Bibeljeopardy studiematerial

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bibeljeopardy studiematerial"

Transkript

1 Bibeljeopardy studiematerial es Unga Katoliker Vad är detta? Detta studiematerial är en hjälp för de ungdomar som vill förbereda sig på SUKs Bibeljeopardy i första hand inför den deltävling på församlingsnivå som äger rum den 5 december Vad ingår? Materialet innehåller - faktafrågor kring Matteusevangeliet, om ni lär er dessa har ni goda chanser att vinna! - En metod för att läsa evangeliet tillsammans i grupp, så att ni upptäcker Guds ord i detta. - för den nyfikne: Bakgrundsfakta om Matteusevangeliets tillkomst, samt Bibeln som Guds ord (kompendium längst bak) Hur många och hur långa träffar? Studiematerialet är upplagt så att ni träffas fem (5) gånger, ca 1,5 timmar per gång. Då hinner ni igenom fakta om hela Matteusevangeliet, samt ger er tid till ett personligt samtal utifrån läsning av den heliga Skrift. Det finns också möjlighet att träffas fler gånger gruppen bestämmer. Faktagenomgång: 30 minuter Dela Guds ord: 60 minuter Lägg gärna till en stund för fika i början! Hur kommer jag igång med tävlingen i min församling/lokalförening? 1. Samla ihop en grupp ungdomar/unga vuxna mellan år. Hitta en person som ska ansvara för detta ex. ordföranden i din lokalföreningen eller kyrkoherden i din församling: sätt upp info på anslagstavlan, informera under kungörelser, tala om för alla och välkomna intresserade till en första kväll. 2. Presentera tävlingen och upplägget, berätta lite om hur ni kan bli duktiga på Bibeln med stöd av instuderingsmetoden ( Västerås-metoden se s. 4).

2 Hur anmäler Jag mig? 1. Bilda en studiecirkel! Fyll i det bifogade pappret (anmälan om studiecirkel) 3 personer/blankett. Skicka in det till Kasimir Bergman, SUK, BOX 4007, Stockholm! Märk kuverten BIBELJEOPARDY eller maila till kasimir@suk.se. Du kan ladda ner blanketten på /bibeljeopardy 2. Efter att du skickat in din anmälan kommer du att få tillbaka en närvarolista från studieförbundet Bilda, som du ska fylla i tillsammans med dina kompisar, varje gång ni träffas. Behöver ni hjälp kontakta SUK-konsulenten i din region. 3. Bli medlem i SUK på 4. Lägg upp en studieplan när ni ska träffas. Om ni är många dela upp er i smågrupper det bästa resultatet och det bästa samtalet uppstår i en mindre grupp. Materialet är utformat så att ungdomarna själva kan leda den lilla gruppen (det måste alltså inte vara en präst eller en kateket som leder varje grupp). Ont om utrymmen? Man kan vara flera smågrupper i en stor sal! 5. Själva deltävlingen den 5 december sker i lag om tre personer. Om anmälan till tävlingen kontakta er SUK-konsulent och se på Så här går det till när vi träffas Material: Se till att det finns tillräckligt med Biblar (Nya testamentet kan räcka) att tillgå. Kopiera de 10 frågorna till det aktuella avsnittet ur Matteusevangeliet till varje deltagare. Västerås-metoden kräver att man kopierar bibeltexten (se sid.4). Tips: Inled gärna med att fika! - Riksfö f rbundet Sverig A. Vid varje träff börjar den lilla gruppen med att försöka besvara de 10 frågorna kring ett avsnitt i Matteusevangeliet. Gruppen hjälps åt. Det är förstås bra om man hinner läsa det kommande avsnittet hemma inför nästa gång (30 minuter). B. Gruppen ser igenom de kapitel de läst och kommer överens om en (inte mer!) berättelse de vill fördjupa sig i. C. Metoden som presenteras i materialet (sid. 4) hjälper er att tillsammans upptäcka Guds ord. Här ingår också förslag till bön. Samtalsledare och spelregler Studieförbundet Bilda föreslår följande i sin Samtalsmodell för studiecirkel: Någon i gruppen håller i samtalsstrukturen och tiden, så att alla får utrymme och allas erfarenheter tas tillvara. Innan gruppen startar enas man om spelregler för samtalet. Läs gärna upp och dela ut till deltagarna i gruppen. Spelregler som brukar bidra till att skapa ett öppet och lärande samtal är: 2 SUK - Det personliga vi delar stannar i gruppen - Det är ok att prova tankar och att ändra sig. - Man har rätt att vara tyst. - Alla talar i jagform. - Alla hjälps åt att hålla tidsramarna (30 minuter för faktafrågor, 60 minuter för delande av Guds ord). - Alla bidrar med sitt perspektiv och värdesätter att få ta del av andras.

3 1:a sammankomsten: Matteus kapitel 1-7 A. Hjälp varandra med att svara på följande frågor (30 minuter): 1. Hur börjar Matteusevangeliet? es Unga Katoliker 2. Josef, Marias trolovade, ville lämna Maria då han hörde att hon var havande. Men vad sa då ängeln som kom till honom i hans dröm om natten? 3. Vad gjorde kung Herodes med alla gossar som var två år eller därunder? 4. Johannes döparen uppmanade till omvändelse och dop med vatten. Vad sa han om det dop som Jesus skulle döpa med? 5. Vad hände då Jesus hade blivit döpt av Johannes? 6. Hur länge var Jesus i öknen för att sättas på prov av djävulen? 7. Med vilka ord började Jesus sin förkunnelse? 8. Vilka var Jesu ord till de första lärjungarna, Petrus, och hans bror Andreas? 9. Vad heter det långa tal som Jesus håller i Matteusevangeliet, kapitel 5-7? 10. Vilken bön finner du i mitten av bergspredikan? B. Se igenom kapitel 1-7 och välj en berättelse ni vill fördjupa er i. C. Till hjälp kan du använda Västerås-metoden (sid. 4).

4 1. Bön Herre, du sa: där två eller tre är samlade i mitt namn, är jag mitt ibland dem (Matt 18: 20). Var med oss nu, hjälp oss upptäcka hur mycket du älskar oss, hjälp oss lyssna till ditt ord, du har gett oss allt vi har. 2. Vi läser berättelsen Någon av deltagarna läser texten högt. Den rekommenderade studiemetoden för dina bibeltexter Västerås-metoden OBS! Kopiera bibeltexten och dela ut till alla eftersom man med denna metod ska göra anteckningar i texten. 3. Läsa med tecken Alla läser texten i enskildhet med pennan i handen. Som hjälp används tre olika symboler: -? detta förstår jag inte, vad menas? -! här fick jag en aha-upplevelse, en insikt! - här blev jag personligen berörd, på ett existentiellt plan f rbundet Sverig 4. Delande Sedan alla arbetat sig igenom texten med hjälp av dessa tecken går man igenom berättelsen vers för vers och deltagarna får berätta om sina reaktioner och vilka symboler de har satt. Börja med frågetecknen, fortsätt sedan med utropstecken. Att yttra sig om pilarna är personligt och står envar fritt. Undvik också att diskutera huruvida dessa personliga reaktioner är de rätta, utan här är endast ett respektfullt lyssnande viktigt. 5. Avslutande bön Herre, oron släpper inte, om jag skaffar mer saker. Din frid väntar på mig där jag är. Låt ditt ord skänka mig frihet, i Jesu Kristi namn. Amen. - Riksfö Anteckningar: SUK....

5 2:a sammankomsten: Matteus kapitel 8-14 A. Hjälp varandra med att svara på följande frågor (30 minuter): 1. Vad var officerens svar till Jesus, då han frågade honom: Ska jag då komma och bota honom? es Unga Katoliker 2. Vad hände med Petrus svärmor när hon låg sjuk i feber? 3. Hur använde sig Jesus av bilden på en räv för att beskriva sin egen situation? 4. Vad hände när lärjungarna var ute på sjön med Jesus i båten? 5. Vad säger Jesus till den lame som blir inburen på en bår? 6. Vad hände med synagogföreståndarens dotter? 7. Varför rörde en kvinna vid tofsen av Jesu mantel? 8. I vilket sammanhang säger Jesus orden: Ge som gåva vad ni har fått som gåva? 9. Vad handlar liknelsen om surdegen och om senapskornet om? 10. Med vilka ord lugnade Jesus lärjungarna när de blivit rädda av att han gick på sjön? B. Se igenom kapitel 8-14 och kom överens om en berättelse ni vill fördjupa er i. C. Till hjälp kan du använda Västerås-metoden.

6 3:a sammankomsten: Matteus kapitel A. Hjälp varandra med att svara på följande frågor (30 minuter): 1. Redogör för berättelsen om den kanaaneiska kvinnans tro! 2. Hur många bröd fanns det från början i berättelsen om matundret i kapitel 15 och hur många räckte maten till? 3. Vad svarade Petrus på Jesu fråga: Och ni, vem säger ni att jag är? 4. Vilket namn får Simon av Jesus efter att han bekänt Jesus som Messias? 5. Vad händer på härlighetens berg? rbundet Sverig 6. Vem är störst i himmelriket enligt Jesus? 7. Om vad talade Jesus när han sa: Vad Gud har fogat samman får människan inte skilja åt? f - Riksfö 8. Vad hände när lärjungarna visade bort barnen från Jesus? 9. Avsluta Jesu mening: Den som vill vara den förste bland er. 10. Vad ropade folket när Jesus red in i Jerusalem? B. Se igenom kapitel och välj en berättelse ni vill fördjupa er i. C. Till hjälp kan du använda Västerås-metoden. SUK

7 4:e sammankomsten: Matteus kapitel A. Hjälp varandra med att svara på följande frågor (30 minuter): 1. Vilket är Jesu svar på frågan om det är rätt att betala skatt till kejsaren? es Unga Katoliker 2. Vilket är det största budet i lagen enligt Jesus? 3. Om vilka talade Jesus när han sa: de säger ett men gör ett annat? 4. Vem jämför Jesus med hönan som samlar sina kycklingar? 5. I vilket sammanhang sade Jesus: jag var naken och ni gav mig kläder, jag var sjuk och ni såg till mig?. 6. Hur mycket pengar fick Judas för att lämna ut Jesus? 7. I vilket sammanhang säger Jesus orden: tag och ät, detta är min kropp? 8. Vad hette platsen där Jesus blev korsfäst? 9. Vilka var de första som upptäckte att Jesus uppstått? 10. Vilket uppdrag ger Jesus till lärjungarna på berget i Galiléen? B. Se igenom kapitel och kom överens om en berättelse ni vill fördjupa er i. C. Till hjälp kan du använda Västerås-metoden.

8 5:e sammankomsten: Matteus kapitel 1-28 A. Denna gång ska ni gå igenom alla frågorna och se om ni kommer ihåg dem! Ta fram de tidigare frågorna och förhör varandra, repetera det som ni är osäkra med. Nu gäller det att bli säker på allting (30 minuter kanske behöver ni lite mer och korta ner den andra delen av mötet?) B. Se igenom kapitel 1-28 och kom överens om en berättelse ni vill fördjupa er i. C. Till hjälp kan du använda Västerås-metoden. Sista gången? Fundera: om detta är den sista gången som ni träffas: hur vill ni gå vidare? - Vill ni fortsätta att träffas och läsa Bibeln enligt de metoder ni nu har lärt känna? - Vill ni förbereda särskilt inför Bibeljeopardy den 5 december och samlas innan och repetera en sista gång? - tänk på att ledaren skall fylla i alla gånger ni träffats i närvarolistan och lämna in den vid tävlingen den 5/12. Anteckningar: - Riksfö f rbundet Sverig SUK

9 Bakgrundsfakta om Matteusevangeliet Innehåll Matteusevangeliet innehåller den största delen av Markusevangeliet. Men även om berättelserna ofta är de samma så är de skrivna med en bättre som klippan är matteiskt särstoff. Totalt utgör Matteus särstoff drygt en fjärdedel av evangeliet. Matteusevangeliet innehåller även många citat ur Gamla testamentet. i grekiska i Matteusevangeliet än i Markus, och es Unga Katoliker ofta kortas berättelser ned så att poängen blir tydligare. Matteusevangeliet har också en del berättelser gemensamma med Lukasevangeliet (det gemensamma materialet anses av somliga forskare härstamma från den s.k. Q-källan). Det utgör drygt en fjärdedel av innehållet: Teologi Matteusevangeliet betonar att Jesus är Davids son, den Messias som löftena i Gamla testamentet talar om. Men Messias blev inte mottagen av alla i Israel, dels för att han inte motsvarade deras förväntningar för hur Messias skulle vara, dels för att Jesus omdefinierar Guds folk, vilket gör Matteusevangeliet kännetecknas av att det innehåller fem längre avsnitt med undervisning av Jesus: kap 5-7 Bergspredikan, kap 10 Missionstalet, kap13 Liknelser, kap 18 Talet till församlingen, och kap Talet om Jesu återkomst. Till Matteus särstoff, d.v.s. det unika materialet för Matteusevangeliet, hör berättelserna om Jesu födelse och barndom, flera liknelser (till exempel liknelsen om skatten och pärlan och om de tio brudtärnorna) samt en hel del Jesusord (till exempel om jordens salt och världens ljus samt vargar i fårakläder). Även Jesus uttalande om Petrus att oväntade individer (sjuka, orena, invandrare m fl) tas med i Jesu lärjungekrets, till mångas upprörda förvåning. Evangelisten kritiserar judarna hårt, inte minst de lärda i landet, samtidigt som evangeliet inkluderar både många av Jesu positiva uttalande om judarna, ord som inte nämns i de andra evangelierna, och Jesu undervisning om lagens positiva betydelse för lärjungarna (se Bergspredikan), vilket inte heller nämns i de andra evangelierna. När alla i Israel inte erkänner att Jesus är Messias får även hedningarna erbjudan att ta del av Guds rike. Jesus förbereder 9

10 lärjungarna för detta, bl a i missionsbefallningen, Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar (Matt 28:19). Matteusevangeliet lägger också betoning på att Jesus är Gud själv närvarande med sitt folk. Detta syns i ängelns bud att han ska heta Immanuel ( Gud med oss, Matt 1:23), till Jesu löfte där två eller tre är samlade i mitt namn är jag mitt ibland dem (Matt 18:20), till Jesu sista ord i evangeliet, jag är med er alla dagar till tidens slut (Matt 28:20). Historia Eftersom Matteusevangeliet använder Markusevangeliet måste det vara skrivet efter detta. Markusevangeliet skrevs troligen i samband med Petrus död på 60-talet, och därför kan Matteusevangeliet inte dateras tidigare än ca - Riksfö f Evangeliet bör alltså ha tillkommit någon gång e.kr. Flera av Nya testamentets brev, som dateras mellan 50 och 80 e.kr., hänvisar till Jesu undervisning som bevaras i Matteusevangeliet. Inte minst Jakobs brev verkar vara bekant med Bergspredikan. Det är oklart om dessa nytestamentliga skrifter hänvisar enbart till minnet av Jesu undervisning eller till Matteusevangeliet. Författaren hänvisar inte till sig själv i evangeliet, men enligt kyrkans tradition författades det av aposteln Matteus. Författaren var kunnig i grekiska och dessutom väl beläst på de judiska sederna. Författarens språkkunskaper gör det problematiskt att identifiera evangelisten Matteus med Jesu lärjunge, tullindrivaren Matteus (Matt 10:1). Papias (omkr. år 130) skriver att Matteus sammanställde orden på hebreiska och var och en översatte dem så gott han kunde. Detta har föranlett funderingar kring om det kan ha rbundet Sverig funnits en arameisk förlaga, eller i alla fall en arameisk samling av Jesusord som källa till SUK evangeliet. Något tecken på en sådan arameisk eller hebreisk förlaga går dock inte att spåra i grundtexten och Papias mening är omstridd av forskare. (hämtad ur Wikipedia) år 65. Många bibelforskare anser att man kan se spår av att Jerusalems förstörelse (år 70) redan skett i evangeliet, vilket i så fall gör att det måste dateras efter denna händelse. Däremot var sådana förutsägelser om Jerusalems förstörelse inte alls ovanliga i Israel under Jesu livstid, vilket innebär att Jesus kan också mycket väl ha förväntat Jerusalems fall. Första gången Matteusevangeliet citeras är i Ignatios brev (skrivna ca e.kr.). Då var alltså Matteusevangeliet känt i stora delar av den tidiga kyrkan. 10

11 Bibeln som Guds ord trum, inte Bibeln. Troligen började man skriva ner det Jesus sagt och gjort ganska tidigt es Unga Katoliker Bibeln är grundläggande för katoliker här möter vi Guds ord. I Bibeln ger Gud oss kunskap om sig själv och sin vilja för oss. Bibeln är inspirerad av den helige Ande. Men Bibeln är också skriven av människor utifrån sina speciella förutsättningar. Vi ser inte på Bibeln som om den vore en bok i naturvetenskap. Inte allt som står i Bibeln är bokstavligen sant. Ta till exempel skapelseberättelsen i början av Bibelns första del, Gamla testamentet, där det sägs att allt skapades på sex dagar. Vi men det dröjde några decennier innan olika personer i den tidiga Kyrkan sammanställde allt i evangelierna. Kyrkan och den muntliga traditionen fanns alltså före Nya testamentet. Det var också Kyrkan som avgjorde vilka texter som skulle finnas med i Bibeln. De texter som blev NT var spridda i hela den då existerande Kyrkan och skulle kunna dateras tillbaka till apostlarna och lärjungar i apostlarnas närhet. (utdrag ur 25 frågor och svar om Katolsk tro, KPN) menar att det är en vacker poetisk skildring av att Gud har skapat hela universum. Men vi behöver inte tro att det har gått till precis så Detta studiematerial är sammanställt av Ul- Bibel Jeopardy anordnas i samarbete med: som det står. Nya testamentet, Bibelns andra del, handlar om Jesus och de första kristna. Vi katoliker menar att evangelierna tillförlitligt berättar vad Jesus sa och gjorde. De yngsta texterna i Nya testamentet är skrivna före år 100 efter Kristus. Det betyder att vi måste försöka förstå i vilket sammanhang de skrevs. Vi katoliker menar också att Bibeln måste läsas i ljuset av hur Kyrkan genom två årtusenden har tolkat den. Var och en av oss bör läsa Bibeln, men samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det är Kristus som är kristendomens cen- 11

12 Relationen mellan de olika evangelierna rbundet Sverig f - Riksfö SUK Här ovan ser ni en enkel beskrivning över hur relationen ser ut mellan de olika evangelietexterna, dess olikheter respektive likheter. De röda procentsatserna markerar likheterna mellan Markus- och Matteusevangeliet. De bruna procentsatserna markerar det som är unikt för bara Markusevangeliet. De lila procentsatserna markerar likheterna. Det gröna markerar det som är unikt för Matteus. Det mörkblåa markerar likheterna mellan Lukas och Matteus. Det turkosa är det unika för Lukas. Det gråa är likheterna mellan Markus och Lukas Bild: Wikipedia 12

Bibeljeopardy studiematerial

Bibeljeopardy studiematerial Bibeljeopardy studiematerial es Unga Katoliker Vad är detta? Detta studiematerial är en hjälp för de ungdomar som vill förbereda sig på SUKs Bibeljeopardy i första hand inför den deltävling på församlingsnivå

Läs mer

Fakta om kristendomen

Fakta om kristendomen Kristendomen Jesus Fakta om kristendomen Kristendomen är världens största religion med fler än 2 miljarder anhängare. Kristendomen utgår från Jesus från Nasarets liv och lära som återges i Nya testamentet.

Läs mer

Bön och bibelläsning 10 oktober februari Matteus Glädjebudskap

Bön och bibelläsning 10 oktober februari Matteus Glädjebudskap Bön och bibelläsning 10 oktober 2016-21 februari 2017 Matteus Glädjebudskap 1 Några tips till dig som vill följa bibelläsningsplanen Bestämd tidpunkt och plats. Många har svårt att få till bibelläsningen,

Läs mer

Kristendomen. Mikael C. Svensson

Kristendomen. Mikael C. Svensson Kristendomen Mikael C. Svensson Jesus Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Maria och Josef kan inte få barn. Ängeln Gabriel visar sig för Maria och säger att hon ska föda guds son. Jesus

Läs mer

Synoptikerna. Evangelierna i översikt av Micael Nilsson

Synoptikerna. Evangelierna i översikt av Micael Nilsson Synoptikerna De fyra evangelierna är absolut den viktigaste delen av vår Bibel. De fyra evangelierna är de fyra viktigaste böckerna i hela världslitteraturen. Kunskap är viktig. Ibland livsviktig, men

Läs mer

Veckan efter pingst. Bibeltexterna. Gammaltestamentliga texter

Veckan efter pingst. Bibeltexterna. Gammaltestamentliga texter Veckan efter pingst Den vecka som börjar med pingstdagen talar om det liv som väcks av Anden. Den heliga Andens verk begränsades inte till Jerusalem utan började spridas ut över hela världen. Andens och

Läs mer

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen Gud blev människa Nr 3 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet GUD UPPENBARAR SIG FÖR OSS Kristna tror att Gud söker oss människor i alla tider och överallt på jorden. Gud har visat oss vem han är genom

Läs mer

Det är förväntan och spänning, inte minst hos barnen: Kommer mina önskningar att uppfyllas?

Det är förväntan och spänning, inte minst hos barnen: Kommer mina önskningar att uppfyllas? Predikotext: Sak 9:9-10; Matt 21:1-11 Adventstiden är en härlig och speciell tid av året. Det märks på många sätt. När det är som mörkast ute tänder vi upp mängder av stjärnor och ljusstakar. Vi förbereder

Läs mer

Bibelläsningsplan. Kyrkan vid Brommaplan

Bibelläsningsplan. Kyrkan vid Brommaplan Bibelläsningsplan Kyrkan vid Brommaplan Sommaren 2017 Många i Kyrkan vid Brommaplan har under våren 2017 läst Niklas Piensohos bok 100 dagar med Jesus. Det är en andaktsbok som bygger på texter från Johannes

Läs mer

1 e Trettondedagen. Psalmer: 350, 709, 33, 726, 132:2,3 Texter: 2 Mos 1:22-2:10, 1 Joh 5:6-12, Luk 3:15-17, 21-22

1 e Trettondedagen. Psalmer: 350, 709, 33, 726, 132:2,3 Texter: 2 Mos 1:22-2:10, 1 Joh 5:6-12, Luk 3:15-17, 21-22 1/5 1 e Trettondedagen Psalmer: 350, 709, 33, 726, 132:2,3 Texter: 2 Mos 1:22-2:10, 1 Joh 5:6-12, Luk 3:15-17, 21-22 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Luk 3:15-18,

Läs mer

Anden. Studiehäfte av Henrik Steen

Anden. Studiehäfte av Henrik Steen Anden Studiehäfte av Henrik Steen Innehåll Introduktion 5 1. Den helige Ande Samling 1 Den helige Ande som person 6-8 Fördjupningsruta treenigheten 9 Samling 2 Andens frukt 10-11 Samling 3 Andens gåvor

Läs mer

NTs historiska böcker

NTs historiska böcker NTs historiska böcker s. 1 Matteus evangelium s. 3 Markus evangelium s. 4 Lukas evangelium s. 6 Johannes evangelium s. 8 Apostlagärningarna Matteus evangelium Den utlovade Messias Av Nya testamentets fyra

Läs mer

Så får vi under en termin läsa M arkusevangeliet och hans berättelser om Jesus.

Så får vi under en termin läsa M arkusevangeliet och hans berättelser om Jesus. Eva Andreas, Tunadalskyrkan, Köping 180114 Mark 1:1-39 Så får vi under en termin läsa M arkusevangeliet och hans berättelser om Jesus. Hur förklarar man en människas liv på några få rader? De fyra evangelisterna

Läs mer

Jesus: förödmjukad och upphöjd

Jesus: förödmjukad och upphöjd Lektion 9 Jesus: förödmjukad och upphöjd Vi undersöker Kristi liv i två faser Vilken underbar plan Gud förberedde för att rädda mänskligheten efter syndafallet! Denna plan som är given åt syndare världen

Läs mer

KOM OCH FÖLJ MIG TREDJE SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR A) (26 JANUARI 2014) Tidsram: minuter. Matteus 4:12-23 eller Matt 4:12-17

KOM OCH FÖLJ MIG TREDJE SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR A) (26 JANUARI 2014) Tidsram: minuter. Matteus 4:12-23 eller Matt 4:12-17 KOM OCH FÖLJ MIG TREDJE SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR A) (26 JANUARI 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Matteus 4:12-23 eller Matt 4:12-17 Jesus uppträder i Galileen och de första lärjungarna När han hörde att Johannes

Läs mer

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN JESUS Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängel sa att Maria skulle föda Guds son. Jesus föddes i ett stall i staden Betlehem. 3 vise män kom med gåvor

Läs mer

Alla bibeltexter är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015

Alla bibeltexter är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 Alla bibeltexter är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 Mat 4:23 Jesus vandrade omkring i hela Galileen, och han undervisade i deras synagogor och förkunnade evangeliet om riket och botade alla slags

Läs mer

VEM ÄR HAN? En studieguide till romanen Vem är Han? Författare: Carl-Axel Axelsson Förlag: Vocatus

VEM ÄR HAN? En studieguide till romanen Vem är Han? Författare: Carl-Axel Axelsson Förlag: Vocatus VEM ÄR HAN? En studieguide till romanen Vem är Han? Författare: Carl-Axel Axelsson Förlag: Vocatus TILL LEDAREN Studiecirkeln sker i samverkan med Studieförbundet Bilda, www.bilda.nu eller Sensus, www.sensus.se

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

KRISTENDOMEN DEN NÄST ÄLDSTA MONOTEISTISKA RELIGIONEN

KRISTENDOMEN DEN NÄST ÄLDSTA MONOTEISTISKA RELIGIONEN KRISTENDOMEN KRISTENDOMEN DEN NÄST ÄLDSTA MONOTEISTISKA RELIGIONEN! Vid år 0 var Kanaans land/israel/palestina under romerskt styre. Romerska lagar Judarna förtrycktes Höga skatter MARIA OCH JOSEF Maria

Läs mer

Bibeltexter till predikan

Bibeltexter till predikan Bibeltexter till predikan 2016 03 13 Apg 2:38 Petrus svarade dem: "Omvänd er och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn, så att era synder blir förlåtna. Då får ni den helige Ande som gåva. Rom 6:6 Vi vet

Läs mer

Bön och bibelläsning hösten 2015 Apostlagärningarna

Bön och bibelläsning hösten 2015 Apostlagärningarna Bön och bibelläsning hösten 2015 Apostlagärningarna 1 Apostlagärningarna Vad hände med lärjungarna och de första kristna efter att Jesus hade lämnat jorden? Hur spreds budskapet? Vilka utmaningar mötte

Läs mer

Bibeln för barn presenterar. Jesu födelse

Bibeln för barn presenterar. Jesu födelse Bibeln för barn presenterar Jesu födelse Skriven av: Edward Hughes Illustrerad av: M. Maillot Bearbetad av: E. Frischbutter; Sarah S. Översatt av: Christian Lingua Framställd av: Bible for Children www.m1914.org

Läs mer

Tunadalskyrkan e tref. Joh. 1:35-46 Kallelsen till Guds rike

Tunadalskyrkan e tref. Joh. 1:35-46 Kallelsen till Guds rike 1 Tunadalskyrkan 13 06 09 2 e tref. Joh. 1:35-46 Kallelsen till Guds rike Under 1880-talet kom väckelsen till Köping med omnejd. Det bildads församlingar på flera platser med en livaktig verksamhet. Så

Läs mer

Bibeln för barn. presenterar. Jesu födelse

Bibeln för barn. presenterar. Jesu födelse Bibeln för barn presenterar Jesu födelse Skriven av: Edward Hughes Illustrerad av: M. Maillot Bearbetad av: E. Frischbutter; Sarah S. Översatt av: Christian Lingua Framställd av: Bible for Children www.m1914.org

Läs mer

Gud rör vid oss. Dop och nattvard. Nr 8 i serien Kristusvägen

Gud rör vid oss. Dop och nattvard. Nr 8 i serien Kristusvägen Gud rör vid oss Dop och nattvard Nr 8 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet Dop och nattvard är heliga handlingar och synliga tecken på att Gud kommer oss till mötes och rör vid oss. DOPET Både barn

Läs mer

Spår Första samlingen Lärjungar

Spår Första samlingen Lärjungar Inledande bön Gud, vår Fader, vi tackar dig för att du alltid söker efter oss. I skapelsen ser vi spår av din kärlek; kom och befria oss från allt som hindrar vårt gensvar på din godhet. Herre Jesus Kristus,

Läs mer

Evangelium enligt Markus Frank Lorentzon lorentzon.info. Evangelium

Evangelium enligt Markus Frank Lorentzon lorentzon.info. Evangelium Evangelium enligt Markus 2016 Frank Lorentzon lorentzon.info 1 Evangelium Evangelium betyder "glädjebudskap", "goda nyheter" Vi har inte EN utan MÅNGA evangelieböcker men de handlar om SAMMA glädjebudskap,

Läs mer

Inledning till texterna. Idag knyts söndagens texter och tema: Gud rike är nära samman med Domssöndagens: Kristi återkomst.

Inledning till texterna. Idag knyts söndagens texter och tema: Gud rike är nära samman med Domssöndagens: Kristi återkomst. Predikan 2 Advent, 3 årg. Matteus 1:14-15, Guds rike är nära. Psalm: 111, 15, P&S 484 (Sv ps 609), 39, P&S 866 O, Guds lamm, P&S 834. Centrumkyrkan 2016. Min sista gudstjänsten tillsammans med Lars Liljemark.

Läs mer

Kristendomens utgångspunkter

Kristendomens utgångspunkter Kristendom Kristendomens utgångspunkter Kristendomen grundar sig på judendomen. Alltså Gud skapade världen, människan men också lagen. Gud är kärlek och han älskar människan. Utgår ifrån att Jesus är Messias,

Läs mer

Därför kallas de ibland för de abrahamitiska religionerna.

Därför kallas de ibland för de abrahamitiska religionerna. Introduktion Judendom, kristendom och Islam Judendom 1800 talet f v t Abraham Kristendom Islam Tanach (Gamla testamentet) År noll, Jesu födelse Jesus Likheter Abraham Nya testamentet 600 talet e v t Muhammed

Läs mer

4 sön i Advent. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

4 sön i Advent. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 4 sön i Advent Psalmer: 112, 705 (Ps 89), 32:1-5; 348, 349:2-4, 111 Texter: Sef 3:14-17, Fil 4:4-7, Luk 1:26-38 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Luk 1:26-38

Läs mer

Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015

Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 Rom 1:1 Från Paulus, Kristi Jesu tjänare, kallad till apostel och avskild för Guds evangelium, Rom 1:2 som han har utlovat genom sina profeter

Läs mer

Bibeln för barn presenterar. Berättelse 36 av 60

Bibeln för barn presenterar. Berättelse 36 av 60 Bibeln för barn presenterar Jesu födelse Skriven av: Edward Hughes Översatt av: Christian Lingua Illustrerad av: M. Maillot Bearbetad av: E. Frischbutter; Sarah S. Berättelse 36 av 60 Svenska Licens: Du

Läs mer

JUDAS BREV. INNEHÅLL Bakgrundsstudium 2 Löpande kommentar 4

JUDAS BREV. INNEHÅLL Bakgrundsstudium 2 Löpande kommentar 4 JUDAS BREV INNEHÅLL Bakgrundsstudium 2 Löpande kommentar 4 Husbykyrkan Lars Mörling 2013 BAKGRUND (Lars Mörling 2013) Författare: Judas var bror till den Jakob som skrev Jakobs brev och som var ledare

Läs mer

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner KRISTENDOM KRISTENDOM Introducera ämnet - 6 lektioner 1: Jesus kristendomens centralperson 2:Treenigheten 3: Påsken 4: Uppståndelsen, nattvarden, dopet 5: Kristendomens historia, de olika kyrkorna 6: Reformationen

Läs mer

Texter till Predikan

Texter till Predikan Texter till Predikan 2016 05 01 Luk 11:1 En gång var Jesus på en plats och bad. När han hade slutat, sade en av hans lärjungar till honom: "Herre, lär oss att be, liksom Johannes lärde sina lärjungar."

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping Mos 31:6-8. Från påsk till pingst

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping Mos 31:6-8. Från påsk till pingst 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping 180513 5 Mos 31:6-8 Från påsk till pingst Var inte rädda, Herren din Gud går själv med dig! Så lät hälsningen till folket som vi läste tidigare i gudstjänsten. Herren

Läs mer

Hur läser vi Bibeln? Strängnäs

Hur läser vi Bibeln? Strängnäs Hur läser vi Bibeln? Strängnäs 2015-11-22 Apg 8:26 En Herrens ängel talade till Filippus: "Stå upp och gå ut mitt på dagen längs vägen som går ner från Jerusalem mot Gaza. Den ligger öde." 27 Filippus

Läs mer

Herrdals kapell Det är jag var inte rädda. Matt 14:22-32

Herrdals kapell Det är jag var inte rädda. Matt 14:22-32 1 Herrdals kapell 20130616 Det är jag var inte rädda Matt 14:22-32 I Herrdals kapell utanför Kungsör finns en altartavla som föreställer bibelberättelsen om när Jesus och Petrus går på vattnet. I mitten

Läs mer

2 e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

2 e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 1/5 2 e trefaldighet Psalmer: L174, L145, L199, L185, L178, 199 Texter: 5 Mos 7:6-9, Rom 8:28-30, Joh 1:35-49 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 35 Nästa dag stod

Läs mer

Tunadalskyrkan Mos 3:1-15, Matt 28:16-20 Jag har sett och hört

Tunadalskyrkan Mos 3:1-15, Matt 28:16-20 Jag har sett och hört Tunadalskyrkan 160522 2 Mos 3:1-15, Matt 28:16-20 Jag har sett och hört Ibland när man läser böcker eller ser på filmer så möts man av olika berättelser som till en början inte verkar ha något att göra

Läs mer

Tredje Påsksöndagen - år B

Tredje Påsksöndagen - år B 595 Tredje Påsksöndagen - år B Ingångsantifon (jfr Ps 66:1-2) Höj jubel till Herren, alla länder. Lovsjung hans namn, ge honom ära och pris. Halleluja. Inledning Vi har församlats här idag till firandet

Läs mer

Sjätte Påsksöndagen - år A

Sjätte Påsksöndagen - år A 645 Sjätte Påsksöndagen - år A Ingångsantifon (jfr Jes 48:20) Förkunna det med jubelrop, låt det bli känt till jordens yttersta gräns: Herren har befriat sitt folk. Halleluja. Inledning 'Jag skall inte

Läs mer

PREDIKAN. Människor trängs omkring Jesus och kanske stiger han i en båt för att bättre kunna ses och höras av dem alla.

PREDIKAN. Människor trängs omkring Jesus och kanske stiger han i en båt för att bättre kunna ses och höras av dem alla. PREDIKAN Apostladagen (5:e söndagen efter Trefaldighet) 20 juli 2014 i S:t Mikaels kyrka, Ängelholm 3:e årgångens texter Jeremia 1:4-10 Romarbrevet 16:1-7 Markusevangeliet 3:7-19 Psaltaren 40:6-12 Idag

Läs mer

Luk 1:26a I sjätte månaden blev ängeln Gabriel sänd av Gud Luk 1:27 till en jungfru i staden Nasaret i Galileen. Luk 1:28 Ängeln kom in och sade till

Luk 1:26a I sjätte månaden blev ängeln Gabriel sänd av Gud Luk 1:27 till en jungfru i staden Nasaret i Galileen. Luk 1:28 Ängeln kom in och sade till Luk 1:26a I sjätte månaden blev ängeln Gabriel sänd av Gud Luk 1:27 till en jungfru i staden Nasaret i Galileen. Luk 1:28 Ängeln kom in och sade till henne: "Gläd dig, du benådade. Herren är med dig."

Läs mer

Det enda sanna evangeliet. En introduktion till Galaterbrevet kapitel 1

Det enda sanna evangeliet. En introduktion till Galaterbrevet kapitel 1 Från Paulus, apostel, utsänd inte av människor eller genom någon människa utan av Jesus Kristus och Gud fadern som uppväckt honom från de döda. 2Jag och alla bröderna här hälsar församlingarna i Galatien.

Läs mer

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam.

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam. De abrahamitiska religionerna Kristendom, Judendom, Islam. Tre religioner som hör ihop Judendom, Kristendom och Islam kallas för de abrahamitiska religioner. Det är för att religionernas grundare (personer

Läs mer

Vem är Jesus enligt Jesus?

Vem är Jesus enligt Jesus? 2002-03-06 WWW.ISLAMISKA.ORG _ Vem är Jesus enligt Jesus? Vem som helst kan kalla Gud Fader enligt Bibeln Jesus sade: Rör inte vid mig, jag har ännu inte stigit upp till min fader. Gå till mina bröder

Läs mer

Uskavi Kristi förklaringsdag Mark 9:2-9

Uskavi Kristi förklaringsdag Mark 9:2-9 1 Uskavi 160710 Kristi förklaringsdag Mark 9:2-9 Det här har varit det bästa året i mitt liv sade en kvinna häromdagen, och kunde räkna upp en massa anledningar till det, och en av de viktigaste var att

Läs mer

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 P. I Faderns och (+) Sonens och den heliga Andens namn. Amen. F. Välsignad vare den heliga Treenigheten, kärlekens

Läs mer

JUNGFRU MARIE BEBÅDELSEDAG

JUNGFRU MARIE BEBÅDELSEDAG ÄNGELN Ängeln Gabriel GABRIEL kommer KOMMER till Maria TILL MARIA JUNGFRU MARIE BEBÅDELSEDAG Tidsram: 20-25 minuter Kyrkan firar Herrens bebådelse jungfru Marie bebådelsedag normalt den 25 mars. Det är

Läs mer

Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015

Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 Luk 19:38 "Välsignad är han som kommer, kungen, i Herrens namn! Frid i himlen och ära i höjden!" Joh 12:13 tog de palmblad och gick ut för att möta

Läs mer

Tunadalskyrkan Första Advent. Hosianna- välsignad är han som kommer

Tunadalskyrkan Första Advent. Hosianna- välsignad är han som kommer 1 Tunadalskyrkan 161127 Första Advent Hosianna- välsignad är han som kommer Idag är det festdag i kyrkorna. Det är första dagen på det nya kyrkoåret, Nyårsdag med nya möjligheter och nya påminnelser om

Läs mer

FÅR VI DEN BÄSTA PLATSEN?

FÅR VI DEN BÄSTA PLATSEN? FÅR VI DEN BÄSTA PLATSEN? 29 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 OKTOBER 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Mark 10: 35-45 eller 10:42-45 (här nedan den längre) Lärjungarna som ville ha hedersplatsen Jakob och

Läs mer

Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER

Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER I ETT SAMARBETE MED FÖRSAMLINGSPROGRAMMET I EVANGELISKA FRIKYRKAN, HYLLIE PARKS FOLKHÖGSKOLA OCH STUDIEFÖRBUNDET BILDA 2 Nära smågrupp

Läs mer

Sjunde Påsksöndagen - år A

Sjunde Påsksöndagen - år A 685 Sjunde Påsksöndagen - år A Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte

Läs mer

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius I Kära bröder och systrar i Kristus! Genom hela Bibeln möter vi den: splittringen inom Guds folk, splittringen som skapar strid

Läs mer

Hoppet. Nr 9 i serien Kristusvägen

Hoppet. Nr 9 i serien Kristusvägen Hoppet Nr 9 i serien Kristusvägen 1 KÄRLEKEN ÄR STARKARE ÄN DÖDEN Kärleken övervinner allt! Det är påskens budskap om Jesu död och uppståndelse. Eftersom döden inte är det sista i Jesu historia, är inte

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping Apg 10:1-48 Plötsligt händer det

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping Apg 10:1-48 Plötsligt händer det 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping 180527 Apg 10:1-48 Plötsligt händer det Plötsligt händer det, ja så säger ett reklamerbjudande. Men när vi läser apostlagärningarna kan vi gång på gång få se hur faktiskt

Läs mer

På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det.

På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det. På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det. 1 Rom 16:25-26. Hemligheten var dold innan Jesus Kristus avslöjade den.

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst 2 Dopfamiljen, eventuella faddrar och prästen går in i kyrkan Psalm Inledningsord och tackbön Prästen läser inledningsorden och efter dessa ber någon av föräldrarna följande bön

Läs mer

Vittnesbörd om Jesus

Vittnesbörd om Jesus Vittnesbörd om Jesus Göteborg, 2009 David Svärd Vittnesbörd i Gamla testamentet I det israelitiska samhället följde man det var Guds vilja att man skulle göra det i varje fall de lagar som finns nedtecknade

Läs mer

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf Helande En lärjungens identitet Av: Johannes Djerf På en temasamling under årets tonårsläger så får ett 100-tal människor, under väldigt enkla omständigheter och under väldigt enkla och tydliga böner riktade

Läs mer

Ande och gemenskap. Nr 5 i serien Kristusvägen

Ande och gemenskap. Nr 5 i serien Kristusvägen Ande och gemenskap Nr 5 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet GEMENSKAP Människan är skapad till gemenskap med andra människor och med Gud. Vi är med i många gemenskaper: i familjen, i skolan eller

Läs mer

Leif Boström

Leif Boström Predikan Grindtorpskyrkan 206-06-26 Att hålla Jesu bud Joh :5-2:0 Joh :5-7 5 Detta är det budskap som vi [apostlarna] har hört från honom [Jesus] och förkunnar för er: att Gud är ljus och att inget mörker

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst Inledningsord och tackbön P I Faderns och sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi ska leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Heliga trefaldighets dag. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

Heliga trefaldighets dag. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 Heliga trefaldighets dag Dagens bön: Heliga Treenighet, Fader, Son och Ande, led oss till dina djup av rikedom, vishet och kunskap, så att vi kan vittna om försoningens hemlighet. Du som lever och

Läs mer

Evangelium enligt Matteus Frank Lorentzon lorentzon.info. Matteus

Evangelium enligt Matteus Frank Lorentzon lorentzon.info. Matteus Evangelium enligt Matteus 2016 Frank Lorentzon lorentzon.info 1 Matteus Anonymt; att det är skrivet av lärjungen Matteus (se Matt 9:9ff) är en tradition från 100-talet. Skrivet mellan 50 och 90 (flest

Läs mer

DEN BLINDE BARTIMAIOS

DEN BLINDE BARTIMAIOS DEN BLINDE BARTIMAIOS 30 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 25 OKTOBER 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Mark 10: 46-52 Den blinde Bartimaios utanför Jeriko botas De kom till Jeriko. Och när han tillsammans med

Läs mer

Dopgudstjänst SAMLING

Dopgudstjänst SAMLING Dopgudstjänst Psalm SAMLING Inledningsord och tackbön I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Några tips till dig som vill följa bibelläsningsplanen

Några tips till dig som vill följa bibelläsningsplanen Första Mosebok 1 Några tips till dig som vill följa bibelläsningsplanen Bestämd tidpunkt och plats. Många har svårt att få till bibelläsningen, det underlättar om du har en bestämd tid och plats när du

Läs mer

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning Barnvälsignelse Anvisningar Den teologiska grunden för barnvälsignelsen grundar sig i att Jesus tog barnen i famnen och välsignade dem. Jesus visade att Guds rike hör barnen till. Det är en del av Guds

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping Vi för vår del kan inte låta bli att tala om vad vi har sett och hört

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping Vi för vår del kan inte låta bli att tala om vad vi har sett och hört 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping 190630 Vi för vår del kan inte låta bli att tala om vad vi har sett och hört Apg 4:13-31 Lärjungen Petrus kunde se tillbaka på många händelser med Jesus. En dag när

Läs mer

1703 0 AV 200 BRITTISKA BIBELSÄLLSKAPET 1870-73 0 AV

1703 0 AV 200 BRITTISKA BIBELSÄLLSKAPET 1870-73 0 AV Ögonöppnaren Moderna översättningar av Nya Testamentet innehåller många skillnader Den senaste tiden har det kommit ut flera versioner av det Nya Testamentet, och ALLA har sagt sig vara Guds fulla Ord.

Läs mer

Början På Evangeliet Om Jesus Kristus Kristendomens A-B-C enligt Markus Predikan i Pingstkyrkan Lindesberg

Början På Evangeliet Om Jesus Kristus Kristendomens A-B-C enligt Markus Predikan i Pingstkyrkan Lindesberg 9 augusti 2015 Början På Evangeliet Om Jesus Kristus Kristendomens A-B-C enligt Markus Predikan i Pingstkyrkan Lindesberg Här börjar evangeliet om Jesus Kristus, Guds Son (Markus 1:1) Bibeltext Här börjar

Läs mer

LYCKA HOS GUD FJÄRDE SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR A) Tidsram: minuter. Matt 5:1-12a Bergspredikan, Saligprisningar

LYCKA HOS GUD FJÄRDE SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR A) Tidsram: minuter. Matt 5:1-12a Bergspredikan, Saligprisningar LYCKA HOS GUD FJÄRDE SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR A) Tidsram: 20-25 minuter. Matt 5:1-12a Bergspredikan, Saligprisningar När han såg folkskarorna gick han upp på berget. Han satte sig ner, och hans lärjungar

Läs mer

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN JESUS Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängel sa att Maria skulle föda Guds son. Jesus föddes i ett stall i staden Betlehem. 3 vise män kom med gåvor

Läs mer

Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till

Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till Gud med tacksamhet i era hjärtan. Kol 3:17 Och allt vad

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan Fil 3:17-4:7 Gläd er i Herren

Eva Andreas Tunadalskyrkan Fil 3:17-4:7 Gläd er i Herren 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan 181125 Fil 3:17-4:7 Gläd er i Herren Paulus uppmanar gång på gång i sitt brev till Filipperna att de ska vara glada: Gläd er. Ibland kan man känna att det är så mycket som

Läs mer

FRID ÖVER ER! TREDJE PÅSKSÖNDAGEN (ÅRGÅNG B) Tidsram: minuter. Luk 24:35-48

FRID ÖVER ER! TREDJE PÅSKSÖNDAGEN (ÅRGÅNG B) Tidsram: minuter. Luk 24:35-48 FRID ÖVER ER! TREDJE PÅSKSÖNDAGEN (ÅRGÅNG B) Tidsram: 20-25 minuter. Luk 24:35-48 Själva berättade de då vad som hade hänt dem på vägen och hur han hade gett sig till känna för dem genom att bryta brödet.

Läs mer

DE FÖRSTA LÄRJUNGARNA

DE FÖRSTA LÄRJUNGARNA DE FÖRSTA LÄRJUNGARNA FEMTE SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR C) Tidsram: 20-25 minuter Lukas 5:1-11 Jesus uppträder i Galileen och de första lärjungarna En gång när han stod vid Gennesaretsjön och folket trängde

Läs mer

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO HUSBYKYRKAN Lars Mörling 2009 RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO (Lars Mörling 2009) 1. Rättfärdiggörelse är ett rättsligt begrepp Rättfärdiggörelse har inte med känslor att göra utan

Läs mer

Samtal med Gud. Nr 6 i serien Kristusvägen

Samtal med Gud. Nr 6 i serien Kristusvägen Samtal med Gud Nr 6 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet VÅR FADER Den viktigaste kristna bönen är den bön som Jesus lärde sina lärjungar. I den lär han oss att be till Gud som vår far: Vår Fader,

Läs mer

4 sön e Trettondedagen. Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36

4 sön e Trettondedagen. Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36 4 sön e Trettondedagen Västerås 2017-01-28, Norrköping 2017-01-29 1/5 Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36 Nåd vare med er och

Läs mer

Östanåskyrkan Joh 11

Östanåskyrkan Joh 11 1 Östanåskyrkan 140323 Joh 11 Det är få skildringar i evangelierna som rymmer så många perspektiv som johannesevangeliets elfte kapitel. Det är ett yttre skeende men också ett inre skeende; vi möter Jesus

Läs mer

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 12 sön e trefaldighet Psalmer: L151, L90, L159, L163, L179, 375 Texter: Jes 38:1-6, Rom 8:18-23, Luk 13:10-17 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Predikotext:

Läs mer

STUDIEGUIDE. till läse- och samtalscirkel utifrån boken. Liv i gemenskap

STUDIEGUIDE. till läse- och samtalscirkel utifrån boken. Liv i gemenskap STUDIEGUIDE till läse- och samtalscirkel utifrån boken Liv i gemenskap Läse- och samtalscirkel utifrån boken Liv i gemenskap Författare: Dietrich Bonhoeffer Förlag: Libris förlag, 2016 Studieguide: Lina

Läs mer

De fyra evangelierna hör till Bibelns mest kända material. Ändå har de

De fyra evangelierna hör till Bibelns mest kända material. Ändå har de Inledning De fyra evangelierna hör till Bibelns mest kända material. Ändå har de en förmåga att ständigt bjuda på överraskningar. När det gäller innehållet är de unika. Innehållsmässigt presenterar de

Läs mer

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår (Alla Bibelord ifrån Svenska Folkbibeln) Om du hör Herrens, din Guds, röst och noga lyssnar till hans bud och

Läs mer

Kors och kärlek. Nr 4 i serien Kristusvägen

Kors och kärlek. Nr 4 i serien Kristusvägen Kors och kärlek Nr 4 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet KORSET När man går in i en kyrka ser man ofta ett kors över altaret eller på något annat ställe i kyrkorummet. Korset är en symbol för Jesu

Läs mer

JOHANNES KÄNNER IGEN JESUS

JOHANNES KÄNNER IGEN JESUS JOHANNES KÄNNER IGEN JESUS ANDRA SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR A) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 1:29-34 Nästa dag såg han Jesus komma, och han sade: Där är Guds lamm som tar bort världens synd. Det är om honom

Läs mer

Tidsram: minuter. Matteus 11:2-11. Johannes döparens frågor och Jesu svar

Tidsram: minuter. Matteus 11:2-11. Johannes döparens frågor och Jesu svar Gläd dig! Tredje söndagen i advent (år A) (15 december 2013) Tidsram: 20-25 minuter. Matteus 11:2-11 Johannes döparens frågor och Jesu svar Johannes fick i sitt fängelse höra om Kristi gärningar, och han

Läs mer

Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till

Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till Gud med tacksamhet i era hjärtan. 1Ko 14:26 Hur ska det

Läs mer

FÖRSAMLINGS- BLADET. Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014. Klag 3:26

FÖRSAMLINGS- BLADET. Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014. Klag 3:26 FÖRSAMLINGS- BLADET KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014 Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. Klag 3:26 Hur läser man Bibeln? Under olika bibelsamtal uppstår då och då frågan om hur man läser

Läs mer

Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängeln Gabriel visar sig och säger att Maria ska föda guds son. Jesus föddes i ett stall i

Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängeln Gabriel visar sig och säger att Maria ska föda guds son. Jesus föddes i ett stall i Mikael C. Svensson Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängeln Gabriel visar sig och säger att Maria ska föda guds son. Jesus föddes i ett stall i staden Betlehem. 3 vise män kom med gåvor

Läs mer

Kristi Himmelsfärdsdag - år A

Kristi Himmelsfärdsdag - år A 667 Kristi Himmelsfärdsdag - år A Ingångsantifon (jfr Apg 1:11) Ni galiléer, varför står ni och ser upp mot himlen? Så som ni har sett honom fara upp till himlen, så skall han komma åter. Halleluja. Inledning

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan Köping i fastan II Apg 4:1-12 Försonaren

Eva Andreas Tunadalskyrkan Köping i fastan II Apg 4:1-12 Försonaren 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan Köping 190407 5 i fastan II Apg 4:1-12 Försonaren Påsken ligger ju väldigt sent i år, och det innebär att det får konsekvenser också i kyrkoårets texter. Idag är det femte

Läs mer

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson drsppens påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson Skärtorsdagen Den som äter mitt kött och dricker mitt blod förblir i mig och jag i honom. Joh.6:56 Ta emot syndernas förlåtelse!

Läs mer

Dopgudstjänst så här går det till

Dopgudstjänst så här går det till Dopgudstjänst så här går det till Ni har bokat tid för dop i vår kyrka. Här kan ni inför dopsamtalet gå igenom hur en dopgudstjänst brukar gå till. Psalmer samtalar vi om på dopsamtalet, där vi kommer

Läs mer