2. Skvalpvik Inte lika lyxig sandstrand som Austre men mycket mindre folk. Hit åker vi ofta när vi vill vara lite mer för oss själva.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2. Skvalpvik Inte lika lyxig sandstrand som Austre men mycket mindre folk. Hit åker vi ofta när vi vill vara lite mer för oss själva."

Transkript

1 Tips Sudret är fint. Vi har ställt ihop massor av tips för att göra det enklare att välja för dem som vill upptäcka lite av Sudret, inte minst de som stannar några dagar extra. Allt är markerat på kartorna på de allra sista sidorna. Inom varje kategori har vi gjort en fallande prioritering som bara utgår från vad vi själva tycker är bäst (1), mycket bra (2), bra (3), och så vidare. Linnés resa på Storsudrets spets år Den som letar noga hittar Sibbjens som ännu inte var skiftat och därför fortfarande låg i klungan av gårdar i Norrbyn där Bottarve mfl ligger idag. Läs om resan här: Vägen ner De som kör i egen bil från Visby tycker vi ska välja kustvägen, väg 140, söderut mot Storsudret och Vamlingbo. Den är mycket vackrare och bara cirka 5-10 minuter längre än den väg bussen tar genom centrala Gotland. Totalt tar resan till Burgsvik drygt en timme. De som tar bussen (till Burgsvik) bör titta noggrant i busstidtabellen på Linjerna 10, 11 och 12 går mellan Visby och Burgsvik. Observera att det inte är alla bussar som går från hamnterminalen. Vissa går från busstationen som ligger öster om ringmuren. Resan tar cirka en och en halv timme.

2 Bada Det härliga med Storsudret är att det är så smalt att man kan välja badsida efter hur vinden blåser. När det har blåst några dagar från öster är det mycket varmare badvatten där än på västra sidan och tvärtom. Det kan ligga släke på sandstränderna. Det är helt ofarlig gammal tång och sjögräs som spolas iland, blir brunlila och luktar lite. Amelie med familj tycker att det doftar härligt Gotland. Clara börjar så smått tycka det också. Men många nykomlingar rynkar på näsan. Helt ofarligt är det i alla fall! Förr i världen användes det ibland på åkrarna. 1. Austre Jättelång sandstrand som går över i Holmhällar strand i norr. Härligt bad om det blåser från öster. Inte lika långgrunt som på många andra stränder. Kallt om det har blåst från väst några dagar. Sällan släke. Risk för lite trängsel. Vackra lilla ön Heligholmen utanför. Om det är vääääldigt lågt vattenstånd kan man vada ut dit. Men varning, det är mycket strömt mellan ön och land, och det har skett flera allvarliga olyckor där genom åren. 2. Skvalpvik Inte lika lyxig sandstrand som Austre men mycket mindre folk. Hit åker vi ofta när vi vill vara lite mer för oss själva. 3. Nedanför husrygg och Hoburgen Klippbad för den som vill komma i snabbt. Bra om det blåser från väster. Men djupet gör det lite kallare än på sandstränderna. Sandstrand finns lite längre norrut vid Kettelvik. 4. Faludden Mindre men fin sandstrand på mycket vackra Faludden. Långgrunt men därmed också varmare i vattnet än på många andra ställen. 5. Vändburg Sandstrand norr om det gamla fiskeläget Vändburg där Amelies föräldrar har en liten segelbåt. Bra strand när det blåser från sydost. Natur och promenader 1. Husrygg, Hoburgen och rivet Gotlands sydvästra spets. Ta av in på Vacker kustväg (jo det står så på skylten) från förlängningen av väg 142 när du kommer norrifrån. Längs med hela kusten och husrygg, ner mot och förbi Hoburgen till Rivet är naturen fantastiskt vacker, karg och vindbiten. Efter ett antal år med EU-pengar har hela området röjts ut och återställts till sitt ursprungliga utseende. a) Husrygg är en gammal förkastningsbrant som sträcker längsmed hela kusten. Fantastisk utsikt från toppen och härliga kalk- och sandstensstränder nere vid vattnet. Under många hundra år bröt Suderborna sandstenen som användes i dopfuntar och till slipstenar. Vid husrygg finns mängder av exempel på gamla sandstensbrott och till och med ett litet stenbrottsmuseum.

3 b) Hoburgen Häftigt, brant klipparti som består av klintar av revkalksten. Ett klassist måste. Här finns grottor och raukar som har påverkats av både Ancylussjön och Littorinahavet. En av raukarna kallas Hoburgsgubben därför att den i en viss vinkel ser ut som en gammal gubbe. Om honom finns det många gamla gotländska sägner. Vacker utsikt över havet och särskilt häftigt att gå upp på toppen när det blåser ordentligt. c) Rivet Havsdoftande, karg och vacker natur. Öppet landskap, lite vindpinat men ändå frodigt. Klapperstensstränder. Utanför udden sträcker sig ett rev (rivet) mycket långt ut i havet. Där har många skepp gått på grund. På Bottarvegården kan man till och med se särskilda gripklor som använts för att hämta upp kol ur havet när fartygen förliste. 2. Barshage udd En del av det stora Sundrealvaret. Steniga strandvallar vid havet och lundar med små knotiga träd i backarna. Provence möter den karga Gotlandsnaturen. Hit går vi ofta för underbart vackra promenader, utan en människa i sikte. 3. Faludden Stor, nästan trädlös udde med vackra gamla gotlandsgårdar. Mycket fågelrik. Naturen här är för många sinnebilden av det gotländska landskapet. 4. Holmhällar raukfält Strax norr om Austre strand ligger detta raukfält. Hit åker vi och solbadar i skydd av raukarna när det blåser riktigt mycket. Här går också den stora draktävlingen av stapeln varje år där deltagarna tillverkar och flyger sina egna drakar. Amelies bror och brorson är alltid med. 5. Stora och lilla Karlsö En häftig naturupplevelse, väl värt ett besök för den som stannar ett tag på Gotland. Stora och Lilla Karlsö är två nästan orörda kalkstensöar med rikt djurliv, mitt i havet. Stora Karlsö nås med båt från Klintehamn. Lilla Karlsö sköts av Naturskyddsföreningen och nås med båt från Djupvik. Gör en dagsutflykt eller stanna över natten på vandrarhemmet på Stora Karlsö. Observera att båtplatserna måste bokas: Stora Karlsö: Lilla Karlsö:

4 Kultur 1. Bottarve Museigård Bottarvegården i Norrbyn är ett bevarat exempel på hur gårdarna såg ut på Sudret under och 1800-talen (en del av köket är ännu äldre). Vackert hus med bevarad inredning från 1800-talet. Ligger Clara, Amelie och familj varmt om hjärtat. Här spelas det teater och hålls föredrag i ladan om somrarna, bakas gotlandslimpa i stenugnen och agas tak med jämna mellanrum. Vänner och släkt är inblandade på alla möjliga sätt. Här dricker vi också kaffe och äter bullar på gården. 2. Vamlingbo kyrka Bygd på 1200-talet. Stora, häftiga väggmålningar (kolla in djävlarna!) från 1200-talet och spännande gravstenar i kyrkan. Det ursprungliga kyrktornet sägs ha varit ett av Gotlands högsta. Men år 1817 slog blixten ner i tornet och det byggdes aldrig upp igen. Predikstol från 1600-talet och altarskåp från 1300-talet. 3. Fide kyrka Vacker liten kyrka med häftig placering på strandheden, nära havet. Kyrkogården har behållit sin öppna medeltida karaktär med tre små trappgavelsportarna. Inne i kyrkan kan man hitta gamla ristade målningar i putsen på väggarna. Här finss också en hexametervers på latin, "Gårdarna är brända, jämrande stupar folket slaget med svärd". Det handlar om Valdemar Atterdags härjningståg. Inskriften är den enda historiska urkund som, utom sägner, vittnar om att danskarna härjade också på den sydgutniska landsbygden. 4. Vamlingbo prästgård För några år sedan hotades prästgården från 1700-talet av försäljning. Men bygden gick ihop och räddade gården som nu har gjorts om till en plats för kultur och natur. I huvudbyggnaden finns Museum Lars Jonsson (känd fågelmålare som bor i närheten). I flygeln finns ett café. Ladan huserar Naturum, en rolig, modern utställning om Gotlands natur. Prästgårdsträdgården är tänkt att vara ett slags mini- Rosendahl. 5. Kattlunds museigård I Grötlingbo. Den jättelika ladan och delar av boningshuset är från medeltiden. Gården visar hur livet på en gotländsk medeltida gård kunde se ut. 6. Petesgården Petesgården från 1790 köptes 1820 av apotekare Ada Block. Hon började tidigt samla gamla saker och vårda husen för att bevara bygdens kulturhistoria. Till hjälp hade hon Maja Göthberg som guidade gården ända till för några år sedan. Interiörerna speglar livet på och 1800-talets Gotland. 7. Öja kyrka Öjamadonnan hittades på vinden och finns nu i Gotlands Fornsal i Visby.

5 Uppleva och köpa med sig hem Närmaste bankomat ligger i Hemse men det går att ta ut 500kr på ICA Hoburgshallen. 1. Burgsviks bio Ligger i vad som från början var ett stall, från 1700-talet. Biografen startade på 50-talet som soldatunderhållning. Inredningen är i originalskick och direkt till höger efter entrén hänger den gamla godisautomaten kvar. En ny film varje kväll. Paus mitt i filmen då alla går ut och tar en kaffe och recenserar filmen tillsammans. Hit går vi så ofta vi kan. 2. Vamlingbolaget En av formgivarna av 70-talsklassikern Mah Jong (Kristina Torsson som också är Amelies släkting) driver Vamlingbolaget vid Vamlingbo gamla mejeri. Kultiga mönster. Fantastiska barnkläder! 3. Fide fajans Ingela Karlsson gör jättefina bruksföremål i keramik som hon säljer i sitt växthus. Vi dricker själva te och kaffe ur hennes stora koppar varje dag. 4. Åsa Lindström Keramiker som bland annat gör supersnygga koppar med fototryck och guldkant som vi brukar snegla lystet efter. Men de är inte lika billiga som de är snygga... Åsa Lindström är gift med Santo som driver Hablingbo Crèperie på samma gård. 5. Antikt och slikt Antik- och prylbod i Bopparvekorset i Eksta. Här finns mängder av fina saker. Ägaren är särskilt bra på glas och porslin med många gamla fina designföremål. Eftersom han kan sina grejer vet han också vad de bör kosta. Men absolut billigare än i Stockholm. Här finns också möbler, lampor, böcker mm som är mer överkomliga. Viss risk att sortimentet är urplockat mot slutet av sommaren. Här har vi fyndat både vaser och fantastiska gamla notsamlingar från förra sekelskiftet 6. Heléns sakbod En gammal lada på huvudgatan i Hemse, fylld med allehanda ting som är till salu. Allt från soffor och 50-talsporslin till snusdosor och gamla gotländska fiskeverktyg. Här kan man göra fynd om man tar sig lite tid. Vi har hittat många saker där som vi släpat med oss till Stockholm. 7. Bertil Norrbys Järnaffär Här säljs allt man kan tänka sig av familjen Norrby. Hyr bl.a. ut cyklar. 8. Suderbaggen För den som vill köpa lammskinn, stickat och liknande.

6 Caféer och restauranger Restauranger har svårt att gå runt på Storsudret och läggs ofta ner kort efter att de storvulna planerna förverkligats. Det enda ställe som lever året om, till och med varenda dag på året, är Folkeryds i Burgsvik. Detta konditori/bageri/kvartersbutik utvecklades för många år sedan till att också bli en pizzeria. Här hänger the locals. Men det finns en del charmigare ställen som har öppet på sommaren: 1. Körsbärsgården På Körsbärsgården bodde fina gamla Signe Enström. Hon ägnade 50 år av sitt liv åt att skapa en fantastisk gammaldags trädgård. Hit kom författar- och konstnärsvänner som flyttat till Sudret under 50-talet. Redan 1947 startade hon ett café. Amelie minns särskilt alla Signes 17 katter och hennes goda örtté. Nu förvaltas Körsbärsgården arv, och inte minst trädgårdsodlingen, av Marita. Hon har också ett konstgalleri på gården där Harald Lyth ställer ut i augusti. Caféet har härliga bakverk och god mat. Det drivs av Maritas dotter Helga som också lagar maten till bröllopsmiddagen. 2. Bottarve kaffestuga Genuin gotländsk miljö vid museigården Bottarve. Liten kaffestuga med smörgåsar, bullar, kakor och helt vanligt kaffe. Inga krusiduller men väldigt charmigt. Eftersom Bottarve ligger nära Sibbjens tar vi ofta en bulle här på promenad genom ko- och lammhagarna (får heter lamm på gotländska och lamm heter lammunge). 3. Vamlingbo Prästgårdscafé Café i flygeln till prästgården vid Vamlingbo kyrka. Fint att sitta ute i trädgården. 4. Hemse konditori Genuint retro utan att göra minsta anspråk på att vara det. Här här tiden stått stilla sedan 60-talet. Goda, klassiska bakverk och hjärtlig stämning. Hit åker vi så fort vi måste till Hemse och beställer varsin slät kopp kaffe med ansjovissmörgås. Amelie smyger in en lyxmazarin också (fantastiska!) Den som ställer höga krav på modernitet eller mysgullighet göre sig icke besvär. Här är det äkta fik som gäller. Att bagare och övrig personal tar ledigt en månad mitt i sommaren visar att turisterna absolut inte är huvudmålgruppen. 5. Djupvik restaurang En bit norr om Vamlingbo i det gamla fiskeläget Djupvik, innanför Stora och Lilla Karlsö. Lyxig, minimalistisk restaurang med solnedgång rakt ner i havet. Börja med en kvällspromenad bland myllret av små rabbisar (vildkaniner). Ta ett kvällsdopp i havet eller i den snygga poolen och sitt ute och ät middag tills solen går ner. 6. Hablingbo Crèperie Crèperie en bit norr om Vamlingbo. Inspirerat av Crèperie Fyra Knop i Stockholm där Clara en tid jobbade som servitris. Rolig inredning i en gammal lada och goda crèpes. Räkna dock med lång väntetid...

7 Köpa mat och förnödenheter 1. Hamra bageri Litet bageri som bara är öppet på sommaren. Härliga bröd, bullar och kakor. Helt galet goda kardemummabullar! OBS, inte att förväxla med lite tacky och inte särskilt charmiga Hamra krog och krukmakeri. Bageriet ligger bakom krukmakeriet i en liten träbod. 2. Hemse fiskaffär Jättegod, nyfiskad fisk, naturell eller i alla möjliga tillagade varianter. Hit vallfärdar man för att köpa god fisk. 3. ICA Hoburgshallen Enda stället att köpa mat på söder om Hemse sedan fina lanthandeln Linds tvingades lägga ner. Också enda stället att ta ut pengar på i Burgsvik 500 kr/dag. 4. Folkeryds bageri När Hoburgshallen har stängt åker man till Folkeryds som har ett basutbud av livsmedel mm, även sent på kvällen. Dessutom förstås bröd, bullar och annat gott. Testa ugnstrull, en gotländsk specialitet stekt fläsk och lök inuti en brödbulle. Här görs också pizza. 5. Shellmacken i Burgsvik Glass och annat livsviktigt, som t.ex. apoteksvaror. I Visby Eftersom vi är Suderbönor åker vi nästan aldrig till stan, dvs Visby. Därför har vi inte så många heta tips. Men vi har i alla fall en känsla för vad vi gillar att göra när vi är där. 1. Off the beaten track Det roligaste i Visby är att förvirra sig in i smågränderna! Här finns hur många små fina hus och rosenträdgårdar som helst. Irra runt och upptäck! Häftigt också att gå längsmed muren, både på ut- och insidan. Titta på alla klosterruinerna som ligger inklämda bland husen. Och leta på husfasaderna efter tecken på att husen är riktigt medeltida (gamla valv etc). 2. Strandpromenaden Längsmed ringmuren, norrut från Almedalen. Solnedgång i öppen havshorisont. Fortsätt tills du tröttnar. Vackert! 3. Gotlands Fornsal Den som vill lära sig allt om silverskatter, brandskattning och förlista tyska flottor ska gå till Gotlands Fornsal. Fint museum med många unika föremål. 4. Bakfickan En av stans trevligaste restauranger. Liten och gemytlig fiskrestaurang på Stora torget med uteservering. 5. Vinäger Lite hottare café/restaurang där alla politiker och hangarounds dricker latte och äter sallader under Almedalsveckan. 6. Visby crèperie Litet strykjärnshus på Wallers plats med en skön balkong och crèpes.

8 Karta 1 Södra spetsen av Storsudret: Bada, Natur och Kultur Bada 1 Austre Kultur 1 Bottarve Museigård Bada 2 Skvalpvik Kultur 2 Vamlingbo kyrka Bada 3 Nedanför husrygg och Hoburgen Kultur 3 Fide kyrka Bada 4 Faludden Kultur 4 Vamlingbo prästgård Bada 5 Vändburg Kultur 5 Kattlunds (se karta 3) Kultur 6 Petesgården (se karta 3) Natur 1a Husrygg Kultur 7 Öja kyrka Natur 1b Hoburgen Natur 1c Rivet Natur 2 Barshage udd Natur 3 Faludden Natur 4 Holmhällar raukfält Natur 5 Stora och lilla Karlsö

9 Karta 2 Södra spetsen av Storsudret: Köpa, Äta och Mat Köpa/Uppleva1 Burgsviks bio Äta 1 Körsbärsgården Köpa 2 Vamlingbolaget Äta 2 Bottarve kaffestuga Köpa 3 Fide Fajans Äta 3 Vamlingbo prästgårdscafé Köpa 4 Åsa Lindström Äta 4 Hemse konditori (se karta 3) Köpa 5 Antikt och slikt (se karta 3) Äta 5 Djupvik restaurang (se karta 3) Köpa 6 Heléns sakbod (se karta 3) Äta 6 Hablingbo crèperie (se karta 3) Köpa 7 Bertil Norrbys järnaffär Köpa 8 Suderbaggen Mat 1 Hamra bageri Mat 2 Hemse fiskaffär (se karta 3) Mat 3 ICA Hoburgshallen Mat 4 Folkeryds bageri och pizza Mat 5 Shellmacken i Burgsvik

10 Karta 3 Södra Gotland: Natur, Kultur, Köpa, Äta och Mat Kultur 3 Öja kyrka Kultur 5 Kattlunds Kultur 6 Petesgården Natur 5 Stora och lilla karlsö Äta 4 Hemse konditori Äta 5 Djupvik restaurang Äta 6 Hablingbo Crèperie Mat 2 Hemse fiskaffär Köpa 3 Fide Fajans Köpa 4 Åsa Lindström Köpa 5 Antikt och slikt Köpa 6 Heléns sakbod

Besöksguide södra Gotland

Besöksguide södra Gotland Välkommen till södra Gotland! Södra Gotland, eller Sudret som gotlänningarna själva säger, är den lummigaste och frodigaste delen av ön. Naturlandskapet är varierat med både barr- och lövträd, jordbruksmark

Läs mer

Sveas rundtur på Storgatan.

Sveas rundtur på Storgatan. Sveas rundtur på Storgatan. Svea hade alltid älskat hösten, även som en liten flicka. Nu var hon åttio år och på äldre dagar tycktes kärleken för hösten endast växa. Årstiden passade henne bra för det

Läs mer

WILD KIDS - Söderåsen - ett paradis för den äventyrslystna familjen!

WILD KIDS - Söderåsen - ett paradis för den äventyrslystna familjen! WILD KIDS - Söderåsen - ett paradis för den äventyrslystna familjen! Svensk natur och kultur i underbar blandning! Söderåsen är en underbar plats för äventyr. Runt och på åsen finns många spännande platser

Läs mer

W b e btidning btidning

W b e btidning btidning 1 Webbtidningen juni 2015 K O M V U X M A L M Ö S Ö D E R V Ä R N W W W. M A L M O. S E / K O M V U X S O D E R V A R N A N S V A R I G U T G I V A R E : A N D E R S F R E D R I K S O N R E D A K T Ö R

Läs mer

Resan till Topolcianky. Foto: Victoria och Per Solås, Kjell Jormfeldt

Resan till Topolcianky. Foto: Victoria och Per Solås, Kjell Jormfeldt Resan till Topolcianky Text: Victoria Solås Foto: Victoria och Per Solås, Kjell Jormfeldt I juni 2008 reste Per Solås, Åse Skjäret och deras dotter Victoria tillsammans med Kjell Jormfeldt till ISG:s årsmöte

Läs mer

En liten sväng genom Baltikum.

En liten sväng genom Baltikum. En liten sväng genom Baltikum. I vintras någon gång började jag fundera över vart årets semesterutflykt skulle gå. Det skulle vara nåt intressant, annorlunda och gärna lättåtkomligt, valet föll efter visst

Läs mer

Innehåll. Inledning... Stockholm... 5. Köpenhamn... 35. Historia... 35 Area, invånare, miljö... 35 Staden... 36 Kommunikationer... 37. Shopping...

Innehåll. Inledning... Stockholm... 5. Köpenhamn... 35. Historia... 35 Area, invånare, miljö... 35 Staden... 36 Kommunikationer... 37. Shopping... A Innehåll Inledning... 3 Stockholm... 5 Historia... 5 Area, invånare, miljö... 8 Staden... 8 Kommunikationer... 13 Mat... 13 Shopping... 14 Gamla stan... 20 Sergel... 23 Gröna Lund... 23 Stadshuset...

Läs mer

Rivstart B1+B2. Lärarhandledning. Hörförståelsetexter. Kapitel 1

Rivstart B1+B2. Lärarhandledning. Hörförståelsetexter. Kapitel 1 Rivstart B1+B2 Lärarhandledning Hörförståelsetexter Kapitel 1 5 A 1 Jag brukar träna tre gånger i veckan. Om det regnar eller snöar tänker jag ofta. Usch, jag vill inte Men sedan när jag har tagit på mig

Läs mer

Tänk om hon berättat. Tänk om hon berättat vad som fanns i henne.

Tänk om hon berättat. Tänk om hon berättat vad som fanns i henne. 8. Jag faller på knä vid hennes bädd. Jag säger: Älskade Gaby, snart är det bra igen. Snart får du komma hem. Min älskling, hur kunde jag göra så här? Men snart blir det bra igen, du ska få se. Då ska

Läs mer

Framstegstest 1 Kapitel 1 3

Framstegstest 1 Kapitel 1 3 Framstegstest 1 Kapitel 1 3 Namn: 1 Adjektiv och adverb Skriv orden under raden i rätt form. 1 Det var så att träffa alla kusiner igen! rolig 2 Tycker du att broccoli är? god 3 Marias söner är. ovanlig

Läs mer

FARM: FRÅN SOLENERGI TILL VETERANBILAR

FARM: FRÅN SOLENERGI TILL VETERANBILAR NYTÄNK PERSONLIGHET ISTÄLLET FÖR BETYG VID REKRYTERINGEN otlands MAGASINET DUBBEL- LIV DISTANSJOBB PÅ SPOTIFY OCH GÅRDSLIV PÅ LANDET HÅLL DRÖMMEN VID LIV # 1 2014 Gotlandsmagasinet ges ut av Inflyttarbyrån,

Läs mer

Din guide till sjuttioen be söks mål i Ät ra da len

Din guide till sjuttioen be söks mål i Ät ra da len Din guide till sjuttioen be söks mål i Ät ra da len 2006 Välkommen till Ekomuseum nedre Ätradalen Ån-Naturen-Människorna-Kulturen Vi vill visa dig Ätradalen Ekomuseum nedre Ätradalen vill ta dig med på

Läs mer

HOBURGS BLADET. Valnötsträdet vid parkeringen. Utgiven av Hoburgs hembygdsförening År 2013

HOBURGS BLADET. Valnötsträdet vid parkeringen. Utgiven av Hoburgs hembygdsförening År 2013 HOBURGS BLADET Nr 1 Utgiven av Hoburgs hembygdsförening År 2013 Valnötsträdet vid parkeringen Knappast någon som besöker Bottarve kan undgå att lägga märke till det stora mäktiga trädet vid bortre änden

Läs mer

i Älvsbyn 2014 Närhet Besöksmål Bygdens evenemang och utflyktsmål Stort utbud evenemang och smultronställen

i Älvsbyn 2014 Närhet Besöksmål Bygdens evenemang och utflyktsmål Stort utbud evenemang och smultronställen i Älvsbyn 2014 Närhet Bygdens evenemang och utflyktsmål Besöksmål Stort utbud evenemang och smultronställen 1 Välkommen till Du som läser den här tidningen är, av en eller annan anledning, i eller nära

Läs mer

Hit kan du resa Flygtid Transfer Tidsskillnad Valuta & kreditkort Folkmängd Huvudstad Språk Religion Visum Vaccinationer Väder & klimat Stränder

Hit kan du resa Flygtid Transfer Tidsskillnad Valuta & kreditkort Folkmängd Huvudstad Språk Religion Visum Vaccinationer Väder & klimat Stränder Hit kan du resa: 25 april - 13 oktober Flygtid: 3,5-5 timmar Transfer: Flyget landar utanför Rhodos stad. Transfer från flygplatsen med buss tar ca 15-20 minuter till Ialysos/Ixia (3,5 km). Transfer ingår

Läs mer

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll.

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. TJUVEN Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. 1 Pengarna är borta, sa vår lärare Jenny. Två tusen kronor! Hon höll ett brunt kuvert i handen. Det var tomt. Jag såg på Jenny. Sedan såg jag på Diana

Läs mer

1 Åsa och Morgan uttal

1 Åsa och Morgan uttal 1 Åsa och Morgan uttal `Åsa är `trettifyra år och psykolog. Hon bor i ett rött `radhus på `Backenvägen `hundrasextisex i Umeå. `Åsa är gift med Morgan `Isaksson och har `fyra barn, en `pojke och tre `flickor.

Läs mer

Platsletare FISKE- LYCKA SUDRETS POPHOPP. Formstarkt par. Julia Bergwall MAGASINET. Olivia Munck hittar Gotlands bästa platser för filminspelning

Platsletare FISKE- LYCKA SUDRETS POPHOPP. Formstarkt par. Julia Bergwall MAGASINET. Olivia Munck hittar Gotlands bästa platser för filminspelning otlands MAGASINET HÅLL DRÖMMEN VID LIV # 2 2014 Gotlandsmagasinet ges ut av Inflyttarbyrån, en del av Inspiration Gotland. FISKE- LYCKA PER JOBS LEVER PÅ HOPPET FAMILJEN SOM GILLAR FÄRG SUDRETS POPHOPP

Läs mer

Gratis! Producerad och distribuerad av. Sommarguide. Sommartips för din semester på. Costa Blanca

Gratis! Producerad och distribuerad av. Sommarguide. Sommartips för din semester på. Costa Blanca Sommarguide 2010 Gratis! Producerad och distribuerad av Sommartips för din semester på Costa Blanca 2 Mas Amigos SommarGuide 2010 www.masamigos.com längs Costa Blanca Välkommen till Spanien och Costa Blanca.

Läs mer

CILLA & LINA PÅ ISLAND SOMMAREN 2007

CILLA & LINA PÅ ISLAND SOMMAREN 2007 CILLA & LINA PÅ ISLAND SOMMAREN 2007 I somras var jag och Lina på långritt på Island. Vi red en tur som heter Kjölur och går från norra Island, strax nedanför Saudarkrokur ner mellan glaciärerna ner till

Läs mer

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET SVERIGES PÄRLOR

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET SVERIGES PÄRLOR ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS Nr.1 / Maj 2009 SVERIGES PÄRLOR 7TIPS UPPTÄCK SOMMARENS FOTO: MARTIN BJÖRINGE SMULTRONSTÄLLEN Daniel och Carin Da Silva: Sverige har många

Läs mer

Ensamvandring mot Kebne juli 2011

Ensamvandring mot Kebne juli 2011 Ensamvandring mot Kebne juli 2011 Söndag 3/7 2011 Nu lastas bagaget in i flygplanet en ryggsäck slängs nonchalant på backen. Hur gör man med min? Det gick bra! Då så! Då slipper jag gå utan packning. Gasen

Läs mer

Reserapport och Utvärdering Usangi 2009

Reserapport och Utvärdering Usangi 2009 Reserapport och Utvärdering Usangi 2009 Inledning Jag utförde mina utlandsstudier under fem veckor på ett sjukhus i Usangi, en by som ligger uppe i bergen i norra delen av Tanzania. Usangi hospital, är

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

I en Indigo 3000 i Skottland maj 2000. av Bengt Lidmalm

I en Indigo 3000 i Skottland maj 2000. av Bengt Lidmalm I en Indigo 3000 i Skottland maj 2000 av Bengt Lidmalm Skottland har alltid stått högt på önskelistan för besök. Att jag i tjänst hos Volvo varit i Glasgow och hållit ett föredrag på ett hotell en kväll

Läs mer

Ko m pass. New York CHECKA IN. Bli en bra resefotograf! All Inclusive. Gillar du att shoppa billigt? Vi har listat de 20 billigaste städerna BOKTIPS

Ko m pass. New York CHECKA IN. Bli en bra resefotograf! All Inclusive. Gillar du att shoppa billigt? Vi har listat de 20 billigaste städerna BOKTIPS Ko m pass Hitta din väg i världen New York staden som aldrig sover BOKTIPS för den resande All Inclusive - är det prisvärt? Bli en bra resefotograf! Gillar du att shoppa billigt? Vi har listat de 20 billigaste

Läs mer

Hit kan du resa Flygtid Transfer Tidsskillnad Valuta & kreditkort Folkmängd Huvudstad Alcudia Språk Religon Pass & Visum.

Hit kan du resa Flygtid Transfer Tidsskillnad Valuta & kreditkort Folkmängd Huvudstad Alcudia Språk Religon Pass & Visum. Hit kan du resa: Året runt (golf sep-okt/feb-maj) Flygtid: Ca 3,5 timmar från Arlanda. Transfer: Flyget landar på Palmas flygplats. Transfer från flygplatsen till Alcudia tar ca 1 tim (till de första hotellen)

Läs mer

Glimtar från en inlåst tid

Glimtar från en inlåst tid Glimtar från en inlåst tid Av Ia Ohrsell "Write the truth the truth never lies and it's the one that sounds best" Mathew Chilcott 1 Förord "Välkommen till polisen. Hur kan jag stå till tjänst?" "Ja hej,

Läs mer

Minisemester. Vilket typ av reseskydd behövs? Standard på boendet? Det sevärda landet. Läs mer på sid 14. Läs mer på sid 4. Läs mer på sid 8-9

Minisemester. Vilket typ av reseskydd behövs? Standard på boendet? Det sevärda landet. Läs mer på sid 14. Läs mer på sid 4. Läs mer på sid 8-9 HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN FRÅN MEDIAPLANET Juni 2008 Minisemester Standard på boendet? Läs mer på sid 14 MEDFÖLJER SOM TEMATIDNING I SYDSVENSKAN JUNI 2008 Vilket typ av reseskydd behövs? Läs mer på

Läs mer

Alaskaresan Hallo Bay 2013

Alaskaresan Hallo Bay 2013 Måndag den 12/8 middag kl 12.00 Nu närmar sig resan till Alaska. Jag har packat färdigt 2 stora resväskor och ett stort handbagage med kameragrejor, pass och diverse papper, bl a inresetillstånd till Alaska.

Läs mer