Privat drift i kommunala verksamheter JANUARI 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Privat drift i kommunala verksamheter JANUARI 2011"

Transkript

1 Privat drift i kommunala verksamheter JANUARI 2011

2 Privat drift i kommunala verksamheter 1 Inledning Att olika företag och organisationer ges möjlighet att konkurrera med varandra är en förutsättning för att verksamheter ska kunna utvecklas och förnyas. Det gäller för såväl tillverkningsindustrin som för tjänstesektorn. Branscherna vård och utbildning var under lång tid stängda för privat konkurrens, vilket gav den offentliga sektorn en monopolställning i de nämnda tjänstebranscherna. Men under årens lopp har alltfler kommuner och landsting börjat upphandla delar av sin verksamhet från privata utförare. I och med att de privata företagen gavs möjligheter att konkurrera med varandra på en tidigare stängd marknad kunde såväl produktivitet, kostnadseffektivitet och kvalitet förbättras. Andelen offentliga tjänster som upphandlas av privata företag och organisationer har ökat under senare år. Men det är fortsatt en relativt liten andel. Upphandlingen sker dessutom mest frekvent i storstadsområdena, medan det är betydligt ovanligare i glesbygdskommuner. Det är upp till kommunerna och landstingen själva att välja hur stor del av deras verksamhet som de vill konkurrensutsätta. Därför är det naturligt att det finns stora variationer mellan olika kommuner och landsting. Men flera reformer som genomförts av regeringen under den förra mandatperioden har ändå underlättat konkurrensutsättning. Först avskaffades den tidigare stopplagen och den 1 januari 2009 infördes Lagen om valfrihetssystem (LOV). Under de senaste åren har det alltså kommit positiva politiska signaler för en utvidgad privat sektor inom kommuners och landstingens verksamheter. Kartläggningar av hur utbrett användandet av privata entreprenörer är i kommuner och landsting har genomförts av ett antal gånger. Senaste genomgången baserades på statistik från år Denna rapport använder sig av färska uppgifter från år 2009 för att ta fram en uppdaterad bild av hur marknaden för den privata driften utvecklats under de senaste åren. Rapporten är skriven av Kreicbergs Utredning & Opinion på uppdrag av.

3 Privat drift i kommunala verksamheter 2 Sammanfattning Andelen av de kommunala verksamheterna som upphandlas av privata företag och organisationer har ökat i samtliga län jämfört med hur det såg ut år Av landstingen har 17 av 20 ökat andelen privat drift under samma period. De senaste två åren har därmed konkurrensutsättningen av de offentliga verksamheterna ökat i betydligt snabbare takt än tidigare. Samtidigt bör det påpekas att ökningen sedan 2007 främst beror på utvecklingen i Stockholms län. Inom de kommunala verksamheterna har den privata driften ökat till 13,3 procent från 11 procent två år tidigare. Det innebär alltså att ytterligare 2,3 procentenheter av de kommunala verksamheterna konkurrensutsatts i Sverige. Men medan ökningen i Stockholm uppgått till 5,9 procentenheter har medianökningen utanför Stockholm endast varit 1,3 procentenheter. Ett liknande mönster finns bland landstingen. Medan den privata driften i Stockholms läns landsting ökat med 2,1 procentenheter sedan 2007 har medianökningen i resten av landet stannat vid 0,1 procentenheter. Det innebär att det fortfarande finns stora regionala skillnader i hur kommunerna och landstingen väljer att driva verksamheten. I Stockholms län läggs i genomsnitt en fjärdedel av kommunernas verksamhet ut på privat drift. Motsvarande andel i Norrbottens och Kalmar län ligger på drygt 5 procent. Storleksskillnaderna är likartade bland landstingen. I Stockholms läns landsting upphandlas knappt en femtedel av privata leverantörer. Motsvarande andel i Blekinge och Dalarna ligger endast på knappt två procent. Andelen offentliga tjänster som upphandlas har visserligen ökat en del under senare år. Men trots att regeringen underlättat för konkurrensutsättning bedrivs fortfarande omkring 90 procent av verksamheterna i egen regi inom kommuner och landsting. Det finns därmed en stor potential, framförallt utanför Stockholm, för att öka den privata driften av välfärdstjänsterna. Förutom att det skulle kunna leda till förbättringar av kvaliteten och tillgängligheten inom vård, skola och omsorg visar denna rapport att det också kan leda till en starkare befolknings- och inkomstutveckling.

4 Privat drift i kommunala verksamheter 3 Privat drift i den kommunala verksamheten De kommunala verksamheterna delas ofta in i nio områden. Dessa är politisk verksamhet, infrastruktur, fritid och kultur, barnomsorg, utbildning, äldre och funktionshindrade, individ och familjeomsorg, särskilt riktade insatser och affärsverksamhet. Nedan följer en kort sammanfattning av kostnaderna inom de olika verksamhetsområdena. Politisk verksamhet Här ingår bland annat kostnaderna för nämnd- och styrelsearbete samt löner till de politiska sekreterarna. Infrastruktur Inom detta område summeras kostnaderna för bland annat fysisk och teknisk planering, näringslivs- och turismfrämjande arbete samt gator, parkering och parker. Fritid och kultur Här ingår stöd till idrottsföreningar, bibliotek, fritidsgårdar och museum. Barnomsorg Här ingår kommunens kostnader för all förskoleverksamhet och skolbarnomsorg samt öppen fritidsverksamhet. Denna kostnadspost är kommunernas tredje största. Utbildning Här redovisas kommunens kostnader för utbildning. Kostnader för egna elever som utbildar sig i andra kommuner ingår medan avdrag gjorts för de elever som kommer från andra kommuner. Utbildning är kommunernas största kostnadspost. Äldre och funktionshindrade Här ingår kostnader för vård och omsorg av äldre och personer med funktionsnedsättning. I detta innefattas boende i särskilda boendeformer, sjukhem, hemtjänst och färdtjänst. Sammantaget är kostnadsposten den näst största hos kommunerna. Individ- och familjeomsorg Här redovisas kommunernas kostnader för socialbidrag, institutions- och familjehemsvård, familjerätt, öppenvård och behandling. Särskilda insatser Här ingår kostnader för flyktingar som tas emot inom ramen för det kommunala flyktingmottagandet och kostnaden för sysselsättningsfrämjande åtgärder. Affärsverksamhet Här redovisas den affärsmässiga verksamhet som bedrivs i förvaltningsform. Huvudsakligen omfattas området av energi, vatten och avfallshantering. Med undantag för politisk verksamhet och kostnader för socialbidrag finns det ett stort utrymme för kommunerna att konkurrensutsätta de olika områdena. Under de senaste två åren har andelen av kommunernas verksamheter som upphandlas av privata företag och föreningar ökat från 11 till 13,3 procent. Så snabbt har inte ökningstakten varit sedan de första åren på 2000-talet. Det är främst inom barnomsorg och utbildning som den privata driften vunnit mest mark under de senaste åren. Andelen av barnomsorgen som drivs av privata företag och organisationer har ökat från 12,2 procent år 2007 till 15,7 procent enligt 2009 års statistik. Motsvarande förändring inom utbildningsområdet är en ökning från 11,7 procent till 15,2 procent.

5 Privat drift i kommunala verksamheter 4 Bortsett från individ- och familjeomsorg 1 har andelen av verksamheterna som upphandlas av privata utförare ökat inom samtliga områden sedan år Men även om utvecklingen under de senaste åren går mot mer konkurrensutsatta verksamheter är det fortfarande knappt 87 procent som drivs i kommunens egen regi. Tabell 1. Andel av verksamheter som utförs i privat drift År 2005 År 2006 År 2007 År 2008 År 2009 Förändr Barnomsorg 13,3% 13,6% 12,2% 14,6% 15,7% 2,7% Individ- och familjeomsorg 15,0% 15,0% 15,7% 16,3% 15,6% -0,7% Utbildning 10,6% 11,8% 11,7% 13,8% 15,2% 5,5% Äldre och funktionshindrade 10,6% 11,0% 11,2% 11,9% 13,5% 2,8% Affärsverksamhet 9,4% 9,4% 11,6% 12,2% 12,1% 2,6% Infrastruktur, skydd mm 6,3% 6,4% 5,8% 6,1% 6,5% 1,0% Särskilt riktade insatser 2,0% 1,5% 2,2% 3,5% 5,5% 3,0% Fritid och kultur 2,2% 2,6% 2,6% 2,6% 2,9% 0,6% Politisk verksamhet 0,7% 0,7% 0,7% 0,7% 0,7% 0,0% Total 10,4% 10,9% 11,0% 12,2% 13,3% 3,0% Källa: SCB Det finns stora skillnader mellan kommunerna med avseende på hur stor del av deras verksamhet som upphandlats av privata leverantörer. I Täby upphandlas nära hälften av kommunens verksamhet av privata företag och organisationer. Det är den i särklass högsta andelen i riket. I Fagersta kommun, Västmanlands län, upphandlas däremot mindre än en procent av den kommunala verksamheten. Även Högsby i Kalmar län och Skinnskatteberg i Västmanland upphandlar mindre än en procent av de kommunala verksamheterna. Det finns även tydliga regionala mönster i hur kommunerna bedriver sina verksamheter. Kommunerna i Stockholms län upphandlar i genomsnitt mer än en fjärdedel av verksamheterna, vilket är högst i hela landet. I Norrbotten och Blekinge dominerar däremot den egna regin verksamheterna totalt. Upphandlingen från privata företag och föreningar uppgår i dessa län endast till cirka fem procent. Sedan år 2005 har kommunernas upphandling ökat i samtliga län. Snabbast har ökningen varit i Gotlands län där andelen privat drift ökat med 6,0 procentenheter. Men om vi enbart studerar de senaste två årens utveckling har kommunerna i Stockholms län drygat ut avståndet till övriga landet. Faktum är den starka utvecklingen sedan 2007 nästan helt beror på utvecklingen i Stockholm. I övriga län har medianökningen varit 1,3 procentenheter. Men tack vare att kommunerna i Stockholm ökat konkurrensutsättningen har alltså andelen privat drift i Sverige stigit med 2,3 procentenheter under de senaste två åren. 1 Här ingår kostnader för socialbidrag som inte kan konkurrensutsättas. Kostnaderna för socialbidrag har ökat under de två senaste åren, vilket har lett till att den privata driften minskat i relation till de totala kostnaderna. Skulle socialbidragskostnaderna lyftas bort från individ- och familjeomsorg skulle även denna verksamhet visa en högre andel privat drift.

6 Privat drift i kommunala verksamheter 5 Tabell 2. Omfattning av privat drift i respektive län inkl kommun med mest privat drift. Kolumn1 År 2005 År 2006 År 2007 År 2008 År 2009 Förändr Kommun Andel 2009 Stockholm 20,7% 21,2% 19,7% 23,5% 25,6% 4,9% Täby 46,8% Östergötland 15,2% 15,4% 15,5% 16,7% 17,4% 2,2% Linköping 23,8% Gotland 10,9% 11,4% 13,7% 15,1% 16,9% 6,0% Gotland 16,9% Uppsala 11,6% 12,8% 13,9% 14,5% 15,4% 3,8% Uppsala 18,9% Västmanland 8,6% 9,5% 10,8% 11,4% 12,4% 3,8% Västerås 19,7% Skåne 9,4% 10,1% 10,3% 11,1% 12,3% 2,9% Vellinge 34,4% Halland 8,1% 8,7% 9,3% 9,5% 10,6% 2,5% Laholm 15,1% Västra Götaland 8,4% 9,1% 9,3% 9,5% 10,3% 1,9% Göteborg 15,7% Södermanland 7,5% 7,8% 8,5% 8,8% 9,8% 2,3% Trosa 16,9% Jämtland 8,4% 7,7% 8,3% 9,1% 9,3% 0,9% Bräcke 11,7% Värmland 5,7% 6,1% 7,4% 8,0% 8,9% 3,2% Årjäng 17,6% Gävleborg 6,5% 7,0% 7,6% 7,9% 8,6% 2,1% Gävle 12,4% Jönköping 6,3% 6,5% 6,8% 7,4% 7,9% 1,6% Habo 11,9% Dalarna 4,9% 5,2% 5,6% 7,1% 7,7% 2,8% Falun 13,5% Västerbotten 6,2% 6,9% 7,5% 7,9% 7,6% 1,4% Åsele 14,7% Kronoberg 5,6% 6,1% 5,9% 6,7% 7,4% 1,8% Uppvidinge 9,7% Örebro 5,7% 5,7% 6,0% 6,5% 7,2% 1,5% Örebro 9,2% Västernorrland 5,8% 5,9% 6,0% 6,7% 7,0% 1,2% Sundsvall 8,4% Blekinge 4,5% 4,9% 5,3% 6,0% 6,6% 2,1% Karlskrona 9,6% Norrbotten 3,8% 4,1% 4,7% 5,2% 5,6% 1,8% Arjeplog 8,9% Kalmar 4,3% 4,7% 4,8% 5,2% 5,4% 1,1% Emmaboda 10,4% Riket totalt 10,4% 10,9% 11,0% 12,2% 13,3% 2,9% Täby 46,8% Källa: SCB

7 Privat drift i kommunala verksamheter 6 Privat drift i landstingens verksamhet Även landstingens verksamhet sköts till viss del av privata företag och föreningar. Landstingens verksamhet delas vanligtvis upp i tio olika kostnadsposter. Nedan följer en kort sammanställning av de ingående verksamhetsområdena. Primärvård Inom detta verksamhetsområde ingår den första vårdnivån med grundläggande medicinska utredningar. Här ingår även alla insatser av läkare som är specialister inom allmänmedicin och distriktssköterskor. Specialiserad somatisk vård Här ingår all specialiserad vård som inte ingår inom psykiatrin. Specialiserad psykiatrisk vård Den specialiserade psykiatriska vården omfattar både kort- och långtidsvård. Tandvård Här ingår landstingens totala kostnader för tandvård. Övrig hälso- och sjukvård Inom detta område summeras kostnader som inte kan hänföras till enskilda patienter som exempelvis forskning och folkhälsoarbete. Utbildning Landstingen är ansvariga för naturbruksgymnasierna och omkring hälften av landets folkhögskolor. Kultur Här ingår verksamheter som länsteatrar, länsbibliotek och länsmuseum. Trafik och infrastruktur Landstingen ansvarar tillsammans med kommunerna för kollektivtrafiken i landet. Landstingen är också med och delfinansierar infrastruktursatsningar. Allmän regional utveckling Här omfattas främst landstingens externa kostnader för miljöarbete. Serviceverksamheter Här ingår kostnaderna för den allmänna servicen till övriga områden. Landstingens upphandling från privata aktörer uppgick till knappt 23 miljarder kronor under år Den större delen av upphandlingssumman utgörs av upphandlad primärvård och specialiserad somatisk vård. Sammantaget står dessa båda verksamheter för knappt 70 procent av landstingens totala upphandling. Sedan år 2005 har upphandlingen från privata aktörer ökat med 29 procent. I likhet med den kommunala sektorn är det främst under de senaste två åren som den privata driften vuxit snabbast. Upphandling av primärvården har ökat med 53 procent sedan år 2005, vilket är den snabbaste ökningstakten av de viktigaste verksamhetsområdena inom landstinget.

8 Privat drift i kommunala verksamheter 7 Tabell 3. Landstingens upphandling från privata aktörer i miljoner kronor. Kolumn1 År 2005 År 2006 År 2007 År 2008 År 2009 Förändr Primärvård % Spec somatisk vård % Spec psykiatrisk vård % Tandvård % Övrig hälso- och sjukvård % Summa sjukvård % Utbildning % Kultur % Trafik och infrastruktur % Allmän regional utveckling % Serviceverksamheter % Summa tjänster % Summa total % Källa: SKL Av landstingens totala kostnader upphandlas sammanlagt 9 procent av privata företag och organisationer, vilket är en ökning med en halv procentenhet sedan år Trots att landstingen ökat upphandlingen (mätt i kronor) från privata aktörer med 29 procent sedan år 2005 har de privata aktörernas betydelse alltså inte ökat i någon högre utsträckning. Anledningen är att samtidigt som upphandlingarna har ökat, har även de totala kostnaderna inom landstingen ökat. I likhet med den kommunala sektorn är det i Stockholms län som landstinget upphandlar mest från privata aktörer. Andelen av Stockholms läns landstings verksamhet som upphandlas av företag och föreningar uppgår till 19 procent. Men även Skåne läns landsting har en relativt hög grad av privat drift. I Dalarna och Blekinge däremot uppgår andelen endast till cirka 2 procent. Jämfört med år 2005 har Hallands läns landsting ökat andelen privat drift snabbast. Från en andel på 6,1 procent till 8,6 procent enligt den senaste statistiken. Södermanlands, Värmlands, Västra Götalands och Dalarnas läns landsting uppvisar däremot en negativ tillväxt av den privata driften under samma period. Studerar vi enbart de senaste två åren har ökningen varit starkast i Stockholms län.

9 Privat drift i kommunala verksamheter 8 Tabell 4. Andel privat drift av landstingens verksamhet. År 2005 År 2006 År 2007 År 2008 År 2009 Förändr Stockholm 18,5% 16,9% 16,9% 17,2% 19,0% 0,5% Skåne 12,7% 12,4% 13,0% 13,5% 14,2% 1,5% Halland 6,1% 6,0% 7,4% 8,1% 8,6% 2,5% Västmanland 7,2% 7,4% 7,8% 7,7% 7,8% 0,6% Gävleborg 4,1% 3,9% 5,0% 5,2% 5,7% 1,6% Västra Götaland 5,6% 4,8% 4,8% 4,9% 5,4% -0,2% Östergötland 4,5% 4,4% 4,4% 4,2% 4,6% 0,1% Uppsala 3,5% 3,4% 3,2% 3,7% 4,5% 1,0% Kronoberg 4,3% 4,3% 3,9% 3,8% 4,4% 0,1% Västernorrland 1,8% 3,3% 4,1% 4,0% 4,2% 2,4% Örebro 3,0% 3,5% 3,5% 3,6% 3,5% 0,5% Södermanland 4,2% 3,7% 3,9% 3,6% 3,4% -0,8% Jämtland 2,4% 3,0% 2,7% 2,8% 3,0% 0,6% Jönköping 2,6% 2,5% 2,5% 2,8% 2,9% 0,3% Värmland 5,9% 6,0% 4,8% 5,6% 2,8% -3,1% Kalmar 2,5% 2,5% 2,4% 2,5% 2,5% 0,0% Västerbotten 1,4% 2,1% 2,4% 2,5% 2,4% 1,0% Norrbotten 2,3% 2,2% 2,2% 2,2% 2,3% 0,0% Blekinge 1,8% 1,8% 1,9% 1,8% 1,9% 0,1% Dalarna 2,1% 1,9% 2,0% 1,9% 1,9% -0,2% Riket 8,5% 8,1% 8,2% 8,4% 9,0% 0,5% Källa: SKL Efter fyra mätningar av relativt stillastående andel privat drift hos både landstingen och kommunerna har de nu alltså ökat i en betydligt snabbare takt, vilket tydligt framgår av diagrammet nedan. Samtidigt bör det påpekas att trendbrottet främst beror på ökningar i Stockholms län både för kommunerna och för landstingen.

10 Privat drift i kommunala verksamheter 9 Diagram 1. Andel privat drift % 13% 12% 11% 10% 9% 8% 7% 6% 5% 13,3% 9,0% År 2004 År 2005 År 2006 År 2007 År 2008 År 2009 Landsting Kommuner Källa SCB, SKL Lokal påverkan Förutom att konkurrensutsättning av offentliga verksamheter kan leda till kostnadsbesparingar och kvalitetsutveckling finns det även andra effekter. En direkt effekt av att offentliga verksamheter läggs ut på privata företag är att andelen privat sysselsatta växer i den aktuella kommunen eller landstinget. En kommun där invånarna till större delen är sysselsatta inom den privata sektorn har ett antal positiva egenskaper i jämförelse med kommuner där den privata sektorn har en mindre betydelse. Tittar vi på befolkningsutvecklingen i samtliga 290 kommuner under perioden och ställer den mot hur stor andel den privata sektorn står för när det gäller sysselsättningen hos respektive kommun framträder ett klart mönster. I kommuner där den privata sektorn dominerar arbetsmarknaden uppvisar i genomsnitt en klart högre befolkningstillväxt. En av anledningarna är att kommuner med många olika arbetsgivare ofta är betydligt attraktivare som bostadsort.

11 Genomsnittlig förvärvsinkomst 1000kr Befolkningstillväxt Privat drift i kommunala verksamheter 10 Diagram 2. Samband mellan storleken på den privata sektorn och befolkningstillväxt på kommunnivå. 25% 20% 15% 10% 5% 0% -5% -10% -15% -20% y = 0,4326x - 0,279 R² = 0, % 45% 50% 55% 60% 65% 70% 75% 80% 85% Andel privat sektor Källa: SCB, RAMS. Storleken på den privata sektorn har dessutom en positiv inverkan på kommuninvånarnas genomsnittliga förvärvsinkomst. Ju större del av kommunbefolkningen som arbetar inom den privata sektorn desto högre genomsnittlig förvärvsinkomst har de. Skillnaden ökar dessutom snabbare ju större den privata sektorn är. Diagram 3. Samband mellan storleken på den privata sektorn och genomsnittlig förvärvsinkomst y = 3928,8x x x - 67,638 R² = 0, % 45% 50% 55% 60% 65% 70% 75% 80% 85% Andel privat sektor Källa: SCB, RAMS och Inkomstregistret Förutom att konkurrensutsättningen kan leda till en effektivisering av verksamheterna kan den alltså också leda till både högre inkomst- och befolkningsutveckling. Därmed kan de offentliga finanserna förbättras både genom kostnadsbesparingar och högre skatteintäkter.

12 Privat drift i kommunala verksamheter 11 Tillägg privat drift Stockholms län I Täby kommun drivs närmare 47 procent av den kommunala verksamheten av privata företag eller organisationer, vilket är den högsta andelen i Stockholms län där den genomsnittliga andelen ligger på drygt 25 procent. Det är framförallt inom barnomsorgen där den privata driften är som mest dominerande i Täby. Hela 81 procent av barnomsorgsverksamheten i kommunen drivs i privat regi. Under de senaste två åren har den privata driften i Täby ökat med fyra procentenheter. Snabbast har tillväxten varit inom utbildning och äldreomsorg där ökningen uppgått till sex procentenheter. Östergötlands län I Linköpings kommun drivs närmare 24 procent av den kommunala verksamheten av privata företag eller föreningar, vilket är den högsta andelen i Östergötlands län där den genomsnittliga andelen ligger på drygt 17 procent. I Linköping är det främst inom omsorgen om äldre och funktionshindrade som den privata driften är som vanligast. Drygt 40 procent av denna verksamhet drivs i privat regi i kommunen. Under de senaste två åren har den privata driften i Linköping ökat med två procentenheter. Den privata driften inom särskilt riktade insatser har ökat snabbast under samma tidsperiod. Mellan 2007 och 2009 ökade andelen privat drift inom detta område med sex procentenheter i Linköping. Gotlands län I länets enda kommun drivs knappt 17 procent av den kommunala verksamheten i privat regi. Bortsett från affärsverksamhet står omsorgen om äldre och funktionshindrade för den största andelen privat drift. Inom detta område upphandlas knappt 16 procent av verksamheten från privata företag eller föreningar. Under de senaste två åren har den privata driften på Gotland ökat med tre procentenheter. Det är just inom omsorg om äldre och funktionshindrade som ökningen varit snabbast. Ökningstakten har uppgått till knappt fyra procentenheter. Uppsala län I länets största kommun, Uppsala, drivs närmare 19 procent av den kommunala verksamheten av privata företag eller föreningar. I länet uppgår den genomsnittliga andelen till drygt 15 procent. Det är framförallt inom omsorgen om äldre och funktionshindrade som den privata driften är som mest dominerande i Uppsala. Drygt 25 procent av denna verksamhet drivs i privat regi i kommunen. Under de senaste två åren har den privata driften i Uppsala kommun ökat med två procentenheter. Av de viktigaste kommunala verksamheterna har den privata driften inom utbildningsområdet ökat snabbast under samma tidsperiod med en ökningstakt på 4,1 procentenheter. Västmanlands län I länets största kommun, Västerås, drivs närmare 20 procent av den kommunala verksamheten av privata företag eller föreningar. I länet som helhet ligger andelen på drygt 12 procent. Bortsett från affärsverksamhet är det framförallt inom omsorgen för äldre och funktionshindrade där den privata driften är som mest dominerande i Västerås. Drygt 23 procent av denna verksamhet drivs i privat regi i kommunen.

13 Privat drift i kommunala verksamheter 12 Under de senaste två åren har den privata driften i Västerås ökat med tre procentenheter. Av de viktigaste kommunala verksamheterna har den privata driften inom omsorgen för äldre och funktionshindrade ökat snabbast under samma tidsperiod med en ökningstakt på 2,6 procentenheter. Skåne län I Vellinge kommun drivs ungefär 34 procent av den kommunala verksamheten av privata företag eller föreningar, vilket är den högsta andelen i Skåne län. I länet som helhet ligger andelen på drygt 12 procent. Även i Vellinge är det inom omsorgen för äldre och funktionshindrade som den privata driften är som mest dominerande. Hela 54 procent av denna verksamhet drivs i privat regi i kommunen. Under de senaste två åren har den privata driften i Vellinge ökat med hela nio procentenheter. Det är just inom omsorgen om äldre och funktionshindrade som ökningen varit snabbast. Under de senaste två åren har de privata företagens och föreningarnas andel av denna verksamhet ökat med knappt 19 procentenheter. Hallands län I Laholms kommun drivs ungefär 15 procent av den kommunala verksamheten av privata företag eller organisationer. I länet som helhet ligger andelen på drygt 10 procent. Det är framförallt inom omsorgen om äldre och funktionshindrade som den privata driften är som mest dominerande i Laholm. Drygt 22 procent av denna verksamhet drivs i privat regi i kommunen. Under de senaste två åren har den privata driften i Laholm ökat med ungefär en halv procentenhet. Den privata driften inom utbildning har ökat snabbast under samma tidsperiod. Ökningstakten har varit 2,5 procentenheter. Västra Götalands län I länets största kommun, Göteborg, drivs närmare 16 procent av den kommunala verksamheten av privata företag eller föreningar, vilket är den högsta andelen i Västra Götaland. Länsgenomsnittet ligger på drygt 10 procent. Det är inom utbildningsverksamheten som den privata driften är som mest omfattande i Göteborg. Drygt 26 procent av denna verksamhet drivs i privat regi i kommunen. Under de senaste två åren har den privata driften i Göteborg ökat med en procentenhet. Det är just inom utbildningsverksamheten som ökningen varit starkast. Här har ökningstakten uppgått till knappt fyra procentenheter. Södermanlands län I Trosa kommun drivs ungefär 17 procent av den kommunala verksamheten av privata företag eller föreningar. I länet som helhet uppgår den genomsnittliga andelen till knappt 10 procent. Det är framförallt inom utbildningsområdet som den privata driften är mest dominerande i Trosa kommun. Mer än en femtedel av denna verksamhet drivs i privat regi i kommunen. Under de senaste två åren har den privata driften i Trosa kommun ökat med ungefär en procentenhet. Av de viktigaste kommunala verksamheterna har den privata driften inom utbildningsområdet ökat snabbast under samma tidsperiod med en ökningstakt på 2,9 procentenheter. Jämtlands län I Bräcke kommun drivs ungefär 12 procent av den kommunala verksamheten av privata företag eller föreningar, vilket är den högsta andelen i Jämtlands län där den genomsnittliga

14 Privat drift i kommunala verksamheter 13 andelen ligger på drygt nio procent. Det är framförallt inom barnomsorgen som den privata driften är mest omfattande i Bräcke kommun. Nästan en femtedel av barnomsorgsverksamheten drivs i privat regi i kommunen. Under de senaste två åren har den privata driften i Bräcke kommun ökat med drygt två procentenheter. Av de viktigaste kommunala verksamheterna har den privata driften inom utbildningsområdet ökat snabbast under samma tidsperiod med en ökningstakt på 0,9 procentenheter. Värmlands län I Årjängs kommun drivs knappt 18 procent av den kommunala verksamheten av privata företag eller föreningar, vilket är den högsta andelen i Värmlands län där den genomsnittliga andelen ligger på knappt nio procent. Det är inom omsorgen för de äldre och funktionshindrade som den privata driften är mest omfattande i Årjängs kommun. Drygt 37 procent av denna verksamhet drivs i privat regi i kommunen. Under de senaste två åren har den privata driften i Årjängs kommun ökat med hela 13 procentenheter. Den privata driften inom omsorgen för äldre och funktionshindrade har ökat snabbast. För två år sedan bedrevs all äldreomsorg i kommunal regi. Gävleborgs län I länets största kommun, Gävle, drivs drygt 12 procent av den kommunala verksamheten av privata företag eller föreningar, vilket är högst i länet. Länsgenomsnittet ligger på knappt nio procent. Det är inom utbildningsverksamheten som den privata driften är mest omfattande i Gävle. Drygt 21 procent av denna verksamhet drivs i privat regi i kommunen. Under de senaste två åren har den privata driften i Gävle ökat med 0,7 procentenheter. Av de viktigaste kommunala verksamheterna har den privata driften inom utbildningsområdet ökat snabbast med en ökningstakt på 2,7 procentenheter. Jönköpings län I Habo kommun drivs ungefär 12 procent av den kommunala verksamheten av privata företag eller föreningar, vilket är den högsta andelen i Jönköpings län. Länsgenomsnittet ligger på knappt åtta procent. Den privata driften är mest omfattande inom individ- och familjeomsorgen i Habo kommun. Drygt 27 procent av denna verksamhet drivs i privat regi i kommunen. Under de senaste två åren har den privata driften i Habo kommun minskat med en procentenhet. Framförallt har den privata driften inom äldreomsorgen minskat där andelen faller med åtta procentenheter jämfört med år Dalarnas län I länets största kommun, Falun, drivs 13,5 procent av den kommunala verksamheten av privata företag eller föreningar, vilket är den högsta andelen i Dalarnas län. Länsgenomsnittet ligger på knappt 8 procent. Av de största kommunala verksamheterna är det främst inom utbildningsområdet som den privata driften är mest omfattande i Falun. Drygt 15 procent av denna verksamhet drivs i privat regi i kommunen. Under de senaste två åren har den privata driften i Falun ökat med hela 9,2 procentenheter. Av de viktigaste kommunala verksamheterna har den privata driften inom äldreomsorgen ökat snabbast med en ökningstakt på 9,7 procentenheter.

15 Privat drift i kommunala verksamheter 14 Västerbottens län I Åsele kommun drivs knappt 15 procent av den kommunala verksamheten av privata företag eller föreningar, vilket är den högsta andelen i Västerbottens län. Länsgenomsnittet ligger på knappt 8 procent. Inom individ- och familjeomsorgen samt särskilt riktade insatser bedrivs mer än 60 procent av kommunens verksamhet i privat regi. Under de senaste två åren har den privata driften i Åsele kommun ökat med drygt 5 procentenheter. Den privata driften inom individ- och familjeomsorgen har ökat snabbast där ökningstakten uppmäts till mer än 30 procentenheter. Kronobergs län I Uppvidinge kommun drivs knappt 10 procent av den kommunala verksamheten av privata företag eller organisationer, vilket är den högsta andelen i Kronobergs län län där den genomsnittliga andelen ligger på drygt 7 procent. Av de största kommunala verksamheterna är det främst inom utbildningsområdet där den privata driften är mest dominerande i Uppvidinge och 10,7 procent av denna verksamhet drivs i privat regi i kommunen. Under de senaste två åren har den privata driften i Uppvidinge kommun ökat med 1,9 procentenheter. Av de viktigaste kommunala verksamheterna har den privata driften inom utbildning ökat snabbast under samma tidsperiod med en ökningstakt på 2,5 procentenheter. Örebro län I länets största kommun, Örebro, drivs 9,2 procent av den kommunala verksamheten av privata företag eller föreningar, vilket är den högsta andelen i Örebro län. Länsgenomsnittet ligger på 7,2 procent. Det är inom individ- och familjeomsorg som den privata driften är som mest omfattande i Örebro. Drygt en femtedel av denna verksamhet drivs i privat regi i kommunen. Under de senaste två åren har den privata driften i Örebro ökat med 1,2 procentenheter. Den privata driften inom utbildningsverksamheten har ökat snabbast med en ökningstakt på till 1,8 procentenheter. Västernorrlands län I länets största kommun, Sundsvall, drivs 8,4 procent av den kommunala verksamheten av privata företag eller föreningar, vilket är den högsta andelen i Västernorrlands län. Länsgenomsnittet ligger på 7 procent. Av de största kommunala verksamheterna är det inom utbildningsområdet som den privata driften är mest omfattande i Sundsvall och 15 procent av denna verksamhet drivs i privat regi i kommunen. Under de senaste två åren har den privata driften i Sundsvall ökat med en procentenhet. Den privata driften inom utbildningsområdet har ökat snabbast. Ökningstakten uppmäts till 3,1 procentenheter. Blekinge län I länets största kommun, Karlskrona, drivs 9,6 procent av den kommunala verksamheten av privata företag eller föreningar, vilket är den högsta andelen i Blekinge. Länsgenomsnittet ligger på 6,6 procent. Den privata driften är störst inom utbildningsområdet i Karlskrona. Knappt en femtedel av denna verksamhet drivs i privat regi i kommunen. Under de senaste två åren har den privata driften i Karlskrona ökat med 2,1 procentenheter. Den privata driften inom individ- och familjeomsorgen har ökat snabbast under samma tidsperiod. Ökningstakten har uppgått till 6,4 procentenheter.

16 Privat drift i kommunala verksamheter 15 Norrbottens län I Arjeplogs kommun drivs ungefär 9 procent av den kommunala verksamheten av privata företag eller föreningar, vilket är den högsta andelen i Norrbottens län. Länsgenomsnittet ligger på 5,6 procent. Av de största kommunala verksamheterna är det inom barnomsorgen där den privata driften är mest omfattande i Arjeplog. Knappt 15 procent av denna verksamhet drivs i privat regi i kommunen. Under de senaste två åren har den privata driften i Arjeplogs kommun ökat med 0,5 procentenheter. Av de viktigaste kommunala verksamheterna har den privata driften inom utbildning ökat snabbast under samma tidsperiod med en ökningstakt på 1,9 procentenheter. Kalmar län I Emmaboda kommun drivs 10,4 procent av den kommunala verksamheten av privata företag eller föreningar, vilket är den högsta andelen i Kalmar län. Länsgenomsnittet ligger på 5,4 procent. Av de största kommunala verksamheterna är det inom utbildningsområdet som den privata driften är mest omfattande i Emmaboda och 16,4 procent av denna verksamhet drivs i privat regi i kommunen. Under de senaste två åren har den privata driften i Emmaboda kommun ökat med 2,6 procentenheter. Av de viktigaste kommunala verksamheterna har den privata driften inom utbildning ökat snabbast under samma tidsperiod med en ökningstakt på 3,1 procentenheter.

17 Privat drift i kommunala verksamheter Stockholm Telefon info@svensktnaringsliv.se Företagsklimat Telefon foretagsklimat@svensktnaringsliv.se

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt?

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt? 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge

Läs mer

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010 Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Region: 1 Län: Norrbottens län Västerbottens län Enheten för upphandling av Varor och Tjänster Region: 2 Län: Västernorrlands län Jämtlands län

Läs mer

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress 2015 1 01 Stockholm 4-1 - - - 5-03 Uppsala - - - - - - - - 04 Södermanland 1 - - - - - 1-05 Östergötland 2 - - - -

Läs mer

Företagsamheten 2014 Västmanlands län

Företagsamheten 2014 Västmanlands län Företagsamheten 2014 Västmanlands län Medlemsföretaget Carolines kök, Nacka Västmanlands län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning Västmanlands län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma unga...

Läs mer

Av de företagsamma i Blekinge utgör kvinnorna 25,6 procent, vilket är klart lägre än riksgenomsnittet (28,3 procent).

Av de företagsamma i Blekinge utgör kvinnorna 25,6 procent, vilket är klart lägre än riksgenomsnittet (28,3 procent). Företagsamhetsmätning - Blekinge Län Johan Kreicbergs Våren 2009 Blekinge Företagsamhetsmätning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras två gånger per år. Syftet är att studera om antalet

Läs mer

Sjukfrånvaro i offentlig och privat vård 2009. Hela Sverige

Sjukfrånvaro i offentlig och privat vård 2009. Hela Sverige Sjukfrånvaro i offentlig och privat vård 2009 Hela Sverige Fakta om analysen Analysen bygger på statistik för 2009 från SCB, för sjukfrånvaron i privat och offentlig vård, för sjukperioderna 15-89 dagar

Läs mer

Företagsamheten 2018 Västmanlands län

Företagsamheten 2018 Västmanlands län Företagsamheten 2018 Västmanlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

Företagsamheten 2018 Västmanlands län

Företagsamheten 2018 Västmanlands län Företagsamheten 2018 Västmanlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

februari 2012 Företagsamheten 2012 Västmanlands län

februari 2012 Företagsamheten 2012 Västmanlands län februari 2012 Företagsamheten 2012 Västmanlands län Företagsamheten 2012 VÄSTMANLANDS län Innehåll Inledning... 2 Sammanfattning Västmanlands län.... 3 Företagsamheten... 4 Ung företagsamhet... 4 Kvinnors

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015 Pressmeddelande för Västerbotten juli 2015 Uppsala Halland Gotland Norrbotten Stockholm Jönköping Dalarna Västerbotten Västra Götaland Kalmar Jämtland Värmland Örebro Kronoberg Västernorrland Östergötland

Läs mer

Företagsamheten 2018 Kalmar län

Företagsamheten 2018 Kalmar län Företagsamheten 2018 Kalmar län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

:50. Kategori Verksamhetsområde Ja Nej Vet ej Totalt Andel ja Andel nej

:50. Kategori Verksamhetsområde Ja Nej Vet ej Totalt Andel ja Andel nej Fråga: 9a Kan ni tänka er att erbjuda praktik/arbetsträning till en person med funktionsnedsättning? Kategori Verksamhetsområde Ja Nej Vet Andel ja Andel nej K Kommun 2 0 0 2 100,0% 0,0% 0,0% 100,0% K

Läs mer

Företagsamheten 2018 Kronobergs län

Företagsamheten 2018 Kronobergs län Företagsamheten 2018 Kronobergs län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

februari 2012 Företagsamheten 2012 Gotlands län

februari 2012 Företagsamheten 2012 Gotlands län februari 2012 Företagsamheten 2012 Gotlands län Innehåll Inledning... 2 Sammanfattning Gotlands län.... 3 Företagsamheten... 4 Ung företagsamhet... 4 Kvinnors företagsamhet.... 4 Historisk toppnotering

Läs mer

Företagsamheten 2018 Jämtlands län

Företagsamheten 2018 Jämtlands län Företagsamheten 2018 Jämtlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Företagsamhetsmätning - Gotlands län. Johan Kreicbergs

Företagsamhetsmätning - Gotlands län. Johan Kreicbergs Företagsamhetsmätning - Gotlands län Johan Kreicbergs Våren 2009 Gotland Företagsamhetsmätning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras två gånger per år. Syftet är att studera om antalet

Läs mer

februari 2012 Företagsamheten 2012 Hallands län

februari 2012 Företagsamheten 2012 Hallands län februari 2012 Företagsamheten 2012 Hallands län Innehåll Inledning... 2 Sammanfattning Hallands län... 3 Företagsamheten... 4 Ung företagsamhet... 4 Kvinnors företagsamhet.... 4 Historisk toppnotering

Läs mer

Rapport från Soliditet Inkomstutveckling 2008

Rapport från Soliditet Inkomstutveckling 2008 Rapport från Soliditet Inkomstutveckling 2008 September 2009 Rapport från Soliditet: Inkomstutveckling 2008 Soliditets granskning av totalt 5,4 miljoner deklarationer, motsvarande cirka 75 procent av samtliga

Läs mer

Företagsamhetsmätning - Hallands län. Johan Kreicbergs

Företagsamhetsmätning - Hallands län. Johan Kreicbergs Företagsamhetsmätning - Hallands län Johan Kreicbergs Våren 2009 Halland Företagsamhetsmätning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras två gånger per år. Syftet är att studera om antalet

Läs mer

Företagsamheten 2018 Gotlands län

Företagsamheten 2018 Gotlands län Företagsamheten 2018 Gotlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

februari 2012 Företagsamheten 2012 Västernorrlands län

februari 2012 Företagsamheten 2012 Västernorrlands län februari 2012 Företagsamheten 2012 Västernorrlands län Innehåll Inledning... 2 Sammanfattning Västernorrlands län................................................... 3 Företagsamheten... 4 Ung företagsamhet...

Läs mer

Företagsamheten 2018 Hallands län

Företagsamheten 2018 Hallands län Företagsamheten 2018 Hallands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Kvinnors andel av sjukpenningtalet

Kvinnors andel av sjukpenningtalet Vägen till ett sjukpenningtal på 9,0 Kvinnors andel av sjukpenningtalet Redovisning 2016-12-27 Sid 1 December 2016 Vägen till 9,0 Kvinnors andel av sjp-talet 6,5 6,2 7,3 8,3 7,9 7,3 6,8 6,8 6,8 6,8 8,3

Läs mer

Företagsamheten 2018 Uppsala län

Företagsamheten 2018 Uppsala län Företagsamheten 2018 Uppsala län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Företagsamheten 2018 Uppsala län

Företagsamheten 2018 Uppsala län Företagsamheten 2018 Uppsala län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Kalmar. Företagsamhetsmätning

Kalmar. Företagsamhetsmätning Företagsamhetsmätning - Kalmar län Johan Kreicbergs Våren 2009 Kalmar Företagsamhetsmätning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras två gånger per år. Syftet är att studera om antalet personer

Läs mer

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? - Blekinge 16 3 1 29 18 1 4 Blekinge Bas: Boende i aktuellt län 0 intervjuer per län TNS SIFO 09 1 Vilken är din dröm? - Dalarna 3

Läs mer

Företagsamheten 2014 Kalmar län

Företagsamheten 2014 Kalmar län Företagsamheten 2014 Kalmar län Medlemsföretaget Carolines kök, Nacka Kalmar län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning Kalmar län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma unga... 5 Kvinnors företagsamhet...

Läs mer

februari 2012 Företagsamheten 2012 Dalarnas län

februari 2012 Företagsamheten 2012 Dalarnas län februari 2012 Företagsamheten 2012 Dalarnas län Innehåll Inledning... 2 Sammanfattning Dalarnas län... 3 Företagsamheten... 4 Ung företagsamhet... 4 Kvinnors företagsamhet.... 4 Historisk toppnotering

Läs mer

februari 2012 Företagsamheten 2012 Kronobergs län

februari 2012 Företagsamheten 2012 Kronobergs län februari 2012 Företagsamheten 2012 Kronobergs län Innehåll Inledning... 2 Sammanfattning Kronobergs län... 3 Företagsamheten... 4 Ung företagsamhet... 4 Kvinnors företagsamhet.... 4 Historisk toppnotering

Läs mer

Företagsamheten 2018 Värmlands län

Företagsamheten 2018 Värmlands län Företagsamheten 2018 Värmlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Företagsamheten 2018 Norrbottens län

Företagsamheten 2018 Norrbottens län Företagsamheten 2018 Norrbottens län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

Företagsamheten 2018 Norrbottens län

Företagsamheten 2018 Norrbottens län Företagsamheten 2018 Norrbottens län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

Företagsamheten 2018 Södermanlands län

Företagsamheten 2018 Södermanlands län Företagsamheten 2018 Södermanlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

Företagsamheten 2018 Örebro län

Företagsamheten 2018 Örebro län Företagsamheten 2018 Örebro län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

Företagsamheten 2018 Jönköpings län

Företagsamheten 2018 Jönköpings län Företagsamheten 2018 Jönköpings län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av februari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av februari 2013 2013-03-08 Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av februari 2013 1 380 av de inskrivna fick jobb Under februari påbörjade 1 380 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen

Läs mer

Företagsamheten 2014 Hallands län

Företagsamheten 2014 Hallands län Företagsamheten 2014 s län Medlemsföretaget Carolines kök, Nacka s län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning s län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma unga... 5 Kvinnors företagsamhet...

Läs mer

Företagsamheten 2018 Västerbottens län

Företagsamheten 2018 Västerbottens län Företagsamheten 2018 Västerbottens län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

februari 2012 Företagsamheten 2012 Jämtlands län

februari 2012 Företagsamheten 2012 Jämtlands län februari 2012 Företagsamheten 2012 Jämtlands län Företagsamheten 2012 jämtlands län Innehåll Inledning... 2 Sammanfattning Jämtlands län... 3 Företagsamheten... 4 Ung företagsamhet... 4 Kvinnors företagsamhet....

Läs mer

Av de företagsamma i Värmland utgör kvinnorna 26,1 procent, vilket också är lägre än riksgenomsnittet (28,3 procent).

Av de företagsamma i Värmland utgör kvinnorna 26,1 procent, vilket också är lägre än riksgenomsnittet (28,3 procent). Företagsamhetsmätning - Värmlands län Johan Kreicbergs Våren 2009 Värmland Företagsamhetsmätning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras två gånger per år. Syftet är att studera om antalet

Läs mer

februari 2012 Företagsamheten 2012 Norrbottens län

februari 2012 Företagsamheten 2012 Norrbottens län februari 2012 Företagsamheten 2012 Norrbottens län Företagsamheten 2012 NORRBOTTENS län Innehåll Inledning... 2 Sammanfattning Norrbottens län.... 3 Företagsamheten... 4 Ung företagsamhet... 4 Kvinnors

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. maj 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. maj 2015 Pressmeddelande för Västerbotten maj 2015 Uppsala Stockholm Halland Stockholm Halland Västerbotten Jönköping Västerbotten Jönköping Dalarna Västra Götaland Norrbotten Kalmar Norrbotten Jämtland Kalmar

Läs mer

Företagsamheten 2018 Västernorrlands län

Företagsamheten 2018 Västernorrlands län Företagsamheten 2018 Västernorrlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

Företagsamheten 2018 Gävleborgs län

Företagsamheten 2018 Gävleborgs län Företagsamheten 2018 Gävleborgs län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Företagsamhetsmätning Våren 2010 Riket. Johan Kreicbergs Februari 2010

Företagsamhetsmätning Våren 2010 Riket. Johan Kreicbergs Februari 2010 Företagsamhetsmätning Våren 2010 Riket Johan Kreicbergs Februari 2010 Företagsamhetsmätning våren 2010 1 Företagsamhetsmätning våren 2010 Sammanfattning Under andra halvåret 2009 ökade antalet företagsamma

Läs mer

Företagsamheten Kalmar län

Företagsamheten Kalmar län 2013-02-08 Företagsamheten 2013 län län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma unga... 5 Kvinnors företagsamhet... 5 Historisk utveckling... 6 Företagsamheten

Läs mer

Företagsamheten 2018 Östergötlands län

Företagsamheten 2018 Östergötlands län Företagsamheten 2018 Östergötlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

Företagsamheten 2018 Östergötlands län

Företagsamheten 2018 Östergötlands län Företagsamheten 2018 Östergötlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

Företagsamheten 2014 Västernorrlands län

Företagsamheten 2014 Västernorrlands län Företagsamheten 2014 Västernorrlands län Medlemsföretaget Carolines kök, Nacka Västernorrlands län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning Västernorrlands län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma

Läs mer

februari 2012 Företagsamheten 2012 Örebro län

februari 2012 Företagsamheten 2012 Örebro län februari 2012 Företagsamheten 2012 Örebro län Företagsamheten 2012 Örebro län Innehåll Inledning... 2 Sammanfattning Örebro län.... 3 Företagsamheten... 4 Ung företagsamhet... 4 Kvinnors företagsamhet....

Läs mer

Pressmeddelande för Norrbotten. december 2013

Pressmeddelande för Norrbotten. december 2013 Pressmeddelande för Norrbotten december 2013 Procent 20 Norrbottens län Inskrivna arbetslösa i procent av arbetskraften* januari 1994 - - december oktober 2013 15 10 5 0 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2006

Läs mer

Företagsamheten 2014 Uppsala län

Företagsamheten 2014 Uppsala län Företagsamheten 2014 län Medlemsföretaget Carolines kök, Nacka län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma unga... 5 Kvinnors företagsamhet... 5 Historisk

Läs mer

Företagsamheten Hallands län

Företagsamheten Hallands län 2013-02-08 Företagsamheten 2013 s län s län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning s län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma unga... 5 Kvinnors företagsamhet... 5 Historisk utveckling...

Läs mer

Företagarpanelen Q Dalarnas län

Företagarpanelen Q Dalarnas län Företagarpanelen Q4 2014 s län Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för 6 mån sedan 100 90 6 4 80 33 31 70 60 Vet ej/ej svar 50 40 42 41 Högre Oförändrat Lägre 30 20

Läs mer

Företagsamhetsmätning - Östergötlands län. Johan Kreicbergs

Företagsamhetsmätning - Östergötlands län. Johan Kreicbergs Företagsamhetsmätning - Östergötlands län Johan Kreicbergs Östergötland Företagsamhetsmätning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras två gånger per år. Syftet är att studera om antalet personer

Läs mer

Företagsamheten 2014 Dalarnas län

Företagsamheten 2014 Dalarnas län Företagsamheten 2014 Dalarnas län Medlemsföretaget Carolines kök, Nacka Dalarnas län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning Dalarnas län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma unga... 5 Kvinnors

Läs mer

Företagsamhetsmätning - Örebro län. Johan Kreicbergs

Företagsamhetsmätning - Örebro län. Johan Kreicbergs Företagsamhetsmätning - Örebro län Johan Kreicbergs Våren 2009 Örebro Företagsamhetsmätning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras två gånger per år. Syftet är att studera om antalet personer

Läs mer

februari 2012 Företagsamheten 2012 Jönköpings län

februari 2012 Företagsamheten 2012 Jönköpings län februari 2012 Företagsamheten 2012 Jönköpings län Företagsamheten 2012 JÖNKÖPINGS län Innehåll Inledning... 2 Sammanfattning Jönköpings län... 3 Företagsamheten... 4 Ung företagsamhet... 4 Kvinnors företagsamhet....

Läs mer

Företagsamheten Västernorrlands län

Företagsamheten Västernorrlands län 2013-02-08 Företagsamheten 2013 Västernorrlands län Västernorrlands län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning Västernorrlands län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma unga... 5 Kvinnors företagsamhet...

Läs mer

Företagsamheten Dalarnas län

Företagsamheten Dalarnas län 2013-02-08 Företagsamheten 2013 s län s län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning s län... 4 3. Företagsamheten... 4 Företagsamma unga... 5 Kvinnors företagsamhet... 5 Historisk utveckling...

Läs mer

februari 2012 Företagsamheten 2012 Gävleborgs län

februari 2012 Företagsamheten 2012 Gävleborgs län februari 2012 Företagsamheten 2012 Gävleborgs län Företagsamheten 2012 gävleborgs län Innehåll Inledning... 2 Sammanfattning Gävleborgs län.... 3 Företagsamheten... 4 Ung företagsamhet... 4 Kvinnors företagsamhet....

Läs mer

Sjukfrånvaro i offentlig kontra privat sjukvård

Sjukfrånvaro i offentlig kontra privat sjukvård Sjukfrånvaro i offentlig kontra privat sjukvård Metod Analysen baseras på data från SCB Definitionen kortidssjukskrivna= 1-89 dagar Defintionen långtidssjukskrivna= 90 eller fler dagar Data finns tillgänglig

Läs mer

Det behövs många fler entreprenörer inom offentlig verksamhet. Mars 2010

Det behövs många fler entreprenörer inom offentlig verksamhet. Mars 2010 Det behövs många fler entreprenörer inom offentlig verksamhet Mars 2010 Det behövs många fler entreprenörer inom offentlig verksamhet 1 Stor potential till utökat samarbete mellan offentligt och privat

Läs mer

Patienters tillgång till psykologer

Patienters tillgång till psykologer Patienters tillgång till psykologer - en uppföljande kartläggning av landets vårdcentraler 2011 - genomförd av Sveriges Psykologförbund 2011 2011-12-14 Syfte och genomförande Psykologförbundet har gjort

Läs mer

Välfärdsskaparna 2017

Välfärdsskaparna 2017 Välfärdsskaparna 2017 Günther Mårder vd, Företagarna @gunthermarder Interagera gärna! Använd hashtag: #arebiz @gunthermarder www.foretagarna.se Opinion v Rapporter v 2017 Småföretagen utgör 99,4 procent

Läs mer

februari 2012 Företagsamheten 2012 Värmlands län

februari 2012 Företagsamheten 2012 Värmlands län februari 2012 Företagsamheten 2012 Värmlands län Företagsamheten 2012 VÄRMLANDS län Innehåll Inledning... 2 Sammanfattning Värmlands län... 3 Företagsamheten... 4 Ung företagsamhet... 4 Kvinnors företagsamhet....

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013 Blekinge, 8 mars 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013 Vissa ljuspunkter på en mörk arbetsmarknad Arbetsmarknaden i Blekingen påverkas i hög grad av den ekonomiska

Läs mer

Etablering och konkurrens på primärvårdsmarknaden om kvalitetsdriven konkurrens och ekonomiska villkor. Regeringsuppdrag S2013/5937/FS (delvis)

Etablering och konkurrens på primärvårdsmarknaden om kvalitetsdriven konkurrens och ekonomiska villkor. Regeringsuppdrag S2013/5937/FS (delvis) Etablering och konkurrens på primärvårdsmarknaden om kvalitetsdriven konkurrens och ekonomiska villkor Regeringsuppdrag S2013/5937/FS (delvis) Vårt uppdrag Konkurrensverket ska se över hur etablering av

Läs mer

Företagsamhetsmätning - Dalarnas län. Johan Kreicbergs

Företagsamhetsmätning - Dalarnas län. Johan Kreicbergs Företagsamhetsmätning - Dalarnas län Johan Kreicbergs Våren 2009 Dalarna Företagsamhetsmätning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras två gånger per år. Syftet är att studera om antalet

Läs mer

2013-02-08. Företagsamheten 2013. Örebro län

2013-02-08. Företagsamheten 2013. Örebro län 2013-02-08 Företagsamheten 2013 Örebro län Örebro län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning Örebro län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma unga... 5 Kvinnors företagsamhet... 5 Historisk

Läs mer

Företagsamheten 2018 Dalarnas län

Företagsamheten 2018 Dalarnas län Företagsamheten 2018 Dalarnas län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post:

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post: Andel som känner sig mycket eller ganska stressad inför julen. Andel som får lite eller mycket sämre humör i julruschen Gotland 22 Stockholm 30 Stockholm 21 Södermanland 30 Uppsala 21 Västernorrland 30

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av september månad 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av september månad 2012 2012-09-11 Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av september månad 2012 Arbetsmarknaden har tydligt mattats av och antalet personer varslade om uppsägning steg kraftigt under

Läs mer

Värmlands län Rapport från Företagarna 2010

Värmlands län Rapport från Företagarna 2010 Värmlands län Rapport från Företagarna 2010 Innehåll Inledning... 3 Sammanfattning i korthet... 3 Så är Årets Företagarkommun uppbyggd...4 Så gjordes undersökningen... 5 Nationell utveckling... 5 Länsutveckling...

Läs mer

Företagarpanelen Q Hallands län

Företagarpanelen Q Hallands län Företagarpanelen Q3 2014 s län Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för 6 mån sedan 100 90 5 2 80 34 40 70 60 Vet ej/ej svar 50 40 43 44 Högre Oförändrat Lägre 30 20

Läs mer

Företagsamheten 2018 Skåne län

Företagsamheten 2018 Skåne län Företagsamheten 2018 Skåne län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

Företagsamheten 2018 Stockholms län

Företagsamheten 2018 Stockholms län Företagsamheten 2018 Stockholms län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Bilaga 3 Datakvalitet, rapportering till kvalitetsregister m m jämförelse av landstingen

Bilaga 3 Datakvalitet, rapportering till kvalitetsregister m m jämförelse av landstingen 26 juni 2006 Bilaga till rapporten Öppna Jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet. Jämförelser mellan landsting 2006 Bilaga 3 Datakvalitet, rapportering till kvalitetsregister m

Läs mer

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården 1 Alkoholvanor diskuterades Ålder 44 år eller yngre 24 22,7-24,7 18 17,3-18,5 20 19,1-20,1 45-64 år 29 * 28,4-29,8 17 16,6-17,5 22 * 21,2-22,1 65-74 år 25 23,8-25,3 14 * 13,6-14,7 19 18,3-19,2 75 år och

Läs mer

Bilaga med tabeller. Källa: Försäkringskassan.

Bilaga med tabeller. Källa: Försäkringskassan. Bilaga med tabeller Tabell 1. Ranking av län baserat på totalt uttag av föräldrapenning, vård av barn och vård av svårt sjuk anhörig, nettouttag av dagar per län och kön avseende 2011 Ranking Län Totalt

Läs mer

Kompetensbehov inom vården

Kompetensbehov inom vården Kompetensbehov inom vården REGLAB: REGIONALA MATCHNINGSINDIKATORER WORKSHOP 4 MAJ 2017 Anders Axelsson, Region Skåne Agenda Vård och omsorg totalt sett Idag fokus på Vård- och omsorgsutbildade (VO) Hur

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2004:881) om kommunalekonomisk utjämning; SFS 2007:1271 Utkom från trycket den 14 december 2007 utfärdad den 6 december 2007. Regeringen

Läs mer

Företagsamhetsmätning hela riket JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010

Företagsamhetsmätning hela riket JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamhetsmätning hela riket JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamheten Riket Inledning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras varje halvår. Syftet är att studera om antalet personer

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Sysselsättningen i Kronobergs län 2017

Sysselsättningen i Kronobergs län 2017 Sysselsättningen i Kronobergs län 2017 Författarens namn: Martin Hedlund Avdelning: Regional utveckling Publiceringsdatum: 181213 Kontakt: martin.hedlund@kronoberg.se Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Statistik om psykiatrisk tvångsvårdenligt lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT), år 2013

Statistik om psykiatrisk tvångsvårdenligt lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT), år 2013 Statistik om psykiatrisk tvångsvårdenligt lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT), år 2013 Avdelningen för statistik och jämförelser Sanna Tiikkaja Herman Holm Diarienr. 44123/2014 Psykiatrisk tvångsvård

Läs mer

Östergötlands län. Rapport från Företagarna 2010

Östergötlands län. Rapport från Företagarna 2010 Östergötlands län Rapport från Företagarna 2010 Innehåll Inledning... 3 Sammanfattning i korthet... 3 Så är Årets Företagarkommun uppbyggd...4 Så gjordes undersökningen... 5 Nationell utveckling... 5 Länsutveckling...

Läs mer

Dalarnas län Rapport från Företagarna 2010

Dalarnas län Rapport från Företagarna 2010 Dalarnas län Rapport från Företagarna 2010 Innehåll Inledning... 3 Sammanfattning i korthet... 3 Så är Årets Företagarkommun uppbyggd...4 Så gjordes undersökningen... 5 Nationell utveckling... 5 Länsutveckling...

Läs mer

Statistikbilder. för december 2016

Statistikbilder. för december 2016 Statistikbilder för december 206 i december 206 som andel (%) av den registerbaserade arbetskraften 6 64 år = 6,7 % = 6,8 8,8 % = 8,9 % Genomsnitt för Riket +/- procentenhet O W S Z T E X U D F N G H K

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av november 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av november 2012 13 december 2012 Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av november 2012 Fler arbetslösa och färre lediga jobb Under november fortsatte arbetsmarknaden i Uppsala län att försvagas.

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av augusti 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av augusti 2013 2013-09-11 Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av augusti 2013 Något minskad omsättning till arbete i augusti men fortfarande högre nivå än i riket Under augusti påbörjade drygt

Läs mer

Företagsamheten Skåne län

Företagsamheten Skåne län 2013-02-08 Företagsamheten 2013 Skåne län Skåne län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning Skåne län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma unga... 5 Kvinnors företagsamhet... 5 Historisk utveckling...

Läs mer

Företagsamheten 2011 Västernorrlands län

Företagsamheten 2011 Västernorrlands län Företagsamheten 2011 Västernorrlands län FEBRUARI 2011 Sammanfattning 2010 var ett bra år för företagsamheten i Västernorrland. Under året ökade antalet företagsamma personer med 300 personer, det vill

Läs mer

Utvecklingen i riket och länen

Utvecklingen i riket och länen Vägen till ett sjukpenningtal på 9, Utvecklingen i riket och länen Redovisning 19-- Sid 1 Januari 19 Vägen till 9, Sid Januari 19 Vägen till 9, Vägen till ett sjukpenningtal på 9, Presentation innehåller

Läs mer

Riksrapport Rapport från Företagarna oktober 2012

Riksrapport Rapport från Företagarna oktober 2012 Riksrapport Rapport från Företagarna oktober 2012 Innehåll Inledning... 3 Sammanfattning i korthet... 3 Så är Årets Företagarkommun uppbyggd... 4 Så gjordes undersökningen... 5 Nationell utveckling...

Läs mer

Resultat. Politikerpanelen. Demoskop 2012/2013

Resultat. Politikerpanelen. Demoskop 2012/2013 Resultat Politikerpanelen Demoskop 2012/2013 Om politikerpanelen Politikerpanelen är ett årligen återkommande instrument där Demoskop speglar utvecklingen i Sveriges kommuner, landsting och regioner genom

Läs mer

Företagarpanelen om el och energi Januari 2016

Företagarpanelen om el och energi Januari 2016 Företagarpanelen om el och energi Januari 2016 Är det viktigt för ditt företag med el till konkurrenskraftiga priser? 100, 90, 80, 70, 60, 50, 40, 30, 2 3 20, 10, 0, Ja, det har en avgörande betydelse

Läs mer

Ranking av företagsklimatet 2013. Medlemsföretaget Järna Rosor i Järna

Ranking av företagsklimatet 2013. Medlemsföretaget Järna Rosor i Järna Ranking av företagsklimatet 2013 Medlemsföretaget Järna Rosor i Järna Ett bra företagsklimat Ett bra företagsklimat handlar om att det ska vara lätt att starta, driva och utveckla ett företag. Fler lönsamma

Läs mer

Östergötlands län Rapport från Företagarna 2011

Östergötlands län Rapport från Företagarna 2011 Östergötlands län Rapport från Företagarna 2011 Innehåll Inledning... 4 Sammanfattning i korthet... 4 Så är Årets Företagarkommun uppbyggd... 5 Så gjordes undersökningen... 6 Nationell utveckling... 6

Läs mer