UNDRENSLAND Mexiko är ett vykortsskönt land, en serie

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UNDRENSLAND Mexiko är ett vykortsskönt land, en serie"

Transkript

1

2 UNDRENSLAND Mexiko är ett vykortsskönt land, en serie sammanfogade bilder av naturscenerier, kosmopolitiska städer, koloniala skatter och arkeologiska platser. Varenda hörn av dess vidsträckta territorium erbjuder unika upplevelser som resenären samlar på sig vid varje resa. Även när man skulle kunna tro att man redan upptäckt allt vad landet har att erbjuda finner man alltid något nytt på sin resväg; receptet på en typisk rätt, ett nytt landskap eller en rutt som leder till undangömda byar. Resan genom Mexiko är full av överraskningar, även om det finns en röd tråd lokalbefolkningens passion för att hjälpa till: vänliga mestisansikten och spontana leenden som tar emot resenären likt en gammal vän, lika ivriga att dela med sig av sina traditioner som att visa upp de enastående turistattraktioner som dess hemland dess Mexiko erbjuder. Det är i ögonblick som dessa som magiken uppstår. Resenären blir hänförd av den slags förtrollning som oundvikligen får denne att ställa om kompassen och planera nästa rutt, återigen och varför inte? genom mexikanska land.

3

4

5 SOL OCH STRAND KULTUR ÄVENTYR OCH NATUR LYX I MEXIKO GASTRONOMI

6 SOL OCH STRAND

7 Mexikanska stränder är världsunika. Till stor del har det att göra med det varma klimatet så gott som året runt och dess lugna vatten i de viktigaste semesterorterna, liksom det stora utbudet av turisttjänster, vilket inkluderar hotell, strandklubbar och golfbanor, kombinerat med en förstklassig service. Hamnstaden Acapulco är en plats med gedigen tradition som samlar ett brett utbud av hotell och underhållningstjänster tillsammans med ett hektiskt nattliv. Turistutvecklingen är ostoppbar och varje år öppnas nya anläggningar, vilket gjort denna stranddestination till mexikanernas egen favorit. En annan stad som badar i Stilla havets vatten är Mazatlán, vilken kan stoltsera med en av landets längsta strandpromenader. Dess historiska centrum från 1800-talet är mycket väl bibehållet och erbjuder många restauranger, konstgallerier och butiker med konsthantverk. Denna hamnstad är också skådeplatsen för en av Mexikos mest traditionsfyllda karnevaler, vilken äger rum mellan februari och mars.

8 Flera topphotell och golfbanor har etablerat sig i Nuevo Vallarta, Puerto Vallarta och Punta Mita, vilket kontrasterar mot den mer bohemiska karaktären i de omgivande byarna, exempelvis Sayulita, Bucerías och San Blas, som i sin tur bjuder på idealiska stränder för surfing. Den karibiska kusten kan stoltsera med en blomstrande och internationellt erkänd turistinfrastruktur, vilket märks exempelvis i Cancún, Cozumel och på Mayarivieran. Förutom basutbudet för resenären finns exempelvis vattenparker, olika extremsportaktiviteter, guidade vandringar genom biosfärreservat som Sian Ka an, liksom besök på arkeologiska platser med havsutsikt, såsom Tulum. Oaxaca karaktäriseras av skönheten vid de nio bukterna i Huatulco och stränder som den i Puerto Escondido, vilken anses vara en av världens toppdestinationer för surfing. Los Cabos på halvön Baja California är en av världens bästa platser att utöva golf, med banor som är ritade av personligheter med världsrenommé, däribland Jack Nicklaus.

9 KULTUR

10 I MEXIKO FINNS 170 ARKEOLOGISKA PLATSER ÖPPNA FÖR ALLMÄNHETEN. Landet är uppbyggt av olika kulturer, vilka tillsammans skapar det nutida Mexiko; lika rikt på förcolumbisk historia som på sitt koloniala arv. Arkeologiska städer går att finna i hela Mexiko, som likt mäktiga ekon reflekterar prakten hos forntida kulturer, såsom: totonakerna, olmekerna, zapotekerna, mayafolket och aztekerna (de s.k. mexicas). Var och en ger en distinkt prägel till regionen där de var bosatta. I parkmuseet La Venta i Tabasco kan man avnjuta olmekernas kolossala stenhuvuden; i den så kallade Gudarnas stad, Teotihuacan, tornar de majestätiska pyramiderna tillägnade Månen och Solen upp sig. Palenque och Bonampak i Chiapas, liksom Uxmal och Ek Balam på Yucatán halvön, är antika mayastäder belägna i djungelns täta grönska, vilken bevarar skönheten hos dess friser och byggkonstruktioner med astronomisk precision; ett fundamentalt drag för mayafolket. Chichén Itzá är en av landets mest besökta arkeologiska platser och blev nyligen utnämnd till en av Världens Sju Nya Underverk. Utöver dess observatorium och karaktäristiska skulptur av Chac Mool är den ikoniska byggnaden slottet eller den s.k. Kukulkán- pyramiden, där man under vårdagsjämningen kan se skuggan av en orm som går nerför trappan; ett naturspektakel som gör stort intryck på resenären. DET KOLONIALA MEXIKO Spanjorernas ankomst på 1500-talet samt etableringen av olika religiösa ordnar, såsom franciskanerna och dominikanerna, kom att prägla städerna som grundades under kolonialtiden. Katedraler, kyrkor med altartavlor täckta av ett guldstoft och byggnader i neoklassisk- och barockarkitektur utmärker Guanajuato, San Miguel de Allende, Morelia, Zacatecas och Aguascalientes, vilket även var resultatet av en blomstrande gruvnäring. Många av dessa koloniala pärlor har en säregen identitet. Staden Guanajuato är hemvist för den årliga internationella festivalen Cervantino, vilken räknas till Latinamerikas viktigaste kulturevenemang, där det bästa av teater, dans och musik presenteras. Zacatecas är en annan kolonial stad som utmärker sig för den vackra katedralen i rosa sten och dess historiska centrum mot en fond av berget Cerro de la Bufa. Legenderna om förlorad kärlek, svek och gömda skatter har blivit odödliga genom folkloren som spirar hos poeter och de sagoberättare som varje natt följer med de traditionella musikgrupperna av studenter som spelar och sjunger längs de smala gränderna. I staden Oaxaca finns en kulturell rundtur kallad Andador de Macedonio Alcalá, vilket är en vandring väl värd att uppleva om man vill förlora sig i stadens dussintals gallerier med lokal konst, textilbutiker och koloniala byggnader. I närheten ligger den arkeologiska platsen Monte Albán, som vittnar om zapotekernas prakt.

11 DET MODERNA OCH KOSMOPOLITISKA MEXIKO Den metropolitiska atmosfären i huvudstaden har en alldeles speciell smak, då den är en smältdegel av alla kulturella och sociala manifestationer i dagens Mexiko. Det är också det bästa stället att ta del av dualismen mellan det förkoloniala och koloniala, vilket satt tydliga spår i arkitekturen. Vid Stora Torget Zócalo ligger den arkeologiska platsen Templo Mayor, vittnesbörd om aztekernas (mexicas) storhetstid samt den stora Tenochitlan, vilken kontrasterar mot de koloniala byggnaderna, exempelvis katedralen Metropolitana. Det räcker med att nämna att stadens historiska centrum alltsedan 2001 har genomgått en pånyttfödelse med återinförandet av offentliga platser och renoveringen av historiska byggnader, vilka sammanlagt beräknas uppgå till ca Några av dessa är Palatset för de sköna konsterna (Palacio de Bellas Artes), ett verk från Porfirio Díaz era (president under flera decennier runt förra sekelskiftet) och tillika landets viktigaste kulturbyggnad samt Nationalmuseet för konst (Museo Nacional de Arte), som är beläget vid torget Manuel Tolsá och hyser en stor samling mexikansk konst. Det finns också traditionella stadsdelar, som till exempel Coyoacán och San Ángel samt andra som utmärker sig, såsom Xochimilco, som också kallas Mexikos Venedig med sina kanaler och trädgårdar omringade av grönska, vilken man bäst avnjuter ombord på en färgglad trajinera, vilket betecknar de speciella lokala båtarna. Mexico City är en av storstäderna med flest antal museum i världen; många med verk från mexikanska konstnärer, såsom Frida Kahlo, Diego Rivera, Rufino Tamayo och Manuel Álvarez Bravo i sina samlingar. Ett besök på Etnografiska museet (Museo Nacional de Antropología), där de viktigaste precolumbianska konstföremålen finns att beskåda, är alltid väldigt belysande för resenären. Huvudstaden har också en intressant kulturell rörelse, bestående av en runda med gallerier i stadsdelarna Roma, Condesa och Polanco, vilket gör staden till en referenspunkt för modern konst. I MEXIKO FINNS NÄRA KULTURELLA CENTER, HUVUDSAKLIGEN KONCENTRERADE TILL PUEBLA, DISTRITO FEDERAL OCH OAXACA.

12 Paseo de la Reforma är idag en boulevard kantad av lyxhotell, börshuset (la Casa de Bolsa) och kontor för stora nationella och internationella firmor. Hjärtat utgörs av statyn Frihetsängeln (Ángel de la Independencia, det mest betydande monumentet över Mexikos självständighet). Längst denna imponerande boulevard utmärker sig även Torre Mayor, Mexico Citys högsta skyskrapa. I västra delarna av staden ligger Santa Fe, ett distrikt med lyxiga bostadsområden, köpcenter, stora affärskomplex som Calakmul och Torres Arcos, en skyskrapa som är känd som Byxan, och var Latinamerikas första intelligenta byggnad. Guadalajara och Monterrey, Mexikos två andra viktigaste städer, har format sina egna kulturella identiteter genom konst- och litteraturfestivaler samt gallerirundor med lokal konst. Delstaten Jaliscos huvudort, Guadalajara, har arkitektoniska juveler såsom Kulturinstitutet Cabañas, vars interiörer utmärks av José Clemente Orozcos muralmålningar. Stadsdelen Americana är ett område med art deco-arkitektur, där kontor, designbutiker och stadens mest chica barer och restauranter ligger. Guadalajara, är förutom sitt renommé som ursprung för musikgenren mariachi och tequilan, säte för den internationella bokmässan Feria Internacional del Libro; den viktigaste förlagsträffen i spansktalande Amerika, vilken för samman branschfolk och är öppen för allmänheten. Den administrativa huvudorten i Nuevo León, Monterrey, å sin sida, utmärker sig för anläggningar som Moderna Museet i Monterrey (Museo de Arte Contemporáneo de Monterrey), som ställer ut intressanta verk av lokala konstnärer. Dess ikon är torget Macroplaza, som omgärdas av delstatsregeringens palats (Palacio de Gobierno), katedralen Metropolitana och monumentet Faro de Comercio. En av de största turistattraktionerna är Paseo Santa Lucía, en 2,5 kilometer lång kanal som sträcker sig från torget Explanada de los Héroes till parken Fundidora, och som man kan upptäcka från någon av de mysiga båtar som erbjuder en panoramautsikt. LEVANDE KULTUR Kulturskillnaderna i Mexiko manifesteras också vid de många populära högtiderna och i de färgstarka traditionerna och sedvänjorna, varav somliga är världsunika. Ett exempel är De Dödas Dag (Día de Muertos) som firas i hela landet, men som har en särskild symbolik runt sjön Pátzcuaro och dess ö Janitzio, i delstaten Michoacán. Den andra november högtidlighålls minnet av de avlidna: hela familjer håller en hel natts vaka på kyrkogården och bjuder sina nära och kära på favoriträtterna från jordelivet. Med sin speciella atmosfär av alla tända stearinljus och den orange färgen från blommorna cempasúchil, har denna högtid blivit utnämnd till immateriellt kulturarv av Unesco. Andra kulturtraditioner med denna utmärkelse är sången från 120 purépechasamhällen, vilken är känd som pirekua, tolkad på Tarasca-högplatån, och vid den traditionella högtiden av parachico-dansare, som härstammar från Chiapa de Corzo och under januari månad för samman över 6,000 dansare. En annan tradition som vunnit erkännande av Unesco som kulturarv, är den rituella ceremonin Papantlaflygarnas dans (Voladores de Papantla) i Veracruz samt traditionerna som hålls vid liv av invånarna i den heliga dalen Otomí-Chichimeca i bergsmassivet Sierra Gordai delstaten Querétaro.

13 ÄVENTYR OCH NATUR

14 MEXIKO HAR EN AV VÄRLDENS STÖRSTA BIOLOGISKA MÅNGFALDER: DEN FJÄRDE, EFTER INDONESIEN, BRASILIEN OCH COLOMBIA

15 Öknar, mangrove, kanjoner, inaktiva vulkaner, regnskog och havsreserverat bildar tillsammans Mexikos naturkalejdoskop. Den stora biologiska mångfalden inbjuder resenären till en bredd av aktiviteter inom ekoturism och extremsport med en förstklassig infrastruktur för turism. Några av naturskådeplatserna är belägna nära de stora metropolerna, exempelvis Nationalparken Lagunas de Zempoala, en timme från Mexico City, Nationalparken El Chico i Pachuca i delstaten Hidalgo och grottorna Grutas de la Estrella i delstaten México. På dessa platser kan resenären campa, cykla nerför bergsväggar,klättra i berg, utforska grottor och bergsvandra. I norra delarna av landet dominerar ökenlandskapen, såsom i biosfärreservatet El Pinacate i delstaten Sonora eller i området El Silencio i delstaten Durango, där man kan bekanta sig med den endemiska floran och faunan. Naturscenerier som Barrancas del Cobre ("Kopparkanjonen") i Chihuahua får man avnjuta ombord på tåget Tren Chepe, vilket gör flera turiststopp som bland annat möjliggör att stanna hos tarahumarafolket, en ursprungsbefolkning bosatt i denna delstat. Under november besöks Michoacáns oyameloch tallskogar av stora gyllene svärmar av monarkfjärilar. Man uppskattar att uppemot 200 miljoner exemplar av dessa fjärilar anländer från USA och Kanada. En lika färgsprakande vy går att avnjuta i Ría Celestún i Yucatán under hela året. På långt håll kan man där skönja en intensivt rosa färg som kommer från fjäderdräkten av de hundratals flamencos som samlas i detta reservat. Vid guidade rundturer i båt genom mangroveskogar kan man också få syn på pelikaner, andfågeln buffelhuvud och hägrar. Från december till april är Baja California Sur och dess marina vatten hemvist för gråvalen, särskilt vid orterna Guerrero Negro och San Ignacio. Det finns ett helt nätvärk av turistoperatörer som genomför utflykter för att resenären ska få bekanta sig med dessa däggdjur på nära håll. Äventyrsturism kan utövas i princip i hela landet. Floderna Pescados och Filobobos i delstaten Veracruz är favoriter för forsränning. Karaktäristiskt för området Media Luna i San Luis Potosí är de naturliga bassängerna, medan den som vill testa bungy jump den högsta i landet på 70 meter bör bege sig till ekoturismparken Cola de Caballo ( Hästsvansen ), en halvtimmes resa från staden Monterrey. Dykning utövas i Californiaviken (också känd som Cortés Hav), som är en av Mexikos viktigaste havsreservat, hemvist för närmare 40% av alla världens arter av havsdäggdjur. Vid ön Holbox, nära Quintana Roo, kan man simma med valhajar, medan ön Cozumel erbjuder en unik naturrikedom tack vare sitt korallrev, som är världens näst största. Delstaterna Oaxaca, Veracruz och Quintana Roo har utvecklat en samhällsbaserad turism, vilken erbjuder resenären guidade vandringar, att ta del av floran och faunan och lära känna användningen samt sederna hos de samhällen som anordnar aktiviteterna. Diverse ekologiska grupper, hotell och restauranger har också lanserat hållbara turistprodukter, samtidigt som de kontrollerar vatten- och energiförbrukningen och skapar planer för sop- och avfallshanteringen. Målet är att utveckla en mer ansvarstagande turism och samtidigt bevara omgivningens naturskönhet.

16 LYX I MEXIKO

17 MEXIKANSKA BOUTIQUEHOTELL OCH SPA HAR VUNNIT INTERNATIONELLT ERKÄNNANDE I ÅTSKILLIGA SPECIALISERADE TIDSKRIFTER. Golfbanor, resorter, gourmetrestauranter och spaanläggningar är delar av det breda utbud av lyxturism som Mexiko erbjuder. Det är huvudsakligen koncentrerat till stranddestinationer som Los Cabos och Mayarivieran, men även kolonialstäder som San Miguel de Allende, San Cristóbal de las Casas, Mérida och Pátzcuaro överaskar med sitt stora utbud inom förstaklassegmentet. I Cabo San Lucas och San José del Cabo ligger charmiga hotell med internationell prestige intill en rad 18-håls golfbanor de enda i Mexiko med både havs- och ökenutsikt. Längs denna turistrutt kan resenären finna restauranter som serverar lokala delikatesser som kan kombineras med ett urval viner från Baja California. Mayarivieran och Cancún utmärker sig för sina vackra femstjärniga hotell och andelslägenheter med utsikt mot det blå Karibiska havet. Playa del Carmen har en särskilt chic atmosfär, genom sitt breda utbud av boutiqueinkvarteringar, spaanläggningar med traditionella mayabehandlingar, lyxbutiker belägna på den så kallade Femte Avenyn (Quinta Avenida), liksom gourmetrestauranter som erbjuder lokala recept och exempel på fusionsköket. Byn Punta Mita på Nayarit Rivieran har blivit synonymt med överdåd, genom etableringen av högt ansedda hotell och landets bästa spa, erkända i specialiserade tidskrifter, där det erbjuds massage- och ansiktsbehandlingar, liksom terapeutiska bad. I Cuernavaca, Tepoztlán och Amatlán i delstaten Morelos finns ett brett utbud av charmiga hotell med moderna spaanläggningar, vilka kombinerar skönhetsbehandlingar med helande antika tekniker såsom temazcal. Staden Pátzcuaro i delstaten Michoacán karaktäriseras av sina värdshus med terrasser och spektakulär utsikt över sjön, vilka erbjuder resenären ett lugn och intimitet. För dem som söker enskildhet eller ska fira bröllop eller smekmånad finns det i delstaten Yucatán ett antal herrgårdar (haciendas) från 1800-talet som har restaurerats och fungerar som hotell och museum. Haciendas som exempelvis Temozón Sur, Santa Rosa och San José Cholul i Yucatán, liksom Uayamón i delstaten Campeche, erbjuder rymliga, romantiska rum och privata trädgårdar, såväl som restauranter som serverar typiska delikatesser från det lokala köket.

18 GASTRONOMI

19 Därtill finns de klassiska exemplen på det regionala köket, såsom limesoppan med kyckling sopa de lima, grisrätten cochinita pibil stekt under jord samt tortillarätterna panucho och papadzules. Den mexikanska receptsamlingen är omfattande och färgrik med en stor variationsrikedom, vilket år 2010 gav det mexikanska köket erkännande som immateriellt kulturarv av Unesco. Centralt för erkännandet som kulturarv var autenticiteten och de urgamla rötterna i gastronomin från delstaten Michoacán; en region som utmärker sig för rätter såsom soppan tarasca, fiskrätten tortitas de charal samt efterrätterna chongos zamoranos och capirotadas. Mathållningen från Michoacán stoltserar med kulinariska traditioner som bevarats från den förkoloniala tiden och som nedärvts från generation till generation muntligt. Den mexikanska gastronomin centreras kring triaden från åkerfälten (milpa) majs, bönor och chili för att definiera den nationella kulinariska essensen. Majs är huvudingrediens i tortillabröd, drycken atole, tamales (fylld majsdeg inslagen i majskolvsblad), soppan pozole och mängder av andra födoämnen. Chilipeppar är en oumbärlig ingrediens för tillagning av sky och såser som smaksätter kött och tacos. Och bönan utgör basföda i den mexikanska dieten, tack vare dess högnutritiva egenskaper. Karaktäristiskt för den mexikanska gastronomin är kombinationen av ingredienser, varav många härstammar från den Gamla Kontinenten (Europa). Resultatet blev ett mestiskök där varje region fått en särpräglad identitet. FRÅN EUROPA, ORIENTEN OCH KARIBIEN KOM NYA SMAKER KRYDDOR, RIS OCH VINER TILL DE FÖRKOLONIALA BORDEN FYLLDA AV CHOKLAD, BÖNOR, VANILJ OCH CHILIPEPPAR. FRÅN DENNA KOMBINATION AV INGREDIENSER UPPSTOD DAGENS UTSÖKTA MESTISKÖK. Från delstaten Jalisco kommer rätten de drunknade bröden tortas ahogadas, som är gjorda på kött i ett bad av stark sås, som man företrädelsevis avnjuter tillsammans med en ren tequila. Specialiteten från Nuevo León är grillad get (cabrito a las brasas) och typiskt från Guerrero är den gröna majssoppan pozole verde. I Oaxaca kan man avnjuta äggbrödet pan de yema, varm choklad gjord med en för ändamålet utformad trävisp samt den lokala bollformade osten, queso de bola, över en tlayuda (stort, tunt, grillat tortillabröd) med tasajo (styckat nötkött). Och i Veracruz och Chiapas bergstrakter odlas kaffe; en bergsrostning i klass med de allra bästa bönorna, som de från Costa Rica och Colombia. Yucatán är en av delstaterna med den största gastronomiska blandningen. Influenserna från mayakulturen (som fortfarande är tydlig tack vare de olika lokalsamhällena i regionen) har fört med sig mestisrätter som bönor med griskött eller poc-chuc, mucbil av kyckling och drycken xtbntún, som är en rom med blomsternektar. En av delstaterna med mest anrik kulinarisk tradition, där det också hålls en gastronomisk kongress, är Puebla. Läckerheter som de köttfärsfyllda chilifrukterna chiles en nogada, tortillarätten chalupa, sandwichen cemita och den fyllda majspannkakan molote har sitt ursprung i de gamla eldstäderna vid Pueblas kloster. En av de kanske mest komplexa rätterna i det mexikanska köket är mole, eftersom den kombinerar skilda ingredienser som choklad, olika chilisorter (ancho, mulato och pasilla), mandel, nötter, russin, kryddnejlika, kanel, sesamfrö och lök, vilket serveras över kycklingbitar. Det finns en stor variation på mole: röd, grön, pipián (med solroskärnor), mancha manteles ( smutsar ned bordsdukar ), bland annat. Oaxaca och Puebla är platserna som serverar denna delikatess; en njutning för resenären som insett att för den fulländade rundresan måste magen vara mätt och belåten. I regionen Coatepec i delstaten Veracruz organiseras guidade rundturer för att bekanta sig med odlingen och sådden av organiska kaffebönor. I delstaten Jalisco produceras en tequila som är produkt av blå obesprutad agave. Den ananasliknande delen av plantan, piñas, kokas sakta i stenugnar; endast hjärtat används för att utvinna nektaren och fermenteringen genomförs med naturlig jäst. Slutligen utförs en process med trippel destillation.

20

21

MEXIKO - I MAYAFOLKETS SPÅR

MEXIKO - I MAYAFOLKETS SPÅR MEXIKO - I MAYAFOLKETS SPÅR De spännande mötenas resa; människor, konsthantverk och natur. 24 juli 4 augusti 2015 18 28 februari 2016 MEXIKO Chiapas Mexiko I mayafolkets spår är en resa till södra delen

Läs mer

KONSTHANTVERK I MAYAFOLKETS SPÅR En resa till Chiapas i södra Mexiko. Programmet dag för dag

KONSTHANTVERK I MAYAFOLKETS SPÅR En resa till Chiapas i södra Mexiko. Programmet dag för dag KONSTHANTVERK I MAYAFOLKETS SPÅR En resa till Chiapas i södra Mexiko Programmet dag för dag 17 24 oktober 2014 MEXIKO Chiapas En resa i samarbete med Ekomujeres México Suecia (www.ekomujeres.com) Dag 1

Läs mer

Upplev atlantkustens pärlor

Upplev atlantkustens pärlor Resefakta Var: Marrakech, Oualidia, Essaouira, Agadir När: Året runt Längd: 7 nätter/8 dagar Visum krävs: Nej Pris från: 8795 SEK per person i delat dubbelrum. Enkelrumstillägg: fråga oss (Grupper: förmånliga

Läs mer

Programförslag. Gruppresa för 10 personer till Palma de Mallorca

Programförslag. Gruppresa för 10 personer till Palma de Mallorca Programförslag Gruppresa för 10 personer till Palma de Mallorca 2013 En vacker och sofistikerad pärla Palma De Mallorca Vackra Palma de Mallorca har under årtionden varit ett mycket populärt resmål. Som

Läs mer

COSTA BRAVA. Följ med till Spanien. - solfylld, sprudlande och spektakulär. Vi bjuder på flygresa och hotell i 3 nätter!

COSTA BRAVA. Följ med till Spanien. - solfylld, sprudlande och spektakulär. Vi bjuder på flygresa och hotell i 3 nätter! Följ med till Spanien - solfylld, sprudlande och spektakulär Det spanska köket Läckra tapas Sprudlande cava Spektakulär natur Surrealistisk konst Genial arkitektur COSTA BRAVA Vi bjuder på flygresa och

Läs mer

Fantastiska Georgien. 12 dagars rundresa

Fantastiska Georgien. 12 dagars rundresa Ltd georgien Fantastiska Georgien 12 dagars rundresa Dag 1: avresa: Från Stockholm eller Köpenhamn. Dag 2: Tbilisi Tidigt på morgonen anländer vi till Georgien och huvudstaden Tbilisi. Vi möts på flygplatsen

Läs mer

Alsace & Bourgogne. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Alsace & Bourgogne. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Alsace & Bourgogne Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - A l s a c e o c h B o u r g o g n e Alsace och Bourgogne - Guidad Rundresa Upptäck de pittoreska vinregionerna

Läs mer

Caribbean Tour -16. I samarbete med

Caribbean Tour -16. I samarbete med I samarbete med Caribbean Tour -16 Grattis! Ni har valt att lämna Sverige under årets i särklass tristaste månad, november. Ett dubbelt grattis för att ni har den goda smaken att välja soliga Karibien

Läs mer

Dag 1 Isla Mujeres. Via buss 30 min tar vi oss till bussterminalen i centrum. Sandwich och dricka serveras på vägen

Dag 1 Isla Mujeres. Via buss 30 min tar vi oss till bussterminalen i centrum. Sandwich och dricka serveras på vägen Dag 1 Isla Mujeres Ankomst till Cancun Airport Via buss 30 min tar vi oss till bussterminalen i centrum. Sandwich och dricka serveras på vägen Därifrån åker vi kollektiv trafik 20 min ner till hamnen Puerto

Läs mer

Tjeckien. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Tjeckien. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Tjeckien Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - T j e c k i e n Tjeckien - Guidad Resa Upplev arkitektoniska mästerverk från medeltida, renässans och barocktiden

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA RESA MALTA VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA Den vackra östaten Malta ligger i mellersta Medelhavet, mellan Libyen i söder och Italien i norr. Malta är Europas sydligaste stat och har drygt 400 000 invånare.

Läs mer

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT 7 DAGAR SÖDER UT: Dag 1 - Trogir Vi rekommenderar er att segla norr ut er under första dag till staden Trogir. Trogir är en riktig pärla och

Läs mer

Costa del Sol 4 unika kustdelar alla med sin egen karaktär

Costa del Sol 4 unika kustdelar alla med sin egen karaktär Costa del Sol 4 unika kustdelar alla med sin egen karaktär Vi är specialiserade på bra lägen till bra priser! Välj mellan över 20.000 bostäder lägenheter villor radhus - fincor etvab fastigheter www.etvab.nu

Läs mer

Estland. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Estland. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Estland Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - E s t l a n d Estland Intensiv - Guidad Rundresa Utforksa det kulturella och historiska arvet i Estland på vår 8-dagars

Läs mer

Kryssarklubbens eskader 14-21 september Kroatien2013

Kryssarklubbens eskader 14-21 september Kroatien2013 Kryssarklubbens eskader 14-21 september Kroatien2013 1 RESEFAKTA, FLYG OCH BÅTAR FLYG Vi kommer att flyga till Split med SAS morgonflyg från Göteborg och Stockholm. Utresa Göteborg Split Stockholm Split

Läs mer

Baltikum. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Baltikum. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Baltikum Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - B a l t i k u m Baltikum - Guidad Rundresa Upplev det kulturella och historiska arvet i Lettland och Estland på vår

Läs mer

Kuba färgstarka upplevelser under 13 dagar

Kuba färgstarka upplevelser under 13 dagar Kuba färgstarka upplevelser under 13 dagar November 2016 med Hagströms Safari AB En spännande rundresa som inkluderar många av Kubas sevärdheter. Under vistelsen på denna vackra ö upplever vi den fascinerande

Läs mer

Stora städer Ett äventyr Vi skräddarsyr Er resa

Stora städer Ett äventyr Vi skräddarsyr Er resa Stora städer Ett äventyr Vi skräddarsyr Er resa I denna folder hittar du några utvalda städer och hotell. Hotellubudet är enormt och vi presenterar här endast några få utvalda. På www.hotelreservation.se

Läs mer

FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER

FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER RESA FLORENS FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER Florens är utan tvekan en av världens mest omtalade och lovsjungna Det är en svindlande känsla att upptäcka det övermått av sevärdheter städer. Staden är

Läs mer

Provence. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Provence. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Provence Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - P r o v e n c e Provence - Guidad Rundresa Uppfyll din dröm om pittoreska lavendelfält, fantastiska vingårdar och

Läs mer

Skottland Guidad Kulturrundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com

Skottland Guidad Kulturrundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com Skottland Guidad Kulturrundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - S k o t t l a n d Kulturrundresa Skottland - Guidad Resa Upplev de pittoreska högländerna med majestätiska

Läs mer

Hem Galleri. Turer Om Densils Travels. Med många års yrkeserfarenhet erbjuder Densil Fernando ett unikt utbud av turer och utflykter på Sri Lanka.

Hem Galleri. Turer Om Densils Travels. Med många års yrkeserfarenhet erbjuder Densil Fernando ett unikt utbud av turer och utflykter på Sri Lanka. Hem Galleri Turer Om Densils Travels Tjänster Kontakt Densils Travels Turer med fantastiska upplevelser på Sri Lanka Med många års yrkeserfarenhet erbjuder Densil Fernando ett unikt utbud av turer och

Läs mer

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 Alla ryttares och hästälskares dröm besannas på denna resa Galoppera i vattenbrynet omgiven av vita stränder och turkosa dyningar som rullar in. Detta

Läs mer

Konst- och kulturresa Bilbao-San Sebastian 2011 Bilbao

Konst- och kulturresa Bilbao-San Sebastian 2011 Bilbao Sjukvårdens Konstförening i Helsingborg Konst- och kulturresa Bilbao-San Sebastian 2011 9 maj Kastrup-München 12.55-14.35 München-Bilbao 15.15-17.25 Busstransfer till hotellet och efter incheckning middag

Läs mer

Vietnam & Kambodja LIGHT

Vietnam & Kambodja LIGHT Vietnam & Kambodja LIGHT 12 DAGAR HO CHI MINH CITY - SIEM REAP - SIHANOUKVILLE - PHNOM PENH NYHET! Upplev södra Vietnam och Kambodjas allra främsta sevärdheter. Vi inleder vår resa i spännande Ho Chi Minh

Läs mer

VACKRA ITALIEN OCH MILANO SLÅENDE VACKER ARKITEKTUR ETT FOTBOLLENS LAND

VACKRA ITALIEN OCH MILANO SLÅENDE VACKER ARKITEKTUR ETT FOTBOLLENS LAND RESA MILANO VACKRA ITALIEN OCH MILANO Italien är med sina 60,6 miljoner invånare det femte mest folkrika landet i Europa. Den näst största staden är Milano, belägen i Lombardiet. Ett vackert kullandskap

Läs mer

Turkiet. Här finner du endast ett fåtal av alla hundratals vi har över hela Turkiet. Kontakta oss om du söker andra orter eller hotell.

Turkiet. Här finner du endast ett fåtal av alla hundratals vi har över hela Turkiet. Kontakta oss om du söker andra orter eller hotell. Turkiet Trots att det var först i slutet av åttiotalet som Turkiet på allvar klev in i semesterarrangörernas värld har landet verkligen lyckats etablera sig som ett av skandinavernas favoritresmål. Det

Läs mer

Kasinokampen. Trekamp, tvårätters middag, 1 glas öl/vin/alk., fri entré och garderob.

Kasinokampen. Trekamp, tvårätters middag, 1 glas öl/vin/alk., fri entré och garderob. Kasinokampen Trekamp och middag Satsa på en annorlunda och rolig kasinokväll med trekamp och en tvårättersmiddag. Utmana varandra i de vanligaste kasinospelen. Avsluta sedan kvällen med att fira vinnarna

Läs mer

KONFERENS I KROATIEN 2014

KONFERENS I KROATIEN 2014 KONFERENS I KROATIEN 2014 Scandjet travel erbjuder grupp- och konferensresor till ett av Europas vackraste och solsäkraste länder - Kroatien. Vi erbjuder skräddarsydda arrangemang i en fantastisk och inspirerande

Läs mer

Burmas gömda skatter - 2015

Burmas gömda skatter - 2015 Burmas gömda skatter - 2015 NYHET! 14 DAGAR YANGON-INLE LAKE-MANDALAY -BAGAN-NGAPALI BEACH 14 dagar Följ med på vår omfattande rundresa till ett av Asiens mest spännande länder. Vi får uppleva fantastiska

Läs mer

Pärlan vid Asundens strand

Pärlan vid Asundens strand Pärlan vid Asundens strand KO N F E R E N S L Å T D I G I N S P I R E R A S AV G O D M AT O C H VA C K R A V Y E R Där Östergötland är som skönast, vid sjön Åsunden, ligger Rimforsa Strand den perfekta

Läs mer

SPF 010 alltid på väg!

SPF 010 alltid på väg! 24/5-2/6 Det gemytliga och gästvänliga Tyrolen i Österrike Upplev den romantiska Tyrolen där de vackra dalgångarna slingrar sig fram mellan snöklädda alptoppar. Här njuter vi av Salzkammerguts bedårande

Läs mer

KULTURRESA Madrid och Kastilien 7-14 april 2014

KULTURRESA Madrid och Kastilien 7-14 april 2014 DAG 1 Köpenhamn - Flygresa med SAS Avresa Köpenhamn: 08.55 Ankomst till : 12.20 är inte bara Spaniens huvudstad utan också kulturellt centrum för hela den spansktalande världen. Staden är en dynamisk metropol

Läs mer

KLASSRESAN SOL, HAV & VENTYR. 14 - i solen!

KLASSRESAN SOL, HAV & VENTYR. 14 - i solen! KLASSRESAN SOL, HAV & VENTYR 14 - i solen! 9A från Länna skola utanför Norrtälje En vecka i maj hade vi på Hostal San Miguel i Nerja besök av klass 9A från Länna skola utanför Norrtälje. De hade jobbat

Läs mer

När du sedan gjort ditt val genomför du din beställning eller bok ning på www.smartbox.se. Vi önskar dig en trevlig upplevelse!

När du sedan gjort ditt val genomför du din beställning eller bok ning på www.smartbox.se. Vi önskar dig en trevlig upplevelse! Grattis! Du har fått en upplevelse i present genom ett Smartbox Presenkort. Det ger dig möjligheten att välja mellan en upplevelse present eller en hotellvistelse. I den här boken kan du läsa om de två

Läs mer

LAOS. Vi reser i slutet av november 2016.

LAOS. Vi reser i slutet av november 2016. LAOS. Resan startar i Unescos världsarv Luang Prabang. Här skall vi upptäcka omgivningarna till fots och från elefantryggen innan vi åker österut till de mystiska Plain of Jars. Vidare till det underbara

Läs mer

PROPEL AFRICA D e s t i n a t i o n M a n a g e m e n t

PROPEL AFRICA D e s t i n a t i o n M a n a g e m e n t Golfresa till Norra Sydafrika 20-30 januari 2013 Måndag 21 Januari 2013 - Ankomst till Johannesburg kl 08.35 på morgonen med flyg SA 261. Er lokalguide möter upp på flygplatsen och visar vägen till bussen.

Läs mer

Marockos kungliga städer

Marockos kungliga städer . Resefakta Var: Marrakech, Casablanca, Fes, Meknes, Rabat När: Året runt Längd: 7 nätter/8 dagar Visum krävs: Nej Pris från: 8590 SEK per person i delat dubbelrum. Marockos kungliga städer Om resan Marrakech,

Läs mer

Villa Balea, Ciudad Quesada och Rojales

Villa Balea, Ciudad Quesada och Rojales Villa Balea, Ciudad Quesada och Rojales Villa Balea, i villastaden Ciudad Quesada, köptes av familjen Olsson för a= förverkliga drömmen a= ha en bostad i solen med egen trädgård och pool, bredvid en golbana

Läs mer

Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade.

Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. ISLANDSRESA ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. Än i dag syns spåren tydligt efter hur naturen har format

Läs mer

Moderna, stiliga och lyxiga lägenheter vid stranden i Benidorm, Costa Blanca, Alicante. Ocean Drive

Moderna, stiliga och lyxiga lägenheter vid stranden i Benidorm, Costa Blanca, Alicante. Ocean Drive Moderna, stiliga och lyxiga lägenheter vid stranden i Benidorm, Costa Blanca, Alicante. Ocean Drive Vi är stolta att presentera ett helt nytt bostadsprojekt Ocean Drive, som ligger i Benidorm - Playa de

Läs mer

KONFERENSRESA BERGAMO

KONFERENSRESA BERGAMO KONFERENSRESA BERGAMO UPPLEV VACKRA BERGAMO Den italienska staden Bergamo är en vacker stad belägen i utkanten av Alperna. Staden ligger i regionen Lombardien i norra Italien. Denna vackra stad är delad

Läs mer

Bali Jimbaran och Ubud

Bali Jimbaran och Ubud Bali Jimbaran och Ubud Resa till Bali som passar dig som vill ha en romantisk och privat upplevelse med 5 dagar sol och bad blandat med 5 dagar exotisk upplevelse i regnskogen. 2 fantastiska hotell, Kupu

Läs mer

PLANERA DIN KUNDAKTIVITET I. Jönköping

PLANERA DIN KUNDAKTIVITET I. Jönköping PLANERA DIN KUNDAKTIVITET I Jönköping restauranger i Jönköping Tegel Matbar Galleri Sjön Köket levererar rustika, europeiska smaker i modern tappning under benämningen easy eating. Med ca 50 meter från

Läs mer

E-mail Apache Patio Hot Peppers 69:-

E-mail Apache Patio Hot Peppers  69:- Du kan redan nu förhandsbeställa våra ekologiskt odlade plantor. Uppdragna från ekofrö i det natursköna Karlskoga, Värmland. Tillgången är starkt begränsad. Plantorna skickas per post så snart frostrisken

Läs mer

KONFERENSRESA BERGAMO

KONFERENSRESA BERGAMO KONFERENSRESA BERGAMO UPPLEV VACKRA BERGAMO Den italienska staden Bergamo är en vacker stad belägen i utkanten av Alperna. Staden ligger i regionen Lombardien i norra Italien. Denna vackra stad är delad

Läs mer

KONFERENS I KROATIEN 2014

KONFERENS I KROATIEN 2014 KONFERENS I KROATIEN 2014 Scandjet travel erbjuder grupp- och konferensresor till ett av Europas vackraste och solsäkraste länder - Kroatien. Vi erbjuder skräddarsydda arrangemang i en fantastisk och inspirerande

Läs mer

Brasilien Bolivia Peru Panama

Brasilien Bolivia Peru Panama Brasilien Bolivia Peru Panama Dag 1 Ankomst till Rio de Janeiro. Guide möter er på flygplatsen och följer er till hotell Copacabana Mar där ni kommer att bo 3 nätter. Dag 2 Stadstur med besök till Sugar

Läs mer

En resa till landet ANNORLUNDA.

En resa till landet ANNORLUNDA. En resa till landet ANNORLUNDA. 26 medlemmar av SPF Borlänge har nyligen företagit en 5-dagars resa till Island. Avresa en söndag morgon i maj med buss från Borlänge till Hofors där medlemmar av PRO på

Läs mer

ditt välbefinnande vår passion

ditt välbefinnande vår passion ditt välbefinnande vår passion När du åker till Friibergs Herrgård händer det något. Du kommer fram och tar det första andetaget och känner hur axlarna sjunker ner. Du tittar ut över Mälaren, tystnaden

Läs mer

Ticket Collection granskar alla charterresor

Ticket Collection granskar alla charterresor Ticket Collection granskar alla charterresor I ett försök att hjälpa kunderna hitta rätt bland alla resor har Ticket startat Ticket Collection - en granskning av samtliga stora charterarrangörers utbud.

Läs mer

FÅGLAR, KAKTUSAR OCH SCHAMANER Följ med till Querétaro i Mexiko

FÅGLAR, KAKTUSAR OCH SCHAMANER Följ med till Querétaro i Mexiko FÅGLAR, KAKTUSAR OCH SCHAMANER Följ med till Querétaro i Mexiko 26 oktober 2 november 2014 20 27 april 2015 28 oktober 4 november 2015 MEXIKO En resa i samarbete med Ekomujeres México Suecia (www.ekomujeres.com)

Läs mer

Green Park Village. BBCG Construction - Akbük

Green Park Village. BBCG Construction - Akbük Green Park Village BBCG Construction - Akbük Green Park Village Green Park Village har ett utmärkt läge i ett pittoreskt och lugnt område i Akbük med fantastisk havsutsikt åt ena hållet och tallar och

Läs mer

BILAGA 6: Samtliga citat fråga 18

BILAGA 6: Samtliga citat fråga 18 BILAGA 6: Samtliga citat fråga 18 Samtliga citat på frågan Vad i Sunne vill du rekommendera till andra? Antal Fryksdalsdansen 26 Vattenlandet 25 Mårbacka 19 Allt 18 Berättarladan 17 Västanå teater 15 Camping

Läs mer

Programförslag Gruppresa Amsterdam. Tre nätter för grupper från 10 personer

Programförslag Gruppresa Amsterdam. Tre nätter för grupper från 10 personer Programförslag Gruppresa Amsterdam Tre nätter för grupper från 10 personer Varmt välkomna till Amsterdam! Upptäck Europas mest pittoreska huvudstad. De mysiga kanalerna och upplysta broarna, kantade av

Läs mer

SCANDJET AB presenterar KONFERENS I KROATIEN 2015. Konferens i världsklass inte dyrare än hemma

SCANDJET AB presenterar KONFERENS I KROATIEN 2015. Konferens i världsklass inte dyrare än hemma SCANDJET AB presenterar KONFERENS I KROATIEN 2015 Konferens i världsklass inte dyrare än hemma Konferensresor med Scandjet Få aktiviteter höjer trivseln och effektiviseringen som en lyckad konferens. Att

Läs mer

Vad gör ni den 26:e till 30:e september?

Vad gör ni den 26:e till 30:e september? Vad gör ni den 26:e till 30:e september? För en tid sedan träffade jag Claes Claesson, f.d. mycket erkänd krögare i Karlstad, som numera tillsammans med hustrun Titti bl.a. arrangerar Njutningsresor se

Läs mer

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST RESA TILL ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST Istanbul metropolen vid Bosporen är gräns och smältdegel på samma gång. Här tycks Europa möta Asien inför en slutgiltig kraftmätning. Öst mot väst. Ur denna

Läs mer

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST RESA TILL ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST Istanbul metropolen vid Bosporen är gräns och smältdegel på samma gång. Här tycks Europa möta Asien inför en slutgiltig kraftmätning. Öst mot väst. Ur denna

Läs mer

DET OUPPTÄCKTA PARADISET AV ANNA BENSON

DET OUPPTÄCKTA PARADISET AV ANNA BENSON DET OUPPTÄCKTA PARADISET AV ANNA BENSON DET SAGOLIKT VACKRA COSTA NAVARINO ÄR GREKLANDS OUPPTÄCKTA PÄRLA. EN OAS VID MEDELHAVET. DET ÄR INTE FÖR INTET SOM RESMÅLET FINNS PÅ NATIONAL GEOGRAPHIC TRAVEL MAGAZINE

Läs mer

SPF-resan till Mexiko och Kuba 21 februari 2012

SPF-resan till Mexiko och Kuba 21 februari 2012 SPF-resan till Mexiko och Kuba 21 februari 2012 Viva Mexico, Olé Cuba Följ med Jambo Tours och SPF på denna specialkomponerade resa till Mexiko och Kuba. En unik och fantastisk resa som tar dig från arkeologiska

Läs mer

Kortfakta om MEXIKO. och delstaten QUERÉTARO. Ett samarbete mellan Högskolan i Skövde och Västra Götalandsregionen

Kortfakta om MEXIKO. och delstaten QUERÉTARO. Ett samarbete mellan Högskolan i Skövde och Västra Götalandsregionen Kortfakta om MEXIKO och delstaten QUERÉTARO Ett samarbete mellan Högskolan i Skövde och Västra Götalandsregionen RÖDA DAGAR I MEXIKO 1 januari Nyårsdagen 5 februari Konstitutionsdagen 21 mars Jubileum

Läs mer

VINGA KONFERENS 57 38 N 11 36 E. Vinga Gör mötet till en upplevelse

VINGA KONFERENS 57 38 N 11 36 E. Vinga Gör mötet till en upplevelse VINGA KONFERENS 57 38 N 11 36 E Vinga Gör mötet till en upplevelse Vinga är Sveriges mest kända fyrplats. Ön ligger längst ut i Göteborgs skärgård och är numera ett skyddat naturreservat. BOKA EN KONFERENS

Läs mer

Den perfekta semestern i Lappland

Den perfekta semestern i Lappland Den perfekta semestern i Lappland I ett unikt servicekoncept förs två bekväma, förstklassiga hotell samman med Levi Summit Kongress- och utställningscenter. Det vidsträckta vildmarksområdet i de finska

Läs mer

Dag 4 Vid frukosten på terrassen kan vi njuta av utsikten innan vi återvänder till Kathamndu och Harati. Fri eftermiddag.

Dag 4 Vid frukosten på terrassen kan vi njuta av utsikten innan vi återvänder till Kathamndu och Harati. Fri eftermiddag. Himalaya 2015 Att vandra i Nepal hör till en av livets höjdpunkter. På denna resa gör vi en vandring längs Himalayas sluttningar från by till by under 5 dagar. Därutöver besöker vi Djungelområdet Chitwan,

Läs mer

KICK-OFF MED SURFING I BIARRITZ

KICK-OFF MED SURFING I BIARRITZ KICK-OFF MED SURFING I BIARRITZ KICK-OFF MED SURFING I BIARRITZ KICK-OFF MEET MED & VÅGSURFING GREET BIARRITZ, SYDVÄSTRA DAG 1 FRANKRIKE På En flygplatsen udda inspirerande välkomnar vi upplevelse. er

Läs mer

Konferensresor med Scandjet. Kontakta oss gärna så hjälper vi er också. Hjärtligt välkommen till Scandjet Travel!

Konferensresor med Scandjet. Kontakta oss gärna så hjälper vi er också. Hjärtligt välkommen till Scandjet Travel! KONFERENS I KROATIEN 2013 Scandjet travel erbjuder grupp- och konferensresor till ett av Europas vackraste och solsäkraste länder - Kroatien. Vi erbjuder skräddarsydda arrangemang i en fantastisk och inspirerande

Läs mer

VACKRA CHAMONIX-MONT-BLANC ENASTÅENDE SKIDÅKNING

VACKRA CHAMONIX-MONT-BLANC ENASTÅENDE SKIDÅKNING RESA CHAMONX VACKRA CHAMONIX-MONT-BLANC Chamonix, egentligen Chamonix-Mont-Blanc, är en ort belägen i regionen Rhône-Alpes i östra Frankrike, vid foten av Alpernas högsta berg Mont Blanc. Chamonix är till

Läs mer

Vinresa till Niederösterreich Österrike

Vinresa till Niederösterreich Österrike Vinresa till Niederösterreich Österrike Slutet av september, början på oktober 2015 med Munskänkarna Otterbäcken 2015 är Niederösterreich i Österrike utsedd till årets vinort/region av Munskänkarna centralt.

Läs mer

Costa Calida södra Costa Blanca Mar Menor Cabo De Palos Mazarron Aguilas. vår specialitet vackra lägen till bra priser!

Costa Calida södra Costa Blanca Mar Menor Cabo De Palos Mazarron Aguilas. vår specialitet vackra lägen till bra priser! Costa Calida södra Costa Blanca Mar Menor Cabo De Palos Mazarron Aguilas vår specialitet vackra lägen till bra priser! Svensk registrerad fastighetsmäklare etablerad sedan 40 år med Spanien som specialitet

Läs mer

ADOPTIONS CENTRUMS ÅTERRESA TILL CHILE 19/11-4/12, 2010

ADOPTIONS CENTRUMS ÅTERRESA TILL CHILE 19/11-4/12, 2010 ADOPTIONS CENTRUMS ÅTERRESA TILL CHILE 19/11-4/12, 2010 Dag 1 Dag 2 Kl: 09.40 Hotell Dag 3 Kl: 09.00 Dag 4 19 november, fredag Flyg Sverige- Santiago med Iberia via Madrid. Vidare med LAN Chile. Individuell

Läs mer

RESA TANZANIA & ZANZIBAR

RESA TANZANIA & ZANZIBAR RESA TANZANIA & ZANZIBAR SAFARI PÅ RIKTIGT I TANZANIA Tanzania är ett land som lockar allt fler äventyrslystna turister. För många är det en livslång dröm att få se och uppleva den afrikanska naturen och

Läs mer

Återresa till Ecuador 6-19.11, 2010

Återresa till Ecuador 6-19.11, 2010 Återresa till Ecuador 6-19.11, 2010 Dag 1 Fredag 6/11 Avresa med KLM via Amsterdam till Quito. Nattflygning ca 14 timmar från Amsterdam och med mellanlandning i Bonaire. Dag 2 Lördag 7/11 (L/M) Kl. 09.00

Läs mer

Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos!

Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos! Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos! Efter att vi lämnat av Torpagojorna o båten Hero på Kos, tog vi en segling ner på södersidan av Kos. Som vanligt

Läs mer

Marocko. Vinter november 2013 - april 2014

Marocko. Vinter november 2013 - april 2014 Marocko Vinter november 2013 - april 2014 Den marockanska staten är av gammalt datum även om kungaätter och gränser har varierat kraftigt genom åren. En muslimsk kungamakt uppstod här redan för drygt tusen

Läs mer

Sydafrika. East London och Kapstaden. Avresa: 7/3 2012 15 dagar

Sydafrika. East London och Kapstaden. Avresa: 7/3 2012 15 dagar Sydafrika East London och Kapstaden Avresa: 7/3 2012 15 dagar Dag 1 (Sandviken) - Gävle - Johannesburg Vår resa börjar kl 11.30 med att hämta resenärer i Sandviken. Vi åker vidare via Gävle till Arlanda

Läs mer

Akvarellkurs på Golden Club Cabanas, Portugal 2015. Landskapsmåleri i akvarell

Akvarellkurs på Golden Club Cabanas, Portugal 2015. Landskapsmåleri i akvarell Akvarellkurs på Golden Club Cabanas, Portugal 2015 Landskapsmåleri i akvarell Kursen utgår från det klassiska landskapsmåleriet och går mot det mer förenklade och abstrakta gestaltandet av landskapet och

Läs mer

MAGNIFIKA LOFOTEN ETT SAGOLIKT LANDSKAP

MAGNIFIKA LOFOTEN ETT SAGOLIKT LANDSKAP RESA LOFOTEN MAGNIFIKA LOFOTEN ETT SAGOLIKT LANDSKAP Lofoten är en ögrupp vid Norges nordvästra kust. Huvudöarna Lofoten har en total landyta på 1227 km² och en befolkning på cirka är Austvågøy, Gimsøy,

Läs mer

Nedanför huset möter medelhavets klarblå vatten de vita klapperstenarna på stranden

Nedanför huset möter medelhavets klarblå vatten de vita klapperstenarna på stranden Vrnik - Kroatien 2011 Vrnik är en liten ö, inte större än att man kan promenera runt den på en halvtimme. Här finns ett trettiotal hus men bara tre bofasta innevånare. Vrnik ligger ett stenkast från den

Läs mer

Nu är det jul igen. Veden glöder, och det knastrar av

Nu är det jul igen. Veden glöder, och det knastrar av J U L B O R D E T 2 0 1 5 Nu är det jul igen. Veden glöder, och det knastrar av eldarna som brinner. Granriset frasar under våra skor. Utanför kluckar vattnet i den vintriga krispiga luften. Det doftar

Läs mer

Kulturens pärla Krakow med Kulturresor Europa

Kulturens pärla Krakow med Kulturresor Europa Kulturens pärla Krakow med Kulturresor Europa Upplev det förtrollande vackra Krakow på en kulturresa i perfekta omgivningar. Från vårt härliga 3-stjärniga hotell mitt i centrum har vi direkt tillgång till

Läs mer

En plats för konferenser, möten, kraftsamling och inspiration.

En plats för konferenser, möten, kraftsamling och inspiration. En plats för konferenser, möten, kraftsamling och inspiration. E n a v D r a k a m ö l l a n s s t ö r s t a s k a t t e r ä r t y s t n a d e n. Vänlig och omfamnande. DRAKAMÖLLAN GÅRDSHOTELL Brösarps

Läs mer

FÖLJ MED OSS TILL ECUADOR

FÖLJ MED OSS TILL ECUADOR FÖLJ MED OSS TILL ECUADOR QUITO AMAZONAS ANDERNA GALAPAGOS OM ECUADOR Ecuador är bara 2/3 så stort som Sverige, ändå har man 4 olika klimatzoner, Galapagos, Anderna, Stilla Havskusten och Anderna. Ecuador

Läs mer

UPPLEV EN KONFERENS PÅ LAHOLMEN

UPPLEV EN KONFERENS PÅ LAHOLMEN UPPLEV EN KONFERENS PÅ LAHOLMEN Med ett fantastiskt läge vid havet......mitt i centrala Strömstad, ligger Laholmen Hotell. Hotellet ligger högt beläget med en fantastisk utsikt över havet i väster samtidigt

Läs mer

Mexico 2010-04-23 2010-05-6

Mexico 2010-04-23 2010-05-6 Mexico 2010-04-23 2010-05-6 Vi Seglar ifrån Kuba till Mexico. Vi seglar hit för två skäll. Först för att vi vill se Maya indiarnernas städer som ligger på Yucatan halvön. Sen kändes det lättare att komma

Läs mer

Valkommen till Turkiet! *

Valkommen till Turkiet! * Valkommen till Turkiet! * ALLT DU BEHÖVER VETA OM DINA GUIDER / UPPLEVELSER / UTFLYKTER / PRAKTISK INFORMATION / HEMRESA VÄLKOMMEN TILL TURKIET! Kara gast Vi guider och aktivitetsguider vill hälsa dig

Läs mer

ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP REYKJAVIK EN MÅNGSIDIG STAD

ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP REYKJAVIK EN MÅNGSIDIG STAD RESA ISLAND ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. Än i dag syns spåren tydligt efter hur naturen har format

Läs mer

Södra Rhône och Châteauneuf-du- Pape

Södra Rhône och Châteauneuf-du- Pape En Tur & Retur vinresa i samarbete med BKWine Södra Rhône och Châteauneuf-du- Pape Vinresa med ekologiska förtecken! 29 juni 3 juli 2011 Följ med och njut av fina sommardagar innan den stora turistinvasionen

Läs mer

Naturskydd och social utveckling lagen, tolkningen, glädjen och hälsan

Naturskydd och social utveckling lagen, tolkningen, glädjen och hälsan Naturskydd och social utveckling lagen, tolkningen, glädjen och hälsan Presentation vid Ekoseminariet Nr. 5 i Tequisquiapan, Querétaro, Mexiko den 11 april 2014. Av Ann-Marie Svensson Utan en lokal tolkning

Läs mer

Skattehuset Mauritius 2015

Skattehuset Mauritius 2015 Skattehuset Mauritius 2015 Den välkända paradisön Mauritius breder vackert ut sina tropiska sandtränder i Indiska Oceanen. Vattnet är turkosfärgat och snorklingen är i världsklass. För den som stannar

Läs mer

DÄR DRÖMMAR FÖRVERKLIGAS EN UPPLEVELSERNAS STAD SPORT I NEW YORK

DÄR DRÖMMAR FÖRVERKLIGAS EN UPPLEVELSERNAS STAD SPORT I NEW YORK RESA NEW YORK DÄR DRÖMMAR FÖRVERKLIGAS Frihetsgudinnan vakar lugnt vid inloppet av Hudson River, som för att välkomna alla de förväntansfulla som anländer till storstadsmetropolen New York. New York, även

Läs mer

Stockholm Waterfront Congress Centre presenterar möjligheternas arena

Stockholm Waterfront Congress Centre presenterar möjligheternas arena Stockholm Waterfront Congress Centre presenterar möjligheternas arena Stockholm Waterfront Congress Centre är Sveriges nyaste och mest mångsidiga arena för större möten och evenemang. Med den djärva arkitekturen

Läs mer

Panama. Kon-tiki resor

Panama. Kon-tiki resor Panama Efter varje dag framgår vilket hotell samt vilka måltider som är inkluderade i resans pris. Transfers, transporter och utflykter genomförs som privat, med eget fordon, chaufför och engelsktalande

Läs mer

etvab fastigheter www.etvab.nu 00468966545

etvab fastigheter www.etvab.nu 00468966545 Nerja Torrox Costa - Torrox charmigt vackert - unikt! Vi är specialiserade på bra lägen till bra priser! Nyproduktion med olika lägen och boenden från 95.000 Svensk registrerad fastighetsmäklare etablerad

Läs mer

Agent: Halmstads Dykarskola Resort: Posada Sian Ka an Rutt: Magical Mexico

Agent: Halmstads Dykarskola Resort: Posada Sian Ka an Rutt: Magical Mexico Agent: Halmstads Dykarskola Resort: Posada Sian Ka an Rutt: Magical Mexico Posada Resort Precis vid stranden, mitt i centrala Playa Del Carmen, ligger hotellet Posada Sian Ka an. Ett mysigt hotell med

Läs mer

Nerja en plats att övervintra på

Nerja en plats att övervintra på Nerja en plats att övervintra på Vem vill inte lämna den svenska vintern under en period i avvaktan på den kommande våren och sommaren? Många kan med hänsyn till arbete, skolgång och annat bara välja att

Läs mer

Island Runt 13 nätter, BioFoto min 8, max 12 personer

Island Runt 13 nätter, BioFoto min 8, max 12 personer Island Runt 13 nätter, BioFoto min 8, max 12 personer Destination Island den 19- juli - 01 aug. 2015. Guider på resan Thomas Atterdal och Arne Berneklint. Sidan 2 av 7 INLEDNING Vulkanresor Att resa med

Läs mer

UFC 120 London UFC 120

UFC 120 London UFC 120 London UFC 120 London Åk till London för UFC 120 med Ciceron och FIghtplay och upplev MMA-världens största organisation live i en av världens mest dynamiska storstäder! London är staden som har allt, mat,

Läs mer

Sydafrika. Avresa: 7 mars 2015 15 dagar

Sydafrika. Avresa: 7 mars 2015 15 dagar Sydafrika East London och Kapstaden Avresa: 7 mars 2015 15 dagar Vi erbjuder här en unik resa till Sydafrika med Laila Nordfors som reseledare. Laila har på uppdrag av Gävle Kommun haft ett tätt samarbete

Läs mer