YRKES-SM 2014 EN SAMMANFATTNING.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "YRKES-SM 2014 EN SAMMANFATTNING."

Transkript

1 YRKES-SM 2014 EN SAMMANFATTNING.

2

3 TACK TILL ALLA SOM GJORDE YRKES-SM TILL EN SUCCÉ. Yrkes-SM 2014 i Umeå var som ett Yrkes-SM ska vara folkligt, festligt, fullsatt. Över 150 skickliga ungdomar var på plats för att tävla och visa upp sina färdigheter i nästan 50 yrken. Närmare unga besökare kom för att låta sig inspireras inför framtiden. Stort tack till alla sponsorer och yrkesnämnder/branscher som gjorde detta möjligt och tack till alla duktiga tävlande som visade vad yrkesskicklighet är. Tack till alla engagerade arrangörer, volontärer och medverkande från Västerbotten som lyfte detta Yrkes-SM till sin rätta nivå. Tack till alla skolor som ordnade så att deras elever fick uppleva detta unika multi-prao-evenemang. Tack till alla övriga eldsjälar som har lagt ner så mycket energi och kraft för att detta skulle bli succé.

4 Det här måste upplevas. Det borde ha varit obligatoriskt för alla rektorer och lärare att besöka tävlingarna, vilken kompetensutbildning! (Rektor gymnasiet)

5 YRKES-SM PÅVERKAR: UNGDOMARS ATTITYDER, REGIONER ATT SÄTTA UPP EGNA LIKNANDE EVENT OCH SKOLOR ATT STARTA SKOLTÄVLINGAR. En undersökning som genomfördes under senaste Yrkes-SM på Nolia visar att Yrkes-SM gör ungdomar mer positivt inställda till en yrkesutbildning. Närmare 75% av de tillfrågade svarade att de är mer positivt inställda efter besöket på Yrkes-SM än innan. Att få titta på tävlingarna, att själv få prova på olika yrken och att få information om många yrken var saker som enligt undersökningen uppskattades av ungdomarna. Inte helt oväntat hamnade prova-på-aktiviteterna högt upp på listan. Man önskade dock att det fanns mer och fylligare information att få om yrkena. I Västerbotten, likväl som i övriga landet, behövs alltså den här typen av evenemang för att höja statusen på, och få ungdomar att upptäcka, yrkesutbildningar. Många skolor kommer dessutom att arrangera tävlingar hädanefter. I Malmö (där nästa Yrkes-SM för andra gången kommer hållas 2016) har man t o m startat ett eget årligt projekt inspirerat av Yrkes-SM. 75%

6 Min sons klass skulle inte få besöka Yrkes-SM, han lyckades förmå klassen att kräva att få besöka mässan det var en otrolig upplevelse för alla Han blev därmed hjälte för dagen! (Förälder elev åk 7)

7 NYHETER I år kunde vi krydda tillställningen med några spännande nyheter som lanseringen av Årets Yrkeslärare, guidade turer genom karriärvägledare (SYV-studenter), gymnasiesärskolans medverkan och alla aktiviteter som iscensattes i och kring Glashuset på torget i Umeå. I år använde också många volontärer Yrkes-SM som en del av sitt gymnasiearbete. Vi hade också bjudit in flera yngre besökare än vanligt vilket uppskattades både av eleverna och branscherna. KONST, KREATION OCH MODE GUIDNING PÅGÅR. VI ÄR SNART TILLBAKA. Såg gymnasiesärskolans elever som tävlade, vilken viktig signal det sände! (Lärare gymnasiet)

8 Ashäftigt! (Lärare åk 6) Ett utmärkt tillfälle att hitta förebilder! Låt fler elevgrupper besöka mässan, alla elever från åk 4 6 borde vara här. Och arrangera fler prova-på-aktiviteter! (Lärare åk 4)

9 MARKNADSFÖRING OCH MEDIA. Här följer några exempel på de mest framträdande insatserna inom pr/media, reklam, sociala medier och skyltning som bidrog till att närmare besökare kom, såg och lät sig inspireras. Inriktningen har från tidig början legat på information och informationsmaterial till skolpolitiker, skolledare/chefer, rektorer, lärare, SYVare och elever i Västerbottens län samt närliggande norrlandslän. Flygplatsen Kampanj i sociala medier. Målsättningen var också att tidsperioden innan SM stegvis öka närvaron i sociala medier för att skapa ett engagemang hos framförallt ungdomar innan besöket. Ju närmare SM desto mer satsade vi på synlighet i det digitala och analoga offentliga rummet för att lyfta medvetandegraden och kunskapen om SM för våra målgrupper i Västerbotten. Det vi kan se så här långt är att vi i media fick bra respons i Radio, TV, branschpress, webbtidningar samt klipp i både DN och Expressen. Vi fick även ovanligt bra press i lokal/regionalmedia. Även rapporteringen innan tävlingen har varit bättre och bredare än tidigare år. Kampanj i sociala medier Synligheten i det offentliga rummet har enligt enkätsvar och information från styrgruppen varit tillfredsställande god de flesta vi har pratat med har sett att Yrkes-SM är i sta n. De mest framträdande mediekanalerna har varit skol- och lärarpress, sociala medier, event/mässor, utomhusreklam, TV4 och dagspress. Event på Glashuset i centrala Umeå. Utomhusreklam

10 Mötte ett gäng byggelever som gick med stolta steg genom Dragonskolans huvudkorridor iklädda arbetskläder och med hörselkåporna dinglande, de brukar annars smyga i avsides korridorer utanför huvudstråket. Prata om statushöjning på en dag tack vare Yrkes-SM! (Skolchef)

11 MARKNADSFÖRING OCH MEDIA. Analysföretaget Opoint har räknat fram ett totalt annonsvärde för artiklar i samband med Yrkes-SM Annonsvärde: SEK. Under maj månad 2014 var spridningen till antalet potentiella läsare via klipp (print) om Yrkes-SM i svenska medier ca personer. Under perioden september till juni var spridningen klipp (print) ,9 personer. Se även bilagan: Media monitor report EXEMPEL PÅ LOKALMEDIA KRING UMEÅ: Nordsverige, Norrlänska Socialdemokraterna, P4 Västerbotten, Piteå-Tidningen, SR, SVT Skellefteå nyheter, SVT Västerbottensnytt, TV4 Umeå Nyheter, TV4 Västerbotten, Västerbottens-Kuriren, Västerbottens Folkblad, Örnsköldsviks Allehanda. EXEMPEL PÅ RIKS, RADIO OCH TV: DN, Expressen, GP, GT, Kvällsposten, SR P4 Värmland, SR P4 Dalarna, SR P4 Örebro, SR P4 Kalmar Nyheter, SR P4 Malmöhus, SR P4 Halland, SVT Smålandsnytt, SVT Värmlandsnytt, SVT Jönköpingsnytt, SVT Hallandsnytt, TV4 Uppsala Nyheter, TV4 Skaraborg Nyheter

12 Att synliggöra vad man gör i olika yrkesprogram är fantastiskt bra när man som elev ska välja, det underlättar ju valet (Lärare åk 8)

13 ÅRETS KATEGORIER OCH YRKEN. TRANSPORT & LOGISTIK Här finns alla de yrken som hör ihop med transportvärlden. Dessa omfattar allt från att konstruera, reparera, manövrera och underhålla fordon. Bilskadeteknik Tävling, Flygmekaniker Tävling, Fordonslackering Tävling, Hamnkranförare Uppvisning, Lastbilsteknik Tävling, Personbilsteknik Tävling, Skogsmaskinsförare Tävling, Yrkesförare Tävling. BYGG-, KONSTRUKTIONS- OCH ANLÄGGNINGSTEKNIK Denna kategori täcker alla de yrken som hör till byggnation. Det omfattar allt från att anlägga husgrunder till att bygga hus samt att underhålla dem. Elinstallation Tävling, Isoleringsplåtslagare Tävling, Låssmed Uppvisning, Murare Tävling, Målare Tävling, Plattsättare Tävling, Plåtslagare Tävling, Träarbetare Tävling, Trädgårdsanläggning Tävling, VVS-montör Tävling, Väg- och anläggningsarbetare Tävling. INDUSTRI, MASKIN- OCH VERKSTADSTEKNIK Kategorin omfattar yrkesområden som är inriktade på att skapa och utveckla, tillverka samt ta hand om elektronik och maskinteknik. CNC-operatör Uppvisning, Industrielektriker Uppvisning, Mekatronik Uppvisning, Svetsning Tävling, Urmakare Uppvisningstävling, Verkstadssnickare/Inredningssnickare Uppvisning. INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSTEKNIK Området omfattar yrken som är kopplade till IT- världen; allt från att bygga, konstruera och underhålla IT-lösningar till webbdesign. IT Nätverk Systemadministration Tävling, Telekommunikation Tävling, Webbdesign Tävling KONST, KREATION OCH MODE Här ryms alla de kreativa och skapande yrken som är kopplade till konstnärliga uttryck inom design och mode som exempelvis blomdekoration, multimedia, inredning och modedesign. Dataspelsbranschen Uppvisning, Dekoratör/Butikskommunikatör Tävling, Florist Tävling, Grafisk design Tävling, Kläddesign Uppvisning. SOCIAL OCH PERSONLIG SERVICE Här återfinner vi yrken som är kopplade till serviceområden inom mat och dryck, vård och omsorg samt personlig omvårdnad. Bagare/konditor Uppvisning, Frisör Tävling, Frisör & Stylist Uppvisning, Hudterapeut Uppvisning, Kock Uppvisning, Servering Uppvisning, Vård och omsorg Tävling. GYMNASIESÄRSKOLAN Dans, teater, film och bild Uppvisning, Djurskötare Uppvisningstävling, Hälsa vård och omsorg Uppvisning, Fastighet och service Uppvisningstävling, Handel Uppvisningstävling, Lagerarbetare/Truckförare Uppvisningstävling, Lantarbetare/traktorförare Uppvisningstävling.

14 REKORD I ANMÄLDA YRKEN. Under de tre dagarna, från den uppskattade invigningen till prisceremonin, kom närmare besökare för att låta sig inspireras av de för i år rekordmånga tävlings- och uppvisningsyrkena. En hel del av besökarna kommenterade spontant att de blev klart överraskade över storleken och magnituden på evenemanget och som de sade; det är verkligen stor wow -faktor på Yrkes-SM. Många klasser passade också på att dra nytta av de för året nya guidade yrkesområdesinriktade turerna vilka blev fullbokade samt utnyttja alla de populära prova-på-aktiviteterna. I år fanns också flera ytor för besökarna att bara sätta sig ned och vila samtidigt som de kunde se på film eller själva skapa något, vilket visade sig vara mycket populärt. Branscherna var enligt en enkät överlag nöjda med evenemanget men hade några synpunkter på besöksflöden, ytdispositioner och prissättning. Man önskade också att det fanns mer information tillgänglig om yrkenas lönenivåer, utbildningskrav, framtidsutsikter med mera. samt ökad arbetsgivarrepresentation. Nolias servicegrad fick dock högsta betyg. Det samtidiga skolpolitiska mötet samt SYV-konferensen på Yrkes-SM var mycket uppskattade av skolorna och deltagarna.

15 Vi ställde inte upp på tävlingarna för vi trodde att alla andra skulle vara så mycket bättre. Det var en missberäkning men vår vinst var ändå det fantastiska nätverk vi byggde under dessa dagar med skolor från andra delar av landet. Det går inte att mäta i pengar. Vi ska nu göra studiebesök hos varandra och börja ett samarbete. (Lärare gymnasiet)

16 INITIATIVTAGARE HUVUDSPONSORER SPONSORER PARTNERS YRKES-SM 2014 WORLDSKILLS.SE/YRKESSM Tidigare Yrkes-SM: Det har arrangerats fem Yrkes-SM tidigare. Första gången, maj 2004, ägde tävlingen rum i Piteå. Yrkes-SM blev en succé även om publiksiffran inte översteg personer ett tjugotal yrken deltog, många skolklasser besökte tävlingarna och vi fick stort genomslag i media (både lokalt och riks). Vid Yrkes-SM 2006 i Göteborg hade tävlingen nästan blivit dubbelt så stor i antalet tävlande (ca 300) och antalet yrken hade stigit till 40 stycken. Även denna gång gav det stort genomslag i media, främst i lokalpress arrangerades Yrkes-SM i Jönköping. Intresset var stort och genomslaget i media överträffade de tidigare åren, framför allt inom de digitala medierna. Vid Yrkes-SM i Göteborg 2010 ökade genomslaget i media ytterligare och överträffade med råge de tidigare åren, nu med ett ännu större inslag i de viktiga digitala medierna. I Malmö 2012 kom hela besökare, all time high. Antalet besökare varierar bland annat beroende på tidpunkten för tävlingarna, plats, antal yrken och upptagningsområdets storlek.

17 Yrkes-SM sep 2013 jun 2014

18 Antal artiklar Antal artiklar per medietyp sep okt nov dec jan feb mar apr maj Jun Totalt Fackpress Kvällspress Landsortspress Populärpress Storstadspress Fackpress Kvällspress Landsortspress Populärpress Storstadspress 19% 1% 1% 2% Storstadspress Populärpress Landsortspress Kvällspress Fackpress 77%

19 Spridning potentiellt antal läsare Sep Okt Nov Dec Jan Feb Mar Apr Maj Jun Geografisk Spridning Antal artiklar i dagspress sep okt nov dec jan feb mar apr maj jun Total Stockholm Göteborg Malmö Norrland Svealand Götaland Geografisk spridning Den geografiska spridningen baseras sig på respektive tidnings utgivningsort Norrland: Jämtlands län, Gävleborgs län, Norrbottens län, Västerbottens län, Västernorrlands län Svealand: Dalarnas län, Stockholms län, Värmlands län, Västmanlands län, Örebro län, Uppsala län Götaland: Blekinge län, Götlands län, Hallands län, Jönköpings län, Kalmar län, Kronobergs län, Skåne län, Östergötlands län, Västra Götalands län

20 Artiklar per media Medietyp Medienamn Antal artiklar Upplaga Spridning Storstadspress Dagens Nyheter Storstadspress Göteborgs-Posten Summa storstadspress Landsortspress Arbetarbladet Landsortspress Arboga Tidning Landsortspress Arvika Nyheter Landsortspress Barometern Landsortspress Blekinge Läns Tidning Landsortspress Bohusläningen Landsortspress Borlänge Tidning Landsortspress Borås Tidning Landsortspress Bärgslagsbladet Landsortspress Dagbladet (SE) Landsortspress Dala-Demokraten Landsortspress Eskilstuna-Kuriren Landsortspress Falköpings Tidning Landsortspress Falu Kuriren Landsortspress Folkbladet Landsortspress Fryksdalsbygden Landsortspress Gefle Dagblad Landsortspress Gästriklands Tidning Landsortspress Hallands Nyheter Falkenberg Landsortspress Hallands Nyheter Varberg Landsortspress Hallandsposten Landsortspress Hallå Ängelholm Landsortspress Haparandabladet Landsortspress Helsingborgs Dagblad Landsortspress Hjo Tidning Landsortspress Härryda-Posten Landsortspress Jönköping Nu

21 Artiklar per media Medietyp Medienamn Antal artiklar Upplaga Spridning Landsortspress Jönköpings-Posten Landsortspress KalmarPosten Landsortspress Karlshamns Allehanda Landsortspress Katrineholms-Kuriren Landsortspress Kristianstadsbladet Landsortspress Kungsbacka-Posten Landsortspress Kungälvs-Posten Landsortspress Landskrona Posten Landsortspress Lerums Tidning Landsortspress Linköpings Tidning/Kinda-Posten Landsortspress Linköpings-Posten Landsortspress Lokaltidningen Landsortspress Lokaltidningen Halmstad Landsortspress Lokaltidningen Hässleholm Landsortspress Lokaltidningen Kristianstad Landsortspress Lokaltidningen Kävlinge Nya Landsortspress Lokaltidningen Landskrona Landsortspress Lokaltidningen Ljungby Landsortspress Lokaltidningen Sjöbo Landsortspress Lokaltidningen Svalöv Landsortspress Lokaltidningen Växjö Landsortspress Läns-Posten Landsortspress Länstidningen Södertälje Landsortspress Länstidningen Östersund Landsortspress Mariestads-Tidningen Landsortspress Markbladet Landsortspress Mera Norrköping Landsortspress Mitt i Haninge Landsortspress Mitt i Huddinge Landsortspress Mitt i Järfälla

22 Artiklar per media Medietyp Medienamn Antal artiklar Upplaga Spridning Landsortspress Mitt i Kista Landsortspress Mitt i Kungsholmen Landsortspress Mitt i Nacka Mitt i Söderort Bandhagen - Årsta - Enskede - Landsortspress Högdalen Landsortspress Mitt i Upplands Väsby Landsortspress Mitt i Vallentunasteget Landsortspress Mitt i Värmdö Landsortspress Mora Tidning Landsortspress Mölndals-Posten Landsortspress Nacka/Värmdö Posten - ed. Nacka Landsortspress Nerikes Allehanda Landsortspress Nordsverige Landsortspress Nordvästra Skånes Tidningar Landsortspress Norra Halland Landsortspress Norra Skåne Landsortspress Norran Landsortspress Norrbottens-Kuriren Landsortspress Norrköpings Tidningar Landsortspress Norrländska Socialdemokraten Landsortspress Nya Lidköpings-Tidningen Landsortspress Nya Ludvika Tidning Landsortspress Nya Wermlands-Tidningen Landsortspress Nyheterna Landsortspress Oskarshamns-Tidningen Landsortspress Piteå-Tidningen Landsortspress Provinstidningen Dalsland Landsortspress Sala Allehanda Landsortspress Skaraborgs Allehanda Landsortspress Skaraborgs Läns Tidning Landsortspress Skaraborgsbygden

23 Artiklar per media Medietyp Medienamn Antal artiklar Upplaga Spridning Landsortspress Skånska Dagbladet Landsortspress Smålands Dagblad Landsortspress Smålandsposten Landsortspress Smålands-Tidningen Landsortspress Smålänningen Landsortspress Strengnäs Tidning Landsortspress Sydöstran Landsortspress Södermanlands Nyheter Landsortspress Södra Dalarnes Tidning Landsortspress Sölvesborgs-Tidningen Landsortspress Sörmlandsbygden Landsortspress Tidningen Västsverige Landsortspress Tranås Tidning Landsortspress Trelleborgs Allehanda Landsortspress TTELA Landsortspress Upplands Nyheter Landsortspress Upsala Nya Tidning Landsortspress Vetlanda-Posten Landsortspress VLT Landsortspress Värmlands Folkblad Landsortspress Värnamo Nyheter Landsortspress Västerbottens Folkblad Landsortspress Västerbottens Mellanbygd Landsortspress Västerbottens-Kuriren Landsortspress Västerbottningen Landsortspress Västerås Tidning Landsortspress Ystads Allehanda Landsortspress Örnsköldsviks Allehanda Landsortspress Östersunds-Posten Landsortspress Östgöta Correspondenten

24 Artiklar per media Medietyp Medienamn Antal artiklar Upplaga Spridning Landsortspress Östran Summa landsortspress Fackpress Aktuell Produktion Fackpress Arbetet Fackpress ATL Fackpress Automation Fackpress Bilsport Fackpress Byggindustrin Fackpress Byggvärlden Fackpress Bättre Produktivitet ,9 Fackpress Dagens Arbete, ed. IF Metall Fackpress Dagens Medicin (SE) Fackpress Du&jobbet Fackpress Elektrikern Fackpress Elinstallatören Fackpress Fluid Scandinavia Fackpress Handelsnytt Fackpress Hotellrevyn Fackpress Kommunalarbetaren Fackpress Lag & Avtal Fackpress Magazinet Fackpress Motor-Magasinet (SE) Fackpress Målarmästaren Fackpress Målar'n Fackpress Målarnas Facktidning Fackpress Plåt & Vent Magasinet Fackpress RS - Restauranger & Storkök Fackpress Svensk Rental Tidning Fackpress Svensk Verkstad Fackpress Svensk Åkeritidning Nyhetsbrev

25 Artiklar per media Medietyp Medienamn Antal artiklar Upplaga Spridning Fackpress Svetsen Fackpress Tidningen Skogsteknik Fackpress Trailer Fackpress Transport & Logistik idag Fackpress Trucking Scandinavia Fackpress Volvo På Väg Fackpress VVS-Forum Fackpress Världen idag Fackpress Ytforum Summa fackpress ,9 Kvällspress Aftonbladet TV Kvällspress Expressen Kvällspress GT Kvällspress Kvällsposten Summa kvällspress Populärpress Motorbranschen Populärpress Tidningen Vi Summa populärpress Summa all press ,9

Snabb, effektiv och säker marknadskommunikation

Snabb, effektiv och säker marknadskommunikation Snabb, effektiv och säker marknadskommunikation Marknadskommunikation Både stora och små företag vinner på att informera professionellt Om oss NG News är en av Sveriges största distributörer av finansiell

Läs mer

Lunds kommun Medieanalys 2010-01-01 2010-12-31

Lunds kommun Medieanalys 2010-01-01 2010-12-31 Lunds kommun Medieanalys 2010-01-01 2010-12-31 Inledning Retriever har på uppdrag av Lunds kommun sammanställt exponeringen av fem festivaler i medierna. Festivalerna som har varit föremål för analys är

Läs mer

Publikation 1,6 Miljonersklubben Papper 18 Minuter PDF 4-Wheel Drive. Affärsresenären Affärsvärlden. Aftonbladet TV

Publikation 1,6 Miljonersklubben Papper 18 Minuter PDF 4-Wheel Drive. Affärsresenären Affärsvärlden. Aftonbladet TV Publikation Typ 1,6 Miljonersklubben 18 Minuter 4-Wheel Drive ABB Kunden Accent Advokaten Affärsresenären Affärsvärlden Aftonbladet Aftonbladet - Det goda livet Aftonbladet Härligt hemma! Aftonbladet Klick

Läs mer

UNIONEN. Omvärldsrapport från Infopaq, Januari 2010

UNIONEN. Omvärldsrapport från Infopaq, Januari 2010 UNIONEN Omvärldsrapport från Infopaq, Januari 2010 Astra Zeneca drar åt svångremmen (Nyhetsartikel) Göteborgs-Posten 2010-01-29 Eskilstuna-Kuriren 2010-01-29 Strengnäs Tidning 2010-01-29 Astra Zeneca måste

Läs mer

Nya vägar för nyheter En studie av nyhetsförmedling på webb, text-tv och i andra alternativa kanaler.

Nya vägar för nyheter En studie av nyhetsförmedling på webb, text-tv och i andra alternativa kanaler. Nya vägar för nyheter En studie av nyhetsförmedling på webb, text-tv och i andra alternativa kanaler. Utbildningsserie nr 6 Magnus Liljeström Nya vägar för nyheter En studie av nyhetsförmedling på webb,

Läs mer

Dagspress. antal titlar samt jämförelse mot föregående år. Fördelning upplagans exemplar (dagspress) Vardagar. Vardagar

Dagspress. antal titlar samt jämförelse mot föregående år. Fördelning upplagans exemplar (dagspress) Vardagar. Vardagar Dagspress antal titlar samt jämförelse mot föregående år Fördelning upplagans emplar (dagspress) Totalt 7 dgr (kväll) 4-7 dgr (morgon) 1-3 dgr (morgon) Vardagar Vardagar - helår jämfört med helår 2008

Läs mer

Dagspress ANTAL TITLAR SAMT JÄMFÖRELSE MOT FÖREGÅENDE ÅR

Dagspress ANTAL TITLAR SAMT JÄMFÖRELSE MOT FÖREGÅENDE ÅR Dagspress ANTAL TITLAR SAMT JÄMFÖRELSE MOT FÖREGÅENDE ÅR Fördelning upplagans emplar (dagspress) Totalt 4-7 dgr (morgon) 1-3 dgr (morgon) Vardagar Vardagar - helår 2013 jämfört med helår 2012 - totala

Läs mer

Det blir nya affärer. nytt. bloggen ännu ingen bra affär. storsatsning med metro. det dubbla ansvaret. Brunegård om Stampens aptit: Johan Drakenberg:

Det blir nya affärer. nytt. bloggen ännu ingen bra affär. storsatsning med metro. det dubbla ansvaret. Brunegård om Stampens aptit: Johan Drakenberg: Riksmedia Nr 4 Oktober 2007 nytt www.riksmedia.se bloggen ännu ingen bra affär storsatsning med metro Johan Drakenberg: det dubbla ansvaret Tomas Brunegård om Stampens aptit: Det blir nya affärer ledare

Läs mer

I DAGSPRESS LOKAL SUCCÉ

I DAGSPRESS LOKAL SUCCÉ E n t i d n i n g o m d a g s p r e s s f r å n R i k s m e d i a Riksmedia Nr 1 Maj 2007 www.riksmedia.se nytt Tidningens framtid finns på nätet Johan Drakenberg: KREATIVITET I DAGSPRESS LOKAL SUCCÉ för

Läs mer

Generated 2012-01-27

Generated 2012-01-27 Svenska tryckta tidningar (498) Nyhetsbyrå IPS (SE) Bevakning/Arkiv 2011-02-15 Nyhetsbyrån Direkt Bevakning/Arkiv 2006-10-05 Nyhetsbyrån SIX Bevakning/Arkiv 2008-08-29 Pressens Mediaservice Bevakning/Arkiv

Läs mer

Dagspress ANTAL TITLAR SAMT JÄMFÖRELSE MOT FÖREGÅENDE ÅR. Fördelning upplagans exemplar (dagspress) Vardagar. Vardagar

Dagspress ANTAL TITLAR SAMT JÄMFÖRELSE MOT FÖREGÅENDE ÅR. Fördelning upplagans exemplar (dagspress) Vardagar. Vardagar Dagspress ANTAL TITLAR SAMT JÄMFÖRELSE MOT FÖREGÅENDE ÅR Fördelning upplagans emplar (dagspress) Totalt 7 dgr (kväll) 4-7 dgr (morgon) 1-3 dgr (morgon) Vardagar Vardagar - helår 2014 jämfört med helår

Läs mer

Ett tomt år. Färre affärsresande

Ett tomt år. Färre affärsresande Rest_nr_v.qxd -- : Sida NR RESTAURATÖREN HOTELLÅRET Foto: HANS PETTERSSON Många hotell stod tomma förra året. Restauratörens stora genomgång av hotellåret visar att Hotellsverige var en förlorare förra

Läs mer

LANDSBYGD I MEDIESKUGGA

LANDSBYGD I MEDIESKUGGA JOURNALISTIKSTUDIER VID SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA 7 Gunnar Nygren Kajsa Althén LANDSBYGD I MEDIESKUGGA nedmonteringen av den lokala journalistiken och bilden av landsbygden i Dagens Nyheter Journalistikstudier

Läs mer

Ung Företagsamhet. Rådgivarguide

Ung Företagsamhet. Rådgivarguide Ung Företagsamhet Rådgivarguide Vår idé är ett lock på drinken med hål för sugrör. Ursprunget är att en av våra kompisar blev drogad på krogen, vilket är ett problem idag. Själva idén med locket och designen

Läs mer

Inledning Fikarapporten 2013

Inledning Fikarapporten 2013 Fikarapporten 2013 Inledning Fikarapporten 2013 Det är den lilla pausen från alla måsten, chansen att mötas och umgås på riktigt, stunden då vi delar allt från drömmar och hemligheter till skvaller och

Läs mer

Ne N wsmachine Medieanalys Nacka kommun Februari April 2011

Ne N wsmachine Medieanalys Nacka kommun Februari April 2011 NewsMachine Medieanalys Nacka kommun Februari April 2011 Rapport av Mediestatistik Period: 2011-02-01 till 2011-04-30 Vi kan se tydliga toppar i rapporteringen vecka 6 och vecka 10 och en mindre topp vid

Läs mer

Ung Företagsamhets Rådgivarguide

Ung Företagsamhets Rådgivarguide Ung Företagsamhets Rådgivarguide Året som Rådgivare Vi vill börja med att tacka dig för den tid och det engagemang som du väljer att lägga som rådgivare åt ett nystartat UF-företag. I utbyte lovar vi ett

Läs mer

Unionen i media december 2010

Unionen i media december 2010 Unionen i media december 2010 Strid om avgångsvederlag vid Milko (Nya Wermlands-Tidningen) Nya Wermlands-Tidningen, 2010-12-31 När mejeriet i Karlstad läggs ned vägrar Milko betala ut avgångsvederlag till

Läs mer

Rådgivarguide 2013-2014

Rådgivarguide 2013-2014 Rådgivarguide 2013-2014 Jag får vässa mig själv när jag ger av mina erfarenhet samtidigt som jag får en insikt i hur unga människor tänker och resonerar. Året som Rådgivare Vi vill börja med att tacka

Läs mer

Kommunikationsplattformen för kampanjen är färdig

Kommunikationsplattformen för kampanjen är färdig Oktober 2002: Kommunikationsplattformen för kampanjen är färdig Kommunikationsplattformen ska ligga till grund för all den kommunikation som Klimatkampanjen kommer att göra, oavsett om det är köpt media,

Läs mer

Företagande i förändring

Företagande i förändring Företagande i förändring En rapport från Visma 2012 INNEHÅLL Rekordmånga nya företag 2011... 2 Unga sköter hår, äldre sköter skog... 2 Aktiebolag populäraste företagsformen... 3 Stockholm har starkast

Läs mer

Regionutvecklingssekretariatet. Djupare uppföljning, juni 2014. Uppföljningsrapport. Transfer Väst

Regionutvecklingssekretariatet. Djupare uppföljning, juni 2014. Uppföljningsrapport. Transfer Väst Regionutvecklingssekretariatet Djupare uppföljning, juni 2014 Uppföljningsrapport Transfer Väst Innehåll Sammanfattning... 5 Inledning... 8 Regionutvecklingsnämndens medverkan... 8 Organisation... 9 Transfer

Läs mer

VITTNESSTÖD SLUTREDOVISNING AV REGERINGSUPPDRAG

VITTNESSTÖD SLUTREDOVISNING AV REGERINGSUPPDRAG VITTNESSTÖD SLUTREDOVISNING AV REGERINGSUPPDRAG JU 2001-4716/KRIM slutredovisning 2004 VITTNESSTÖD SLUTREDOVISNING AV REGERINGSUPPDRAG JU 2001-4716/KRIM 1 vittnesstöd Brottsoffermyndigheten Box 470 901

Läs mer

förväntas utvecklas i. En ekvation som inte bara är svår för journalister utan även för mediakonsumenterna.

förväntas utvecklas i. En ekvation som inte bara är svår för journalister utan även för mediakonsumenterna. Integriteten säljs ut när media blir lönsammare Penningstinna annonsörer, gigantiska mediahus med politiska ambitioner och stenhårda krav på lönsamhet. Så ser miljön ut som den granskande journalistiken

Läs mer

Bostadsmarknaden år 2005 2006

Bostadsmarknaden år 2005 2006 Boverket Bostadsmarknaden år 2005 2006 Slutsatser av Bostadsmarknadsenkäten 2005 Bostadsmarknaden år 2005 2006 Slutsatser av Bostadsmarknadsenkäten 2005 Boverket 2005 Titel: Bostadsmarknaden år 2005 2006,

Läs mer

Företagande i förändring

Företagande i förändring Företagande i förändring En rapport från Visma 2012 INNEHÅLL Rekordmånga nya företag 2011... 2 Unga sköter hår, äldre sköter skog... 2 Aktiebolag populäraste företagsformen... 3 Stockholm har starkast

Läs mer

Företagsklimat. Solna kommun är lyhörda och snabba. 2013 En tidning från. Långsiktighet tar Laholm framåt. Växjö bäst

Företagsklimat. Solna kommun är lyhörda och snabba. 2013 En tidning från. Långsiktighet tar Laholm framåt. Växjö bäst Företagsklimat 2013 En tidning från Svenskt Näringsliv Långsiktighet tar Laholm framåt Timrå tar täten Tio års målinriktat arbete gör kommunen bäst i Norrland 10 topptips från Vellinge och Trosa Lär av

Läs mer

SÄG JA LITE OFTARE. Summerade projektrapporter

SÄG JA LITE OFTARE. Summerade projektrapporter SÄG JA LITE OFTARE Summerade projektrapporter Innehållsförteckning Bakgrund 2 Projektsammanfattning 3-13 Projektrapport period 1 14-18 Projektrapport period 2 19-27 Projektrapport period 3 28-31 Projektrapport

Läs mer

Inflyttarens bild av Gotland. - Slutrapport

Inflyttarens bild av Gotland. - Slutrapport Inflyttarens bild av Gotland - Slutrapport Per Ekman, Tendensor 27 september 2014 Innehållsförteckning 1. Inledning 2 2. Syfte och metod 3 3. Sammanfattning 4 4. Resultatredovisning 5 Bilagor Bilaga 1:

Läs mer