NOVEMBER FEBRUARI illsammans. Program för Missionskyrkan & SMU i Hallstahammar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NOVEMBER 2009 - FEBRUARI 2010. illsammans. Program för Missionskyrkan & SMU i Hallstahammar"

Transkript

1 NOVEMBER FEBRUARI 2010 illsammans Program för Missionskyrkan & SMU i Hallstahammar Julen i Irak sid 5 Ett barn av tillfälligheter?! sid 10 En resa för livet sid 14 Det händer i Jul sid 16 Alla läsare önskas en God Jul och Ett Gott Nytt År!

2 INSIDAN! Advent Hur firar vi advent och jul i Sverige? Först: adventsljustakarna som lyser i alla fönster och julbelysningen ute i samhället. Ljusstakarna och stjärnorna sänder varma hälsningar till dem som går förbi. Inomhus lyser det upp och värmer vårt sinne. Både hemma och i kyrkan tänder vi adventsstaken först ett ljus, sedan två, sedan tre och så fyra och då är vi nästan framme vid jul. Julen är nog den högtid som har allra mest förväntningar kring sig. Barnen (och vuxna med) längtar efter julklapparna. Alla längtar efter gemenskapen, festen och ledigheten. Andra våndas. Granen dekoreras, den speciella julmaten, julgodis. Allt detta förbereds veckorna innan. Julklapparna skall köpas eller tillverkas. Lucia finns med. Lucia med ljukrona på huvudet, tärnorna med ljus i hand, vitklädda. De traditionella Lucia och julsångerna. Julens gudstjänster. För mig en glädje! Att få gå till Samling kring krubban på julaftons förmiddag. Plocka med figurerna i krubban, Berätta om julens budskap: Jesus är född i Betlehem! Gud blir människa och är nära oss. Jesus är ju julens huvudperson, i kyrkan och hoppas jag i ditt och mitt hjärta. Julnattens gudstjänst i Haga Missionshus (eller någon annanstans), möten med Gud och medmänniskor i julnatten. Men du kanske föredrar att gå på julotta, tidigt på juldagsmorgonen. Lyssna till sångerna. Höra den urgamla berättelsen:..hon födde en son den förstfödde, lindade honom och lade honom i en krubba ängelns ord: Jag bär bud till er om en stor glädje idag har en frälsare fötts år er Så följer juldag och annandag jul i lugn och ro, med promenader och skridskoåkning, eller fyllda av släktbjudningar. Jul i Sverige, jag glömde nämna tomten, men det får andra göra Jul handlar mycket om gemenskap och värme och goda tankar. Låt din omtanke denna jul, sträcka sig också utanför din inre familjekärnan Maj-Lis Fyrö Någon att samtala med? Det kan vara krissamtal, vardags-samtal om livet el. andlig vägledning. Ring pastor Maj-Lis Fyrö tel eller och bestäm tid Tystnadplikt gäller förstås.

3 TRETTONDAGEN Vi möts till Jul- och Missionsfest denna dag kl Vi hoppas få besök av någon som arbetat i eller besökt någon av våra systerkyrkor ute i världen. Det blir aktiviteter, dans kring granen och servering. Denna dag gör vi vår årliga insamling till Mission i andra länder. Sprutor är läskigt, men vaccination räddar liv står det på affischen inför denna insamlingsperiod. Sjuk- och hälsovård är ju en del av det arbete, som vi kan stödja, och som förmedlas av våra systerkyrkor i bl.a. Kongo-republikerna och i Indien. Planera din gåva till detta! Om du inte har möjlighet att vara med på Trettondagen så kan du skicka in din gåva till pg ( ange gärna vårt församlingsnr. på talongen 3308) JULKONSERT Kl den 4:e advent (20/12) hålls Julkonsert i Pingstkyrkan. Detta är en tradition sedan flera år tillbaka. Vi kan förvänta oss att få lyssna till adventsoch julsånger njutbart framförda av kör solister och musiker. BÖNEVECKAN jan Tema: Vittna om den Uppståndne! Att be är inte något vi bara gör en vecka på året. Bönen är så fundamental i det kristna livet, att den, likt andningen är något som ständigt pågår. Du ber själv, andra ber. Ibland får du bäras av andras förböner, andra gånger är det du själv som ber för andra. Bönenveckan markerar vikten av bön. Under denna vecka sker en bönens kraftsamling i stora delar av vår värld. I Hallstahmmar inbjuds till tre kvällssamlingar, tisdag, onsdag, torsdag och en eftermiddagssamling, fredag. FRAMSIDAN En bild från skaparutställningen. Tiger vill också vara med sa den lille pojken och placerade Tiger bland julkrubbans figurer. 3 Nyandligt sökande på gott och ont Det är rubriken för en föreläsning och samtal söndagen den 14 febr. kl Lars Johansson hör hemma i Örebro, där han bl.a. undervisar på Örebro Missionskola - en telogisk högskola som drivs av EFK (Evangeliska Frikyrkan). Det andliga sökandet kan ju ta sig olika uttryck. Man hittar inte alltid vägen till kyrkan. Vilken relation finns mellan det nyandliga sökandet och de etableade kyrkorna? Denna samling arrangeras av av Kristen Gemenskap Valberedning På årsmötet väljer vi människor att ansvara för olika uppgifter. En del av er har haft en uppgift under många år och fortsätter med glädje i den. Det är vi mycket tacksamma för. Men det är möjligt att byta uppgift, att säga nej till det du ansvarar för nu och gå in i en ny uppgift. Valberednigen arbetar med att förbereda dessa frågor. Vänd dig till Inger Källstig med dina tankar och önskemål.

4 Internationellt julbord. Varför inte njuta av ett annorlunda julbord?! Mat från Eritrea, Irak, Burundi m.m. i en salig blandning med typisk svensk julmat. Det har vi möjlighet att göra den 19 dec. Alla dukar upp sitt bidrag på det läckra julbordet. Kom till en trevlig kväll då vi umgås med vänner från olika kulturer, pratar, sjunger, lyssnar på musik och äter tillsammans. Jultomten kommer säkert till barnen och den som vill kan leka och dansa kring julgranen. Hur firar man jul i olika länder? Det kan vi få veta lite mer om den här kvällen. Maher var med förra året. Hans fru och lilla dotter hade precis kommit till Sverige och var också med. Han säger att det var mycket bra, mycket roligt att samlas så här med andra människor. Anmäl dig till Maj-Lis, och Eva- Britt Eberhardsson Vadå, redan dags för årsmöte? Frågan kom lika plötsligt som oväntat nar jag påminde om att nu är det tid att tänka på vårt årsmöte. Lördagen den 16 januari så träffas vi i Missionskyrkan för att få ta del av vad som hänt i församlingen och dess verksamhetsområde under den tid som gått sedan det senaste årsmötet. Men framför allt får vi vara med och bestämma om verksamheten i framtiden. Det kanske är det viktigaste i alla fall, framtiden alltså, för det är ju där vi skall vara resten av vår vandring här på jorden. Det är också bara framtiden som vi kan påverka, det som ligger bakom kan vi inte göra något åt. Därför är det viktigt att just DU som läser kommer på årsmötet och tycker till. Det brukar också serveras gott kaffe med bullar. Välkommen till församlingens årsmöte kl den 16 jan 2010 Gunnar Ågren Ordf. BIBELNs DAG firas gemensamt i Kolbäcks kyrka söndag 24 jan kl Bibeln används ständigt i kyrkan: Berättelserna, bönerna, Jesu person, undervisningen om andligt liv, etik. På Bibelns Dag vill spegla oss själva och våra liv i Bibelns berättelser, i mötet men männskor vi möter där. Nattvandring Hur har det gått med nattvandrandet för ett tryggare samhälle? Vi var med och drog igång denna verksamhet, nu står kommunen som samordnare. I Kolbäck fungerar det bra, med en stadig grupp som ställer upp. I Hallsta är det mera haltande. Här behövs fler vandrare. En gång varje månad är vandring planerad, nu närmast den 18 dec. 4

5 Julen I Irak Julen i Irak är inte mycket annorlunda än i resten av världen och är en av de viktigaste händelserna för kristna i Irak Den är synkroniserad med nyårstid, därför är irakier av andra religioner också involverade i firandet av denna period. Förberedelserna inleds i början av december, där shopping för tillbehör som nya kläder och presenter till barn och material som kommer att användas i tillverkningen av desserter och mat till detta speciellt tillfälle. Och det viktigaste är att köpa julträd och dekorera och träffa hela familjen för att slutföra detta arbete, och även göra grottan där Jesus föddes. Sedan bestämmer familjen i samförstånd med de anhöriga en dag när vi träffas i ett hus och bakar. Vi bakar ett sorts bröd som kallas (klesha) och alla arbetar och delar det som vi skapat vid slutet av dagen. På natten den 24 träffas släktingar för middag som ofta innehåller grillad kalkon som fylld med ris, kött, nötter och även övriga rätter som (kubba, irakisk 5 kebab) och sötsaker Sedan åkar vi till mässan i kyrkan vid 24:00 där bön och kör sjungar några av julsångerna. Man träffar så många familjer i kyrkan, så att vi, när vi några inte åkte dit i tid, kunde inte komma in i kyrkan som var fullsatt. Vi fick vänta tills slutet av mässan när folk börjar att besöka grottan för att komma in och besöka kyrkan och grottan. Den 25:e börjar familjerna besöksutbyte med varandra och erbjuer gratulationer och presenter, och barnen öppnar sina presenter, som hittar dem under trädet och man bjudar på besök Ett litet glas vin, kakor och godis och sedan träffas familjen för lunch i en släktings hus, och ofta är huvudmålet (pacha) som är ett får-huvud och ben och mage fyllda av ris, kött, och nötter som kokas i kikärtssoppa med kubba. Vi fortsätter med besök och samtal mellan familjerna till dagen för nyåret som firas av alla irakier. Julen i Irak är ett tillfälle der familjerna samlas och glädje för barnen.

6 JUL I ERITREA Vi frågar Senayt och Natnael om hur man firar jul i Eritrea: I Asmara, huvudstaden, tänds juldekorationerna på gatorna. Hemma förbereds för julfirande. Barnen skall ha presenter nya kläder. Mat skall förberedas. Familjens barn skickas ut att hugga julgran. Julgranen ställs inne i huset och pryds med speciellt bakade kakor och karameller. Numera pudrar man gärna granen med vitt puder och man har ljus i granen. Man skriver julkort till vänner och släktingar. Julafton är en dag av fasta för alla vuxna. Barnen får sin mat, men de vuxna avstår. På natten går de gamla till kyrkan, där tänds ljus. Man firar mässa, brödet och vinet delas. Naturligtvis är det nyfödda barnet i krubban, Jesus, centrum i denna gudstjänst. Framåt två är gudstjänsten slut och man går hem. Där väntar festmåltiden, fastan bryts, man äter och gläds. Julen är en familjefest, man möts och har roligt tillsammans. Julen avslutas den 7 jan. Då kastas julgranen ut och man har fest. Det finns många kristna i Eritrea. Denna dag möts man till gudstjänst utomhus vid en sjö, man är fastande när man går till gudstjänsten. Där sjunger man ber och lyssnar till Bibeln. Denna dag kallas Geez Christmas och gudstjänsten slutar med att alla stänker vatten. Senare har man en liten fest hemma. Alla är lediga denna dag. Julmånaden är också den tid på året när de flesta gifter sig. Hej tomtegubbar Hej tomtegubbar läs i Bibeln där står inget om tomtar. Hej tomtegubbar läs i Bibeln där står inget om tomtar. Om Jesu liv, det står en del och alla resorna på kamel. Men tomtegubbar och nån tomte det står inget i Bibeln Claes Eriksson, Galenskaparna 6

7 Tre vise män Kurbitsmålning från Dalarna, med följande text af Gafa kommo konungarna tre Guld, Rökelse och Myrram ofrade de. EJS 1848 fritt översatt : med gåvor kom tre kungar, Guld, Rökelse och Myrra överlämnade de. Mammor av idag får värkstimulerande dropp, på Marias tid sprang åsnan i galopp! Bild och text: Anna-Karin Hoffman 7 JULTOMTEN Genom TV har vi lärt känna den amerikanska jultomten, som bor på Nordpolen och kommer flygande med sina renar. Hur är det med den svenska jultomten? I slutet av 1800-talet fick Jultomten uppgiften att dela ut julklapparna till barnen. Innan dessa hade Julbocken haft den uppgiften. När vi först lär känna tomten i Sverige, så är han liten och grå, närmast osynlig. Tomten håller ett öga på korna i ladugården och hålls på gott humör genom att gårdsfolket ställer ut gröt till honom. Allra helst vill han ha sötgröt dvs. risgrynsgröt. Konstnären Jenny Nyström förändrade bilden av tomten. Hon målade julkort med tomten i röd luva, grön rock och gråa byxor. Tomten bor oftast i skogen. Jultomten besöker barnen i Sverige på julaftons eftermiddag. Frågan: Finns det några snälla barn här? är självklar och han har med sig en säck med julklappar.

8 November Söndag ADVENTSGUDSTJÄNST Maj-Lis Fyrö, Lena Hedenbo Kören December Söndag 6 2:a Advent GUDSTJÄNST Anette Bergström, PEr Eriksson, Lars Lysén, Sara Alevid van Zee Tisdag DAGTRÄFF LUCIA Näslundsskolans Lucia i Baptistkyrkan Lördag 12 CAFÉ-KVÄLL LUCIA Söndag GUDSTJÄNST / nattvard Maj-Lis Fyrö, Solveig Heijdenberg Lördag INTERNATIONELLT JULBORD Söndag JULKONSERT Pingstkyrkan Julafton Samling kring krubban Maj-Lis Fyrö, Anita Lindborg, Hajar Salloum,Sara Alevid van Zee 8 Julafton JULNATT i Haga Missionshus Maj-lis Fyrö, Mats Källstig, Rebecka Hedenbo, Linnea Winkler, Jon och Hans Tejnung m.fl. Söndag JULENS SÅNGER Maj-Lis Fyrö, Lars Lysén, Henrik Westman, Jan Carlén Nyårsafton NYÅRSBÖN i Kolbäcks kyrka Maj-Lis Fyrö, Marjatta Eriksson Januari Söndag NATTVARDSGUDSTJÄNST i Baptistkyrkan Trettondagen TRETTONDAGSFEST Distriktsföreståndare Helen Friberg, Maj-Lis Fyrö, krets 2, Gudstjänst- servering-program, dans kring granen Söndag GUDSTJÄNST Ingvar Gustafsson,Per Hagström Tisdag SYFÖRENINGARNAS JULFEST En gäst som har något att berätta, servering

9 Söndag GUDSTJÄNST Maj-Lis Fyrö, Torbjörn Dahlgren Fredag SMU:s årsmöte Lördag Församlingens årsmöte Söndag GUDSTJÄNST / nattvard Maj-Lis Fyrö, Kören, Lars Lysén, Per-Olov Ohlsson Lördag Föreningsdag på Folkets Hus Söndag 24 BIBELNS DAG GUDSTJÄNST i Kolbäcks kyrka Tisdag Symöte Lördag 6 CAFÉ-KVÄLL Söndag GUDSTJÄNST Ove Nordenberg, Margareta Westman, Birgitta Hagström, Sara Alevid vanzee Söndag TAIZÉ-GUDSTJÄNST / nattvard, Maj-Lis Fyrö Nyandligt sökande på gott och ont Föreläsning och samtal Lars Johansson, Örebro /arr Kristen Gemenskap Tisdag Symöte Februari Ekumeniska böneveckan Tisdag i Pingstkyrkan Onsdag i St Lars kyrka Torsdag i Missionskyrkan Fredag i Baptistkyrkan KYRKSKJUTSAR, Kolbäck Gunnar , Eva-Britt Helena , Börje

10 NYFIKEN PÅ FAROUQ SALLOUM Ett barn av tillfälligheter?! Jag har alltid undrat i mitt liv, om det var en serie tillfälligheterna som formade mitt liv eller om det var så det var menat att bli Det hände sig att jag föddes 1948 natten till den 24 dec en slump att fundera över att bära i sitt hjärta, just när Mesopotamien lider av den torra årstiden, när det är brist på vete, bröd och hopp. Så hände det sig att tio dagar efter min födelse att min far dog, det var Vid denna tid invaderades landet av mängder av fåglar, så att solen förmörkades. Dessa händelser i mitt liv har lärt mig mycket. Min mor har uppfostrat mig hemma, jag var ett barn, en vän och en assistent till henne. Hon lärde mig poesi och att sjunga. Hon grät ofta och sjöng om de döda, de frånvarande. Hennes klagan och sorg liknar inte någon sång, det var en speciell sorgesång. Min barndom var fylld av tillfälligheter. Vi flyttade till olika städer i Mesopotamien för att bo och arbeta. Vi korsade vägar till städer som en gång fanns, som beskrivs i historieböckerna. Ur och Sumer i söder, där Abraham en gång levde. Hängande trädgårdar När jag stod på en gata i staden Babylon i centrala Irak, var det som om jag såg tusentals fångar som byggde de hängande trädgårdarna i Babylon. Här stod jag imponerad, framför de monumentala inskriptionerna från den assyriska civilisationen, Nineve i norr De två stora floderna Tigris och Eufrat, som från tidernas morgon, brutit sig väg genom landskapet, format/ skulpterat. När jag ser dessa floder, ser jag också missionärerna, från olika delar av världen som kom till Irak för att där återuppliva den kristna kyrkan, föra människor till tro. År 1968 beslutade vi att resa till en säker och lugn plats, det blev för oss staden Bagdad. Vårt hus var beläget i hjärtat av den östliga staden. Det var ett stort hus, nio rum fördelade på två våningar och en källare. I huset fanns rum för mina böcker, min sång och mina drömmar. Där skrev jag mina första texter Av en tillfällighet bodde i denna trakt en radiopratare och författare, som erbjöd unga författare att medverka i radion. Hon tog mina dikter, och de publicerades nästa dag i veckotidningen. Jag började studera Engelsk litteratur på universitetet hösten I Caféet satt jag ensam och tänkte på mitt liv och på det lilla bidrag min mor kunde ge mig för att täcka mina kostnader för att köpa böcker, för studierna och för transport. Vi, unga män, kastade oss in i Hippierörelsen och tog ställning mot kriget i Vietnam. Vi följde nyheterna om Che Guevara och lyssnade till sånger av Miriam Makeba, vi reste, vi dansade på klubbar, vi sjöng eller drömde. 10

11 Vid denna tid förvånade mig en vän, när han sa: Jag har ett jobb åt dig! Jag sa: Retas inte med mig! Jo, sa han, i morgon klockan fem på kvällen skall du komma till kontoret för Barnens tidning. Kulturministeriet har beslutat att ge ut en tidning för barn På kvällen nästa dag fick jag klart för mig,att min vän var redaktör för tidskriften. Min uppgift blev att redigera sidorna med Barnens post, jag fick läsa brev som barn skickade in, se skrifter och teckningar. Detta blev en möjlighet för mig att lära. Jag lärde mig förstå barnens språk, deras symboler, tecken och uttryckssätt. Så började jag imitera barnen och skriva poesi för dem. Översättare eller poet Jag stod nu i valet mellan att bli översättare och poet för vuxna eller att skriva barnlitteratur. Så 1972 valde chefen för Bagdads TV en av mina dikter till att tonsättas och sändas på TV som veckans sång. Min första bok för barn, Regnbågen, kom 1978 Undervisningsministeriet hade valt en av mina dikter i en läsebok för första klass 1978 där stod mitt namn under texten i en bok som gavs ut och lästes av tusentals barn i skolorna i Irak. Iraq hade skrivit under en konvention om copyright, men man bara använde min text Men det finns en glädje ändå i denna händelse. Dikten berättar om en gammal fabrik, verktygen finns där men det är stängt. Dessa verktyg är bedrövade och höjer sina röster Hammaren säger Ding Dong..Ding Dong Hammaren är ledsen,det är också städet. Dikten berättar hur en man kommer för att driva anläggningen och använda verktygen. Så får verktygen åter sina uppgifter. Hamaren säger Ding Dong Ding Dong Detta blev en chans för mig och jag kom att ägna mig på heltid åt att skriva poesi för barn och jag har utgett 25 böcker för barn. Så följde en karriär som skådespelare, och sedan blev jag chef med huvudansvar att övervaka all publicering av böcker och tidskrifter för barn i Irak Mycket i mitt liv verkar vara en slump, men bildar tillsammans ett mönster. Mycket verkar höra samman med siffran 8. Jag föddes 1948,antogs till universitetet 1968, första barnboken utgavs 1978, jag vann ett litterärt pris Hästens Sånger 1980, jag blev befordrad till verkställande direktör, den högsta posten i hierarkin 1982 Jag har hållit samman med min fru sedan Jag reflekterar över detta som en dröm där sammanträffandena i mitt liv bara fortsätter tillfälligheterna tycks styra. De bildar tillsammans en biografi, färgstark, likt naturens färger här i Sverige. Sverige som öppnade sitt hjärta för mig och gav mig frid kärlek, kärlek och trygghet 11

12 Ställ upp - ställ ut Vernissage för vår skaparutställning. Anders Geidemark håller invigningstalet. Under vernissagen vår trängseln stor, Tre körer bjöd på Körstafett... Antalet besökare under hela utställningsperioden var var glädjande stort - mellan 600 och 700., och 55 skapande människor bidrog med sina alster. Vi från Missionskyrkan tackar alla deltagare för att ni gjorde årets utställning så sevärd. Vi tackar också för alla de pengar som kom in, det blev 7 300:-, vilket vi förmedlar vidare till Indien och Projektet Microlån för självförsörjning..! Ur Västmanlands Nyheter 29 oktober Skapargudstjänst Skapargudstjänst för stora och små. Alla hjälptes åt att skapa en blomsteräng. Kajsa Tejnung sjöng. Bibeltexterna lästes ur barnens Bibel. 12

13 WORKSHOP Art for peace and love Träd och fåglar, drakar och dinusarier, olika intressanta figurer skapades på långa pappersark. Barn och vuxna deltog. Laqaa Tawfik och 2 X Mats, dvs. Dahlgren och Källstig, vägledde och inspirerade. Café-kväll med skapartema. God gemenskap kring borden. Utmaningen att skapa en regnbågsbil, sysselsatte besökarna och de mest fantasifulla bilar och andra formationer skapades. Dagträff JAZZ med Lars Sumpen Sundbom och Hans Tejnung. Här på trumpet och ukelele. En trivsam musikeftermiddag, en av höstens Dagträffar. 13

14 Ghana en resa för livet 14 Tidigt på morgonen den 10 oktober, närmare bestämt klockan träffades jag och mina klasskompisar på Västerås station för att sedan ta flygbussen till Arlanda. Vi var äntligen på väg till Ghana! Jag läser omvårdsprogrammet med inriktning Bistånd och internationellt arbete, under dessa tre år så får vi åka på ganska många besök som har med bistånd att göra, vi har bland annat besökt olika organisationer som arbetar med just internationella frågor som till exempel FN-förbundet. Under det sista året går en termin till att förbereda sig, forska och diskutera om ett land dit man sedan åker till på fältstudieresa i slutet av terminen. I år var det en resa till Ghana, en resa som jag fick chansen att följa med på. Vi var i Ghana i drygt två veckor för att biståndsarbeta på ett eller annat sätt, vi besökte olika barnhem, sjukhus, skolor, ett rättvisemärkt bananplantage och mycket mer. Vi har fått chansen att lära oss väldigt mycket, vi har fått se ett land från ett helt annat perspektiv långt in på djupet. Vi har fått möta väldigt många människor, människor som är sjuka och fattiga, barn som inte har några föräldrar, barn som är smittade av HIV och AIDS men på något sätt så ser man ändå någon sorts glädje i alla dessa människor. Människor som knappt har hus att bo i och mat att äta men ändå kan finna någon slags lycka och sprida glädje omkring sig. Vi besökte bland annat SOS-barnbyar där barnen till skillnad från andra barnhem i landet har det väldigt bra, det känns tillfredsställande att se att hjälpen kommer fram och används på rätt sätt. Vi besökte flera olika ställen i landet, åkte på dåliga vägar i dåliga bussar, bodde i enkla rum och hahade begränsad tillgång till dusch och toalett. Jag och två kompisar besökte även ett sjukhus där vi hjälpte till att sortera tabletter, där fick vi även möjligheten att vara med på en förlossning, en som skiljde sig väldigt mycket mot en förlossning här hemma i Sverige men som var en otrolig upplevelse, något som jag kommer bära med mig resten av livet. Resan har varit intensiv, lärorik och otroligt spännande! Emma Westman

15 SMU Gudstjänster för stora och små Söndag 29 dec Adventsgudstjänst Julafton 24 dec Samling kring krubban Julnatt i Haga Missionshus Trettondag 6 jan Trettondagsfest/Missionsfest. minigudstjänst, servering - lekfulla inslag, dans kring granen. Varje söndag finns BARNENS BIBELBE- RÄTTELSE med i början av gudstjänsten och lekrummet kan användas ÅRSMÖTE I SMU Fredag 15 jan kl Är det dags för SMU:s årsmöte. Då fattas beslut som handlar om året som ligger framför. Barn, ungdomar och intresserade/ engagerade vuxna är välkomna.. SMU behöver nya idéer, nya ledare och engagerade ungdomar. Så kom med och deltag i samtal och diskussioner och beslut.. Det handlar om vår framtid, inte bara det närmaste året utan också på längre sikt.. SMU lever inte bara sitt eget liv utan finns med i samverkan med övriga kyrkor. Hur ser den framtiden ut? Valberedning: PEr Eriksson och Daniel Brandt jan 2010 i Norrtälje Om att forma en ny kyrkan utifrån unga människors tankar och behov. TONÅR / öppen gård Onsdagar Jämna veckor: Tonår med program. Udda veckor: Öppen gård. Ledare: Sofia Westman rockband Vi erbjuder rep.lokal för dig och ditt rockband. Ett band över på tisdagar, men vi kan erbjuda ytterligare band övningstillfälle. Kontakt: Jon Tejnung Nyårslägre länk 28 dec - 1 jan på Ansgarsgården, Flen. för dig som är 13 år eller äldre kostnad 1 000:- mer info på anslagstavlan. Nyårsläger i kall/åre Skidläger 27 dec - 2 jan år och äldre Kostnad 2 000:- + liftkort mer info på anslagstavlan Cafet LÖRDAGAR PROGRAM19.00, AFTONBÖN Lördag 12 dec LUCIA med traditionellt eller annorlunda Luciaprogram. Brödbord. Lotterier. Gemenskap kring kaffeborden. Lördag 6 febr TILLSAMMANS MED STUDIEFÖRBUNDET BILDA 15

16 Söndag 20 dec 4:e Advent JULKONSERT i Pingstkyrkan Julafton 24 dec Samling kring krubban - figurerna ställs på plats, julberättelsen berättas och vi sjunger julsånger Julnatt i Haga Missionshus Julens berättelse, bildspel, sång och musik, julsångerna och en varm julstämning MISSIONS Juldagen 25 dec 7.00 Julmorgon i Baptistkyrkan 7.00 Julotta i Bergs kyrka Söndag 27 dec Julens Sånger - en allsångsgudstjänst Trettondagen 6 jan Trettondagsfest/Missionsfest Distriktsföreståndare Helen Friberg medverkar. Gudstjänst - servering - lekfulla inslag - dans kring granen. KYRKAN Hela livets kyrka! Rotevägen 4, Hallstahammar Telefon 0220/ Exp.tid:tisd HAGA MISSIONSHUS Yllesta, Kolbäck Pastor Maj-Lis Fyrö Oxelbacksvägen 8A, Hallstahammar Telefon , hem E-post: Hallstahammars Missionsförsamling Ordf. Gunnar Ågren tel Plusgiro Bankkonto SMU i Hallstahammar Ordf. Sofia Westman tel Plusgiro Redaktion Mats Källstig, Per Hagström, Rebecka Hedenbo, Maj-Lis Fyrö, PEr Eriksson En redovisningskonsult nära dej

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Bli delaktig i Vårfrukyrkans nya gudstjänst!

Bli delaktig i Vårfrukyrkans nya gudstjänst! Information från Brännkyrka församling Svenska kyrkan december 2014 Här får både trams och allvar plats Delfinerna är en grupp mellanstadieungdomar som träffas på torsdagarna i Brännkyrka församlingshem.

Läs mer

Växtkraft. I detta nummer

Växtkraft. I detta nummer Aktuellt från Finspångs Missionsförsamling Årgång 54, nummer 2 Juni - Aug 2012 Växtkraft I detta nummer Inre tillväxt Sid 2 Växtkraft i Finspång Sid 6 En västgöte har kommit till Finspång Sid 7 Bönergårdsprogrammet

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

KÄRLEK LOVE AMORE AMOUR KÆRLIGHED. för Clara. utan filter NY DIKT AV. MAXA LIVET inget begränsar Björn GÅR DET ATT ÄLSKA GUD?

KÄRLEK LOVE AMORE AMOUR KÆRLIGHED. för Clara. utan filter NY DIKT AV. MAXA LIVET inget begränsar Björn GÅR DET ATT ÄLSKA GUD? lunds domkyrkoförsamling 1/2013 www.lundsdomkyrka.se facebook, twitter, instagram/lundsdomkyrka finn MAXA LIVET inget begränsar Björn GÅR DET ATT ÄLSKA GUD? JOHANNESPASSION utan filter INGET TVÅNG för

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

Gå ut. i hela din värld

Gå ut. i hela din värld Gå ut i hela din värld 2 Introduktion Välkommen till undervisningen Gå ut i hela din värld. Det är väl investerad tid. Vi vet att Gud kommer att välsigna dig som tar denna tid att låta dig utrustas. Satsa

Läs mer

FÖRSAMLINGSBLAD. Kyrkokonferensen. Dunderklumpen. Körresa Sid. 13-14. Porträttet Sid. 6-7 Sid. 7. Sid. 12 PROGRAMBLAD SEPTEMBER - NOVEMBER 2014

FÖRSAMLINGSBLAD. Kyrkokonferensen. Dunderklumpen. Körresa Sid. 13-14. Porträttet Sid. 6-7 Sid. 7. Sid. 12 PROGRAMBLAD SEPTEMBER - NOVEMBER 2014 FÖRSAMLINGSBLAD BORÅS PROGRAMBLAD SEPTEMBER - NOVEMBER 2014 Konfirmation 2014. Foto: Knäpparen, Tina Bergstrand Porträttet Sid. 6-7 Sid. 7 Kyrkokonferensen Dunderklumpen Sid. 12 Körresa Sid. 13-14 Församlingsboken

Läs mer

S:t Sigfrids 6/08 KUNGÖRELSER. Kyrkans port är öppen. Din snabbguide genom jultiden. Topelius går på fest. Händer som spelar sid 4 5. sid 3.

S:t Sigfrids 6/08 KUNGÖRELSER. Kyrkans port är öppen. Din snabbguide genom jultiden. Topelius går på fest. Händer som spelar sid 4 5. sid 3. 6/08 S:t Sigfrids KUNGÖRELSER Din snabbguide genom jultiden sid 3 Topelius går på fest sid 7 Kyrkans port är öppen Händer som spelar sid 4 5 och klockorna ringer till julgudstjänst. Herdarna på Betlehems

Läs mer

Julens Barn. sid 4. Guds godhet blev konkret sid 3. Jesus Power Night sid 6

Julens Barn. sid 4. Guds godhet blev konkret sid 3. Jesus Power Night sid 6 NYHETER FRÅN PETRUS FÖRSAMLING 4 2011 sof Julens Barn Ty ett barn blir oss fött, en son blir oss given. På hans axlar vilar herradömet, och hans namn är: Under, Rådgivare, Mäktig Gud, Evig Fader, Fridsfurste.

Läs mer

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser 14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser Ett stort TACK till alla er som varit med och delat med er av era erfarenheter från Ellen,

Läs mer

För livets skull. PÅSKFIRANDE hos familjen Broshko. resan till yambio det händer i vår. att välja gravskick. nummer 1 våren 2014

För livets skull. PÅSKFIRANDE hos familjen Broshko. resan till yambio det händer i vår. att välja gravskick. nummer 1 våren 2014 För livets skull nummer 1 våren 2014 En tidning från Svenska kyrkan i Skara resan till yambio det händer i vår PÅSKFIRANDE hos familjen Broshko att välja gravskick För livets skull För livets skull är

Läs mer

Barnmöteslektioner som fungerar

Barnmöteslektioner som fungerar Barnmöteslektioner som fungerar 1 Presentation Lektioner som fungerar 2 Förord 2 Innan ni börjar 3 Bibelns syn på barn 6 2 De fyra viktigaste 4 lektioner 7 Till dig som ledare 7 1. Gud älskar mig 8 2.

Läs mer

I denna rymd möts vi. Ett samtalsmaterial om det nya kyrkohandboksförslaget

I denna rymd möts vi. Ett samtalsmaterial om det nya kyrkohandboksförslaget I denna rymd möts vi Ett samtalsmaterial om det nya kyrkohandboksförslaget 1 2 Gud är här. Evig, öppen, nära. I denna rymd möts vi. (Ur Inledningsord 7) 3 Innehåll Åtta korta frågor till Boel Hössjer Sundman

Läs mer

Mycket vilar på mig. När en anhörig har hemtjänst. Mymmel Blomberg

Mycket vilar på mig. När en anhörig har hemtjänst. Mymmel Blomberg Mycket vilar på mig När en anhörig har hemtjänst Mymmel Blomberg Mycket vilar på mig När en anhörig har hemtjänst mel Blomberg Mymmel Blomberg FoU SocialCentrum Region Halland FoU-verksamheten på Region

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt från Svenska Missionskyrkan/SMU i Mellansvenska distriktet - Nr 22 - maj 2012 Tema: Nu gör jag något nytt Församlingar som tänker nytt sidan 4 Mission i ny kyrka sidan 7 Ledare Att göra något nytt är inte

Läs mer

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING Ett studiematerial om att hantera svåra psykiska besvär Tommy Engman Studiematerialet är framtaget av Återhämtningsprojektet, som är ett samarbete mellan Riksförbundet för Social

Läs mer

25 frågor och svar om. katolsk tro

25 frågor och svar om. katolsk tro 25 frågor och svar om katolsk tro Innehållsförteckning 1. Vem är Gud? 2. Vem är Jesus? 3. Vad är Kyrkan? 4. Tillber katoliker Maria? 5. Är allt som står i Bibeln bokstavligen sant? 6. Varför behövs påven?

Läs mer

BLOMSTERFONDEN TILL KRAKOW

BLOMSTERFONDEN TILL KRAKOW ALMA Tema:Resa En tidning för och om människorna i Blomsterfonden #4 November 2014 Nu kanske det blir andra bullar i jul Läs mer på sid. 24 25 Läs mer på sid. 12 13 Budapest blev ett härligt litet äventyr

Läs mer

Lärjungaskap / Följ mig

Lärjungaskap / Följ mig Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och

Läs mer

Café Innegården en välkomnande oas Kyrkokonferensen i Karlstad Använd Missionsgåvan och Kyrkoavgiften!

Café Innegården en välkomnande oas Kyrkokonferensen i Karlstad Använd Missionsgåvan och Kyrkoavgiften! Mötesplatsen En tidning från Karlstads missionsförsamling Nr 2 april - juni 2013 Café Innegården en välkomnande oas Kyrkokonferensen i Karlstad Använd Missionsgåvan och Kyrkoavgiften! Föreståndartankar

Läs mer

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling Sida2 BAS ABC Några grunder för BAS grupper i Lidköpings församling En BAS grupp är en grupp i församlingen. Där man på ett nära sätt kan träffas

Läs mer

RÅDAPORTEN. Utomhusglädje. tid för långa ljusa dagar RÅDA FÖRSAMLINGS TIDNING NR 2 2008 ÅRGÅNG 28

RÅDAPORTEN. Utomhusglädje. tid för långa ljusa dagar RÅDA FÖRSAMLINGS TIDNING NR 2 2008 ÅRGÅNG 28 RÅDAPORTEN RÅDA FÖRSAMLINGS TIDNING NR 2 2008 ÅRGÅNG 28 Utomhusglädje tid för långa ljusa dagar Livet i hängmattan & rabatten sol, lek & bus i Rådas utemiljö 2 RÅDAPORTEN RÅDA FÖRSAMLINGS TIDNING RÅDAPORTEN

Läs mer

Medljus. Flera generationer sjunger i kören Sidan 3 Hur hel kan man bli? Sidorna 4-5 Vilka döljer sig i redaktionen? Sidorna 8-9

Medljus. Flera generationer sjunger i kören Sidan 3 Hur hel kan man bli? Sidorna 4-5 Vilka döljer sig i redaktionen? Sidorna 8-9 Medljus Nyheter från Linköpings Missionsförsamling och Equmenia Nummer 7 OKTOBER 2014 Flera generationer sjunger i kören Sidan 3 Hur hel kan man bli? Sidorna 4-5 Vilka döljer sig i redaktionen? Sidorna

Läs mer

Församlingsblad. Eskilstuna Missionsförsamling och SMU. Nr 3 2012 Årgång 75

Församlingsblad. Eskilstuna Missionsförsamling och SMU. Nr 3 2012 Årgång 75 Församlingsblad Nr 3 2012 Årgång 75 juni 2012 - sept 2012 Eskilstuna Missionsförsamling och SMU Årets konfirmander Gemenskap och mångfald Gry har landat och trivs Kalender och notiser 1 Gemenskap och mångfald

Läs mer

S FT. Ordensinformation på annorlunda vis. Svensk Odd Fellow Tidning officiellt organ för Odd Fellow Orden i Sverige Årgång 117 Nr 1/2010

S FT. Ordensinformation på annorlunda vis. Svensk Odd Fellow Tidning officiellt organ för Odd Fellow Orden i Sverige Årgång 117 Nr 1/2010 S FT LE D A R E Svensk Odd Fellow Tidning officiellt organ för Odd Fellow Orden i Sverige Årgång 117 Nr 1/2010 Ordensinformation på annorlunda vis Fo t o : Leif Yt t e r s t r ö m UR INNEHÅLLET En brygga

Läs mer