Ett liv fyllt av hopp

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ett liv fyllt av hopp"

Transkript

1 Ett liv fyllt av hopp Av: Johannes Djerf Utgå Ifrån bibelstudiumet på lägret (lite redigerad) - Grunden för hoppet i Jesus. Igenkännande men viktigt att upprepa Jag tror att de flesta utav oss kan känna igen känslan av hopp. Det här pirriga, det livliga, att se fram emot någonting. En väldigt go känsla som då och då fyller oss. En känsla som är livsviktig! Vi vill tro att någonting ska ske. Vi vill tro att någonting ska bli bra. Vi hoppas på att semestern blir rolig och upplevelserik. Vi hoppas på en rolig och en så smidig dag som möjligt när vi vaknar. Vi hoppas på en framtid. Att våra vänner som vi har nu alltid ska vara kvar. Att familjen alltid ska vara hel och lycklig. Många av er yngre tror jag hoppas på att få hitta någon att dela livet med, bilda familj, skaffa sig en god utbildning, ett schysst jobb och att allting ska förbli så som det är när allt är bra. När självförtroendet är på topp, när människor omkring oss mår bra och när allt omkring fungerar så som man önskar att det ska fungera. Ett hopp som många gånger bär oss igenom dagen som går. Men vi vet också att alla dessa fantastiska utropstecken då och då böjs till deprimerade utropstecken, och blir istället frågetecken. Hoppet försvinner. Det blev inte någon smidig dag, och inte nästa dag heller. Den dyra semesterresan gjorde en bara glad för ett väldigt kort tag. Vännerna som man förtröstade på svek, flyttade eller bara gled ifrån en, plötsligt hade man inte så mycket gemensamt längre. Familjen blev inte så lycklig som man hoppades. Olyckor och sjukdom drabbade familjen. Flickvännen eller pojkvännen, som man i sina drömmar planerade ett helt liv med gjorde plötsligt slut. Plötsligt stod man ensam och självförtroendet som en dag var på topp sjönk allt mer och mer nästa dag när man började titta på hur andra människor var mycket vackrare, presterade betydligt bättre och lyckades med allt som de gjorde. Hoppets glada sång tystnades och istället ljöd sången jag är så avundsjuk, jag är så avundsjuk.. Jag vet inte hur mycket av detta som just du känner igen dig i, men jag tror att alla här någon gång också fått känna på hopplöshetens bojor. Hur hoppet förvandlades till hopplöshet, och när hopplösheten infann sig så var det betydligt svårare att hoppas igen och lättare att bara känna ännu mera hopplöshet inför morgondagen. Kanske är det så att du just nu där du sitter känner att ditt hopp sjunker för varje sekund som går när du tänker på den här dagen, livet, framtidsplanerna, dig själv.

2 I så fall så tror jag att du kommit till rätt plats den här morgonen. För idag så ska vi gå igenom en text som sprudlar av hopp! En text som berättar om ett hopp som aldrig kan svika och förvandlas till hopplöshet, utan bara kan förvandla vår hopplöshet till ett meningsfullt tryggt hopp. Det är ett hopp som är större än allt annat och som fortfarande finns kvar även om hoppet i nya prylar, vänner eller i oss själva sviker oss. Jag vill försöka visa för dig och även mig själv att Jesus vill ta våra frågetecken och resa upp dem igen till utropstecken! Vi ska snart läsa dessa fantastiska versar i apostlagärningarna men vi börjar med en liten kort bakgrund. Jesus hade uppstått ifrån de döda. Det var ingen bluff, och det var ingen hallucination. Hallucinationer är något som förekommer hos svårt psykiskt sjuka och drogpåverkade människor, en kategori som Jesu lärjungar inte passar in i. Sedan så är hallucinationer ett privat fenomen, och varar i några sekunder till en minut. Men nu var det mer än 550 människor som såg Jesus och hörde Jesus, och som kunde berätta samma vittnesbörd ifrån 11 olika tillfällen under en period av 40 dagar. Så tanken på att Jesus faktiskt var högst levande efter sin död och även lever och finns med sin närvaro här och nu är väldigt trovärdig. När Jesus vid ett av alla dessa tillfällen åt tillsammans med lärjungarna så befallde han att de inte skulle lämna Jerusalem utan vänta på det som fadern utlovat. Jesus hade nämligen vid ett annat tillfälle sagt att jag ska be fadern och han ska ge er en annan hjälpare som alltid ska vara hos er. Och Jesus säger nu att denna Ande, den helige ande ska ni bli döpta i, genomdränkta med om några dagar. Och nu så börjar hoppat som lärjungarna en gång känt komma tillbaka. För de hade under en lång tid bara känt sig som ett enda stort frågetecken. Genom att Jesus dog så hade deras hopp vikit ifrån dem. De hade hoppats att det var Jesus som var den som skulle rädda Israel ifrån romarnas herravälde, men så hade han dött, och därmed också deras hopp, även fast Jesus sagt att han skulle uppstå vid flera tillfällen så hade de känt sig övergiva. Och det här verkar komma tillbaka till oss även idag. I undersökningar som har gjorts om vad vi är mest rädda för så är det att bli ensam eller döden som skrämmer oss mest. Och vi är många här som flera gånger läst och hört orden ifrån Gud själv Jag är med dig alla dagar. Jag vet vilka tankar jag har för er, nämligen fridens tankar och inte ofärdens för att ge er en framtid och ett hopp. HERREN går själv framför dig och han skall vara med dig. Han skall inte lämna dig eller överge dig. Var inte rädd. Jag är uppståndelsen och livet. Den som tror på mig skall leva om han än dör.

3 Hade du inte hört något av detta, så fick du nu en rejäl varm dusch av härliga bibelord, men jag tror att de flesta av oss i alla fall känner igen något. Men när livet inte blir så som jag önskar eller tänkt mig det, då är det ibland som att de här orden av hopp ifrån Gud själv nästan försvunnit, och hopplösheten börjar forma hjärtat där Guds löften istället borde vara. Livet är inte rättvist alla gånger, det är inte det. Men vi behöver inte sjunka ner i hopplöshetens träsk utan vi kan ställa oss på Jesu axlar som bär oss upp. Han vill resa upp frågetecknet och visa att hans löften håller! Han kan förvandla ditt sinne, om du vill det! Lärjungarna ville det. De visste att Jesus var mäktig att förändra dem och lyssnade med stora öron när Jesus talar till dem om den helige ande, den utlovade hjälparen. De började koppla att den dagen när Jesus dog så dog även hopplösheten. Och nu kommer vi till våra 3 versar. Vi läser apg.1:6-8. Här har vi en gränslös skatt av hopp att hämta och vi börjar i vers 6, där jag har satt rubriken: Hoppet om det eviga riket För det första så tycker jag det är gott att de börjar med att kalla Jesus för Herre. Det som de alltid kallat honom för. De hade kvar förtroendet och respekten för honom. Hoppet var nu tillbaka mer än någonsin. Och ifrån Gamla Testamentet kände lärjungarna till att andeutgjutelsen var förknippad med upprättandet av riket. I hes.36:26-28 står det så här (läs själv). Så det är lätt att förstå att de frågade. Men vad menade dem med riket då? Ja, vad lärjungarna tänkte kan vi inte riktigt veta. Kanske var det så att de tänkte på ett mer världsligt rike med fred eller så kanske de tänkte på ett rike som var helt annorlunda än alla riken på den här jorden. Om vi låter Jesus få berätta om det här riket så förklarar han bl.a. I Luk.17:20 att Guds rike kommer inte så att man kan se det med ögonen och i Joh.18:36 så säger han Mitt rike är inte av den här världen. Alltså så säger Jesus att det inte är någon stat eller nation så som judarna väntade sig att Messias skulle upprätta. Uttrycket syftar i stället på ett andligt rike. Man kan ungefär översätta det till att det är den plats eller det tillstånd där Gud regerar. Ett rike som du och jag blir en del utav genom tro på Jesus Kristus. Matt.18:3 Om ni inte omvänder er och blir som ett barn, kommer ni inte in i himmelriket. Alltså, precis som ett barn så ska vi inte krångla till det en massa utan vara enkla, vara öppna och ha en ödmjuk attityd när vi kommer inför Jesus. Att bli en del av hans rike kan bli en verklighet genom att enkelt i hjärtat ta emot honom i ditt hjärta. Åt alla som tog emot honom gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn.

4 Jesus talar om att detta rike skall komma i sin fullhet den dagen då han kommer tillbaka och skapelsen återställs till det som var Guds syfte ifrån början, ja en helt ny jord, det som också kallas himlen. Men Jesus talar också om att detta rike redan är här. Guds rike är mitt ibland er." sade Jesus. När Jesus botade sjuka, när tecken, mirakler och en närvaro av Gud följde honom där han gick fram så visade han en glimt av Guds rike. Vilket vi också kan få uppleva idag, eftersom Guds Ande är här. Så när vi upplever Guds närvaro, när vi ser människor bli friska när vi lägger händerna på dem och ber i Jesus namn, så får vi en smak av Himmelen, Guds rike. För lyssna här när Johannes försöker beskriva det han ser i hans syn i Upp.21:1-4. En av de vackraste beskrivarna som finns av Himmelen. En dag skall alla våra tårar vara borta. Det kommer inte finnas något ord som heter hopplöshet! Ingen sorg ska finnas, ingen gråt och ingen plåga. När jag läste de här orden när jag förberedde inför lägret och den här Gudstjänsten så kände jag att precis så som Jesus då och då ger oss en försmak av hur det kommer vara en dag när ingen plågas av någon sjukdom så tror jag att du redan här, den här stunden också kan få känna hur dina tårar ger vika, hur du befrias ifrån rädsla för döden. Hur ondskan som viskat massa lögner till dig får fly i ett enda andetag. Hur sorg som legat och gnagt i dig en lång tid vänds till frid och glädje. Du kan få känna hur ditt hjärta fylls av hopp där det förut inte funnits något. Du kan få en smak av Guds rike just nu! (Bön!) Och tänk då in i att detta är bara början på vad som en dag kommer ske när vi kommer hem till Himmelen! Detta himmelska hopp är det största hoppet som en människa kan äga. Tryggheten i att jag har ett hem efter det här livet går inte jämföra med något annat. Vi går vidare till vers 7. Då Jesus svarar lärjungarna att det inte var deras sak att känna till tider och stunder som fadern i sin makt fastställt. Och här har jag satt rubriken: Hoppet om Guds kontroll Det är även det ett väldigt tryggt hopp tycker jag. Att veta att jag inte behöver veta allt utan kan förtrösta mig mot att Gud vet vad han gör. Jesus har som vi sa innan lovat att komma tillbaka. Och han ska komma tillbaka på samma sätt som han senare steg upp inför lärjungarnas ögon "Se, han kommer med molnen, och varje öga skall se honom", står det i Upp 1:7.

5 Även fast Jesus säger att det inte är vår sak att lägga energi på att gissa när detta sker så har många ändå försökt men ingen har kunnat räkna ut det. Inget utav dem har stämt, just därför att det är inte vår sak att veta vilka tider och stunder som fadern i sin makt fastställt. Man får inte tjata på honom säger Faunen Tumnus till Lucy i berättelsen om Narnia när Lejonet Aslan försvinner bort längs stranden men har lovat att komma tillbaka. En berättelse som vi gick igenom förra hösten här i kyrkan. Han är ju trots allt inget tamlejon säger faunen, ord som tröstar en ängslig Lucy. Vår egen vilja och våra uträkningar kan inte påverka Jesus, hur mycket vi än skulle vilja. Kanske en tanke som ibland är lite störande eftersom vi själva gärna vill känna att vi har kontrollen över allt, även det som Gud gör, för då skulle vi ju förstå varför han också handlar som han gör, eller varför han inte handlar och varför han väntar med att komma tillbaka. Men så mycket som himlen är högre än jorden, så mycket är mina vägar högre än era vägar och mina tankar högre än era tankar. Står det i Jes.55:9. Ett tryggt löfte att hoppas på. Den dagen när du tycker att du bara är en enda stor förlorare, påminn dig om detta då!! Guds tankar om dig är vackrare och så mycket högre än vad du kan ana. När inte allt går så som du trodde att det skulle gå för familjen, glöm inte att Guds vägar och tankar är större och högre, det finns något mer, längre fram. När det trasslar till sig i relationer, när jobbet inte fungerar eller när din tro på Gud kanske bara känns tom. Glöm inte! Det finns alltid något bättre, djupare och större i Guds kalender, även fast du inte kan se den. Lyckliga är de människor som har sin styrka i dig, de som har dina vägar i sitt hjärta står det i psalm ps.84:6. Det finns hopp i Guds kontroll över våra liv och tiden för hans återkomst. Men varför väntar han då? I samma kapitel så berättar Jesus om att återkomsten ska föregås av ett tecken. Matt:24:14, detta evangelium om riket skall predikas i hela världen till ett vittnesbörd för alla folk, och sedan skall slutet komma. Ett tydligt svar tycker jag på frågan varför Jesus väntar. Budskapet har inte nått alla folk än. Alla människor ska få möjligheten till att vandra med Jesus in i det eviga livet, innan slutet kommer. Så det som var lärjungarnas uppgift var att föra evangeliets budskap till jordens yttersta gräns, vilket är varje lärjunges uppgift och då kommer vi till vår sista vers och sista punkt som jag har kallat:

6 Hoppet om Guds Ande Vi är tillbaka vid det fantastiska löftet som vi talade om i början. Löften om Anden, Löftet om kraft ifrån höjden. De skulle inte gå i egen kraft eller i egen förmåga utan orden, frimodigheten, visheten, sanningen och möjligheterna skulle ges till dem genom Guds ande. Och det som är gott är att läsa om hur lärjungarna också går och vittnar om Honom i Jerusalem och Judeen, i Samarien och ända till jordens yttersta gräns efter det att anden utgjutits över dem. Först predikade de i Jerusalem och bland judarna. Petrus predikar på Pingstdagen om hur löftet om hur Guds närvaro genom den helige ande kan gå rakt in i deras liv och bli en verklighet genom tro på Jesus. Det gällde hans åhörare, deras barn och alla de som är långt borta, så många som vår Herre Gud kallar, sade han. Han visste kanske inte hur profetisk han var och att de Gud kallade skulle komma att finnas både bland svenskar, ryssar och kineser, väldigt långt borta. Sen blev Filippus utvald till att tjäna i församlingen och han börjar predika för det samariska folket. Sen får så småningom Petrus en vision och inser sakta att Gud faktiskt menar att evangeliet är för alla folk, alla människor. Och så tar det fart. De lärjungar som hörde Jesu ord om att gå ut i hela världen gjorde det. Kyrkohistoria och tradition säger att Petrus och Matteus kom till Italien, att Filippos kom till Turkiet, att Andreas var uppe i Rysslandstrakten, att Bartolomeus kom till Armenien och att Tomas kom så långt som till Indien. De gick längre än till den då kända världen och gjorde lärjungar på grund av att de visste att de hade världens bästa budskap och de visste att Anden skulle ge dem kraft. Och jag tror att det här gäller också dig och mig idag. Du är hopp för den här världen! När dina vänner och dina grannar söker tillfredställelse och hopp i prylar och upplevelser, som ena dagen är underbart men andra dagen bara är tomhet och ekar hopplöshet, så har du ett bestående hopp som alltid kommer finnas kvar, och som alltid går att lita på! Hoppet i tron på Jesus. Hoppet om Guds rike, hoppet om Guds kontroll och hoppet om Guds ande. För Gud finns inga hopplösa fall. I Guds ögon är du en hjälte, när du väljer att gå och dela detta livet med andra. Och det får börja där du är, just nu. Där du bor, i möten med människor, på din skola, på ditt arbete, vid datorn, i kön på Ica, när du är ute och klipper gräsmattan då alla andra grannar också kommer på att de måste klippa, då finns det oändliga möjligheter att ge vidare av det bestående hoppet i Gud. Där du är, vill Gud använda dig. Han sa inte till lärjungarna börja och var mina vittnen vid jordens yttersta gräns utan börja i Jerusalem. De skulle börja där de var och sedan fick det sprida sig.

7 Det är som att kasta macka på vattnet ni vet. Jag har alltid varit riktigt kass på det, men jag vet hur ett riktigt bra kast ser ut, någon gång har jag lyckats faktiskt. Det börjar med stora ringar nära dig och sedan går ringarna längre ut och längre ut tills du inte ser dem längre. Så är det med budskapet om det eviga hoppet också, Det får börja där du är och sedan så sprids det. Kanske är det du som kommer sprida det i ett annat land ibland ett annat folk eller så är det någon annat som tar över där dina ringar slutar. Den helige Ande har lovat dig att ge dig det du behöver, och det är dags att börja gå redan här idag. Jesus går vid din sida och han leder dig. han går inte bakom dig och skriker, gå nu då! Utan han går framför dig och säger kom! Han går före och förbereder marken och ger dig möjligheterna till att här i Törestorp idag vara ett vittne för hans rike. Vi ska snart be tillsammans då du kan få be en bön om att den helige ande, fyller dig med som du behöver idag för att vara ett vittne. Ögon till att se behov hos dina grannar och vänner, glädje i Jesus som ingen kan undgå, en övernaturlig tro på Guds mirakler, ord och frimodighet till att dela din berättelse. Din berättelse om hoppet som alltid går att hålla fast vid när allt annat rasar. Hoppet som leder oss ända in i evigheten. Hoppet som böjer upp frågetecknet till ett utropstecken. I Jes. kapitel 40 och vers 31. Står det De som hoppas på HERREN får ny kraft, de lyfter med vingar som örnar. De skyndar i väg utan att mattas, de färdas framåt utan att bli trötta.

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk Hur man blir kristen i 10 steg Christian Mölk www.christianmolk.se 1. Guds avbild 1 I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. 2 Jorden var öde och tom, och mörker var över djupet. Och Guds Ande svävade

Läs mer

1. Skapad till Guds avbild

1. Skapad till Guds avbild Introduktion Detta material är tänkt som ett samtalsunderlag i frälsningsoch dopsamtal. Steg för steg går man igenom de 10 stegen och samtalar om den kristna trons grunder. När alla har förstått ett av

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping Mos 31:6-8. Från påsk till pingst

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping Mos 31:6-8. Från påsk till pingst 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping 180513 5 Mos 31:6-8 Från påsk till pingst Var inte rädda, Herren din Gud går själv med dig! Så lät hälsningen till folket som vi läste tidigare i gudstjänsten. Herren

Läs mer

Dina första steg på trons väg

Dina första steg på trons väg Dina första steg på trons väg En liten hjälp för dig som precis har tagit emot Jesus och blivit frälst! Av Christer Åberg Inledning Till att börja med vill jag gratulera dig över att du har tagit emot

Läs mer

Sjätte Påsksöndagen - år A

Sjätte Påsksöndagen - år A 645 Sjätte Påsksöndagen - år A Ingångsantifon (jfr Jes 48:20) Förkunna det med jubelrop, låt det bli känt till jordens yttersta gräns: Herren har befriat sitt folk. Halleluja. Inledning 'Jag skall inte

Läs mer

Joh 1:19 Detta är Johannes vittnesbörd när judarna sände präster och leviter från Jerusalem för att fråga honom vem han var. Joh 1:20 Han bekände och

Joh 1:19 Detta är Johannes vittnesbörd när judarna sände präster och leviter från Jerusalem för att fråga honom vem han var. Joh 1:20 Han bekände och Joh 1:19 Detta är Johannes vittnesbörd när judarna sände präster och leviter från Jerusalem för att fråga honom vem han var. Joh 1:20 Han bekände och förnekade inte, han bekände: "Jag är inte Messias."

Läs mer

Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern

Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern 231 Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern lät höra sin röst: Detta är min älskade Son, han är

Läs mer

2 november - Alla Själars Dag år B. Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22)

2 november - Alla Själars Dag år B. Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22) 1559 2 november - Alla Själars Dag år B Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22) Liksom Jesus har dött och uppstått, så skall också Gud genom Jesus föra till sig de avlidna tillsammans med honom. Och

Läs mer

Bibeltexter till predikan

Bibeltexter till predikan Bibeltexter till predikan 2016 03 13 Apg 2:38 Petrus svarade dem: "Omvänd er och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn, så att era synder blir förlåtna. Då får ni den helige Ande som gåva. Rom 6:6 Vi vet

Läs mer

Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till

Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till Gud med tacksamhet i era hjärtan. Kol 3:17 Och allt vad

Läs mer

FYREN. En beskrivning av vad Pingstkyrkan i Västervik vill vara

FYREN. En beskrivning av vad Pingstkyrkan i Västervik vill vara FYREN En beskrivning av vad Pingstkyrkan i Västervik vill vara JESUS Ingen kan lägga en annan grund än den som är lagd, Jesus Kristus. (1 Kor 3:11) Kom till honom, den levande stenen, förkastad av människor

Läs mer

Om livet, Jesus och gemenskap

Om livet, Jesus och gemenskap #Lärjunge Om livet, Jesus och gemenskap Barnhäfte Frälsningsarméns Programkontor 2018 #Lärjunge En lärjunge är en person som tror på Jesus och vill ha honom som sin förebild. Du kan vara en lärjunge till

Läs mer

Kristi Himmelsfärdsdag - år C Ingångsantifon Inledning Kollektbön

Kristi Himmelsfärdsdag - år C Ingångsantifon Inledning Kollektbön 679 Kristi Himmelsfärdsdag - år C Ingångsantifon (jfr Apg 1:11) Ni galiléer, varför står ni och ser upp mot himlen? Så som ni har sett honom fara upp till himlen, så skall han komma åter. Halleluja. Inledning

Läs mer

16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus

16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus 16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus 19Dina döda skall få liv igen, deras kroppar skall uppstå. Vakna och jubla, ni som vilar i mullen! Ty din dagg är en ljusets dagg, du låter den falla över

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping Vi för vår del kan inte låta bli att tala om vad vi har sett och hört

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping Vi för vår del kan inte låta bli att tala om vad vi har sett och hört 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping 190630 Vi för vår del kan inte låta bli att tala om vad vi har sett och hört Apg 4:13-31 Lärjungen Petrus kunde se tillbaka på många händelser med Jesus. En dag när

Läs mer

Det är förväntan och spänning, inte minst hos barnen: Kommer mina önskningar att uppfyllas?

Det är förväntan och spänning, inte minst hos barnen: Kommer mina önskningar att uppfyllas? Predikotext: Sak 9:9-10; Matt 21:1-11 Adventstiden är en härlig och speciell tid av året. Det märks på många sätt. När det är som mörkast ute tänder vi upp mängder av stjärnor och ljusstakar. Vi förbereder

Läs mer

Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till

Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till Gud med tacksamhet i era hjärtan. 1Ko 14:26 Hur ska det

Läs mer

Sjätte Påsksöndagen - år B

Sjätte Påsksöndagen - år B 651 Sjätte Påsksöndagen - år B Ingångsantifon (jfr Jes 48:20) Förkunna det med jubelrop, låt det bli känt till jordens yttersta gräns: Herren har befriat sitt folk. Halleluja. Inledning Vi är omslutna

Läs mer

Hoppet om återkomsten! Av: Johannes Djerf

Hoppet om återkomsten! Av: Johannes Djerf Hoppet om återkomsten! Av: Johannes Djerf Tema (Narnia, vintern börjar få ett slut) Idag, den sista söndagen i den här serien, så ska vi tala om segern och återkomsten. Om nu Jesus vunnit seger, varför

Läs mer

Anden. Studiehäfte av Henrik Steen

Anden. Studiehäfte av Henrik Steen Anden Studiehäfte av Henrik Steen Innehåll Introduktion 5 1. Den helige Ande Samling 1 Den helige Ande som person 6-8 Fördjupningsruta treenigheten 9 Samling 2 Andens frukt 10-11 Samling 3 Andens gåvor

Läs mer

KALLADE ATT VARA VITTNEN. För den här världens skull

KALLADE ATT VARA VITTNEN. För den här världens skull KALLADE ATT VARA VITTNEN För den här världens skull DU SKA VARA HANS VITTNE OCH BERÄTTA OM VAD DU SETT OCH HÖRT (APG 22:15) VAD VITTNADE LÄRJUNGARNA OCH DE FÖRSTA KRISTNA OM? OCH HAN SADE TILL DEM: "DETTA

Läs mer

Kristi Himmelsfärdsdag - år A

Kristi Himmelsfärdsdag - år A 667 Kristi Himmelsfärdsdag - år A Ingångsantifon (jfr Apg 1:11) Ni galiléer, varför står ni och ser upp mot himlen? Så som ni har sett honom fara upp till himlen, så skall han komma åter. Halleluja. Inledning

Läs mer

Vid tidens slut. - En ljus framtid till mötes

Vid tidens slut. - En ljus framtid till mötes Vid tidens slut - En ljus framtid till mötes Vid tidens slut En ljus framtid till mötes (21 okt) Tecknen inför hans ankomst (4 nov) Jesu återkomst (11 nov) Det kommer att bli fest (25 nov) Mark 13:32 Dagen

Läs mer

Tacksägelsedagen, lovsång, Att sjunga som en sten, Luk 19:37-40

Tacksägelsedagen, lovsång, Att sjunga som en sten, Luk 19:37-40 Tacksägelsedagen, lovsång, Att sjunga som en sten, Luk 19:37-40 Idag är det tacksägelsedagen och temat för helgen är lovsång. Lovsången hänger intimt samman med tron på vem Jesus är. Dagens text som handlar

Läs mer

Hoppet. Nr 9 i serien Kristusvägen

Hoppet. Nr 9 i serien Kristusvägen Hoppet Nr 9 i serien Kristusvägen 1 KÄRLEKEN ÄR STARKARE ÄN DÖDEN Kärleken övervinner allt! Det är påskens budskap om Jesu död och uppståndelse. Eftersom döden inte är det sista i Jesu historia, är inte

Läs mer

Sjunde Påsksöndagen - år B Ingångsantifon Inledning Kollektbön

Sjunde Påsksöndagen - år B Ingångsantifon Inledning Kollektbön 691 Sjunde Påsksöndagen - år B Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte

Läs mer

Kristi Himmelsfärdsdag - år B Ingångsantifon (jfr Apg 1:11) Ni galiléer, varför står ni och ser upp mot himlen? Så som ni har sett honom fara upp

Kristi Himmelsfärdsdag - år B Ingångsantifon (jfr Apg 1:11) Ni galiléer, varför står ni och ser upp mot himlen? Så som ni har sett honom fara upp 673 Kristi Himmelsfärdsdag - år B Ingångsantifon (jfr Apg 1:11) Ni galiléer, varför står ni och ser upp mot himlen? Så som ni har sett honom fara upp till himlen, så skall han komma åter. Halleluja. Inledning

Läs mer

1. Mycket tidigt på första dagen i veckan kom de till graven då solen gick upp.

1. Mycket tidigt på första dagen i veckan kom de till graven då solen gick upp. Markus 16 (16:1-8) Jesus uppstår ur graven 1 När sabbaten var över, köpte Maria från Magdala, Maria, Jakobs mor, och Salome välluktande oljor för att gå och smörja honom. 2 Mycket tidigt på första dagen

Läs mer

Bön och bibelläsning hösten 2015 Apostlagärningarna

Bön och bibelläsning hösten 2015 Apostlagärningarna Bön och bibelläsning hösten 2015 Apostlagärningarna 1 Apostlagärningarna Vad hände med lärjungarna och de första kristna efter att Jesus hade lämnat jorden? Hur spreds budskapet? Vilka utmaningar mötte

Läs mer

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år C

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år C 1515 6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år C Ingångsantifon (jfr Matt 17:5) I det lysande molnet blev Anden synlig och hördes Faderns röst: Detta är min älskade Son, han är min utvalde, lyssna till honom.

Läs mer

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår (Alla Bibelord ifrån Svenska Folkbibeln) Om du hör Herrens, din Guds, röst och noga lyssnar till hans bud och

Läs mer

Två bibliska sanningar: 1. Jesu första tillkommelse har hänt. 2. Jesu andra tillkommelse har inte hänt men kommer att hända

Två bibliska sanningar: 1. Jesu första tillkommelse har hänt. 2. Jesu andra tillkommelse har inte hänt men kommer att hända Heb 9:24-29 Han gick in i själva himlen för att nu träda fram inför Guds ansikte för vår skull. 25 Inte heller skulle han offra sig flera gånger, så som översteprästen varje år går in i det allra heligaste

Läs mer

2 e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

2 e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 1/5 2 e trefaldighet Psalmer: L174, L145, L199, L185, L178, 199 Texter: 5 Mos 7:6-9, Rom 8:28-30, Joh 1:35-49 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 35 Nästa dag stod

Läs mer

Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs

Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs Filipperbrevet 3:7-11 7 Men allt det som förr var en vinst för mig räknar jag nu som förlust för Kristi skull. 8 Ja, jag räknar allt som förlust, för jag har funnit

Läs mer

Guds förbundslöften som är uppfyllda för dig i Kristus.

Guds förbundslöften som är uppfyllda för dig i Kristus. Guds förbundslöften som är uppfyllda för dig i Kristus. Guds förbundslöften. Jag vill gärna ge dig dessa livsviktiga förbundslöften som Gud har gett oss människor, som tar emot honom med hela vårt hjärta.

Läs mer

En djupare bild av Gud

En djupare bild av Gud En djupare bild av Gud Av:Johannes Djerf - The Sounds Living in America Detta är en riktigt go låt med en klockren refräng som säger att vi lever inte i amerika, men vi är inte ledsna. När låten kom för

Läs mer

INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA

INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA Gud sade: "Låt oss göra människor till vår avbild, till att vara lika oss. De skall råda över fiskarna i havet och över fåglarna under himlen, över boskapsdjuren

Läs mer

B. Förbön för döende

B. Förbön för döende B. Förbön för döende Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar och bör utformas i enlighet med situationens krav. Det fullständiga

Läs mer

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf Helande En lärjungens identitet Av: Johannes Djerf På en temasamling under årets tonårsläger så får ett 100-tal människor, under väldigt enkla omständigheter och under väldigt enkla och tydliga böner riktade

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan Fil 3:17-4:7 Gläd er i Herren

Eva Andreas Tunadalskyrkan Fil 3:17-4:7 Gläd er i Herren 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan 181125 Fil 3:17-4:7 Gläd er i Herren Paulus uppmanar gång på gång i sitt brev till Filipperna att de ska vara glada: Gläd er. Ibland kan man känna att det är så mycket som

Läs mer

21 söndagen under året år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön

21 söndagen under året år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön 1195 21 söndagen under året år A Ingångsantifon (jfr Ps 86:1-3) Herre, böj ditt öra till mig och svara mig, ty jag är betryckt och fattig. Du min Gud, fräls din tjänare, som förtröstar på dig. Var mig

Läs mer

Längtan efter Guds närvaro! Av: Johannes Djerf

Längtan efter Guds närvaro! Av: Johannes Djerf Längtan efter Guds närvaro! Av: Johannes Djerf Vad längtar du efter? Jag menar innerst inne, när du skalat bort all längtan efter framgångar, god hälsa och lyckliga relationer! Vad längtar du då efter?

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan Köping i fastan II Apg 4:1-12 Försonaren

Eva Andreas Tunadalskyrkan Köping i fastan II Apg 4:1-12 Försonaren 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan Köping 190407 5 i fastan II Apg 4:1-12 Försonaren Påsken ligger ju väldigt sent i år, och det innebär att det får konsekvenser också i kyrkoårets texter. Idag är det femte

Läs mer

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4 Pingstkyrkans Vision Vi vill forma Alingsås framtid genom att vara en stor kyrka som har avgörande betydelse i stan. I vardagen vill vi lyssna, höras och vara en given tillgång. Söndagens gudstjänst och

Läs mer

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A 1503 6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A Ingångsantifon (jfr Matt 17:5) I det lysande molnet blev Anden synlig och hördes Faderns röst: Detta är min älskade Son, han är min utvalde, lyssna till honom.

Läs mer

Församlingens verktygslåda del 1 Av: Johannes Djerf

Församlingens verktygslåda del 1 Av: Johannes Djerf Församlingens verktygslåda del 1 Av: Johannes Djerf Under de senaste söndagarna i vinter så har jag pratat om Anden. Vi har talat om längtan efter Guds Helige Ande och att fortsätta bygga på vår kristna

Läs mer

Första söndagen i advent - år C Ingångsantifon (Ps 25:1-3)

Första söndagen i advent - år C Ingångsantifon (Ps 25:1-3) 27 Första söndagen i advent - år C Ingångsantifon (Ps 25:1-3) Till dig, Herre, upplyfter jag min själ, min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma på skam, låt inte mina fiender fröjda sig över

Läs mer

BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, JANUARI (Anders Arborelius)

BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, JANUARI (Anders Arborelius) BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, 18-25 JANUARI (Anders Arborelius) Ut unum sint det är Jesu bön att alla som tror på honom skall vara ett i honom. Genom dopet är vi redan ett i honom och med varandra.

Läs mer

Veckan efter pingst. Bibeltexterna. Gammaltestamentliga texter

Veckan efter pingst. Bibeltexterna. Gammaltestamentliga texter Veckan efter pingst Den vecka som börjar med pingstdagen talar om det liv som väcks av Anden. Den heliga Andens verk begränsades inte till Jerusalem utan började spridas ut över hela världen. Andens och

Läs mer

Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015

Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 Rom 1:1 Från Paulus, Kristi Jesu tjänare, kallad till apostel och avskild för Guds evangelium, Rom 1:2 som han har utlovat genom sina profeter

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

Fakta om kristendomen

Fakta om kristendomen Kristendomen Jesus Fakta om kristendomen Kristendomen är världens största religion med fler än 2 miljarder anhängare. Kristendomen utgår från Jesus från Nasarets liv och lära som återges i Nya testamentet.

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer

Synoptikerna. Evangelierna i översikt av Micael Nilsson

Synoptikerna. Evangelierna i översikt av Micael Nilsson Synoptikerna De fyra evangelierna är absolut den viktigaste delen av vår Bibel. De fyra evangelierna är de fyra viktigaste böckerna i hela världslitteraturen. Kunskap är viktig. Ibland livsviktig, men

Läs mer

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson drsppens påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson Skärtorsdagen Den som äter mitt kött och dricker mitt blod förblir i mig och jag i honom. Joh.6:56 Ta emot syndernas förlåtelse!

Läs mer

Tunadalskyrkan e tref. Joh 11:28-44 Döden och Livet

Tunadalskyrkan e tref. Joh 11:28-44 Döden och Livet 1 Tunadalskyrkan 150920 16 e tref. Joh 11:28-44 Döden och Livet Döden och Livet är temat för dagens texter i kyrkoåret. Ett tema som genom allt som händer i världen just nu blivit mer aktuellt än någonsin.

Läs mer

Välsignelsen av församlingshem och andra församlingslokaliteter leds av kyrkoherden.

Välsignelsen av församlingshem och andra församlingslokaliteter leds av kyrkoherden. Välsignelsen av församlingshem och andra församlingslokaliteter leds av kyrkoherden. 1. Ingångspsalm Psalmen kan ersättas av psaltarpsalm, körsång eller instrumentalmusik. 2. Inledning Inledande välsignelse

Läs mer

Tunadalskyrkan Påskdagen Luk 24:1-12

Tunadalskyrkan Påskdagen Luk 24:1-12 1 Tunadalskyrkan 140420 Påskdagen Luk 24:1-12 Vad var det som hände den där morgonen? Ja, egentligen har vi inga svar på det, vi vet bara att det hände. Och de ögonvittnesskildringar vi har är också lite

Läs mer

5 i påsktiden. Psalmer: 470, 707 (Ps 67), 715, 94, 72, 200:7-8 Texter: Hos 14:5-9, 1 Joh 3:18-24, Joh 15:9-17

5 i påsktiden. Psalmer: 470, 707 (Ps 67), 715, 94, 72, 200:7-8 Texter: Hos 14:5-9, 1 Joh 3:18-24, Joh 15:9-17 1/5 5 i påsktiden Dagens bön: Kärlekens Gud, du som formar dina troende så att de blir ens till sinnes. Lär oss att älska din vilja och längta efter det du lovar oss så att vi i denna föränderliga värld

Läs mer

B. På årsdagen av dopet

B. På årsdagen av dopet B. På årsdagen av dopet På årsdagen av dopet kan man hålla andakt. Detta formulär kan i tillämpad form användas också i sådana situationer, där dopets betydelse betonas, t.ex. på läger vid andra församlingstillställningar.

Läs mer

Hjälparen, Anden kommer - men hur? Skrivet av Rune Andréasson - Senast uppdaterad Lördag 14 juni :36

Hjälparen, Anden kommer - men hur? Skrivet av Rune Andréasson - Senast uppdaterad Lördag 14 juni :36 Det är en härlig tid vi är mitt inne i just nu. Allt lever och utvecklas och nu om någonsin kan vi se hur Guds ande ger liv i skapelsen. Samme Ande som skapar liv i naturen föder också de andligt döda

Läs mer

Guds rike består i Kraft! Av: Johannes Djerf

Guds rike består i Kraft! Av: Johannes Djerf Guds rike består i Kraft! Av: Johannes Djerf En av de saker som jag inte tycker om att göra, det är att gå på kalas. Vilket säkert gör mig till en väldigt udda figur för dig om jag inte redan var det.

Läs mer

Mat 6:33 Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.

Mat 6:33 Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också. Mat 6:33 Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också. Rom 8:28 Vi vet att allt samverkar till det bästa för dem som älskar Gud, som är kallade efter hans beslut.

Läs mer

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år B

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år B 1509 6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år B Ingångsantifon (jfr Matt 17:5) I det lysande molnet blev Anden synlig och hördes Faderns röst: Detta är min älskade Son, han är min utvalde, lyssna till honom.

Läs mer

Tredje Påsksöndagen - år B

Tredje Påsksöndagen - år B 595 Tredje Påsksöndagen - år B Ingångsantifon (jfr Ps 66:1-2) Höj jubel till Herren, alla länder. Lovsjung hans namn, ge honom ära och pris. Halleluja. Inledning Vi har församlats här idag till firandet

Läs mer

Tunadalskyrkan e tref. Joh. 1:35-46 Kallelsen till Guds rike

Tunadalskyrkan e tref. Joh. 1:35-46 Kallelsen till Guds rike 1 Tunadalskyrkan 13 06 09 2 e tref. Joh. 1:35-46 Kallelsen till Guds rike Under 1880-talet kom väckelsen till Köping med omnejd. Det bildads församlingar på flera platser med en livaktig verksamhet. Så

Läs mer

5 söndagen under året år C

5 söndagen under året år C 883 5 söndagen under året år C Ingångsantifon (Ps 95:6-7) Kom, låt oss tillbedja och nedfalla, låt oss knäböja för Herren, vår skapare, ty han är Herren, vår Gud. Inledning Sedan tvåtusen år, församlar

Läs mer

Kärlek nu och för alltid. Studiehäfte av Henrik Steen

Kärlek nu och för alltid. Studiehäfte av Henrik Steen Kärlek nu och för alltid Studiehäfte av Henrik Steen Innehåll Introduktion 4 Helt älskad älska helt 5 1. Helt älskad älska helt / Synen 5 2. Smaken / Hörseln 7 3. Känseln / Lukten 9 Fördjupningsruta:

Läs mer

4 sön e Trettondedagen. Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36

4 sön e Trettondedagen. Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36 4 sön e Trettondedagen Västerås 2017-01-28, Norrköping 2017-01-29 1/5 Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36 Nåd vare med er och

Läs mer

2 söndagen 'under året' - år A. Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste.

2 söndagen 'under året' - år A. Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. 805 2 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 66:4) Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. Inledning Redan sedan en vecka tillbaka har 'Tiden

Läs mer

Helande. En Gåva. Av: Johannes Djerf

Helande. En Gåva. Av: Johannes Djerf Helande En Gåva Av: Johannes Djerf Ibland kan vår tro kännas som en sådan här torr svamp (håller upp en tvättsvamp). Det finns där, tron finns där, men det finns inte så mycket av livet, det som du innerst

Läs mer

Vittnesbörd om Jesus

Vittnesbörd om Jesus Vittnesbörd om Jesus Göteborg, 2009 David Svärd Vittnesbörd i Gamla testamentet I det israelitiska samhället följde man det var Guds vilja att man skulle göra det i varje fall de lagar som finns nedtecknade

Läs mer

Att leva i två världar

Att leva i två världar Att leva i två världar 15 Han sade till dem: "Och ni? Vem säger ni att jag är? 16 Simon Petrus svarade: "Du är Messias, den levande Gudens Son." 20 Sedan befallde han lärjungarna att inte berätta för någon

Läs mer

Påskdagen - Kristi Uppståndelse - år B

Påskdagen - Kristi Uppståndelse - år B 547 Påskdagen - Kristi Uppståndelse - år B Ingångsantifon (jfr Ps 139:18, 5-6) Jag är uppstånden, jag är ännu hos dig, du håller din hand över mig. Underbart har din kunskap blivit uppenbarad, halleluja.

Läs mer

Fjärde Påsksöndagen - år A

Fjärde Påsksöndagen - år A 609 Fjärde Påsksöndagen - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:5-6) Jorden är full av Herrens nåd, himmelen är skapad genom hans ord, halleluja. Inledning Söndagens eukaristi är den stund, då Kristus själv står

Läs mer

Leif Boström

Leif Boström Predikan Grindtorpskyrkan 206-06-26 Att hålla Jesu bud Joh :5-2:0 Joh :5-7 5 Detta är det budskap som vi [apostlarna] har hört från honom [Jesus] och förkunnar för er: att Gud är ljus och att inget mörker

Läs mer

Dopgudstjänst SAMLING

Dopgudstjänst SAMLING Dopgudstjänst Psalm SAMLING Inledningsord och tackbön I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Dopets sakrament. Hur skall dopet utföras? Lektion 12. Ett förnyelsens bad i den Helige Ande

Dopets sakrament. Hur skall dopet utföras? Lektion 12. Ett förnyelsens bad i den Helige Ande Lektion 12 Dopets sakrament Ett förnyelsens bad i den Helige Ande Ordet sakrament har förståtts på många olika sätt av olika religiösa grupper. Kanske vore det vara bra om vi sade klart, här och nu, vad

Läs mer

Tunadalskyrkan Fastlagssöndagen Kärlekens väg Joh 12:20-33

Tunadalskyrkan Fastlagssöndagen Kärlekens väg Joh 12:20-33 1 Tunadalskyrkan 160207 Fastlagssöndagen Kärlekens väg Joh 12:20-33 Genom historien är det många människor som på olika sätt fått bli förgrundsgestalter i det skeende som då varit, människor som haft kunskap,

Läs mer

Jesus: förödmjukad och upphöjd

Jesus: förödmjukad och upphöjd Lektion 9 Jesus: förödmjukad och upphöjd Vi undersöker Kristi liv i två faser Vilken underbar plan Gud förberedde för att rädda mänskligheten efter syndafallet! Denna plan som är given åt syndare världen

Läs mer

Sjunde Påsksöndagen - år A

Sjunde Påsksöndagen - år A 685 Sjunde Påsksöndagen - år A Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte

Läs mer

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen EVANGELIUM ÄR: - Det glada budskapet om vår Frälsare Jesus Kristus (Mark 1:14-15). - Något som skall presenteras klart och

Läs mer

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting.

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting. Allting nytt Påskdagen 100403 1 Att hitta ingenting kan det va nå`t Det var ju det man gjorde den första påskdagsmorgonen. Man gick till graven där man lagt Jesus och man hittade ingenting. Ibland är det

Läs mer

Fjärde Påsksöndagen - år B

Fjärde Påsksöndagen - år B 615 Fjärde Påsksöndagen - år B Ingångsantifon (jfr Ps 33:5-6) Jorden är full av Herrens nåd, himmelen är skapad genom hans ord, halleluja. Inledning Vi är kyrkan, Kristi fårahus. Jesus, den gode Herden,

Läs mer

På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det.

På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det. På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det. 1 Rom 16:25-26. Hemligheten var dold innan Jesus Kristus avslöjade den.

Läs mer

Kristi Konungens Dag - år B

Kristi Konungens Dag - år B 1455 Kristi Konungens Dag - år B Ingångsantifon (jfr Upp 5:12, 1:6) Lammet som blev slaktat är värdigt att få makt och rikedom och vishet och styrka och härlighet och lovsång. Honom tillhör äran och väldet

Läs mer

Samtal med Gud. Nr 6 i serien Kristusvägen

Samtal med Gud. Nr 6 i serien Kristusvägen Samtal med Gud Nr 6 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet VÅR FADER Den viktigaste kristna bönen är den bön som Jesus lärde sina lärjungar. I den lär han oss att be till Gud som vår far: Vår Fader,

Läs mer

Femte Påsksöndagen - år C

Femte Påsksöndagen - år C 639 Femte Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 98:1-2) Sjung till Herrens ära den nya sången, ty Herren har gjort under. Han har låtit folken få se hans rättfärdighet, halleluja. Inledning I egenskap

Läs mer

Bibelläsningsplan. Kyrkan vid Brommaplan

Bibelläsningsplan. Kyrkan vid Brommaplan Bibelläsningsplan Kyrkan vid Brommaplan Sommaren 2017 Många i Kyrkan vid Brommaplan har under våren 2017 läst Niklas Piensohos bok 100 dagar med Jesus. Det är en andaktsbok som bygger på texter från Johannes

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping Apg 10:1-48 Plötsligt händer det

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping Apg 10:1-48 Plötsligt händer det 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping 180527 Apg 10:1-48 Plötsligt händer det Plötsligt händer det, ja så säger ett reklamerbjudande. Men när vi läser apostlagärningarna kan vi gång på gång få se hur faktiskt

Läs mer

Ande och gemenskap. Nr 5 i serien Kristusvägen

Ande och gemenskap. Nr 5 i serien Kristusvägen Ande och gemenskap Nr 5 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet GEMENSKAP Människan är skapad till gemenskap med andra människor och med Gud. Vi är med i många gemenskaper: i familjen, i skolan eller

Läs mer

Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen Den helige Mikaels dag Himmelens port Psalmer: 1:1-3, L30, 167, L207, L179, 16 Texter: 1 Mos 28:10-22, Upp 12:7-12, Matt 18:1-11 Västerås 2015-10-03, Norrköping 2015-10-04 1/5 Nåd vare med er och frid

Läs mer

2 söndagen 'under året' - år C. Ingångsantifon (jfr Ps 66:4) Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste.

2 söndagen 'under året' - år C. Ingångsantifon (jfr Ps 66:4) Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. 819 2 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon (jfr Ps 66:4) Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. Inledning Genom Kristi dop i Jordan bekräftade Gud

Läs mer

Avsnitt 6: Vårt framtidshopp

Avsnitt 6: Vårt framtidshopp Avsnitt 6: Vårt framtidshopp 02:16 02:48 03:15 03:45 05:31 06:12 07:52 07:55 1 Kor 15:19-22 Om vi i detta livet sätter vårt hopp endast till Kristus, och han inte har uppstått, då är vi de mest beklagansvärda

Läs mer

Påskdagen - Kristi Uppståndelse - år A

Påskdagen - Kristi Uppståndelse - år A 539 Påskdagen - Kristi Uppståndelse - år A Ingångsantifon (jfr Ps 139:18, 5-6) Jag är uppstånden, jag är ännu hos dig, du håller din hand över mig. Underbart har din kunskap blivit uppenbarad, halleluja.

Läs mer

14 söndagen 'under året' - år C

14 söndagen 'under året' - år C 1065 14 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon (jfr Ps 48:10-11) Vi tar emot din nåd, o Gud, i ditt tempel. Som ditt namn, o Gud, så når också ditt lov intill jordens gränser. Din högra hand är full

Läs mer

29 söndagen 'under året' år A

29 söndagen 'under året' år A 1351 29 söndagen 'under året' år A Ingångsantifon (jfr Ps 17:6, 8) Jag åkallar dig, ty du, Gud, skall svara mig. Böj ditt öra till mig, hör mitt tal. Bevara mig som en ögonsten, beskydda mig under dina

Läs mer

Jesus är sannerligen uppstånden! Tre argument för att Jesus lever idag

Jesus är sannerligen uppstånden! Tre argument för att Jesus lever idag Jesus är sannerligen uppstånden! Tre argument för att Jesus lever idag 1 Kor. 15:12-22 Men om det nu förkunnas att Kristus har uppstått från de döda, hur kan då några bland er säga att det inte finns någon

Läs mer

24 söndagen 'under året' - år A

24 söndagen 'under året' - år A 1253 24 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Syr 36:18) Herre, skänk din frid åt dem som hoppas på dig, bekräfta profeternas ord. Hör vår bön, ty vi är dina tjänare, ditt eget folk. Inledning

Läs mer

6 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon (Ps 31:3-4) Vänd ditt öra till mig, rädda mig snart, var mig en fast klippa, en borg för min frälsning.

6 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon (Ps 31:3-4) Vänd ditt öra till mig, rädda mig snart, var mig en fast klippa, en borg för min frälsning. 905 6 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon (Ps 31:3-4) Vänd ditt öra till mig, rädda mig snart, var mig en fast klippa, en borg för min frälsning. Ty du är mitt bergfäste och min borg, och du skall,

Läs mer