Sommarkurser 2012 för elever i skolår 8

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sommarkurser 2012 för elever i skolår 8"

Transkript

1 Sommarkurser 2012 för elever i skolår 8 SOMMARKURS - Stör en Ingenjör! Gävle Sjukhus Primärvården

2 Det är din framtid det handlar om Sommaren 2012 anordnas fem sommarkurser. Syftet med kurserna är bland annat att du ska få möjlighet att prova på och få kunskaper om ett eller flera yrkesområden och vägledning inför valet till gymnasieskolan. Nytt från i fjol är kursen Stör en Ingenjör! som pågår juni, samt specialinriktningar på kursen inom barnomsorg. Allmänna upplysningar - Du är försäkrad till och från arbetsplatsen samt under lektions- och arbetstid. - Du kommer att få ett intyg efter genomgången kurs. - Du får ett mat- och reseersättningsbidrag på 75 kronor per dag. - Alla kurser, förutom Stör en Ingenjör! har gemensam start 18/6. Anmäl dig senast 29 april! Om du antagits till någon kurs får du meddelande per post under veckorna 20/21. Välkommen med din ansökan! Har du frågor, ring respektive kurskontaktperson eller SSA-enheten, Gävle kommun, tel /25/33, fax Anmäl dig helst på webben:

3 Killar i barnomsorg Du kille som går år 8 eller 9 Vill du prova på våra jobb i sommar? Killar i barnomsorg Plats: En praktikplats inom förskola eller fritidshem Tid: måndag 18 juni fredag 29 juni Vi tror att om Du som är kille i år 8-9 får prova på arbete inom förskola eller fritidshem så kommer Du att upptäcka att arbete med barn är både spännande och givande och att just Du passar som pedagog! Syftet är att du ska få: - möjlighet att prova på och få kunskap om yrken inom förskola och fritidshem - kunskap om att män behövs i förskola och fritidshem - vägledning inför gymnasievalet.

4 Killar i barnomsorg Kursinnehåll: - Kunskap om förskollärar- och fritidspedagogyrkena. Beroende på praktikplats kan du bland annat att få vara med om att: - planera och genomföra verksamheten - utflykter - spela bollspel och delta i annan utelek - uppleva daglig omvårdnad måltider, hygien m.m. - delta i bild och form, sång och musik - läsa för barnen - använda datorer Vill du prova på de här arbetsuppgifterna bland mindre barn i förskolan eller bland skolbarn på fritidshem kan du skriva det som önskemål i din anmälan, men din placering avgörs till slut av vilka praktikplatser vi får in. Du får gärna skriva en motivering varför du vill gå kursen Killar i barnomsorg Fördjupning För dig som går år 8 eller 9 och har gått Killar i barnomsorg förut eller haft prao i förskola/fritidshem finns ett fördjupningsalternativ Tid: måndag 18 juni fredag 29 juni Det finns barn och ungdomar som behöver extra stöd och hjälp t ex för att de hör dåligt, eller har olika funktionsnedsättningar och ges möjlighet att bo i korttidsboende och vara hemifrån ett tag.

5 Killar i barnomsorg Det finns också förskolor och fritidshem som valt att arbeta efter en särskild pedagogik, t ex med pedagogikerna I Ur och Skur eller Montessori. I Killar i barnomsorg 2012 har vi ett antal praktikplatser inom några av dessa verksamheter där du kan få möjlighet att fördjupa dig. Till din anmälan skall du skriva en motivering om varför du vill fördjupa dig i Killar i barnomsorg. Du ska också ange om du vill göra praktik inom en verksamhet som har en särskild pedagogik eller i en verksamhet med barn i behov av särskilt stöd. Vi vill också att du anger var du gjort din prao. Gick du sommarkursen förra året räcker det att du skriver det. Besked om du fått en fördjupningsplats eller står som reserv får du med posten vecka Har du frågor kan du kontakta någon av Catarina Meurling, Tel: 026 / E-post: Catarina.meurling@gavle.se eller Bo Edvardsson, Tel: 026 / E-post: bo.edvardsson@gavle.se Välkommen! Du behövs!

6 Tjejer i teknik Polhemsskolan TJEJER I TEKNIK Är du tjej och nyfiken på teknik? Under åtta dagar har du chans att: Bygga och programmera en robot Göra kemiexperiment Träffa tjejer i tekniska utbildningar och yrken Skissa och göra modeller Göra studiebesök i det lokala näringslivet Svetsa och svarva Prova en GPS Låter det som något för dig? Anmäl dig då till årets sommarkurs Tjejer i Teknik där du träffar nya vänner, lär dig samarbeta och framför allt upptäcker att teknik är något för tjejer! Svetsning är kul men svårt tycker Linn och Karin och fyller i att de har lärt sig en del saker på kursen, men mest har det varit roligt Tjejer i teknik, Polhemsskolan, 2009 För dig som är intresserad av att få veta mera om teknik!

7 Tjejer i teknik För dig som är intresserad av att få veta mera om teknik: Vad gör man på de tekniska programmen? Vad finns det för jobb inom teknik? Sommarens uppskattade kurs ger svar på dessa frågor och i våra nyrustade fräscha lokaler visar vi att teknik är mer än bara el, datorer och motorer. Du handleds av tjejer från Teknikprogrammet på Polhemsskolan. Du får prova olika områden inom teknik genom att använda vår utrustning, utföra experiment och jobba i grupp med roliga uppgifter och projekt. Du får besöka företag inom teknik där vi möter tjejer och kvinnor som arbetar inom tekniska yrken och du kan känna om du vill bli en av dem i framtiden! Kursen har varit kul och att göra husmodeller var det roligaste säger Linnea och berättar vidare att hennes grupp valt barnfamiljstema på sitt torg. Tjejer i teknik, Polhemsskolan, 2009 Tid: 18/6 28/6 Anmäl dig på webben: Vill du veta mer är du välkommen att kontakta: Sofi Jonsevall, sofi.jonsevall@gavle.se

8 Tjejer och IT-teknik

9 Tjejer och IT-teknik

10 Vård och omvårdnad Kursinnehåll Du får lära dig vissa grundkunskaper i vårt arbete. Undervisningen innehåller både teori och praktiska övningar. Du får tillsammans med en utvald handledare praktisera på en av våra arbetsplatser t. ex. vårdavdelning, hälsocentral, arbetsterapienhet eller serviceenhet. Praktiken kan innehålla daglig omvårdnad (hygien, måltider m.m.) delta/medverka vid träningar, provtagningar och behandlingar m.m. vissa arbetsmoment får du inte utföra som t.ex. tunga lyft. Eventuellt finns också möjlighet att göra studiebesök för att se att det finns många olika yrken inom vård och omvårdnad. Att arbeta med människor innehåller mycket, i det dagliga arbetet möter man ofta medmänniskor i svåra situationer, samtidigt kan arbete inom vård och omvårdnad också ge tillfredsställelse och stimulans. Vårdtagarnas och de anhörigas tacksamhet kan vara en källa till stor glädje, samhörigheten med arbetskamraterna en annan. Att arbeta inom vård och omvårdnad, oavsett i vilken funktion, är en av de viktigaste och svåraste uppgifterna i vårt samhälle!

11 Vård och omvårdnad Sommarkurs 18/6 28/6 Lite allmänt. Speciella arbetskläder får du låna av oss, om du är på en praktikplats där sådana behövs. Skor tar du med själv (t.ex. gympaskor). Efter kursen hoppas vi att du - med egna ögon sett att vi har ett levande yrke - sett att det finns många olika yrken inom vård och omvårdnad - sett att vårt jobb passar både killar och tjejer - sett att det finns många möjligheter och en framtid hos oss - fått lära känna ett yrke där du är till nytta och glädje för människor - fått känna gemenskapen i våra arbetslag - fått en bra vägledning om vårdutbildningar inför gymnasievalet - känner dig VÄLKOMMEN till oss Ring eller skriv till oss Om och när du vill veta mer Torbjörn Jönsson PRAO/Vårdinformation Gävle Sjukhus Tel: Mobil vardinformation@lg.se Landstinget Gävleborg

12 Stör en Ingenjör Nyhet 2011 Stör en Ingenjör! Hur störd är en nörd? Är de som professor Kalkyl, halvdöva och går omkring med en pendel (varför vet ingen) eller somnar de flera gånger per dag bara för att deras klocka ringer som Skalmans. Kanske är de som Einstein med vitt burrigt hår och allmänt lustig uppsyn Traditionellt så uppfattar många ingenjörer som högt utbildade, specialiserade nördar med lustigt utseende och sätt, som sitter på sitt rum och funderar på svåra saker hela dagarna. De är alla män och gamla Ser det ut så i verkligheten? Nu har DU chansen att få störa en ingenjör för att se hur det är egentligen juni kan du gå en speciell kurs där du får följa en ingenjör i det dagliga arbetet. Om du är nyfiken och tror att du kanske skulle vilja utbilda dig till ingenjör men inte är säker så skall du söka denna kurs. Denna specialkurs är 1 vecka, med uppstartsdag, tre dagar med en ingenjör, och en avslutningsdag. Du kommer att få låna en kamera och dator så att du kan dokumentera dina dagar och skapa en presentation/bildspel/film (beroende på vad du vill göra) som du visar för de andra deltagarna på avslutningsdagen. Uppstart 15 juni. Träffa de andra kursdeltagarna, ev. träffa ingenjören, få ut din kamera och dator och få utbildning på dessa. 18, 19, 20 juni. Tre dagar med din ingenjör. Avslutningsdag 21 juni. Alla störande deltagare på denna specialkurs träffas och visar sina filmer och bilder av dagarna med sin ingenjör. Kanske är ingenjörerna också med. Med denna kurs vill vi ge elever som kan tänka sig att läsa vidare inom naturvetenskap eller teknik en chans att förstå vad det innebär att vara ingenjör och vad som krävs för att bli det. Du behöver inte vara en toppstudent eller ha föräldrar som är ingenjörer, men du måste ha ett seriöst intresse för att få komma med på denna kurs. Vi har bara några få platser så alla sökande kommer att få motivera varför just de skall få komma med på denna kurs. Har du drömmar om att bli en specialist? Tveka inte, sök denna kurs, ange vilken ingenjör du helst vill störa och motivera väl varför! De tjejer och killar som gick kursen förra året tyckte alla att kursen var rolig, lärorik och/eller intressant och samtliga skulle också rekommendera den till en kompis! Frågor? Kontakta Sofi Jonsevall, sofi.jonsevall@gavle.se eller Åke Wallin, ake.wallin@johnbauer.nu.

13 A Ingenjör och chef Henrik Axelsson är chef över förrådet på Korsnäs, en fabrik som hör till världseliten inom sitt område! För att ge de anställda förutsättningar att utföra förrådets uppgifter på det mest effektiva och säkra sättet gäller det att planera på lång och kort sikt. Förrådet är en servicefunktion till produktionen och ska så långt det är möjligt bidra till att upprätthålla tillgängligheten på våra maskiner genom att köpa in, förvara och tillhandahålla reservdelar och förbrukningsartiklar. Henrik är även kontaktperson för de företag som hanterar Korsnäs farliga avfall och skrot. Du som vill ha den här platsen måste ha fyllt 15 år när kursen startar. B - Lantmäteriingenjör Lantmäteriet arbetar med geografisk information och fastighetsindelning - vi håller koll på läget! Hos oss får du följa med en ingenjör och se hur vi använder data från satelliter (GPS) för att just hålla koll på läget. Du får även följa med ingenjören ut i fält på spännande mätuppdrag. C - Projektingenjör Michaela Tiestö är en ung ingenjör som jobbar på Gävle Energi med projektledning och projektering. Projektledning innebär att man arbetar med den administrativa delen av projektet som: byggmöten, kalkyler, tidsplanering, förhandlingar med entreprenörer, styrning av entreprenörer, ekonomiuppföljning mm. Att arbeta med projektering innebär att man jobbar med den tekniska biten av projektet som: dimensionering av ledningar, CAD-ritning, tryckfallsberäkningar mm. Följ med henne för att få en inblick i den spännande energibranschen! D - Sjukhusingenjör Anna Maria Westberg, och hennes kollegor på den medicintekniska avdelningen (MTA) på sjukhuset i Gävle, arbetar i huvudsak med reparation och underhåll av medicinteknisk utrustning, exempelvis infusionspumpar, dialysmaskiner och övervakningsutrustning. De arbetar för hela landstinget Gävleborg, även inkluderat primärvården och tandvården. MTA ger också råd och stöd vid exempelvis olyckor och tillbud samt ger utbildningar på elsäkerhet och handhavande av apparater. Under din vistelse här får du tillsammans med ingenjörerna besöka olika kliniker som t ex dialysen, intensivvården eller röntgen. E - Dataingenjör Annika Neuman är en dataingenjör som arbetar med projektledning på Sogeti ett internationellt konsultföretag i IT-branschen. På den här platsen får du följa med i arbetet med att ta fram olika datorapplikationer och program för olika företag i regionen. Du får också vara med i det dagliga arbetet med att planera utvecklingsprojekt och styra utvecklingen av de olika applikationerna både på kontoret och hos kunder. Allt från externa/interna websidor till mobilapplikationer.

14 Anmäl dig på webben: Anmäl dig nu!! Anmäl dig i första hand på webben, i andra hand lämnar du anmälan till din studie- och yrkesvägledare eller skickar den portofritt till SSA-enheten senast söndagen den 29 april.

15 Anmälan till sommarkursen Anmäl dig i första hand på webben: Skriv 1 i parentesen för den kurs du helst vill gå, därefter kan du om du vill skriva 2 och 3 för de kurser som du i andra och tredje hand vill gå. Du får besked vecka 20 eller 21 om du antagits till någon kurs. Killar i barnomsorg (18/6 29/6) ( ) Önskemål: förskolan, yngre barn ( ) fritidshem, äldre barn ( ) Fördjupning för dig som har gått killar i barnomsorg förut eller haft prao i förskola/fritidshem Önskemål: särskild pedagogik ( ) barn i behov av särskilt stöd ( ) Var har du gjort din prao:. Gick du killar i barnomsorg förra året ( ) Tjejer i teknik, Polhemsskolan (18/6 28/6) ( ) Tjejer och IT-teknik, John Bauergymnasiet (18/6 28/6) ( ) Vård & Omvårdnad (18/6 28/6) ( ) Stör en Ingenjör! (15/6-21/6) ( ) Önskemål: Skriv den bokstav som motsvarar den ingenjör du vill störa:. Personnummer (OBS! 10 siffror):... Namn:... Adress:. Postnr:.Ort:. Telefon:..... Mobiltelefon: E-post:... Skola:... Förälders/målsmans namn:.. Förälders/målsmans telefonnr dagtid: Anmäl dig i första hand på webben! Denna anmälan lämnar du antingen till din studie- och yrkesvägledare eller så skickar du den portofritt till SSA-enheten senast 29 april.

16 Frankeras ej Mottagaren betalar porto Utbildning och Arbete Gävle SSA-enheten S V A R S P O S T Kundnummer GÄVLE Utbildning och Arbete Gävle/SSA-enheten, Box 603, Gävle Besöksadress: Ruddammsgatan 27, tel /25/33, fax

Sommarkurser 2010 för elever i skolår 8

Sommarkurser 2010 för elever i skolår 8 Sommarkurser 2010 för elever i skolår 8 Gävle Sjukhus Primärvården Det är din framtid det handlar om Sommaren 2010 anordnas fyra sommarkurser. Syftet med kurserna är bland annat att du ska få möjlighet

Läs mer

Sommarkurser 2011 för elever i skolår 8

Sommarkurser 2011 för elever i skolår 8 Sommarkurser 2011 för elever i skolår 8 Gävle Sjukhus Primärvården Det är din framtid det handlar om Sommaren 2011 anordnas fyra sommarkurser. Syftet med kurserna är bland annat att du ska få möjlighet

Läs mer

Sommarkurser 2016 för elever i årskurs 8

Sommarkurser 2016 för elever i årskurs 8 Sommarkurser 2016 för elever i årskurs 8 Det är din framtid det handlar om Sommaren 2016 anordnas fyra sommarkurser. Syftet med kurserna är bland annat att du ska få möjlighet att prova på och få kunskaper

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

Ha kul och tjäna tusen spänn under tiden!

Ha kul och tjäna tusen spänn under tiden! 1 (1) Teknikcollege Östra Småland Ha kul och tjäna tusen spänn under tiden! Teknikkoll är ett initiativ från Teknikcollege Östra Småland i samverkan med gymnasieskolor i regionen. Syftet är att ge elever

Läs mer

Vård-SFI. Lära och utvecklas tillsammans. Studieinnehåll Norra Mellansverige. SFI Vård och omsorg

Vård-SFI. Lära och utvecklas tillsammans. Studieinnehåll Norra Mellansverige. SFI Vård och omsorg Vård-SFI Studieinnehåll Norra Mellansverige Lära och utvecklas tillsammans SFI Vård och omsorg Förberedande program för Omvårdnadsprogrammet Bakgrund Tanken med att starta en kurs inom SFI vård och omsorg

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2016 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2016. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 NÖJDHET 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

Läs mer

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Alla människor är olika. Vissa klarar sig helt själva. Människor med funktionshinder kan behöva hjälp för att kunna leva ett bra liv. Ordet funktionshinder

Läs mer

Planeringsmaterial för prao inom vård och omsorg

Planeringsmaterial för prao inom vård och omsorg Planeringsmaterial för prao inom vård och omsorg Det här tycker ungdomar är viktigt för en bra prao Att de får göra mycket praktiskt Att de får vara aktiva Att de får ett trevligt välkomnande Att det är

Läs mer

Musikveckan intellektuellt funktionsnedsatta 3-7 augusti

Musikveckan intellektuellt funktionsnedsatta 3-7 augusti Musikveckan intellektuellt funktionsnedsatta 3-7 augusti Här är det mycket sång, musik och glädje. Du får testa olika instrument, sånglektioner, träning i retorik, motorik samt dramaövningar är en del

Läs mer

Förskolelärare att jobba med framtiden

Förskolelärare att jobba med framtiden 2010 Förskolelärare att jobba med framtiden Skribenter och fotografer: Elin Anderberg Tove Johnsson Förskollärare som yrke Som förskollärare jobbar du inte bara med barnen i sig utan även med framtiden.

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

För dig med lindrig utvecklingsstörning. Högalids Folkhögskola

För dig med lindrig utvecklingsstörning. Högalids Folkhögskola För dig med lindrig utvecklingsstörning Högalids Folkhögskola Förberedande kurs för läsåret 2015/2016 För dig med lindrig utvecklingsstörning som vill gå Baskursen Kursdatum: 14-18 juni 2015 Kursbeskrivning:

Läs mer

För dig med lindrig utvecklingsstörning. Högalids Folkhögskola

För dig med lindrig utvecklingsstörning. Högalids Folkhögskola För dig med lindrig utvecklingsstörning Högalids Folkhögskola Förberedande kurs för läsåret 2013/2014 För dig med lindrig utvecklingsstörning som vill gå Baskursen. Kursdatum: 16-20 juni 2013 Kurskostnad:

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2014 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2014. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 UPPLEVELSE AV PRAO 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO-

Läs mer

Till dig som funderar på VFU. i Upplands Väsby

Till dig som funderar på VFU. i Upplands Väsby Till dig som funderar på VFU i Upplands Väsby Marie Asmar utbildar sig till lärare för grundskolans tidigare skolår: - På VFU* möter vi eleverna och får se hur flexibla vi måste vara som lärare. Ett kort

Läs mer

PRAO årskurs 8 Vårterminen 2008. Åstorp

PRAO årskurs 8 Vårterminen 2008. Åstorp PRAO årskurs 8 Vårterminen 2008 Åstorp PRAO Årskurs 8 Vt 2008 Klass veckor datum område 8A1 10 3-7 mars vård/omsorg 8A2, a-i 10 3-7 mars vård/omsorg 8A2, j-ö 10 3-7 mars teknik/tillverkning/service 8B

Läs mer

Information till elever och skolor om praktisk yrkesorientering (prao) inom Region Gävleborgs hälso-och sjukvård

Information till elever och skolor om praktisk yrkesorientering (prao) inom Region Gävleborgs hälso-och sjukvård Beskrivning Diarienr: Ej tillämpligt 1(5) Dokument ID: 02-345699 Fastställandedatum: 2019-03-12 Giltigt t.o.m.: 2020-03-12 Upprättare: Therese B Liljenmalm Fastställare: Pia Johansson Information till

Läs mer

"Rätt sagt på rätt sätt" retorik för kvinnor

Rätt sagt på rätt sätt retorik för kvinnor Antalet platser till seminariet är begränsat anmäl dig direkt "Rätt sagt på rätt sätt" retorik för kvinnor En av Sveriges bästa seminarieledare! Barbro Fällman är pedagog, författare och expert på området

Läs mer

Till föräldrar och elever i årskurs 8

Till föräldrar och elever i årskurs 8 Till föräldrar och elever i årskurs 8 Under våren är det dags för 8: ornas PRAO (praktisk arbetslivsorientering). Tanken med praon är att ge dig, som elev, möjlighet att få kunskap om arbetslivet genom

Läs mer

FUB presenterar 2015 års sommarläger

FUB presenterar 2015 års sommarläger FUB presenterar 2015 års sommarläger På FUB:s lägergård i Stenestad vill vi ge deltagarna möjlighet att prova olika gemensamma aktiviteter och att tillsammans få minnesvärda upplevelser och erfarenheter.

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna

Särskild utbildning för vuxna Särskild utbildning för vuxna I KATRINEHOLM OCH VINGÅKER Kunskaper och färdigheter för ETT GOTT LIV www.viadidakt.se Telefon: 0150-48 80 90, 0151-193 00 E-post: info@viadidakt.se Viadidakt är en gemensam

Läs mer

TUFF Hösten 2015 ÖNNESTAD FOLKHÖGSKOLA

TUFF Hösten 2015 ÖNNESTAD FOLKHÖGSKOLA TUFF Hösten 2015 ÖNNESTAD FOLKHÖGSKOLA Allmänt om TUFF i Önnestad Innehåll i kurserna Förutom teckenspråk så informerar vi om tolkanvändning och om teckenspråksanvändarna= dövrealia och dövkultur. Kostnad

Läs mer

Välkommen till Norrängsskolan i Hässleholm

Välkommen till Norrängsskolan i Hässleholm Välkommen till Norrängsskolan i Hässleholm Gymnasieskola Gymnasiesärskola s www.norrangsskolan.se Trygga elever med möjlighet till ett framgångsrikt vuxenliv www.hassleholm.se Gymnasiesärskolans program

Läs mer

Ett brev med uppgifter om din praktikplats Broschyren Så får barn och ungdomar arbeta Blanketten Överenskommelse om praktik Skatteintyg Returkuvert

Ett brev med uppgifter om din praktikplats Broschyren Så får barn och ungdomar arbeta Blanketten Överenskommelse om praktik Skatteintyg Returkuvert Till dig som ska praktisera UNG I SOMMAR 2014 1 Hej, I det här utskicket får du: Ett brev med uppgifter om din praktikplats Broschyren Så får barn och ungdomar arbeta Blanketten Överenskommelse om praktik

Läs mer

Vill du bli företrädare i Ledarna?

Vill du bli företrädare i Ledarna? Vill du bli företrädare i Ledarna? Är jag en företrädare? Är du chef eller ledare, medlem i Ledarna och intresserad av att påverka vad som händer på din arbetsplats? Då kanske du är rätt person för att

Läs mer

Välkommen till Sommarkursen. Glimåkra folkhögskola. 30 juni - 18 juli 2014. Glimåkra folkhögskola

Välkommen till Sommarkursen. Glimåkra folkhögskola. 30 juni - 18 juli 2014. Glimåkra folkhögskola Välkommen till Sommarkursen Box 115 280 64 Glimåkra E-post: info@glimnet.se tel. 044-448 19, 448 00 För mer information se skolans hemsida www.glimnet.se 30 juni - 18 juli 2014 På Sommarkursen får du;

Läs mer

INBJUDAN. Målvakt 3. Solna 28-31 maj 2014. Svenska Ishockeyförbundet

INBJUDAN. Målvakt 3. Solna 28-31 maj 2014. Svenska Ishockeyförbundet INBJUDAN Målvakt 3 Solna 28-31 maj 2014 Svenska Ishockeyförbundet SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET The Swedish Ice Hockey Association Medlem i Internationella Ishockeyförbundet IIHF Tfn: +46 707-50 99 49 Fax:

Läs mer

Viktigast att nämna är att eleverna är väldigt nyfikna på er utställare och på vilka roliga möjligheter som finns i deras framtid.

Viktigast att nämna är att eleverna är väldigt nyfikna på er utställare och på vilka roliga möjligheter som finns i deras framtid. Som åttondeklassare är frågan vad vill du bli när du blir stor högaktuell, samtidigt kan det vara svårt att veta vilka alternativ som finns. Därför anordnar vi nu Yrkesmässan som syftar till att både inspirera

Läs mer

Klippan Vi jobbar bra tillsammans!

Klippan Vi jobbar bra tillsammans! Klippan Vi jobbar bra tillsammans! Välkommen till Klippan Vi lägger stor vikt vid bra livskvalité; att våra medarbetare trivs och kan utvecklas både personligt och professionellt. Marianne N. Claesson,

Läs mer

Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna

Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna den 4 maj 0 Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna Allmänt om enkäten Enkäter skickas till deltagare i FIVE cirka tre veckor efter att de har avslutat sin praktik. Om

Läs mer

TUFF HÖSTEN 2014 ÖNNESTAD FOLKHÖGSKOLA

TUFF HÖSTEN 2014 ÖNNESTAD FOLKHÖGSKOLA TUFF HÖSTEN 2014 ÖNNESTAD FOLKHÖGSKOLA Allmänt om TUFF i Önnestad Innehåll i kurserna Förutom teckenspråk så informerar vi om tolkanvändning och om teckenspråksanvändarna= dövrealia och dövkultur. Kostnad

Läs mer

BASKURSEN. www.hogalid.nu. 2015-2016 Högalids Folkhögskola. Ansök och läs mer om BASKURSEN på vår hemsida: Studier, boende och fritid

BASKURSEN. www.hogalid.nu. 2015-2016 Högalids Folkhögskola. Ansök och läs mer om BASKURSEN på vår hemsida: Studier, boende och fritid BASKURSEN 2015-2016 Högalids Folkhögskola Studier, boende och fritid En kurs för dig med lindrig utvecklingsstörning som vill få kunskaper för att blir mer självständig Ansök och läs mer om BASKURSEN på

Läs mer

Information. till Handledaren ett stöd i handledarrollen

Information. till Handledaren ett stöd i handledarrollen Information till Handledaren ett stöd i handledarrollen Inledning Totalt finns det tre olika former av praktik; Prao, som är för eleverna på högstadiet, APU (Arbetsplatsförlagd Utbildning) som ingår i

Läs mer

ELBESIKTNING & SÄKERHET, UPPDATERING & VIDAREUTBILDNING. besiktning av elanläggningar elsäkerhet maskiners elutrustning styrning & drift av elmotorer

ELBESIKTNING & SÄKERHET, UPPDATERING & VIDAREUTBILDNING. besiktning av elanläggningar elsäkerhet maskiners elutrustning styrning & drift av elmotorer , UPPDATERING & VIDAREUTBILDNING besiktning av elanläggningar elsäkerhet maskiners elutrustning styrning & drift av elmotorer 2 3 SIDA BESIKTNING AV ELANLÄGGNINGAR. GRUNDKURS BESIKTNING AV ELANLÄGGNINGAR.

Läs mer

PRAO åk 8 vecka 13-14 2014

PRAO åk 8 vecka 13-14 2014 BSF Lunds stad Tunaskolan Ann-Helén Oldenby studie- och yrkesvägledare 046 35 76 81, ann-helen.oldenby@lund.se PRAO åk 8 vecka 13-14 2014 Till föräldrar och elever i åk 8 Läs igenom detta tillsammans BSF

Läs mer

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE Välkommen som handledare inom Teknikcollege Denna broschyr är en första allmän information till dig som handledare inom Teknikcollege. Du kommer också att under handledarutbildningen

Läs mer

Retorik och Pedagogik

Retorik och Pedagogik Retorik och Pedagogik 1 Bygger din kompetens Retorik och Pedagogik Kommunikation, projektledning och ledarskap är viktiga egenskaper för den som har en teknikorienterad arbetsuppgift. Därför erbjuder vi

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna. Särvux. Välkommen till Särvux - en plats där du växer. Kom ihåg! Sista ansökningsdag. 1 maj. Trollhättan Y Vänersborg

Särskild utbildning för vuxna. Särvux. Välkommen till Särvux - en plats där du växer. Kom ihåg! Sista ansökningsdag. 1 maj. Trollhättan Y Vänersborg Särskild utbildning för vuxna Särvux Välkommen till Särvux - en plats där du växer Kom ihåg! Sista ansökningsdag 1 maj Trollhättan Y Vänersborg Kort om Särvux i Trollhättan och Vänersborg Särvux är för

Läs mer

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba Innehållsförteckning Välkommen... 1 Innan ditt sommarjobb... 2 Under ditt sommarjobb... 3 Första arbetsdagen... 3 Arbetsuppgifter... 3 Rutiner...

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2015 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2015. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 UPPLEVELSE AV PRAO 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO-

Läs mer

2013-02-15 13/35. Samtliga nämnder/styrelser Kommunala bolag/stiftelser Landstinget Länsstyrelsen

2013-02-15 13/35. Samtliga nämnder/styrelser Kommunala bolag/stiftelser Landstinget Länsstyrelsen 2013-02-15 13/35 Samtliga nämnder/styrelser Kommunala bolag/stiftelser Landstinget Länsstyrelsen Engelska för kommun och offentlig sektor Utveckla ditt ordförråd i engelska med inriktning på kommun och

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2018 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun Arbetsmarknadsenheten skickade per brev ut totalt 55 enkäter, i samband med de två arbetsperiodernas

Läs mer

Barn och elevenkäter genomförda i Värnamo kommun 2015

Barn och elevenkäter genomförda i Värnamo kommun 2015 Barn och elevenkäter genomförda i Värnamo kommun 2015 Förskolan 2015 Får alla barn vara med att bestämma vad ni skall göra på förskol Får du vara med och bestämma vad ni skall göra på din förskola? Får

Läs mer

Valet till gymnasiet 2016. Information från antagningskanslierna för Värmland & Åmål

Valet till gymnasiet 2016. Information från antagningskanslierna för Värmland & Åmål Valet till gymnasiet 2016 Information från antagningskanslierna för Värmland & Åmål En ny gymnasieskola Snart står Du inför Ditt val till gymnasieskolan. Det finns 18 nationella program med totalt 60 olika

Läs mer

I n f o r m a t i o n s b r o s c h y r o m p r a o

I n f o r m a t i o n s b r o s c h y r o m p r a o I n f o r m a t i o n s b r o s c h y r o m p r a o I broschyren finner du: Information om prao Regler för prao Tips på hur du ordnar egen praoplats Blanketten, Var ska du göra din prao? T i l l h ö r

Läs mer

PRAO. Information och blanketter tillarbetslivet.nu

PRAO. Information och blanketter tillarbetslivet.nu PRAO Information och blanketter 2017 tillarbetslivet.nu 1 PRAOINFORMATION Vad är prao? Prao betyder praktisk arbetslivsorientering och är en del av skolverksamheten. Prao ger möjligheter till att få erfarenheter

Läs mer

Jobbet på det perfekta läget

Jobbet på det perfekta läget Jobba hos oss! Jobbet på det perfekta läget Att bo eller arbeta i Svedala kommun är att ha nära till städer som Malmö, Lund, Trelleborg och Köpenhamn. I kommunen finns allt du behöver natur, kultur, näringsliv,

Läs mer

PRAO för elever i grundskolan TILL ARBETSGIVAREN. Information inför PRAO. Försäkring. Arbetsuppgifter och ansvar. Riskbedömning

PRAO för elever i grundskolan TILL ARBETSGIVAREN. Information inför PRAO. Försäkring. Arbetsuppgifter och ansvar. Riskbedömning PRAO för elever i grundskolan TILL ARBETSGIVAREN Information inför PRAO Försäkring Eleverna är försäkrade genom kommunens försorg under praotiden. Kommunens olycksfallsförsäkring ersätter olycksfallsskada

Läs mer

För ditt barn 1 6 år Förskolan och förskoleklassen. Den svenska skolan för nyanlända

För ditt barn 1 6 år Förskolan och förskoleklassen. Den svenska skolan för nyanlända För ditt barn 1 6 år Förskolan och förskoleklassen Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Grundsär-

Läs mer

På vilket sätt kan man få elever i år 9 mer intresserade av schack?

På vilket sätt kan man få elever i år 9 mer intresserade av schack? Lärande och samhälle. Schack som pedagogiskt verktyg På vilket sätt kan man få elever i år 9 mer intresserade av schack? - Kan man få elever i år 9 att vilja spela på fritiden med kompisar eller via tekniska

Läs mer

1. Innehållsförteckning till detta häfte 2. Pärm Försättsblad till pärm Innehåll. 3. Lärarhandledning Utdrag ur Lpo 94 4.

1. Innehållsförteckning till detta häfte 2. Pärm Försättsblad till pärm Innehåll. 3. Lärarhandledning Utdrag ur Lpo 94 4. 1. Innehållsförteckning till detta häfte 2. Pärm Försättsblad till pärm Innehåll 2.1 Definition av SAK...flik 1 2.2 SAK planering för klass...flik 2 2.3 Branschöversikt...flik 3 2.4 Individuell handlingsplan...flik

Läs mer

Hitta ditt nya arbete genom oss. Lättläst

Hitta ditt nya arbete genom oss. Lättläst Hitta ditt nya arbete genom oss Lättläst Anmäl att du söker jobb När du anmäler dig till Arbetsförmedlingen för att söka jobb kallas det för att du skriver in dig på Arbetsförmedlingen. Du kan få service

Läs mer

Särvux. Träningsskola. Grundläggande kurser. Yrkesinriktade kurser. Gymnasiekurser

Särvux. Träningsskola. Grundläggande kurser. Yrkesinriktade kurser. Gymnasiekurser Särvux Träningsskola Grundläggande kurser Yrkesinriktade kurser Gymnasiekurser Särvux särskild utbildning för vuxna Särvux (särskild utbildning för vuxna) är en skolform för dig som har fyllt 20 år. har

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Guide för praohandledare

Barn- och utbildningsförvaltningen. Guide för praohandledare Barn- och utbildningsförvaltningen Guide för praohandledare Guide för praohandledare Östhammars kommun har tagit fram en guide* med konkreta tips och idéer som kan vara till hjälp för dig som handledare

Läs mer

REVIDERAD 2014-03-15. Kort om Särskild utbildning för vuxna

REVIDERAD 2014-03-15. Kort om Särskild utbildning för vuxna REVIDERAD 2014-03-15 Till Eleven Kort om Särskild utbildning för vuxna Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se

Läs mer

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE Välkommen som handledare inom Teknikcollege Denna broschyr är en första allmän information till dig som handledare inom Teknikcollege. Du kommer också att under handledarutbildningen

Läs mer

Ansvarsfrågor i förskola och skola

Ansvarsfrågor i förskola och skola 2014-12-19 15/33 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Skolstyrelsen (motsv) fvb till rektorer/förskolechefer Friskolor Fristående förskolor Ansvarsfrågor i förskola

Läs mer

Tack för att Du / Ni ställer upp som handledare för våra elever.

Tack för att Du / Ni ställer upp som handledare för våra elever. Information till handledare Tack för att Du / Ni ställer upp som handledare för våra elever. Detta blad lämnas direkt till praoplatsen. * Efter avslutad praoperiod, lämnas bladet åter ifyllt till eleven.

Läs mer

Kursutvärderingsformulär

Kursutvärderingsformulär Enheten för Krisberedskap Kursutvärderingsformulär Kurs Vecka 1. Yrke 1. Läkare 2. Sjuksköterska 3. Undersköterska 4. Administratör 5. Annat. Vad? 2. Kön 1. Man 2. Kvinna 3. Ålder 1. 18 25 2. 26 35 3.

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

Skola arbetsliv i samverkan i Leksand.

Skola arbetsliv i samverkan i Leksand. Nyhetsbrev September 2013 Skola arbetsliv i samverkan i Leksand. September månad har varit en spännande månad när det gäller skola-arbetslivsarbete här i vår kommun. Skola-arbetslivsgruppen har haft sitt

Läs mer

Information inför PRAO

Information inför PRAO Information inför PRAO Tack för att du tar emot en elev på PRAO! Det är en ovärderlig erfarenhet för eleven. Vinster för företaget Ungdomar är trendkänsliga ta del av deras fräscha idéer Kan vara en rekryteringsväg

Läs mer

Kursprogram Våren 2015

Kursprogram Våren 2015 Kursprogram Våren 2015 VUXENSKOLAN BORÅS OBS! Ny adress Druveforsvägen 8 504 33 Borås växel 0771-50 20 20 Välkommen till Vuxenskolan Sjuhärad Studieförbundet Vuxenskolan verkar för att personer med intellektuella

Läs mer

PRAO Årskurs 9 Björnekullaskolan, Åstorp Höstterminen 2011

PRAO Årskurs 9 Björnekullaskolan, Åstorp Höstterminen 2011 PRAO Årskurs 9 Björnekullaskolan, Åstorp Höstterminen 2011 Klass vecka datum 9:3 39 26 sept 30 sept 9:2a, 9:2b 40 3 okt 7okt 9:4, 9:1 41 10 okt 14 okt REGLER FÖR PRAO Du kan se på föregående sida när din

Läs mer

Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 11 2014 Till elever

Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 11 2014 Till elever Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande VECKOBLAD v. 11 2014 Till elever Veckans ordspråk: Man kan sätta sångfågeln i bur men aldrig sången. Harry Belafonte Hej! I veckan blev jag uppvaktad av elever

Läs mer

Ipad i förskola och skola

Ipad i förskola och skola 2014-11-21 15/21 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Skolstyrelsen (motsv) Ipad i förskola och skola BAKGRUND/ SYFTE Denna utbildningsdag vänder sig till dig som

Läs mer

EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN

EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN Hej! I den här broschyren hittar du viktig information som är bra att läsa innan du börjar din praktik, som hur blanketter ska fyllas i, arbetstider m.m. Besök gärna emmaboda.se/feriepraktik

Läs mer

Uppföljning steriltekniker. Standardrapport

Uppföljning steriltekniker. Standardrapport Uppföljning steriltekniker Standardrapport Ja 82,5% 47 Nej 17,5% 10 Svarande 57 Inget svar 0 Sterilteknisk enhet (landsting eller privat sjukvård) 80% 44 Privat industri 0% 0 Tandvård 1,8% 1 Övrig verksamhet

Läs mer

Innehåll i kurserna Förutom teckenspråk så informerar vi om tolkanvändning och om teckenspråksanvändarna = dövrealia och dövkultur.

Innehåll i kurserna Förutom teckenspråk så informerar vi om tolkanvändning och om teckenspråksanvändarna = dövrealia och dövkultur. Tuff våren 2014 Allmänt om TUFF i Önnestad Innehåll i kurserna Förutom teckenspråk så informerar vi om tolkanvändning och om teckenspråksanvändarna = dövrealia och dövkultur. Kostnad Undervisning, barnomsorg

Läs mer

täby lärvux Utbildningskatalog 2014 2015

täby lärvux Utbildningskatalog 2014 2015 täby lärvux Utbildningskatalog 2014 2015 Undervisningens mål Undervisningen har som mål att ge kunskaper och färdigheter för att bättre klara vardagsliv och arbetsliv. Lärvux undervisning i Täby vänder

Läs mer

Kurser och aktiviteter

Kurser och aktiviteter Kurser Autismcenter för barn & ungdom Hösten 2010 Autismcenter för barn & ungdom Stadshagsvägen 7, 1 tr. Kurser och aktiviteter 1. BAS-kurs om autism 2. På Spåret fördjupad BAS-kurs 3. Föräldraträningsprogram

Läs mer

DET VIKTIGASTE MED KONFIRMATIONEN ÄR DU.

DET VIKTIGASTE MED KONFIRMATIONEN ÄR DU. DET VIKTIGASTE MED KONFIRMATIONEN ÄR DU. Funderar du på om du ska konfirmeras? Då är du inte ensam! Förra året var det nästan 45 000 som konfirmerades i Sverige, och det lär bli minst lika många i år.

Läs mer

för dig som vet vad du vill

för dig som vet vad du vill för dig som vet vad du vill Välkommen till Malmö Lärlingscenter! Här lägger du grunden till en yrkeskarriär som väntar runt hörnet. Åtta av tio lärlingar får jobb efter avslutad gymnasieutbildning. Och

Läs mer

Fotboll på Gymnasiet. Nationell Idrottsutbildning (NIU) samt Idrottsalternativet

Fotboll på Gymnasiet. Nationell Idrottsutbildning (NIU) samt Idrottsalternativet Fotboll på Gymnasiet Nationell Idrottsutbildning (NIU) samt Idrottsalternativet Tibble Fristående Gymnasium NIU Samarbetet mellan Tibble Gymnasium, AIK och Täby IS (numera Täby FK) startade läsåret 2009-2010.

Läs mer

TILL ELEVEN. Kort om Särskild utbildning för vuxna

TILL ELEVEN. Kort om Särskild utbildning för vuxna TILL ELEVEN Kort om Särskild utbildning för vuxna Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-87115-82-0

Läs mer

PRAO Information och blanketter 2016

PRAO Information och blanketter 2016 PRAO Information och blanketter 2016 1 PRAOINFORMATION Vad är prao? Prao betyder praktisk arbetslivsorientering och är en del av skolverksamheten. Prao ger möjligheter till att få erfarenheter och kunskaper

Läs mer

Praoverksamhet. Saxnäs skola Mål

Praoverksamhet. Saxnäs skola Mål Praoverksamhet Saxnäs skola 2015-16 Mål att bli bekant med föräldrarnas olika yrken att bli bekant med olika yrken i skolans värld att känna till och ha besökt arbetsplatser i närområdet att våga välja

Läs mer

Djursjukvård. Naturbruksprogrammet - Djur. Läs mer på

Djursjukvård. Naturbruksprogrammet - Djur. Läs mer på Djursjukvård Naturbruksprogrammet - Djur Läs mer på www.gamlebygymnasiet.nu Årskurs 1 Åk 1 innehåller bl.a djurskötsel och djurhantering Pågående hälsoundersökning med ett övervakande öga av vår djursjukvårdslärare

Läs mer

VÄLJ TEKNIKPROGRAMMET och bli WEBB- & SPELUTVECKLARE CIVILINGENJÖR MATEMATIKER IT-KONSULT CHALMERIST med mera..

VÄLJ TEKNIKPROGRAMMET och bli WEBB- & SPELUTVECKLARE CIVILINGENJÖR MATEMATIKER IT-KONSULT CHALMERIST med mera.. Kvalitetsutbildningar sedan 1968 VÄLJ TEKNIKPROGRAMMET och bli WEBB- & SPELUTVECKLARE CIVILINGENJÖR MATEMATIKER IT-KONSULT CHALMERIST med mera.. ALLTID MÖJLIGHET TILL SÄRSKILD HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET! TE

Läs mer

Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)!

Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)! Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)! Grundtanken med SIKTA är att "pedagoger lär pedagoger

Läs mer

ÅBYSKOLAN 3-5. killar 10,0 9,41 9,62 10,0 8,08 7,96 7,75 9,23 9,17 7,5 7,5 5,0 5,0 2,5 2,5. 0,0 Hur nöjd är du med din skola som helhet?

ÅBYSKOLAN 3-5. killar 10,0 9,41 9,62 10,0 8,08 7,96 7,75 9,23 9,17 7,5 7,5 5,0 5,0 2,5 2,5. 0,0 Hur nöjd är du med din skola som helhet? ÅBYSKOLAN 3-5 killar Jag trivs i skolan tjejer Jag trivs i skolan Det finns vuxna ute på rasterna Jag känner mig trygg i skolan Det finns vuxna ute på rasterna Jag känner mig trygg i skolan Jag trivs med

Läs mer

Grundsärskolan i Sjöbo. Arbetsplan för studie- och yrkesvägledningen vid Grundsärskolan i Sjöbo.

Grundsärskolan i Sjöbo. Arbetsplan för studie- och yrkesvägledningen vid Grundsärskolan i Sjöbo. Grundsärskolan i Sjöbo Arbetsplan för studie- och yrkesvägledningen vid Grundsärskolan i Sjöbo. Upprättad: 20160614 av rektor, syv och mentorer Revideras juni 2017 Inledning Bestämmelserna i Läroplan för

Läs mer

BAS P och BAS U. Byggarbetsmiljösamordnare. Bygger din kompetens

BAS P och BAS U. Byggarbetsmiljösamordnare. Bygger din kompetens BAS P och BAS U Byggarbetsmiljösamordnare Bygger din kompetens Byggarbetsmiljösamordnare BAS P OCH BAS U Du lär dig vad som krävs av beställare, byggarbetsmiljöansvariga, byggherrar och BAS enligt Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete

Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete Positiva synpunkter Bra upplägg. Lite teori blandat med övningar i lagom storlek. Verksamhetsnära och realistiskt. Många tankeställare

Läs mer

PÅ GÅNG I MARS. Information från den gymnasiala yrkesutbildningen för vuxna Nr 1. februari 2011. Trevlig läsning! Tina Arekvist Lundell, rektor

PÅ GÅNG I MARS. Information från den gymnasiala yrkesutbildningen för vuxna Nr 1. februari 2011. Trevlig läsning! Tina Arekvist Lundell, rektor Yrkesvux - en gymnasial yrkesutbildning för vuxna Välkommen till Yrkesvux digitala nyhetsbrev! I detta nummer kan du läsa om till vem Yrkesvux riktar sig och vad utbildningsnämndens ordförande tycker om

Läs mer

Grundskolans. Elevens Val 2015-16

Grundskolans. Elevens Val 2015-16 Grundskolans Elevens Val 2015-16 Textilslöjd (TX) Har du lust att skapa och vara kreativ, välj elevens val i textil. Här får du möjlighet att blomma ut med dina idéer och fördjupa dig i hantverkstekniker.

Läs mer

Bilaga till ansökan PSYKOTERAPEUTPROGRAMMET 90 HÖGSKOLEPOÄNG, HÖSTTERMINEN 2013 INRIKTNING: KOGNITIV BETEENDETERAPI (KBT)

Bilaga till ansökan PSYKOTERAPEUTPROGRAMMET 90 HÖGSKOLEPOÄNG, HÖSTTERMINEN 2013 INRIKTNING: KOGNITIV BETEENDETERAPI (KBT) Bilaga till ansökan PSYKOTERAPEUTPROGRAMMET 90 HÖGSKOLEPOÄNG, HÖSTTERMINEN 2013 INRIKTNING: KOGNITIV BETEENDETERAPI (KBT) INSTITUTIONEN FÖR PSYKOLOGI Person- och adressuppgifter Namn Personnummer Adress,

Läs mer

Information inför PRAO

Information inför PRAO PRAO för åk 9 elever i Staffanstorps kommun TILL ARBETSGIVAREN Information inför PRAO PRAO en ovärderlig erfarenhet för eleven Vinster för ungdomarna: Får visa vad de går för Får stärkt självförtroende

Läs mer

BÖCKER INSPIRATION. www.universeimagine.com

BÖCKER INSPIRATION. www.universeimagine.com BÖCKER INSPIRATION Vår vision är att inspirera minst en miljon människor till att förverkliga sina drömmar och må bra under tiden. Är du en av dem? Personligt entreprenörskap handlar om kraften och förmågan

Läs mer

Gruppboende och serviceboende

Gruppboende och serviceboende omvårdnad gävle SVENSKA/LÄTTLÄST Gruppboende och serviceboende Vem kan få gruppboende eller serviceboende? Personer med psykisk funktionsnedsättning kan få lägenhet i gruppboende eller serviceboende. Omvårdnad

Läs mer

Kort om särskild utbildning för vuxna

Kort om särskild utbildning för vuxna LÄTTLÄST TILL ELEVEN Kort om särskild utbildning för vuxna FOTO: MICHAEL MCLAIN Till dig som vill läsa på särskild utbildning för vuxna Du som har fyllt 20 år och har utvecklingsstörning eller hjärnskada

Läs mer

Innehåll. Referensexemplar. Introduktion. Företagskontroller. Kom i mål. Orientera mera. Uppvärmning KAPITEL ETT KAPITEL TVÅ KAPITEL TRE KAPITEL FYRA

Innehåll. Referensexemplar. Introduktion. Företagskontroller. Kom i mål. Orientera mera. Uppvärmning KAPITEL ETT KAPITEL TVÅ KAPITEL TRE KAPITEL FYRA Innehåll KAPITEL ETT Introduktion Sid 5-14 Uppvärmning KAPITEL TVÅ Sid 15-30 KAPITEL TRE Företagskontroller Sid 31-50 KAPITEL FEM Orientera mera Sid 63-77 Kom i mål KAPITEL FYRA Sid 51-62 Lärarblad / Introduktion

Läs mer

Feriepraktik 2014. Enkät Ungdomar, period 2 Falköpings kommun. Standardrapport

Feriepraktik 2014. Enkät Ungdomar, period 2 Falköpings kommun. Standardrapport Feriepraktik 2014 Enkät Ungdomar, period 2 Falköpings kommun Standardrapport Procent Antal Kille 43,3% 13 Tjej 56,7% 17 Procent Antal 1996 33,3% 10 1997 66,7% 20 Barn- och fritidsprogrammet 0% 0 Bygg-

Läs mer

Förskolan är till för ditt barn. En broschyr om förskolans läroplan

Förskolan är till för ditt barn. En broschyr om förskolans läroplan Förskolan är till för ditt barn En broschyr om förskolans läroplan Förskolan är till för ditt barn Skolverket, reviderad upplaga 2007 Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm

Läs mer

PRAO - Praktisk Arbetslivs Orientering information för elev i år 9

PRAO - Praktisk Arbetslivs Orientering information för elev i år 9 Töreboda kommun PRAO - Praktisk Arbetslivs Orientering information för elev i år 9 Eleverna skall få en utbildning av hög kvalitet i skolan. De skall också få underlag för att välja fortsatt utbildning.

Läs mer

Ansökan till Volontäråret i S:t Lars församling

Ansökan till Volontäråret i S:t Lars församling Ansökan till Volontäråret i S:t Lars församling Läs denna instruktion noggrant innan du fyller i ansökan! Fyll i ansökan så gott du kan, glöm inte att bifoga ett foto av dig själv. Fyll i blanketten Skicka

Läs mer

En vi-känsla bland personal och barn/ elever. Tillsammans gör vi skillnad! barn och unga är aktiva med arbetet

En vi-känsla bland personal och barn/ elever. Tillsammans gör vi skillnad! barn och unga är aktiva med arbetet En vi-känsla bland personal och barn/ elever Tillsammans gör vi skillnad! 255 000 barn och unga är aktiva med arbetet I Hässleholms kommun är en liten del av våra 70-tal förskolor och skolor Grön Flagg

Läs mer

BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET

BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET Leder till jobb inom ett socialt arbete Vi älskar att arbeta med människor BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET Vill du jobba med människor? Kanske som väktare, personlig assistent, stöd i boende, daglig verksamhet

Läs mer