inspiration information Internationella möjligheter Vid ekonomihögskolan Lunds universitet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "inspiration information Internationella möjligheter Vid ekonomihögskolan Lunds universitet 2012 13"

Transkript

1 ko oi og ko an inspiration information Internationella möjligheter Vid ekonomihögskolan Lunds universitet

2 2 Innehåll: världen väntar...5 Mer än en handelshögskola...6 stora, lilla lund... 8 Tänk karriär redan från början...10 Karriärcenter Tro på dina idéer...11 Efter examen...13 Program på grundnivå...14 Civilekonomprogrammet Ekonomie kandidatprogrammet...18 Systemvetenskapliga kandidatprogrammet...22 Ämnen / Fristående kurser...26 Ekonomisk historia Företagsekonomi...26 Handelsrätt...26 Informatik...26 Nationalekonomi Statistik...26 Studera utomlands...28 Master- och magisterprogram...30 studentkåren...32 Bra att veta...33 Kontakt...33

3 VAL KO MM EN! 3

4 4 ko oi Välkommen...3 Mer än en handelshögskola...4 Stora, lilla Lund... 6 Tänk karriär redan från början...8 Karriärcenter... 9 Tro på dina idéer...9 Efter examen...10 Program på grundnivå...12 Civilekonomprogrammet Ekonomie kandidatprogrammet...16 Systemvetenskapliga programmet design av informationssystem...20 Ämnen / Fristående kurser...24 Ekonomisk historia Företagsekonomi...24 Handelsrätt...24 Informatik...24 Nationalekonomi Statistik...24 Studera utomlands...26 Master- och magisterprogram...28 studentkåren...30 Bra att veta...31 Kontakt...31 og ko an EFMD Ekonomihögskolan är ackrediterad av EQUIS en internationell kvalitets stämpel för högre utbildningar inom ekonomi och ledarskap.

5 världen väntar 5 Ekonomi genomsyrar vår vardag på många olika sätt. Det kan till exempel gälla maktfrågor i företagen, hur man sätter rätt pris och utvecklar ett lönsamt företag, hur man tar tillvara på goda idéer och gör företag av dem och hur man blir en framgångsrik chef. Eller globaliseringens effekt på välfärden, börsens upp- och ned - gång, varför det blir finansiell turbulens och hur man häver långvarig fattigdom. Det kan också gälla hur vår känsla av status styr hur vi shoppar och inreder och företagens sociala ansvar. Eller hur bra ett affärssystem, eller en social sajt, fungerar. Forskare och studenter vid Ekonomihögskolan sysslar med ett brett spektrum av frågor. Hos oss läser du i en internationell, kreativ och stimulerande miljö och utifrån vad som passar dig bäst väljer du själv inriktning på dina studier. Arbetsmarknaden är bred och ekonomer och systemvetare från Lund har många gånger världen som arbetsfält.

6 Camilla Wengholm går Civilekonomprogrammet med engelska som språk inriktning och har fullt upp med en rad för troendeuppdrag. Hon råder alla som börjar studera på Ekonomi högskolan att redan från början engagera sig i något av det rika utbud av förenings liv och andra aktiviteter som erbjuds i Lund. 6 Studentlivet var en viktig anledning till att jag ville komma till Lund, säger Camilla Wengholm. Det ger en fantastisk möjlighet att träffa nya människor med olika intressen, lära sig nya saker och få nya upplevelser. Man kan till exempel vara med om att arrangera fester, sitta i olika styrelser, gå på spex eller delta i nationslivet. Det finns mängder av möjligheter. Man väljer givetvis själv hur aktivt man vill delta. Men jag tycker att man ska komma igång direkt, även om man kanske känner sig lite osäker i början. Själv har Camilla bland annat varit vice ordförande i studentkåren Lunda ekonomerna, engagerat sig i både Göteborgs, Malmö och Västgöta nation samt arrangerat arbetsmarknadsdagen Corporate Challenge. Hon har varit projektledare för Leadership Academy, som är ett samarbete mellan Lunds universitet och Lundaekonomerna för att utveckla studenternas ledarskap. Hon har dessutom lett Case Academy, där tjugo studenter tränar problemlösning och presenta tions teknik tillsammans med fyra företag. Jag är väldigt intresserad av att påverka, både min egen och andras situation. Och alla mina engagemang har verkligen gett mig mycket. Camilla, som ursprungligen kommer från Allingsås, läste Teknisk Design på gymnasiet, men insåg att hon egentligen inte ville bli ingenjör. I stället för att utveckla produkter ville jag hellre syssla med organisation och med att utveckla människor. Att jag valde Civilekonomprogrammet i Lund berod de till stor del på att jag ville börja med att få en bredd i utbildningen för att sedan kunna koncentrera mig på det som intresserar mig mest. Från början var det marknadsföring men senare har jag upptäckt att strategi, organisation och ekonomistyrning intresserar mig ännu mer. En stor fördel med att läsa i Lund är också det stora utbudet av kurser inom hela universitetet. Här finns allt, om man skulle komma på att det är något annat som intresserar en. En annan styrka med programmet hon vill framhålla är möjligheten att läsa en termin utomlands under studietiden. Jag var i Singapore våren 2009 och det var väldigt givande att se något annat än man är van vid och få andra perspektiv. Det är något jag verkligen rekommenderar, säger Camilla Wengholm, som är öppen för många olika typer av jobb i framtiden. Just nu vill jag nog gärna jobba i projektform med varierade arbetsuppgifter. Men det ändrar sig säkert med tiden!

7 mer än en handelshögskola 7 Staden Lund och Lunds universitet är en svårslagen kombination. Lunds universitet är Skandinaviens största enhet för forskning och utbildning och oavsett om du läser program eller fr i - stå en de kurser kan du sätta din egen profil på din utbildning. Studentstaden Lund erbjuder också ett gränslöst ut bud av aktiviteter, festligheter och spännande möten. Medan utbildningen blir din språngbräda i karriären, skapar du här vänner för livet. Det är många som vill studera vid Ekonomihögskolan i Lund och varje år söker tusentals studenter till våra program och fristående kurser. Ekonomihögskolan har en unik ämnesbredd och våra studenter har all möjlighet att fördjupa sig inom många områden. Här finns ämnen som företagsekonomi och nationalekonomi, men du kan lika gärna läsa ekonomisk historia, handelsrätt, informatik eller statistik. När du läser vid Ekonomihögskolan har du också möjlighet att läsa andra kurser som ges vid Lunds universitet och på så vis få en kombination av kurser som är både konkurrenskraftig och personligt utvecklande. Du kan välja att kombinera dina studier vid Ekonomihögskolan med till exempel språk, statsvetenskap, teknik, filosofi, miljövetenskap eller psykologi. Det är inte många ekonomi- och handelshögskolor som kan erbjuda samma bredd och djup.

8 8

9 stora lilla lund Lund är en speciell stad som är väldigt lätt att tycka om. Här finns gott om uteserveringar, caféer och roliga butiker. Stadskärnan är liten och mysig och cykeln är det självklara alternativet när du ska ta dig runt. Genom att engagera dig i nationslivet, i student kåren eller i någon studentförening, knyter du kontakter och träffar vänner som läser andra kurser och program. Baler, sittningar, spex och andra festligheter är starkt knutna till den lundensiska traditionen, som når sin höjdpunkt vart fjärde år då Lundakarnevalen förvandlar hela staden till en festplats under några dagar i slutet av maj.. 9

10 Joseph Hajj har sedan barndomen vetat att han vill arbeta med ekonomi och gärna komma utomlands. Valet föll på Civilekonomprogrammet. Förra året arrangerade han Lund European Business Tour, där 40 studenter från Ekonomihögskolan får åka runt i Europa och träffa internationella företag. 10 Riktigt säker på sitt karriärval blev Joseph Hajj efter att hans pappa ordnade en torghandel som ett sommarjobb hemma i Falkenberg. Den sommaren lärde jag mig om att sätta priser, bemöta kunder och allt annat som hör till. Det var jättekul att tjäna lite pengar och jag började också så smått med aktieaffärer. Sedan dess har det inte varit någon tvekan om vad jag vill arbeta med. Under sin utlandstermin läste Joseph Corporate Finance på John Molson School of Business i Kanada. En av de stora styrkorna med programmet är att man ges denna möjlighet att komma utomlands, menar Joseph. Det var väldigt kul att uppleva. Det var också en skola som höll väldigt hög kvalitet och allt var splitter nytt och givetvis imponerande att se. Sedan tycker jag nog att den master i Corporate Finance som jag har läst här i Lund håller minst lika hög klass. En annan del av utbildningen som Joseph vill framhålla är kursen i entreprenörskap. Den kursen är extremt bra! Rent allmänt är jag jättenöjd med hela ut bildningen och den är ju också erkänd för att hålla väldigt hög kvalitet. Skolan har även väldigt bra kontakter med näringslivet. Studentlivet avgjorde. Joseph valde mellan att läsa i Göteborg och Lund. Det som fällde avgörandet var till sist studentlivet. Här vinner Lund stort. Man kommer hit och träffar omedelbart en massa spännande människor och här finns ett otroligt utbud av föreningsaktiviteter. Fast när man läser så intensivt som jag gör hinner man inte med så många sidoaktiviteter. Han har ändå hunnit med att vara projektledare för Lund European Business Tour, som studentkåren arran gerar varje år. Denna gång fick 40 utvalda studenter besöka Luxemburg, Genève, Paris och Amsterdam och träffa sju stora internationella företag. Det har varit mycket jobb men också fruktansvärt roligt. Allt går ut på att erbjuda studenterna en bra möjlighet att hitta spännande jobb. Det är alltid internationellt verksamma företag vi besöker och studenterna som åker med ska också vara inriktade på att jobba internationellt. En sak jag märker är att man verkligen känner till Ekonomihög skolan ute i Europa och det har inte varit några som helst problem att hitta företag som vill ta emot oss. Att jobba utomlands är det som hägrar för Joseph Hajj efter examen. Och jag har inga som helst tvivel om att jag kommer att få ett bra jobb när jag är färdigutbildad här!

11 Tänk karriär från början Karriärcenter Det finns många olika sätt att hitta fram till en yrkesbana som man trivs med. Ibland är vägen dit krokig och inte alldeles självklar. Under studietiden kan du vända dig till Karriärcenter när du vill diskutera karriärval, utforma en karriärplan och hitta de intressanta jobben. Som student får du tillgång till annonser om allt från internationella praktik- och traineeplatser till kvalificerade heltidstjänster. Våra studenter ges många tillfällen att komma i kontakt med olika arbetsgivare och varje termin hålls seminarier om exempelvis hur du marknadsför dig själv eller hur du söker jobb i Sverige och utomlands. Du kan boka tid med Karriärcenters karriärcoach för vägledning och träning inför anställningsintervjun eller löneförhandlingen och vi stöttar dig när du ska formulera CV och ett personligt brev när du söker jobb. Arbetsmarknadsdagar, seminarier och event av olika slag är exempel på andra möjligheter att knyta näringslivskontakter och främja din karriär redan under din studietid. 11 Testa om vingarna bär på Venture Lab! Våga tro på dina idéer På Lunds universitet finns tusentals studenter med nya och spännande idéer. För att stimulera fler av dessa studenter att förverkliga sina funderingar i ett eget företag, och för att hjälpa dem på vägen, finns VentureLab. VentureLab är universitetets verksamhet för att stimulera entreprenörskap och för att stötta och hjälpa de studenter och nyexaminerade som funderar på att starta eget. Sedan starten 2001 har Venture Lab hjälpt hundratals företag att gå från idé till verklighet.

12 12

13 Efter examen Man ska göra det man tycker är roligt om det ska bli bra, tycker Gina Aspelin. Hon tog sin examen för ett par år sedan med inriktning på strategi och ledarskap och jobbade därefter som trainee i ett och ett halvt år. Nu jobbar hon på Ericsson i Palo Alto i Kalifornien och stortrivs med det. Gina Aspelin går ett program inom Ericsson som kallas Excellerate Global Management Program, ett utvecklingsprogram för unga medarbetare som redan jobbat några år och som man räknar med kommer att bli ledare inom koncernen i framtiden. Nu arbetar jag med specialiststöd inom det vi kallar Managed Services, som betyder att Ericsson tar på sig drift och underhåll av olika typer av nätverk för företag som väljer att lägga ut detta på entreprenad. Här fungerar vi som ett stöd för säljarna i ett tidigt skede. Mycket av jobbet går också ut på att ta de första kundkontakterna, sitta med kunderna för att höra vilka önskemål de har och sedan undersöka vad vi faktiskt kan leverera. Det är ofta väldigt komplexa affärer som betyder stora åtaganden för oss och vi får arbeta med många olika kunder. Mycket av det är nytt för mig, här finns massor att göra, och jag tycker det är otroligt spännande och roligt. Under studietiden var Gina väldigt aktiv inom Lundaekonomerna, bland annat som ordförande under ett år. Hon var också med om att utforma Leadership Academy, ett samarbetsprojekt inom Lunds universitet för att utveckla studenters potential för ledarskap. För mig blev utbildningen bättre ju längre jag kom, säger hon. Jag uppskattade att det var så mycket man kunde påverka själv för att få den utbildning som passade. Och kurserna blev sedan bara mer och mer intressanta, tyckte jag. Jag var också en termin i Hong Kong som utbytesstudent, något jag hade jättestor glädje av. Sedan tycker jag ju att engagemanget i olika aktiviteter är halva nöjet med att studera i Lund. Men det är viktigt att man gör det man tycker är roligt, precis som med studierna. Annars kommer man bara in i en ond spiral där ingenting blir bra. Jag har gjort det som passar mig och jag har också haft stor nytta av den ledarerfarenhet jag fick när jag jobbade som kårordförande. Andra är kanske intresserade av att arbeta med något annat i framtiden och då är det bra att engagera sig i något som anknyter till det. Gina Aspelin vann Female Accelerate Program 2008 tillsammans med en student från Lunds Tekniska Högskola, LTH. Syftet var att belöna framgångsrika kvinnliga studenter med en traineeutbildning på tre olika företag. Det innebar en rivstart i karriären för Gina, som valde att arbeta på Tetra Pak, Alfa Laval och Sony Ericsson under sammanlagt ett och ett halvt år. Jag fick pröva på många olika funktioner och lärde mig otroligt mycket under den här tiden, säger Gina. Hon tycker också att hon har stor nytta av de kunskaper hon fått under utbildningen i sitt nuvarande jobb. Det jag först och främst har glädje av är nog själva sättet att analysera och ta sig an problem som man lär sig under utbildningens gång. Men vi gör också mycket investeringsbedömningar och då är det nödvändigt med de handfasta kunskaper och metoder man har med sig från utbildningen. 13

14 Edward Hartung gillar utmaningar och att det går fort. Han hade siktet inställt på OS i laserjolle under sin gymnasietid. Nu läser han på Civilekonomprogrammet och har lagt OS planerna på hyllan. Han seglar dock fortfarande mycket och vill i framtiden gärna jobba med företag som behöver vändas på rätt köl. 14 Det var under åren på riksidrottsgymnasiet i Ängelhom som Edward Hartung, uppvuxen i Lidköping, bestämde sig för att söka sig till Lund. Jag gillar den skånska andan och älskar staden Lund, säger han. Det är fantastiskt roligt att plugga här, allt finns inom räckhåll. Dessutom känns livet inte så inrutat här och stort sett alla jag möter är dynamiska och företagsamma. Edward är väldigt nöjd med att ha valt Civilekonomprogrammet. Jag ville ha en riktig utbildning, en försäkring för framtiden och något att falla tillbaka på oavsett vad jag kommer att göra i framtiden. Jag gillar också tanken med ett ge nom tänkt fyraårigt program. När vi är färdigutbildade vet potentiella arbets givare ganska väl vad utbildningen står för och vad de får när de anställer oss. Sedan finns det ju också ganska många möjligheter att nischa sig inom ramen för programmet. Seglingen betyder fortfarande mycket för Edward. Han tränar och tävlar så mycket han hinner med. Han arbetar också deltid för Svenska Seglarförbundet som sailcoach med utbildning och ledarutveckling av instruktörer och tränare så att de i sin tur kan ge det bästa till sina adepter. Det är jättekul och ger mig också väldigt nyttiga erfarenheter som jag har glädje av i utbildningen. Idag seglar Edward större båtar och han har också varit anställd ett par månader i Tyskland som coach på en America s Cup-båt. Gästerna var ofta toppar från näringslivet. Här var det kul att vända på de strukturer de själva tog för givna VD:ar som tyckte att det var självklart att de skulle stå vid rodret, de hungriga vargarna som skulle visa upp sig genom att ta på sig de tyngsta uppgifterna och så de blyga som höll sig lite i bakgrunden. Att vända upp och ned på detta betydde att de fick en helt annan respekt för varandra och ett bättre samarbete. När de lämnade oss var de ett team, till skillnad från när de kom. Att engagera sig i kårlivet har också varit självklart för Edward och han rekommenderar alla som kommer till Lund att kasta sig in i så mycket man kan av studier och studentaktiviteter. Sedan är det klart att det hjälper att man vet vad man vill och varför man är här. Och om man dessutom håller på med någon form av fysisk träning går allting mycket lättare. Sätt upp mål och satsa!

15 civilekonom civilekonomprogrammet 4 år 240 hp Analytisk eller språklig inriktning 15 Hur styrs ett börsbolag? Vad är företags sociala ansvar? På vilket sätt påverkas människor av reklam? Vilken är kopplingen mellan en turbulent världsekonomi och bolagets årsrapport? Hur hittar den unga entreprenören finansiering till sitt nystartade företag? Civilekonomprogrammet i Lund är en yrkesutbildning som förbereder dig för komplex problemlösning, god kommunikation, ledarskap och beslutsfattande. Programmet leder till en civilekonomexamen en internationellt gångbar Master of Science in Business and Economics. Koppling till företagsvärlden Redan allra första dagen på programmet får du känna på hur det är i företagsvärlden. Teori kopplas till praktik i ett eget arbete Reality Based Learning. Studenterna bestämmer sig för en produkt, och arbetar sedan i team med att ta fram budget, nyckeltal, organisation och mark nadsföring. I slutet av terminen har varje team utvecklat en affärsplan. Muntliga och skriftliga presentationer sker på engelska och representanter från näringslivet korar den bästa affärsplanen. Projektet blir därmed också ett steg för dig att börja fylla ditt CV med ett personligt innehåll. Ett program många möjligheter Redan när du ansöker till programmet får du välja mellan analytisk inriktning eller en av flera språkliga inriktnin g ar. Som huvudområde kan du välja antingen företagsekonomi eller nationalekonomi. I företagsekonomi kan du fördjupa dig inom redovisning och revision, internationell marknadsföring, konsumtion och varumärken, organisation, företagsstrategi eller finansiering. I nationalekonomi kan du specialisera dig inom finansiell ekonomi, internationell ekonomi och utvecklingsekonomi, makroekonomi, offentlig ekonomi, mikroekonomi eller hälsa, arbetsmarknad och familj. Som språklig inriktning kan du välja mellan engelska, franska, japanska, kinesiska, spanska eller tyska. På de språkliga inriktningarna läser du förutom de ekonomiska ämnena även en termin språk.

16 16 Cecilia Popescu var inte helt säker på vad hon skulle välja efter gymnasie tiden, men hon är glad för att hon till sist valde Civilekonomprogrammet. Drömjobbet är business controller, gärna i Danmark. Jag har nog alltid varit intresserad av ekonomi och flera av mina släktingar har gått på Ekonomihögskolan, så det kändes ändå som ett naturlig val för mig. Sedan var det ju nytt med Civilekonomprogrammet när jag sökte, så det lät extra kul och spännande. För Cecilia var det dessutom inga problem att hitta en studentbostad eftersom hon kan bo hemma hos föräldrarna i Lund. Det sparar jag naturligtvis en del på. Jag tycker också att det känns tryggt att kunna plugga i hemstaden och dessutom är det ju ett riktigt bra universitet. Och jag älskar verkligen staden Lund. Cecilia Popescu har också utnyttjat möjligheten att läsa en termin utomlands, vilket för henne kom att betyda studier på Copenhagen Business School, där hon läste kurser både på danska och på engelska. Det var både kul och givande, säger hon. Det var väldigt hög klass på de kurser jag gick samtidigt som det var ett högt tempo, och det var förstås inte alltid helt lätt att hänga med när kurserna var på danska. Sedan var det lite ovant att allt var så utspritt i förhållande till Lund och att man fick åka mellan olika Metro-stationer för att gå på föreläsningarna. När jag är klar vill jag helst arbeta som business controller och gärna i Danmark, men vi får se vad som händer. Jag är naturligtvis också öppen för andra möjligheter, säger Cecilia Popescu.

17 civilekonom Samtliga språk inriktningar innebär att du studerar en termin utomlands inom det valda språkområdet, men även studenter som läser den analytiska inriktningen har möjlighet att läsa utomlands vid något av våra partneruniversitet. Alla inriktningar avslutas med ett års specialisering på avancerad nivå där du väljer kurser ur det stora ut budet av magister- och masterprogram som Ekonomi högskolan erbjuder. Sista terminen skriver du ett examensarbete inom den fördjupning du valt. Färdigheter skills Under programmets gång tränas du i olika färdighetsmoment som är kopplade till din framtida yrkesroll, så kallade skills. Affärskommunikation på engelska löper som en röd tråd genom hela utbildningen det är en kurs som är inriktad på den språkanvändning som är dominerande inom den internationella affärsvärlden. Andra väsentliga inslag är projektledning och muntlig presentation inför grupp på både svenska och engelska. Stor vikt läggs även vid att du får lära dig att använda de datorprogram som en professionell ekonom behöver kunna. Syftet är att förbereda dig på bästa sätt inför kommande yrkesliv. Programföretag Utbildningen har en nära koppling till näringslivet, och som student får du öva på att lösa verklighetsanknutna praktikfall. Varje årskull på programmet följs av sär skilda programföretag som på olika sätt stödjer utbildningen under alla fyra åren. Detta är ett ömsesidigt utbyte där programföretagen får en möjlighet att lära känna stu denterna samtidigt som företagen kan bidra med praktisk tillämpning med bland annat gästföreläsningar, intressanta praktikfall och ämnen för examensarbeten. Programföretagen deltar också i olika aktiviteter, semi narier och arbetsmarknadsdagar som arrangeras vid Ekonomihögskolan. Karriär och arbetsmarknad När du är färdig civilekonom finns det många olika områden du kan jobba inom beroende på din profil den inriktning du läst, dina intressen, kunskaper och erfarenheter. Vi utbildar många olika slags ekonomer. Till kategorin civilekonom hör allt från marknads förare, varumärkesstrateger, controllers, revisorer, konsulter, aktieanalytiker till sakkunniga, rådgivare, ut redare, utvecklingsekonomer och fondförvaltare. Förkunskapskrav Grundläggande behörighet samt Engelska B, Matematik C, Samhällskunskap A (områdesbehörighet 4). För följande språkliga inriktningar gäller utöver ovanstående förkunskapskrav även: Fransk språkinriktning Franska steg 3 Spansk språkinriktning Spanska steg 3 Tysk språkinriktning Tyska steg 3 Läs mer om programmet: 17

18 18 För fotbollsfantasten Kavjan Hagi Negad, som är född och uppvuxen i Motala och har bott flera år i Linköping, var det den stora bredden på utbildningen och möjligheten att komma hemifrån som vägde in när han sökte sig till Ekonomie kandidatprogrammet i Lund. Sedan spelade det såklart in att Ekonomihögskolan anses ha en av de bästa utbildningarna i landet, säger han. Att jag valde just kandidatprogrammet berodde mycket på att jag gärna vill läsa lite statsvetenskap och psykologi också, och möjligheten att kombinera ihop sin egen utbildning tycker jag är en av de stora fördelarna med kandidatprogrammet. Jag tror dessutom att det är en styrka att ha fått en bredd i utbildningen senare i arbetslivet. Han tycker att företagsekonomi var mer spännande än han först trodde. Det är bra att man kan skrapa på ytan först för att se vad man verkligen gillar. Jag trodde först att det var nationalekonomi som intresserade mig allra mest, men nu har jag också fått ett större intresse för företagsekonomi. Det är roligt att komma mer på djupet, tycker jag. Nu ska vi ut på ett företag för att göra en marknadsföringsstrategi och det är väldigt kul att få se hur det fungerar i praktiken. Jag gillar att man varvar teori och praktik på kursen. Senare kommer jag nog också att läsa mer nationalekonomi, tror jag. Kavjan planerar även att söka en utlandstermin antingen i USA eller i Hong Kong. Jag tycker att man ska ta den möjligheten när man nu får den. Det är lite som ett dukat bord här. Man får massor av hjälp med att hitta bra skolor, med ansökningarna och allt annat omkring. Det ger utan tvekan mycket att komma ut och när jag sedan är färdig med mina tre år här vill jag också gärna läsa en tvåårig master utomlands. På fritiden är Kavjan bland annat engagerad i Lundaekonomerna och under Lunda karnevalen var han med i musiksektionen, där man tog hand om artisterna och såg till att allt fungerade. Studentkåren engagerar sig mycket i studenternas intressen och man har dessutom stora möjligheter att enga gera sig i utbildningsdagar och mycket annat. Det är ett riktigt bra sätt att skaffa sig kontakter, och mycket i näringslivet handlar just om att ha ett bra kontaktnät. Fotbollen betyder mycket för Kavjan, som har tränat och spelat i olika lag sedan barndomen. I Lund spelar han i Hallands nations fotbollslag. Fotbollsintresset är så starkt att han gärna vill kunna anknyta till det i sitt kommande yrkesliv. En av mina drömmar är att i framtiden arbeta på en marknadsenhet inom en stor idrottsorganisation, och gärna i en fotbollsklubb, säger han.

19 Ekonomie kandidat Ekonomie kandidatprogrammet 3 år 180 hp sju olika inriktningar, s k Tracks 19 Om du vill ha en unik profil på din utbildning och stora valmöjligheter efter examen då är Ekonomie kandidatprogrammet något för dig. Varför inte kombinera dina ekonomistudier med statsvetenskap, miljövetenskap, retorik, media- och kommunikationsvetenskap, psykologi eller ryska? Ekonomie kandidatprogrammet ger dig stora möjligheter att sätta din egen profil på en ekonomisk utbildning med garanterat djup i ditt valda huvudområde. Genom den starka forskningstraditionen kan Ekonomihögskolan erbjuda kurser som ger djup och komplex kunskap om ämnet, parallellt med en kvalificerad och verklighetsnära koppling mellan teori och praktik. Efter tre års studier har du en ekonomie kandidatexamen. Flera inriktningar tracks Dina studier inleds med en termin nationalekonomi och en termin i företagsekonomi som ger en bred kunskapsgrund inom ekonomiområdet. Du väljer därefter ditt huvudområde som du kommer att läsa i minst tre terminer. Ekonomihögskolan erbjuder många inriktningar som du kan dra nytta av för att fördjupa dig inom huvudområdet och få en ämneskombination som är både konkurrenskraftig och personligt utvecklande. Den inriktning du väljer kallas för track och du kan välja mellan följande: företagsekonomi, nationalekonomi, affärsjuridik, redovisning och revision, ekonomisk historia, informatik eller statistik. När du läser på Ekonomie kandidatprogrammet har du även mycket goda möjligheter att studera vid ett internationellt universitet och inkludera dessa studier i din examen. Lunds universitet har utbytesavtal med mer än 600 universitet i 50 länder över hela världen och för alla lundastudenter är utlandsstudierna vid våra partneruniversitet avgiftsfria.

20 Mycket av allt. Det skulle kunna vara Rasmus Bengtssons motto. Han hoppar fallskärm och sysslar med en rad andra sporter samtidigt som han läser på Ekonomie kandidatprogrammet och jobbar lite vid sidan av studierna. Man hinner med mer än man tror, menar han. 20 Rasmus Bengtsson läser på Ekonomie kandidatprogrammet, men hade redan innan han startade på programmet läst in kurser i nationalekonomi, handelsrätt och ekonomisk historia. Jag trivs jättebra. Det är roligt att ha lärare som verkligen brinner för sina ämnen och för att lära ut dem, och det är en bra sammanhållning bland studenterna här. Min tid här har också inneburit att jag har fått ett större intresse för Lund än jag hade tidigare, så nu flyttar jag hit efter att ha bott i Malmö i flera år. Bredvid studierna håller han igång med flera olika sporter. Dykning, segling, golf och fallskärmshoppning på sommarhalvåret. Dessutom tar han ofta en tur på sin motorcykel. Och på vinterhalvåret är det snowboard som gäller för Rasmus, som till råga på allt en gång varit juniormästare i schack. Jag har alltid varit en extremsportare, rest mycket och letat efter nya kickar, säger han. När jag var yngre höll jag också på med kampsport. Förutom sporterna hinner Rasmus också med att jobba en del bredvid studierna. Jag jobbar som projektledare och säljare för ett företag som säljer sällskapsspel. Här är jag också med att utveckla nya spel och får hålla på med reklam och ekonomi. Det har jag gjort ett par år nu och det var till stor del det som fick mig att vilja plugga ekonomi. Jobbet kompletterar studierna bra, samtidigt som det är skönt att slippa ta studielån. Ett jobb som marknadsförare eller kanske marknadschef hägrar när studierna är färdiga. Men först ska jag läsa en masterexamen. Jag tycker att det är roligt att studera och man kan aldrig få för mycket kunskap. På lite längre sikt har jag en dröm om att någon gång starta något från grunden och sedan driva upp det till ett riktigt stort företag.

21 Ekonomie kandidat Karriär och arbetsmarknad En examen från Lunds universitet har högt anseende, bland annat tack vare undervisningens starka forskningsanknytning. En ekonomie kandidatexamen ger dig kunskap i ekonomi och samhällsvetenskap som gör att du har en bred arbetsmarknad framför dig. Som exempel kan du arbeta med marknadsföring, redovisning, kapitalplacering, utredningsarbete inom såväl offentlig som privat sektor, personalutveckling, rekrytering och organisationsfrågor. En ekonomie kandidatexamen ger behörighet till många olika utbildningar på avancerad nivå, där du har möjlighet att specialisera dig ytterligare. Ekonomihögskolan erbjuder flera magister- och masterprogram i en internationell och stimulerande miljö där du läser tillsammans med studenter från hela världen. Du har även stora möjligheter att läsa vidare på ett masterprogram inom det ekonomiska och samhällsvetenskapliga området vid andra universitet både i Sverige och utomlands. 21 Förkunskapskrav Grundläggande behörighet samt Engelska B, Matematik C, Samhällskunskap A (områdesbehörighet 4). Läs mer om programmet: