e T e r e rä t T k t T äs ä t n k ätt TEJP & LIM PRODUKTGUIDE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "e T e r e rä t T k t T äs ä t n k ätt TEJP & LIM PRODUKTGUIDE"

Transkript

1 B s ä t s a t F s ä e t TEJP & LIM TEJP & LIM TEJP & LIM TEJP & LIM TEJP & LIM TEJP & LIM TEJP & LIM PRODUKTGUIDE PRODUKTGUIDE PRODUKTGUIDE PRODUKTGUIDE PRODUKTGUIDE PRODUKTGUIDE PRODUKTGUIDE TEJP & LIM PRODUKTGUIDE me me m d ed e rä rä r ät ät tt tt t Te Te T k T k Tek e Te T k Te T ni ni n k ik i me me m d ed e rä rä r ät ätt tt t Te T B s ä t s a t F s ä e t med rätt Teknik

2 Det var här vår hioria började. Minneso Mining and Manufacturing Co, M INDUSTRITEJP & LIM Vår hioria börjar i en gruva under jorden 3M grundades 1902 i svenskbygden Minneso i USA av fem entreprenörer, som ville utvinna mineralet korund. Deras satsning blev ett misslyckande. De beämde sig då för att ändra inriktning: från råvaruproduktion till färdiga produkr i form av slippapper. Det ora genombrott kom1921 med introduktionen av våtslippapperet. Produkn var en sensation för sin tid. Den gjorde det möjligt att binda slipdammet och därmed minska hälsoproblemen inom indurin. Scotch är och har varit vårt arka och kända varunamn för många av våra olika jpsorr. Samma år anällde vi några unga, djärva, optimiiska innovatörer. De skapade ett föregsklimat som var riskbenäget och öppet för nya idéer. Nu börjar innovationerna komma i rask kt. Fram till andra världskrigets början uppfinner våra forskare och innovatörer maskeringejpen, den vanliga genomskinliga cellofanjpen och reflekrande folier, som bl. a. används för vägmärken. År 1960 lanserar vi Micropore, världens föra mjuka kirurgjp. Året därpå världens föra overheadapparat uppfinner svensken Göran Gårdlund Flip Frame, skyddsfickor för OH-bilder. Ytrligare en svensk, Åke Hörnell, presenrar 1976 prototypen för Speedglas ett svetsglas som mörknar så snart som svetslågan tänds och ljusnar när svetsningen upphör. Det är en revolutionerande knik som radikalt underlätr svetsarens arbe. Varje år presenrar vi en hel rad nya, innovativa produkr. Några av de senae årens nyher är ett läkemedel för behandling av en viss typ av hud-cancer samt ett elektroniskt etoskop, som kan regirera, lagra och spela upp hjärt- och lungljud. Målet är att 30% av de produkr vi har i vårt program ska ha tillkommit de senae 4 åren. Det innebär att oavsett vilken av våra produkr du väljer, kan du vara säker på att den är i frontlinjen av utvecklingen.

3 Idéer för framtiden Ett av världens me innovativa föreg. Det är uppfattningen om 3M bland föregsledare runt om i världen, enligt en undersökning som Boon Consulting Group har gjort. Denna innovationskraft kommer dig till del genom våra produkr och vår rådgivning. Vi har vänt upp och ned på många invanda föreällningar genom att helt enkelt presenra bättre, snabbare, hållbarare och mer eetiskt tilllande metoder. Vem trodde att dubbelhäfnde jp skulle kunna ersät svetsning och vara min lika hållbart? Våra VHB jper firade 25 år 2005 och är alltså redan en beprövad och eblerad metod. Och vem trodde att det skulle gå att monra innerväggarna i tågvagnar med årförslutningsbara fyem. Har du öppna sinnen för nytänkande ska du bläddra vidare. På de följande sidorna visar vi ett galleri med idéer som spar pengar och underlätr produktionen inom några av Sveriges nyckelbranscher. Många av de lösningar du ser har kommit till i nära samarbe med våra kunder. Vår förhoppning är att de ska inspirera dig till att utveckla nya produkr, bättre produkr och ge dig en rationellare produktion. 7 3M INDUSTRITEJP & LIM Bygginduri Mellbearbende induri Transportinduri Skyltinduri Service och Underhåll

4 3M IDÉGALLERI BYGGINDUSTRI 8 3M INDUSTRITEJP & LIM Idéer för djärv formgivning och snygg design Hammarby Sjöad Syem för fasadpaneler, VidaPanel från UpGlaze AB monrade med 3M VHB 4991 Akrylfoamjp. Glaset kommer från Emmaboda Glas och her Fasadglas Emalit Evolution Mellic. Sedan mer än 25 år är det möjligt att fäa paneler eller annan ytbeklädnad un att borra, skruva, ni eller svetsa. De jämna ytorna blir in förörda av skruvskallar eller svetsfogar De förblir så slä som arkikn avsett. Panelerna går dessutom mycket lätre och snabbare att få på plats. Det är våra limmer och dubbelhäfnde jper som revolutionerat denna del av byggandet och formgivningen. Tejp och lim har kommit att ersät mekaniska förband oavsett om det gäller fasader, föner eller dörrar. Men det är in bara möjlighen att osynligt sammanfoga olika marial som lar till våra jpers och limmers fördel. När fasadmarial jpas eller limmas minskar vibrationerna. Motåndet mot mperaturväxlingar och höga vindhaigher ökar. Tejperna och limmerna har dessutom en tände funktion, de håller fukn u och hindrar att meller korroderar. Idag används våra jper och limmer i byggnader över hela världen i alla klimat. De klarar extrem het och kyla t.o.m. orkaner och eldsvådor. Våra produkr och metoder har därför möjliggjort spekkulära och djärvt formgivna byggnader, men också reducerat tid och byggkonader i vanliga faigher. Släpp in oss i projekringen och planeringen och dra nyt av vår kunskap i modern fäknik. Vi kan visa på nya lösningar när det gäller design, bullerreducering och korre produktionid. Men 3M är så mycket mer än jper och limmer. För byggnadsidurin har vi ett omfatnde sortiment produkr för slipning, ytbearbetning, men även för byggjobbarens skydd och säkerhet. Dessutom snygga och funktionella entrémattor och halkskydd, som tilllar både arkikr och faighetsägare. Bläddra vidare i vårt idégalleri och låt dig inspireras.

5 3M IDÉGALLERI BYGGINDUSTRI 3M har de eetiska och rationella lösningarna för byggindurin Idéer för byggnadskonruktioner Dagens arkiktur kräver nya lösningar när det gäller monring av fasadmarial. Med 3M VHB Dubbelhäfnde Akrylfoamjp och Scotch-Weld Konruktionslim sammanfogar du lätt två olika ytor. Fogarna blir osynliga, tä och beändiga mot vatn, vind och andra hårda väderleksförhållanden. 9 3M INDUSTRITEJP & LIM DSB:s biljettkontor på Köpenhamns fl ygplats, Karup Här är ket som beår av lackerade ålpaneler monrade med VHB 4950 akrylfoamjp. Tejpen sammanfogas mot en ram av aluminiumprofiler på baksidan av de lackerade ålpanelerna. Rank Xerox huvudkontor i Danmark Den här fasaden beår av sektioner som är klädda med ålpaneler. För att ge adga finns en föryvningsprofil på varje sektion. Panelerna och profilerna är sammanfogade med VHB 4950 akrylfoamjp.

6 3M IDÉGALLERI BYGGINDUSTRI 10 3M INDUSTRITEJP & LIM Holl Jumeirah Beach i Dubai På Jumeirah Beach holl är sandwichpanelerna av aluminium sammanfogade mot ålprofiler med VHB 4956 akrylfoamjp. Tejpen motår hårda och saltänk vindar samt ora mperaturväxlingar mellan dag och natt. Bonniers Konhall Som ett gigantiskt rykjärn av glas och ål räcker konhallen ut sig vid sidan av Bonnierhuset i Stockholm. Här har glaspanelerna förapplicerats med 3M VHB 4956 akrylfoamjp, för att få en säkrare och snabbare monring på arbetsplatsen.

7 3M IDÉGALLERI BYGGINDUSTRI På O Hare flygplatsen i Chicago hålls kpanelerna av spegelglas på plats med 3M VHB akrylfoamjp iället för med skruv. Tack vare jpen blir ytorna rena och slä un att skruvar som förör helhetsintrycket på de reflekrande ytorna. Lösningar för skiljeväggar, dörrar och föner 11 3M INDUSTRITEJP & LIM Monrar skiljeväggar av glas 3M VHB Akrylfoamjp gör det möjligt att monra ora glaspartier på ramar av ål eller aluminium. Fördelarna är bl.a. örre designfrihet ck vare tunnare ramar och möjlighen att använda floatglas. För att ge lät ramar örre abilit används 3M Scotch-Weld konruktionslim. Limmet fördelar belaningen över hela fogyn.

8 3M IDÉGALLERI BYGGINDUSTRI Enkel lin lösning för ty miljö Köks- och badrumillverkaren Ballingslöv har hög kvalit och genomarbed design på sitt sortiment. De har valt att använda våra Bumpon produktfötr till sina skåp och lådor. I produktionen kommer även våra Scotch-Weld konruktionslimmer och Dual Lock snabblås till använding. Vi öppnar dörrar till nya möjligher 12 3M INDUSTRITEJP & LIM För dörrindurin har vi utvecklat limmer och jper som ger osynliga fogar oavsett om det gäller trä mot trä eller marial som aluminium eller PVC. Här är det viktigt med limmer och jper som tål tuffa uthomhusmiljöer. Scotch-Weld Fukthärdande konruktionslim och VHB Akrylfoamjp är en perfekt metod för monring av spröjs på ytrdörrar och föner. De kan ersät skruv, spackel och efrbearbetning, vilket bidrar till ökad produktivit. Fasettglas un slipning Med 3M Accentrim enkelhäfnde jp kan man ge glasytorna karaktären av att vara fasettslipade. Det handlar om en självhäfnde jp som kan appliceras direkt på glasyn på föner, dörrar eller möbler. Du kan på ett enkelt och mycket kreativt sätt höja slutprodukns utseende. Låt fansin leka och använd någon av de olika varianr vi erbjuder.

9 3M IDÉGALLERI BYGGINDUSTRI En välkomnande entré Nomad entrémattor fångar upp smutsen och håller kontorslokalerna frcha. Entrén ger ett rent och propert intryck och ädkonaderna minskar. Mattorna finns för inom- respektive utomhusbruk och för entréer med olika hög trafik. Därför passar de lika bra på flygplatser som på biografer och i kontorsbyggnader. 13 3M INDUSTRITEJP & LIM I hissar fi nns det mycket vi kan hjälpa till med Hisskorgar kan kl med en mängd olika marial för att snyggt smäl in i miljön. Rofritt ål, aluminium, trä, dekorfolier. Marialen skiljer sig åt men kan sammanfogas med 3M dubbelhäfnde jper eller årförslutningsbara fyem. Vi erbjuder också produkr som underlätr själva produktionsprocessen från slipning och polering till avgradning och rengöring. För reparation och putsning finns 3M Finesse-it reparationssyem.

10 3M IDÉGALLERI BYGGINDUSTRI Solskyddsfi lm Luftfi lr 14 3M INDUSTRITEJP & LIM Här har kontorets glasparti försetts med 3M aluminiumtonad solskyddsfilm som r bort runt 80% av värmen. I Freshmans cikulationsaggregat ingår 3M Filtre filrmarial som avlägsnar damm och partiklar i induriella miljöer. Andra produktområden som kan vara intressan för dig inom byggindurin:» ENKELHÄFTANDE INDUSTRITEJPER» MASKERINGSTEJPER L gärna mer under respektive kapil.» FILTRERANDE HEL- OCH HALVMASKER» HÖRSELSKYDD» SKYDDSHJÄLMAR» SKYDDSGLASÖGON» SVETSHJÄLMAR» FÖNSTERFILMER SOM SOLSKYDDSFILM OCH SPLITTERSKYDD» LUFTFILTER FÖR INOMHUSMILJÖER

11 3M IDÉGALLERI BYGGINDUSTRI 15 3M INDUSTRITEJP & LIM

12 3M IDÉGALLERI METALLBEARBETANDE INDUSTRI Design och funktion Mibs frigt designade ol Montoya i smäckert förkromat ål med en tunn formpressad trkiva som sits och rygg blev en attraktion på senae möbelmsan i Stockholm - men man ifrågasat hållfahen. Trkivan är egentligen för tunn att skruva fa i ålativet. Lösningen blev 3M Scotch-Weld fukthärdande polyurenlim. Nu är den läckra apelbara olen en säljsuccé. Stolens plafötr är limmade mot ålbenen med Scotch-Weld DP M INDUSTRITEJP & LIM Idéer som ökar föregets konkurrenskraft Med 3M som partner r du ett eg närmare framtidens lösningar. Du är expert på dina marial eller dina produkr vi tillför kompens och idéer när det gäller sammanfogning. Tillsammans kan vi utveckla syemlösningar som gör produkrna rationellare att tillverka och monra. Du kan erbjuda slutkunden en mer komplett produkt det gör honom nöjd. Själv kan du konara att försprånget till konkurrenrna ökar. Tag rofritt ål som exempel. Det är ett marial med en kraftigt växande marknad. Men när det fogas samman med popnit eller svets blir det fula märken. Vi har en bättre idé: Sammanfoga rofritt med hjälp av jp eller lim. Då blir ytorna både slä och snygga. Och framför allt: Fogarna håller bättre än med traditionella metoder. Även aluminium mör en igande efrfrågan exempelvis i form av aluminiumprofiler och i fordonsindurin vid tillverkning av bilar, bår och flygplan. Våra jper och limmer är givna val när aluminium ska sammanfogas. De bidrar till att tunnare marial kan användas och ger därmed nya design- och konruktionsmöjligher. Ju tidigare i projekringen och planeringen vi kan vara med och diskura jp och lim, deo örre blir den tola nytn såväl för den specifika produkn som för hela tillverkningsprocessen. Här ser du några exempel på användningen av jp och lim inom den mellbearbende indurin. Vi hoppas att de ger dig idéer som leder till att du säkrar ditt föregs konkurrenskraft på marknaden.

13 3M IDÉGALLERI METALLBEARBETANDE INDUSTRI Sonessons Inredningar har valt att använda Bumpon produktfötr på sina pulverlackade skåp. Pulverlack är en svår y att få deljer att fäa mot. Vår Bumpon SJ-6556 är näan osynlig och minskar avsevärt bullret från skåpsluckorna. Hos Pegon AB använder de Scotch-Weld DP 460 konruktionslim för underlimning av diskbänkar. Limmet ger tä och arka fogar. 17 3M INDUSTRITEJP & LIM Andra produktområden som kan vara intressan för dig som jobbar inom den mellbearbende indurin:» VÅRT SORTIMENT AV OLIKA ENKELHÄFTANDE INDUSTRITEJPER SOM T. EX. TEMPORÄRA SKYDDSTEJPER» UNDERHÅLLSPRODUKTER L gärna mer under respektive kapil.» VÅRT OMFATTANDE SLIPPSORTIMENT SOM SCOTCH-BRITE GROVRENGÖRINGSRONDELLER OCH ARK SAMT SLIPBAND» SPEEDGLAS SVETSHJÄLMAR» SAFETY WALK ARBETSPLATSMATTOR OCH HALKSKYDD

14 3M IDÉGALLERI TRANSPORTINDUSTRI 18 3M INDUSTRITEJP & LIM Inom transportindurin är 3M Scotch-Weld konruktionslim och 3M VHB akrylfoamjp en effektiv ersättning för popnit och svets. Idéer som visar vägen mot framtiden Vår erfarenhet och utveckling av nya metoder och kniker gör oss till en oslagbar expert inom en rad indurigrenar. Men frågan är om in transport indurin är den bransch som kommit läng när det gäller att tillämpa våra nyskapande metoder för konruktion, produktion och underhåll. Våra produkr bidrar till att du kan använda lätre marial som till exempel aluminium. Monringen går snabbt, fogarna blir arka, buller och vibrationer reduceras. Tack vare konruktionens låga vikt förbrukar fordonet mindre energi samtidigt som lakapacin ökar. I tåg och bussar innebär den reducerade vikn att fler passagerare kan få plats. Ju tidigare i projekringen och planeringen vi får möjlighet att vara med och diskura jp och lim, deo örre blir den tola nytn både för den specifika produkn som för hela tillverkningsprocessen. På följande sidor presenrar vi några exempel från fordonsindurin där våra produkr bidragit till smidigare, eleganre och konadseffektivare lösningar. Vissa produkr har framgångsrikt använts i mer än 30 år - andra är nyutvecklade och innovativa produkr. Vi hoppas att dessa applikationsexempel kan ge dig idéer på hur du långsiktigt kan säkra din konkurrenskraft på marknaden.

15 3M IDÉGALLERI TRANSPORTINDUSTRI ARKIP 460 tillverkas av Linder Aluminiumbår AB i Tingsryd. För att monra durkplån, som är tillverkad av saltvatnoch korrosionsbeändig aluminium, mot skrovet av aluminium, använder de 3M VHB 4611 akrylfoamjp. Tidigare använde de popnit. Tack vare jpen får de en osynlig, jämn och tät fog. Abicon erbjuder bilinredningar i aluminium till servicebilar. Abicons yrka är att kunna erbjuda kundanpassade lösningar med hjälp av sina flexibla andardprodukr. Fronrna till lådorna och täckplårna till kassetn sammanfogar de med 3M 4646 och 4611 VHB akrylfoamjp. Teer visar att våra jper uppnår tredubblad yrka i jämförelse med popnir. Våra etikettfolier är mycket lämpliga att använda inom fordonsindurin där kemikalier och bromsvätskor of förekommer. Det är viktigt att etikettmarialet håller hela produkns livslängd och viktig information kan avlas. 19 3M INDUSTRITEJP & LIM Det här släpet kommer från HECO Aluminiumtrailer AB. Här är det aluminiumplåt som är sammanfogad mot ett ramverk av aluminiumprofiler med 3M VHB 4950 akrylfoamjp. Andra produktområden som kan vara intressan för dig inom transportindurin:» FOLIER FÖR DEKORATION AV FORDON» SPEEDGLAS SVETSHJÄLMAR» HÖRSEL- OCH ANDNINGSSKYDD SAMT SKYDDSGLASÖGON

16 3M IDÉGALLERI SKYLTINDUSTRI Idéer för snygga och snabbmonrade skylr Våra olika limmer och jper öppnar möjligher till nya spännande skyltlösningar och enklare monge. Du kommer ifrån de begränsningar som nir, skruvar och punktsvets innebär. Vill du jobba friare och snabbare, ska du lå dig inspireras av de smar lösningar som vi presenrar här. Det är det moderna sätt att bygga skylr och montrar. 20 3M INDUSTRITEJP & LIM Stolpe och panel Den här typen av utomhusskylr kan monras mot olpar med 3M Scotch-Weld lim eller 3M VHB dubbelhäfnde akrylfoamjp. För invändig förärkning används 3M VHB jp. Yn blir jämn och fri från märken efr punktsvets eller nir. Skyln är lätt att sät upp. Butiksskylr Vid monring av mellprofiler får du en osynlig fog med 3M VHB akrylfoamjp. Den sitr adigt på plats. Varje enskild skylt är snabbt och enkelt monrad på en aluminiumram med hjälp av 3M Scotch-Weld appliceringspiol.

17 3M IDÉGALLERI SKYLTINDUSTRI Ljuslådor Bokäverna f på akrylarket med 3M VHB akrylfoamjp, som ger osynliga fogar och förhindrar eventuellt synliga skuggor. VHB jp används även för att monra själva akrylarket på ljuslådan av aluminium. Tejpen sammanfogar och tär i ett moment, samtidigt som den även kompenserar för de olika marialens värmeutvidgning. 21 3M INDUSTRITEJP & LIM Utbytbara skylr När du snabbt vill by ut en skylt eller plocka ner en utällningsmonr kan du använda 3M Dual Lock Snabblås. De fungerar som kardborrband men är arkare och kan bära upp tyngre skylr. De går att öppna och änga 1000-ls gånger och sitr adigt och osynligt fa på skyln eller namnbrickan

18 3M IDÉGALLERI SKYLTINDUSTRI Här är jperna och limmerna du behöver: 3M VHB Akrylfoamjper är dubbelhäfnde foamjper med en fanisk vidhäftningsförmåga. De kallas ibland för världens arkae jper. Med dem kan du sammanfoga de flea typer typer av marial mot varandra som t.ex. pla mot lackerad mell. Välj mellan andardjper, jper för högenerigytor som mell mot mell, klara jper och jper för pulverlackade ytor. 22 3M INDUSTRITEJP & LIM 3M Scotch-Weld Konruktionslim 2-Komponentslimmer för snabb, ekonomisk, ren och exakt applicering. Limmen är anpassade för tillverkning av skylr och fäer mycket bra mot både plaer och meller. 3M Scotch-Weld Fukthärdande lim. Snabbt som smältlim, arkt som konruktionslim. Perfekt om du vill sammanfoga aluminium och glas mot pla eller trä. Inga fixturer behövs. Redan efr 15 sekunder har limmet nått hanringsyrka. Limmet är sprejbart/sprutbart. Till skylr passar Scotch-Weld TS-230 perfekt. och glöm in 3M Dual Lock Snabblås om du lätt vill kunna by skylt. Från ElektroVakuum AB kommer den här skyln som är belagd med 3M Scotchcal folie. Den här skyln kommer från ElektroVaakuum AB. De röda akrylbokäverna är monrade mot aluminiumyn med 3M VHB Akrylfoamjp.

19 3M IDÉGALLERI SKYLTINDUSTRI Här är fl er möjligher 3M ger dig som jobbar med skylr och utällningsmontrar a namnskylr på kontorsdörrar, a skylr och varningsmarkeringar inne i fabriker använd 3M transferjper häftämne på rulle un bärare. Maskering vid målning använd Scotch Maskeringejper. De klarar även att maskera runt kurvor och hörn. rgen blöder in igenom. Tejperna fäer bra och är lät att bort. Finns även för ugnslackering. Skyltmarial och folier för dekorationer här har vi ett ort utbud helhetslösningar. 3M Panaflex och Panagraphics används för att tillverka lät och slaghållfaa föregs skylr, solk och markiser. Våra transparen folier her 3M Scotchcal. Vi har även utskrivningsbara folier för tillverkning av transparen fullfärgsskylr. 23 3M INDUSTRITEJP & LIM Indirekt belysning mörkläggning, etc våra Light Management folier använder du bl.a. för ljusförbättringar, mörkläggning och indirekt belysning. Skyddar skylr och displayer under transport skyddejper i polyen ger ett effektivt skydd un att lämna häftämnesreer. Rengöring och ytbehandling före sammanfogning till vinkelslipmaskiner använder du 3M Scotch-Bri Roloc ytbehandlingsrondeller. Smuts och föroreningar försvinner un att marialet påverkas. För manuell botgning av lätre korrosion använder du 3M 7447 Scotch-Bri ark. För att få en fi n mellfi nish rengör mellyn med 3M Scotch-Bri Roloc Flap borar och du får fram en sidenmjuk finish.

20 3M IDÉGALLERI SERVICE OCH UNDERHÅLL Idéerna som underlätr service och underhåll I vilken bransch du än befinner dig finns behov av att reparera och underhålla maskinparken, lokalerna och att skydda personalen från skador. Det är in helt lätt att hålla en hel verksamhet igång dag efr dag, år ut och år in. Men vi kan hjälpa dig med tips och idéer om hur vårt omfatnde produktprogram kan lösa olika avdelningars behov. Från entrén ända ut till utlaningskajen. Vi vill dela med oss hur våra tillförlitliga produkr hjälper dig att göra det dagliga jobbet renare, säkrare och effektivare. Följ med och låt dig inspireras Entré och reception 24 3M INDUSTRITEJP & LIM Besökarnas uppfattning om föreget formas redan i entrén och receptionen. Med Nomad entrémattor, för utom- och inomhusbruk, skapar du en tilllande arbetsmiljö fri från smuts och vä. Vise du att 90% av smutsen annar i entrén när du använder våra Nomad entrémattor? Kontorejper och Po-it block är oumbärliga hjälpmedel för varje receptioni. Har de dessutom dubbelhäfnde jp och Scotchma kardborrband eller Dual Lock snabblås tillhands, kan de lätt fäa namn- och meddelandeskylr på väggarna. Arbetsplatsen och kontorslokalerna hålls skinande rena med Scotch-Bri mikrofiberduk. Verkad I verkaden skall allt fixas och skös så att produktionen kan fungera problemfritt. Här finns själva hjärt för service- och underhållsverksamhen. Vårt sortiment av Scotch-Bri grovrengöringsondeller och ark har en självklar plats i verkaden. De avlägsnar snabbt orenher som beläggningar och korrosion från ytor. Deljer behöver smörjas och rengöras och då passar våra underhållsprodukr på sprayburk. Andra deljer måe snabbt lagas, tillfälligt eller permanent, och då

21 3M IDÉGALLERI SERVICE OCH UNDERHÅLL finns en mängd produkr att välja mellan som Scotch-Weld konruktionslimmer eller spraylimmer, olika dubbelhäfnde jper. Väv- och eljper är oumbärliga och kan användas till många olika applikationer. Även här måe personalens säkerhet och hälsa beaks och produkr som hörselskydd, skyddsglasögon och arbetsplatsmattor måe finnas på plats. 25 3M INDUSTRITEJP & LIM Produktion Sprickor i betonggolv kan förorsaka or skada om du in agerar snabbt och reparerar det med vårt betongreparationslim. Indurigolvens markeringar gör du med våra slirka markerings-och varningejper. De anälldas säkerhet och hälsa är extra utsatt i produktionen och kan lätt förebyggas med vårt breda sortiment av filtrerande hel- och halvmasker, hörselkåpor, hörselproppar, skyddsglasögon och arbetsplatsmattor. Vid svetsning ger Speedglas svetshjälmar ett komplett skydd. Oljespill från maskiner är svårt att undvika men med våra oljeabsorbenr runt maskinerna kan spillet lätt fångas upp. I produktionen täcker vårt breda sortiment av slip- och ytkonditioneringsprodukr många behov.

22 3M IDÉGALLERI SERVICE OCH UNDERHÅLL Trappor På ett föreg finns vanligtvis många olika trappor. Vackra, bran, spiralformade, kor och långa i olika marial. Det är lätt att halka till och snubbla i trappor när det är bråttom. Safety-Walk halkskydd minskar den risken. Använd Safety-Walk även på egar, ramper och lakajer för säkerhets skull. 26 3M INDUSTRITEJP & LIM Storkök Det är viktigt att hålla lokaler som orkök och toaletr rena från smuts och bakrier. Med vårt breda ädsortiment av Scotch-Bri rengöringsdukar, svampar, mellpolish och skur nylon blir det både enkelt och effektivt. Result blir en skinande miljö där rofria ytor glänser ordenltigt. Vi rekommenderar att du använder våra repfria skurnylon på känsliga ytor som exempelvis sanitsporslin. I dessa lokaler är risken också or att golven blir vå och hala då kommer våra Safety-Walk halk-skyddsmattor väl till pass.

23 3M IDÉGALLERI SERVICE OCH UNDERHÅLL rdigvarulager, förpackning och utlaning När godset packats och förslutits med våra packjper vet du att förslutningen håller ända fram till deinationen. Vill du göra jobbet lätre, snabbare och effektivare ska du använda våra jphållare och automatiska kartongförslutningsmaskiner. Se även till att du har några rullar bandningejp till hands för de riktigt svåra fallen. Följesedeln oppar du i vår självhäfnde följesedelsficka. Du kanske behöver förenkla olika syem på lagret som att färgkoda lagerhyllor med vinyljp och sät upp olika skylr med våra årförslutningsbara fyem eller dubbelhäfnde jper. Skador på lakajen reparerar du lätt med vårt betongreparationslim. 27 3M INDUSTRITEJP & LIM Bra-att-ha-produkr i förrådet för Service och Underhåll» 3M SCOTCH-WELD CLEANER SPRAY, 5-WAY SMÖRJMEDEL OCH SILIKONSPRAY» 3M SCOTCH-WELD 77 SPRAYLIM» 3M SCOTCH-WELD CYANOAKRYLAT SNABBLIM, B20» SCOTCH MASKERINGSTEJP, 2321» SCOTCH VÄVTEJPER, 2902 OCH 389» 3M VINYLTEJP 471 OCH 5702 FÖR GOLVLINJE- OCH VARNINGSMARKERING» 3M SCOTCH-WELD DP 600SL BETONGREPARATIONSLIM» 3M SCOTCH-WELD DP 810 KONSTRUKTIONSLIM» 3M DUAL LOCK 354D SNABBLÅS» 3M DUBBELHÄFTANDE POLYETENSKUMTEJP 9539 OCH TUNN DUBBELHÄFTANDE TEJP 9088» 3M OLJEABSORBENTER» 3M SCOTCH-BRITE GROVRENGÖRINGSRONDELLER, GP BLUE» 3M SCOTCH-BRITE ARK PÅ RULLE, 07903» 3M SKYDDSGLASÖGON, 2700-SERIEN» 3M 1100 HÖRSELPROPPAR» 3M FILTREREANDE HALVMASKER, 9300-SERIEN» 3M SAFETY-WALK HALKSYDDSPRODUKTER» 3M SCOTCH-BRITE RENGÖRINGSARTIKLAR» 3M SCOTCH-BRITE GOLVVÅRDSRONDELLER

24 36 3M SCOTCH-WELD KONSTRUKTIONSLIMMER E En ar k r s a rk personlighet p LIMTEKNOLOGI FRÅN 3M

25 3M Scotch-Weld Limmer 1 SCOTCH-WELD KONSTRUKTIONSLIMMER Inledning Tvåkomponentslimmer, Epoxi, 7200-serien Tvåkomponentslimmer, Epoxi, Polyuren och Akryl Enkomponentslimmer Fukthärdande Polyurenlimmer Cyanoakrylatlimmer Limfilmer SCOTCH-WELD SPRAYLIMMER Inledning Indurisprayer Kontorssprayer SCOTCH-WELD SMÄLTLIMMER Inledning SCOTCH-WELD VATTENDISPERGERADE LIMMER Inledning SCOTCH-WELD PLAST- OCH GUMMILIMMER Inledning TÄTNINGSMEDEL OCH FOGMASSOR Inledning M SCOTCH-WELD KONSTRUKTIONSLIMMER

26 3M Scotch-Weld Konruktionslimmer med fogyrka som är arkare än marialen Vi har flygindurin att cka för uppkomen av vårt varumärke Scotch-Weld. Här var konruktörer redan på 1950-let så imponerade av våra konruktionslimmers hållfahet och labärande yrka att de jämfördes med svetsning (welding), därav namnet Scotch-Weld. 3M Scotch-Weld Konruktionslimmer år emot enorma påfreningar. De ger arka och abila rukturer, efrsom belaningen är fördelad över en örre y än vid svetsning och nitning. Dessutom är 3M Scotch-Weld konruktionslimmer lät och smidiga att jobba med. De medger smar designlösningar, efrsom det går att limma marial som in går att sammanfoga med traditionella fämetoder. 38 3M INDUSTRITEJP & LIM Indurier runt om i världen drar nyt av det ora urvalet 3M Scotch-Weld limmer. Användningsområdena är många. Här är några exempel: Limning av deljer på flygplan, limning av kompositmarial i sportbilar och i militära applikationer, limning av gummipackningar, inkapsling av komponenr på kretskort, reläer och kontrollpaneler i elektronisk utruning, butiksmarial, skiljeväggar till kontor, golfklubbor, möbler och mycket annat. För att du ska hit ett lim som passar ju de marial du vill sammanfoga, har vi utvecklat speciallimmer som gör det möjligt attt limma till exempel ål, aluminium, koppar, lågenergiplaer, gummi, glas, trä och många andra typer av marial. Du kan få limmet i olika förpackningsorlekar som till exempel fat, tub eller i patron beroende på vilket lim du väljer. Oavsett vilka krav du har på hållfahet, flexibilit, krympegenskaper, värmeoch miljötålighet och utfyllande egenskaper hitr du ett 3M Scotch-Weld lim som motsvarar dina krav.

27 3M SCOTCH-WELD KONSTRUKTIONSLIMMER 1 3M Scotch-Weld Två komponents konruktions limmer för automapplicering De gummimodifierade tvåkomponents epoxilimmerna i 7200-serien är exempel på våra högpreerande konruktionslimmer. Ursprungligen utvecklades de i samarbe med ett föreg inom transportindurin. Med dessa limmer bygger de bland annat tunnelbanevagnar. De kan använda sig av lätre, tunnare marial vilket ger örre utrymmen och plats för fler passagerare. Samtidigt bidrar konruktionen till lägre energiförbrukning.» TOLERANTA MOT OLJIGA UNDERLAG» KOSTNADSEFFEKTIVA» EFFEKTIVISERAR PRODUKTIONEN» FLAMDÄMPANDE (7240 B/A FR)» LÅNG ÖPPENTID FÖR ATT UNDERLÄTTA OMPOSITIONERING (7260 B/A FR)» SNABB HÄRDTID (7260 FC NS)» FINNS ÄVEN I MERA TRÖGFLYTANDE VARIANTER (7260 B/A NS) Scotch-Weld Konruktionslim klarar lätt de hårda krav som bilindurin äller. Limmerna härdar i rumemperatur och har en utmärkt balans mellan fläk- och skjuvhållfahet. De har en bra kombination av flexibilit, yrka och slagtålighet samtidigt som de de är lät att applicera ck vare sina kontrollerade flygenskaper. Det ger dem överlägsna egenskaper vid så tjocka fogar som upp till 3 mm. En specifik egenskap hos dessa epoxilimmer är att de fäer på vissa oljiga ytor. Oljan absorberas av limmet un att påverka limegenskaperna. Det betyder in att du in behöver rengöra ytorna från fett, smuts och damm före sammanfogningen. Perfekt för dig som jobbar där olja of används för att skydda ål mot roangrepp. Scotch-Weld 7200-serien har förbättrad vidhäftning vid höga mperaturer. Vid mperaturer över +80 C inträffar kohesionsbrott genom limfogen iället för adhesionsbrott. Det betyder att marialet, in limmet, brier vilket gör marialet till den svagae länken. 39 3M SCOTCH-WELD KONSTRUKTIONSLIMMER

28 1 3M SCOTCH-WELD KONSTRUKTIONSLIMMER EPOXI 3M Scotch-Weld 7240 B/A FR Ett tvåkomponents epoxibaserat konruktionslim som härdar i rumemperatur (20 25 C.) Det perfek limmet när yrka och hög hållfahet är ett krav.» HÄRDTIDEN KAN PÅ PÅSKYNDAS MED VÄRME» LÅNG ÖPPENTID (45 MIN) MED SNABB STYRKE UPPBYGGNAD (6 TIMMAR TILL HANTERINGSSTYRKA)» SJÄLVSLÄCKANDE EGENSKAPER GÖR LIMMET FLAMSÄKERT» HÖG MILJÖ- OCH KEMIKALIEBESTÄNDIGHET» BLANDNINGSFÖRHÅLLANDE 2:1 (VOLYM)» BLANDAT LIM ÄR TRÖGFLYTANDE FÖR ATT UNDERLÄTTA APPLICERING» INNEHÅLLER GLASDISTANSER SOM GER EN KONTROLLERAD FOGTJOCKLEK EPOXI 3M Scotch-Weld 7260 B/A (NS) Högpreandalim uppbyggt som ett gummimodifierat tvåkomponents epoxilim. Limmet härdar i rumemperatur. Det har hög fläkhållfahet och hållbarhet. Limmet har 5 6 timmars hanringid vilket underlätr ompositionering eller fasättning av fixturer på ora deljer. Limmet når hanringsyrka efr 24 timmar vid rumemperatur (20 23 C). Det härdar fullt ut efr några dagar. Vill du att limmet ska härda snabbare, är det bara att höja mperaturen. Limmet finns i flynde form (7260 B/A) och som paa (7260 B/A NS). NS-versionen väljer du när limmet måe appliceras som en tjock räng på vertikala ytor. Det kan även användas som fyllnadslim. Våra specialier hjälper dig gärna välja rätt limtyp. 40 3M SCOTCH-WELD KONSTRUKTIONSLIMMER» UTMÄRKT VIDHÄFTNING MOT METALLYTOR OCH HÄRDPLASTER» BRA VIDHÄFTNING MOT MÅNGA TERMOPLASTISKA MATERIAL» LÅNG HANTERINGSTID (MER ÄN 5 TIMMAR)» BLANDNINGSFÖRHÅLLANDE 2:1 (VOLYM)» HÖG KOMPRESSIONSSTYRKA SOM FÖRSTÄRKANDE FYLLNADSMATERIAL Limning av mellkomposir På tunnelbanetåget C20 i Stockholms tunnelbana är mellsandwichmarial på vägg-, k- och golvmoduler sammanfogade med 3M Scotch-Weld 7260 B/A och 7260 B/A NS. Kravet på tåget var att det skulle få en 30-årig livslängd med hållbara arka fogar som dämpar vibrationer och är beändiga mot värme, kyla och kemikalier.

29 3M SCOTCH-WELD KONSTRUKTIONSLIMMER 1 EPOXI 3M Scotch-Weld 7260 B/A FC (NS) Högpreandalim uppbyggt av en gummimodifierad epoxisammansättning. Det har hög skjuv- och fläkhållfahet och mycket hög hållbarhet. Limmet härdar snabbt i rumemperatur. Arbetiden är minur, öppentiden 30 minur. Limmet når hanringsyrka efr 8 timmar i rumemperatur (20 23 C) (> 5 MPa). Höjer du mperaturen härdar limmet snabbare. Välj mellan flynde lim (7260 B/A FC) eller paa (7260 B/A FC NS). NS-versionen väljer du när limmet måe appliceras som en tjock räng på vertikala ytor. Den kan även användas som fyllnads lim. Våra specialier hjälper dig gärna välja rätt limtyp.» UTMÄRKT VIDHÄFTNING MOT METALLYTOR OCH S.K. HÄRDPLASTER» ENASTÅENDE HÅLLFASTHET» BLANDNINGSFÖRHÅLLANDE 2:1 (VOLYM) 3M Scotch-Weld 7240 B/A FR är perfekt för limning av föryvningsprofiler på golvkonruktioner i tåg. EPOXI 3M Scotch-Weld 7231 B/A Golvlim Det här är ett gråfärgat tvåkomponents konruktionslim som passar utmärkt för limning av golvmarial mot komposit eller rofritt exempelvis inom fordonsindurin. Lämpligt även för limning av plaer, mell och glas. Limmet härdar i rumemperatur. Det är lätt och smidigt att applicera ck vare limmets reologiska egenskaper. 41 3M SCOTCH-WELD KONSTRUKTIONSLIMMER» PERFEKT FÖR LIMNING AV GOLV» LÄTTFLYTANDE» ÖPPENTIDER: 60 MINUTER (2,5 KG MIXAT LIM), 120 MINUTER (200 G MIXAT LIM)» NÅR HANTERINGSSTYRKA EFTER 6 8 TIMMAR» BLANDNINGSFÖRHÅLLANDE 10:7 (VIKT)

30 1 3M SCOTCH-WELD KONSTRUKTIONSLIMMER 42 3M SCOTCH-WELD KONSTRUKTIONSLIMMER Produktöversikt 3M SCOTCH-WELD 7200-SERIEN S/W 7240 B/A FR S/W 7260 B/A (+NS) S/W 7260 B/A FC (+NS) S/W 7231 B/A Golvlim Kemi Gummimodifi erad epoxi Gummimodifi erad epoxi Gummimodifi erad epoxi Epoxi Viskosit (Pa.s) NS NS Reologi Trögfl ynde Lättfl ynde (tixotrop) Lättfl ynde (tixotrop) Hög Green rength Volym, blandningsförhållande (B:A) 2:1 2:1 2:1 10 7, vikt Tid till hanringsyrka (>5 MPa) 5 timmar 18 timmar 7 timmar 6 8 timmar Ytbearbetning Minimal Minimal Minimal Noggrann rengöring och avfettning Styrkenivå Hög Mycket hög Mycket hög Hög Skjuvhållfahet vid rumermperatur (MPa) Rumemperatur Roller Peel (N/25 mm) Rumemperatur, öt (kj/m2) Flambeändighet Ja Nej Nej Nej Limmerna levereras i 45 lirs kit (för fi nns behändiga 400 ml patroner). Golvlimmet S/W 7231 fi nns enda i bulkförpackningar.

31 3M SCOTCH-WELD KONSTRUKTIONSLIMMER 1 3M Scotch-Weld Tvåkomponetslimmer i Duopatroner Det är en omfatnde serie tvåkomponents konruktionslimmer i Duopatroner. Limmet kan appliceras i punkller rängform. Dosering och blandning sker i ett och samma moment och ger konant och jämn kvalit. Till de här limmerna finns tryckluftsdrivna och manuella limpioler för snabb, ekonomisk och ren applicering. Vill du automapplicera limmerna, finns de även i bulk. 3M Scotch-Weld Konruktionslimmer används i or omfattning vid sammanfogningar som kräver hög mekanisk hållfahet samt för tätning och inkapsling vid elektronikapplikationer. Våra konruktionslimmer erbjuder många fördelar till låg inveeringskonad:» MINSKADE KOSTNANDER GENOM KOMBINATION AV OLIKA MATERIAL MED SAMMA ELLER BÄTTRE EGENSKAPER» ELIMINERAR ETT ANDRA TÄTNINGS- ELLER YTBEHANDLINGSMOMENT, VILKET SPARAR TID OCH PENGAR» STARKARE OCH STABILARE STRUKTURER GENOM FÖRBÄTTRAD FÖRDELNING AV BELASTNINGEN» SAMMANFOGNING AV EN MÄNGD MATERIAL SOM INTE GÅR ATT SAMMANFOGA MED TRADITIONELLA FÄSTMETODER 43 3M SCOTCH-WELD KONSTRUKTIONSLIMMER Våra me avancerade limmer med överlägsen kohesionsyrka och krymphållfahet. De kan i många fall ersät mekaniska förband och svetsfogar.

32 1 3M SCOTCH-WELD KONSTRUKTIONSLIMMER EPOXI 3M Scotch-Weld DP 410 (Gummimodifierat) Perfekt för limning av glas och meller som aluminium, rofritt ål och msing. Utmärkt abilit vid atisk och dynamisk belaning. Hög slagtålighet. Mycket hög yrka och utmärk åldringsegenskaper. 3M Scotch-Weld DP 105 (Mycket flexibelt) Särskilt anpassat för marial med olika längdutvidgningsfaktorer. Hög yrka. Mycket bra flygenskaper, vilket gör limmet lämpligt för inkapsling. 3M Scotch-Weld DP 460 (Gummimodifierat) Samma egenskaper som DP 410 men med längre öppentid. UL-liat. 3M Scotch-Weld DP 110 (Gummimodifierat) Särskilt lämpligt för sammanfogning av mell och pla, för atisk och dynamisk belaning. 3M Scotch-Weld DP 490 (Gummimodifierat) För limning av meller, kompositmarial och många plaer. Samma egenskaper som DP 410 men med hög mperaturbeändighet (+120 C). Tixotropt, rinner in på vertikala ytor. 3M Scotch-Weld DP 125 (Flexibelt) Speciellt lämpat för sammanfogning av pla samt för meller där flexibilit och fläkyrka är nödvändiga. Samma egenskaper som DP 190 men med snabbare hanringsyrka. 44 3M SCOTCH-WELD KONSTRUKTIONSLIMMER 3M Scotch-Weld DP 760 (Styvt) Avsett för användningsområden som kräver mycket hög mperaturbeändighet (+230 C). 3M Scotch-Weld DP 100 (Styvt) Perfekt för meller, glas, keramik och andra marial. Hög skjuvhållfahet vid atisk belaning. Utmärk reologiska egenskaper gör limmet lämpligt för inkapsling. UL-liat. 3M Scotch-Weld DP 190 (Flexibelt) Perfekt för sammanfogning av pla och vissa typer av gummi samt för meller där det är nödvändigt med flexibilit och fläkhållfahet. UL-liat. 3M Scotch-Weld DP 270 (Styvt) Lämpligt för elektronikapplikationer och optisk utruning. För inkapsling, skydd och tätning. Korroderar in koppar. Minmimal exormisk reaktion (värmeutveckling) och krympning. = Ett bra förahandsval

33 3M SCOTCH-WELD KONSTRUKTIONSLIMMER 1 AKRYLAT 3M Scotch-Weld DP 810 (Gummimodifierat) Mycket bra för limning av plaer, elaomerer och meller. Hög slagtålighet. För atisk och dynamisk belaning. Betydligt svagare lukt än andra akrylatlimmer. 3M Scotch-Weld DP 8005 (Gummimodifierat) För sammanfogning av lågynergiplaer (som PE och PP) mot sig själva eller mot andra marial un föregående ytbehandling. 3M Scotch-Weld DP 801 (Gummimodifierat) Mycket bra för limning av plaer, elaomerer och meller. Hög slagtålighet. För atisk och dynamisk belaning. Kort öppentid ger kort tid till hanringsyrka. 3M Scotch-Weld DP 8010 (Gummimodifierat) Egenskaper som DP 8005 men med längre öppentid (10 minur). 45 3M SCOTCH-WELD KONSTRUKTIONSLIMMER Söker du ett universallim för avancerad sammanfogning ska du a 3M Scotch-Weld 810. Det fungerar bra på de flea marial. Med 3M Scotch-Weld DP-8005 limmar du lätt träimirande kompositplaer på utällningsmontrar un föregående ytbehandling

34 1 3M SCOTCH-WELD KONSTRUKTIONSLIMMER POLYURETAN 3M Scotch-Weld DP 620 NS ( Flexibelt) Ett svart lim med enaående yrka och hållfahet som samtidigt ger flexibel tätning. Limmet härdar vid rumemperatur och har en sättid på 4 timmar. Efr 48 timmar är limmet fullt uthärdat. Perfekt för limning av prototyper, sammanfogning av komponenr, limning av ora paneler, limning av akryl och polykarbonatskylr, primad mell och glas. Lämpligt för applikationer med krav på hög draghållfahet. 3M Scotch-Weld DP 610 (Flexibelt) Transparent, UV-beändigt lim som in gulnar. Utmärkt för användningsområden som kräver god genomsynlighet under lång tid. Lämpligt för limning av plaer och trä. Bra fläkhållfahet, viskosit och flexibilit. 3M Scotch-Weld DP 609 (Flexibelt) Lämpligt för limning av plaer och trä. God fläkhållfahet, viskosit och flexibilit. 46 3M SCOTCH-WELD KONSTRUKTIONSLIMMER Limtyper med olika egenskaper Gummimodifierade limmer Kombinerar fördelen med hårda och flexibla limtyper d.v.s. hög fläkhållfahet, hög skjuvhållfahet och hög slagtålighet (DP 110, DP 410, DP 460, DP 490, DP 801, DP 810) Flexibla limmer För dynamiska belaningar samt chockbelaning (DP 105, DP 125, DP 190, DP 609, DP 610, DP 620 NS) Styva limmer För applikationer med atisk belaning och hög skjuvhållfahet (DP 100, DP, 270, DP 760) Vad betyder orden? KONSTRUKTIONSLIM: Fogyrka med en skjuvhållfahet på min 7MPa vid +24 C. FIXERINGSTID: Den tid det r för de sammanfogade delarna att nå yrka. Tiden beror på vilket subrat som ska limmas, mperaturförhållanden samt fukt. ÖPPENTID: Tiden då limmet är tillräckligt fl ynde för att kunna vä yn på ett bra sätt. MPa: Megapascal. 1MPa motsvarar 1 N/mm 2 N/cm = Newton/1 cm bredd

35 3M SCOTCH-WELD KONSTRUKTIONSLIMMER 1 Skjuvhållfahet jämfört med fl äkhållfahet (peel) på etsad aluminium Skjuvhållfahet (MPa) DP 270 DP 100 Fläkhållfahet, peel (N/cm) 7240 B/A DP 110 DP 190 DP 609 DP B/A (FC & NS) DP 810 DP 125 DP 490 DP 610 DP 410 DP 460 DP Produktinformation 3M SCOTCH-WELD KONSTRUKTIONSLIMMER rg Produktnummer Blandningsförhållande (B:A) Öppentid Tid till hanringsyrka Viskosit Skjuvhållfahet (Aluminium, MPa) Fläkhållfahet (peel) (Aluminium, N/cm) Temperatur ( C) EPOXI -55 C +23 C +80 C DP 100 Transparent 1:1 3 5 min 15 min Flynde till + 80 DP 105 Transparent 1:1 4 5 min 20 min Flynde till + 80 DP 110 Transparent eller grå 1: min 20 min Kontrollerat fl öde till + 80 DP 125 Grå 1:1 25 min 2 3 tim Kontrollerat fl öde till + 80 DP 190 Grå 1:1 90 min 4 6 tim Kontrollerat fl öde till + 80 DP 270 Transparent eller svart 1: min 4 6 tim Flynde < 4-50 till + 80 DP 410 Benvit 2: min 30 min Tixotrop till + 80 DP 460 Benvit 2:1 60 min 4 6 tim Kontrollerat fl öde till + 80 DP 490 Svart 2:1 180 min 4 tim Tixotrop till DP 760 Vit 2: min 4 6 tim Tixotrop till POLYURETAN DP 609 Benvit 1:1 7 min 45 min Tixotrop till + 80 DP 610 Klar 1:1 10 min 2 tim Flynde till M SCOTCH-WELD KONSTRUKTIONSLIMMER DP 620 NS Svart 1:1 20 min 4 tim Trögfl ynde till AKRYLAT DP 801 Grön 1:1 1 2 min 7 min Kontrollerat fl öde till + 80 DP 810 Grön 1:1 8 min min Kontrollerat fl öde till + 80 DP 8005 Vit 10:1 2 3 min 90 min Tixotrop 12* 6* 2* 28** -50 till + 80 DP 8010 Vit 10:1 10 min 120 min Tixotrop 6* 10* 2* 28** -50 till + 80 * PP/PP ** HDPE = Ett bra förahandsval

36 1 3M SCOTCH-WELD KONSTRUKTIONSLIMMER Övriga 3M Scotch-Weld Tvåkomponents konruktionslimmer 3M Scotch-Weld 2216 B/A flexibelt epoxilim med lång öppentid Limmar plaer och mell mot sig själva eller mot andra marial.» UTMÄRKT SLAGTÅLIGHET OCH HÖG FLÄKHÅLLFASTHET.» 90 MINUTERS ÖPPENTID» HANTERINGSSTYRKA EFTER 8 12 TIMMAR.» BLANDNINGSFÖRHÅLLANDE 3:2 (VOLYM)» LJUSGRÅ FÄRG 3M Scotch-Weld 9323 B/A epoxilim med primer Högpreandalim för sammanfogning av meller, plaer och kompositmarial. Limmet har en inbyggd primer som ger utmärk limningsegenskaper mot mell.» MYCKET HÖG FLÄK- OCH SKJUVHÅLLFASTHET» MINUTERS ÖPPENTID» MYCKET GOD BESTÄNDIGHET MOT MILJÖPÅVERKAN» ORANGE/LILA FÄRG 3M Scotch-Weld Enkomponents konruktionslimmer 48 3M SCOTCH-WELD KONSTRUKTIONSLIMMER 3M Scotch-Weld 1469 epoxilim med hög mperaturtålighet Perfekt lim för meller och gummi.» 60 MINUTERS HÄRDTID VID 177 C» UPPFYLLER KRAVEN UNDER MMM-A-132, TYP II, KLASS 3, GRUPP 4 Konruktörens 5 eg för bäa limresult 1. Se till att fogytorna är tillräckligt ora och utformade så att de möjliggör maximal vidhäftning. 3M Scotch-Weld 2214 värmehärdande epoxilim Utmärk limningsegenskaper mot meller. Limmar även glas och plaer.» ALUMINIUMFYLLT» SNABBHÄRDANDE VID HÖGA TEMPERATURER 5 minur vid 175 C 10 minur vid 150 C 40 minur vid 120 C 2. Välj den ytbehandlingsmetod som krävs för applikationen. 3. Anpassa lim och appliceringsutruning till produktionskraven. 4. Fixera och sätt hela limfogen under press. 5. Påskynda härdprocessen med värme vid behov. Scotch-Weld 2214 enkomponentslim sammanfogar och tär kylelement med en skjuvyrka på 31 MPa.

37 3M SCOTCH-WELD KONSTRUKTIONSLIMMER 1 Appliceringsutruning 3M Scotch-Weld appliceringsutruning för tvåkomponents konruktionslim ger snabb, ekonomisk, ren och exakt applicering. Utruningen beår av manuella eller tryckluftsdrivna limpioler samt atiska blandningsmunycken. Limpioler Alla piolerna är ergonomiskt utformade för att minska belaningen och säkerälla att de är lät att hanra, särskilt i svåråtkomliga utrymmen. Det finns både manuella och tryckluftsdrivna pioler för 50 ml patroner och tryckluftsdrivna pioler för 400 ml patroner. Val av utruning beror på de produktionskrav som finns för applikationen. 1 Tryckluftsdriven piol: Att använda tryckluft gör det möjligt för operatören att applicera exakt den mängd som krävs un avbrott. Manuell piol: Ett lätt pålitligt verktyg, som in kräver något speciellt underhåll; den passar särskilt bra för småskalig användning. 1 Tryckluftsdriven piol för 400 ml patroner (piol för 265 ml patroner till limmen DP 8005 och DP 8010 visas in här). 2 Tryckluftsdriven piol för 50 ml patroner och blandningsförhållande 1:1 och 2: Manuell piol för 50 ml och 38 ml patroner. Piolen levereras komplett med mare 1:1/2:1 som passar till vår 50 ml patroner. För limmerna DP 8005 och DP 8010 i 38 ml behöver du en 10:1 mare som du beäller separat. *) För lim i bulk, ger vi gärna förslag på duktiga utrusningsleverantörer. Blandningsmunycken Limmet mas ut genom ett atiskt blandningsmunycke, som ser till att de båda komponenrna blandas väl varje gång. Genom att skära av toppen på blandningsmunycket kan du anpassa det så att det går att ma ut limrängar med olika diamer M SCOTCH-WELD KONSTRUKTIONSLIMMER Mare med blandningsförhållande 1:1/2:1 till 50 ml patroner. Mare med blandningsförhållande 10:1 för 38 ml patroner (DP 8005, DP 8010). Kaskadmunycken för 50 ml patroner. Munycke med 17 element för DP 8005 och DP 8010, 38 ml. Munycke med 24 element för 400 ml patroner. Munycke med 18 element för DP 8005 och DP 8010, 265 ml

38 1 3M SCOTCH-WELD KONSTRUKTIONSLIMMER Hur mycket 3M Scotch-Weld konruktionslim går åt? HÄR KAN DU SE HUR MÅNGA METER LIMSTRÄNG DU FÅR UT: 50 3M SCOTCH-WELD KONSTRUKTIONSLIMMER Diamer för räng 50 ml 400 ml 3 mm 6,56 m 52,48 m 4 mm 3,69 m 29,52 m 5 mm 2,36 m 18,88 m 1 lir 131,2 m 73,8 m 47,2 m

39 3M SCOTCH-WELD KONSTRUKTIONSLIMMER 1 Att hänsyn till vid val av lim Situation Att tänka på Lösning Mycket olika typer av marial, t.ex. glas och mell Olika värmeutvidgningsgrad Flexibla limmer Flexibelt PVC-marial Mjukgörare Mjukgörarbeändigt lim Blandning av olika marialtyper Utfyllnad Lim med kontrollerat fl öde (non sag) Behov av lim som fl yr ned i hålrum, inkapsling Flödeskapacit Lågviskö lim Krav på tunn fog Flödeskapacit Lågviskö lim Limning av kompositmarial Ingral yrka Gummimodifi erat lim Limning av glas Hydrophica marial måe primas Självprimande lim Kalla miljöer Låga mperaturer Flexibelt lim He miljöer Höga mperaturer Lim med högt TG Styv slutprodukt (inga vibrationer, slagtålig) Maximal konruktionsyvhet Styvt lim 51 3M SCOTCH-WELD KONSTRUKTIONSLIMMER Tuffa miljöer, lösningsmedel, syror Kemikaliebeändighet Lim med hög tvärbindning Klara marial Limmets klarhet Klart lim Utmattning/slagtålighet Slagseghet och yrka Gummimodifi erat lim

40 1 3M SCOTCH-WELD KONSTRUKTIONSLIMMER 3M Scotch-Weld Fukthärdande Lim Snabbt som smältlim arkt som konruktionslim Med 3M Scotch-Weld fukthärdande polyurenlim får du en effektiv produktion. Snabbt som smältlim, arkt som konruktionslim. Limmerna fäer på trä, pla, gummi, mjukgjord vinyl och många andra marial. 52 3M SCOTCH-WELD KONSTRUKTIONSLIMMER Det här är ett konruktionssmältlim som kombinerar smältlimmets snabbhet med hållfahen hos 2-komponents konruktionslim. Användningsområdena är många. Speciellt populärt är limmet inom trä- och möbelindurin, efrsom det är snabbt att jobba med och ger näan osynliga fogar. Limmet används även inom bil- och båtindurin och till elektronikskåp, leksaker, sportutruning, msmontrar, m.m. Med 3M Scotch-Weld fukthärdande polyurenlim kan du sammanfoga marial som trä, pla, gummi och mjukgjord vinyl. Appliceringen sker snabbt och lätt med limpiol.» SNABBARE LIMNING UTAN FIXTURER EFTERSOM VIDHÄFTNINGS- FÖRMÅGAN ÄR OMEDELBAR OCH DU UPPNÅR HANTERINGS- STYRKA EFTER BARA 15 SEKUNDER» EN ÖPPENTID PÅ UPP TILL 10 MINUTER GÖR DET MÖJLIGT ATT PASSA IN OCH JUSTERA KOMPLEXA DELAR» UPP TILL ETT HALVT TONS HÅLLFASTHET EFTER BARA 10 MINUTER. DET ÖVERSKRIDER STYRKAN HOS VANLIGA SMÄLTLIM OCH PVA-LIM» TORRSUBSTANSHALTEN ÄR 100%, VILKET INNEBÄR LÅG HALT AV FLYKTIGA ORGANISKA LÖSNINGSMEDEL. PLASTER ANGRIPS INTE OCH INGEN TORKUTRUSTNING BEHÖVS» TUNNA, FLEXIBLA OCH STARKA FOGAR GER SNYGG DESIGN OCH HÅLLBARA PRODUKTER Kombinera dessa fördelar med smidighen hos en bärbar limpiol och du har ett syem som ökar produktivin och är lätt att anpassa till din produktion. För limning av trä passar TE-030, TE-100, TE-200 och TE-430 bä. Till pla rekommenderar vi TE-031 och TS-230. Alla limmer finns i 295 ml patroner. För ora volymer finns vissa limmer i 2 kg foliepåsar, burkar om 18,9 kilo eller fat på 208 kilo.

41 3M SCOTCH-WELD KONSTRUKTIONSLIMMER 1 Exempel på användningsområden Dekorationslier Tunna limrängar bildar en näan osynlig fog mellan en träimirad plali och en träy. Lier Scotch-Weld polyurenlim används för att limma lier mellan dörrpaneler. Kantlier Ger prydliga limrängar på kantlier. Du slipper spikar, skruvar och extraarbe med att spackla och slipa. Soffbord Enkomponentslim eliminerar fixturer i fleregsmoment såsom sammanfogning av V-formade skåror vid bordsändar och på bordsskivor. Skjutföner Snabb hanringsyrka påskyndar sammanfogningen av trälier på fönerramar. Msmontrar Limmet sammanfogar extruderade aluminiumhållare med laminatskikt på våffelmönrad panel. Hållaren används för att hänga upp skylr. 3M Scotch-Weld TE-200 och TE-430 fungerar utmärkt för limning av spröjs och lier på dörrar. Från möbeltillverkaren Mib i Tranås kommer den designade apelbara olen Montoya. Sitsen som beår av en formpressad trkiva, är limmad med 3M Scotch-Weld TS-230. Plassarna som skyddar ålativet mot golvyn sitr säkert med Scotch-Weld DP Härdtiden är det som imponerar me enligt kunden. Redan efr några minur kan de trava olarna och få ut dem i färdiglagret. 53 3M SCOTCH-WELD KONSTRUKTIONSLIMMER Med Scotch-Weld fukthärdande polyurenlim limmar du snabbt och smidigt många typer av plamarial.

42 1 3M SCOTCH-WELD KONSTRUKTIONSLIMMER Gängad skyddshatt som håller munycket tätt efr användning. 2 1,8 mm Mynning (31 mm långt), förlängningsmunycke som gör det lätre att nå svåråtkomliga utrymmen. Med Scotch-Weld förvärmare kan du hålla upp till fyra patroner varma samtidigt. Det ökar produktivin efrsom du alltid har en varm patron till hands att oppa i piolen. 3M Scotch-Weld Limpatroner är enkla att ladda från baksidan av limpiolen. När piolens bakycke skruvas på låser det patronen i rätt läge. 3 1,6 mm Mynning för applikationer som kräver långsammare flöde. 4 3,2 mm Mynning för applikationer som kräver snabbare flöde. Det finns flera olika munycken att välja bland. Du byr dem lätt med en enkel ringnyckel. Limpiolen levereras med andardmunycke med 2,3 mm mynning. Produktinformation 3M SCOTCH-WELD FUKTHÄRDANDE LIM Produktnr, färg Beskrivning Viskosit Öppentid Sättid Hårdhet/ Shore D Appliceringemperatur Draghållfahet Töjning Modul 54 3M SCOTCH-WELD KONSTRUKTIONSLIMMER TE-200, vit/benvit TS-230, vit/benvit TE-030, vit/benvit TE-031, vit/benvit Sprutbart. Låg viskosit. Lång öppentid. Tunna limrängar. Mycket hög hållfahet på trä. Sammanfogar vissa plaer. Spraybart/sprutbart. Lång sättid för många platyper, såsom polyyren och akrylpla. Sammanfogar aluminium och glas mot pla och trä. Sprutbart. Snabb sättid. för sammanfogning av trä och vissa plaer. Sprutbart. Snabb sättid för samman fogning av många platyper, inklusive polyyren och akrylplaer. 121 C cps 4 min 2 min 60 27,6 MPa 625 % 66,9 MPa 121 C cps 4 min 2,5 min 45 22,8 MPa 700 % 37,2 MPa 121 C cps 1 min 30 sek 60 26,2 MPa 725 % 77,2 MPa 121 C cps 2 min 30 sek 50 26,9 MPa 725 % 36,6 MPa TE-100, vit/benvit Sprutbart. Medellång sättid och låg viskosit för sammanfogning av trä och vissa plaer. Tunna limrängar. 121 C cps 2 min 1 min MPa 675 % 84,1 MPa TE-430, vit/benvit Spraybart/sprutbart. Mycket lång öppentid. Förlängd jueringid. Tunna limrängar. För trä och vissa plaer. 121 C cps 8 min 4,5 min MPa 600 % 280 MPa TS-115 HGS, vit/benvit Spraybart/sprutbart. Mycket snabb sättid. För sammanfogning av trä och vissa plaer. 121 C cps 1,5 min 15 sek 65 27,2 MPa 750 % 17,2 MPa = Ett bra förahandsval

3M Scotch-Weld EPX Tvåkomponents konstruktionslim och appliceringspistoler

3M Scotch-Weld EPX Tvåkomponents konstruktionslim och appliceringspistoler M Scotch-Weld EPX Tvåkomponents konstruktionslim och appliceringspistoler Innovation Vad är ett konstruktionslim? M:s konstruktionslim har hög hållfasthet och hög lastbärande styrka. Fogstyrkan är ofta

Läs mer

Sammanfogningslösningar För Skyltindustrin

Sammanfogningslösningar För Skyltindustrin Sammanfogningslösningar För Skyltindustrin Erbjuder dig starka, pålitliga och kostnadseffektiva monteringstekniker Traditionella tillverkningsmetoder som nitar, skruvar och punktsvets innebär ibland att

Läs mer

3M Tejp- och Lim. Produktguide. Bästa fäste. med rätt teknik

3M Tejp- och Lim. Produktguide. Bästa fäste. med rätt teknik 3M Tejp- och Lim Produktguide Bästa fäste med rätt teknik det att fästa? Hur får jag Tejp- och limskolan 3M TEJP- & LIMSKOLAN 29 Hur får jag det att fästa? Stegen till rätt produktval Välkommen till 3M:s

Läs mer

3M Industri. Tejp och lim. VHB tejp. Det beprövade alternativet. till skruvar, nitar och svetsning

3M Industri. Tejp och lim. VHB tejp. Det beprövade alternativet. till skruvar, nitar och svetsning 3M Industri Tejp och lim VHB tejp Det beprövade alternativet till skruvar, nitar och svetsning 30 år beprövad kvalitet 3M VHB tejp uppfanns av 3M för över 30 år sedan. Tejperna har visat sig ha en imponerande

Läs mer

3M Tejp och lim. Produktguide. Bästa. fäste med. rätt teknik

3M Tejp och lim. Produktguide. Bästa. fäste med. rätt teknik 3M Tejp och lim Produktguide Bästa fäste med rätt teknik Möjligheterna är obegränsade Läs och låt dig inspireras Goda råd och idéer Det är mycket lättare att uppnå perfekt resultat med tejp och lim om

Läs mer

3M Tejp och lim. Produktguide. Bästa. fäste med. rätt teknik

3M Tejp och lim. Produktguide. Bästa. fäste med. rätt teknik 3M Tejp och lim Produktguide Bästa fäste med rätt teknik Möjligheterna är obegränsade Läs och låt dig inspireras Goda råd och idéer Det är mycket lättare att uppnå perfekt resultat med tejp och lim om

Läs mer

3M Tejp- och Lim Produktguide. med rätt teknik

3M Tejp- och Lim Produktguide. med rätt teknik 3M Tejp- och Lim Produktguide Bästa fäste med rätt teknik Hur gör man? Vad kostar? Jag vill beställa När levereras produkten? Det finns ett svar på varje tänkbar fråga. Har du frågor kring aktuella sammanfogningsproblem

Läs mer

Underredsskydd, klistermassa, plastlagningssystem, tätningsmassa, hålrumsförsegling och förarbetesverktyg

Underredsskydd, klistermassa, plastlagningssystem, tätningsmassa, hålrumsförsegling och förarbetesverktyg kap-sv 0-0-,.0 Underredsskydd, klistermassa, plastlagningssystem, tätningsmassa, kap-sv 0-0-,.0 Underredsskydd, klistermassa, plastlagningssystem, tätningsmassa, Pliogrip Limpatroner för Plastlagningssystem

Läs mer

3M RITE-LOK Snabblimmer/ Cyanoakrylater

3M RITE-LOK Snabblimmer/ Cyanoakrylater 3 3M RITE-LOK Snabblimmer/ Cyanoakrylater Snabb sammanfogning med rätt kombination av styrka, härdtid och viskositet RITE-LOK Snabblimmer fäster effektivt på metall, plast, keramik, gummi och kompositer.

Läs mer

3M Tejp- och Lim Produktguide. Bästa fäste. med rätt teknik

3M Tejp- och Lim Produktguide. Bästa fäste. med rätt teknik 3M Tejp- och Lim Produktguide Bästa fäste med rätt teknik Hur gör man? Vad kostar? Jag vill beställa När levereras produkten? Det finns ett svar på varje tänkbar fråga. Har du frågor kring aktuella sammanfogningsproblem

Läs mer

LIMGUIDE. För mer info se produktinfo: loctite-consumer.se

LIMGUIDE. För mer info se produktinfo: loctite-consumer.se LIMGUIDE Vad ska du limma? Välj rätt lim Metall Gummi Läder Trä Hårdplast* Super Glue - Snabblim Universal Control Brush On Precision Mini Trio Universal Power Flex Gel Power Flex Gel Control Power Easy

Läs mer

Du som vet använder Sika. Hur gör proffsen när de fogar, tätar & limmar?

Du som vet använder Sika. Hur gör proffsen när de fogar, tätar & limmar? Du som vet använder Sika Hur gör proffsen när de fogar, tätar & limmar? Foga, täta & limma har alltid varit grunden i vårt företag. Sedan starten 1910 har vi blivit en av världens bästa på specialprodukter

Läs mer

Att foga och täta. Handledning för dig som gör det själv

Att foga och täta. Handledning för dig som gör det själv Att foga och täta Handledning för dig som gör det själv När ska man foga och täta? Fogmassan fyller ut hålrum i en konstruktion där det finns risk för rörelser mellan olika byggnadsmaterial, till exempel

Läs mer

lösningar för strukturell limning guide för val av epoxilim

lösningar för strukturell limning guide för val av epoxilim lösningar för strukturell limning guide för val av epoxilim Guide för val av epoxilim 1 guide för val av epoxilim Sikas epoxibaserade lim ger fogar med hög prestanda som har låg vikt, är pålitliga och

Läs mer

Guide för limning av plast och elastomerer

Guide för limning av plast och elastomerer Guide för limning av plast och elastomerer 3 Varför använda Loctite och Terosons limmer istället för andra fogningsmetoder Denna guide erbjuder en enkel vägledning för att välja rätt Loctite - och Terosonlim

Läs mer

DÖRR-PANEL APPLICERING. Mixon Dörr-Panel applicering 2500 Serien

DÖRR-PANEL APPLICERING. Mixon Dörr-Panel applicering 2500 Serien DÖRR-PANEL APPLICERING Mixons system för dörr- och panelapplicering används för olika produkter där träpaneler eller dörrblad limmas fast ovanpå föregående skiva eller ovanpå honeycomb -materialet som

Läs mer

PARKETTAPPLICERING. Mixon Lösningar för parkettapplicering 3000 Serien

PARKETTAPPLICERING. Mixon Lösningar för parkettapplicering 3000 Serien PARKETTAPPLICERING Mixons systemlösning för parkettapplicering används för olika produkter där trälameller limmas ovanpå varandra genom att applicera lim på det horisontella fältet på träets ovansida.

Läs mer

3M Scotch-Weld Spraylimmer och underhållsprodukter. Bekvämlighet, Hastighet och i en flaska.

3M Scotch-Weld Spraylimmer och underhållsprodukter. Bekvämlighet, Hastighet och i en flaska. Spraylimmer och underhållsprodukter Bekvämlighet, Hastighet och Prestanda i en flaska. Spraylimmer 3M Scotch-Weld spraylimmer fi nns nära till hands när du behöver dem inom produktion och underhåll. Oavsett

Läs mer

3M RITE-LOK Anaeroba limmer

3M RITE-LOK Anaeroba limmer 8 3M RITE-LOK LIMMER 3M RITE-LOK Anaeroba limmer Enkomponentslimmer för krävande applikationer inom tillverkning, underhåll och reparation RITE-LOK anaeroba limmer härdar i frånvaro av syre när de kommer

Läs mer

TORKMATERIAL IKATEX BOX. ikatex TEXTILA TORKDUKAR AV HÖG KVALITET I PRAKTISK FÖRPACKNING

TORKMATERIAL IKATEX BOX. ikatex TEXTILA TORKDUKAR AV HÖG KVALITET I PRAKTISK FÖRPACKNING TORKMATERIAL ikatex IKATEX BOX TEXTILA TORKDUKAR AV HÖG KVALITET I PRAKTISK FÖRPACKNING Ikatex är en serie av textila, högklassiga torkdukar för den mest krävande användaren. Torkdukarna klarar hårda krav

Läs mer

Experterna på Mattservice. www.initial.se

Experterna på Mattservice. www.initial.se Experterna på Mattservice www.initial.se Varför ska du ha entrémattor? 80 % av all smuts kommer utifrån 5 % via luften 15 % bildas av människorna inne i byggnaden En matta är som en papperskorg Den fylls

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. LÄGGNINGSTEMPERATUR Den idealiska läggningstemperaturen är 20 men den kan variera mellan 15 och 28 C.

LÄGGNINGSANVISNING. LÄGGNINGSTEMPERATUR Den idealiska läggningstemperaturen är 20 men den kan variera mellan 15 och 28 C. Vi rekommenderar att du läser igenom nedanstående läggningsanvisning noggrant så att du inte glömmer något och kan njuta i fulla drag av ditt golv under många år framöver. LÄGGNINGSANVISNING ANVÄNDNING

Läs mer

H 9952 Epoxybaserat strukturlim

H 9952 Epoxybaserat strukturlim Epoxybaserat strukturlim Verkstadsindustri Aerospace Järnväg Maximal prestanda för konstruktioner med: Högpresterande kompositer Metaller Honeycombpaneler Egenskaper God vidhäftning till många material

Läs mer

Fouling? Don t fight it. Release it.

Fouling? Don t fight it. Release it. Fouling? Don t fight it. Release it. Upptäck HEMPEL:s senaste innovation och tekniska landvinning nya SilicOne bexäxningssläppande silikonbottenfärgssystem! + + Grundfärg Silikongrundfärg Silikonbottenfärg

Läs mer

Bearbetning Varia Dekorpaneler

Bearbetning Varia Dekorpaneler Bearbetning Varia Dekorpaneler Generellt Variapanelerna som är tillverkade av Ecoresin kan bearbetas med de flesta verktyg avsedda för plast-, trä-, och metallbearbetning. Det är viktigt att hastigheten

Läs mer

TEKNISKA LÖSNINGAR FÖR BÄRANDE KONSTRUKTIONER. Mixon Separat limning av bärande konstruktioner 2800 Serien

TEKNISKA LÖSNINGAR FÖR BÄRANDE KONSTRUKTIONER. Mixon Separat limning av bärande konstruktioner 2800 Serien TEKNISKA LÖSNINGAR FÖR BÄRANDE KONSTRUKTIONER Mixons system för separat limning av bärande konstruktioner används för olika produkter där trälameller limmas ovanpå varandra genom att applicera lim på det

Läs mer

Icopal Byggkemiska produkter. Byggkemiska produkter För tak, mur samt ytor av asfalt och betong

Icopal Byggkemiska produkter. Byggkemiska produkter För tak, mur samt ytor av asfalt och betong Icopal Byggkemiska produkter Byggkemiska produkter För tak, mur samt ytor av asfalt och betong Allt du behöver! Icopal erbjuder marknadens bredaste sortiment av byggmaterial som skyddar husets skal mot

Läs mer

Handledning för dig som gör det själv

Handledning för dig som gör det själv Montera keramik på balkong och terrass Handledning för dig som gör det själv Denna arbetsbeskrivning gäller för montering av keramik på balkong och terrass/altan. Läs igenom hela broschyren innan du påbörjar

Läs mer

För professionell rengöring Lita på Loctite -kvaliteten

För professionell rengöring Lita på Loctite -kvaliteten För professionell rengöring Lita på Loctite -kvaliteten Loctite MRO-rengörare är utvecklade för rengöring av delar och produkter inom metallbearbetningsindustrin, på verkstäder, inom järnvägs- och båtbranschen

Läs mer

Innovativa täckprodukter för bygg, industri och hem

Innovativa täckprodukter för bygg, industri och hem Innovativa täckprodukter för bygg, industri och hem 1 Blixtlåsdörr Enkel och snabb att installera Smidig passage Enkel och smidig skyddsplast med dragkedja för täckning av t.ex. dörröppningar vid renovering.

Läs mer

Limma trä och parkett

Limma trä och parkett Limma trä och parkett Handledning för dig som gör det själv Viktigt att tänka på Fukt Träet får inte vara för torrt eller fuktigt (Cascol Polyuretanlim 1809 kräver dock en viss fuktighet för att härda).

Läs mer

Lim-, fogmassa & golvbeläggning

Lim-, fogmassa & golvbeläggning Lim-, fogmassa & golvbeläggning Innehåll Lim & fogmassa GETO MSP 145-1-komponent MSP fog... 80-01 GETO MSP 152-1-komponent MSP lim... 80-02 GETO MSP 155-1-komponent MSP lim... 80-03 GETO PUR 21-1-komponent

Läs mer

Schemalägg ditt underhåll Storstädning Fönsterputsning Golvvård

Schemalägg ditt underhåll Storstädning Fönsterputsning Golvvård Extratjänster Schemalägg ditt underhåll Storstädning Fönsterputsning Golvvård Storstädning Den vanliga städningen behöver kompletteras med storstädning någon gång om året. Storstädning kan omfatta ytor

Läs mer

RubberShell Självhäftande gummiduk

RubberShell Självhäftande gummiduk RubberShell Självhäftande gummiduk RubberShell Ny teknologi för snabbare, enklare och säkrare tätning av byggnader. RubberShell är en nyutvecklad, kraftfull och självhäftande gummiduk i EPDM för byggnaders

Läs mer

UHB. Ultra High Bond. Akrylfoam tejp

UHB. Ultra High Bond. Akrylfoam tejp UHB Ultra High Bond Akrylfoam tejp Ultra High Bond Dubbelhäftande akrylfoamtejp med unika egenskaper UHB-tejperna har funnits i drygt 30 år på marknaden, med dess unika egenskap kan man sammanfoga olika

Läs mer

Golvspackling Råd och tips

Golvspackling Råd och tips Combimix Gör-det-själv GOLVAVJÄMNING Golvspackling Råd och tips Ett ojämt och buktigt golv måste avjämnas innan den slutgiltiga golvbeläggningen installeras (t ex plastmatta, klinker eller parkett). En

Läs mer

Icopal Byggkemiska produkter. Byggkemiska produkter För tak, mur samt ytor av asfalt och betong

Icopal Byggkemiska produkter. Byggkemiska produkter För tak, mur samt ytor av asfalt och betong Icopal Byggkemiska produkter Byggkemiska produkter För tak, mur samt ytor av asfalt och betong Allt du behöver! Icopal erbjuder marknadens bredaste sortiment av byggmaterial som skyddar husets skal mot

Läs mer

HÄRDPLASTBELÄGGNING FÖR LIVSMEDELSINDUSTRIN

HÄRDPLASTBELÄGGNING FÖR LIVSMEDELSINDUSTRIN HÄRDPLASTBELÄGGNING FÖR LIVSMEDELSINDUSTRIN Tekniska golvlösningar baserade på härdplast - uppfyller livsmedelsindustrins krav på livsmedelssäkerhet och hygien Innehållsförteckning Sidan 2 Inledning Sidan

Läs mer

KRAFTFULLT DAMMUTSUG

KRAFTFULLT DAMMUTSUG KRAFTFULLT DAMMUTSUG EN NYPA FRISK LUFT Slipning är traditionellt dammigt och smutsigt. Men med Norton MeshPower slipnätsrondeller får du ett kraftfullt dammutsug och en praktiskt taget dammfri slipning.

Läs mer

Flexibel tillslutning av byggarbetsplatsen. Innovativ systemlösning med fokus på ekonomi och miljö

Flexibel tillslutning av byggarbetsplatsen. Innovativ systemlösning med fokus på ekonomi och miljö Flexibel tillslutning av byggarbetsplatsen Innovativ systemlösning med fokus på ekonomi och miljö Därför ska du välja Altiflex I Lambertssons sortiment finns nu Altiflex interimstillslutning, ett innovativt

Läs mer

Instruktion för limning av kölskydd för utanpåliggande montering, 2014

Instruktion för limning av kölskydd för utanpåliggande montering, 2014 Instruktion för limning av kölskydd för utanpåliggande montering, 2014 Kölskyddet som har en blandning av EPDM och SBR kan limmas mot plast, bly och järn. Den yta som limning sker mot ska vara behandlad

Läs mer

Naturlig styrka och elasticitet. Bonas sortiment av silanbaserade limmer för trägolv

Naturlig styrka och elasticitet. Bonas sortiment av silanbaserade limmer för trägolv Naturlig styrka och elasticitet Bonas sortiment av silanbaserade limmer för trägolv Bona R580 Fuktspärr För kortare torktid kan Bona R580 användas som ett tvåkomponentssystem tillsätt bara vatten från

Läs mer

Cascol Trälim. Limning av trä och andra material

Cascol Trälim. Limning av trä och andra material Cascol Trälim Limning av trä och andra material Cascol trälim en ikon på marknaden 1953 lanserade vi ett trälim som så småningom skulle bli det mest uppskattade trälimmet på marknaden. Under 70-talet relanserades

Läs mer

nora tillbehör - Installations rekommendationer

nora tillbehör - Installations rekommendationer nora tillbehör - Installations rekommendationer Trappnosar, trappvinklar nora profiler är gjorda av gummi. Kontakt eller dispersionslim kan användas för limning av nora profilerna (efter samråd med berörda

Läs mer

Lösningar för industrikök

Lösningar för industrikök Klinkerlösning för golv i industrikök, livsmedelsproduktion och kemiskt belastade industriområden Att sätta klinker i industrikök, lokaler för livsmedelsproduktion och andra kemiskt belastade industriområden

Läs mer

Monteringssystem för ventilerade fasadpaneler

Monteringssystem för ventilerade fasadpaneler Produkt datablad Version: 2013-02-13 SikaTack -Panel Monteringssystem för ventilerade fasadpaneler Construction Produktbeskrivning Användning Fördelar SikaTack -Panel systemet är ett monteringssystem för

Läs mer

- ett flexibelt gång och golvmarkeringssystem.

- ett flexibelt gång och golvmarkeringssystem. - ett flexibelt gång och golvmarkeringssystem. Säkerhet Europeiska rådets direktiv av den 30 november 1989 om minimikrav för säkerhet och hälsa på arbetsplatsen (första särdirektivet enligt artikel 16.1

Läs mer

VÄGLEDNING VID OLIKA TYPER AV GOLVUNDERLAG FÖR MÅLNING AV GOLVLINJER I UTRYMNINGSVÄGAR MED EFTERLYSANDE FÄRG.

VÄGLEDNING VID OLIKA TYPER AV GOLVUNDERLAG FÖR MÅLNING AV GOLVLINJER I UTRYMNINGSVÄGAR MED EFTERLYSANDE FÄRG. VÄGLEDNING VID OLIKA TYPER AV GOLVUNDERLAG FÖR MÅLNING AV GOLVLINJER I UTRYMNINGSVÄGAR MED EFTERLYSANDE FÄRG. Följande anvisningar och rekommendationer baseras på 25-års erfarenhet av golvlinjemålning

Läs mer

måla fasad spara tid med rätt verktyg!

måla fasad spara tid med rätt verktyg! måla fasad spara tid med rätt verktyg! När ljuset och värmen återvänder kan det hända att du plötsligt upptäcker hur ditt hus ser ut på utsidan. Aj då. Är det dags att måla om fasaden? Och visst, det är

Läs mer

Laga och spackla ute och inne

Laga och spackla ute och inne Handledning för dig som gör det själv Mars 2013. Ersätter tidigare anvisning från oktober 2002. Laga och spackla ute och inne www.casco.se Den här arbetsbeskrivningen har vi tagit fram för att underlätta

Läs mer

Kvalitet i vindrutelimning

Kvalitet i vindrutelimning Kvalitet i vindrutelimning Snabbt, effektivt och säkert 8313.indd 2 05.06.12 10:35 Det omfattande rutlimssortiment Teroson Vindrutan är en mycket viktig del av bilkarossens totala struktur. Den tar upp

Läs mer

Laga och spackla ute och inne

Laga och spackla ute och inne Laga och spackla ute och inne Handledning för dig som gör det själv Den här arbetsbeskrivningen har vi tagit fram för att underlätta för dig som ska laga och spackla ute och inne. Det kan till eempel vara

Läs mer

Experterna på Mattservice www.initial.se

Experterna på Mattservice www.initial.se Experterna på Mattservice www.initial.se Initial är experter på Mattservice. Fokus på kvalitet, miljö och kundanpassade lösningar har gjort oss till ett marknadsledande företag som håller vad vi lovar.

Läs mer

Sportgolv från SportgolvSpecialisten AB. Arbets Beskrivning Pulastic FL Extra. FaceLift

Sportgolv från SportgolvSpecialisten AB. Arbets Beskrivning Pulastic FL Extra. FaceLift FaceLift Arbets Beskrivning Pulastic FL Extra PULASTIC FL Extra är en slitstark, mycket högkvalitativt sportgolv för renovering av befintliga PULASTIC sportgolv med tydliga tecken på hård användning och

Läs mer

MONTERINGSANVISNING T11 IdéTrading tätskikt VÄGG 2014-04-03

MONTERINGSANVISNING T11 IdéTrading tätskikt VÄGG 2014-04-03 MONTERINGSANVISNING T11 IdéTrading tätskikt VÄGG 2014-04-03 MONTERINGSANVISNING T11 IdéTrading tätskikt VÄGG 1 FÖRUTSÄTTNINGAR 1.1 Underlaget skall vara rent, plant och torrt samt fritt från sprickor.

Läs mer

Modern Betong. Att skydda parkeringsdäck och garage! CONIDECK

Modern Betong. Att skydda parkeringsdäck och garage! CONIDECK Modern Betong Att skydda parkeringsdäck och garage! CONIDECK Innehåll 3 4 5-7 Att välja rätt lösning Specifiera riskerna Att skydda utsatta ytor - CONIDECK system 2 Att välja rätt lösning Parkeringshus

Läs mer

Bra och prisvärda produkter som underlättar vardagen! Tack för ditt stöd! Jag heter. Vi som säljer kommer från. och vi skall använda pengarna till

Bra och prisvärda produkter som underlättar vardagen! Tack för ditt stöd! Jag heter. Vi som säljer kommer från. och vi skall använda pengarna till Bra och prisvärda produkter som underlättar vardagen! Tack för ditt stöd! Jag heter Vi som säljer kommer från och vi skall använda pengarna till Fyll på förrådet med vardagsnytta från Kron till bra pris!

Läs mer

MODULMODERNISERINGSLÖSNINGAR FÖR HISSDÖRRAR. KONE ReNova

MODULMODERNISERINGSLÖSNINGAR FÖR HISSDÖRRAR. KONE ReNova MODULMODERNISERINGSLÖSNINGAR FÖR HISSDÖRRAR KONE ReNova Förbättrad säkerhet och tillgänglighet börjar med dörren Många driftsäkerhetsproblem för hissar är följden av föråldrade eller dåligt fungerande

Läs mer

Sortimentsbroschyr Cascol trälim. Limning av trä och andra material

Sortimentsbroschyr Cascol trälim. Limning av trä och andra material Sortimentsbroschyr Cascol trälim Limning av trä och andra material Cascol trälim en ikon på marknaden 1953 lanserade Casco ett trälim som så småningom skulle bli det mest erkända trälimmet på marknaden.

Läs mer

Lösningar för Plastreparation

Lösningar för Plastreparation Lösningar för Plastreparation Komplett lösning för plastreparationer Produkter för plastreparationer Produkt Ant/Förp IDH-nr Kit IDH-nr Art-nr Patroner Terokal 9225 12 211513 315 Sprayburk Terokal 150

Läs mer

Funktion kommunikation design.

Funktion kommunikation design. Entrémattor. Funktion kommunikation design. Hyr entrémattor Funktion som lönar sig. Omkring 80 % av all smuts och damm som finns i era lokaler kommer in via skorna. Därför är det en mycket god idé att

Läs mer

ZAR Oljebaserad Träbets

ZAR Oljebaserad Träbets Produktbeskrivning ZAR Oljebaserad Träbets är en oljebaserad bets som tillför trä en skyddande och enhetligt betston. ZAR Oljebaserad Träbets appliceras enkelt med en ren tygtrasa och kan användas på all

Läs mer

Monteringslim. När du vill limma istället för spika

Monteringslim. När du vill limma istället för spika Monteringslim När du vill limma istället för spika 2 Hållbara val I hela vårt utbud Vår ambition är att erbjuda dig pålitliga, hållbara produkter som i slutändan gör ditt arbete enklare och roligare. Marknaden

Läs mer

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA FÖNSTER/ SNICKERIER ARBETSRÅD UTOMHUS

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA FÖNSTER/ SNICKERIER ARBETSRÅD UTOMHUS DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA FÖNSTER/ SNICKERIER ARBETSRÅD UTOMHUS PRODUKTER DU BEHÖVER FÖR ATT MÅLA FÖNSTER OCH SNICKERIER Perfekt Grundolja Perfekt Trägrund Perfekt Fönsterfärg Beckers Fönsterkitt Beckers

Läs mer

Monteringstips Vertigo Glasräcken

Monteringstips Vertigo Glasräcken Monteringstips Vertigo Glasräcken Monteringstips för Vertigo glasräcken. Vi har sammanställt lite viktiga tips för att underlätta montaget av ditt nya räcke. För montering av utanpåliggande stolpar börjar

Läs mer

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA TAK ARBETSRÅD INOMHUS

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA TAK ARBETSRÅD INOMHUS DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA TAK ARBETSRÅD INOMHUS DET HÄR BEHÖVER DU FÖR ATT MÅLA TAK! Täckpapper eller plast till ytor som skall skyddas Tvättsvampar och trasor samt en hink Beckers Målartvätt Gummihandskar,

Läs mer

Välkommen in! Entrésystem som förstärker din image

Välkommen in! Entrésystem som förstärker din image Välkommen in! Entrésystem som förstärker din image Welcome W Velkommen Välko Accueil illkommen Tervetuloa mmen Första intrycket består Du får aldrig en andra chans att göra ett första intryck. Det första

Läs mer

ENDURA & FASTFORM BETONGFINISH MED HÖGRE KVALITET FORMSKIVOR MED LÄNGRE HÅLLBARHET

ENDURA & FASTFORM BETONGFINISH MED HÖGRE KVALITET FORMSKIVOR MED LÄNGRE HÅLLBARHET ENDURA & FASTFORM BETONGFINISH MED HÖGRE KVALITET FORMSKIVOR MED LÄNGRE HÅLLBARHET FÖRBÄTTRI N VI PRESENT STOLT NÅ PÅTAGLI Marknaden har efterfrågat formskivor som ger ännu bättre betongfinish och som

Läs mer

KANTLIMNINGSAPPLICERING. Mixon Kantlimningsapplicering 2300 Serien

KANTLIMNINGSAPPLICERING. Mixon Kantlimningsapplicering 2300 Serien KANTLIMNINGSAPPLICERING Mixons kantlimningsystem används för olika produkter där trälameller limmas ihop på den vertikala kanten av träet. Fördelar med vår kantlimningssystem: Kan användas vid alla typer

Läs mer

utgåva PLASTPRODukTER 2014 Avser plast som vi lagerhåller. Mer plast finns att beställa. kontakta din säljare för priser.

utgåva PLASTPRODukTER 2014 Avser plast som vi lagerhåller. Mer plast finns att beställa. kontakta din säljare för priser. utgåva 1 S A I N T- G O B A I N E M MA B O DA G L A S PLASTPRODukTER 2014 Avser plast som vi lagerhåller. Mer plast finns att beställa. kontakta din säljare för priser. Plastprodukter 2014 Denna utgåva

Läs mer

VELOX SILIKONELEMENT. 2 Silikonelement. VärmeKabelTeknik. Silikonelement i standardmått

VELOX SILIKONELEMENT. 2 Silikonelement. VärmeKabelTeknik. Silikonelement i standardmått VELOX SILIKONELEMENT VärmeKabelTeknik Silikonelement i standardmått Art.nr Bredd Längd Effekt Spänning Art.nr Bredd Längd Effekt Spänning 40.0180.0 25 900 50 12 40.0065.0 100 100 100 240 40.0140.0 25 95

Läs mer

Det smarta alternativet

Det smarta alternativet Det smarta alternativet Silicon beväxning släppande system > Revolutionerande Beväxningssläppande egenskaper > Låg friktion > För alla typer av båtar beväxningssläppande hempelyacht.se Upptäck Hempel:s

Läs mer

FINGERSKARVNING MIXAD APPLICERING. Mixon Fingerskarvning mixad applicering 2400 Serien

FINGERSKARVNING MIXAD APPLICERING. Mixon Fingerskarvning mixad applicering 2400 Serien FINGERSKARVNING MIXAD APPLICERING Mixon Fingerskarvning mixad applicering 2400 Serien Mixon 2400 Serien fingerskarvningssystem används för olika produkter där trälameller limmas ihop i kortändarna. Detta

Läs mer

en handledning i hur du tillverkar

en handledning i hur du tillverkar Modellteknik en handledning i hur du tillverkar modeller och prototyper Vad är modellteknik? Modellteknik är en arbetsprocess som du utför för att tillverka modeller och prototyper. Du bör veta skillnaden

Läs mer

DEN HÅLLBARA FÄRGEN LACKA/OLJA TRÄGOLV ARBETSRÅD INOMHUS

DEN HÅLLBARA FÄRGEN LACKA/OLJA TRÄGOLV ARBETSRÅD INOMHUS DEN HÅLLBARA FÄRGEN LACKA/OLJA TRÄGOLV ARBETSRÅD INOMHUS LACKA/OLJA GOLV INOMHUS Finns det något vackrare än ett nyslipat och nylackat trägolv? Träets ådring bildar ett naturligt och oregelbundet mönster.

Läs mer

ARDEX FOGAR TÅL ATT FINGRANSKAS ARDEX FOGMASSOR

ARDEX FOGAR TÅL ATT FINGRANSKAS ARDEX FOGMASSOR ARDEX FOGAR TÅL ATT FINGRANSKAS ARDEX FOGMASSOR ARDEX fogmassor Perfekta till stora plattor och smala fogar Tiderna förändras och med dem smak och trender. Tendenserna på marknaden för kakel och med våra

Läs mer

FINGERSKARVSAPPLICERING SEPARAT APPLICERING GENOM KONTAKTLÖST SYSTEM. Mixon Fingerskarvning separat applicering 2400 CL Serie

FINGERSKARVSAPPLICERING SEPARAT APPLICERING GENOM KONTAKTLÖST SYSTEM. Mixon Fingerskarvning separat applicering 2400 CL Serie FINGERSKARVSAPPLICERING SEPARAT APPLICERING GENOM KONTAKTLÖST SYSTEM Mixons fingerskarvningssystem med separat applicering används för olika produkter där trälameller limmas ihop i kortändarna. Detta görs

Läs mer

PM i Punktsvetsning. Produktutveckling 3 KPP039 HT09. Lärare: Rolf Lövgren

PM i Punktsvetsning. Produktutveckling 3 KPP039 HT09. Lärare: Rolf Lövgren PM i Punktsvetsning Produktutveckling 3 KPP039 HT09 Lärare: Rolf Lövgren Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Svetsning...3 Historia...3 Medeltiden...3 1800-talet...3 1900-talet...3 Resistanssvetsning...3

Läs mer

Vi lagerför ett brett sortiment av fogmassor som tillgodoser det flesta behov inom byggoch glasningsarbeten.

Vi lagerför ett brett sortiment av fogmassor som tillgodoser det flesta behov inom byggoch glasningsarbeten. Fog och kittmassor Vi är direktleverantörer av kitt- och fogmassor från världsledande tillverkare av fogmassor med god kvalitet till rätt pris - Den Braven och Hercuseal i Holland. Vi lagerför ett brett

Läs mer

Modellteknik. pro.form industridesign

Modellteknik. pro.form industridesign Modellteknik pro.form industridesign MODELLER Avsikten med att bygga en modell är för att skapa en illusion av en färdig produkt, för att kommunicera en gestaltning av en produkt, idé eller problemlösning.

Läs mer

Crawford Smart 42. Prismedvetna lösningar. Crawford Smart 42, modell Trend - brilliantstruktur i vit kulör (RAL 9016)

Crawford Smart 42. Prismedvetna lösningar. Crawford Smart 42, modell Trend - brilliantstruktur i vit kulör (RAL 9016) Crawford Smart 42 Prismedvetna lösningar Crawford Smart 42, modell Trend - brilliantstruktur i vit kulör (RAL 9016) Crawford Smart 42 - prismedvetet val Inifrån och ut Med Crawford Smart 42 får du en garageport,

Läs mer

Över 500,000 kunder varje år. Omsätter $ 900 miljoner i årlig försäljning.

Över 500,000 kunder varje år. Omsätter $ 900 miljoner i årlig försäljning. NCH NCH är en ledande leverantör av - industriell hygien produkter, rengörings- och underhållslösningar. Över 500,000 kunder varje år Utvecklar, tillverkar och levererar över 100,000 produkter Omsätter

Läs mer

Henkel Levererar Lösningar

Henkel Levererar Lösningar Henkel Levererar Lösningar Henkel Partner till Bilindustrin Baserat på innovativa kemiska lösningar och erfarenhet, hjälper Henkel tillverkare att garantera en enastående kvalitet i en enkel och effektiv

Läs mer

I mötet mellan trä och glas får du en helt ny upplevelse

I mötet mellan trä och glas får du en helt ny upplevelse TYLÖ EVOLVE I mötet mellan trä och glas får du en helt ny upplevelse Läs mer på www.tylo.se/evolve Välkommen in i värmen. Här finns inga problem. Här är det avslappnat och skönt. I vår nya serie Evolve

Läs mer

Golvmärkning Ett komplett golvmärkningssytem för säkerhet och ordning Märksystem för lager Warehouse marking systems

Golvmärkning Ett komplett golvmärkningssytem för säkerhet och ordning Märksystem för lager Warehouse marking systems Golvmärkning Ett komplett golvmärkningssytem för säkerhet och ordning Märksystem för lager Warehouse marking systems www.kortsystem.se i Information Kortsystem har levererat märksystem till lager- och

Läs mer

Produkt Tjocklek (mm) Bredd (mm) Längd (m) Förpackning Artikelnummer

Produkt Tjocklek (mm) Bredd (mm) Längd (m) Förpackning Artikelnummer RubberShell SA Rubbershell är ett EPDM-gummimembran producerad i två lager och scrim-armerad med glasfiber. Produktens undersida är laminerad med ett självhäftande polymerskikt vilket täcks av en icke

Läs mer

Adermo Tvålcrème Soft 8201, Aloe vera 8202 Patron, utvecklad för tvålautomater

Adermo Tvålcrème Soft 8201, Aloe vera 8202 Patron, utvecklad för tvålautomater UNDERHÅLLSKEMIKALIER Hygien TVÅL- OCH DUSCHCRÈMER HYGIENPRODUKTER EN KOMPLETT SAMLING HYGIENPRODUKTER Adermo är Ikaros produktlinje för hygienartiklar. Oavsett om du söker en duschcrème, handtvål eller

Läs mer

Tekniskt datablad Urealim P 4114

Tekniskt datablad Urealim P 4114 Tekniskt datablad Urealim P 4114 Prefere 4114 är ett flytande 2-komponent Urealim för den träbearbetandeindustrin och som är klar att användas efter mixning med rekommenderad härdare. Kan användas för

Läs mer

OPTIHEAT. Vattenburen golvvärme. Så här monterar du OPTIHEAT. Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk!

OPTIHEAT. Vattenburen golvvärme. Så här monterar du OPTIHEAT. Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk! OPTIHEAT Vattenburen golvvärme Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk! Så här monterar du OPTIHEAT Olika metoder att montera OPTIHEAT OPTIHEAT är det enklaste sättet att lägga in vattenburen

Läs mer

Innovativa täck- och dammskyddsprodukter för bygg, industri och hem

Innovativa täck- och dammskyddsprodukter för bygg, industri och hem Innovativa täck- och dammskyddsprodukter för bygg, industri och hem EN REN ARBETSPLATS På en byggarbetsplats skapas alltid mycket damm, oavsett om det handlar om rivning, renovering eller nyproduktion.

Läs mer

bulletin board pinboard linoleum

bulletin board pinboard linoleum bulletin board pinboard linoleum bulletin board PINBOARD LINOLEUM Anslagstavlor i linoleum, BULLETIN BOARD, är en enkel och praktisk lösning för att dela dina tankar. Ett smidigt sätt att skapa kreativa

Läs mer

UPOFLOOR ZERO INGEN PVC

UPOFLOOR ZERO INGEN PVC ZERO PVC -FRITT GOLV UPOFLOOR ZERO PVC-FRITT GOLV Fritt från PVC, klor och mjukgörare Fritt från ftalater, halogener och tungmetaller Homogen sammansättning Utmärkt hållbarhet Lätt att lägga Ingen vaxning,

Läs mer

Plastbearbetning. Designprodukter. Formsprutning. Extrudering

Plastbearbetning. Designprodukter. Formsprutning. Extrudering Vi är Lilja Group Lilja Group är specialiserat på att forma plast. Vi arbetar huvudsakligen med extrudering, formsprutning och bearbetning. Med en flexibel produktion och korta beslutsvägar kan vi erbjuda

Läs mer

MÖJLIGHETERNAS MATERIAL

MÖJLIGHETERNAS MATERIAL Det är svårt att tänka sig en tillvaro utan glas. MÖJLIGHETERNAS MATERIAL Detta naturens egenproducerade material som bearbetats fortlöpande sedan flera tusen år tillbaka är en fundamental och uppskattad

Läs mer

ARDEX LAMIHEAT DEN OPTIMALA VÄRME- LÖSNINGEN FÖR TRÄGOLV PÅ SÄKRA GRUNDER

ARDEX LAMIHEAT DEN OPTIMALA VÄRME- LÖSNINGEN FÖR TRÄGOLV PÅ SÄKRA GRUNDER ARDEX LAMIHEAT DEN OPTIMALA VÄRME- LÖSNINGEN FÖR TRÄGOLV PÅ SÄKRA GRUNDER Presentation av ARDEX och ARDEX Lamiheat. ARDEX har den tekniska kompetensen ARDEX har med Lamiheatmattan löst problemet med kall

Läs mer

ARBETSBESKRIVNING. Alla underlag som är stabila och utan sprickor. Här är några exempel på lämpliga ytor.

ARBETSBESKRIVNING. Alla underlag som är stabila och utan sprickor. Här är några exempel på lämpliga ytor. ARBETSBESKRIVNING Förbehandling av underlaget Underlaget ska vara väl rengjort, stabilt, torrt och fritt från spår av olja, fett, gammal färg eller andra ämnen som kan påverka vidhäftningen. Underlaget

Läs mer

MONTERINGSANVISNING FÖR ARTISAN RULLVARA

MONTERINGSANVISNING FÖR ARTISAN RULLVARA 1 (2) Materialet Materialet är en vävd vinylmatta som har en baksidesbeläggning av glasfiberarmerad vinyl. Följ därför de anvisningar från GBR som gäller vinylmattor för montering och val av lim. Eftersom

Läs mer

IBLAND MÅSTE DU GÅ LÅNGT TILLBAKA FÖR ATT VARA MODERN CITY M LUFTRENARE FRÅN CAMFIL. Camfil Clean Air Solutions 1

IBLAND MÅSTE DU GÅ LÅNGT TILLBAKA FÖR ATT VARA MODERN CITY M LUFTRENARE FRÅN CAMFIL. Camfil Clean Air Solutions 1 IBLAND MÅSTE DU GÅ LÅNGT TILLBAKA FÖR ATT VARA MODERN CITY M LUFTRENARE FRÅN CAMFIL Camfil Clean Air Solutions 1 FAKTA: Inom loppet av några timmar (beroende på rummets storlek) reducerar en CITY luftrenare

Läs mer

STATLIGT RAMAVTAL MÖBLER & INREDNING. Avtal 96-73-2014:017. Kinnarps AB 556256-6736 SORTIMENT MATTING OMR A MÖBLER FÖR ARBETE & FÖRVARING

STATLIGT RAMAVTAL MÖBLER & INREDNING. Avtal 96-73-2014:017. Kinnarps AB 556256-6736 SORTIMENT MATTING OMR A MÖBLER FÖR ARBETE & FÖRVARING STATLIGT RAMAVTAL MÖBLER & INREDNING OMR A MÖBLER FÖR ARBETE & FÖRVARING Avtal 96-73-2014:017 Produktlista nr 1 Kinnarps AB 556256-6736 SORTIMENT MATTING 1 Träna på kontoret Stå upp och jobba - må bättre!

Läs mer