Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer?"

Transkript

1 Partneruniversitet: University of Illinois Varför valde du att studera utomlands? Jag var lite less på SU:s korridorer och ville prova på hur det var att bo utomlands ett tag. Jag ville också träffa nya vänner, möta nya kulturer, träna på det engelska språket osv. Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet? Hur var det med studiekulturen jämfört med här hemma? Upplevde du någon kulturchock? Hur var det att studera på ett annat språk? Jag läste: - Torts - Civil procedure - Criminal law - Legal Research and writing Kvaliteten vid värduniversitetet var oerhört bra. Det märktes att de amerikanska studenterna betalar stora summor för sin utbildning. Lärarna var tillgängliga hela tiden, hade office hours osv och lektionsundervisningen, böckerna etc höll oerhört hög standard. Det var väldigt högt tempo tyckte jag (vilket i och för sig kan bero på att jag läste ganska krävande kurser). Man skulle läsa ca 30 sidor inför varje lektion, och man hade lektioner ca 2-3 gånger per dag. Studiekulturen var ungefär likadan som hemma, ganska mycket konkurrens, betygshets etc. Kulturen som sådan var väldigt annorlunda dock. Det var ovanligt att stöta på folk som var så religiösa, patriotiska, utåtriktade och traditionella i sitt synsätt. Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Biblioteket hade öppet typ dygnet runt, man fick köpa böcker ganska dyrt (tror att jag lade totalt 8000 kr på böcker). Alla hade med sig egna datorer, utan dator är det svårt. Hur fungerade administrationen från värduniversitetet inför och vid terminsstart? (kurs- och välkomstinformation och speciella aktiviteter för utbytesstudenter) Administrationen fungerade bra. Det var dock avgifter på ca kr som vi tvingades betala som ingen förvarnat oss om. Förutom det fungerade allt bra. Christine var snabb med att svara och man kunde nästan alltid gå upp på deras kontor och fråga om man undrade något.

2 Hur bodde du och hur fick du tag på bostaden? Jag bodde på Sherman Hall och fick tag på den genom universitetet. Jämfört med att bo i sin lägenhet i Stockholm kändes Sherman lite halvsunkigt, men det funkade bra. Läget var toppen, nära law school, Green street, mataffär och gymmet. Var det dyrt eller billigt att leva där? I vilken utsträckning räckte ditt eventuella stipendium till dina kostnader? Det var ungefär lika dyrt som hemma (öl och restaurangmat var dock billigare). Jag fick stipendium via Erasmus+ vilket täckte mina kostnader tillsammans med CSN. Nallade väl lite på sparkontot också men inte överdrivet mycket. På vilket sätt tycker du att du har utvecklats under utbytesstudierna? (Akademiskt, språkligt, kulturellt, personligt, etc) Jag har verkligen lärt mig uppskatta vårt underbara land. Man ÄLSKAR Sverige när man kommer hem. En bidragande orsak till det är nog att man träffade väldigt många människor från andra länder och från andra kulturer, och man insåg ganska snabbt att vi har det sjukt mycket bättre på nästan alla plan än vad majoriteten av folk i andra länder har (enligt mig). Har du några tips och råd att ge andra studenter som funderar på att åka på utbyte till samma universitet? Ha ett sparkonto att nalla från i värsta fall. Det var som sagt ganska många oväntade utgifter (visumprocessen kostade säkert 3000, deposit på boendet 2000, böcker 8000, okända avgifter etc). Så ha ett sparkonto om det krisar. Var inte naiv när det kommer till kulturer. Tro inte att alla man träffar är för abort, eller instämmer med att homosexuella personer ska få gifta sig, eller tycker att kvinnor och män ska ha samma rättigheter. Det blir lätt dålig stämning när man häver ur sig saker som för oss svenskar (och storstadsbor) är självklara. För sånt som vi tycker är självklart (och som vi gärna pratar om) kan vara oerhört känsligt i andra länder/kulturer. Känn av rummet och prata inte fritt om ex homosexualitet, religioner, USA:s vapenpolitik, USA:s politik över huvud taget, olika konflikter i världen, feminism etcetc utan att veta med säkerhet att de övriga i rummet inte tar illa upp eller blir förnärmade. (Eller så kör du på, skiter i att folk blir förnärmade och öppnar upp för diskussion, vilket jag egentligen tycker att man ska göra, men gör det med vetskapen om att det finns en risk att du inte blir så populär efter det).

3

4

5

6 Partneruniversitet (hela enkäten ifylles i datorn): University of Illinois År som du var på utbyte: 2016 Varför valde du att studera utomlands? Jag ville testa på att plugga utomlands och USA lockade mest. Det kändes som en kul miljöombyte och lite utav en utmaning. Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet? Hur var det med studiekulturen jämfört med här hemma? Upplevde du någon kulturchock? Hur var det att studera på ett annat språk? Hur fungerade examinationen på kurserna? Jag läste Dispute Resolution En väldigt rolig kurs om olika alternativa konfliktlösningsmetoder. Mycket aktivt på lektionerna där vi fick agera advokater med riktiga klienter, göra olika förhandlingar osv. Väldigt kul och läraren var riktigt duktig. Jag läste ytterligare Workplace Dispute Resolution Inte lika givande kurs, den handlade mest om kontakten med olika fackförbund, obligatorisk skiljedom osv. Kursen var dock inte curved vilket innebar att ens betyg inte avgjordes av de andra i klassens prestation. Sist lästa jag International Criminal Law Den var väldigt intressant, många svåra och långa case på engelska. Vissa paralleller med amerikansk lag förvirrade en del, men i övrigt intressant och en duktig lärare som verkligen såg till att man hängde med. Att det hela var på engelska var inga problem, enbart lite i början då orden inte alltid kommer lika spontant. Studienivån är ungefär snarlik som hemma, det var viktigt att vara förberedd och man förväntades att vara aktiv varje lektion. Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Jag satt mest i juristernas egna bibliotek vilket fungerade bra. Studiematerial delades ofta ut på lektionerna och det fanns datorer att låna i källaren. De flesta har alltid med sig en egen dator och antecknar på under lektionerna vilket underlättade en hel del. Hur fungerade administrationen från värduniversitetet inför och vid terminsstart? (kurs- och välkomstinformation och speciella aktiviteter för utbytesstudenter) Allt fungerade bra även om det blev många mail fram och tillbaka med frågor om allt. De var väldigt hjälpsamma och anordnade olika träffar med fika och information osv. Hur bodde du och hur fick du tag på bostaden? Vad hade du för boendekostnad? Jag bodde först i Daniels Hall, men bytte direkt till Sherman Hall då det var billigare till ungefär samma boendestandard. Rummet i Sherman Hall var inte jättespännande men det var nära till allt, och många av mina utbyteskompisar bodde också där vilket var väldigt roligt. De anordnade olika temakvällar och bjöd på mat/fika ofta. Boendet betalades i en klumpsumma en bit in på terminen och för alla 4 månader gick det på ungefär kr, men i den kostnaden ingick en mealplan med 6 st måltider i veckan. Var det dyrt eller billigt att leva där? I vilken utsträckning räckte ditt eventuella stipendium till dina kostnader?

7 Att leva där skulle jag säga är billigt när det kommer till det mesta. Vill man passa på att resa runt lite kostar det såklart en del, men stipendium samt csn räckte gott och väl. Den största kostnaden utöver resandet jag gjorde där var definitivt böckerna, de var väldigt dyra. Försök att få tag i begagnade böcker så snabbt som möjligt och hör dig runt i hur andra har fått tag i dem. På vilket sätt tycker du att du har utvecklats under utbytesstudierna? (Akademiskt, språkligt, kulturellt, personligt, etc) Jag har nog utvecklats mer än jag tror. Framförallt har min engelska har blivit märkbart bättre, både i tal och i skrift. Sedan har jag fått vänner för livet och lärt mig massor om olika kulturer och länder. Har du några tips och råd att ge andra studenter som funderar på att åka på utbyte till samma universitet? Hela terminen var så rolig, det är verkligen värt att åka iväg om du får chansen. Passa på att res runt och se mycket också, bland annat ligger Chicago väldigt nära och till New York kan man flyga på två timmar. Vill du spara pengar, sök privat boende. Men se i så fall till att du hamnar hyffsat centralt med närhet till skolan osv.

8 Partneruniversitet: University of Illinois at Urbana-Champaign Varför valde du att studera utomlands? Jag valde att studera utomlands för att utveckla mina språkkunskaper, för att få kunskap om juridik i ett annat rättssystem samt för att lära känna nya människor och för att utvecklas som människa. Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet? Hur var det med studiekulturen jämfört med här hemma? Upplevde du någon kulturchock? Hur var det att studera på ett annat språk? De kurser jag läste var: Legal Writing and Research Contracts International Business Transactions Real Estate Transactions Business Associations Kvaliteten var mycket bra på de flesta av kurserna! Amerikanerna använder sig av den så kallade sokratiska metoden i sin undervisning. Detta innebar att man förberedde sig inför varje lektion för risken fanns hela tiden att man var on call. Detta var dock bra för man blev utmanad att prata och på så sätt fick man en naturlig träning i det engelska språket. Det ska dock tilläggas att alla professorer var mycket snälla mot de internationella studenterna. Eftersom folk betalar pengar för att plugga i USA är det klart att de pluggar mer än oss i Sverige. Låt dig dock inte luras av det faktumet! Ofta har vi 3-4 års erfarenhet av juridikstudier när vi kommer som utbytesstudenter vilket JDs och LLMs inte har. Detta gör att man faktiskt inte behöver plugga lika mycket som dem för man vet redan hur man ska göra och hur det går till! Så fort man kommer in i studierna och språket är det förhållandevis lugnt. Jag skulle inte vilja säga att det i denna del var någon kulturchock, förutom att lärarna frågade ut en på ett annat sätt på lektioner men det tycker jag bara var bra. Att studera på ett annat språk var till en början utmanande man ganska snabbt kom man in i det. Nu känns det naturligt att studera på engelska. Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Biblioteket hade öppen varje dag men de böcker som man behövde till sina kurser var i princip alltid utlånade. Man fick då antingen köpa böckerna i bokhandeln i Law Buliding eller beställa på Amazon. Mitt tips är att, om man har tid, beställa från Amazon. Böckerna är för övrigt mycket dyra. De kostar runt 2000 kr styck. Det fanns ett litet datorlabb men ta med egen dator! Man kan installera Law Schools skrivare på den egna datorn vilket betyder att man kan skriva ut direkt från den. Alla tentor gjordes också på dator via ett examinationsprogram. Man kunde göra tentorna för hand också men det var mycket smidigare via dator. Ta med dator!

9 Hur fungerade administrationen från värduniversitetet inför och vid terminsstart? (kurs- och välkomstinformation och speciella aktiviteter för utbytesstudenter) Administrationen fungerade mycket bra. Christine Renshaw (som var ansvarig för oss) tog väl hand om oss och svarade på alla frågor man hade, hon var med andra ord mycket hjälpsam. Att välja kurser gick också smidigt och det var inga problem att byta kurser i början av terminen om man så ville. Jag var även med och läste kursen Legal Writing and Research som var ett slags introduktionskurs som hölls tillsammans med alla LLMstudenter (internationella studenter). Där var det mycket introduktioner och så vidare. Hur bodde du och hur fick du tag på bostaden? Jag bodde i Sherman Hall där jag hade eget rum med delade badrum med en annan person. Man hade tillgång till Micro och kyl och frys på rummet men annars var matlagningsmöjligheterna begränsade. Det fanns dock ett pentry på entréplan som man kunde boka i de fallen man ville laga mat. Å andra sidan var det förhållandevis billigt att äta ute (och vi hade meal plan) vilket gjorde att vi i princip aldrig lagade mat, annat än i micron. Rummet var litet och sängen var ganska oskön. Men man hade alla nödvändigheter och läget var oslagbart! Mitt på campus och nära till Law School, gymmet (som var gratis) och till alla uteställen på campus (Joe s Brewery och Legends var några av de bästa). Var det dyrt eller billigt att leva där? I vilken utsträckning räckte ditt eventuella stipendium till dina kostnader? Dollarns växelkurs var högre än den varit tidigare så allting var blev dyrare än vi trott. Vi hade dock råd att både resa till Chicago och även till Los Angeles och Las Vegas. Det var tur att jag fick stipendiet på kr och jag uppmanar alla som kan att söka. Ett tips (beroende på dollarkursen och hur mycket du vill resa och shoppa) är att försöka spara upp en egen buffert också! Speciellt då det kan vara skönt att inte känna att press att pengarna håller på att ta slut. En sak som ingen informerade mig om innan och som kan vara bra att veta är att när man skickar själva ansökningshandlingarna till värduniversitetet så vill de att man ska bifoga ett financial statement som visar att man har ungefär kr på ett konto för sitt uppehälle i USA (typ för boende och mat osv). Det kan vara bra att börja ta reda på hur man ska få tag i de pengarna redan när du läser detta för det kan vara klurigt om man inte själv har eller har föräldrar som har pengar sparade på ett konto. Jag har dock hört att det går bra med ett utdrag från CSN där de skriver vilken summa de beviljat lån för och så vidare. På vilket sätt tycker du att du har utvecklats under utbytesstudierna? (Akademiskt, språkligt, kulturellt, personligt, etc) Akademiskt har jag utvecklats på så sätt att jag har fått en förståelse för hur juridik fungerar i ett common law-system, vilket är en otrolig tillgång! Dessutom förstår jag på ett annat sätt varför kurser så som allmän rättslära och nationalekonomi (NEK, som de till min stora sorg har tagit bort från grundkurserna på juristprogrammet) är viktiga kurser. I USA integrerar de mer sådana frågor (som kommer i sådana kurser) i alla kurser och man diskuterar i större utsträckning olika idéer om vad juridik är och hur man kan använda olika argument för att själv argumentera och vinna sitt case.

10 Det som var roligt och mycket utvecklande var att man alltid intog rollen som rådgivare, alltså som advokat, till skillnad från den svenska undervisningen där man ofta ska anlägga domarperspektivet på problemlösningen. Detta ger en mer pragmatisk inlärning och man lär sig också att argumentera för sin sak (den ständiga frågan, Varför? ). Detta är bra då juridiken oftast inte har ett rätt svar. Samtidigt som man har det mer praktiska perspektivet fick man ändå in det teoretiska eftersom man ofta byggde sin argumentation på teoretiska överväganden och s.k. policies. Detta har gett mig en helt ny syn på vad juridik är och hur jag kan använda juridiken som verktyg! Språkligt har jag också utvecklats något enormt. I början tyckte jag det var obehagligt att beställa en hamburgare på Mc Donalds, men nu känns det nästan konstigt att inte prata engelska! I och med att man tvingades prata på lektionerna, och då man umgicks med folk från hela världen kunde det inte gå åt något annat håll än att ens engelska utvecklades. På det kulturella planet har jag också utvecklats mycket. Man tror att amerikansk och svensk/europeisk kultur är ganska lika. Men ganska snabbt märker man stora skillnader. I USA är alla (de flesta) mycket utåtriktade och trevliga. Frågar du en gammal dam om vägen någonstans så följer hon dig dit, eller träffar du på någon amerikansk student kan ni stå och prata i en halvtimma om svenska hockeyspelare i NHL, även fast ni aldrig har träffats tidigare. Amerikanarna är extremt trevliga helt enkelt! Detta är något som jag kommer ta med mig hem, den amerikanska sociala kulturen. Däremot är jag ganska klar med den amerikanska matkulturen. Det kommer dröja länge till jag kan äta en hamburgare igen. På det personliga planet har jag utvecklats mycket. Jag har mycket lättare att ta kontakt med människor och att prata inför människor. Dessutom har jag blivit en aktiv, initiativtagande människa! Detta är någon alla tvingas till på utbyte eftersom man inte känner någon till en början. Jag har fått bättre självförtroende och också en bättre självkänsla! Har du några tips och råd att ge andra studenter som funderar på att åka på utbyte till samma universitet? De tips jag kan ge är att kolla på andra boenden än Sherman Hall också. Det är absolut inget fel på Sherman Hall men det finns andra ställen att bo på som både är billigare och skönare. Det var dock smidigt att fixa boendet via Sherman Hall! Man gjorde det enkelt via en ansökan på nätet. Om man inte bor på campus får man vara beredd på att åka buss, vilket i och för sig var gratis! Men det kan vara skönt att ha ett kök att laga maten i, och det finns andra bra boenden på campus också! Men staden och campus är ganska litet, i förhållande till Stockholm, och det finns bra kommunikationer så egentligen spelar det inte så stor roll var man bor. Det enda kan vara att om man vill bo off campus så är Champaign att rekommendera framför Urbana. Champaign är mer utav en (små)stad med många restauranger och trevliga pubar! Jag kan varmt rekommendera den lokalt bryggda ölen på restaurangen the blind pig och även den utsökta BBQ:n på Black Dog (som visserligen ligger i Urbana). Jag vill också tipsa om träningsanläggningen Arc som var gratis och stor. Det fanns gym, motion, gruppass, simbassäng, klättervägg, basketplaner, volleyboll m.m. öppet från 06 på morgonen till på kvällen. Ett annat tips är att ta en Meal Plan, i vart fall om man bor i Sherman hall. Ikenberry commons ligger fem minuter ifrån och där serverade de alltid den bästa maten! Allt ifrån

11 amerikanska corn dogs, pizza, hamburgare till koreansk Phosoppa. Pasta och Köttfärsås, Buritos, Tacos, Ryggbiff med sweet potato fries, veganmat, flingor, glass, desserter. Allt på en enda stor buffé. Det fanns också alltid en fräsch salladsbuffé. Jag hade 6 måltider per vecka och det fungerade bra. Då åt man ofta lunch där och middag åt man ute! Ett annat tips är att utmana sig själv och prata med alla möjliga folk! Det som var roligt med USA var att det kom folk från alla världens hörn. Även om det mest var kineser och amerikaner, så var det också folk från hela Europa, Iran, Indien, Taiwan, Kenya, Pakistan, Qatar och Sydkorea, för att nämna några! Ett annat tips är att resa mycket! Försök välja kurser så att du har torsdag fredag ledigt. Detta ångrar jag att jag inte gjorde då det hade gett mig mer möjligheter till att resa längre sträckor oftare! Chicago är en helt fantastisk stad så den måste du såklart besöka om du reser hit. Jag trodde dock att den skulle ligga närmare Champaign men den ligger trots allt 2,5 h bort med buss, så planera att sova över där när du åker dit! Det går bussar dagligen från både flygplatsen och Downtown Chicago till Champaign, vilket kan vara bra att veta då man ofta flyger till Chicago O Hare när man åker från Sverige! Tveka inte! Om du vet att du det är till USA du vill till, då är det hit du ska! Champaign/Urbana är en unik upplevelse av ett amerikanskt campus med alla frat boys och sorority girls som du sett i filmerna samtidigt som du får förhållandevis nära till storstaden Chicago. Jag skulle rekommendera att ta kanske två kurser på 4 credits, en kurs på 1 och en kurs på 3. Dessa kurser på färre credits examineras oftast mitt i terminen vilket är skönt då man blir av med dem innan finals. Detta gör att man mot slutet får mer fritid samtidigt som man kan fokusera på de två 4-creditskurserna istället för att, som jag hade, köra fyra final exams på 16 credits under två veckor i december. Det är mitt tips i alla fall! Även om det är lockande att ta fler kurser om man är intresserad av juridik. Professor Gorman som höll i kursen Real Estate Transactions var en riktig stjärna! Grymt bra och trevlig lärare. Dock var kursinnehållet fokuserat på residential transactions, vilket alltså innebär lokala transaktioner i Illinois mellan privatpersoner. Jag trodde den skulle ha ett mer kommersiellt fokus. Det som kan vara bra är dock att du lär dig alla fastighetsrättsliga termer! Om du är intresserad av fastighetsrätt skulle jag dock istället rekommendera att du väljer kursen Property. Annars var kurserna bra! Business Associations var väl lite halvt seg men den är ett krav om man senare vill läsa M&A (om man är där i ett helt år). Dessutom slapp man i den kursen köpa en dyr bok för 2000 kr. International business transactions var mycket intressant och kanske en av de mer användbara kurserna när man sen kommer hem i och med dess internationella fokus på CISG och Incoterms men också på Foreign Direct Investment och Technology transfer. Contracts var jag glad att jag läste då Professor Kar var en mycket bra lärare och då kunskapen jag fick av Contracts hjälpte mig mycket i de andra kurserna.

12 Partneruniversitet: University of Illinois at Urbana-Champaign Varför valde du att studera utomlands? Jag valde att studera utomlands för att utveckla mina språkkunskaper, för att få kunskap om juridik i ett annat rättssystem samt för att lära känna nya människor och för att utvecklas som människa. Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet? Hur var det med studiekulturen jämfört med här hemma? Upplevde du någon kulturchock? Hur var det att studera på ett annat språk? De kurser jag läste var: Legal Writing and Research Contracts International Business Transactions Real Estate Transactions Business Associations Kvaliteten var mycket bra på de flesta av kurserna! Amerikanerna använder sig av den så kallade sokratiska metoden i sin undervisning. Detta innebar att man förberedde sig inför varje lektion för risken fanns hela tiden att man var on call. Detta var dock bra för man blev utmanad att prata och på så sätt fick man en naturlig träning i det engelska språket. Det ska dock tilläggas att alla professorer var mycket snälla mot de internationella studenterna. Eftersom folk betalar pengar för att plugga i USA är det klart att de pluggar mer än oss i Sverige. Låt dig dock inte luras av det faktumet! Ofta har vi 3-4 års erfarenhet av juridikstudier när vi kommer som utbytesstudenter vilket JDs och LLMs inte har. Detta gör att man faktiskt inte behöver plugga lika mycket som dem för man vet redan hur man ska göra och hur det går till! Så fort man kommer in i studierna och språket är det förhållandevis lugnt. Jag skulle inte vilja säga att det i denna del var någon kulturchock, förutom att lärarna frågade ut en på ett annat sätt på lektioner men det tycker jag bara var bra. Att studera på ett annat språk var till en början utmanande man ganska snabbt kom man in i det. Nu känns det naturligt att studera på engelska. Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Biblioteket hade öppen varje dag men de böcker som man behövde till sina kurser var i princip alltid utlånade. Man fick då antingen köpa böckerna i bokhandeln i Law Buliding eller beställa på Amazon. Mitt tips är att, om man har tid, beställa från Amazon. Böckerna är för övrigt mycket dyra. De kostar runt 2000 kr styck. Det fanns ett litet datorlabb men ta med egen dator! Man kan installera Law Schools skrivare på den egna datorn vilket betyder att man kan skriva ut direkt från den. Alla tentor gjordes också på dator via ett examinationsprogram. Man kunde göra tentorna för hand också men det var mycket smidigare via dator. Ta med dator!

13 Hur fungerade administrationen från värduniversitetet inför och vid terminsstart? (kurs- och välkomstinformation och speciella aktiviteter för utbytesstudenter) Administrationen fungerade mycket bra. Christine Renshaw (som var ansvarig för oss) tog väl hand om oss och svarade på alla frågor man hade, hon var med andra ord mycket hjälpsam. Att välja kurser gick också smidigt och det var inga problem att byta kurser i början av terminen om man så ville. Jag var även med och läste kursen Legal Writing and Research som var ett slags introduktionskurs som hölls tillsammans med alla LLMstudenter (internationella studenter). Där var det mycket introduktioner och så vidare. Hur bodde du och hur fick du tag på bostaden? Jag bodde i Sherman Hall där jag hade eget rum med delade badrum med en annan person. Man hade tillgång till Micro och kyl och frys på rummet men annars var matlagningsmöjligheterna begränsade. Det fanns dock ett pentry på entréplan som man kunde boka i de fallen man ville laga mat. Å andra sidan var det förhållandevis billigt att äta ute (och vi hade meal plan) vilket gjorde att vi i princip aldrig lagade mat, annat än i micron. Rummet var litet och sängen var ganska oskön. Men man hade alla nödvändigheter och läget var oslagbart! Mitt på campus och nära till Law School, gymmet (som var gratis) och till alla uteställen på campus (Joe s Brewery och Legends var några av de bästa). Var det dyrt eller billigt att leva där? I vilken utsträckning räckte ditt eventuella stipendium till dina kostnader? Dollarns växelkurs var högre än den varit tidigare så allting var blev dyrare än vi trott. Vi hade dock råd att både resa till Chicago och även till Los Angeles och Las Vegas. Det var tur att jag fick stipendiet på kr och jag uppmanar alla som kan att söka. Ett tips (beroende på dollarkursen och hur mycket du vill resa och shoppa) är att försöka spara upp en egen buffert också! Speciellt då det kan vara skönt att inte känna att press att pengarna håller på att ta slut. En sak som ingen informerade mig om innan och som kan vara bra att veta är att när man skickar själva ansökningshandlingarna till värduniversitetet så vill de att man ska bifoga ett financial statement som visar att man har ungefär kr på ett konto för sitt uppehälle i USA (typ för boende och mat osv). Det kan vara bra att börja ta reda på hur man ska få tag i de pengarna redan när du läser detta för det kan vara klurigt om man inte själv har eller har föräldrar som har pengar sparade på ett konto. Jag har dock hört att det går bra med ett utdrag från CSN där de skriver vilken summa de beviljat lån för och så vidare. På vilket sätt tycker du att du har utvecklats under utbytesstudierna? (Akademiskt, språkligt, kulturellt, personligt, etc) Akademiskt har jag utvecklats på så sätt att jag har fått en förståelse för hur juridik fungerar i ett common law-system, vilket är en otrolig tillgång! Dessutom förstår jag på ett annat sätt varför kurser så som allmän rättslära och nationalekonomi (NEK, som de till min stora sorg har tagit bort från grundkurserna på juristprogrammet) är viktiga kurser. I USA integrerar de mer sådana frågor (som kommer i sådana kurser) i alla kurser och man diskuterar i större utsträckning olika idéer om vad juridik är och hur man kan använda olika argument för att själv argumentera och vinna sitt case.

14 Det som var roligt och mycket utvecklande var att man alltid intog rollen som rådgivare, alltså som advokat, till skillnad från den svenska undervisningen där man ofta ska anlägga domarperspektivet på problemlösningen. Detta ger en mer pragmatisk inlärning och man lär sig också att argumentera för sin sak (den ständiga frågan, Varför? ). Detta är bra då juridiken oftast inte har ett rätt svar. Samtidigt som man har det mer praktiska perspektivet fick man ändå in det teoretiska eftersom man ofta byggde sin argumentation på teoretiska överväganden och s.k. policies. Detta har gett mig en helt ny syn på vad juridik är och hur jag kan använda juridiken som verktyg! Språkligt har jag också utvecklats något enormt. I början tyckte jag det var obehagligt att beställa en hamburgare på Mc Donalds, men nu känns det nästan konstigt att inte prata engelska! I och med att man tvingades prata på lektionerna, och då man umgicks med folk från hela världen kunde det inte gå åt något annat håll än att ens engelska utvecklades. På det kulturella planet har jag också utvecklats mycket. Man tror att amerikansk och svensk/europeisk kultur är ganska lika. Men ganska snabbt märker man stora skillnader. I USA är alla (de flesta) mycket utåtriktade och trevliga. Frågar du en gammal dam om vägen någonstans så följer hon dig dit, eller träffar du på någon amerikansk student kan ni stå och prata i en halvtimma om svenska hockeyspelare i NHL, även fast ni aldrig har träffats tidigare. Amerikanarna är extremt trevliga helt enkelt! Detta är något som jag kommer ta med mig hem, den amerikanska sociala kulturen. Däremot är jag ganska klar med den amerikanska matkulturen. Det kommer dröja länge till jag kan äta en hamburgare igen. På det personliga planet har jag utvecklats mycket. Jag har mycket lättare att ta kontakt med människor och att prata inför människor. Dessutom har jag blivit en aktiv, initiativtagande människa! Detta är någon alla tvingas till på utbyte eftersom man inte känner någon till en början. Jag har fått bättre självförtroende och också en bättre självkänsla! Har du några tips och råd att ge andra studenter som funderar på att åka på utbyte till samma universitet? De tips jag kan ge är att kolla på andra boenden än Sherman Hall också. Det är absolut inget fel på Sherman Hall men det finns andra ställen att bo på som både är billigare och skönare. Det var dock smidigt att fixa boendet via Sherman Hall! Man gjorde det enkelt via en ansökan på nätet. Om man inte bor på campus får man vara beredd på att åka buss, vilket i och för sig var gratis! Men det kan vara skönt att ha ett kök att laga maten i, och det finns andra bra boenden på campus också! Men staden och campus är ganska litet, i förhållande till Stockholm, och det finns bra kommunikationer så egentligen spelar det inte så stor roll var man bor. Det enda kan vara att om man vill bo off campus så är Champaign att rekommendera framför Urbana. Champaign är mer utav en (små)stad med många restauranger och trevliga pubar! Jag kan varmt rekommendera den lokalt bryggda ölen på restaurangen the blind pig och även den utsökta BBQ:n på Black Dog (som visserligen ligger i Urbana). Jag vill också tipsa om träningsanläggningen Arc som var gratis och stor. Det fanns gym, motion, gruppass, simbassäng, klättervägg, basketplaner, volleyboll m.m. öppet från 06 på morgonen till på kvällen. Ett annat tips är att ta en Meal Plan, i vart fall om man bor i Sherman hall. Ikenberry commons ligger fem minuter ifrån och där serverade de alltid den bästa maten! Allt ifrån

15 amerikanska corn dogs, pizza, hamburgare till koreansk Phosoppa. Pasta och Köttfärsås, Buritos, Tacos, Ryggbiff med sweet potato fries, veganmat, flingor, glass, desserter. Allt på en enda stor buffé. Det fanns också alltid en fräsch salladsbuffé. Jag hade 6 måltider per vecka och det fungerade bra. Då åt man ofta lunch där och middag åt man ute! Ett annat tips är att utmana sig själv och prata med alla möjliga folk! Det som var roligt med USA var att det kom folk från alla världens hörn. Även om det mest var kineser och amerikaner, så var det också folk från hela Europa, Iran, Indien, Taiwan, Kenya, Pakistan, Qatar och Sydkorea, för att nämna några! Ett annat tips är att resa mycket! Försök välja kurser så att du har torsdag fredag ledigt. Detta ångrar jag att jag inte gjorde då det hade gett mig mer möjligheter till att resa längre sträckor oftare! Chicago är en helt fantastisk stad så den måste du såklart besöka om du reser hit. Jag trodde dock att den skulle ligga närmare Champaign men den ligger trots allt 2,5 h bort med buss, så planera att sova över där när du åker dit! Det går bussar dagligen från både flygplatsen och Downtown Chicago till Champaign, vilket kan vara bra att veta då man ofta flyger till Chicago O Hare när man åker från Sverige! Tveka inte! Om du vet att du det är till USA du vill till, då är det hit du ska! Champaign/Urbana är en unik upplevelse av ett amerikanskt campus med alla frat boys och sorority girls som du sett i filmerna samtidigt som du får förhållandevis nära till storstaden Chicago. Jag skulle rekommendera att ta kanske två kurser på 4 credits, en kurs på 1 och en kurs på 3. Dessa kurser på färre credits examineras oftast mitt i terminen vilket är skönt då man blir av med dem innan finals. Detta gör att man mot slutet får mer fritid samtidigt som man kan fokusera på de två 4-creditskurserna istället för att, som jag hade, köra fyra final exams på 16 credits under två veckor i december. Det är mitt tips i alla fall! Även om det är lockande att ta fler kurser om man är intresserad av juridik. Professor Gorman som höll i kursen Real Estate Transactions var en riktig stjärna! Grymt bra och trevlig lärare. Dock var kursinnehållet fokuserat på residential transactions, vilket alltså innebär lokala transaktioner i Illinois mellan privatpersoner. Jag trodde den skulle ha ett mer kommersiellt fokus. Det som kan vara bra är dock att du lär dig alla fastighetsrättsliga termer! Om du är intresserad av fastighetsrätt skulle jag dock istället rekommendera att du väljer kursen Property. Annars var kurserna bra! Business Associations var väl lite halvt seg men den är ett krav om man senare vill läsa M&A (om man är där i ett helt år). Dessutom slapp man i den kursen köpa en dyr bok för 2000 kr. International business transactions var mycket intressant och kanske en av de mer användbara kurserna när man sen kommer hem i och med dess internationella fokus på CISG och Incoterms men också på Foreign Direct Investment och Technology transfer. Contracts var jag glad att jag läste då Professor Kar var en mycket bra lärare och då kunskapen jag fick av Contracts hjälpte mig mycket i de andra kurserna.

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30 Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Illinois at Urbana-Champaign Varför valde du att studera utomlands? Mestadels för att testa på något nytt, alltid bra med miljöombyte. Självklart även för att bättre på engelskan, få bättre förståelse för juridiken osv men mestadels för att komma utomlands en termin. Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet? Hur var det med studiekulturen jämfört med här hemma? Upplevde du någon kulturchock? Hur var det att studera på ett annat språk? Läste tre kurser som var fyra credits vardera; contracts, business associations och professional responsibility. Kurserna var väldigt bra. Undervisningen skiljer sig åt lite (beror på kurserna också) men lärarna är mer benägna än hemma att peka/ropa på studenterna för att få dem att svara på en viss fråga eller förklara något. Det var lite nervöst i början men släppte ganska omgående när man kommit in i studietakten. Att plugga på engelska var såklart en omställning men efter någon vecka flöt det på som vanligt. En skillnad mot hemma i Sverige är att man tentade samtliga kurser under en vecka vilket såklart var lite ovant, därför är det bra om man försöker vara påläst inför varje lektion så man slipper läsa ikapp allt mot slutet. Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Inga problem. Biblioteket på law school är en bra studieplats och personalen är väldigt hjälpsam. Finns även skriver och datorer där. Hur fungerade administrationen från värduniversitetet inför och vid terminsstart? (kurs- och välkomstinformation och speciella aktiviteter för utbytesstudenter) Funkade väldigt bra. Man visste vem man skulle ha kontakt med och fick oftast svar inom någon timme om det var något man undrade, egentligen fanns där inga frågetecken inför avresa. Hela det internationella kontoret på law school är väldigt måna om att inkommande studenter ska ha all information och trivas. Där var en del aktiviteter tillsammans med alla andra studenter innan den första riktiga skoldagen så det var inga problem att lära känna folk eller att ställa frågor om det var något man undrade. Hur bodde du och hur fick du tag på bostaden? Korridor för graduate studenter. Läget var optimalt men lite dyrt om man jämför vad många andra betalade som bodde lite utanför campus. Fick information av universitetet om boendet. Var det dyrt eller billigt att leva där? I vilken utsträckning räckte ditt eventuella stipendium till dina kostnader? Campus och Urbana/Champaign är billigt. Beror på hur man väljer att leva och äta. Bor man i korridor är det svårare att laga mat själv och då äter man ofta ute vilket såklart kan bli dyrare. Skulle säga att det är billigare där än i Stockholm. Om man däremot väljer att resa i USA kan det vara bra att ha med lite mer pengar. Skolböckerna är dessutom mycket dyrare än hemma i Sverige.

31 På vilket sätt tycker du att du har utvecklats under utbytesstudierna? (Akademiskt, språkligt, kulturellt, personligt, etc) Man utvecklas väldigt mycket eftersom man lär känna så mycket folk från olika länder och lär sig hur det ser ut i vår omvärld. Att plugga juridik på engelska är väldigt bra framförallt för att lära sig alla termer som man kommer ha användning av. Inte alls lika säkert att den materiella rätten kommer komma till lika stor användning. Har du några tips och råd att ge andra studenter som funderar på att åka på utbyte till samma universitet? - Tänk på hur du vill bo; korridor eller annat boende (lägenhet med andra). - Res runt i landet när tillfälle ges. - Läs på inför lektionerna alltid skönt att vara förberedd och underlättar tentaplugget i slutet.

32

33

Partneruniversitet: University of Illinois at Urbana-Champaign

Partneruniversitet: University of Illinois at Urbana-Champaign Partneruniversitet: University of Illinois at Urbana-Champaign Varför valde du att studera utomlands? Jag valde att studera utomlands för att utveckla mina språkkunskaper, för att få kunskap om juridik

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Western Australia

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Western Australia Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Western Australia Varför valde du att studera utomlands? Jag hade velat studera utomlands sen jag började juristprogrammet på Stockholms Universitet

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Fudan University - Shanghai År/termin som du var på utbyte: VT 2019 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet? Hur var det med studiekulturen

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Auckland University of Technology År/termin som du var på utbyte: VT19 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet? Hur var det med

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: University of Surrey. År/termin som du var på utbyte: VT19 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet?

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn)

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Partneruniversitet: Albert-Ludwigs-Universität Freiburg im Breisgau År/termin som du var på utbyte: 2017/2018 Varför valde du att studera utomlands?

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Leicester VT2017

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Leicester VT2017 Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Leicester VT2017 Varför valde du att studera utomlands? För att det är en bra merit i mitt CV och en bra erfarenhet generellt. Samtidigt är det

Läs mer

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Alldeles utmärkt. Universitetet hade bra bibliotek och jag hade med egen dator.

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Alldeles utmärkt. Universitetet hade bra bibliotek och jag hade med egen dator. Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Erasmus Universiteit Varför valde du att studera utomlands? För upplevelsen att bo utomlands. Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen

Läs mer

Partneruniversitet: Alma Mater Studiorum Universitá di Bologna.

Partneruniversitet: Alma Mater Studiorum Universitá di Bologna. Partneruniversitet: Alma Mater Studiorum Universitá di Bologna. Varför valde du att studera utomlands? Jag ville utveckla min akademiska engelska och min italienska. Utöver detta ville jag även testa på

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: University of Liverpol År/termin som du var på utbyte: Ht 2018 (termin 8) Varför valde du att studera utomlands? För att uppleva andra kulturer, träffa

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn)

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Partneruniversitet: University of Southampton År/termin som du var på utbyte: VT 2018 Valde att studera utomlands för att få lite ombyte av miljö

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Tulane University, New Orleans, USA

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Tulane University, New Orleans, USA Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Tulane University, New Orleans, USA Varför valde du att studera utomlands? Framförallt för att utmana mig själv flytta till en helt ny stad helt ensam och skaffa

Läs mer

Partneruniversitet: Universitat de Barcelona HT18. Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva hur det var att studera utomlands.

Partneruniversitet: Universitat de Barcelona HT18. Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva hur det var att studera utomlands. Partneruniversitet: Universitat de Barcelona HT18 Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva hur det var att studera utomlands. Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Universidad de Deusto År/termin som du var på utbyte: HT2017 Varför valde du att studera utomlands? För att lära mig spanska, lära känna elever från

Läs mer

Studentrapport Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): American University Washington College of Law

Studentrapport Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): American University Washington College of Law Studentrapport Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): American University Washington College of Law Varför valde du att studera utomlands? Jag har alltid velat plugga utomlands och tyckte att en

Läs mer

Hur bodde du och hur fick du tag på bostaden? Jag bodde vid Clive Booth Halls och jag fick ett rum tilldelat genom universitetet.

Hur bodde du och hur fick du tag på bostaden? Jag bodde vid Clive Booth Halls och jag fick ett rum tilldelat genom universitetet. Partneruniversitet: Oxford Brookes University Varför valde du att studera utomlands? Jag ville studera utomlands eftersom det är en stor erfarenhet, kanske framför allt för framtida arbetsgivare. Dessutom

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn)

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Partneruniversitet: Erasmus Universiteit Rotterdam År/termin som du var på utbyte: VT2018 Varför valde du att studera utomlands? Jag ville testa

Läs mer

Upplevde du någon kulturchock? Nederländerna är ganska likt Sverige men det finns självklart vissa saker som man som svensk reagerar på.

Upplevde du någon kulturchock? Nederländerna är ganska likt Sverige men det finns självklart vissa saker som man som svensk reagerar på. Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Rijksuniversiteit Groningen (RUG) HT17 Varför valde du att studera utomlands? Främst för att få träffa människor från andra länder med andra erfarenheter men

Läs mer

Partneruniversitet: Universitat de Barcelona. Varför valde du att studera utomlands?

Partneruniversitet: Universitat de Barcelona. Varför valde du att studera utomlands? Partneruniversitet: Universitat de Barcelona Varför valde du att studera utomlands? Jag tycker utbyte är en bra möjlighet att prova bo i en annan stad, plugga på ett annat språk och få ett välbehövt avbrott

Läs mer

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer?

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Partneruniversitet: Universitetet i Bergen Varför valde du att studera utomlands? Jag valde att studera utomlands av många anledningar, men främst för att jag trodde att det skulle kunna vara en mycket

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: University of Zürich År/termin som du var på utbyte: VT19 Varför valde du att studera utomlands? Jag har alltid älskat att resa och besöka nya kulturer och kände att det var dags att

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Warszawa Universitet År/termin som du var på utbyte: VT19 Varför valde du att studera utomlands? Jag såg det som en möjlighet till att utvecklas, utmana

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Université Aix-Marseille År/termin som du var på utbyte: VT 19 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet? Hur var det med studiekulturen

Läs mer

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Datorer och framförallt utskrifter fungerade dåligt, i övrigt var det bra.

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Datorer och framförallt utskrifter fungerade dåligt, i övrigt var det bra. Partneruniversitet: Freie Universtität HT18 Varför valde du att studera utomlands? För att jag kände att jag behövde en ny utmaning, både socialt men även på juristutbildningen. Vilka kurser läste du och

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Pennsylvania State University

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Pennsylvania State University Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Pennsylvania State University Varför valde du att studera utomlands? Främst för att bo och testa på studier i ett annat land och därigenom få nya perspektiv.

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Westminster VT2018

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Westminster VT2018 Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Westminster VT2018 Varför valde du att studera utomlands? Jag ville komma iväg ett tag och göra något annorlunda. Vilka kurser läste du och vad

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: År/termin som du var på utbyte: Varför valde du att studera utomlands? Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet?

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn)

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Partneruniversitet: LUISS Guido Carli År/termin som du var på utbyte: HT-17 Varför valde du att studera utomlands? För att uppleva en annan kultur

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: University of Southampton År/termin som du var på utbyte: Vårterminen 2019 du någon kulturchock? Hur var det att studera på ett annat språk? Hur fungerade

Läs mer

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer?

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Varför valde du att studera utomlands? Jag har studerat en termin i USA förut och tyckte att det var en väldigt givande upplevelse, framför allt socialt, och

Läs mer

Partneruniversitet - Universität Mannheim

Partneruniversitet - Universität Mannheim Partneruniversitet - Universität Mannheim Varför valde du att studera utomlands? Främst för att jag kände att jag behövde ett miljöombyte. Det kan bli ganska enformigt att sitta i samma hörsalar, seminarierum

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: University of Canberra, UC År/termin som du var på utbyte: VT19 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet? Hur var det med studiekulturen

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: University of Surrey År/termin som du var på utbyte: VT 2019 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet? Hur var det med studiekulturen

Läs mer

Partneruniversitet: University of Deusto HT18

Partneruniversitet: University of Deusto HT18 Partneruniversitet: University of Deusto HT18 Varför valde du att studera utomlands? Jag valde att studera utomlands delvis för att jag började studera ganska direkt efter gymnasiet och ville därför uppleva

Läs mer

Partneruniversitet: Murdoch University HT18. Varför valde du att studera utomlands?

Partneruniversitet: Murdoch University HT18. Varför valde du att studera utomlands? Partneruniversitet: Murdoch University HT18 Varför valde du att studera utomlands? Miljöombyte, nya upplevelser och självklart förbättra min engelska. Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Rijksuniversiteit Groningen HT18

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Rijksuniversiteit Groningen HT18 Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Rijksuniversiteit Groningen HT18 Varför valde du att studera utomlands? För att få prova på att bo i ett annat land och få lära känna nya människor. Utveckla

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn)

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Partneruniversitet: University of Essex År/termin som du var på utbyte: VT-2018 Varför valde du att studera utomlands? Jag ville i första hand förbättra

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Penn State Law År/termin som du var på utbyte: HT17 Studentrapport från mitt utbyte Varför valde du att studera utomlands? Jag har alltid varit intresserad av att studera juridik i

Läs mer

På vilket sätt tycker du att du har utvecklats under utbytesstudierna? (Akademiskt, språkligt, kulturellt, personligt, etc)

På vilket sätt tycker du att du har utvecklats under utbytesstudierna? (Akademiskt, språkligt, kulturellt, personligt, etc) Partneruniversitet: Université de Fribourg, Schweiz HT18 Varför valde du att studera utomlands? Jag ville ha ett miljöombyte och testa på något nytt. Jag kände också att jag ville förbättra min franska.

Läs mer

Var det dyrt eller billigt att leva där? I vilken utsträckning räckte ditt eventuella stipendium till dina kostnader?

Var det dyrt eller billigt att leva där? I vilken utsträckning räckte ditt eventuella stipendium till dina kostnader? VT17 Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Deakin University Varför valde du att studera utomlands? Jag har länge velat detta. Det är en chans att lära känna en kultur, tala språket och bo under

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn)

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Partneruniversitet: Tulane University År/termin som du var på utbyte: VT 2018 Varför valde du att studera utomlands? Jag valde att studera utomlands

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Murdoch University År/termin som du var på utbyte: Helår 2018 Studentrapport från mitt utbyte Varför valde du att studera utomlands? Jag lockades av möjligheten att få ta del av en

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Pontificia Universidad Católica del Perú (PUCP)

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Pontificia Universidad Católica del Perú (PUCP) Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Pontificia Universidad Católica del Perú (PUCP) Varför valde du att studera utomlands? Jag valde att studera utomlands för att jag tycker om att resa och träffa

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Université Jean Moulin Lyon 3

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Université Jean Moulin Lyon 3 Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Université Jean Moulin Lyon 3 Varför valde du att studera utomlands? Jag ville utmana mig själv, uppleva någonting helt nytt och växa som person. Jag valde

Läs mer

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer?

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Partneruniversitet: University of Western Ontario (Western) HT18 Varför valde du att studera utomlands? För att prova på att leva utomlands, bli bättre på engelska, träffa nya människor, komma bort från

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Universidade Católica Portuguesa År/termin som du var på utbyte: 2018 VT Varför valde du att studera utomlands? För att jag ville förbättra min engelska

Läs mer

Kvalitén var över lag hög. Engagerade, kunniga och hjälpsamma lärare. Undervisningen skedde tillsammans med tyska studenter.

Kvalitén var över lag hög. Engagerade, kunniga och hjälpsamma lärare. Undervisningen skedde tillsammans med tyska studenter. Partneruniversitet: Freie Universität Berlin HT18 Varför valde du att studera utomlands? Jag ville först och främst utveckla mina kunskaper i engelska och tyska. Jag ville även utveckla mina sociala förmågor

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Köpenhamns universitet HT18

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Köpenhamns universitet HT18 Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Köpenhamns universitet HT18 Varför valde du att studera utomlands? Jag hade fått höra från vänner och kollegor att det båda vara roligt och utvecklande och

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Humboldt Universität zu Berlin År som du var på utbyte: VT 2017

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Humboldt Universität zu Berlin År som du var på utbyte: VT 2017 Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Humboldt Universität zu Berlin År som du var på utbyte: VT 2017 Varför valde du att studera utomlands? Jag ville testa att bo i Berlin, där jag redan spenderat/spenderar

Läs mer

Erasmus-utbyte jan juli 2010

Erasmus-utbyte jan juli 2010 Erasmus-utbyte jan juli 2010 Hogeschool van Amsterdam, Nederländerna Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva annan, ny kultur, träffa människor från olika platser i världen och byta ut

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Deakin University År/termin som du var på utbyte: VT 2018 Varför valde du att studera utomlands? Studentrapport från mitt utbyte För att förbättra min engelska, ta chansen att få uppleva

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: University of Haifa År/termin som du var på utbyte: Vårtermin 2019, termin 7. Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet? Hur var

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn)

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Partneruniversitet: University of Western Australia År/termin som du var på utbyte: 2017 HT (i Sverige) Varför valde du att studera utomlands? Ville

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Universitat de Barcelona År/termin som du var på utbyte: VT 2019 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet?

Läs mer

Partneruniversitet (hela enkäten ifylles i datorn): University of Texas at Austin. År som du var på utbyte: HT 2016 VT 2017

Partneruniversitet (hela enkäten ifylles i datorn): University of Texas at Austin. År som du var på utbyte: HT 2016 VT 2017 Partneruniversitet (hela enkäten ifylles i datorn): University of Texas at Austin År som du var på utbyte: HT 2016 VT 2017 Varför valde du att studera utomlands? Jag valde att studera utomlands för att

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Katholieke universiteit Leuven (KU Leuven) År/termin som du var på utbyte: VT19 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen

Läs mer

Iowa State University in my heart!

Iowa State University in my heart! RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Utbytesuniversitet Iowa State University Utbildningsprogram Civilingenjör Design och Produktframtagning Reseberättelse Josefine Johansson HT16 Iowa State University

Läs mer

Lästa kurser: Real Estate Law, Corporate Law, Trusts och International Trade Law.

Lästa kurser: Real Estate Law, Corporate Law, Trusts och International Trade Law. Partneruniversitet: University of Western Ontario (UWO) HT18 Varför valde du att studera utomlands? Dels för att det är kul med äventyr, dels för att jag aldrig bott någon annanstans än Stockholm och slutligen

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Penn State University År/termin som du var på utbyte: HT18 Varför valde du att studera utomlands? Jag ville ha ett miljöombyte och testa på en ny utmaning

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: År/termin som du var på utbyte: Varför valde du att studera utomlands? Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet?

Läs mer

Partneruniversitet: Euromed Management numera Kedge Business School Marseille Institution vid Stockholms universitet: Företagsekonomiska Institutionen

Partneruniversitet: Euromed Management numera Kedge Business School Marseille Institution vid Stockholms universitet: Företagsekonomiska Institutionen Partneruniversitet: Euromed Management numera Kedge Business School Marseille Institution vid Stockholms universitet: Företagsekonomiska Institutionen Varför valde du att studera utomlands? Jag har alltid

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Bond University År/termin som du var på utbyte: VT 19 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet? Hur var det med studiekulturen jämfört

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Universität Mannheim År/termin som du var på utbyte: HT 2018 Varför valde du att studera utomlands? Främsta anledningen var att jag behövde ett miljöombyte.

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: LUISS Guido Carli År/termin som du var på utbyte: VT2018 Studentrapport från mitt utbyte Varför valde du att studera utomlands? Eftersom det lät som en superbra möjlighet att få bo

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: University of Western Australia År/termin som du var på utbyte: VT18 Varför valde du att studera utomlands? Jag tyckte att det var en fantastisk möjlighet

Läs mer

Utbytesuniversitet Kyushu University Utbildningsprogram Exchange Studies, Språk och Examensarbete

Utbytesuniversitet Kyushu University Utbildningsprogram Exchange Studies, Språk och Examensarbete RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Magnus Jansson Utbytesuniversitet Kyushu University Utbildningsprogram Exchange Studies, Språk och Examensarbete 2015 HT- 2016 VT Innan avresa När jag valde

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Penn State University År/termin som du var på utbyte: VT 2019 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet?

Läs mer

Partneruniversitet: Católica Global School of Law, Lissabon HT18

Partneruniversitet: Católica Global School of Law, Lissabon HT18 Partneruniversitet: Católica Global School of Law, Lissabon HT18 Varför valde du att studera utomlands? Jag valde att studera utomlands för att jag ville få nya erfarenheter, bättra min engelska och träffa

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn)

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Partneruniversitet: Queen Mary University of London År/termin som du var på utbyte: HT 2017 Varför valde du att studera utomlands? Jag har alltid

Läs mer

Reseberättelse, Hugo Bergström

Reseberättelse, Hugo Bergström Reseberättelse, Hugo Bergström Mitt namn är Hugo Bergström och jag studerade under HT17 på Chung-Ang University i Seoul, Sydkorea. Jag läste under terminen 15hp FEK C med inriktning på Management and Control

Läs mer

Partneruniversitet: University College Dublin HT18. Varför valde du att studera utomlands? Jag ville vidga mina vyer och få nya erfarenheter.

Partneruniversitet: University College Dublin HT18. Varför valde du att studera utomlands? Jag ville vidga mina vyer och få nya erfarenheter. Partneruniversitet: University College Dublin HT18 Varför valde du att studera utomlands? Jag ville vidga mina vyer och få nya erfarenheter. Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Illinois Urbana-Champaign College of Law

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Illinois Urbana-Champaign College of Law Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Illinois Urbana-Champaign College of Law Varför valde du att studera utomlands? Jag hade länge längtat efter att få bo en tid i USA och utbytesstudier

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Catolica Universidade, Lissabon

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Catolica Universidade, Lissabon Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Catolica Universidade, Lissabon Varför valde du att studera utomlands? Jag ville prova på att bo och studera utomlands. Jag valde Portugal eftersom jag aldrig

Läs mer

Partneruniversitet: University of Essex HT18

Partneruniversitet: University of Essex HT18 Partneruniversitet: University of Essex HT18 Varför valde du att studera utomlands? Jag valde att studera utomlands för att förbättra mina språkkunskaper och träffa nya människor. Jag har dessutom förstått

Läs mer

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK 1. Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet på hälsouniversitetet, Linköpings universitet, campus Norrköping. 2. Vilket universitet,

Läs mer

Partneruniversitet: Wien Universität

Partneruniversitet: Wien Universität Partneruniversitet: Wien Universität Jag valde att studera utomlands för att jag såg det som en lärorik erfarenhet. En möjlighet att på ett naturligt sätt lära känna nya människor och få chansen att bo

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Universität Wien

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Universität Wien Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Universität Wien Jag ville utvecklas som person och akademiskt och jag tycker utbytesstudier är ett perfekt tillfälle att göra detta. Samt att det är alltid

Läs mer

Partneruniversitet: Deakin University i Melbourne, Australien. VT18

Partneruniversitet: Deakin University i Melbourne, Australien. VT18 Partneruniversitet: Deakin University i Melbourne, Australien. VT18 Varför valde du att studera utomlands? Jag ville utvecklas framförallt språkligt, och jag ville få ett miljöombyte. Jag ville även få

Läs mer

Albert Ludwig Universität - Freiburg, Tyskland

Albert Ludwig Universität - Freiburg, Tyskland Albert Ludwig Universität - Freiburg, Tyskland Varför valde du att studera utomlands? Jag ville åka på utbytestermin eftersom det kändes som en spännande möjlighet att uppleva något nytt samtidigt som

Läs mer

Reseberättelse från Monterrey, México Fredrik Arbegard A01294964

Reseberättelse från Monterrey, México Fredrik Arbegard A01294964 Reseberättelse från Monterrey, México Fredrik Arbegard A01294964 Reseberättelse Utlandsstudier Ort: Monterrey, N.L, México Stockholm, Sverige 2012-07-22 1 Inledning Våren 2012 fick jag chansen att studera

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn)

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Partneruniversitet: Victoria University of Wellington, Nya Zeeland År/termin som du var på utbyte: ht-2017 Varför valde du att studera utomlands?

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Rijksuniversitet Groningen År/termin som du var på utbyte: HT 2018 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet?

Läs mer

Umeå Universitet Pedagogiska Institutionen Idrottsvetenskapliga programmet Axel Holmström

Umeå Universitet Pedagogiska Institutionen Idrottsvetenskapliga programmet Axel Holmström Umeå Universitet Pedagogiska Institutionen Idrottsvetenskapliga programmet Axel Holmström Här väntar jag på en buss vid campus som ska ta mig till Milwaukee. I den höga byggnaden bakom mig syns det huset

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: University of Illinois college of law År/termin som du var på utbyte: VT19 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: University of Amsterdam År/termin som du var på utbyte: Vårterminen 2019 Varför valde du att studera utomlands? Södra husen på SU har en tendens att kännas lite tradiga efter 3,5 år,

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: University of Western Ontario År/termin som du var på utbyte: VT 2019 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet?

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

Reserapport- utbytestermin West Virginia University, USA

Reserapport- utbytestermin West Virginia University, USA Reserapport- utbytestermin West Virginia University, USA Jag heter Veronica och har precis avslutat mitt 16 veckor långa utbyte på sjuksköterskeprogrammet i Morgantown, West Virginia. Utbytet innefattade

Läs mer

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer?

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Partneruniversitet: Fundação Getulio Vargas Varför valde du att studera utomlands? Jag gjorde ett år av utbytesstudier under gymnasiet, och har efter det alltid velat prova på det igen på universitetsnivå.

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: År/termin som du var på utbyte: Varför valde du att studera utomlands? Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet?

Läs mer

Reseberättelse Prag hösten 2008 CVUT

Reseberättelse Prag hösten 2008 CVUT Reseberättelse Prag hösten 2008 Prag är en unik och underbar stad att studera i och jag rekommenderar alla som har möjlighet att åka dit och uppleva staden. Prag har ungefär lika många invånare som Stockholm

Läs mer

Winter semester Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Universität Wien

Winter semester Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Universität Wien Winter semester 2018 Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Universität Wien Varför valde du att studera utomlands? Jag valde att studera utomlands då det är en erfarenhet jag länge velat ha. Dels

Läs mer

Reseberättelse HKUST HT17

Reseberättelse HKUST HT17 Reseberättelse HKUST HT17 Namn: Helen Afeworki Termin: 5 Kontakt: helen-afe@hotmail.com Mottagande Jag fick två buddys, den ena var tilldelad av UST och den andra av business school. Ingen mötte upp mig

Läs mer

Jonatan Nilsson Industriell Ekonomi, inriktning Energiteknik University of Illinois våren 2014 Urbana Champaign, Illinois, USA Mail: jonatni@kth.

Jonatan Nilsson Industriell Ekonomi, inriktning Energiteknik University of Illinois våren 2014 Urbana Champaign, Illinois, USA Mail: jonatni@kth. Jonatan Nilsson Industriell Ekonomi, inriktning Energiteknik University of Illinois våren 2014 Urbana Champaign, Illinois, USA Mail: jonatni@kth.se Jag insåg rätt fort efter jag hade börjat på Industriell

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Universidade Católica Portuguesa År/termin som du var på utbyte: VT19 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet?

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn)

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Partneruniversitet: Oxford Brookes Universitet År/termin som du var på utbyte: Vårtermin 2018 Varför valde du att studera utomlands? Av flera anledningar.

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Oxford Brookes University År/termin som du var på utbyte: Vårterminen 2019 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid

Läs mer

Fem månader i Nederländerna, Eindhoven

Fem månader i Nederländerna, Eindhoven RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Linnea Gabrielsson Utbytesuniversitet TU/e Utbildningsprogram Masterprogram, Fastigheter och Byggledning HT18 Fem månader i Nederländerna, Eindhoven Innan avresa

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): National University of Singapore

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): National University of Singapore Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): National University of Singapore Varför valde du att studera utomlands? Jag valde att studera utomlands, i Singapore specifikt, för att få erfarenhet av Asien

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: University of Haifa År/termin som du var på utbyte: VT19 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet? Hur var det med studiekulturen

Läs mer