Beslut för gymnasieskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beslut för gymnasieskola"

Transkript

1 Skolinspektionen Malmö kommun Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Malmö kommun Skolinspektionen Box 156, Lund

2 2(15) Tillsyn i Malmö kommun Skolinspektionen har genomfört tillsyn av Malmö kommun under hösten 2016 och början av våren Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet för utbildningen inom skolformen gymnasieskola. Måluppfyllelse och resultat Kunskapsresultat Enligt nationell statistik uppnår 87 procent (riket 90 procent) av eleverna vid de nationella programmen gymnasieexamen läsåret 2015/2016. Av eleverna når 77 procent (riket 72 procent) grundläggande behörighet till universitet och högskola. Den genomsnittliga betygspoängen för elever med gymnasieexamen från ett nationellt program är samma år 15,1 vilket kan jämföras med rikets 14,6. Den genomsnittliga betygspoängen varierar mellan som lägst 12,6 (barnoch fritidsprogrammet samt vys- och fastighetsprogrammet) och som högst 16,1 (humanistiska programmet). Enligt nationell statistik uppnår 75 procent (riket 87 procent) av eleverna vid yrkesprogrammen gymnasieexamen läsåret 2015/2016. Av eleverna når 30 (36 procent) grundläggande behörighet till universitet eller högskola. Den genomsnittliga betygspoängen för elever med gymnasieexamen från ett yrkesprogram är läsåret 2015/ ,0 (rikets 13,5). Den genomsnittliga betygspoängen för elever som studerar inom yrkesprogrammen i Malmö kommun varierar mellan som lägst 12,8 (VVS- och fastighetsprogrammet) och som högst 16 (naturvetenskapliga programmet). Det redovisas ingen nationell statistik gällande kunskapsresultat för elever som studerar inom ramen för introduktionsprogrammen. Trygghet och studiero Skolinspektionen genomförde Skolenkäten för elever i gymnasieskolans årskurs 2 och för pedagogisk personal våren Resultaten av enkäterna redovisas på skolenhetsnivå för varje frågeområde och i form av ett index där 0 är lägst resultat och 10 är högst resultat. Indexet kan jämföras med resultat för samtliga gymnasieskolor, såväl kommunens som rikets och som deltog i samma enkätomgång. Ett högre indexvärde indikerar en positiv uppfattning och ett lågt indexvärde indikerar en negativ uppfattning.

3 3 (15) Elevernas svar i årskurs 2 gällande om de har studiero på lektionerna gav medelvärdet 5,8 vilket är i paritet med samtliga medverkande skolenheters värde. Medelvärdet för eleverna svar på frågan om de känner sig trygga i skolan var 8,3. Vilket kan jämföras med samtliga medverkande skolenheters medelvärde som var 8,3. Enkätsvaren från den pedagogiska personalen gällande studiero gav medelvärdet 6,7 vilket kan jämföras med samtliga deltagande skolenheters värde som var 7,2. Svaren från den pedagogiska personalen gällande trygghet gav medelvärdet 7,6 vilket kan jämföras med 8,2 för samtliga medverkande skolenheter. Översikt över konstaterade brister i verksamheterna Skolinspektionens ingripanden Område 1. Förutsättningar för utbildningen vid skolenheterna 2. Utveckling av utbildningen vid skolenheterna Typ av ingripande Fo Senaste datum för redovisning I kolumnen "Typ av ingripande" anges den allvarligaste formen av ingripande Skolinspektionen har meddelat inom det bedömningsområde som granskats. Skolinspektionens bedömningar anges längre fram i detta beslut. Sammanfattande bedömning Tillsynen visar att det saknas tillgång till vissa av elevhälsans kompetenser inom gymnasieskolorna i Malmö kommun. Därmed saknas förutsättningar för att elevhälsan ska kunna arbeta förebyggande och hälsofrämjande på föreskrivet sätt. Tillsynen visar även att Malmö kommun behöver säkerställa att alla elever som får sin utbildning inom gymnasieskolan har tillgång till skolbibliotek som kan användas för att stödja elevernas lärande och utveckling. Tillsynen visar vidare att inte samtliga elever som har rätt till modersmålsundervisning erbjuds sådan undervisning.

4 4(15) Tillsynen visar dessutom att Malmö kommun inte säkerställer att samtliga elever med konstaterat behov av studiehandledning på modersmålet får det behovet tillgodosett. Tillsynen visar slutligen att Malmö kommun behöver säkerställa att det systematiska kvalitetsarbetet på huvudmannanivå uppfyller författningarnas krav. I detta ingår att följa upp samtliga verksamheters resultat och utifrån en analys av det som framkommer i uppföljningen besluta om och planera för nödvändiga utvecklingsåtgärder. Det systematiska kvalitetsarbetet ska dokumenteras i föreskrivna delar. Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen förelägger med stöd av 26 kap. 10 skollagen (2010:800) Malmö kommun att senast den 30 augusti 2017 vidta åtgärder för att avhjälpa påtalade brister. De vidtagna åtgärderna ska senast samma dag skriftligen redovisas till Skolinspektionen. Förutsättningar för utbildningen vid skolenheterna Huvudmannen ska ge rektorn och övrig personal vid skolenheterna förutsättningar, så att utbildningen i gymnasieskolan är likvärdig och av hög kvalitet. I detta arbete ingår bland annat att förse skolenheterna med nödvändiga materiella och personalmässiga resurser, så att elevernas tillgång till viktiga stödfunktioner som till exempel elevhälsa, studie- och yrkesvägledning och skolbibliotek säkerställs. Dessa resurser måste också organiseras på ett ändamålsenligt sätt, så att skolenheterna kan använda dem för det syfte de är avsedda för. I arbetet med att skapa nödvändiga förutsättningar ingår bland annat också att säkerställa att rektorerna har den kompetens skolförfattningarna kräver, för att de ska kunna fullgöra sitt ansvar som pedagogisk ledare och chef för lärarna och övrig skolpersonal. Huvudmannen har också ett fungerande system för att ta emot anmälningar om kränkande behandling av elever. ide fallen utreds kränkningarna och åtgärdas vid behov. Bedömning av brist Skolinspektionen konstaterar att Malmö kommun inte uppfyller författningskraven avseende att: Huvudmannen ser till att det på gymnasieskolenheterna finns tillgång till elevhälsa för eleverna i gymnasieskolan, så att den kan användas främst förebyggande och hälsofrämjande för att stödja elevernas utveckling mot målen. (2 kap. 25 skollagen; Lgy 11,2 Övergripande mål och riktlinjer, 2.6 Rektorns ansvar)

5 5(15) Huvudmannen ser till att det på gymnasieskolenheterna finns tillgång till skolbibliotek, som kan användas för att stödja elevernas lärande och utveckling. (2 kap. 36 skollagen; Lgy 11,2 Övergripande mål och riktlinjer, 2.6 Rektorns ansvar) Huvudmannen ser till att det vid gymnasieskolenheterna erbjuds och anordnas modersmålsundervisning för de elever som har rätt till detta. (15 kap. 19 skollagen; 4 kap. 19 gymnasieförordningen) Huvudmannen ser till att det vid gymnasieskolenheterna erbjuds studiehandledning på modersmålet till de elever som behöver det. (9 kap. 9 gymnasieförordningen) Åtgärder Skolinspektionen bedömer att följande åtgärder behöver vidtas för att avhjälpa bristen. Huvudmannen ska se till att det vid gymnasieenheterna finns tillgång till elevhälsa för eleverna så att den kan arbeta främst förebyggande och hälsofrämjande för att stödja elevernas utveckling mot målen. Huvudmannen ska se till att alla elever vid gymnasieenheterna har tillgång till skolbibliotek som kan användas för att stödja elevernas lärande och utveckling. Huvudmannen ska se till att alla elever vid gymnasieenheterna som har rätt till modersmålsundervisning erbjuds sådan undervisning och att sådan undervisning anordnas för dessa elever. Huvudmannen ska se till att de elever vid gymnasieskolenheterna som har behov av studiehandledning på modersmålet får detta behov tillgodosett. Motivering till bedömning av brist Tillgång till elevhälsa Skolinspektionens bedömning Skolinspektionens utredning visar att det saknas tillgång till specialpedagogisk kompetens på några gymnasieenheter. Mot denna bakgrund bedömer Skolinspektionen att Malmö kommun inte säkerställer att det finns tillgång till elevhälsa enligt författningarnas krav. Skolinspektionens utredning I intervju med representanter för den centrala elevhälsan uppger de att det saknas specialpedagogisk kompetens vid vissa skolenheter. Representanterna för den centrala elevhälsan uppger även att det hälsofrämjande och förebyggande arbetet ute i skolorna ofta får stå tillbaka för åtgärdande insatser.

6 6(15) I intervju med områdeschefer uppger de att det finns en skolenhet där elevhälsan är under uppbyggnad. Det finns dessutom några verksamheter med långa vakanser och rekryteringssvårigheter vad gäller kompetenser i elevhälsan. Representanter för huvudmannen uppger i intervju att de har fått signaler från den centrala elevhälsan om att vissa skolors elevhälsoteam inte är fullt ut tillräckliga. Som exempel uppges att tillgången till specialpedagogisk kompetens brister vid Värnhemsskolan. Rättslig reglering Av skollagen framgår att det ska finnas en elevhälsa för eleverna i gymnasieskolan. Elevhälsan ska främst omfatta medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatser. Skollagen anger att elevhälsan främst ska vara förebyggande och hälsofrämjande i syfte att stödja elevernas utveckling mot utbildningens mål. För medicinska, psykologiska och psykosociala insatser ska det finnas tillgång till skolläkare, skolsköterska, psykolog och kurator. Vidare ska det finnas tillgång till personal med sådan kompetens att elevernas behov av specialpedagogiska insatser kan tillgodoses. Detta innebär att elevhälsan ska bidra till skapandet av miljöer som främjar elevernas utveckling. Som exempel på mer generellt inriktade uppgifter nämns i förarbetena till skollagen bland annat arbetet med skolans värdegrund, undervisning om tobak och alkohol, livsrelaterad ohälsa, jämställdhet samt sexoch samlevnadsundervisning. Detta förutsätter en hög grad av samverkan mellan elevhälsans personal och övriga personalgrupper i skolan. Tillgång till skolbibliotek Skolinspektionens bedömning Skolinspektionens utredning visar att inte alla elever i gymnasieskolan i Malmö kommun har tillgång till skolbibliotek som stöd i sitt lärande och sin utveckling. Mot denna bakgrund bedömer Skolinspektionen att Malmö kommun inte uppfyller författningarnas krav gällande tillgång till skolbibliotek som kan användas för att stödja elevernas lärande och utveckling. Skolinspektionens utredning I intervju med rektorerna uppger vissa av rektorerna att de elever som studerar vid Lärlingscenter saknar tillgång till skolbibliotek. På fråga från Skolinspektionen om Malmö Lärlingscenter saknar ett skolbibliotek, svarar områdescheferna ja.

7 7(15) Områdescheferna uppger att eleverna har möjlighet att gå till Idrottsgymnasiets bibliotek men att det som saknas är ett skolbibliotek med tillgång till ett bokbestånd som riktar sig till målgruppen. Områdescheferna uppger dock att det förbättringsarbete som pågår gällande skolbiblioteket medför att elever vid Malmö Lärlingscenter från och med hösten 2017 kommer att ha ett skolbibliotek som riktar sig till målgruppen. Representanter för huvudmannen uppger i intervju att tanken varit att eleverna som studerar vid Lärlingscenter skulle använda sig av Bellevuegymnasiets bibliotek eftersom de båda utbildningarna bedrivs inom samma byggnad. Representanterna för huvudmannen bekräftar områdeschefernas uppgift om att eleverna har möjlighet att gå till Idrottsgymnasiets bibliotek men att det som saknas är ett skolbibliotek med tillgång till ett bokbestånd som riktar sig till målgruppen. Rättslig reglering Enligt skollagen ska elever ha tillgång till skolbibliotek. Av förarbetena till skollagen (prop. 2009/10:165) framgår att skolbiblioteket är en gemensam och ordnad resurs av medier och information som ställs till elevernas och lärarnas förfogande och som ingår i skolans pedagogiska verksamhet med uppgift att stödja elevernas lärande. Enligt Skolinspektionens praxis ska eleverna ha tillgång till ett skolbibliotek i den egna skolenhetens lokaler eller på rimligt avstånd från skolan som gör det möjligt att kontinuerligt använda biblioteket som en del av elevernas utbildning för att bidra till att nå målen för denna. Biblioteket ska omfatta böcker, facklitteratur och skönlitteratur, informationsteknik och andra medier och vara anpassat till elevernas behov för att främja språkutveckling och stimulera till läsning. Då den aktuella skolan inte heller använder sig av ett närliggande bibliotek kontinuerligt i undervisningen bedömer Skolinspektionen att skolan inte har tillgång till ett skolbibliotek som kan användas för att stödja elevernas lärande och utveckling. Erbjudande och anordnande av modersmålsundervisning Skolinspektionens bedömning Skolinspektionens utredning visar att alla elever som har rätt till modersmålsundervisning inte erbjuds detta. Skolinspektionen gör därför bedömningen att huvudmannens arbete på detta område inte uppfyller författningarnas krav. Skolinspektionens utredning

8 8(15) I intervju med rektorer uppges att det finns alfabetiseringsklasser där det inte erbjuds och anordnas modersmålsundervisning för de elever som har rätt till sådan undervisning. I kompletterande svar till Skolinspektionen från ansvarig områdeschef uppges att det stämmer att det ännu inte erbjuds och anordnas modersmålsundervisning för samtliga elever på Startskolan som har rätt att delta i sådan undervisning. Orsakerna uppges vara både organisatoriska och personella och det uppges vidare att det just nu rekryteras personal för att kunna vara fullt igång med modersmålsundervisningen höstterminen Representanter för huvudmannen bekräftar uppgifterna om att inte alla elever som har rätt till modersmålsundervisning erbjuds sådan undervisning. Rättslig reglering Av skollagen framgår att en elev som har en vårdnadshavare med ett annat modersmål än svenska ska erbjudas modersmålsundervisning i detta språk om språket är elevens vardagliga umgängesspråk i hemmet och eleven har goda kunskaper i språket. Av gymnasieförordningen framgår att en huvudman är skyldig att anordna modersmålsundervisning i ett språk endast om minst fem elever önskar sådan utbildning och det finns en lämplig lärare att tillgå. Avser modersmålsundervisningen ett nationellt minoritetsspråk det vill säga, finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska är huvudmannen skyldig att anordna modersmålsundervisning även om antalet elever är mindre än fem. Tillgång till studiehandledning på modersmålet Skolinspektionens bedömning Skolinspektionens utredning visar att det finns elever som behöver studiehandledning på modersmålet som inte får detta behov tillgodosett. Mot denna bakgrund bedömer Skolinspektionen att Malmö kommun, trots vidtagna åtgärder, inte uppfyller författningarnas krav på att ge studiehandledning på modersmålet till de elever som behöver det. Skolinspektionens utredning Av inkommen dokumentation från Malmö stad samt intervju med Språkcentralen framgår att vid konstaterade behov av studiehandledning på modersmålet görs ansökan till Språkcentralen och att tilldelningen är en timme studiehandledning per vecka. Vid genomförda intervjuer vid de besökta gymnasieskolenheterna uppges det finnas elever som har behov av studiehandledning på modersmålet som inte får detta behov tillgodosett. På flera av de besökta skolorna uppger intervjuade lärare att endast elever som går Språkintroduktion erbjuds studiehandledning

9 9(15) på modersmålet och att det generellt sett inte erbjuds någon studiehandledning på modersmålet till de elever som går på ett nationellt program och att eventuella behov därför inte alltid ens utreds. I intervjuer med rektorer vid de besökta gymnasieskolenheterna uppges bland annat att det inte erbjuds studiehandledning på modersmålet för elever på nationella program och att den studiehandledning på modersmålet som erbjuds inte är behovsstyrd utan en generell tilldelning. I intervju med områdescheferna bekräftas uppgifterna om att det finns elever på nationella program som har konstaterade behov av studiehandledning på modersmålet som inte får sina behov tillgodosedda. Områdescheferna uppger också att det finns ett mörkertal vad gäller behoven av studiehandledning på modersmålet men att det finns en ny rutin från 2016 där Språkcentralen har till uppgift att registrera vilka elever som har modersmålsundervisning och studiehandledning på modersmålet. Utifrån det underlaget ska områdescheferna kunna ställa frågor till rektorerna om behoven och för första gången följa upp om studiehandledningen ges utifrån behov. Den möjligheten har inte funnits tidigare enligt områdescheferna. På fråga från Skolinspektionen om, och i så fall vilka, åtgärder vidtas för att i större utsträckning tillgodose behoven av studiehandledning på modersmålet uppger områdescheferna att man i Malmö deltar i det så kallade Språkprojektet och använder studie.se. Därutöver arbetar man enligt områdescheferna med att få in personer i skolan som har språket och ämneskompetensen även om de inte har pedagogisk utbildning. På fråga från Skolinspektionen om det stämmer att alla elever på nationella program i behov av studiehandledning på modersmålet inte får dessa behov tillgodosedda, uppger representanter för huvudmannen att deras bild är att det är svårt att ge studiehandledning på modersmålet i de lite mindre språken i vissa ämnen, så som exempelvis fysik och kemi. Det uppges vidare att det generellt sett är svårt att få tag i studiehandledare, att det är brist på modersmålslärare samt att det pågår försök med digitala lösningar, som exempelvis gör det möjligt att ge samma lektion på flera språk. Huvudmannen har efter kompletterande fråga från Skolinspektionen om vilka eventuella ytterligare åtgärder som vidtas för att i högre utsträckning kunna erbjuda elever i behov av studiehandledning på modersmålet sådant stöd svarat följande. Förvaltningsledningen/gymnasieskolans områdeschefer förtydligar rektorsuppdraget för att försäkra sig om att elever i behov av studiehandledning också får det. Vidare säkerställer förvaltningsledningen i dialog med Språkcentralen att Språkcentralens utbud motsvarar behovet bland gymnasieeleverna och skolornas arbete med att identifiera elevers behov av studiehandledning på modersmål kommer att följas upp inom ramen för det systematiska kvalitetsarbetet.

10 (15) Rättslig reglering Enligt gymnasieförordningen ska en elev få studiehandledning på sitt modersmål om eleven behöver det. Motivering till föreläggande som ingripande Då Malmö kommun inte uppfyller kraven som följer av de föreskrifter som gäller för verksamheten, föreligger skäl att förelägga Malmö kommun att fullgöra sina skyldigheter och vidta åtgärder för att avhjälpa bristerna. Utveckling av utbildningen vid skolenheterna Huvudmannen ska arbeta kontinuerligt och långsiktigt för att utveckla och förbättra utbildningen i gymnasieskolan inom väsentliga områden, i syfte att säkerställa likvärdighet och kvalitet. I detta arbete ingår att huvudmannen skaffar sig kunskap om nuläget vid skolenheterna. Denna nulägesbild ska bland annat innefatta kunskapsresultaten och resultaten avseende tryggheten och studieron vid skolenheterna. I arbetet ingår också att följa upp de centrala förutsättningar som huvudmannen ger skolenheterna, för att de ska kunna ge eleverna en god utbildning. Huvudmannen analyserar sedan orsakerna till bristande måluppfiillelse, resultat och förutsättningar, vilka förbättringsåtgärder som behövs, samt vidtar dessa åtgärder. När huvudmannen formulerar nuläges bilden ska denna bygga på uppgifter som rektorerna tagit fram i sitt eget kvalitetsarbete vid skolenheterna, men också på uppgifter huvudmannen själv insamlat (exempelvis nationell statistik, tillsyns- och granskningsrapporter, anmälningar om kränkande behandling, etc). Det ska därför finnas en koppling mellan huvudmannens kvalitetsarbete, och det kvalitetsarbete som rektorn tillsammans med lärare, övrig personal och elever leder vid skolenheterna. Ett annat viktigt verktyg för att se till att utbildningen i gymnasieskolan är likvärdig är en behovsstyrd resursfördelning, så att resursfördelningen mellan skolenheterna anpassas efter skolornas skiftande behov och förutsättningar. Med resurser avses såväl ekonomiska som personalmässiga resurser. Resursfördelningen följs upp och utvärderas, så att en bedömning kan göras i vilken grad den främjar elevernas kunskapsutveckling och trygghet. Bedömning av brist Skolinspektionen konstaterar att Malmö kommun inte uppfyller förfatiningskraven avseende att: Huvudmannen följer upp resultat inom utbildningen, och dokumenterar denna uppföljning. (4 kap. 3 och 6 g skollagen) Utifrån en analys av det som framkommer i uppföljningen beslutar huvudmannen om nödvändiga utvecklingsåtgärder, och dokumenterar de beslutade åtgärderna. (4 kap. 3 och 6 g skollagen) Huvudmannen planerar för genomförandet av utvecklingsåtgärder och genomför dessa. Planeringen och åtgärderna dokumenteras. (4 kap. 3 och 6-7 skollagen)

11 Åtgärder Beslut 11(15) Skolinspektionen bedömer att följande åtgärder behöver vidtas för att avhjälpa bristen. Huvudmannen ska följa upp resultat inom utbildningen vid introduktionsprogrammen och dokumentera denna uppföljning. Huvudmannen ska utifrån en analys av det som framkommer i uppföljningen besluta om nödvändiga utvecklingsåtgärder och dokumentera analysen och de beslutade åtgärderna. Huvudmannen ska planera för genomförandet av utvecklingsåtgärder och genomföra dessa. Planeringen för genomförandet ska dokumenteras. Motivering till bedömning av brist Skolinspektionens bedömning Skolinspektionens utredning visar att det finns brister i Malmö kommuns systematiska kvalitetsarbete avseende uppföljningen av elevernas kunskapsresultat på introduktionsprogrammen. Därmed saknar huvudmannen ett fullständigt underlag för att utifrån en analys av resultaten fatta beslut om utvecklingsåtgärder. Mot denna bakgrund bedömer Skolinspektionen att huvudmannens systematiska kvalitetsarbete inte uppfyller författningarnas krav. Skolinspektionens utredning Några intervjuade rektorer uppger att huvudmannen saknar ett system för att kunna följa upp kunskapsresultat och studiehandledning på modersmålet för introduktionsprogrammen. Den uppföljning som sker i nuläget avser endast genomströmning av elever samt trygghet och studiero. Intervjuade områdeschefer uppger att det finns en kvalitetsgrupp som arbetar med att utveckla uppföljningen av resultat på introduktionsprogrammen samt ger en beskrivning av hur man påbörjat detta arbete. Områdescheferna uppger att revisions- och rådgivningsföretaget KPMG har genomfört en extern granskning av introduktionsprogrammen i Malmö kommun. Granskningen gällande huvudmannens ansvarstagande för introduktionsprogrammen, som Skolinspektionen tagit del av, visar ett antal brister på systematisk nivå. De fyra områden som behöver förbättras enligt rapporten är planeringen av utbildningen, genomförandet av utbildningen, uppföljning på skolenhetsnivå och huvudmannens uppföljning av utbildningarna. Rättslig reglering Av skollagen framgår att en huvudman kontinuerligt och systematiskt ska planera, följa upp och utveckla utbildningen.

12 12(15) Huvudmannen ska analysera det som framkommer i. uppföljningen. Utifrån analysen ska huvudmannen besluta om och genomföra nödvändiga förbättringsåtgärder. Uppföljning, analys och planering för utvecklingsåtgärder ska dokumenteras. Motivering till föreläggande som ingripande Då Malmö kommun inte uppfyller de krav som följer av de föreskrifter som gäller för verksamheten, föreligger skäl att förelägga Malmö kommun att fullgöra sina skyldigheter och vidta åtgärder för att avhjälpa bristerna. På Skolinspektionens vägnar Lotta Kårlind Enhetschef Yvonne Larsson Föredragande Bilagor Bilaga 1: Allmänt om tillsynen Bilaga 2: Fakta om Malmö kommun

13 Bilaga Bilaga 1: Allmänt om tillsynen Skolinspektionen granskar regelbundet all skolverksamhet i hela landet, för att se att den följer de lagar, regler och läroplaner som finns för verksamheten. Målet är att bidra till alla barns och elevers lika rätt till god utbildning i en trygg miljö, där alla når minst godkänt i alla ämnen. Skolinspektionen granskar alla huvudmän, vilket innebär alla kommuner, utbildningsföretag och andra organisationer som driver skolverksamhet. Tillsynen görs vart tredje år. All skolverksamhet som en viss huvudman ansvarar för ingår i tillsynen. Det handlar om förskola, förskoleklass, grundskola, gymnasieskola, grund- och gymnasiesärskola, vuxenutbildning, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet. Alla skolenheter ingår i tillsynen. Skolinspektionen prioriterar att besöka de skolor där en hög andel elever riskerar att inte få den utbildning de har rätt till. Det innebär att vi kan stanna längre på dessa skolenheter under själva tillsynsbesöket, men också att vi bättre kan följa upp att eventuella brister åtgärdas och ge råd och vägledning. Skolinspektionen bedömer om, och i sådana fall på vilket sätt, den granskade verksamheten inte uppfyller de regler som gäller. Myndighetens granskning utgår bland annat från skollagen, förordningar och läroplaner. Bestämmelser som verksamheterna är skyldiga att följa. När Skolinspektionen har tagit in tillräcklig information gör myndigheten en bedömning av om verksamheten lever upp till de lagar och regler som finns för verksamheten. Alla huvudmän får ett tillsynsbeslut för de verksamheter som huvudmannen ansvarar för. Dessutom får de skolenheter där Skolinspektionen fördjupat tillsynen och gjort tillsynsbesök ett eget beslut, som bara handlar om den skolenheten. Skolinspektionen fattar också enskilda beslut avseende huvudmannens ansvarstagande över de skolformer som huvudmannen ansvarar för. Innan ett beslut fastställs ges alltid huvudmännen möjlighet att ta del av och lämna synpunkter på de sakuppgifter som Skolinspektion grundar sina bedömningar på. I de fall Skolinspektionen funnit brister har huvudmannen ansvar för att komma tillrätta med bristerna. Huvudmannen ska också redovisa de åtgärder som har vidtagits i för att åtgärda bristerna. För att följa upp huvudmännens arbete kan flera besök eller andra kontakter bli aktuella då Skolinspektionen också vill se effekter av de åtgärder som vidtas. Mera information om den regelbundna tillsynen finns på Skolinspektionens webbplats under fliken Inspektion.

14 Bilaga 2: Fakta om Malmö kommun Bilaga Malmö kommun är Sveriges tredje största kommun med över invånare. Drygt en tredjedel av den nuvarande befolkningen är född i något annat land än Sverige. Medelåldern är 38,6 år vilket är lägre än rikets genomsnitt på 41,2 år. Organisatoriskt ansvarar tre förvaltningar med tre motsvarande nämnder för Malmös barn- och utbildningsverksamheter. Förskoleförvaltningen och förskolenämnden ansvarar för förskoleverksamheten; grundskoleförvaltningen och grundskolenämnden ansvarar för grundskolans, grundsärskolans och fritidshemmens verksamheter; arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen ansvarar -tillsammans med arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxen-utbildningsnämnden för gymnasieskolans, gyrrmasiesärskolans och vuxenutbildningens verksamheter. Kommunfullmäktige har det yttersta ansvaret för att den kommunala skolverksamheten genomförs i enlighet med skolförfattningarnas krav. Fullmäktige har dock i enlighet mednämndreglementet utsett arbetsmarknadsgymnasie- och vuxenutbildningsnämndenatt fullgöra kommunens uppgift att driva och ansvara för verksamheten utifrån nationella mål och styrdokumentens bestämmelser. Förvaltningen samordnar och driver huvudmannens systematiska kvalitetsarbete. I Malmö stad finns 13 kommunala gymnasieskolor som är organiserade i två områden som leds av varsin områdeschef. Områdeschefen har ett samordnande ansvar och är ett stöd för rektor i arbetet med att utveckla sin skola. Områdescheferna ingår tillsammans med övriga stabschefer och förvaltningsdirektören i förvaltningsledningen. Samverkansavtal finns för nationella program och programinriktat individuellt val med samtliga kommuner i Skåne samt med alla kommuner utom Karlskrona i Blekinge. Inom gymnasieutbildningen i Malmö kommun studerar cirka 7000 elever, fördelade inom följande program; Barn- och fritidsprogrammet Bygg- och anläggningsprogrammet El- och energiprogrammet Fordons- och transportprogrammet Handels- och administrationsprogrammet Hantverksprogrammet Hotell- och turismprogrammet Restaurang- och livsmedelsprogrammet

15 Bilaga VVS- och fastighetsprogrammet Vård- och omsorgsprogrammen Naturbruksprogrammet Ekonomiprogrammet Estetiska programmet Humanistiska programmet Naturvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Teknikprogrammet International Baccalaureate IB Preparandutbildning Programinriktat individuellt val Yrkesintroduktion Individuellt alternativ Språkintroduktion

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola r Skolinspektionen Beslut Malmö kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Malmö kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund Beslut 2(6) Tillsyn i Malmö kommun Skolinspektionen har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola 3lin Köpings kommun Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Köpings kommun 2(5) Tillsyn i Köpings kommun har genomfört tillsyn av Köpings kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Falu kommun Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Falu kommun 2 (9) Tillsyn i Falu kommun har genomfört tillsyn av Falu kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet för

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Köpings kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Köpings kommun Tillsyn i Köpings kommun Beslut 2 (9) har genomfört tillsyn av Köpings kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Järfälla kommun Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Järfälla kommun 2 (9) Tillsyn i Järfälla kommun har genomfört tillsyn av Järfälla kommun under vårterminen 2017. Tillsynen har avsett det samlade

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut Skolinspektionen Karlshamns kommun Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Karlshamns kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon:

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Mölndals kommun jensholm@molndal.se för gymnasieskola efter tillsyn i Mölndals kommun 2(8) Tillsyn i Mölndals kommun har genomfört tillsyn av Mölndals kommun under Vårterminen 2017. Tillsynen har avsett

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Eksjö kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Eksjö kommun Skolinspektionen. Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon:

Läs mer

Beslut för gymnasieutbildning

Beslut för gymnasieutbildning Dnr 43-2014:8497 Storfors kommun storfors.kommun@storfors.se Beslut för gymnasieutbildning efter tillsyn i Storfors kommun 2(12) Tillsyn i Storfors kommun har genomfört tillsyn av Storfors kommun under

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut Orsa kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Orsa kommun Tillsyn i Orsa kommun Beslut 2 (9) har genomfört tillsyn av Orsa kommun under januari 2017. Tillsynen har avsett det

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Mora kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Mora kommun Tillsyn i Mora kommun Beslut 2(10) har genomfört tillsyn av Mora kommun under hösten 2016. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen Lomma kommun Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Lomma kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 08 00,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Lomma kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Lomma kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon:

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Växjö kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Växjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 08 00,

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Skolinspektionen Alvesta kommun Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Alvesta kommun 2 (8) Tillsyn i Alvesta kommun Skolinspektionen har genomfört tillsyn av Alvesta kommun under våren 2015. Detta

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Hermods gymnasium ab Org.nr. 556528-6696 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av Hermods gymnasium ab 2 (9) Tillsyn av Hermods gymnasium ab har genomfört tillsyn av Hermods gymnasium ab (556528-6696)

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola rn j %10 Skolinspektionen Ängelholms kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Ängelholms kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen Eksjö kommun Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 08 00,

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola 'N Beslut Orsa kommun Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Orsa kommun Beslut 2 (6) Tillsyn i Orsa kommun har genomfört tillsyn av Orsa kommun under januari 2017. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola ev Skolinspektionen Växjö kommun Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Växjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 08

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Upplands Väsby kommun Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Upplands Väsby kommun Tillsyn i Upplands Väsby kommun Beslut 2(6) har genomfört tillsyn av Upplands Väsby kommun under våren 2015. Tillsynen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Strängnäs kommun kommun@strangnas.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Strängnäs kommun Box 330, 581 03 Linköping 201 7-04-1 0 2(9) Tillsyn i Strängnäs kommun har genomfört tillsyn i Strängnäs

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut Håbo kommun Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Håbo kommun ' esi t 2(4) Tillsyn i Håbo kommun har genomfört tillsyn av Håbo kommun under våren 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

dri Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen efter tillsyn i Gotlands kommun Beslut Gotlands kommun Dnr :7845

dri Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen efter tillsyn i Gotlands kommun Beslut Gotlands kommun Dnr :7845 dri Beslut Gotlands kommun Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Gotlands kommun Tillsyn i Gotlands kommun Beslut 2 (6) har genomfört tillsyn av Gotlands kommun under våren 2015. Tillsynen har avsett

Läs mer

rn, Beslut för gymnasiesärskola Skolinspektionen efter tillsyn i Orsa kommun Beslut Orsa kommun Dnr :4836

rn, Beslut för gymnasiesärskola Skolinspektionen efter tillsyn i Orsa kommun Beslut Orsa kommun Dnr :4836 rn, Beslut Orsa kommun Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Orsa kommun Beslut 2 (6) Tillsyn i Orsa kommun har genomfört tillsyn av Orsa kommun under januari 2017. Tillsynen har avsett det samlade

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Beslut Skolinspektionen Västerviks kommun vasterviks.kommun@vastervik.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Västerviks kommun Skolinspektionen box 330, 581 03 Linköping Beslut 2 (6) Tillsyn i Västerviks

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola n Beslut Linköpings kommun Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Linköpings kommun Tillsyn i Linköpings kommun Beslut 2(10) har genomfört tillsyn av Linköpings kommun under hösten 2016. Tillsynen har

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Upplands-Bro kommun Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Upplands-Bro kommun Tillsyn i Upplands-Bro kommun har genomfört tillsyn av Upplands-Bro kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola rn Nee. Skolinspektionen j Strängnäs kommun kommun@strangnas.se för grundsärskola efter tillsyn i Strängnäs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping 2 (8) Tillsyn i Strängnäs kommun Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Köpings kommun Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Köpings kommun 2(6) Tillsyn i Köpings kommun har genomfört tillsyn av Köpings kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut Landstinget Dalarna Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Landstinget Dalarna Tillsyn i Landstinget dalarna Beslut 2 (6) har genomfört tillsyn av Landstinget Dalarna under hösten 2015. Tillsynen

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Malmö kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Malmö kommun 2(13) Tillsyn i Malmö kommun Skolinspektionen har genomfört tillsyn av Malmö kommun under hösten 2016 och början av

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut Huddinge kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Huddinge kommun Tillsyn i Huddinge kommun Beslut 2 (3) har genomfört tillsyn av Huddinge kommun under hösten 2015. Tillsynen

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut Skolinspektionen Ideella Föreningen Estetiska skolan, Arvika Org.nr. 874002-0212 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av Ideella Föreningen Estetiska skolan, Arvika Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning - Beslut Skolinspektionen Trelleborgs kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Trelleborgs kommun Beslut 2 (8) Tillsyn i Trelleborgs kommun Skolinspektionen har genomfört tillsyn av Trelleborgs

Läs mer

r'n Beslut för gym nasiesärskola Skolinspektionen efter tillsyn i Norra Västmanlands utbildningsförbund, NVU Beslut

r'n Beslut för gym nasiesärskola Skolinspektionen efter tillsyn i Norra Västmanlands utbildningsförbund, NVU Beslut r'n Beslut Dnr 43-2014:8230 Norra VäsImanlands utbildningsförbund, NVU Beslut för gym nasiesärskola efter tillsyn i Norra Västmanlands utbildningsförbund, NVU 2 (8) Tillsyn i Norra Västmanlands utbildningsförbund,

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola liiffpt Beslut Sofiaängen AB Org.nr. 556598-0942 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av Sofiaängen AB Tillsyn av Sofiaängen AB Beslut 2 (9) har genomfört tillsyn av Sofiaängen AB (556598-0942) under

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Västerviks kommun vasterviks.kommun@vastervik.se. för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Västerviks kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping 2 (8) Tillsyn i Västerviks

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Industritekniska Gymnasiet Bergslagen AB Org.nr. 556608-1740 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av Industritekniska Gymnasiet Bergslagen AB Tillsyn av Industritekniska Gymnasiet Bergslagen AB Beslut

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Köpings kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Köpings kommun 2 (6) Tillsyn i Köpings kommun har genomfört tillsyn av Köpings kommun under höstterminen 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Strängnäs kommun kommun@strangnas.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Strängnäs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping 2(8) Tillsyn i Strängnäs kommun Skolinspektionen har

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen Lessebo kommun Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Lessebo kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 08

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola rn Beslut Orsa kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Orsa kommun Beslut 2 (6) Tillsyn i Orsa kommun har genomfört tillsyn av Orsa kommun under januari 2017. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Skolinspektionen Vikens Montessori Aktiebolag Org.nr. 556497-7121 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Vikens Montessori Aktiebolag Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2014:8682 Åmåls kommun bam.utbildning@amal.se Beslut för fritidshem efter tillsyn i Åmåls kommun Box 2320, 403 15 Göteborg 2(10) Tillsyn av fritidshemsverksamheten i Åmåls kommun har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola

Beslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola Västra Götalandsregionen Kristina.athlei@vgregion.se för gymnasieskola och gymnasiesärskola efter tillsyn i Västra Götalandsregionen Beskut 2(10) Tillsyn i Västra Götalandsregionen har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Dnr 43-2017:4468 Falkenbergs kommun barn.utbildning@falkenber för gymnasieskola efter tillsyn i Falkenbergs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 2 (7) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut AcadeMedia fria grundskolor AB Org.nr. 556932-0699 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av AcadeMedia fria grundskolor AB Beslut 2 (6) Tillsyn av AcadeMedia fria grundskolor AB

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola n Beslut Botkyrka kommun Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Botkyrka kommun Beslut 2(10) Tillsyn i Botkyrka kommun har genomfört tillsyn av Botkyrka kommun under hösten 2016. Tillsynen har avsett

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Höganäs kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Höganäs kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon:

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut Dnr 43-2017:5955 Vetlanda kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Vetlanda kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Skolinspektionen Beslut

Läs mer

Beslut för förskola. fin. Skolinspektionen. efter tillsyn i Säffle kommun. Besk. Skolinspektionen Box 2320, Göteborg

Beslut för förskola. fin. Skolinspektionen. efter tillsyn i Säffle kommun. Besk. Skolinspektionen Box 2320, Göteborg fin Besk Säffle kommun kommun@saffle.se Beslut för förskola efter tillsyn i Säffle kommun Beshh 2 (9) Tillsyn i Säffle kommun har genomfört tillsyn av Säffle kommun under våren 2017. Detta beslut avser

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut Danderyds kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Danderyds kommun Beslut 2 (6) Tillsyn i Danderyds kommun har genomfört tillsyn av Danderyds kommun under Tillsynen av huvudmannen

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2014:8004 Knivsta kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Knivsta kommun 2(11) Tillsyn i Knivsta kommun har genomfört tillsyn av Knivsta kommun under våren 2015. Tillsynen har avsett det samlade

Läs mer

Beslut Dnr :4832. Orsa kommun. Beslut för förskola. efter tillsyn i Orsa kommun. Skolinspektionen Box 23069, Stockholm

Beslut Dnr :4832. Orsa kommun. Beslut för förskola. efter tillsyn i Orsa kommun. Skolinspektionen Box 23069, Stockholm Orsa kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Orsa kommun Tillsyn i Orsa kommun Beslut 2 (9) har genomfört tillsyn av Orsa kommun under januari 2017. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Vibyskolan ekonomisk förening Org.nr. 769603-4201 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Vibyskolan ekonomisk förening 2 (9) Tillsyn av Vibyskolan ekonomisk förening har genomfört tillsyn av Vibyskolan

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skoli.nspektionen Gotlands kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Gotlands kommun 2 (7) Tillsyn i Gotlands kommun har genomfört tillsyn av Gotlands kommun under våren 2015. Tillsynen har avsett

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola rn Beslut Dnr 43-2014:8037 Kungsörs kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Kungsörs kommun 2(10) Tillsyn i Kungsörs kommun har genomfört tillsyn av Kungsörs kommun under våren 2015.

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Vaxholms kommun. Beslut. Vaxholms kommun Dnr :5008

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Vaxholms kommun. Beslut. Vaxholms kommun Dnr :5008 Vaxholms kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Vaxholms kommun 2(10) Tillsyn i Vaxholms kommun har genomfört tillsyn av Vaxholms kommun under hösten 2016. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Köpings kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Köpings kommun 2 (3) Tillsyn i Köpings kommun har genomfört tillsyn av Köpings kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola ein, Skolinspektionen Beslut Dnr 44-2016:9439 Bryggeriets bildnings byrå (bbb) Org.nr. 846501-7070 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Bryggeriets Gymnasium belägen i Malmö kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:9598 Stockholms montessoriskola aktiebolag Org.nr. 556460-9666 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Stockholms Montessoriskola Anne Frank belägen i Stockholms kommun 2 (9)

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Karlskrona kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Karlskrona kommun j Skolinspektionen Karlskrona kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Karlskrona kommun Skolinspektionen. Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Skoli- s ektionen Orsa kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Orsa kommun 2(10) Tillsyn i Orsa kommun har genomfört tillsyn av Orsa kommun under januari 2017. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skövde kommun skovdekommun@skovde.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i grundsärskolan i Skövde kommun 2(10) Tillsyn i grundsärskolan i Skövde kommun har genomfört tillsyn av Skövde kommun under

Läs mer

Huvudmannabeslut för fritidshem

Huvudmannabeslut för fritidshem en l Skolinspektionen Beslut Åre kommun Huvudmannabeslut för fritidshem efter tillsyn i Are kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080 00, E-post: skolinspektionen.umea@skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem AcadeMedia fria grundskolor AB Org.nr. 556932-0699 Beslut för fritidshem efter tillsyn av AcadeMedia fria grundskolor AB 2 (9) Tillsyn av AcadeMedia fria grundskolor AB har genomfört tillsyn av AcadeMedia

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Skolinspektionen Palmlunds Malmö Aktiebolag Org.nr. 556445-0665 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Palmlunds Malmö Aktiebolag Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Älvdalens kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Älvdalens kommun 2 (7) Tillsyn i Älvdalens kommun har genomfört tillsyn av Älvdalens kommun 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Orsa kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Orsa kommun 2 (6) Tillsyn i Orsa kommun har genomfört tillsyn av Orsa kommun under januari 2017. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut IT Gymnasiet Sverige AB Org.nr. 556597-0471 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av IT Gymnasiet Sverige AB Tillsyn av IT Gymnasiet Sverige AB Beslut 2 (9) har genomfört tillsyn av IT Gymnasiet

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Dnr 44-2016:11243 Fria Läroverken i Sverige AB Organ'. 556917-2041 Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i Fria Läroverken Linköping belägen i Linköpings kommun 2 (9)

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Plusgymnasiet AB Org.nr. 556578-9129 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av Plusgymnasiet AB 2 (7) Tillsyn av Plusgymnasiet AB har genomfört tillsyn av Plusgymnasiet AB (556578-9129) under hösten 2016.

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem ^ Beslut Föreningen Maria Magdalena Org.nr. 815600-8255 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Föreningen Maria Magdalena 2 (6) Tillsyn av Föreningen Maria Magdalena har genomfört tillsyn av Föreningen

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 44-2015:2369 Futuraskolan AB Org.nr. 556609-5047 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Futuraskolan AB 2 (8) Dnr 44-2015:2369 Tillsyn av Futuraskolan AB har genomfört tillsyn av Futuraskolan AB (556609-5047)

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 44-2016:5038 Hyllie Park Aktiebolag Org.nr. 556491-8356 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Hyllie Park Grundskola belägen i Malmö kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Malmö kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Malmö kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund 2(12) Tillsyn i Malmö kommun Skolinspektionen har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem n Beslut Dnr 43-2014:8428 Skinnskattebergs konunun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Skinnskattebergs kommun 2(12) Tillsyn i Skinnskattebergs kommun har genomfört tillsyn av Skimiskattebergs kommun

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram 2018-04-13 Dnr 44-2017:5718 Kunskapsskolan i Sverige Aktiebolag Org.nr. 556566-1815 för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram efter tillsyn i Kunskapsgymnasiet Globen i Stockholms kommun Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skövde kommun skovdekommun@skovde.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i förskoleklassen och grundskolan i Skövde kommun 2 (12) Tillsyn i förskoleklassen och grundskolan i Skövde kommun

Läs mer

Beslut för. efter tillsyn i Filipstads kommun

Beslut för. efter tillsyn i Filipstads kommun Skolinspektionen Filipstads kommun kommun@filipstad.se för NI1 xenutbilohnirg efter tillsyn i Filipstads kommun Skolinspektionen, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Telefon: 08-586 080

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem en Beslut Pysslingen förskolor och skolor AB Org.nr. 556035-4309 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Pysslingen förskolor och skolor AB , Beslut 2 (9) Tillsyn av Pysslingen förskolor och skolor AB har

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola _ Beslut Järfälla kommun Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Järfälla kommun 2(12) Tillsyn i Järfälla kommun har genomfört tillsyn av Järfälla kommun under vårterminen 2017. Tillsynen har avsett

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Pilevallens Vård och Behandling AB Org.nr. 556586-3007 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Pilevallens skola belägen i Hörby kommun Skolinspektionen, Postadress: Box

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem n Beslut Huddinge kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Huddinge kommun Tillsyn i Huddinge kommun Beslut 2(5) har genomfört tillsyn av Huddinge kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola 'N Beslut Dnr 43-2014:7686 Dals-Eds kommun fokusnamndenadalsed.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn av skolformen grundsärskola i Dals-Eds kommun Box 23069, 104 35 Stockholm 2(13) Tillsyn i Dals-Eds

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:6287 Älmhults kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Älmhults kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Dnr 43-2017:6287 2 (5) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2014:7613 Backeboskolan Ek. För. Org.nr. 716422-1470 för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Backeboskolan belägen i Nacka kommun 2(11) Tillsyn i Backeboskolan har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Eksjö kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 08 00,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2016:5110 Freinetskolan Kastanjen ekonomisk förening Org.nr. 769600-0590 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Freinetskolan Kastanjen belägen i Botkyrka kommun 2 (9) Tillsyn i

Läs mer

Huvudmannabeslut för gymnasieskola

Huvudmannabeslut för gymnasieskola , nhe. Skolinspektionen Beslut Umeå kommun Huvudmannabeslut för gymnasieskola efter tillsyn av Umeå kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080 00, E-post:

Läs mer

ein Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektion efter tillsyn i Vibyskolan belägen i Sollentuna kommun Beslut Vibyskolan ekonomisk förening

ein Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektion efter tillsyn i Vibyskolan belägen i Sollentuna kommun Beslut Vibyskolan ekonomisk förening ein Skolinspektion Beslut Dnr 44-2016:5127 Vibyskolan ekonomisk förening Org.nr. 769603-4201 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Vibyskolan belägen i Sollentuna kommun 2 (9) Tillsyn

Läs mer

Tillsyn av huvudman. Bedömningsunderlag Skolform: Gymnasieskola. Översikt över innehåll. Dnr :225 1 (5)

Tillsyn av huvudman. Bedömningsunderlag Skolform: Gymnasieskola. Översikt över innehåll. Dnr :225 1 (5) 1 (5) Tillsyn av huvudman Bedömningsunderlag Skolform: Gymnasieskola Översikt över innehåll 1. Förutsättningar för utbildningen vid skolenheterna 2. Utveckling av utbildningen vid skolenheterna 2 (5) STYRNING

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Beslut Sverigefinska skolan i Göteborg- Göteborgin Ruotsinsuomalainen Koulu ekonomisk förening Org.nr. 716444-9725 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Sverigefinska skolan i Göteborg- Göteborgin Ruotsinsuomalainen

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem n Beslut Dnr 44-2015:2201 Kniysta Pastorats Kyrkliga Samfällighet Org.nr. 252003-2059 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Knivsta Pastorats Kyrkliga Samfällighet 2 (10) Tillsyn av Knivsta Pastorats

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 44-2016:5103 Öringe montessoriförening ekonomisk förening Org.nr. 716442-2300 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Öringe Skola belägen i Laholms kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Beslut Borås kommun joakim.cannerfors@boras.se Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Borås kommun esiut 2(7) Tillsyn i Borås kommun har genomfört tillsyn av Borås kommun under hösten 2016. Tillsynen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 44-2016:5173 Föreningen Hemgårdar i Malmö Org.nr. 846000-9460 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Malmö Montessoriskola belägen i Malmö kommun 2 (9) Dnr 44-2016:5173

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Växjö kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Växjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 08 00, Fax: 08-586 080

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Hermods design & construction college ab Org.nr. 556982-8451 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av Hermods design & construction college ab 2 (14) Tillsyn av Hermods design & construction college ab

Läs mer