UNDRENSLAND Mexiko är ett vykortsskönt land, en serie

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UNDRENSLAND Mexiko är ett vykortsskönt land, en serie"

Transkript

1

2 UNDRENSLAND Mexiko är ett vykortsskönt land, en serie sammanfogade bilder av naturscenerier, kosmopolitiska städer, koloniala skatter och arkeologiska platser. Varenda hörn av dess vidsträckta territorium erbjuder unika upplevelser som resenären samlar på sig vid varje resa. Även när man skulle kunna tro att man redan upptäckt allt vad landet har att erbjuda finner man alltid något nytt på sin resväg; receptet på en typisk rätt, ett nytt landskap eller en rutt som leder till undangömda byar. Resan genom Mexiko är full av överraskningar, även om det finns en röd tråd lokalbefolkningens passion för att hjälpa till: vänliga mestisansikten och spontana leenden som tar emot resenären likt en gammal vän, lika ivriga att dela med sig av sina traditioner som att visa upp de enastående turistattraktioner som dess hemland dess Mexiko erbjuder. Det är i ögonblick som dessa som magiken uppstår. Resenären blir hänförd av den slags förtrollning som oundvikligen får denne att ställa om kompassen och planera nästa rutt, återigen och varför inte? genom mexikanska land.

3

4

5 SOL OCH STRAND KULTUR ÄVENTYR OCH NATUR LYX I MEXIKO GASTRONOMI

6 SOL OCH STRAND

7 Mexikanska stränder är världsunika. Till stor del har det att göra med det varma klimatet så gott som året runt och dess lugna vatten i de viktigaste semesterorterna, liksom det stora utbudet av turisttjänster, vilket inkluderar hotell, strandklubbar och golfbanor, kombinerat med en förstklassig service. Hamnstaden Acapulco är en plats med gedigen tradition som samlar ett brett utbud av hotell och underhållningstjänster tillsammans med ett hektiskt nattliv. Turistutvecklingen är ostoppbar och varje år öppnas nya anläggningar, vilket gjort denna stranddestination till mexikanernas egen favorit. En annan stad som badar i Stilla havets vatten är Mazatlán, vilken kan stoltsera med en av landets längsta strandpromenader. Dess historiska centrum från 1800-talet är mycket väl bibehållet och erbjuder många restauranger, konstgallerier och butiker med konsthantverk. Denna hamnstad är också skådeplatsen för en av Mexikos mest traditionsfyllda karnevaler, vilken äger rum mellan februari och mars.

8 Flera topphotell och golfbanor har etablerat sig i Nuevo Vallarta, Puerto Vallarta och Punta Mita, vilket kontrasterar mot den mer bohemiska karaktären i de omgivande byarna, exempelvis Sayulita, Bucerías och San Blas, som i sin tur bjuder på idealiska stränder för surfing. Den karibiska kusten kan stoltsera med en blomstrande och internationellt erkänd turistinfrastruktur, vilket märks exempelvis i Cancún, Cozumel och på Mayarivieran. Förutom basutbudet för resenären finns exempelvis vattenparker, olika extremsportaktiviteter, guidade vandringar genom biosfärreservat som Sian Ka an, liksom besök på arkeologiska platser med havsutsikt, såsom Tulum. Oaxaca karaktäriseras av skönheten vid de nio bukterna i Huatulco och stränder som den i Puerto Escondido, vilken anses vara en av världens toppdestinationer för surfing. Los Cabos på halvön Baja California är en av världens bästa platser att utöva golf, med banor som är ritade av personligheter med världsrenommé, däribland Jack Nicklaus.

9 KULTUR

10 I MEXIKO FINNS 170 ARKEOLOGISKA PLATSER ÖPPNA FÖR ALLMÄNHETEN. Landet är uppbyggt av olika kulturer, vilka tillsammans skapar det nutida Mexiko; lika rikt på förcolumbisk historia som på sitt koloniala arv. Arkeologiska städer går att finna i hela Mexiko, som likt mäktiga ekon reflekterar prakten hos forntida kulturer, såsom: totonakerna, olmekerna, zapotekerna, mayafolket och aztekerna (de s.k. mexicas). Var och en ger en distinkt prägel till regionen där de var bosatta. I parkmuseet La Venta i Tabasco kan man avnjuta olmekernas kolossala stenhuvuden; i den så kallade Gudarnas stad, Teotihuacan, tornar de majestätiska pyramiderna tillägnade Månen och Solen upp sig. Palenque och Bonampak i Chiapas, liksom Uxmal och Ek Balam på Yucatán halvön, är antika mayastäder belägna i djungelns täta grönska, vilken bevarar skönheten hos dess friser och byggkonstruktioner med astronomisk precision; ett fundamentalt drag för mayafolket. Chichén Itzá är en av landets mest besökta arkeologiska platser och blev nyligen utnämnd till en av Världens Sju Nya Underverk. Utöver dess observatorium och karaktäristiska skulptur av Chac Mool är den ikoniska byggnaden slottet eller den s.k. Kukulkán- pyramiden, där man under vårdagsjämningen kan se skuggan av en orm som går nerför trappan; ett naturspektakel som gör stort intryck på resenären. DET KOLONIALA MEXIKO Spanjorernas ankomst på 1500-talet samt etableringen av olika religiösa ordnar, såsom franciskanerna och dominikanerna, kom att prägla städerna som grundades under kolonialtiden. Katedraler, kyrkor med altartavlor täckta av ett guldstoft och byggnader i neoklassisk- och barockarkitektur utmärker Guanajuato, San Miguel de Allende, Morelia, Zacatecas och Aguascalientes, vilket även var resultatet av en blomstrande gruvnäring. Många av dessa koloniala pärlor har en säregen identitet. Staden Guanajuato är hemvist för den årliga internationella festivalen Cervantino, vilken räknas till Latinamerikas viktigaste kulturevenemang, där det bästa av teater, dans och musik presenteras. Zacatecas är en annan kolonial stad som utmärker sig för den vackra katedralen i rosa sten och dess historiska centrum mot en fond av berget Cerro de la Bufa. Legenderna om förlorad kärlek, svek och gömda skatter har blivit odödliga genom folkloren som spirar hos poeter och de sagoberättare som varje natt följer med de traditionella musikgrupperna av studenter som spelar och sjunger längs de smala gränderna. I staden Oaxaca finns en kulturell rundtur kallad Andador de Macedonio Alcalá, vilket är en vandring väl värd att uppleva om man vill förlora sig i stadens dussintals gallerier med lokal konst, textilbutiker och koloniala byggnader. I närheten ligger den arkeologiska platsen Monte Albán, som vittnar om zapotekernas prakt.

11 DET MODERNA OCH KOSMOPOLITISKA MEXIKO Den metropolitiska atmosfären i huvudstaden har en alldeles speciell smak, då den är en smältdegel av alla kulturella och sociala manifestationer i dagens Mexiko. Det är också det bästa stället att ta del av dualismen mellan det förkoloniala och koloniala, vilket satt tydliga spår i arkitekturen. Vid Stora Torget Zócalo ligger den arkeologiska platsen Templo Mayor, vittnesbörd om aztekernas (mexicas) storhetstid samt den stora Tenochitlan, vilken kontrasterar mot de koloniala byggnaderna, exempelvis katedralen Metropolitana. Det räcker med att nämna att stadens historiska centrum alltsedan 2001 har genomgått en pånyttfödelse med återinförandet av offentliga platser och renoveringen av historiska byggnader, vilka sammanlagt beräknas uppgå till ca Några av dessa är Palatset för de sköna konsterna (Palacio de Bellas Artes), ett verk från Porfirio Díaz era (president under flera decennier runt förra sekelskiftet) och tillika landets viktigaste kulturbyggnad samt Nationalmuseet för konst (Museo Nacional de Arte), som är beläget vid torget Manuel Tolsá och hyser en stor samling mexikansk konst. Det finns också traditionella stadsdelar, som till exempel Coyoacán och San Ángel samt andra som utmärker sig, såsom Xochimilco, som också kallas Mexikos Venedig med sina kanaler och trädgårdar omringade av grönska, vilken man bäst avnjuter ombord på en färgglad trajinera, vilket betecknar de speciella lokala båtarna. Mexico City är en av storstäderna med flest antal museum i världen; många med verk från mexikanska konstnärer, såsom Frida Kahlo, Diego Rivera, Rufino Tamayo och Manuel Álvarez Bravo i sina samlingar. Ett besök på Etnografiska museet (Museo Nacional de Antropología), där de viktigaste precolumbianska konstföremålen finns att beskåda, är alltid väldigt belysande för resenären. Huvudstaden har också en intressant kulturell rörelse, bestående av en runda med gallerier i stadsdelarna Roma, Condesa och Polanco, vilket gör staden till en referenspunkt för modern konst. I MEXIKO FINNS NÄRA KULTURELLA CENTER, HUVUDSAKLIGEN KONCENTRERADE TILL PUEBLA, DISTRITO FEDERAL OCH OAXACA.

12 Paseo de la Reforma är idag en boulevard kantad av lyxhotell, börshuset (la Casa de Bolsa) och kontor för stora nationella och internationella firmor. Hjärtat utgörs av statyn Frihetsängeln (Ángel de la Independencia, det mest betydande monumentet över Mexikos självständighet). Längst denna imponerande boulevard utmärker sig även Torre Mayor, Mexico Citys högsta skyskrapa. I västra delarna av staden ligger Santa Fe, ett distrikt med lyxiga bostadsområden, köpcenter, stora affärskomplex som Calakmul och Torres Arcos, en skyskrapa som är känd som Byxan, och var Latinamerikas första intelligenta byggnad. Guadalajara och Monterrey, Mexikos två andra viktigaste städer, har format sina egna kulturella identiteter genom konst- och litteraturfestivaler samt gallerirundor med lokal konst. Delstaten Jaliscos huvudort, Guadalajara, har arkitektoniska juveler såsom Kulturinstitutet Cabañas, vars interiörer utmärks av José Clemente Orozcos muralmålningar. Stadsdelen Americana är ett område med art deco-arkitektur, där kontor, designbutiker och stadens mest chica barer och restauranter ligger. Guadalajara, är förutom sitt renommé som ursprung för musikgenren mariachi och tequilan, säte för den internationella bokmässan Feria Internacional del Libro; den viktigaste förlagsträffen i spansktalande Amerika, vilken för samman branschfolk och är öppen för allmänheten. Den administrativa huvudorten i Nuevo León, Monterrey, å sin sida, utmärker sig för anläggningar som Moderna Museet i Monterrey (Museo de Arte Contemporáneo de Monterrey), som ställer ut intressanta verk av lokala konstnärer. Dess ikon är torget Macroplaza, som omgärdas av delstatsregeringens palats (Palacio de Gobierno), katedralen Metropolitana och monumentet Faro de Comercio. En av de största turistattraktionerna är Paseo Santa Lucía, en 2,5 kilometer lång kanal som sträcker sig från torget Explanada de los Héroes till parken Fundidora, och som man kan upptäcka från någon av de mysiga båtar som erbjuder en panoramautsikt. LEVANDE KULTUR Kulturskillnaderna i Mexiko manifesteras också vid de många populära högtiderna och i de färgstarka traditionerna och sedvänjorna, varav somliga är världsunika. Ett exempel är De Dödas Dag (Día de Muertos) som firas i hela landet, men som har en särskild symbolik runt sjön Pátzcuaro och dess ö Janitzio, i delstaten Michoacán. Den andra november högtidlighålls minnet av de avlidna: hela familjer håller en hel natts vaka på kyrkogården och bjuder sina nära och kära på favoriträtterna från jordelivet. Med sin speciella atmosfär av alla tända stearinljus och den orange färgen från blommorna cempasúchil, har denna högtid blivit utnämnd till immateriellt kulturarv av Unesco. Andra kulturtraditioner med denna utmärkelse är sången från 120 purépechasamhällen, vilken är känd som pirekua, tolkad på Tarasca-högplatån, och vid den traditionella högtiden av parachico-dansare, som härstammar från Chiapa de Corzo och under januari månad för samman över 6,000 dansare. En annan tradition som vunnit erkännande av Unesco som kulturarv, är den rituella ceremonin Papantlaflygarnas dans (Voladores de Papantla) i Veracruz samt traditionerna som hålls vid liv av invånarna i den heliga dalen Otomí-Chichimeca i bergsmassivet Sierra Gordai delstaten Querétaro.

13 ÄVENTYR OCH NATUR

14 MEXIKO HAR EN AV VÄRLDENS STÖRSTA BIOLOGISKA MÅNGFALDER: DEN FJÄRDE, EFTER INDONESIEN, BRASILIEN OCH COLOMBIA

15 Öknar, mangrove, kanjoner, inaktiva vulkaner, regnskog och havsreserverat bildar tillsammans Mexikos naturkalejdoskop. Den stora biologiska mångfalden inbjuder resenären till en bredd av aktiviteter inom ekoturism och extremsport med en förstklassig infrastruktur för turism. Några av naturskådeplatserna är belägna nära de stora metropolerna, exempelvis Nationalparken Lagunas de Zempoala, en timme från Mexico City, Nationalparken El Chico i Pachuca i delstaten Hidalgo och grottorna Grutas de la Estrella i delstaten México. På dessa platser kan resenären campa, cykla nerför bergsväggar,klättra i berg, utforska grottor och bergsvandra. I norra delarna av landet dominerar ökenlandskapen, såsom i biosfärreservatet El Pinacate i delstaten Sonora eller i området El Silencio i delstaten Durango, där man kan bekanta sig med den endemiska floran och faunan. Naturscenerier som Barrancas del Cobre ("Kopparkanjonen") i Chihuahua får man avnjuta ombord på tåget Tren Chepe, vilket gör flera turiststopp som bland annat möjliggör att stanna hos tarahumarafolket, en ursprungsbefolkning bosatt i denna delstat. Under november besöks Michoacáns oyameloch tallskogar av stora gyllene svärmar av monarkfjärilar. Man uppskattar att uppemot 200 miljoner exemplar av dessa fjärilar anländer från USA och Kanada. En lika färgsprakande vy går att avnjuta i Ría Celestún i Yucatán under hela året. På långt håll kan man där skönja en intensivt rosa färg som kommer från fjäderdräkten av de hundratals flamencos som samlas i detta reservat. Vid guidade rundturer i båt genom mangroveskogar kan man också få syn på pelikaner, andfågeln buffelhuvud och hägrar. Från december till april är Baja California Sur och dess marina vatten hemvist för gråvalen, särskilt vid orterna Guerrero Negro och San Ignacio. Det finns ett helt nätvärk av turistoperatörer som genomför utflykter för att resenären ska få bekanta sig med dessa däggdjur på nära håll. Äventyrsturism kan utövas i princip i hela landet. Floderna Pescados och Filobobos i delstaten Veracruz är favoriter för forsränning. Karaktäristiskt för området Media Luna i San Luis Potosí är de naturliga bassängerna, medan den som vill testa bungy jump den högsta i landet på 70 meter bör bege sig till ekoturismparken Cola de Caballo ( Hästsvansen ), en halvtimmes resa från staden Monterrey. Dykning utövas i Californiaviken (också känd som Cortés Hav), som är en av Mexikos viktigaste havsreservat, hemvist för närmare 40% av alla världens arter av havsdäggdjur. Vid ön Holbox, nära Quintana Roo, kan man simma med valhajar, medan ön Cozumel erbjuder en unik naturrikedom tack vare sitt korallrev, som är världens näst största. Delstaterna Oaxaca, Veracruz och Quintana Roo har utvecklat en samhällsbaserad turism, vilken erbjuder resenären guidade vandringar, att ta del av floran och faunan och lära känna användningen samt sederna hos de samhällen som anordnar aktiviteterna. Diverse ekologiska grupper, hotell och restauranger har också lanserat hållbara turistprodukter, samtidigt som de kontrollerar vatten- och energiförbrukningen och skapar planer för sop- och avfallshanteringen. Målet är att utveckla en mer ansvarstagande turism och samtidigt bevara omgivningens naturskönhet.

16 LYX I MEXIKO

17 MEXIKANSKA BOUTIQUEHOTELL OCH SPA HAR VUNNIT INTERNATIONELLT ERKÄNNANDE I ÅTSKILLIGA SPECIALISERADE TIDSKRIFTER. Golfbanor, resorter, gourmetrestauranter och spaanläggningar är delar av det breda utbud av lyxturism som Mexiko erbjuder. Det är huvudsakligen koncentrerat till stranddestinationer som Los Cabos och Mayarivieran, men även kolonialstäder som San Miguel de Allende, San Cristóbal de las Casas, Mérida och Pátzcuaro överaskar med sitt stora utbud inom förstaklassegmentet. I Cabo San Lucas och San José del Cabo ligger charmiga hotell med internationell prestige intill en rad 18-håls golfbanor de enda i Mexiko med både havs- och ökenutsikt. Längs denna turistrutt kan resenären finna restauranter som serverar lokala delikatesser som kan kombineras med ett urval viner från Baja California. Mayarivieran och Cancún utmärker sig för sina vackra femstjärniga hotell och andelslägenheter med utsikt mot det blå Karibiska havet. Playa del Carmen har en särskilt chic atmosfär, genom sitt breda utbud av boutiqueinkvarteringar, spaanläggningar med traditionella mayabehandlingar, lyxbutiker belägna på den så kallade Femte Avenyn (Quinta Avenida), liksom gourmetrestauranter som erbjuder lokala recept och exempel på fusionsköket. Byn Punta Mita på Nayarit Rivieran har blivit synonymt med överdåd, genom etableringen av högt ansedda hotell och landets bästa spa, erkända i specialiserade tidskrifter, där det erbjuds massage- och ansiktsbehandlingar, liksom terapeutiska bad. I Cuernavaca, Tepoztlán och Amatlán i delstaten Morelos finns ett brett utbud av charmiga hotell med moderna spaanläggningar, vilka kombinerar skönhetsbehandlingar med helande antika tekniker såsom temazcal. Staden Pátzcuaro i delstaten Michoacán karaktäriseras av sina värdshus med terrasser och spektakulär utsikt över sjön, vilka erbjuder resenären ett lugn och intimitet. För dem som söker enskildhet eller ska fira bröllop eller smekmånad finns det i delstaten Yucatán ett antal herrgårdar (haciendas) från 1800-talet som har restaurerats och fungerar som hotell och museum. Haciendas som exempelvis Temozón Sur, Santa Rosa och San José Cholul i Yucatán, liksom Uayamón i delstaten Campeche, erbjuder rymliga, romantiska rum och privata trädgårdar, såväl som restauranter som serverar typiska delikatesser från det lokala köket.

18 GASTRONOMI

19 Därtill finns de klassiska exemplen på det regionala köket, såsom limesoppan med kyckling sopa de lima, grisrätten cochinita pibil stekt under jord samt tortillarätterna panucho och papadzules. Den mexikanska receptsamlingen är omfattande och färgrik med en stor variationsrikedom, vilket år 2010 gav det mexikanska köket erkännande som immateriellt kulturarv av Unesco. Centralt för erkännandet som kulturarv var autenticiteten och de urgamla rötterna i gastronomin från delstaten Michoacán; en region som utmärker sig för rätter såsom soppan tarasca, fiskrätten tortitas de charal samt efterrätterna chongos zamoranos och capirotadas. Mathållningen från Michoacán stoltserar med kulinariska traditioner som bevarats från den förkoloniala tiden och som nedärvts från generation till generation muntligt. Den mexikanska gastronomin centreras kring triaden från åkerfälten (milpa) majs, bönor och chili för att definiera den nationella kulinariska essensen. Majs är huvudingrediens i tortillabröd, drycken atole, tamales (fylld majsdeg inslagen i majskolvsblad), soppan pozole och mängder av andra födoämnen. Chilipeppar är en oumbärlig ingrediens för tillagning av sky och såser som smaksätter kött och tacos. Och bönan utgör basföda i den mexikanska dieten, tack vare dess högnutritiva egenskaper. Karaktäristiskt för den mexikanska gastronomin är kombinationen av ingredienser, varav många härstammar från den Gamla Kontinenten (Europa). Resultatet blev ett mestiskök där varje region fått en särpräglad identitet. FRÅN EUROPA, ORIENTEN OCH KARIBIEN KOM NYA SMAKER KRYDDOR, RIS OCH VINER TILL DE FÖRKOLONIALA BORDEN FYLLDA AV CHOKLAD, BÖNOR, VANILJ OCH CHILIPEPPAR. FRÅN DENNA KOMBINATION AV INGREDIENSER UPPSTOD DAGENS UTSÖKTA MESTISKÖK. Från delstaten Jalisco kommer rätten de drunknade bröden tortas ahogadas, som är gjorda på kött i ett bad av stark sås, som man företrädelsevis avnjuter tillsammans med en ren tequila. Specialiteten från Nuevo León är grillad get (cabrito a las brasas) och typiskt från Guerrero är den gröna majssoppan pozole verde. I Oaxaca kan man avnjuta äggbrödet pan de yema, varm choklad gjord med en för ändamålet utformad trävisp samt den lokala bollformade osten, queso de bola, över en tlayuda (stort, tunt, grillat tortillabröd) med tasajo (styckat nötkött). Och i Veracruz och Chiapas bergstrakter odlas kaffe; en bergsrostning i klass med de allra bästa bönorna, som de från Costa Rica och Colombia. Yucatán är en av delstaterna med den största gastronomiska blandningen. Influenserna från mayakulturen (som fortfarande är tydlig tack vare de olika lokalsamhällena i regionen) har fört med sig mestisrätter som bönor med griskött eller poc-chuc, mucbil av kyckling och drycken xtbntún, som är en rom med blomsternektar. En av delstaterna med mest anrik kulinarisk tradition, där det också hålls en gastronomisk kongress, är Puebla. Läckerheter som de köttfärsfyllda chilifrukterna chiles en nogada, tortillarätten chalupa, sandwichen cemita och den fyllda majspannkakan molote har sitt ursprung i de gamla eldstäderna vid Pueblas kloster. En av de kanske mest komplexa rätterna i det mexikanska köket är mole, eftersom den kombinerar skilda ingredienser som choklad, olika chilisorter (ancho, mulato och pasilla), mandel, nötter, russin, kryddnejlika, kanel, sesamfrö och lök, vilket serveras över kycklingbitar. Det finns en stor variation på mole: röd, grön, pipián (med solroskärnor), mancha manteles ( smutsar ned bordsdukar ), bland annat. Oaxaca och Puebla är platserna som serverar denna delikatess; en njutning för resenären som insett att för den fulländade rundresan måste magen vara mätt och belåten. I regionen Coatepec i delstaten Veracruz organiseras guidade rundturer för att bekanta sig med odlingen och sådden av organiska kaffebönor. I delstaten Jalisco produceras en tequila som är produkt av blå obesprutad agave. Den ananasliknande delen av plantan, piñas, kokas sakta i stenugnar; endast hjärtat används för att utvinna nektaren och fermenteringen genomförs med naturlig jäst. Slutligen utförs en process med trippel destillation.

20

21

Det nya Gran Canaria fem sidor av paradisön du aldrig upplevt tidigare

Det nya Gran Canaria fem sidor av paradisön du aldrig upplevt tidigare españa 10 vintertips värmande mys i Spanien förföriska droppar fira in det nya året med sprudlande cava ständigt på topp skidor, sol och exotism i sierra nevada NUMMER 11 vinter 2010 Det nya Gran Canaria

Läs mer

sida 12 sida 26 sida 44

sida 12 sida 26 sida 44 Thailand Phuket Phuket är Thailand när det är som bäst! Här kan du njuta av små enskilda stränder, vackra korallrev, mystiska tempel, fantastisk shopping och dans hela natten. Phuket är Thailands största

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL INCA TOURS

VÄLKOMMEN TILL INCA TOURS VÄLKOMMEN TILL INCA TOURS Gud skapade jorden på sex dagar. Den sjunde dagen skapade han Rio de Janeiro... Talesätt i Rio Kaffet ska vara svart som natten, starkt som kärlek och sött som en kyss Talesätt

Läs mer

48 timmar i huvudstaden Zagreb Skärgårdskryssning Rab - Den lyckliga ön Konferera i Kroatien Prisläget just nu

48 timmar i huvudstaden Zagreb Skärgårdskryssning Rab - Den lyckliga ön Konferera i Kroatien Prisläget just nu Nr 1 2009 Årgång 5 www.scandjet.se 48 timmar i huvudstaden Zagreb Skärgårdskryssning Rab - Den lyckliga ön Konferera i Kroatien Prisläget just nu Upptäck Kroatien på bästa sätt! Krydda din resa med en

Läs mer

Konst. Kultur. Kvalitet. Hösten och Våren 2015/2016. www.triangelresor.se Tel 08 665 10 35

Konst. Kultur. Kvalitet. Hösten och Våren 2015/2016. www.triangelresor.se Tel 08 665 10 35 Konst. Kultur. Kvalitet Hösten och Våren 2015/2016 www.triangelresor.se Tel 08 665 10 35 1 Resor 2015 12/9 Amalfikusten med Neapel, Sorrento och Capri... 4 19/9 Amalfikusten med Neapel, Sorrento och Capri...

Läs mer

RESOR. Med omtanke. Ger dig mera!

RESOR. Med omtanke. Ger dig mera! RESOR 1 2015 Med omtanke Ger dig mera! Din upplevelse. oravaistrafik.fi 06-318 Vår 4000 passion. 2 Barnrabatter Resan Året var 1931, Werner Granholm flyttade från Larsmo till Bromarv. Där blev han chaufför

Läs mer

Konst. Kultur. Kvalitet. Hösten och Vintern 2014/2015. www.triangelresor.se Tel 08 665 10 35

Konst. Kultur. Kvalitet. Hösten och Vintern 2014/2015. www.triangelresor.se Tel 08 665 10 35 Konst. Kultur. Kvalitet Hösten och Vintern 2014/2015 www.triangelresor.se Tel 08 665 10 35 1 Resor 2014 21/8 Skagen ljusets och konstens stad... 4 1/9 Svenska Pommern med öarna Rügen och Usedom... 6 2/9

Läs mer

Rundresor. Hösten 2009/Våren 2010. Medelhavet till Kap Horn

Rundresor. Hösten 2009/Våren 2010. Medelhavet till Kap Horn Rundresor Hösten 2009/Våren 2010 Sällskapsresor från Medelhavet till Kap Horn Resor som innehåller mer! Vi har lagt ner mycket arbete för att våra resor skall bli ditt livs reseupplevelse. Genomtänkta

Läs mer

SPF Stockholms distriktets del i resa program jan - nov 2012

SPF Stockholms distriktets del i resa program jan - nov 2012 SPF Stockholms distriktets del i resa program jan - nov 2012 Ett urval av resor för SPF föreningar som vill dela avresa och bredda sitt reseprogram för sina medlemmar samt ge ett mervärde till medlemskapet.

Läs mer

031-55 00 00. www.rolfsbuss.se GRUPPRESOR 2014. Storstäder Berlin London Barcelona. Bussresor Polen Toscana Holland

031-55 00 00. www.rolfsbuss.se GRUPPRESOR 2014. Storstäder Berlin London Barcelona. Bussresor Polen Toscana Holland GRUPPRESOR 2014 Storstäder Berlin London Barcelona Bussresor Polen Toscana Holland Flygresor Rom Sorrento Andalusien New York resmål till mer 110 än 30 länder 031-55 00 00 www.rolfsbuss.se i Reseinformation

Läs mer

GRUPPRESOR 2015. Storstäder Berlin London Barcelona. Bussresor Italien Holland Frankrike. Flygresor Island USA Indien 031-55 00 00. www.rolfsbuss.

GRUPPRESOR 2015. Storstäder Berlin London Barcelona. Bussresor Italien Holland Frankrike. Flygresor Island USA Indien 031-55 00 00. www.rolfsbuss. GRUPPRESOR 2015 Storstäder Berlin London Barcelona Bussresor Italien Holland Frankrike Flygresor Island USA Indien 031-55 00 00 www.rolfsbuss.se Det är lätt att följa med! Våra bussar startar från Ulricehamn

Läs mer

Följ med oss på äventyr! Istanbul sid 6. Kroatien sid 4, 18-19. Gotland sid 32. Florida sid 28. Viking Line sid 48-49. Muminvärlden sid 44

Följ med oss på äventyr! Istanbul sid 6. Kroatien sid 4, 18-19. Gotland sid 32. Florida sid 28. Viking Line sid 48-49. Muminvärlden sid 44 20 15 Följ med oss på äventyr! Istanbul sid 6 Florida sid 28 Kroatien sid 4, 18-19 Muminvärlden sid 44 Viking Line sid 48-49 Gotland sid 32 INNEHÅLL RESDAGAR SIDA I EUROPA Kroatien-Biograd 10 3 Dubrovnik-Montenegro

Läs mer

Mykonos och ännu mer Mykonos! Ta tid på dig...

Mykonos och ännu mer Mykonos! Ta tid på dig... Mykonos och ännu mer Mykonos! Ta tid på dig... 1 När man reser till Mykonos... förstår man att tiden ter sig olika på olika ställen. Samma platser ser också olika ut vid olika tidpunkter samma dag. Dag

Läs mer

ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS GOTLAND MEDELTIDA Ö MED HÖG MYSFAKTOR OCH PARTYSTÄMNING

ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS GOTLAND MEDELTIDA Ö MED HÖG MYSFAKTOR OCH PARTYSTÄMNING ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS Ut och resnr 1 JUNI 2004 Kryssning ett bekvämt och aktivt sätt att upptäcka världen Upptäck Estland! Partystämning, kultur och storstadskänsla

Läs mer

Nicaragua, El Salvador och Honduras

Nicaragua, El Salvador och Honduras Nicaragua, El Salvador och Honduras Resdatum 2016 5-20 mar Efter varje dag framgår vilket hotell samt vilka måltider som är inkluderade i resans pris. Transfers och utflykter sker med privat fordon, chaufför

Läs mer

2014 DE INTRESSANTASTE SEVÄRDHETERNA DE BÄSTA RESTAURANGERNA NÖJEN NATT & DAG VAR BADAR MAN BÄST MASSOR MED TIPS PÅ BILTUREN GRATIS

2014 DE INTRESSANTASTE SEVÄRDHETERNA DE BÄSTA RESTAURANGERNA NÖJEN NATT & DAG VAR BADAR MAN BÄST MASSOR MED TIPS PÅ BILTUREN GRATIS Mallorca Magasinet för skandinaver på Mallorca Maj 2014 DE INTRESSANTASTE SEVÄRDHETERNA DE BÄSTA RESTAURANGERNA NÖJEN NATT & DAG VAR BADAR MAN BÄST MASSOR MED TIPS PÅ BILTUREN GRATIS 2 Mallorca Upptäck

Läs mer

Hit kan du resa Flygtid Transfer Tidsskillnad Valuta & kreditkort Folkmängd Huvudstad Alcudia Språk Religon Pass & Visum.

Hit kan du resa Flygtid Transfer Tidsskillnad Valuta & kreditkort Folkmängd Huvudstad Alcudia Språk Religon Pass & Visum. Hit kan du resa: Året runt (golf sep-okt/feb-maj) Flygtid: Ca 3,5 timmar från Arlanda. Transfer: Flyget landar på Palmas flygplats. Transfer från flygplatsen till Alcudia tar ca 1 tim (till de första hotellen)

Läs mer

FÖLJ MED OSS TILL AUSTRALIEN & NYA ZEELAND 37 DAGAR MED STOP-OVER I SINGAPORE & HONG KONG

FÖLJ MED OSS TILL AUSTRALIEN & NYA ZEELAND 37 DAGAR MED STOP-OVER I SINGAPORE & HONG KONG FÖLJ MED OSS TILL AUSTRALIEN & NYA ZEELAND 37 DAGAR MED STOP-OVER I SINGAPORE & HONG KONG HONG KONG BARRIÄR REVET Jag heter Jörgen Tjörnvall, ägare och VD för Flygmäklarna, och samtidigt Er reseledare.

Läs mer

Vamos Peru 14 dagars rundresa!

Vamos Peru 14 dagars rundresa! Vamos Peru 14 dagars rundresa! Låt din dröm bli verklighet och njut av en oförglömdig resa till Sydamerika med bästa tänkbara service och komfort. En resa som är något alldeles extra med dig som gäst i

Läs mer

LAS PALMAS. 5 x telefonnummer. 5 x sajter. Nya guider varje vecka: www.aftonbladet.se/resguider LADDA HEM ÖVER 200 RESGUIDER

LAS PALMAS. 5 x telefonnummer. 5 x sajter. Nya guider varje vecka: www.aftonbladet.se/resguider LADDA HEM ÖVER 200 RESGUIDER 5 x telefonnummer Vik här Publicerad februari 2012 Ringa hit För att ringa till Spanien från ett annat land slår du +34 före numret. Hoppa över nollan i riktnumret. Larmnummer Om en nödsituation skulle

Läs mer

Resebrev oktober 2011. Semester i Kalifornien utan båt

Resebrev oktober 2011. Semester i Kalifornien utan båt Resebrev oktober 2011. Semester i Kalifornien utan båt Upp 03.30 och lite senare lämnade vi seaqwest i Green Turtle Bays marina för att bli skjutsade till den lilla flygplatsen i Paducah. Vi tog ett plan

Läs mer

underbara afrika sinnenas vietnam vinterns resetrender zimbabwe, botswana och sydafrika upplev landet ur ett annat perspektiv

underbara afrika sinnenas vietnam vinterns resetrender zimbabwe, botswana och sydafrika upplev landet ur ett annat perspektiv underbara afrika zimbabwe, botswana och sydafrika sinnenas vietnam upplev landet ur ett annat perspektiv vinterns resetrender sydamerika, släktresor, res med eftertanke First Class Magazine #2 2012 Försköna

Läs mer

Ecuador och Galápagos

Ecuador och Galápagos Ecuador och Galápagos Resdatum 2015 26 november-9 december 2016 3-18 mars, 17 november-2 december Efter varje dag framgår vilket hotell samt vilka måltider som är inkluderade i resans pris. Transfers och

Läs mer

I KARLSKRONA 2014 PRIS 39 KR

I KARLSKRONA 2014 PRIS 39 KR I KARLSKRONA 2014 PRIS 39 KR MITT I SKÄRGÅRDEN Välkommen till Världsarvstaden Karlskrona NYCKELN TILL KÄRLEK Här kastar vi den i sjön SWEET TWEET Hela världen kunde följa Malin och Fredriks Twitterbröllop

Läs mer

* Minimal 8 personer, vid färre deltagare kan priset förändras. Vi reserverar oss mot eventuella prisändringar.

* Minimal 8 personer, vid färre deltagare kan priset förändras. Vi reserverar oss mot eventuella prisändringar. UTFLYKTER 2014 1 NAtionalParken KRKA OCH SKRADIN Denna dag organiserar vi en halvdagsutflykt till nationalparken Krka. Skradinski Buk är en av de vackraste delarna av Nationalparken Krka. Det är den största

Läs mer

LISA! Språkresor. LISA! Språkresor Upplev världen Lär dig 11 olika språk välj mellan 90 skolor i hela världen Mer än 20 CSN-berättigade skolor Europa

LISA! Språkresor. LISA! Språkresor Upplev världen Lär dig 11 olika språk välj mellan 90 skolor i hela världen Mer än 20 CSN-berättigade skolor Europa LISA! Språkresor Vuxna och ungdomar 2010 LISA! Språkresor Upplev världen Lär dig 11 olika språk välj mellan 90 skolor i hela världen Mer än 20 CSN-berättigade skolor Europa Ett urval av de bästa språkskolorna

Läs mer

ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN TIDNINGEN RES ANNONS. San Francisco. kan ta dig till. på americanexpress.se/sas

ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN TIDNINGEN RES ANNONS. San Francisco. kan ta dig till. på americanexpress.se/sas ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN TIDNINGEN RES ANNONS KRYSSNINGS- TRENDER STÖRRE OCH LYXIGARE TILL HAVS FANTASTISKA FJORDAR ALLA HINNER MED HURTIGRUTEN NORDISKA SMAKER FÖRFÖR PÅ ÖSTERSJÖN MEDELHAVET

Läs mer

Vings värld. karibien special. kap verde. new york. phuket. susanne ljung. Vinn en resa till. enligt. Stor guide till

Vings värld. karibien special. kap verde. new york. phuket. susanne ljung. Vinn en resa till. enligt. Stor guide till Vings värld 76 sidor reseinspiration. nr 2/2012. Vinn en resa till kap verde Stor guide till phuket karibien special Punta cana mexiko aruba jamaica st martin curaçao kuba new york enligt susanne ljung

Läs mer

Valencia. Bierzo. Hetaste resorna. i Andalusien. Vinkännarnas. gömda guldkorn

Valencia. Bierzo. Hetaste resorna. i Andalusien. Vinkännarnas. gömda guldkorn españa NUMMER 21 VÅREN 2014 Bierzo Vinkännarnas gömda guldkorn Sherrytriangeln Delikata droppar i Andalusien 10 tips Ätbar konst i Madrid Surf i Baskien Vårblomning i Murcia Arga fågelnöjen på Gran Canaria

Läs mer

WEEKENDRESOR - KRYSSNINGAR - RUNDRESOR

WEEKENDRESOR - KRYSSNINGAR - RUNDRESOR WEEKENDRESOR - KRYSSNINGAR - RUNDRESOR RY S SL A N D - S:T PE T E R SBU RG MOSK VA T R A NS SI BI R I SK A J Ä R N VÄGE N U ZBE K I STA N - S A M A R K A N D GEORGI E N A R M E N I E N RU M Ä N I E N 2013

Läs mer