2. Skvalpvik Inte lika lyxig sandstrand som Austre men mycket mindre folk. Hit åker vi ofta när vi vill vara lite mer för oss själva.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2. Skvalpvik Inte lika lyxig sandstrand som Austre men mycket mindre folk. Hit åker vi ofta när vi vill vara lite mer för oss själva."

Transkript

1 Tips Sudret är fint. Vi har ställt ihop massor av tips för att göra det enklare att välja för dem som vill upptäcka lite av Sudret, inte minst de som stannar några dagar extra. Allt är markerat på kartorna på de allra sista sidorna. Inom varje kategori har vi gjort en fallande prioritering som bara utgår från vad vi själva tycker är bäst (1), mycket bra (2), bra (3), och så vidare. Linnés resa på Storsudrets spets år Den som letar noga hittar Sibbjens som ännu inte var skiftat och därför fortfarande låg i klungan av gårdar i Norrbyn där Bottarve mfl ligger idag. Läs om resan här: Vägen ner De som kör i egen bil från Visby tycker vi ska välja kustvägen, väg 140, söderut mot Storsudret och Vamlingbo. Den är mycket vackrare och bara cirka 5-10 minuter längre än den väg bussen tar genom centrala Gotland. Totalt tar resan till Burgsvik drygt en timme. De som tar bussen (till Burgsvik) bör titta noggrant i busstidtabellen på Linjerna 10, 11 och 12 går mellan Visby och Burgsvik. Observera att det inte är alla bussar som går från hamnterminalen. Vissa går från busstationen som ligger öster om ringmuren. Resan tar cirka en och en halv timme.

2 Bada Det härliga med Storsudret är att det är så smalt att man kan välja badsida efter hur vinden blåser. När det har blåst några dagar från öster är det mycket varmare badvatten där än på västra sidan och tvärtom. Det kan ligga släke på sandstränderna. Det är helt ofarlig gammal tång och sjögräs som spolas iland, blir brunlila och luktar lite. Amelie med familj tycker att det doftar härligt Gotland. Clara börjar så smått tycka det också. Men många nykomlingar rynkar på näsan. Helt ofarligt är det i alla fall! Förr i världen användes det ibland på åkrarna. 1. Austre Jättelång sandstrand som går över i Holmhällar strand i norr. Härligt bad om det blåser från öster. Inte lika långgrunt som på många andra stränder. Kallt om det har blåst från väst några dagar. Sällan släke. Risk för lite trängsel. Vackra lilla ön Heligholmen utanför. Om det är vääääldigt lågt vattenstånd kan man vada ut dit. Men varning, det är mycket strömt mellan ön och land, och det har skett flera allvarliga olyckor där genom åren. 2. Skvalpvik Inte lika lyxig sandstrand som Austre men mycket mindre folk. Hit åker vi ofta när vi vill vara lite mer för oss själva. 3. Nedanför husrygg och Hoburgen Klippbad för den som vill komma i snabbt. Bra om det blåser från väster. Men djupet gör det lite kallare än på sandstränderna. Sandstrand finns lite längre norrut vid Kettelvik. 4. Faludden Mindre men fin sandstrand på mycket vackra Faludden. Långgrunt men därmed också varmare i vattnet än på många andra ställen. 5. Vändburg Sandstrand norr om det gamla fiskeläget Vändburg där Amelies föräldrar har en liten segelbåt. Bra strand när det blåser från sydost. Natur och promenader 1. Husrygg, Hoburgen och rivet Gotlands sydvästra spets. Ta av in på Vacker kustväg (jo det står så på skylten) från förlängningen av väg 142 när du kommer norrifrån. Längs med hela kusten och husrygg, ner mot och förbi Hoburgen till Rivet är naturen fantastiskt vacker, karg och vindbiten. Efter ett antal år med EU-pengar har hela området röjts ut och återställts till sitt ursprungliga utseende. a) Husrygg är en gammal förkastningsbrant som sträcker längsmed hela kusten. Fantastisk utsikt från toppen och härliga kalk- och sandstensstränder nere vid vattnet. Under många hundra år bröt Suderborna sandstenen som användes i dopfuntar och till slipstenar. Vid husrygg finns mängder av exempel på gamla sandstensbrott och till och med ett litet stenbrottsmuseum.

3 b) Hoburgen Häftigt, brant klipparti som består av klintar av revkalksten. Ett klassist måste. Här finns grottor och raukar som har påverkats av både Ancylussjön och Littorinahavet. En av raukarna kallas Hoburgsgubben därför att den i en viss vinkel ser ut som en gammal gubbe. Om honom finns det många gamla gotländska sägner. Vacker utsikt över havet och särskilt häftigt att gå upp på toppen när det blåser ordentligt. c) Rivet Havsdoftande, karg och vacker natur. Öppet landskap, lite vindpinat men ändå frodigt. Klapperstensstränder. Utanför udden sträcker sig ett rev (rivet) mycket långt ut i havet. Där har många skepp gått på grund. På Bottarvegården kan man till och med se särskilda gripklor som använts för att hämta upp kol ur havet när fartygen förliste. 2. Barshage udd En del av det stora Sundrealvaret. Steniga strandvallar vid havet och lundar med små knotiga träd i backarna. Provence möter den karga Gotlandsnaturen. Hit går vi ofta för underbart vackra promenader, utan en människa i sikte. 3. Faludden Stor, nästan trädlös udde med vackra gamla gotlandsgårdar. Mycket fågelrik. Naturen här är för många sinnebilden av det gotländska landskapet. 4. Holmhällar raukfält Strax norr om Austre strand ligger detta raukfält. Hit åker vi och solbadar i skydd av raukarna när det blåser riktigt mycket. Här går också den stora draktävlingen av stapeln varje år där deltagarna tillverkar och flyger sina egna drakar. Amelies bror och brorson är alltid med. 5. Stora och lilla Karlsö En häftig naturupplevelse, väl värt ett besök för den som stannar ett tag på Gotland. Stora och Lilla Karlsö är två nästan orörda kalkstensöar med rikt djurliv, mitt i havet. Stora Karlsö nås med båt från Klintehamn. Lilla Karlsö sköts av Naturskyddsföreningen och nås med båt från Djupvik. Gör en dagsutflykt eller stanna över natten på vandrarhemmet på Stora Karlsö. Observera att båtplatserna måste bokas: Stora Karlsö: Lilla Karlsö:

4 Kultur 1. Bottarve Museigård Bottarvegården i Norrbyn är ett bevarat exempel på hur gårdarna såg ut på Sudret under och 1800-talen (en del av köket är ännu äldre). Vackert hus med bevarad inredning från 1800-talet. Ligger Clara, Amelie och familj varmt om hjärtat. Här spelas det teater och hålls föredrag i ladan om somrarna, bakas gotlandslimpa i stenugnen och agas tak med jämna mellanrum. Vänner och släkt är inblandade på alla möjliga sätt. Här dricker vi också kaffe och äter bullar på gården. 2. Vamlingbo kyrka Bygd på 1200-talet. Stora, häftiga väggmålningar (kolla in djävlarna!) från 1200-talet och spännande gravstenar i kyrkan. Det ursprungliga kyrktornet sägs ha varit ett av Gotlands högsta. Men år 1817 slog blixten ner i tornet och det byggdes aldrig upp igen. Predikstol från 1600-talet och altarskåp från 1300-talet. 3. Fide kyrka Vacker liten kyrka med häftig placering på strandheden, nära havet. Kyrkogården har behållit sin öppna medeltida karaktär med tre små trappgavelsportarna. Inne i kyrkan kan man hitta gamla ristade målningar i putsen på väggarna. Här finss också en hexametervers på latin, "Gårdarna är brända, jämrande stupar folket slaget med svärd". Det handlar om Valdemar Atterdags härjningståg. Inskriften är den enda historiska urkund som, utom sägner, vittnar om att danskarna härjade också på den sydgutniska landsbygden. 4. Vamlingbo prästgård För några år sedan hotades prästgården från 1700-talet av försäljning. Men bygden gick ihop och räddade gården som nu har gjorts om till en plats för kultur och natur. I huvudbyggnaden finns Museum Lars Jonsson (känd fågelmålare som bor i närheten). I flygeln finns ett café. Ladan huserar Naturum, en rolig, modern utställning om Gotlands natur. Prästgårdsträdgården är tänkt att vara ett slags mini- Rosendahl. 5. Kattlunds museigård I Grötlingbo. Den jättelika ladan och delar av boningshuset är från medeltiden. Gården visar hur livet på en gotländsk medeltida gård kunde se ut. 6. Petesgården Petesgården från 1790 köptes 1820 av apotekare Ada Block. Hon började tidigt samla gamla saker och vårda husen för att bevara bygdens kulturhistoria. Till hjälp hade hon Maja Göthberg som guidade gården ända till för några år sedan. Interiörerna speglar livet på och 1800-talets Gotland. 7. Öja kyrka Öjamadonnan hittades på vinden och finns nu i Gotlands Fornsal i Visby.

5 Uppleva och köpa med sig hem Närmaste bankomat ligger i Hemse men det går att ta ut 500kr på ICA Hoburgshallen. 1. Burgsviks bio Ligger i vad som från början var ett stall, från 1700-talet. Biografen startade på 50-talet som soldatunderhållning. Inredningen är i originalskick och direkt till höger efter entrén hänger den gamla godisautomaten kvar. En ny film varje kväll. Paus mitt i filmen då alla går ut och tar en kaffe och recenserar filmen tillsammans. Hit går vi så ofta vi kan. 2. Vamlingbolaget En av formgivarna av 70-talsklassikern Mah Jong (Kristina Torsson som också är Amelies släkting) driver Vamlingbolaget vid Vamlingbo gamla mejeri. Kultiga mönster. Fantastiska barnkläder! 3. Fide fajans Ingela Karlsson gör jättefina bruksföremål i keramik som hon säljer i sitt växthus. Vi dricker själva te och kaffe ur hennes stora koppar varje dag. 4. Åsa Lindström Keramiker som bland annat gör supersnygga koppar med fototryck och guldkant som vi brukar snegla lystet efter. Men de är inte lika billiga som de är snygga... Åsa Lindström är gift med Santo som driver Hablingbo Crèperie på samma gård. 5. Antikt och slikt Antik- och prylbod i Bopparvekorset i Eksta. Här finns mängder av fina saker. Ägaren är särskilt bra på glas och porslin med många gamla fina designföremål. Eftersom han kan sina grejer vet han också vad de bör kosta. Men absolut billigare än i Stockholm. Här finns också möbler, lampor, böcker mm som är mer överkomliga. Viss risk att sortimentet är urplockat mot slutet av sommaren. Här har vi fyndat både vaser och fantastiska gamla notsamlingar från förra sekelskiftet 6. Heléns sakbod En gammal lada på huvudgatan i Hemse, fylld med allehanda ting som är till salu. Allt från soffor och 50-talsporslin till snusdosor och gamla gotländska fiskeverktyg. Här kan man göra fynd om man tar sig lite tid. Vi har hittat många saker där som vi släpat med oss till Stockholm. 7. Bertil Norrbys Järnaffär Här säljs allt man kan tänka sig av familjen Norrby. Hyr bl.a. ut cyklar. 8. Suderbaggen För den som vill köpa lammskinn, stickat och liknande.

6 Caféer och restauranger Restauranger har svårt att gå runt på Storsudret och läggs ofta ner kort efter att de storvulna planerna förverkligats. Det enda ställe som lever året om, till och med varenda dag på året, är Folkeryds i Burgsvik. Detta konditori/bageri/kvartersbutik utvecklades för många år sedan till att också bli en pizzeria. Här hänger the locals. Men det finns en del charmigare ställen som har öppet på sommaren: 1. Körsbärsgården På Körsbärsgården bodde fina gamla Signe Enström. Hon ägnade 50 år av sitt liv åt att skapa en fantastisk gammaldags trädgård. Hit kom författar- och konstnärsvänner som flyttat till Sudret under 50-talet. Redan 1947 startade hon ett café. Amelie minns särskilt alla Signes 17 katter och hennes goda örtté. Nu förvaltas Körsbärsgården arv, och inte minst trädgårdsodlingen, av Marita. Hon har också ett konstgalleri på gården där Harald Lyth ställer ut i augusti. Caféet har härliga bakverk och god mat. Det drivs av Maritas dotter Helga som också lagar maten till bröllopsmiddagen. 2. Bottarve kaffestuga Genuin gotländsk miljö vid museigården Bottarve. Liten kaffestuga med smörgåsar, bullar, kakor och helt vanligt kaffe. Inga krusiduller men väldigt charmigt. Eftersom Bottarve ligger nära Sibbjens tar vi ofta en bulle här på promenad genom ko- och lammhagarna (får heter lamm på gotländska och lamm heter lammunge). 3. Vamlingbo Prästgårdscafé Café i flygeln till prästgården vid Vamlingbo kyrka. Fint att sitta ute i trädgården. 4. Hemse konditori Genuint retro utan att göra minsta anspråk på att vara det. Här här tiden stått stilla sedan 60-talet. Goda, klassiska bakverk och hjärtlig stämning. Hit åker vi så fort vi måste till Hemse och beställer varsin slät kopp kaffe med ansjovissmörgås. Amelie smyger in en lyxmazarin också (fantastiska!) Den som ställer höga krav på modernitet eller mysgullighet göre sig icke besvär. Här är det äkta fik som gäller. Att bagare och övrig personal tar ledigt en månad mitt i sommaren visar att turisterna absolut inte är huvudmålgruppen. 5. Djupvik restaurang En bit norr om Vamlingbo i det gamla fiskeläget Djupvik, innanför Stora och Lilla Karlsö. Lyxig, minimalistisk restaurang med solnedgång rakt ner i havet. Börja med en kvällspromenad bland myllret av små rabbisar (vildkaniner). Ta ett kvällsdopp i havet eller i den snygga poolen och sitt ute och ät middag tills solen går ner. 6. Hablingbo Crèperie Crèperie en bit norr om Vamlingbo. Inspirerat av Crèperie Fyra Knop i Stockholm där Clara en tid jobbade som servitris. Rolig inredning i en gammal lada och goda crèpes. Räkna dock med lång väntetid...

7 Köpa mat och förnödenheter 1. Hamra bageri Litet bageri som bara är öppet på sommaren. Härliga bröd, bullar och kakor. Helt galet goda kardemummabullar! OBS, inte att förväxla med lite tacky och inte särskilt charmiga Hamra krog och krukmakeri. Bageriet ligger bakom krukmakeriet i en liten träbod. 2. Hemse fiskaffär Jättegod, nyfiskad fisk, naturell eller i alla möjliga tillagade varianter. Hit vallfärdar man för att köpa god fisk. 3. ICA Hoburgshallen Enda stället att köpa mat på söder om Hemse sedan fina lanthandeln Linds tvingades lägga ner. Också enda stället att ta ut pengar på i Burgsvik 500 kr/dag. 4. Folkeryds bageri När Hoburgshallen har stängt åker man till Folkeryds som har ett basutbud av livsmedel mm, även sent på kvällen. Dessutom förstås bröd, bullar och annat gott. Testa ugnstrull, en gotländsk specialitet stekt fläsk och lök inuti en brödbulle. Här görs också pizza. 5. Shellmacken i Burgsvik Glass och annat livsviktigt, som t.ex. apoteksvaror. I Visby Eftersom vi är Suderbönor åker vi nästan aldrig till stan, dvs Visby. Därför har vi inte så många heta tips. Men vi har i alla fall en känsla för vad vi gillar att göra när vi är där. 1. Off the beaten track Det roligaste i Visby är att förvirra sig in i smågränderna! Här finns hur många små fina hus och rosenträdgårdar som helst. Irra runt och upptäck! Häftigt också att gå längsmed muren, både på ut- och insidan. Titta på alla klosterruinerna som ligger inklämda bland husen. Och leta på husfasaderna efter tecken på att husen är riktigt medeltida (gamla valv etc). 2. Strandpromenaden Längsmed ringmuren, norrut från Almedalen. Solnedgång i öppen havshorisont. Fortsätt tills du tröttnar. Vackert! 3. Gotlands Fornsal Den som vill lära sig allt om silverskatter, brandskattning och förlista tyska flottor ska gå till Gotlands Fornsal. Fint museum med många unika föremål. 4. Bakfickan En av stans trevligaste restauranger. Liten och gemytlig fiskrestaurang på Stora torget med uteservering. 5. Vinäger Lite hottare café/restaurang där alla politiker och hangarounds dricker latte och äter sallader under Almedalsveckan. 6. Visby crèperie Litet strykjärnshus på Wallers plats med en skön balkong och crèpes.

8 Karta 1 Södra spetsen av Storsudret: Bada, Natur och Kultur Bada 1 Austre Kultur 1 Bottarve Museigård Bada 2 Skvalpvik Kultur 2 Vamlingbo kyrka Bada 3 Nedanför husrygg och Hoburgen Kultur 3 Fide kyrka Bada 4 Faludden Kultur 4 Vamlingbo prästgård Bada 5 Vändburg Kultur 5 Kattlunds (se karta 3) Kultur 6 Petesgården (se karta 3) Natur 1a Husrygg Kultur 7 Öja kyrka Natur 1b Hoburgen Natur 1c Rivet Natur 2 Barshage udd Natur 3 Faludden Natur 4 Holmhällar raukfält Natur 5 Stora och lilla Karlsö

9 Karta 2 Södra spetsen av Storsudret: Köpa, Äta och Mat Köpa/Uppleva1 Burgsviks bio Äta 1 Körsbärsgården Köpa 2 Vamlingbolaget Äta 2 Bottarve kaffestuga Köpa 3 Fide Fajans Äta 3 Vamlingbo prästgårdscafé Köpa 4 Åsa Lindström Äta 4 Hemse konditori (se karta 3) Köpa 5 Antikt och slikt (se karta 3) Äta 5 Djupvik restaurang (se karta 3) Köpa 6 Heléns sakbod (se karta 3) Äta 6 Hablingbo crèperie (se karta 3) Köpa 7 Bertil Norrbys järnaffär Köpa 8 Suderbaggen Mat 1 Hamra bageri Mat 2 Hemse fiskaffär (se karta 3) Mat 3 ICA Hoburgshallen Mat 4 Folkeryds bageri och pizza Mat 5 Shellmacken i Burgsvik

10 Karta 3 Södra Gotland: Natur, Kultur, Köpa, Äta och Mat Kultur 3 Öja kyrka Kultur 5 Kattlunds Kultur 6 Petesgården Natur 5 Stora och lilla karlsö Äta 4 Hemse konditori Äta 5 Djupvik restaurang Äta 6 Hablingbo Crèperie Mat 2 Hemse fiskaffär Köpa 3 Fide Fajans Köpa 4 Åsa Lindström Köpa 5 Antikt och slikt Köpa 6 Heléns sakbod

PRO Kävlinge på rundtur på Gotland augusti 2016

PRO Kävlinge på rundtur på Gotland augusti 2016 PRO Kävlinge på rundtur på Gotland 22-26 augusti 2016 Resan startade tidigt i ottan klockan 05:30 från Furulund och 06:00 från Kävlinge! Reseledaren Per Arne, chauffören Joakim och alla vi andra var på

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT 7 DAGAR SÖDER UT: Dag 1 - Trogir Vi rekommenderar er att segla norr ut er under första dag till staden Trogir. Trogir är en riktig pärla och

Läs mer

Från RAÄ. Lau kyrkas södra stiglucka. Foto: Einar Erici 1915.

Från RAÄ. Lau kyrkas södra stiglucka. Foto: Einar Erici 1915. Från RAÄ. Lau kyrkas södra stiglucka. Foto: Einar Erici 1915. Denna stiglucka leder från stora landsvägen in till Lau kyrka. Stigluckan är inte medeltida, men står ungefär på samma plats som den medeltida

Läs mer

Resebrev 14 september - 15 oktober, Sicilien runt

Resebrev 14 september - 15 oktober, Sicilien runt Resebrev 14 september - 15 oktober, Sicilien runt Från Malta o till Sicilien är det bara en Skagen resa i våra mått, det skuttet tog vi den 14 september o hamnade i viken Rada Di Portopalo på södra delen

Läs mer

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal När vi kom till den lilla viken Ria De Cedeira den 18 aug så blev vi liggande många nätter på svaj, vilket är det bästa vi vet (helt gratis och inga grannar

Läs mer

Vad har du gjort på semestern?

Vad har du gjort på semestern? Vad har du gjort på semestern? Joanna, vad har du gjort på din semester? Min semester har varit lite ovanlig för vi hade inte så mycket tid att planera den. Vi visste inte riktigt hur det skulle bli med

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

Matrunda i norra Falkenberg - förslag nr 1

Matrunda i norra Falkenberg - förslag nr 1 Matrunda i norra Falkenberg - förslag nr 1 Detta är förslag på en matresa i norra delen av Falkenbergs kommun. Nedan är färden beskriven i text och även en karta är bifogad, avståndet för hela resan, med

Läs mer

Mallorca oktober 2009

Mallorca oktober 2009 Mallorca oktober 2009 Palma de Mallorca Det var egentligen två saker som avgjorde att vi åkte till Mallorca på höstlovet. Vi hade aldrig varit där någon gång och det är kort flygtid. Denna sista veckan

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Madeira Graciosa Lanzarote 2009 09 30 2009 10 15

Madeira Graciosa Lanzarote 2009 09 30 2009 10 15 Madeira Graciosa Lanzarote 2009 09 30 2009 10 15 Vi släpper förtöjningarna i Calheta, Madeira den 27 september och sätter sikte mot Graciosa, en lite sandig ö som ligger strax norr om Lanzarote. En segling

Läs mer

Upptäck Torsö Vänerns största ö!

Upptäck Torsö Vänerns största ö! Ta bussen eller tåget till natur och kultur. Tur nr 2 (10) Upptäck Torsö Vänerns största ö! Torsö är den största ön i Mariestads skärgård. Torsö består av två delar som hänger samman, Torsö och Fågelö.

Läs mer

Det är viktigast för svensken på semestern

Det är viktigast för svensken på semestern Det är viktigast för svensken på semestern Om undersökningen En webbenkät har i samarbete med Mind Research skickats ut till urval av SJ Prio-medlemmar i: - Stockholm - Göteborg - Malmö - Karlstad - Linköping

Läs mer

Cafemysteriet. Martin Widmark Helena Willis

Cafemysteriet. Martin Widmark Helena Willis Cafemysteriet Martin Widmark Helena Willis Böckerna utspelar sig i och omkring den lilla staden Valleby, där de flesta känner varandra och kyrkan står mitt i byn. Huvudpersonerna Lasse och Maja är klasskompisar

Läs mer

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra.

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagereds socken kan erbjuda mycket allt ifrån avskildhet, lugn

Läs mer

ÄVENTYRSVANDRING 2011

ÄVENTYRSVANDRING 2011 Vi som gjorde vandringen var Elsa, Eva Marie, Eva, Lena, Gertrud och Inga-Lill. Pingstafton tog vi ett tidigt tåg från Malmö till Mjölby och bytte till bussen som släppte av oss i Hästholmen. Packningen

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

LANDVETTER FOTBOLL INSTRUKTIONER CAFÉ

LANDVETTER FOTBOLL INSTRUKTIONER CAFÉ Först av allt TACK alla ni föräldrar som ställer upp och ger av er dyrbara tid åt att få vår fina klubbstuga att bli en trevlig knytpunkt att träffas och ta en fika! Ni förstår nog inte vilken viktig pusselbit

Läs mer

Värmlandstur med Fortum Power Riders tom

Värmlandstur med Fortum Power Riders tom Deltagare: Håkan Andersson, Börje Salonen och Frank Skaufel. I många år har tanken funnits att åka Frykensjöarna runt. I år var det nära, kom till Övre Fryken. 2015-09-11: Dagens datum skapar lite otrevliga

Läs mer

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Under denna period har vi hunnit besöka Gran Canaria, Teneriffa;

Läs mer

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 Alla ryttares och hästälskares dröm besannas på denna resa Galoppera i vattenbrynet omgiven av vita stränder och turkosa dyningar som rullar in. Detta

Läs mer

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle! Vi vill hälsa dig hjärtligt välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle med Götene

Läs mer

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn:

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna rak ordföljd. Subjektet är först. Verbet är alltid på andra plats. Subjekt Verb Objekt Zlatan spelar fotboll.

Läs mer

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Lina Kapitel 1 Lina var 10 år och satt inne med sina två vänner Gustav och Caroline.

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest A

SVENSKA Inplaceringstest A SVENSKA Inplaceringstest A Välj ett ord som passar i meningen. Använd bara ordet en gång. Exempel: Smöret står i kylskåpet. Det ringer på dörren. Han fick ett brev från mamma. De pratar om vädret. om /

Läs mer

Nedanför huset möter medelhavets klarblå vatten de vita klapperstenarna på stranden

Nedanför huset möter medelhavets klarblå vatten de vita klapperstenarna på stranden Vrnik - Kroatien 2011 Vrnik är en liten ö, inte större än att man kan promenera runt den på en halvtimme. Här finns ett trettiotal hus men bara tre bofasta innevånare. Vrnik ligger ett stenkast från den

Läs mer

Om LasseMajas Detektivbyrå:

Om LasseMajas Detektivbyrå: Om LasseMajas Detektivbyrå: Diamantmysteriet 2002, Hotellmysteriet 2002, Cirkusmysteriet 2003, Cafémysteriet 2003, Mumiemysteriet 2004, Biografmysteriet 2004, Tågmysteriet 2005, Tidningsmysteriet 2005,

Läs mer

Landsbygdsriksdag Rapport från Helén o Börje Johansson Hultabygdens Kretsloppsförening

Landsbygdsriksdag Rapport från Helén o Börje Johansson Hultabygdens Kretsloppsförening Landsbygdsriksdag 2016 Rapport från Helén o Börje Johansson Hultabygdens Kretsloppsförening Årets riksdag hölls på Gottland 27 29 Maj Fredag 27 maj Temaresor till goda exempel på lokal utveckling runt

Läs mer

Tyskland med husbil 2013

Tyskland med husbil 2013 Tyskland med husbil 2013 Ja då bar det iväg söndagen den 14/7 första etappen var till Heiligenhafen, där har vi varit ett antal gånger när vi åker till Tyskland på semester. Nytt för i år är att det har

Läs mer

Akvarellkurs på Golden Club Cabanas, Portugal 2015. Landskapsmåleri i akvarell

Akvarellkurs på Golden Club Cabanas, Portugal 2015. Landskapsmåleri i akvarell Akvarellkurs på Golden Club Cabanas, Portugal 2015 Landskapsmåleri i akvarell Kursen utgår från det klassiska landskapsmåleriet och går mot det mer förenklade och abstrakta gestaltandet av landskapet och

Läs mer

Sagt och skrivet om boken Glutenfritt gott och enkelt

Sagt och skrivet om boken Glutenfritt gott och enkelt Sagt och skrivet om boken Glutenfritt gott och enkelt 1000 varma tack för den informativa, kunskapsfyllda, lättillgängliga boken Glutenfritt gott och enkelt! Alla lättbakade, goda och säkra recept kommer

Läs mer

Brf Ljugarn BRF LJUGARN / INFORMATION BRF LJUGARN / SITUATIONSPLAN HAVET, 100 M POOL VÄLKOMMEN TILL LJUVLIGA LJUGARN PARKERING Gotland är speciellt. Denna Sveriges största ö ger besökaren en härligt

Läs mer

Välkommen till Ninas konditori i Mörrum!

Välkommen till Ninas konditori i Mörrum! Ninas konditori Välkommen till Ninas konditori i Mörrum! På Ninas konditori möts du av ett glatt gäng som trivs och kompletterar varandra väl. Tillsammans levererar vi ett brett utbud av matbröd, vetebröd,

Läs mer

Välkommen till Gotland - möjligheternas ö!

Välkommen till Gotland - möjligheternas ö! Välkommen till Gotland - möjligheternas ö! Information om landsbygdsutvecklingsresan till Gotland 8-12 Arrangör LRFs kommungrupp i Ljusdal och Länsstyrelsen Gävleborg Vi kommer att uppleva Gotland när

Läs mer

KONFERENSRESA BERGAMO

KONFERENSRESA BERGAMO KONFERENSRESA BERGAMO UPPLEV VACKRA BERGAMO Den italienska staden Bergamo är en vacker stad belägen i utkanten av Alperna. Staden ligger i regionen Lombardien i norra Italien. Denna vackra stad är delad

Läs mer

Stadslifv in real life!

Stadslifv in real life! Stadslifv in real life! Hej! Du kommer nu att gå en stadsrundvandring på egen hand. Har du karta, penna, klisterprickar och instruktionsblad och någon sorts kamera så är det bara att sätta igång. Startplats

Läs mer

Resebrev från Gran Canaria o Teneriffa och med besök av Astrid o Cato samt Ninni o Roy. Före det så hann vi med en båtupptagning på land

Resebrev från Gran Canaria o Teneriffa och med besök av Astrid o Cato samt Ninni o Roy. Före det så hann vi med en båtupptagning på land Resebrev från Gran Canaria o Teneriffa och med besök av Astrid o Cato samt Ninni o Roy. Före det så hann vi med en båtupptagning på land Under denna period började med att PEGASUS skulle upp på land (den

Läs mer

Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl

Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl Jag studerar Samhällsbyggnad med inriktning anläggningsprojektering. Efter att ha velat lite för mycket över utbytesstudier såg jag äntligen

Läs mer

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta Reserapport efter utbytesstudier - Sara-Li LÄK T 8 - Liverpool 1. Vilket program läser du på? Läkarprogrammet 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? University of Liverpool, Storbritannien,

Läs mer

TEXT ULRIKA LINDGREN FOTO MIKAEL DAMKIER. KÖKET ÄR HEMMETS HJÄRTA. Familjen gillar att laga mat och önskade en rejäl köksö att samlas kring.

TEXT ULRIKA LINDGREN FOTO MIKAEL DAMKIER. KÖKET ÄR HEMMETS HJÄRTA. Familjen gillar att laga mat och önskade en rejäl köksö att samlas kring. Magi MAGI VID SJÖN HEMMA HOS vid sjön Mathias och Christina hade länge drömt om att bygga ett riktigt magiskt hus, med alla de där detaljerna och funktionerna som de längtat efter. Och de visste redan

Läs mer

Gijon La Coruna - Porto 2009-08-01 2009-09-01

Gijon La Coruna - Porto 2009-08-01 2009-09-01 Gijon La Coruna - Porto 2009-08-01 2009-09-01 När vi lägger till i Gijon hör vi ett himla oväsen ifrån staden. Självklart är det ca 15 säckpipeblåsare som håller på att stämma sin instrument. Det roliga

Läs mer

Djuprämmen uppfyller alla de idylliska förväntningar man kan ha på en anläggning och är en underbar plats att få njuta av den svenska naturen.

Djuprämmen uppfyller alla de idylliska förväntningar man kan ha på en anläggning och är en underbar plats att få njuta av den svenska naturen. DJUPRÄMMEN Med utsikten över vattnet och den orörda naturen som böljar på andra sidan sjön kommer ett lugn som är svårt att hitta i storstadens rus och möjligheter till lek och avslappning är oändliga

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

www.visitestonia.com

www.visitestonia.com www.visitestonia.com RESAN BÖRJAR Gadgetville är en liten by vid en stillsam plats nära havet. Nästan alla invånarna i byn älskar uppfinningar och att uppfinna saker. Lektionerna i naturvetenskap på skolan

Läs mer

ÄVENTYRSVANDRING 2014. Vandring 11/2014: 8-12 juni. Bornholm. 8 deltagare. 80 km.

ÄVENTYRSVANDRING 2014. Vandring 11/2014: 8-12 juni. Bornholm. 8 deltagare. 80 km. Åtta förväntansfulla äventyrsvandrare möttes vid färjan i Ystad för färd över Östersjön till Bornholms Rønne. Vi checkade in på Det lille hotell i centrum. Där fanns det ett stort hjärta. Vi var välkomna

Läs mer

Costa Brava, Roses Llançà, 5 nätter 1(5) Vandra i Spanien. Costa Brava, 5 nätter Roses Llançà, 4 vandringsdagar

Costa Brava, Roses Llançà, 5 nätter 1(5) Vandra i Spanien. Costa Brava, 5 nätter Roses Llançà, 4 vandringsdagar Costa Brava, Roses Llançà, 5 nätter 1(5) Vandra i Spanien Costa Brava, 5 nätter Roses Llançà, 4 vandringsdagar Costa Brava bjuder på variationsrik vandring både längs kusten och lite längre inåt land.

Läs mer

Hyr segelbåt i Neapelbukten och ta familjen med på segelsemester

Hyr segelbåt i Neapelbukten och ta familjen med på segelsemester Neapelbukten Hyr segelbåt i Neapelbukten och ta familjen med på segelsemester En seglingssemester i Neapelbukten tenderar att fokusera på Amalfikusten och de vackra öarna i den pittoreska napolitanska

Läs mer

ÄVENTYRSVANDRING 2014. Vandring 12/2014: 15 augusti. Från Mops till Skata. 31 deltagare. 15 km.

ÄVENTYRSVANDRING 2014. Vandring 12/2014: 15 augusti. Från Mops till Skata. 31 deltagare. 15 km. Årets långa sommarvandring med gästvandrare av båda könen gick från Simremarken till Skateholm. Vi började med att parkera de 8 bilarna vid Skateholms camping, hållplats Cedervägen. Vi var i väldigt god

Läs mer

Ditt livs bästa kvällar har du framför dig

Ditt livs bästa kvällar har du framför dig Loving The View Ditt livs bästa kvällar har du framför dig 2 t h e v i e w Lyxen att vakna till sjöutsikt Slå upp ögonen. En ny dag gryr. Ta kaffekoppen och kliv ut på terrassen. Stryk handen över räcket.

Läs mer

Sinnenas stig GNESTA

Sinnenas stig GNESTA Sinnenas stig GNESTA Välkommen till denna promenad där du ska få en sinnesupplevelse samtidigt som du får en härlig vandring i Gnestas vackra miljö. Fokus är på DIG och dina sinnen, tanken är att du ska

Läs mer

Hørby Færgekro ligger vackert vid vattnet omgiven av underbar natur.

Hørby Færgekro ligger vackert vid vattnet omgiven av underbar natur. Hotel Hørby Færgekro Hørby Færgekro ligger vackert vid vattnet omgiven av underbar natur. Hotellet erbjuder Hotel Hørby Færgekro erbjuder ett krouppehåll i vacker natur. Kroens restaurang serverar klassiska

Läs mer

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen Resedagbok Studieresa Limousin- och Blondeföreningen - onsdag 24 juli 2013 07:59 Äntligen på väg! Några hade hoppat på redan i Varberg och resten hoppade på på Erikslund utanför Ängelholm. Totalt är 26

Läs mer

BILAGA 6: Samtliga citat fråga 18

BILAGA 6: Samtliga citat fråga 18 BILAGA 6: Samtliga citat fråga 18 Samtliga citat på frågan Vad i Sunne vill du rekommendera till andra? Antal Fryksdalsdansen 26 Vattenlandet 25 Mårbacka 19 Allt 18 Berättarladan 17 Västanå teater 15 Camping

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Ordförande har ordet. Vi ses. Gunilla

Ordförande har ordet. Vi ses. Gunilla Ordförande har ordet Först vill jag tacka er för förtroendet att få fortsätta vara ordförande för detta trevliga byalag ett år till. Jag vill också tacka Ingvar Bagare Andersson för de trevliga byavandringar

Läs mer

KONFERENSRESA BERGAMO

KONFERENSRESA BERGAMO KONFERENSRESA BERGAMO UPPLEV VACKRA BERGAMO Den italienska staden Bergamo är en vacker stad belägen i utkanten av Alperna. Staden ligger i regionen Lombardien i norra Italien. Denna vackra stad är delad

Läs mer

Hotel Strandly Skagen

Hotel Strandly Skagen Hotel Strandly Skagen Hotellet erbjuder Hotel Strandly Skagen har en trevlig "Skagenatmosfär" med traditioner och fantasktisk service på ett familjärt och rart sätt. Både hotellet och restaurangen är nyrenoverade

Läs mer

Välkommen till Sjonhem kyrka

Välkommen till Sjonhem kyrka SJONHEM KYRKA Välkommen till Sjonhem kyrka Gotlands över nittio medeltida stenkyrkor byggdes ursprungligen i romansk stil. Det som är typiskt för den romanska stilen är att dörrar, fönster och valv har

Läs mer

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa?

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa? 1 Ett meddelande Lyssna på meddelandet. Sätt kryss för rätt svar. Du får lyssna två gånger. Hej Peter! Jag är lite försenad. Jag hinner inte komma till klockan sex. Jag måste köra mamma till ögonläkaren.

Läs mer

SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012

SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012 SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012 Vi är åtta personer, varav två är ledare, Mats och Heléne. Inför paddlingen har vi önskningar att vädret ska tillåta oss besök på Håkansskär och Torskär

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo!

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! Det började för många år sedan när jag och min fd fru, mina föräldrar och min farmor åkte till Oppdal i Norge. Vi skulle besöka farmors syster mm. Farmor

Läs mer

138 svarande - av estimerade 5.000-15.000 besökande

138 svarande - av estimerade 5.000-15.000 besökande Blanketter för publikundersökning fanns att hämta på Bella Gästis och att ladda ned från hemsidan. 138 svarande - av estimerade 5.000-15.000 besökande (under perioden 9 juli 30 september hämtades ca. 4600

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR This is a document containing all the grammar exercises and answers from the website www.svenska.digital ADJEKTIV ÖVNINGAR: Alla mina (fin) saker Jag har många

Läs mer

Rundresa Tanzania. Dag 1 Avfärd Vi stiger ombord på planet som tar oss till Kilimanjaro Airport utanför Arusha i Tanzania.

Rundresa Tanzania. Dag 1 Avfärd Vi stiger ombord på planet som tar oss till Kilimanjaro Airport utanför Arusha i Tanzania. Rundresa Tanzania Njut av safari i några av världens bästa nationalparker, bl.a. Ngorongorokratern, Serengeti, (där du har mycket god chans att få se The Big Five ) och elefantparken Tarangire. Fortsätt

Läs mer

9. Hur upplevde du kontakten med Häst & Sport Resor?: mycket bra Kommentar om kontakten med Häst & Sport Resor: -Enkelt. Har åkt med er förut.

9. Hur upplevde du kontakten med Häst & Sport Resor?: mycket bra Kommentar om kontakten med Häst & Sport Resor: -Enkelt. Har åkt med er förut. Namn: Frida Westerberg Resa: Westernparadis på Gotland Datum: 2013-09-12-15 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: -Direktkontakt, fika, träffa de andra deltagarna å få

Läs mer

Norra Åland 2011 (9-16 juli)

Norra Åland 2011 (9-16 juli) Norra Åland 2011 (9-16 juli) Nio förväntansfulla deltagare startade den 9 juli med Ålandsfärjan mot Mariehamn. Efter ytterligare några småfärjor på Åland, hade vi kommit så långt norrut som vi kunde ta

Läs mer

Efter båtens avgång väntade oss en buffé med så mycket gott att äta. Efter kvällens underhållning väntade så hytterna på oss för nattvila

Efter båtens avgång väntade oss en buffé med så mycket gott att äta. Efter kvällens underhållning väntade så hytterna på oss för nattvila Reseberättelse från Riga resan 11 13 sept. 2013 Onsdagen den 11 september kl. 13.00 möttes 17 st. förväntansfulla flygplatsseniorer Arlanda/Bromma i Tallink/Silja s frihamns terminal för att med båten

Läs mer

Cykelhelg i Rättvik! 4-6 September 2015

Cykelhelg i Rättvik! 4-6 September 2015 Cykelhelg i Rättvik! 4-6 September 2015 UPPTÄCK RÄTTVIK FRÅN SADELN Att följa med på en guidad utflykt ger mervärde till din cykelupplevelse oavsett om du aldrig besökt Rättvik eller känner till omgivningen

Läs mer

Hyr segelbåt vid Sicilien och de Lipariska Öarna

Hyr segelbåt vid Sicilien och de Lipariska Öarna Sicilien & de Eoliska öarna Hyr segelbåt vid Sicilien och de Lipariska Öarna År 2000 blev de Lipariska öarna, som ligger strax ovanför Sicilien i södra utkanten av Tyrrenska havet, utvald till att inkluderas

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

Dagbok. från. resan till Brno 2008

Dagbok. från. resan till Brno 2008 Dagbok från resan till Brno 2008 Vi som åkte var: Johanna Engström Nora Ericsson Olga Fürst Värild Linnéa Gahm Charlie Hillbom Linda Holmström Sofie Holmström Angelica Härnlöv Johanna Larsson Prinz Felicia

Läs mer

Akvarellkurs på Golden Club Cabanas i södra Portugal. Landskapsmåleri i akvarell

Akvarellkurs på Golden Club Cabanas i södra Portugal. Landskapsmåleri i akvarell Akvarellkurs på Golden Club Cabanas i södra Portugal Landskapsmåleri i akvarell Kurserna utgår från det klassiska landskapsmåleriet och går mot det mer förenklade och abstrakta gestaltandet av landskapet

Läs mer

Resor. Två vandrare på västra sidan av fjället Blahnukur

Resor. Två vandrare på västra sidan av fjället Blahnukur Resor Två vandrare på västra sidan av fjället Blahnukur [ISLAND : LANDMANNALAUGAR] Vandring i ett sagolikt landskap Den isländska naturen är så dramatisk och vacker att den nästan känns overklig. Landmannalaugar,

Läs mer

Sagan om Karin och skräpet i havet

Sagan om Karin och skräpet i havet Sagan om Karin och skräpet i havet Läs berättelsen för barnen och uppmuntra barnen att fundera och berätta vad de vet eller undrar över. Karin och hennes pappa har åkt till stranden en vacker sommardag.

Läs mer

Boende i Västergarn. En bygd med historiens vingslag bakom sig och framtiden för sig

Boende i Västergarn. En bygd med historiens vingslag bakom sig och framtiden för sig Boende i Västergarn En bygd med historiens vingslag bakom sig och framtiden för sig Västergarn då Västergarn ligger ca 25 km söder om Visby Bygden är rik på historia och fina naturområden. Paviken Norr

Läs mer

Borgsjö Hembygdsgård och kyrka

Borgsjö Hembygdsgård och kyrka Borgsjö Hembygdsgård och kyrka Gästundersökning 2008 Mitt Sverige Turism 2008 1 Innehåll Metod 3 Hembygdsgården fångar upp genomfartsresenärer 3 Samtliga turister 3 Varifrån kom besökarna? 4 Tidigare besök

Läs mer

Innehåll. Flerdagarsäventyr

Innehåll. Flerdagarsäventyr Innehåll Endagspass 30-40 km Hälleforsnäs-Bälgviken, km Mörkö-Trosa, km Mölnbo-Gnesta, 33 km Hälleforsnäs-Malmköping, 33 km Björkhagen-Handen, 38 km 74 76 78 80 84 88 1000 kilometer löpäventyr Introduktion

Läs mer

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård Unikt boende Hyresrätter i Västerviks skärgård Bo i hyresrätt året runt på Hasselö! För dig som vill stanna kvar i skärgården även när sommaren är slut kan detta bli verklighet. Genom ett unikt projekt

Läs mer

KICK-OFF MED SURFING I BIARRITZ

KICK-OFF MED SURFING I BIARRITZ KICK-OFF MED SURFING I BIARRITZ KICK-OFF MED SURFING I BIARRITZ KICK-OFF MEET MED & VÅGSURFING GREET BIARRITZ, SYDVÄSTRA DAG 1 FRANKRIKE På En flygplatsen udda inspirerande välkomnar vi upplevelse. er

Läs mer

Längtan. Många längtar också efter intäkterna som kommer från uthyrningen av enheterna när vi själva inte är där. Det sätter guldkant på tillvaron.

Längtan. Många längtar också efter intäkterna som kommer från uthyrningen av enheterna när vi själva inte är där. Det sätter guldkant på tillvaron. Längtan. Förmodligen är det en av våra absolut starkaste drivkrafter. Längtan efter den kommande årstiden våren, sommaren, hösten och vintern. Längtan efter att komma bort från vardagen. Längtan efter

Läs mer

Fjordguiden. Din guide till åtta downwindturer på Kungsbackafjorden. version 2.0 juni 2014 Emma Levemyr www.emmalevemyr.se

Fjordguiden. Din guide till åtta downwindturer på Kungsbackafjorden. version 2.0 juni 2014 Emma Levemyr www.emmalevemyr.se Fjordguiden Din guide till åtta downwindturer på Kungsbackafjorden version 2.0 juni 2014 Emma Levemyr www.emmalevemyr.se Beskrivning av iläggs- och upptagsplatserna Daggudden Detta är bryggan längst in

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA RESA MALTA VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA Den vackra östaten Malta ligger i mellersta Medelhavet, mellan Libyen i söder och Italien i norr. Malta är Europas sydligaste stat och har drygt 400 000 invånare.

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Välkommen ut i naturen

Välkommen ut i naturen Välkommen ut i naturen Tätt intill Örebro ligger två fina naturreservat, Oset och Rynningeviken. Här finns också Naturens hus som är öppet för alla naturälskare. När kommer du? Ett gott råd, börja vid

Läs mer

Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten

Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten Club Eriks noga utvalda upplevelser Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten Höga kusten är ett unikt kustområde i Ångermanland som sedan istiden haft en landhöjning på 800 meter, vilket är världsunikt,

Läs mer

Medborgardialog Rådhustorget

Medborgardialog Rådhustorget Medborgardialog Rådhustorget Dialogen har genomförts i form av en webenkät och en synpunktskarta. Totalt har det kommit 106 svar. Sammanställning av enkätsvar Enkäten har funnits tillgänglig på Umeå kommuns

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 MÅNDAG 15/9 Vi träffades tidigt på morgonen, för att ta tåget till Kastrup. Därifrån flög vi till Budapest, sen vidare till Sarajevo. Kärt återseende med regn. Vi tog taxi till

Läs mer

28 ALLT OM VILLOR & HUS

28 ALLT OM VILLOR & HUS Drömhuset på HEMMA hos Svantes och Ewas vackra hus är ritat och uppfört av Sävsjö Trähus, med Tony Sundberg som arkitekt och med Andreas Sjöholm som projektledare. Framsidan är inbjudande, med en rejäl

Läs mer

Programförslag. Gruppresa för 10 personer till Palma de Mallorca

Programförslag. Gruppresa för 10 personer till Palma de Mallorca Programförslag Gruppresa för 10 personer till Palma de Mallorca 2013 En vacker och sofistikerad pärla Palma De Mallorca Vackra Palma de Mallorca har under årtionden varit ett mycket populärt resmål. Som

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

Stockholm, vårt mål.

Stockholm, vårt mål. 2013-07-13 Stockholm, vårt mål. Vi har varit för första gången med egen båt i vår huvudstad, en fin upplevelse att komma via södertörn och Dalarö in genom det vackra Stäket och Skurusundet ända in till

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Mor gifter sig - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

Karlshöjdbrons Historia

Karlshöjdbrons Historia Karlshöjdbrons Historia Förlösa Hembygdsförening Kjell Juneberg har gjort denna sammanställning 2015, över byggnationen av bro och väg vid Karlshöjd åren 1942 1944 År 1940 påbörjades två stora torrläggningsföretag

Läs mer

PRO Husie till Bourgogne 23-31 maj 2015

PRO Husie till Bourgogne 23-31 maj 2015 PRO Husie till Bourgogne 23-31 maj 2015 Bourgogne namnet känner man igen och förknippar med vin. Och, naturligtvis finns här mycket och gott av den varan. Men, Bourgogne är inte bara vin! Här finns fantastiska

Läs mer

Rapport från besök i Rameshwari school, Khamare 14-16 oktober 2011

Rapport från besök i Rameshwari school, Khamare 14-16 oktober 2011 Rapport från besök i Rameshwari school, Khamare 14-16 oktober 2011 Jag, Jenny Adhikari, min man MadhuSudan, samt vår halvåriga dotter Agnes i sällskap med två svenska kvinnor vid namn Isabella och Veronique,

Läs mer

Besöksguide södra Gotland

Besöksguide södra Gotland Välkommen till södra Gotland! Södra Gotland, eller Sudret som gotlänningarna själva säger, är den lummigaste och frodigaste delen av ön. Naturlandskapet är varierat med både barr- och lövträd, jordbruksmark

Läs mer