YTTRANDE (11)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "YTTRANDE (11)"

Transkript

1 Datum Sida YTTRANDE (11) Ert dnr Ju 2015/ 2740/L4 Dnr EBM A-2015/0474 Justitiedepartementet Stockholm ju.registrator@regeringskansliet.se Yttrande över SOU 2015:25 En ny säkerhetsskyddslag Ekobrottsmyndigheten noterar att myndigheten undantagits som remissinstans i remissmissivet men vill ändå lämna sitt yttrande över rubricerat betänkande. Sammanfattning Det är positivt att säkerhetsskyddslagstiftningen ses över och flertalet av förslagen är bra. En övergripande och generell synpunkt är dock att den nya lagen med tillhörande förordning och arbetssätt, både teoretiskt och praktiskt fungerande måste hänga ihop med andra författningskrav och pågående utredningar inom angränsande områden, inte minst SOU 2015:23 Informations- och cybersäkerhet i Sverige och Förordning (2006:942) om krisberedskap och höjd beredskap. Ekobrottsmyndigheten tillstyrker i stort förslaget om ny säkerhetsskyddslag. Vissa kompletterande bestämmelser och förtydliganden är dock eftersträvansvärda. Detta gäller företrädesvis begreppet Sveriges säkerhet (vilket styr lagens tillämpning i praktiken) samt vilka förutsättningar som krävs för att godkänna en säkerhetsprövning av någon som saknar svenskt medborgarskap. När det gäller förslaget till ny säkerhetsskyddsförordning anser Ekobrottsmyndigheten att förordningen i några avseenden bör ta större hänsyn till kraven på effektiv och säker hantering i de verksamheter som har att tillämpa bestämmelserna. Ekobrottsmyndigheten vill särskilt framhålla behov av förenklingar och bättre stöd till myndigheterna. Vissa bestämmelser som behandlas i författningstexten bör exempelvis tas bort och istället omhändertas på föreskriftsnivå. Det är absolut avgörande för den kommande säkerhetsskyddslagstiftningens tillämpning vilka typer av sekretessreglerade uppgifter som ska anses falla in i kategorin säkerhetskyddsklassificerade uppgifter. Ekobrottsmyndigheten föreslår därför att avsnitt 13 i betänkandet kompletteras avsevärt i kommande beredning. Det bör också övervägas om begreppet Sveriges säkerhet kan ges en tydligare inramning i själva författningstexten. Det bör även förtydligas hur begreppet säkerhetskänslig verksamhet förhåller sig till samhällsviktig verksamhet. Fleminggatan 14 Box Stockholm Tel Fax

2 2 (11) Övergripande synpunkter Ekobrottsmyndigheten välkomnar en förnyad, modernare och något bredare säkerhetsskyddslagstiftning. Ett exempel på detta är att tillgänglighet till och riktighet hos information och IT-system lyfts fram samt att lagens tillämpningsområde vidgas till att kunna skydda informationstillgångar i samhällsviktig verksamhet även då sekretess inte gäller. Det är absolut avgörande för den kommande säkerhetsskyddslagstiftningens tillämpning vilka typer av sekretessreglerade uppgifter som ska anses falla in i kategorin säkerhetskyddsklassificerade uppgifter. För att avgöra detta krävs att vad som är av betydelse för Sveriges säkerhet eller internationella säkerhetsskyddsåtaganden på något sätt ramas in eller definieras. Nuvarande praxis innebär (i de flesta verksamheter) att endast uppgifter som omfattas av sekretess enligt 15 kap. OSL eller kap. OSL (om de rör utredning av brott mot rikets säkerhet) kan utgöra hemliga, eller kvalificerat hemliga, uppgifter (se regler för hantering av begäran om utlämnande av allmän handling i 1 OSF). Otydlighet i denna fråga riskerar att kullkasta arbetet med samordning och samsyn inom säkerhetsskyddsområdet samt kan leda till att mycket omfattande mängder information, inom exempelvis rättsväsendet, ges ett säkerhetsskydd i strid med lagstiftarens intentioner. Detta skulle i så fall medföra onödiga kostnader samt omotiverade integritetsingrepp. Ekobrottsmyndigheten föreslår därför att avsnitt 13 i betänkandet kompletteras avsevärt i kommande beredning, samt att resonemangen om den antagonistiska hotbilden som rekvisit utvecklas. Det bör också övervägas om begreppet Sveriges säkerhet kan ges en tydligare inramning i själva författningstexten. Det bör även förtydligas hur begreppet säkerhetskänslig verksamhet förhåller sig till samhällsviktig verksamhet. En översyn i samverkan mellan berörda ansvariga parter bör som minimum ske när det gäller den nya tänkta säkerhetsskyddslagen och ny tänkt förordning och föreskrift för myndigheters informationssäkerhet. Exempel på områden och frågeställningar som bör ses över är tänkta modeller och begrepp för informationsklassning, samt även användningen av andra begrepp exempelvis relaterat till incidenthantering.

3 3 (11) Synpunkter på övriga begrepp och benämningar Ett av problemen med nu gällande säkerhetsskyddslagstiftning har varit att de benämningar som används har ofta kunnat förväxlas med andra begrepp utanför lagstiftningen. Utredningen har i flera fall löst detta. Begrepp som säkerhetsskyddsanalys, säkerhetsskyddsåtagande och säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter är exempel på nya tydliga och unika begreppskonstruktioner. Tyvärr har detta inte slagit igenom helt konsekvent i alla begrepp och benämningar. Ekobrottsmyndigheten förordar att flera benämningar ersätts med tydligare unika begrepp, exempelvis följande. Informationssäkerhetsklass ersätts med säkerhetsskyddsklassificeringsnivå (utredaren använder själv kortformen klassificeringsnivå i betänkandet) Säkerhetskänslig verksamhet ersätts med säkerhetsskyddskänslig verksamhet Säkerhetsklass byts mot säkerhetsskyddsklass Säkerhetsprövning byts mot säkerhetsskyddsprövning Ansvar och organisation för säkerhetsskydd Utredningen betonar verksamhetschefens ansvar för säkerhetsskydd vilket är bra. För att säkerställa att säkerhetsskyddet har ett tydligt mandat inom verksamheten bör säkerhetsskyddschefens förhållande till verksamhetsledningen vara beskriven i den nya förordningen på ett motsvarande sätt som 6 i nuvarande förordning. Ekobrottsmyndigheten välkomnar vidare ett förtydligande av vem som ska göra vad i en verksamhet som omfattas av lagstiftningen. De roller som kan utläsas är: Verksamheten (myndigheten) Säkerhetsskyddschefen Den som beslutar om anställning Den som är ansvarig för säkerhetskänslig verksamhet En möjlighet är att i författningstext beskriva rollerna. Ett annat alternativ är att i en bestämmelse ålägga de verksamheter som träffas av lagstiftningen att tydligt definiera ovan nämnda roller i interna föreskrifter. Ekobrottsmyndigheten förordar det senare.

4 4 (11) Behov av IT-stöd för registerkontrolladministration Ekobrottsmyndigheten vill framföra att nuvarande administration av registerkontroller och säkerhetsskyddsavtal inklusive kommunikationen med Säkerhetspolisen har brister. Dagens blankettbaserade lösning är varken effektiv, rättssäker eller ändamålsenlig. De myndigheter som så önskar bör snarast ges tillgång till ett modernt IT-stöd för detta ändamål. Behov av stöd och råd till civila myndigheter Ekobrottsmyndigheten anser att Säkerhetspolisen ska ges ett uttalat ansvar för stöd och råd om säkerhetsskydd till civila statliga myndigheter. I Säkerhetspolisens ansvar bör även ingå att tillhandahålla utbildning till myndigheternas säkerhetsskyddsorganisation men även utbildning riktad till berörda delar av myndigheternas ledning, personalorganisation, inköpsorganisation och IT-organisation. Synpunkter på vissa förslag Ekobrottsmyndigheten lämnar här synpunkter på vissa av utredningens förslag. Synpunkterna handlar främst om hur utredningens förslag ska kunna fungera effektivt ute på de berörda myndigheterna Ett säkerhetsskydd för det mest skyddsvärda, avsnittet Ett kvalificerat skyddsbehov, sid. 244f Ekobrottsmyndigheten anser inte att det framgår tillräckligt tydligt i författningarna att det endast är det som är det mest skyddsvärda och där det får allvarligast konsekvenser för landet som ska omfattas av lagstiftningen. Där det går i författningstexten bör detta därför lyftas fram. Vi anser också att man i utredningen genom fler exempel och djupare resonemang borde visa på vad som omfattas. Det behöver också tydliggöras gränsen mellan samhällsviktigt verksamhet och säkerhetsskyddslagstiftningen Inom vilka samhällssektorer finns särskilda skyddsvärda funktioner? sid. 294f Ekobrottsmyndigheten anser att det är av största betydelse att detta avsnitt utvecklas, exempelvis i propositionstext. Avsnittet har en mycket god ansats, och ger sannolikt den i underlaget bästa förklaringen till hur begreppet Sveriges säkerhet ska tolkas i praktiken. Att ta utgångspunkt i flera namngivna särskilt skyddsvärda funktioner har goda pedagogiska effekter. Dock är resonemangen alldeles för kortfattade.

5 5 (11) 13.3 Närmare om innehållet i säkerhetsskyddsanalysen, sid. 306f Det bör övervägas om detta avsnitt bör utgå från eller hänvisa till svenska och internationella standarder för riskanalys, exempelvis SIS/ISO Informationssäkerhetsklasser grunden för skydd av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter, sid. 329 Ekobrottsmyndigheten har förståelse för valet av fyra klassificeringsnivåer och de svenska benämningarna även om dessa inte är självklara. Ekobrottsmyndigheten har ovan anfört att benämningen informationssäkerhetsklasser är missvisande då endast en av informationssäkerhetens aspekter nämligen konfidentialitet beaktas. Ekobrottsmyndigheten menar att en bättre benämning som tydligare speglar att detta endast rör säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter bör vara benämningen säkerhetsskyddsklassificeringsnivå. Utredaren använder själv kortformen klassificeringsnivå i betänkandet. Informationssäkerhetsklassernas betydelse för säkerhetsskyddsåtgärderna sid. 338 Ekobrottsmyndigheten anser att utredarens förslag angående säkerhetsåtgärder för klassificeringsnivån Begränsad bör förenklas ytterligare. Det är viktigt att olika säkerhetsåtgärder för de fyra klassificeringsnivåerna är ändamålsenliga och proportionella. Ekobrottsmyndigheten tillstyrker utredarens förslag om att för klassificeringsnivån Begränsad behövs inte placering i säkerhetsklass eller tecknande av säkerhetsskyddsavtal. Ekobrottsmyndigheten avstyrker dock följande förslag som bedöms vara oproportionerliga för klassificeringsnivån Begränsad. Märkning av sådana säkerhetsskyddsklassificerade handlingar som endast innehåller uppgifter i klassificeringsnivån Begränsad (Förordningsförslaget 3:1). Skydd mot röjande signaler för it-system med endast uppgifter i klassificeringsnivån Begränsad (Förordningsförslaget 4:3). Kryptografiska funktioner som godkänts av Försvarsmakten för kommunikation av uppgifter i klassificeringsnivån Begränsad (Förordningsförslaget 4:4). Ekobrottsmyndigheten anser exempelvis att kravet om märkning av sådana säkerhetsskyddsklassificerade handlingar som endast innehåller uppgifter i klassificeringsnivån Begränsad ska endast gälla vid utlämning till utländska myndigheter och leverantörer men i övrigt vara frivillig.

6 6 (11) 16.4 Åtgärder inom informationssäkerheten sid. 358 Ekobrottsmyndigheten avstyrker att bestämmelser om obligatoriska säkerhetsfunktioner i itsystem för behandling av säkerhetsskyddsklassificerade handlingar anges direkt i förordningen (Förordningsförslaget 4:3). Dessa bestämmelser är av sådan karaktär och detaljeringsgrad att de lämpligen ska finnas i myndighetsföreskrifter från Säkerhetspolisen respektive Försvarsmakten. En enklare förordningsreglering kan medge att funktioner läggs till efter behov över tid och att kraven anpassas till klassificeringsnivåer. En enklare reglering ger även likformighet med styrningen inom fysisk säkerhet Åtgärder för fysisk säkerhet, sid. 367 Ekobrottsmyndigheten tillstyrker att bestämmelser om funktioner för fysisk säkerhet inte anges direkt i förordningen. Dessa bestämmelser är av sådan karaktär och detaljeringsgrad att de bör finnas i myndighetsföreskrifter från Säkerhetspolisen respektive Försvarsmakten En ny grund för placering i säkerhetsklass, sid. 395 Ekobrottsmyndigheten tillstyrker detta förslag Medborgarskapskravet i fråga om säkerhetsklassad anställning tas bort, sid. 400f Det är positivt att kravet på svenskt medborgarskap tas bort. Dock är det mycket viktigt att tydligt lyfta fram det faktum att en säkerhetsprövning av en person inte kan godkännas om tillräckligt underlag inte kan inhämtas om personen på grund av längre utlandsvistelse eller liknande. Denna förutsättning bör framgå i alla sammanhang där kravet på medborgarskap kommuniceras och diskuteras. Frågan måste också kunna hanteras utifrån ett arbetsrättsligt och diskrimineringsperspektiv. Om detta inte sker är det Ekobrottsmyndighetens uppfattning bättre att kravet på svenskt medborgarskap finns kvar Skyddet för uppgifter om enskildas personliga förhållanden, sid. 424 Ekobrottsmyndigheten avstyrker förslagen om utökad dokumentation och föreslår att dagens bestämmelse om dokumentation behålls oförändrad. I avsnittet En handläggningsfråga sidan 425 anges att handlingar inte längre ska återställas till Säkerhetspolisen. Detta medför viss ökad dokumenthantering för myndigheterna. Ekobrottsmyndigheten saknar i betänkandet motiveringar till och avgränsningar av det utökade dokumentationskravet i förslaget till ny säkerhetsskyddsförordning 5 kap. 4 Säkerhetsprövningen ska dokumenteras. Detta är en utvidgning av dokumentationskraven jämfört med den nu gällande 38 Myndigheter och andra som förordningen gäller för och som har beslutat om registerkontroll skall dokumentera resultatet av säkerhetsprövningen när det gäller en person som har bedömts vara pålitlig från säkerhetssynpunkt.

7 7 (11) Ekobrottsmyndigheten tolkar det nya kravet som att följande ska dokumenteras och bevaras enligt arkivreglerna. 1. Resultatet av säkerhetsprövningen när det gäller de personer som har bedömts vara pålitliga ur säkerhetssynpunkt (nuvarande dokumentation). 2. Resultatet av säkerhetsprövningen när det gäller de personer som har bedömts inte vara så pålitliga ur säkerhetssynpunkt att de ska delta i en viss verksamhet där deltagande har placerats i säkerhetsklass (ny dokumentation). 3. Underlagen för myndighetens beslut enligt 1 och 2 ovan i form av grundutredning och resultat av registerkontroll (ny dokumentation). Däremot hävdar Ekobrottsmyndigheten att det trots det nya dokumentationskravet fortfarande måste vara möjligt att så snart som möjligt gallra all dokumentation om avbrutna säkerhetsprövningar. Det avser de prövningar som på den sökandens eller myndighetens begäran avbryts innan registerkontroll görs. Det är vanligt att under en rekrytering inleds säkerhetsprövning av flera av de sökande men registerkontroll genomförs endast för en av de sökande. För myndighetens verksamhet har därefter dessa dokument ingen betydelse. För den berörda personen kan dessa dokument innebära tillgång till uppgifter som från integritetssynpunkt kan vara minst lika känsliga som uppgifter som lämnats ut efter registerkontroll. 21 Tillsyn, föreskrifter och rapportering, sid. 473f Utredningen redogör för ett antal brister när det gäller tillsyn inom säkerhetsskyddsområdet. Ekobrottsmyndigheten begränsar sitt yttrande i denna del till tillsynen avseende säkerhetsskydd hos civila statliga myndigheter. Säkerhetspolisens tillsynsuppdrag kvarstår här. Ekobrottsmyndigheten anser att tillsynen inom hela informationssäkerhetsområdet inklusive säkerhetsskydd bör samordnas och förstärkas. Ekobrottsmyndigheten vill framhålla följande i detta sammanhang. Det förslag till Informations- och cybersäkerhet i Sverige Strategi och åtgärder för säker information i staten (SOU 2015:23) som nu remissbehandlas föreslår att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) får ett nytt tillsynsuppdrag som omfattar myndigheternas informationssäkerhet. Därmed kan en förstärkt tillsyn innebära en ökad belastning och risk för dubbelarbete för många myndigheter som blir föremål för överlappande tillsyn från både Säkerhetspolisen och MSB inom informationssäkerhetsområdet. Det kan även tänkas att tillsyn från MSB i vissa fall kan hindras av sekretess med hänsyn till säkerhetsskydd och Sveriges säkerhet. En svaghet med förslaget är att den stödjande roll som MSB har kan försvagas om både den styrande rollen förstärks och en ny tillsynsroll tillkommer. Detta kan ske om MSB stegvis skulle anpassa sitt stöd utefter de nya uppdragen med utökad styrning och tillsyn. Detta skulle sannolikt orsaka en negativ effekt på informationssäkerhetsarbetet inom

8 8 (11) statsförvaltningen då det inte finns någon annan myndighet som stödjer myndigheterna i samma omfattning. Betänkandet ger inte heller stöd för att övriga förslag skulle kompensera för effekten av uppdraget med tillsyn Tystnadsplikt vid deltagande i säkerhetskänslig verksamhet, sid. 501 Ekobrottsmyndigheten tillstyrker införandet av en tystnadsplikt vid deltagande i säkerhetskänslig verksamhet. Ekobrottsmyndigheten avstyrker dock att enda möjliga förutsättningen för tystnadsplikten ska vara placering i säkerhetsklass. Tystnadspliktsförhållandena för privatanställda och offentliganställda bör vara så lika som möjligt när det handlar om samma arbetsuppgifter. Myndigheten anser att föreslagen konstruktion kan medföra att i klassificeringsnivån Begränsad: kommer privatanställda att sakna tystnadsplikt när offentliganställda har det för samma uppgifter alternativt kommer privatanställda att placeras i säkerhetsklass endast för att tystnadsplikt ska gälla medan offentliganställda inte placeras i säkerhetsklass för att hantera samma uppgifter. Ekobrottsmyndigheten anser därför att det behövs en kompletterande möjlighet till tystnadsplikt utöver placering i säkerhetsklass. Det skulle kunna vara en dokumenterad överenskommelse om tystnadsplikt med den enskilde privatanställde. Synpunkter på konsekvensanalys Utredaren anger att konsekvenserna är marginella förändringar. Ekobrottsmyndigheten vill dock framhålla att de ambitionshöjningar som finns i utredningens förslag medför resursbehov som inte alltid är motiverade eller analyserade. Ekobrottsmyndigheten vill särskilt lyfta fram fyra områden där ökade resursbehov kan undvikas eller minskas om andra beslut tas än de som utredaren föreslår. 1. Utredningens dokumentationskrav för samtliga säkerhetsprövade personer inklusive dokument som tillhandahållits av Säkerhetspolisen innebär att rutiner för hantering, lagring och gallring av en större mängd dokument behöver upprättas och tillämpas. 2. Vissa enligt Ekobrottsmyndigheten oproportionerliga säkerhetsåtgärder för klassificeringsnivån Begränsad medför resursbehov. 3. En obegränsad möjlighet att anställa personer som saknar svenskt medborgarskap bedöms medföra ökade rekryteringskostnader. 4. Risken för överlappande tillsyn inom informationssäkerhet.

9 9 (11) Synpunkter på författningsförslagen 1.1 Förslag till säkerhetsskyddslag, sid. 53f 2 kap. 1 Förutom det förebyggande perspektivet bör det också finnas skrivningar om ett skadereducerande perspektiv i de tre punktsatserna. 2 kap. 3 Överväg om bestämmelsen kan kompletteras med en skrivning om hur informationsklassningen som process kan kopplas till en förtida medbedömning. 3 kap. 1 Begreppen inledande säkerhetsprövning, grundutredning, registerkontroll och särskild personutredning bör beskrivas tillsammans med övriga definitioner. Dock ska nämnas att så många begrepp inom området säkerhetsprövning riskerar att göra bestämmelsen otydligt. Det bör övervägas om skrivningarna kan förenklas genom att ta bort begreppet inledande säkerhetsprövning. 3 kap. 3 Överväg att ta bort begreppet inledande säkerhetsprövning. Alternativt bör begreppet förtydligas. Se kommentaren ovan angående 3 kap kap. 4 Ekobrottsmyndigheten noterar att nuvarande skrivning där en inplacering i klass 1 endast kräver att personen tar del av kvalificerat hemliga uppgifter i en omfattning som inte endast är ringa riskerar att öka andelen inplacerade i klass 1 markant. 3 kap. 14 Ekobrottsmyndigheten föreslår att denna bestämmelse kompletteras med en ny 15 som för den offentliga sektorn anger förutsättningar för säkerhetsprövning av personer som saknar svenskt medborgarskap. I övrigt se synpunkter på avsnitt 18.7 ovan. 5 kap. 2 Ekobrottsmyndigheten föreslår att meningen Tystnadsplikten gäller om anställningen eller deltagandet placerats i säkerhetsklass enligt 3 kap. 4.stryks. Det synes av vikt att bestämmelsen ska gälla även för den som inte placerats i säkerhetsklass men ändå fått tillgång till säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter.

10 10 (11) 1.12 Förslag till säkerhetsskyddsförordning sid. 81f 2 kap. 2 Ekobrottsmyndigheten avstyrker den föreslagna bestämmelsens utformning. För att säkerställa att säkerhetsskyddet har ett tydligt mandat och roll inom verksamheten bör det i den nya förordningen istället finnas samma skrivningar som i 6 i nuvarande förordning. 2 kap. 4 Skrivningen annan säkerhetsansvarig bör bytas ut mot eller den som säkerhetsskyddschefen utser. 3 kap. 1 Ekobrottsmyndigheten avstyrker den föreslagna bestämmelsens utformning. Ekobrottsmyndigheten anser att sådana säkerhetsskyddsklassificerade handlingar som endast innehåller uppgifter i klassificeringsnivån Begränsad ska inte behöva märkas annat än om handlingen kan antas komma att lämnas över till utländska myndigheter eller leverantörer. 4 kap. 3 Ekobrottsmyndigheten anser att det är tveksamt om detaljbestämmelser om enskilda säkerhetsfunktioner ska anges i en förordning. De föreslagna bestämmelserna är av sådan karaktär och detaljeringsgrad att det bör övervägas om de istället ska hänföras till myndighetsföreskrifter från Säkerhetspolisen respektive Försvarsmakten. 4 kap. 4 Ekobrottsmyndigheten anser att det är tveksamt om detaljbestämmelser om enskilda säkerhetsfunktioner ska anges i en förordning. De föreslagna bestämmelserna är av sådan karaktär och detaljeringsgrad att det bör övervägas om de istället ska hänföras till myndighetsföreskrifter från Säkerhetspolisen respektive Försvarsmakten. 4 kap. 5 Beroende på vilken typ av information som kan betraktas som säkerhetsskyddsklassificerad (se övergripande synpunkt) så kan information om grov organiserad brottslighet som delges inom EU komma att innebära stor belastning på Utrikesdepartementets kurirförbindelser. 5 kap. 4 Ekobrottsmyndigheten avstyrker den föreslagna bestämmelsens utformning. Ekobrottsmyndigheten anser att utredaren inte framfört tillräckligt starka motiv till kravet på utökad dokumentation vid myndigheterna och föreslår att dagens bestämmelse i 38 om dokumentation av resultat av säkerhetsprövningen behålls oförändrad.

11 11 (11) 7 kap. 14 Ekobrottsmyndigheten anser att skrivningen verksamhetens säkerhetsskyddschef bör bytas ut mot verksamhetens säkerhetsskyddschef, eller den säkerhetsskyddschefen bestämmer. 9 kap. Ekobrottsmyndigheten anser att Säkerhetspolisen och Försvarsmakten bör ha ett uttalat ansvar för att utbilda säkerhetsskyddschefer samt annan personal av vikt för säkerhetsskyddets upprätthållare, exempelvis chefer i verksamhetsledande ställning, HRpersonal, upphandlare och IT-personal. Detta yttrande har beslutats av generaldirektören. I ärendets slutliga handläggning har chefsjuristen Lena Lindgren Schelin och verksamhetsskyddschef Carl Hedin deltagit. Verksamhetsskyddschef Carl Hedin har varit föredragande. Eva Fröjelin Carl Hedin Kopia till Justitiedepartementet/Å

Angående Justitiedepartementets remiss SOU 2015:25,

Angående Justitiedepartementets remiss SOU 2015:25, Göteborg den 15-09-02 Yrkande (M) (FP) (KD) Kommunstyrelsen 15-09-09 Ärende 4.3 Angående Justitiedepartementets remiss SOU 2015:25, En ny säkerhetsskyddslag FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen föreslås

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Säkerhetsskyddslag Utfärdad den 24 maj 2018 Publicerad den 31 maj 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Lagens tillämpningsområde Lagen gäller för utövare

Läs mer

Scandinavian Risk Solutions Creating Value by Protecting Assets

Scandinavian Risk Solutions Creating Value by Protecting Assets Scandinavian Risk Solutions Creating Value by Protecting Assets Martin Waern martin.waern@srsgroup.se 072-234 93 16 2019-03-19 2 Innehåll Vad har hänt på säkerhetsskyddsområdet? Dagens lagstiftning och

Läs mer

REMISSVAR 1 (12) Rättsenheten 2015-09-14 2015-10768-2 Sven Johnard. Mottagare

REMISSVAR 1 (12) Rättsenheten 2015-09-14 2015-10768-2 Sven Johnard. Mottagare 0 HEMLIG REMISSVAR 1 (12) Rättsenheten Sven Johnard Mottagare Verksjurist Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Remissvar: Betänkandet SOU 2015:23 Informationsoch cybersäkerhet Sverige - Strategi och

Läs mer

Att skydda det mest skyddsvärda

Att skydda det mest skyddsvärda Att skydda det mest skyddsvärda Säkerhetsanalys grunden för ett väl anpassat säkerhetsskydd Malin Fylkner, Chefsanalytiker 2 På agendan står Vad är säkerhetsskydd? Hotet mot det skyddsvärda Säkerhetsanalys

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm 2015-09-14 Justitiedepartementet 10333 Stockholm justitiedepartementet.registrator @regeringskansliet.se yttrande över SOU 2015:23 Information- och cybersäkerhet i Sverige Utredningens förslag innebär

Läs mer

Remissvar avseende betänkandet En ny säkerhetsskyddslag (SOU 2015:25)

Remissvar avseende betänkandet En ny säkerhetsskyddslag (SOU 2015:25) 0 REMISSVAR 1 (11) HEMLIG Mottagare Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Remissvar avseende betänkandet En ny säkerhetsskyddslag (SOU 2015:25) Sammanfattning Säkerhetspolisen ställer sig i huvudsak positiv

Läs mer

Patrik Fältström Teknik- och Säkerhetsskyddschef

Patrik Fältström Teknik- och Säkerhetsskyddschef Patrik Fältström Teknik- och Säkerhetsskyddschef paf@netnod.se 100% uptime sedan 2002 För maximal redundans och motståndskraft finns Netnod IX infrastruktur i av PTS tillhandahållna bergrum. Root DNS

Läs mer

Säkerhetsskyddsplan. Fastställd av kommunfullmäktige

Säkerhetsskyddsplan. Fastställd av kommunfullmäktige 2017-12-18 2017-12-18 153 153 Innehållsförteckning 1 Allmänna bestämmelser... 2 1.1 Säkerhetsskydd... 2 2 Syfte... 2 3 Målsättning... 3 4 Förutsättningar och ansvar... 3 5 Riktlinjer för säkerhetsskyddsarbetet...

Läs mer

Säkerhetsskydd en översikt. Thomas Palfelt

Säkerhetsskydd en översikt. Thomas Palfelt Säkerhetsskydd en översikt Thomas Palfelt Innehåll Begrepp och definitioner Regelverk Ansvar och ledning Säkerhetsplanering Säkerhetsprövning Informationssäkerhet IT-säkerhet Signalskydd Tillträdesbegränsning

Läs mer

Remissvar till Ju2015/2650/SSK, betänkandet SOU 2015:23 Informations- och cybersäkerhet i Sverige Strategi och åtgärder för säker information i staten

Remissvar till Ju2015/2650/SSK, betänkandet SOU 2015:23 Informations- och cybersäkerhet i Sverige Strategi och åtgärder för säker information i staten REMISSVAR Hanteringsklass: Öppen 2015-09-14 1 (6) Dnr 2015/633 Justitiedepartementet Enheten för samordning av samhällets krisberedskap 103 33 Stockholm Kopia: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm Remissvar

Läs mer

Säkerhetsskyddsavtal

Säkerhetsskyddsavtal 0 1 (10) HEMLIG I avvaktan på Sekretessprövning skall denna handling betraktas som hemlig Säkerhetsskyddsavtal Nivå 2 1 PARTER [VERKSAMHETSUTÖVARE], organisationsnummer XXXXXX-XXXX [ADRESS] [POST NR ORT]

Läs mer

Yttrande över En ny säkerhetsskyddslag (SOU 2015:25)

Yttrande över En ny säkerhetsskyddslag (SOU 2015:25) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

1. Säkerhetsskydd 2. Säkerhetsskyddad upphandling 3. Nya säkerhetsskyddslagen

1. Säkerhetsskydd 2. Säkerhetsskyddad upphandling 3. Nya säkerhetsskyddslagen Säkerhetsskydd 1. Säkerhetsskydd 2. Säkerhetsskyddad upphandling 3. Nya säkerhetsskyddslagen Maria Mia Mörk Senior Management Consultant inom säkerhet på Knowit 26 år vid Säkerhetspolisen, bland annat

Läs mer

REMISSVAR. Rättsenheten Justitiedepartementet Stockholm. Remissvaret följer promemorians disposition.

REMISSVAR. Rättsenheten Justitiedepartementet Stockholm. Remissvaret följer promemorians disposition. 0 REMISSVAR Rättsenheten 1 (6) HEMLIG Mottagare Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Er referens Ju2017/07544/L4 Remiss av promemorian Skärpt kontroll av utkontraktering och överlåtelse av säkerhetskänslig

Läs mer

Säkerhetsklassning och säkerhetsprövning inom exploateringsnämndens verksamhet

Säkerhetsklassning och säkerhetsprövning inom exploateringsnämndens verksamhet Jan Lind Administrativa avdelningen Telefon: 08-508 264 71 jan.lind@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2010-09-28 Säkerhetsklassning och säkerhetsprövning inom exploateringsnämndens verksamhet

Läs mer

Polismyndigheten, (202100-0076), Box 12256, 102 26 Stockholm som företräder staten, nedan kallad Polisen

Polismyndigheten, (202100-0076), Box 12256, 102 26 Stockholm som företräder staten, nedan kallad Polisen Diarienummer: 714-A532.676/2014 1 BILAGA 10 SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 2) mellan Polismyndigheten, (202100-0076), Box 12256, 102 26 Stockholm som företräder staten, nedan kallad Polisen och Företaget (org.

Läs mer

RIKSPOLISSTYRELSEN, (202100-0076), Box 12256, 102 26 Stockholm som företräder staten, nedan kallad Myndigheten

RIKSPOLISSTYRELSEN, (202100-0076), Box 12256, 102 26 Stockholm som företräder staten, nedan kallad Myndigheten Datum 2014-04-27 Saknr och diarienummer 914-A198.231/2013 1 SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 3) mellan RIKSPOLISSTYRELSEN, (202100-0076), Box 12256, 102 26 Stockholm som företräder staten, nedan kallad Myndigheten

Läs mer

Mall säkerhetsskyddsavtal (nivå 2)

Mall säkerhetsskyddsavtal (nivå 2) Bilaga B Mall säkerhetsskyddsavtal (nivå 2) [Myndigheten], org.nr [111111-1111], [Alfagatan 1], [111 11] [Stockholm], som företräder staten, nedan kallad Myndigheten och [Företaget AB], org.nr [222222-2222],

Läs mer

Underlag 2. Direktiv till två pågående utredningar som har bäring på informationssäkerhet. En modern säkerhetsskyddslag 1

Underlag 2. Direktiv till två pågående utredningar som har bäring på informationssäkerhet. En modern säkerhetsskyddslag 1 Underlag 2. Direktiv till två pågående utredningar som har bäring på informationssäkerhet Under denna gransknings gång har två pågående utredningar haft i uppdrag att hantera mer övergripande frågor som

Läs mer

Försvarets materielverk (FMV) org.nr STOCKHOLM. nedan kallad Myndigheten, och

Försvarets materielverk (FMV) org.nr STOCKHOLM. nedan kallad Myndigheten, och 1(8) Försvarets materielverk (FMV) org.nr 202100-0340 115 88 STOCKHOLM nedan kallad Myndigheten, och,,,, nedan kallat Företaget, träffar följande avtal om säkerhetsskydd i Nivå 3. Avtal om säkerhetsskydd

Läs mer

Innehållsförteckning 1 Allmänt Organisation Säkerhetsskydd Säkerhetsskyddschefens uppgifter Säkerhetsskyddsanalys...

Innehållsförteckning 1 Allmänt Organisation Säkerhetsskydd Säkerhetsskyddschefens uppgifter Säkerhetsskyddsanalys... PLAN SÄKERHETSSKYDD Innehållsförteckning 1 Allmänt... 3 2 Organisation... 4 3 Säkerhetsskydd... 5 3.1 Säkerhetsskyddschefens uppgifter... 5 3.2 Säkerhetsskyddsanalys... 5 3.3 Informationssäkerhet... 5

Läs mer

Säkerhetsskyddsavtal

Säkerhetsskyddsavtal 0 1 (11) HEMLIG I avvaktan på Sekretessprövning skall denna handling betraktas som hemlig Säkerhetsskyddsavtal Nivå 1 1 PARTER [VERKSAMHETSUTÖVARE], organisationsnummer XXXXXX-XXXX [ADRESS] [POST NR ORT]

Läs mer

Säkerhetsskyddade upphandlingar

Säkerhetsskyddade upphandlingar Säkerhetsskyddade upphandlingar Arash Theodore Iahanie 5 april 2019 Varför säkerhetsskydd i upphandlingar? Förebyggande åtgärder vidtas för att skydda Sverige mot brott som har betydelse för Sveriges säkerhet.

Läs mer

Policy för säkerhetsskydd

Policy för säkerhetsskydd Policy för säkerhetsskydd Ks/2013:359 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Policy för säkerhetsskydd Fastställd av kommunfullmäktige 2013-09-26 238 Allmänna bestämmelser Från den

Läs mer

Kommittédirektiv. Utkontraktering av säkerhetskänslig verksamhet, sanktioner och tillsyn tre frågor om säkerhetsskydd. Dir.

Kommittédirektiv. Utkontraktering av säkerhetskänslig verksamhet, sanktioner och tillsyn tre frågor om säkerhetsskydd. Dir. Kommittédirektiv Utkontraktering av säkerhetskänslig verksamhet, sanktioner och tillsyn tre frågor om säkerhetsskydd Dir. 2017:32 Beslut vid regeringssammanträde den 23 mars 2017 Sammanfattning En särskild

Läs mer

SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 2)

SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 2) Bilaga 3 PVS-714-2720/11 1(5) SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 2) mellan RIKSPOLISSTYRELSEN Box 12256 102 26 Stockholm nedan kallad RPS och Företaget AB, org.nr. : Kontaktmän hos RPS och Företaget. RPS: (projektansvarig)

Läs mer

SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 3)

SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 3) SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 3) A121.995/2014 1 mellan Polismyndigheten i Södermanlands län (202100-0076), Box 348, 631 05 Eskilstuna som företräder staten, nedan kallad Myndigheten och

Läs mer

SÄKERHETSSKYDDSAVTAL. SÄKERHETSSKYDDSAVTAL Diarienr (åberopas vid korrespondens) Polisens verksamhetsstöd Administrativa enheten Upphandlingssektionen

SÄKERHETSSKYDDSAVTAL. SÄKERHETSSKYDDSAVTAL Diarienr (åberopas vid korrespondens) Polisens verksamhetsstöd Administrativa enheten Upphandlingssektionen Polisens verksamhetsstöd Administrativa enheten Upphandlingssektionen SÄKERHETSSKYDDSAVTAL Diarienr (åberopas vid korrespondens) Ärendebeteckning 958 SÄKERHETSSKYDDSAVTAL SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 3)

Läs mer

Post- och telestyrelsen (PTS) har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerad promemoria.

Post- och telestyrelsen (PTS) har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerad promemoria. Datum Vår referens Sida 2017-09-27 Dnr: 17-7738 1(4) Ert datum Er referens Ju2017/04517/SSK Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM PTS yttrande över promemorian Kommunikation för vår gemensamma säkerhet

Läs mer

Datum: 2011-01-04. SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 3) VID SÄKERHETSSKYDDAD UPPHANDLING (SUA).

Datum: 2011-01-04. SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 3) VID SÄKERHETSSKYDDAD UPPHANDLING (SUA). Datum: 2011-01-04 Diarienr: AD- SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 3) VID SÄKERHETSSKYDDAD UPPHANDLING (SUA). Mellan Polismyndigheten i Västra Götaland, 202100-0076 Box 429 401 26 Göteborg nedan kallad Polismyndigheten

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 11 mars 2016 Myndigheten

Läs mer

UPPHANDLING AV DUELLSTÄLL TILL SKJUTBANOR

UPPHANDLING AV DUELLSTÄLL TILL SKJUTBANOR 1 (6) Datum 2017-08-30 Diarienr (åberopas) Polismyndigheten BILAGA 5 UTKAST SÄKERHETSSYDDSAVTAL NIVÅ 3 UPPHANDLING AV DUELLSTÄLL TILL SKJUTBANOR Polismyndigheten, org.nr. 202100-0076, Box 122 56, 102 26

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Säkerhetsskyddsförordning Utfärdad den 31 maj 2018 Publicerad den 7 juni 2018 Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Förordningens tillämpningsområde Tillämpningsområde 1 Denna

Läs mer

Gräns för utkontraktering av skyddsvärd information

Gräns för utkontraktering av skyddsvärd information Promemoria 2017-07-24 Statsrådsberedningen Gräns för utkontraktering av skyddsvärd information 1. Regeringen avser att sätta en gräns för utkontraktering av skyddsvärd information Enligt Säkerhetspolisen

Läs mer

SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 3)

SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 3) Bilaga 5 Datum 2014-07-16 SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 3) mellan Polismyndigheten i Västernorrlands län Box [fylls i vid undertecknandet] Postadress/nr [fylls i vid undertecknandet] nedan kallad Polisen

Läs mer

Så stärker vi den personliga integriteten (SOU 2017:52)

Så stärker vi den personliga integriteten (SOU 2017:52) REMISSVAR 1 (5) 2017-11-06 2017/171-4 ERT ER BETECKNING 2017-07-07 Ju2017/0509 Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Så stärker vi den personliga integriteten (SOU 2017:52) Statskontoret

Läs mer

1 (5) Säkerhetsskyddsplan för Motala kommun Antagen av kommunstyrelsen 2009-11-17, 286

1 (5) Säkerhetsskyddsplan för Motala kommun Antagen av kommunstyrelsen 2009-11-17, 286 1 (5) Säkerhetsskyddsplan för Motala kommun Antagen av kommunstyrelsen 2009-11-17, 286 2 (5) 1. Omfattning och syfte Enligt säkerhetsskyddslagen (1996:627) och säkerhetsskyddsförordningen (1996:633) ska

Läs mer

Säkerhetsskyddsplan för Piteå kommun

Säkerhetsskyddsplan för Piteå kommun Säkerhetsskyddsplan för Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Säkerhetsskyddsplan för Piteå kommun Plan/Program 2013-11-18, 190 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Lagrådsremiss. Säkerhetsprövning av offentliga ombud. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet.

Lagrådsremiss. Säkerhetsprövning av offentliga ombud. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Lagrådsremiss Säkerhetsprövning av offentliga ombud Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 5 februari 2004. Thomas Bodström Ari Soppela (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

YTTRANDE 1 (5) Riskarkivets föreskrifter anger att överenskommelse eller avtal ska upprättas när handlingar hanteras av annan än myndigheten.

YTTRANDE 1 (5) Riskarkivets föreskrifter anger att överenskommelse eller avtal ska upprättas när handlingar hanteras av annan än myndigheten. YTTRANDE 1 (5) Datum Dnr RA 04-2017/09672 2017-10-24 Ert Dnr Ju2017/07544/L4 Justitiedepartementet Enheten för lagstiftning om allmän ordning och säkerhet och samhällets krisberedskap (L4) Rosenbad 4 103

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Anna Asp, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 30 oktober 2018 Myndigheten

Läs mer

Förslag till föreskrifter och allmänna råd om behandling av personuppgifter och journalföring i hälso- och sjukvården

Förslag till föreskrifter och allmänna råd om behandling av personuppgifter och journalföring i hälso- och sjukvården Yttrande Diarienr 1(7) 2015-09-15 1284-2015 Ert diarienr 4.1-39055/2013 Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Förslag till föreskrifter och allmänna råd om behandling av personuppgifter och journalföring i

Läs mer

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, Stockholm

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, Stockholm Uttalande med beslut SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2018-06-14 Dnr 168-2017 Säkerhetspolisens behandling av personuppgifter inom verksamhetsgrenen säkerhetsskydd 1. SAMMANFATTNING Säkerhets- och

Läs mer

Säkerhetsskyddsplan. Styrande måldokument Plan Sida 1 (10)

Säkerhetsskyddsplan. Styrande måldokument Plan Sida 1 (10) Styrande måldokument Plan Sida 1 (10) Säkerhetsskyddsplan Anneli Granberg Petter Nordqvist Sida 2 (10) Innehåll Säkerhetsskyddsplan... 1 1. Allmänt... 3 Säkerhetsskyddsåtgärder... 3 Säkerhetsskyddsklassificering...

Läs mer

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 24 augusti

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 24 augusti PM 2017:156 RI (Dnr 110-974/2017) Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 24 augusti Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Utbildningsdepartementet Stockholm 1 (10) Dnr :5217. Yttrande över promemorian Internationella skolor (U2014/5177/S)

Utbildningsdepartementet Stockholm 1 (10) Dnr :5217. Yttrande över promemorian Internationella skolor (U2014/5177/S) Skolinspektionen Utbildningsdepartementet 2014-12-01 103 33 Stockholm 1 (10) Yttrande över promemorian Internationella skolor (U2014/5177/S) S ammanf attning Skolinspektionen tillstyrker flertalet av förslagen

Läs mer

VÄGLEDNING ATT UPPHANDLA PÅ ETT SÄKERT SÄTT

VÄGLEDNING ATT UPPHANDLA PÅ ETT SÄKERT SÄTT VÄGLEDNING ATT UPPHANDLA PÅ ETT SÄKERT SÄTT Sid 2 (7) Innehåll 1. Att upphandla på ett säkert... 3 2. Identifiera krav... 4 3. Samråd vid säkerhetsskyddad upphandling... 6 Sid 3 (7) 1. Att upphandla på

Läs mer

Polismyndigheten i Uppsala län

Polismyndigheten i Uppsala län Polismyndigheten i Uppsala län Säkerhetsskyddsavtal Datum Diarienummer 2012-04-10 PVS-913-5969/11 AA 913-2081/12 Handläggare Siv Forsberg Er referens 1 SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (NIVÅ 3) mellan Polismyndigheten

Läs mer

Betänkandet EU:s direktiv om sanktioner mot arbetsgivare (SOU 2010:63)

Betänkandet EU:s direktiv om sanktioner mot arbetsgivare (SOU 2010:63) Yttrande Diarienr 2010-12-20 1556-2010 Ert diarienr Ju2010/7476/EMA Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet EU:s direktiv om sanktioner mot arbetsgivare (SOU 2010:63) Datainspektionen, som har

Läs mer

Betänkandet En ny säkerhetsskyddslag (SOU 2015:25)

Betänkandet En ny säkerhetsskyddslag (SOU 2015:25) samhällsskydd och beredskap REMISSVAR 1 (7) Ert datum Er referens 2015-04-30 Avdelningen för verksamhetsstöd Rättsenheten Anna Trulsson 010-240 53 81 anna.trulsson@msb.se Regeringskansliet Justitiedepartementet

Läs mer

Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen SOU 2018:82. Stefan Strömberg. Betänkande av Utredningen om vissa säkerhetsskyddsfrågor

Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen SOU 2018:82. Stefan Strömberg. Betänkande av Utredningen om vissa säkerhetsskyddsfrågor Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen Betänkande av Utredningen om vissa säkerhetsskyddsfrågor SOU 2018:82 Stefan Strömberg Nya säkerhetsskyddslagen Säkerhetsskyddslagen (2018:585) och säkerhetsskyddsförordningen

Läs mer

Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen (SOU 2018:82)

Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen (SOU 2018:82) REMISSVAR 1 (6) DATUM 2019-03-27 ERT DATUM 2018-12-20 DIARIENR 2019/1-4 ER BETECKNING Ju2018/05292/L4 Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen

Läs mer

FMV:s yttrande över betänkandet SOU 2015:23 avseende informations- och cybersäkerhet i Sverige strategi och åtgärder för säker information i staten

FMV:s yttrande över betänkandet SOU 2015:23 avseende informations- och cybersäkerhet i Sverige strategi och åtgärder för säker information i staten 1(7) Beslutande T.f. GD Dan Ohlsson Föredragande Thomas Palfelt, Juridikoch säkerhetsstaben FMV:s yttrande över betänkandet SOU 2015:23 avseende informations- och cybersäkerhet i Sverige strategi och åtgärder

Läs mer

/2018 1(5) Socialdepartementet

/2018 1(5) Socialdepartementet 2018-10-10 3.1.19015/2018 1(5) Rättsavdelningen Katrin Westlund Socialdepartementet s.remissvar@regeringskansliet.se s.jam@regeringskansliet.se Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Att bryta ett

Läs mer

Nuvarande MSBFS 2009:10 Förslag till ny föreskrift Tillämpningsområde Tillämpningsområde 1 1 första stycket 2 1 andra stycket 3 2 första stycket

Nuvarande MSBFS 2009:10 Förslag till ny föreskrift Tillämpningsområde Tillämpningsområde 1 1 första stycket 2 1 andra stycket 3 2 första stycket 15-12-07 1/6 Tillämpningsområde 1 Denna författning innehåller bestämmelser om myndigheternas arbete med informationssäkerhet och deras tillämpning av standarder i sådant arbete. 2 Författningen gäller

Läs mer

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster Betänkande av Utredningen om genomförande av NIS-direktivet Stockholm 2017 SOU 2017:36 Sammanfattning Bakgrund I juli 2016 antog Europaparlamentet

Läs mer

Fastställande av Säkerhetsskyddplan Region Östergötland

Fastställande av Säkerhetsskyddplan Region Östergötland BESLUTSUNDERLAG 1/2 Centrum för verksamhetsstöd och utveckling Sabina Nideborn 2017-01-13 Dnr: RS 2017-52 Regionstyrelsen Fastställande av Säkerhetsskyddplan Region Östergötland Region Östergötland ska

Läs mer

Molntjänster och utkontraktering av kritisk verksamhet lagar och regler. Alireza Hafezi

Molntjänster och utkontraktering av kritisk verksamhet lagar och regler. Alireza Hafezi Molntjänster och utkontraktering av kritisk verksamhet lagar och regler Alireza Hafezi Säkerhetsskydd?! 2 Säkerhetsskyddslagen, 6 : Med säkerhetsskydd avses: > skydd mot spioneri, sabotage och andra brott

Läs mer

Yttrande över promemorian Kontroller och inspektioner i Sverige av Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Ds 2016:1)

Yttrande över promemorian Kontroller och inspektioner i Sverige av Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Ds 2016:1) Datum Sida YTTRANDE 2016-04-13 1 (5) Ert dnr Fi2016/00114/BAEU Dnr EBM A-2016/0029 Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över promemorian Kontroller och inspektioner i Sverige av Europeiska byrån

Läs mer

Betänkandet SOU 2017:23 digitalforvaltning.nu (Fi2017/01289/DF) Sammanfattning 1(10) Yttrande /112. Finansdepartementet

Betänkandet SOU 2017:23 digitalforvaltning.nu (Fi2017/01289/DF) Sammanfattning 1(10) Yttrande /112. Finansdepartementet 1(10) Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Betänkandet SOU 2017:23 digitalforvaltning.nu (Fi2017/01289/DF) Sammanfattning Kronofogden delar utredningens bedömning att Sverige har halkat efter jämförbara

Läs mer

Skärpt kontroll av statliga myndigheters utkontraktering och överlåtelse av säkerhetskänslig verksamhet. (Ju 2017/07544/L4)

Skärpt kontroll av statliga myndigheters utkontraktering och överlåtelse av säkerhetskänslig verksamhet. (Ju 2017/07544/L4) Skärpt kontroll av statliga myndigheters utkontraktering och överlåtelse av säkerhetskänslig verksamhet (Ju 2017/07544/L4) 1 Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian föreslås begränsningar i statliga

Läs mer

Informationshanteringsutredningens slutbetänkande Myndighetsdatalag (SOU 2015:39)

Informationshanteringsutredningens slutbetänkande Myndighetsdatalag (SOU 2015:39) Stab Drazenko Jozic Myndighetsjurist 010-470 05 28 drazenko.jozic@uhr YTTRANDE Datum 2015-11-13 Diarienummer 1.2.3-825-2015 Justitiedepartementet Grundlagsenheten 103 33 Stockholm Postadress Box 45093

Läs mer

Yttrande över Informations- och cybersäkerhet i Sverige Strategi och åtgärder för säker information i staten (SOU 2015:23)

Yttrande över Informations- och cybersäkerhet i Sverige Strategi och åtgärder för säker information i staten (SOU 2015:23) REMISSVAR DNR: 5.1.1-2015- 0781 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Informations- och cybersäkerhet i Sverige Strategi och åtgärder för säker information i staten (SOU 2015:23) Riksrevisionen

Läs mer

Yttrande över betänkandet En ny Säkerhetsskyddslag (SOU 2015:25)

Yttrande över betänkandet En ny Säkerhetsskyddslag (SOU 2015:25) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-08-19 LS 2015-0683 Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet En ny Säkerhetsskyddslag (SOU 2015:25) Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Konsekvensutredning rörande föreskrifter och allmänna råd om statliga myndigheters rapportering av it-incidenter

Konsekvensutredning rörande föreskrifter och allmänna råd om statliga myndigheters rapportering av it-incidenter samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ingela Darhammar Hellström Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Verksamheten för samhällets informations- och cybersäkerhet 072-233

Läs mer

Remiss av slutbetänkandet reboot - omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114)

Remiss av slutbetänkandet reboot - omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114) YTTRANDE Rättsavdelningen, Juridiska enheten Datum Dnr Sylvia Bylund 2018-04-09 STY 2018-65 Tel. 040-661 33 36 Ert datum Er referens sylvia.bylund@tullverket.se 2018-01-23 Fi2018/00106/DF Finansdepartementet

Läs mer

Säkerhetshöjande åtgärder inom VA Några exempel från Kretslopp och vatten i Göteborg

Säkerhetshöjande åtgärder inom VA Några exempel från Kretslopp och vatten i Göteborg Säkerhetshöjande åtgärder inom VA Några exempel från Kretslopp och vatten i Göteborg 2018-03-14 Helena Hallagård / Säkerhetschef / Säkerhetsskyddschef Kretslopp och vatten Göteborgs Stad kärnprocesser

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2018-08-15 117 KS 245/18 Upprättande av riktlinjer för informationssäkerhet Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunstyrelsen

Läs mer

Netnod inkommer härmed med följande synpunkter på Remiss av betänkandet Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36)

Netnod inkommer härmed med följande synpunkter på Remiss av betänkandet Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) 2017-08-08 Justitiedepartementet Enheten för lagstiftning om allmän ordning och säkerhet och samhällets krisberedskap Netnod inkommer härmed med följande synpunkter på Remiss av betänkandet Informationssäkerhet

Läs mer

Informationssäkerhet och offentlig upphandling

Informationssäkerhet och offentlig upphandling Informationssäkerhet och offentlig Staffan Malmgren, Legal Technology Officer 1 Agenda > Ny säkerhetsskyddslag > Cloud Act och molntjänster > Upphandla informationssäkert 2 Ny säkerhetsskyddslag 3 Ny säkerhetsskyddslag

Läs mer

REMISSVAR 1 (5) 2013-03-12 2013-1712-2

REMISSVAR 1 (5) 2013-03-12 2013-1712-2 0 REMISSVAR 1 (5) HEMLIG Mottagare Justitiedepartementet 103 33 Stockholm En tydligare organisation för Säkerhetspolisen (SOU 2012:77) Sammanfattning Säkerhetspolisen är mycket positiv till betänkandets

Läs mer

Anders Mårtensson Säkerhetschef

Anders Mårtensson Säkerhetschef Landskrona / Svalöv Anders Mårtensson Säkerhetschef Säkerhet 40% Kris 15% Samordning av NSVAs SBA-arbete 5% Ansvarig för NSVAs verksamhetssystem, vi är certifierade enligt ISO 9001/14001 och arbetar för

Läs mer

Ett modernt och stärkt skydd för Sveriges säkerhet ny säkerhetsskyddslag

Ett modernt och stärkt skydd för Sveriges säkerhet ny säkerhetsskyddslag Justitieutskottets betänkande Ett modernt och stärkt skydd för Sveriges säkerhet ny säkerhetsskyddslag Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till en ny säkerhetsskyddslag.

Läs mer

FÖRSVARETS FÖRFATTNINGSSAMLING

FÖRSVARETS FÖRFATTNINGSSAMLING FÖRSVARETS FÖRFATTNINGSSAMLING Försvarsmaktens föreskrifter om ändring av Försvarsmaktens föreskrifter (FFS 2016:2) med arbetsordning för Försvarsmakten (FM ArbO); FFS 2017:8 Utkom från trycket 2017-10-23

Läs mer

Myndighetsdatalag (SOU 2015:39)

Myndighetsdatalag (SOU 2015:39) ISF1007, v1.1, 2015-09-22 REMISSVAR 1 (5) Datum Diarienummer 2015-11-16 2015-87 Justitiedepartementet Grundlagsenheten Att: Nils Sjöblom 103 33 Stockholm Myndighetsdatalag (SOU 2015:39) Inspektionen för

Läs mer

Säkerhetsanalys. Agenda. Säkerhetsanalys maj 2012 Svante Barck-Holst. Säkerhetspolisen Säkerhetsskydd Säkerhetsanalys

Säkerhetsanalys. Agenda. Säkerhetsanalys maj 2012 Svante Barck-Holst. Säkerhetspolisen Säkerhetsskydd Säkerhetsanalys Säkerhetsanalys 10 maj 2012 Svante Barck-Holst Agenda Säkerhetspolisen Säkerhetsskydd Säkerhetsanalys Vad är en säkerhetsanalys? Vad är syftet? Begrepp Risk och sårbarhetsanalys vs. Säkerhetsanalys Metod

Läs mer

Remissyttrande över departementspromemorian Behandling av personuppgifter i polisens brottsbekämpande verksamhet (Ds 2007:43)

Remissyttrande över departementspromemorian Behandling av personuppgifter i polisens brottsbekämpande verksamhet (Ds 2007:43) Yttrande Sida 1 (5) Rättsenheten Bitr. chefsjuristen Katarina Holmberg Ert Er beteckning Telefon 08-762 00 22 2007-11-28 Ju2007/9805/PO Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissyttrande över departementspromemorian

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-05-16 Närvarande: F.d. justitieråden Marianne Eliason och Peter Kindlund samt justitierådet Kerstin Calissendorff. Sekretess vid samarbete mellan europeiska

Läs mer

~ Ekobrottsmyndigheten

~ Ekobrottsmyndigheten ~ Ekobrottsmyndigheten YTTRANDE Datum 2012-11-19 l (5) Verksjurist Liselotte Westerlind Rättsenheten Ert dn r Ju2012/54311 DOM D nr EBM A-2012-0385 Justitiedepartementet Enheten för processrätt och domstolsfrågor

Läs mer

Remiss av promemorian Ds 2014:30 Informationsutbyte vid samverkan mot grov organiserad brottslighet

Remiss av promemorian Ds 2014:30 Informationsutbyte vid samverkan mot grov organiserad brottslighet Yttrande Diarienr 2014-12-01 1915-2014 Ert diarienr Ju2014/5172/L4 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Remiss av promemorian Ds 2014:30 Informationsutbyte vid samverkan mot grov organiserad brottslighet

Läs mer

FOI rekommenderar inte outsourcad IT-drift och förvaltning.

FOI rekommenderar inte outsourcad IT-drift och förvaltning. Vid korrespondens åberopa FOI beteckning Socialdepartementet Enheten för statlig förvaltning 103 33 Stockholm Er referens Karin Edin Vår handläggare Jessica Norlin Remissvar gällande betänkandet ett myndighetsgemensamt

Läs mer

Yttrande över utkast till lagrådsremiss Stärkt skydd mot diskriminering i skolan

Yttrande över utkast till lagrådsremiss Stärkt skydd mot diskriminering i skolan / Kulturdepartementet 103 33 Stockholm 1 (8) Ku.remissvar Yttrande över utkast till lagrådsremiss Stärkt skydd mot diskriminering i skolan (Ku2018/01543/RS) Sammanfattning har beretts möjlighet att yttra

Läs mer

Stockholm den 9 november 2017 R-2017/1875. Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI

Stockholm den 9 november 2017 R-2017/1875. Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI R-2017/1875 Stockholm den 9 november 2017 Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 oktober 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över Förslag till Europaparlamentets

Läs mer

Yttrande över betänkandet Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94)

Yttrande över betänkandet Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94) 'kolinspektionen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttranen, 1 (5) u.remissvar@regeringskansliet.se över betänkandet Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94) (Dnr U2017/00057/S)

Läs mer

Kommittédirektiv. Genomförande av EU-direktiv om åtgärder för en hög gemensam nivå av säkerhet i nätverk och informationssystem. Dir.

Kommittédirektiv. Genomförande av EU-direktiv om åtgärder för en hög gemensam nivå av säkerhet i nätverk och informationssystem. Dir. Kommittédirektiv Genomförande av EU-direktiv om åtgärder för en hög gemensam nivå av säkerhet i nätverk och informationssystem Dir. 2016:29 Beslut vid regeringssammanträde den 31 mars 2016 Sammanfattning

Läs mer

Delbetänkande SOU 2017:40 För dig och för alla

Delbetänkande SOU 2017:40 För dig och för alla YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-10-13 Sektionen för hälso- och sjukvård Hasse Knutsson Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Delbetänkande SOU 2017:40 För dig och för alla Sammanfattning I delbetänkandet presenteras

Läs mer

Remiss av förslag till EU-direktiv om skydd för personer som rapporterar om överträdelser av unionsrätten

Remiss av förslag till EU-direktiv om skydd för personer som rapporterar om överträdelser av unionsrätten Yttrande Diarienr 1 (9) 2018-09-12 DI-2018-11829 Ert diarienr Ju2018/02783/L& Regeringskansliet, Justitiedepartementet Remiss av förslag till EU-direktiv om skydd för personer som rapporterar om överträdelser

Läs mer

Datum 2015- Diarienr. /2015

Datum 2015- Diarienr. /2015 Bilaga 5 Sida 1 (7) Datum 2015- Diarienr. /2015 SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 1) VID SÄKERHETSSKYDDAD UPPHANDLING (SUA). Mellan Polismyndigheten, 202100-0076, Box 429, 401 26 Göteborg nedan kallad Polismyndigheten

Läs mer

Betänkandet Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen (SOU 2018:82) Kammarrätten lämnar följande synpunkter på det remitterade förslaget.

Betänkandet Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen (SOU 2018:82) Kammarrätten lämnar följande synpunkter på det remitterade förslaget. REMISSYTTRANDE 1 (5) Datum Diarienr 2019-04-05 KST 2019/09 Ert datum Ert diarienr 2018-12-20 Ju2018/05292/L4 Justitiedepartementet Betänkandet Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen (SOU 2018:82)

Läs mer

Remiss: Integritetskommitténs slutbetänkande Så stärker vi den personliga integriteten (SOU 2017:52)

Remiss: Integritetskommitténs slutbetänkande Så stärker vi den personliga integriteten (SOU 2017:52) 2017-11-08 2017/035875 1 (6) Ert datum Er beteckning 2017-07-07 Ju2017/05090 Enheten för juridik Tomas Isenstam, 010-730 94 24 arbetsmiljoverket@av.se Justitiedepartementet 103 33 Stockholm ju.l6@regeringskansliet.se

Läs mer

REMISSVAR 1 (8) 2013-03-12 2013-1712-3

REMISSVAR 1 (8) 2013-03-12 2013-1712-3 0 REMISSVAR 1 (8) HEMLIG Mottagare Justitiedepartementet 103 33 Stockholm En sammanhållen svensk polis - följdändringar i författningar (SOU 2012:78) Inledande synpunkter Säkerhetspolisen konstaterar att

Läs mer

Säkerhetsskyddsplan för Luleå kommun

Säkerhetsskyddsplan för Luleå kommun LULEÅ KOMMUN Säkerhetsskyddsplan för Luleå kommun Reviderad 2005-12-05 Sammanställd av säkerhetssamordnare Urban Rönnbäck 2 1 INLEDNING 3 2 SÄKERHETSSKYDDSPOLICY 4 3 SÄKERHETSANALYS 4 4 SÄKERHETSSKYDDSCHEF

Läs mer

Mall säkerhetsskyddsavtal (nivå 1)

Mall säkerhetsskyddsavtal (nivå 1) Bilaga A Mall säkerhetsskyddsavtal (nivå 1) [Myndigheten], org.nr [111111-1111], [Alfagatan 1], [111 11] [Stockholm], som företräder staten, nedan kallad Myndigheten och [Företaget AB], org.nr [222222-2222],

Läs mer

Riktlinjer för säkerhetsskydd i Tyresö kommun

Riktlinjer för säkerhetsskydd i Tyresö kommun Riktlinjer för säkerhetsskydd i Tyresö kommun Beslutsdatum 2019-02-05 Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Kommunstyrelsen Dokumentägare Säkerhetsskyddschef Diarienummer 2018/KS 0346 003 Giltighetstid Tillsvidare

Läs mer

Affärsverket svenska kraftnäts författningssamling Utgivare: chefsjurist Bertil Persson, Svenska Kraftnät, Box 1200, 172 24 Sundbyberg ISSN 1402-9049

Affärsverket svenska kraftnäts författningssamling Utgivare: chefsjurist Bertil Persson, Svenska Kraftnät, Box 1200, 172 24 Sundbyberg ISSN 1402-9049 Affärsverket svenska kraftnäts författningssamling Utgivare: chefsjurist Bertil Persson, Svenska Kraftnät, Box 1200, 172 24 Sundbyberg ISSN 1402-9049 Affärsverket svenska kraftnäts föreskrifter och allmänna

Läs mer

Transporter av frihetsberövade (SOU 2011:7) och Transporter av frihetsberövade en konsekvensanalys (Statskontoret, rapport 2011:28)

Transporter av frihetsberövade (SOU 2011:7) och Transporter av frihetsberövade en konsekvensanalys (Statskontoret, rapport 2011:28) Yttrande Diarienr 2012-04-13 1825-2011 Ert diarienr Ju2011/1164 Ju2011/7648 Justitiedepartementet Straffrättsenheten 103 33 STOCKHOLM Transporter av frihetsberövade (SOU 2011:7) och Transporter av frihetsberövade

Läs mer

En effektivare kommunal räddningstjänst - SOU 2018:54

En effektivare kommunal räddningstjänst - SOU 2018:54 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-10-12 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Max Ekberg Justitiedepartementet 10333 STOCKHOLM En effektivare kommunal räddningstjänst - SOU 2018:54 Sammanfattning Sveriges

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING SÄKERHETSPRÖVNING AV PERSONER

INNEHÅLLSFÖRTECKNING SÄKERHETSPRÖVNING AV PERSONER SÄKERHETSPRÖVNING AV PERSONER INNEHÅLLSFÖRTECKNING SÄKERHETSPRÖVNING AV PERSONER 1 Allmänt 1 Ansvar 2 Pålitlighetsbedömning 2 Registerkontroll 3 Säkerhetsprövningens omfattning 4 Ansökan om och utförande

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Verket för högskoleservice 2010.

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Verket för högskoleservice 2010. Revisionsrapport Verket för högskoleservice Box 24070 104 50 Stockholm Datum Dnr 2011-03-08 32-2010-0738 Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Verket för högskoleservice

Läs mer