Denna bok tillhör: Tfn:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Denna bok tillhör: Tfn:"

Transkript

1 Min stegräknare

2 Denna bok tillhör: Tfn:

3 Följ med! Välkommen som konfirmand i Tranås pastorat! Vi hoppas att DU kommer att få en spännande och rolig tid tillsammans med oss. Under konfirmandtiden så får du tillfälle att fundera över stora och små frågor som rör livet Och kanske det viktigaste. VEM ÄR DU? Visst kommer vi att prata om Gud och Jesus men det som intresserar oss mest är dina frågor. Det är DU och dina kamrater i gruppen som utformar undervisningen den här tiden. Den här boken innehåller en hel del saker om är bra att veta om kyrkan och lite annat smått o gott, som du kan ha nytta av. Du kommer att få ett månadsbrev varje månad som talar om vilka Gudstjänster som finns att välja på. Där kommer det också att finnas övrig information. Mer information på hemsidan:

4 Tranås pastorat Tranås pastorat består av Säby, Linderås och Adelöv församlingar. Vi är ca medlemmar i pastoratet och det finns verksamhet i Tranås, Sommen, Säby, Adelöv och Linderås. I pastoratet finns det flera kyrkor och gudstjänstlokaler: Tranås kyrka Säby kyrka Holavedskapellet Linderås kyrka Adelöv kyrka

5 Jag tror I nästan alla Gudstjänster, dop och vid varje konfirmation så använder vi trosbekännelsen. Det finns tre olika. ([Den apostoliska Den nicaenska och Den athanasianska trosbekännelsen Den som används mest är den Apostoliska trosbekännelsen det är också den som vi använder. Vi tror på Gud Fader allsmäktig, himmelens och jordens skapare. Vi tror ock på Jesus Kristus, hans enfödde Son, vår Herre, vilken är avlad av den helige Ande, född av jungfrun Maria, pinad under Pontius Pilatus, korsfäst, död och begraven, nederstigen till dödsriket, på tredjedagen uppstånden igen ifrån de döda, uppstigen till himmelen, sittande på allsmäktig Gud Faders högra sida, därifrån igenkommande till att döma levande och döda. Vi tror ock på den helige Ande, en helig allmännelig kyrka, de heligas samfund, syndernas förlåtelse, de dödas uppståndelse och ett evigt liv.

6 Trons språk hjärtats samtal Bön finns i de flesta religioner. Även i kristendomen. Du kommer på olika sätt möta bönen, i gudstjänsten, i andakter. Bönen behöver aldrig vara utformad på ett speciellt sätt. Du kan be med många ord eller med inga ord alls. Gud hör din bön oavsett. Ibland kan det vara svårt att hitta ord och man känner att man behöver hjälp. Då kan man slå upp sin psalmbok där det finns en bönbok. Där hittar man många olika böner för många olika tider. Några ord som kan vara bra att ha med sig är TACK, HJÄLP och FÖRLÅT. Men glöm aldrig att Gud vill ha hjärtats samtal med dig och inga ord och tankar är för stora eller små.

7 Välsignelsen Herren välsigne oss och bevare oss. Herren låte sitt ansikte lysa över oss Och vare oss nådig. Herren vände sitt ansikte till oss Och give oss frid. I Faderns och Sonens och den helige Andens namn. Amen. Herrens bön Vår Fader Vår Fader, du som är i himlen. Låt ditt namn bli helgat. Låt ditt rike komma. Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen. Ge oss idag det bröd vi behöver. Och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss. Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss från det onda. Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet. Amen....DU FÅR... Att sätta egna ord på det du tror - det är viktigt! Det är kanske inte så lätt, och du kanske inte kommer att göra det under konfirmandtiden, utan senare!

8 Bra att känna igen... Dubbla kärleksbudet Du skall älska Herren, din Gud av hela ditt hjärta, med hela din själ och med all din kraft och med hela ditt förstånd, och din nästa som dig själv. (Luk 10:27) Gyllene regeln Allt vad ni vill att mäniskor skall göra för er, det skall ni också göra för dem. (Matt 7:12) Lilla bibeln Så älskade Gud hela världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. (Joh 3:16) Dopbefallningen Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns, Sonens och den helige Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag gett er. Och jag är med er alla dagar till tidens slut. (Matt 28:18-20)

9 Budorden goda levnadsregler Vi försöker att leva efter dem men det är inte alltid helt lätt, men gör ett ärligt försök det lönar sig i längden. 1. Du skall inte ha några andra gudar vid sidan av mig. 2. Du ska inte missbruka Herren din Guds namn, ty Herren skall inte låta den bli ostraffad som missbrukar hans namn. 3. Tänk på vilodagen så att du helgar den. 4. Hedra din fader och din moder för att det må gå dig väl och du må leva länge. 5. Du skall inte dräpa. 6. Du skall inte begå äktenskapsbrott. 7. Du skall inte stjäla. 8. Du skall inte bära falsk vittnesbörd mot din nästa. 9. Du skall inte ha begärelse till din nästas hus. 10. Du skall inte ha begärelse till din nästas hustru, ej heller till hans tjänare eller hans tjänarinnor, ej heller till något som till hör din nästa.

10 Fem bra tips för kyrkobesök 1. Stäng av mobilen Folk vill lika lite bli störda i kyrkan som i biosalongen. Tänk på att stänga av mobilen även om du lämnar den i jackfickan utanför kyrksalen. 2. Psalmboken I vissa kyrkor ligger psalmboken på plats i bänken, i andra får du den i handen på väg in. Psalmboken är en ovärderlig hjälpreda - där hittar du allt ifrån psalmtexten till bibeltexten som läses. 3. Märkbandet En smart uppfinning. Har du tur finns det två märkband i din psalmbok. Då kan du lägga det ena vid bibeltexterna (i slutet av psalmboken) och det andra vid den psalm som ska sjungas nästa gång. Då slipper du att ägna första delen av sången eller läsningen åt att frustrerat bläddra fram och tillbaka. 4. Agendan Agendan berättar vad som händer i gudstjänsten och i vilken ordning. Den finns framför dig eller så får du den när du går in i kyrkan. 5. Fråga prästen. Det är inte alltid så lätt att förstå allt vad prästen säger i sin predikan. Passa på att fråga prästen om det du undrar över efter gudstjänstens slut. Han eller hon blir säkert glad.

11 Slipp pinsamheterna Stå eller sitta? Det är inte helt lätt att veta när man ska stå och sitta. En tumregel är att en stjärna(*) i agendan innebär att man står upp. Dessutom står man när evangelietexten läses upp, liksom vid procession - alltså när folk högtidligt kommer intågande i kyrkan. Ett bra tips är att titta på kyrkvärdarna, alltså de som stod vid ingången till kyrksalen när du kom in. Nu sjunger vi en psalm, men vilken? Var du inte riktigt med när psalmnumren annonserades? Ingen fara - lägst fram hänger det en tavla med alla psalmnummer. Det gäller bara att veta i vilken ordning vi sjunger. Om det står en mindre siffra bredvid så är det den eller dom verserna som man börjar sjunga. Oooops! Jätte kissnödig! Det verkar finnas ett outgrundligt samband mellan hur kissnödig man blir under en gudstjänst och hur många som man behöver passera i kyrkbänken för att komma ut. Men du kan försöka lösa det hela lite diskret. Mitt under en bön är t.ex. inte så lämpligt, men en psalm där alla står är högsta vinsten för den kissnödige. Ingen hör skorna klappra mot golvet och det är lätt att passera bänkgrannarna.

12 Oj - inga pengar till kollekten Att börja leta efter plånboken när kollekthåven kommit fram till dig - bara för att upptäcka att den ligger kvar i jackan - är aldrig kul. Då står ju redan kollektören och väntar! Istället kan man lite smidigt kolla plånboken i förväg, och så bara le och skicka vidare håven om man nu inte skulle ha några pengar med sig. Och du - summan är inte det viktigaste. Man kan lägga mynt också. Läs i Markus 12:24 om änkan som gav ett mynt men som Jesus sa gav mer än alla andra! Ska jag säga något nu? Ibland för prästen/ledare och församlingen en sorts dialog. Prästen/ledare säger något och hela församlingen svarar som i kör. Allt detta finns beskrivet i agendan

13 Lite överkurs I kyrkan finns det massor av konstiga ord. Här är några av dem, en del av dem finns också med på lista på föregående sida. Alba: Den fotsida dräkten som prästen bär under gudstjänsten. Dessa påminner om kläderna Jesus bar. Credo: Latinskt ord som betyder jag tror. Används som annat namn på trosbekännelsen i gudstjänsten. Gloria: Betyder ära på latin, även namnet på en sång som inleder lovsången i början av gudstjänsten. Gradualpsalm: Den psalm som sjungs i gudstjänsten innan evangeliet läses. INRI: Inskriften på Jesu kors. Begynnelsebokstäverna på de latinska orden för Jesus från Nasaret, judarnas kung

14 Instiftelseord: De ord som prästen läser varje gång man firar mässa (nattvard). Orden är ungefär samma ord som Jesus använde när han firade den första nattvarden med sina lärjungar. Kor: platsen längst fram i kyrkan där altaret står. Namnet kommer från gamla tider då kören brukade stå där framme när de sjöng. Martyr: Någon som blivit mördad för sin tro. Mässhake: Mantellik klädedräkt som bärs av prästen vi nattvardsfirande. Symboliserar manteln Jesus bar. Postludium: Avslutningsmusik vid gudstjänsten. Procession: när ett antal människor (konfirmander, kör t.ex.) går in i kyrkan tillsammans som inledning på gudstjänsten. Främst i processionen bärs ett kors. Man står upp under tiden de går in tills man får tecken om att sätta sig. Recession: När vi går ut ur kyrkorummet, efter Gudstjänsten. Stå upp under tiden de går ut, följ sedan med när bänkarna framför dig är tomma. Stola: Det breda band som prästen hänger över axlarna över alban. Påminner om oket Jesus bar till korset. Teologi: Läran om Gud.

15 Poängplock Hur många poäng kan du samla ihop under gudstjänst? Gör en highscore-lista! Jag... Lyckades att komma i tid till kyrkan.1p Kom ihåg att be för mormor/ min kompis / min hund 2p Bjöd hit en kompis 4p Pratade med prästen om predikan efter 3p Sjöng med i alla psalmer 4p Bad en egen bön 3p Tog med min egen bibel 2p Och läste dagens text ur den! 5p Prästen... Använde en av Jesu liknelser i sin predikan 2p Tog upp en aktuell händelse 1p Hade röd stola 2p Sa konfirmander minst två gånger 2p Gjorde om dagen bibel text till dagens Sverige 3p I gudstjänsten... Fick vi vara med om ett dop 4p Sjöng en två siffrig psalm 1p Sjöng en psalm där ordet evigt ingick 2p Stod upp minst tre gånger 1p Firade nattvard 4p Kom i håg pengar i kollekten 4p

16 Dessutom... Så vet jag vad textläsaren heter 2p Var dagens evangelietext hämtad ur Johannes evangeliet 1p Hälsade jag på en annan gudstjänstbesökare 3p Var det konfirmander som tog upp kollekt 2p Nämligen jag! 6p Viktigast av allt Jag kände att Gud var nära under gudstjänsten Grattis oändligt många poäng Poäng lista Datum poäng

17 Kyrkoårets liturgiska färger Färgerna påminner oss om olika saker Vit är glädjens färg och används vid ex. Jul och påsk. Rött är den helige anden och martyrernas färg. Den används vid pingst och dagar till minne av martyrer. Grönt är det andliga växandets färg. Denna färg används under trefaldighetstiden som infaller under sommaren och hösten Violett eller blått är botens och förberedelsens färg. Vi använder dessa under advent som är en förberedelse inför jul och fastan som är en förberedelse inför påsk. Svart är sorgens färg. Används på långfredagen.

18 Gudstjänstdagens namn: Datum: Kyrkans namn: Präst: Skriv ner något som fastnade i dina tankar från dagen texter eller predikan. Var det något som var konstigt eller som du inte förstod i Gudstjänsten? Egna tankar:

19 Gudstjänstdagens namn: Datum: Kyrkans namn: Präst: Vilken var den bästa psalmen? Motivera varför? Hur känner du dig efter Gudtjänsten? Egna tankar:

20 Gudstjänstdagens namn: Datum: Kyrkans namn: Präst: Sammanfatta din upplevelse av Gudstjänsten med tre ord! Varför blev det just de orden? Motivera Egna tankar:

21 Gudstjänstdagens namn: Datum: Kyrkans namn: Präst: Vad handlade dagens predikan om? Vad kan du ta till dig ifrån predikan? Egna tankar:

22 Gudstjänstdagens namn: Datum: Kyrkans namn: Präst: Vad betyder musiken i Gudstjänsten för dig? Vilka symboler ser du i kyrkorummet? Rita av dem nedan

23 Gudstjänstdagens namn: Datum: Kyrkans namn: Präst: Vad säger dagens överskrift dig? Finns det något som du skulle vilja ändra på i gudstjänsten? Vad? Varför? Egna tankar:

24 Gudstjänstdagens namn: Datum: Kyrkans namn: Präst: Vad betyder det för dig att ta nattvarden? Varför tar du nattvarden? Varför inte? Beskriv kyrkorummet med några få ord. Vad är vackrast i kyrkan tycker du? Egna tankar:

25 Gudstjänstdagens namn: Datum: Kyrkans namn: Präst: Vad var bäst med dagens gudstjänst? Vilken musik tycker du att de ska spela i kyrkan? Egna tankar:

26 Gudstjänstdagens namn: Datum: Kyrkans namn: Präst: Vad tror du att Jesus vill säga oss i dagens evangelium? Vilken psalm var finast/bäst? Varför? Egna tankar:

27 Gudstjänstdagens namn: Datum: Kyrkans namn: Präst: Skriv ned ett budskap som en text eller någon person t.ex. prästen, har förmedlat till dig. Vad betyder det för dig? Egna tankar:

28 Gudstjänstdagens namn: Datum: Kyrkans namn: Präst: Vad sa prästen i dagens predikan? Försök att sammanfatta med några ord. Vad betyder det för dig i ditt liv? Egna tankar:

29 Gudstjänstdagens namn: Datum: Kyrkans namn: Präst: Är det något som du inte förstår i Gudstjänsten? Hur känner du dig efter att ha varit i kyrkan? Egna tankar:

30 JUL Gudstjänstdagens namn: Datum: Kyrkans namn: Präst: Varför firar vi jul? Vad vill Gud vissa genom att Jesus kom till världen som ett litet fattigt barn? Vad betyder julen för dig? Egna tankar:

31 Påsk Gudstjänstdagens namn: Datum: Kyrkans namn: Präst: Vad händer under påsken? Vad betyder det som händer? Varför är påsken en viktig kristen högtid? Egna tankar:

32 Mina steg Jul Påsk Skärtorsdagen Gudstjänstmedverkan Skriv under med datum och signatur från någon som jobbar under gudtjänsten!

33 Plats för klotter...

34 Plats för klotter...

35 Plats för klotter...

36 Kontakt med mina ledare Carl Magnus Alstermark, , Maria Broman , Fredrik Hesselblom , Susanne Jackson , Hannah Lidegran , Annelie Marmerholt , Ulf Svensson , Hemsida

Kyrkogångsbok för konfirmander

Kyrkogångsbok för konfirmander Kyrkogångsbok för konfirmander 2008-2009 Datum: Det är vi kyrkobesökare som är kyrkan, byggnaden. Det är vi som är Guds familj. Hälsa på någon kyrkobesökare som du inte känner! Låt gudstjänstens präst

Läs mer

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN JESUS Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängel sa att Maria skulle föda Guds son. Jesus föddes i ett stall i staden Betlehem. 3 vise män kom med gåvor

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst Inledningsord och tackbön P I Faderns och sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi ska leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst 2 Dopfamiljen, eventuella faddrar och prästen går in i kyrkan Psalm Inledningsord och tackbön Prästen läser inledningsorden och efter dessa ber någon av föräldrarna följande bön

Läs mer

Kristendomen kyrka och kristen tro. Ht 2010 Jonas

Kristendomen kyrka och kristen tro. Ht 2010 Jonas Kristendomen kyrka och kristen tro Ht 2010 Jonas Idestrom@teol.uu.se Några utgångspunkter Kristendom/kristen tro är inte en ideologi. Tron formas och tar sig uttryck både i handlingar och idéer. En stor

Läs mer

Dopgudstjänst så här går det till

Dopgudstjänst så här går det till Dopgudstjänst så här går det till Ni har bokat tid för dop i vår kyrka. Här kan ni inför dopsamtalet gå igenom hur en dopgudstjänst brukar gå till. Psalmer samtalar vi om på dopsamtalet, där vi kommer

Läs mer

Vilket namn har ni gett ert barn? Förälder svarar. Någon av följande böner leds av förälder eller annan anhörig:

Vilket namn har ni gett ert barn? Förälder svarar. Någon av följande böner leds av förälder eller annan anhörig: Dopgudstjänst KLOCKRINGNING MUSIK SAMLINGSORD PSALM INLEDNINGSORD I dopet för Gud oss samman med Jesus Kristus och ett liv tillsammans med honom. Det gör Gud med detta/dessa barn/dig/er som idag ska döpas.

Läs mer

Dopgudstjänst SAMLING

Dopgudstjänst SAMLING Dopgudstjänst Psalm SAMLING Inledningsord och tackbön I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

B. På årsdagen av dopet

B. På årsdagen av dopet B. På årsdagen av dopet På årsdagen av dopet kan man hålla andakt. Detta formulär kan i tillämpad form användas också i sådana situationer, där dopets betydelse betonas, t.ex. på läger vid andra församlingstillställningar.

Läs mer

Dopgudstjänst I GRYTNÄS FÖRSAMLING

Dopgudstjänst I GRYTNÄS FÖRSAMLING Dopgudstjänst I GRYTNÄS FÖRSAMLING Psalm Inledningsord Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att rädda oss från det onda. Genom dopet föder han

Läs mer

Julnattsmässa Sankt Pauli kyrka 24 dec 2013

Julnattsmässa Sankt Pauli kyrka 24 dec 2013 julnatten Julnattsmässa Sankt Pauli kyrka 24 dec 2013 Psalmer: 114, 115, 113, 122:4-5 Dagens bibeltexter finns i psalmboken på sidan 1281 Kollekt: Göteborgs kyrkliga stadsmission INLEDNING Ingångspsalm

Läs mer

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 P. I Faderns och (+) Sonens och den heliga Andens namn. Amen. F. Välsignad vare den heliga Treenigheten, kärlekens

Läs mer

Tecknet i gudstjänstordningen utmärker de moment under vilka församlingen står. L = liturg, F = församling, S = försångare, förebedjare, textläsare

Tecknet i gudstjänstordningen utmärker de moment under vilka församlingen står. L = liturg, F = församling, S = försångare, förebedjare, textläsare Högmässa i fastan Tecknet i gudstjänstordningen utmärker de moment under vilka församlingen står. = liturg, F = församling, S = försångare, förebedjare, textläsare I Inledning Inledande musik (preludium

Läs mer

Tro och liv. Det viktigaste i den kristna tron på lättläst svenska. EVANGELISK-LUTHERSKA KYRKAN I FINLANDπ

Tro och liv. Det viktigaste i den kristna tron på lättläst svenska. EVANGELISK-LUTHERSKA KYRKAN I FINLANDπ Tro och liv Det viktigaste i den kristna tron på lättläst svenska EVANGELISK-LUTHERSKA KYRKAN I FINLANDπ Tro och liv Det viktigaste i den kristna tron på lättläst svenska Publikationer från Evangelisk-lutherska

Läs mer

Kvällsgudstjänst på alla helgons dag

Kvällsgudstjänst på alla helgons dag Kvällsgudstjänst på alla helgons dag Vid kvällsgudstjänsten på alla helgons dag minns man under förbönen dem som dött i tron på Kristus och särskilt de församlingsmedlemmar som har avlidit under året.

Läs mer

Gudstjänst på julaftonen

Gudstjänst på julaftonen Gudstjänst på julaftonen Julaftonens gudstjänst firas på eftermiddagen. Om julaftonen är en söndag kan gudstjänsten firas som församlingens huvudgudstjänst. I Inledning 1. Ingångspsalm Psalmen kan ersättas

Läs mer

EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN

EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN Vi i Warenbergskyrkan tillhör EFS som är en missionsrörelse i Svenska kyrkan. EFS är en del av den världsvida Kyrkan och en del av Kristi kropp på jorden, vi bekänner därför

Läs mer

Gudstjänst GUDSTJÄNST

Gudstjänst GUDSTJÄNST Gudstjänst Detta är formuläret för predikogudstjänst (fi. sanajumalanpalvelus). Det kan användas vid huvudgudstjänst på sön- och helgdagar, vid veckogudstjänst och vid särskilda tillfällen (t.ex. vid ungdomsgudstjänster,

Läs mer

välkommen till ORDETS OCH BORDETS GUDSTJÄNST

välkommen till ORDETS OCH BORDETS GUDSTJÄNST välkommen till ORDETS OCH BORDETS GUDSTJÄNST VÄLKOMSTHÄLSNING SAMLINGEN KLOCKRINGNING * INGÅNGSPSALM INLEDNINGSORD BÖN OM FÖRLÅTELSE En: Livets Gud, genom din Son, öppnar du din famn för oss. Alla: Du

Läs mer

Har en drygt 2000 år gammal historia på nacken Jesus är i fokus i denna historia De kristnas gud har tre delar; Faderns, Sonen och den Helige Anden

Har en drygt 2000 år gammal historia på nacken Jesus är i fokus i denna historia De kristnas gud har tre delar; Faderns, Sonen och den Helige Anden Har en drygt 2000 år gammal historia på nacken Jesus är i fokus i denna historia De kristnas gud har tre delar; Faderns, Sonen och den Helige Anden Jesus föddes i Nasaret i Palestina omkring år 1. De fyra

Läs mer

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner KRISTENDOM KRISTENDOM Introducera ämnet - 6 lektioner 1: Jesus kristendomens centralperson 2:Treenigheten 3: Påsken 4: Uppståndelsen, nattvarden, dopet 5: Kristendomens historia, de olika kyrkorna 6: Reformationen

Läs mer

Vem är Gud? Nr 2 i serien Kristusvägen

Vem är Gud? Nr 2 i serien Kristusvägen Vem är Gud? Nr 2 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet TRO OCH TVIVEL "Tron är grunden för det vi hoppas på; den ger oss visshet om det vi inte kan se." (Hebreerbrevet 11:1). Tron på Gud innebär inte

Läs mer

Kristendomen. Mikael C. Svensson

Kristendomen. Mikael C. Svensson Kristendomen Mikael C. Svensson Jesus Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Maria och Josef kan inte få barn. Ängeln Gabriel visar sig för Maria och säger att hon ska föda guds son. Jesus

Läs mer

Kristi återkomst Sankt Pauli kyrka

Kristi återkomst Sankt Pauli kyrka Domsöndagen Kristi återkomst Sankt Pauli kyrka 2013-11-24 Psalmer: 314, 317, 315, 76, 490 Dagens bibeltexter finns i psalmboken på sidan1569 Det är Söndagsskola för de yngre under predikan i rummen under

Läs mer

Bana väg för Herren Sankt Pauli kyrka 15 dec 2013

Bana väg för Herren Sankt Pauli kyrka 15 dec 2013 Tredje söndagen i advent Bana väg för Herren Sankt Pauli kyrka 15 dec 2013 Psalmer: 107:1-2, 423:-, 426:b, 104:4-7, 107:4-5 Dagens bibeltexter finns i psalmboken på sidan 1274 Söndagsskola för de yngre

Läs mer

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN JESUS Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängel sa att Maria skulle föda Guds son. Jesus föddes i ett stall i staden Betlehem. 3 vise män kom med gåvor

Läs mer

E. Dop i församlingens gudstjänst

E. Dop i församlingens gudstjänst E. Dop i församlingens gudstjänst Om dop och förberedelse av dop, se formuläret Barndop (1 A). När dopet förrättas i församlingens gudstjänst (högmässa, gudstjänst, veckomässa, familjemässa) fogas nedanstående

Läs mer

2. Inledande välsignelse och växelhälsning

2. Inledande välsignelse och växelhälsning Mässa på askonsdagen Man kan också fira gudstjänst utan nattvard. I detta fall kan moment 5 (Kyrie) i askonsdagens mässa utelämnas. Askkorset tecknas med fin aska som blandats i vatten. I Inledning 1.

Läs mer

Grunderna i KRISTNA TRON. Bjørg Farstad

Grunderna i KRISTNA TRON. Bjørg Farstad Grunderna i KRISTNA TRON Bjørg Farstad 2 Grunderna i KRISTNA TRON Av Bjørg Farstad Utgiven av: Kids With Integrity Sweden ISBN-978-91-975871-1-2 Copyright Kids With Integrity Sweden www.kidswithintegrity.cc

Läs mer

Avskiljning av missionär

Avskiljning av missionär Avskiljning av missionär Anvisningar I Kyrkokonferensens samlade gemenskap av församlingar avskiljs kvinnor och män till särskilda tjänster. Det kan gälla redan ordinerade medarbetare som diakoner och

Läs mer

3 Upptagande i kyrkans gemenskap

3 Upptagande i kyrkans gemenskap 3 Upptagande i kyrkans gemenskap 93 En person som har uppnått föreskriven ålder, är rätt döpt och inte tillhör någon evangelisk-luthersk kyrka upptas som medlem i kyrkan sålunda att han eller hon efter

Läs mer

Samtal med Gud. Nr 6 i serien Kristusvägen

Samtal med Gud. Nr 6 i serien Kristusvägen Samtal med Gud Nr 6 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet VÅR FADER Den viktigaste kristna bönen är den bön som Jesus lärde sina lärjungar. I den lär han oss att be till Gud som vår far: Vår Fader,

Läs mer

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen.

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen. Dop av barn Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen. Präst medhjälpare kan framföra en hälsning med egna ord. Psalm Inledningsord och tackbön P I Faderns och Sonens och

Läs mer

Ordning för begravningsgudstjänst

Ordning för begravningsgudstjänst Ordning för begravningsgudstjänst Klockringning Musik Gudstjänsten inleds med orgelmusik, där så kan ske. Annan instrumental- och/ eller vokalmusik kan utföras. Därefter kan prästen säga följande eller

Läs mer

Begravnings- gudstjänst

Begravnings- gudstjänst Begravnings- gudstjänst P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger Klockringning Musik Samlingsord P: I Guds, den treeniges, namn.vi är samlade för att ta avsked av NN och för

Läs mer

Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängeln Gabriel visar sig och säger att Maria ska föda guds son. Jesus föddes i ett stall i

Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängeln Gabriel visar sig och säger att Maria ska föda guds son. Jesus föddes i ett stall i Mikael C. Svensson Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängeln Gabriel visar sig och säger att Maria ska föda guds son. Jesus föddes i ett stall i staden Betlehem. 3 vise män kom med gåvor

Läs mer

Konfirmationsgudstjänst

Konfirmationsgudstjänst Konfirmationsgudstjänst Anvisningar I Equmeniakyrkan innehåller konfirmationstiden både en process och en särskild gudstjänst. Konfirmationstiden är en inbjudan till konfirmanderna där de får dela kristen

Läs mer

Kristendom EN BROSCHYR AV DANIELLA MARAUI

Kristendom EN BROSCHYR AV DANIELLA MARAUI Kristendom EN BROSCHYR AV DANIELLA MARAUI Vår tro Vår tro går ut på att tro på vår Gud och Jesus. Genom Jesus Kristus visar Gud sin kärlek och genom sin Ande ger han kraft och hopp. Vi tror på att Gud

Läs mer

Välkomnande av nya medlemmar

Välkomnande av nya medlemmar Välkomnande av nya medlemmar Anvisningar Församlingen välkomnar som medlem var och en som bekänner Jesus Kristus som Frälsare och Herre samt är döpt. Församlingen kan ge möjlighet till medlemskap i väntan

Läs mer

B. Förbön för döende

B. Förbön för döende B. örbön för döende Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. ormuläret kan användas i tillämpliga delar i enlighet med situationens krav. På ett bord som är täckt med en

Läs mer

Jesu dop Sankt Pauli kyrka 12 januari 2014

Jesu dop Sankt Pauli kyrka 12 januari 2014 1:a sön ef Trettondedagen Jesu dop Sankt Pauli kyrka 12 januari 2014 Psalmer: 350:1-2, 608 ur Cecilia, 348:1-3, 119:2-3, 641:7 Dagens bibeltexter finns i psalmboken på sidan 1312 Söndagsskola för de yngre

Läs mer

Jesu födelse Sankt Pauli kyrka 25 dec 2013

Jesu födelse Sankt Pauli kyrka 25 dec 2013 Juldagen Jesu födelse Sankt Pauli kyrka 25 dec 2013 Psalmer: 127:-, 124:-, 121:-, 122:3-5, 125:14-15 Dagens bibeltexter finns i psalmboken på sidan 1287 Söndagsskola för de yngre under predikan i rummen

Läs mer

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus KRISTENDOMEN Grundare: Jesus Världens största religion med minst 2 miljarder troende. Utvecklades som en egen religion ur judendomen ungefär mellan åren 40-100 e Kr. I länderna som lyser lila är mer än

Läs mer

Herrens moder Sankt Pauli kyrka 22 dec 2013

Herrens moder Sankt Pauli kyrka 22 dec 2013 Fjärde söndgen i advent Herrens moder Sankt Pauli kyrka 22 dec 2013 Psalmer: 480:-, 112:-, 481:-, 422:-, 432:3-4 Dagens bibeltexter finns i psalmboken på sidan 1279 Söndagsskola för de yngre under predikan

Läs mer

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus KRISTENDOMEN Grundare: Jesus Världens största religion med minst 2 miljarder troende. Utvecklades som en egen religion ur judendomen ungefär mellan åren 40-100 e Kr. I länderna som lyser lila är mer än

Läs mer

Nattvardsfirande utanför kyrkorummet

Nattvardsfirande utanför kyrkorummet Nattvardsfirande utanför kyrkorummet Anvisningar Delandet av brödet och vinet har sin grund i passionsberättelsen. I sin sista måltid visade Jesus hur han genom att ge sitt liv räcker liv till människorna.

Läs mer

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång Ordning vid dop av barn Denna ordning kan infogas som en del i en större gudstjänst eller vara fristående. Anvisningar, bibeltexter och böner är förslag som kan väljas och formuleras efter situationens

Läs mer

Hoppet. Nr 9 i serien Kristusvägen

Hoppet. Nr 9 i serien Kristusvägen Hoppet Nr 9 i serien Kristusvägen 1 KÄRLEKEN ÄR STARKARE ÄN DÖDEN Kärleken övervinner allt! Det är påskens budskap om Jesu död och uppståndelse. Eftersom döden inte är det sista i Jesu historia, är inte

Läs mer

Gudstjänst på långfredagen

Gudstjänst på långfredagen Gudstjänst på långfredagen På långfredagen sörjer församlingen sin Herres död, men redan under andakten vid Jesu dödsstund kan man ana något av glädjen över försoningen. Redan vid korset präglas församlingen

Läs mer

Välkommen till 100% konfirmand

Välkommen till 100% konfirmand Välkommen! 2016-2017 2 Välkommen till 100% konfirmand Så här fungerar det! Du som konfirmand skall samla ihop minst 100 poäng! Det finns 4 olika block. se sida 5, blocken har mellan 40-50 möjliga poäng

Läs mer

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång Ordning vid dop på egen bekännelse Denna ordning kan infogas som en del i en större gudstjänst eller vara fristående. Anvisningar, bibeltexter och böner är förslag som kan väljas och formuleras efter situationens

Läs mer

Bilaga 2. Vigselordning

Bilaga 2. Vigselordning . Vigselordning I denna bilaga visas hur vigselordningen i praktiken utformas i enlighet med de föreslagna anvisningarna enligt bilaga 1. Inledningsmusik Gudstjänsten inleds med orgelmusik, där så kan

Läs mer

Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män

Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män Inledningsmusik Gudstjänsten inleds med orgelmusik och vigselparet börjar sitt intåg. Annan instrumental- och/eller vokalmusik kan utföras.

Läs mer

C. När någon har avlidit

C. När någon har avlidit C. När någon har avlidit Andakt enligt detta formulär hålls på begäran av de anhöriga. Den kan hållas vid den avlidnes bädd, i sjukhusets kapell, i hemmet vid kyrkan. På ett bord som är täckt med en vit

Läs mer

A. När någon har avlidit

A. När någon har avlidit A. När någon har avlidit När någon har avlidit kan andakt hållas på begäran av de anhöriga. Den kan hållas vid den avlidnes bädd, i sjukhusets kapell, i hemmet vid kyrkan. På ett bord som är täckt med

Läs mer

16 Välsignelse till missionsuppdrag

16 Välsignelse till missionsuppdrag 16 Välsignelse till missionsuppdrag VÄSIGNESE TI MISSIONSUPPDRAG 345 Biskopen eller av biskopen förordnad präst välsignar till missionsuppdrag (KO 18:1). Om välsignelsen inte sker i samband med en högmässa

Läs mer

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning D. I sorgehuset Andakten leds av en präst, en församlingsanställd eller en församlingsmedlem. På ett bord som är täckt med en vit duk kan man placera en bibel, ett kors eller ett krucifix och ett tänt

Läs mer

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning Barnvälsignelse Anvisningar Den teologiska grunden för barnvälsignelsen grundar sig i att Jesus tog barnen i famnen och välsignade dem. Jesus visade att Guds rike hör barnen till. Det är en del av Guds

Läs mer

1. Ingångspsalm. 2. Inledning. Inledande välsignelse. Inledningsord. 3. Psaltarpsalm. Antifon

1. Ingångspsalm. 2. Inledning. Inledande välsignelse. Inledningsord. 3. Psaltarpsalm. Antifon En präst kan på begäran förrätta välsignelse av en industrianläggning. 2. Inledning 1. Ingångspsalm T.ex. 466, 467, 470 eller 485. Psalmen kan ersättas av annan musik. Inledande välsignelse Den inledande

Läs mer

2. Inledande välsignelse och växelhälsning. Se Gudstjänstboken s. 17, 51, 81 eller 101 enligt den serie som används.

2. Inledande välsignelse och växelhälsning. Se Gudstjänstboken s. 17, 51, 81 eller 101 enligt den serie som används. B. Brudmässa Om vigsel och förberedelse för vigsel, se formuläret för vigsel (4 A). De som skall vigas kommer under inledningsmusiken fram till altaret, knäböjer och intar därefter de platser som reserverats

Läs mer

A. När en närstående har dött

A. När en närstående har dött A. När en närstående har dött Andakt när en närstående har dött hålls på begäran av den avlidnas anhöriga. Den kan hållas i sjukhusets kapell, i patientrummet i hemmet. På ett bord, som täckts av en vit

Läs mer

Bikt och bot Anvisningar

Bikt och bot Anvisningar Bikt och bot Anvisningar Som kyrka, församling och kristna har vi fått Guds uppdrag att leva i, och leva ut Guds vilja till frälsning för hela världen. Vår Skapare, Befriare och Livgivare återupprättar.

Läs mer

Några tips till dig som vill följa bibelläsningsplanen

Några tips till dig som vill följa bibelläsningsplanen Första Mosebok 1 Några tips till dig som vill följa bibelläsningsplanen Bestämd tidpunkt och plats. Många har svårt att få till bibelläsningen, det underlättar om du har en bestämd tid och plats när du

Läs mer

Bön och bibelläsning hösten 2015 Apostlagärningarna

Bön och bibelläsning hösten 2015 Apostlagärningarna Bön och bibelläsning hösten 2015 Apostlagärningarna 1 Apostlagärningarna Vad hände med lärjungarna och de första kristna efter att Jesus hade lämnat jorden? Hur spreds budskapet? Vilka utmaningar mötte

Läs mer

Tredje söndagen i fastan - år B

Tredje söndagen i fastan - år B 327 Tredje söndagen i fastan - år B Ingångsantifon (Ps 25:15-16) Mina ögon ser alltid till Herren, ty han drar mina fötter ur nätet. Vänd dig till mig och var mig nådig, ty jag är ensam och betryckt. Inledning

Läs mer

Vigselgudstjänst KLOCKRINGNING

Vigselgudstjänst KLOCKRINGNING Vigselgudstjänst KLOCKRINGNING MUSIK SAMLINGSORD Procession med vigselparet kan förekomma under klockringning inledande musik. Gudstjänsten kan inledas med orgelmusik annan instrumental- vokalmusik. Fast

Läs mer

Man kan sjunga t.ex. en av följande psalmer: 240, 242, 244, 521 eller 522. Inledande välsignelse och växelhälsning

Man kan sjunga t.ex. en av följande psalmer: 240, 242, 244, 521 eller 522. Inledande välsignelse och växelhälsning C. Gravläggning Detta formulär kan användas när gravläggningen inte sker på samma ort som jordfästningen. ormuläret kan användas också vid nedläggning av urna och i tillämpliga delar då man har en välsignelse

Läs mer

En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen.

En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. Equmeniakyrkan är en ung kyrka i Sverige med en nästan 200-årig historia. Tillsammans med miljarder kristna över hela

Läs mer

1 e Trettondedagen. Psalmer: 350, 709, 33, 726, 132:2,3 Texter: 2 Mos 1:22-2:10, 1 Joh 5:6-12, Luk 3:15-17, 21-22

1 e Trettondedagen. Psalmer: 350, 709, 33, 726, 132:2,3 Texter: 2 Mos 1:22-2:10, 1 Joh 5:6-12, Luk 3:15-17, 21-22 1/5 1 e Trettondedagen Psalmer: 350, 709, 33, 726, 132:2,3 Texter: 2 Mos 1:22-2:10, 1 Joh 5:6-12, Luk 3:15-17, 21-22 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Luk 3:15-18,

Läs mer

Konfirmationsmässa B

Konfirmationsmässa B Konfirmationsmässa B ör att kunna delta i konfirmationen bör man vara medlem i kyrkan och berättigad att konfirmeras på grund av konfirmandundervisningen. I konfirmationen bekänner sig de unga till kyrkans

Läs mer

Liturgi / gudstjänst, kyrkoår

Liturgi / gudstjänst, kyrkoår Liturgi / gudstjänst, kyrkoår Sammanfattning konfirmationsundervisning Lena Bergman, Peter Kempi S:t Matteus församling Som inledning till konfirmationsundervisningen ställde vi frågorna: Varför firar

Läs mer

A. Förbön för sjuka. 1. Psalm. T.ex. psalm 270:1 5, 390 eller 400. Inledande välsignelse och växelhälsning

A. Förbön för sjuka. 1. Psalm. T.ex. psalm 270:1 5, 390 eller 400. Inledande välsignelse och växelhälsning A. örbön för sjuka Andakten leds av en präst, en församlingsanställd eller en församlingsmedlem. ormuläret kan följas i tillämpliga delar. Vid smörjelsen används t.ex. olivolja. På ett bord som är täckt

Läs mer

7 Sjukkommunion SJUKKOMMUINION

7 Sjukkommunion SJUKKOMMUINION 7 Sjukkommunion SJUKKOMMUINION 199 Detta formulär följs helt eller till centrala delar beroende på den sjukas tillstånd. Vid sjukkommunionen kan också övriga närvarande ta emot nattvarden. Nattvardselementen

Läs mer

Välsignelsen av församlingshem och andra församlingslokaliteter leds av kyrkoherden.

Välsignelsen av församlingshem och andra församlingslokaliteter leds av kyrkoherden. Välsignelsen av församlingshem och andra församlingslokaliteter leds av kyrkoherden. 1. Ingångspsalm Psalmen kan ersättas av psaltarpsalm, körsång eller instrumentalmusik. 2. Inledning Inledande välsignelse

Läs mer

Gud rör vid oss. Dop och nattvard. Nr 8 i serien Kristusvägen

Gud rör vid oss. Dop och nattvard. Nr 8 i serien Kristusvägen Gud rör vid oss Dop och nattvard Nr 8 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet Dop och nattvard är heliga handlingar och synliga tecken på att Gud kommer oss till mötes och rör vid oss. DOPET Både barn

Läs mer

Inledning. *1. Ingångspsalm. 2. Inledande välsignelse och växelhälsning. Välsignelse. Växelhälsning

Inledning. *1. Ingångspsalm. 2. Inledande välsignelse och växelhälsning. Välsignelse. Växelhälsning Församlingsarbetare eller tjänsteinnehavare, som inte är vigda till kyrkans ämbete, välsignas till tjänst av församlingens kyrkoherde. Även församlingens frivilligarbetare och förtroendevalda kan välsignas

Läs mer

Etik & Moral. Kopplingen till religionen

Etik & Moral. Kopplingen till religionen Etik & Moral Kopplingen till religionen Syfte Ge förutsättningar för att du ska kunna resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar utifrån etiska begrepp och modeller Det här

Läs mer

1. Ingångspsalm. 2. Inledning. Inledande välsignelse. Inledningsord. 3. Psaltarpsalm. Antifon

1. Ingångspsalm. 2. Inledning. Inledande välsignelse. Inledningsord. 3. Psaltarpsalm. Antifon En präst kan på begäran förrätta välsignelse av kontorlokaler. 1. Ingångspsalm T.ex. 466, 467,470 eller 485. Psalmen kan ersättas av annan musik. 2. Inledning Inledande välsignelse Den inledande välsignelse

Läs mer

Andra söndagen i advent Guds rike är nära Sankt Pauli kyrka 10 december 2017

Andra söndagen i advent Guds rike är nära Sankt Pauli kyrka 10 december 2017 Andra söndagen i advent Guds rike är nära Sankt Pauli kyrka 10 december 2017 Psalmer: 111, 697:6, 423, 386:1-2, 736,39 (off), 106 Dagens textläsningar finns i psalmboken på sidan 1266. Söndagskola: Lilla

Läs mer

PilgrimsBarn. en manual för mässa

PilgrimsBarn. en manual för mässa PilgrimsBarn en manual för mässa 2 Inledning Mässan är inspirerad av en berättarmetod som heter Godly play. Manualen är till för ledaren och delas inte ut till deltagarna. Det är viktigt att öva ordentligt

Läs mer

2 söndagen 'under året' - år A. Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste.

2 söndagen 'under året' - år A. Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. 805 2 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 66:4) Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. Inledning Redan sedan en vecka tillbaka har 'Tiden

Läs mer

Jesus skapar tro Sankt Pauli kyrka 26 januari 2014

Jesus skapar tro Sankt Pauli kyrka 26 januari 2014 3:e sön ef Trettondedagen Jesus skapar tro Sankt Pauli kyrka 26 januari 2014 Psalmer: 15:1-2, 253:-, 230:-, 395:-, 8:- Söndagens bibeltexter finns i psalmboken på sidan 1319 Söndagsskola för de yngre under

Läs mer

KRISTUS KONUNGENS DAG

KRISTUS KONUNGENS DAG KRISTUS KONUNGENS DAG KRISTUS KONUNGENS DAG (ÅRGÅNG B) 22 NOVEMBER 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Joh 18:33b-37 Jesus inför Pilatus Pilatus gick tillbaka in i residenset och lät kalla till sig Jesus och

Läs mer

C. En kyrkas invigningsdag

C. En kyrkas invigningsdag C. En kyrkas invigningsdag I anslutning till den dag av året när en kyrka har invigts kan man hålla andakt enligt detta formulär eller infoga delar av detta andaktsmaterial i högmässan. Andakten kan ledas

Läs mer

indelade efter kyrkoårets olika teman

indelade efter kyrkoårets olika teman indelade efter kyrkoårets olika teman Första söndagen i advent Ett nådens år Fast du som kommer Hosianna Här är det fest I advent Sång vid ljusbäraren Vi är så glada Marias advent Andra söndagen i advent

Läs mer

I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn.

I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn. VIGSELGUDSTJÄNST KLOCKRINGNING MUSIK SAMLINGSORD I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Inför Guds ansikte har vi samlats till vigsel mellan er, NN och NN. Vi är här för att be om Guds

Läs mer

2 söndagen 'under året' - år C. Ingångsantifon (jfr Ps 66:4) Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste.

2 söndagen 'under året' - år C. Ingångsantifon (jfr Ps 66:4) Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. 819 2 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon (jfr Ps 66:4) Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. Inledning Genom Kristi dop i Jordan bekräftade Gud

Läs mer

Sjunde Påsksöndagen - år A

Sjunde Påsksöndagen - år A 685 Sjunde Påsksöndagen - år A Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte

Läs mer

"När Jesus såg folkskarorna, gick han upp på berget. Han satte sig ner, och hans lärjungar kom fram till honom. Han började undervisa dem...

När Jesus såg folkskarorna, gick han upp på berget. Han satte sig ner, och hans lärjungar kom fram till honom. Han började undervisa dem... Predikan vid sändningsmässan Daniel Brattgård "När Jesus såg folkskarorna, gick han upp på berget. Han satte sig ner, och hans lärjungar kom fram till honom. Han började undervisa dem..." Så var det vid

Läs mer

Andra Påsksöndagen - år B Den Gudomliga Barmhärtighetens söndag

Andra Påsksöndagen - år B Den Gudomliga Barmhärtighetens söndag 571 Andra Påsksöndagen - år B Den Gudomliga Barmhärtighetens söndag Ingångsantifon (1 Pet 2:2) Som nyfödda barn skall ni längta efter den rena, andliga mjölken, för att växa genom den och bli räddade.

Läs mer

Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015

Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 Rom 1:1 Från Paulus, Kristi Jesu tjänare, kallad till apostel och avskild för Guds evangelium, Rom 1:2 som han har utlovat genom sina profeter

Läs mer

Religion = Organiserad tro på Gud med gemensamma traditioner och högtider.

Religion = Organiserad tro på Gud med gemensamma traditioner och högtider. Religion = Organiserad tro på Gud med gemensamma traditioner och högtider. 2 saker religioner håller på med: Existentiella frågor = Livsfrågor, t.ex. meningen med livet, vad händer när man dör, hur började

Läs mer

P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger

P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger Vigselgudstjänst P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger Musik Under musiken går brudparet in i kyrkan. Samlingsord P: I Guds, den treeniges, namn. P: Vi har samlats till vigsel

Läs mer

Dopbekräftelse Anvisningar Ordning

Dopbekräftelse Anvisningar Ordning Dopbekräftelse Anvisningar När vi döps till Kristus blir vi en del av Kristi kyrka, i gemenskap och i ömsesidig omsorg med hans folk. I dopet tar vi emot den heliga Anden och det nya livet. Även om vi

Läs mer

Kristi Konungens Dag - år B

Kristi Konungens Dag - år B 1455 Kristi Konungens Dag - år B Ingångsantifon (jfr Upp 5:12, 1:6) Lammet som blev slaktat är värdigt att få makt och rikedom och vishet och styrka och härlighet och lovsång. Honom tillhör äran och väldet

Läs mer

indelade efter kyrkoårets olika teman

indelade efter kyrkoårets olika teman indelade efter kyrkoårets olika teman Första söndagen i advent Ett nådens år Fast du som kommer Hosianna Här är det fest I advent Sång vid ljusbäraren Vi är så glada Juldagen Jesu födelse Julsång På natten

Läs mer

17 Välsignelse till särskild tjänst i kyrkan

17 Välsignelse till särskild tjänst i kyrkan 17 Välsignelse till särskild tjänst i kyrkan Välsignelse av tjänsteinnehavare inom rikskyrkan eller stiften leds av biskopen eller av en präst som biskopen gett detta uppdrag. Detta formulär kan också

Läs mer

JUNGFRU MARIE BEBÅDELSEDAG

JUNGFRU MARIE BEBÅDELSEDAG ÄNGELN Ängeln Gabriel GABRIEL kommer KOMMER till Maria TILL MARIA JUNGFRU MARIE BEBÅDELSEDAG Tidsram: 20-25 minuter Kyrkan firar Herrens bebådelse jungfru Marie bebådelsedag normalt den 25 mars. Det är

Läs mer

Bön och bibelläsning 10 oktober februari Matteus Glädjebudskap

Bön och bibelläsning 10 oktober februari Matteus Glädjebudskap Bön och bibelläsning 10 oktober 2016-21 februari 2017 Matteus Glädjebudskap 1 Några tips till dig som vill följa bibelläsningsplanen Bestämd tidpunkt och plats. Många har svårt att få till bibelläsningen,

Läs mer

FÅR VI DEN BÄSTA PLATSEN?

FÅR VI DEN BÄSTA PLATSEN? FÅR VI DEN BÄSTA PLATSEN? 29 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 OKTOBER 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Mark 10: 35-45 eller 10:42-45 (här nedan den längre) Lärjungarna som ville ha hedersplatsen Jakob och

Läs mer