Glädjen kommer vara större Av: Johannes Djerf

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Glädjen kommer vara större Av: Johannes Djerf"

Transkript

1 Glädjen kommer vara större Av: Johannes Djerf Det känns väldigt gott att stå här igen och vara tillbaka efter min pappaledighet. Det är en god erfarenhet att några söndagar upptäcka Gudstjänsten ifrån ett annat perspektiv. Men det har helt klart kliat i mig och jag har längtat till att åter igen få dela Guds ord på det här sättet. Vilket känns bra både för mig och för er förstås, eftersom det måste ju betyda att jag ändå är på rätt plats. Det skulle kännas jobbigt för oss alla tror jag om jag bara skulle tycka det var jobbigt att vara tillbaka. Men jag har haft några fantastiska månader då jag har kunnat vara med min dotter Hilma och lärt känna henne på ett sett som jag inte skulle kunna ha gjort tror jag om jag inte tagit den här tiden. Jag kan bara högt rekommendera det till alla pappor som har små barn. Jag tror att du missar oerhört mycket om du inte tar vara på den här tiden. Allt har verkligen sin tid. Till och med att sitta ner och fika med ett antal mammor efter barnsången och prata om att handla på Internet och svåra knipövningar, det har sin tjusning! Och apropå knipövningar så tänkte jag gå tillbaka 19 månader i tiden och börja i förlossningsrummet idag. Och redan där började ni längta tillbaka till Hans predikningar kanske, men bilden på en förlossning är väldigt bra för att tala om det som hör till den här helgen och det som hela vår tro faktiskt bygger på, nämligen det eviga, himmelska hoppet. Innan Hilma öppnande sina ögon och såg dagens ljus för första gången, så var både hennes mamma och pappa ganska omskakade. Det är ingen mänsklig rättighet och det är ingen självklarhet att alla får vara med om att få barn, men för dig som fått denna stund av nåd vet att man tyckte det var allt annat än en välsignelse just då. Som pappa var jag oerhört förvirrad, Jag visste inte riktigt vad jag skulle säga eller hur jag skulle handla. Jag hade fått lära mig att det skulle räcka med att jag bara fanns där, och att det fanns kaffe att få, men ändå så har jag nog aldrig känt mig så svag och otillräcklig som då. Det tog tag hårt i en att se ens fru lida så. Ena stunden pratade hon om lejonkungen och elefanter i lustgasruset, vilket fick smilbanden att röra på sig, men den största delen av tiden så var det väldiga skrik & gråt pågrund av smärtan. Paulus skriver i Rom.8 att hela skapelsen, suckar och våndas eller ropar i födslovåndor som det står i Bibel 2000.

2 Ett uttryck som Jesus själv använder i evangelierna då han beskriver den sista tiden, full av nöd och lidande, som föregår hans återkomst. Och inte bara skapelsen, utan också vi som har fått Anden som förstlingsfrukt, alltså fått del av Himmelens härlighet, blivit en del av Guds rike genom tron på Guds son Jesus Kristus, också vi lider, suckar och väntar på barnaskapet, vår kropps förlossning. Kanske inte att vi skulle uttrycka det så med de orden men visst kan vi förstå vad han menar. Det finns mycket att glädja sig över i livet. Jag tror att många av oss känner en tacksamhet och lycka över att få leva och vakna upp till ännu en ny morgon. Och varje dag finns det alltid något som gör oss lyckliga, som fyller oss med hopp, skratt och glädje. Men vi vet att det finns så mycket, så många omständigheter som snabbt kan komma och rycka glädjen ifrån oss och ersätta den med suckar och vånda. Vår trygghet är under hot, inte bara när det gäller naturen och vårt lands välfärd. Vårt land förändras i en väldigt snabb takt på många områden, då vår tro på Jesus som Herre och frälsare, bara blir mer och mer ifrågasatt. Man dekonstruerar Guds ord. Alltså, istället för att läsa texten som den är, så bryter man ner den för att sedan bygga ihop den på nytt för att kunna omtolka så att det passar oss själva så bra som möjligt, vår kultur och tid. Jonas Gardells böcker är ett bra exempel. Och även vi frestas att göra detsamma när Gud, hans person och vilja kommer så nära att han vill förändra oss, göra oss annorlunda och visa på en riktning som faktiskt krockar med den här världen. Vi har blivit mer otydliga och en stor förvirring har uppstått, kanske just för att vi i kyrkan har sekualiserat världen genom att inte låta Gud få rum och vara Herre på alla områden i livet. Och precis som det var för Israels folk i GT så har vi dränerats på liv när vi börjat uppfinna vår egen bild av Gud istället för att vilja upptäcka honom. Och istället för att upptäcka vem jag själv är i Gud, så uppmanas vi också att uppfinna vår egen identitet. Till och med uppfinna mitt egna kön. Jag ska skapa mitt egna varumärke och synas överallt. Men många vet inte vem man är, Det är för många val och identiteten är upplöst. Och all teknik som skulle göra livet enklare har oftast bara ställt till det med mer kaos och skapat en kluven uppmärksamhet som splittrar mer än håller ihop vårt liv. Personligen så har vi även alla sår inom oss som skaver och som inte verkar vilja läka, vi har minnen av misslyckanden och trasighet som gör oss rädda, nedtryckta och försagda. Många bär på sorg och smärta, synliga och osynliga tårar. Kanske inte minst en sådan här helg då man på ett konkret sett blir påmind om människor som stått en nära, men som lämnat en i saknad.

3 Vi suckar, och vi längtar efter en tid då allt detta lidande är slut!! I hoppet som vi är frälsta i som Guds barn så väntar vi uthålligt på det vi inte ser. Ty här har vi inte någon stad som består, men vi söker den stad som skall komma, Hebr. 13:14. Det ligger liksom nerlagt i oss som är skapade till något annat än förvirring, sorg, smärta och död. Lidandet som drabbar oss skymmer ofta sikten och vi söker både trygghet och hopp i det som vi bara kan se och ta på. Men det kommer alltid att visa sig vara förgängligt och flyktigt att bygga sitt liv på. Och därför så uppmanar Paulus oss att fortsätta hoppas trots att vi inte ser befrielsen just nu som en verklighet. Guds Ande, Gud själv, skaparen av liv vill hjälpa dig i din svaghet, säger han. Älska Gud, fortsätt att Älska Gud! Då kommer allt att samverka till det bästa, för dem som är kallade efter hans beslut. Och dem som han har kallat har han också förklarat rättfärdiga. Och dem som han har förklarat rättfärdiga har han också förhärligat, vers.30 rom.8. När Jesus pratar med hans lärjungar om en tid då de inte kommer se honom, så gör det dem förvirrade, oförstående & sorgsna. Men Jesus svarar dem och dig och mig mitt i vårt lidande med dessa fantastiska ord i Joh.20: Amen, Amen säger jag er, Ni kommer att gråta och jämra er, men världen skall glädja sig. Ni kommer att sörja, men er sorg skall vändas i glädje. När en kvinna föder barn har hon svåra smärtor, ty hennes stund har kommit. Men när hon har fött barnet, kommer hon inte längre ihåg sin smärta i glädjen över att en människa blivit född till världen. Nu är ni också bedrövade, men jag skall se er igen, och då skall era hjärtan glädja sig, och ingen skall ta er glädje ifrån er. Så var det, ifrån den sekunden då Hilma ropade ut med sitt skrik att jag lever, så var all smärta borta. Jag vet att alla förlossningar inte ser ut så men många är det som kan berätta samma berättelse och förstå vad Jesus menar. Då alla minnen av lidande var borta i ett enda andetag. En smått galen men fantastisk upplevelse. Och för dig som idag känner dig som en främling, för dig som tycker allt är kaos i den här världen, för dig som har håller på att gå sönder i din kropp eller i ditt inre. För dig som känner dig rädd, modlös och försagd, för dig som känner att din tro, din frihet och trygghet är hotad, för dig som idag gråter, för dig som idag lider och inte ser något ljus. Ta emot dessa ord och vila i detta! Lika fort som smärta vänds till glädje när ett barn föds, så kommer det en dag för dig som Guds barn, då glädjen kommer att vara större och stå över allt annat! Det kommer en dag då förvirring vänds till fullständig frid. Det kommer en dag då du i ett enda andetag inte längre kommer minnas din smärta och dina tårar.

4 När du möter Jesus igen så skall ditt hjärta bara glädja sig, och ingen och inget(!) kommer att kunna ta den glädjen ifrån Dig! Det är ord att stå på och bygga allt på. För det är inte jag själv som ger er detta hopp idag. Det är inte statsministern eller någon annan politiker, någon känd fotbollspelare eller högt aktad artist. Det är inte ens Sveriges konung eller USA:s president som säger det, som alla kan säga mycket bra saker, men vars ord också kan vara förgängliga och oförlitliga. Utan det är Jesus Kristus, Gud Själv som ger oss detta hopp. Det är han som möter oss i sorgen, det är han som möter oss i döden. Han som kunde ropa till Lasarus som varit död i flera dygn, kom ut ur graven. Han som kom till synagogföreståndarens hus, som var fullt av gråt och dödsklagan över den 12 åriga dottern, och som sa Gråt inte, hon sover bara, tog hennes hand och sa Flicka, stig upp, och hennes livsande återvände. Det är han som i kärlek steg ner till oss, levde vårt liv, dog vår död, men där döden inte kunde behålla honom utan blev besegrad när han uppstod efter tre dagar. Det är han som säger Jag ger dem evigt liv, och de skall aldrig någonsin gå förlorade, och ingen skall rycka dem ur min hand. Hela den kristna tron bygger på att det döda kan få nytt liv!! Om vi inte tror det, så är hela vår tro meningslös och tom. Om vi i detta livet sätter vårt hopp endast till Kristus, och han inte har uppstått, då är vi de mest beklagansvärda av alla människor. Skriver Paulus i 1.kor.15. Men nu har Kristus uppstått från de döda fortsätter han och den som lutar sig mot det, den som tror på detta är frälst och äger den eviga berättelsen. Jesus säger, Jag är uppståndelsen och livet. Den som tror på mig skall leva om han än dör, och var och en som lever och tror på mig skall aldrig någonsin dö Det är löftet vi har som Guds barn. Inte genom att förstå allt detta, det gör ingen av oss. Men genom att tro, Sätta vår tillit till Jesus som Herre. Då mängden tro aldrig kommer vara avgörande. Så länge den tro man har är riktad mot Jesus så kommer Himmelens portar att öppnas. Är våra ögon fästa på trons upphovsman och fullkomnare, så kommer döden aldrig vara slutet! Det är aldrig en punkt i livet, utan kanske mer som ett kommatecken. Ett kommatecken finns där för att det kommer något mer efter. Man slutar aldrig läsa vid kommatecknet, eller hur? För då kan man missa hela meningens mening. Och så är det även med kommatecknet döden tror jag. Vi behöver fortsätta läsa för att förstå, för att komma i hamn med målet och meningen med livet som vi lever här.

5 Att dö innebär ur Guds perspektiv liv. Vilket vi på nytt behöver lyfta i en värld som försöker göra allt för att slippa sorg, smärta, tårar och död. Min fru som lyssnar på radio, hon berättade här om dagen att man ska testa att föra över nytt och friskt blod ifrån 20 åringar till 80 åringar, för att det visat sig i en forskning såg jag senare på Internet att man tror sig ha hittat ett nytt sätt att hålla typiska ålderssymtom hos möss borta genom att ge dem blod från yngre, vilket man därför också vill testa på oss människor. Och hela tiden kommer det nya råd om mat och levnadssätt för hur vi ska slippa döden så länge vi kan. Vi verkar vara rädda för att något ska ta slut. Tänk bara på alla tv-program som kommer tillbaka om och om igen flera årtionden senare, utan att ha förändrats, fast jag tror att vi är ganska så många som är trötta för länge sedan både på fångarna på fortet, Robinson och Dallas. I filmens värld så nöjer man sig sällan längre med en film utan det ska alltid komma en tvåa och sedan en tre, fast ettan alltid är den som är bäst. Likadant i vår vardag. Vi är rädda för att sluta med något som vi alltid har gjort, trots att det inte för med sig något gott. Även i församlingen. Vi vågar inte lägga ner något, vi vågar inte säga stopp för något som har fungerat, även om det just nu faktiskt inte har något liv. Och jag tror att vi kan ta vår söndagsskola som ett exempel. Som har fungerat jättebra en tid och varit till stor välsignelse. Men som kanske behöver tillåtas ett stopp för att det just nu inte fungerar. Förstå mig rätt nu. Jag menar inte att barnen inte längre ska ha någon plats. Barnen ska alltid ha en stor plats i Gudstjänstlivet, det har vi Guds ord på, och det är vår gemensamma längtan. Men jag tror att Gud vill skapa något nytt, visa på andra vägar för oss att gå. Och då behöver vi först våga tillåta att något först dör. För det är endast det som lever som också dör. Om vetekornet inte faller i jorden och dör, förblir det ett ensamt korn, men om det dör, bär det rik frukt, säger Jesus i Joh.12:24. Jesus behövde gå lidandets väg och dö för att du och jag skulle få liv. En sanning som vi behöver tillåta i vår församling och vår verksamhet. Vi behöver tillåta det i våra liv. Vi behöver tillåta smärta som kommer, vi behöver tillåta ett misslyckande, vi behöver tillåta tårarna och inte vara rädda för sorg, vi behöver tillåta ett stopp, vi behöver tillåta döden. För det som aldrig tillåts dö kan heller aldrig uppstå på nytt och få nytt liv. Låt det få vara en uppmuntran till oss var och en. Den som älskar sitt liv förlorar det, och den som hatar sitt liv i den här världen, han skall bevara det och vinna evigt liv., v.25 i Joh.12. Vi behöver precis som vid förlossningssängen, tillåta lidandet för att se, känna och upptäcka liv.

6 Men hur uppstår då de döda? Vad för slags liv, vad för slags kropp har de när de kommer? Jag tror det är frågor som berör oss, inte minst när döden och sorgen kommer nära. Frågan är ställd ifrån församlingen i Korinth. En enfaldig och oförstående fråga tycker Paulus men han tar ändå tid för frågan och ger ett innehållsrikt svar, så man kan ju säga att det är tur att det finns folk som vågar ha enfaldiga frågor. Vi läser 1.kor.15: Paulus ger oss en helt fantastiskt beskrivning där vi kan på ett tydligt sätt förstå att uppståndelsen ifrån de döda inte handlar om att vi ska bli några spökliknande andar som flyter omkring. Utan vår kropp skall med, för att lovsjunga behöver man en kropp, men den kommer att ha en helt annan glans av ett helt annat slag. I filipperbrevet så skriver Paulus att Han skall förvandla vår bräckliga kropp, så att den blir lik den kropp han har i sin härlighet. Ty han har makt att lägga allt under sig. Det är som i Tvprogrammet Extreme home make over, om ni har sett det någon gång, tror det har slutat gå nu (men som alltid så kommer det nog en ny säsong om några år ska ni se). Programmet handlar om ett Bygg & design team som åker runt i USA och som har all makt och möjlighet till att ta bräckliga och förfallna hus under deras fötter så säga, riva ner det till grunden för att sedan bygga upp det till vackra slott. På liknande sett så kommer våra kroppar förvandlas. Men du kommer inte vara en helt annan person. I extreme home makeover så har man alltid sparat saker som hör ihop med personen, så att när familjen går in i sitt nya palats så känner man ändå igen sig och varje personlighet lyfts som unik. Jag är medveten om att det inte är den allra bästa bilden, men så talar Paulus också om den nya kroppen. Personligheten kommer inte suddas ut. Människor som vi idag saknar kommer vi känna och andra kommer att känna igen oss. Precis som Gud gör ett frö i jorden sådan gestalt som han vill och åt varje frö dess egen gestalt så kommer vi fortfarande vara olika och unika precis som solen, månen och stjärnorna skiljer sig från varandra i glans. Bibeln talar om att våra namn som hör ihop med oss är skrivna i livets bok och som genom tron aldrig ska strykas ut. Men än en gång, minnen av synd misslyckanden, smärta och sorg, sjukdom, sår och plågor som personen bakom namnet bär med sig kommer inte längre i Himlen höra ihop med namnet och den nya kroppen. Och så kommer det vara på alla områden skriver Paulus.

7 Det som vi sår nu med skam, det kommer uppstå i härlighet, och det som sås i vår svaghet, det kommer uppstå i kraft! Det vetekorn som du idag väljer att så och låta dö, det kommer uppstå till liv. Men inte bara den dagen utan mitt i vårt liv här och nu. Det är paradoxalt. För oss så finns det en stund, en tid som vi väntar på och som vi längtar efter, som fadern själv har fastställt, då vi kommer att få uppleva den nya kroppen, och att våra tårar torkas bort för alltid. Men för Gud så finns det bara nu. Guds rike är nu här proklamerar Jesus där han går fram. Himmelriket är inte i det fördolda. Himmelen är precis lika nära som den fysiska världen vi har omkring oss säger Jesus. Vilket innebär att när vi dör en stund ifrån tiden, våra ansträngningar och måsten, ifrån själviskheten, våra begär. När vi knäpper våra händer och ber att Guds vilja ska ske före vår egen då sker det alltid någonting. När vi bekänner vår svaghet, dör bort ifrån jaget och ber om den helige Andes ledning så leder den Helige Ande oss, alltid. När Du lägger dina händer på någon annan och ber om ett vidrörande ifrån Himmelen, så kommer Himmelens makter av liv, helande och kraft i rörelse. När något dör så skapar Gud alltid något nytt! Rom.8:11, om hans Ande som uppväckte Jesus från de döda bor i er, då skall han som uppväckte Kristus från de döda göra också era dödliga kroppar levande genom sin Ande som bor i er. Där Guds livgivande Ande får vara, där kommer glädjen alltid att vara större än lidandet. Här idag just nu, och allt efter kommatecknet, i evig tid. Jes.60:18-22 får avrunda. Blunda för en stund och Lyssna på dessa ord. Amen.

Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs

Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs Filipperbrevet 3:7-11 7 Men allt det som förr var en vinst för mig räknar jag nu som förlust för Kristi skull. 8 Ja, jag räknar allt som förlust, för jag har funnit

Läs mer

2 november - Alla Själars Dag år B. Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22)

2 november - Alla Själars Dag år B. Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22) 1559 2 november - Alla Själars Dag år B Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22) Liksom Jesus har dött och uppstått, så skall också Gud genom Jesus föra till sig de avlidna tillsammans med honom. Och

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan Fil 3:17-4:7 Gläd er i Herren

Eva Andreas Tunadalskyrkan Fil 3:17-4:7 Gläd er i Herren 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan 181125 Fil 3:17-4:7 Gläd er i Herren Paulus uppmanar gång på gång i sitt brev till Filipperna att de ska vara glada: Gläd er. Ibland kan man känna att det är så mycket som

Läs mer

UPPSTÅNDELSEN & LIVET

UPPSTÅNDELSEN & LIVET UPPSTÅNDELSEN & LIVET JESUS SADE: JAG ÄR UPPSTÅNDELSEN OCH LIVET. DEN SOM TROR PÅ MIG SKALL LEVA OM HAN ÄN DÖR, OCH VAR OCH EN SOM LEVER OCH TROR PÅ MIG SKALL ALDRIG NÅGONSIN DÖ. TROR DU DETTA? JOH. 11:25-26

Läs mer

I begynnelsen. I honom var liv, och livet var människornas ljus. Johannesevangeliet 1:1.4

I begynnelsen. I honom var liv, och livet var människornas ljus. Johannesevangeliet 1:1.4 I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. I honom var liv, och livet var människornas ljus. Johannesevangeliet 1:1.4 Jesus talade åter till dem och sade: Jag är världens ljus.

Läs mer

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. E. Vid en grav När man t.ex. vid ett släktmöte samlas vid en grav kan man hålla en fri andakt använda detta material i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem.

Läs mer

Tröst till de plågade

Tröst till de plågade Avsnitt 31: Tröst till de plågade 01:43-02:27 03:31-03:52 04:46-05:30 05:33-05:55 06:19-06:43 06:45-07:03 2 Tess 1:6-10 Gud är rättfärdig: han straffar med plågor dem som plågar er och låter er som plågas

Läs mer

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson drsppens påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson Skärtorsdagen Den som äter mitt kött och dricker mitt blod förblir i mig och jag i honom. Joh.6:56 Ta emot syndernas förlåtelse!

Läs mer

Sönd e alla helgons dag. Psalmer (Trefaldighetshäftet): 171:1-4, 171:5-8, 187:1-5, 187:6-8, 178, 211 Texter: Dan 12:1-4, 1 Kor 15:35-49, Joh 6:37-40

Sönd e alla helgons dag. Psalmer (Trefaldighetshäftet): 171:1-4, 171:5-8, 187:1-5, 187:6-8, 178, 211 Texter: Dan 12:1-4, 1 Kor 15:35-49, Joh 6:37-40 1/5 Sönd e alla helgons dag Psalmer (Trefaldighetshäftet): 171:1-4, 171:5-8, 187:1-5, 187:6-8, 178, 211 Texter: Dan 12:1-4, 1 Kor 15:35-49, Joh 6:37-40 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren

Läs mer

HERRE. Eva Andreas. Bön Sorbykyrkan Det här får symbolisera Jesus,

HERRE. Eva Andreas. Bön Sorbykyrkan Det här får symbolisera Jesus, 1 Eva Andreas Bön Sorbykyrkan 181020 Förklaring: Det här är mer ett bibelstudium än en predikan. Första avsnittet handlar om Jesus som bedjare och det andra om vad Jesus sade om bön. Till första avsnittet

Läs mer

En djupare bild av Gud

En djupare bild av Gud En djupare bild av Gud Av:Johannes Djerf - The Sounds Living in America Detta är en riktigt go låt med en klockren refräng som säger att vi lever inte i amerika, men vi är inte ledsna. När låten kom för

Läs mer

Bibeln för barn presenterar. Himlen, Guds vackra hem

Bibeln för barn presenterar. Himlen, Guds vackra hem Bibeln för barn presenterar Himlen, Guds vackra hem Skriven av: Edward Hughes Illustrerad av: Lazarus Bearbetad av: Sarah S. Översatt av: Christian Lingua Framställd av: Bible for Children www.m1914.org

Läs mer

Tredje söndagen efter påsk

Tredje söndagen efter påsk Namnet Jubilate (Gläd er!) kommer från söndagens antifon (Ps. 66:1) och betonar påsktidens lovsångskaraktär. Församlingen firar med glädje Herrens uppståndelse och hans seger över döden. Vi riktar blicken

Läs mer

B. Förbön för döende

B. Förbön för döende B. Förbön för döende Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar och bör utformas i enlighet med situationens krav. Det fullständiga

Läs mer

A. När någon har avlidit

A. När någon har avlidit A. När någon har avlidit När någon har avlidit kan andakt hållas på begäran av de anhöriga. Den kan hållas vid den avlidnes bädd, i sjukhusets kapell, i hemmet vid kyrkan. På ett bord som är täckt med

Läs mer

33 söndagen 'under året' - år B. Ingångsantifon (jfr Jer 29:11, 12, 14)

33 söndagen 'under året' - år B. Ingångsantifon (jfr Jer 29:11, 12, 14) 1435 33 söndagen 'under året' - år B Ingångsantifon (jfr Jer 29:11, 12, 14) Jag vet vilka tankar jag har för er, säger Herren: fridens tankar och inte ofärdens. Ni skall åkalla mig, och jag vill höra på

Läs mer

Himlen, Guds vackra hem

Himlen, Guds vackra hem Bibeln för barn presenterar Himlen, Guds vackra hem Skriven av: Edward Hughes Illustrerad av: Lazarus Bearbetad av: Sarah S. Översatt av: Christian Lingua Framställd av: Bible for Children www.m1914.org

Läs mer

16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus

16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus 16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus 19Dina döda skall få liv igen, deras kroppar skall uppstå. Vakna och jubla, ni som vilar i mullen! Ty din dagg är en ljusets dagg, du låter den falla över

Läs mer

Ordning för begravningsgudstjänst

Ordning för begravningsgudstjänst Ordning för begravningsgudstjänst Klockringning Musik Gudstjänsten inleds med orgelmusik, där så kan ske. Annan instrumental- och/ eller vokalmusik kan utföras. Därefter kan prästen säga följande eller

Läs mer

Begravnings- gudstjänst

Begravnings- gudstjänst Begravnings- gudstjänst P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger Klockringning Musik Samlingsord P: I Guds, den treeniges, namn.vi är samlade för att ta avsked av NN och för

Läs mer

Tunadalskyrkan Att leva i Guds Nu

Tunadalskyrkan Att leva i Guds Nu 1 Mark 1:14 När Johannes hade blivit fängslad kom Jesus till Galileen och förkunnade Guds budskap och sade: Tiden är inne, Guds rike är nära. Omvänd er och tro på budskapet. Tunadalskyrkan 131208 Att leva

Läs mer

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen EVANGELIUM ÄR: - Det glada budskapet om vår Frälsare Jesus Kristus (Mark 1:14-15). - Något som skall presenteras klart och

Läs mer

B. På årsdagen av dopet

B. På årsdagen av dopet B. På årsdagen av dopet På årsdagen av dopet kan man hålla andakt. Detta formulär kan i tillämpad form användas också i sådana situationer, där dopets betydelse betonas, t.ex. på läger vid andra församlingstillställningar.

Läs mer

Bibelställen Vad kännetecknar en sund biblisk tro

Bibelställen Vad kännetecknar en sund biblisk tro Bibelställen Vad kännetecknar en sund biblisk tro Översättning Svenska Folkbibeln 1998 (SFB98) om ej annat anges 20190209!1 Daniel 11:32 Dem som har kränkt förbundet skall han med smickrande ord locka

Läs mer

uppväckt oss med honom och satt oss med honom i den himmelska världen, i Kristus Jesus.

uppväckt oss med honom och satt oss med honom i den himmelska världen, i Kristus Jesus. !1 Påskdagen 2017 19 Jesus svarade dem: "Jag säger er sanningen: Sonen kan inte göra något av sig själv, utan bara det han ser Fadern göra. Vad Fadern gör, det gör också Sonen. 20 Fadern älskar Sonen och

Läs mer

Från Död till Liv, Joh 11, BK, i trädgården, 17e juli -16

Från Död till Liv, Joh 11, BK, i trädgården, 17e juli -16 Från Död till Liv, Joh 11, BK, i trädgården, 17e juli -16 Needbuilder: Kanske är du som jag och kämpar med din tro ibland på olika sätt. - Kanske du är överlåten till församlingen och lever livet för Gud,

Läs mer

A. När en närstående har dött

A. När en närstående har dött A. När en närstående har dött Andakt när en närstående har dött hålls på begäran av den avlidnas anhöriga. Den kan hållas i sjukhusets kapell, i patientrummet i hemmet. På ett bord, som täckts av en vit

Läs mer

15 söndagen efter Trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

15 söndagen efter Trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 15 söndagen efter Trefaldighet Psalmer: 67, L63, 243, 249, 400, 207:1-3 Texter: 5 Mos 6:4-7, Gal 5:25-6:10, Matt 6:24-34 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

Läs mer

INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA

INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA Gud sade: "Låt oss göra människor till vår avbild, till att vara lika oss. De skall råda över fiskarna i havet och över fåglarna under himlen, över boskapsdjuren

Läs mer

Söndag efter Alla helgons dag

Söndag efter Alla helgons dag 1/5 Söndag efter Alla helgons dag Psalmer: 3, L187:1-4, L187:5-8, 300, 1:3-7 Texter: Jos 1:10-11, Hebr 11:13-16, Luk 20:37-38 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

Läs mer

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång Ordning vid dop på egen bekännelse Denna ordning kan infogas som en del i en större gudstjänst eller vara fristående. Anvisningar, bibeltexter och böner är förslag som kan väljas och formuleras efter situationens

Läs mer

Jesus sa: Jag har kommit för att de skall ha liv, och liv i överflöd. (Joh 10:10)

Jesus sa: Jag har kommit för att de skall ha liv, och liv i överflöd. (Joh 10:10) Jesus sa: Jag har kommit för att de skall ha liv, och liv i överflöd. (Joh 10:10) Detta häfte vill hjälpa Dig att lära känna Gud personligen, erfara ett liv av sann kärlek, förlåtande livsstil och trofasta

Läs mer

12 söndagen 'under året' - år A

12 söndagen 'under året' - år A 1013 12 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (Ps 28:8-9) Herren är sitt folks starkhet, och ett frälsningens värn är han för sin Smorde. Herre, fräls ditt folk och välsigna din arvedel, och var

Läs mer

Tro medför gärningar - efterföljelse

Tro medför gärningar - efterföljelse Tro medför gärningar - efterföljelse Ef 2:8-10 8 Av nåden är ni frälsta genom tron, inte av er själva. Guds gåva är det, 9 inte på grund av gärningar för att ingen ska berömma sig. 10 Hans verk är vi,

Läs mer

Tro och liv. Det viktigaste i den kristna tron på lättläst svenska. EVANGELISK-LUTHERSKA KYRKAN I FINLANDπ

Tro och liv. Det viktigaste i den kristna tron på lättläst svenska. EVANGELISK-LUTHERSKA KYRKAN I FINLANDπ Tro och liv Det viktigaste i den kristna tron på lättläst svenska EVANGELISK-LUTHERSKA KYRKAN I FINLANDπ Tro och liv Det viktigaste i den kristna tron på lättläst svenska Publikationer från Evangelisk-lutherska

Läs mer

C. När någon har avlidit

C. När någon har avlidit C. När någon har avlidit Andakt enligt detta formulär hålls på begäran av de anhöriga. Den kan hållas vid den avlidnes bädd, i sjukhusets kapell, i hemmet vid kyrkan. På ett bord som är täckt med en vit

Läs mer

Hoppet. Nr 9 i serien Kristusvägen

Hoppet. Nr 9 i serien Kristusvägen Hoppet Nr 9 i serien Kristusvägen 1 KÄRLEKEN ÄR STARKARE ÄN DÖDEN Kärleken övervinner allt! Det är påskens budskap om Jesu död och uppståndelse. Eftersom döden inte är det sista i Jesu historia, är inte

Läs mer

8 söndagen under året år A

8 söndagen under året år A 933 8 söndagen under året år A Ingängsantifon (jfr Ps 18:19-20) Herren är mitt stöd, han har fört mig ut på en rymlig plats, han har räddat mig, ty han har behag till mig. Inledning I början av denna heliga

Läs mer

10 söndagen 'under året' - år B

10 söndagen 'under året' - år B 977 10 söndagen 'under året' - år B Ingångsantifon (Ps 27:1) Herren är mitt ljus och min frälsning, för vem skulle jag frukta? Herren är mitt livs värn, för vem skulle jag rädas? Inledning 'Det synliga

Läs mer

En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen.

En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. Equmeniakyrkan är en ung kyrka i Sverige med en nästan 200-årig historia. Tillsammans med miljarder kristna över hela

Läs mer

Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 1/5 17 sön e Trefaldighet Guds kärlek till oss Psalmer: 18, Ps 111, 242, 28, 157, L211 Texter: Pred 12:1-7, 1 Joh 4:13-21, Matt 6:19-24 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus.

Läs mer

Om livet, Jesus och gemenskap

Om livet, Jesus och gemenskap #Lärjunge Om livet, Jesus och gemenskap Barnhäfte Frälsningsarméns Programkontor 2018 #Lärjunge En lärjunge är en person som tror på Jesus och vill ha honom som sin förebild. Du kan vara en lärjunge till

Läs mer

Tillbaka till Jesus. Jag är Uppståndelsen och Livet Predikan, Korskyrkan, Borås, 1 november 2009, Micael Nilsson

Tillbaka till Jesus. Jag är Uppståndelsen och Livet Predikan, Korskyrkan, Borås, 1 november 2009, Micael Nilsson Tillbaka till Jesus Jag är Uppståndelsen och Livet Predikan, Korskyrkan, Borås, 1 november 2009, Micael Nilsson Vi söker tröst "Jag är uppståndelsen och livet. Den som tror på mig skall leva om han än

Läs mer

6 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon (Ps 31:3-4) Vänd ditt öra till mig, rädda mig snart, var mig en fast klippa, en borg för min frälsning.

6 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon (Ps 31:3-4) Vänd ditt öra till mig, rädda mig snart, var mig en fast klippa, en borg för min frälsning. 905 6 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon (Ps 31:3-4) Vänd ditt öra till mig, rädda mig snart, var mig en fast klippa, en borg för min frälsning. Ty du är mitt bergfäste och min borg, och du skall,

Läs mer

Jesu offer och vårt hopp

Jesu offer och vårt hopp Jesu offer och vårt hopp Heb. 10:10b-25 10b Jesu Kristi kropp har offrats en gång för alla. 11 Alla andra präster står och förrättar sin tjänst dag efter dag och bär gång på gång fram samma offer som aldrig

Läs mer

Avsnitt 6: Vårt framtidshopp

Avsnitt 6: Vårt framtidshopp Avsnitt 6: Vårt framtidshopp 02:16 02:48 03:15 03:45 05:31 06:12 07:52 07:55 1 Kor 15:19-22 Om vi i detta livet sätter vårt hopp endast till Kristus, och han inte har uppstått, då är vi de mest beklagansvärda

Läs mer

Hur blir man kristen? Christian Mölk

Hur blir man kristen? Christian Mölk Hur blir man kristen? Christian Mölk 1. Guds avbild Gud skapade ursprungligen människan som sin avbild. Gud vill ha en kärleksfull gemenskap med oss och till en början hade människan en fridfull tillvaro

Läs mer

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 12 sön e trefaldighet Psalmer: L151, L90, L159, L163, L179, 375 Texter: Jes 38:1-6, Rom 8:18-23, Luk 13:10-17 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Predikotext:

Läs mer

32 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 88:3) Låt min bön komma inför ditt ansikte, Herre, böj ditt öra till mitt rop.

32 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 88:3) Låt min bön komma inför ditt ansikte, Herre, böj ditt öra till mitt rop. 1407 32 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 88:3) Låt min bön komma inför ditt ansikte, Herre, böj ditt öra till mitt rop. Inledning Långsamt närmar vi oss kyrkoårets slut. Och allt oftare

Läs mer

Kristi Himmelsfärdsdag - år C Ingångsantifon Inledning Kollektbön

Kristi Himmelsfärdsdag - år C Ingångsantifon Inledning Kollektbön 679 Kristi Himmelsfärdsdag - år C Ingångsantifon (jfr Apg 1:11) Ni galiléer, varför står ni och ser upp mot himlen? Så som ni har sett honom fara upp till himlen, så skall han komma åter. Halleluja. Inledning

Läs mer

!1 Predikan Strängnäs Lär känna kraften i Kristi Uppståndelse Fil 3:8-11 Ja, jag räknar allt som förlust, för jag har funnit det som är

!1 Predikan Strängnäs Lär känna kraften i Kristi Uppståndelse Fil 3:8-11 Ja, jag räknar allt som förlust, för jag har funnit det som är !1 Predikan Strängnäs 2018-03-11 Lär känna kraften i Kristi Uppståndelse Fil 3:8-11 Ja, jag räknar allt som förlust, för jag har funnit det som är långt mer värt: kunskapen om Kristus Jesus, min Herre.

Läs mer

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting.

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting. Allting nytt Påskdagen 100403 1 Att hitta ingenting kan det va nå`t Det var ju det man gjorde den första påskdagsmorgonen. Man gick till graven där man lagt Jesus och man hittade ingenting. Ibland är det

Läs mer

Uppståndelsen. Vilken vikt lägger en messianskt troende vid uppståndelsen?

Uppståndelsen. Vilken vikt lägger en messianskt troende vid uppståndelsen? Uppståndelsen Vilken vikt lägger en messianskt troende vid uppståndelsen? I kristen tradition talas det om den stilla veckan, skärtorsdag, långfredag (till minne av Jeshuas död), påskafton, påskdag (till

Läs mer

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk Hur man blir kristen i 10 steg Christian Mölk www.christianmolk.se 1. Guds avbild 1 I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. 2 Jorden var öde och tom, och mörker var över djupet. Och Guds Ande svävade

Läs mer

Ett andligt liv i frihet.

Ett andligt liv i frihet. Ett andligt liv i frihet. Romarbrevet kapitel 8. År 2013 Ett andligt liv i frihet. Romarbrevet kapitel 8. Foto: Tobias Lindberg Eva Söderström Konstnär, Religionsvetare Kulturvetare Mobil +46 (0)70-686

Läs mer

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 P. I Faderns och (+) Sonens och den heliga Andens namn. Amen. F. Välsignad vare den heliga Treenigheten, kärlekens

Läs mer

2 november - Alla Själars Dag år C. Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22)

2 november - Alla Själars Dag år C. Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22) 1565 2 november - Alla Själars Dag år C Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22) Liksom Jesus har dött och uppstått, så skall också Gud genom Jesus föra till sig de avlidna tillsammans med honom. Och

Läs mer

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång Ordning vid dop av barn Denna ordning kan infogas som en del i en större gudstjänst eller vara fristående. Anvisningar, bibeltexter och böner är förslag som kan väljas och formuleras efter situationens

Läs mer

Jesus är Gud SAMPLE. Budskap om evig räddning

Jesus är Gud SAMPLE. Budskap om evig räddning Jesus är Gud Budskap om evig räddning Jesus är Gud Gud önskar att du ska känna till sanningen om Honom som uppenbarad i Fadern, Sonen och Den Helige Ande. Han har kommit nära för att välsigna människor,

Läs mer

Texter till predikan långfredagen

Texter till predikan långfredagen Texter till predikan långfredagen 2016 03 25 1Pe 2:21 Kristus led för er och efterlämnade ett exempel åt er, för att ni ska följa i hans fotspår. 1Pe 2:22 Han hade inte begått någon synd, och inget svek

Läs mer

Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt

Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: Sök mitt 697 Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte

Läs mer

Det är förväntan och spänning, inte minst hos barnen: Kommer mina önskningar att uppfyllas?

Det är förväntan och spänning, inte minst hos barnen: Kommer mina önskningar att uppfyllas? Predikotext: Sak 9:9-10; Matt 21:1-11 Adventstiden är en härlig och speciell tid av året. Det märks på många sätt. När det är som mörkast ute tänder vi upp mängder av stjärnor och ljusstakar. Vi förbereder

Läs mer

Människosonen kommer

Människosonen kommer Avsnitt 19: Människosonen kommer 01:56 02:32 02:45-03:10 04:04 04:19 04:36 04:45 05:01-05:08 Matt 24:29-31 Strax efter de dagarnas nöd skall solen förmörkas och månen inte ge sitt sken. Stjärnorna skall

Läs mer

Herraväldet över världen tillhör nu vår Herre och hans Smorde, och han skall vara konung i evigheternas evigheter. Upp 11:15

Herraväldet över världen tillhör nu vår Herre och hans Smorde, och han skall vara konung i evigheternas evigheter. Upp 11:15 År 2011 Som hjorten trängtar efter vattenbäckar, så längtar min själ efter dig, o Gud Min själ törstar efter Gud, efter den levande Guden. Psalm 42: 2-3 Herraväldet över världen tillhör nu vår Herre och

Läs mer

Jesus: förödmjukad och upphöjd

Jesus: förödmjukad och upphöjd Lektion 9 Jesus: förödmjukad och upphöjd Vi undersöker Kristi liv i två faser Vilken underbar plan Gud förberedde för att rädda mänskligheten efter syndafallet! Denna plan som är given åt syndare världen

Läs mer

Eskatologi Den yttersta Domen

Eskatologi Den yttersta Domen Eskatologi 2015-03-04 Den yttersta Domen Den yttersta domen "Det är människan förelagt att en gång dö och sedan dömas" (Hebr. 9:27) Varje dag (i världen) så dör ca 150 000 människor. Det innebär ca 6 400

Läs mer

D. Vid minnesstund. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

D. Vid minnesstund. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. D. Vid minnesstund Detta formulär kan i tillämpliga delar användas vid minnesstund över en avliden t.ex. på årsdagen av ett dödsfall vid släktmöten där man minns bortgångna medlemmar. Andakten leds av

Läs mer

22 söndagen under året år A

22 söndagen under året år A 1215 22 söndagen under året år A Ingångsantifon (Ps 86:3, 5) Var mig nådig, o Herre, ty hela dagen ropar jag till dig. Du, o Herre, är god och förlåtande och stor i nåd mot alla som åkallar dig. Inledning

Läs mer

2 söndagen 'under året' - år A. Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste.

2 söndagen 'under året' - år A. Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. 805 2 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 66:4) Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. Inledning Redan sedan en vecka tillbaka har 'Tiden

Läs mer

Tredje Påsksöndagen - år B

Tredje Påsksöndagen - år B 595 Tredje Påsksöndagen - år B Ingångsantifon (jfr Ps 66:1-2) Höj jubel till Herren, alla länder. Lovsjung hans namn, ge honom ära och pris. Halleluja. Inledning Vi har församlats här idag till firandet

Läs mer

Tunadalskyrkan e tref. Förlorad och återfunnen II ep Ef 2:1-10

Tunadalskyrkan e tref. Förlorad och återfunnen II ep Ef 2:1-10 1 Tunadalskyrkan 160612 3 e tref. Förlorad och återfunnen II ep Ef 2:1-10 Ett brev kan se ut på många sätt, skrivet i ett automatiskt dataprogram med tryckt adress; i ett brunt eller orange kuvert från

Läs mer

Kollektbön Allsmäktige, evige Gud, låt tron, hoppet och kärleken växa i oss, så att vi älskar dina bud och uppnår vad du lovat oss. Genom din Son...

Kollektbön Allsmäktige, evige Gud, låt tron, hoppet och kärleken växa i oss, så att vi älskar dina bud och uppnår vad du lovat oss. Genom din Son... 1381 30 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon (jfr Ps 105:3-4) Gläd er av hjärtat, ni som söker Herren. Fråga efter Herren och hans makt, sök hans ansikte ständigt. Inledning Liksom tullindrivaren

Läs mer

Leif Boström

Leif Boström Predikan Grindtorpskyrkan 206-06-26 Att hålla Jesu bud Joh :5-2:0 Joh :5-7 5 Detta är det budskap som vi [apostlarna] har hört från honom [Jesus] och förkunnar för er: att Gud är ljus och att inget mörker

Läs mer

18 söndagen 'under året' - år B

18 söndagen 'under året' - år B 1141 18 söndagen 'under året' - år B Ingångsantifon (Ps 70:2, 6) Gud, kom till min räddning. Herre, skynda till min hjälp. Min hjälp och min befriare är du, Herre, dröj inte. Inledning Som uthungrade pilgrimer

Läs mer

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen.

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att var och en som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. (Joh

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge utmaningar och möjligheter Grunden

Eva Andreas Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge utmaningar och möjligheter Grunden Eva Andreas Tunadalskyrkan 160904 Tema: Att vara lärjunge utmaningar och möjligheter Grunden Matt 28:16-20 Under hösten kommer de flesta av mina predikningar att ha ett gemensamt tema, och varje predikan

Läs mer

1. Skapad till Guds avbild

1. Skapad till Guds avbild Introduktion Detta material är tänkt som ett samtalsunderlag i frälsningsoch dopsamtal. Steg för steg går man igenom de 10 stegen och samtalar om den kristna trons grunder. När alla har förstått ett av

Läs mer

Bilaga 2. Vigselordning

Bilaga 2. Vigselordning . Vigselordning I denna bilaga visas hur vigselordningen i praktiken utformas i enlighet med de föreslagna anvisningarna enligt bilaga 1. Inledningsmusik Gudstjänsten inleds med orgelmusik, där så kan

Läs mer

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. A. Förbön för sjuka Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar. Det fullständiga formuläret för förbön för sjuka finns i Kyrkliga

Läs mer

16 söndagen under året år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön

16 söndagen under året år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön 1093 16 söndagen under året år A Ingångsantifon (jfr Ps 54:6, 8) Se, Gud är min hjälpare, Herren uppehåller min själ. Jag skall offra åt dig med villigt hjärta, jag skall prisa ditt namn, ty det är gott.

Läs mer

14 söndagen 'under året' - år A

14 söndagen 'under året' - år A 1053 14 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 48:10-11) Vi tar emot din nåd, o Gud, i ditt tempel. Som ditt namn, o Gud, så når också ditt lov intill jordens gränser. Din högra hand är full

Läs mer

Joh 3:3 Jesus svarade: "Jag säger dig sanningen: Den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike." Joh 3:4 Nikodemus sade: "Hur kan en människa

Joh 3:3 Jesus svarade: Jag säger dig sanningen: Den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike. Joh 3:4 Nikodemus sade: Hur kan en människa Joh 3:3 Jesus svarade: "Jag säger dig sanningen: Den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike." Joh 3:4 Nikodemus sade: "Hur kan en människa bli född när hon är gammal? Hon kan väl inte komma in

Läs mer

BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, JANUARI (Anders Arborelius)

BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, JANUARI (Anders Arborelius) BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, 18-25 JANUARI (Anders Arborelius) Ut unum sint det är Jesu bön att alla som tror på honom skall vara ett i honom. Genom dopet är vi redan ett i honom och med varandra.

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

B. Förbön för döende

B. Förbön för döende B. örbön för döende Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. ormuläret kan användas i tillämpliga delar i enlighet med situationens krav. På ett bord som är täckt med en

Läs mer

Fjärde Påsksöndagen - år A

Fjärde Påsksöndagen - år A 609 Fjärde Påsksöndagen - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:5-6) Jorden är full av Herrens nåd, himmelen är skapad genom hans ord, halleluja. Inledning Söndagens eukaristi är den stund, då Kristus själv står

Läs mer

När skall Han dö och Hans namn förgås?

När skall Han dö och Hans namn förgås? När skall Han dö och Hans namn förgås? Budskap om evig räddning När skall Han dö och Hans namn förgås? Vems namn är det? vår Herre Jesu Kristi namn. Du kanske använder namnet, du kanske känner till namnet,

Läs mer

Sjunde Påsksöndagen - år B Ingångsantifon Inledning Kollektbön

Sjunde Påsksöndagen - år B Ingångsantifon Inledning Kollektbön 691 Sjunde Påsksöndagen - år B Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte

Läs mer

Därför vill jag som inledning läsa en text från Hebréerbrevet (12:2):

Därför vill jag som inledning läsa en text från Hebréerbrevet (12:2): TAL vid sommarfest i Pörtom kyrka 9.8.2008 Bön Om sakramenten och vi kristna Käre himmelske Fader. Vi tackar dig för att du har sänt oss Jesus Kristus. Vi tackar dig för frälsningen genom hans blod. Öppna

Läs mer

Dopgudstjänst SAMLING

Dopgudstjänst SAMLING Dopgudstjänst Psalm SAMLING Inledningsord och tackbön I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

4 söndagen 'under året' - år A

4 söndagen 'under året' - år A 847 4 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 106:47) Fräls oss, Herre, vår Gud, och församla oss från folken, så att vi får prisa ditt heliga namn och berömma oss av ditt lov. Inledning Saliga

Läs mer

Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge del 3 1 Petr 2:4-10 Vår andliga identitet

Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge del 3 1 Petr 2:4-10 Vår andliga identitet 1 Tunadalskyrkan 160925 Tema: Att vara lärjunge del 3 1 Petr 2:4-10 Vår andliga identitet Dotter, syster, hustru, svärmor, svärdotter, mormor, pastor, kantor, körsångare ja listan kan göras lång på vem

Läs mer

Seendets Gud vill att vi ska mer än bara överleva, Installationsgtj Nora, 8e maj 2016

Seendets Gud vill att vi ska mer än bara överleva, Installationsgtj Nora, 8e maj 2016 Seendets Gud vill att vi ska mer än bara överleva, Installationsgtj Nora, 8e maj 2016 Bön - Vi lever i en tid i Sverige där det på de flesta platser inte bildas några stora köer av människor som vill omvända

Läs mer

Texter till Predikan

Texter till Predikan Texter till Predikan 2016 05 01 Luk 11:1 En gång var Jesus på en plats och bad. När han hade slutat, sade en av hans lärjungar till honom: "Herre, lär oss att be, liksom Johannes lärde sina lärjungar."

Läs mer

11 sön e Trefaldighet. Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2

11 sön e Trefaldighet. Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2 1/5 11 sön e Trefaldighet Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus

Läs mer

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Vi har under de senaste två söndagarna talat om längtan efter liv i den kristna tron. Längtan efter Guds Helige Ande och att fortsätta bygga

Läs mer

Östanåskyrkan Joh 11

Östanåskyrkan Joh 11 1 Östanåskyrkan 140323 Joh 11 Det är få skildringar i evangelierna som rymmer så många perspektiv som johannesevangeliets elfte kapitel. Det är ett yttre skeende men också ett inre skeende; vi möter Jesus

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst Inledningsord och tackbön P I Faderns och sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi ska leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Bön och bibelläsning sommaren 2015 Kyrkan vid Brommaplan

Bön och bibelläsning sommaren 2015 Kyrkan vid Brommaplan Bön och bibelläsning sommaren 2015 Kyrkan vid Brommaplan 1 Bibelläsning sommaren 2015 Den här bibelläsningsplanen följer kyrkoårets texter och teman. Texterna syftar framåt mot den kommande söndagens gudstjänst.

Läs mer

Pilgrimsmässa A. Inledningsord. Pax et bonum/frid och allt gott! Psalm. Psaltarläsning

Pilgrimsmässa A. Inledningsord. Pax et bonum/frid och allt gott! Psalm. Psaltarläsning ilgrimsmässa Inledningsord ax et bonum/rid och allt gott! ax et bonum/frid och allt gott! saltarläsning åt oss be i aderns och Sonens och den heliga ndens namn. men. Herren är min herde, ingenting skall

Läs mer