2. Skvalpvik Inte lika lyxig sandstrand som Austre men mycket mindre folk. Hit åker vi ofta när vi vill vara lite mer för oss själva.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2. Skvalpvik Inte lika lyxig sandstrand som Austre men mycket mindre folk. Hit åker vi ofta när vi vill vara lite mer för oss själva."

Transkript

1 Tips Sudret är fint. Vi har ställt ihop massor av tips för att göra det enklare att välja för dem som vill upptäcka lite av Sudret, inte minst de som stannar några dagar extra. Allt är markerat på kartorna på de allra sista sidorna. Inom varje kategori har vi gjort en fallande prioritering som bara utgår från vad vi själva tycker är bäst (1), mycket bra (2), bra (3), och så vidare. Linnés resa på Storsudrets spets år Den som letar noga hittar Sibbjens som ännu inte var skiftat och därför fortfarande låg i klungan av gårdar i Norrbyn där Bottarve mfl ligger idag. Läs om resan här: Vägen ner De som kör i egen bil från Visby tycker vi ska välja kustvägen, väg 140, söderut mot Storsudret och Vamlingbo. Den är mycket vackrare och bara cirka 5-10 minuter längre än den väg bussen tar genom centrala Gotland. Totalt tar resan till Burgsvik drygt en timme. De som tar bussen (till Burgsvik) bör titta noggrant i busstidtabellen på Linjerna 10, 11 och 12 går mellan Visby och Burgsvik. Observera att det inte är alla bussar som går från hamnterminalen. Vissa går från busstationen som ligger öster om ringmuren. Resan tar cirka en och en halv timme.

2 Bada Det härliga med Storsudret är att det är så smalt att man kan välja badsida efter hur vinden blåser. När det har blåst några dagar från öster är det mycket varmare badvatten där än på västra sidan och tvärtom. Det kan ligga släke på sandstränderna. Det är helt ofarlig gammal tång och sjögräs som spolas iland, blir brunlila och luktar lite. Amelie med familj tycker att det doftar härligt Gotland. Clara börjar så smått tycka det också. Men många nykomlingar rynkar på näsan. Helt ofarligt är det i alla fall! Förr i världen användes det ibland på åkrarna. 1. Austre Jättelång sandstrand som går över i Holmhällar strand i norr. Härligt bad om det blåser från öster. Inte lika långgrunt som på många andra stränder. Kallt om det har blåst från väst några dagar. Sällan släke. Risk för lite trängsel. Vackra lilla ön Heligholmen utanför. Om det är vääääldigt lågt vattenstånd kan man vada ut dit. Men varning, det är mycket strömt mellan ön och land, och det har skett flera allvarliga olyckor där genom åren. 2. Skvalpvik Inte lika lyxig sandstrand som Austre men mycket mindre folk. Hit åker vi ofta när vi vill vara lite mer för oss själva. 3. Nedanför husrygg och Hoburgen Klippbad för den som vill komma i snabbt. Bra om det blåser från väster. Men djupet gör det lite kallare än på sandstränderna. Sandstrand finns lite längre norrut vid Kettelvik. 4. Faludden Mindre men fin sandstrand på mycket vackra Faludden. Långgrunt men därmed också varmare i vattnet än på många andra ställen. 5. Vändburg Sandstrand norr om det gamla fiskeläget Vändburg där Amelies föräldrar har en liten segelbåt. Bra strand när det blåser från sydost. Natur och promenader 1. Husrygg, Hoburgen och rivet Gotlands sydvästra spets. Ta av in på Vacker kustväg (jo det står så på skylten) från förlängningen av väg 142 när du kommer norrifrån. Längs med hela kusten och husrygg, ner mot och förbi Hoburgen till Rivet är naturen fantastiskt vacker, karg och vindbiten. Efter ett antal år med EU-pengar har hela området röjts ut och återställts till sitt ursprungliga utseende. a) Husrygg är en gammal förkastningsbrant som sträcker längsmed hela kusten. Fantastisk utsikt från toppen och härliga kalk- och sandstensstränder nere vid vattnet. Under många hundra år bröt Suderborna sandstenen som användes i dopfuntar och till slipstenar. Vid husrygg finns mängder av exempel på gamla sandstensbrott och till och med ett litet stenbrottsmuseum.

3 b) Hoburgen Häftigt, brant klipparti som består av klintar av revkalksten. Ett klassist måste. Här finns grottor och raukar som har påverkats av både Ancylussjön och Littorinahavet. En av raukarna kallas Hoburgsgubben därför att den i en viss vinkel ser ut som en gammal gubbe. Om honom finns det många gamla gotländska sägner. Vacker utsikt över havet och särskilt häftigt att gå upp på toppen när det blåser ordentligt. c) Rivet Havsdoftande, karg och vacker natur. Öppet landskap, lite vindpinat men ändå frodigt. Klapperstensstränder. Utanför udden sträcker sig ett rev (rivet) mycket långt ut i havet. Där har många skepp gått på grund. På Bottarvegården kan man till och med se särskilda gripklor som använts för att hämta upp kol ur havet när fartygen förliste. 2. Barshage udd En del av det stora Sundrealvaret. Steniga strandvallar vid havet och lundar med små knotiga träd i backarna. Provence möter den karga Gotlandsnaturen. Hit går vi ofta för underbart vackra promenader, utan en människa i sikte. 3. Faludden Stor, nästan trädlös udde med vackra gamla gotlandsgårdar. Mycket fågelrik. Naturen här är för många sinnebilden av det gotländska landskapet. 4. Holmhällar raukfält Strax norr om Austre strand ligger detta raukfält. Hit åker vi och solbadar i skydd av raukarna när det blåser riktigt mycket. Här går också den stora draktävlingen av stapeln varje år där deltagarna tillverkar och flyger sina egna drakar. Amelies bror och brorson är alltid med. 5. Stora och lilla Karlsö En häftig naturupplevelse, väl värt ett besök för den som stannar ett tag på Gotland. Stora och Lilla Karlsö är två nästan orörda kalkstensöar med rikt djurliv, mitt i havet. Stora Karlsö nås med båt från Klintehamn. Lilla Karlsö sköts av Naturskyddsföreningen och nås med båt från Djupvik. Gör en dagsutflykt eller stanna över natten på vandrarhemmet på Stora Karlsö. Observera att båtplatserna måste bokas: Stora Karlsö: Lilla Karlsö:

4 Kultur 1. Bottarve Museigård Bottarvegården i Norrbyn är ett bevarat exempel på hur gårdarna såg ut på Sudret under och 1800-talen (en del av köket är ännu äldre). Vackert hus med bevarad inredning från 1800-talet. Ligger Clara, Amelie och familj varmt om hjärtat. Här spelas det teater och hålls föredrag i ladan om somrarna, bakas gotlandslimpa i stenugnen och agas tak med jämna mellanrum. Vänner och släkt är inblandade på alla möjliga sätt. Här dricker vi också kaffe och äter bullar på gården. 2. Vamlingbo kyrka Bygd på 1200-talet. Stora, häftiga väggmålningar (kolla in djävlarna!) från 1200-talet och spännande gravstenar i kyrkan. Det ursprungliga kyrktornet sägs ha varit ett av Gotlands högsta. Men år 1817 slog blixten ner i tornet och det byggdes aldrig upp igen. Predikstol från 1600-talet och altarskåp från 1300-talet. 3. Fide kyrka Vacker liten kyrka med häftig placering på strandheden, nära havet. Kyrkogården har behållit sin öppna medeltida karaktär med tre små trappgavelsportarna. Inne i kyrkan kan man hitta gamla ristade målningar i putsen på väggarna. Här finss också en hexametervers på latin, "Gårdarna är brända, jämrande stupar folket slaget med svärd". Det handlar om Valdemar Atterdags härjningståg. Inskriften är den enda historiska urkund som, utom sägner, vittnar om att danskarna härjade också på den sydgutniska landsbygden. 4. Vamlingbo prästgård För några år sedan hotades prästgården från 1700-talet av försäljning. Men bygden gick ihop och räddade gården som nu har gjorts om till en plats för kultur och natur. I huvudbyggnaden finns Museum Lars Jonsson (känd fågelmålare som bor i närheten). I flygeln finns ett café. Ladan huserar Naturum, en rolig, modern utställning om Gotlands natur. Prästgårdsträdgården är tänkt att vara ett slags mini- Rosendahl. 5. Kattlunds museigård I Grötlingbo. Den jättelika ladan och delar av boningshuset är från medeltiden. Gården visar hur livet på en gotländsk medeltida gård kunde se ut. 6. Petesgården Petesgården från 1790 köptes 1820 av apotekare Ada Block. Hon började tidigt samla gamla saker och vårda husen för att bevara bygdens kulturhistoria. Till hjälp hade hon Maja Göthberg som guidade gården ända till för några år sedan. Interiörerna speglar livet på och 1800-talets Gotland. 7. Öja kyrka Öjamadonnan hittades på vinden och finns nu i Gotlands Fornsal i Visby.

5 Uppleva och köpa med sig hem Närmaste bankomat ligger i Hemse men det går att ta ut 500kr på ICA Hoburgshallen. 1. Burgsviks bio Ligger i vad som från början var ett stall, från 1700-talet. Biografen startade på 50-talet som soldatunderhållning. Inredningen är i originalskick och direkt till höger efter entrén hänger den gamla godisautomaten kvar. En ny film varje kväll. Paus mitt i filmen då alla går ut och tar en kaffe och recenserar filmen tillsammans. Hit går vi så ofta vi kan. 2. Vamlingbolaget En av formgivarna av 70-talsklassikern Mah Jong (Kristina Torsson som också är Amelies släkting) driver Vamlingbolaget vid Vamlingbo gamla mejeri. Kultiga mönster. Fantastiska barnkläder! 3. Fide fajans Ingela Karlsson gör jättefina bruksföremål i keramik som hon säljer i sitt växthus. Vi dricker själva te och kaffe ur hennes stora koppar varje dag. 4. Åsa Lindström Keramiker som bland annat gör supersnygga koppar med fototryck och guldkant som vi brukar snegla lystet efter. Men de är inte lika billiga som de är snygga... Åsa Lindström är gift med Santo som driver Hablingbo Crèperie på samma gård. 5. Antikt och slikt Antik- och prylbod i Bopparvekorset i Eksta. Här finns mängder av fina saker. Ägaren är särskilt bra på glas och porslin med många gamla fina designföremål. Eftersom han kan sina grejer vet han också vad de bör kosta. Men absolut billigare än i Stockholm. Här finns också möbler, lampor, böcker mm som är mer överkomliga. Viss risk att sortimentet är urplockat mot slutet av sommaren. Här har vi fyndat både vaser och fantastiska gamla notsamlingar från förra sekelskiftet 6. Heléns sakbod En gammal lada på huvudgatan i Hemse, fylld med allehanda ting som är till salu. Allt från soffor och 50-talsporslin till snusdosor och gamla gotländska fiskeverktyg. Här kan man göra fynd om man tar sig lite tid. Vi har hittat många saker där som vi släpat med oss till Stockholm. 7. Bertil Norrbys Järnaffär Här säljs allt man kan tänka sig av familjen Norrby. Hyr bl.a. ut cyklar. 8. Suderbaggen För den som vill köpa lammskinn, stickat och liknande.

6 Caféer och restauranger Restauranger har svårt att gå runt på Storsudret och läggs ofta ner kort efter att de storvulna planerna förverkligats. Det enda ställe som lever året om, till och med varenda dag på året, är Folkeryds i Burgsvik. Detta konditori/bageri/kvartersbutik utvecklades för många år sedan till att också bli en pizzeria. Här hänger the locals. Men det finns en del charmigare ställen som har öppet på sommaren: 1. Körsbärsgården På Körsbärsgården bodde fina gamla Signe Enström. Hon ägnade 50 år av sitt liv åt att skapa en fantastisk gammaldags trädgård. Hit kom författar- och konstnärsvänner som flyttat till Sudret under 50-talet. Redan 1947 startade hon ett café. Amelie minns särskilt alla Signes 17 katter och hennes goda örtté. Nu förvaltas Körsbärsgården arv, och inte minst trädgårdsodlingen, av Marita. Hon har också ett konstgalleri på gården där Harald Lyth ställer ut i augusti. Caféet har härliga bakverk och god mat. Det drivs av Maritas dotter Helga som också lagar maten till bröllopsmiddagen. 2. Bottarve kaffestuga Genuin gotländsk miljö vid museigården Bottarve. Liten kaffestuga med smörgåsar, bullar, kakor och helt vanligt kaffe. Inga krusiduller men väldigt charmigt. Eftersom Bottarve ligger nära Sibbjens tar vi ofta en bulle här på promenad genom ko- och lammhagarna (får heter lamm på gotländska och lamm heter lammunge). 3. Vamlingbo Prästgårdscafé Café i flygeln till prästgården vid Vamlingbo kyrka. Fint att sitta ute i trädgården. 4. Hemse konditori Genuint retro utan att göra minsta anspråk på att vara det. Här här tiden stått stilla sedan 60-talet. Goda, klassiska bakverk och hjärtlig stämning. Hit åker vi så fort vi måste till Hemse och beställer varsin slät kopp kaffe med ansjovissmörgås. Amelie smyger in en lyxmazarin också (fantastiska!) Den som ställer höga krav på modernitet eller mysgullighet göre sig icke besvär. Här är det äkta fik som gäller. Att bagare och övrig personal tar ledigt en månad mitt i sommaren visar att turisterna absolut inte är huvudmålgruppen. 5. Djupvik restaurang En bit norr om Vamlingbo i det gamla fiskeläget Djupvik, innanför Stora och Lilla Karlsö. Lyxig, minimalistisk restaurang med solnedgång rakt ner i havet. Börja med en kvällspromenad bland myllret av små rabbisar (vildkaniner). Ta ett kvällsdopp i havet eller i den snygga poolen och sitt ute och ät middag tills solen går ner. 6. Hablingbo Crèperie Crèperie en bit norr om Vamlingbo. Inspirerat av Crèperie Fyra Knop i Stockholm där Clara en tid jobbade som servitris. Rolig inredning i en gammal lada och goda crèpes. Räkna dock med lång väntetid...

7 Köpa mat och förnödenheter 1. Hamra bageri Litet bageri som bara är öppet på sommaren. Härliga bröd, bullar och kakor. Helt galet goda kardemummabullar! OBS, inte att förväxla med lite tacky och inte särskilt charmiga Hamra krog och krukmakeri. Bageriet ligger bakom krukmakeriet i en liten träbod. 2. Hemse fiskaffär Jättegod, nyfiskad fisk, naturell eller i alla möjliga tillagade varianter. Hit vallfärdar man för att köpa god fisk. 3. ICA Hoburgshallen Enda stället att köpa mat på söder om Hemse sedan fina lanthandeln Linds tvingades lägga ner. Också enda stället att ta ut pengar på i Burgsvik 500 kr/dag. 4. Folkeryds bageri När Hoburgshallen har stängt åker man till Folkeryds som har ett basutbud av livsmedel mm, även sent på kvällen. Dessutom förstås bröd, bullar och annat gott. Testa ugnstrull, en gotländsk specialitet stekt fläsk och lök inuti en brödbulle. Här görs också pizza. 5. Shellmacken i Burgsvik Glass och annat livsviktigt, som t.ex. apoteksvaror. I Visby Eftersom vi är Suderbönor åker vi nästan aldrig till stan, dvs Visby. Därför har vi inte så många heta tips. Men vi har i alla fall en känsla för vad vi gillar att göra när vi är där. 1. Off the beaten track Det roligaste i Visby är att förvirra sig in i smågränderna! Här finns hur många små fina hus och rosenträdgårdar som helst. Irra runt och upptäck! Häftigt också att gå längsmed muren, både på ut- och insidan. Titta på alla klosterruinerna som ligger inklämda bland husen. Och leta på husfasaderna efter tecken på att husen är riktigt medeltida (gamla valv etc). 2. Strandpromenaden Längsmed ringmuren, norrut från Almedalen. Solnedgång i öppen havshorisont. Fortsätt tills du tröttnar. Vackert! 3. Gotlands Fornsal Den som vill lära sig allt om silverskatter, brandskattning och förlista tyska flottor ska gå till Gotlands Fornsal. Fint museum med många unika föremål. 4. Bakfickan En av stans trevligaste restauranger. Liten och gemytlig fiskrestaurang på Stora torget med uteservering. 5. Vinäger Lite hottare café/restaurang där alla politiker och hangarounds dricker latte och äter sallader under Almedalsveckan. 6. Visby crèperie Litet strykjärnshus på Wallers plats med en skön balkong och crèpes.

8 Karta 1 Södra spetsen av Storsudret: Bada, Natur och Kultur Bada 1 Austre Kultur 1 Bottarve Museigård Bada 2 Skvalpvik Kultur 2 Vamlingbo kyrka Bada 3 Nedanför husrygg och Hoburgen Kultur 3 Fide kyrka Bada 4 Faludden Kultur 4 Vamlingbo prästgård Bada 5 Vändburg Kultur 5 Kattlunds (se karta 3) Kultur 6 Petesgården (se karta 3) Natur 1a Husrygg Kultur 7 Öja kyrka Natur 1b Hoburgen Natur 1c Rivet Natur 2 Barshage udd Natur 3 Faludden Natur 4 Holmhällar raukfält Natur 5 Stora och lilla Karlsö

9 Karta 2 Södra spetsen av Storsudret: Köpa, Äta och Mat Köpa/Uppleva1 Burgsviks bio Äta 1 Körsbärsgården Köpa 2 Vamlingbolaget Äta 2 Bottarve kaffestuga Köpa 3 Fide Fajans Äta 3 Vamlingbo prästgårdscafé Köpa 4 Åsa Lindström Äta 4 Hemse konditori (se karta 3) Köpa 5 Antikt och slikt (se karta 3) Äta 5 Djupvik restaurang (se karta 3) Köpa 6 Heléns sakbod (se karta 3) Äta 6 Hablingbo crèperie (se karta 3) Köpa 7 Bertil Norrbys järnaffär Köpa 8 Suderbaggen Mat 1 Hamra bageri Mat 2 Hemse fiskaffär (se karta 3) Mat 3 ICA Hoburgshallen Mat 4 Folkeryds bageri och pizza Mat 5 Shellmacken i Burgsvik

10 Karta 3 Södra Gotland: Natur, Kultur, Köpa, Äta och Mat Kultur 3 Öja kyrka Kultur 5 Kattlunds Kultur 6 Petesgården Natur 5 Stora och lilla karlsö Äta 4 Hemse konditori Äta 5 Djupvik restaurang Äta 6 Hablingbo Crèperie Mat 2 Hemse fiskaffär Köpa 3 Fide Fajans Köpa 4 Åsa Lindström Köpa 5 Antikt och slikt Köpa 6 Heléns sakbod

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT 7 DAGAR SÖDER UT: Dag 1 - Trogir Vi rekommenderar er att segla norr ut er under första dag till staden Trogir. Trogir är en riktig pärla och

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Besöksguide södra Gotland

Besöksguide södra Gotland Välkommen till södra Gotland! Södra Gotland, eller Sudret som gotlänningarna själva säger, är den lummigaste och frodigaste delen av ön. Naturlandskapet är varierat med både barr- och lövträd, jordbruksmark

Läs mer

Matrunda i norra Falkenberg - förslag nr 1

Matrunda i norra Falkenberg - förslag nr 1 Matrunda i norra Falkenberg - förslag nr 1 Detta är förslag på en matresa i norra delen av Falkenbergs kommun. Nedan är färden beskriven i text och även en karta är bifogad, avståndet för hela resan, med

Läs mer

Längtan. Många längtar också efter intäkterna som kommer från uthyrningen av enheterna när vi själva inte är där. Det sätter guldkant på tillvaron.

Längtan. Många längtar också efter intäkterna som kommer från uthyrningen av enheterna när vi själva inte är där. Det sätter guldkant på tillvaron. Längtan. Förmodligen är det en av våra absolut starkaste drivkrafter. Längtan efter den kommande årstiden våren, sommaren, hösten och vintern. Längtan efter att komma bort från vardagen. Längtan efter

Läs mer

Vad har du gjort på semestern?

Vad har du gjort på semestern? Vad har du gjort på semestern? Joanna, vad har du gjort på din semester? Min semester har varit lite ovanlig för vi hade inte så mycket tid att planera den. Vi visste inte riktigt hur det skulle bli med

Läs mer

Nedanför huset möter medelhavets klarblå vatten de vita klapperstenarna på stranden

Nedanför huset möter medelhavets klarblå vatten de vita klapperstenarna på stranden Vrnik - Kroatien 2011 Vrnik är en liten ö, inte större än att man kan promenera runt den på en halvtimme. Här finns ett trettiotal hus men bara tre bofasta innevånare. Vrnik ligger ett stenkast från den

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest A

SVENSKA Inplaceringstest A SVENSKA Inplaceringstest A Välj ett ord som passar i meningen. Använd bara ordet en gång. Exempel: Smöret står i kylskåpet. Det ringer på dörren. Han fick ett brev från mamma. De pratar om vädret. om /

Läs mer

Brf Ljugarn BRF LJUGARN / INFORMATION BRF LJUGARN / SITUATIONSPLAN HAVET, 100 M POOL VÄLKOMMEN TILL LJUVLIGA LJUGARN PARKERING Gotland är speciellt. Denna Sveriges största ö ger besökaren en härligt

Läs mer

138 svarande - av estimerade 5.000-15.000 besökande

138 svarande - av estimerade 5.000-15.000 besökande Blanketter för publikundersökning fanns att hämta på Bella Gästis och att ladda ned från hemsidan. 138 svarande - av estimerade 5.000-15.000 besökande (under perioden 9 juli 30 september hämtades ca. 4600

Läs mer

Kapitel 3 ÖN. Ön jag bor på är ganska bergig. På vissa ställen är det slätter.

Kapitel 3 ÖN. Ön jag bor på är ganska bergig. På vissa ställen är det slätter. ÖN Kapitel 1 Jag heter sir Lincon och jag är en uppfinnare och en kapten. Jag är 42år gammal och jag föddes 1895 i Sverige. Jag har uppfunnit flygplanet, luftskeppet och robotfågeln. Mitt fartyg heter

Läs mer

Las Playitas Fuerteventura 2012. Jag hade hört så mycket om Las Playitas så när Emelie ville ha ressällskap dit så tvekade jag inte att följa med.

Las Playitas Fuerteventura 2012. Jag hade hört så mycket om Las Playitas så när Emelie ville ha ressällskap dit så tvekade jag inte att följa med. Las Playitas Fuerteventura 2012. Jag hade hört så mycket om Las Playitas så när Emelie ville ha ressällskap dit så tvekade jag inte att följa med. Den 26:e mars åkte vi. Efter c:a 5 timmars flygresa och

Läs mer

Resor. Två vandrare på västra sidan av fjället Blahnukur

Resor. Två vandrare på västra sidan av fjället Blahnukur Resor Två vandrare på västra sidan av fjället Blahnukur [ISLAND : LANDMANNALAUGAR] Vandring i ett sagolikt landskap Den isländska naturen är så dramatisk och vacker att den nästan känns overklig. Landmannalaugar,

Läs mer

Välkommen till Gotland - möjligheternas ö!

Välkommen till Gotland - möjligheternas ö! Välkommen till Gotland - möjligheternas ö! Information om landsbygdsutvecklingsresan till Gotland 8-12 Arrangör LRFs kommungrupp i Ljusdal och Länsstyrelsen Gävleborg Vi kommer att uppleva Gotland när

Läs mer

Programförslag. Gruppresa för 10 personer till Palma de Mallorca

Programförslag. Gruppresa för 10 personer till Palma de Mallorca Programförslag Gruppresa för 10 personer till Palma de Mallorca 2013 En vacker och sofistikerad pärla Palma De Mallorca Vackra Palma de Mallorca har under årtionden varit ett mycket populärt resmål. Som

Läs mer

KONFERENSRESA BERGAMO

KONFERENSRESA BERGAMO KONFERENSRESA BERGAMO UPPLEV VACKRA BERGAMO Den italienska staden Bergamo är en vacker stad belägen i utkanten av Alperna. Staden ligger i regionen Lombardien i norra Italien. Denna vackra stad är delad

Läs mer

Boende i Västergarn. En bygd med historiens vingslag bakom sig och framtiden för sig

Boende i Västergarn. En bygd med historiens vingslag bakom sig och framtiden för sig Boende i Västergarn En bygd med historiens vingslag bakom sig och framtiden för sig Västergarn då Västergarn ligger ca 25 km söder om Visby Bygden är rik på historia och fina naturområden. Paviken Norr

Läs mer

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Under denna period har vi hunnit besöka Gran Canaria, Teneriffa;

Läs mer

Flaskpost. Nr 2 /2014. Årgång 32

Flaskpost. Nr 2 /2014. Årgång 32 Flaskpost Nr 2 /2014. Årgång 32 Visst är det härligt att det är höst. Inte så varmt och svettigt längre. Om det alltid vore sommar så blir det så trist. Det vet alla som har levt i ett varmt land. Så njut

Läs mer

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 Alla ryttares och hästälskares dröm besannas på denna resa Galoppera i vattenbrynet omgiven av vita stränder och turkosa dyningar som rullar in. Detta

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR This is a document containing all the grammar exercises and answers from the website www.svenska.digital ADJEKTIV ÖVNINGAR: Alla mina (fin) saker Jag har många

Läs mer

TE 3:s RESA TILLL BARCELONA

TE 3:s RESA TILLL BARCELONA TE 3:s RESA TILLL BARCELONA Vart var vi? Vi tillbringade våra fem dagar i Barcelona,Spanien. Vad gjorde vi? Måndag- Bestod mest av att resa. Vi åkte från resecentrum klockan halv två på morgonen, vi flög

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA RESA MALTA VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA Den vackra östaten Malta ligger i mellersta Medelhavet, mellan Libyen i söder och Italien i norr. Malta är Europas sydligaste stat och har drygt 400 000 invånare.

Läs mer

Borgsjö Hembygdsgård och kyrka

Borgsjö Hembygdsgård och kyrka Borgsjö Hembygdsgård och kyrka Gästundersökning 2008 Mitt Sverige Turism 2008 1 Innehåll Metod 3 Hembygdsgården fångar upp genomfartsresenärer 3 Samtliga turister 3 Varifrån kom besökarna? 4 Tidigare besök

Läs mer

Smaka! Här får du välja bland spännande menyer tillagade av prisbelönta kockar i en inspirerande miljö du väljer själv er smakupplevelse!

Smaka! Här får du välja bland spännande menyer tillagade av prisbelönta kockar i en inspirerande miljö du väljer själv er smakupplevelse! Smaka! I din hand håller du presentkortet Smaka på Norrköping. Här får du välja bland spännande menyer tillagade av prisbelönta kockar i en inspirerande miljö du väljer själv er smakupplevelse! Med presentkortet,

Läs mer

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Filmer och diktamen Till detta häfte finns en internetsida. Där hittar du filmer om vokalerna. Du kan också träna diktamen. vokalprogrammet.weebly.com Titta

Läs mer

Akvarellkurs på Golden Club Cabanas, Portugal 2015. Landskapsmåleri i akvarell

Akvarellkurs på Golden Club Cabanas, Portugal 2015. Landskapsmåleri i akvarell Akvarellkurs på Golden Club Cabanas, Portugal 2015 Landskapsmåleri i akvarell Kursen utgår från det klassiska landskapsmåleriet och går mot det mer förenklade och abstrakta gestaltandet av landskapet och

Läs mer

BILAGA 6: Samtliga citat fråga 18

BILAGA 6: Samtliga citat fråga 18 BILAGA 6: Samtliga citat fråga 18 Samtliga citat på frågan Vad i Sunne vill du rekommendera till andra? Antal Fryksdalsdansen 26 Vattenlandet 25 Mårbacka 19 Allt 18 Berättarladan 17 Västanå teater 15 Camping

Läs mer

Visby. Historiska Visby. veckan då livet förflyttas 700 år bakåt i tiden.

Visby. Historiska Visby. veckan då livet förflyttas 700 år bakåt i tiden. 1 Visby Visby är en idyllisk småstad och samtidigt Gotlands största tätort med cirka 25000 åretruntboende, ett centrum för handel, utbildning och administration. Fakta: Visby, Gotland - hansestad och världsarvsstad

Läs mer

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa!

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! Celiakinytt NUMMER 2 2014 Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! INNEHÅLL/ NUMMER 1 Innehåll 3 KOMMANDE AKTIVITET ICA veteranernas handelsbod 4 KOMMANDE AKTIVITET Julbak för hela familjen 5 AKTUELL

Läs mer

lampor Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk.

lampor Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk. Lampa Lampor Det finns fem verb grupper. Grupp ett är en-ord som slutar på -a. Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk. som inte slutar på vokal. En Grupp 1 En lampa

Läs mer

KONFERENSRESA BERGAMO

KONFERENSRESA BERGAMO KONFERENSRESA BERGAMO UPPLEV VACKRA BERGAMO Den italienska staden Bergamo är en vacker stad belägen i utkanten av Alperna. Staden ligger i regionen Lombardien i norra Italien. Denna vackra stad är delad

Läs mer

etvab fastigheter www.etvab.nu 00468966545

etvab fastigheter www.etvab.nu 00468966545 Nerja Torrox Costa - Torrox charmigt vackert - unikt! Vi är specialiserade på bra lägen till bra priser! Nyproduktion med olika lägen och boenden från 95.000 Svensk registrerad fastighetsmäklare etablerad

Läs mer

Cafemysteriet. Martin Widmark Helena Willis

Cafemysteriet. Martin Widmark Helena Willis Cafemysteriet Martin Widmark Helena Willis Böckerna utspelar sig i och omkring den lilla staden Valleby, där de flesta känner varandra och kyrkan står mitt i byn. Huvudpersonerna Lasse och Maja är klasskompisar

Läs mer

Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07

Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07 Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07 27 Juni Första stopp i Årjäng, fint väder. 13:20 Nu är vi i Kongsberg, mat dags det är 23 grader varmt

Läs mer

Resa Skåne runt. 10-13 augusti 2015. Vid Sverige är fästat en liten jordlapp som kallas Skåne, för att visa detta Sverige hur övriga Europa ser ut.

Resa Skåne runt. 10-13 augusti 2015. Vid Sverige är fästat en liten jordlapp som kallas Skåne, för att visa detta Sverige hur övriga Europa ser ut. Resa Skåne runt 10-13 augusti 2015 Vid Sverige är fästat en liten jordlapp som kallas Skåne, för att visa detta Sverige hur övriga Europa ser ut. Så sa en man som hette Stjernswärd i mitten av 1800-talet

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

Råtjärn. Liftgatan Råtjärnsvägen. Toppstugevägen

Råtjärn. Liftgatan Råtjärnsvägen. Toppstugevägen Råtjärn Liftgatan Råtjärnsvägen Toppstugevägen 19 natursköna tomter till salu i grönklitt TOMT CA M 2 AREAL UTGÅNGSPRIS 1 1320 300 OOO KR 2 1160 400 OOO KR 3 1480 400 OOO KR 4 1150 650 OOO KR 5 1370 650

Läs mer

Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl

Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl Jag studerar Samhällsbyggnad med inriktning anläggningsprojektering. Efter att ha velat lite för mycket över utbytesstudier såg jag äntligen

Läs mer

Hans och Karins bröllop

Hans och Karins bröllop Hans och Karins bröllop Dagen före För de som är på plats redan på fredagen planerar vi lite beachvolleybollspel klockan 15.00 ifall vädret tillåter. På kvällen kan man gärna gå till Strandhotellets pub/bistro

Läs mer

Besök i Norrrköpings konstmuseum

Besök i Norrrköpings konstmuseum ÅRSKALENDER 2011 1 Besök i Norrrköpings konstmuseum Den 13 april besökte vi Norrköpings Konstmuseum, som visade en utställning av konstnären Karl Axel Pehrson Med naturen som utgångspunkt kombinerat med

Läs mer

Paris i början av maj 2009

Paris i början av maj 2009 Paris i början av maj 2009 Liljekonvaljens tid 1:a maj firas med liljekonvaljer som kostar förvånansvärt många pengar. Små buketter som inhandlas och kostar upp till 1,5 euro per stängel. Överallt kunde

Läs mer

LAOS. Vi reser i slutet av november 2016.

LAOS. Vi reser i slutet av november 2016. LAOS. Resan startar i Unescos världsarv Luang Prabang. Här skall vi upptäcka omgivningarna till fots och från elefantryggen innan vi åker österut till de mystiska Plain of Jars. Vidare till det underbara

Läs mer

Efter båtens avgång väntade oss en buffé med så mycket gott att äta. Efter kvällens underhållning väntade så hytterna på oss för nattvila

Efter båtens avgång väntade oss en buffé med så mycket gott att äta. Efter kvällens underhållning väntade så hytterna på oss för nattvila Reseberättelse från Riga resan 11 13 sept. 2013 Onsdagen den 11 september kl. 13.00 möttes 17 st. förväntansfulla flygplatsseniorer Arlanda/Bromma i Tallink/Silja s frihamns terminal för att med båten

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

Län Gatuadress Kommun Storlek Område Tillträde tidigast Rådjursvägen

Län Gatuadress Kommun Storlek Område Tillträde tidigast Rådjursvägen Län Gotland Gatuadress Kommun Gotland Storlek 2477 m² Område Gotlands Guldkust - Gnisvärd Tofta Smågårde Tillträde tidigast Enligt överenskommelse www.hemverket.se - Sida 1 av 5 Beskrivning Vackra naturtomter

Läs mer

Sommarbussen FÅGELMARA KRISTIANOPEL TORHAMN JÄMJÖ. 27 juni-2 augusti 2015

Sommarbussen FÅGELMARA KRISTIANOPEL TORHAMN JÄMJÖ. 27 juni-2 augusti 2015 Sommarbussen FÅGELMARA KRISTIANOPEL TORHAMN JÄMJÖ 27 juni-2 augusti 2015 Fågelmara Kristianopel Fågelmara gård Olsäng Jämjö Parkvägen Jämjö centrum Hallarum Klakebäck Orranäs Konugshamn Yttre Park Möckleryd

Läs mer

Hantverkare i Falkenbergs kommun

Hantverkare i Falkenbergs kommun Hantverkare i Falkenbergs kommun Detta är förslag på besöksmål gällande hantverkare i Falkenbergs kommun. Nedan är hantverkarna beskrivna i kort text och även en karta är bifogad där alla är utsatta. Här

Läs mer

Topphemligt Boende. Text Cecilia Öfverholm Foto Frederik Vercruysse

Topphemligt Boende. Text Cecilia Öfverholm Foto Frederik Vercruysse Topphemligt Boende Från övergivet hus till lyxbostad, galleri, restaurang och boutique. Graanmarkt 13 i Antwerpen blev Ilse Cornelissens och Tim Van Gelovens drömprojekt. Text Cecilia Öfverholm Foto Frederik

Läs mer

Marknadsföringsmöjligheter Primörtidningen Godaboken Hemsidan Facebook Övrig marknadsföring

Marknadsföringsmöjligheter Primörtidningen Godaboken Hemsidan Facebook Övrig marknadsföring Årets PrimörPremiär kommer gå av stapeln under Kristi Himmelfärdshelgen den 17-20 maj. Helgen innan, lördagen den 12 maj tjuvstartar vi med en Sparrispremiär utanför Österport i Visby. Årets Primörpremiär

Läs mer

Burmas gömda skatter - 2015

Burmas gömda skatter - 2015 Burmas gömda skatter - 2015 NYHET! 14 DAGAR YANGON-INLE LAKE-MANDALAY -BAGAN-NGAPALI BEACH 14 dagar Följ med på vår omfattande rundresa till ett av Asiens mest spännande länder. Vi får uppleva fantastiska

Läs mer

UTMANANDE PADDLING OCH SPÄNNANDE NATUR PÅ SHETLAND

UTMANANDE PADDLING OCH SPÄNNANDE NATUR PÅ SHETLAND AV HÉLÈNE LUNDGREN UTMANANDE PADDLING OCH SPÄNNANDE NATUR PÅ SHETLAND Kraftiga dyningar, grottor, vikingahistoria, sandstränder och vackra klipportaler längs Shetlandsöarnas kust. En dramatisk natur med

Läs mer

Detta brev kommer att handla om resan till Alanya o våra barnbarn som kom till Alanya.

Detta brev kommer att handla om resan till Alanya o våra barnbarn som kom till Alanya. Resebrev nr 4, 2013 Besök av familjen Blom-Frid. Detta brev kommer att handla om resan till Alanya o våra barnbarn som kom till Alanya. Efter Göceks skärgård väster ut tog vi oss åter öster ut förbi Finike

Läs mer

Beddingestrand. Ängssyrevägen 3. Ett arkitektritat stenhus från dast ab

Beddingestrand. Ängssyrevägen 3. Ett arkitektritat stenhus från dast ab Beddingestrand Ängssyrevägen 3 Ett arkitektritat stenhus från dast ab några minuter från stranden dast ab säljer ett unikt arkitektritat stenhus på bästa läge i Beddingestrand. Låt dig inspireras av tomtens

Läs mer

Sagt och skrivet om boken Glutenfritt gott och enkelt

Sagt och skrivet om boken Glutenfritt gott och enkelt Sagt och skrivet om boken Glutenfritt gott och enkelt 1000 varma tack för den informativa, kunskapsfyllda, lättillgängliga boken Glutenfritt gott och enkelt! Alla lättbakade, goda och säkra recept kommer

Läs mer

Abbekås - omgivningen

Abbekås - omgivningen ! Abbekås - omgivningen I Abbekås är man Söder om Landsvägen, som det heter i Edward Perssonfilmen från 1936. Där sjunger han om Abbekåsgåsen Joakim, som står staty i Hamnen och på vår framsida. Området

Läs mer

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: -Jättegod mat och mycket trevligt att det ingick gott vin (på flaska).

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: -Jättegod mat och mycket trevligt att det ingick gott vin (på flaska). Namn: Anna Maria Lidström Resa: Alentejo - dressyr Datum: 24/4-3/5-14 Kommentar mottagande: - 2. Hur var boendet jämfört med dina förväntningar?: bra Kommentar boende: -Helt OK. Jag sov på en bäddsoffa

Läs mer

SKOLHUSET Skolsalarna förvandlades till ett ljust hem för en stor familj. Inspirationen till inredningen kom från Marocko. Och det vackra, gotländska

SKOLHUSET Skolsalarna förvandlades till ett ljust hem för en stor familj. Inspirationen till inredningen kom från Marocko. Och det vackra, gotländska Sida 60 SKOLHUSET Skolsalarna förvandlades till ett ljust hem för en stor familj. Inspirationen till inredningen kom från Marocko. Och det vackra, gotländska stenlandskapet. T E X T O C H F OTO A N N A

Läs mer

Test 2b: Läsa. Samhällsservice SOMMARFEST! Sagostundens förskola. Jag förstår anslag.

Test 2b: Läsa. Samhällsservice SOMMARFEST! Sagostundens förskola. Jag förstår anslag. Samhällsservice Cecilia och Jo han har en dotter som är 3 år. Hon he ter Astrid och går på förskolan. En dag när Cecilia hämtar Astrid ser hon det här anslaget. Jag förstår anslag. SOMMARFEST! Alla föräldrar

Läs mer

Vätterrundan 2009 och vi hade inte tur med vädret.

Vätterrundan 2009 och vi hade inte tur med vädret. Vätterrundan 2009 och vi hade inte tur med vädret. Så var det då dags för vår första (och sista?) Vätternrunda. Vi hade ängsligt följt väderrapporterna i veckan och till sist var det bara att inse att

Läs mer

Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos!

Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos! Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos! Efter att vi lämnat av Torpagojorna o båten Hero på Kos, tog vi en segling ner på södersidan av Kos. Som vanligt

Läs mer

Guida dig själv! Kopparhatten. 30 minuter

Guida dig själv! Kopparhatten. 30 minuter Guida dig själv! Kopparhatten 30 minuter Kontakta oss LADDA NED VÅR APP! Välkommen ut! Söderåsens app är en förlängning av utställningen Titta in Hitta ut, den vägleder dig ut i parken precis som guidehäftet.

Läs mer

Pampig villa i original

Pampig villa i original Pampig villa i original Strax söder om Malmö ligger området Bellevue. På en av gatorna står en charmig 20-tals villa. Här har Per och Cecilia Bertland bott sedan augusti 2006 men huset köpte de redan i

Läs mer

PRO Husie till Bourgogne 23-31 maj 2015

PRO Husie till Bourgogne 23-31 maj 2015 PRO Husie till Bourgogne 23-31 maj 2015 Bourgogne namnet känner man igen och förknippar med vin. Och, naturligtvis finns här mycket och gott av den varan. Men, Bourgogne är inte bara vin! Här finns fantastiska

Läs mer

Cinque Terre - fem små byar vid Italienska rivieran

Cinque Terre - fem små byar vid Italienska rivieran Cinque Terre - fem små byar vid Italienska rivieran När vi lämnade Lugano i Schweiz for vi i princip rakt söderut. Vägen var i vår karta märkt som en motorväg, men det var den smalaste och krokigaste motorväg

Läs mer

Korterbjudanden 2010-2011

Korterbjudanden 2010-2011 Korterbjudanden 2010-2011 20101223 Sköna dagar på Ystad Saltsjöbad Besök Ystad-Österlen och njut av några sköna dagar på Ystad Saltsjöbad. Med det klassiska paketet Sandshell får du en övernattning, 3-rätters

Läs mer

Tubberödshus. Så länge du är i livet ska du leva

Tubberödshus. Så länge du är i livet ska du leva Tubberödshus Så länge du är i livet ska du leva Så länge du är i livet ska du leva I genuin bohuslänsk natur med berg, grönska och närhet till havet ligger Tubberödshus äldreboende i Skärhamn på Tjörn.

Läs mer

Elementary A1 SZ1. 1. Vad har Anna för yrke? 2. Hur många barn har Anna och Peter? 3. Vad gör Linda efter middagen? 4. Arbetar Peter också i helgen?

Elementary A1 SZ1. 1. Vad har Anna för yrke? 2. Hur många barn har Anna och Peter? 3. Vad gör Linda efter middagen? 4. Arbetar Peter också i helgen? WYNIK TESTU REKOMENDACJA Podpis lektora Podpis słuchacza Elementary A1 SZ1 Övning 1: Läs texten och sedan svara på fragorna. Använd hela satser. Anna Svensson är 30 år. Hon arbetar som läkare på ett sjukhus.

Läs mer

Jamaprodukter är företaget som målar barnmöbler och

Jamaprodukter är företaget som målar barnmöbler och Den vackra kullerstensgården mellan Kronhuset och Kronhus bodarna är en stillsam oas mitt i Göteborgsvimlet. I kan du handla nytillverkade unika produkter och höra suset av historiens vingslag. www.kronhus

Läs mer

Ramp -- svenska som andraspråk

Ramp -- svenska som andraspråk På span efter vårt dagliga bröd (sas) AV-nummer: 31404tv 11 /Vinjettbilder på programledarna: Lina Zacharias och Lincoln Robbin Coker./ Det har funnits i alla tider. Man kan göra det hemma om man vill.

Läs mer

9. Hur upplevde du kontakten med Häst & Sport Resor?: mycket bra Kommentar om kontakten med Häst & Sport Resor: -Enkelt. Har åkt med er förut.

9. Hur upplevde du kontakten med Häst & Sport Resor?: mycket bra Kommentar om kontakten med Häst & Sport Resor: -Enkelt. Har åkt med er förut. Namn: Frida Westerberg Resa: Westernparadis på Gotland Datum: 2013-09-12-15 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: -Direktkontakt, fika, träffa de andra deltagarna å få

Läs mer

Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön

Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön Copyright ICA AB 2011. 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, personalen i matsalen, vaktmästaren, en annan lärare, syskon, föräldrar, idrottstränare

Läs mer

Pärlan vid Asundens strand

Pärlan vid Asundens strand Pärlan vid Asundens strand KO N F E R E N S L Å T D I G I N S P I R E R A S AV G O D M AT O C H VA C K R A V Y E R Där Östergötland är som skönast, vid sjön Åsunden, ligger Rimforsa Strand den perfekta

Läs mer

KICK-OFF MED SURFING I BIARRITZ

KICK-OFF MED SURFING I BIARRITZ KICK-OFF MED SURFING I BIARRITZ KICK-OFF MED SURFING I BIARRITZ KICK-OFF MEET MED & VÅGSURFING GREET BIARRITZ, SYDVÄSTRA DAG 1 FRANKRIKE På En flygplatsen udda inspirerande välkomnar vi upplevelse. er

Läs mer

En ovanligt fantastisk adress.

En ovanligt fantastisk adress. S a n n e g å r d e n residens - En ovanligt fantastisk adress. Som på Manhattan fast hemma i Göteborg. Bilden är en illustration. Avvikelser mot slutligt utförande kan förekomma. En vacker fasad på en

Läs mer

AVSTÅND Tel. Tel. 1. Lintula kloster 19. Tulikivi Oyj / Kermansavis fabriksbutik 2. Johanneskoti, fi sketillstånd 20. Kotipuro Gästgiveri

AVSTÅND Tel. Tel. 1. Lintula kloster 19. Tulikivi Oyj / Kermansavis fabriksbutik 2. Johanneskoti, fi sketillstånd 20. Kotipuro Gästgiveri Karta 2 Må bra i Heinävesi Må bra i Heinävesi Heinävesi kommun ligger i gränstrakterna mellan Savolax och Karelen. Skogsklädda höjder och blå sjöar beskriver landskapet i Heinävesi när det är som bäst.

Läs mer

Ett hus med utsikt över ångbåtar

Ett hus med utsikt över ångbåtar Sköna RUM Ett hus med utsikt över ångbåtar Drömhuset blev deras Egentligen skulle de fortfarande bo i sin nybyggda villa några kilometer bort. Om inte 1800-talshuset de sneglat på i över 15 år plötsligt

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

Äppellunden Brantevik

Äppellunden Brantevik Äppellunden Brantevik Nära havet. I ett fiskeläge strax söder om Simrishamn. Mitt i en äppelodling. Där har arkitekten Lillemor Husberg ritat och byggt ett hus. Ett ovanligt hus. Stramt och resligt. Ett

Läs mer

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård Unikt boende Hyresrätter i Västerviks skärgård Bo i hyresrätt året runt på Hasselö! För dig som vill stanna kvar i skärgården även när sommaren är slut kan detta bli verklighet. Genom ett unikt projekt

Läs mer

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo!

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! Det började för många år sedan när jag och min fd fru, mina föräldrar och min farmor åkte till Oppdal i Norge. Vi skulle besöka farmors syster mm. Farmor

Läs mer

Veteranresa till Istanbul 28 31 mars 2014

Veteranresa till Istanbul 28 31 mars 2014 Veteranresa till Istanbul 28 31 mars 2014 Deltagare: Stockholmare: Göteborgare Gunnar Landborg Jan Lemos Håkan Karlsson Jukka Hämäläinen Klas Eliasson Bo Hörnquist Birger Vilhjalmsson Magnus Juthage Ingemar

Läs mer

SPF 010 alltid på väg!

SPF 010 alltid på väg! 24/5-2/6 Det gemytliga och gästvänliga Tyrolen i Österrike Upplev den romantiska Tyrolen där de vackra dalgångarna slingrar sig fram mellan snöklädda alptoppar. Här njuter vi av Salzkammerguts bedårande

Läs mer

Cykelställen i Vaxholm

Cykelställen i Vaxholm Cykelställen i Vaxholm Vaxholms turistbyrå Vaxön 1.Start: Västerhamnen Följ kajen från Västerhamnen till rondellen, vid Söderhamnsplan tag höger och följ Strandgatan mot Kastellet. 2. Kastellet År 1548

Läs mer

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra!

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra! Slutsång Melodi: "Tack ska du ha, Kalle heter jag, vad du heter gör detsamma tack ska du ha!" Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag och ha det så bra! En liten båt En liten båt blir ofta

Läs mer

Uppgift: 1 På spaning i hemmet.

Uppgift: 1 På spaning i hemmet. Julias Energibok Uppgift: 1 På spaning i hemmet. Min familj tänker redan ganska miljösmart, men det finns såklart saker vi kan förbättra. Vi har redan bytt ut alla vitvaror till mer energisnåla vitvaror.

Läs mer

Från Grossenbrode till Väsbyviken

Från Grossenbrode till Väsbyviken Från Grossenbrode till Väsbyviken Lördagen den 17 april kl. 06:00 klev vi av båten i Rostock Tyskland. Från början var tanken att vi skulle flyga ner från Nyköping till Lübeck under fredagseftermiddagen

Läs mer

Minnet bästa läget centralt på Väster

Minnet bästa läget centralt på Väster Minnet bästa läget centralt på Väster Stadsdelen Väster från ovan. Från Minnet tar du dig snabbt in till city. Lummigt och lugnt på Regementsgatan. Nytt boende i gammal stadsdel I utkanten av Väster, med

Läs mer

Visionen om BROHUSPARK. -en park för dina sinnen 2012-01-13

Visionen om BROHUSPARK. -en park för dina sinnen 2012-01-13 Visionen om BROHUSPARK -en park för dina sinnen 2012-01-13 N Helsingborg Landskrona Lund BROHUSPARK Lomma Alnarp Brohusparks placering 2 Malmö Köpenhamn Vår vision I en stor ny stadsomvandling kommer de

Läs mer

Produktkatalog. www.lyxo.se

Produktkatalog. www.lyxo.se Produktkatalog www.lyxo.se NYHET! Båt & Hav frågespelet för fritidsskepparen - Del 2 Spelet är både lärorikt och roligt. Frågorna är uppdelade i sex olika kategorier och det gäller att svara rätt på sammanlagt

Läs mer

En resa till landet ANNORLUNDA.

En resa till landet ANNORLUNDA. En resa till landet ANNORLUNDA. 26 medlemmar av SPF Borlänge har nyligen företagit en 5-dagars resa till Island. Avresa en söndag morgon i maj med buss från Borlänge till Hofors där medlemmar av PRO på

Läs mer

Costa del Sol 4 unika kustdelar alla med sin egen karaktär

Costa del Sol 4 unika kustdelar alla med sin egen karaktär Costa del Sol 4 unika kustdelar alla med sin egen karaktär Vi är specialiserade på bra lägen till bra priser! Välj mellan över 20.000 bostäder lägenheter villor radhus - fincor etvab fastigheter www.etvab.nu

Läs mer

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ.

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. Höra 1 Varför kommer de för sent? Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. A Ursäkta mig, jag skyndade mig så mycket jag

Läs mer

Porsche Club Sverige Festival

Porsche Club Sverige Festival Porsche Club Sverige Festival med årsmöte Lundsbrunn 2010, 13 16 maj Från att förra året ha firat vår festival mitt inne i stadsmiljö drar vi nu ut i landskapet kring Kinne - kulle som välkomnar oss i

Läs mer

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen Resedagbok Studieresa Limousin- och Blondeföreningen - onsdag 24 juli 2013 07:59 Äntligen på väg! Några hade hoppat på redan i Varberg och resten hoppade på på Erikslund utanför Ängelholm. Totalt är 26

Läs mer

Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade.

Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. ISLANDSRESA ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. Än i dag syns spåren tydligt efter hur naturen har format

Läs mer

Akvarellkurs på Golden Club Cabanas i södra Portugal. Landskapsmåleri i akvarell

Akvarellkurs på Golden Club Cabanas i södra Portugal. Landskapsmåleri i akvarell Akvarellkurs på Golden Club Cabanas i södra Portugal Landskapsmåleri i akvarell Kurserna utgår från det klassiska landskapsmåleriet och går mot det mer förenklade och abstrakta gestaltandet av landskapet

Läs mer

Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2012. Datum: 18-19:e Augusti.

Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2012. Datum: 18-19:e Augusti. Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2012. Datum: 18-19:e Augusti. Bakgrund: Liksom förra året är även 2012 års upplaga ett 2 dagars event. Övernattningen sker i år på Aspa Herrgård som ligger ca 13 km

Läs mer