ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING"

Transkript

1 ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Kommunfullmäktige KFS , , , 110 TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OCH DJURSKYDDSLAGENS OMRÅDEN Fastställd av kommunfullmäktige , 110 att tillämpas fr o m Samtliga taxor är baserade på kostnadsfaktor K, som motsvarar miljönämndens handläggningkostnad per timme. Fr o m 2000 och tillsvidare är K fastställd till 500 kronor Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Åstorps kommuns miljönämnds kostnader för prövning och tillsyn enligt djurskyddslagen och miljöbalken eller bestämmelser meddelade med stöd av miljöbalken eller med anledning av EU:s förordningar inom följande områden: naturvård, miljöfarlig verksamhet, hälsoskydd, förorenade områden, vattenverksamhet, täkter, kemiska produkter och biotekniska organismer samt avfall och producentansvar. Utöver vad som anges i denna taxa kan ersättning till kommunen utgå bl a enligt 26 kap. 22 miljöbalken för undersökningskostnader m m och enligt 25 kap. 2 miljöbalken för rättegångskostnader. 2 Avgift enligt denna taxa tas ut för 1. Handläggning och andra åtgärder med anledning av ansökningar om tillstånd eller dispens. 2. Handläggning och andra åtgärder med anledning av anmälan av verksamhet eller åtgärd. 3. Handläggning och andra åtgärder vid övrig tillsyn. 3 Avgift enligt denna taxa tas inte ut för 1. Tillsyn som föranleds av klagomål som visar sig obefogat. 2. Handläggning som föranleds av att beslut av nämnd enligt miljöbalken, djurskyddslagen eller bestämmelser meddelade med stöd av dessa lagar överklagas.

2 4 Beslut om avgift eller om nedsättning eller efterskänkande av avgift i enskilda fall fattas av miljönämnden. 5 Enligt 27 kap. 3 miljöbalken är alla som är skyldiga att betala avgift enligt denna taxa eller enligt 26 kap. 22 miljöbalken skyldiga att lämna de uppgifter som behövs för att avgiftens eller ersättningens storlek ska kunna bestämmas. Avgift för prövning 6 Avgift för prövning av ansökan om tillstånd, dispens eller undantag tas ut enligt vad som framgår i taxebilagorna 1-3 (fast avgift) eller med K kronor per timme nedlagd handläggningstid i ärendet (timavgift), eller enligt de grunder i övrigt som anges i taxan. Avgift för prövning ska betalas för varje avgiftsbelagt ärende som ansökan avser. 7 Om det i ett beslut om tillstånd föreskrivs att en anordning inte får tas i bruk förrän den har besiktigats och godkänts av nämnden, ingår kostnaden för en sådan besiktning i den fasta avgiften. Kan anordningen därvid inte godkännas, varför besiktning måste ske vid ytterligare tillfälle, tas timavgift ut för kommunens kostnader med anledning av den tillkommande handläggningstiden. 8 Timavgift tas ut för varje halv timme nedlagd handläggningstid. Med handläggningstid avses den sammanlagda tid som varje tjänsteman vid nämnden har använt för inläsning av ärendet, kontakter med parter, samråd med andra myndigheter, inspektioner och kontroller, beredning i övrigt av ärendet, föredragning och beslut. I handläggningstiden ska inte restid räknas in. För inspektioner, mätningar och andra kontroller som utförs vardagar mellan klockan och 07.00, lördagar, söndagar eller helgdagar, tas avgift ut med 1,5 gånger ordinarie avgift. 9 Avgift för prövning skall erläggas av sökanden. 10 Avgift för prövning skall erläggas även om ansökan avslås. 11 I ärenden om ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet som prövas av kommunen är sökanden i förekommande fall också skyldig att ersätta kommunens kostnader enligt 19 kap. 4 och 5 miljöbalken för sakkunniga som har tillkallats av kommunen och för kungörelser i ärendet. Sökanden är även skyldig att ersätta kommunens kostnader för kungörelser i ärenden om tillstånd eller dispens enligt 7 kap. miljöbalken eller förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken. 12 Utöver avgift för prövning, kan avgift för tillsyn komma att tas ut för den verksamhet eller åtgärd prövningen avser enligt vad som anges i denna taxa.

3 Avgift med anledning av anmälan 13 Avgift för handläggning av anmälan av ny verksamhet eller åtgärd tas ut enligt vad som framgår i taxebilagorna (fast avgift) eller för verksamhet eller åtgärd i övrigt enligt vad som anges i taxebilagorna med K kronor per timme nedlagd handläggningstid i ärendet (timavgift) eller enligt de grunder i övrigt som anges i taxan. Avgift med anledning av anmälan skall betalas för varje avgiftsbelagt ärende som anmälan avser. 14 Vid bestämmande av timavgift tillämpas bestämmelserna i Avgift för handläggning av anmälan skall betalas av den som bedriver eller avser att bedriva verksamheten eller vidta åtgärden. 16 I ärenden om anmälan av miljöfarlig verksamhet är sökanden i förekommande fall också skyldig att ersätta kommunens kostnader enligt 19 kap. 4 och 5 miljöbalken för sakkunniga som har tillkallats av kommunen och för kungörelser i ärendet. 17 Utöver avgift med anledning av handläggning av anmälan, kan avgift för tillsyn i övrigt komma att tas ut för den verksamhet eller åtgärd anmälan avser enligt vad som anges i denna taxa. Avgift för tillsyn 18 Avgift för tillsyn tas ut enligt vad som framgår i taxebilagorna med angivet belopp (fast årlig avgift, fast besöksavgift) eller med K kronor per timme nedlagd handläggningstid i ärendet (timavgift) eller enligt de grunder i övrigt som anges i taxan. För verksamhet som tillståndsprövats skall avgiften bestämmas med utgångspunkt från vad som föreskrivs i tillståndsbeslutet om tillåten produktionsvolym eller motsvarande. 19 Om en verksamhet är sådan att avgift kan påföras enligt flera punkter i bilagorna, skall full avgift betalas för den punkt som föreskriver den högsta avgiften. Avgift enligt övriga punkter skall därvid sättas ned till 25 procent av ordinarie avgift. 20 Fast årlig avgift omfattar kalenderår och skall betalas i förskott. Sådan avgift skall betalas från och med det kalenderår som följer efter det att beslut om tillstånd till verksamheten har meddelats eller anmälan skett eller i de fall tillstånd eller anmälan inte krävs - verksamheten har påbörjats. Avgiften skall därefter betalas med helt avgiftsbelopp för varje påbörjat kalenderår som verksamheten bedrivs. Föreligger behov av efterbehandling sedan en verksamhet upphört, utgår full avgift för tillsyn som föranleds därav fr o m året efter det att verksamheten upphört enligt vad som anges i taxebilagorna om avgift för tillsyn av förorenade områden. 21 Fast besöksavgift tas ut efter utförd inspektion.

4 22 Vid bestämmande av timavgift tillämpas bestämmelserna i Avgift för tillsyn skall betalas av den som bedriver eller avser att bedriva verksamhet eller vidta åtgärd som föranleder avgiften. För tillsyn över förorenade områden, skall tillsynsavgiften betalas av den som enligt 10 kap. 2 eller 3 miljöbalken är ansvarig för efterbehandling. Nedsättning av avgift 24 Om det finns särskilda skäl med hänsyn till verksamhetens art och omfattning, tillsynsbehov, nedlagd handläggningstid och övriga omständigheter, får avgift enligt denna taxa sättas ned eller efterskänkas. Avgiftens erläggande m m 25 Betalning av avgift enligt denna taxa skall ske till Åstorps kommun, miljönämnden. Betalning skall ske inom tid som anges i beslutet om avgift eller i räkning. Verkställighetsfrågor m m 26 Av 1 kap. 2 och 9 kap. 4 förordningen (1998:940) om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken, framgår att kommunal nämnds beslut om avgift får verkställas enligt utsökningsbalken. 27 Av 1 kap. 2 och 9 kap. 5 förordningen (1998:940) om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken, framgår att kommunal nämnd får förordna att dess beslut om avgift skall gälla omedelbart även om det överklagas. 28 Enligt 19 kap. 1 miljöbalken överklagas kommunal nämnds beslut om avgift hos länsstyrelsen. Delegation 29 Miljönämnden får för varje kalenderår (avgiftsår) besluta att justera de i bilagorna angivna fasta avgifterna samt den avgift som skall utgå per timme handläggningstid med en procentsats som motsvarar de tolv senaste månadernas förändring i konsumentprisindex (totalindex) räknat fram till den 1 oktober året före avgiftsåret. Basmånad för indexuppräkning är oktober månad Miljönämnden får om ändringar vidtas i miljöbalkens bilagor eller i förordningen (SFS 1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd göra motsvarande ändringar i bilagor till denna taxa.

5 TAXEBILAGA 1 Miljöfarlig verksamhet Prövning Prövning av ansökan om inrättande av avloppsanordning eller anslutning av vattentoalett enligt 13 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd avseende (fast avgift): 1. Vattentoalett med sluten tank 2 K 2. Vattentoalett med avloppsutsläpp till mark eller vatten 2 K 3. Ansluta vattentoalett till befintlig anläggning 1K 4. Gemensam tillståndspliktig avloppsanordning för 5-24 personekvivalenter 4K Prövning av ansökan enligt 17 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd att inrätta värmepumpsanläggning för utvinning av värme ur mark, ytvatten eller grundvatten enligt vad kommunen föreskrivit. 1. Bergvärmepump 1K 2. Övriga 1K Anmälan Handläggning av anmälan av verksamhet som har beteckningen C enligt bilaga till förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Taxebilaga 2 Handläggning av anmälan avseende avloppsanordning enligt 13 och 14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (fast avgift): 1. Inrätta avloppsanordning utan vattentoalett 1 K 2. Ändra befintlig avloppsanläggning 1 K Tillsyn Tillsyn av miljöfarlig verksamhet enligt förteckning i bilaga till förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Tillsyn av verksamhet som berörs av föreskrifter som meddelats enligt 12 kap. 10 miljöbalken. Tillsyn i övrigt av miljöfarlig verksamhet. Taxebilaga 2 Förorenade områden Tillsyn Tillsyn enligt 10 kap. miljöbalken av mark- och vattenområden, byggnader eller anläggningar. Övriga verksamheter - Hälsoskydd

6 Prövning Prövning av ansökan om att hålla vissa djur inom område med detaljplan enligt vad kommunen föreskrivit med stöd av 39 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. 1. Nötkreatur, häst, get, får eller svin. 0,5 K 2. Pälsdjur eller fjäderfä som inte är sällskapsdjur 0,5 K 3. Orm 0,5 K Anmälan Handläggning enligt 38 och 42 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd av anmälan om att starta hotell, pensionat eller liknande lokaler där allmänheten yrkesmässigt erbjuds tillfällig bostad, idrottsanläggningar, campinganläggningar, badanläggningar, strandbad och andra liknande anläggningar som är upplåtna åt allmänheten eller som annars utnyttjas av många människor, lokaler där allmänheten yrkesmässigt erbjuds hygienisk behandling, lokaler för undervisning, vård eller annat omhändertagande (fast avgift). 1. Hotell 2 K 2. Pensionat 2 K 3. Idrottsanläggningar 2 K 4. Campinganläggningar 2 K 5. Badanläggningar 2 K 6. Lokaler för hygienisk behandling 1 K 7. Lokaler för undervisning (inkl. förskolor) 2 K 8. Lokaler för vård och annat omhändertagande 2 K Tillsyn Provtagning av badvatten vid anläggning som är upplåten för allmänheten. 0,3 K/provtagningstillfälle Återkommande tillsyn av följande byggnader, lokaler och anläggningar enligt 45 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (fast besöksavgift): 1. Hotell 1 K 2. Pensionat 1 K 3. Idrottsanläggningar 1 K 4. Campinganläggningar 1 K 5. Badanläggningar 1 K 6. Lokaler för hygienisk behandling 1 K 7. Lokaler för undervisning, vård eller annat omhändertagande 1 K Tillsyn av verksamheter som berörs av föreskrifter som meddelats med stöd av 40 förordningen (1998:899) om miljöfarlig

7 verksamhet och hälsoskydd. 1. Spridande av naturgödsel, slam eller annan orenlighet inom områden som framgår av lokala föreskrifter 2. Skötsel av eldningsanordning för fasta bränslen Tillsyn i övrigt av hälsoskydd. Kemiska produkter och biotekniska organismer Prövning Prövning av ansökan enligt 14 Naturvårdsverkets föreskrifter (SNFS 1997:2) om spridning av kemiska bekämpningsmedel. Anmälan Handläggning av anmälan enligt 11 Naturvårdsverkets föreskrifter (SNFS 1997:2) om spridning av kemiska bekämpningsmedel. Handläggning av anmälan enligt Naturvårdsverkets föreskrifter (SNFS 1990:5) om skydd mot vattenförorening vid hantering av brandfarliga vätskor. Förvaring av mer än en kubikmeter dieselbrännolja eller eldningsolja i öppen cistern Tillsyn Återkommande tillsyn över följande anläggningar: 1. Anläggningar som innehåller CFC, HCFC, halon, HFC och som kräver anmälan enligt 28 köldmediekungörelsen 2. Förvaring av mer än en kubikmeter dieselbrännolja eller eldningsolja i öppen cistern eller hantering av mer än 250 liter brandfarlig vätska inom vattenskyddsområde. Tillsyn i övrigt av kemiska produkter och biotekniska organismer 1 K Avfall och producentansvar Tillsyn Återkommande tillsyn över transportörer av farligt avfall som kräver tillstånd enligt 12 förordningen (1996:971) om farligt avfall.

8 Tillsyn i övrigt av avfallshantering eller producentansvar.

9 TAXEBILAGA 2 Miljöfarlig verksamhet som skall tillståndsprövas SNI-kod Prövnings- Tillsynsavgift eller anmälas enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt nivå övriga miljöfarliga verksamheter med fast årlig avgift m m. JORDBRUK, DJURHÅLLNING M M Växthus med en odlingsyta som är större C 2 K än kvadratmeter Jordbruk med ladugård, stall eller annan an B Se taxebil. 3 läggning för djur med utrymme för mer än 200 djurenheter, varvid som en djurenhet avses ett fullvuxet nötkreatur, en häst, två ungnöt, tre suggor, tio slaktsvin, tio pälsdjur (avelshonor) eller 100 fjäderfän - mer än 100 men högst 200 djurenheter 01-2 C Se taxebil. 3 Stall eller annan anläggning med utrymme för mer 92-2 C Se taxebil. 3 än 100 hästar men högst 200 hästar Anläggning för torkning av gödsel 01-3 C 6 K VATTENBRUK Fiskodling för en nettoproduktion av mer än C 80 kr/ton 1 ton men högst 20 ton fisk per år Övervintring av mer än 1 ton fisk C 80 kr/ton MALM, MINERAL, KOL, TORV, OLJA MM Framställning, bearbetning eller omvandling av C 6 K bränsle eller bränsleprodukt baserad på torv Berg- eller gruskrossverk eller sorteringsverk för C sand, grus, sten eller morän om verksamheten inte omfattas av prövning enl 12 kap. miljöbalken - mer än ton per år 10 K - mer än men högst ton per år 6 K - mer än men högst ton per år 4 K LIVSMEDELSPRODUKTION MM

10 Slakteri för en produktion baserad på mer än 5 ton C men högst ton slaktvikt per år - mer än 250 men högst ton slaktvikt per år 6 K - mer än 5 men högst 250 ton slaktvikt per år 2 K Charkuteri- eller styckningsanläggning eller an C 6 K läggning för tillverkning av köttkonserver, för en produktion av mer än 400 ton men högst ton per år Rökeri för en produktion av mer än 200 kg rökta C 2 K kött- eller charkuteriprodukter per dygn Anläggning för bearbetning av slaktbiprodukter C 6 K eller animaliskt avfall för en produktion baserad på mer än 10 ton men högst ton råvara per år Anläggning för beredning eller konservering av djur C 4 K hudar som inte sker i anslutning till slakteri, för en produktion baserad på mer än 1 ton hudar per år Anläggning för beredning eller konservering av fisk C 2 K eller skaldjur eller för tillverkning av fiskmjöl eller fiskpellet för en produktion baserad på mer än 10 ton men högst 200 ton råvara per år Rökeri för en produktion av mer än 200 kg rökta C 2 K fisk- eller skaldjursprodukter per dygn Anläggning för beredning eller konservering av C frukt, bär, rotfrukter eller grönsaker för en produktion baserad på mer än 100 ton men högst ton råvara per år - mer än ton men högst ton råvara per år 6 K - mer än 100 ton men högst ton råvara per år 4 K - mer än 10 ton men högst 100 ton råvara per år U 2 K Anläggning för framställning eller raffinering av vege C 6 K tabiliska eller animaliska oljor eller fetter för en produktion av mer än 100 ton men högst ton per år - mer än 10 ton men högst 100 ton per år U 2 K Anläggning för tillverkning av margarin eller andra C 26 K ätbara beredningar av animaliska eller vegetabiliska oljor eller fetter för en produktion av mer än 10 ton men högst ton per år - mer än 1 ton men högst 10 ton per år U 2 K Mejeri eller annan anläggning för tillverkning av C 6 K mjölkbaserade produkter (med undantag av glass) för en produktion baserad på en invägning av mer än 50 ton men högst ton per år - utsläpp av vassle som inte är av spillkaraktär U 2 K Anläggning för tillverkning av glass för en pro C duktion av mer än 10 ton men högst ton per år - mer än 500 men högst ton per år 6 K - mer än 10 men högst 500 ton per år 2 K

11 Anläggning för tillverkning av kvarnprodukter för en produktion av mer än 50 ton men högst C 6 K ton per år - mer än 10 ton men högst 50 ton per år U 4 K Siloanläggning för torkning, rensning eller lagring C 2 K av spannmål Anläggning för framställning av beredda djurfoder C 6 K för en produktion av mer än 500 ton men högst ton spannmålsfodermedel eller mer än 100 ton men högst ton annat fodermedel per år - mer än 100 ton men högst 500 ton spannmålsfoder U 2 K medel eller mer än 10 ton men högst 50 ton annat fodermedel per år Bageri med jästförbrukning om mer än 50 ton per år C 8 K - tillverkning av varmbröd,konditorivaror etc. på U 16 K en produktionsyta överstigande kvm. - mer än men högst kvm. 8 K - mer än men högst kvm 6 K Anläggning för tillverkning av choklad eller kon C fektyr för en produktion av mer än 10 ton men högst ton per år - mer än men högst ton per år 30 K - mer än men högst ton per år 14 K - mer än 1000 men högst 5000 ton per år 6 K - mer än 10 men högst ton per år 4 K Anläggning för tillverkning av mer än 300 ton C pastaprodukter per år - mer än ton per år 6 K - mer än 300 men högst ton per år 2 K Anläggning för rostning av kaffe för en produktion C 6 K av mer än 10 ton men högst ton per år Anläggning för framställning av andra livsmedels C produkter än som tidigare har nämnts för en produktion av mer än 300 ton men högst ton per år - mer än men högst ton per år 10 K - mer än men högst ton per år 6 K - mer än 300 men högst ton per år 2 K Anläggning för blandning eller tappning av destil C 6 K lerade alkoholhaltiga drycker eller för framställning, blandning eller tappning av vin, cider eller andra fruktviner Bryggeri för en produktion av mer än 100 kubik C 4 K meter men högst kubikmeter maltdryck per år Anläggning för framställning av mer än 100 kubik C 6 K meter läskedrycker per år

12 TEXTILVARUPRODUKTION M M Anläggning för blekning, färgning eller annan 17-2 C beredning av textilmaterial, för en produktion av högst 200 ton textilier eller garner per år - mer än 100 men högst 200 ton per år 10 K - mer än 10 men högst 100 ton per år 4 K Linberedningsverk för en produktion av mer än C 4 K 1 ton per år PÄLSSKINNS- OCH LÄDERBEREDNING Anläggning för garvning eller annan beredning av C 6 K pälsskinn för en produktion baserad på mer än 5 ton men högst 100 ton råvara per år -mer än 1 ton men högst 5 ton råvara per år U 2 K Anläggning för garvning eller annan beredning av C 6 K läder för en produktion baserad på mer än 5 ton men högst 100 ton råvara per år - mer än 1 ton men högst 5 ton råvara per år U 2 K TRÄVARUPRODUKTION Sågverk eller anläggning för tillverkning av trä C produkter genom sågning, hyvling eller svarvning där mer än kubikmeter men högst kubikmeter toppmätt volym råvara (rundvirke) eller kubikmeter virke (råvara) förbrukas per år - mer än men högst kubikmeter topp- 20 K mätt volym råvara förbrukas per år - mer än men högst kubikmeter topp- 16 K mätt volym råvara förbrukas per år - mer än men högst kubikmeter topp U 12 K mätt volym råvara förbrukas per år -mer än men högst kubikmeter topp- U 8 K mätt volym råvara förbrukas per år - högst kubikmeter toppmätt volym U 4 K råvara förbrukas per år Anläggning för framställning, bearbetning eller om C vandling av bränsle eller bränsleprodukt baserad på skogs- eller jordbruksprodukt för en produktion baserad på mer än 100 kubikmeter råvara per år eller anläggning för tillverkning av träull, trämjöl, flis, spån, pellets eller liknande - mer än kubikmeter råvara per år 30 K - mer än kubikmeter råvara per år men högst 20 K kubikmeter råvara per år - mer än kubikmeter råvara per år men högst 10 K kubikmeter råvara per år - mer än kubikmeter råvara per år men högst 6 K kubikmeter råvara per år - mer än kubikmeter råvara per år men högst 4 K kubikmeter råvara per år - mer än 100 kubikmeter råvara per år men högst 2 K kubikmeter råvara per år

13 MASSA, PAPPER OCH PAPPERSVARUPRODUKTION Anläggning för tillverkning av pappers- eller papp C 2 K varor med torr process GRAFISK OCH FOTOGRAFISK PRODUKTION Anläggning för klichétillverkning C 4 K Anläggning med utsläpp av processavloppsvatten där C mer än kvadratmeter men högst kvadratmeter fotografiskt material framkallas per år eller anläggning där processavloppsvatten omhändertas och mer än 5000 kvadratmeter men högst kvadratmeter fotografiskt material framkallas per år - mer än kvadratmeter men högst kvad- 8 K ratmeter fotografiskt material framkallas per år, där utsläpp sker av processavloppsvatten - mer än kvadratmeter men högst kvad- 6 K ratmeter material framkallas per år, där utsläpp sker av processavloppsvatten - mer än kvadratmeter men högst K kvadratmeter fotografiskt material framkallas per år, där processavloppsvatten omhändertas PRODUKTION AV KEMIKALIER OCH KEMISKA PRODUKTER M M Anläggning för tillverkning av färg, lack, tryckfärg C 6 K mm för en produktion av mer än 1 ton men högst ton per år Anläggning för tillverkning av rengöringsmedel, C hygien- eller kroppsvårdsprodukter, där tillverkningen omfattar enbart fysikaliska processer, för produktion av - mer än 500 men högst ton per år 6 K - mer än 1 men högst 500 ton per år 2 K Anläggning för tillverkning av gummivaror genom C vulkning för en produktion baserad på mer än 1 ton men högst ton ovulkad gummibehandling per år - mer än 500 men högst ton per år 20 K - mer än 100 men högst 500 ton per år 8 K - mer än 1 men högst 100 ton per år 4 K Anläggning för tillverkning av plastprodukter, C där tillverkningen omfattar ytterligare polymerisation av basplastpolymerer, för en produktion av högst 10 ton per år - högst 10 ton per år 4 K - högst 1 ton per år 2 K

14 Anläggning för tillverkning av mer än 1 ton plast C produkter per år, där tillverkningen inte omfattar ytterligare polymerisation av basplastplymerer och där tillverkningen inte omfattar kalandrering eller beläggning - över 200 ton per år 6 K - över 50 ton men högst 200 ton per år 4 K - över 1 ton men högst 50 ton per år 2 K PRODUKTION AV ICKE-METALLISKA MINERALISKA PRODUKTER Anläggning för tillverkning av glas eller glasvaror C 6 K som omfattar blandning av glasråvaror (mäng), smältning eller syrabehandling av glas, där högst 5 ton glasråvaror med tillsats av bly- eller arsenikföreningar förbrukas per år Anläggning för tillverkning av glas eller glas C 6 K varor som omfattar blandning av glasråvaror (mäng), smältning eller syrabehandling av glas, där högst 500 ton andra glasråvaror förbrukas per år Anläggning för tillverkning av varor av glasfibrer C 2 K Anläggning för framställning av kalk, krita eller C kalkprodukter för en produktion av högst ton per år - mer än men högst ton per år 6 K - högst ton per år 2 K Anläggning för tillverkning av mer än 50 ton C 6 K per år av betong eller varor av betong eller cement Anläggning för tillverkning av stenvaror för C 6 K byggändamål Asfaltverk eller oljegrusverk C - asfaltverk 6 K - oljegrusverk 4 K Anläggning för tillverkning av varor av asfalt C 6 K PRODUKTION AV ELEKTRISKA ARTIKLAR Anläggning för tillverkning eller reparation av C 6 K kvicksilverinnehållande ljuskällor

15 VERKSAMHETER FÖR EL, GAS, VÄRME OCH KYLA Anläggning för förgasning eller förbränning med 40-3 C en total installerad tillförd effekt av mer än 500 kw men högst 10 MW, av annat bränsle än enbart eldningsolja eller bränslegas - total installerad tillförd effekt av mer än 2 MW 6 K men högst 10 MW - total installerad tillförd effekt av mer än 500 kw 2 K men högst 2 MW Stationär förbränningsmotor med en total in C 2 K stallerad tillförd effekt av mer än 500 kw men högst 10 MW, som är avsedd för annat ändamål än enbart som reservaggregat vid elbortfall Gruppstation med vindkraftverk eller vindkraft C 2 K verk med enstaka aggregat för en sammanlagd uteffekt av mer än 125 kw men högst 1 MW Anläggning för utvinning - på annat sätt än genom C vattentäkt - av värme eller kyla ur mark, luft, vattendrag, sjö eller annat vattenområde eller ur grundvatten eller avloppsvatten för en uteffekt av mer än 15 kw men högst 10 MW - mer än 500 kw men högst 10 MW 2 K Anläggning för lagring av värme i mark, vatten C 2 K drag, sjö eller annat vattenområde eller i grundvatten för en tillförd energimängd av mer än MWh VATTENFÖRSÖRJNING Vattenverk för mer än personer 41.0 C - med kemsteg för mer än personer med kemsteg för mer än men högst personer utan kemsteg och för mer än personer MOTORFORDON OCH DRIVMEDEL Automatbiltvätt eller annan anläggning för tvättning C 4 K av motorfordon dimensionerad för mer än tvättar av personbilar per år eller mer än tvättar av andra fordon såsom lastbilar, traktorer eller andra vägfordon per år Anläggning där mer än kubikmeter motor C bränslen hanteras per år - mer än kubikmeter hanteras per år 6 K - mer än men högst kubikmeter hanteras per år 4 K - mer än men högst kubikmeter hanteras per år 2 K Fordonsverkstäder vars yta uppgår till U

16 - mer än kvadratmeter 6 K - mer än 500 men högst kvadratmeter 4 K INFRASTRUKTUR Annan flygplats där mer än 100 flygrörelser per år C 2 K äger rum som inte omfattas av punkterna eller LABORATORIER Kemiska eller biologiska laboratorier för forskning C 4 K och utveckling med en total golvyta som är större än kvadratmeter Kemiska eller biologiska laboratorier för utbildning C 2 K med en total golvyta som är större än kvadratmeter SKJUTBANOR, SKJUTFÄLT Civil skjutbana som är stadigvarande inrättad för C skjutning med skarp ammunition utomhus - mer än skott per år - mer än men högst skott per år HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Annat sjukhus än akutsjukhus C 6 K AVLOPPSRENING Avloppsanläggning som är dimensionerad för C mer än 25 men högst personekvivalenter - mer än 200 men högst personekvivalenter 8 K - mer än 100 men högst 200 personekvivalenter 4 K - mer än 25 men högst 100 personekvivalenter 2 K HANTERING AV SKROT ELLER ANNAT AVFALL ÄN FARLIGT AVFALL Anläggning för återvinning av skrot eller avfall 37-2 C genom fragmentering eller annan bearbetning samt skrotupplag, om den hanterade avfallsmängden skrot eller avfall är högst ton per år (omfattar inte farligt avfall) - mer än men högst ton per år 8 K - mer än men högst ton per år 4 K bilfragmenteringsanläggning med malningsanläggning eller motsvarande - med egen anläggning för deponering av avfall 32 K - utan egen anläggning för deponering av avfall 12 K Anläggning för sortering eller omlastning av av C 4 K fall, om den hanterade avfallsmängden är mer än ton men högst ton per år (omfattar

17 inte farligt avfall) Anläggning för mellanlagring av avfall, om till C 2 K fört avfall lagras kortare tid än ett år och den totala avfallsmängden är mer än 10 ton men högst ton vid något enskilt tillfälle under året (omfattar inte farligt avfall) Mellanlagring av avfall på plats från vilken av C 2 K fallet avses borttransporteras inom ett år och nytt avfall inte tillförs platsen, om den tillförda mängden avfall är mer än 10 ton (omfattar inte farligt avfall) Anläggning för deponering, förbränning eller C 2 K annan behandling än biologisk behandling av avfall om den tillförda mängden avfall är högst 50 ton per år (omfattar inte farligt avfall) Anläggning för biologisk behandling av av C fall om den tillförda mängden avfall är mer än 10 ton men högst 200 ton per år (omfattar inte farligt avfall) - mer än 100 men högst 200 ton per år 4 K - mer än 10 men högst 100 ton per år 2 K Uppläggning eller utsläpp av fast avfall (om C 2 K fattar inte farligt avfall) eller något annat fast ämne på ett sätt som kan förorena mark, vattenområde eller grundvatten och där föroreningsrisken bedöms som ringa FÖRORENAD MARK Behandling av förorenad mark, förorenat grund C vatten eller förorenade sediment (in situ) - 28 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd -behandling avser mer än ton 26 K - behandling avser högst ton 10 K MOTORBANOR Anläggning för motorsport eller halkövning C eller provning av motordrivna fordon TVÄTTERIER Tvätteri för mer än 1 ton tvättgods per dygn C eller där perkloretylen eller andra organiska lösningsmedel förbrukas - mer än 10 ton tvättgods per dygn 8 K - mer än 1 men högst 10 ton tvättgods per dygn 4 K Kemtvätt och lösningsmedelsförbrukning över 100 kg/år Kemtvätt och lösningsmedelsförbrukning under 100 kg/år 4 K 2 K

18 Tvätteri för mindre än 1 ton tvättgods per dygn U 4 K Benämning av miljöfarlig process eller hantering Kod Prövnings- Tillsynssom skall tillståndprövas eller anmälas enligt nivå avgift 9 kap. 6 miljöbalken PROCESSER SOM FÖRANLEDER MILJÖPRÖVNING Ytbehandling av metall där verksamheten inte medför -y2 C 4 K utsläpp till avloppsvatten, betning med betpasta, järnfosfatering, torrtrumling, blästring, härdning, vattenbaserad avfettning eller våttrumling av aluminium eller stål (med undantag av termisk ytbehandling som prövas enligt -y1) Ytbehandling av metall genom metallbeläggning -y3 C med enbart ädelmetaller där vattenförbrukningen är högst 5 kubikmeter per år - mer än 1 kubikmeter men högst 5 kubikmeter per år 2 K Borttagning av lack eller färg från material av metall -a2 C med termiska eller kemiska metoder för högst 10 ton metallgods per år - mer än 1 ton men högst 10 ton metallgods per år 4 K Gjutning för en produktion av högst 100 ton per år -g2 C 4 K av järn, stål, aluminium eller magnesium Gjutning för en produktion av högst 10 ton per år -g5 C 2 K av andra metaller än järn, stål, aluminium eller magnesium Verkstadsindustri med mer än kvadrat- -v3 C 10 K meter verkstadsyta (inklusive yta för montering) men högst kvadratmeter verkstadsyta (exklusive yta för enbart montering) Verkstadsindustri med högst kvadrat- -m2 C meter verkstadsyta (inklusive yta för montering) där det förekommer metallbearbetning och där antalet maskinbearbetningsplatser är fler än 5 men högst 40 - mer än men högst kvadratmeter 6 K verkstadsyta - högst kvadratmeter verkstadsyta 2 K HANTERING AV VISSA KEMISKA ÄMNEN MM SOM SKALL MILJÖPRÖVAS Förbrukning av mer än 500 kg men högst 5 ton -o3 C halogenerade organiska lösningsmedel eller förbrukning av mer än 500 kg men högst 10 ton organiska lösningsmedel (dock ej mineralolja eller vegetabilisk olja i ark- och tidningsoffsetfärg) per år - mer än 3 ton men högst 10 ton organiska lös- 6 K

19 ningsmedel per år - mer än 1 ton men högst 3 ton organiska lös- 4 K ningsmedel per år - mer än 500 kg men högst 1 ton organiska lös- 2 K ningsmedel per år - mer än 1 ton men högst 5 ton halogenerade lösningsmedel 6 K Framställning av produkter där mer än 10 ton -o5 C men högst 500 ton organiska lösningsmedel ingår per år - mer än 100 men högst 500 ton organiska lös- 12 K ningsmedel ingår per år - mer än 10 men högst 100 ton organiska lös- 4 K ningsmedel ingår per år - mer än 1 ton men högst 10 ton organiska lös- U 6 K ningsmedel ingår per år -mer än 500 kg men högst 1 ton halogenerade U 2 K lösningsmedel Framställning av produkter där mer än 1 ton men -h2 C 6 K högst 10 ton halogenerade organiska lösningsmedel ingår per år Omtappning av mer än 100 kg men högst 1 ton -h5 C 2 K fullständigt halogenerade brom- eller klorfluorkarboner per år Omtappning av mer än 1 ton men högst 10 ton -h6 C 2 K ofullständigt halogenerade brom- eller klorfluorkarboner per år Förbrukning av mer än 20 ton färg eller lack -p1 C 6 K eller 10 ton pulver per år Lackering sker med mer än 1 ton men högst 10 ton -p2 U 6 K pulver per år Hantering av mer än ton men högst -k2 C 6 K ton olja eller andra kemiska produkter per år - mer än ton men högst ton olja eller -k3 U 4 K andra kemiska produkter per år - mer än 100 ton men högst ton olja eller U 2 K andra kemiska produkter per år Lagring av mer än ton kol, torv eller -f1 C 4 K bränsleflis eller annat trädbränsle per år - mer än men högst ton kol, torv eller -f2 U 2 K bränsleflis eller annat trädbränsle per år Lagring av timmer på land med begjutning av -t2 C vatten eller anläggning för lagring av timmer i vatten, om lagerkapaciteten är mer än 500 kubikmeter men högst kubikmeter toppmätt volym eller lagring av timmer på land utan begjutning av vatten om lagerkapaciteten är mer än 500 kubikmeter toppmätt volym

20 - mer än men högst kubikmeter toppmätt volym - mer än 500 men högst kubikmeter toppmätt volym 8 K 6 K - mer än 500 kubikmeter toppmätt volym på land utan vattenbegjutning 4 K

21 TAXEBILAGA 3 Prövning och tillsyn enligt djurskyddslagen och miljöbalken Prövning Prövning av ansökan om tillstånd för viss yrkesmässig djurhållning enligt 16 djurskyddslagen (1988:534) avseende: 1. Uppfödning, försäljning och förvaring av hundar. 1 K 2. Hästar i ridskoleverksamhet 1 K 3. Uppfödning av pälsdjur 1 K Prövning av ansökan om godkännande av lokal för yrkesmässig handel med sällskapsdjur enligt 21 djurskyddsförordningen (1988:539). 1 K Tillsyn Tillsyn av yrkesmässig djurhållning avseende hundar enligt 16 djurskyddslagen (fast besöksavgift). 1 K Tillsyn av lokal för yrkesmässig handel med sällskapsdjur enligt 21 djurskyddsförordningen (fast besöksavgift). 0,6 K Tillsyn av lantbruk, ridskola, ridanläggning eller annan anläggning för djur: Antal djurenheter Miljöskyddstillsyn Djurskyddstillsyn ,6 K (besöksavgift) 0,2 K (besöksavgift) ,8 K 0,6 K ,0 K 1,0 K ,4 K 2,0 K (årsavgift) mer än 200 1,8 K 3,0 K Med en enhet avses ett fullvuxet nötkreatur, en häst, två ungnöt, tre suggor, tio slaktsvin, tio pälsdjur (avelshonor) eller 100 fjäderfän.

22 I tillsynsavgiften ingår en uppföljande inspektion av villkor eller förelägganden som meddelats. För ytterligare tillsyn debiteras timavgift. Övrig tillsyn enligt djurskyddslagen och miljöbalken. Timdebitering

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område för Smedjebackens kommun

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område för Smedjebackens kommun Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område för Smedjebackens kommun Antagen av kommunfullmäktige Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Smedjebackens kommuns kostnader för

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Sida 1 av 5 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Piteå kommuns kostnader för prövning och tillsyn enligt miljöbalken eller bestämmelser

Läs mer

Taxa för Prövning och Tillsyn inom Miljöbalkens område

Taxa för Prövning och Tillsyn inom Miljöbalkens område Taxa för Prövning och Tillsyn inom Miljöbalkens område Mariestad Töreboda Gullspång Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2017-12-11 Töreboda 2017-12-18 Gullspång 2017-12-12 Indexreglerad av Miljö- och

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken (SFS 1988:808)

Taxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken (SFS 1988:808) Taxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken (SFS 1988:808) Typ av dokument Taxa Beslutat av Kommunfullmäktige Beslutsdatum 2018-01-01 Diarienummer 0115/18 Dokumentägare Giltighetstid Framtagen av

Läs mer

Kommunal författningssamling

Kommunal författningssamling Kommunal författningssamling Taxa 2011 nr 7 Taxa för tillsyn och prövning inom miljöbalkens område samt strålskyddslagen Antagen av kommunfullmäktige den 1 december 2011 217 Gäller fr o m den 1 januari

Läs mer

MOTALA KOMMUN. 03/KS 03491 KFS 2009:4 Ers KFS 2004:2 TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE

MOTALA KOMMUN. 03/KS 03491 KFS 2009:4 Ers KFS 2004:2 TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE MOTALA KOMMUN 03/KS 03491 KFS 2009:4 Ers KFS 2004:2 TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE Antagen av kommunfullmäktige 2009-02-23, 24 gäller fr o m 2009-03-01. Taxa för prövning och tillsyn

Läs mer

Riktlinjer för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Riktlinjer för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Riktlinjer för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område med bilagorna avgifter och avgiftsklasser Dokumenttyp Fastställd Riktlinjer Av bygg- och miljönämnden 2017-06-14, 31 Detta dokument gäller för

Läs mer

Taxa för Lessebo kommuns prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för Lessebo kommuns prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Taxa för Lessebo kommuns prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Antagen av Lessebo kommunfullmäktige 2013-10-28, 64 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser

Läs mer

Indexändrad taxa, prisindex för kommunal verksamhet (PKV), basår oktober 2016). Taxan gäller från och med MBN , 203

Indexändrad taxa, prisindex för kommunal verksamhet (PKV), basår oktober 2016). Taxan gäller från och med MBN , 203 FÖRFATTNINGSSAMLING (2.2.1) Taxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken (SFS 1998:808). Fastställd av kommunfullmäktige 2016-11-10, 123. Indexändrad taxa, prisindex för kommunal verksamhet (PKV),

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område 1(5) Kommunfullmäktige Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för s kostnader för prövning och tillsyn enligt miljöbalken eller bestämmelser

Läs mer

Taxa fö r prö vning öch tillsyn inöm miljö balkens ömra de Fastställd av Kommunfullmäktige den 1 februari 2012

Taxa fö r prö vning öch tillsyn inöm miljö balkens ömra de Fastställd av Kommunfullmäktige den 1 februari 2012 Taxa fö r prö vning öch tillsyn inöm miljö balkens ömra de Fastställd av Kommunfullmäktige den 1 februari 2012 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Vellinge kommuns kostnader för prövning

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Beslutad i KF datum: 2010-11-15 Reviderad datum: Gällande fr.o.m 2011-01-01 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Enligt 27 kap 1 miljöbalken (SFS 1998:808) och 1 kap 1 förordningen (SFS

Läs mer

TAXA för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

TAXA för prövning och tillsyn enligt miljöbalken TAXA för prövning och tillsyn enligt miljöbalken MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Denna taxa är antagen och fastställd av kommunfullmäktige i Hammarö kommun 2012-11-26, Kf 86 Taxan träder i kraft 2013-01-01

Läs mer

TAXA FÖR TILLSYN OCH PRÖVNING INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE

TAXA FÖR TILLSYN OCH PRÖVNING INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE TAXA FÖR TILLSYN OCH PRÖVNING INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE Antagen av Kommunfullmäktige 2008-11-27, 253, reviderad av Kommunfullmäktige 2009-11-26, 201 reviderad av Kommunfullmäktige 2010-11-25, 239 reviderad

Läs mer

Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken Sid 1 (5) Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds

Läs mer

Taxa för Hässleholms kommuns prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Taxa för Hässleholms kommuns prövning och tillsyn enligt miljöbalken KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING F 10 1(1) Gäller från 2014-01-01 2013/928 420 Antagen: kommunfullmäktige 2007-12-17 144 och ändrad senast 2013-12-16 151 Taxa för Hässleholms kommuns prövning och tillsyn enligt

Läs mer

Miljöbalkstaxa. Grästorps kommun. Fastställd av kommunfullmäktige 2003, 89 Reviderad , 120, , 102, och , 96

Miljöbalkstaxa. Grästorps kommun. Fastställd av kommunfullmäktige 2003, 89 Reviderad , 120, , 102, och , 96 Grästorps kommun Miljöbalkstaxa Dnr 361/2017 Miljöbalkstaxa Fastställd av kommunfullmäktige 2003, 89 Reviderad 2009-12-17, 120, 2015-11-23, 102, och 2017-11-27, 96 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller

Läs mer

Taxa miljö- och byggnadsnämnden

Taxa miljö- och byggnadsnämnden 1(8) Taxa miljö- och byggnadsnämnden Taxa för prövning, tillsyn och kontroll enligt följande lagstiftning; miljöbalken (SFS 1998:808), strålskyddslagen (SFS 1988:220), livsmedelslagen (SFS 2006:805), lagen

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område samt tillsyn enligt strålskyddslagen

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område samt tillsyn enligt strålskyddslagen Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område samt tillsyn enligt strålskyddslagen Godkänd av miljö och byggnämnden 2011-11-03, MBN 125 Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-13, KF 165 2(6) Taxa

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken 1 (5) Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Mora Orsa miljönämnds kostnader för prövning och tillsyn enligt miljöbalken eller bestämmelser

Läs mer

ORSA KOMMUN MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSKONTORET

ORSA KOMMUN MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSKONTORET ORSA KOMMUN MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSKONTORET 1 (5) Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Miljö- och hälsoskyddsnämndens kostnader

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område inom Lysekil kommun

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område inom Lysekil kommun 2017-11-02 Sid 1/5 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område inom Lysekil kommun Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Lysekil kommuns kostnader för prövning och tillsyn

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Karlstads kommun

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Karlstads kommun 1 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Karlstads kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2014-12-18, 25, att börja gälla från och med den 1 januari 2015. Indexuppräknad av miljönämnden

Läs mer

Taxa inom miljöbalkens (SFS 1998:808) område

Taxa inom miljöbalkens (SFS 1998:808) område Bilaga 1. Sbn 180 2010-10-19 dnr 2010.357 406 Sida 1 av 3 Taxa inom miljöbalkens (SFS 1998:808) område Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Haparanda kommuns kostnader för prövning och

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens (1998:808) område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens (1998:808) område Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens (1998:808) område Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Piteå kommuns miljö- och tillsynsnämnds kostnader för prövning och tillsyn enligt

Läs mer

Taxa Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Taxa Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 1(5) Taxa Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 2(5) - prövning och tillsyn enligt miljöbalken och strålskyddslagen Enligt 27 kap 1 i miljöbalken (1998:808), 16a i strålskyddsförordningen (1988:293) får

Läs mer

Höglandstaxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken i Sävsjö kommun

Höglandstaxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken i Sävsjö kommun Höglandstaxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken i Sävsjö kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-11-19 22 2 Höglandstaxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser

Läs mer

STYRDOKUMENT Fastställd av kommunfullmäktige , KF 109

STYRDOKUMENT Fastställd av kommunfullmäktige , KF 109 STYRDOKUMENT 2015-10-27 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Fastställd av kommunfullmäktige 2015-11-30, KF 109 Denna taxa ersätter taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Läs mer

Taxa. Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område. och uppdragsverksamhet MBN

Taxa. Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område. och uppdragsverksamhet MBN MBN14-494 406 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område och uppdragsverksamhet Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Upprättad 2014-10-21 Antagen av KF 2014-12-15

Läs mer

Taxebestämmelser för prövning och tillsyn inom miljöbalkens (1998:808) område

Taxebestämmelser för prövning och tillsyn inom miljöbalkens (1998:808) område 1 (7) Taxebestämmelser för prövning och tillsyn inom miljöbalkens (1998:808) område Antagen av kommunfullmäktige 2014-11-24 89, indexuppräknad för 2015 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter

Läs mer

Taxa utifrån risk- och resursbedömning för miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.

Taxa utifrån risk- och resursbedömning för miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Kundservice tel: 0485-880 00 Telefon / Besökstid vardagar 8.00 16.00 http:// www.borgholm.se Taxa Miljö- och hälsoskydd Taxa utifrån risk- och resursbedömning för miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.

Läs mer

TAXA Inom miljöbalkens område

TAXA Inom miljöbalkens område TAXA Inom miljöbalkens område Denna taxa är antagen och fastställd av kommunfullmäktige i Filipstads kommun 2013-12-12 114 Revidering av timavgift KF 2015-11-12 110 Föreskrifter Filipstads kommuns taxa

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Bygg- och miljöenheten Antagen av KF 13-03-27 39 Reviderad av KF 15-03-11 41 (bilaga 3) Reviderad av KF 17-04-12 55 (bilaga 1) Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område 2(8) Innehållsförteckning

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område 1 (5) 2015-02-05 Dnr 2014.2775.11 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område 1. Inledande bestämmelser 2. Taxebilaga 1, avgiften för prövning eller tillsyn. 3. Taxebilaga 2, placering i avgiftsklass

Läs mer

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 25 A TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 25 A TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN 1 ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 25 A TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN Antagen av kommunfullmäktige 2018-11-26, att gälla från och med 2019-01-01. Enligt 27 kap. 1 miljöbalken (SFS

Läs mer

Nordmalings kommuns taxa för verksamhet enligt Miljöbalken

Nordmalings kommuns taxa för verksamhet enligt Miljöbalken Nordmalings kommuns taxa för verksamhet enligt Miljöbalken Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område 1. Inledande bestämmelser 2. Taxebilaga 1, fast avgift för prövning eller tillsyn. 3. Taxebilaga

Läs mer

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE FÖRFATTNINGSSAMLING Nr MB 31 d 1 (6) TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE Fastställd av kommunfullmäktige 2019-05-27 112 Gäller fr o m 2019-07-01 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller

Läs mer

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 39 / 2014 TAXA FÖR MILJÖ- OCH STADSBYGGNADSNÄMNDENS PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE antagen av kommunfullmäktige den 24 november 2014 och gällande från

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Gäller från 1 januari 2019 Dokumenttyp: Regel Diarienummer: KS-2018/595 Beslutande nämnd: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2018-11-21 Giltighetstid:

Läs mer

Taxa 2016 för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet för tillsyn inom miljöbalkens område i Varbergs kommun

Taxa 2016 för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet för tillsyn inom miljöbalkens område i Varbergs kommun Taxa 2016 för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet för tillsyn inom miljöbalkens område i Varbergs kommun Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Varbergs kommuns kostnader för prövning

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser 1 Taxan gäller avgifter för miljö- och konsumentnämndens kostnader för prövning och tillsyn enligt miljöbalken (1998:808),

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Grums kommun

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Grums kommun TAXA 1(6) Datum 2018-12-20 Antaget av Kommunfullmäktige Reviderat datum 2019-01-07 Paragraf 144 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Grums kommun 2(6) Taxa för prövning och tillsyn

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens, strålskyddslagens och tobakslagens områden m.m.

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens, strålskyddslagens och tobakslagens områden m.m. Sid 1 (5) 2015-12-22 Dnr. 15SBN426 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens, strålskyddslagens och tobakslagens områden m.m. I Gävle kommun är det Samhällsbyggnadsnämnden som svarar för prövning

Läs mer

Taxa för Tjörns kommun för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för Tjörns kommun för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Dnr 2016-1734 Taxa för Tjörns kommun för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Tjörns kommuns kostnader för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Läs mer

Taxa enligt miljöbalken

Taxa enligt miljöbalken Taxa enligt miljöbalken För prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-27 107 Innehållsförteckning Inledande bestämmelser... 1 Timtaxa... 2 Avgifter... 2 Avgifter

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Sida 1 av 5 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Antagen av komunfullmäktige 31 oktober 2016, 213 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Örnsköldsviks kommuns kostnader

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken och strålskyddslagen

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken och strålskyddslagen 1 (5) Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Miljökontoret 2016-01-18 Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken och strålskyddslagen Enligt 27 kap 1 i miljöbalken (1998:808) och 16 a i strålskyddsförordningen

Läs mer

Taxa inom miljöbalkens (1998:808) område

Taxa inom miljöbalkens (1998:808) område GÄLLIVARE KOMMUNS Sid 1 (25) FÖRFATTNINGSSAMLING TAXOR OH AVGIFTER KOM 2007:322 406 Taxa enligt miljöbalken Fastställd av kommunfullmäktige Gäller fr o m 2007-08-27, 128 2008-01-01 Taxa inom miljöbalkens

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Taxa för kommunens verksamhet inom miljöbalkens (1998:808) område Antagen av kommunfullmäktige 2009-12-16, 116 att gälla från och med 2010-01-01 Reviderad av kommunfullmäktige ( 6) 2010-12-15, 146 att

Läs mer

BMN av 11. Bilaga 2, KF 7/2019 Sidan 1 av 11. Taxa för. Miljöbalken

BMN av 11. Bilaga 2, KF 7/2019 Sidan 1 av 11. Taxa för. Miljöbalken Sidan 1 av 11 Bilaga 3 BMN BMN-2016-2313 168 /2018 1 av 11 Taxa för Miljöbalken Sidan 2 av 11 2 av 11 Innehållsförteckning Taxa för miljöbalken i Östhammars kommun... 1 Inledande bestämmelser... 3 Avgift

Läs mer

Taxebilaga 1 och 2 är oförändrad i förslaget.

Taxebilaga 1 och 2 är oförändrad i förslaget. 4 TIERPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utskottet samhällsbyg 2013-10-09 01 (345) 121 Dnr Ks 2013.714 1.6.2 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Beslut Utskottet samhällsbyggnad föreslår

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Eksjö kommun

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Eksjö kommun 1(5) 2015-10-14 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Eksjö kommun Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Eksjö kommuns kostnader för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling

Laholms kommuns författningssamling Laholms kommuns författningssamling 2.8.1 A Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område, taxebilaga A Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER

Läs mer

Taxabestämmelser för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxabestämmelser för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område 1(5) Monica Friman, 0611-34 81 97 monica.friman@harnosand.se Taxabestämmelser för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Härnösand kommuns

Läs mer

Bilaga 4 B till miljöavdelningens taxa Klassningsbilaga gällande tillsyn inom miljö- och hälsoskydd

Bilaga 4 B till miljöavdelningens taxa Klassningsbilaga gällande tillsyn inom miljö- och hälsoskydd AVGIFT ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN i övrigt över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. 2-5 ) efterlevs SKYDD AV NATUREN av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av

Läs mer

Taxa 2019 för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Varbergs kommun

Taxa 2019 för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Varbergs kommun Miljö- och hälsoskyddsförvaltning Taxa 2019 för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Varbergs kommun Dokumenttyp: Taxa 2019 Beslutad av: Miljö-

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område, Östhammars kommun BMN

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område, Östhammars kommun BMN BMN-2016-2313 Taxa 2017 för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område, Östhammars kommun Antagen av Kommunfullmäktige 82/2014, Dnr KS2014-479 Ny timtaxa reviderad av Kommunfullmäktige 133/2016, Dnr

Läs mer

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OCH STRÅLSKYDDSLAGENS OMRÅDE Miljö- och byggnämnden

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OCH STRÅLSKYDDSLAGENS OMRÅDE Miljö- och byggnämnden TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OCH STRÅLSKYDDSLAGENS OMRÅDE Miljö- och byggnämnden Antagen av Kommunfullmäktige Beslutsdatum/paragraf 201X-XX-XX Xx Föreslag av MBN, 91 Giltighetstid tills

Läs mer

En komplett taxa enligt den föreslagna modellen består av 4 delar.

En komplett taxa enligt den föreslagna modellen består av 4 delar. TAXABESTÄMMELSER 2018-05-30 1 (6) Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Michael Öhlund Taxabestämmelser Detta underlag till taxa inom miljöbalkens område förslag har tagits fram av Sveriges Kommuner

Läs mer

Taxa för tillsyn och prövning inom miljöbalkens område

Taxa för tillsyn och prövning inom miljöbalkens område 2017-10-23 Fastställd av KF 2017-12-18 Taxa för tillsyn och prövning inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för miljönämndens i Sundsvalls kommun kostnader för prövning

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Antagen av kf 2000-11-27 99 Senaste reviderad 2008-01-01 TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE Inledande bestämmelser 1 Denna taxa

Läs mer

Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden

Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden Datum: 2014-01-21 1(6) Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden och Tillsynsnämnden Miljö Antagen av Kommunfullmäktige 38 2015-06-17 Gäller från och med 2016-01-01 Textdel 2015-02-13 Hylte kommun Storgatan 8 Tfn

Läs mer

Miljötaxa för tillsyn enligt Miljöbalken 2018

Miljötaxa för tillsyn enligt Miljöbalken 2018 Miljötaxa för tillsyn enligt Miljöbalken 2018 Bilaga 1 Typ av dokument Taxor och avgifter Beslutat av Kommunfullmäktige Beslutsdatum 2007-12-17 Diarienummer 700/09 Dokumentägare Miljö Hälsoskydd Giltighetstid

Läs mer

2. övriga. 1. Bergvärmepump. I. Bergvärmepump. I. Inrätta avloppsanordning utan vattentoalett 2. Ändra befintlig avloppsanläggning

2. övriga. 1. Bergvärmepump. I. Bergvärmepump. I. Inrätta avloppsanordning utan vattentoalett 2. Ändra befintlig avloppsanläggning FÖRSLAG TILL REV IDER INGAR (gu lmarkerad text) 2016-08-25 Taxebilaga 1 Miljöfarlig verksamhet Prövning Prövning av ansökan att anordna avloppsanordning eller anslutning av vattentoalett enligt 13 förordningen

Läs mer

Prövning Prövning av ansökan om dispens från föreskrifter för naturkulturreservat, naturminne och vattenskyddsområde som kommunen beslutat om

Prövning Prövning av ansökan om dispens från föreskrifter för naturkulturreservat, naturminne och vattenskyddsområde som kommunen beslutat om Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (7) Miljö- och hälsoskyddsavdelningen 2007-12-20 Bilaga 1 NATURVÅRD av ansökan om dispens från föreskrifter för naturkulturreservat, naturminne och vattenskyddsområde som

Läs mer

Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1. 2015 Timavgift 800

Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1. 2015 Timavgift 800 Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1. Fastställd av kommunfullmäktige 2005-11-17, 87. Indexändrad taxa (KPI), gäller från och med 2015-01-01. 2015 800 Avgiftsunderlag Avgift 2015 (kr) GENERELLT Tillsynsavgifter

Läs mer

Taxor för tillsyn och prövning inom miljöbalkens område

Taxor för tillsyn och prövning inom miljöbalkens område Taxor för tillsyn och prövning inom miljöbalkens område Taxebilaga 1 Gäller från 2009-04-01 Fastställd av kommunfullmäktige 2008-11-26 78 Reviderad av kommunfullmäktige 2009-02-23 6 Taxor för tillsyn och

Läs mer

TAXOR OCH AVGIFTER 2018 (Miljö- och byggnämnden) Datum: Diarienummer: 2017/0742-8

TAXOR OCH AVGIFTER 2018 (Miljö- och byggnämnden) Datum: Diarienummer: 2017/0742-8 TAXOR OCH AVGIFTER 2018 (Miljö- och byggnämnden) Datum: 2017-09-14 Diarienummer: 2017/0742-8 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Taxor inom området Miljö... 4 a. Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken (enligt

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Åre kommun, Samhällsbyggnadsnämnden 1(7) Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN i övrigt över att

Läs mer

Taxebilaga 1 SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENL. 9 KAP MILJÖBALKEN AVGIFT

Taxebilaga 1 SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENL. 9 KAP MILJÖBALKEN AVGIFT Taxebilaga 1 SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN AVGIFT av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd som inte får utföras utan tillstånd

Läs mer

TAXOR OCH AVGIFTER 2017 (Miljö- och bygglovsavdelningen) Datum: Rev Diarienummer: 2016/

TAXOR OCH AVGIFTER 2017 (Miljö- och bygglovsavdelningen) Datum: Rev Diarienummer: 2016/ TAXOR OCH AVGIFTER 2017 (Miljö- och bygglovsavdelningen) Datum: 2016-10-18. Rev. 2017-01-27 Diarienummer: 2016/1060-11 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Taxor inom området Miljö... 4 a. Taxa för prövning och tillsyn

Läs mer

Avgifter för prövning och tillsyn

Avgifter för prövning och tillsyn Samhällsbyggnadsförvaltningen Avgifter för prövning och tillsyn Skydd av naturen av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd som inte får

Läs mer

Taxebilaga 1 Ärendetyper

Taxebilaga 1 Ärendetyper Taxebilaga 1 Ärendetyper AVGIFT SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd som inte får utföras utan

Läs mer

2. Ändring av avloppsanordning enligt 14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

2. Ändring av avloppsanordning enligt 14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Taxebilaga 1 Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken i Grums kommun MILJÖFARLIG VERKSAMHET av ansökan om inrättande av avloppsanordning eller anslutning av vattentoalett enligt 13 förordningen

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område med taxebilaga 1

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område med taxebilaga 1 Upplands-Bro kommun Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område med taxebilaga 1 Gäller from 2016-01-01 Beslut i kommunfullmäktige 2015-11-18 122 Upplands-Bro kommun Taxa för prövning och tillsyn

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Fastställd av KF 2014-12-16 118 Utgivare: Förvaltningen för samhällsplanering Gäller från: 1 januari 2015 Antagen: KF 2014-12-16 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser

Läs mer

vattenskyddsområde Handläggning av anmälan för samråd enligt 12 kap. 6 miljöbalken timavgift

vattenskyddsområde Handläggning av anmälan för samråd enligt 12 kap. 6 miljöbalken timavgift Taxebilaga 1 SKYDD AV NATUREN av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna Bostadsändamål Annat ändamål av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd som inte får utföras utan tillstånd

Läs mer

Katrineholms kommuns författningssamling

Katrineholms kommuns författningssamling Kommunstyrelsens handling nr 63/2007 Katrineholms kommuns författningssamling Nr 4.1 Taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet enligt djurskyddslagen m.m. (SFS 1988:534) Antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN AVGIFT i övrigt över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap.

Läs mer

Avgiften för varje timme nedlagd handläggningstid på ärenden markerade med timavgift i taxebilaga 1 är 1134 kronor

Avgiften för varje timme nedlagd handläggningstid på ärenden markerade med timavgift i taxebilaga 1 är 1134 kronor Taxebilaga 1 Avgiften för varje timme nedlagd handläggningstid på ärenden markerade med i taxebilaga 1 är 1134 kronor SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN Antal timmar av ansökan om tillstånd till verksamhet

Läs mer

Skydd av naturen enl. 7 kap miljöbalken

Skydd av naturen enl. 7 kap miljöbalken Information om taxa Avgiften (timtaxan) är beslutad i kommunfullmäktige genom beslut 2016-10-13, Kf 92. Denna avgift baseras på ett prisindex som kallas för PKV. Timtaxan kan därmed förändras varje år.

Läs mer

Bilaga 1 Fasta avgifter

Bilaga 1 Fasta avgifter Bilaga 1 Fasta avgifter ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. i övrigt AVGIFT över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. 2-5 ) efterlevs i de fall tillsynen inte ingår i den årliga tillsynsavgiften

Läs mer

FALKENBERGS KOMMUNS BILAGA A TILL 2.28 FÖRFATTNINGSSAMLING

FALKENBERGS KOMMUNS BILAGA A TILL 2.28 FÖRFATTNINGSSAMLING Taxebilaga A till taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område. Avgift = Grundbelopp 855 kr X antal h VERKSAMHETER M M NATURVÅRD Gäller fr o m 2015-01-01 Handläggning av anmälan om en verksamhet

Läs mer

SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENL. 9 KAP MILJÖBALKEN. Datum Taxebilaga 1 2010-12-20 Sida 1 av 5 AVGIFT

SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENL. 9 KAP MILJÖBALKEN. Datum Taxebilaga 1 2010-12-20 Sida 1 av 5 AVGIFT Sida 1 av 5 SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd som inte får utföras utan tillstånd enligt

Läs mer

Taxebilaga 1. Sida 1 av 6. Avgifter för prövning av ansökan och dispens, handläggning av anmälan, information och underrättelse samt övrig tillsyn

Taxebilaga 1. Sida 1 av 6. Avgifter för prövning av ansökan och dispens, handläggning av anmälan, information och underrättelse samt övrig tillsyn Sida 1 av 6 Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan och dispens, handläggning av anmälan, information och underrättelse samt övrig tillsyn Antagen av komunfullmäktige 31 oktober 2016, 213 Denna taxa

Läs mer

Grund för uttag av avgift för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Grund för uttag av avgift för prövning och tillsyn enligt miljöbalken AXEBILAGA 1 1 (5) Grund för uttag av avgift för prövning och tillsyn enligt miljöbalken a = timtaxa (timavgift) = timtaxa x nedlagd tid i ärendet ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER MM. (2 KAP illsyn i övrigt illsyn

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område 2016-11-22 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Kalix kommuns kostnader för prövning och tillsyn enligt miljöbalken eller bestämmelser

Läs mer

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn!"""#$%&'()(*++(, $+!""#,) $-.+-/,, / $%&(* ($ $-,-. (.0 ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN i övrigt

Läs mer

Kommunal Författningssamling

Kommunal Författningssamling Kommunal Författningssamling Taxa för prövning, tillsyn och kontroll enligt följande lagstiftning; miljöbalken (SFS 1998:808), strålskyddslagen (SFS 1988:220), livsmedelslagen (SFS 2006:805), lagen om

Läs mer

Taxebilaga 1 MILJÖFARLIG VERKSAMHET

Taxebilaga 1 MILJÖFARLIG VERKSAMHET Taxebilaga 1 MILJÖFARLIG VERKSAMHET av ansökan om inrättande av avloppsanordning eller anslutning av vattentoalett enligt 13 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd avseende: 1.

Läs mer

Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1.

Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1. Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1. Miljö- och byggnadsnämndens beslut 2016-09-22, 203. Fastställd av kommunfullmäktige 2016-11-10, 123. 2017 910 GENERELLT Om inte annat följer av denna taxa gäller följande:

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgift eller grund för avgiftsuttag för olika verksamheter

Taxebilaga 1 Avgift eller grund för avgiftsuttag för olika verksamheter Taxebilaga 1 Avgift eller grund för avgiftsuttag för olika verksamheter SKYDD AV NATUREN ENLIGT 7 KAPITLET av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om tillstånd till verksamhet

Läs mer

TAXA enligt miljöbalken Taxebilaga 1

TAXA enligt miljöbalken Taxebilaga 1 TAXA enligt miljöbalken Taxebilaga 1 Som framgår i 6 är en 900 kr. För att få fram rätt avgift ska det antal timmar som anges vid respektive punkt multipliceras med 900 kr (denna avgift kan indexregleras

Läs mer

TAXA 2015 Taxa och taxebestämmelser för byggoch miljönämndens verksamhet enligt miljöbalken. Fastställda av kommunfullmäktige 2015-04-01, 44.

TAXA 2015 Taxa och taxebestämmelser för byggoch miljönämndens verksamhet enligt miljöbalken. Fastställda av kommunfullmäktige 2015-04-01, 44. TAXA 2015 Taxa och taxebestämmelser för byggoch miljönämndens verksamhet enligt miljöbalken Fastställda av kommunfullmäktige 2015-04-01, 44. Sid 2 (45) 2015-04-01 Innehållsförteckning Sid 3-7 Taxebestämmelser

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1998:940) om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken; SFS 2001:749 Utkom från trycket den 23 oktober 2001 utfärdad den 11 oktober

Läs mer

Taxebilaga 1 till Sundsvalls kommuns taxa inom miljöbalkens område

Taxebilaga 1 till Sundsvalls kommuns taxa inom miljöbalkens område Taxebilaga 1 till Sundsvalls kommuns taxa inom miljöbalkens område ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENLIGT 2 KAP. MILJÖBALKEN i övrigt över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. 2-5 ) efterlevs AVGIFT Timavgift

Läs mer

Skydd av områden enligt 7,8 och 12 kap miljöbalken Prövning Prövning av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna

Skydd av områden enligt 7,8 och 12 kap miljöbalken Prövning Prövning av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna 1 TAXEBILAGA 1 för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. 2 KAP Allmänna hänsynsregler mm Kap 2 miljöbalken över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap.

Läs mer

Taxa för miljö- och klimatnämndens verksamhet enligt miljöbalken

Taxa för miljö- och klimatnämndens verksamhet enligt miljöbalken Taxa för miljö- och klimatnämndens verksamhet enligt miljöbalken Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för miljö- och klimatnämndens verksamhet enligt miljöbalken och bestämmelser meddelade

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN AVGIFT

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN AVGIFT Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN AVGIFT i övrigt över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap.

Läs mer

Prövning av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna

Prövning av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna 1(10) Taxebilaga 1 Avgift för prövning och anmälan enligt denna taxebilaga betalas i form av en fast avgift (grundavgift) eller timavgift. en multipliceras med timtaxan genom att den faktiskt nedlagda

Läs mer