KyrKoblad våren 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KyrKoblad våren 2014"

Transkript

1 Kyrkoblad våren 2014

2 Trettio år, tre år och tre dagar Häromdagen pratade jag med Per, en gammal vän och kollega. Till hösten är det fyrtio år sedan vi lärde känna varandra. Tiden går fort. Vi bodde i samma lägenhet och åt varandras mat. Nu pratade vi om gudstjänstutveckling, hur människor skall hitta in i gudstjänsten och möta Jesus. Han nämnde att han läst någonstans: Jesus ägnade trettio år av sitt liv att bygga gemenskap hemma i Nasaret. Han jobbade hos Josef som snickare och mötte människor i deras vardag. Tre år ägnade Jesus åt undervisning och under som gav oss en förebild i hur vi skall vara emot varandra och möta människor i deras nöd. Tre dagar firade Jesus gudstjänst och la grunden till mötet med honom i Högmässans mysterium. Jesus instiftade nattvarden som en påminnelse om hans lidande, död på korset, vila i graven och uppståndelsen på påskdagens morgon. På tre dagar firade Jesus gudstjänst genom att offra sig själv för oss, och besegra alla våra fiender t.o.m döden. Det är värt att fira varje söndag. Många av våra trogna gudstjänstfirare har en lång resa innan de blev regelbundna gudstjänstdeltagare. Vi har sett ett mönster. Ofta är det en upplevelse av Jesus i barndomen eller konfirmation. Sen tar det tjugo, trettio, fyrtio år av en hemlig tro som blommar ut i medelåldern. Gemenskapen i gruppen är väldigt viktig. Genom Alpha och bibelgrupper kommer undervisningen om Jesus. Efter ytterligare ett par tre år upptäcker man mässans mysterium och söndagens gudstjänst blir ett behov. Visst är det härligt att få fira högmässa i Broby-Emmislöv med sång så att taket lyfter och många medverkande. Vi gör det tillsammans. Det tar ett tag att upptäcka. Anders O Johansson, Präst i Broby-Emmislöv Kyrkoblad för Broby-Emmislövs församling. Gruppreklam till hushåll. Utkommer med 4 nr/år. Ansvarig utgivare: kh Anders O. Johansson. Redaktion: km Dan Sarkar. Manusstopp för sommarens nummer: 1/

3 Vad gör Jonas i församlingshemmet? Det händer att brobybor hajar till när de kommer till församlingshemmet och tittar in i köket och ser Jonas Nilsson bland köksoch serveringspersonalen. Efter anställning på AlltMöjligt Verkstaden fick han jobb på Human Bemanning. Numera består hans dagar av köksarbete i församlingshemmet tre dagar i veckan och städning eller flyttarbete två dagar i veckan. Men så har det inte alltid varit. Jonas är en väldkänd - och för inte så länge sen ökänd - profil i Broby. - Jag var inte pålitlig. Det började med sprit och sen fortsatte det med droger. Jag var en gangster och tillhörde Brobyligan. Vi höll på med grov kriminalitet, misshandel, bedrägeri och stöld. En dag skulle Jonas gå emellan i ett bråk, när han blev nedslagen och misshandlad. - Jag låg fyra månader på lasarett. När jag vaknade upp visste jag ingenting. Jag visste inte att jag fått sjukvård i Lund, att jag inte kunde gå utan måste sitta i rullstol, att ambulansskötaren som hämtade mig hade sagt: Jag har kört ambulans i 30 år och aldrig sett någon så sönderslagen. Men Jonas liv är förändrat. Han har släppt spriten helt och han har sluppit rullstolen: - Ibland frågar folk: Tror du på Gud? Det är klart jag gör! Han måste finnas - annars hade jag inte suttit här! Det är inte turen som har gjort att jag, som var så illa misshandlad att läkaren som först tog hand om mig inte trodde att jag skulle överleva, nu jobbar med att flytta åt folk! Det är inte bara kroppen som genomgått ett helande: - Jag blev inbjuden till Alphakursen om kristen tro när jag var på AlltMöjligt. Jag och min fru gick dit och vi möttes av en sådan värme och kärlek. Visst - nån tittade ner på mig, men de andra kramade om mig och välkomnade oss. Vi har varit med många terminer där nu! Livet har inte blivit enkelt, men Jonas vill inte se på det negativa, utan vill lämna det gamla och se framåt. - Min advokat berättade att jag skulle fått ett långt fängelsestraff pga mitt brottsregister, men att jag var för allvarligt skadad för att dömas. Själv var jag fylld av hat mot dem som förstört mitt liv och ville bara hämnas. Men då var det någon som berättade att det står om förlåtelse i Bibeln, och att man mår bättre av att förlåta än av att hämnas. Jag tyckte det var snurrigt, men bad ändå att kunna förlåta. Idag är jag inte längre arg på dem som slog mig sönder och samman, jag tänker inte på dem. Om jag skulle träffa någon som presenterar sig som en av dem som misshandlade mig, så kommer jag bara att säga: Jaha? Jag har förlåtit dem, och nu mår jag tio gånger bättre än förr. Och det är tack vare en enda: Jesus. Sedan september 2013 jobbar Jonas för Human Bemanning. - Vi har mycket att göra de flesta dagarna, och jag känner många av dem som jag nu hjälper. Det är roligt! Jag har gått från att vara gangster till att vara städare. Ingen har hittills varit rädd att släppa in mig, vad jag vet, men visst har folk tittat lite extra på mig - de vet ju hurdan jag har varit.

4 Kyrka i ett mångkulturellt samhälle Den 5 april kommer Soheila Fors till inspirationsdagen Kyrka i ett mångkulturellt samhälle i Broby församlingshem. Hon var dotter till en persisk emir och fick alla de förmåner som var avsedda för härskarfamiljerna. Pappa gav mig böcker om Pippi Långstrump som förebild för att uppmuntra min frihet, berättar hon. Han var medveten om att för att behålla denna position krävdes både intelligens, ledaregenskaper, charm och skönhet. Nu i efterhand har hon förstått att hennes frihet endast var möjlig för att hon var emirens dotter. Denna bubbla av frihet sprack när hon vägrade att gifta sig med sin kusin och istället försvann hemifrån. Hon valde att gifta sig med en man av lägre börd. Det blev ett brutalt välkomnande in i den nya familjen. Hennes svärmor sa: Glöm att du är Khans dotter! Idag bor hon i Sverige och är initiativtagare till föreningen Khatoon. Namnet betyder En fri kvinna med värdighet. I Mellanöstern finns det gott om tehus, men dessa platser är bara avsedda för män. Därför har Soheila startat ett Tehus som vänder sig till kvinnor med invandrarbakgrund. På Tehuset lär sig kvinnorna svenska, cykla, använda datorer och knyta persiska mattor. Hon driver också ett skyddat boende för kvinnor som blir utsatta för våld i hemmet. Kostnaden för dagen är 300 kronor. Anmäl sker till Maggan Johansson, telefon eller ph@noreasverige.se, senast den 5 mars. Hör gärna av dig om du vill ha mer information om dagen. Församlingsaftnar i Emmislöv 12 mars: Hur man lyckas i trädgården, trädgårdsinspiratören Jarkov Månsson, Osby, om vårarbete och beskärning. 9 april: Cheva, sjunga, själar och stjärnor Filmvisning av Uno Karlssons sista framträdande där han berättar om sin gärning som präst i bygden. Filmen är inspelad i Emmislövs församlingshem 13 februari 2003 av Per Mårtensson, Lönsboda, tidigare från Biskopsgården, längst i norr i Glimåkra socken.

5 Pilgrimsvandringar Tid: 10 maj Plats: Samling vid Emmislövs kyrka kl.10 avslutning kl. 16. Andlig ledare: Stefan Johansson Pilgrimsledare: Ingvar och Gerd Persson Information och anmälan senast 3 maj: Ingvar Tid: 19 juli kl Plats: Annonseras i sommarens kyrkoblad. Andlig ledare: Medverkan av fraciskanbroder från Assisi, Italien. Pilgrimsledare: Ingvar och Gerd Persson Information och anmälan senast 12 juli: Ingvar Pilgrimshälsningar från Gerd och Ingvar Marknadsdag Lördagen 8/2 arrangerades den första marknadsdagen i Broby församlingshem. Det blev precis som vi hade hoppats på: en folklig, festlig och gemytlig eftermiddag. Från första början strömmade folk till, däribland många barnfamiljer. Det arrangerades kakbuffé, barnklädesloppis, vintage, auktion, lotterier, spex och försäljning av konsthantverk, saftat, syltat och bakat och för barnen ordnades ansiktsmålning och fiskdamm. Fikakön sträckte sig emellanåt ända ut i korridoren. Dagen byggde helt på ideellt engagemang och behållningen från dagen kr - ger ett extra tillskott till församlingens verksamhet. Vi tackar alla som bidragit med hembakat, stickat, loppisgrejor och mycket annat. Ett särskilt tack till Lindvalls Järn, Frida på Blommor & Blad samt Systrarnas mat som sponsrade oss.

6 Kalender Med reservation för ändringar. Beställ gratis kyrkskjuts till och från alla kyrkliga arrangemang, ring taxi Om nattvard önskas i hemmet pga sjukdom, ring någon av prästerna. Högmässa/Mässa med nattvard eller Gudstjänst utan nattvard. Måndagar, onsdagar, torsdagar och fredagar Morgonbön i Broby kyrka. Be för bygden, dagen och dem du särskilt tänker på! Tisdagar Varje tisdag mellan kan du få enkel fika, pratstund, läsa tidning, låna en bok eller bara vara en stund i Broby församlingshem. Välkommen in när du vill! Fredagar Gudstjänst på Lindgården. mars 2 Fastlagssöndagen 9.15 Mässa i Emmislöv. Kyrkokören medverkar Mässa i Broby. Kyrkokören medverkar. 4 tisdag 8.00 Mässa i Broby kyrka. Frukost i församlingshemmet efteråt. 5 Askonsdagen Askonsdagsmässa i Broby kyrka. 8 lördag Lördagsfrukost i Emmislövs församlingshem med riksbekante polisen Rolf Paimensalo. 9 1:a söndagen i fastan 9.15 Gudstjänst i Emmislöv Högmässa i Broby. Gideoniterna Musik i fastan i Broby kyrka med stråktrio 12 onsdag Församlingsafton i Emmislöv. Hur man lyckas i trädgården : Se särskilt program fredag-söndag Församlingshelg i Breanäs. Anmälan till pastorsexpeditionen senast 4/3 16 2:a söndagen i fastan 9.15 Högmässa i Emmislöv Gudstjänst i Broby med Ungdomskören Musik i fastan i Broby kyrka med sång, trombone och piano av 3xCaesar 23 Jungfru Marie bebådelsedag 9.15 Gudstjänst i Emmislöv Mässa i Broby Stugmöte hos Gunborg Pettersson på Höjden i Emmislöv onsdag-lördag Visitation i Ö Göinge kontrakt. Se särskilt program. 30 Midfastosöndagen 9.15 Mässa i Emmislöv Mässa i Broby april 1 tisdag 8.00 Mässa i Broby kyrka. Frukost i församlingshemmet efteråt. 5 lördag Inspirationsdag i Broby: Kyrka i ett mångkulturellt samhälle. Se särskilt program

7 6 5:e söndagen i fastan 9.15 Gudstjänst i Emmislöv Högmässa i Broby Musik i fastan i Broby kyrka med Marie och Jakob Sjören 9 onsdag Församlingsafton i Emmislöv. Se särskilt program 13 Palmsöndagen 9.15 Högmässa i Emmislöv Gudstjänst med barnmusikalen Jona i Broby Sven Jensén ger en guidad kyrkogårdsvandring i Emmislöv Musik i fastan i Broby kyrka med Kyrkokören 17 Skärtorsdag Skärtorsdagsmässa på Lindgården Skärtorsdagsmässa i Broby Skärtorsdagsmässa i Emmislöv 18 Långfredagen 9.00 Gudstjänst i Emmislöv. Manskören Gudstjänst i Broby. Ungdomskören Musikgudstjänst i Broby med Kantorskvartett 20 Påskdagen 9.00 Gudstjänst i Emmislöv med Kyrkokören Högmässa i Broby med Kyrkokören 21 Annandag påsk Gudstjänst i Broby Påsksamling i Östanå stenhus Musikmässa i Emmislöv 27 2:a söndagen i påsktiden 9.15 Mässa i Emmislöv Mässa i Broby 30 Valborgsmässoafton Valborgsfirande vid gamla bron i Broby med Kyrkokören maj 4 3:e söndagen i påsktiden 9.15 Gudstjänst i Emmislöv Högmässa i Broby 6 tisdag 8.00 Mässa i Broby kyrka. Frukost i församlingshemmet efteråt. 10 lördag Pilgrimsvandring. Se särskilt program. 11 4:e söndagen i påsktiden 9.15 Högmässa i Emmislöv Mässa i Broby 18 5:e söndagen i påsktiden 9.15 Mässa i Emmislöv Gudstjänst i Broby med barngruppernas terminsavslutning 25 Bönsöndagen 9.15 Mässa i Emmislöv Mässa i Broby 27/5-1/6 tisdag-söndag Konfirmandläger på Tjurkö 29 Kristi Himmelsfärds dag Gudstjänst i Broby juni 1 Söndagen före pingst 9.15 Gudstjänst i Emmislöv Högmässa i Broby

8 Onsdagen den 26 mars 2014 inleder jag min tolfte visitation som biskop i Lunds stift. Under fyra dagar besöker jag församlingarna i Östra Göinge kontrakt som omfattar de bägge kommunerna Osby och Östra Göinge. Till församlingarna i Ö Göinge kontrakt Temat för visitationen är Hörnsten och stötestenar. Stenbrott har varit och är fortfarande en näring som sätter sin prägel på Göingebygden. Den förnämliga svarta diabasen har spritts över världen och blivit till ståtliga monument och byggnader. Genom hårt arbete röjdes marken från sten till åkermark omgärdad av stenmurar. Bibeln talar om Jesus som både hörnsten och stötesten. Den korsfäste Kristus är en stötesten för dem som står utanför, men han är Guds kraft och vishet för dem som lärt känna honom (Matteus 13:57; 1 Korinthierbrevet 1:23). Jesus är stenen som husbyggarna ratade som blev en hörnsten (Psalm 118:22; Apostlagärningarna 4:11). Genom dopet har vi fogats in i den byggnad som har apostlarna och profeterna till grund och Kristus Jesus själv till hörnsten (Efesierbrevet 2:20). Jesus Kristus är den hörnsten som håller ihop hela kyrkan. Men även idag är han också en stötesten som utmanar och provocerar både i och utanför kyrkan. Jag vill hälsa er hjärtligt välkomna att delta i samtal och gudstjänster kring Hörnsten och stötestenar i samhällslivet och den kyrkliga gemenskapen. Det är viktigt att Svenska kyrkan både genom sina enskilda medlemmar och gemensamt i våra församlingar och i stiftet engagerar sig i aktuella samhällsfrågor och deras andliga och etiska dimensioner. Visitationen innebär att jag får träffa många medlemmar och medarbetare i kontraktets församlingar för att lyssna, ge råd och inspiration. Det ingår i mitt uppdrag som biskop. Eftersom kyrkan är en viktig del av samhället ser jag visitationen som ett utmärkt tillfälle att nå även utanför kyrkans vanliga rum. Utöver möten med anställda och förtroendevalda i församlingarna kommer jag tillsammans med medarbetare i kontraktet att göra besök på olika håll i det lokala samhällslivet. Alla hälsas redan nu varmt välkomna till en inledande mässa i Osby kyrka onsdagen den 26 mars kl I övrigt är visitationsprogrammet inte komplett i skrivandets stund. Boka dock redan nu gärna in den avslutande högmässan i Broby kyrka lördagen den 29 mars kl Välkommen att gå in på Lunds stifts webbplats för mer information, Jag ser fram emot en inspirerande visitation i Östra Göinge kontrakt med många givande möten och samtal! Till dess hälsar jag er med orden ur psalm 183 i den svenska Psalmboken: Som sådden förnimmer Guds välbehag i fattig och stenig mull, så prisa din Gud, du min kropp, idag för vägens och bördornas skull. För kraften och viljan, för stegets svikt, för klara och stränga bud, för jordisk gärning och jordisk plikt jag tackar dig, himlarnas Gud. O, led mig med enkla och trygga ord var dag i ditt rike in, och lär mig att minnas att denna jord, och icke blott himlen, är din, att här skall det prövas, som värde fått, allt efter din stränghets lag; men mät mig, Gud, med din mildhets mått en gång på uppståndelsens dag. Er biskop + Antje

9 Fakta: Visitation Visitation innebär i Svenska kyrkan, att biskopen (eller prosten på biskopens uppdrag) besöker församlingar eller kontrakt för att möta församlingsbor, anställda och förtroendevalda medarbetare för att lyssna, ge råd och inspiration samt att utöva tillsyn. Biskopens uppdrag att visitera stiftets församlingar regleras av Kyrkoordningen från år Bestämmelserna har sin bakgrund i såväl 1571 års Kyrkoordning som 1686 års Kyrkolag, som gällde fram till millennieskiftet, när stat och kyrka skildes åt. På 1600-talet var närvaron vid visitationerna obligatorisk inte bara för prästerna utan även för gemene man. Ingen fick lov att utebli. Den som var frånvarande utan giltig orsak riskerade att bötfällas. Då katekesförhöret var över, och de som visat sig duktiga berömts och de mindre framstående bannats, fick kvinnor och barn lov att bege sig hemåt. Socknens män och präster samt biskopen och hans följe stannade kvar i kyrkan för att avhandla viktiga frågor. Generellt kan man säga, att visitationerna förändrats att från gångna tiders inspektion till vår tids betoning på inspiration, vägledning och gemenskap. (Från stiftets hemsida) Visitationens öppna programpunkter Onsdagen den 26 mars Mässa i Osby kyrka Torsdagen den 27 mars Kvällsmässa i Knislinge kyrka. Efteråt bjuds det på enkel förtäring Fredagen den 28 mars Afterwork Möt biskop Antje Jackelén på Gästgivaregården i Östra Broby Lördagen den 29 mars Kulturfestival i Östra Broby kyrka Damkören Illecebra. Dirigent: Ingrid Almfjord Sångsolister och instrumentalister från Östra Göinge musikskola och kyrkans ungdomsverksamhet Samtal om tro och liv med biskop Antje Jackelén Lokala konstnärer ställer ut Mingel med lättare förtäring Festmässa i Östra Broby kyrka Konst är spännande Bilden ovan är loggan för Biskopens visitation: Hörnsten och stötestenar Jag känner inte konstnären, så jag kan inte fråga vad han eller hon vill säga. Ibland har jag frågat konstnären Michal Hudak vad han vill säga med sina bilder men får man sällan svar. Det är alltid betraktaren som tolkar ett konstverk. Någon undrade om det är ett traktorspår? Eller bara en samling stenar som ligger utslängda. Eller en naken människa på en ovanligt stenig bädd? Kanske en fakir? För mig är det ett vetekorn i diabas. Det är hårt att ligga på för människan. Samtidigt uttrycker diabasen något fast och stadigt att luta sin trötta kropp och själ emot. Stenarna ligger tillsammans i en gemenskap. Människan behöver gemenskap för att känna sig respekterad och sedd. I mitten av veteaxet finns ett kors. Denna märkliga symbol för död som blivit kristendomens viktigaste symbol för livet. Många bär det om halsen för att bekänna sin tro. Korset öppnar upp för det nya livet tillsammans med Jesus. Det ger hopp för detta livet som är fyllt av mörker och ondska och ger hopp för evigheten. Jesus är hörnstenen, som gemenskapen går ut ifrån. Några stenar har hamnat vid sidan om. De ser ensamma ut och kanske saknar gemenskapen som de andra har. Ensam är stark hör man ibland. Stämmer det? Min far brukade säga: två är bra till det mesta. Om man är minst två kan man samarbeta. Det gör att man jobbar mer än dubbelt så bra. Ännu bättre blir det om två tillhör en större gemenskap. I kyrkans gemenskap finns det plats för alla. Tillsammans kan vi bygga Guds rike och stötta varandra. Många stenar saknas fortfarande i Guds bygge. Ta med dem in i gemenskapen. De ser ensamma ut. Kanske de irriterar sig på att gemenskapen ser sluten ut. Jag får sådan lust att lägga in dem i gemenskapen. Men då måste gemenskapen öppnas upp. Anders O Johansson

10 Broby Änglar Följande dagar kommer vi i Broby Änglar att vara ute på busstorget och bjuda på gratis korv med bröd mellan kl och midnatt. Kom och snacka med oss om allt mellan himmel och jord. Obs! Vi har tystnadsplikt. Välkommen! 29/3, 26/4, 24/5, 28/6, uppehåll i juli månad, 30/8, 27/9, 25/10, 29/11, uppehåll i december. Bli också du kompis med oss på facebook, där vår sida kallas Broby Angels. Vår adress är: brobyangels@gmail.com. Vårhälsningar Thomas och Stina Kroon Inför söndagen Inför söndagen är en studiecirkel som träffas varannan onsdagsförmiddag och går igen de två kommande söndagarnas bibeltexter, sjunger psalmer och fikar. Gemenskapen är varm, stämningen hög och de välkomnar gärna nya deltagare! Söker du gemenskap? Barn eller vuxen, ungdom eller pensionär, musikalisk eller inte, social eller sörjande: Det finns en blivande vänner som väntar dig! Hör av dig till pastorsexpeditionen, så blir du lotsad till en passande grupp!

11 Våren anländer till kyrkogårdarna Vårstädningen på Broby och Emmislöv kyrkogårdar startar den 31 mars. Påskliljorna börjar planteras den 14 april, samma vecka får även gravar med blomsterskötsel sina penséer. Vaktmästarna Kyrkvärd i över 30 år Ann-Marie Persson valdes till Kyrkvärd i Ö Broby kyrka för över trettio år sedan. Hon har tjänat i templet som Hanna, som mötte Jesusbarnet med böner och omsorg. Otaliga har hon hälsat på i Gudstjänsten och hjälpt tillrätta vid dop. Hon har också varit engagerad i Kyrkorådet och i många bönegrupper och samtalsgruppen. När det händer något i kyrka och församlingshem är Ann-Marie med. Det kommer hon fortsätta med så länge hon orkar. Nu lämnar hon kyrkorådet och kyrkvärdskapet med ålderns rätt. Kyrkokören kommer hon att fortsätta med. Tack Ann-Marie, för allt ideellt arbete du lagt ner i vår församling. Som tack har Ann-Marie fått ovanstående akvarell som Michal Hudak har målat speciellt för henne. Ängeln berättar om uppståndelsen och i Broby kyrka har Ann-Marie tjänat den uppståndne. Nya kyrkvärdar i Broby Kyrkorådet har valt Ingrid Kuhleber och Fredrik Wickenberg som nya kyrkvärdar. Vi hälsar er hjärtligt välkomna i tjänsten. Det är så roligt att ni kommit in i gudstjänstgemenskapen på senare år. Ingrid kommer från Tyskland och bor med sin familj i Östanå. Sonen Mauritz konfirmation var vägen in i gemenskapen för henne och hennes man Werner som är ny i Kyrkorådet. Fredrik och hans fru kom till Broby för några år sedan och mötte värme och gemenskap hos några i Broby som bjöd in dem i gemenskapen på Alpha. Så småningom blev Högmässan en vana. Berit skriver härliga kåserier varje månad på hemsidan. Obs ny adress. Välkomna till Ingrid och Fredrik i era nya uppgifter som kyrkvärdar!

12 Välkommen till prästgården! I prästgårdens kommunitet bor Kim, Anastasia, Jonas, Nadia, Jette och Kixi. Dessa underbara ungdomar arbetar och volonterar i vår församling, men även i Knislinge-Gryt/Kviinge församlingar. På eftermiddagar och kvällar är ungdomar välkomna till prästgården för att hänga, spela spel, prata och vara delaktiga i kvällsandakt. Alltid finns det något att hitta på i PG. Under maj månad kommer det en kille ifrån Tanzania som heter Mugisha Mutangila Kahigi som ska bo i en månad i prästgården tillsammans med de andra i kommuniteten. Mugisha är en stipendiat som har valts ut av Sigtuna folkhögskola för att få möjligheten att komma till Sverige och se hur församlingsliv bedrivs här. Mugisha kommer även att få se hur vårt samhälle är uppbyggt, träffa biskop Antje Jackelén, uppleva vår kultur men även få möjlighet att bli inbjuden av församlingen för att få vara och ta del av den dagliga verksamheten. Prästgården utmanar och välkomnar dig att komma in på en fika, hänga prata och vara med i den enkla men goa kvällsandakten, tillsammans med Mugisha och de andra ungdomarna. Väl mött! Kontaktlista Pastorsexpeditionen Box 38, Storgatan 6, Broby, ostrabroby.samfallighet@svenskakyrkan.se, Hemsida: Kyrkoherde Anders O Johansson , anders.o.johansson@svenskakyrkan.se Kamrer Erik Arvidsson erik.arvidsson@svenskakyrkan.se Kontorist Monica Olsson broby-emmislov.forsamling@svenskakyrkan.se Komminister Dan Sarkar , dan.sarkar@svenskakyrkan.se Kontraktsadjunkt Nils Laveson nilslaveson@folkbildning.net Diakon Jenny Magnusson , jenny.magnusson@svenskakyrkan.se Diakoniassistent Karin Johansson karin.c.johansson@svenskakyrkan.se Kantor Karin Caesar , karin.caesar@svenskakyrkan.se Kantor/Barnledare Ida-Lisa Andersson ida-lisa.andersson@svenskakyrkan.se Församlingsassistent Paula Alfredsson , paula.alfredsson@svenskakyrkan.se Kyrkvaktmästarassistent Thomas Kroon Öppna förskolan Servering Human Bemanning Emmislövs församlingshem Kyrka och kyrkogård i Emmislöv Elisabeth Andersson Broby kyrkogårdsexpedition Ingegerd Thuresson Ulrika Grimheden Mats Ragnarsson Daniel Stenström

Gud bor i ett ljus, dit ingen kan gå. Gud kan vi ej se och inte förstå. Men Gud kommer hit, han vill vara här. Så blir han ett barn, som Maria bär.

Gud bor i ett ljus, dit ingen kan gå. Gud kan vi ej se och inte förstå. Men Gud kommer hit, han vill vara här. Så blir han ett barn, som Maria bär. Dopets gåva Gud bor i ett ljus, dit ingen kan gå. Gud kan vi ej se och inte förstå. Men Gud kommer hit, han vill vara här. Så blir han ett barn, som Maria bär. Kära föräldrar Sällan känns livet så stort

Läs mer

KONFIRMATION KROPPS FÖRSAMLING

KONFIRMATION KROPPS FÖRSAMLING Klipp Klipp Skickas till: Tejpa Här Kropps Församling Frimärke KONFIRMATION KROPPS FÖRSAMLING Merkuriusgatan 215 254 72 Ödåkra Vik Tejpa Här KONFIIMATION Konfirmation är en tid då du får vara med om att

Läs mer

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7.2. Elevhäfte 2 7.2.1. Livsfrågor Eva och Micke går båda i 5:an. De träffas ofta efter skolan och lyssnar på musik eller gör hemläxan tillsammans. Ibland funderar de på frågor

Läs mer

Barn & Familj MARIA FÖRSAMLING. Våren 2012. Hos oss finns en öppen och välkomnade gemenskap med det kristna budskapet i centrum VER 1.

Barn & Familj MARIA FÖRSAMLING. Våren 2012. Hos oss finns en öppen och välkomnade gemenskap med det kristna budskapet i centrum VER 1. Barn & Familj Våren 2012 Hos oss finns en öppen och välkomnade gemenskap med det kristna budskapet i centrum MARIA FÖRSAMLING VER 1.0 ÖPPEN FÖRSKOLA Mötesplats för vuxna med barn i alla åldrar. Vi träffas

Läs mer

Bra att veta om sexuella övergrepp. För barn

Bra att veta om sexuella övergrepp. För barn Bra att veta om sexuella övergrepp För barn Om sexuella övergrepp Sexuella övergrepp är fel och behöver stoppas. Vad ett övergrepp är och var man kan få hjälp borde alla få veta. Det kan göra det lättare

Läs mer

Att se med Guds ögon!

Att se med Guds ögon! Att se med Guds ögon! Av: Johannes Djerf Vad är det första du ser när du går ut genom ytterdörren på morgonen? Vad skulle du säga om du gick ut genom dörren och möttes av människor som stod redo att döda

Läs mer

Predikan Lyssna! 1 maj 2016

Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Idag är det bönsöndagen en söndag då vi påminns om den fantastiska möjlighet vi har att prata med Gud och att lyssna till honom!! Och det är just det som den tredje vanan i

Läs mer

Jesus och grundandet av kristendomen

Jesus och grundandet av kristendomen Kristendomen Jesus och grundandet av kristendomen Jesus låter sig döpas av Johannes i floden Jordan. Beger sig ut i öknen där han frestas av djävulen, börjar sedan predika. Jesus såg sig som Messias och

Läs mer

4 nödsamtal. SOS-operatören trycker nu på en knapp för att få fram telefonnummer och adress till telefonen pojken ringer från.

4 nödsamtal. SOS-operatören trycker nu på en knapp för att få fram telefonnummer och adress till telefonen pojken ringer från. 4 nödsamtal 1) Hjälp, farmor har ramlat! - SOS 112. Vad har inträffat? - Det är farmor, hon har ramlat! - Ja, hur är det med farmor då? - Hon svarar inte. - Andas hon? - Ja, jag tror det. - Hur ligger

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

INSTUDERINGSFRÅGOR TILL PROVET

INSTUDERINGSFRÅGOR TILL PROVET INSTUDERINGSFRÅGOR TILL PROVET Svara så utförligt som möjligt på alla frågor. Skriv inte av exakt från boken utan försök formulera dina svar med egna ord. PowerPointen finns på bloggen. LYCKA TILL! /Therese

Läs mer

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag.

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga Du behöver dina tänder varje dag när du äter, skrattar och pratar. Hela tänder och en frisk mun är viktigt för ett bra liv. Gå på

Läs mer

Kärnan. Halmstad 29 augusti 2014. Hej!

Kärnan. Halmstad 29 augusti 2014. Hej! Kärnan Halmstad 29 augusti 2014 Hej! Här kommer information ifrån oss på Kärnan (F-2). Varannan vecka berättar vi lite om hur vi har det på skolan, vad vi har arbetat med och vad som händer de kommande

Läs mer

Tunadalskyrkan 15 12 13 3 i advent Ep 2 Petr 1:19-21. Profetorden en lampa i mörkret

Tunadalskyrkan 15 12 13 3 i advent Ep 2 Petr 1:19-21. Profetorden en lampa i mörkret 1 Tunadalskyrkan 15 12 13 3 i advent Ep 2 Petr 1:19-21 Profetorden en lampa i mörkret Advent och jul är den tid i kyrkoåret då gamla testamentets profetior sätts i fokus på ett speciellt sätt, och visar

Läs mer

Barn berättar om relationer

Barn berättar om relationer Barn berättar om relationer 300 Min kollega Hemrik Elmer från Stockholm har en kompis som samlar på barns tankar och jag tyckte de var så tänkvärda att de bör få få en större allmänhet. Frågorna rör relationer

Läs mer

!!!!!! !!! DAVIDSSTJÄRNAN SYNAGOGAN I MALMÖ. Judendomen JERUSALEN LIGGER I PALESTINA

!!!!!! !!! DAVIDSSTJÄRNAN SYNAGOGAN I MALMÖ. Judendomen JERUSALEN LIGGER I PALESTINA DAVIDSSTJÄRNAN HTTP://WWW.MARTAGON.ORG/INDEX.PHP?CONTENT1=INDEX-RE&CONTENT2=MENUS/INDEX-RE-MENU&CONTENT3=MENUS/SUPERMENURE&CONTENT5=MENUS/TOPMENURE SYNAGOGAN I MALMÖ Judendomen Gud har enligt judendomen

Läs mer

SENIORERNAS HUS LÖDERUPSGÅRDEN. Ystads kommuns mötesplats för seniorer SOMMARENS PROGRAM

SENIORERNAS HUS LÖDERUPSGÅRDEN. Ystads kommuns mötesplats för seniorer SOMMARENS PROGRAM SENIORERNAS HUS LÖDERUPSGÅRDEN Ystads kommuns mötesplats för seniorer SOMMARENS PROGRAM Hej alla seniorer. Först vill jag tacka alla för att ni var så många som var med och gjorde invigningen av Seniorernas

Läs mer

Lisa besöker pappa i fängelset.

Lisa besöker pappa i fängelset. Lisa besöker pappa i fängelset. Hej, jag heter Lisa. Vet du vart jag ska i dag? Jag ska besöka min pappa. Jag är väldigt glad för det men oroar mig också. För, vet du vad? Min pappa sitter i fängelse.

Läs mer

Tio steg framåt. En vandring genom Filipperbrevet 4:4-23 med Bengt Pleijel

Tio steg framåt. En vandring genom Filipperbrevet 4:4-23 med Bengt Pleijel Du känner att du behöver få hjälp att komma vidare i din tro. Det är så lätt att fastna. Bli sittande... Och suckande... Du längtar efter att få leva ut din tro och din kärlek på ett friskare sätt i hem,

Läs mer

Öppet hus Sönd. 27/9 kl 14.30 i Väsby prästgård och kyrka. Kalendarium September - November

Öppet hus Sönd. 27/9 kl 14.30 i Väsby prästgård och kyrka. Kalendarium September - November Kalendarium September - November September Sönd 6/9 17.00 Mässa F Einarsson. Michaela Tehagen flöjt. Kyrkkaffe Torsd 10/9 8.30 Morgonmässa F Einarsson Sönd 13/9 17.00 Stilla kvällsmässa M Ivarsson. Emma

Läs mer

Morgonsamling till lågstadier

Morgonsamling till lågstadier Morgonsamling till lågstadier Röda Korset är en världsomfattande organisation, vars huvudsyfte är att hjälpa människor i nöd. Organisationens verksamhet baserar sig på principer, som ger organisationen

Läs mer

Ungdomssektionen fick i uppdrag att hålla i verksamheten tillsammans med Emma.

Ungdomssektionen fick i uppdrag att hålla i verksamheten tillsammans med Emma. Goda Exempel Salaortens Ryttarförening Salaortens Ryttarföreningen kände att de ville kunna hjälpa till på något sätt hösten 2015 då det kom så många barn från bl.a. Syrien. -Vi kände att den miljö som

Läs mer

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 101001 KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 Inbjudan att delta i en studie om skolan, lärande och miljö 001 Vad är Kupol? Kupol (Kunskap om ungas

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Lärkan förskola, Öja Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under verksamhetsåret

Läs mer

KONFIRMAND 2012/2013. Startsida

KONFIRMAND 2012/2013. Startsida KONFIRMAND 2012/2013 Startsida Nyfiken på livet? Konfirmand 2012-2013 i Björkekärrs, Härlanda, S:t Pauli och Örgryte församlingar Jag? Världen? Gud? Livet är fullt av frågor! Kyrkan? Jesus? Döden? Meningen

Läs mer

Kvalitetsredovisning pedagogisk omsorg, Månkarbo Tierps kommun. Verksamhetsåret 2009-2010

Kvalitetsredovisning pedagogisk omsorg, Månkarbo Tierps kommun. Verksamhetsåret 2009-2010 Kvalitetsredovisning pedagogisk omsorg, Månkarbo Tierps kommun. Verksamhetsåret 2009-2010 Vi sjunger om Bockarna Bruse ( ni ser väl trollet under bron) Kvalitetsredovisning Dagbarnvårdarna i Månkarbo 2009-2010

Läs mer

Fly inte din verklighet

Fly inte din verklighet Fly inte din verklighet Av: Johannes Djerf Just nu, över hela vår jord så är människor på flykt. Man räknar med att ca 50 miljoner människor runt om i världen har lämnat sina hem pågrund av fattigdom,

Läs mer

Gör mitt hjärta brinnande av Din kärleks eld. En vandring i kyrkorummet med Birgittas böner

Gör mitt hjärta brinnande av Din kärleks eld. En vandring i kyrkorummet med Birgittas böner Gör mitt hjärta brinnande av Din kärleks eld En vandring i kyrkorummet med Birgittas böner Heliga Birgitta helgon, människa och förebild Ett helgon har varit en vanlig människa som du och jag. En människa

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande 1 2 Det här är Arbetsförmedlingen Söker du jobb? Vill du veta mer om arbetsmarknaden? Behöver du tips och råd om hur du hittar

Läs mer

Introduktion till Open 2012

Introduktion till Open 2012 Introduktion till Open 2012 av Lisbeth Rydén Funktionen med OPEN som jag ser den Alla har sin egen idé med att åka till OPEN. Någon framförallt för att lära sig något om de ämnen som ska avhandlas (kurs),

Läs mer

Senaste Nytt. Läs sida 2. I detta nummer. Lite information. Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar)

Senaste Nytt. Läs sida 2. I detta nummer. Lite information. Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar) Nummer: 1 Ida P, Johanna S, Hugo HS, Ian VB Senaste Nytt Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar) Läs sida 2 I detta nummer 1. Melodifestivalen 2016 2. Älvängenskor

Läs mer

P-02/03 säsongen 2016

P-02/03 säsongen 2016 P-02/03 säsongen 2016 AGENDA DU ÄR VÄRDEFULL IDROTTENS VÄRDEGRUND LAGANDA = VI TILLSAMMANS VINNARE I LÄNGDEN DU ÄR VÄRDEFULL 1. VARFÖR ÄR VI TRÄNARE & VARFÖR SPELAR NI FOTBOLL? (grupperna skriver varsin

Läs mer

Din röst gör skillnad!

Din röst gör skillnad! Din röst gör skillnad! Den 15 september är det kyrkoval. Då får du och alla andra 5,5 miljoner som är medlemmar och över 16 år bestämma vilken väg Svenska kyrkan ska gå. Socialdemokraterna ställer upp

Läs mer

8 European Foundation for Osteoporosis

8 European Foundation for Osteoporosis Europeiska föreningen mot Osteoporos 8 European Foundation for Osteoporosis Frågeformular om livskvalitet Qualeffo-41 (10 December 1997) European Foundation for Osteoporosis Swedish version Copies of this

Läs mer

VÄLKOMNA. Till Hösten 2015 Barnverksamheten i Jämjö, Kristianopel,Torhamn, Ramdala och Sturkös församlingar

VÄLKOMNA. Till Hösten 2015 Barnverksamheten i Jämjö, Kristianopel,Torhamn, Ramdala och Sturkös församlingar VÄLKOMNA Till Hösten 2015 Barnverksamheten i Jämjö, Kristianopel,Torhamn, Ramdala och Sturkös församlingar Hoppas du haft en skön och avkopplande sommarledighet! Nu vill vi i Jämjö Pastorat inbjuda dig

Läs mer

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser.

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Du berättar på ett enkelt sätt om det du tycker är viktigt i texten.

Läs mer

Två konstiga klockor

Två konstiga klockor strävorna C Två konstiga klockor resonemang geometri Avsikt och matematikinnehåll Det som kan göra det svårt för barn att avläsa en analog klocka är att förstå att den består av två skalor som är beroende

Läs mer

Mamma Angelica: Vi saknar henne och vill att hon kommer hem. 1 av 5 2015-11-05 08:43. Textstorlek:

Mamma Angelica: Vi saknar henne och vill att hon kommer hem. 1 av 5 2015-11-05 08:43. Textstorlek: Textstorlek: Johanssons dotter Nathalie har förts utomlands av sin pappa. har även tre barn tillsammans med Andreas Iversen. PERNILLA WAHLMAN Mamma : Vi saknar henne vill hon kommer hem SUNDSVALL. Nästan

Läs mer

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5)

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervjumall Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervju Att hålla i en anställningsintervju kan vara svårt.

Läs mer

Ett arbete som inte blev riktigt som Ann tänkt sig!

Ett arbete som inte blev riktigt som Ann tänkt sig! Ett arbete som inte blev riktigt som Ann tänkt sig! Ann tog fram en liten ask ur fickan, en hemlig ask. Vad kunde det vara i den? Så spännande! Sakta gläntade hon på asken och - Va, den var ju tom! Men

Läs mer

var väl Connysson som sade det, att det kändes som vi till och med,

var väl Connysson som sade det, att det kändes som vi till och med, Det här var ju inte alls vad vi kom överens om. Det här var ju inte alls vad vi kom överens om förra veckan, på vårt möte. Både jag och Connysson upplevde att vi var överens med dig, att vi brainstormade

Läs mer

Till dig som vill bli medlem i SEKO

Till dig som vill bli medlem i SEKO Till dig som vill bli medlem i SEKO Med dig blir vi ännu starkare Tack vare att vi är många kan vi sätta tryck på arbetsgivaren. Men du kan hjälpa oss att bli ännu starkare. Vi kämpar för dig Utan oss

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Predikan i Lyckselekyrka söndagen den 15/9 2013. Predikotext: Övriga texter: Tema: Firningsdag: Typ av gudstjänst: Musik: Inledning Bön

Predikan i Lyckselekyrka söndagen den 15/9 2013. Predikotext: Övriga texter: Tema: Firningsdag: Typ av gudstjänst: Musik: Inledning Bön Predikan i Lyckselekyrka söndagen den 15/9 2013. Predikotext: 1 Kungaboken 17:17-24; Lukasevangeliet 7:11-17 Övriga texter: Uppenbarelseboken 2:8-11 Tema: Döden och livet Firningsdag: 16 söndagen efter

Läs mer

Drömmen om ett hem TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR: HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Drömmen om ett hem TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR: HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN HANS PETERSON ORDLISTA barnmorska (s 5, rad 5) en kvinna som jobbar med att hjälpa till när ett barn ska födas hytt (s6, rad 10) ett mycket litet rum med fönster. Här: för att

Läs mer

Predikan Påskdagen i Tannefors kyrka Temat är Kristus är uppstånden Texten är hämtad från Matteus evangelium kap 28 vers 1-20

Predikan Påskdagen i Tannefors kyrka Temat är Kristus är uppstånden Texten är hämtad från Matteus evangelium kap 28 vers 1-20 Predikan Påskdagen i Tannefors kyrka Temat är Kristus är uppstånden Texten är hämtad från Matteus evangelium kap 28 vers 1-20 1Efter sabbaten, i gryningen den första veckodagen, kom Maria från Magdala

Läs mer

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

Förskolan är till för ditt barn

Förskolan är till för ditt barn Förskolan är till för ditt barn E N B RO S C H Y R O M F Ö R S KO L A N S L Ä RO P L A N Du är viktig Du är den som står ditt barn närmast. Därför är dina synpunkter be tydelsefulla i förskolan. Om du

Läs mer

Tranbärets månadsbrev augusti 2016

Tranbärets månadsbrev augusti 2016 Tranbärets månadsbrev augusti 2016 Välkomna tillbaka allihop efter en lång och härlig sommar. Under augusti har vi nog lyckats ha alla olika väder som vi kan komma på, men vad gör det när vi har så trevligt

Läs mer

Veckobrev vecka 48-51 Kristallen 2

Veckobrev vecka 48-51 Kristallen 2 Veckobrev vecka 48-51 Kristallen 2 Hej alla barn och föräldrar!!!!! 3 december 2015 Tänk att vi redan är inne i december. Tiden går verkligen snabbt och nu när morgnarna är mörka är det mysigt med alla

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Verksamhetsplan HT -09 och VT -10

Verksamhetsplan HT -09 och VT -10 Verksamhetsplan HT -09 och VT -10 Vi på Solen har under hösten märkt att det finns en nyfikenhet och lust i barngruppen på att titta närmare på detaljer, upptäcka skillnader, mäta och jämföra. Barnen har

Läs mer

Bibeltexten är hämtad ur Bibel 2000 och publiceras med tillstånd av Svenska Bibelsällskapet. Copyright Bibeln idag 2014

Bibeltexten är hämtad ur Bibel 2000 och publiceras med tillstånd av Svenska Bibelsällskapet. Copyright Bibeln idag 2014 Bibeltexten är hämtad ur Bibel 2000 och publiceras med tillstånd av Svenska Bibelsällskapet. Copyright Bibeln idag 2014 Redaktör Bibelguiden: Reine Toth Grafisk formgivning: Martin Gunséus Omslagsfoto:

Läs mer

Läsfixarna. Idrott inne. Melinda får ta med en bok eller en sak hemifrån att visa och berätta om.

Läsfixarna. Idrott inne. Melinda får ta med en bok eller en sak hemifrån att visa och berätta om. Kom ihåg vecka 15 Förskoleklassen Läsfixarna. Idrott inne. Melinda får ta med en bok eller en sak hemifrån att visa och berätta om. Kul att träffa alla barn igen. Det verkar dock vara lite vårkänslor i

Läs mer

Kunskap Glädje Trygghet - Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 17 2014 Till elever

Kunskap Glädje Trygghet - Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 17 2014 Till elever Kunskap Glädje Trygghet - Självständigt tänkande VECKOBLAD v. 17 2014 Till elever Hej! Välkomna tillbaka från en välbehövlig ledighet. Hoppas påskharen varit på besök Kvarglömda kläder; Vi kommer att lägga

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt?

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt? VÄRDERINGSÖVNINGAR Vad är Svenskt? Typ av övning: Avstamp till diskussion. Övningen belyser hur svårt det är att säga vad som är svenskt och att normen vad som anses vara svenskt ändras med tiden och utifrån

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Utvärdering APL frågor till praktikant

Utvärdering APL frågor till praktikant Utvärdering APL frågor till praktikant Jag studerar på A. Vård och Omsorgsprogrammet för 0 0 ungdomar åk 1 B. Vård och Omsorgsprogrammet för 1 1,9 ungdomar åk 2 C. Vård och Omsorgsprogrammet för 8 15,4

Läs mer

Utvärdering fadderverksamhet (Nyanländ)

Utvärdering fadderverksamhet (Nyanländ) Utvärdering fadderverksamhet (Nyanländ) 1. Har du deltagit i: Stockholmsfadder 39 31 Duo Stockholm 71 56,3 Båda 16 12,7 2. Jag är: Kvinna 70 55,6 Man 55 43,7 Annat 1 0,8 3. Jag är: 18-29 år 47 37,3 30-44

Läs mer

Inbjudan till Kennelläger

Inbjudan till Kennelläger Inbjudan till Kennelläger Ni som har hundar från Molars och Tyrannens kennel är alla varmt välkomna på kennelläger den 3/6-6/6 på Sundsvalls Brukshundklubb. På klubben finns det fyra gräsplaner, två grusplaner

Läs mer

Nedan finns lite bilder från min utbytes tid,

Nedan finns lite bilder från min utbytes tid, Mitt Utbyte I Prag För ungefär ett år sedan blev jag intresserad av att prova på något nytt, att åka på utbyte. Jag var nyfiken över hur det känns att bo utomlands och fast jag har rest mycket så kändes

Läs mer

Järbo Garn AB Garn, Tillbehör & Gratis beskrivningar http://www.jarbo.se. Året som gått

Järbo Garn AB Garn, Tillbehör & Gratis beskrivningar http://www.jarbo.se. Året som gått Året som gått Hej - Kalle här! Idag tänkte jag bjuda på lite roliga fakta från det första året som gått med vår blogg. Jag kommer bland annat att lyfta fram några av de personer vi jobbat med, och presentera

Läs mer

indelade efter kyrkoårets olika teman

indelade efter kyrkoårets olika teman indelade efter kyrkoårets olika teman Första söndagen i advent Ett nådens år Du är den som kommer Fast du som kommer Hosianna Hosianna (kanon) är det fest I advent Marias Advent På en vanlig åsna Stenarna

Läs mer

Dagverksamheten på Flintebro Skurups kommun

Dagverksamheten på Flintebro Skurups kommun Månadsprogram Maj 2016 Kristallen Dagverksamheten på Flintebro Skurups kommun Foto: Cecilia Mårtensson Maj Odlingarna! Följ gärna våra grödor i pallkragarna! Växer det som det skall? I år har vi planterat

Läs mer

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet.

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. EN LITEN KAMPANJSKOLA Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. Finns det något man kan tänka på när man ska sprida ett

Läs mer

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt RPG-spel med JavaScript Författare Robin Bertram Datum 2013 06 10 1 Abstrakt Den här rapporten är en post mortem -rapport som handlar om utvecklandet av ett RPG-spel

Läs mer

Låt din berättelse bli en värdefull del av våra samlingar!

Låt din berättelse bli en värdefull del av våra samlingar! Låt din berättelse bli en värdefull del av våra samlingar! Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Göteborg (DAG) ingår i den statliga myndigheten Institutet för språk och folkminnen. Arkivet har till

Läs mer

Ett undervisningsmaterial bestående av Film och lärarhandledning samt

Ett undervisningsmaterial bestående av Film och lärarhandledning samt Ett undervisningsmaterial bestående av Film och lärarhandledning samt måldokument ur nya läroplanen Lgr 11 Beskrivning och måldokument Ämne: SO Målgrupp: Från 6 år Låg-/mellanstadiet Lektionstyp: Lärarledd

Läs mer

Denna lektion är från kapitlet Gammal kärlek rostar aldrig. Deltagarna tränar: att läsa att diskutera att skriva

Denna lektion är från kapitlet Gammal kärlek rostar aldrig. Deltagarna tränar: att läsa att diskutera att skriva Denna lektion är hämtad ur Sammanträffanden för sfi kurs D av Eva Bernhardtson och Louise Tarras, författarna till basläromedlet SamSpråk 2. Sammanträffanden är en pocketbok med tio berättelser från verkliga

Läs mer

FINLAND I EUROPA 2008

FINLAND I EUROPA 2008 Intervju- och undersökningstjänster A FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV Intervju- och undersökningstjänster B FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV GS1. Här beskrivs kortfattat

Läs mer

MUSIKALEN: ANDE DU SOM LIVET GER

MUSIKALEN: ANDE DU SOM LIVET GER MUSIKALEN: ANDE DU SOM LIVET GER Text Thomas J ohansson, 1975 Musik: Karl-Gunnar Svensson 1975 Arrangemang: Karl-Gunnar Svensson, 2013 1 En m usikal om att finna en växande styrka i tron och få ge uttryck

Läs mer

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling Minnesanteckningar från föräldramöte på 9/10 2014 Tack till er alla som nyfiket och intresserat deltog under kvällen. Under kvällen berättade pedagogerna hur vi möter vardagen tillsammans med era barn

Läs mer

ÖSS jolles Seglarsaga

ÖSS jolles Seglarsaga ÖSS jolles Seglarsaga Det här är ÖSS lilla seglarsaga för dig som skall börja segla! Läs den gärna tillsammans med dina föräldrar under tiden du går i seglarskola. Längst bak finns en lista där du kan

Läs mer

Vet du vilka rättigheter du har?

Vet du vilka rättigheter du har? Vet du vilka rättigheter du har? Särskilda ungdomshem (SiS) Till dig som är inskriven på ett särskilt ungdomshem De särskilda ungdomshemmen drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS). När du kommer till

Läs mer

Nalle Puh`s verksamhetsplan VT 2010 HT 2011

Nalle Puh`s verksamhetsplan VT 2010 HT 2011 Nalle Puh`s verksamhetsplan VT 2010 HT 2011 Normer och värden: Vår pedagogiska miljö: Vi har hörnor, tillgängligt material, hörnorna är anpassade efter denna grupps intressen. Vi får in turtagning då varje

Läs mer

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP Bli ditt bästa jag GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP ANDREAS ODHAGE Innehåll Bli ditt bästa jag 5 Reflektera mera 9 Varför ska jag reflektera? 10 Meditation gör dig fokuserad 14 Balans i livet 17 Vad gör du egentligen?

Läs mer

Kiwiböckerna metod och begrepp

Kiwiböckerna metod och begrepp Kiwiböckerna metod och begrepp kiwiböckerna nyckeln till livslångt lärande Läsa för, tillsammans med och självständigt. Grunden för läsinlärning är att läsa för barnet, tillsammans med barnet och vara

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET

STADSLEDNINGSKONTORET Sommarkollo 2012-Björkbacken musik Barnens ö SIDAN 1 Det fanns alltid någon ledare till hands som du kunde prata med om du behövde A. Aldrig 0 0 B. Sällan 0 0 C. Ibland 1 1,6 D. Oftast 13 21,3 E. Alltid

Läs mer

Mer än bara fotboll VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Mer än bara fotboll VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ANN-CHARLOTTE EKENSTEN Sidan 1 Mer än bara fotboll Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik är avundsjuk på sin bästa kompis Love. Love är populär, duktig på allt och framförallt vågar han prata med tjejer.

Läs mer

Flyktingläget på Tjörn Februari 2016

Flyktingläget på Tjörn Februari 2016 Flyktingläget på Tjörn Februari 2016 Tjörns kommuns uppdrag Uppdrag från regeringen, dvs Migrationsverket: Ta emot och ordna boende och integration för de flyktingar som anländer till Sverige. Nationell

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

Nytt från projektledningen

Nytt från projektledningen NYHETSBREV LEAN LANTBRUK December 2015 Nytt från projektledningen Hanna Åström, projektledare Lean Lantbruk och leancoach Även om det inte märks så mycket ute än, i alla fall inte här i Halland, så har

Läs mer

SOM SPONSOR GÖR DU SKILLNAD! Luleå Ridklubb där ledarskap för framtiden grundläggs

SOM SPONSOR GÖR DU SKILLNAD! Luleå Ridklubb där ledarskap för framtiden grundläggs SOM SPONSOR GÖR DU SKILLNAD! Luleå Ridklubb där ledarskap för framtiden grundläggs Bakgrund Forskning visar att ungdomar med hästintresse har högre betyg än genomsnittet, samt att hästtjejer oftare än

Läs mer

Kristendomen i världen och i Sverige

Kristendomen i världen och i Sverige Kristendomen i världen och i Sverige Vilka kors kan du? Ortodoxt kors Georgekors krucifix Latinskt kors Grekiskt kors Tyska ordens kors (järnkors) Lpp Katolska, Protestantiska och Ortodoxa kyrkan Under

Läs mer

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Steg 1 2 3 Samtals- och dokumentationsunderlag Steg 1 Information till elev och vårdnadshavare före

Läs mer

Pilgrimsshop. Pilgrimscentrum i Vadstena. Aktiviteter. Böneliv. Gästhem. Café

Pilgrimsshop. Pilgrimscentrum i Vadstena. Aktiviteter. Böneliv. Gästhem. Café 2015 Pilgrimscentrum i Vadstena P ilgrimscentrum i Vadstena är ett center för hela landets pilgrimer och drivs av Svenska kyrkan i Linköpings stift. Vi är en mötesplats för människor på väg. Här finns

Läs mer

UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER HAR DU 730 DAGAR OCH ETT STARKT DRIV DÅ HAR VI EN LEDARROLL TILL DIG

UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER HAR DU 730 DAGAR OCH ETT STARKT DRIV DÅ HAR VI EN LEDARROLL TILL DIG UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER HAR DU 730 DAGAR OCH ETT STARKT DRIV DÅ HAR VI EN LEDARROLL TILL DIG VÄLKOMMEN TILL BERENDSEN Tack för att du vill lägga lite tid på att lära känna oss - det kan löna sig. För

Läs mer

Den försvunna staden

Den försvunna staden mat på bordet Nå, ska du inte bjuda mig på något? undrade almandern medan han värmde sina händer vid elden. Det är kallt och ödsligt ute i skogen, ska jag säga! Jag har vandrat runt i två dagar, utan att

Läs mer

LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL. Katarina Neiman Hedensjö

LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL. Katarina Neiman Hedensjö LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL Katarina Neiman Hedensjö Hej! Cirkus Ungefär och Cirkus Exakt Det är första veckan på sommarlovet och Julia ska gå i cirkusskola. Julia älskar allt som har med cirkus att göra.

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsår 2010-2011

Kvalitetsredovisning Läsår 2010-2011 Kvalitetsredovisning Läsår 2010-2011 Arbetsplats: Annebo förskola avd. Ekebo Arbetslag: Sara Lindström, Lena Narvefors och Johanna Karlsson Annebos gemensamma pedagogiska utgångspunkt På vår förskola vill

Läs mer

Vad vill vi, egentligen?

Vad vill vi, egentligen? Vad vill vi, egentligen? En predikan kring församlingens uppdrag och vision Ola Wingbrant 2014-12-07 Presentation [Bild 1] Jag heter Ola Wingbrant och har fått förmånen att predika ett antal gånger i församlingen

Läs mer

Introduktion 7-manna fotboll

Introduktion 7-manna fotboll Introduktion 7-manna fotboll Snart är det dags att ta steget från att spela 5-manna till att spela 7-manna fotboll. Skillnaden kommer att vara ganska stor och vi kommer därför att starta prata om detta

Läs mer

En förskola med barnen i centrum

En förskola med barnen i centrum Örebro Örebro 2011-05-04 En förskola med barnen i centrum Fler platser, mindre grupper och ökad flexibilitet 2 (8) Innehållsförteckning 1000 nya förskoleplatser.... 3 Flexibla tider på förskolan... 4 Investera

Läs mer

Lilla gärdetbrev 15/5 2015

Lilla gärdetbrev 15/5 2015 Tystberga Förskola Blåklinten och Vallmon Lilla gärdetbrev 15/5 2015 Hej alla föräldrar! Först av allt inbjudan till Förskolans Dag! Torsdag 21/5 firar vi hela dagen. Barnen får klä ut sig, och vi har

Läs mer

HERRE, VI VILL TACKA DIG! TIO SPETÄLSKA BOTAS

HERRE, VI VILL TACKA DIG! TIO SPETÄLSKA BOTAS 28 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR C) (13 OKTOBER 2013) HERRE, VI VILL TACKA DIG! TIO SPETÄLSKA BOTAS Tidsram: 20-25 minuter. Lukas 17: 11-19 Tio spetälska botas Under sin vandring mot Jerusalem följde han gränsen

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer