4 Framtidsbilder för näringsliv och turism

Läs mer

version Vision 2030 och strategi

version Vision 2030 och strategi version 2012-01-25 Vision 2030 och strategi Två städer - en vision För att stärka utvecklingen i MalmöLund som gemensam storstadsregion fördjupas samarbetet mellan Malmö stad och Lunds kommun. Under år

Läs mer

Boost by FC Rosengård Lantmannagatan 32 214 48 Malmö info@boostbyfcr.se www.boostbyfcr.se BOOST BY FC ROSENGÅRD VI TROR PÅ FRAMTIDEN!

Boost by FC Rosengård Lantmannagatan 32 214 48 Malmö info@boostbyfcr.se www.boostbyfcr.se BOOST BY FC ROSENGÅRD VI TROR PÅ FRAMTIDEN! Boost by FC Rosengård Lantmannagatan 32 214 48 Malmö info@boostbyfcr.se www.boostbyfcr.se BOOST BY FC ROSENGÅRD VI TROR PÅ FRAMTIDEN! OM ATT TRO PÅ FRAMTIDEN Fotbollen har en fantastisk förmåga att sammanföra

Läs mer

Kommunpolitiskt program

Kommunpolitiskt program Kommunpolitiskt program Kortversion Det kommunpolitiska programmet i sin helhet finns under fliken REFERENSBIBLIOTEK. Inledning Moderaternas kommunpolitiska program ARBETE, VÄLFÄRD OCH TRYGGHET antogs

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

VALPROGRAM / 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I LANDSKRONA. framtidspartiet i landskrona

VALPROGRAM / 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I LANDSKRONA. framtidspartiet i landskrona VALPROGRAM / 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I LANDSKRONA framtidspartiet i landskrona LANDSKRONA KAN BÄTTRE! VI VILL MER. Foto: Jens Ohlsson Mitt i Öresundsregionen, lika nära landsbygden som storstäderna och

Läs mer

Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse, utgåva 2012-03-23. Medlemsdirektiv. Upplands Väsby Promotion. Utgåva 2012-03-23

Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse, utgåva 2012-03-23. Medlemsdirektiv. Upplands Väsby Promotion. Utgåva 2012-03-23 Medlemsdirektiv Upplands Väsby Promotion Utgåva 2012-03-23 Detta är ett Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse. Det ska ses som ett komplement till stadgarna Den finns i en sammanfattande del och en mera

Läs mer

Socialdemokraterna i

Socialdemokraterna i Socialdemokraterna i framkant för Bromölla! En kommun att leva och verka i med stolthet, en plats för våra barn att växa upp i, ett samhälle med förutsättningar till ett liv med kvalitet där möjlighet

Läs mer

Kommunens strategiska mål

Kommunens strategiska mål Kommunens strategiska mål Nya mål har tagits fram för perioden 2012 2015. Strukturen är indelad i yttre respektive inre mål: Hållbar utveckling En hållbar utveckling förutsätter aktiva åtgärder för att

Läs mer

Alla behövs i ett växande Stenungsund!

Alla behövs i ett växande Stenungsund! Alla behövs i ett växande Stenungsund! Stenungsund - en ort för alla Stenungsund ska vara attraktivt för alla som bor här, våra besökare och för näringslivet. Kommunens verksamheter ska ge bästa möjliga

Läs mer

På rätt väg. - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland

På rätt väg. - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland På rätt väg - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland 19 steg mot ett bättre Gotland Dessa 19 steg är socialdemokratiska tankar och idéer om hur vi tillsammans här på Gotland kan skapa

Läs mer

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX STRATEGISK PLAN Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX 2016-2019 sidan 1 av 5 Vara vågar! Vision 2030... 2 Övergripande mål... 2 I Vara kommun trivs alla att leva och bo... 2 Framgångsfaktorer...

Läs mer

Strategisk inriktning Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet. - i Vingåker

Strategisk inriktning Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet. - i Vingåker Strategisk inriktning 2016-2019 Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet - i Vingåker Politisk plattform Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna tar gemensamt ansvar för att leda Vingåkers

Läs mer

Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018

Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018 Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018 5 frågor som vi tänker fokusera på 2014-2018 Norrlands bästa företagsklimat Ordning och reda i ekonomin Bra inomhusoch utomhus miljöer för barn, unga

Läs mer

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun!

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vision 2025 Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vår uppgift som kommun är att skapa förutsättningar för våra invånare att vara nöjda med att leva och bo i Skara. I Skara

Läs mer

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun!

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vision 2025 Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vår uppgift som kommun är att skapa förutsättningar för våra invånare att vara nöjda med att leva och bo i Skara. I Skara

Läs mer

Året är Håbo år 2030 är en kommun för framtiden.

Året är Håbo år 2030 är en kommun för framtiden. vårt håbo 2030 Året är 2030 Året är 2030 och Håbo kommun i hjärtat av Mälardalen är en plats för hela livet. Det bor 25 000 invånare i vår växande kommun och vi har hög kvalitet i alla våra verksamheter.

Läs mer

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Ett solidariskt samhälle en ekonomi för alla Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Vänsterpartiets prioriterade huvudfrågor: 1. Öka grundbemanningen inom äldreomsorgen för högre kvalité

Läs mer

Vår politiska vilja 2016 2019

Vår politiska vilja 2016 2019 Vår politiska vilja 2016 2019 Enköpings kommuns fem strategiska mål vår politiska vilja för åren 2016 2019 ansluter till Vision 2030 som beslutades 2013. Varje mål har en undermening som förtydligar målet.

Läs mer

Vision och Mål Laholms kommun

Vision och Mål Laholms kommun Vision och Mål Laholms kommun I Laholm vill vi bli fler och bättre för en starkare framtid Här förenas livskvalitet och tillväxt för en hållbar utveckling www.laholm.se Från vision till verksamhet - mål

Läs mer

Region Gotlands styrmodell

Region Gotlands styrmodell Samhälle Verksamhet områden Social Ekonomisk Ekologisk Kvalitet Medarbetare Ekonomi (6 st) (7 st) (5 st) (4 st) (4 st) (6 st) Mätvärden/ indikatorer Verksamhetsplaner Gotland är Östersjöregionens mest

Läs mer

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Bilaga 1 till regeringsbeslut 2 2018-02-01 Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Det civila samhället är en omistlig del

Läs mer

ARBETSPLAN 2015/2016 EDDA

ARBETSPLAN 2015/2016 EDDA ARBETSPLAN 2015/2016 EDDA Arbetsplan 2015/2016 Edda 2 (10) Innehållsförteckning Vision... 4 Värdegrund... 5 Verksamhetsidé... 7 Mål... 8 Medskapande medarbetare... 10 Arbetsplan 2015/2016 Edda 3 (10) Vision

Läs mer

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Satsa på Eslöv Kultur - fritid - framtid Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Godkänt av Kultur- och fritidsnämnden 2008-02-07 samt antaget av kommunfullmäktige 2008-04-28 Att välja Eslöv Eslöv

Läs mer

Politiska inriktningar och ambitioner för Nordanstigs kommuns förvaltningar och helägda bolag 2011-2014.

Politiska inriktningar och ambitioner för Nordanstigs kommuns förvaltningar och helägda bolag 2011-2014. NORDANSTIGS KOMMUN Ledningskontoret Datum Diarienummer 2011 06 27 1 (6) Politiska inriktningar och ambitioner för Nordanstigs kommuns förvaltningar och helägda bolag 2011-2014. Antagna i fullmäktige 2011-06-27

Läs mer

Utvecklingsprogram för stadsdelen Vallås. - Framtid Vallås

Utvecklingsprogram för stadsdelen Vallås. - Framtid Vallås Utvecklingsprogram för stadsdelen Vallås - Framtid Vallås Utvecklingsprogrammet beskriver den gemensamma framtidsbilden och viljeinriktningen för Vallås. Programmet har tagits fram i dialog med invånare,

Läs mer

Du ska kunna lita på Lidköping

Du ska kunna lita på Lidköping Du ska kunna lita på Lidköping Valmanifest 2018 Kristdemokraterna i Lidköping Valmanifest Vi tror på ett Lidköping där familj och föreningsliv har en viktig del, men också på ett samhälle där du tillåts

Läs mer

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning)

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning) Verksamhetsplan för utskrift - 2019 (Barn och utbildning) Målområden Indelning Beskrivning Ansvarig Övergripande Attraktiv kommun Externt Här känner sig alla välkomna. Här är det enkelt, här är det möjligt

Läs mer

Moderaterna i Bjuvs kommun

Moderaterna i Bjuvs kommun Moderaterna i Bjuvs kommun Framtid, vår vision En attraktiv boende kommun i randen av Söderåsen att leva, bo och verka i. ORDNING, REDA, EKONOMI OCH JOBB Text: För oss moderater är det A och O att det

Läs mer

Möjligheternas Karlstad. jobb istället för ökade klyftor

Möjligheternas Karlstad. jobb istället för ökade klyftor Möjligheternas Karlstad jobb istället för ökade klyftor Karlstad ska vara möjligheternas kommun Det ska vara lockande att flytta hit och attraktivt att bo här. Fler som bor, arbetar och driver företag

Läs mer

ÄLDRE MEDBORGARE. Ett gott liv som senior. Rikt aktivitetsutbud. Ökat inflytande

ÄLDRE MEDBORGARE. Ett gott liv som senior. Rikt aktivitetsutbud. Ökat inflytande ÄLDRE MEDBORGARE Antalet äldre i Värmdö kommer att öka framöver och det är viktigt att politiken arbetar målinriktat för att skapa de bästa förutsättningarna för att våra medborgare ska få ett gott liv

Läs mer

Forshaga en framtidskommun! Valprogram Tillsammans bygger vi framtiden!

Forshaga en framtidskommun! Valprogram Tillsammans bygger vi framtiden! Forshaga en framtidskommun! Valprogram 2010-2014 Tillsammans bygger vi framtiden! Låt barnen ta plats! De flesta barn växer upp i familjer där det finns resurser och sociala nätverk. Familjer är olika

Läs mer

Presentation av. Vägen från passiv bidragstagare till aktiv boråsare. Arbetslivsförvaltningen

Presentation av. Vägen från passiv bidragstagare till aktiv boråsare. Arbetslivsförvaltningen Presentation av Vägen från passiv bidragstagare till aktiv boråsare Fakta om Borås Stad Folkmängd : 109 880 invånare (2016-12-31) Folkökning: 1 392 (2016) Utrikes födda: 23 290 (2016) Kort om Jobb Borås

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

!! En av landets bästa skolkommuner

!! En av landets bästa skolkommuner VALPLATTFORM 2014-2018 En av landets bästa skolkommuner En bra skola som ger våra barn de bästa möjligheterna att vidareutvecklas i livet är en av kommunens viktigaste uppgifter. Därför ska Vallentuna

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar

Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar Östhammar är en bra kommun att bo, leva och arbeta i. Vi i Nya Moderaterna söker väljarnas förtroende för att ta ansvar för och utveckla välfärden, göra det

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Personalpolitiskt program. Motala kommun

Personalpolitiskt program. Motala kommun Personalpolitiskt program Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 12/KS0167 Datum: 2013-10-21 Paragraf: KF 90 Reviderande instans: Datum: Gäller från: 2013-10-21 Diarienummer: Paragraf:

Läs mer

Integrationsplan. Stenungsunds kommun

Integrationsplan. Stenungsunds kommun Integrationsplan Stenungsunds kommun Typ av dokument Plan Dokumentägare Sektorchef Stödfunktioner Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Tillsvidare Beslutsdatum 2016-11-14< Framtagen av Beredning

Läs mer

Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden.

Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden. Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden. Vi drömmer om kulturella upplevelser, sköna stunder i skog och mark, och fascinerande möten med människor med olika bakgrund och

Läs mer

Helhetsidé Trollhättans Stads skolor och förskolor

Helhetsidé Trollhättans Stads skolor och förskolor Helhetsidé Trollhättans Stads skolor och förskolor Vår helhetsidé Varför denna broschyr? Trollhättans kommunfullmäktige har upprättat specifika, politiska mål vad gäller utbildning. Varje barn och elev

Läs mer

Vi vill uppnå största möjliga självständighet för varje Örebroare och med det kommer både eget ansvar och egen drivkraft.

Vi vill uppnå största möjliga självständighet för varje Örebroare och med det kommer både eget ansvar och egen drivkraft. Örebro 1. är platsen där varje människa, oavsett bakgrund, är fri att drömma och skapa sin framtid i trygg gemenskap med andra. Liberalernas vision för Örebro Kommun Valmanifest Toppkandidaterna! Karolina

Läs mer

Det här är Centerpartiet. i Torsås kommun

Det här är Centerpartiet. i Torsås kommun Det här är Centerpartiet i Torsås kommun ett hållbart val för dig! Centerpartiet i Torsås kommun arbetar för att skapa ett hållbart, inbjudande och modernt samhälle. Detta i nära samverkan med kommunens

Läs mer

Framtidskontraktet. Sverige skall ha lägst arbetslöshet i EU 2020

Framtidskontraktet. Sverige skall ha lägst arbetslöshet i EU 2020 Framtidskontraktet Sverige skall ha lägst arbetslöshet i EU 2020 Sverige är ett bra land och Lysekil är en bra kommun. Det är aldrig fel att ha höga ambitioner. Felet ligger i förankringen i den verklighet

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY Med gemensam kraft SKAPAR vi en BRA arbetsmiljö OCH GER samhällsservice med hög kvalitet. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

En stad. 9000 medarbetare. En vision.

En stad. 9000 medarbetare. En vision. guide till År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En stad. 9000 medarbetare.

Läs mer

BILAGA 7 Målbilaga Delår 2018

BILAGA 7 Målbilaga Delår 2018 BILAGA 7 Målbilaga Delår 2018 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Målredovisning... 3 Kommunfullmäktige, Målbilaga Delår 2018 2(8) 1 Inledning 2 Målredovisning Övergripande mål Danderyd

Läs mer