Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Landstingsstyrelsens förslag till beslut"

Transkript

1 FÖRSLAG 2009:108 1 (17) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2008:31 av Lena-Maj Anding och Raymond Wigg (MP) om genomförande av ett 10-punktsprogram i landstinget för att förbättra situationen för HBT-personer Föredragande landstingsråd: Birgitta Rydberg Ärendet Motionärerna föreslår ett 10-punktsprogram för att förbättra situationen för HBT-personer (homosexuella, bisexuella och transpersoner). Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslår landstingsfullmäktige besluta att anse motionen besvarad Omhändertagandet av HBT personer inom vården har utvecklats men kunskapen hos vårdgivarna måste bli bättre. Målet är givetvis att alla människor ska bemötas med respekt och utifrån personliga behov oavsett var vården ges. Det finns dock inom överskådlig framtid behov av ett särskilt vårdutbud för att möta behoven från gruppen HBT personer. Unga HBT personer är enligt en rapport från Folkhälsoinstitutet en utsatt grupp som upplever större psykisk ohälsa än befolkningen i stort och är överrepresenterad bland dem som har beroendeproblem. Lesbiska kvinnor får enligt en undersökning av Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL) inte adekvat information om sexuellt överförbara sjukdomar. Dessa och andra eftersatta behov möts med mottagningar, specialistkompetens och särskilda projekt riktade till målgruppen HBT personer. De finns idag inom kvinnosjukvården, mödrahälsovård och förlossning samt psykiatrin och beroendevården. Beroendecentrum Stockholms särskilda mottagning har nyligen fått Regnbågspriset av RFSL i Stockholm. På Astrid Lindgrens Bilagor 1 Motioin 2008:31 2 Landstingsdirektörens tjänsteutlåtande Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltnings tjänsteutlåtande

2 FÖRSLAG 2009:108 2 barnsjukhus finns specialomhändertagande för vård av nyfödda då oklarhet råder om barnets könstillhörighet. RFSL bedriver utbildningar och certifierar inom HBT området och samarbetet med landstinget är väl utvecklat. Stiftelsen Noaks Ark är sedan länge en samarbetspartner till landstinget och får liksom RFSL del av statsbidraget för STI/hiv preventiva insatser. Även inom geriatriken finns HBT-certifierade verksamheter. Venhälsan bedriver en bra verksamhet inom ramen för ett treårsavtal med Södersjukhuset. Det finns inga planer att flytta eller begränsa verksamheten. HBT kompetensen liksom bemötandet av HBT personer behöver öka inom hela sjukvården. Ett sådant utvecklingsarbete pågår utifrån ett antal styrdokument som berör bemötande av patienter och personalfrågor. HBTpersoners situation i vården ingår i det fortlöpande arbetet med jämlik vård. HBT-perspektivet ska inrymmas i den granskning som ska göras av avtal och vårdöverenskommelser enligt en checklista för jämlik vård. Landstingets personalpolicy och diskrimineringspolicy är särskilt viktiga i hanteringen av HBT frågorna. Det är angeläget att genom uppföljning av lokala handlingsplaner säkerställa att utveckling och förbättringar genomförs. En särskild policy för HBT frågorna kan sätta ytterligare fokus på HBT personernas behov. I Alliansens budgetförslag för 2010 ges ett uppdrag att utarbeta policy och handlingsprogram till stöd för utveckling av hälso- och sjukvården riktad till målgruppen HBT personer. Alla vårdgivare ska ha grundläggande HBT kompetens, men det är positivt att några profilerar sig genom att fördjupa sina kunskaper inom området. Verksamheterna inom landstinget har möjlighet att bli certifierade i HBT kompetens, och inte minst ger Vårdval Stockholm ökad stimulans till profilering av mottagningar. Riksby vårdcentral i Bromma är idag HBT certifierad. Chefer och personalhandläggare bör stimuleras att delta i RFSL Stockholms utbildningar och personal inom de medicinska specialiteter som berörs mest bör kunna fungera som en resurs för att påskynda integrationen av HBT frågorna inom hälso- och sjukvården generellt. HBT kunskap bör integreras i de introduktions- och fortbildningsprogram som finns inom verksamheterna. Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning har ett uppdrag att till nämnden redovisa förslag till regler för lesbiska respektive heterosexuella par vid fertilitetsbehandlingar. Landstingsfullmäktige har vidare i maj 2009 beslutat att överläggningar ska ske med Psykhälsan angående ett utökat uppdrag gällande samtalsstöd för hela gruppen transpersoner.

3 FÖRSLAG 2009:108 3 Behandling i landstingsstyrelsen Landstingsrådsberedningen behandlade ärendet den 4 november Landstingsstyrelsen behandlade ärendet den 17 november Vid behandlingen i landstingsstyrelsen yrkades bifall dels till landstingsrådsberedningens förslag, dels till V-ledamotens förslag, dels till MP-ledamotens förslag. Landstingsstyrelsens beslut fattades utan omröstning. V-ledamoten reserverade sig till förmån för sitt förslag att bifalla motionen. MP-ledamoten reserverade sig: Landstingsstyrelsen föreslås föreslå landstingsfullmäktige besluta att bifalla motionen. Kravet i motionen på en separat HBT-policy beror på att situationen idag inte är tillfredsställande. Det räcker inte att HBT-frågorna ingår som del i övergripande policydokument om diskriminering. Att en ny diskrimineringslag börjar gälla från 1 januari 2009 med en ny diskrimineringsgrund benämnd könsöverskridande identitet eller uttryck gör inte behovet av en separat HBT-policy mindre, snarare större. Yttrandet är huvudsakligen en beskrivning av dagsläget utan några tydliga förslag till ställningstaganden om hur vidareutveckling kan ske. Avsikten med motionens 10 punkter var att det skulle tas ytterligare steg för att förbättra stödet till HBT-personer. Detta syfte uppnås inte genom majoritetens förslag till besvarande av motionen. Ärendet och dess beredning Lena-Maj Anding och Raymond Wigg (MP) har i en motion (bilaga), väckt den 9 september 2008, föreslagit landstingsstyrelsen föreslå landstingsfullmäktige besluta att genomföra förbättringar för HBT-personer i enlighet med redovisat 10-punkts program.

4 FÖRSLAG 2009:108 4 Yttranden har inhämtats från landstingsdirektören och hälso- och sjukvårdsnämnden. Landstingsdirektören har i tjänsteutlåtande den 26 mars 2009 (bilaga) föreslagit landstingsstyrelsen föreslå landstingsfullmäktige besluta att anse motionen besvarad. Hälso- och sjukvårdsnämnden har den 28 april 2009 som yttrande överlämnat förvaltningens förslag (bilaga). V-ledamoten deltog inte i beslutet. MP-ledamoten lät anteckna följande särskilda uttalande. Om jag hade haft yrkanderätt skulle jag ha föreslagit hälso- och sjukvårdsnämnden besluta att bifalla motionen. Kravet i motionen på en separat HBT-policy beror på att situationen idag inte är tillfredsställande. Det räcker inte att HBT-frågorna ingår som del i övergripande policydokument om diskriminering. Att en ny diskrimineringslag börjar gälla från 1 januari 2009 med en ny diskrimineringsgrund benämnd könsöverskridande identitet eller uttryck gör inte behovet av en separat HBT-policy mindre, snarare större. Yttrandet är huvudsakligen en beskrivning av dagsläget utan några tydliga förslag till ställningstaganden om hur vidareutveckling kan ske. Avsikten med motionens 10 punkter var att det skulle tas ytterligare steg för att förbättra stödet till HBT-personer. Detta syfte uppnås inte genom förslaget till yttrande över motionen. Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltnings tjänsteutlåtande den 14 april 2009 bifogas (bilaga).

5 FÖRSLAG 2009:108 5 Bilagor Motion 2008:31 Miljöpartiet de Gröna i Stockholms läns landsting har arbetat fram nedanstående förslag på åtgärder för att förbättra situationen för hbt-personer. Åtgärderna har fått formen av ett 10-punktsprogram. 1. Hbt-policy ska tas fram och specifik kunskap om hbt ska finnas i landstingets samtliga policies, handlingsprogram och vårdprogram. HBT-policyn ska omfatta alla landstingsfinansierade verksamheter. Diskriminering och kränkningar kan bero på osäkerhet. Kränkningar kan även vara missriktade försök att visa omsorg och i dessa fall handlar det om okunskap. 2. Hbt-certifiering av enheter med kompetens och bra bemötande: Öka den allmänna kunskapen om hbt-frågor för personal inom hälso- och sjukvården. Hälso- och sjukvårdslagen stadgar att hälso- och sjukvård ska ges på lika villkor med respekt för alla människors lika värde. Erfarenheten hittills är dock att hbt-personer många gånger bemöts illa när de är öppna med sin sexuella läggning inom hälso- och sjukvården. Alla vårdgivare har därför ett viktigt ansvar att ta till sig och sprida kunskap som motverkar alla former av diskriminering och kränkande behandling. Kurser i hbt-frågor för alla verksamma inom vården skulle kunna minska diskrimineringen av hbt-personer. I utbildningen ska ingå att kunna resonera och reflektera över begreppet heteronormativitet för att upptäcka hur viktiga attitydfrågorna är för ett bra bemötande av både patient och anhöriga. Specifik kompetens behövs inom kvinnosjukvården för att lesbiska kvinnor ska få rätt bemötande och behandling. Miljöpartiet förordar certifiering som verktyg för att garantera att återkommande utbildningar genomförs och får önskvärt resultat. Certifiering är en kvalitetsstämpel som ska underlätta valet av vårdgivare både för den som är patient och för den som söker arbete inom vården. 3. MVC och kvinnosjukvården ska ha specifik hbt-kompetens. Mödravårdscentralerna ska ha kunskap som gör att de kan förbereda föräldraskapet på ett bra sätt också i regnbågsfamiljer. 1 Inom kvinnosjukvården är det viktigt att kompetens finns kring de medicinska behov som lesbiska kvinnor kan ha. I Stockholms läns landsting 1 Barnfamilj utanför mönstret med den traditionella kärnfamiljen. Barnet kan t ex ha samkönade föräldrar och kommit till genom assisterad befruktning eller bo med en av sina föräldrar i ett samkönat förhållande.

6 FÖRSLAG 2009:108 6 finns idag specifik kompetens gällande hbt-kvinnor vid Mama Mia mödravård, vid Danderyds förlossningsklinik och vid gynekologmottagningen för lesbiska och bisexuella kvinnor på Södersjukhuset. 4. Väl förankrade, etiskt acceptabla och kunskapsbaserade rutiner för handläggning av nyfödda där oklarhet råder om könstillhörighet. En intersexuell person är född med könsorgan av tvetydigt utseende. Oftast handläggs detta i nyföddhetsperioden, men tillståndet kan variera mycket och uppenbaras i vissa fall inte förrän i tonåren. Oklar könstillhörighet vid födseln föreligger hos 5-10 barn per år i Sverige. Dessa bör utredas vid högspecialiserade centra, som även har att, i samråd med föräldrarna, ta ställning till om och när eventuella kirurgiska ingrepp ska göras. Det finns olika uppfattningar om lämpligaste tidpunkt för könskorrigerande kirurgi. En intresseorganisation för intersexuella personer som bildats i USA hävdar att inga ingrepp ska göras förrän personen själv är mogen att fatta beslut. Omhändertagandet av den nyfödde och av föräldrarna ställer stora krav på kommunikation mellan de barnmorskor, förlossningsläkare och barnläkare som först kommer i kontakt med patienten och med det multidisciplinära DSD-teamet (disorders of sex development). Där ska finnas barnendokrinologisk, kirurgisk, psykologisk, genetisk och gynekologisk expertis. I dag finns ett sådant specialistteam bland annat i Stockholm. En persons könstillhörighet har ingen enkel eller direkt koppling till sexuell läggning. Mekanismerna för hur den psykosexuella utvecklingen påverkas är idag ofullständigt kända. Sannolikt samverkar många faktorer, både biologiska och psykosociala. Den psykosexuella utvecklingen brukar indelas i tre komponenter, könsidentitet, könsroll och sexuell läggning. Dessa behöver inte med nödvändighet följa varandra. Det är ofullständigt känt vad det är som påverkar att en person får/har en viss könsidentitet. Detta innebär att det i vissa fall kommer att uppstå tvivel om det initiala valet av kön hos en intersexuell person är det bästa för den enskilde individen. Sannolikheten för att en person ska bli tillfreds med sin könstillhörighet varierar beroende på bakomliggande orsak. En intersexuell person som fått en könsidentitet som han/hon inte kan identifiera sig betraktas som transsexuell och frågan om könsbyte kan då bli aktuell.

7 FÖRSLAG 2009: Specialistkompetens inom området könsbyte ska finnas lätt tillgänglig inom länet och samverkan ske nationellt och internationellt för kunskapsutveckling, information och utbildning inom området. Transsexualitet som funnits sedan barndomen brukar kallas primär, medan en sekundärt transsexuell person kommit till insikt om sitt tillstånd först i vuxen ålder. Man-till-kvinna transsexuella är vanligare än kvinna-till-man transsexuella och i gruppen som känt av sin transsexualitet först i vuxen ålder är det nästan uteslutande biologiskt definierade män som vill byta till kvinnligt kön. Antalet personer som ansöker om könsbyte har ökat under senare år och var under 2006 närmare 60 personer. Området är strikt lagreglerat. Miljöpartiet menar att det är viktigt att det finns specialistteam som kan ge hjälp, stöd och vårdinsatser vid könsbytesfrågor. 6. IVF-behandlingar ska ges till alla kvinnor på ett neutralt sätt inga särskilda regler ska råda för lesbiska par. Det finns exempel på landsting som tillämpar regler som innebär att endast den ena kvinnan i ett lesbiskt par får tillgång till IVF-behandling inom det offentligt finansierade åtagandet. Miljöpartiet menar att detta är en form av diskriminering som inte får förekomma. 7. Psykhälsans verksamhet ska utvecklas och de ska få ett utvecklat uppdrag att bedriva utbildning av personal inom landstingets olika verksamheter. Psykhälsan är Stockholms läns landstings mottagning för homooch bisexuella män och kvinnor. Mottagningens uppdrag är att behandla svårigheter som är specifika för målgruppen. Utgångspunkten i arbetet är att homo-/bisexualiteten alltid för med sig en extra utmaning för identitetsutvecklingen. Varje homo- och bisexuell har att ta ställning till frågor om att komma ut, vilket sker i en ständigt pågående växelverkan med uppgiften att acceptera och integrera sexualiteten i sin identitet. Mottagningen bedriver psykoterapeutiskt arbete. Miljöpartiet verkar för att psykhälsan ska få goda förutsättningar för sitt arbete och även få ett utökat uppdrag att bedriva utbildning om hbt-frågor för personal inom de verksamheter som landstinget ansvarar för. 8. Värna Venhälsan så att trygghet och tillgänglighet i smittskyddsfrågor kan garanteras. Venhälsan på Södersjukhuset bedriver arbete med behandling av hiv och andra könssjukdomar samt hiv-prevention där det finns specialkompetens för män som har sex med män. Miljöpartiet anser att venhälsan ska värnas och få tillräckliga resurser både till det förebyggande arbetet och till vårdinsatserna.

8 FÖRSLAG 2009: Samarbetet med och stödet till Noaks Ark ska stärkas. Till Noaks Ark är man välkommen med alla frågor om hiv, sexualitet, framtid och funderingar. Dit kommer människor som lever med hiv, är närstående till någon som har hiv eller har behov av att prata om hiv och få mer information. Personalen är utbildad och kan erbjuda praktiskt, emotionellt och informativt stöd. Man kan få enskilda samtal för att diskutera olika saker, kanske medicinering och behandling, sexualitet och kärlek, oro och ångest, relationer och existentiella frågor. Man kan få hjälp med kontakter med Försäkringskassan och andra myndigheter. Miljöpartiet anser att det är viktigt att SLL stödjer verksamheten och har ett bra informationsutbyte med Noaks Ark. 10. Samarbetet med RFSL ska utvecklas. RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter, arbetar för att homosexuella, bisexuella och transpersoner ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter som alla andra. Arbetet för detta sker genom politisk påverkan, informationsarbete och sociala och stödjande verksamheter. Konkret kan detta t ex röra sig om att uppvakta politiker, hålla utbildningar, arrangera fester eller driva en telefonjour. Miljöpartiet anser att ett strukturerat informationsutbyte mellan landstinget och RFSL är viktigt för att förbättra landstingets kompetens inom området. Mot bakgrund av ovanstående föreslår Miljöpartiet de Gröna landstingsfullmäktige besluta att genomföra förbättringar för hbt-personer i enlighet med ovan redovisat 10-punktsprogram. För Miljöpartiet de Grönas landstingsgrupp Lena-Maj Anding Raymond Wigg

9 FÖRSLAG 2009:108 9 Landstingsdirektörens tjänsteutlåtande Förvaltningens synpunkter Motionen i korthet MP-motionärerna föreslår i 10 punkter åtgärder för att förbättra situationen för HBT-personer. Förslagen innebär att ta fram en HBT-policy, att enheter HBT-certifieras samt att HBT-kompetens ska finnas i sjukvården, särskilt inom kvinnosjukvården i såväl sluten som öppen vård. Motionen föreslår vidare kunskapsbaserade rutiner för handläggning av nyfödda vars kön inte omedelbart kan bestämmas, att specialistkompetens inom området könsbyte ska finnas lätt tillgänglig, att båda kvinnorna i ett lesbiskt förhållande får tillgång till IVF-behandling, att Psykhälsan utvecklas och får utökat uppdrag, att Venhälsan värnas och slutligen att samarbetet med Noaks Ark och RFSL stärks och utvecklas. Synpunkter från sakkunniga Landstingsstyrelsens förvaltning har kontaktat de sakkunniga i landstinget som är närmast berörda av de frågor som behandlas i motionen. Synpunkter har inhämtats från följande specialitetsråd: Hud- och könssjukdomar Infektionssjukdomar Reproduktion Yttrandet från specialsakkunnig i obstetrik och gynekologi finns i sin helhet med som bilaga till detta utlåtande. I den följande texten lämnar förvaltningen synpunkter på de enskilda punkterna som behandlas i motionen HBT- policy och certifiering av enheter Landstingsstyrelsens förvaltning vill lyfta fram att ett antal policydokument har tagits fram som berör bemötande av patienter och personalfrågor. Landstinget har till exempel dokumentet Personalpolicy en plattform för Personalpolitiken (bilaga 2) som reglerar mångfald och integration. Därutöver finns dokumenten Diskrimineringspolicy Stockholms läns landsting samt (bilaga 3) och Jämställdhetspolicy (bilaga 4) för Stockholms läns landsting som båda tar fasta på mångfaldsfrågor. Förvaltningen anser att de styrande dokument som redan finns framtagna ska följas upp genom lokala handlingsplaner för att säkerställa att utveckling och förbättring sker. SLL kan även fortsätta arbetet med certifiering i HBTfrågor för att säkerställa kunskapsnivån inom verksamheterna. Fortsatt certifiering innebär att enskilda verksamheter avsätter resurser för att genomföra certifieringen. I SLL är det f.n. Riksby vårdcentral i Bromma (SLSO) som är HBT-certifierad.

10 FÖRSLAG 2009: Kunskaper från forskningen kan snabbt föras ut i organisationen genom t.ex. berörda specialistråd i SLL. Chefer och personalhandläggare bör stimuleras att delta i RFSL Stockholms utbildningar och ytterligare en möjlighet kan vara att ta tillvara kunskapen hos personalen inom de mest berörda specialiteterna (t.ex. hud, gynekologi, psykiatri) som en resurs i arbetet för HBTpersoner inom SLL för att påskynda integrationen av frågorna i övrigt hälsooch sjukvården (se även bilaga 5 Synpunkter från Spesak i gynekologi). HBT-kunskap bör även integreras i de befintliga introduktions- och fortbildningsprogram som finns i verksamheterna. MVC och kvinnosjukvården ska ha specifik HBT-kompetens I MP-motionen omnämns att det finns vårdgivare som landstinget har avtal med inom kvinnosjukvårdsområdet, som delvis har en inriktning på lesbiska kvinnor. Det är positivt att någon eller några mottagningar har denna inriktning togs det politiska beslutet att öppna en gynekologisk mottagning för lesbiska och bisexuella kvinnor. LAFA (Landstinget förebygger aids) startade då Gynekologiska mottagningen för lesbiska och bisexuella kvinnor på Kvinnohälsan I maj 2002 togs ansvaret för mottagningen över av Sesam/Hud- och Ven-kliniken, Södersjukhuset. Mottagningen har egen telefontid och man behöver därför inte fråga om sexuell identitet. Mottagningen har åtta tider per vecka till två gynekologer anställda på Sesam. Under 2008 hade mottagningen 307 besök varav 230 nybesök. 30 % utgjorde fertilitetsutredningar, men övriga besök var för sedvanliga gynekologiska sjukdomar som till exempel myom, blödningar, dysmenorré. De flesta av de övriga kvinnoklinikerna blev redan medvetna om problematiken kring HBT-frågorna på 90-talet och startade då internundervisning i samtalsmetodik så att man i anamnes upptagning ställde öppnare frågor och att man använde mer överlagda ordval som t.ex. partner istället för make. Internundervisning kring HBT-frågor bör upprepas regelbundet för att man säkerställa att all personal har kompetens inom mödra- och kvinnosjukvården. En särskild satsning är Regnbågsprojektet som vänder sig till homosexuella föräldrapar med syftet att erbjuda en vårkedja med MVC och förlossning i en vårdkedja mellan Mama Mia Söder och Förlossningsavdelningen, Danderyds sjukhus. Information om denna vårdkedja finns på hemsidorna för RFSL, MVC Mama Mia Söder och Danderyds förlossning. Hittills har flera hundra kvinnor/familjer deltagit i vårdkedjan. Föräldrautbildningen sker i grupper med 5-7 homosexuella föräldrapar med tre tillfällen med MVC:s barnmorskor och vid två tillfällen med barnmorskor från Danderyds förlossning. Majoriteten är förstföderskor, vilket förklarar en kejsarsnitts-

11 FÖRSLAG 2009: frekvens på 30 % Utvärderingen har gett positivt utfall. Paren uppskattar att de ges stöd som vilket föräldrapar som helst och att medmammans plats är självklar. Paren värderar att de inte behöver förklara vem som är hustru och att hon ges samma stöd som en blivande pappa kan förvänta sig. Övriga förlossningskliniker har också som mål att möta upp varje födande kvinna i hennes speciella situation och det innefattar även lesbiska kvinnor. Det är inte ovanligt att det i förlossningsrummet finns två blivande mammor och två blivande pappor. Akutmottagningen för våldtagna kvinnor möter lesbiska och transexuella som utsatts för riktat sexualiserat våld. Det är svårt att ange exakt andel av kvinnorna som söker AVK men andelen är inte negligerbar. Rutiner för handläggning av nyfödda med oklar könstillhörighet På Astrid Lindgrens barnsjukhus finns ett specialistomhändertagande för vård av nyfödda då oklarhet råder om barnets könstillhörighet. Eftersom det är mycket ovanliga tillstånd med enstaka fall per år i Stockholm kan en lösning vara att vårda barn med dessa sällsynta tillstånd genom rikssjukvård. Behovet och fördelar samt nackdelar med eventuell rikssjukvård bör diskusteras mellan berörda specialiteter och patientföreträdare. Tillgänglig specialistkompetens inom området könsbyte I mitten av 90-talet sektoriserades psykiatrin och fler kvinnokliniker fick då ta ansvar för den somatiska utredningen av transsexuella som önskade byta kön. Så skedde till exempel på Södersjukhuset. På 2000-talet har man ånyo centraliserat omhändertagandet av transsexuella. Denna mottagning för könsbytesutredningar är en enhet för patienter över 18 år inom Psykiatri Sydväst. Mottagningen arbetar i team som består av deltidsanställda läkare, psykologer, socionom och läkarsekreterare. Huvudsyftet med en könsbytesutredning är att fastställa eller utesluta diagnosen transsexualism. Att utreda och bedöma eventuell annan psykiatrisk samsjuklighet är en annan central uppgift, liksom att bedöma om patienten har realistiska förväntningar, psykologisk och social stabilitet för att kunna klara ett könsbyte. Teamet fungerar också som konsulter för vårdgrannar, patienter och anhöriga. Utredningen som pågår under flera år följer direktiv från Socialstyrelsens rättsliga råd som också beslutar om rätt till könsbyte. IVF-behandlingar ska ges till alla kvinnor på ett neutralt sätt Många homosexuella par möts i önskan att bli föräldrar och löser inseminationen på egen hand trots att det sedan 2005 tillåtet med behandling av lesbiska par med insemination och IVF. Behovet att åka till Danmark för inseminationsbehandling har minskat. Inga särskilda regler gäller för

12 FÖRSLAG 2009: lesbiska par. I övrigt hänvisas till svaret från HSNf angående nuvarande regelverk för ersättning. Psykhälsan Södersjukhuset ska få ett uppdrag att bedriva utbildning LSF bedömer inte att något ytterligare uppdrag inom utbildningsområdet ska behöva tas fram. Se även svaren angående policy och certifiering. Venhälsan ska värnas Venhälsan Södersjukhuset har sedan länge haft uppdraget att ta hand om HIV-infekterade personer oavsett kön, smittväg, ursprungsland och sexuell läggning. Uppdraget omfattar prevention, testning, behandling och uppföljning av STI för den aktuella gruppen överfördes verksamheten organisatoriskt från Karolinska Universitetssjukhuset år till Södersjukhuset. Av 940 HIV-positiva patienter är 112 kvinnor (12 %). Andelen lesbiska eller bisexuella är okänt men sannolikt liten. Samarbetet med och stödet till Noaks Ark ska stärkas Hänvisning till yttrandet från Hälso- och sjukvårdsnämnden. LSF anser att Noaks Ark är en viktig länk i det gemensamma arbetet för HBT-personer. Samarbetet med RFSL ska utvecklas Hänvisning till yttrandet från Hälso- och sjukvårdsnämnden. Patientsäkerhetskonsekvenser av beslutet Beslutet medför förbättrad patientsäkerhet om kommunikationen mellan HBT-personer och anställda utvecklas genom en god internutbildning.

13 FÖRSLAG 2009: Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltnings tjänsteutlåtande Förvaltningens synpunkter Motionen i korthet Motionärerna föreslår i 10 punkter åtgärder för att förbättra situationen för HBT-personer (homo-, bi- och transpersoner). Förslagen är att arbeta fram en HBT-policy, att enheter HBT-certifieras, att HBT-kompetens ska finnas i sjukvården och särskilt hos MVC och i kvinnosjukvården. Vidare föreslår motionärerna kunskapsbaserade rutiner för handläggning av nyfödda vars kön inte omedelbart kan bestämmas, att specialistkompetens inom området könsbyte ska finnas lätt tillgänglig, att båda kvinnorna i ett lesbiskt förhållande får tillgång till IVF-behandling, att Psykhälsan utvecklas och får utökat uppdrag, att Venhälsan värnas och att samarbetet med Noaks Ark och RFSL ska stärkas och utvecklas. HBT-policy ska tas fram HBT-personers livsvillkor och hälsa har blivit bättre, och detta ställer krav på samhällets service. Även dessa personers förväntningar och krav på t ex hälso- och sjukvården måste kunna tillgodoses. Hälso- och sjukvårdslagen anger att vården ska ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Och vården ska bygga på respekt för patientens självbestämmande och integritet samt främja goda kontakter mellan patienten och hälso- och sjukvårdspersonalen. Landstingets personalpolicy innehåller krav på att medarbetarna ska ha kunskap om lagar och regler angående diskriminering, god kompetens att motverka och hantera följderna av diskriminering på grund av ålder, kön, religion, etnisk tillhörighet samt diskriminering relaterade till HBT-frågor. Det är just så förvaltningen också bedömer att policydokument ska hantera detta område, inte med en särskild policy utan som en del i de andra. Arbetet med HBT-frågor blir då satt i ett sammanhang och inte isolerat som en egen uppgift. Sedan 2001 finns en diskrimineringspolicy i landstinget och diskriminering p g a sexuell läggning omfattas av diskrimineringslagstiftningen och också självklart av policyn. En ny diskrimineringslag ersatte jämställdhetslagen och sex andra lagar fr o m den 1 januari I den nya lagen finns två nya diskrimineringsgrunder: ålder och könsöverskridande identitet eller uttryck. Förbudet att diskriminera gäller på tio olika samhällsområden. Nya områden är bland annat offentlig anställning, värnplikt och civilplikt. Alla diskrimineringsgrunder gäller inte på alla samhällsområden. Främst gäller det diskriminering på grund av ålder som ska vara förbjuden i arbetslivet i vid mening och inom utbildningsverksamhet. Den som har diskriminerats ska kunna få diskrimineringsersättning. Ersättningen ska både vara en ersättning för kränkningen och avskräcka från

14 FÖRSLAG 2009: diskriminering. En ny myndighet, Diskrimineringsombudsmannen, ska kontrollera att lagen följs. Samtidigt avvecklades Jämställdhetsombudsmannen, Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, Handikappombudsmannen och Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning. Diskrimineringsombudsmannen ska ha rätt att i domstol föra talan för en enskild person som anser sig ha blivit diskriminerad. Genom en ny regel får vissa intresseorganisationer också en sådan möjlighet. Mot bakgrund av den nya lagstiftningen kan det finnas anledning att se över landstingets diskrimineringspolicy. HBT-certifiering av enheter Personalstrategiska avdelningen inom Landstingsstyrelsens förvaltning har under år 2006 genomfört seminarier med chefer och personalhandläggare för att utifrån arbetsgivarrollen belysa HBT-frågan i landstinget. RFSL Stockholm erbjuder utbildningsupplägg som passar olika verksamheter. Fokus i deras utbildningar kan alltså skifta, men exempel på innehåll är grundläggande begrepp samt normer och deras konsekvenser. Även relevant lagstiftning och bemötandefrågor behandlas och t ex hälsofrågor ligger i blickfånget för en utbildning inom vårdsektorn. Det förutsätts förstås att den enskilda verksamheten avsätter resurser för att genomföra certifieringen eller avropa utbildning. Efter utbildning med fokus på hbt-frågor externt såväl internt på arbetsplatsen erhåller uppdragsgivaren ett officiellt hbt-certifikat av RFSL. Detta certifikat kan sedan användas i egen marknadsföring och kommer att kunna behållas av uppdragsgivaren under förutsättning att företaget/institutionen fortfarande lever upp till de kriterier som ställts upp av RFSL Stockholm. Den av SLSO drivna Riksby vårdcentral i Bromma är som första vårdcentral i landet numera HBT-certifierad. MVC och kvinnosjukvården ska ha specifik HBT-kompetens Så som nämns i MP-motionen finns vårdgivare som landstinget har avtal med inom kvinnosjukvårdsområdet, som har specifik HBT-kompetens. Alla vårdgivare ska ha en grundläggande kompetens inom området, men förvaltningen bedömer det som positivt att någon eller några fördjupar och profilerar sig genom att skaffa sig specialistkompetens. Rutiner för handläggning av nyfödda med oklar könstillhörighet Vad gäller vården av nyfödda där oklarhet råder om barnets könstillhörighet finns ett specialistomhändertagande på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Detta är mycket ovanliga tillstånd med enstaka fall per år i Stockholm. Området kan komma att utredas som eventuell rikssjukvård kommande år, men det är inte aktuellt under år 2009.

15 FÖRSLAG 2009: Specialistkompetens inom området könsbyte Mottagningen för könsbytesutredningar är en utredningsenhet för patienter över 18 år, och tillhör organisatoriskt Psykiatri Sydväst. På mottagningen arbetar ett team bestående av flera läkare, socionom, psykologer och läkarsekreterare, alla på deltid. Huvudsyftet med en könsbytesutredning är att fastställa eller utesluta diagnosen transsexualism. Att utreda och bedöma eventuell annan psykiatrisk samsjuklighet är också en viktig uppgift, liksom att bedöma om patienten har tillräcklig psykologisk och social stabilitet för att kunna klara ett könsbyte samt om patienten har realistiska förväntningar kring vad ett könsbyte innebär. Teamet fungerar också som konsulter för vårdgrannar, patienter och anhöriga. Utredningen är flerårig och följer direktiv från Socialstyrelsens rättsliga råd, som fattar beslut om rätt till könsbyte. IVF-behandlingar ska ges till alla kvinnor på ett neutralt sätt Sedan den 1 juli 2005 är det möjligt för lesbiska par att få barn genom assisterad befruktning på sjukhus i Sverige. IVF-behandlingarna ingår inte i Stockholms läns landstings vårdgaranti och den nationella valfriheten omfattar inte assisterad befruktning. Hälso- och sjukvårdsutskottets (HSU) presidium beslöt den 28 juni 2005 med anledning av nya lagregler för assisterad befruktning att endast en av kvinnorna i en lesbisk relation får genomgå behandling. Landstingets regler utgår från Socialstyrelsens föreskrifter. Enligt Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2006:10 utgår utredning och behandling av barnlöshet ifrån ett par som ska ha en stabil och bestående relation och som ska vara medvetna om och kommer att kunna hantera den ojämlikhet som kan uppstå genom att enbart den ena föräldern kommer att vara det genetiska ursprunget till barnet. Hälso- och sjukvårdsnämnden beslöt vid sammanträdet i september 2008 att uppdra till förvaltningen att återkomma till nämnden med en beskrivning av hur jämlikhet för lesbiska respektive heterosexuella par vid IVFbehandlingar kan uppnås samtidigt som dess olika förutsättningar beaktas. Med anledning av det beslutet redovisade förvaltningen på nämndens sammanträde 17 mars 2009 att Uppsala tingsrätt har dömt Landstinget i Uppsala län att betala skadestånd till den ena kvinnan i ett lesbiskt par. Den äldre av de två kvinnorna genomgick behandling som avbröts då den övre åldergränsen för behandling uppnåddes. Den yngre önskade då överta behandlingen, men nekades det eftersom det enligt landstingets regler bara är en part som behandlas. Tingsrätten ansåg att den av parterna som inte fått behandling missgynnats på grund av sin sexuella läggning. Domen är överklagad av landstinget, och rättsläget är därför för närvarnade oklart.

16 FÖRSLAG 2009: Förvaltningen återkommer till nämnden med förslag avseende regler för lesbiska respektive heterosexuella par vid fertilitetsbehandlingar när rättsläget klarnat. Tills dess nämnden beslutat annat, gäller beslutet i HSU:s presidium från 2005; att bara en kvinna i ett lesbiskt par får behandling. Psykhälsan ska få ett uppdrag att bedriva utbildning Som tidigare redogjorts för bedriver RFSL utbildningar och certifieringar inom HBT-området. Förvaltningen bedömer det inte som nödvändigt att även landstinget genom Psykhälsan ska bedriva sådana utbildningar. Venhälsan ska värnas Venhälsan på Södersjukhuset överfördes organisatoriskt till Södersjukhuset från Karolinska Universitetssjukhuset år Den har alltid legat på Södersjukhuset och hörde dit när verksamheten startade. Tidigare avtal om Venhälsan har omfattat en uppdragsbeskrivning och ett tilläggsavtal för icke DRG-ersatt vård. Den text som nu finns i treårsavtalet med Södersjukhuset är endast Vårdgivaren (= Södersjukhuset, anm.) ska bedriva hiv/stibehandling och prevention inom Venhälsans uppdrag. Uppdraget är länsövergripande. Patientunderlaget har ändrats lite under senare år och män som har sex med män utgör nu omkring 80 % av besökarna. Resterande patienter är främst kvinnor från afrikanska högendemiska (hög förekomst av infektioner i samhället) områden och patienter med missbruksproblem. Förvaltningen bedömer att det är en bra och stabil verksamhet Venhälsan bedriver. Samarbetet med och stödet till Noaks Ark ska stärkas Landstinget, liksom Socialstyrelsen och Stockholms stad har sedan länge ett samarbete med Noaks Ark. Stiftelsen Noaks Ark arbetar i första han med frågor kring prevention, riskbeteenden och humanitära stödinsatser, men inte med det som kallas sexologi. Noaks Ark får i år kronor av statsbidraget för STI/hivpreventiva insatser. Bidraget ges för arbete med psykosocialt stöd och terapier för hivsmittade och närstående, utbildningsinsatser, information om hiv/aids. Samarbetet med RFSL ska utvecklas Landstingets stöd till RFSL består dels av fördelning av statsbidrag för STI/hiv-preventiva insatser med kronor år Det bidraget ska gå till utåtriktat hivpreventivt arbete mot målgruppen män som har sex med män samt information och utbildning. RFSL får också kr år 2009 från HSN:s organisationsbidrag som är avsett för deras kuratorsmottagning. Stockholms läns landsting samarbetar med RFSL på många olika sätt; RFSL medverkar t ex i Lafas (Landstinget förebygger aids) utbildningar för

17 FÖRSLAG 2009: personal på ungdomsgårdar, ungdomsmottagningar och lärare; landstinget medverkar också tillsammans med dem på Pride-festivalen; information ges i Vårdguiden på papper och på internet om deras verksamheter. Det finns också en samarbetsgrupp kring män som har sex med män där bl a RFSL ingår. RFSL har också medverkat med att ge inspiration till t ex Södersjukhusets sex- och samlevnadsmottagning.

Hälso- och sjukvårdsnämnden har ombetts yttra sig över motionen.

Hälso- och sjukvårdsnämnden har ombetts yttra sig över motionen. HSN 2009-04-28 P 17 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2009-04-14 HSN 0809-1108 LS0809-0815 Handläggare: Torsten Ibring Yttrande över motion av Lena-Maj Anding m fl (MP) om genomförande av

Läs mer

Landstingsstyrelsen. Ärendet

Landstingsstyrelsen. Ärendet Landstingsstyrelsens förvaltning 1 (5) Handläggare: Marion Lindh Landstingsstyrelsen Yttrande över motion 2008:31 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om genomförande av ett 10-punktsprogram i Stockholms läns

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:41 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2004:05 av Maria Wallhager m fl (fp) om tandsköterskeutbildning Föredragande landstingsråd: Lars Dahlberg Ärendet Motionärerna föreslår

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5)

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Motion 2001:1 av Sunhild Dietrich-Larsson m fl (mp) om vidareutbildning av sjuksköterskor inom ätstörningsvården Föredragande landstingsråd: Andres Käärik ÄRENDET Motionären

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:33 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Utvidgning av patientnämndens verksamhetsområde samt ändring av reglemente Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Patientnämnden

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:10 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:5 av Håkan Jörnehed (v) om fler lönebidragsanställda i landstinget Föredragande landstingsråd: Maria Wallhager Ärendet Motionären

Läs mer

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar Regeringsbeslut III:24 Socialdepartementet 2015-12-17 S2015/07686/FS S2015/08111/FS (delvis) S2015/08132/FS Socialstyrelsen S2015/08200/FS (delvis) 106 30 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för att

Läs mer

Anvisningar för arbete med HIV/STIprevention

Anvisningar för arbete med HIV/STIprevention Södermalms stadsdelsförvaltning Sociala avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-07-15 Handläggare Maria Andersson Telefon: 08-508 13 216 Till Södermalms stadsdelsnämnd Anvisningar för arbete med HIV/STIprevention

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2002:87 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2001:22 av Marie-Louise Sellin m fl (s) om införande av hederspris till skolor som arbetar förebyggande för att främja barns hälsa

Läs mer

Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande

Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande PM 2004 RVII (Dnr 325-2249/2004) Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande av faderskap Hemställan av Skarpnäcks stadsdelsnämnd Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta

Läs mer

Vi vill skapa en trygg miljö där olikheter är en tillgång.

Vi vill skapa en trygg miljö där olikheter är en tillgång. Vi vill skapa en trygg miljö där olikheter är en tillgång. Innehåll Vad säger lagen?. Definition av begrepp.. Åby förskolas likabehandlingsplan... Målsättning Främjande arbete Åtgärdande arbete Förankring.

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

Omtanke, inlevelse och respekt

Omtanke, inlevelse och respekt Dnr HFV 58-2010 Beslutad i Styrelsen för Habilitering & Hälsa 2011-11-24 Omtanke, inlevelse och respekt - Riktlinjer för ett gott patientbemötande och motverkande av diskriminering Det är en utmaning att

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5)

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet Validering av vuxnas kunskap och kompetens (SOU 2001:78 ) Föredragande landstingsråd: Ralph Lédel ÄRENDET Utbildningsdepartementet har berett

Läs mer

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling. Tallets förskola 2014/2015

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling. Tallets förskola 2014/2015 Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling Tallets förskola 2014/2015 Likabehandlingsplanen gäller enligt Diskrimineringslagen (2008:567) och Skollagen (kap. 6) Reviderad september 2014 Innehållsförteckning

Läs mer

Håkan Jörnehed (V) har lämnat en skrivelse om förlängda semesterperioder.

Håkan Jörnehed (V) har lämnat en skrivelse om förlängda semesterperioder. Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen 2013-04-10 LS 1303-0334 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 3-04- 23 0001 8 Svar på skrivelse från Håkan Jörnehed (V) om förlängda semesterperioder

Läs mer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer Upprättad 2009-03-30 AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer INNEHÅLL Avvikelser och risker 3 Definitioner 3 Ansvarsfördelning 4 Rutiner avvikelse 5 Rutiner riskhantering 5 Orsaker till risker och avvikelser

Läs mer

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar Regeringsbeslut I:4 2010-09-09 S2010/6418/HS (delvis) Socialdepartementet Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Läs mer

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP)

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) PM 2012:89 RI (Dnr 213-405/2012) Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelsen

Läs mer

Strategi för Kulturrådets arbete med lika rättigheter och möjligheter 2016-2018

Strategi för Kulturrådets arbete med lika rättigheter och möjligheter 2016-2018 Strategi för Kulturrådets arbete med lika rättigheter och möjligheter 2016-2018 Kulturrådet har antagit denna strategi för att bidra till att alla ska få möjlighet att delta i kulturlivet, i enlighet med

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Falu förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan År 2014/2015 Grunduppgifter Ansvariga för planen är: förskolechef pedagoger Planen gäller från 2014-10-01 Planen gäller till 2015-09-30

Läs mer

Revisionsrapport avseende skolornas arbete för att motverka mobbning och andra former av kränkande behandling

Revisionsrapport avseende skolornas arbete för att motverka mobbning och andra former av kränkande behandling Barn och Ungdom Östermalms stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sid 1 (5) 2005-12-30 Handläggare: Charlotte Dingertz Tfn: 08-508 10 106 Östermalms stadsdelsnämnd Revisionsrapport avseende skolornas arbete

Läs mer

Regel 1 - Ökad medvetenhet

Regel 1 - Ökad medvetenhet Regel 1 - Ökad medvetenhet FN:s standardregler: Staterna bör aktivt öka medvetenheten i samhället om människor med funktionsnedsättning, om deras rättigheter, behov och möjligheter och om vad de kan bidra

Läs mer

Maj-juni 2012. Medborgarpanel 3. - vårdval plus

Maj-juni 2012. Medborgarpanel 3. - vårdval plus Maj-juni 2012 Medborgarpanel 3 - vårdval plus Medborgarpanel 3 maj-juni 2012 Vårdval plus Varför en medborgarpanel om detta område? Syftet med denna medborgarpanel är att inhämta synpunkter från kronobergarna

Läs mer

Svar på motion om att utreda åtgärder för att öka tryggheten hos främst flickor

Svar på motion om att utreda åtgärder för att öka tryggheten hos främst flickor KF 17:1 KF 17:2 KS 22:1 KF 17:3 Kommunstyrelsen ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2014:522-034 2015-10-13 1/2 Svar på motion om att utreda åtgärder för att öka tryggheten hos främst flickor Förslag till beslut

Läs mer

Uppdrag att ta fram ett utbildningspaket för vårdpersonal om bemötande

Uppdrag att ta fram ett utbildningspaket för vårdpersonal om bemötande Regeringsbeslut I:7 2012-06-20 S2012/4531/FS (delvis) Socialdepartementet Diskrimineringsombudsmannen Box 3686 103 59 Stockholm Uppdrag att ta fram ett utbildningspaket för vårdpersonal om bemötande Regeringens

Läs mer

Yttrande över departementspromemorian Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering (Ds 2010:20)

Yttrande över departementspromemorian Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering (Ds 2010:20) 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Administration Handläggare: Elisabet Åman Landstingsstyrelsen Yttrande över departementspromemorian Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering

Läs mer

Arbetsmaterial enbart för diskussion. Framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms län

Arbetsmaterial enbart för diskussion. Framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms län Arbetsmaterial enbart för diskussion Framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms län 3 november 2014 Sidan 2 Arbetsmaterial Framtidsplan för enbart hälso- och för diskussion sjukvården Stockholms län växer

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet Manpower Work Life: 2014:1 Manpower Work Life Rapport 2014 Mångfald på jobbet MÅNGFALD PÅ JOBBET Mångfald diskuteras ständigt i media, men hur ser det egentligen ut på Sveriges arbetsplatser? Hur ser svenska

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan

Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Inledning Vi vill med vår likabehandlingsplan informera om hur vi arbetar med frågor som rör diskriminering och annan kränkande behandling.

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård

Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård Guide till webbaserat stöd YRKESINTRODUKTION FÖR SOCIALTJÄNSTENS BARN- OCH UNGDOMSVÅRD 1 Guide till webbaserat stöd Socialnämnden ansvarar för

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Koltrasten 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2

Läs mer

Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun

Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun Kort historik I mitten av 1990.talet startade en försöksverksamhet med Personliga ombud i tio kommuner. Eftersom försöket föll väl ut kunde intresserade

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Falu förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Vika År 2015 Grunduppgifter Ansvariga för planen är: förskolechef Tove Jensen pedagoger Lena Johansson Planen gäller från 2015-03-01

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i diskrimineringslagen (2008:567); SFS 2014:958 Utkom från trycket den 8 juli 2014 utfärdad den 26 juni 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om

Läs mer

Bakgrund - Förskolans värdegrund och uppdrag

Bakgrund - Förskolans värdegrund och uppdrag SYNTELEJE FÖRSKOLA Utskriftsversion likabehandlingsplan 20151001-20161001 Innehåll Bakgrund - Förskolans värdegrund och uppdrag Diskrimineringsgrunder Vår plan mot kränkande/diskriminerande behandling

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:36 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2009:17 av Lars Dahlberg och Erika Ullberg (S) om lånecyklar vid bytespunkter i SL-trafiken Föredragande landstingsråd: Christer G

Läs mer

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildning Stockholm Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-03-03 Handläggare Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 35 457 Till Arbetsmarknadsnämnden den 15 mars 2016 Ärende 4 Yttrande

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 21 oktober 2014 Ö 5774-13 KLAGANDE TO Rättegångsbiträde enligt föräldrabalken: Advokat JS MOTPART Göteborgs Överförmyndarförvaltning

Läs mer

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 35/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Bakgrund... 4 2.1 Revisionsfrågor...

Läs mer

Policy för bedömning i skolan

Policy för bedömning i skolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-10-04 Handläggare: Anna-Carin Dalborg Telefon: 08-508 33 572 Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-508 33 010 Till Utbildningsnämnden

Läs mer

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Holström Ingrid 2016-06-08 UBN-2016-2488 Håkansson Katarina Utbildningsnämnden Ansvarsfördelning avseende Ungdomsteamets drogförebyggande

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

Likabehandlingsplan. Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2015/2016.

Likabehandlingsplan. Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2015/2016. Likabehandlingsplan Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2015/2016. 1 Ansvariga Ansvariga för planen är pedagogerna och förskolechefen vid Vitå förskola. Vår vision är En förskola för alla På Vitå

Läs mer

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll 1 Boll-lek om normer Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö Innehåll Materialet bygger på en övning där eleverna, genom en lek med bollar, får utmana sin förmåga att kommunicera

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:86 1 (5) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:51 av Stig Nyman och Bo Lantz (kd) om att uppmuntra läkare under specialistutbildning till utlandspraktik Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern 2011-09-20 Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern Förskola Öppen förskola Pedagogisk omsorg Måluppfyllelse och resultat Här beskrivs verksamhetens sammantagna

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Torshälla stads nämnd Datum 1 (6) Torshälla stad Torshälla Förskolor Torshällas förskolor Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Inledning Alla förskolor ska arbeta aktivt och målinriktat

Läs mer

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368 Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen Remissvar - Remisspromemoria om förslag till ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) Landstinget i Jönköpings län har getts

Läs mer

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård Informationshantering och journalföring informationssäkerhet för god vård 1 Sammanhållen journalföring! 2 Förklaring av symbolerna Patient Verksamhetschef Hälso- och sjukvårdspersonal samt övriga befattningshavare

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2016-6-15 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts i Programberedningen för folkhälsa och psykiatri

Ärendets beredning Ärendet har beretts i Programberedningen för folkhälsa och psykiatri Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 1 (3) 2011-06-21 p 15 Handläggare: Marie-Louise Siverstrand Yttrande över motion av Agnetha Boström (MP) m fl om att upprätta handlingsplan

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Sammanfattning. Utgångspunkter

Sammanfattning. Utgångspunkter Sammanfattning Utgångspunkter En del av vårt uppdrag har varit att överväga om det är ändamålsenligt med en uppdelning mellan å ena sidan bestämmelserna i 15 kap. sekretesslagen om registrering av allmänna

Läs mer

Uppdrag att ta fram kunskapsstöd som är inriktat på attityder och värderingar kring jämställdhet, maskulinitet och våld

Uppdrag att ta fram kunskapsstöd som är inriktat på attityder och värderingar kring jämställdhet, maskulinitet och våld Regeringsbeslut II:4 2011-03-31 U2011/2232/UC Utbildningsdepartementet Ungdomsstyrelsen Box 17801 118 94 Stockholm Uppdrag att ta fram kunskapsstöd som är inriktat på attityder och värderingar kring jämställdhet,

Läs mer

Stöd till unga HBT-personer (homosexuella, bisexuella och transpersoner) Motion av Margareta Olofsson m.fl. (v) (2002:40)

Stöd till unga HBT-personer (homosexuella, bisexuella och transpersoner) Motion av Margareta Olofsson m.fl. (v) (2002:40) Utlåtande 2006: RVI (Dnr 325-2014/2002) Stöd till unga HBT-personer (homosexuella, bisexuella och transpersoner) Motion av Margareta Olofsson m.fl. (v) (2002:40) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Jens Hagberg 010-240 51

Läs mer

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Ds 2010:20 Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Lättläst sammanfattning Integrationsoch jämställdhetsdepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar

Läs mer

Vid telefonsamtal med läkaren framkom det att man inte visste när mannen kunde få sin behandling, utan man hänvisade honom till Vårdgarantikansliet.

Vid telefonsamtal med läkaren framkom det att man inte visste när mannen kunde få sin behandling, utan man hänvisade honom till Vårdgarantikansliet. 1 (6) Handläggare: Agneta Calleberg PaN 2016-03-08 P 6 PaN V1509-04817-30 V1509-05154-30 V1506-03377-59 V1507-03553-59 V1506-03254-55 V1506-03362-55 Principärende Vårdgarantin efterlevs inte Antal ärenden

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6. Uppdaterad januari 2013

Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6. Uppdaterad januari 2013 Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6 Uppdaterad januari 2013 Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister

Läs mer

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola inom omsorg och skola VÅLD HOT OCH Den här informationen bygger på Arbetarmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön, AFS 1993:2. Reglerna gäller alla arbetsplatser där det finns risk för våld eller

Läs mer

2009-02-26. Socialdepartementet

2009-02-26. Socialdepartementet 2009-02-26 Bilaga till regeringsbeslut 2009-02-26 nr I:4 Socialdepartementet Överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting om en förstärkt vårdgaranti för insatser till barn och

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Kommittédirektiv Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015 Dir. 2016:47 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Sammanfattning Under 2015 var migrationsströmmarna till

Läs mer

Hälso- och sjukvårdslag (SFS 1982:763) Ramlag Vänder sig till de förtroendevalda (politiker m fl) samt till allmänheten

Hälso- och sjukvårdslag (SFS 1982:763) Ramlag Vänder sig till de förtroendevalda (politiker m fl) samt till allmänheten Ramlag Vänder sig till de förtroendevalda (politiker m fl) samt till allmänheten Samhället har huvudansvaret 3 Varje landsting skall erbjuda en god hälso- och sjukvård åt dem som är bosatta inom Landstinget..

Läs mer

Likabehandlingsplan. Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2014/2015.

Likabehandlingsplan. Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2014/2015. Likabehandlingsplan Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2014/2015. 1 Ansvariga Ansvariga för planen är pedagogerna och förskolechefen vid Vitå förskola Vår vision är En förskola för alla På Vitå

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR HAVELIDENS SKOLA - Avseende elever såväl som personal -

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR HAVELIDENS SKOLA - Avseende elever såväl som personal - LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR HAVELIDENS SKOLA - Avseende elever såväl som personal - MÅL Vår skola ska vara en trygg miljö för alla. Det betyder att ingen som helst diskriminering får förekomma. Exempel på

Läs mer

Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010

Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010 Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010 Konsekvenser för primärvården PricewaterhouseCoopers har Gotlands kommuns uppdrag att belysa eventuella

Läs mer

Språkförskola i västra Stockholm Förslag från utbildningsnämnden

Språkförskola i västra Stockholm Förslag från utbildningsnämnden Utlåtande 2012: RIV (Dnr 321-704/2012) Språkförskola i västra Stockholm Förslag från utbildningsnämnden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. En ny kommunövergripande språkförskola

Läs mer

Yttrande över Statens kulturråds delredovisning om kulturverksamheter i vissa bostadsområden

Yttrande över Statens kulturråds delredovisning om kulturverksamheter i vissa bostadsområden Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2016-02-10 LS 2015-1474 Landstingsstyrelsen Yttrande över Statens kulturråds delredovisning om kulturverksamheter i vissa bostadsområden

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ylva Ehn 2015-10-01 SOSFS 2011:9 trädde i kraft den 1 januari 2012 tillämpliga inom hälso- och

Läs mer

Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014

Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014 Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014 Innehållskvalitet Processkvalitet Strukturkvalitet Resultatkvalitet Utveckling och lärande Formellt och informellt Att lyckas

Läs mer

lpt-domar Barns röster i tvångsvård och tvångsåtgärder / barns röster

lpt-domar Barns röster i tvångsvård och tvångsåtgärder / barns röster Barns röster i lpt-domar Förvaltningsrätterna ska, som oberoende kontrollinstans, pröva beslut om tvångsvård. Barnombudsmannen har undersökt hur barnets åsikter redovisas i förvaltningsrättens beslut.

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Vet du vilka rättigheter du har?

Vet du vilka rättigheter du har? Vet du vilka rättigheter du har? Särskilda ungdomshem (SiS) Till dig som är inskriven på ett särskilt ungdomshem De särskilda ungdomshemmen drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS). När du kommer till

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2011-2012

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2011-2012 1(6) Sörgårdens förskola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2011-2012 2 Vår vision Vi vill att: alla barn på Sörgården ska känna att de har samma rättigheter och möjligheter, flickor

Läs mer

Svar på motion nr 15/2014 från Andreas Lennkvist Manriquez (V) - HBT-certifiering av kommunala verksamheter

Svar på motion nr 15/2014 från Andreas Lennkvist Manriquez (V) - HBT-certifiering av kommunala verksamheter Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-05-06 O öi 5 AU 5:26 Dnr. KS 2014/364 Svar på motion nr 15/2014 från Andreas Lennkvist Manriquez (V) - HBT-certifiering av kommunala verksamheter

Läs mer

Remiss avseende förslag till revidering av Stockholms stads handlingsprogram för arbetet med barnkonventionen

Remiss avseende förslag till revidering av Stockholms stads handlingsprogram för arbetet med barnkonventionen A B C D E Avdelningen för Barn och Ungdom Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Handläggare: Barbro Kristiansson Tfn: 508 03 345 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Tjänsteutlåtande sid 1 (5) 2004-01-20 Dnr

Läs mer

PLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER OCH MÖJLIGHETER

PLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER OCH MÖJLIGHETER PLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER OCH MÖJLIGHETER AB EKERÖ BOSTÄDER Policy antagen av AB Ekerö Bostäders styrelse 2014-11-14 Inledning Denna plan ansluter till Ekerö kommuns gemensamma Plan för lika rättigheter

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Ansvariga för planen Ansvarig förskollärare Sandra M Karlsson

Läs mer

Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering.

Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETS- OCH EKONOMIAVDELNING EN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2010-10-04 Handläggare: Margreth Larsen, telefon: 508 33819 Ingrid Olsson, telefon: 508 33810 Utbildningsnämnden 2010-10-21

Läs mer

Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun. Resurscentrum 2006-04-05 Barn- och utbildningsförvaltningen Östersunds kommun Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 1 (5) Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: SN 2015-03-18 106, VON 2015-03-26

Läs mer

Brevutskick till väntande patienter

Brevutskick till väntande patienter Brevutskick till väntande patienter Rapport från Vårdgarantiarbetet i Region Skåne, juni 2006 Bakgrund Genom en överenskommelse har staten och Sveriges Kommuner och Landsting enats om en långsiktig satsning

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Informationssäkerhet

Informationssäkerhet Presentation Moa Malviker Wellermark Informationssäkerhetsansvarig/Jurist Informationssäkerhet Information är en tillgång som, liksom andra viktiga tillgångar, har ett värde och som måste skyddas. Informationssäkerhet

Läs mer

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2015/141

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2015/141 Kommunstyrelsens arbetsutskott 58 Utdrag ur PROTOKOLL - OJUSTERAT 2015-04-13 Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2015/141 Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

10-11 Lönejämförelse mellan kvinnor och män

10-11 Lönejämförelse mellan kvinnor och män 13 Jämställdhetslagen Arbetsgivaren skall varje år upprätta en plan för sitt Jämställdhetsarbete. Planen skall innehålla en översikt över de åtgärder enligt 4-9 som behövs på arbetsplatsen och en redogörelse

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse År 2015 2016-02-22 Fredrik Mogren och Ida Silvare Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet 4

Läs mer

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring Vägledning De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring 10 maj 2016. Översättning till svenska. Innehållsförteckning

Läs mer

Vårdval Primärvård Riktlinjer för landstinget som huvudman

Vårdval Primärvård Riktlinjer för landstinget som huvudman 1(6) Vårdval Primärvård Riktlinjer för landstinget som huvudman 1. BAKGRUND Landstingsstyrelsen fastställde Konsekvenser och riktlinjer för utifrån ett ägarperspektiv, LiÖ 2009-378, i samband med att vårdval

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Eksjö kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Prästängsskolans grundsärskola belägen i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer