NOVEMBER FEBRUARI illsammans. Program för Missionskyrkan & SMU i Hallstahammar

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NOVEMBER 2009 - FEBRUARI 2010. illsammans. Program för Missionskyrkan & SMU i Hallstahammar"

Transkript

1 NOVEMBER FEBRUARI 2010 illsammans Program för Missionskyrkan & SMU i Hallstahammar Julen i Irak sid 5 Ett barn av tillfälligheter?! sid 10 En resa för livet sid 14 Det händer i Jul sid 16 Alla läsare önskas en God Jul och Ett Gott Nytt År!

2 INSIDAN! Advent Hur firar vi advent och jul i Sverige? Först: adventsljustakarna som lyser i alla fönster och julbelysningen ute i samhället. Ljusstakarna och stjärnorna sänder varma hälsningar till dem som går förbi. Inomhus lyser det upp och värmer vårt sinne. Både hemma och i kyrkan tänder vi adventsstaken först ett ljus, sedan två, sedan tre och så fyra och då är vi nästan framme vid jul. Julen är nog den högtid som har allra mest förväntningar kring sig. Barnen (och vuxna med) längtar efter julklapparna. Alla längtar efter gemenskapen, festen och ledigheten. Andra våndas. Granen dekoreras, den speciella julmaten, julgodis. Allt detta förbereds veckorna innan. Julklapparna skall köpas eller tillverkas. Lucia finns med. Lucia med ljukrona på huvudet, tärnorna med ljus i hand, vitklädda. De traditionella Lucia och julsångerna. Julens gudstjänster. För mig en glädje! Att få gå till Samling kring krubban på julaftons förmiddag. Plocka med figurerna i krubban, Berätta om julens budskap: Jesus är född i Betlehem! Gud blir människa och är nära oss. Jesus är ju julens huvudperson, i kyrkan och hoppas jag i ditt och mitt hjärta. Julnattens gudstjänst i Haga Missionshus (eller någon annanstans), möten med Gud och medmänniskor i julnatten. Men du kanske föredrar att gå på julotta, tidigt på juldagsmorgonen. Lyssna till sångerna. Höra den urgamla berättelsen:..hon födde en son den förstfödde, lindade honom och lade honom i en krubba ängelns ord: Jag bär bud till er om en stor glädje idag har en frälsare fötts år er Så följer juldag och annandag jul i lugn och ro, med promenader och skridskoåkning, eller fyllda av släktbjudningar. Jul i Sverige, jag glömde nämna tomten, men det får andra göra Jul handlar mycket om gemenskap och värme och goda tankar. Låt din omtanke denna jul, sträcka sig också utanför din inre familjekärnan Maj-Lis Fyrö Någon att samtala med? Det kan vara krissamtal, vardags-samtal om livet el. andlig vägledning. Ring pastor Maj-Lis Fyrö tel eller och bestäm tid Tystnadplikt gäller förstås.

3 TRETTONDAGEN Vi möts till Jul- och Missionsfest denna dag kl Vi hoppas få besök av någon som arbetat i eller besökt någon av våra systerkyrkor ute i världen. Det blir aktiviteter, dans kring granen och servering. Denna dag gör vi vår årliga insamling till Mission i andra länder. Sprutor är läskigt, men vaccination räddar liv står det på affischen inför denna insamlingsperiod. Sjuk- och hälsovård är ju en del av det arbete, som vi kan stödja, och som förmedlas av våra systerkyrkor i bl.a. Kongo-republikerna och i Indien. Planera din gåva till detta! Om du inte har möjlighet att vara med på Trettondagen så kan du skicka in din gåva till pg ( ange gärna vårt församlingsnr. på talongen 3308) JULKONSERT Kl den 4:e advent (20/12) hålls Julkonsert i Pingstkyrkan. Detta är en tradition sedan flera år tillbaka. Vi kan förvänta oss att få lyssna till adventsoch julsånger njutbart framförda av kör solister och musiker. BÖNEVECKAN jan Tema: Vittna om den Uppståndne! Att be är inte något vi bara gör en vecka på året. Bönen är så fundamental i det kristna livet, att den, likt andningen är något som ständigt pågår. Du ber själv, andra ber. Ibland får du bäras av andras förböner, andra gånger är det du själv som ber för andra. Bönenveckan markerar vikten av bön. Under denna vecka sker en bönens kraftsamling i stora delar av vår värld. I Hallstahmmar inbjuds till tre kvällssamlingar, tisdag, onsdag, torsdag och en eftermiddagssamling, fredag. FRAMSIDAN En bild från skaparutställningen. Tiger vill också vara med sa den lille pojken och placerade Tiger bland julkrubbans figurer. 3 Nyandligt sökande på gott och ont Det är rubriken för en föreläsning och samtal söndagen den 14 febr. kl Lars Johansson hör hemma i Örebro, där han bl.a. undervisar på Örebro Missionskola - en telogisk högskola som drivs av EFK (Evangeliska Frikyrkan). Det andliga sökandet kan ju ta sig olika uttryck. Man hittar inte alltid vägen till kyrkan. Vilken relation finns mellan det nyandliga sökandet och de etableade kyrkorna? Denna samling arrangeras av av Kristen Gemenskap Valberedning På årsmötet väljer vi människor att ansvara för olika uppgifter. En del av er har haft en uppgift under många år och fortsätter med glädje i den. Det är vi mycket tacksamma för. Men det är möjligt att byta uppgift, att säga nej till det du ansvarar för nu och gå in i en ny uppgift. Valberednigen arbetar med att förbereda dessa frågor. Vänd dig till Inger Källstig med dina tankar och önskemål.

4 Internationellt julbord. Varför inte njuta av ett annorlunda julbord?! Mat från Eritrea, Irak, Burundi m.m. i en salig blandning med typisk svensk julmat. Det har vi möjlighet att göra den 19 dec. Alla dukar upp sitt bidrag på det läckra julbordet. Kom till en trevlig kväll då vi umgås med vänner från olika kulturer, pratar, sjunger, lyssnar på musik och äter tillsammans. Jultomten kommer säkert till barnen och den som vill kan leka och dansa kring julgranen. Hur firar man jul i olika länder? Det kan vi få veta lite mer om den här kvällen. Maher var med förra året. Hans fru och lilla dotter hade precis kommit till Sverige och var också med. Han säger att det var mycket bra, mycket roligt att samlas så här med andra människor. Anmäl dig till Maj-Lis, och Eva- Britt Eberhardsson Vadå, redan dags för årsmöte? Frågan kom lika plötsligt som oväntat nar jag påminde om att nu är det tid att tänka på vårt årsmöte. Lördagen den 16 januari så träffas vi i Missionskyrkan för att få ta del av vad som hänt i församlingen och dess verksamhetsområde under den tid som gått sedan det senaste årsmötet. Men framför allt får vi vara med och bestämma om verksamheten i framtiden. Det kanske är det viktigaste i alla fall, framtiden alltså, för det är ju där vi skall vara resten av vår vandring här på jorden. Det är också bara framtiden som vi kan påverka, det som ligger bakom kan vi inte göra något åt. Därför är det viktigt att just DU som läser kommer på årsmötet och tycker till. Det brukar också serveras gott kaffe med bullar. Välkommen till församlingens årsmöte kl den 16 jan 2010 Gunnar Ågren Ordf. BIBELNs DAG firas gemensamt i Kolbäcks kyrka söndag 24 jan kl Bibeln används ständigt i kyrkan: Berättelserna, bönerna, Jesu person, undervisningen om andligt liv, etik. På Bibelns Dag vill spegla oss själva och våra liv i Bibelns berättelser, i mötet men männskor vi möter där. Nattvandring Hur har det gått med nattvandrandet för ett tryggare samhälle? Vi var med och drog igång denna verksamhet, nu står kommunen som samordnare. I Kolbäck fungerar det bra, med en stadig grupp som ställer upp. I Hallsta är det mera haltande. Här behövs fler vandrare. En gång varje månad är vandring planerad, nu närmast den 18 dec. 4

5 Julen I Irak Julen i Irak är inte mycket annorlunda än i resten av världen och är en av de viktigaste händelserna för kristna i Irak Den är synkroniserad med nyårstid, därför är irakier av andra religioner också involverade i firandet av denna period. Förberedelserna inleds i början av december, där shopping för tillbehör som nya kläder och presenter till barn och material som kommer att användas i tillverkningen av desserter och mat till detta speciellt tillfälle. Och det viktigaste är att köpa julträd och dekorera och träffa hela familjen för att slutföra detta arbete, och även göra grottan där Jesus föddes. Sedan bestämmer familjen i samförstånd med de anhöriga en dag när vi träffas i ett hus och bakar. Vi bakar ett sorts bröd som kallas (klesha) och alla arbetar och delar det som vi skapat vid slutet av dagen. På natten den 24 träffas släktingar för middag som ofta innehåller grillad kalkon som fylld med ris, kött, nötter och även övriga rätter som (kubba, irakisk 5 kebab) och sötsaker Sedan åkar vi till mässan i kyrkan vid 24:00 där bön och kör sjungar några av julsångerna. Man träffar så många familjer i kyrkan, så att vi, när vi några inte åkte dit i tid, kunde inte komma in i kyrkan som var fullsatt. Vi fick vänta tills slutet av mässan när folk börjar att besöka grottan för att komma in och besöka kyrkan och grottan. Den 25:e börjar familjerna besöksutbyte med varandra och erbjuer gratulationer och presenter, och barnen öppnar sina presenter, som hittar dem under trädet och man bjudar på besök Ett litet glas vin, kakor och godis och sedan träffas familjen för lunch i en släktings hus, och ofta är huvudmålet (pacha) som är ett får-huvud och ben och mage fyllda av ris, kött, och nötter som kokas i kikärtssoppa med kubba. Vi fortsätter med besök och samtal mellan familjerna till dagen för nyåret som firas av alla irakier. Julen i Irak är ett tillfälle der familjerna samlas och glädje för barnen.

6 JUL I ERITREA Vi frågar Senayt och Natnael om hur man firar jul i Eritrea: I Asmara, huvudstaden, tänds juldekorationerna på gatorna. Hemma förbereds för julfirande. Barnen skall ha presenter nya kläder. Mat skall förberedas. Familjens barn skickas ut att hugga julgran. Julgranen ställs inne i huset och pryds med speciellt bakade kakor och karameller. Numera pudrar man gärna granen med vitt puder och man har ljus i granen. Man skriver julkort till vänner och släktingar. Julafton är en dag av fasta för alla vuxna. Barnen får sin mat, men de vuxna avstår. På natten går de gamla till kyrkan, där tänds ljus. Man firar mässa, brödet och vinet delas. Naturligtvis är det nyfödda barnet i krubban, Jesus, centrum i denna gudstjänst. Framåt två är gudstjänsten slut och man går hem. Där väntar festmåltiden, fastan bryts, man äter och gläds. Julen är en familjefest, man möts och har roligt tillsammans. Julen avslutas den 7 jan. Då kastas julgranen ut och man har fest. Det finns många kristna i Eritrea. Denna dag möts man till gudstjänst utomhus vid en sjö, man är fastande när man går till gudstjänsten. Där sjunger man ber och lyssnar till Bibeln. Denna dag kallas Geez Christmas och gudstjänsten slutar med att alla stänker vatten. Senare har man en liten fest hemma. Alla är lediga denna dag. Julmånaden är också den tid på året när de flesta gifter sig. Hej tomtegubbar Hej tomtegubbar läs i Bibeln där står inget om tomtar. Hej tomtegubbar läs i Bibeln där står inget om tomtar. Om Jesu liv, det står en del och alla resorna på kamel. Men tomtegubbar och nån tomte det står inget i Bibeln Claes Eriksson, Galenskaparna 6

7 Tre vise män Kurbitsmålning från Dalarna, med följande text af Gafa kommo konungarna tre Guld, Rökelse och Myrram ofrade de. EJS 1848 fritt översatt : med gåvor kom tre kungar, Guld, Rökelse och Myrra överlämnade de. Mammor av idag får värkstimulerande dropp, på Marias tid sprang åsnan i galopp! Bild och text: Anna-Karin Hoffman 7 JULTOMTEN Genom TV har vi lärt känna den amerikanska jultomten, som bor på Nordpolen och kommer flygande med sina renar. Hur är det med den svenska jultomten? I slutet av 1800-talet fick Jultomten uppgiften att dela ut julklapparna till barnen. Innan dessa hade Julbocken haft den uppgiften. När vi först lär känna tomten i Sverige, så är han liten och grå, närmast osynlig. Tomten håller ett öga på korna i ladugården och hålls på gott humör genom att gårdsfolket ställer ut gröt till honom. Allra helst vill han ha sötgröt dvs. risgrynsgröt. Konstnären Jenny Nyström förändrade bilden av tomten. Hon målade julkort med tomten i röd luva, grön rock och gråa byxor. Tomten bor oftast i skogen. Jultomten besöker barnen i Sverige på julaftons eftermiddag. Frågan: Finns det några snälla barn här? är självklar och han har med sig en säck med julklappar.

8 November Söndag ADVENTSGUDSTJÄNST Maj-Lis Fyrö, Lena Hedenbo Kören December Söndag 6 2:a Advent GUDSTJÄNST Anette Bergström, PEr Eriksson, Lars Lysén, Sara Alevid van Zee Tisdag DAGTRÄFF LUCIA Näslundsskolans Lucia i Baptistkyrkan Lördag 12 CAFÉ-KVÄLL LUCIA Söndag GUDSTJÄNST / nattvard Maj-Lis Fyrö, Solveig Heijdenberg Lördag INTERNATIONELLT JULBORD Söndag JULKONSERT Pingstkyrkan Julafton Samling kring krubban Maj-Lis Fyrö, Anita Lindborg, Hajar Salloum,Sara Alevid van Zee 8 Julafton JULNATT i Haga Missionshus Maj-lis Fyrö, Mats Källstig, Rebecka Hedenbo, Linnea Winkler, Jon och Hans Tejnung m.fl. Söndag JULENS SÅNGER Maj-Lis Fyrö, Lars Lysén, Henrik Westman, Jan Carlén Nyårsafton NYÅRSBÖN i Kolbäcks kyrka Maj-Lis Fyrö, Marjatta Eriksson Januari Söndag NATTVARDSGUDSTJÄNST i Baptistkyrkan Trettondagen TRETTONDAGSFEST Distriktsföreståndare Helen Friberg, Maj-Lis Fyrö, krets 2, Gudstjänst- servering-program, dans kring granen Söndag GUDSTJÄNST Ingvar Gustafsson,Per Hagström Tisdag SYFÖRENINGARNAS JULFEST En gäst som har något att berätta, servering

9 Söndag GUDSTJÄNST Maj-Lis Fyrö, Torbjörn Dahlgren Fredag SMU:s årsmöte Lördag Församlingens årsmöte Söndag GUDSTJÄNST / nattvard Maj-Lis Fyrö, Kören, Lars Lysén, Per-Olov Ohlsson Lördag Föreningsdag på Folkets Hus Söndag 24 BIBELNS DAG GUDSTJÄNST i Kolbäcks kyrka Tisdag Symöte Lördag 6 CAFÉ-KVÄLL Söndag GUDSTJÄNST Ove Nordenberg, Margareta Westman, Birgitta Hagström, Sara Alevid vanzee Söndag TAIZÉ-GUDSTJÄNST / nattvard, Maj-Lis Fyrö Nyandligt sökande på gott och ont Föreläsning och samtal Lars Johansson, Örebro /arr Kristen Gemenskap Tisdag Symöte Februari Ekumeniska böneveckan Tisdag i Pingstkyrkan Onsdag i St Lars kyrka Torsdag i Missionskyrkan Fredag i Baptistkyrkan KYRKSKJUTSAR, Kolbäck Gunnar , Eva-Britt Helena , Börje

10 NYFIKEN PÅ FAROUQ SALLOUM Ett barn av tillfälligheter?! Jag har alltid undrat i mitt liv, om det var en serie tillfälligheterna som formade mitt liv eller om det var så det var menat att bli Det hände sig att jag föddes 1948 natten till den 24 dec en slump att fundera över att bära i sitt hjärta, just när Mesopotamien lider av den torra årstiden, när det är brist på vete, bröd och hopp. Så hände det sig att tio dagar efter min födelse att min far dog, det var Vid denna tid invaderades landet av mängder av fåglar, så att solen förmörkades. Dessa händelser i mitt liv har lärt mig mycket. Min mor har uppfostrat mig hemma, jag var ett barn, en vän och en assistent till henne. Hon lärde mig poesi och att sjunga. Hon grät ofta och sjöng om de döda, de frånvarande. Hennes klagan och sorg liknar inte någon sång, det var en speciell sorgesång. Min barndom var fylld av tillfälligheter. Vi flyttade till olika städer i Mesopotamien för att bo och arbeta. Vi korsade vägar till städer som en gång fanns, som beskrivs i historieböckerna. Ur och Sumer i söder, där Abraham en gång levde. Hängande trädgårdar När jag stod på en gata i staden Babylon i centrala Irak, var det som om jag såg tusentals fångar som byggde de hängande trädgårdarna i Babylon. Här stod jag imponerad, framför de monumentala inskriptionerna från den assyriska civilisationen, Nineve i norr De två stora floderna Tigris och Eufrat, som från tidernas morgon, brutit sig väg genom landskapet, format/ skulpterat. När jag ser dessa floder, ser jag också missionärerna, från olika delar av världen som kom till Irak för att där återuppliva den kristna kyrkan, föra människor till tro. År 1968 beslutade vi att resa till en säker och lugn plats, det blev för oss staden Bagdad. Vårt hus var beläget i hjärtat av den östliga staden. Det var ett stort hus, nio rum fördelade på två våningar och en källare. I huset fanns rum för mina böcker, min sång och mina drömmar. Där skrev jag mina första texter Av en tillfällighet bodde i denna trakt en radiopratare och författare, som erbjöd unga författare att medverka i radion. Hon tog mina dikter, och de publicerades nästa dag i veckotidningen. Jag började studera Engelsk litteratur på universitetet hösten I Caféet satt jag ensam och tänkte på mitt liv och på det lilla bidrag min mor kunde ge mig för att täcka mina kostnader för att köpa böcker, för studierna och för transport. Vi, unga män, kastade oss in i Hippierörelsen och tog ställning mot kriget i Vietnam. Vi följde nyheterna om Che Guevara och lyssnade till sånger av Miriam Makeba, vi reste, vi dansade på klubbar, vi sjöng eller drömde. 10

11 Vid denna tid förvånade mig en vän, när han sa: Jag har ett jobb åt dig! Jag sa: Retas inte med mig! Jo, sa han, i morgon klockan fem på kvällen skall du komma till kontoret för Barnens tidning. Kulturministeriet har beslutat att ge ut en tidning för barn På kvällen nästa dag fick jag klart för mig,att min vän var redaktör för tidskriften. Min uppgift blev att redigera sidorna med Barnens post, jag fick läsa brev som barn skickade in, se skrifter och teckningar. Detta blev en möjlighet för mig att lära. Jag lärde mig förstå barnens språk, deras symboler, tecken och uttryckssätt. Så började jag imitera barnen och skriva poesi för dem. Översättare eller poet Jag stod nu i valet mellan att bli översättare och poet för vuxna eller att skriva barnlitteratur. Så 1972 valde chefen för Bagdads TV en av mina dikter till att tonsättas och sändas på TV som veckans sång. Min första bok för barn, Regnbågen, kom 1978 Undervisningsministeriet hade valt en av mina dikter i en läsebok för första klass 1978 där stod mitt namn under texten i en bok som gavs ut och lästes av tusentals barn i skolorna i Irak. Iraq hade skrivit under en konvention om copyright, men man bara använde min text Men det finns en glädje ändå i denna händelse. Dikten berättar om en gammal fabrik, verktygen finns där men det är stängt. Dessa verktyg är bedrövade och höjer sina röster Hammaren säger Ding Dong..Ding Dong Hammaren är ledsen,det är också städet. Dikten berättar hur en man kommer för att driva anläggningen och använda verktygen. Så får verktygen åter sina uppgifter. Hamaren säger Ding Dong Ding Dong Detta blev en chans för mig och jag kom att ägna mig på heltid åt att skriva poesi för barn och jag har utgett 25 böcker för barn. Så följde en karriär som skådespelare, och sedan blev jag chef med huvudansvar att övervaka all publicering av böcker och tidskrifter för barn i Irak Mycket i mitt liv verkar vara en slump, men bildar tillsammans ett mönster. Mycket verkar höra samman med siffran 8. Jag föddes 1948,antogs till universitetet 1968, första barnboken utgavs 1978, jag vann ett litterärt pris Hästens Sånger 1980, jag blev befordrad till verkställande direktör, den högsta posten i hierarkin 1982 Jag har hållit samman med min fru sedan Jag reflekterar över detta som en dröm där sammanträffandena i mitt liv bara fortsätter tillfälligheterna tycks styra. De bildar tillsammans en biografi, färgstark, likt naturens färger här i Sverige. Sverige som öppnade sitt hjärta för mig och gav mig frid kärlek, kärlek och trygghet 11

12 Ställ upp - ställ ut Vernissage för vår skaparutställning. Anders Geidemark håller invigningstalet. Under vernissagen vår trängseln stor, Tre körer bjöd på Körstafett... Antalet besökare under hela utställningsperioden var var glädjande stort - mellan 600 och 700., och 55 skapande människor bidrog med sina alster. Vi från Missionskyrkan tackar alla deltagare för att ni gjorde årets utställning så sevärd. Vi tackar också för alla de pengar som kom in, det blev 7 300:-, vilket vi förmedlar vidare till Indien och Projektet Microlån för självförsörjning..! Ur Västmanlands Nyheter 29 oktober Skapargudstjänst Skapargudstjänst för stora och små. Alla hjälptes åt att skapa en blomsteräng. Kajsa Tejnung sjöng. Bibeltexterna lästes ur barnens Bibel. 12

13 WORKSHOP Art for peace and love Träd och fåglar, drakar och dinusarier, olika intressanta figurer skapades på långa pappersark. Barn och vuxna deltog. Laqaa Tawfik och 2 X Mats, dvs. Dahlgren och Källstig, vägledde och inspirerade. Café-kväll med skapartema. God gemenskap kring borden. Utmaningen att skapa en regnbågsbil, sysselsatte besökarna och de mest fantasifulla bilar och andra formationer skapades. Dagträff JAZZ med Lars Sumpen Sundbom och Hans Tejnung. Här på trumpet och ukelele. En trivsam musikeftermiddag, en av höstens Dagträffar. 13

14 Ghana en resa för livet 14 Tidigt på morgonen den 10 oktober, närmare bestämt klockan träffades jag och mina klasskompisar på Västerås station för att sedan ta flygbussen till Arlanda. Vi var äntligen på väg till Ghana! Jag läser omvårdsprogrammet med inriktning Bistånd och internationellt arbete, under dessa tre år så får vi åka på ganska många besök som har med bistånd att göra, vi har bland annat besökt olika organisationer som arbetar med just internationella frågor som till exempel FN-förbundet. Under det sista året går en termin till att förbereda sig, forska och diskutera om ett land dit man sedan åker till på fältstudieresa i slutet av terminen. I år var det en resa till Ghana, en resa som jag fick chansen att följa med på. Vi var i Ghana i drygt två veckor för att biståndsarbeta på ett eller annat sätt, vi besökte olika barnhem, sjukhus, skolor, ett rättvisemärkt bananplantage och mycket mer. Vi har fått chansen att lära oss väldigt mycket, vi har fått se ett land från ett helt annat perspektiv långt in på djupet. Vi har fått möta väldigt många människor, människor som är sjuka och fattiga, barn som inte har några föräldrar, barn som är smittade av HIV och AIDS men på något sätt så ser man ändå någon sorts glädje i alla dessa människor. Människor som knappt har hus att bo i och mat att äta men ändå kan finna någon slags lycka och sprida glädje omkring sig. Vi besökte bland annat SOS-barnbyar där barnen till skillnad från andra barnhem i landet har det väldigt bra, det känns tillfredsställande att se att hjälpen kommer fram och används på rätt sätt. Vi besökte flera olika ställen i landet, åkte på dåliga vägar i dåliga bussar, bodde i enkla rum och hahade begränsad tillgång till dusch och toalett. Jag och två kompisar besökte även ett sjukhus där vi hjälpte till att sortera tabletter, där fick vi även möjligheten att vara med på en förlossning, en som skiljde sig väldigt mycket mot en förlossning här hemma i Sverige men som var en otrolig upplevelse, något som jag kommer bära med mig resten av livet. Resan har varit intensiv, lärorik och otroligt spännande! Emma Westman

15 SMU Gudstjänster för stora och små Söndag 29 dec Adventsgudstjänst Julafton 24 dec Samling kring krubban Julnatt i Haga Missionshus Trettondag 6 jan Trettondagsfest/Missionsfest. minigudstjänst, servering - lekfulla inslag, dans kring granen. Varje söndag finns BARNENS BIBELBE- RÄTTELSE med i början av gudstjänsten och lekrummet kan användas ÅRSMÖTE I SMU Fredag 15 jan kl Är det dags för SMU:s årsmöte. Då fattas beslut som handlar om året som ligger framför. Barn, ungdomar och intresserade/ engagerade vuxna är välkomna.. SMU behöver nya idéer, nya ledare och engagerade ungdomar. Så kom med och deltag i samtal och diskussioner och beslut.. Det handlar om vår framtid, inte bara det närmaste året utan också på längre sikt.. SMU lever inte bara sitt eget liv utan finns med i samverkan med övriga kyrkor. Hur ser den framtiden ut? Valberedning: PEr Eriksson och Daniel Brandt jan 2010 i Norrtälje Om att forma en ny kyrkan utifrån unga människors tankar och behov. TONÅR / öppen gård Onsdagar Jämna veckor: Tonår med program. Udda veckor: Öppen gård. Ledare: Sofia Westman rockband Vi erbjuder rep.lokal för dig och ditt rockband. Ett band över på tisdagar, men vi kan erbjuda ytterligare band övningstillfälle. Kontakt: Jon Tejnung Nyårslägre länk 28 dec - 1 jan på Ansgarsgården, Flen. för dig som är 13 år eller äldre kostnad 1 000:- mer info på anslagstavlan. Nyårsläger i kall/åre Skidläger 27 dec - 2 jan år och äldre Kostnad 2 000:- + liftkort mer info på anslagstavlan Cafet LÖRDAGAR PROGRAM19.00, AFTONBÖN Lördag 12 dec LUCIA med traditionellt eller annorlunda Luciaprogram. Brödbord. Lotterier. Gemenskap kring kaffeborden. Lördag 6 febr TILLSAMMANS MED STUDIEFÖRBUNDET BILDA 15

16 Söndag 20 dec 4:e Advent JULKONSERT i Pingstkyrkan Julafton 24 dec Samling kring krubban - figurerna ställs på plats, julberättelsen berättas och vi sjunger julsånger Julnatt i Haga Missionshus Julens berättelse, bildspel, sång och musik, julsångerna och en varm julstämning MISSIONS Juldagen 25 dec 7.00 Julmorgon i Baptistkyrkan 7.00 Julotta i Bergs kyrka Söndag 27 dec Julens Sånger - en allsångsgudstjänst Trettondagen 6 jan Trettondagsfest/Missionsfest Distriktsföreståndare Helen Friberg medverkar. Gudstjänst - servering - lekfulla inslag - dans kring granen. KYRKAN Hela livets kyrka! Rotevägen 4, Hallstahammar Telefon 0220/ Exp.tid:tisd HAGA MISSIONSHUS Yllesta, Kolbäck Pastor Maj-Lis Fyrö Oxelbacksvägen 8A, Hallstahammar Telefon , hem E-post: Hallstahammars Missionsförsamling Ordf. Gunnar Ågren tel Plusgiro Bankkonto SMU i Hallstahammar Ordf. Sofia Westman tel Plusgiro Redaktion Mats Källstig, Per Hagström, Rebecka Hedenbo, Maj-Lis Fyrö, PEr Eriksson En redovisningskonsult nära dej

Mitt arbetshäfte om religion.

Mitt arbetshäfte om religion. Mitt arbetshäfte om religion. Centralt innehåll: Några högtider, symboler och berättelser ur kristendom, islam och judendom. Några berättelser ur Bibeln och deras innebörd samt några av de vanligaste psalmerna.

Läs mer

När luciatåget tågar ut från Lila så fikar vi på respektive avdelning, på lussebullar och pepparkakor som era barn bakat tillsammans!

När luciatåget tågar ut från Lila så fikar vi på respektive avdelning, på lussebullar och pepparkakor som era barn bakat tillsammans! Nu väntar Lucia och julen står för vår dörr! Ni är varmt välkomna att fira lucia hos med oss fredagen den 12 dec. Vi tänker att alla som vill får vara luciaklädda (lämna kläderna redan på morgonen märkta)

Läs mer

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen Gud blev människa Nr 3 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet GUD UPPENBARAR SIG FÖR OSS Kristna tror att Gud söker oss människor i alla tider och överallt på jorden. Gud har visat oss vem han är genom

Läs mer

Nr 1 Årg. 2 DECEMBER -08 FEBRUARI -09. Redaktion: Patrik Ahlmark Barbro Olofsson, S Andersson. FÖRSAMLINGSBLAD För Kyrkorna i och runt Garda

Nr 1 Årg. 2 DECEMBER -08 FEBRUARI -09. Redaktion: Patrik Ahlmark Barbro Olofsson, S Andersson. FÖRSAMLINGSBLAD För Kyrkorna i och runt Garda Nr 1 Årg. 2 DECEMBER -08 FEBRUARI -09 Redaktion: Patrik Ahlmark Barbro Olofsson, S Andersson Garde Församling Östra Missionsförsamlingen FÖRSAMLINGSBLAD För Kyrkorna i och runt Garda ÄR DU VÄVSUGEN? Vävstuga

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

JUL & NYÅR KÅLLERED 2014-2015 Varmt välkommen till Ekenkyrkan, Centrumkyrkan, Apelgårdens kyrka och Kållereds kyrka.

JUL & NYÅR KÅLLERED 2014-2015 Varmt välkommen till Ekenkyrkan, Centrumkyrkan, Apelgårdens kyrka och Kållereds kyrka. Max kom till Kyrkis i Apelgården och gav oss en fantastisk julängel med riktigt starka gröna vingar. JUL & NYÅR KÅLLERED 2014-2015 Varmt välkommen till Ekenkyrkan, Centrumkyrkan, Apelgårdens kyrka och

Läs mer

Lärjungaskap / Följ mig

Lärjungaskap / Följ mig Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och

Läs mer

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning Barnvälsignelse Anvisningar Den teologiska grunden för barnvälsignelsen grundar sig i att Jesus tog barnen i famnen och välsignade dem. Jesus visade att Guds rike hör barnen till. Det är en del av Guds

Läs mer

Programblad för december 2015 & januari 2016

Programblad för december 2015 & januari 2016 Programblad för december 2015 & januari 2016 Det folk som vandrar i mörkret ser ett stort ljus, över dem som bor i mörkrets land strålar ljuset fram. Du låter jublet stiga, du gör glädjen stor. De gläds

Läs mer

På gång i Centrumkyrkan September 2015-Januari 2016

På gång i Centrumkyrkan September 2015-Januari 2016 - Vi vill hjälpa människor hitta fram - På gång i Centrumkyrkan September 2015-Januari 2016 Frukta inte, ty jag är med dig, se dig inte ängsligt om, ty jag är din Gud. Jag styrker dig, jag hjälper dig,

Läs mer

i Centrumkyrkan Tumba händer nr , 2 september 14 oktober

i Centrumkyrkan Tumba händer nr , 2 september 14 oktober i Centrumkyrkan Tumba händer nr 3 2012, 2 september 14 oktober DETTA PROGRAMBLAD är en hälsning till dig från Centrumkyrkan i Tumba. Du hittar den i centrum, Gröndalsvägen 10. Du är varmt välkommen till

Läs mer

Barn och familj hösten 2017

Barn och familj hösten 2017 Barn och familj hösten 2017 Välkommen! På bilden ovan syns barnhänder i olika storlekar som klipper, klistrar och skapar kring tema om tro och liv. Det finns också vuxenhänder som hjälper till samtidigt

Läs mer

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam.

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam. De abrahamitiska religionerna Kristendom, Judendom, Islam. Tre religioner som hör ihop Judendom, Kristendom och Islam kallas för de abrahamitiska religioner. Det är för att religionernas grundare (personer

Läs mer

Julen Vårt julfirande här i Sverige är en blandning av kristen tro (t.ex. Jesus) och ännu äldre traditioner (t.ex. julklappar). Vi har dessutom lånat

Julen Vårt julfirande här i Sverige är en blandning av kristen tro (t.ex. Jesus) och ännu äldre traditioner (t.ex. julklappar). Vi har dessutom lånat Julen Vårt julfirande här i Sverige är en blandning av kristen tro (t.ex. Jesus) och ännu äldre traditioner (t.ex. julklappar). Vi har dessutom lånat traditioner från andra länder, bl a från Tyskland (t.ex.

Läs mer

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se 10 Den första näsduken 11 Det är den 31 oktober 1988. Jag och en väninna sitter i soffan, hemma i mitt vardagsrum. Vi skrattar och har roligt. Plötsligt går vattnet! Jag ska föda mitt första barn. Det

Läs mer

Januari. Ekumeniska böneveckan 18-25 januari Samlingar i Saronhuset varje dag kl. 18

Januari. Ekumeniska böneveckan 18-25 januari Samlingar i Saronhuset varje dag kl. 18 Januari Vecka 1 Torsdag 1 januari 11.00 Ekumenisk gudstjänst i Uddevalla kyrka Söndag 4 januari 11.00 Gudstjänst med nattvard Sönd. eft. nyår Guds hus Lars Widéll, Yvonne Eriksdotter Vecka 2 Tisdag 6 januari

Läs mer

Programblad. Södra Nissadalens Missionsförsamling. December 2001 Februari 2002

Programblad. Södra Nissadalens Missionsförsamling. December 2001 Februari 2002 Programblad Södra Nissadalens Missionsförsamling December 2001 Februari 2002 Jakten på julstämning Ett litet barn av Davids hus ska göra vinternatten ljus. Det är jul igen och därmed också sökandet efter

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, 2014-2015 längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet,

längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, 2014-2015 längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, livsviktigt, Gud, smärta,framtid.. längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, livsviktigt, Gud, smärta,framtid..

Läs mer

Tranbärets månadsbrev november

Tranbärets månadsbrev november 2013-12-04 Tranbärets månadsbrev november Snart kommer han med skägget! Det ligger längtan och förväntan i luften. Vi myser, pysslar och firar jul här på förskolan. Julen är också en tid att rå om varandra

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 17 september - söndag 14 oktober

barnhemmet i muang mai måndag 17 september - söndag 14 oktober barnhemmet i muang mai måndag 17 september - söndag 14 oktober Nu har det gått nästan en hel månad sedan vårt förra veckobrev. Detta brev har dröjt så länge helt enkelt för att det har hänt så mycket att

Läs mer

Advent, jul och nyår. i Lagunda församling

Advent, jul och nyår. i Lagunda församling Advent, jul och nyår i Lagunda församling Händer i Lagunda församling 2014 Fredag 28 november 14 Gudstjänst inför helgen, i Giresta kyrka (obs platsen!) Kören Våga sjunga, Måns Godée och Mikael Dagobert.

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

Missionskyrkan Gråbo

Missionskyrkan Gråbo Missionskyrkan Gråbo PROGRAMBLAD 161201-170131 Ny medarbetare Carina Hult börjar som ny pastor i vår församling den 1 december. Carina kommer närmast från Tabernaklet i Göteborg, där hon arbetat som deltidspastor.

Läs mer

Kyrknytt. Information från Svenska kyrkan i Dalstorps församling

Kyrknytt. Information från Svenska kyrkan i Dalstorps församling Kyrknytt Information från Svenska kyrkan i Dalstorps församling Vintern 2012 Julen år 2012 Nu går det mot Jul igen, Förhoppning om: vit Jul julklappar fridfull Jul god mat god gemenskap gamla traditioner.

Läs mer

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Kultur och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Kultur och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE Kultur och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Så startade Systembolaget Systembolaget startade 1955

Läs mer

Equmeniakyrkan ÅRJÄNG

Equmeniakyrkan ÅRJÄNG Equmeniakyrkan ÅRJÄNG dec 2015 - feb 2016 En av våra församlingsmedlemmar Amelie Länsberg Rylander, skriver många dikter som handlar om tro och livet. De handlar om tacksamhet, om att bli sårad, trygghet,

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn:

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna rak ordföljd. Subjektet är först. Verbet är alltid på andra plats. Subjekt Verb Objekt Zlatan spelar fotboll.

Läs mer

Fredag DECEMBER. Oskar Ossian

Fredag DECEMBER. Oskar Ossian Fredag 1 Oskar Ossian v. 48 Första advent I helgen firar vi första advent. Advent är ett latinskt ord som betyder ankomst. Det är Jesusbarnets ankomst vi väntar på. I adventsljusstaken finns det fyra ljus,

Läs mer

Julvandring 1. Julvandring 1 ur Jul- och påskvandringar Lotta Sundberg och Argument Förlag, 2010

Julvandring 1. Julvandring 1 ur Jul- och påskvandringar Lotta Sundberg och Argument Förlag, 2010 Julvandring 1 8 Roller Guide... Station 1: Maria... Ängel... Station 2: Josef... INTRODUKTION Guiden kan introducera vandringen ungefär så här: Välkomna! Nu ska vi göra en speciell resa en tidsresa! Vi

Läs mer

Vad Hände 2004? 2005. 12 december Luciatåg i Ursvikens kyrka

Vad Hände 2004? 2005. 12 december Luciatåg i Ursvikens kyrka Vad Hände 2004? 2005 12 december Luciatåg i Ursvikens kyrka Dom som var i den proppfulla kyrkan denna dag fick se ett underbart luciatåg med massor av barn. Det blev mycket sång och dans under ledning

Läs mer

Enkel dramatisering Den helige Augustinus Festdag 28 augusti

Enkel dramatisering Den helige Augustinus Festdag 28 augusti 1 Enkel dramatisering Den helige Augustinus Festdag 28 augusti Bakgrund Den 28 augusti firar kyrkan den helige Augustinus. Augustinus föddes 354 e.kr i Tagaste i nuvarande Souk Ahras i Algeriet (i dåtidens

Läs mer

Haki Gud behöver våra. händer och fötter

Haki Gud behöver våra. händer och fötter Haki Gud behöver våra händer och fötter Ett förslag på aktivitet till exempelvis en gudstjänst för att presentera BIAL och BIALs resedocka Haki. Mål: Att barnen får höra missionsbefallningen. Att barnen

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Församlingsblad. Advent, Jul och Nyår Det är en ros utsprungen av Jesse rot och stam

Församlingsblad. Advent, Jul och Nyår Det är en ros utsprungen av Jesse rot och stam Församlingsblad Advent, Jul och Nyår 2016 Det är en ros utsprungen av Jesse rot och stam Till Dig Ett nytt nådens år från Herren ekonomiskt kanske Herren också bjuder in oss till något nytt. Nu behöver

Läs mer

2014/2015. konfirmand

2014/2015. konfirmand 2014/2015 konfirmand 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande. Vad är rätt

Läs mer

Carlskyrkan. program. december & januari 2012/13. kom som du är

Carlskyrkan. program. december & januari 2012/13. kom som du är Carlskyrkan kom som du är program december & januari 2012/13 FINNS GUD? JA NEJ KANSKE VI TÄNKTE UTFORSKA LIVETS MENING. TA CHANSEN. GRUNDKURS I KRISTEN TRO VÅREN 2013 tisdagar 18-20.30 start 5/2 Ge dig

Läs mer

Häng med på ett konfaäventyr! På hav & på land, med cykel & i båt hemma & borta!

Häng med på ett konfaäventyr! På hav & på land, med cykel & i båt hemma & borta! Häng med på ett konfaäventyr! På hav & på land, med cykel & i båt hemma & borta! Denna bok tillhör: Fotspår i sanden En natt hade en man en dröm. Han drömde att han gick längs en strand tillsammans med

Läs mer

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4 Pingstkyrkans Vision Vi vill forma Alingsås framtid genom att vara en stor kyrka som har avgörande betydelse i stan. I vardagen vill vi lyssna, höras och vara en given tillgång. Söndagens gudstjänst och

Läs mer

Söndagsskolan och LoveNepal. sid12

Söndagsskolan och LoveNepal. sid12 Söndagsskolan och LoveNepal sid12 1 2 Den Helige Ande - Vår Hjälpare Nu går jag till honom som har sänt mig, och ingen av er frågar mig: Vart går du? Men eftersom jag har sagt er detta, är era hjärtan

Läs mer

Ska vi till Paris? ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Ska vi till Paris? ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN KIRSTEN AHLBURG ORDLISTA pall (sida 10, rad 3) en liten stol utan ryggstöd och armstöd baguette (sida 14, rad 12) franskt, vitt bröd LÄSFÖRSTÅELSE Vid dagens slut sida 5 Vilken

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2015/16. Järfälla kyrka Kyrkvägen 8. Maria kyrka Vasavägen 25. S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1. Viksjö kyrka Agrargränd 2

Ta steget! Konfirmation 2015/16. Järfälla kyrka Kyrkvägen 8. Maria kyrka Vasavägen 25. S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1. Viksjö kyrka Agrargränd 2 Ta steget! Järfälla kyrka Kyrkvägen 8 Maria kyrka Vasavägen 25 S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1 Viksjö kyrka Agrargränd 2 Konfirmation 2015/16 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

ÄLSKA GUD - ÄLSKA MÄNNISKOR

ÄLSKA GUD - ÄLSKA MÄNNISKOR ÄLSKA GUD - ÄLSKA MÄNNISKOR F Ö R SA M L I N G S B L A D E T D E CE M B E R - FE B R UA R I 2014 2 F Ö R S A M L I N G S B L A D E T D E C- F E B 2014 REDAKTION / FÖRSAMLINGSKONTAKT Samuel Rönnbrink -

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Kultur och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Kultur och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Kultur och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Sverige förr i tiden. Så föddes Systembolaget. Systembolaget

Läs mer

IMMANUELSKYRKAN. www.imkskovde.se. December 2014 - Februari 2015 SKÖVDE. Equmeniakyrkan

IMMANUELSKYRKAN. www.imkskovde.se. December 2014 - Februari 2015 SKÖVDE. Equmeniakyrkan IMMANUELSKYRKAN SKÖVDE December 2014 - Februari 2015 Equmeniakyrkan www.imkskovde.se Omslagsbilden: Välkommen in i värmen i Immanuelskyrkan! Skövde Missionsförsamling & Equmenia Skövde Kungsgatan 17, 541

Läs mer

Programblad för Valdshult Öreryds missionsförsamlingar

Programblad för Valdshult Öreryds missionsförsamlingar Programblad för Valdshult Öreryds missionsförsamlingar Mars Juni 2011 Snö och kyla, tö, halka och is. Denna vinter har vi verkligen fått smaka på båda delarna i fullt måtto. Och än är inte vintern slut.

Läs mer

Ny tidning i Adelöv! Vi kommer att jobba med: 1. Intervjuer. 2. Reportage. 3. Korta notiser om allt. 4. Roliga historier, korsord och sudoku för alla

Ny tidning i Adelöv! Vi kommer att jobba med: 1. Intervjuer. 2. Reportage. 3. Korta notiser om allt. 4. Roliga historier, korsord och sudoku för alla Nr. 1 ADELÖVSBLADET vecka 5-6 2011 Ny tidning i Adelöv! Välkommen till Adelövsbladet, en ny tidning gällande allt som händer i Adelöv. Vi på redaktionen kommer att jobba intensivt med detta projekt, Adelövsbladet

Läs mer

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof När en minnesgudstjänst ordnas i samband med en olycka eller katastrof, har oftast en viss tid, timmar eller dygn, gått efter händelsen.

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem Gruppens sammansättning Vi har 8 barn. 7 flickor och 1 pojke 3 barn födda 12 1 barn födda 11 3 barn födda 10 1 barn födda 09 Personal Liselott Karlsson

Läs mer

Julbetraktelse. Med Guds rika välsignelse och önskan om en God Jul. Rebecka Gustafsson Komminister, Kållereds församling

Julbetraktelse. Med Guds rika välsignelse och önskan om en God Jul. Rebecka Gustafsson Komminister, Kållereds församling Centrumkyrkan Julbetraktelse För mig har advent och julen alltid främst handlat om tre saker. Traditionerna, familjen och lukten. Eller doften kanske jag ska säga. Pepparkakor, saffransbullar, granbarr,

Läs mer

Anneberg, Solberga & Flisby Missionsförsamlingar

Anneberg, Solberga & Flisby Missionsförsamlingar december 2015-mars 2016 Anneberg, Solberga & Flisby Missionsförsamlingar Välkommen till en stämningsfull och berikande avslutning på julaftonens firande. På midnattsgudstjänsten sjunger vi många av de

Läs mer

Vecka Tänd ett ljus

Vecka Tänd ett ljus Vecka 49 2015 Tänd ett ljus Även om det kommer att bli mörkare ytterligare ett par veckor känns det ändå som om det vänt. I och med alla tända ljus blir det inte alldeles mörkt. Varje år påminns man om

Läs mer

November / december 2013

November / december 2013 November / december 2013 Vid den tiden utfärdade kejsar Augustus en förordning om att hela världen skulle skattskrivas. Det var den första skattskrivningen, och den hölls när Quirinius var ståthållare

Läs mer

Gammal kärlek rostar aldrig

Gammal kärlek rostar aldrig Gammal kärlek rostar aldrig SammanTräffanden s. 4 YY Beskriv förhållandet mellan kvinnan och hennes man. Hur är deras förhållande? Hitta delar i texten som beskriver hur de lever med varandra. YY Vad tror

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Se, din konung kommer till dig!

Se, din konung kommer till dig! Missionskyrkan i Alvesta kommun December 2013 - Februari 2014 (2) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ----------------------------

Läs mer

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av?

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av? MBT 2013 Undervisning av Ulrika Ernvik Guds dröm om mej! Gud har en dröm! Ps 139:13-18 Gud har en dröm för varenda liten människa även mej. Drömmen handlar mest om vem han vill att jag ska VARA mer än

Läs mer

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 5/2015 NOVEMBER-DECEMBER

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 5/2015 NOVEMBER-DECEMBER MEDLEMSBLAD 5/2015 NOVEMBER-DECEMBER Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo; 050 4634 4746 Telefon till kansliet; 045 863

Läs mer

befriad äventyret Snäckan Klintehamn 16-19 juli barnkonferensen talare Robert Eriksson Britta Hermansson Viktor Paulsson sång & musik Jenny Wahlström

befriad äventyret Snäckan Klintehamn 16-19 juli barnkonferensen talare Robert Eriksson Britta Hermansson Viktor Paulsson sång & musik Jenny Wahlström befriad 2015 16-19 juli Snäckan Klintehamn talare Robert Eriksson Britta Hermansson Viktor Paulsson sång & musik Jenny Wahlström konsert med A Treehouse Wait barnkonferensen äventyret GOTLAND Pingstförsamlingarna

Läs mer

Vi vill finnas med på festivaler, marknader, torg. och i nattlivet! www.bussmissionen.se

Vi vill finnas med på festivaler, marknader, torg. och i nattlivet! www.bussmissionen.se Vi vill finnas med på festivaler, marknader, torg och i nattlivet! www.bussmissionen.se Bakom Cafébussens arbete finns Bussmissionen, som är en kristen ideell förening som startade 2003, med representanter

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst Inledningsord och tackbön P I Faderns och sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi ska leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Missionskyrkan. i Alvesta kommun. Idag är en Frälsare född!

Missionskyrkan. i Alvesta kommun. Idag är en Frälsare född! Missionskyrkan i Alvesta kommun December 2016-Februari 2017 (4:2) Idag är en Frälsare född! Låt oss gå in till Betlehem och se det som har hänt och som Herren har låtit oss veta. Luk 2:15 De föll ner och

Läs mer

Tureholms kyrkan n. januari-april 2013

Tureholms kyrkan n. januari-april 2013 Tureholms kyrkan n januari-april 2013 Jag tror himlen finns redan här överallt, där Jesus är Herre i hjärta och hem. Jag tror himlen sedan blir mer än jag tror, ja, mer än min vackraste dröm här på jord.

Läs mer

Guds mission NT Gud sände sin son till världen, 12e juni 16, BK

Guds mission NT Gud sände sin son till världen, 12e juni 16, BK Guds mission NT Gud sände sin son till världen, 12e juni 16, BK Gay killens berättelse - Jag har inte läst idag om Richards liv för att provocera. - Vi som kristna behöver vishet i dessa frågor idag, då

Läs mer

Dopgudstjänst SAMLING

Dopgudstjänst SAMLING Dopgudstjänst Psalm SAMLING Inledningsord och tackbön I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling Sida2 BAS ABC Några grunder för BAS grupper i Lidköpings församling En BAS grupp är en grupp i församlingen. Där man på ett nära sätt kan träffas

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL EFS-KYRKAN HELSINGBORG

VÄLKOMMEN TILL EFS-KYRKAN HELSINGBORG TA GÄRNA MED MIG HEM! VÄLKOMMEN TILL EFS-KYRKAN HELSINGBORG EN GUIDE TILL EFS-KYRKAN HELSINGBORG Fr.o.m. september 2016 Jesus talade åter till dem och sade: Jag är världens ljus. Den som följer mig skall

Läs mer

Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling

Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling Församlingsbladet Advent och Julen 2011 Ett barn blir oss fött Ett barn blir oss fött, så ljuder Julens glada budskap över hela världen. Ett stort under har

Läs mer

NI SKA ÄLSKA VARANDRA

NI SKA ÄLSKA VARANDRA FEMTE PÅSKSÖNDAGEN (ÅR C) (28 APRIL 2013) NI SKA ÄLSKA VARANDRA Tidsram: 20-25 minuter. Ett nytt bud ger jag er: att ni skall älska varandra Joh 13:31 33a, 34 35 När Judas hade gått ut från salen där Jesus

Läs mer

händer i Centrumkyrkan Tumba nr , 10 december 21 februari

händer i Centrumkyrkan Tumba nr , 10 december 21 februari händer i Centrumkyrkan Tumba nr 5 2012, 10 december 21 februari DETTA PROGRAMBLAD är en hälsning till dig från Centrumkyrkan i Tumba. Du hittar den i centrum, Gröndalsvägen 10. Du är varmt välkommen till

Läs mer

Jul jul, strålande jul

Jul jul, strålande jul Jul jul, strålande jul Sfi En julhälsning från rektor Nu är det december och det är snart jul. Det är inte många dagar kvar innan skolan stänger för jul och nyår. 2017 ska bli intressant. Vi ska anställa

Läs mer

Elevmaterial Livets steg om riter

Elevmaterial Livets steg om riter Elevmaterial Livets steg om riter Apachernas soluppgångsdans, Arizona, USA Människor har det gemensamt att de vill uttrycka det som är viktigt genom handlingar. När vi utsätts för starka sinnesrörelser

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

indelade efter kyrkoårets olika teman

indelade efter kyrkoårets olika teman indelade efter kyrkoårets olika teman Första söndagen i advent Ett nådens år Fast du som kommer Hosianna Hosianna (kanon) Här är det fest I advent På en vanlig åsna Stenarna Tänd ett ljus Vi är så glada

Läs mer

Adventstid När vi har som mörkast känns det fint att tända första ljuset i adventsljusstaken och räkna ner till jul.

Adventstid När vi har som mörkast känns det fint att tända första ljuset i adventsljusstaken och räkna ner till jul. Adventstid När vi har som mörkast känns det fint att tända första ljuset i adventsljusstaken och räkna ner till jul. V 48 Planeringsdag Tor 15/1 januari Då är förskolan stängd! Tänk på kläder efter väder!

Läs mer

ÄRKEÄNGLARNA MIKAEL, GABRIEL OCH RAFAEL

ÄRKEÄNGLARNA MIKAEL, GABRIEL OCH RAFAEL ÄRKEÄNGLARNA MIKAEL, GABRIEL OCH RAFAEL 26 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 27 SEPTEMBER 2015 Tidsram: 20-25 minuter (dock något längre om alla moment genomförs) Dagens läsning är Mark 9:38-43, 45, 47-48,

Läs mer

FÖRSAMLINGS- BLADET. Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014. Klag 3:26

FÖRSAMLINGS- BLADET. Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014. Klag 3:26 FÖRSAMLINGS- BLADET KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014 Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. Klag 3:26 Hur läser man Bibeln? Under olika bibelsamtal uppstår då och då frågan om hur man läser

Läs mer

3. Hmm Hmm Hmm osv. 2. Se, då krypa tomtar upp ur vrårna, upp ur vrårna Lyssna speja trippa fram på tårna, fram på tårna

3. Hmm Hmm Hmm osv. 2. Se, då krypa tomtar upp ur vrårna, upp ur vrårna Lyssna speja trippa fram på tårna, fram på tårna LUCIASÅNGEN Natten går tunga fjät runt gård och stuva Kring jord som soln förlät, skuggorna ruva Då i vårt mörka hus Stiger med tända ljus Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus Natten var stor och

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 5 december - torsdag 4 januari

barnhemmet i muang mai tisdag 5 december - torsdag 4 januari barnhemmet i muang mai tisdag 5 december - torsdag 4 januari tdet har varit full rulle sedan sist. Därför har detta brev dröjt och nu vet vi knappt hur vi ska få plats med allt som har hänt. Vi ska ju

Läs mer

Februari Maj 2015 INTERVJU MED MARTA KARLSSON

Februari Maj 2015 INTERVJU MED MARTA KARLSSON Februari Maj 2015 INTERVJU MED MARTA KARLSSON Marta, du är anställd på Equmeniakyrkans Region Nord. När började du där och vad har du för arbetsuppgifter? - Jag började jobba i september, men tjuvstartade

Läs mer

PINGSTKYRKAN I SANDVIKEN PROGRAMBLAD DECEMBER - FEBRUARI 2014-2015

PINGSTKYRKAN I SANDVIKEN PROGRAMBLAD DECEMBER - FEBRUARI 2014-2015 PINGSTKYRKAN I SANDVIKEN PROGRAMBLAD DECEMBER - FEBRUARI 2014-2015 Ty ett barn blir oss fött, en son blir oss given. På hans axlar vilar herradömet och hans namn är Under, Rådgivare, Mäktig Gud, Evig fader,

Läs mer

DECEMBER 2010 - APRIL 2011 Nr 1 ÅRGÅNG 45 FÖLJ STJÄRNAN

DECEMBER 2010 - APRIL 2011 Nr 1 ÅRGÅNG 45 FÖLJ STJÄRNAN DECEMBER 2010 - APRIL 2011 Nr 1 ÅRGÅNG 45 FÖLJ STJÄRNAN I NSIDAN av Margareta Martinsson Stjärnan i Betlehem leder ej bort men hem... Vad är det som är så stort med att få tillhöra Guds rike? Det är att

Läs mer

Jes 6: 1-2a, 3-8, 1 Kor 15: 1-11, (kortare: 1 Kor 15:3-8,11)

Jes 6: 1-2a, 3-8, 1 Kor 15: 1-11, (kortare: 1 Kor 15:3-8,11) 5. Söndagen under året (år C) (10 februari 2013) Fiskfångsten: Följ mig! Tidsram: 20-25 minuter. Luk 5:1-11 Fiskfångsten. De första lärjungarna En gång när han stod vid Gennesaretsjön och folket trängde

Läs mer

Vecka En vanlig vecka BIBELPLAN FÖR Januari 8 Markus 3 9 Lukas 3: Psalm 89

Vecka En vanlig vecka BIBELPLAN FÖR Januari 8 Markus 3 9 Lukas 3: Psalm 89 Vecka 1 2016 En vanlig vecka Efter alla helgdagar och alla festligheter kan man längta efter en helt vanlig vecka. Det blev en mycket god julfest på Trettondagen. Tack ni alla som kom och medverkade på

Läs mer

Välkommen till Fiskebäckskyrkan Hösten 2014

Välkommen till Fiskebäckskyrkan Hösten 2014 Välkommen till Fiskebäckskyrkan Hösten 2014 Hösthälsning Månadsblad nr 3 2014 Oskattbar insats Då var man äntligen här. I fem år har jag längtat efter att bli ungdomsledare, och äntligen har drömmen blivit

Läs mer

Om lilla mig. många säger sig ha sett en ängel, men jag har en i mitt hjärta

Om lilla mig. många säger sig ha sett en ängel, men jag har en i mitt hjärta Om lilla mig många säger sig ha sett en ängel, men jag har en i mitt hjärta "Märkligt att man kan sakna någon så ofantligt mycket. Någon som egentligen aldrig tidigare existerat. En gång var det bara du

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 1/5 17 sön e Trefaldighet Guds kärlek till oss Psalmer: 18, Ps 111, 242, 28, 157, L211 Texter: Pred 12:1-7, 1 Joh 4:13-21, Matt 6:19-24 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus.

Läs mer

ÄNKANS GÅVA 32 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 8 NOVEMBER 2015. Tidsram: 20-25 minuter. Mark 12: 41-44 (eller Mark 12:38-44, nedan väljs den kortare)

ÄNKANS GÅVA 32 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 8 NOVEMBER 2015. Tidsram: 20-25 minuter. Mark 12: 41-44 (eller Mark 12:38-44, nedan väljs den kortare) ÄNKANS GÅVA 32 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 8 NOVEMBER 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Mark 12: 41-44 (eller Mark 12:38-44, nedan väljs den kortare) Änkans gåva Han satte sig mitt för tempelkistan och såg

Läs mer

Höstsol över Tormesgården Tormestorp, September 2016 MISSIONSKYRKAN & EQUMENIA HÄSSLEHOLM. en del av

Höstsol över Tormesgården Tormestorp, September 2016 MISSIONSKYRKAN & EQUMENIA HÄSSLEHOLM. en del av Höstsol över Tormesgården Tormestorp, September 2016 MISSIONSKYRKAN & EQUMENIA HÄSSLEHOLM en del av Programblad 25 september - 31 december 2016 DEN TOMMA STOLEN En dag fick pastorn i den lilla byförsamlingen

Läs mer

Juni. Juli. Augusti. Vecka 26 Onsdag 28/6 18,30 Bibel och bön Torsdag 29/6 10,00 Gemensam bön i Kyrkans Hus

Juni. Juli. Augusti. Vecka 26 Onsdag 28/6 18,30 Bibel och bön Torsdag 29/6 10,00 Gemensam bön i Kyrkans Hus Juni Vecka 23 Onsdag 7/6 18,30 Bibel och Bön Torsdag 8/6 10,00 Gemensam bön i Kyrkans Hus Söndag 11/6 10,00 Gudstjänst. P-O Svensson. Dop. Sång Annika Lindh & Lisa Josefsson Vecka 24 Onsdag 14/6 18,30

Läs mer

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det.

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det. Veckobrev v. 3 Hej! Äntligen är vi tillbaka i vardagen och rutinerna igen. Nog för att det kan vara väldigt skönt med lite ledigt och göra det som faller en in, så är det ändå skönt när det väl är dags

Läs mer

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN JESUS Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängel sa att Maria skulle föda Guds son. Jesus föddes i ett stall i staden Betlehem. 3 vise män kom med gåvor

Läs mer

Se, jag gör allting nytt.

Se, jag gör allting nytt. Se, jag gör allting nytt. I bibelns sista bok, uppenbarelseboken, kan man i ett av de sista kapitlen läsa hur Gud säger Se jag gör allting nytt (Upp 21:5). Jag har burit med mig de orden under en tid.

Läs mer