NOVEMBER FEBRUARI illsammans. Program för Missionskyrkan & SMU i Hallstahammar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NOVEMBER 2009 - FEBRUARI 2010. illsammans. Program för Missionskyrkan & SMU i Hallstahammar"

Transkript

1 NOVEMBER FEBRUARI 2010 illsammans Program för Missionskyrkan & SMU i Hallstahammar Julen i Irak sid 5 Ett barn av tillfälligheter?! sid 10 En resa för livet sid 14 Det händer i Jul sid 16 Alla läsare önskas en God Jul och Ett Gott Nytt År!

2 INSIDAN! Advent Hur firar vi advent och jul i Sverige? Först: adventsljustakarna som lyser i alla fönster och julbelysningen ute i samhället. Ljusstakarna och stjärnorna sänder varma hälsningar till dem som går förbi. Inomhus lyser det upp och värmer vårt sinne. Både hemma och i kyrkan tänder vi adventsstaken först ett ljus, sedan två, sedan tre och så fyra och då är vi nästan framme vid jul. Julen är nog den högtid som har allra mest förväntningar kring sig. Barnen (och vuxna med) längtar efter julklapparna. Alla längtar efter gemenskapen, festen och ledigheten. Andra våndas. Granen dekoreras, den speciella julmaten, julgodis. Allt detta förbereds veckorna innan. Julklapparna skall köpas eller tillverkas. Lucia finns med. Lucia med ljukrona på huvudet, tärnorna med ljus i hand, vitklädda. De traditionella Lucia och julsångerna. Julens gudstjänster. För mig en glädje! Att få gå till Samling kring krubban på julaftons förmiddag. Plocka med figurerna i krubban, Berätta om julens budskap: Jesus är född i Betlehem! Gud blir människa och är nära oss. Jesus är ju julens huvudperson, i kyrkan och hoppas jag i ditt och mitt hjärta. Julnattens gudstjänst i Haga Missionshus (eller någon annanstans), möten med Gud och medmänniskor i julnatten. Men du kanske föredrar att gå på julotta, tidigt på juldagsmorgonen. Lyssna till sångerna. Höra den urgamla berättelsen:..hon födde en son den förstfödde, lindade honom och lade honom i en krubba ängelns ord: Jag bär bud till er om en stor glädje idag har en frälsare fötts år er Så följer juldag och annandag jul i lugn och ro, med promenader och skridskoåkning, eller fyllda av släktbjudningar. Jul i Sverige, jag glömde nämna tomten, men det får andra göra Jul handlar mycket om gemenskap och värme och goda tankar. Låt din omtanke denna jul, sträcka sig också utanför din inre familjekärnan Maj-Lis Fyrö Någon att samtala med? Det kan vara krissamtal, vardags-samtal om livet el. andlig vägledning. Ring pastor Maj-Lis Fyrö tel eller och bestäm tid Tystnadplikt gäller förstås.

3 TRETTONDAGEN Vi möts till Jul- och Missionsfest denna dag kl Vi hoppas få besök av någon som arbetat i eller besökt någon av våra systerkyrkor ute i världen. Det blir aktiviteter, dans kring granen och servering. Denna dag gör vi vår årliga insamling till Mission i andra länder. Sprutor är läskigt, men vaccination räddar liv står det på affischen inför denna insamlingsperiod. Sjuk- och hälsovård är ju en del av det arbete, som vi kan stödja, och som förmedlas av våra systerkyrkor i bl.a. Kongo-republikerna och i Indien. Planera din gåva till detta! Om du inte har möjlighet att vara med på Trettondagen så kan du skicka in din gåva till pg ( ange gärna vårt församlingsnr. på talongen 3308) JULKONSERT Kl den 4:e advent (20/12) hålls Julkonsert i Pingstkyrkan. Detta är en tradition sedan flera år tillbaka. Vi kan förvänta oss att få lyssna till adventsoch julsånger njutbart framförda av kör solister och musiker. BÖNEVECKAN jan Tema: Vittna om den Uppståndne! Att be är inte något vi bara gör en vecka på året. Bönen är så fundamental i det kristna livet, att den, likt andningen är något som ständigt pågår. Du ber själv, andra ber. Ibland får du bäras av andras förböner, andra gånger är det du själv som ber för andra. Bönenveckan markerar vikten av bön. Under denna vecka sker en bönens kraftsamling i stora delar av vår värld. I Hallstahmmar inbjuds till tre kvällssamlingar, tisdag, onsdag, torsdag och en eftermiddagssamling, fredag. FRAMSIDAN En bild från skaparutställningen. Tiger vill också vara med sa den lille pojken och placerade Tiger bland julkrubbans figurer. 3 Nyandligt sökande på gott och ont Det är rubriken för en föreläsning och samtal söndagen den 14 febr. kl Lars Johansson hör hemma i Örebro, där han bl.a. undervisar på Örebro Missionskola - en telogisk högskola som drivs av EFK (Evangeliska Frikyrkan). Det andliga sökandet kan ju ta sig olika uttryck. Man hittar inte alltid vägen till kyrkan. Vilken relation finns mellan det nyandliga sökandet och de etableade kyrkorna? Denna samling arrangeras av av Kristen Gemenskap Valberedning På årsmötet väljer vi människor att ansvara för olika uppgifter. En del av er har haft en uppgift under många år och fortsätter med glädje i den. Det är vi mycket tacksamma för. Men det är möjligt att byta uppgift, att säga nej till det du ansvarar för nu och gå in i en ny uppgift. Valberednigen arbetar med att förbereda dessa frågor. Vänd dig till Inger Källstig med dina tankar och önskemål.

4 Internationellt julbord. Varför inte njuta av ett annorlunda julbord?! Mat från Eritrea, Irak, Burundi m.m. i en salig blandning med typisk svensk julmat. Det har vi möjlighet att göra den 19 dec. Alla dukar upp sitt bidrag på det läckra julbordet. Kom till en trevlig kväll då vi umgås med vänner från olika kulturer, pratar, sjunger, lyssnar på musik och äter tillsammans. Jultomten kommer säkert till barnen och den som vill kan leka och dansa kring julgranen. Hur firar man jul i olika länder? Det kan vi få veta lite mer om den här kvällen. Maher var med förra året. Hans fru och lilla dotter hade precis kommit till Sverige och var också med. Han säger att det var mycket bra, mycket roligt att samlas så här med andra människor. Anmäl dig till Maj-Lis, och Eva- Britt Eberhardsson Vadå, redan dags för årsmöte? Frågan kom lika plötsligt som oväntat nar jag påminde om att nu är det tid att tänka på vårt årsmöte. Lördagen den 16 januari så träffas vi i Missionskyrkan för att få ta del av vad som hänt i församlingen och dess verksamhetsområde under den tid som gått sedan det senaste årsmötet. Men framför allt får vi vara med och bestämma om verksamheten i framtiden. Det kanske är det viktigaste i alla fall, framtiden alltså, för det är ju där vi skall vara resten av vår vandring här på jorden. Det är också bara framtiden som vi kan påverka, det som ligger bakom kan vi inte göra något åt. Därför är det viktigt att just DU som läser kommer på årsmötet och tycker till. Det brukar också serveras gott kaffe med bullar. Välkommen till församlingens årsmöte kl den 16 jan 2010 Gunnar Ågren Ordf. BIBELNs DAG firas gemensamt i Kolbäcks kyrka söndag 24 jan kl Bibeln används ständigt i kyrkan: Berättelserna, bönerna, Jesu person, undervisningen om andligt liv, etik. På Bibelns Dag vill spegla oss själva och våra liv i Bibelns berättelser, i mötet men männskor vi möter där. Nattvandring Hur har det gått med nattvandrandet för ett tryggare samhälle? Vi var med och drog igång denna verksamhet, nu står kommunen som samordnare. I Kolbäck fungerar det bra, med en stadig grupp som ställer upp. I Hallsta är det mera haltande. Här behövs fler vandrare. En gång varje månad är vandring planerad, nu närmast den 18 dec. 4

5 Julen I Irak Julen i Irak är inte mycket annorlunda än i resten av världen och är en av de viktigaste händelserna för kristna i Irak Den är synkroniserad med nyårstid, därför är irakier av andra religioner också involverade i firandet av denna period. Förberedelserna inleds i början av december, där shopping för tillbehör som nya kläder och presenter till barn och material som kommer att användas i tillverkningen av desserter och mat till detta speciellt tillfälle. Och det viktigaste är att köpa julträd och dekorera och träffa hela familjen för att slutföra detta arbete, och även göra grottan där Jesus föddes. Sedan bestämmer familjen i samförstånd med de anhöriga en dag när vi träffas i ett hus och bakar. Vi bakar ett sorts bröd som kallas (klesha) och alla arbetar och delar det som vi skapat vid slutet av dagen. På natten den 24 träffas släktingar för middag som ofta innehåller grillad kalkon som fylld med ris, kött, nötter och även övriga rätter som (kubba, irakisk 5 kebab) och sötsaker Sedan åkar vi till mässan i kyrkan vid 24:00 där bön och kör sjungar några av julsångerna. Man träffar så många familjer i kyrkan, så att vi, när vi några inte åkte dit i tid, kunde inte komma in i kyrkan som var fullsatt. Vi fick vänta tills slutet av mässan när folk börjar att besöka grottan för att komma in och besöka kyrkan och grottan. Den 25:e börjar familjerna besöksutbyte med varandra och erbjuer gratulationer och presenter, och barnen öppnar sina presenter, som hittar dem under trädet och man bjudar på besök Ett litet glas vin, kakor och godis och sedan träffas familjen för lunch i en släktings hus, och ofta är huvudmålet (pacha) som är ett får-huvud och ben och mage fyllda av ris, kött, och nötter som kokas i kikärtssoppa med kubba. Vi fortsätter med besök och samtal mellan familjerna till dagen för nyåret som firas av alla irakier. Julen i Irak är ett tillfälle der familjerna samlas och glädje för barnen.

6 JUL I ERITREA Vi frågar Senayt och Natnael om hur man firar jul i Eritrea: I Asmara, huvudstaden, tänds juldekorationerna på gatorna. Hemma förbereds för julfirande. Barnen skall ha presenter nya kläder. Mat skall förberedas. Familjens barn skickas ut att hugga julgran. Julgranen ställs inne i huset och pryds med speciellt bakade kakor och karameller. Numera pudrar man gärna granen med vitt puder och man har ljus i granen. Man skriver julkort till vänner och släktingar. Julafton är en dag av fasta för alla vuxna. Barnen får sin mat, men de vuxna avstår. På natten går de gamla till kyrkan, där tänds ljus. Man firar mässa, brödet och vinet delas. Naturligtvis är det nyfödda barnet i krubban, Jesus, centrum i denna gudstjänst. Framåt två är gudstjänsten slut och man går hem. Där väntar festmåltiden, fastan bryts, man äter och gläds. Julen är en familjefest, man möts och har roligt tillsammans. Julen avslutas den 7 jan. Då kastas julgranen ut och man har fest. Det finns många kristna i Eritrea. Denna dag möts man till gudstjänst utomhus vid en sjö, man är fastande när man går till gudstjänsten. Där sjunger man ber och lyssnar till Bibeln. Denna dag kallas Geez Christmas och gudstjänsten slutar med att alla stänker vatten. Senare har man en liten fest hemma. Alla är lediga denna dag. Julmånaden är också den tid på året när de flesta gifter sig. Hej tomtegubbar Hej tomtegubbar läs i Bibeln där står inget om tomtar. Hej tomtegubbar läs i Bibeln där står inget om tomtar. Om Jesu liv, det står en del och alla resorna på kamel. Men tomtegubbar och nån tomte det står inget i Bibeln Claes Eriksson, Galenskaparna 6

7 Tre vise män Kurbitsmålning från Dalarna, med följande text af Gafa kommo konungarna tre Guld, Rökelse och Myrram ofrade de. EJS 1848 fritt översatt : med gåvor kom tre kungar, Guld, Rökelse och Myrra överlämnade de. Mammor av idag får värkstimulerande dropp, på Marias tid sprang åsnan i galopp! Bild och text: Anna-Karin Hoffman 7 JULTOMTEN Genom TV har vi lärt känna den amerikanska jultomten, som bor på Nordpolen och kommer flygande med sina renar. Hur är det med den svenska jultomten? I slutet av 1800-talet fick Jultomten uppgiften att dela ut julklapparna till barnen. Innan dessa hade Julbocken haft den uppgiften. När vi först lär känna tomten i Sverige, så är han liten och grå, närmast osynlig. Tomten håller ett öga på korna i ladugården och hålls på gott humör genom att gårdsfolket ställer ut gröt till honom. Allra helst vill han ha sötgröt dvs. risgrynsgröt. Konstnären Jenny Nyström förändrade bilden av tomten. Hon målade julkort med tomten i röd luva, grön rock och gråa byxor. Tomten bor oftast i skogen. Jultomten besöker barnen i Sverige på julaftons eftermiddag. Frågan: Finns det några snälla barn här? är självklar och han har med sig en säck med julklappar.

8 November Söndag ADVENTSGUDSTJÄNST Maj-Lis Fyrö, Lena Hedenbo Kören December Söndag 6 2:a Advent GUDSTJÄNST Anette Bergström, PEr Eriksson, Lars Lysén, Sara Alevid van Zee Tisdag DAGTRÄFF LUCIA Näslundsskolans Lucia i Baptistkyrkan Lördag 12 CAFÉ-KVÄLL LUCIA Söndag GUDSTJÄNST / nattvard Maj-Lis Fyrö, Solveig Heijdenberg Lördag INTERNATIONELLT JULBORD Söndag JULKONSERT Pingstkyrkan Julafton Samling kring krubban Maj-Lis Fyrö, Anita Lindborg, Hajar Salloum,Sara Alevid van Zee 8 Julafton JULNATT i Haga Missionshus Maj-lis Fyrö, Mats Källstig, Rebecka Hedenbo, Linnea Winkler, Jon och Hans Tejnung m.fl. Söndag JULENS SÅNGER Maj-Lis Fyrö, Lars Lysén, Henrik Westman, Jan Carlén Nyårsafton NYÅRSBÖN i Kolbäcks kyrka Maj-Lis Fyrö, Marjatta Eriksson Januari Söndag NATTVARDSGUDSTJÄNST i Baptistkyrkan Trettondagen TRETTONDAGSFEST Distriktsföreståndare Helen Friberg, Maj-Lis Fyrö, krets 2, Gudstjänst- servering-program, dans kring granen Söndag GUDSTJÄNST Ingvar Gustafsson,Per Hagström Tisdag SYFÖRENINGARNAS JULFEST En gäst som har något att berätta, servering

9 Söndag GUDSTJÄNST Maj-Lis Fyrö, Torbjörn Dahlgren Fredag SMU:s årsmöte Lördag Församlingens årsmöte Söndag GUDSTJÄNST / nattvard Maj-Lis Fyrö, Kören, Lars Lysén, Per-Olov Ohlsson Lördag Föreningsdag på Folkets Hus Söndag 24 BIBELNS DAG GUDSTJÄNST i Kolbäcks kyrka Tisdag Symöte Lördag 6 CAFÉ-KVÄLL Söndag GUDSTJÄNST Ove Nordenberg, Margareta Westman, Birgitta Hagström, Sara Alevid vanzee Söndag TAIZÉ-GUDSTJÄNST / nattvard, Maj-Lis Fyrö Nyandligt sökande på gott och ont Föreläsning och samtal Lars Johansson, Örebro /arr Kristen Gemenskap Tisdag Symöte Februari Ekumeniska böneveckan Tisdag i Pingstkyrkan Onsdag i St Lars kyrka Torsdag i Missionskyrkan Fredag i Baptistkyrkan KYRKSKJUTSAR, Kolbäck Gunnar , Eva-Britt Helena , Börje

10 NYFIKEN PÅ FAROUQ SALLOUM Ett barn av tillfälligheter?! Jag har alltid undrat i mitt liv, om det var en serie tillfälligheterna som formade mitt liv eller om det var så det var menat att bli Det hände sig att jag föddes 1948 natten till den 24 dec en slump att fundera över att bära i sitt hjärta, just när Mesopotamien lider av den torra årstiden, när det är brist på vete, bröd och hopp. Så hände det sig att tio dagar efter min födelse att min far dog, det var Vid denna tid invaderades landet av mängder av fåglar, så att solen förmörkades. Dessa händelser i mitt liv har lärt mig mycket. Min mor har uppfostrat mig hemma, jag var ett barn, en vän och en assistent till henne. Hon lärde mig poesi och att sjunga. Hon grät ofta och sjöng om de döda, de frånvarande. Hennes klagan och sorg liknar inte någon sång, det var en speciell sorgesång. Min barndom var fylld av tillfälligheter. Vi flyttade till olika städer i Mesopotamien för att bo och arbeta. Vi korsade vägar till städer som en gång fanns, som beskrivs i historieböckerna. Ur och Sumer i söder, där Abraham en gång levde. Hängande trädgårdar När jag stod på en gata i staden Babylon i centrala Irak, var det som om jag såg tusentals fångar som byggde de hängande trädgårdarna i Babylon. Här stod jag imponerad, framför de monumentala inskriptionerna från den assyriska civilisationen, Nineve i norr De två stora floderna Tigris och Eufrat, som från tidernas morgon, brutit sig väg genom landskapet, format/ skulpterat. När jag ser dessa floder, ser jag också missionärerna, från olika delar av världen som kom till Irak för att där återuppliva den kristna kyrkan, föra människor till tro. År 1968 beslutade vi att resa till en säker och lugn plats, det blev för oss staden Bagdad. Vårt hus var beläget i hjärtat av den östliga staden. Det var ett stort hus, nio rum fördelade på två våningar och en källare. I huset fanns rum för mina böcker, min sång och mina drömmar. Där skrev jag mina första texter Av en tillfällighet bodde i denna trakt en radiopratare och författare, som erbjöd unga författare att medverka i radion. Hon tog mina dikter, och de publicerades nästa dag i veckotidningen. Jag började studera Engelsk litteratur på universitetet hösten I Caféet satt jag ensam och tänkte på mitt liv och på det lilla bidrag min mor kunde ge mig för att täcka mina kostnader för att köpa böcker, för studierna och för transport. Vi, unga män, kastade oss in i Hippierörelsen och tog ställning mot kriget i Vietnam. Vi följde nyheterna om Che Guevara och lyssnade till sånger av Miriam Makeba, vi reste, vi dansade på klubbar, vi sjöng eller drömde. 10

11 Vid denna tid förvånade mig en vän, när han sa: Jag har ett jobb åt dig! Jag sa: Retas inte med mig! Jo, sa han, i morgon klockan fem på kvällen skall du komma till kontoret för Barnens tidning. Kulturministeriet har beslutat att ge ut en tidning för barn På kvällen nästa dag fick jag klart för mig,att min vän var redaktör för tidskriften. Min uppgift blev att redigera sidorna med Barnens post, jag fick läsa brev som barn skickade in, se skrifter och teckningar. Detta blev en möjlighet för mig att lära. Jag lärde mig förstå barnens språk, deras symboler, tecken och uttryckssätt. Så började jag imitera barnen och skriva poesi för dem. Översättare eller poet Jag stod nu i valet mellan att bli översättare och poet för vuxna eller att skriva barnlitteratur. Så 1972 valde chefen för Bagdads TV en av mina dikter till att tonsättas och sändas på TV som veckans sång. Min första bok för barn, Regnbågen, kom 1978 Undervisningsministeriet hade valt en av mina dikter i en läsebok för första klass 1978 där stod mitt namn under texten i en bok som gavs ut och lästes av tusentals barn i skolorna i Irak. Iraq hade skrivit under en konvention om copyright, men man bara använde min text Men det finns en glädje ändå i denna händelse. Dikten berättar om en gammal fabrik, verktygen finns där men det är stängt. Dessa verktyg är bedrövade och höjer sina röster Hammaren säger Ding Dong..Ding Dong Hammaren är ledsen,det är också städet. Dikten berättar hur en man kommer för att driva anläggningen och använda verktygen. Så får verktygen åter sina uppgifter. Hamaren säger Ding Dong Ding Dong Detta blev en chans för mig och jag kom att ägna mig på heltid åt att skriva poesi för barn och jag har utgett 25 böcker för barn. Så följde en karriär som skådespelare, och sedan blev jag chef med huvudansvar att övervaka all publicering av böcker och tidskrifter för barn i Irak Mycket i mitt liv verkar vara en slump, men bildar tillsammans ett mönster. Mycket verkar höra samman med siffran 8. Jag föddes 1948,antogs till universitetet 1968, första barnboken utgavs 1978, jag vann ett litterärt pris Hästens Sånger 1980, jag blev befordrad till verkställande direktör, den högsta posten i hierarkin 1982 Jag har hållit samman med min fru sedan Jag reflekterar över detta som en dröm där sammanträffandena i mitt liv bara fortsätter tillfälligheterna tycks styra. De bildar tillsammans en biografi, färgstark, likt naturens färger här i Sverige. Sverige som öppnade sitt hjärta för mig och gav mig frid kärlek, kärlek och trygghet 11

12 Ställ upp - ställ ut Vernissage för vår skaparutställning. Anders Geidemark håller invigningstalet. Under vernissagen vår trängseln stor, Tre körer bjöd på Körstafett... Antalet besökare under hela utställningsperioden var var glädjande stort - mellan 600 och 700., och 55 skapande människor bidrog med sina alster. Vi från Missionskyrkan tackar alla deltagare för att ni gjorde årets utställning så sevärd. Vi tackar också för alla de pengar som kom in, det blev 7 300:-, vilket vi förmedlar vidare till Indien och Projektet Microlån för självförsörjning..! Ur Västmanlands Nyheter 29 oktober Skapargudstjänst Skapargudstjänst för stora och små. Alla hjälptes åt att skapa en blomsteräng. Kajsa Tejnung sjöng. Bibeltexterna lästes ur barnens Bibel. 12

13 WORKSHOP Art for peace and love Träd och fåglar, drakar och dinusarier, olika intressanta figurer skapades på långa pappersark. Barn och vuxna deltog. Laqaa Tawfik och 2 X Mats, dvs. Dahlgren och Källstig, vägledde och inspirerade. Café-kväll med skapartema. God gemenskap kring borden. Utmaningen att skapa en regnbågsbil, sysselsatte besökarna och de mest fantasifulla bilar och andra formationer skapades. Dagträff JAZZ med Lars Sumpen Sundbom och Hans Tejnung. Här på trumpet och ukelele. En trivsam musikeftermiddag, en av höstens Dagträffar. 13

14 Ghana en resa för livet 14 Tidigt på morgonen den 10 oktober, närmare bestämt klockan träffades jag och mina klasskompisar på Västerås station för att sedan ta flygbussen till Arlanda. Vi var äntligen på väg till Ghana! Jag läser omvårdsprogrammet med inriktning Bistånd och internationellt arbete, under dessa tre år så får vi åka på ganska många besök som har med bistånd att göra, vi har bland annat besökt olika organisationer som arbetar med just internationella frågor som till exempel FN-förbundet. Under det sista året går en termin till att förbereda sig, forska och diskutera om ett land dit man sedan åker till på fältstudieresa i slutet av terminen. I år var det en resa till Ghana, en resa som jag fick chansen att följa med på. Vi var i Ghana i drygt två veckor för att biståndsarbeta på ett eller annat sätt, vi besökte olika barnhem, sjukhus, skolor, ett rättvisemärkt bananplantage och mycket mer. Vi har fått chansen att lära oss väldigt mycket, vi har fått se ett land från ett helt annat perspektiv långt in på djupet. Vi har fått möta väldigt många människor, människor som är sjuka och fattiga, barn som inte har några föräldrar, barn som är smittade av HIV och AIDS men på något sätt så ser man ändå någon sorts glädje i alla dessa människor. Människor som knappt har hus att bo i och mat att äta men ändå kan finna någon slags lycka och sprida glädje omkring sig. Vi besökte bland annat SOS-barnbyar där barnen till skillnad från andra barnhem i landet har det väldigt bra, det känns tillfredsställande att se att hjälpen kommer fram och används på rätt sätt. Vi besökte flera olika ställen i landet, åkte på dåliga vägar i dåliga bussar, bodde i enkla rum och hahade begränsad tillgång till dusch och toalett. Jag och två kompisar besökte även ett sjukhus där vi hjälpte till att sortera tabletter, där fick vi även möjligheten att vara med på en förlossning, en som skiljde sig väldigt mycket mot en förlossning här hemma i Sverige men som var en otrolig upplevelse, något som jag kommer bära med mig resten av livet. Resan har varit intensiv, lärorik och otroligt spännande! Emma Westman

15 SMU Gudstjänster för stora och små Söndag 29 dec Adventsgudstjänst Julafton 24 dec Samling kring krubban Julnatt i Haga Missionshus Trettondag 6 jan Trettondagsfest/Missionsfest. minigudstjänst, servering - lekfulla inslag, dans kring granen. Varje söndag finns BARNENS BIBELBE- RÄTTELSE med i början av gudstjänsten och lekrummet kan användas ÅRSMÖTE I SMU Fredag 15 jan kl Är det dags för SMU:s årsmöte. Då fattas beslut som handlar om året som ligger framför. Barn, ungdomar och intresserade/ engagerade vuxna är välkomna.. SMU behöver nya idéer, nya ledare och engagerade ungdomar. Så kom med och deltag i samtal och diskussioner och beslut.. Det handlar om vår framtid, inte bara det närmaste året utan också på längre sikt.. SMU lever inte bara sitt eget liv utan finns med i samverkan med övriga kyrkor. Hur ser den framtiden ut? Valberedning: PEr Eriksson och Daniel Brandt jan 2010 i Norrtälje Om att forma en ny kyrkan utifrån unga människors tankar och behov. TONÅR / öppen gård Onsdagar Jämna veckor: Tonår med program. Udda veckor: Öppen gård. Ledare: Sofia Westman rockband Vi erbjuder rep.lokal för dig och ditt rockband. Ett band över på tisdagar, men vi kan erbjuda ytterligare band övningstillfälle. Kontakt: Jon Tejnung Nyårslägre länk 28 dec - 1 jan på Ansgarsgården, Flen. för dig som är 13 år eller äldre kostnad 1 000:- mer info på anslagstavlan. Nyårsläger i kall/åre Skidläger 27 dec - 2 jan år och äldre Kostnad 2 000:- + liftkort mer info på anslagstavlan Cafet LÖRDAGAR PROGRAM19.00, AFTONBÖN Lördag 12 dec LUCIA med traditionellt eller annorlunda Luciaprogram. Brödbord. Lotterier. Gemenskap kring kaffeborden. Lördag 6 febr TILLSAMMANS MED STUDIEFÖRBUNDET BILDA 15

16 Söndag 20 dec 4:e Advent JULKONSERT i Pingstkyrkan Julafton 24 dec Samling kring krubban - figurerna ställs på plats, julberättelsen berättas och vi sjunger julsånger Julnatt i Haga Missionshus Julens berättelse, bildspel, sång och musik, julsångerna och en varm julstämning MISSIONS Juldagen 25 dec 7.00 Julmorgon i Baptistkyrkan 7.00 Julotta i Bergs kyrka Söndag 27 dec Julens Sånger - en allsångsgudstjänst Trettondagen 6 jan Trettondagsfest/Missionsfest Distriktsföreståndare Helen Friberg medverkar. Gudstjänst - servering - lekfulla inslag - dans kring granen. KYRKAN Hela livets kyrka! Rotevägen 4, Hallstahammar Telefon 0220/ Exp.tid:tisd HAGA MISSIONSHUS Yllesta, Kolbäck Pastor Maj-Lis Fyrö Oxelbacksvägen 8A, Hallstahammar Telefon , hem E-post: Hallstahammars Missionsförsamling Ordf. Gunnar Ågren tel Plusgiro Bankkonto SMU i Hallstahammar Ordf. Sofia Westman tel Plusgiro Redaktion Mats Källstig, Per Hagström, Rebecka Hedenbo, Maj-Lis Fyrö, PEr Eriksson En redovisningskonsult nära dej

Januari. Ekumeniska böneveckan 18-25 januari Samlingar i Saronhuset varje dag kl. 18

Januari. Ekumeniska böneveckan 18-25 januari Samlingar i Saronhuset varje dag kl. 18 Januari Vecka 1 Torsdag 1 januari 11.00 Ekumenisk gudstjänst i Uddevalla kyrka Söndag 4 januari 11.00 Gudstjänst med nattvard Sönd. eft. nyår Guds hus Lars Widéll, Yvonne Eriksdotter Vecka 2 Tisdag 6 januari

Läs mer

Julvandring 1. Julvandring 1 ur Jul- och påskvandringar Lotta Sundberg och Argument Förlag, 2010

Julvandring 1. Julvandring 1 ur Jul- och påskvandringar Lotta Sundberg och Argument Förlag, 2010 Julvandring 1 8 Roller Guide... Station 1: Maria... Ängel... Station 2: Josef... INTRODUKTION Guiden kan introducera vandringen ungefär så här: Välkomna! Nu ska vi göra en speciell resa en tidsresa! Vi

Läs mer

Vad Hände 2004? 2005. 12 december Luciatåg i Ursvikens kyrka

Vad Hände 2004? 2005. 12 december Luciatåg i Ursvikens kyrka Vad Hände 2004? 2005 12 december Luciatåg i Ursvikens kyrka Dom som var i den proppfulla kyrkan denna dag fick se ett underbart luciatåg med massor av barn. Det blev mycket sång och dans under ledning

Läs mer

DECEMBER 2010 - APRIL 2011 Nr 1 ÅRGÅNG 45 FÖLJ STJÄRNAN

DECEMBER 2010 - APRIL 2011 Nr 1 ÅRGÅNG 45 FÖLJ STJÄRNAN DECEMBER 2010 - APRIL 2011 Nr 1 ÅRGÅNG 45 FÖLJ STJÄRNAN I NSIDAN av Margareta Martinsson Stjärnan i Betlehem leder ej bort men hem... Vad är det som är så stort med att få tillhöra Guds rike? Det är att

Läs mer

Se, din konung kommer till dig!

Se, din konung kommer till dig! Missionskyrkan i Alvesta kommun December 2013 - Februari 2014 (2) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ----------------------------

Läs mer

Lärjungaskap / Följ mig

Lärjungaskap / Följ mig Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och

Läs mer

Carlskyrkan. program. december & januari 2012/13. kom som du är

Carlskyrkan. program. december & januari 2012/13. kom som du är Carlskyrkan kom som du är program december & januari 2012/13 FINNS GUD? JA NEJ KANSKE VI TÄNKTE UTFORSKA LIVETS MENING. TA CHANSEN. GRUNDKURS I KRISTEN TRO VÅREN 2013 tisdagar 18-20.30 start 5/2 Ge dig

Läs mer

Kyrknytt. Information från Svenska kyrkan i Dalstorps församling

Kyrknytt. Information från Svenska kyrkan i Dalstorps församling Kyrknytt Information från Svenska kyrkan i Dalstorps församling Vintern 2012 Julen år 2012 Nu går det mot Jul igen, Förhoppning om: vit Jul julklappar fridfull Jul god mat god gemenskap gamla traditioner.

Läs mer

Välkommen till Fiskebäckskyrkan Hösten 2014

Välkommen till Fiskebäckskyrkan Hösten 2014 Välkommen till Fiskebäckskyrkan Hösten 2014 Hösthälsning Månadsblad nr 3 2014 Oskattbar insats Då var man äntligen här. I fem år har jag längtat efter att bli ungdomsledare, och äntligen har drömmen blivit

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 5 december - torsdag 4 januari

barnhemmet i muang mai tisdag 5 december - torsdag 4 januari barnhemmet i muang mai tisdag 5 december - torsdag 4 januari tdet har varit full rulle sedan sist. Därför har detta brev dröjt och nu vet vi knappt hur vi ska få plats med allt som har hänt. Vi ska ju

Läs mer

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN JESUS Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängel sa att Maria skulle föda Guds son. Jesus föddes i ett stall i staden Betlehem. 3 vise män kom med gåvor

Läs mer

befriad äventyret Snäckan Klintehamn 16-19 juli barnkonferensen talare Robert Eriksson Britta Hermansson Viktor Paulsson sång & musik Jenny Wahlström

befriad äventyret Snäckan Klintehamn 16-19 juli barnkonferensen talare Robert Eriksson Britta Hermansson Viktor Paulsson sång & musik Jenny Wahlström befriad 2015 16-19 juli Snäckan Klintehamn talare Robert Eriksson Britta Hermansson Viktor Paulsson sång & musik Jenny Wahlström konsert med A Treehouse Wait barnkonferensen äventyret GOTLAND Pingstförsamlingarna

Läs mer

Se, jag gör allting nytt.

Se, jag gör allting nytt. Se, jag gör allting nytt. I bibelns sista bok, uppenbarelseboken, kan man i ett av de sista kapitlen läsa hur Gud säger Se jag gör allting nytt (Upp 21:5). Jag har burit med mig de orden under en tid.

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

dec feb 2013-14 www.sodertullskyrkan.se Nr 1 2014 Årgång 27

dec feb 2013-14 www.sodertullskyrkan.se Nr 1 2014 Årgång 27 Nr 1 2014 Årgång 27 dec feb 2013-14 Det klingar en sång i varje människa. Dess ton är unik och varandra ganska lik, även om tonen bara är min. Ibland är ton alldeles ren ibland är den sprucken, märkt av

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

Tranbärets månadsbrev november

Tranbärets månadsbrev november 2013-12-04 Tranbärets månadsbrev november Snart kommer han med skägget! Det ligger längtan och förväntan i luften. Vi myser, pysslar och firar jul här på förskolan. Julen är också en tid att rå om varandra

Läs mer

Programblad för Valdshult Öreryds missionsförsamlingar

Programblad för Valdshult Öreryds missionsförsamlingar Programblad för Valdshult Öreryds missionsförsamlingar Mars Juni 2011 Snö och kyla, tö, halka och is. Denna vinter har vi verkligen fått smaka på båda delarna i fullt måtto. Och än är inte vintern slut.

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

2014/2015. konfirmand

2014/2015. konfirmand 2014/2015 konfirmand 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande. Vad är rätt

Läs mer

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Vi har under de senaste två söndagarna talat om längtan efter liv i den kristna tron. Längtan efter Guds Helige Ande och att fortsätta bygga

Läs mer

Välkommen till Fiskebäckskyrkan Sommar 2014

Välkommen till Fiskebäckskyrkan Sommar 2014 Välkommen till Fiskebäckskyrkan Sommar 2014 Sommarhälsning På småvägarna kan vi möta Gud Nu är det snart semester för min del, ska bli skönt. Inte för att jag inte gillar att jobba utan mer för att bryta

Läs mer

Haki Gud behöver våra. händer och fötter

Haki Gud behöver våra. händer och fötter Haki Gud behöver våra händer och fötter Ett förslag på aktivitet till exempelvis en gudstjänst för att presentera BIAL och BIALs resedocka Haki. Mål: Att barnen får höra missionsbefallningen. Att barnen

Läs mer

En levande församling

En levande församling PINGST VÄSTERÅS En levande församling Och Herren skall alltid leda dig; han skall mätta dig mitt i ödemarken och ge styrka åt benen i din kropp. Du skall vara lik en vattenrik trädgård och likna ett källsprång,

Läs mer

bärkraft Snäckan Klintehamn Ida-Maria Brengesjö Peter Halldorf Klintehamn Terese Fredenwall Terese Fredenwall sång musik talare sång & musik GOTLAND

bärkraft Snäckan Klintehamn Ida-Maria Brengesjö Peter Halldorf Klintehamn Terese Fredenwall Terese Fredenwall sång musik talare sång & musik GOTLAND bärkraft 2014 2014 Ida-Maria Brengesjö Peter Halldorf talare 18-20 17-20 juli Snäckan Klintehamn Klintehamn sång & musik sång musik Hanna Hanna Lewin Lewin Samuel Samuel Hector Hector konsert konsert med:

Läs mer

3. Hmm Hmm Hmm osv. 2. Se, då krypa tomtar upp ur vrårna, upp ur vrårna Lyssna speja trippa fram på tårna, fram på tårna

3. Hmm Hmm Hmm osv. 2. Se, då krypa tomtar upp ur vrårna, upp ur vrårna Lyssna speja trippa fram på tårna, fram på tårna LUCIASÅNGEN Natten går tunga fjät runt gård och stuva Kring jord som soln förlät, skuggorna ruva Då i vårt mörka hus Stiger med tända ljus Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus Natten var stor och

Läs mer

Programblad för Valdshult Öreryds missionsförsamlingar

Programblad för Valdshult Öreryds missionsförsamlingar Programblad för Valdshult Öreryds missionsförsamlingar Nov. 2012 - Feb. 2013 Alla behöver någon att lita på Ja, så sjöng Ingemar Olsson i en sång en gång. Det kommer dagar hos oss alla när vi tycker att

Läs mer

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång Ordning vid dop av barn Denna ordning kan infogas som en del i en större gudstjänst eller vara fristående. Anvisningar, bibeltexter och böner är förslag som kan väljas och formuleras efter situationens

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Andreasakademin En lekmannaakademi Hösten 2015

Andreasakademin En lekmannaakademi Hösten 2015 Andreasakademin En lekmannaakademi Hösten 2015 Vad är Andreasakademin? Målsättningen för församlingsens vuxenfördjupning är att vi ska gripa oss an stora ämnen - utan att krångla till det. Namnet Andreasakademin

Läs mer

Ny Gästfrihet 1. Ämnet här i dag är Ny gästfrihet

Ny Gästfrihet 1. Ämnet här i dag är Ny gästfrihet Ny Gästfrihet 1 En del tycker att det är bra när alla i församlingen känner alla. Vi har en så bra gemeskap. Alla känner alla. Men egentligen är ju det en brist. Församlingens uppdrag handlar ju om att

Läs mer

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling Sida2 BAS ABC Några grunder för BAS grupper i Lidköpings församling En BAS grupp är en grupp i församlingen. Där man på ett nära sätt kan träffas

Läs mer

Ledarmaterial Målgrupp: ungdomar 13 18 år

Ledarmaterial Målgrupp: ungdomar 13 18 år Ung i Kongo Ledarmaterial Målgrupp: ungdomar 13 18 år 1 Upplägg s. 3 Tipsfrågor s. 4 14 Tipsfrågefomulär s. 15 Svar på tipsfrågor s. 16 Manus till bildspel s. 17 19 Diskussionsfrågor s. 20 Avslutning s.

Läs mer

FÖRSAMLINGS- BLADET. Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014. Klag 3:26

FÖRSAMLINGS- BLADET. Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014. Klag 3:26 FÖRSAMLINGS- BLADET KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014 Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. Klag 3:26 Hur läser man Bibeln? Under olika bibelsamtal uppstår då och då frågan om hur man läser

Läs mer

Buddhismen, lä xä till fredäg 6 feb

Buddhismen, lä xä till fredäg 6 feb Buddhismen, lä xä till fredäg 6 feb Buddhismen är den viktigaste religionen i Sydostasien, på Sri Lanka och i Tibet. Det finns också många buddhister i Kina och Japan. Hindusimen och buddhismen har mycket

Läs mer

indelade efter kyrkoårets olika teman

indelade efter kyrkoårets olika teman indelade efter kyrkoårets olika teman Första söndagen i advent Ett nådens år Du är den som kommer Ett nådens år Fast du som kommer Hosianna Hosianna (kanon) Här är det fest I advent På en vanlig åsna Stenarna

Läs mer

Församlingsblad Julen 2008

Församlingsblad Julen 2008 Församlingsblad Julen 2008 Kära församling! Åra i höjden åt Gud och på jorden fred åt de människor Han finner behag i! Så prisades Gud av en stor himmelsk här i Betlehem när Han själv - den Helige, den

Läs mer

Elevmaterial Livets steg om riter

Elevmaterial Livets steg om riter Elevmaterial Livets steg om riter Apachernas soluppgångsdans, Arizona, USA Människor har det gemensamt att de vill uttrycka det som är viktigt genom handlingar. När vi utsätts för starka sinnesrörelser

Läs mer

Den äldsta riktningen är den Romersk- katolska kyrkan som började ta form redan några sekel efter Jesu verksamhet. Kyrkans högste ledare kallas PÅVE.

Den äldsta riktningen är den Romersk- katolska kyrkan som började ta form redan några sekel efter Jesu verksamhet. Kyrkans högste ledare kallas PÅVE. Kristendom lektion 4 Den katolska kyrkan Den äldsta riktningen är den Romersk- katolska kyrkan som började ta form redan några sekel efter Jesu verksamhet. Påven Kyrkans högste ledare kallas PÅVE. Dagens

Läs mer

En körmässa om att hitta hem

En körmässa om att hitta hem En körmässa om att hitta hem Text och musik av Johan & Hanna Sundström Välkommen Klockringning Andas (Introitus) Andas, andas frihet andas nåd. Morgondagen randas. Sjung Guds ära, Han är här. Glädjens

Läs mer

Jul och andra upptäckter i Friluftsmuseet Gamla Linköping

Jul och andra upptäckter i Friluftsmuseet Gamla Linköping Jul och andra upptäckter i Friluftsmuseet Gamla Linköping Vandra runt med hjälp av kartan och svara på kluriga frågor om förr i tiden. Starta vid Kapellplan, längst upp på Tunnbindaregatan. Kartan och

Läs mer

BABBEL Daglig verksamhets tidning i Karlshamn Nr 2, 2009

BABBEL Daglig verksamhets tidning i Karlshamn Nr 2, 2009 BABBEL Daglig verksamhets tidning i Karlshamn Nr 2, 2009 Den här ekorren Kurre längtar efter sommar, sol, värme och färska nötter att käka. Ha en trevlig sommar önskar redaktionen och Kurre. Hanna BABBEL

Läs mer

Mötesplats. juni-november 2015. Du skapade mina inälvor, du vävde mig i moderlivet. förunderligt är allt du gör. Du kände mig alltigenom

Mötesplats. juni-november 2015. Du skapade mina inälvor, du vävde mig i moderlivet. förunderligt är allt du gör. Du kände mig alltigenom Mötesplats juni-november 2015 Du skapade mina inälvor, du vävde mig i moderlivet. förunderligt är allt du gör. Du kände mig alltigenom Gärdsgatan 16 Tel till exp. 044-21 07 12 www.odalkyrkan.se odalkyrkan@bikab.net

Läs mer

Religionskunskap. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Religionskunskap. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2012/2013 Religionskunskap Delprov B Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov återanvänds

Läs mer

Församlingsblad nr 4B 2009

Församlingsblad nr 4B 2009 Församlingsblad nr 4B 2009 Ett myller av unga som får en personlig tro på Jesus, visar äkta kärlek till varandra och skapar levande hopp för en bättre värld Hej Du håller just nu i handen en folder som

Läs mer

Men ett vanligt jobb är faktiskt ett tillfälle att på olika sätt dela evangeliet. Möjligheterna finns där vi är.

Men ett vanligt jobb är faktiskt ett tillfälle att på olika sätt dela evangeliet. Möjligheterna finns där vi är. NYTT MÅL Fil. 1:12-14 Hamnar man i fängelse är det säkert lätt att ge upp. Ibland räcker det med att man känner sig som att man är i ett fängelse för att man skall ge upp. För Paulus var det bara ännu

Läs mer

Vill du gifta dig med mig?

Vill du gifta dig med mig? svenska kyrkan årg 72 nr 317 21/4 26/5 2013 Vill du gifta dig med mig? Vad innebär egentligen äktenskapet? plötsligt händer det! En oplanerad Abraham stamfadern som blev lovad lika slump gör att jag får

Läs mer

Equmeniakyrkan i Skeppsås. Måltidsgudstjänst - Cafékväll Jordgubbskväll #1 2015

Equmeniakyrkan i Skeppsås. Måltidsgudstjänst - Cafékväll Jordgubbskväll #1 2015 Equmeniakyrkan i Skeppsås Måltidsgudstjänst - Cafékväll Jordgubbskväll #1 2015 Senaste På gång i kyrkan Måltidsgudstjänst Vi startar firandet av påsken på skärtorsdagen med en måltidsgudstjänst i Equmeniakyrkan

Läs mer

ÖRTAGÅRDEN 2015. hösten. www.ortagarden.se

ÖRTAGÅRDEN 2015. hösten. www.ortagarden.se ÖRTAGÅRDEN 2015 hösten www.ortagarden.se Hälsning från ordföranden Det är söndag kväll och det betyder för mig en särskild frid och ro. Jag har idag bland annat fått fira högmässa och träffa goda kristna

Läs mer

Berättarstunden. Termin 3: Båtäventyret. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 3: Båtäventyret. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 3: Båtäventyret Söndagsskolmaterial Innehåll Termin 3 Båtäventyret Förord Beskrivning Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Lektion 4 Lektion 5 Lektion

Läs mer

omkyrkans program för grundskolan gymnasieskolan och gymnasiet

omkyrkans program för grundskolan gymnasieskolan och gymnasiet DDomkyrkans omkyrkans program för program grundskolan och för grundskolan gymnasieskolan och gymnasiet Kyrka - skola Med skolans nya läroplan finns många möjligheter till samarbete mellan skola och kyrka.

Läs mer

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder 4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder Tänk om man kunde ha en sådan stark tro som Maria! Hon har fått besök av ängeln Gabriel, som sagt henne att hon ska bli gravid och föda ett barn, och inte vilket

Läs mer

Gammal kärlek rostar aldrig

Gammal kärlek rostar aldrig Gammal kärlek rostar aldrig SammanTräffanden s. 4 YY Beskriv förhållandet mellan kvinnan och hennes man. Hur är deras förhållande? Hitta delar i texten som beskriver hur de lever med varandra. YY Vad tror

Läs mer

Jes 6: 1-2a, 3-8, 1 Kor 15: 1-11, (kortare: 1 Kor 15:3-8,11)

Jes 6: 1-2a, 3-8, 1 Kor 15: 1-11, (kortare: 1 Kor 15:3-8,11) 5. Söndagen under året (år C) (10 februari 2013) Fiskfångsten: Följ mig! Tidsram: 20-25 minuter. Luk 5:1-11 Fiskfångsten. De första lärjungarna En gång när han stod vid Gennesaretsjön och folket trängde

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 16 november - söndag 20 december

barnhemmet i muang mai måndag 16 november - söndag 20 december barnhemmet i muang mai måndag 16 november - söndag 20 december Söndagen den 20 december och vad har hänt sen sist? I början var det lugn vardag men även på barnhemmet märks det att högsäsongen har börjat.

Läs mer

Adventstid När vi har som mörkast känns det fint att tända första ljuset i adventsljusstaken och räkna ner till jul.

Adventstid När vi har som mörkast känns det fint att tända första ljuset i adventsljusstaken och räkna ner till jul. Adventstid När vi har som mörkast känns det fint att tända första ljuset i adventsljusstaken och räkna ner till jul. V 48 Planeringsdag Tor 15/1 januari Då är förskolan stängd! Tänk på kläder efter väder!

Läs mer

barnens altarskåp vill du veta mer? ta med mig hem!

barnens altarskåp vill du veta mer? ta med mig hem! barnens altarskåp vill du veta mer? ta med mig hem! gudstjänst Kyrkklockorna ringer när det är dags för gudstjänst i kyrkan. Här sjunger vi sånger som kallas psalmer och vi ber till Gud, att Gud ska

Läs mer

Vad händer i Färgelanda? December

Vad händer i Färgelanda? December Vad händer i Färgelanda? December Fr.o.m. 28/11 kommer vad händer i Färgelanda att medfölja Dalslänningens totalutdelningar till ALLA hushåll i Färgelanda, Dals-Ed och Bengtsfors kommuner samt Hedekas

Läs mer

Den kristna kyrkans inriktningar

Den kristna kyrkans inriktningar Den kristna kyrkans inriktningar Läran växte fram Budskapet att alla människor var lika mycket värda tilltalade många människor, fattiga och rika, kvinnor och män. De första gudstjänsterna innehöll sång,

Läs mer

2013/2014. www.bibelskolagoteborg.se

2013/2014. www.bibelskolagoteborg.se 2013/2014 www.bibelskolagoteborg.se Välkommen till Bibelskola Göteborg! Bibelskola Göteborg vill vara en bibelskola där du får växa i ditt personliga liv som kristen, där du får hjälp att leva och växa

Läs mer

Höstens Fritidsprogram

Höstens Fritidsprogram Höstens Fritidsprogram 2011 Hej, Nu är det dags för ett nytt fritidsprogram. I höstens program hoppas jag att du hittar något kul att göra. Glöm inte att titta in på Fritidens hemsida www.fffvarberg.se

Läs mer

Jag minns en sommar för några år sedan. Det var väldigt varmt. Jag orkade inte göra något mer än att sitta på altanen och bara titta ut över sjön.

Jag minns en sommar för några år sedan. Det var väldigt varmt. Jag orkade inte göra något mer än att sitta på altanen och bara titta ut över sjön. Pastorn har ordet SOMMAR är förskingringens tid, då vi flyr ut från våra instängda rum! Allt ska hinnas med, helst ska man besöka släkt och vänner, måla om, renovera och städa. Helst ska barnen ha hunnit

Läs mer

Håstenskyrkan Programblad för Equmeniakyrkan Varberg Nr 4 Hösten 2014

Håstenskyrkan Programblad för Equmeniakyrkan Varberg Nr 4 Hösten 2014 Håstenskyrkan Programblad för Equmeniakyrkan Varberg Nr 4 Hösten 2014 Equmeniakyrkan Varberg Post- och besöksadress: Håstens torg 432 30 Varberg Telefon 0340-104 66 E-mail: hastenskyrkan@telia.com Hemsida:

Läs mer

I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn.

I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn. VIGSELGUDSTJÄNST KLOCKRINGNING MUSIK SAMLINGSORD I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Inför Guds ansikte har vi samlats till vigsel mellan er, NN och NN. Vi är här för att be om Guds

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

In under mitt tak (3 e Trett, 1 årg, Högmässa och gtj)

In under mitt tak (3 e Trett, 1 årg, Högmässa och gtj) In under mitt tak (3 e Trett, 1 årg, Högmässa och gtj) 41Även om det är en främling, som inte tillhör ditt folk Israel utan kommer från fjärran land för att han hört om ditt namn 42ja, också där skall

Läs mer

Det händer i. IMMANUELSKYRKAN SKÖVDE Mars Maj 2013. Foto: Daniel Demming. www.imkskovde.se

Det händer i. IMMANUELSKYRKAN SKÖVDE Mars Maj 2013. Foto: Daniel Demming. www.imkskovde.se Det händer i IMMANUELSKYRKAN SKÖVDE Mars Maj 2013 Foto: Daniel Demming www.imkskovde.se Skövde Missionsförsamling & Skövde SMU Kungsgatan 17, 541 31 SKÖVDE Telefon: 0500-41 04 21 Hemsida: www.imkskovde.se

Läs mer

träffpunkter KUNGSBACKA HANHALS FÖRSAMLING, SVENSKA KYRKAN hösten 2015 / våren 2016

träffpunkter KUNGSBACKA HANHALS FÖRSAMLING, SVENSKA KYRKAN hösten 2015 / våren 2016 träffpunkter KUNGSBACKA HANHALS FÖRSAMLING, SVENSKA KYRKAN hösten 2015 / våren 2016 Vis Att varje människa i Kungsbacka-Hanhals ska få en personlig tro på Jesus Kristus onen På följande sidor presenteras

Läs mer

Renskrivningen (på dator/för hand) ska vara inlämnad senast 18.11.

Renskrivningen (på dator/för hand) ska vara inlämnad senast 18.11. Afrika Din pappa (eller mamma) arbetar på ett internationellt företag med huvudkontoret i Salo. Han (eller hon) har nu fått världens chans, ett erbjudande att under ett helt år bygga upp en ny fabrik i

Läs mer

Årets första nyhetsbrev februari 2014

Årets första nyhetsbrev februari 2014 Årets första nyhetsbrev februari 2014 Nu har olika aktiviteter startat upp igen efter julledighet och många har hunnit med årsmöten, där ni som lokal förening tagit beslut om färdplan för framtiden. Byten

Läs mer

Berättarstunden. Termin 2: Fred & Frida show. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 2: Fred & Frida show. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 2: Fred & Frida show Söndagsskolmaterial Innehåll Termin 2 Fred & Frida show s. Förord Beskrivning Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Lektion 4 Lektion

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Välkomnande av nya medlemmar

Välkomnande av nya medlemmar Välkomnande av nya medlemmar Anvisningar Församlingen välkomnar som medlem var och en som bekänner Jesus Kristus som Frälsare och Herre samt är döpt. Församlingen kan ge möjlighet till medlemskap i väntan

Läs mer

D. Vid läsårets början

D. Vid läsårets början D. Vid läsårets början Andakten kan förrättas av en präst, en församlingsanställd eller någon från skolan. Psalmer Man kan sjunga någon eller några av följande psalmer: 153, 289, 322, 471, 492 eller 496.

Läs mer

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt.

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. TORGET, RINKEBY DRÖMHUSET Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. Traktorerna i området är fortfarande det mest intressanta för barnen. För att utöka

Läs mer

KEA FIRAR LIVET D et var en spänd stämning i skolan den där dagen när resgruppen skulle utses. De hade jobbat så länge med projektet, och nu skulle till slut resan bli av. Fyra elever i fyran och två lärare,

Läs mer

KULTURPROGRAM ANSGARSKYRKAN VÅREN 2011. Generalprogram för konserter, föreläsningar och studier.

KULTURPROGRAM ANSGARSKYRKAN VÅREN 2011. Generalprogram för konserter, föreläsningar och studier. KULTURPROGRAM ANSGARSKYRKAN VÅREN 2011 Generalprogram för konserter, föreläsningar och studier. FEBRUARI Tisdag 1 februari 11.45 Lunchkonsert. Fredrik Ewaldsson. Kollekt. Efter konserten, ca 12.15, serveras

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december

barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december Under veckorna som har gått har vi med jämna mellanrum i vardagen firat thailändska högtider och framöver blir det dags för lite farang-högtider

Läs mer

Tidsram: 20-25 minuter.

Tidsram: 20-25 minuter. 3. Söndagen under året (år C) (27 januari 2013) Vi är lemmar i Kristi kropp Denna gång föreslås att samtalet med barnen får handla om den andra läsningen, Vi är lemmar i Kristi kropp ur Första Korintierbrevet.

Läs mer

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa!

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! Celiakinytt NUMMER 2 2014 Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! INNEHÅLL/ NUMMER 1 Innehåll 3 KOMMANDE AKTIVITET ICA veteranernas handelsbod 4 KOMMANDE AKTIVITET Julbak för hela familjen 5 AKTUELL

Läs mer

Jóhann F ś Ridresor. Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse.

Jóhann F ś Ridresor. Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse. Jóhann F ś Ridresor Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse. Nu välkomnar han alla oss, som han har lärt känna under sina år i Sverige, att komma hem till honom

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Veckobrev för Opalen 1 v 18-20

Veckobrev för Opalen 1 v 18-20 Veckobrev för Opalen 1 v 18-20!!! Hej alla barn och föräldrar! 7 maj 2015 Tänk vad fort tiden går! Det gäller att stanna upp nu och njuta av det långa, ljusa och härliga dagarna. Vi startar inte upp så

Läs mer

Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan JUNI JULI - AUGUSTI 2013. Aktuella datum

Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan JUNI JULI - AUGUSTI 2013. Aktuella datum 33333333333333333333333333 Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan JUNI JULI - AUGUSTI 2013 Aktuella datum 4-5/6 Storströvarläger 11/6 Linsboloppet kl 10 11/6 Skabersjöloppet

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Dagbok. Namn. Av: Agnes

Dagbok. Namn. Av: Agnes Dagbok Namn Av: Agnes Alex Lou Crazy Tristan Gänget Chloe Ken Rektorn Det här är några som kommer att vara med i dena bok. 1 2 Augusti. Tisdag Kära dagbok eller något jag vet inte riktigt. Jag har aldrig

Läs mer

Texter om mitt liv 1/8

Texter om mitt liv 1/8 Texter om mitt liv 1/8 Texter om mitt liv 2/8 Innehållsförteckning 1. Mitt namn... 3 2. Det här är jag... 4 3. Jag och min familj... 4 4. Jag som litet barn... 5 5. Den dagen glömmer jag aldrig... 6 6.

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst 2 Dopfamiljen, eventuella faddrar och prästen går in i kyrkan Psalm Inledningsord och tackbön Prästen läser inledningsorden och efter dessa ber någon av föräldrarna följande bön

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

DECEMBER 2011 - APRIL 2012 Nr 1 ÅRGÅNG 46

DECEMBER 2011 - APRIL 2012 Nr 1 ÅRGÅNG 46 DECEMBER 2011 - APRIL 2012 Nr 1 ÅRGÅNG 46 I NSIDAN av Gun Mari Lingman Livets pussel Pussel, det är något speciellt med pussel. Av någon anledning har jag alltid gillat just pussel. Tänk dig: Du öppnar

Läs mer

NAMN: Katarina Olsen, Lindeborgsskolan, Malmö www.lektion.se

NAMN: Katarina Olsen, Lindeborgsskolan, Malmö www.lektion.se NAMN: Katarina Olsen, Lindeborgsskolan, Malmö www.lektion.se ADVENT Första advent är alltid den första söndagen i december. Det är inte alltid så att julafton infaller den fjärde söndagen, men det brukar

Läs mer

Gyllene regeln i praktiken

Gyllene regeln i praktiken Gyllene regeln i praktiken www.pingstung.se nyheter Ett material för: Läger Barngrupper Skolklassen Församlingen MATERIAL 1) Affischen: Det är coolt 2) Småkort 10x4cm: Det är coolt 3) T-shirt 4) Knapp

Läs mer

Kom ihåg ombyteskläder.

Kom ihåg ombyteskläder. Hej v48 Nu har vi börjat med massage, med tända ljus och skön musik masserade barnen varandra medan jag visade i luften vilka rörelser de skulle göra. Först var det lite fnissigt och de hade lite svårt

Läs mer

Om lilla mig. många säger sig ha sett en ängel, men jag har en i mitt hjärta

Om lilla mig. många säger sig ha sett en ängel, men jag har en i mitt hjärta Om lilla mig många säger sig ha sett en ängel, men jag har en i mitt hjärta "Märkligt att man kan sakna någon så ofantligt mycket. Någon som egentligen aldrig tidigare existerat. En gång var det bara du

Läs mer

Inbjudan. till dop i Lidköpings församling Välkommen till livet, och välkommen till kyrkan!

Inbjudan. till dop i Lidköpings församling Välkommen till livet, och välkommen till kyrkan! Inbjudan till dop i Lidköpings församling Välkommen till livet, och välkommen till kyrkan! Grattis till ett nytt liv! Det finns få händelser i livet som är så omvälvande som när ett litet barn föds. Kanske

Läs mer

Hälsoenkät. Elevens namn: Klass: Datum:

Hälsoenkät. Elevens namn: Klass: Datum: Hälsoenkät Elevens namn: Klass: Datum: Framtagen av Cathrine Lundberg, Norrköping, Kristina Dalenius, Lerum, Lena Mangelus, Göteborg med stöd av Riksföreningen för Skolsköterskor 2011 Skola/Arbetsmiljö

Läs mer

Församlingen / Vad då?

Församlingen / Vad då? Församlingen / Vad då? Dela ut ett A4 ark och en penna till alla i gruppen och ha en tejprulle redo. Tejpa fast papperet på allas rygg, ge alla varsin penna. Gå sen runt och skriv något uppmuntrande om

Läs mer

... Fråga om ert förslag på datum och tid passar, eller fråga när det finns lediga tider.

... Fråga om ert förslag på datum och tid passar, eller fråga när det finns lediga tider. Dopguidens Checklista www.dopguiden.se 2-3 månader innan Bestäm datum för dopet Vilket dopdatum passar bra för er? Glöm inte att kolla med dopgästerna. Det kan vara svårt att hitta ett datum som passar

Läs mer

"När Jesus såg folkskarorna, gick han upp på berget. Han satte sig ner, och hans lärjungar kom fram till honom. Han började undervisa dem...

När Jesus såg folkskarorna, gick han upp på berget. Han satte sig ner, och hans lärjungar kom fram till honom. Han började undervisa dem... Predikan vid sändningsmässan Daniel Brattgård "När Jesus såg folkskarorna, gick han upp på berget. Han satte sig ner, och hans lärjungar kom fram till honom. Han började undervisa dem..." Så var det vid

Läs mer

FÖRSAMLINGSNYTT SOLLENTUNA MISSIONSFÖRSAMLING. Nr.4 DECEMBER 2012 - FEBRUARI 2013. Sollentuna Centrum Bloms Blommor Tel.

FÖRSAMLINGSNYTT SOLLENTUNA MISSIONSFÖRSAMLING. Nr.4 DECEMBER 2012 - FEBRUARI 2013. Sollentuna Centrum Bloms Blommor Tel. Sollentuna Centrum Bloms Blommor Tel. 08-35 07 40 FÖRSAMLINGSNYTT SOLLENTUNA MISSIONSFÖRSAMLING Nr.4 DECEMBER 2012 - FEBRUARI 2013 Kapellvägen 2 Sollentuna SOLLENTUNA MISSIONSFÖRSAMLING Sollentuna Missionsförsamling

Läs mer