Uppdragsbeskrivning Daglig verksamhet 9 10 enligt LSS och Dag verksamhet 4 kap. 1 enligt SoL

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppdragsbeskrivning Daglig verksamhet 9 10 enligt LSS och Dag verksamhet 4 kap. 1 enligt SoL"

Transkript

1 Uppdragsbeskrivning daglig verksamhet 9 10 enligt Lag om stöd och service till visa funktionshindrade och dag verksamhet 4 kap. 1 enligt Socialtjänstlagen Skapad av: Uppdragsenheten Beslutad av: Förvaltningschef Gäller från: Reviderad den: Diarienummer: Uppdragsbeskrivning Daglig verksamhet 9 10 enligt LSS och Dag verksamhet 4 kap. 1 enligt SoL 1(10)

2 Bilagor: Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Bilaga 4 Bilaga 5 Bilaga 6 Bilaga 7 Bilaga 8 Bilaga 9 Bilaga 10 Bilaga 11 Bilaga 12 Bilaga 13 Bilaga 14 Bilaga 15 Bilaga 16 Bilaga 17 Kvalitetskrav Riktlinjer social dokumentation LSS Plan för vård- och omsorg Vård- och omsorgsnämndens effektmål Rehabilitering HSL Enhetschef Dokumenthanteringsplan Ledningsplan Miljöpolicy Verksamhetssystem Sekretess/tystnadsplikt Lex Sarah Samordnad individuell plan, SIP Strategisk ledning Avvikelsehantering LSS Blankett avvikelse LSS Mall Genomförandeplan 2(10)

3 Uppdragsbeskrivning för daglig verksamhet och dag verksamhet Uppdragsbeskrivningen är ett styrdokument och en beställning för den verksamhet som enheten ska utföra. Den innehåller bland annat kvalitetskrav för de olika verksamheterna. Det är vård- och omsorgsnämnden som fastställt uppdragsbeskrivningen och den är underlag när kontrakt tecknas mellan förvaltningschef och enhetschef för daglig verksamhet och dag verksamhet. 1 Uppdraget Daglig verksamhet och dagverksamhet Enheten ska bedriva daglig verksamhet och dagverksamhet för personer i yrkesverksam ålder som saknar förvärvsarbete och inte utbildar sig, enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, personkrets 1 eller 2 enligt 9 10 LSS samt 4 kap. 1 Socialtjänstlagen (SoL) för personkrets 3. Den dagliga verksamheten ska ha tydliga mål och ett strukturerat arbetssätt. Insatsen ska vara individuellt utformad av såväl innehåll som stöd, utifrån den enskilda deltagarens förutsättningar och vilja. Det kan innebära verksamhet som huvudsakligen är inriktad på att behålla och utveckla olika färdigheter, men också verksamhet som riktar sig mot ett framtida deltagande i arbetslivet genom lönearbete. Enheten ska grunda sin verksamhet på respekt för den enskildes integritet och självbestämmande. Den enskilde ska ha inflytande över de insatser som ges. Den dagliga verksamheten och dagverksamheten ska främja den enskildes delaktighet i samhället. Verksamheten ska bedrivas med en inriktning att den enskilde så långt som möjligt får delaktighet i de erfarenhet som yrket innebär och känner stolthet i de arbetsuppgifter som utförs. Enheten kan erbjuda daglig verksamhet/dagverksamhet i grupp och /eller individuellt integrerad daglig verksamhet/dagverksamhet inom arbetsplatser på ordinarie arbetsmarknad. Vid daglig verksamhet som är individuellt integrerad inom ordinarie arbetsmarkand följer arbetskonsult från daglig verksamhet upp med viss regelbundenhet och ger stöd till deltagaren och handledaren på arbetsplatsen. Enheten ska erbjuda daglig verksamhet/dagverksamhet Helgfri måndag-fredag under hela året förutom planerade utbildningsdagar, klämdagar och semesterstängning Från 8:30-15:30 på hel eller deltid Verksamheten ska bedrivas så att den är förenlig med kommunens ansvar enligt Lag om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS), Socialtjänstlagen (SoL), Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) samt övrig lagstiftning, förordningar och föreskrifter inom området. 3(10)

4 Verksamheten ska också vara förenlig med kommunens vård och omsorgsplan, riktlinjer och fastställda inriktningsmål. Verksamheten ska bedrivas utifrån en evidensbaserad praktik Verksamhetsområdet omfattar hela kommunen. Enheten har en aktiv informationsskyldighet om lagarna och deras innehåll, framförallt i de delar som rör den egna verksamheten till den enskilde, närstående, god man/förvaltare och andra myndigheter. Enheten ska också vid förfrågan informera allmänheten i kommunen om sin verksamhet. Enheten ansvarar för att verkställa uppdrag från biståndsenheten enligt gällande delegationsordning. Enheten ska på begäran av förvaltningschef utföra utredningsuppdrag inom kunskapsområdet. Under avtalsperioden kan det ske förändringar i lagar, föreskrifter, allmänna råd, kvalitetskrav, kommunens mål mm. Det ingår i enhetens uppdrag att följa eventuella förändringar inom verksamhetsområdet. Enheten ska samordna transporter mellan hem och arbetsplats i samarbete med upphandlad transportör. Enheten ska utbetala habiliteringsersättning för deltagande i daglig verksamhet/dagverksamhet. Enheten ska möjliggöra att den enskilde har möjlighet att förvara, värma och inta lunch och mellanmål inom eller i anslutning till den dagliga verksamheten/dagverksamhet. Enheten ska även på annat sätt underlätta för den enskilde att äta lunch till exempel på närbelägen lunchservering eller lunchbeställning. Den enskilde bekostar själv sin mat. Enheten ansvarar för att den enskilde får nödvändig och individuellt anpassad introduktion på arbetsplatsen och därefter kontinuerligt individuell stöd. Enheten ansvarar för att erbjuda en god anpassad arbetsmiljö till den enskilde på arbetsplatsen. Vid steg tre regleras anpassad arbetsmiljö i avtal melllan företaget och Mica. I individuella ärende kontaktas stödfunktioner via habiliteringsteamet. Verksamhetsområden och volymuppgifter MICA-människan i centrum Mica erbjuder sysselsättning uifrån beslut om daglig verksamhet eller dagverksamhet på olika sätt. Verksamheten är indelad i tre olika steg. Det slutgiltiga målet för daglig verksamhet och dagverksamhe i steg tre är ett eget arbete. Hösten 2015 fanns följande antal personer aktuella inom Mica i de olika stegen. Steg 1: 117 personer varav 98-Lss och 19 SoL Personer med stora omvårdnadsbehov som behöver personalstöd. Steg 1 har en egen hyrd arbetsplats med 1-2 personal som ger stöd till 4-6 brukare. Tillverkning av egna produkter, legoarbete, sinnesträning med en strukturerad verksamhet består verksamheten av. 4(10)

5 Steg 2: 229 personer varav 194 Lss och 35 SoL Finns ute på ett företag, 1 personal ger stöd till 4-6 brukare Steg 2 tränar sina förmågor där man befinner sig. Steg 3: 89 personer varav 80 Lss och 9 SoL Arbetskonsult besöker arbetsplatserna vid behov. Brukaren arbetar själv ute på företaget Hälso- och sjukvård Enligt hälso- och sjukvårdslagen 1982:763, 18 ska varje kommun erbjuda en god hälso- och sjukvård upp till läkarnivå åt dem som efter beslut vistas i daglig verksamhet, enligt gällande rutiner Livsstilsfrågor och kost Enheten ska utifrån ett friskvårdsperspektiv arbeta med livsstilsfrågor. Enheten ska även ha erforderlig kompetens inom sex och samlevnad, risk och missbruk samt andra behov kopplade till livsstilsproblematik. Avsikten är att ge stöd och vägledning till målgruppen när det gäller riskbeteenden. Enheten ingår i en livsstilgrupp som har uppdrag från sektor Lss och förvaltningsövergripande sektor. 1.2 Genomförandeplan och individuell plan Enheten ska följa gällande riktlinjer för dokumentation enligt LSS, SoL och HSL samt Socialstyrelsens Allmänna råd och föreskrifter (SOSFS 2014:5). Enhetschef ansvarar för att ny genomförandeplan upprättas. Enhetschef deltar när det är möjligt tillsammans med arbetshandledare, den enskilde, kontaktman, eventuell företrädare god man/förvaltare/anhöriga/närstående. Vid upprättande och uppföljning av genomförandplanen ska stor hänsyn tas till den enskildes funktionsnivå och diskussioner ska föras med hänsyn tagen till den enskildes integritet. Genomförandeplanen ska dokumenteras enligt gällande lagstiftning och kommunens riktlinjer för social dokumentation LSS. Bilaga 2, Bilaga 7 I genomförandeplanen ska det framgå hur personalen ska arbeta för att ge det stöd och den service som behövs och på vilket sätt den enskilde föredrar. Enheten har en skyldighet att informera de som omfattas av LSS om rättigheten till individuell plan. Beslut om upprättande av denna plan fattas av kommunens LSShandläggare. Om den enskilde önskar det ska enheten medverka vid upprättandet av den individuella planen. 1 Kvalitetskrav Nämndens kvalitetskrav är en sammanställning av kvalitetskritiska områden som verksamheten skall se som den lägsta nivå som stödet och omsorgen skall säkerställa inte 5(10)

6 underskrids. Dessa krav kan förändras med tiden om nya kvalitetskritiska områden upptäcks vid granskningar och uppföljningar som nämnden har rätten att genomföra. Vissa krav kan även utgå om de inte längre anse som relevanta för god kvalitet. Insatserna inom LSS och SoL ska vara av god kvalitet och kvaliteten i verksamheten ska systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras (se LSS 6 och SoL 3 Kap, 3 ). Insatser enligt LSS och SoL ska, där de verkställs samtidigt, integreras på ett säkert och tryggt sätt för personen. Den enskilde ska genom insatserna i LSS garanteras goda levnadsvillkor. I kvalitetskarv Lss, bilaga 1, finns de krav och uppföljningsrutiner som ska gälla. Under avtalsperioden kan det ske förändringar i lagar, föreskrifter, allmänna råd, kvalitetskrav, kommunens mål mm. Det ingår i enhetens uppdrag att följa eventuella förändringar inom verksamhetsområdet. 2 Dokumentation Enheten ska följa gällande riktlinjer för dokumentation enligt LSS, SoL och HSL samt Socialstyrelsens Allmänna råd och föreskrifter (SOSFS 2014:5). Verksamheten ska följa vård- och omsorgsnämndens dokumenthanteringsplan avseende SoL, LSS och HSL, bilaga 7. Verksamheten ska se till att samtliga journalhandlingar överlämnas till kommunens centralarkiv enligt gällande gallringsregler när den enskilde flyttar, avslutar insatsen eller avlider. Detta gäller också om ansvaret för verksamheten övergår till annan. 3 Kompetens Socialstyrelsens allmänna råd om kunskaper hos personal som ger stöd, service eller omsorg enligt SoL och LSS till personer med funktionsnedsättning SOSFS 2014:2 är vägledande för hur kompetensen bör vara för personal som arbetar inom enheten. Enheten ska ha kompetens som svarar mot målgruppens sociala, pedagogiska och omvårdnadsmässiga behov. Enheten ska ha god teoretisk kunskap om personer, med nedsatt kognitiv- och exekutiv funktionsnivå samt vanliga diagnoser inom LSS. Enheten ska ha kompetens om åldrandet för personer med funktionsnedsättning och de särskilda behov det kan medföra. Personal ska ha grundläggande kompetens inom området. Personal ska ha specifik kompetens för att kunna ge stöd och service till just de personer som behöver det stödet. 4 Verksamhetschef Inom vård- och omsorgsförvaltningen är det förvaltningschefen som är verksamhetschef enligt 29 hälso- och sjukvårdslagen. Verksamhetschefen ska svara för verksamheten och har det samlade ledningsansvaret. Verksamhetschefen ska enligt HSL svara för att verksamheten tillgodoser hög patientsäkerhet och god kvalitet av vården samt främjar kostnadseffektivitet. Verksamhetschefen ansvarar för att det finns ett ändamålsenligt ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården enligt Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2005:12) om ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården. 6(10)

7 5 Samarbete Enheten ska samverka med sektor LSS, sektor Hemtjänst, sektor HFE, Region Jämtland Härjedalen, övriga myndigheter, organisationer och föreningar. Det är av största vikt att samverkan fungerar mellan samtliga stödfunktioner för den enskildes bästa. Enheten ska även aktivt bidra till att personer som ej har stöd av kommunen men som skulle kunna vara i behov av stöd blir upplyst om kommens möjligheter. Detta gäller oavsett om det bedöms vara LSS eller SoL som stödet skall utgå från. Samordnad individuell plan, SIP, ska användas då detta medges och anses behövas. Bilaga 13 Blankett för samtycke att information får lämnas ut ska användas för att säkerställa sekretess. Frivilligorganisationers och föreningars erbjudanden om insatser ska uppmuntras och tas till vara på bästa möjliga sätt. Syftet är att utifrån den enskildes önskemål öka möjligheterna till ett aktivt och meningsfullt liv i gemenskap med andra. 6 Verksamhetssystem Vård och omsorgsnämnden har ett IT-baserat verksamhetssystem för dokumentation av beslutsprocesser, verkställighet samt avvikelsehantering enligt lagrummen SoL, LSS och HSL. Verksamheten är skyldig att dokumentera, rapportera och kommunicera i det verksamhetssystem som nämnden anvisar och enligt de riktlinjer som upprättas. Bilaga 10 Enheten ska tillhandahålla och bekosta vid behov SITHS kort till personal. Leverantören har även skyldighet att hålla elektroniska katalogtjänsten HSA uppdaterad. 7 Praktikplatser Verksamheten ska visa öppenhet och samarbetsvilja med universitet/högskolor och andra utbildningar och verksamheten bör erbjuda praktikplatser för studerande vid universitet/högskolor och andra utbildningar. Det är av stor vikt att verksamheten bidrar till ett positivt rekryteringsarbete. 8 Ansvar 8.1 Försäkringar Kommunen har tecknat ansvarsförsäkring, egendomsförsäkring och patientförsäkring för alla enheter inom förvaltningen. Självriskerna är 0,5 prisbasbelopp på egendomsförsäkringen, om föreskrifterna följs, och 0,1 prisbasbelopp på ansvarsförsäkringen. Självrisken ersätts av den enhet som blivit drabbad. Kommunen har även tecknat olycksfallsförsäkring för bl a personer med insats enligt LSS eller SoL. Enheten förbinder sig att förebygga skador som kan drabba personal, brukare, anhöriga och utomstående. Vid skada i samband med hälso- och sjukvårdsinsatser ska enheten informera brukaren (företrädare) om möjligheten att söka ersättning enligt patientskadelagen. 7(10)

8 8.2 Larm (i förekommande fall) Fast larmanläggning ägs av vård- och omsorgsnämnden. Vård- och omsorgsnämnden står för service- och driftkostnader på centralenheten och viss ingående, fast trådbunden utrustning såsom brandvarnare. Vård- och omsorgsnämnden står också för kostnader för årlig funktionskontroll enligt särskilt avtal med larminstallatör. För enhetens löpande service ska vård- och omsorgsnämndens avtalsbundna larminstallatör anlitas. Enheten kontaktar själv larmleverantören för att bli informerad om vilka villkor som gäller för sådan service. Enheten ansvarar för att rapportera konstaterade fel på den fasta utrustningen till larmleverantör och till vård- och omsorgsnämndens kontaktman. Enheten ska vid förskrivning av larm följa den av MAS/MAR fastlagda rutinen. Enheten ansvarar för att regelbundet kontrollera att det röklarm (brandvarnare) som finns är i drift och följer de krav som gäller för ett inte konventionellt brandlarm. Enheten ansvarar för att meddela nämnden om ändring eller förnyelse krävs. 8.3 Systematiskt brandskyddsarbete För att upprätthålla kraven i Lagen om skydd mot olyckor (2003:778) ska fastighetsägare och verksamhetsutövare bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete. Enheten ska årligen komma in med en skriftlig redogörelse av brandskyddet till vård- och omsorgsförvaltningens säkerhetssamordnare. Enheten ska följa kommunens brandskyddsregler och vård och omsorgsförvaltningens rutin för systematiskt brandskyddsarbete. 8.4 Tystnadsplikt/sekretess Enheten ska se till att all personal undertecknar en förbindelse om den tystnadsplikt som råder enligt 29 LSS, 15 kap 1. Enheten ska övervaka att den tystnadsplikten efterlevs. 8.5 Miljökrav Enheten ska följa nämndens kommunens miljöpolicy i sitt arbete, se Östersunds Kommuns hemsida. Bilaga Egenkontrollprogram för hantering av livsmedel (i förekommande fall) Enheten ska ha ett HACCP- anpassat egenkontrollprogram för hantering av livsmedel i verksamheten. Egenkontrollprogrammet ska vara anpassat efter den verksamhet som ingår i uppdraget. Enheten står för kostnader som är förenade med godkännande av livsmedelsanläggningen. 8(10)

9 9 Uppföljning, utvärdering och kvalitetssäkring 9.1 Tillsyn Inspektionen för vård och omsorg utövar tillsyn över verksamheter som bedrivs enligt LSS, SoL och HSL. 9.2 Intern kvalitetsuppföljning Enheten ska i en plan beskriva hur de avser arbeta för att uppnå kvaliteskraven Nämnden genomför uppföljningar av verksamheten i syfte att säkerställa att uppdraget utförs på det sätt som gällande regelverk, rutiner och kvalitetskrav som nämnden ansett vara gällande för verksamheten. 9.3 Medicinskt ansvariga Inom kommunen finns medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) och medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) som har det medicinska tillsynsansvaret för hälso- och sjukvård. Detta m medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunernas hälso- och sjukvård (rutiner, delegering, anmälningsskyldigheter etc.) Lex Maria och rapportering av avvikelser HSL Leverantören ska rapportera avvikelser som är av betydelse för patientsäkerheten enligt Patientsäkerhetslagen (2010:659) och följa kommunens upprättade rutiner avseende avvikelsehantering Lex Sarah Enheten ska ha ingående kännedom om de föreskrifter som gäller vid anmälan av risk för eller missförhållanden i omsorger om äldre och funktionshindrade. Föreskrifterna och råden anges i 14 kap 1-2 socialtjänstlagen (1980:620) SOSFS 2008:10(S) och i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 24a LSS, SOSFS 2008:11(S) Den 1 juli 2011 trädde nya bestämmelser om Lex Sarah i SoL och LSS i kraft. En viktig förändring är att Lex Sarah utvidgas till att omfatta hela socialtjänsten. Vid rapportering av risk för eller missförhållanden ska enheten följa de instruktioner och rutiner som utarbetats av vård- och omsorgsnämnden. Bilaga Avvikelsehantering LSS och SoL Enheten ska följa de rutiner som finnas för avvikelserapportering. Syftet är att säkra kvaliteten för den enskilde och att undanröja orsaker till att avvikelsen upprepas. Avvikelserapporten ska leda till att säkerställa den enskildes behov av stöd och service på det sätt som överenskommits. Bilaga 6, Bilaga 15, Bilaga Rapportering Enheten ska lämna in de uppgifter som vård- och omsorgsnämnden kan behöva för att fullgöra sin rapporteringsskyldighet till andra myndigheter. 9(10)

10 9.3.5 Uppföljning och utvärdering Uppföljningen är en del i nämndens ledningssystem för kvalitet som är under utveckling och kraven på rapportering mm kan komma att ändras under avtalsperioden. Enheten ska varje år rapportera enligt kvalitetskraven bilaga1. Rapportering sker i kvalitetsenkäten. Enheten ska vid varje tillfälle rapportera och besvara enkät för öppna jämförelser. Eller vid begäran delta i andra aktuella undersökningar/enkäter. Vård- och omsorgsnämnden kommer att göra löpande uppföljningar av hur avtalsvillkoren inklusive kvalitetskraven i bilaga 1 följs. Vård- och omsorgsnämnden har rätt till full insyn i verksamheten. Detta för att nämnden ska kunna följa upp och utvärdera att uttalade mål och riktlinjer följs och för att kunna följa upp och bedöma beviljade. Enheten ska i en plan beskriva hur de avser arbeta för att uppnå kvalitetskraven. 9.4 Lokaler, utrustning, tekniska hjälpmedel Enheten ansvarar för lokaler och utrustning. Om detta kontrakt upphör överförs hyresavtal på berörda lokaler till nämnden om den så önskar. Enheten ska kontrollera om det finns behov av renovering och vid behov kontakta lokal och bostadsenheten, teknisk förvaltning enligt rutin. Enheten står för kostnaden för arbetstekniska hjälpmedel. Inköp av arbetstekniska hjälpmedel ska ske efter samråd med arbetsterapeut. 10 Ekonomi 12.1 Ersättning Enheten erhåller årligen ett anslag. Anslaget beräknas utifrån enhetens budgeterade kostnader. Förvaltningschefen godkänner budgetanslaget för varje år. Justering av anslaget kan ske under året om väsentliga förändringar i verksamhetens förutsättningar uppstår, t ex fler eller färre brukare som innebär förändrade behov av personal. 10(10)

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer Upprättad 2009-03-30 AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer INNEHÅLL Avvikelser och risker 3 Definitioner 3 Ansvarsfördelning 4 Rutiner avvikelse 5 Rutiner riskhantering 5 Orsaker till risker och avvikelser

Läs mer

Rutin för hantering av medicinska avvikelser

Rutin för hantering av medicinska avvikelser Ansvarig för rutin: Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS Upprättad (av vem och datum) Carina Andersson, MAS, 2013-04-03 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS

KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS Kvalitetsdokument KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS Socialförvaltningen Gotlands Kommun Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12-08 146 Innehåll Korttidstillsyn 3 Beslut 3 Verkställighet

Läs mer

Uppdragsbeskrivning Personlig ombudsverksamhet

Uppdragsbeskrivning Personlig ombudsverksamhet Uppdragsbeskrivning för Personligt ombud Skapad av: Uppdragsenheten Gäller från: 2015-12-01 Beslutad av: Förvaltningschef Reviderad den: Diarienummer: 1915-2015 Uppdragsbeskrivning Personlig ombudsverksamhet

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ylva Ehn 2015-10-01 SOSFS 2011:9 trädde i kraft den 1 januari 2012 tillämpliga inom hälso- och

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 1 (5) Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: SN 2015-03-18 106, VON 2015-03-26

Läs mer

Flik 1.3. BJURHOLMS KOMMUN Äldre- och handikappomsorg. Att lämna samtycke

Flik 1.3. BJURHOLMS KOMMUN Äldre- och handikappomsorg. Att lämna samtycke Att lämna samtycke Detta häfte innehåller upplysningar om vad det innebär att lämna samtycke för informationsöverföring inom äldre- och handikappomsorg Vad säger lagen? Informationshantering och journalföring

Läs mer

Riktlinje för hantering av avvikelser inom den sociala verksamheten

Riktlinje för hantering av avvikelser inom den sociala verksamheten DOKUMENTTYP: RIKTLINJE 2015-04-16 Ansvarig: MAS, Kvalitetschef Utfärdat av: MAS, kvalitetsutvecklare Berörda verksamheter: Sociala verksamheten Version: 1/ 2015-04-16 Riktlinje för hantering av avvikelser

Läs mer

AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS

AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS Kvalitetsdokument AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12- 08 146 Socialförvaltningen Gotlands Kommun Innehåll Avlösarservice 3 Beslut

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2016-6-15 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Dokumentation inom Socialtjänsten - vad gäller efter årsskiftet?

Dokumentation inom Socialtjänsten - vad gäller efter årsskiftet? Dokumentation inom Socialtjänsten - vad gäller efter årsskiftet? Föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten Ylva Ehn Oktober 2014 Vem beslutar om vad? Lagar Riksdagen Förordningar

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I BROMMA STADSDELSNÄMND

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I BROMMA STADSDELSNÄMND BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING VO AD M IN ISTRATIO N SID 1 (8) 2011-07-01 LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I BROMMA STADSDELSNÄMND Bakgrund Socialstyrelsen beslutade den 28 juni 2011 om nya

Läs mer

Riktlinjer för social dokumentation för utförare inom omsorg om funktionsnedsatta och äldreomsorg

Riktlinjer för social dokumentation för utförare inom omsorg om funktionsnedsatta och äldreomsorg Styrdokument, riktlinjer Kundvalskontoret 2014-01-08 Katarina Blomstrand 08-590 973 93 Dnr katarina.blomstrand@upplandsvasby.se SÄN/2014:17 Riktlinjer för social dokumentation för utförare inom omsorg

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun 1 (5) Ks 2014/572 Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun Detta reglemente gäller från och med den 2015-01-01. Kommunfullmäktige föreskriver följande. 1 Ansvarsområden och uppgifter I detta reglemente

Läs mer

Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar

Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar Emma Nilsson 0413-622 61 Utlåtande 2011-12-01 Vård- och omsorgsnämnden v 2i q33-1 4.5 INVESTOR LN PEOPLE Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förslag till beslut Förvaltningen föreslår

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsansvaret i boendeform eller bostad enlig Sol, LSS m.m.

Hälso- och sjukvårdsansvaret i boendeform eller bostad enlig Sol, LSS m.m. PM 1 (9) 2003-07-28 Hälso- och sjukvårdsansvaret i boendeform eller bostad enlig Sol, LSS m.m. I denna PM beskrivs kommunens ansvar för hälso- och sjukvård enligt 18-18 c hälso- och sjukvårdslagen (HSL)

Läs mer

Kvalitetskrav vård och omsorg. Inom verkställighet av hemvård 2010-12-21 reviderad 2016-02-22

Kvalitetskrav vård och omsorg. Inom verkställighet av hemvård 2010-12-21 reviderad 2016-02-22 vård och omsorg Inom verkställighet av hemvård 2010-12-21 reviderad 2016-02-22 Processkvalitet Bemötande/ inflytande Utföraren ska visa respekt för den enskildes integritet samt lyssna aktivt på och ta

Läs mer

SoL och LSS 2011-03-24

SoL och LSS 2011-03-24 SoL och LSS 2011-03-24 Berörda lagar Socialtjänstlagen (2001:453), SoL Lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Socialtjänstens mål Ekonomisk och social trygghet Jämlikhet

Läs mer

Användande av skyddsåtgärder

Användande av skyddsåtgärder OMSORGSFÖRVALTNINGENS VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Diarienr. Sid. Thomas Tryggvesson Annika Lindqvist 12-09-03 1 (9) Användande av skyddsåtgärder 2 (9) Innehållsförteckning Användande

Läs mer

Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting

Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Vissa grundläggande bestämmelser i socialtjänstlagen (2001:453) - När åtgärder rör

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Underlag till vård- och omsorgsförvaltningens kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse Utförare: Ansvarig chef: Läs igenom anvisningarna nedan innan ni börjar er inrapportering,

Läs mer

Uppdragsbeskrivning - Korttidsvistelse utanför det egna hemmet 9 6 enligt LSS

Uppdragsbeskrivning - Korttidsvistelse utanför det egna hemmet 9 6 enligt LSS Uppdragsbeskrivning-Korttidsvistelse utanför det egna hemmet 9 6 enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Skapad av: Uppdragsenheten Beslutad av: Förvaltningschef Gäller från: 151201

Läs mer

13.45-14.30 Länsstyrelsens uppdrag Allmänna råd om Socialnämndens arbete med våldsutsatta kvinnor samt barn som bevittnat våld, Katarina Edlund

13.45-14.30 Länsstyrelsens uppdrag Allmänna råd om Socialnämndens arbete med våldsutsatta kvinnor samt barn som bevittnat våld, Katarina Edlund Program 13.30-13.45 Inledning 13.45-14.30 Länsstyrelsens uppdrag Allmänna råd om Socialnämndens arbete med våldsutsatta kvinnor samt barn som bevittnat våld, Katarina Edlund 14.30-14.50 Fika 14.50-16.00

Läs mer

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård Informationshantering och journalföring informationssäkerhet för god vård 1 Sammanhållen journalföring! 2 Förklaring av symbolerna Patient Verksamhetschef Hälso- och sjukvårdspersonal samt övriga befattningshavare

Läs mer

Uppdragsbeskrivning Bostad med särskild service för barn och ungdomar 9 8 enligt LSS

Uppdragsbeskrivning Bostad med särskild service för barn och ungdomar 9 8 enligt LSS Uppdragsbeskrivning, bostad med särskild service för barn och ungdomar 9 8 (elevhem) enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Skapad av: Uppdragsenheten Beslutad av: Förvaltningschef

Läs mer

Svarsjournal. Publikationsnamn

Svarsjournal. Publikationsnamn Svarsjournal Publikationsnamn Webbenkät Särskilt boende Namn Datum 1. Jag är ansvarig för följande enhet 2. Den personal du ansvara för känner till riktlinjer för läkemedelshantering och följer dem 3.

Läs mer

Det började med ädelreformen 1992

Det började med ädelreformen 1992 Det började med ädelreformen 1992 Genom den s k Ädelreformen gavs kommunerna ett samlat ansvar för äldre- och handikappomsorgen och dessutom ett betalningsansvar för utskrivningsklara patienter. Kommunens

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård

Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård 2014 2016 1. Parter Kommunerna och landstinget i Uppsala län är parter i denna överenskommelse. 2. Inledning och bakgrund I Socialstyrelsens

Läs mer

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Borlänge kommun 781 81 Borlänge Tel: 0243-740 00 kommun@borlange.se www.borlange.se När du behöver hjälp eller stöd När du behöver hjälp eller stöd i din

Läs mer

Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014

Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014 sida 1 (7) Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014 sida 2 (7) Innehåll BAKGRUND... 3 ALERIS OMSORG AB... 3 FLORAGÅRDENS EKONOMISKA

Läs mer

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström Elevinflytande i planeringen av undervisningen BFL-piloter 121114 Mats Burström Ur Lgr 11 2.3 Elevernas ansvar och inflytande Läraren ska svara för att alla elever får ett reellt inflytande på arbetssätt,

Läs mer

Riktlinjer för social dokumentation

Riktlinjer för social dokumentation Riktlinjer för social dokumentation Februari 2016 Innehåll Inledning Dokumentationens syfte Lagar och föreskrifter Personakt Förvaring och tillgänglighet och loggkontroller Samtycke Social journal Dokumentationens

Läs mer

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Kiruna kommuns vision Vår övertygelse om människors lika värde är lika djup och värdefull som vår malm Våra ambitioner är högre än våra fjäll

Läs mer

ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN

ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN 1 ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige den 14 april 2010, 57. Ändrad av kommunfullmäktige den 12 september 2012, 181. Ändrad av kommunfullmäktige den 16 september 2015, 102

Läs mer

Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78. Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun

Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78. Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78 Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun Kvalitetsgarantier i hemtjänst Sociala sektorns verksamhet bygger på människors

Läs mer

RUTIN LEX SARAH HÖGANÄS KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN 1 (5) TYP AV DOKUMENT: RUTIN BESLUTAD AV: AVDELNINGSCHEF UPPDRAGSAVD. ANTAGEN: 27 APRIL 2015

RUTIN LEX SARAH HÖGANÄS KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN 1 (5) TYP AV DOKUMENT: RUTIN BESLUTAD AV: AVDELNINGSCHEF UPPDRAGSAVD. ANTAGEN: 27 APRIL 2015 1 (5) TYP AV DOKUMENT: RUTIN BESLUTAD AV: AVDELNINGSCHEF UPPDRAGSAVD. ANTAGEN: 27 APRIL 2015 ANSVARIG: KVALITETSSAMORDNARE REVIDERAS: ÅRLIGEN SENAST REVIDERAD: 20 MAJ 2016 RUTIN LEX SARAH VAD ÄR LEX SARAH?

Läs mer

Välkommen till Bruksgården. ett särskilt boende i Skurups kommun

Välkommen till Bruksgården. ett särskilt boende i Skurups kommun Välkommen till Bruksgården ett särskilt boende i Skurups kommun 2 Välkommen till Bruksgården i Rydsgård Bruksgården erbjuder en boendemiljö som ger möjlighet till trygghet, inflytande och social gemenskap.

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling. Socialnämndens ansvar för barn och unga i familjehem, jourhem eller hem för vård eller boende

Socialstyrelsens författningssamling. Socialnämndens ansvar för barn och unga i familjehem, jourhem eller hem för vård eller boende SOSFS (S) Föreskrifter och allmänna råd Socialnämndens ansvar för barn och unga i familjehem, jourhem eller hem för vård eller boende Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6. Uppdaterad januari 2013

Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6. Uppdaterad januari 2013 Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6 Uppdaterad januari 2013 Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister

Läs mer

4. Kravspecifikation. Förfrågningsunderlag. 4.1. Obligatoriska krav 2012-08-31. Anna Eriksson 2012-68. Sista anbudsdag: 2012-10-07 23:59

4. Kravspecifikation. Förfrågningsunderlag. 4.1. Obligatoriska krav 2012-08-31. Anna Eriksson 2012-68. Sista anbudsdag: 2012-10-07 23:59 Förfrågningsunderlag 2012-08-31 Upphandlingsansvarig Österåkers kommun Upphandling Äldreomsorgsplatser Anna Eriksson 2012-68 Sista anbudsdag: 2012-10-07 23:59 Symbolförklaring: Texten/frågan innehåller

Läs mer

Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen

Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen Riktlinje 2014-03-12 Boendestöd Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen Diarienummer: VON 2014/0183 732 Riktlinjen har antagits av vård- och omsorgsnämnden 2014-03-12 Riktlinjen

Läs mer

Uppdragsbeskrivning Bostad med särskild service för vuxna, LSS-bostad

Uppdragsbeskrivning Bostad med särskild service för vuxna, LSS-bostad Uppdragsbeskrivning Skapad av: Lars Backus och Ylwa Elonsdotter Beslutad av: den 6 september 2011 Gäller från: 1 januari 2012 Reviderad den: Diarienummer: 1018-2011 Uppdragsbeskrivning Bostad med särskild

Läs mer

Internkontrollplan 2014 Jämtlands Räddningstjänstförbund

Internkontrollplan 2014 Jämtlands Räddningstjänstförbund Internkontrollplan 2014 Jämtlands Räddningstjänstförbund Godkänd av direktionen 2014-01-XX 2014-01-13 Sida 1 Förslag till internkontrollplan för 2014 Direktionen fastställer varje år områden för intern

Läs mer

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern 2011-09-20 Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern Förskola Öppen förskola Pedagogisk omsorg Måluppfyllelse och resultat Här beskrivs verksamhetens sammantagna

Läs mer

Arkivreglemente för Sydarkivera

Arkivreglemente för Sydarkivera Arkivreglemente för Sydarkivera Information behövs både i dag och i framtiden. Den ska finnas till hands när den efterfrågas. Då behövs noggrann planering och säker förvaring. Kommunen har ansvar för att

Läs mer

Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010

Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010 Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010 Konsekvenser för primärvården PricewaterhouseCoopers har Gotlands kommuns uppdrag att belysa eventuella

Läs mer

Regel 1 - Ökad medvetenhet

Regel 1 - Ökad medvetenhet Regel 1 - Ökad medvetenhet FN:s standardregler: Staterna bör aktivt öka medvetenheten i samhället om människor med funktionsnedsättning, om deras rättigheter, behov och möjligheter och om vad de kan bidra

Läs mer

1(8) Kommunal hälso- och sjukvård. Styrdokument

1(8) Kommunal hälso- och sjukvård. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-06-02 111 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad Upprättad 2012-03-13 Reviderad 2014-01-07,

Läs mer

Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård

Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård Guide till webbaserat stöd YRKESINTRODUKTION FÖR SOCIALTJÄNSTENS BARN- OCH UNGDOMSVÅRD 1 Guide till webbaserat stöd Socialnämnden ansvarar för

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Eksjö kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Prästängsskolans grundsärskola belägen i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013 2013-04-16 AN-2013/240.739 1 (10) HANDLÄGGARE Malmsten, Susanne Äldreomsorgsnämnden Susanne.Malmsten@Huddinge.se Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. Dir.

Kommittédirektiv. Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. Dir. Kommittédirektiv Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar Dir. 2008:146 Beslut vid regeringssammanträde den 27 november 2008 Sammanfattning

Läs mer

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 35/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Bakgrund... 4 2.1 Revisionsfrågor...

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012 ÄLDREOMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Äldreomsorgsnämnden 30 augusti 2012 7 Paragraf Diarienummer AN-2012/553.739 Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut

Läs mer

Rutin för hantering av privata medel inom vård och omsorg

Rutin för hantering av privata medel inom vård och omsorg Fastställd av Ks 2011-03-09 2011-02-10 Rutin för hantering av privata medel inom vård och omsorg Syfte Att skydda den enskildes privata medel samt att hanteringen ska ske på ett sådant sätt att inte oberättigade

Läs mer

Bostad med särskild service för barn eller ungdomar 9:8 LSS

Bostad med särskild service för barn eller ungdomar 9:8 LSS Kvalitetsdokument Bostad med särskild service för barn eller ungdomar 9:8 LSS Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-04-21 50 Reviderat SON 2010-12-08 146 Socialförvaltningen

Läs mer

Avtal avseende arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Avtal avseende arbetsplatsförlagt lärande (APL) Bilaga 2 Avtal avseende arbetsplatsförlagt lärande (APL) 2014-2017 Vård- och omsorgscollege Alingsås 1. Avtalsparter Arbetsgivare Alingsås kommun, Vård- och äldreomsorgsförvaltningen Alingsås kommun, Socialförvaltningen

Läs mer

Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats

Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats SAMVERKANSAVTAL om Räddningstjänst samt gemensam Räddningschef

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för särskilt boende egen regi från 2014.

Uppdragsbeskrivning för särskilt boende egen regi från 2014. 1 (15) Dnr 1079-2013 Uppdragsbeskrivning för särskilt boende egen regi från 2014. 2 (15) 1 ALLMÄN INFORMATION... 4 1.1 VERKSAMHET SOM UPPDRAGET AVSER... 4 2 KRAV PÅ TJÄNSTEN OCH KVALITETSKRAV... 4 2.1

Läs mer

Entreprenad personlig assistans sida 1 (6) B 3 Beskrivning av nuvarande verksamhet och statistik

Entreprenad personlig assistans sida 1 (6) B 3 Beskrivning av nuvarande verksamhet och statistik Entreprenad personlig assistans sida 1 (6) Innehållsförteckning BESKRIVNINGAR AV NUVARANDE VERKSAMHETER 2 PERSONLIG ASSISTANS MED ERSÄTTNING ENLIGT SFB 2 PERSONLIG ASSISTANS ENLIGT LSS 9 2 3 KOMMUNEN HAR

Läs mer

Kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning

Kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument Kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2016-09-08, 222 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING:

Läs mer

Kulturskoleanordnare i Järfälla

Kulturskoleanordnare i Järfälla Kulturskoleanordnare i Järfälla Vilkor för auktorisation Mer kulturskola till Järfällas barn och ungdomar 2015 kommer alla unga i Järfälla att få en digital check som de kan använda som betalning för valfria

Läs mer

Namn på enheten:enklare Vardag Sverige AB. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Östermalm. Avtalspart/Nämnd: Verksamhetschef: Adress: Telefon:

Namn på enheten:enklare Vardag Sverige AB. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Östermalm. Avtalspart/Nämnd: Verksamhetschef: Adress: Telefon: Namn på enheten:enklare Vardag Sverige AB Uppföljande stadsdelsförvaltning: Östermalm Avtalspart/Nämnd: Östermalm Verksamhetschef: Fariba Bameti Adress: Skeppargatan 7 114 52 Stockholm Telefon: 08-122

Läs mer

Hjo kommun. Rutin för hantering och utredning av händelser inom hälso- och sjukvården som kan leda till en anmälan enligt Lex Maria.

Hjo kommun. Rutin för hantering och utredning av händelser inom hälso- och sjukvården som kan leda till en anmälan enligt Lex Maria. Hjo kommun Rutin Rutin för hantering och utredning av händelser inom hälso- och sjukvården som kan leda till en anmälan enligt Lex Maria. 1. Dokumenttyp Rutin 2. Fastställande/upprättad 2011 av MAS 3.

Läs mer

Hemtjänst. Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun

Hemtjänst. Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun Hemtjänst Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun Uppdaterad 2016 1 Om hemtjänst Hemtjänst är ett samlat begrepp för olika former av omsorg, stöd och service i hemmet. Du som är äldre och/eller

Läs mer

Vårdgivare av boende SoL/LSS inom Nämnden för vuxna med funktionshinders ansvarsområde

Vårdgivare av boende SoL/LSS inom Nämnden för vuxna med funktionshinders ansvarsområde KONTORET FÖR VUXNA MED FUNKTIONSHINDER Handläggare Datum Diarienummer 2009-10-01 Vårdgivare av boende SoL/LSS inom Nämnden för vuxna med funktionshinders ansvarsområde Rekommendationer gällande överföring

Läs mer

För varje uppgift som dokumenteras under utredningen ska det framgå

För varje uppgift som dokumenteras under utredningen ska det framgå Sida 1 (5) Lex Sarah-utredning För varje uppgift som dokumenteras under utredningen ska det framgå Vilket datum uppgiften dokumenteras Varifrån uppgiften kommer Vad som är faktiska omständigheter och vad

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (1) Datum 2015-11-02 Vår referens Marie-Louise Appelgren Utvecklingssekreterare marie-louise.appelgren@malmo.se Tjänsteskrivelse Ledningssystem för systematiskt

Läs mer

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:9) om anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Version 1, september 2008 Postadress/Postal address:

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Omsorgsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Anna-Lena Carlsson Sammanträdesdatum 19 november 2015 Plats och tid KS-salen, Stadshuset, 09:00 17:00 Ledamöter Ordförande Anna-Lena

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALNÄMNDEN

REGLEMENTE SOCIALNÄMNDEN REGLEMENTE SOCIALNÄMNDEN Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

Arkivreglemente för Hälsinglands Utbildningsförbund Bilaga: Kommentarer och förklaringar.

Arkivreglemente för Hälsinglands Utbildningsförbund Bilaga: Kommentarer och förklaringar. Arkivreglemente för Hälsinglands Utbildningsförbund Bilaga: Kommentarer och förklaringar. Antaget av den interimistiska direktionen den 10 december 2014, 5 1. Tillämpningsområde Utöver de bestämmelser

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

4. Kravspecifikation Bostad med särskild service för barn eller ungdom

4. Kravspecifikation Bostad med särskild service för barn eller ungdom Förfrågningsunderlag 2012-03-26 Upphandlingsansvarig Österåkers kommun Upphandling LSS Nordost, 9 8 LSS Eva Öberg 2012-19 Sista anbudsdag: 2012-05-02 23:59 Symbolförklaring: Texten/frågan innehåller krav

Läs mer

Uppföljning av utförare i kundvalsmodellen för hemtjänst i ordinärt boende i Stockholms stad

Uppföljning av utförare i kundvalsmodellen för hemtjänst i ordinärt boende i Stockholms stad Uppföljning av utförare i kundvalsmodellen för hemtjänst i ordinärt boende i Stockholms stad Basuppgifter Utförare: Carema Äldreomsorg AB - Farsta hemtjänst kundval. Adress: Munkforsplan 39, 123 47 Farsta

Läs mer

Rutin för missförhållande eller en påtaglig risk för missförhållande enligt 14 kap 3 SoL och 24 b LSS (Lex Sarah)

Rutin för missförhållande eller en påtaglig risk för missförhållande enligt 14 kap 3 SoL och 24 b LSS (Lex Sarah) Rutin för missförhållande eller en påtaglig risk för missförhållande enligt 14 kap 3 SoL och 24 b LSS (Lex Sarah) Uppdatering av lagstiftning har skett den 1 juli 2011. Reservation för att rutin kommer

Läs mer

Hälso- och sjukvårdslag (SFS 1982:763) Ramlag Vänder sig till de förtroendevalda (politiker m fl) samt till allmänheten

Hälso- och sjukvårdslag (SFS 1982:763) Ramlag Vänder sig till de förtroendevalda (politiker m fl) samt till allmänheten Ramlag Vänder sig till de förtroendevalda (politiker m fl) samt till allmänheten Samhället har huvudansvaret 3 Varje landsting skall erbjuda en god hälso- och sjukvård åt dem som är bosatta inom Landstinget..

Läs mer

INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014

INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014 1 INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014 Enligt Svensk kod för bolagsstyrning ( Koden ) skall bolag som omfattas av Koden ha en valberedning som representerar

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL LINNÄS

VÄLKOMMEN TILL LINNÄS VÄLKOMMEN TILL LINNÄS Linnäs är ett boende för korttidsvård för rehabilitering och avlastning Senast reviderad 2014-03-25 2 (6) 3 (6) OM LINNÄS Linnäs är en avdelning på vård- och omsorgsboendet Vätterngården

Läs mer

Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet

Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.1.-465/2015 Sida 1 (5) 2015-11-19 Handläggare Maria M Laxvik Telefon: 08-50815014 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-12-17

Läs mer

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Maj 2016 Promemorians huvudsakliga innehåll Enligt lagen (2005:807) om ersättning

Läs mer

Kommunal författningssamling. Reglemente 08.01.1 Organ

Kommunal författningssamling. Reglemente 08.01.1 Organ DANDERYDS KOMMUN Kommunal författningssamling 08.01.1 Dokument Beteckning Reglemente 08.01.1 Organ Beslut av KF/KS Socialnämnden 1991-12-16, 162 rev. 1993-06-07, 139 rev. 1995-04-24, 113 rev. 1996-03-04,

Läs mer

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Denna överenskommelse om användandet av uppföljningssystemet SUS, nedan kallat SUS, gäller mellan Försäkringskassan 103 51 Stockholm Organisationsnummer:

Läs mer

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Jens Hagberg 010-240 51

Läs mer

Fördelning av stimulansmedel perioden 2016-2018 angående bemanning inom äldreomsorgen

Fördelning av stimulansmedel perioden 2016-2018 angående bemanning inom äldreomsorgen TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor arbete, trygghet och omsorg Diarienummer: OAN.2015.122 Datum: 2016-02-03 Verksamhetschef Hälso- och sjukvård Ellinor Seth E-post: ellinor.seth@ale.se Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter

Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter Information till dig som patient Din journal All vård av patienter måste journalföras. Journalen är ett stöd för att de som arbetar i vården

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse År 2015 2016-02-22 Fredrik Mogren och Ida Silvare Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet 4

Läs mer

Enhetens namn: HSB Omsorg AB? Södermalm. Uppföljande nämnd: Södermalm. Enhetens adress: Företag: Hemsida: Verksamhetschef: Telefon: E-post:

Enhetens namn: HSB Omsorg AB? Södermalm. Uppföljande nämnd: Södermalm. Enhetens adress: Företag: Hemsida: Verksamhetschef: Telefon: E-post: Enhetens namn: HSB Omsorg AB? Södermalm Uppföljande nämnd: Södermalm Enhetens adress: Tideliusgatan 42, Stockholm Företag: HSB Omsorg AB? Södermalm Hemsida: www.hsb.se/stockholm/omsorg Verksamhetschef:

Läs mer

Bakgrund. Psykiatrireformen 1995. Försöksverksamhet 1995-1998. Beslut om statsbidrag 2000

Bakgrund. Psykiatrireformen 1995. Försöksverksamhet 1995-1998. Beslut om statsbidrag 2000 Bakgrund Psykiatrireformen 1995 Försöksverksamhet 1995-1998 Beslut om statsbidrag 2000 Verksamhet med Personligt ombud i dess nuvarande form i Haninge sedan 2008, i Tyresö sedan 2001 och i Nynäshamn sedan

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete enligt SOSFS 2011:9

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete enligt SOSFS 2011:9 SID 1 (11) Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete enligt SOSFS 2011:9 inom verksamhet som omfattas av socialtjänstlagen (inklusive äldreomsorg), lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Läs mer

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola inom omsorg och skola VÅLD HOT OCH Den här informationen bygger på Arbetarmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön, AFS 1993:2. Reglerna gäller alla arbetsplatser där det finns risk för våld eller

Läs mer

Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och organisationer

Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och organisationer Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och organisationer Antagna av Norrmalms stadsdelsnämnd 2013-12 - 12 Norrmalms stadsdelsnämnd Box 3128 103 62 Stockholm Växel 08-508 09 000 norrmalm@stockholm.se

Läs mer

Arkivreglemente för Lerums kommun

Arkivreglemente för Lerums kommun 1 Arkivreglemente för Lerums kommun Antaget av Kommunfullmäktige 2007-04-24 44/07 2 ARKIVREGLEMENTE FÖR LERUMS KOMMUN Antaget av Kommunfullmäktige 1992-12-08 139. Reviderat 1996-02-01, 9, 2000-10-05, 112

Läs mer

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Holström Ingrid 2016-06-08 UBN-2016-2488 Håkansson Katarina Utbildningsnämnden Ansvarsfördelning avseende Ungdomsteamets drogförebyggande

Läs mer

Möjlighet att leva som andra - ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77) - svar till kommunstyrelsen

Möjlighet att leva som andra - ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77) - svar till kommunstyrelsen ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR STÖD OCH SERVICE TILL PER SONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2008-10-17 Handläggare: Maria Ek Telefon: 08-508 14 021 Till

Läs mer

Anmälan / Underrättelse till Överförmyndarenheten

Anmälan / Underrättelse till Överförmyndarenheten Sidan 1 av 5 Kommunstyrelseförvaltning Information om Ansökan/anmälan, se sista sidan Datum... Anmälan / Underrättelse till Överförmyndarenheten Avseende behov av god man eller förvaltare enligt 11 kap

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer