Beslut för vuxenutbildning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beslut för vuxenutbildning"

Transkript

1 Marks kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Marks kommun

2 2(20) Tillsyn i Marks kommun har genomfört tillsyn av Marks kommun under våren Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet för utbildningen inom skolformen vuxenutbildning. Måluppfyllelse och resultat Enligt Skolverkets statistik för år 2014 var det i Marks kommun 2,7 procent av den vuxna befolkningen som deltog i kommunal vuxenutbildning. Detta var lägre än genomsnittet för riket som samma år var 3,7 procent. År 2014 var det i kommunen 3,2 procent av den vuxna befolkningen med kort utbildningsbakgrund som deltog i kommunal vuxenutbildning. Även detta var lägre än genomsnittet för riket som samma år var 5,6 procent. I kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå var det år 2014 enligt Skolverkets statistik 54 procent av kursdeltagarna som slutförde sina kurser. Genomsnittet för riket var samma år högre, nämligen 62 procent. År 2014 var det 31 procent av kursdeltagarna som gjorde avbrott i sina kurser. Genomsnittet för riket var samma år 21 procent. Måluppfyllelsen inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå, mätt i andel kursdeltagare som slutfört sina kurser, har stigit sedan år 2013 men sjunkit jämfört med år 2012, då 63 procent av kursdeltagarna slutförde sina kurser. I kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå var det år 2014 enligt Skolverkets statistik 42 procent av kursdeltagarna som slutförde sina kurser. Genomsnittet för riket var samma år högre, nämligen 70 procent. År 2014 var det 29 procent av kursdeltagarna som gjorde avbrott i sina kurser. Genomsnittet för riket var samma år betydligt lägre, nämligen 18 procent. Måluppfyllelsen inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå, mätt i andel kursdeltagare som slutfört sina kurser, har sjunkit både jämfört med föregående år och åren före dess. År 2013 slutförde 69 procent av kursdeltagarna sina kurser. För särskild utbildning för vuxna finns ingen samlad nationell statistik över kunskapsresultaten. Marks kommun har inte heller lämnat någon sådan sammanställning. I särskild utbildning för vuxna var det år 2014 enligt Skolverkets statistik 4 elever som deltog i utbildning inom skolformen. Samtliga elever läste inom särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå. Den genomsnittliga undervisningstiden per elev och vecka var 20 timmar, vilket var högre än genomsnittet för riket som samma år var 3,5 timmar.

3 3 (20) Inom utbildning i svenska för invandrare var enligt Skolverkets statistik det genomsnittliga antalet veckor och timmar som behövdes för att en elev skulle bli minst godkänd i en kurs år 2014 lägre i Marks kommun jämfört med riket i både kurs C inom studieväg 2 och 3 samt kurs D inom studieväg 3.1 kurs B inom studieväg 2 var dock antalet veckor och timmar högre än genomsnittet i riket. Resultaten på kurs B inom studieväg 2 har försämrats jämfört med resultaten år Av Skolverkets statistik för år 2014 framgår att 64 procent av eleverna som var nybörjare i utbildning i svenska för invandrare år 2012 fått minst godkänt i någon kurs under åren Detta var ungefär likvärdigt med genomsnittet för riket som var 63 procent samma år.

4 Översikt över konstaterade brister i verksamheterna eslut 4(20) s ingripanden Område 1. Förutsättningar för vuxenutbildningen vid skolenheterna 2. Utveckling av vuxenutbildningen vid skolenheterna Typ av ingripande Senaste datum för redovisning s bedömningar anges längre fram i detta beslut. Sammanfattande bedömning Vuxenutbildningen har ett brett samhällsuppdrag som är inskrivet i författningarna. Utbildningen ska ge vuxna möjligheter att utveckla sina kunskaper och sin kompetens i syfte att stärka sin ställning i arbets- och samhällslivet samt främja sin personliga utveckling. Tillsynen visar att vuxenutbildningen i Marks kommun har flera brister som riskerar att begränsa de möjligheterna. bedömer att Marks kommun inte bedriver ett systematiskt kvalitetsarbete på huvudmannanivå där hela vuxenutbildningen planeras, följs upp och utvecklas. Det systematiska kvalitetsarbetet ska omfatta alla skolformer och nivåer. Kommunen följer inte upp kunskapsresultaten i alla skolformer inom vuxenutbildningen. I de delar som kommunen följer upp finns inte den analys som krävs för att identifiera och besluta om nödvändiga utvecklingsåtgärder. Bristerna i det systematiska kvalitetsarbetet innebär att Marks kommun saknar nödvändiga underlag för att kunna fatta strategiskt viktiga beslut som långsiktigt ger möjlighet att utveckla kvaliteten inom vuxenutbildningen. Utredningen visar också att det finns brister i arbetet med att nå vuxenutbildningens målgrupper och motivera dem att delta i utbildningen. Inom både kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå och särskild utbildning för vuxna på grundläggande nivå saknas flera kurser som kommunen är skyldig att erbjuda. Kommunen uppfyller inte heller kravet att vuxenutbildningen ska bedrivas kontinuerligt under hela året.

5 5 (20) bedömer att Marks kommun inte har fungerade rutiner för att ta emot anmälningar från rektorer om angivna kränkningar mot elever, skyndsamt utreda omständigheterna kring de angivna kränkningarna och i förekommande fall vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra kränkande behandling i framtiden. Huvudmannen ser inte heller till att det bedrivs ett målinriktat arbete för att motverka kränkande behandling av elever inom vuxenutbildningens skolformer.

6 6(20) s beslut Föreläggande förelägger med stöd av 26 kap. 10 skollagen (2010:800) Marks kommun att senast den 11 november 2016 vidta åtgärder för att avhjälpa påtalade brister. De vidtagna åtgärderna ska senast samma dag skriftligen redovisas till. Förutsättningar för vuxenutbildningen vid skolenheterna Hemkommunen ska bland annat informera, nå ut till och motivera de elever som har rätt till kommunal vuxenutbildning, särskild utbildning för vuxna och svenska för invandrare, och sedan erbjuda denna utbildning till dem som önskar delta i den. Utan att dessa förutsättningar är uppfyllda kan inte de elever som är i behov av vuxenutbildning ges sådan utbildning. Andra förutsättningar för vuxenutbildningen är att den huvudman som bedriver utbildningen ser till att vissa grundläggande krav på till exempel utbud och omfattning uppfylls. Vidare ska huvudmannen se till att det finns sådan utbildning och kompetens hos rektorn och övrig skolpersonal, så att de kan leda och bedriva utbildningen på ett professionellt sätt. Huvudmannen ska också ha ett fungerande system för att ta emot anmälningar om kränkande behandling av elever. I de fallen utreds kränkningarna och åtgärdas vid behov. Bedömning av brist konstaterar att Marks kornmun inte uppfyller författningskraven avseende att: Hemkommunen verkar aktivt för att nå ut till dem i kommunen som har rätt till kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå och särskild utbildning för vuxna på grundläggande nivå, och för att motivera dem att delta i sådan utbildning. (20 kap. 10 och 21 kap. 10 skollagen) Hemkommunen verkar aktivt för att nå ut till dem i kommunen som har rätt till utbildning i svenska för invandrare, och för att motivera dem att delta i denna utbildning. (22 kap. 12 skollagen) Hemkommunen informerar om möjligheterna till kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå och särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå, och verkar aktivt för att vuxna i kommunen deltar i sådan utbildning. (20 kap. 17 och 21 kap. 14 skollagen) Huvudmannen ser till att kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå och särskild utbildning för vuxna på grundläggande nivå bedrivs med det utbud som författningarna kräver. (2 kap. 18 och förordningen om vuxenutbildning) Huvudmannen ser till att kommunal vuxenutbildning, särskild utbildning för vuxna och utbildning i svenska för invandrare bedrivs kontinuerligt under hela året. (2 kap. 25 förordningen om vuxenutbildning)

7 7(20) Huvudmannen tar emot anmälningar från rektorer om angivna kränkningar mot elever, utreder skyndsamt omständigheterna kring de angivna kränkningarna och vidtar i förekommande fall de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra kränkande behandling i framtiden. (6 kap. 10 skollagen) Åtgärder bedömer att följande åtgärder behöver vidtas för att avhjälpa bristerna. Bristerna kan dock avhjälpas även på annat sätt. - Marks kommun ska verka aktivt för att nå ut till dem i kommunen som har rätt till kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå och särskild utbildning för vuxna på grundläggande nivå, och för att motivera dem att delta i sådan utbildning. - Marks kommun ska verka aktivt för att nå ut till dem i kommunen som har rätt till utbildning i svenska för invandrare, och för att motivera dem att delta i denna utbildning. - Marks kommun ska verka aktivt för att vuxna i kommunen deltar i kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå och särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå. Huvudmannen ska se till att kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå och särskild utbildning för vuxna på grundläggande nivå bedrivs med det utbud som författningarna kräver. - Huvudmannen ska se till att kommunal vuxenutbildning och särskild utbildning för vuxna bedrivs kontinuerligt under hela året. - Huvudmannen ska ta emot anmälningar från rektorer om angivna kränkningar mot elever, skyndsamt utreda omständigheterna kring de angivna kränkningarna och i förekommande fall vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra kränkande behandling i framtiden. Motivering till bedömning av brist Marks kommun verkar inte aktivt för att motivera vuxna att delta i vuxenutbildningen bedömer att Marks kommun inte verkar aktivt för att motivera dem i kommunen som har rätt till kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå, särskild utbildning för vuxna på grundläggande nivå samt utbildning i svenska för invandrare, att delta i sådan utbildning. Kommunen verkar inte heller aktivt för att de vuxna som är behöriga till kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå och särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå deltar i sådan utbildning.

8 8 (20) Kommunen bedriver ingen uppsökande verksamhet gällande varken särskild utbildning för vuxna eller utbildning i svenska för invandrare. Kommunen verkar därmed inte aktivt för att vuxna i kommunen deltar i utbildningen. Enligt skollagen ska varje kommun aktivt verka för att nå de vuxna i kommunen som har rätt att delta i kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå, särskild utbildning för vuxna på grundläggande nivå och utbildning i svenska för invandrare. Kommunen ska också aktivt verka för att motivera dem att delta i denna utbildning. Av förarbetena till skollagen framgår att samhället har ett speciellt ansvar för att stödja de personer som inte tar egna initiativ för att möta de ökande kraven på kunskaper. För vuxna, med begränsade och ibland negativa erfarenheter av studier, kan steget in i vuxenstudier vara svårt att ta. Information om och marknadsföring av olika utbildningsvägar måste då kompletteras med andra åtgärder. En sådan åtgärd är uppsökande verksamhet för att i det personliga mötet informera om olika möjligheter till utbildning och skapa motivation till studier. Det är av vikt att kommunen tar tillvara alla samverkansmöjligheter till uppsökande och motivationsskapande verksamhet. Det kan t.ex. handla om förebilder från arbetsplatsen, föreningslivet, fackliga organisationer och handikapporganisationer (prop. 2000/01:72 sid ). Enligt skollagen ska varje kommun informera om möjligheterna till kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå och särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå, och aktivt verka för att vuxna i kommunen deltar i sådan utbildning Av förarbetena till skollagen framgår att ordet "aktivt" har lagts till för att betona kommunernas ansvar för att de som tillhör målgruppen för utbildningen också tar del av denna (prop. 2009/19:165 sid. 845 och 859). Enligt den beskrivning av verksamheten som kommunen har lämnat till inför tillsynen finns det ingen uppsökande verksamhet avseende särskild utbildning för vuxna. Beskrivningen nämner vidare ingenting specifikt om uppsökande verksamhet avseende utbildning i svenska för invandrare. Enligt beskrivningen sprider kommunen information om vuxenutbildningen genom hemsidan, facebook och annonser i den lokala tidningen i samband med ansökningstider. Det finns också möjlighet att besöka studie- och yrkesvägledaren (SYV) inom vuxenutbildningen. Utöver detta finns en samverkan med socialförvaltningens praktikfunktion där SYV från vuxenutbildningen ger information om utbildningar till nya deltagare. Lärarna inom kommunal vuxenutbildning vet inte om det pågår något aktivt arbete för att nå potentiella elever på grundläggande nivå. De känner inte till någon uppsökande verksamhet utöver det som huvudmannen har redovisat för.

9 9 (20) Lärarna inom utbildning i svenska för invandrare berättar att Etableringscentrum i Borås informerar Marks kommun om nyanlända så att de som kommer till kommunen får tillgång till utbildning i svenska för invandrare. Lärarna känner inte till att det sker någon uppsökande verksamhet. Studie- och yrkesvägledaren inom vuxenutbildningen berättar att det inte finns någon uppsökande verksamhet för att nå ut till potentiella elever inom särskild utbildning för vuxna och motivera dem att delta i utbildning. SYV berättar vidare att den uppsökande verksamheten brister även i vuxenutbildningens övriga skolformer och att de elever som kommer till vuxenutbildningen gör det på eget initiativ. Enligt SYV lever kommunen inte upp till kravet på att nå ut till de personer som har behov av vuxenutbildning. Även rektorerna för vuxenutbildningen berättar att kommunen behöver utveckla arbetet med att nå ut till och motivera potentiella elever. Enligt rektorerna finns det ingen uppsökande verksamhet riktad till målgruppen för särskild utbildning för vuxna eller de elever som har rätt till utbildning i svenska för invandrare. Förvaltningsledningen (förvaltningschef och verksamhetschef) bekräftar att kommunen behöver utöka insatserna och skapa fler kanaler för att nå ut till målgrupperna för vuxenutbildningen. Ansvariga politiker (ordförande och vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden) berättar att de inte har följt upp hur kommunen arbetar med att nå och motivera vuxenutbildningens målgrupper. Utbildningen bedrivs inte med det kursutbud som författningarna kräver bedömer att Marks kommun inte erbjuder utbildning i kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå och särskild utbildning för vuxna på grundläggande nivå i enlighet med det utbud som författningarna föreskriver. Inom båda utbildningsformerna saknas flera kurser som kommunen är skyldig att erbjuda. Enligt förordningen om vuxenutbildningen ska kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå bedrivas i form av kurser i svenska, svenska som andraspråk, engelska, matematik, samhällskunskap, religionskunskap, historia, geografi, fysik, kemi, biologi samt hem- och konsumentkunskap. Särskild utbildning för vuxna på grundläggande nivå som motsvarar den utbildning som ges inom grundsärskolan utom träningsskolan ska bedrivas i form av kurser i svenska, svenska som andraspråk, engelska, matematik, samhällskunskap, religionskunskap, historia, geografi, fysik, kemi, biologi, hem- och konsumentkunskap samt teknik. Särskild utbildning för vuxna på grundläggande nivå som motsvarar den utbildning som ges inom

10 10 (20) träningsskolan inom grundsärskolan ska bedrivas i form av kurser i språk och kommunikation, natur och miljö samt individ och samhälle. Enligt den information om verksamheten som kommunen har lämnat till inför tillsynen erbjuder huvudmannen kurser i matematik, svenska och svenska som andraspråk inom den kommunala vuxenutbildningen på grundläggande nivå. Utbudet i särskild utbildning för vuxna på grundläggande nivå består av kurser i engelska, matematik, samhällskunskap och svenska. Lärare inom kommunal vuxenutbildning berättar att kommunen inte erbjuder andra kurser på grundläggande nivå än svenska, svenska som andraspråk, matematik och engelska. SYV berättar att kommunen inte informerar om möjligheten att läsa andra kurser på grundläggande nivå, men att om kurser efterfrågas så går det att ordna på annan ort genom samverkan med kringliggande kommuner. Rektor för kommunal vuxenutbildning och särskild utbildning för vuxna bekräftar att de kurser som erbjuds på grundläggande nivå är svenska, svenska som andraspråk, matematik och engelska. Förvaltningsledningen var vid tiden för tillsynen inte medveten om att det inte går ut information om alla kurser som kommunen ska bedriva enligt förordningen om vuxenutbildning, men är av uppfattningen att alla elever som önskar sådan utbildning också får det. Ansvariga politiker berättar att de inte har följt upp om kommunen bedriver alla de kurser som krävs enligt förordningen om vuxenutbildning. Utbildningen bedrivs inte kontinuerligt under året s utredning visar att vuxenutbildningen i Marks kommun inte bedrivs kontinuerligt under hela året. Verksamheten i kommunal vuxenutbildning och särskild utbildning för vuxna följer kommunens läsårstider för andra skolformer vilket innebär att eleverna måste göra uppehåll i sina studier under sommaren. Enligt förordningen om vuxenutbildning ska utbildningen inom vuxenutbildningen bedrivas kontinuerligt under hela året. Lärare inom kommunal vuxenutbildning berättar att undervisningen erbjuds under gymnasieskolans terminer, och att vuxenutbildningen är stängd under sommaren. SYV bekräftar att den undervisning som bedrivs av kommunen sker under terminerna, men att det går att ordna undervisning på andra tider med hjälp av andra kommuner. Även rektor för kommunal vuxenutbildning och särskild utbildning för vuxna bekräftar att kommunen inte erbjuder någon undervisning under sommaren.

11 11(20) Förvaltningsledningen bekräftar att kommunal vuxenutbildning och särskild utbildning för vuxna följer kommunens läsårstider för andra skolformer och att utbildningen i svenska för invandrare är stängd under fyra veckor på sommaren. Ärenden som gäller angivna kränkningar mot elever bedömer att Marks kommun inte har fungerade rutiner för att ta emot anmälningar från rektorer om angivna kränkningar mot elever, skyndsamt utreda omständigheterna kring de angivna kränkningarna och i förekommande fall vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra kränkande behandling i framtiden. Det förekommer att fall av uppgivna kränkningar inte rapporteras till huvudmannen. Huvudmannen följer inte heller upp resultat av utredningar och eventuella åtgärder om den rektor som har hand om ärendet brister i sin skyldighet att rapportera detta till huvudmannen. En lärare eller annan personal som får kännedom om att en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten är, enligt skollagen, skyldig att anmäla detta till rektorn. En rektor som får kännedom om att en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten är skyldig att anmäla detta till huvudmannen. Huvudmannen är skyldig att skyndsamt utreda omständigheterna kring de uppgivna kränkningarna och i förekommande fall vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra kränkande behandling i framtiden. Enligt den redogörelse för verksamheten som kommunen har lämnat inför tillsynen finns en rutin som kräver att en rektor som får kännedom om att en elev blivit utsatt för kränkande behandling omgående ska göra en anmälan till huvudmannen. Barn- och utbildningsnämnden har delegerat till rektorerna att utreda omständigheterna kring uppgivna kränkningar, vidta de åtgärder som krävs för att förhindra kränkande behandling i framtiden och följa upp beslutade åtgärder. Utredningar och uppföljningar ska rapporteras till förvaltningen. Inkomna anmälningar och utredningar ska redovisas för barnoch utbildningsnämnden. Lärare inom kommunal vuxenutbildning berättar att det finns en rutin som innebär att lärare ska göra en anmälan till rektor vid händelser där det kan vara fråga om kränkande behandling av elever. Lärare inom utbildning i svenska för invandrare bekräftar att det finns en sådan rutin och berättar att anmälningar ska göras skriftligt. Vuxenutbildningens rektorer berättar att de anmälningar som kommer från lärare skickas vidare till förvaltningen och att det sedan går ytterligare en

12 12 (20) rapport till förvaltningen när det finns en färdig utredning i ärendet. Vid tiden för s besök, den 3 mars 2016, fanns det enligt rektorerna två ärenden från början av 2016 som ännu inte anmälts till förvaltningen. Förvaltningsledningen berättar att synen på när en anmälan ska ske till huvudmannen skiljer sig mellan kommunens skolenheter och att inte alla ärenden rapporteras. Det förekommer att rektorer glömmer att avsluta ärenden och i samband med det rapportera uppföljningar av åtgärder. Enligt förvaltningsledningen finns ingen rutin från huvudmannens sida för att kontrollera vad som händer i ärenden där rektorer inte rapporterar utredning och uppföljning. Ansvariga politiker berättar att rapporteringen till huvudmannen av kränkande behandling inte fungerar som den ska och att implementeringen av den rutin som gäller inte har fungerat. Det innebär, enligt de ansvariga politikerna, att inte alla fall av uppgivna kränkningar rapporteras. Politikerna berättar också att huvudmannen inte följer upp vad som händer i de ärenden där rektorer inte rapporterar sin uppföljning. Motivering till föreläggande som ingripande Vuxenutbildningen i Marks kommun uppfyller inte de krav som följer av gällande föreskrifter. Marks kommun föreläggs därför att fullgöra sina skyldigheter och vidta åtgärder för att avhjälpa bristerna. Utveckling av vuxenutbildningen vid skolenheterna Huvudmannen ska arbeta kontinuerligt och långsiktigt för att utveckla och förbättra vuxenutbildningen vid skolenheterna, i syfte att främja ökad likvärdighet och kvalitet. I detta arbete ingår att huvudmannen skaffar sig kunskap om nuläget inom väsentliga områden vid skolenheterna. Nuläges bilden bör beskrivas utifrån det syfte och uppdrag som kommunal vuxenutbildning, särskild utbildning för vuxna och utbildning i svenska för invandrare har: att ge eleverna sådana kunskaper de behöver för att delta i samhälls- och arbetslivet, att möjliggöra fortsatta studier och att stödja och stimulera eleverna i deras lärande. I utvecklingsarbetet ingår också att följa upp de centrala förutsättningar som huvudmannen ger skolenheterna. Huvudmannen analyserar sedan orsakerna till bristande måluppfyllelse, resultat och förutsättningar, vilka förbättringsåtgärder som behövs samt vidtar dessa åtgärder. När huvudmannen formulerar nulägesbilden ska denna bygga på uppgifter som rektorerna tagit fram i sitt eget kvalitetsarbete vid skolenheterna, men också på uppgifter huvudmannen själv insamlat (exempelvis nationell statistik, tillsyns- och granskningsrapporter, anmälningar om kränkande behandling, etc). Det ska därför finnas en koppling mellan huvudmannens kvalitetsarbete, och det kvalitetsarbete som rektorn tillsammans med lärare och elever leder vid skolenheterna.

13 13(20) I arbetet med att utveckla utbildningen, så att den blir likvärdig och av god kvalitet, ingår även ett målinriktat arbete mot kränkande behandling och en behovsstyrd resursfördelning. Huvudmannen ska arbeta för att rektorn och skolpersonalen vid skolenheterna arbetar förebyggande och åtgärdande när det gäller kränkande behandling av elever. Fördelningen av ekonomiska och personalmässiga resurser ska utgå från elevernas skiftande behov och förutsättningar, samt följas upp och utvärderas. Bedömning av brist konstaterar att Marks kommun inte uppfyller författningskraven avseende att: Huvudmannen följer upp resultat inom utbildningen, och dokumenterar denna uppföljning. (4 kap. 3 och 6 skollagen) Utifrån en analys av det som framkommer i uppföljningen beslutar huvudmannen om nödvändiga utvecklingsåtgärder, och dokumenterar de beslutade åtgärderna. (4 kap. 3 och 6 g skollagen) Huvudmannen planerar för genomförandet av utvecklingsåtgärder och genomför dessa. Planeringen och åtgärderna dokumenteras. (4 kap. 3 och 6-7 skollagen) Huvudmannen ser till att det i verksamheterna bedrivs ett målinriktat arbete för att motverka kränkande behandling av elever. (6 kap. 6-9 skollagen) Åtgärder bedömer att följande åtgärder behöver vidtas för att avhjälpa bristerna. Bristerna kan dock avhjälpas även på annat sätt. Huvudmannen ska följa upp utbildningens resultat. Utifrån en analys av det som framkommer i uppföljningen ska huvudmannen besluta om nödvändiga åtgärder för att utveckla utbildningen. Huvudmannen ska planera för genomförandet av utvecklingsåtgärderna och genomföra dessa. Uppföljningen, beslutade åtgärder samt planeringen för genomförandet av utvecklingsåtgärder ska dokumenteras. Huvudmannen ska se till att det i verksamheterna bedrivs ett målinriktat arbete för att motverka kränkande behandling av elever. Motivering till bedömning av brist Systematiskt kvalitetsarbete bedömer att Marks kommun inte bedriver ett systematiskt kvalitetsarbete på huvudmannanivå där hela vuxenutbildningen planeras, följs

14 14 (20) upp, utvärderas och utvecklas. Det systematiska kvalitetsarbetet ska omfatta alla skolformer och nivåer inom vuxenutbildningen. Utredningen visar att huvudmannen inte följer upp kunskapsresultaten varken inom utbildning i svenska för invandrare eller inom särskild utbildning för vuxna. Kommunen saknar därmed kunskap om hur det går för alla elever inom vuxenutbildningen. Eftersom resultaten inte sammanställs genomförs inte heller någon analys av resultat där huvudmannen kan identifiera och besluta om nödvändiga utvecklingsåtgärder avseende dessa skolformer. Huvudmannen planerar därmed inte heller för utvecklingsåtgärder och genomför dessa. Bristerna i arbetet med analys och utvecklingsåtgärder gäller även den kommunala vuxenutbildningen. Enligt skollagen ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå bedriva ett systematiskt kvalitetsarbete genom att kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Inriktningen på det systematiska kvalitetsarbetet ska vara att de nationella mål och krav som anges i styrdokumenten uppfylls. Det systematiska kvalitetsarbetet ska dokumenteras. Om det vid uppföljning, genom klagomål eller på annat sätt kommer fram att det finns brister i verksamheten, ska huvudmannen se till att nödvändiga åtgärder vidtas. Enligt den beskrivning av verksamheten som kommunen har lämnat till inför tillsynen följer huvudmannen upp resultat i olika verksamheter genom årliga resultatrapporter på enhetsnivå. Utifrån enheternas rapporter redovisar förvaltningen en helhetsuppfattning i delårsrapport och årsrapport. Arbetet med "normer och värden" ingår i uppföljningen vart fjärde år. Uppföljning av kunskapsresultaten i vuxenutbildningen nämns som ett utvecklingsområde. På en skriftlig fråga om särskilda satsningar eller beslut med syfte att förbättra måluppfyllelsen inom vuxenutbildningen svarar kommunen inget annat än att det finns en "pågående utveckling av uppföljning av utbildningarna". har tagit del av huvudmannens dokumenterade kvalitetsarbete i form av "Delårsrapport augusti 2015", "Årsrapport 2015" och "Verksamhetsplan Barn- och utbildningsnämnden 2015". Rapporterna innehåller uppföljning av vissa kunskapsresultat inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande och gymnasial nivå. Det finns ingen uppföljning av kunskapsresultat inom särskild utbildning för vuxna eller inom utbildning i svenska för invandrare. Dokumentationen innehåller ingen analys av kunskapsresultaten i vuxenutbildningen. Det finns inte heller någon beskrivning av utvecklingsåtgärder med specifikt syfte att höja kvaliteten i vuxenutbildningen.

15 15 (20) Under rubriken "Systematiskt kvalitetsarbete" i årsrapporten anges att "vuxenutbildningen har varit eftersatt när det gäller det systematiska kvalitetsarbetet". Vidare framgår att det pågår "ett arbete kring rutiner för sammanställningar så att vuxenutbildningen skall kunna få ett bättre statistiskt underlag att utgå ifrån i analys och utvecklingsarbete". Lärare inom kommunal vuxenutbildning berättar att de på uppdrag från rektorn sammanfattar statistik och analyserar orsaker till kunskapsresultaten under en studiedag i juni. Lärarna vet inte vad som händer med resultaten av det arbetet och kan inte ge exempel på någon pågående utvecklingsåtgärd förutom att poängtera för eleverna att närvaron är viktig för studieresultaten. Lärarna inom kommunal vuxenutbildning säger att de inte har fört några diskussioner om hur kunskapsresultaten förhåller sig till motsvarande resultat i riket som helhet. Lärarna inom utbildning i svenska för invandrare berättar att de ansvariga politikerna inte följer upp resultaten i vuxenutbildningen, men att de sätter upp mål för verksamheten. Lärarna berättar att de inte har pratat med rektorn om uppföljning av kunskapsresultaten. De har haft diskussioner om hur lång tid eleverna ska få på varje kurs och känner till att antalet veckor för att nå godkänt resultat har ökat inom vissa kurser. Enligt lärarna finns det inget gemensamt forum för att diskutera behov av utveckling inom utbildningen i svenska för invandrare. Rektorerna för vuxenutbildningen berättar att förvaltningen förser dem med statistik gällande resultaten i utbildningen och att de har i uppdrag att göra analyser av kunskapsresultaten. Enligt rektorerna finns ett kvalitetsarbete med uppföljning en gång om året, där diskussioner med SYV och lärare ligger till grund för beslut om utvecklingsåtgärder. Rektorerna berättar vidare att kvalitetsarbetet dokumenteras i en resultatrapport som sammanställs av verksamhetschefen. Förvaltningsledningen berättar att kommunens kvalitetsarbete är under utveckling samt att det finns brister i analysarbete och arbete med att ta fram åtgärder. Detta gäller, enligt förvaltningsledningen, alla verksamhetsformer på både enhets- och huvudmannanivå. Enligt de ansvariga politikerna försöker de trycka på frågan om varför resultaten ser ut som de gör. Att detta är svårt att analysera leder, enligt politikerna, till att det brister i sambandet mellan resultat och åtgärder. Målinriktat arbete för att motverka kränkande behandling av elever Av s utredning framgår att det inte bedrivs ett målinriktat arbete för att motverka kränkande behandling av elever inom

16 16 (20) vuxenutbildningens skolformer. Det saknas kartläggningar av elevernas studiemiljö i respektive skolform inom vuxenutbildningen, vilket medför att ansvariga för vuxenutbildningen inte känner till vilka behov som finns. Arbetet med planen mot kränkande behandling tar ingen särskild hänsyn till vuxenutbildningens behov. Skollagen anger att huvudmannen ska se till att det inom ramen för varje särskild verksamhet bedrivs ett målinriktat arbete för att motverka kränkande behandling av elever. Huvudmannen ska se till att det genomförs åtgärder för att förhindra att elever utsätts för kränkande behandling. Vidare ska huvudmannen se till att det varje år upprättas en plan med en översikt över de åtgärder som behövs för att förebygga och förhindra kränkande behandling av elever. Planen ska innehålla en redogörelse för vilka av dessa åtgärder som avses att påbörjas eller genomföras under det kommande året. En redogörelse för hur de planerade åtgärderna har genomförts ska tas in i efterföljande års plan. Lärare inom kommunal vuxenutbildning berättar att det finns en plan för arbetet mot kränkande behandling men att vuxenutbildningen inte gör någon särskild kartläggning för att ta reda på hur eleverna upplever studiemiljön. Det finns, enligt lärarna, inte heller några beskrivna aktiviteter för att förebygga kränkande behandling av eleverna i vuxenutbildningen. Arbetet mot kränkande behandling handlar mer om att hantera enskilda situationer och att ha en dialog med eleverna för att se om någon mår dåligt, berättar lärarna. Lärare inom utbildning svenska för invandrare berättar att planen mot kränkande behandling inte är något levande dokument, och att vuxenutbildningen inte gör någon kartläggning - utöver spontana individuella samtal - för att ta reda på hur eleverna inom utbildning i svenska för invandrare upplever tryggheten i studiemiljön. Lärarna berättar också att det inte finns någon rutin för att informera och prata med eleverna om de gemensamma regler som uttrycks i planen. Rektorerna för vuxenutbildningen bekräftar att det inte finns någon aktuell kartläggning av hur eleverna i vuxenutbildningen upplever studiemiljön. De berättar att rektorer och lärare inte har arbetat med planen mot kränkande behandling utifrån vuxenutbildningens behov. Enligt rektorerna är arbetet mot kränkande behandling istället mer generellt med utgångspunkt i vuxenutbildningens gemensamma värdegrund och ordningsregler. På en fråga om hur huvudmannen följer upp verksamheternas arbete mot kränkande behandling svarar de ansvariga politikerna att det ingår i en regelbunden uppföljning av arbetet med normer och värden som återkommer

17 17 (20) vart fjärde år. Enligt de ansvariga politikerna finns det därför en risk för att det tar flera år innan de uppmärksammar om arbetet inte fungerar. Motivering till föreläggande som ingripande Vuxenutbildningen i Marks kommun uppfyller inte de krav som följer av gällande föreskrifter. Marks kommun föreläggs därför att fullgöra sina skyldigheter och vidta åtgärder för att avhjälpa bristerna.

18 18 (20) På s vägnar Fredrik Mattsson Enhetschef Oskar Cliffordson Föredragande Bilagor Bilaga 1: Allmänt om tillsynen Bilaga 2: Fakta om Marks kommun

19 Bilaga 1: Allmänt om tillsynen Bilaga granskar regelbundet all skolverksamhet i hela landet, för att se att den följer de lagar, regler och läroplaner som finns för verksamheten. Målet är att bidra till alla barns och elevers lika rätt till god utbildning i en trygg miljö, där alla når minst godkänt i alla ämnen. granskar alla huvudmän, vilket innebär alla kommuner, utbildningsföretag och andra organisationer som driver skolverksamhet. Tillsynen görs vart tredje år. All skolverksamhet som en viss huvudman ansvarar för ingår i tillsynen. Det handlar om förskola, förskoleklass, grundskola, gymnasieskola, grund- och gymnasiesärskola, vuxenutbildning, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet. Alla skolenheter ingår i tillsynen. prioriterar att besöka de skolor där en hög andel elever riskerar att inte få den utbildning de har rätt till. Det innebär att vi kan stanna längre på dessa skolenheter under själva tillsynsbesöket, men också att vi bättre kan följa upp att eventuella brister åtgärdas och ge råd och vägledning. bedömer om, och i sådana fall på vilket sätt, den granskade verksamheten inte uppfyller de regler som gäller. Myndighetens granskning utgår bland annat från skollagen, förordningar och läroplaner. Bestämmelser som verksamheterna är skyldiga att följa. När har tagit in tillräcklig information gör myndigheten en bedömning av om verksamheten lever upp till de lagar och regler som finns för verksamheten. Alla huvudmän får ett tillsynsbeslut för de verksamheter som huvudmannen ansvarar för. Dessutom får de skolenheter där fördjupat tillsynen och gjort tillsynsbesök ett eget beslut, som bara handlar om den skolenheten. fattar också enskilda beslut avseende huvudmannens ansvarstagande över de skolformer som huvudmannen ansvarar för. Innan ett beslut fastställs ges alltid huvudmännen möjlighet att ta del av och lämna synpunkter på de sakuppgifter som Skolinspektion grundar sina bedömningar på. I de fall funnit brister har huvudmannen ansvar för att komma tillrätta med bristerna. Huvudmannen ska också redovisa de åtgärder som har vidtagits för att åtgärda bristerna. För att följa upp huvudmännens arbete kan flera besök eller andra kontakter bli aktuella då också vill se effekter av de åtgärder som vidtas. Mera information om den regelbundna tillsynen finns på s webbplats under fliken Inspektion.

20 Bilaga 2: Fakta om Marks kommun Haga Barn- och utbildningsnämnden i Marks kommun är den nämnd som fullgör kommunens uppgifter inom vuxenutbildning. Barn- och utbildningsnämnden har en förvaltning som leds av en förvaltningschef. Förvaltningen är indelad i tre verksamhetsområden (förskola, skola och elevhälsa), som leds av varsin verksamhetschef. Verksamhetschefen för skola är chef för de två rektorer som ansvarar för vuxenutbildningen. En av dessa rektorer har ansvar för kommunal vuxenutbildning och särskild utbildning för vuxna. Den andre rektorn har ansvar för utbildning i svenska för invandrare. Verksamhetschefen för elevhälsa har förutom elevhälsa även ansvar för studie- och yrkesvägledarna som är anställda centralt på förvaltningen. Inom verksamhet elevhälsa finns en enhetschef som är chef för den studie-och yrkesvägledare som arbetar inom vuxenutbildningen. Marks kommun erbjuder vuxenutbildning i egen regi och i samverkan med andra kommuner. För att kunna erbjuda ett större utbud av yrkesinriktade kurser inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå ingår Marks kommun i det samverkansavtal som finns mellan kommunerna i Sjuhärad. För att kunna erbjuda kommunal vuxenutbildning och utbildning i svenska för invandrare på distans köper Marks kommun utbildning av Svenljunga kommun som tillhandahåller utbildningen genom entreprenadavtal med den externa utbildningsanordnaren NU Den verksamhet som bedrivs i egen regi utgör ungefär 90 procent av vuxenutbildningen. Enligt Skolverkets statistik för år 2014 fanns det inom kommunal vuxenutbildning 177 kursdeltagare på grundläggande nivå och 1194 kursdeltagare på gymnasial nivå. Inom särskild utbildning för vuxna fanns 4 elever som samtliga fick sin utbildning på gymnasial nivå. Inom utbildning i svenska för invandrare fanns 232 kursdeltagare (190 elever). Antalet kursdeltagare inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå har minskat kraftigt de senare åren. Antalet kursdeltagare inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå och inom utbildning i svenska för invandrare har varierat de senaste åren.

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2014:8149 Melleruds kommun kommun@mellerud.se Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Melleruds kommun 2(12) Ti syn av skolformerna inom vuxenutbildningen i Melleruds kommun har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för. efter tillsyn i Filipstads kommun

Beslut för. efter tillsyn i Filipstads kommun Skolinspektionen Filipstads kommun kommun@filipstad.se för NI1 xenutbilohnirg efter tillsyn i Filipstads kommun Skolinspektionen, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Telefon: 08-586 080

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Strängnäs kommun kommun@strangnas.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Strängnäs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping 2(8) Tillsyn i Strängnäs kommun Skolinspektionen har

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Växjö kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Växjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 08 00, Fax: 08-586 080

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skoli.nspektionen Gotlands kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Gotlands kommun 2 (7) Tillsyn i Gotlands kommun har genomfört tillsyn av Gotlands kommun under våren 2015. Tillsynen har avsett

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning - Beslut Skolinspektionen Trelleborgs kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Trelleborgs kommun Beslut 2 (8) Tillsyn i Trelleborgs kommun Skolinspektionen har genomfört tillsyn av Trelleborgs

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Örnsköldsviks kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Örnsköldsviks kommun 2 (9) Tillsyn i vuxenutbildningen i Örnsköldsviks kommun har genomfört tillsyn av Örnsköldsviks kommuns vuxenutbildning

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2014:8255 Norrtälje kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Norrtälje kommun 2 (9) Tillsyn i Norrtälje kommun har genomfört tillsyn av Norrtälje kommun under våren 2015. Tillsynen har

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2014:8184 Nacka kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Nacka kommun Tillsyn i Nacka kommun Beslut 2 (7) har genomfört tillsyn av Nacka kommun under våren 2015. Tillsynen har avsett det

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Orsa kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Orsa kommun 2 (6) Tillsyn i Orsa kommun har genomfört tillsyn av Orsa kommun under januari 2017. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Eksjö kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 08 00,

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Höganäs kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Höganäs kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning ein Gävle kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Gävle kommun 2 (7) Tillsyn i Gävle kommun har genomfört tillsyn av Gävle kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Skoli- s ektionen Orsa kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Orsa kommun 2(10) Tillsyn i Orsa kommun har genomfört tillsyn av Orsa kommun under januari 2017. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2014:8682 Åmåls kommun bam.utbildning@amal.se Beslut för fritidshem efter tillsyn i Åmåls kommun Box 2320, 403 15 Göteborg 2(10) Tillsyn av fritidshemsverksamheten i Åmåls kommun har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Skolinspektionen Alvesta kommun Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Alvesta kommun 2 (8) Tillsyn i Alvesta kommun Skolinspektionen har genomfört tillsyn av Alvesta kommun under våren 2015. Detta

Läs mer

Beslut för förskola. fin. Skolinspektionen. efter tillsyn i Säffle kommun. Besk. Skolinspektionen Box 2320, Göteborg

Beslut för förskola. fin. Skolinspektionen. efter tillsyn i Säffle kommun. Besk. Skolinspektionen Box 2320, Göteborg fin Besk Säffle kommun kommun@saffle.se Beslut för förskola efter tillsyn i Säffle kommun Beshh 2 (9) Tillsyn i Säffle kommun har genomfört tillsyn av Säffle kommun under våren 2017. Detta beslut avser

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Huddinge kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Huddinge kommun ' Tillsyn i Huddinge kommun Beslut 2 (6) har genomfört tillsyn av Huddinge kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Malmö kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Malmö kommun 2(13) Tillsyn i Malmö kommun Skolinspektionen har genomfört tillsyn av Malmö kommun under hösten 2016 och början av

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2014:7992 Kils kommun kommun@kil.se Beslut för fritidshem efter tillsyn av skolformen fritidshem i Kils kommun 2(11) Tillsyn av skolformen fritidshem i Kils kommun har genomfört tillsyn av Kils

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun. Beslut. Kils kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun. Beslut. Kils kommun Dnr 43-2014:7993 Kils kommun kommun@kil.se Beslut för förskola efter tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun 2(10) Dnr 43-2014:7993 Tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Nora kommun nora.kommun@nora.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Nora kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping 2(10) Tillsyn i Nora kommun Skolinspektionen har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut Dnr :4832. Orsa kommun. Beslut för förskola. efter tillsyn i Orsa kommun. Skolinspektionen Box 23069, Stockholm

Beslut Dnr :4832. Orsa kommun. Beslut för förskola. efter tillsyn i Orsa kommun. Skolinspektionen Box 23069, Stockholm Orsa kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Orsa kommun Tillsyn i Orsa kommun Beslut 2 (9) har genomfört tillsyn av Orsa kommun under januari 2017. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Mora kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Mora kommun Tillsyn i Mora kommun Beslut 2(10) har genomfört tillsyn av Mora kommun under hösten 2016. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Växjö kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Växjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 08 00,

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Skolinspektionen Vikens Montessori Aktiebolag Org.nr. 556497-7121 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Vikens Montessori Aktiebolag Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Upplands Väsby kommun Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Upplands Väsby kommun Tillsyn i Upplands Väsby kommun Beslut 2(6) har genomfört tillsyn av Upplands Väsby kommun under våren 2015. Tillsynen

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Beslut Kalix kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Kalix kommun Tillsyn i Kalix kommun Beslut 2 (9) har genomfört tillsyn av Kalix kommun under våren 2015. Tillsynen har avsett det samlade

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Vaxholms kommun. Beslut. Vaxholms kommun Dnr :5008

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Vaxholms kommun. Beslut. Vaxholms kommun Dnr :5008 Vaxholms kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Vaxholms kommun 2(10) Tillsyn i Vaxholms kommun har genomfört tillsyn av Vaxholms kommun under hösten 2016. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut Orsa kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Orsa kommun Tillsyn i Orsa kommun Beslut 2 (9) har genomfört tillsyn av Orsa kommun under januari 2017. Tillsynen har avsett det

Läs mer

Bes ut för vuxenutbildning

Bes ut för vuxenutbildning Dnr 43-2014:8533 Södertälje kommun Bes ut för vuxenutbildning efter tillsyn i Södertälje kommun 2(10) Tillsyn i Södertälje kommun har genomfört tillsyn av Södertälje kommun under våren 2015. Tillsynen

Läs mer

fin Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen efter tillsyn i Eslövs kommun Beslut Dnr :8948 Eslövs kommun

fin Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen efter tillsyn i Eslövs kommun Beslut Dnr :8948 Eslövs kommun fin Skolinspektionen Beslut Eslövs kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Eslövs kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund 2(13) Tillsyn i Eslövs kommun Skolinspektionen har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för gymnasieutbildning

Beslut för gymnasieutbildning Dnr 43-2014:8497 Storfors kommun storfors.kommun@storfors.se Beslut för gymnasieutbildning efter tillsyn i Storfors kommun 2(12) Tillsyn i Storfors kommun har genomfört tillsyn av Storfors kommun under

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Beslut Vaxholms kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Vaxholms kommun Tillsyn i Vaxholms kommun Beslut 2 (6) har genomfört tillsyn av Vaxholms kommun under hösten 2016. Tillsynen har avsett

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Köpings kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Köpings kommun 2 (6) Tillsyn i Köpings kommun har genomfört tillsyn av Köpings kommun under höstterminen 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skövde kommun skovdekommun@skovde.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i grundsärskolan i Skövde kommun 2(10) Tillsyn i grundsärskolan i Skövde kommun har genomfört tillsyn av Skövde kommun under

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Kungälvs kommun kommun@kungalv.se Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn av skolformerna inom vuxenutbildning i Kungälvs kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg, Besök: Kungsgatan

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Järfälla kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Järfälla kommun 2 (8) Tillsyn i Järfälla kommun har genomfört tillsyn av Järfälla kommun under vårterminen 2017. Tillsynen har avsett det samlade

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Beslut Göteborgs kommun goteborg@goteborg.se Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Göteborgs kommun Beslut 2 (16) Tj- syn av vamsnutbildnjngen i Gä ebess kommun har genomfört tillsyn av Göteborgs

Läs mer

Huvudmannabeslut för förskola

Huvudmannabeslut för förskola Skolinspektionen Umeå kommun Huvudmannabeslut för förskola efter tillsyn i Umeå kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080 00, E-post: skolinspektionen.umea@skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Tidaholms kommun. Beslut. Tidaholms kommun.

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Tidaholms kommun. Beslut. Tidaholms kommun. Dnr 43-2014:8572 Tidaholms kommun tidaholms.kommun@tidaholm.se Beslut för förskola efter tillsyn i Tidaholms kommun 13eslut 2 (10) Tillsyn av förskolan i Tidaholms kommun har genomfört tillsyn av förskolan

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning .rn Beslut Åsele kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i vuxenutbildningen Åsele kommun Skoiinspektionen 2(12) Tillsyn i vuxenutbildningen Åsele kommun har genomfört tillsyn av Åsele kommun under

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Täby kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Täby kommun 2 (10) Tillsyn i Täby kommun har genomfört tillsyn av Täby kommun under HT 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet för

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola 'N Beslut Orsa kommun Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Orsa kommun Beslut 2 (6) Tillsyn i Orsa kommun har genomfört tillsyn av Orsa kommun under januari 2017. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Beslut Skövde kommun skovdekommun@skovde.se Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Skövde kommun Beslut 2(15) Tillsyn i Skövde kommun har genomfört tillsyn av Skövde kommun under hösten 2016. Detta

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen Lomma kommun Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Lomma kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 08 00,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola rn j %10 Skolinspektionen Ängelholms kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Ängelholms kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2014:8004 Knivsta kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Knivsta kommun 2(11) Tillsyn i Knivsta kommun har genomfört tillsyn av Knivsta kommun under våren 2015. Tillsynen har avsett det samlade

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2014:8221 Nordmalings kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Nordmalings kommun Tillsyn i Nordmalings kommun Beslut 2(15) Dnr 43-2014:8221 har genomfört tillsyn av Nordmalings kommun

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Beslut Skolinspektionen Västerviks kommun vasterviks.kommun@vastervik.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Västerviks kommun Skolinspektionen box 330, 581 03 Linköping Beslut 2 (6) Tillsyn i Västerviks

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola rn Nee. Skolinspektionen j Strängnäs kommun kommun@strangnas.se för grundsärskola efter tillsyn i Strängnäs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping 2 (8) Tillsyn i Strängnäs kommun Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Beslut Sverigefinska skolan i Göteborg- Göteborgin Ruotsinsuomalainen Koulu ekonomisk förening Org.nr. 716444-9725 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Sverigefinska skolan i Göteborg- Göteborgin Ruotsinsuomalainen

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5686 Kristianstads kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Kristianstads kommun Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Dnr 43-2017:5686 2 (6) s beslut Föreläggande förelägger

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Kalmar kommun kommun@kalmar.se för fritidshem efter tillsyn i Kalmar kommun, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Telefon: 08-586 080 00, www.skolinspektionen.se 2 (8) Tillsyn i Kalmar

Läs mer

r'n Beslut för gym nasiesärskola Skolinspektionen efter tillsyn i Norra Västmanlands utbildningsförbund, NVU Beslut

r'n Beslut för gym nasiesärskola Skolinspektionen efter tillsyn i Norra Västmanlands utbildningsförbund, NVU Beslut r'n Beslut Dnr 43-2014:8230 Norra VäsImanlands utbildningsförbund, NVU Beslut för gym nasiesärskola efter tillsyn i Norra Västmanlands utbildningsförbund, NVU 2 (8) Tillsyn i Norra Västmanlands utbildningsförbund,

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola 3lin Köpings kommun Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Köpings kommun 2(5) Tillsyn i Köpings kommun har genomfört tillsyn av Köpings kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Köpings kommun Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Köpings kommun 2(6) Tillsyn i Köpings kommun har genomfört tillsyn av Köpings kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem n Beslut Dnr 43-2014:8428 Skinnskattebergs konunun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Skinnskattebergs kommun 2(12) Tillsyn i Skinnskattebergs kommun har genomfört tillsyn av Skimiskattebergs kommun

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Lomma kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Lomma kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon:

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Älvdalens kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Älvdalens kommun 2 (7) Tillsyn i Älvdalens kommun har genomfört tillsyn av Älvdalens kommun 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Vimmerby kommun kommun@vimmerby.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Vimmerby kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (8) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut Landstinget Dalarna Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Landstinget Dalarna Tillsyn i Landstinget dalarna Beslut 2 (6) har genomfört tillsyn av Landstinget Dalarna under hösten 2015. Tillsynen

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola rn Beslut Orsa kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Orsa kommun Beslut 2 (6) Tillsyn i Orsa kommun har genomfört tillsyn av Orsa kommun under januari 2017. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Karlskrona kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Karlskrona kommun j Skolinspektionen Karlskrona kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Karlskrona kommun Skolinspektionen. Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Köpings kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Köpings kommun Tillsyn i Köpings kommun Beslut 2 (9) har genomfört tillsyn av Köpings kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett

Läs mer

Beslut efter uppföljning för vuxenutbildning

Beslut efter uppföljning för vuxenutbildning Borlänge kommun Beslut efter uppföljning för vuxenutbildning efter tillsyn i Borlänge kommun 2 (5) Uppföljning av tillsyn i Borlänge kommun genomförde tillsyn av Borlänge kommun under hösten 2015. fattade

Läs mer

Beslut för förskola. ein 5 Skolinspektionen. efter tillsyn i Örnsköldsviks kommun. Beslut. Örnsköldsviks kommun

Beslut för förskola. ein 5 Skolinspektionen. efter tillsyn i Örnsköldsviks kommun. Beslut. Örnsköldsviks kommun ein 5 Beslut Örnsköldsviks kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Örnsköldsviks kommun 2 (9) Tillsyn i Örnsköldsviks kommun har genomfört tillsyn av Örnsköldsviks kommun under våren 2015. Tillsynen

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Älvdalens kommun. Beslut. Älvdalens kommun Dnr :8694

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Älvdalens kommun. Beslut. Älvdalens kommun Dnr :8694 Älvdalens kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Älvdalens kommun 2 (7) Tillsyn i Älvdalens kommun har genomfört tillsyn av Älvdalens kommun under 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Waldorfskolan i Norrort AB Org.nr. 556892-1984 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Waldorfskolan i Norrort AB 2 (10) Tillsyn av Waldorfskolan i Norrort AB har genomfört tillsyn av Waldorfskolan i Norrort

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Mölndals kommun jensholm@molndal.se för gymnasieskola efter tillsyn i Mölndals kommun 2(8) Tillsyn i Mölndals kommun har genomfört tillsyn av Mölndals kommun under Vårterminen 2017. Tillsynen har avsett

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen 2015-11-16 Värmdö kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Värmdö kommun Tillsyn i Värmdö kommun Skolinspektionen har genomfört tillsyn av Värmdö kommun under hösten 2015. Tillsynen

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Vibyskolan ekonomisk förening Org.nr. 769603-4201 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Vibyskolan ekonomisk förening 2 (9) Tillsyn av Vibyskolan ekonomisk förening har genomfört tillsyn av Vibyskolan

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola liiffpt Beslut Sofiaängen AB Org.nr. 556598-0942 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av Sofiaängen AB Tillsyn av Sofiaängen AB Beslut 2 (9) har genomfört tillsyn av Sofiaängen AB (556598-0942) under

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Enköpings kommun. Beslut Dnr :3841. Enköpings kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Enköpings kommun. Beslut Dnr :3841. Enköpings kommun Enköpings kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Enköpings kommun 2 (6) Tillsyn i Enköpings kommun har genomfört tillsyn av Enköpings kommun under hösten 2015 och våren 2016. Tillsynen har avsett det

Läs mer

Beslut efter uppföljning för vuxenutbildning

Beslut efter uppföljning för vuxenutbildning Kristianstads kommun Beslut efter uppföljning för vuxenutbildning efter tillsyn i Kristianstads kommun 2 (6) Uppföljning av tillsyn i Kristianstads kommun genomförde tillsyn av Kristianstads kommun under

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Falu kommun Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Falu kommun 2 (9) Tillsyn i Falu kommun har genomfört tillsyn av Falu kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet för

Läs mer

Beslut Dnr :4047. Täby kommun. Beslut för förskola. efter tillsyn i Täby kommun. Skolinspektionen Box 23069, Stockholm

Beslut Dnr :4047. Täby kommun. Beslut för förskola. efter tillsyn i Täby kommun. Skolinspektionen Box 23069, Stockholm Täby kommun för förskola efter tillsyn i Täby kommun 2 (9) Tillsyn i Täby kommun har genomfört tillsyn av Täby kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet för utbildningen

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Industritekniska Gymnasiet Bergslagen AB Org.nr. 556608-1740 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av Industritekniska Gymnasiet Bergslagen AB Tillsyn av Industritekniska Gymnasiet Bergslagen AB Beslut

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem en Beslut Pysslingen förskolor och skolor AB Org.nr. 556035-4309 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Pysslingen förskolor och skolor AB , Beslut 2 (9) Tillsyn av Pysslingen förskolor och skolor AB har

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem AcadeMedia fria grundskolor AB Org.nr. 556932-0699 Beslut för fritidshem efter tillsyn av AcadeMedia fria grundskolor AB 2 (9) Tillsyn av AcadeMedia fria grundskolor AB har genomfört tillsyn av AcadeMedia

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Köpings kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Köpings kommun 2 (3) Tillsyn i Köpings kommun har genomfört tillsyn av Köpings kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Strängnäs kommun kommun@strangnas.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Strängnäs kommun Box 330, 581 03 Linköping 201 7-04-1 0 2(9) Tillsyn i Strängnäs kommun har genomfört tillsyn i Strängnäs

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem n Beslut Dnr 44-2015:2201 Kniysta Pastorats Kyrkliga Samfällighet Org.nr. 252003-2059 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Knivsta Pastorats Kyrkliga Samfällighet 2 (10) Tillsyn av Knivsta Pastorats

Läs mer

rn, Beslut för gymnasiesärskola Skolinspektionen efter tillsyn i Orsa kommun Beslut Orsa kommun Dnr :4836

rn, Beslut för gymnasiesärskola Skolinspektionen efter tillsyn i Orsa kommun Beslut Orsa kommun Dnr :4836 rn, Beslut Orsa kommun Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Orsa kommun Beslut 2 (6) Tillsyn i Orsa kommun har genomfört tillsyn av Orsa kommun under januari 2017. Tillsynen har avsett det samlade

Läs mer

Beslut avseende huvudmannens ansvarstagande för vuxenutbildning

Beslut avseende huvudmannens ansvarstagande för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5795 Nyköpings kommun kommun@nykoping.se avseende huvudmannens ansvarstagande för vuxenutbildning efter tillsyn i Nyköpings kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Nynäshamns kommun. Beslut. Nynäshamns kommun.

Beslut för förskola. efter tillsyn i Nynäshamns kommun. Beslut. Nynäshamns kommun. Dnr 43-2014:8269 Nynäshamns kommun barn-och-utbildningsnamnden@nynashamn.se Beslut för förskola efter tillsyn i Nynäshamns kommun 2 (16) Tillsyn i Nynäshamns kommun har genomfört tillsyn av Nynäshamns

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut Huddinge kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Huddinge kommun Tillsyn i Huddinge kommun Beslut 2 (3) har genomfört tillsyn av Huddinge kommun under hösten 2015. Tillsynen

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beshit Medborgarskolan Stockholmsregionen Org.nr. 802006-0524 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av Medborgarskolan Stockholmsregionen Tillsyn av Medborgarskolan Stockholmsregionen Beslut 2 (8) har

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Höganäs kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Höganäs kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon:

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Ne# Dnr 43-2017:5424 Stenungsunds kommun kommun@stenungsund.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Stenungsunds kommun Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Dnr 43-2017:5424 2 (7) s beslut

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning en Stockholms kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Stockholms kommun Tillsyn i Stockholms kommun 2(9) har genomfört tillsyn av Stockholms kommun under våren 2016. Tillsynen har avsett det samlade

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2016:10385 Eskilstuna kommun info@eskilstuna.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Eskilstuna kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2(11) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem ^ Beslut Föreningen Maria Magdalena Org.nr. 815600-8255 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Föreningen Maria Magdalena 2 (6) Tillsyn av Föreningen Maria Magdalena har genomfört tillsyn av Föreningen

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 44-2015:2369 Futuraskolan AB Org.nr. 556609-5047 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Futuraskolan AB 2 (8) Dnr 44-2015:2369 Tillsyn av Futuraskolan AB har genomfört tillsyn av Futuraskolan AB (556609-5047)

Läs mer

Regelbunden tillsyn av kommunal huvudman

Regelbunden tillsyn av kommunal huvudman 1 (6) Regelbunden tillsyn av kommunal huvudman Bedömningsunderlag Skolform: Vuxenutbildning Översikt över innehåll 1. Förutsättningar för vuxenutbildningen vid skolenheterna 2. Utveckling av vuxenutbildningen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Eksjö kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Eksjö kommun Skolinspektionen. Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon:

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut Håbo kommun Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Håbo kommun ' esi t 2(4) Tillsyn i Håbo kommun har genomfört tillsyn av Håbo kommun under våren 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Regelbunden tillsyn av huvudman vuxenutbildning

Regelbunden tillsyn av huvudman vuxenutbildning 1 (5) Regelbunden tillsyn av huvudman vuxenutbildning Bedömningsunderlag Skolform: Vuxenutbildning Översikt över innehåll 1. Förutsättningar för utbildningen inom vuxenutbildningen 2. Utveckling av utbildningen

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Borlänge kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Borlänge kommun Tillsyn i Borlänge kommun har genomfört tillsyn av Borlänge kommun under Hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning rn i %if Skolinspektionen Dnr 43-2016:10613 Partille kommun kundcenter@partille.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Partille kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan

Läs mer