Barn och ungdomsarbetet kort historik

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Barn och ungdomsarbetet kort historik"

Transkript

1 Barn och ungdomsarbetet kort historik Barn och ungdomsarbetet har under årens lopp varit viktigt i församlingen. Denna rapport är ett försök att visa på historiken och utvecklingen i Barn- och ungdomsarbetet från mitten av 70-talet fram till idag. Vi kan givetvis inte ta med allt, utan tanken är att försöka ge en kort översikt. I församlingen var verksamheten för de lite större barnen förr indelad i två åldersgrupper; dels Ansgars för barn mellan 6-14 år och dels Kyrkans Ungdom (KU) för ungdomar efter konfirmationen bildades en ny barn- och ungdomsorganisation i Svenska kyrkan, Svenska kyrkans unga (SKU). Två organisationer blev en, då den ersatte Ansgars och Kyrkans Ungdom. 1. Rytmik (0-2 år) Historia: 2009 startades en babyrytmikgrupp (0-1 år) och en småbarnsrytmikgrupp (1-2 år) i Blåsut, för att sedan flytta till Kyrkans hus. Idag: Grupperna finns idag i Kyrkans Hus. Gruppen är kostnadsfritt för medlemmar i Svenska kyrkan, medan övriga får betala 500 kronor per termin. 2. Vuxen/barnverksamhet Historia: 1988 startades den första vuxen/barngruppen ideellt i Onsjö. Gruppen är en mötesplats för daglediga med små barn. Under början av 90-talet växte de öppna vuxen/barngrupperna fram i kyrkorna med anställda ledare. Det fanns välbesökta grupper i alla kyrkor. Idag: Vuxen/barngrupperna är fortfarande en viktig del i kyrkans öppna verksamhet i mötet med både barn och vuxna. Grupper finns i Väne-Ryr, Onsjö, Mariero och Blåsut. I Väne-Ryr, Onsjö och Mariero träffas man en gång i veckan och i Blåsut är det öppet två gånger i veckan. 3. Barntimmar (4-6 år) Historia: I början av 70-talet växte barntimmeverksamheten fram. Ett tiotal barntimmeledare var anställda, först på timmar, sedan med uppehållstjänster. Det fanns grupper i hyrda lokaler runt om i stan. När Blåsutkyrkan, Marierokyrkan och Onsjökyrkan stod klara fanns nya fina lokaler väl anpassade för verksamheten. Barntimmeverksamheten var från 70- till 90-talet en omfattande verksamhet, med upp till 17 grupper med ca 15 barn i varje grupp. Grupperna träffades två gånger i veckan. 1 (5)

2 I slutet av 90-talet kom förskolereformen som kom att påverka barntimmeverksamheten mycket under början av 2000-talet. Idag: Det finns en barntimmegrupp i Väne-Ryr som ses två gånger per vecka och en grupp i Blåsut som ses en gång per vecka. 4. Dagbarnvårdare Historia: När barntimmeverksamheten minskade erbjöds dagbarnvårdarna en möjlighet att komma till olika samlingar (framför allt i Mariero och Onsjö). Idag: Dagbarnvårdarna i Väne-Ryr och Blåsut följer numera sina barn till barntimmarna. För barnen i Onsjö och Mariero erbjuder vi några temasamlingar per termin med rytmik och olika andra inslag. I Onsjö hyr dagbarnvårdarna lokaler två gånger i veckan, men framtiden är osäker. 5. Från Mini-miniorer till Juniorer (6-14 år) Historia: I församlingen var tanken att när barnen slutat barntimmarna kunde de först börja i mini-minior (6-7 år), sedan miniorer (8-9 år) och slutligen juniorer (10-12 år). Några år fanns det också seniorer (12-14 år) för de lite äldre som ville ha kvar friluftsverksamheten. Delar av denna verksamhet fanns i alla kyrkor. De (utom Onsjökyrkan) var anslutna till Angarsförbundet (en scoutinriktad verksamhet) fram till Vänersborgs Ansgarskrets var en lokal förening med styrelse. Grupper fanns i Mariero, Furugården (Centrum), Blåsut och Väne-Ryr. Ansgarskretsen deltog i hajk i närområdet, vildmarksläger och riksläger. Detta var en viktig del i verksamheten. I Ansgarsgrupperna fanns både personal och ideella ledare som tog stort ansvar för verksamheten och styrelsearbetet.1993 ersattes organisationen av SKU (svenska kyrkans unga). Tyvärr har man tappat bort en stor del av friluftsverksamheten i den nya organisationen och i Vänersborg finns idag inget av detta kvar. När Onsjökyrkan stod klar 1988 startade mini-minior, miniorer, juniorer och ungdomsgrupp. I början var de knutna till EFS men knöts senare till SKU. Sedan kompletterades verksamheten med efterskolan-verskamhet ; dels öppet hus (där barnen på Onsjöskolan kunde komma in några timmar efter skolan fyra dagar i veckan och där de fick hjälp med läxläsning) och dels Draget/barnkör i olika omgångar. Idag: finns Draget/Barnkör i Väne-Ryr, Blåsut och Onsjö, vilket är en verksamhet för barn mellan 7-12 år. Det är grupper som arbetar med sång, musik, drama och skapande verksamhet. 6. Söndagsskola Historia: Söndagsskola har under vissa perioder funnits i Väne-Ryr och Vänersborgs kyrka. I Onsjökyrkan fanns det söndagsskola från 1988 fram till slutet av 90-talet. Den drevs helt med hjälp av ideella ledare. 2 (5)

3 Medan Vänersborgs kyrka renoverades och gudstjänsterna firades i Kyrkans hus, prövade församlingen att ha söndagsskola där några gånger. Gensvaret var positivt och tanken var att fortsätta i kyrkan när renoveringen var klar. Idag: Från hösten 2012 är det söndagsskola 1 gång i månaden i Vänersborgs kyrka. Den drivs av anställda med hjälp av frivilliga ledare. 7. Konfirmandarbetet Historia: Konfirmandarbetet har alltid varit ett stort och viktigt arbete i församlingen. Olika former för undervisningen har förekommit: Veckoläsning, lördagsläsning, söndagsläsning och lägerläsning med teman som hockey och musikal, fjäll och äventyr. Läger var också en viktig del av undervisningstiden. Ibland stora läger med över 100 deltagare. Konfirmandassistenter har varit, och är, en viktig ideell del i konfirmand- och ungdomsarbetet. Idag: Konfirmandarbetet är en fortsatt viktig del i församlingens arbete. Grupper finns i alla kyrkor (ej centrum) med stora möjligheter att välja tid och plats. I nuläget arbetar alla grupper utifrån Martin Lönnebos material Frälsarkransen. Läger är fortsatt en viktig del men vi försöker ha lite färre deltagare varje gång för att kunna lära känna varandra. Lutha gård är en populär lägerplats på senare år. Konfirmandassistenterna är fortsatt lika viktiga och under hösten har ett nytt material kring konfirmandledare introducerats: Lärjunge och Ministrant.. 8. Ungdomsgrupper Historia: I församlingen hade förr Kyrkans Ungdom (KU) ansvar för ungdomar efter konfirmationen ersatte SKU (Svenska kyrkans unga) Ansgars och KU. Under distriktorganisationens tid bildades lokalavdelningar i VBG/Blåsut, Mariero, och Onsjö. Dessa slogs sedan samman till en lokalavdelning i Svenska Kyrkans Unga. Ungdomsgrupper har funnits i Mariero, Blåsut och senare också i Onsjö. Söndax blev ett begrepp först i Mariero, men spreds också till Onsjö. Det var en mötesplats för ungdomar där gemenskap och en nyfikenhet på Gud skulle vara det centrala. Alla skulle känna sig välkomna. Hösten 2003 beslutades att alla ungdomsgrupper skulle föras ihop till en. Det blev Söndax som träffades i Marierokyrkan. För de lite äldre ungdomarna (18-30 år) fanns en grupp som träffades en gång i månaden. Det var ett samarbete med Vargön och Lextorps församlingar. Öppet Hus (fredagskvällar) har under vissa perioder funnits i Mariero och Onsjö. Olika grupper med tema foto, film, cykellagning mm har funnits på Onsjö. Läger, såsom Riksmöten, stiftsläger, sportlovsläger, studieresor till Taizé och Krakow i Polen och utbyte med andra lokalavdelningar har varit en del av verksamheten. 3 (5)

4 Idag: Under hösten 2012 har vi provat att ha en öppen ungdomsgrupp Fredax på fredagkvällar i Marierokyrkan. Det har även funnits möjlighet till kreativt arbete, framförallt foto på söndagar i samband med gudstjänst i Mariero (Kreativ söndag). Hösten 2011 startades en grupp i Onsjö för ungdomar med särskilda behov. De träffas en söndag i månaden. 9. Förskola Historia: Arbetet mot förskolorna startade i centrum 1992, med ideella och arbetslösa ungdomar. Onsjö var ett av de områden som påverkades tidigast av nedgången i samband med förskolereformen (se under barntimmar) och man behövde tänka nytt för åldersgruppen 4-6 år. Det startades förskolevandringar där olika teman erbjöds som Skapelsen, Tio Guds bud, Jesu liv, Påsk och Jul. Även Dagbarnvårdarna bjöds in. Idag: Efter den nya teamorganisationen sköts förskolearbetet centralt, och idag inbjuds alla förskolor i församlingen. De vandringar som erbjuds är: Julvandring förskolorna (framför allt riktat till 4-5 år) och förskoleklasserna. Skapelsen - förskoleklasserna (6-åringarna). Även temasamlingar kring påsk genomförs om tiden tillåter. 10. Skolkyrkan Historia: Kontakterna mellan låg-och mellanstadieskolorna har varit god i de olika områdena. I olika omgångar under 90-talet och början av 2000 har personal funnits på olika skolor under rasterna. (EFS-team. Mats Anderson. Anna Ristorp mfl.) Under många år har samlingar under jul, påsk och advent varit givna inslag, men där olika distriktskyrkor hade olika utbud. I slutet av 90-talet och början av 2000-talet utvecklade personalen i centrum tillsammans med personalen på Norra skolan - olika temasamlingar. Man byggde på en årskurs i taget, och kunde till slut erbjuda samlingar till elever i årskurs 1-6 på Norra skolan och Frida skolan. Redan i början av 90 talet inbjöds Onsjöskolans elever till Påskvandringar. Man erbjöd påskandakter och vandringar där påskbudskapet berättades. Efter några år startades även detta arbete upp i Mariero. Detta fortsatte fram till Under de senare åren samarbetade Mariero och Onsjö. Det förekom samlingar både runt Jul och Advent. Vid andra tillfällen tog skolan själv kontakt och kom med olika önskemål om teman. Sedan den nya teamorganisationen sjösattes 2007, drivs även arbetet med skolkyrkan centralt. Temasamlingarna från centrum står till stor del modell för hur vi arbetar. 4 (5)

5 Idag: Det finns ett färdigt program som går ut till alla låg- och mellanstadieskolor i församlingen. Vissa samlingar är på hösten och andra på våren. Målet är att möta alla barn i årskurs 1-6 någon gång varje år/termin. År 1 Adventssamling och Påsksamling År 2 Här är din kyrka, Adventssamling och Påsksamling År 3 Adventssamling och Påsksamling År 4 Adventssamling och Sång & musik i kyrkan År 5 Adventssamling och Fastesamling År 6 Döden & begravning och Adventssamling För högstadiet och gymnasiet har vi i nuläget ingen regelbunden verksamhet, men önskemål finns om att utarbeta något även för dessa åldersgrupper. 11. Personal Historia: Barntimmeledarna var från början endast anställda för barntimmar. De var anställda på uppehållstjänst med olika uppehållsfaktorer, två personal per barngrupp. När grupperna krympte började en del av personalen även att arbeta med vuxen/barngrupper, minior-, och juniorverksamheten och konfirmander. Församlingsassistenter/pedagoger arbetade i första hand med barn/ungdomsarbetet (ej barntimmar). Några har även haft diakonala uppgifter i sina tjänster. År 2000 fanns det c:a 18 personer som arbetade med pedagogiskt arbete mot barn och unga. (ej bara heltidstjänster) och 2010 var det 11 personer som arbetade mot barn- och unga. Idag: Det finns nio tjänster mot barn och unga (inklusive diakon), varav sex är heltidstjänster. Då bör man även ta i beaktande att arbetet även fördelas inom andra områden. I dagsläget bemannas några tjänster med hjälp av resurspersoner. 5 (5)

Välkommen till våra verksamheter för. Barn Ungdom & Familj 0-18 år Våren 2015

Välkommen till våra verksamheter för. Barn Ungdom & Familj 0-18 år Våren 2015 Välkommen till våra verksamheter för Barn Ungdom & Familj 0-18 år Våren 2015 Välkommen till vår hemsida Titta gärna på vår hemsida för telefonnummer, e-postadresser och aktuell information som t.ex. terminsstart

Läs mer

SKOLKYRKAN. - Låg och mellanstadiet. Ett samarbete mellan Svenska Kyrkan i Vänersborg och Väne-Ryr och skolorna i Vänersborgs kommun

SKOLKYRKAN. - Låg och mellanstadiet. Ett samarbete mellan Svenska Kyrkan i Vänersborg och Väne-Ryr och skolorna i Vänersborgs kommun SKOLKYRKAN - Låg och mellanstadiet Ett samarbete mellan Svenska Kyrkan i Vänersborg och Väne-Ryr och skolorna i Vänersborgs kommun Skolkyrkan i Vänersborg Skolkyrkan i Vänersborg vill vända sig till barn

Läs mer

Många tonåringar funderar över livet. Välkommen att bli konfirmand!

Många tonåringar funderar över livet. Välkommen att bli konfirmand! Många tonåringar funderar över livet. Välkommen att bli konfirmand! Vad funderar du på? Alla människor har frågor och funderingar. Det kan vara svåra tankar kring kärlek och död, vardagliga grubblerier

Läs mer

Skolkyrkan. Ett samarbete mellan Svenska Kyrkan i Vänersborg och Väne-Ryr och förskolorna och förskoleklasserna i Vänersborg

Skolkyrkan. Ett samarbete mellan Svenska Kyrkan i Vänersborg och Väne-Ryr och förskolorna och förskoleklasserna i Vänersborg Skolkyrkan Ett samarbete mellan Svenska Kyrkan i Vänersborg och Väne-Ryr och förskolorna och förskoleklasserna i Vänersborg Skolkyrkan i Vänersborg Vi vill vara en del i förskolornas arbete om tradition

Läs mer

Handlingsplan 0-18 år

Handlingsplan 0-18 år Handlingsplan 0-18 år Minimiutbudet 0-6 år Ålder När Aktivitet Inbjudan Vem gör? Övrigt 0 Hela året Dop Dopinbjudan (en gång i månaden) Expedition Skicka med info om köf, ok fr exp 0 Hela året Dop Präster

Läs mer

Antal dop har ökat med 20 procent de senaste tre åren.

Antal dop har ökat med 20 procent de senaste tre åren. Antal dop har ökat med 20 procent de senaste tre åren. Antal dop har stadigt minskat de senaste 10 åren. Konfirmandstatistiken ligger på ungefär 50 procent. Konfirmandstatistiken ligger på ungefär 85 procent.

Läs mer

BARN OCH UNGDOM. Höstterminen 2018

BARN OCH UNGDOM. Höstterminen 2018 BARN OCH UNGDOM Höstterminen 2018 0-6 BRÄMHULT. ÖPPEN FÖRSKOLA Start 10/9-18 Måndag kl 09.30-12.00 Barn och vuxna träffas och leker, målar, fikar och sjunger i Brämhults församlingshem. För mer info ring

Läs mer

SOFIA FÖRSAMLINGS TRE FÖRSTA ÅR PÅ FACEBOOK

SOFIA FÖRSAMLINGS TRE FÖRSTA ÅR PÅ FACEBOOK SOFIA FÖRSAMLINGS TRE FÖRSTA ÅR PÅ FACEBOOK Rapport av David Rutström om Svenska kyrkan Sofia församlings i Stockholm verksamhet på Facebook för perioden 4 februari 2010 till och med 31 januari 2013. Förord

Läs mer

EQUMENIAKYRKAN ASKLANDA-ORNUNGA

EQUMENIAKYRKAN ASKLANDA-ORNUNGA EQUMENIAKYRKAN ASKLANDA-ORNUNGA En församling för hela människan, hela livet. En plats för gemenskap med Gud och varandra. Informationsbroschyr om Equmeniakyrkan Asklanda-Ornunga och föreningen Equmenia

Läs mer

Barn & Unga. Pyssel Körer Gemenskap Glädje Skratt Mys Kompisar. www.svenskakyrkan.se/lerum. Gilla oss på Facebook www.facebook.com/lerumsforsamling

Barn & Unga. Pyssel Körer Gemenskap Glädje Skratt Mys Kompisar. www.svenskakyrkan.se/lerum. Gilla oss på Facebook www.facebook.com/lerumsforsamling Barn & Unga Pyssel Körer Gemenskap Glädje Skratt Mys Kompisar Gilla oss på Facebook www.facebook.com/lerumsforsamling www.svenskakyrkan.se/lerum Kyrkans förskola För information om Kyrkans förskola se

Läs mer

Barn och familj hösten 2017

Barn och familj hösten 2017 Barn och familj hösten 2017 Välkommen! På bilden ovan syns barnhänder i olika storlekar som klipper, klistrar och skapar kring tema om tro och liv. Det finns också vuxenhänder som hjälper till samtidigt

Läs mer

SKOLKYRKAN. - Högstadiet och gymnasiet. Ett samarbete mellan Svenska Kyrkan i Vänersborg och Väne-Ryr och skolorna i Vänersborgs kommun

SKOLKYRKAN. - Högstadiet och gymnasiet. Ett samarbete mellan Svenska Kyrkan i Vänersborg och Väne-Ryr och skolorna i Vänersborgs kommun SKOLKYRKAN - Högstadiet och gymnasiet Ett samarbete mellan Svenska Kyrkan i Vänersborg och Väne-Ryr och skolorna i Vänersborgs kommun Skolkyrkan i Vänersborg Skolkyrkan i Vänersborg vill vända sig till

Läs mer

DEL AV GEMENSKAPEN. Kyrkan är Guds famn och familj

DEL AV GEMENSKAPEN. Kyrkan är Guds famn och familj Medlemskap DEL AV GEMENSKAPEN Kyrkan är Guds famn och familj Varje år finns en majoritet av kyrkans nära sju miljoner medlemmar med i något av kyrkans sammanhang. Det kan vara i den lilla kören på landet,

Läs mer

i uddevalla inbjudan till konfirmation Kunskap Upplevelse Erfarenhet

i uddevalla inbjudan till konfirmation Kunskap Upplevelse Erfarenhet i uddevalla 2013-2014 inbjudan till konfirmation Kunskap Upplevelse Erfarenhet Bäve, Uddevalla och Lane Ryrs församlingar 1 Våga prova! Om du är nyfiken på frågor som rör ditt liv så kommer du att gilla

Läs mer

i Centrumkyrkan Tumba händer nr , 2 september 14 oktober

i Centrumkyrkan Tumba händer nr , 2 september 14 oktober i Centrumkyrkan Tumba händer nr 3 2012, 2 september 14 oktober DETTA PROGRAMBLAD är en hälsning till dig från Centrumkyrkan i Tumba. Du hittar den i centrum, Gröndalsvägen 10. Du är varmt välkommen till

Läs mer

KVALITETSREDOVISNIG ARKENS FÖRSKOLA HÖLLVIKENS FÖRSAMLING

KVALITETSREDOVISNIG ARKENS FÖRSKOLA HÖLLVIKENS FÖRSAMLING KVALITETSREDOVISNIG ARKENS FÖRSKOLA HÖLLVIKENS FÖRSAMLING Kvalitetsredovisning för 2009 Arkens förskola Höllvikens församling. Beskrivning av verksamheten. Förskolan Arken består av 27 barn i åldrarna

Läs mer

GRATTIS TILL DITT BARN

GRATTIS TILL DITT BARN GRATTIS TILL DITT BARN Information till er föräldrar inför ert barns dop från Vänersborg och Väne-Ryrs församling Jag vill lyckönska till ert barn och inbjuda till dop När vi står med ett nyfött barn i

Läs mer

FLUXEN Söndag 2 december kl Gudstjänst, Mattias Olofsson

FLUXEN Söndag 2 december kl Gudstjänst, Mattias Olofsson December 2018 Välkommen under Jul och nyår Den första advent börjar en tid av förväntan. Det är en glad tid då vi ser fram emot att få fira att Jesu födelse. Vi samlas till gudstjänster, konserter och

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2015/16. Järfälla kyrka Kyrkvägen 8. Maria kyrka Vasavägen 25. S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1. Viksjö kyrka Agrargränd 2

Ta steget! Konfirmation 2015/16. Järfälla kyrka Kyrkvägen 8. Maria kyrka Vasavägen 25. S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1. Viksjö kyrka Agrargränd 2 Ta steget! Järfälla kyrka Kyrkvägen 8 Maria kyrka Vasavägen 25 S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1 Viksjö kyrka Agrargränd 2 Konfirmation 2015/16 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle

Läs mer

Barn & Unga. som vill utforska livet. Gilla oss på Facebook

Barn & Unga. som vill utforska livet.  Gilla oss på Facebook Barn & Unga som vill utforska livet Gilla oss på Facebook www.facebook.com/lerumsforsamling www.svenskakyrkan.se/lerum Aktiviteter för dig som är småbarnsförälder Lerums församling erbjuder många olika

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2007/2008

Kvalitetsredovisning 2007/2008 Kvalitetsredovisning 2007/2008 Pedagogiskt bokslut Prästgårdsskolan Särskola 1-8 år 1 Innehåll: Tidsperiod sidan 3 Grundfakta sidan 3 Underlag och rutiner för att ta fram Kvalitetsredovisningen sidan 4

Läs mer

Verksamheter. Hösten Tel

Verksamheter. Hösten Tel Verksamheter Hösten 2016 Tel. 0521-26 55 00 www.svenskakyrkan.se/vanersborg Här möts vi! Jag har nu glädjen att presentera församlingens verksamheter hösten 2016. Som du ser händer det mycket i vår församling

Läs mer

Välkommen till 100% konfirmand

Välkommen till 100% konfirmand Välkommen! 2016-2017 2 Välkommen till 100% konfirmand Så här fungerar det! Du som konfirmand skall samla ihop minst 100 poäng! Det finns 4 olika block. se sida 5, blocken har mellan 40-50 möjliga poäng

Läs mer

VI SÖKER DIG SOM: o Har ett hjärta för barn och ungdomar och vill bli en del av deras vardag här i Vännäs.

VI SÖKER DIG SOM: o Har ett hjärta för barn och ungdomar och vill bli en del av deras vardag här i Vännäs. VI SÖKER DIG SOM: o Har ett hjärta för barn och ungdomar och vill bli en del av deras vardag här i Vännäs. o Är trygg i din egen tro och vill och kan dela den med andra. o Vill vara spindeln i nätet för

Läs mer

KONFIRMAND 2018/2019

KONFIRMAND 2018/2019 KONFIRMAND 2018/2019 Funderar du på att konfirmera dig? I så fall kan den här foldern vara intressant! KONFIRMANDTIDEN ÄR DIN TID Konfirmandtiden är ett tillfälle för dig att fundera kring frågor om tro

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL EFS-KYRKAN HELSINGBORG

VÄLKOMMEN TILL EFS-KYRKAN HELSINGBORG TA GÄRNA MED MIG HEM! VÄLKOMMEN TILL EFS-KYRKAN HELSINGBORG EN GUIDE TILL EFS-KYRKAN HELSINGBORG Fr.o.m. september 2016 Jesus talade åter till dem och sade: Jag är världens ljus. Den som följer mig skall

Läs mer

Nomineringslista för val till kyrkofullmäktige i Lerums församling. 1. Anita Borke, Lerums centrum. 2. David Sandén, Hallsås

Nomineringslista för val till kyrkofullmäktige i Lerums församling. 1. Anita Borke, Lerums centrum. 2. David Sandén, Hallsås Nomineringslista för val till kyrkofullmäktige i Lerums församling. 1. Anita Borke, Lerums centrum 2. David Sandén, Hallsås 3. Anna Karin Jönbrink, Lilla Bråta 4. Sven Larsson, Hallsås 5. Lena Backlund,

Läs mer

Häng med på ett konfaäventyr! På hav & på land, med cykel & i båt hemma & borta!

Häng med på ett konfaäventyr! På hav & på land, med cykel & i båt hemma & borta! Häng med på ett konfaäventyr! På hav & på land, med cykel & i båt hemma & borta! Denna bok tillhör: Fotspår i sanden En natt hade en man en dröm. Han drömde att han gick längs en strand tillsammans med

Läs mer

Konfirmandpastoral. Handlingsplan för konfirmandverksamheten i Munkedals Pastorat

Konfirmandpastoral. Handlingsplan för konfirmandverksamheten i Munkedals Pastorat Konfirmandpastoral Handlingsplan för konfirmandverksamheten i Munkedals Pastorat 2014 Inledning I handlingsplanen för konfirmandarbetet beskrivs hur riktlinjerna ska uppfyllas och därigenom skapa förutsättningar

Läs mer

KOLLEKTMATERIAL TEMA: BARN HAR RÄTT! FN:S BARNKONVENTION FYLLER 20 ÅR 1989-2009!

KOLLEKTMATERIAL TEMA: BARN HAR RÄTT! FN:S BARNKONVENTION FYLLER 20 ÅR 1989-2009! KOLLEKTMATERIAL TEMA: BARN HAR RÄTT! FN:S BARNKONVENTION FYLLER 20 ÅR 1989-2009! RIKSKOLLEKT SVENSKA KYRKANS UNGA JUNGFRU MARIE BEBÅDELSEDAG 22 MARS 2009 KOLLEKTMATERIAL 2009 JUNGFRU MARIE BEBÅDELSEDAG

Läs mer

KVARTALSBLAD September-november 2008

KVARTALSBLAD September-november 2008 KVARTALSBLAD September-november 2008 Förändring Stenar på en strand som slipats av havet jag bär med mig denna bild nu när sommaren går mot höst. Liv är rörelse och förändring. Inför höststarten kommer

Läs mer

WORKSHOPS - KATEKETENS DAG 2018

WORKSHOPS - KATEKETENS DAG 2018 WORKSHOPS - KATEKETENS DAG 2018 På plats i Södertälje kan du välja att delta i två workshops. WORKSHOP 1 Vardagsmystik - att leva sitt liv med Kristus Ledare: Kardinal Anders Arborelius Att vara på väg

Läs mer

DET VIKTIGASTE MED KONFIRMATIONEN ÄR DU.

DET VIKTIGASTE MED KONFIRMATIONEN ÄR DU. DET VIKTIGASTE MED KONFIRMATIONEN ÄR DU. Funderar du på om du ska konfirmeras? Då är du inte ensam! Förra året var det nästan 45 000 som konfirmerades i Sverige, och det lär bli minst lika många i år.

Läs mer

Svenska Kyrkans Unga i Töreboda pastorat. Verksamhetsåret Verksamhetsberättelse

Svenska Kyrkans Unga i Töreboda pastorat. Verksamhetsåret Verksamhetsberättelse Svenska Kyrkans Unga i Töreboda pastorat Verksamhetsåret 2017 Verksamhetsberättelse 1 2 Verksamhetsberättelse 2017 Svenska Kyrkans Unga i Töreboda pastorat Styrelsen, vald vid årsmötet 8 februari 2017,

Läs mer

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktion Fastställt av: Kyrkorådet 2009-12-10 Församlingsinstruktion Innehåll 1. Inledning 2. Omvärldsanalys 3. Församlingsidé 4. Pastoralt program för gudstjänst, undervisning, mission och diakoni 5. Kyrkliga

Läs mer

Barn och familj 2018/2019

Barn och familj 2018/2019 Våren 2019 Barn och familj 2018/2019 Låt barnen komma till mig, säger Jesus. Barn och familj är en viktig del av vår verksamhet. De förtjänar det bästa i livet! I våra grupper lägger vi stor vikt vid att

Läs mer

[CONFIRMARE=BEKRÄFTA]

[CONFIRMARE=BEKRÄFTA] [CONFIRMARE=BEKRÄFTA] Välkommen som konfirmand! Varje år är det omkring hundra ungdomar i församlingen som blir konfirmerade. Nu inbjuder vi främst dig som är född 2002 att bli konfirmand under kommande

Läs mer

DU ÄR. Finns Gud? Vem är jag? Vad är kärlek? Vilken betydelse har mitt liv? Varför finns det krig? Vad är kristen tro?

DU ÄR. Finns Gud? Vem är jag? Vad är kärlek? Vilken betydelse har mitt liv? Varför finns det krig? Vad är kristen tro? DU ÄR Finns Gud? Vem är jag? Vad är kärlek? Vilken betydelse har mitt liv? Varför finns det krig? Vad är kristen tro? värd mer än GULD KONFIRMAND MALMÖ 2016-2017 GRATTIS DU FYLLER FJORTON! Tänk dig att

Läs mer

Program december - januari 2018/2019. Carlskyrkan. kom som du är

Program december - januari 2018/2019. Carlskyrkan. kom som du är Program december - januari 2018/2019 Carlskyrkan kom som du är KOM OCH VAR MED I Levande Julkrubban Barn och vuxna övar tillsammans och framför detta julspel på julafton. Vi övar lördag den 15/12 kl 10-12

Läs mer

Grupper och mötesplatser Hösten 2018:1

Grupper och mötesplatser Hösten 2018:1 Grupper och mötesplatser Hösten 2018:1 Landeryds kyrka Varje sön- och helgdag kl 10. 00 firas högmässa. Efteråt bjuds det på ett enkelt kyrkkaffe. Under sommarmånaderna (jun-aug) är det mässa med musik

Läs mer

Café och luncher i Vara väst

Café och luncher i Vara väst Café och luncher i Vara väst Måndagsfrukost Varje måndag i Vara församlingshem 09.00-11.00 En stund av gemenskap. Vi fikar och pratar. Du kan även läsa tidningen Vi träffas varje måndag t.o.m 18 december

Läs mer

livet Taizé EN LITEN TIDNING FRÅN BJÖRKÖ MISSIONSKYRKA SEPT - NOV

livet Taizé EN LITEN TIDNING FRÅN BJÖRKÖ MISSIONSKYRKA SEPT - NOV livet Taizé EN LITEN TIDNING FRÅN BJÖRKÖ MISSIONSKYRKA SEPT - NOV 2010 1 KALENDARIUM 17 söndag 11.00 Gudstjänst med nattvard Att leva tillsammans Leif Herngren Charlotta Alexanderson 7 söndag 17.00

Läs mer

FLUXEN Söndag 3 februari kl Gudstjänst, Stig Strömbergsson. Kyrkkaffe

FLUXEN Söndag 3 februari kl Gudstjänst, Stig Strömbergsson. Kyrkkaffe Februari 2019 GUDSTJÄNSTER 1-28 februari Gudstjänster firas varje söndag och ofta andra dagar i veckan. Gudstjänsten är alltid öppen för alla, oavsett vem du är, var du kommer ifrån eller vad du tror på.

Läs mer

SÄTT HELA KYRKAN I GUNG

SÄTT HELA KYRKAN I GUNG Målet är att vi genom improvisationer skall jobba fram olika dramer som gruppen kan på drama (inga förkunskaper behövs). och Svenskakyrkan har vi (åtminstone) två givna scener att framföra våra dramer.

Läs mer

Församlingsinstruktion Linköpings Berga församling. Sida 1 av 7

Församlingsinstruktion Linköpings Berga församling. Sida 1 av 7 Sida 1 av 7 Församlingsinstruktion Linköpings Berga församling Innehållsförteckning 1. Vår omvärld... 3 2. Relation församlingens ledord... 3 3. Vår invärld... 4 4. Det pastorala programmet (hur gudstjänst,

Läs mer

Verksamheter. Hösten Tel

Verksamheter. Hösten Tel Verksamheter Hösten 2019 Tel. 0521-26 55 00 www.svenskakyrkan.se/vanersborg Här möts vi! Jag har nu glädjen att presentera församlingens verksamheter hösten 2019. Som du ser händer det mycket i vår församling

Läs mer

Månadskalendern MARS. Se, vi går upp till Jerusalem i heliga fastetider. (PS 135) Tel

Månadskalendern MARS. Se, vi går upp till Jerusalem i heliga fastetider. (PS 135) Tel Månadskalendern Se, vi går upp till Jerusalem i heliga fastetider. (PS 135) MARS Tel. 0521-26 55 00 www.svenskakyrkan.se/vanersborg Uppgift om präst är preliminär. Vanligtvis är det kyrkkaffe vid gudstjänsterna.

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

Dopet. Allt om dopet. - en början på något nytt. Dopgudsjänst Faddrar Vanliga frågor Vad ska vi sjunga med mera...

Dopet. Allt om dopet. - en början på något nytt. Dopgudsjänst Faddrar Vanliga frågor Vad ska vi sjunga med mera... Dopet - en början på något nytt Allt om dopet Dopgudsjänst Faddrar Vanliga frågor Vad ska vi sjunga med mera... Välkommen till dop Utgiven av Svenska kyrkan i Kalmar Södra Vallgatan 25, 392 31 Kalmar E-post:

Läs mer

PROGRAM 25 februari - 21 april

PROGRAM 25 februari - 21 april Wesleybladet 2019-1 PROGRAM 25 februari - 21 april 2019 www.wesleykyrkan.se Gudstjänster och samlingar 2019-1 Vad har du i dina händer? Bibeln om förvaltarskap Måndag 25 februari Tisdag 26 februari 14:00

Läs mer

Svenska Kyrkans Unga i Töreboda pastorat. Verksamhetsåret Verksamhetsberättelse

Svenska Kyrkans Unga i Töreboda pastorat. Verksamhetsåret Verksamhetsberättelse Svenska Kyrkans Unga i Töreboda pastorat Verksamhetsåret 2018 Verksamhetsberättelse 1 2 Verksamhetsberättelse 2018 Svenska Kyrkans Unga i Töreboda pastorat Styrelsen, vald vid årsmötet 21 februari 2018,

Läs mer

FOTO: ALEX & MARTIN /IKON. Konfirmand KÅLLERED FÄSSBERG STENSJÖN

FOTO: ALEX & MARTIN /IKON. Konfirmand KÅLLERED FÄSSBERG STENSJÖN FOTO: ALEX & MARTIN /IKON Konfirmand 2015 2016 KÅLLERED FÄSSBERG STENSJÖN FOTO: ALEX & MARTIN /IKON VÄLKOMMEN TILL ETT ÅR MED MINNEN FÖR LIVET! Konfirmationstiden är ett erbjudande om att fundera kring

Läs mer

omkyrkans program för grundskolan gymnasieskolan och gymnasiet

omkyrkans program för grundskolan gymnasieskolan och gymnasiet DDomkyrkans omkyrkans program för program grundskolan och för grundskolan gymnasieskolan och gymnasiet Kyrka - skola Med skolans nya läroplan finns många möjligheter till samarbete mellan skola och kyrka.

Läs mer

Förskolan Lyckan VERKSAMHETSPLAN 2016/17

Förskolan Lyckan VERKSAMHETSPLAN 2016/17 VERKSAMHETSPLAN 2016/17 1. Förskolans värdegrund och uppdrag är en förskola i kyrkans regi. Vi arbetar efter kyrkans värdegrund och efter läroplanen. Kärlek är grund och mål för kristen tro. Bibeln är

Läs mer

Mötesplats. Kristianstad En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar mig, dig och världen.

Mötesplats. Kristianstad En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar mig, dig och världen. Mötesplats Kristianstad 2019 En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar mig, dig och världen. Kontaktuppgifter Odalkyrkan Gärdsgatan 16 291 59 Kristianstad Tfn 044-21 07 12 info@odalkyrkan.se

Läs mer

Konfirmand 2019/2020. Björkekärr Härlanda Sankt Pauli Örgryte

Konfirmand 2019/2020. Björkekärr Härlanda Sankt Pauli Örgryte Konfirmand 2019/2020 Björkekärr Härlanda Sankt Pauli Örgryte Fakta om konfirmation Konfirmation = confirmare betyder bekräftelse. Det som bekräftas är det dop som man en gång varit med om eller som man

Läs mer

FLUXEN Söndag 3 mars kl Gudstjänst, Stig Strömbergsson. Kyrkkaffe.

FLUXEN Söndag 3 mars kl Gudstjänst, Stig Strömbergsson. Kyrkkaffe. Mars 2019 GUDSTJÄNSTER 1-31 mars Gudstjänster firas varje söndag och ofta andra dagar i veckan. Gudstjänsten är alltid öppen för alla, oavsett vem du är, var du kommer ifrån eller vad du tror på. ÄLVSBY

Läs mer

Konfirmandverksamheten skall följa Riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete.

Konfirmandverksamheten skall följa Riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete. INLEDNING Denna församlingsinstruktion har utformats av kyrkoherden, förtroendevalda, anställda samt frivilliga medarbetare. Den skall ge uttryck för församlingens inriktning som sammanfattas i det pastorala

Läs mer

Välkommen till höstens grupper!

Välkommen till höstens grupper! MÖTESPLATSER Hösten 2017 Välkommen till höstens grupper! BARN- UNGDOM-VUXEN KONFIRMAND- KÖRER m.fl. Barngrupper Småbarnsmusik 0-1 år Familjecentralen, Tidaholm Torsdagar kl.11.00 start v.32 Lisa Öhgren

Läs mer

Kreativ konfirmation Maj

Kreativ konfirmation Maj konfirmation Ett minne för livet Under konfirmationstiden får du diskutera och fundera kring livets frågor - om vänskap, förlåtelse, rättvisa, tro, hopp och kärlek. Du får lära dig mer om Gud, andra personer

Läs mer

Funderar du på om du ska konfirmeras?

Funderar du på om du ska konfirmeras? KONFIRMATION Ett minne för livet Konfirmation är gemenskap, det berättar några av Solnas konfirmander. Konfirmandtiden är en chans att tillsammans med andra fundera över viktiga och spännande frågor. Du

Läs mer

Barn & Familj MARIA FÖRSAMLING. Våren Hos oss finns en öppen och välkomnade gemenskap med det kristna budskapet i centrum

Barn & Familj MARIA FÖRSAMLING. Våren Hos oss finns en öppen och välkomnade gemenskap med det kristna budskapet i centrum Barn & Familj Våren 2013 Hos oss finns en öppen och välkomnade gemenskap med det kristna budskapet i centrum MARIA FÖRSAMLING ÖPPEN FÖRSKOLA Mötesplats för vuxna med barn i alla åldrar. Man kommer och

Läs mer

Vi har alla olika frågor om livet. Duger jag? Måste jag vara som alla andra? Vad ska jag tro på?

Vi har alla olika frågor om livet. Duger jag? Måste jag vara som alla andra? Vad ska jag tro på? Konfirmation Vi har alla olika frågor om livet. Duger jag? Måste jag vara som alla andra? Vad ska jag tro på? Vilka är dina frågor? Hade det varit kul att prata mer om dem och samtidigt träffa gamla och

Läs mer

Vandringsfolket - pilgrimer på väg!

Vandringsfolket - pilgrimer på väg! Vandringsfolket - pilgrimer på väg! Pilgrimsvägen Skåne Blekinge fyller 10 år! Temat för jubileet är Vandringsfolket. Med start från sju olika platser kommer merparten av Pilgrimsvägen att vandras på.

Läs mer

välkommen som konfirmand!

välkommen som konfirmand! välkommen som konfirmand! Du är inte ensam om att fundera över livet! Varje år väljer omkring 30 000 tonåringar att konfirmeras i Svenska kyrkan. Konfirmation handlar om Gud, livet och det du tycker är

Läs mer

Och det är bara några bra skäl till att bli konfirmand. Välkommen!

Och det är bara några bra skäl till att bli konfirmand. Välkommen! Du blir tagen på allvar för den du är. Det är roligt och kul. Du upplever gemenskap. Du träffar gamla och nya vänner. Du får åka på läger. Du får veta vad kristen tro handlar om. Och det är bara några

Läs mer

Barn och träd är vänner

Barn och träd är vänner Kvartalsblad December 2013 februari 2014 Barn och träd är vänner Rubrikens ord finns inristade på en klockstapel i Uppsala och de passar så fint till det jag vill berätta. Äntligen är dopträdet färdigt

Läs mer

stockholms domkyrkoförsamling

stockholms domkyrkoförsamling stockholms domkyrkoförsamling Är du säker eller osäker på om du ska anmäla dig? Läs det här först! Du och jag lever i en tid då trosfrågor kan upplevas förvirrande. Världen förändras och många uppfattningar

Läs mer

PROGRAM 4 december februari

PROGRAM 4 december februari Wesleybladet 2018-5 PROGRAM 4 december 2018-25 februari 2019 www.wesleykyrkan.se Gudstjänster och samlingar 2018-5 Tisdag 4 december 14:00 Tisdagsträffen. Öppen gemenskap med kaffe, andakt, sång och musik

Läs mer

Verksamheter. Hösten Tel

Verksamheter. Hösten Tel Verksamheter Hösten 2017 Tel. 0521-26 55 00 www.svenskakyrkan.se/vanersborg Här möts vi! Jag har nu glädjen att presentera församlingens verksamheter hösten 2017. Som du ser händer det mycket i vår församling

Läs mer

Vilka tre föremål hade du tagit med dig till en öde ö?

Vilka tre föremål hade du tagit med dig till en öde ö? Mitt livs resa Vilka tre föremål hade du tagit med dig till en öde ö? Under konfirmationstiden i Aspenkyrkan ger sig konfirmanderna ut på en fiktiv resa till en öde ö där de får leva som skeppsbrutna,

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2014/15

Ta steget! Konfirmation 2014/15 Ta steget! Konfirmation 2014/15 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle för dig att tillsammans med jämnåriga och vuxna människor fundera över livets viktigaste frågor om mål

Läs mer

Varje vecka lägger jag ut någon bild från Equmeniakyrkan och från Huskvarna på Facebook. Du får gärna bli vän med mig också där!

Varje vecka lägger jag ut någon bild från Equmeniakyrkan och från Huskvarna på Facebook. Du får gärna bli vän med mig också där! Vecka 13 2016 Glad Påsk Påsktiden är en god tid med vårens ankomst och alla goda bibeltexter om hur den uppståndne möter sina vänner och lärjungar och de blir påskens vittnen. Och liksom julen varar intill

Läs mer

Församlingsinstruktion Ullångers församling 2010-2013

Församlingsinstruktion Ullångers församling 2010-2013 Församlingsinstruktion Ullångers församling 2010-2013 1. Vår omvärld Fakta: Invånare: 1177 Medlemmar i svenska kyrkan: 978 personer (per 091231). Ullångers församling bildar pastorat med Vibyggerå församling.

Läs mer

Fo rsamlingsinstruktion fo r Landeryds fo rsamling 2012 2015

Fo rsamlingsinstruktion fo r Landeryds fo rsamling 2012 2015 Församlingsbeskrivning och Omvärldsanalys Församlingsbeskrivning Landeryds församling har de senaste 40 åren utvecklats från en landsbygdsförsamling utanför Linköping till en förortsförsamling med den

Läs mer

Religiösa byggnader i Malmö

Religiösa byggnader i Malmö Foto: Malmö stad / Eva Hörnblad Religiösa byggnader i Malmö Västra Skrävlinge kyrka Övningar för elever Årskurs: 4 6 Material: Eva Hörnblad och Annika Trenneman i samarbete med Västra Skrävlinge kyrka

Läs mer

träffpunkter KUNGSBACKA HANHALS FÖRSAMLING, SVENSKA KYRKAN hösten 2015 / våren 2016

träffpunkter KUNGSBACKA HANHALS FÖRSAMLING, SVENSKA KYRKAN hösten 2015 / våren 2016 träffpunkter KUNGSBACKA HANHALS FÖRSAMLING, SVENSKA KYRKAN hösten 2015 / våren 2016 Vis Att varje människa i Kungsbacka-Hanhals ska få en personlig tro på Jesus Kristus onen På följande sidor presenteras

Läs mer

Konfirmation 13/14. Helsingborg

Konfirmation 13/14. Helsingborg Konfirmation 13/14 Helsingborg Why Not? Ja, varför ska du inte konfirmeras? Svenska kyrkan Helsingborg erbjuder många olika alternativ för konfirmation, det är grupper med inriktning på friluftsliv, äventyr,

Läs mer

En folder för dig i förskola och skola om verksamhet i kyrkan. Höstterminen 2012

En folder för dig i förskola och skola om verksamhet i kyrkan. Höstterminen 2012 En folder för dig i förskola och skola om verksamhet i kyrkan Höstterminen 2012 VÅRTERMINEN 2013 Välkommen! Enskede-Årsta församling önskar vara en tillgång till fördjupning i skolans verksamhet genom

Läs mer

Funderar du på om du ska konfirmeras?

Funderar du på om du ska konfirmeras? KONFIR MATION 2 0 2 0 Funderar du på om du ska konfirmeras? Då är du inte ensam. Varje år konfirmeras drygt 30 000 ungdomar i Sverige. Konfirmationen handlar om att ha roligt och att träffa nya kompisar.

Läs mer

Med öppet hjärta. Församlingsinstruktion för Varbergs församling

Med öppet hjärta. Församlingsinstruktion för Varbergs församling Med öppet hjärta Församlingsinstruktion för Varbergs församling Innehåll Vision...3 Sammanhang och prioriteringar...3 Omvärldsfaktorer att ta fasta på...4 Övergripande prioriteringar...5 Strategiska prioriteringar...5

Läs mer

I VÅR KYRKA.. EN LITEN BOK FRÅN

I VÅR KYRKA.. EN LITEN BOK FRÅN I VÅR KYRKA.. EN LITEN BOK FRÅN I VÅR KYRKA FINNS NÅGOT FÖR ALLA Vi vill vara konkreta i vårt sätt att arbeta tillsammans; förtroendevalda, ideella och anställda. Framtidens kyrka måste göras av oss tillsammans.

Läs mer

Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt)

Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt) Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt) Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling antagen vid årsmöte 2013-03- XX Abrahamsbergskyrkans församling har antagit

Läs mer

Månadsblad. Oktober Tel

Månadsblad. Oktober Tel Månadsblad Oktober 2017 Tel. 0521-26 55 00 www.svenskakyrkan.se/vanersborg Uppgift om präst är preliminär. Vanligtvis är det kyrkkaffe vid gudstjänsterna. Gudstjänster Oktober Söndag 1 oktober Den helige

Läs mer

Månadsblad. December Facebook. Hemsida. Tel

Månadsblad. December Facebook. Hemsida. Tel Månadsblad December 2018 Facebook Tel. 0521-26 55 00 www.svenskakyrkan.se/vanersborg Hemsida Lördag 1 december Onsjökyrkan Gudstjänster 23.30 Nyårsmässa, Sannie Christensen Söndag 2 december Första söndagen

Läs mer

konfirmation Försök ta en gruppbild!

konfirmation Försök ta en gruppbild! konfirmation Försök ta en gruppbild! Välkommen, du med Livet är aldrig så allvarligt att vi inte kan skratta åt det ibland. Skrattar gör vi ofta i konfirmandgruppen. Och pratar. Om allt mellan himmel och

Läs mer

Månadskalendern DECEMBER. Tel:

Månadskalendern DECEMBER. Tel: Månadskalendern DECEMBER Tel: 0521-26 55 00 www.svenskakyrkan.se/vanersborg Uppgift om präst är preliminär. Vanligtvis är det kyrkkaffe vid gudstjänsterna. Gudstjänster December Söndag 4 december - Andra

Läs mer

Församlingsinstruktion för Ransbergs församling

Församlingsinstruktion för Ransbergs församling Församlingsinstruktion för Ransbergs församling Vad är vi? Att vara församling är att dela en tro. Vi tror på Gud som skapat världen och att hela skapelsen därför är viktig: natur, miljö, människor och

Läs mer

LERKIL. Hälsning från pastorn. Axplock ur innehållet: Varmt och hjärtligt välkommen till kyrkan. Alla samlingar är självklart öppna för alla.

LERKIL. Hälsning från pastorn. Axplock ur innehållet: Varmt och hjärtligt välkommen till kyrkan. Alla samlingar är självklart öppna för alla. LERKIL Hälsning från pastorn I bibeln i Predikaren kap. 3:11 så står det så här: Allt vad Gud har gjort är skönt i rättan stund. Han låter människor urskilja ett sammanhang, men aldrig kan de fatta Guds

Läs mer

FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN FÖR IMMANUELSKYRKANS FÖRSAMLING (Version 3)

FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN FÖR IMMANUELSKYRKANS FÖRSAMLING (Version 3) FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN FÖR IMMANUELSKYRKANS FÖRSAMLING (Version 3) På väg mot 2020 Det här är Immanuel Immanuelskyrkans församling präglas av alla sina olika människor och alla sina olika verksamheter.

Läs mer

Hösten 2017 Böleängskyrkan, Röbäcks kyrka och Kyrkans hus Yttersjö

Hösten 2017 Böleängskyrkan, Röbäcks kyrka och Kyrkans hus Yttersjö Hösten 2017 Böleängskyrkan, Röbäcks kyrka och Kyrkans hus Yttersjö Gudstjänster Varannan söndag i Böleängskyrkan och varannan söndag i Röbäcks kyrka. Se kalendariet, vår webb: www.svenskakyrkan.se/umea/teg

Läs mer

Nya sätt att vara kyrka

Nya sätt att vara kyrka Nya sätt att vara kyrka för evangeliets skull Ansgarskyrkan Linköping, 4 söndag 6 april 2014 Öppna möten och seminarier 19.00 Inledningsmöte med nattvardsfirande, predikan av Lars Häggberg, församlingsherde

Läs mer

församlingar Vårterminen 2013 för barn i Bäve -Uddevalla-Lane-Ryrs kul

församlingar Vårterminen 2013 för barn i Bäve -Uddevalla-Lane-Ryrs kul kul i Bäve -Uddevalla-Lane-Ryrs församlingar Vårterminen 2013 för barn välkommen! Genom barn- och familjeverksamhet hoppas vi kunna vara en mötesplats för barn och föräldrar. En mötesplats där barn och

Läs mer

KONFIRMATION PÅ ÖSTERMALM

KONFIRMATION PÅ ÖSTERMALM Konfirmationsresa till Kreta Följ med på en annorlunda resa, både i det inre och till det yttre. Vår första träff äger rum den 4/12 2016. Därefter träffas vi söndagarna: 29/1 19/2, 26/3. Helgen 20-21/5

Läs mer

Lindome församlings Församlingsinstruktion KR 2006. Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N

Lindome församlings Församlingsinstruktion KR 2006. Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N Lindome församling är ett enförsamlingspastorat som ej ingår i samfällighet. I församlingen finns fyra prästbefattningar: en kyrkoherde och tre komministrar.

Läs mer

Välkommen att konfirmera dig i Solna församling!

Välkommen att konfirmera dig i Solna församling! SAMTAL KÄRLEK TRO SAKRAMENT Välkommen att konfirmera dig i Solna församling! LÄGER HOPP ÄVENTYR VÄNNER MUSIK LEK GEMENSKAP MYSIGT TANKAR I den här broschyren berättar vi om vad konfirmation kan innebära

Läs mer

Immanuelskyrkan Skövde. Mars - Maj 2018

Immanuelskyrkan Skövde. Mars - Maj 2018 Immanuelskyrkan Skövde Mars - Maj 2018 Immanuelskyrkan Skövde & Equmenia Skövde Pastor & Församlingsföreståndare Anton Omnell 070-321 45 90 anton@imkskovde.se Kungsgatan 17, 541 31 Skövde tel. 0500-41

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014

UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014 UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014 Österängs öppna förskola Läsåret 2013/2014 sida 1 UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014 Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs

Läs mer

KONFIRMAND 2015/2016

KONFIRMAND 2015/2016 KONFIRMAND 2015/2016 Nyfiken på livet? Så här tycker några av årets konfirmander: När vi sjunger lovsånger med varandra så känner man att man kan göra vad som helst. Skratta, gråta och släppa taget om

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning 2009 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Arkens förskola Inlämnad av: Annika Back 1 Innehållsförteckning Inledning Förskolans styrdokument sidan 3 Organisation.. sidan

Läs mer