Synpunkter på Förslag till ridskolecheck i Nacka kommun från Nacka Ridklubb (NaRK)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Synpunkter på Förslag till ridskolecheck i Nacka kommun från Nacka Ridklubb (NaRK)"

Transkript

1 Till samtliga ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige i Nacka kommun Till Fritidsnämnden, Park och Fritid i Nacka kommun /gm Thomas Sass Synpunkter på Förslag till ridskolecheck i Nacka kommun från (NaRK) Grundläggande uppskattar vi fokuseringen på ridsport och initiativet till att öka tillgängligheten för unga i Nacka att utöva ridning som fritidsaktivitet. Vi är positiva till en subventionering av ridsporten i Nacka kommun och skulle mer än gärna välkomna fler medborgare till vår idrott, speciellt de grupper som presenteras i förslaget. Tyvärr undrar vi dock om det nuvarande förslaget med ridskolecheck, i sitt vällovliga syfte, är det rätta verktyget? Kan skattepengar användas på annat sätt för att uppfylla syftet att få fler till ridsporten? Gällande förslaget om ridskolecheck, så uttalar vi oss mot bakgrund av den muntliga informationen från Thomas Sass, att inga av de nuvarande föreningsbidragen till påverkas av detta förslag. D v s vid ett eventuellt införande kan vi fortsätta att söka och få ta del av generella föreningsbidrag som administrationsbidrag, LOK-stöd etc vilket ger en grund och förutsättning för oss att fortsätta vårt arbete som förening. Utifrån vår roll som ideell förening, ger vi följande synpunkter samt förmedlar även en del frågeställningar: Är det kommunens uppgift att gå in och detaljstyra en fritidsaktivitet och en specifik sport? Exempel på detta är önskad redovisning omfattande allt från prisbild och hovslagare till marknadsföring och hästarnas egenskaper? Det föreslagna systemet kommer att öka de administrativa kostnaderna för både klubb, ridskola och Nacka kommun. Är det rätt att bygga en stor administration med kommunala medel runt en sport? Vore det inte mer rättvist och större valfrihet för kommunens medborgare att införa en generell friskvårds- eller idrottscheck som man fick använda för den sport man själv väljer? 1 (5)

2 Om medborgaren fick en friskvårds- eller idrottscheck och vill använda den till ridsport, så skulle den kunna användas liknande skolpengen d v s på en ridskola oavsett var den ligger. Det finns redan närliggande ridskolor i t ex Enskede, Värmdö och Tyresö. För att t ex undvika den stora administrationen och därmed onödiga kostnader, kravet på auktorisation för anordnare samt att kommunen ska behöva höja sin kompetensnivå gällande ridsport alternativt köpa konsultjänst för detta, så kan en idrotts- och/eller ridcheck kunna utformas så som följande exempel: o Boende i Nacka kommun, som vi rida och uppfyller kommunens ålderskrav, får av Nacka kommun köpa ett antal ridskolecheckar till subventionerat pris. T ex kronor för 10 lektioner. o Anordnaren fakturerar kommunen ett skäligt belopp, t ex kronor o Men om lektionerna för en termin kostar kronor, vilket gör att den som rider får en faktura på kr från anordnaren. På detta sätt får kommunen en kontrollerad subventionering på kronor. Men prissättningen är fortfarande fri för anordnaren. På samma sätt som idag tar varje anordnare ut det pris man anser är marknadsmässigt riktigt. Naturligtvis kan det finnas en annan anordnare som säljer motsvarande lektioner för kronor eller Men så är det ju även idag fri prissättning och konsumenten väljer utifrån pris, kvalitet och annat. Slutpriset för konsumenten blir på detta sätt detsamma oavsett om man bor i Nacka kommun eller i Stockholm med den skillnaden att kommunen betalar en del för den som bor i Nacka. Utifrån perspektivet att vara näringsidkare och företagare i Nacka kommun, så undrar vi som har flera företagare bland våra medlemmar: är det rätt av kommunen att ställa ultimatum genom att dra in alla tidigare subventioner till en anläggning som redan fungerar utifrån en viss modell? Resultatet kan bli att man som företagare och arbetsgivare tvingas in i detta nya kommunala system, för om man inte kan eller vill vara auktoriserad, finns det annars risk att bli utkonkurrerad av kommunal verksamhet och de checkdrivna skolorna. Checksystemet kan bli prisdrivande och därmed sätta konkurrensen ur spel. Ni skriver De som erhåller auktorisation förbinder sig att erbjuda ridskola om det finns en efterfrågan med 65% av hästarnas kapacitet på vardagar kl samt under minst 5 timmar per helg under skolans läsår. Ni säger även att de med check ska ges förtur. o Varför ska 65% av hästarnas kapacitet avsättas till checksystemet? o Varför specifikt bl a vardagar mellan kl ? o Varför ska de med check ges förtur? Nära hälften av våra medlemmar, 44%, omfattas inte av förslaget. De är antingen under eller över checkåldern alternativt bor i annan kommun. Dessa medlemmar kommer därmed att diskrimineras och vi kommer att förlora medlemmar. 2 (5)

3 Det finns oklarheter i finansieringen av förslaget. Vad gäller för föreningen respektive den part som driver ridskolan? Kommunen säger att nuvarande föreningsstöd inte påverkas men ni skriver att i och med checksystemet, skulle kommunens ekonomiska stöd till ridsporten ges per utförd prestation vilket därmed ger ett tydligare stöd till den faktiska verksamheten. Många av våra medlemmar använder verksamheten på Velamsund även som en fritidsanläggning där man finner en gemenskap och en värdefull tillvaro. Vår verksamhet är mer än uppsutten verksamhet och nog så viktig, inte minst för åldern 9 20 år. Vi citerar Riksidrottsförbundet: I ett demokratiskt samhälle är aktiva och framåtblickande folkrörelser med ett aktivt föreningsliv en oumbärlig tillgång. Genom att medborgarna engageras i ett frivilligt arbete kring gemensamma intressen och mål bidrar folkrörelsernas aktiviteter till en positiv utveckling av samhället. Vem ska söka auktorisation? Eftersom uppdrar åt Nacka Ridhus AB att sköta den praktiska delen av ridskoleverksamheten, är det då vi som ska söka auktorisation? Om det är som söker auktorisation, kommer det att vila ett mycket stort ansvar och arbete på en ideell förening som inte har den specifika kunskapen om uppsutten verksamhet. Därmed kan felaktiga beslut eller misstag ske vid ansökan. Misstag som kan ge stora följder för både medlemmar och Nacka Ridhus. Vad händer när kravet på ett checksystem kommer från de andra idrotterna, t ex ishockey, golf m fl? Kommer det att få konsekvenser i form av ändrade ersättningar och avgifter för ridsporten? Hur säkerställs att en auktorisationsansökan granskas på ett objektivt och rättvist sätt från kommunen? En del av auktorisationsvillkoren, som exempelvis att hästar och ponnyer ska vara utbildade är föremål för subjektiva bedömningar. Finns det inom kommunen kompetens att bedöma dessa frågor eller måste extern kompetens anlitas? Kommer kommunen eller expertern rent praktiskt att åka ut till ridskolan och granska hästarna innan auktorisation ges? 3 (5)

4 I Nacka kommun driver och ridskolan (Nacka Ridhus) var och en, samt tillsammans, en fungerande verksamhet. Vi i klubben är måna om att alla våra medlemmar, oavsett ålder och bostadsort fortsättningsvis kan ta del av den ridskoleundervisning som här ges. Vi månar därför om en sund och fortsatt utveckling för Nacka Ridhus. Därför har vi synpunkter och frågor gällande de ekonomiska aspekterna i förslaget omfattande till exempel: o Taxor och avgifter för ridskoleundervisning bestäms av kommunstyrelsen är det en kommuns uppgift och roll? o Har kommunen kunskap att sätta relevanta avgifter och regler för ridskoleverksamhet? Har kommunen kunskap om kostnader som ligger inom ramen för en ridskoleverksamhet som t ex foderkostnad, hovslagare och veterinärvård? Ingår det i det politiska uppdraget från medborgarna? o Om ersättningen från kommunen till ridskolan blir för låg, kan ridskoleavgiften för de som faller utanför systemet komma att påverkas. Detta kan i sin tur resultera i att det blir en flykt av ridande bland dem som är äldre än 20 år samt mellan 7-8 år. Istället för ett värde, kan fokus på åldern 9-20 bli ett hot mot nuvarande verskamhet. o Med tre ridskoleanläggningar i kommunen säger ni att det är möjligt att erbjuda 1400 unga möjlighet att ta del av ridskolechecken om ca 90% av kapaciteten på de olika anläggningarna används för ridskolecheck. Resultatet blir samma som ovan punkt, dvs ridskolan kan tvingas neka undervisning o för ridande som inte är mellan 9-20 år samt bor i annan kommun. Vad händer när en anordnare måste ställa in sin verksamhet över en längre tid, exempelvis pga av sjukdom eller smitta bland djuren? Ställs även ersättningar från kommunen in? Vems avbrottsförsäkring är det som träder in? o Verksamheten ska vara tillgänglig hela året. Ridskoleverksamhet handlar om levande material, hästar behöver gå på bete. Ridskoleverksamhet bedrivs inte hela året vilket de ridande vet. har som ideell förening byggt och äger det nuvarande ridhuset i Velamsund vilket har stora behov av renovering. Det är inte heller tillräckligt med ett ridhus. Under stora delar av eftermiddagen, får idag två ridgrupper samsas i ridhuset. Vi har även investerat i inredning i det kommunägda stallet samt vid bygget av ridhuset, anlagt vägen bakom ridhuset. Vi har givetvis ett uppskattat samarbete med Nacka kommun. Vi är tacksamma för det nya ridhuset vars bygge tyvärr dock har avstannat. Men trots samarbete och stöd från kommunen kan vi dessvärre 4 (5)

5 inte genomföra de insatser som skulle behövas för både medlemmar och den allmänhet som besöker anläggningen. Bara för en kort tid sedan bad klubben om bidrag till sanitet och säkerhet i ridhuset; en toalett och snöräcke, vilket inte beviljades av kommunen. I jämförelse med kommunens nu plötsliga fokus på förhållandevis stora subventioner och ytterligare två ridanläggningar i kommunen, kan vi konstatera att vi mottagit relativt blygsamma summor i stöd till vår verksamhet. Kort om : (NaRk) är en ideell förening och uppdrar åt Nacka Ridhus att bedriva ridskoleverksamhet för våra medlemmar. Vi driver till exempel fritidsverksamhet, anordnar aktiviteter, möjliggör utbildning för våra ungdomsledare, arrangerar klubbtävlingar i samarbete med ridskolan och underhåller våra lokaler med egna insatser. Ridhuset ägs av klubben och hela anläggningen är en utbildnings- och samlingsplats samt inte minst - fritidslokal. Vi månar om gemenskap över åldersgränserna och arbetar för en positiv fritid. Nacka ridklubbs ungdomssektion Alla medlemmar i som är mellan 7-25 år är automatiskt medlemmar i ungdomssektionen. Vår viktiga ungdomssektion är en egen del av klubben och har därför en egen styrelse. USEKs främsta mål är att stärka gemenskapen och kompisandan. Styrelsen består av nio tonåringar som ordnar olika aktiviteter för juniorerna vilket omfattar allt från rykttävlingar, hundhoppning till spökkvällar och tårttävling. De finns ofta till hands i stallet eller i ridhuset redo att hjälpa till. Med vänlig hälsning Styrelsen för / gn Johan Södergren, ordf. E-post: sodergren.johan@gmail.com Mobil (5)

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Ds 2010:20 Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Lättläst sammanfattning Integrationsoch jämställdhetsdepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

SOM SPONSOR GÖR DU SKILLNAD! Luleå Ridklubb där ledarskap för framtiden grundläggs

SOM SPONSOR GÖR DU SKILLNAD! Luleå Ridklubb där ledarskap för framtiden grundläggs SOM SPONSOR GÖR DU SKILLNAD! Luleå Ridklubb där ledarskap för framtiden grundläggs Bakgrund Forskning visar att ungdomar med hästintresse har högre betyg än genomsnittet, samt att hästtjejer oftare än

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-03-29 111 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans.

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

Kulturskoleanordnare i Järfälla

Kulturskoleanordnare i Järfälla Kulturskoleanordnare i Järfälla Vilkor för auktorisation Mer kulturskola till Järfällas barn och ungdomar 2015 kommer alla unga i Järfälla att få en digital check som de kan använda som betalning för valfria

Läs mer

Ungdomssektionen fick i uppdrag att hålla i verksamheten tillsammans med Emma.

Ungdomssektionen fick i uppdrag att hålla i verksamheten tillsammans med Emma. Goda Exempel Salaortens Ryttarförening Salaortens Ryttarföreningen kände att de ville kunna hjälpa till på något sätt hösten 2015 då det kom så många barn från bl.a. Syrien. -Vi kände att den miljö som

Läs mer

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01 Sök bidrag på webben www.solvesborg.se Gäller från 2015-01-01 Innehåll Kontaktperson Fritids- och turismkontoret Sölvesborg kommun Inledning Följande bidrag går att söka på webben Logga in Dokumenthantering

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i fyra rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer

Policy Åmåls ridklubb

Policy Åmåls ridklubb Policy Åmåls ridklubb -ÅRK välkomnar alla människor till vår förening och alla ska trivas i verksamheten. Därför måste samtlig personal och medlemmar acceptera och följa nedanstående: Föreningens syfte

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Angered Boendestöd

Granskningsrapport. Brukarrevision. Angered Boendestöd Granskningsrapport Brukarrevision Angered Boendestöd 2013 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad de vi är till för inom verksamhetsområdet

Läs mer

Kundservicerapport Luleå kommun 2015

Kundservicerapport Luleå kommun 2015 LULEÅ KOMMUN SKRIVELSE Dnr 1 (5) 2016-01-21 Maria Norgren Kundservicerapport Luleå kommun 2015 Kommunstyrelsen har den 12 augusti 2013 fastställt riktlinjer för kundservice Luleå Direkt. Luleå kommun ska

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Avgifter i skolan. Informationsblad

Avgifter i skolan. Informationsblad Informationsblad 1 (8) Avgifter i skolan Här kan du läsa om hur Skolinspektionen bedömer avgifter i skolan i samband med tillsynen. Informationsbladet redogör för Skolinspektionens praxis. Här kan du även

Läs mer

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända För unga vuxna Vuxenutbildning Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Vuxenutbildning Från 16, 18 eller 20 år (frivillig) Gymnasieskola Ålder 16 20 år (frivillig) Grundskola Ålder

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Vägen till svenskt körkort Funderar du på att skaffa svenskt körkort för personbil? I den här filmen får du reda på

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

ADMINISTRATIVA REGLER OCH VÄGLEDNING

ADMINISTRATIVA REGLER OCH VÄGLEDNING UPPSALA KOMMUN BIDRAGSREGLER FÖR BARN- OCH UNGDOMSFÖRENINGAR ADMINISTRATIVA REGLER OCH VÄGLEDNING Detta är ett komplement till idrotts- och fritidsnämndens bidragsregler för barn- och ungdomsföreningar

Läs mer

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR SIDA 1/8 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: DEMOKRATI LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder det arbets- och

Läs mer

Investera i förskolan

Investera i förskolan Örebro 2010-09-07 Investera i förskolan 163 fler i förskolan med socialdemokratisk satsning på personal, lokaler och kvalitet 2010-09-06 Färre barn per anställd, 300 miljoner investeras för att rusta upp

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Policy Åmåls ridklubb

Policy Åmåls ridklubb Policy Åmåls ridklubb -ÅRK välkomnar alla människor till vår förening och alla ska trivas i verksamheten. Därför måste samtlig personal och medlemmar acceptera och följa nedanstående: Föreningens syfte

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Syftet med en personlig handlingsplan

Syftet med en personlig handlingsplan Syftet med en personlig handlingsplan Gör idéerna konkreta Ger dig något att hålla dig till mellan mötena Skapar tillförlitlighet i utvecklingen Hjälper dig att fokusera på några områden Påminnelse om

Läs mer

e-cm Elektronisk Cash Management dygnet runt, världen över.

e-cm Elektronisk Cash Management dygnet runt, världen över. e-cm Elektronisk Cash Management dygnet runt, världen över. Välkommen till gränslösa affärsmöjligheter. Goda affärer kräver rätt förutsättningar. Rätt information när du behöver det och möjligheten att

Läs mer

Ungas attityder om prevention och droger

Ungas attityder om prevention och droger Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle Ungas attityder om prevention och droger Linda Nilsson 2012-09-18 RNS Attitydundersökning Genomfördes hösten 2011 300 svar Majoritet kvinnor Samtliga från gymnasieskolan

Läs mer

Rapport uppdrag. Advisory board

Rapport uppdrag. Advisory board 1 Rapport uppdrag Advisory board 2 Advisory board AB är en dialogmodell som på ett stukturerat sätt ger möjlighet till samråd och dialog med unga i utvecklingsarbeten/verksamhetsutveckling inom kommunen,

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande 1 2 Det här är Arbetsförmedlingen Söker du jobb? Vill du veta mer om arbetsmarknaden? Behöver du tips och råd om hur du hittar

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Datum 2014-01-29 Verksamhetsplan 2014 Vision Södertäljeavdelningen Visions framtidsidé Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. Visions medlemslöfte:

Läs mer

Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden bifaller förslaget.

Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden bifaller förslaget. ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1 [1] Vård- och omsorgsnämnden 2016-04-19 1 Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden bifaller förslaget. Sammanfattning Förslagsställaren föreslår att Botkyrka kommun köper in eldrivna

Läs mer

Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015

Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015 2015-10-14 1 (6) Utbildning och Arbetsmarknad Tor Hatlevoll Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015 Sommaren 2015 erbjöd landets kommuner och landsting/regioner 84 000 unga en

Läs mer

Förutsättningar för kultur, idrott och friluftsliv för barn och ungdomar med funktionsnedsättning

Förutsättningar för kultur, idrott och friluftsliv för barn och ungdomar med funktionsnedsättning TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2014-08-28 Utvecklingsförvaltningen 1 (6) Dnr 2014/KFN 0078 70 Kultur- och fritidsnämnden Förutsättningar för kultur, idrott och friluftsliv för barn och ungdomar med funktionsnedsättning

Läs mer

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildning Stockholm Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-03-03 Handläggare Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 35 457 Till Arbetsmarknadsnämnden den 15 mars 2016 Ärende 4 Yttrande

Läs mer

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4 Partnerskapsförord giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2 Parter 3 Namn Telefon Adress Namn Telefon Adress Partnerskapsförordets innehåll: 4 Vi skall ingå registrerat partnerskap har ingått registrerat

Läs mer

Brevutskick till väntande patienter

Brevutskick till väntande patienter Brevutskick till väntande patienter Rapport från Vårdgarantiarbetet i Region Skåne, juni 2006 Bakgrund Genom en överenskommelse har staten och Sveriges Kommuner och Landsting enats om en långsiktig satsning

Läs mer

Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och organisationer

Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och organisationer Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och organisationer Antagna av Norrmalms stadsdelsnämnd 2013-12 - 12 Norrmalms stadsdelsnämnd Box 3128 103 62 Stockholm Växel 08-508 09 000 norrmalm@stockholm.se

Läs mer

En förskola med barnen i centrum

En förskola med barnen i centrum Örebro Örebro 2011-05-04 En förskola med barnen i centrum Fler platser, mindre grupper och ökad flexibilitet 2 (8) Innehållsförteckning 1000 nya förskoleplatser.... 3 Flexibla tider på förskolan... 4 Investera

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. August Barks gata Boendeverksamheten Social resursförvaltning

Granskningsrapport. Brukarrevision. August Barks gata Boendeverksamheten Social resursförvaltning Granskningsrapport Brukarrevision August Barks gata Boendeverksamheten Social resursförvaltning 2013 Nominerad till 2009 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt

Läs mer

Innehåll. Begrepp. Policy för delaktighet på lika villkor

Innehåll. Begrepp. Policy för delaktighet på lika villkor Policy för delaktighet på lika villkor Innehåll Innehåll... 2 Begrepp... 2 Inledning... 3 Askersunds kommuns ledord... 4 Vi ska vara tillgängliga för alla... 4 Bristande tillgänglighet som grund för diskriminering...

Läs mer

Fagersta kommuns policy för sponsring

Fagersta kommuns policy för sponsring 1 (3) Fagersta kommuns policy för sponsring Antagen av kommunfullmäktige 2015-04-27, 60, att gälla från och med år 2016. Inledning För att stärka varumärket Fagersta kommun kan kommunen sponsra olika aktiviteter

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

Observera att privatpersoner inte kan söka det förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling.

Observera att privatpersoner inte kan söka det förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling. Anvisning till blanketten Stöd för fortsatta arbetet i förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling genom Leader 2014-2020 ansökan om stöd för fortsatta arbetet med att skriva utvecklingsstrategi Vem

Läs mer

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se Tränarguide del 1 Mattelek www.mv-nordic.se 1 ATT TRÄNA MED MATTELEK Mattelek är ett adaptivt träningsprogram för att träna centrala matematiska färdigheter såsom antalsuppfattning, den inre mentala tallinjen

Läs mer

Frågor och svar angående de nya nationella övergångsbestämmelserna. Fråga 1: Får en amatör byta förening fler gånger på en säsong?

Frågor och svar angående de nya nationella övergångsbestämmelserna. Fråga 1: Får en amatör byta förening fler gånger på en säsong? Frågor och svar angående de nya nationella övergångsbestämmelserna Fråga 1: Får en amatör byta förening fler gånger på en säsong? S: Ja, antalet övergångar är inte begränsat om spelaren är amatör hela

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Gruppindelning JUNIOR

Gruppindelning JUNIOR GRUNDKURS JUNIOR Grundkursen vänder sig till barn från 6 år och uppåt. Inga förkunskaper krävs. Lektionen är 60 min och består av en halvtimme ridning med vuxen som ledare och en halvtimme teori. Vart

Läs mer

P-02/03 säsongen 2016

P-02/03 säsongen 2016 P-02/03 säsongen 2016 AGENDA DU ÄR VÄRDEFULL IDROTTENS VÄRDEGRUND LAGANDA = VI TILLSAMMANS VINNARE I LÄNGDEN DU ÄR VÄRDEFULL 1. VARFÖR ÄR VI TRÄNARE & VARFÖR SPELAR NI FOTBOLL? (grupperna skriver varsin

Läs mer

Utbildningsplan för arrangörer

Utbildningsplan för arrangörer Utbildningsplan för arrangörer Tävlingsorganisation Ett lyckat arrangemang kräver en god organisation och mycket planering. Att veta vem som gör vad och när är inte bara lugnande utan förhindrar även att

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

Det är ni som läser detta.

Det är ni som läser detta. Vem är Folkspel? Det är ni som läser detta. Folkspel ägs av 69 olika riksorganisationer Bl.a Riksidrottsförbundet (RF), där vi syns mest Hjärtebarnsföreningen, Friluftsfrämjandet, De synskadades riksförbund,

Läs mer

Utmaningar för allmännyttiga bostadsföretag. Johan Holmgren, Ekonomi och finans, SABO AB

Utmaningar för allmännyttiga bostadsföretag. Johan Holmgren, Ekonomi och finans, SABO AB Utmaningar för allmännyttiga bostadsföretag Johan Holmgren, Ekonomi och finans, SABO AB EU och bostadspolitiken Bostäder är inget politikområde inom EU Bostadspolitiken påverkas ändå av direktiv om miljö

Läs mer

VÄLKOMSTPAKET. För dig som ny medlem. I samarbete med:

VÄLKOMSTPAKET. För dig som ny medlem. I samarbete med: If, 106 80 Stockholm. Telefon: 0771-655 655 www.if.se Säte: Stockholm. Huvudkontor: Barks väg 15, Solna. Org.nr: 516401-8102 If Skadeförsäkring AB (publ) If-36330:0 VÄLKOMSTPAKET För dig som ny medlem.

Läs mer

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän Statsbidragsenheten 1 (9) Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän Obs! Detta dokument är endast till för att skapa överblick över vilka frågor vi ställer i ansökan. Du ansöker

Läs mer

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart.

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden! 164 000 äldre är beroende av hemtjänsten i sin vardag. Och det är du

Läs mer

Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson

Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson Protokoll Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson Sekreterare: Caroline Wiking 1. Reflektioner kring

Läs mer

Affärsplan/Projektplan

Affärsplan/Projektplan Affärsplan/Projektplan Datorconfig UF http://www.datorconfig.se Bankgiro: 456-5354 info@datorconfig.se VD/Ekonomiansvarig/Säljare Thomas Palmqvist thomas@datorconfig.se 073-041 62 03 Marknadsansvarig/Säljare

Läs mer

Satsa på en bra utbildning så satsar vi på dig! Välkommen! Ove Lindberg, Rektor

Satsa på en bra utbildning så satsar vi på dig! Välkommen! Ove Lindberg, Rektor Välkommen till Lichron Teknikgymnasium Har du tänkt på att tekniken finns överallt och att du med säkerhet använder den varje dag? Vi på Lichron gillar teknik! Därför arbetar vi med den senaste tekniken

Läs mer

Till dig som vill bli medlem i SEKO

Till dig som vill bli medlem i SEKO Till dig som vill bli medlem i SEKO Med dig blir vi ännu starkare Tack vare att vi är många kan vi sätta tryck på arbetsgivaren. Men du kan hjälpa oss att bli ännu starkare. Vi kämpar för dig Utan oss

Läs mer

Vill ni på ett enkelt, konkret och roligt sätt arbeta med etik, rättvisa och hållbar utveckling på er skola/förskola?

Vill ni på ett enkelt, konkret och roligt sätt arbeta med etik, rättvisa och hållbar utveckling på er skola/förskola? Inbjudan 2012-01-09 Bli en Skola/förskola för Fairtrade Vill ni på ett enkelt, konkret och roligt sätt arbeta med etik, rättvisa och hållbar utveckling på er skola/förskola? Då ska ni bli diplomerad till

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt?

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt? VÄRDERINGSÖVNINGAR Vad är Svenskt? Typ av övning: Avstamp till diskussion. Övningen belyser hur svårt det är att säga vad som är svenskt och att normen vad som anses vara svenskt ändras med tiden och utifrån

Läs mer

Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19)

Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19) Till: Justitiedepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19) SABOs synpunkter Inledning SABO har i tidigare remissyttranden, senast över betänkandet Försörjningskrav

Läs mer

ÅR KOMMUN! TERNA I HAGFORS 2014 HAGFORS V MODERA

ÅR KOMMUN! TERNA I HAGFORS 2014 HAGFORS V MODERA HAGFORS VÅR KOMMUN! MODERATERNA I HAGFORS 2014 Hagfors ska vara en kommun som erbjuder alla innevånare trygghet och god service. En kommun som det är en glädje att leva i. Ekonomin Kommunens ekonomi är

Läs mer

Din tjänstepension PA-KFS 09

Din tjänstepension PA-KFS 09 Din tjänstepension PA-KFS 09 Kort presentation av broschyren Den här broschyren vänder sig till dig som är anställd inom ett KFS-anslutet företag som avtalat om PA-KFS 09. Den ger dig en kort och översiktlig

Läs mer

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Samordningsförbundet i Sundsvall Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2015-04-21 14REV77 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte,

Läs mer

Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris

Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Olle Bergh Birgitta Gisterå Katarina Roland Datum 2016-04-18 Diarienummer UBN-2016-1403 Utbildningsnämnden Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris Förslag till beslut

Läs mer

Arbetsplan Jämjö skolområde

Arbetsplan Jämjö skolområde Arbetsplan Jämjö skolområde 2015 för Torhamns skola Jämjö skolområde: Jämjö skolområde består av ett antal skolor inklusive fritidshem där vår gemensamma målsättning är att ge alla elever bästa förutsättningar

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

Sanktioner 2010. Uppföljning av restauranger som fått beslut om föreläggande/förbud år 2010

Sanktioner 2010. Uppföljning av restauranger som fått beslut om föreläggande/förbud år 2010 MILJÖFÖRVALTNINGEN Sanktioner 2010 Uppföljning av restauranger som fått beslut om föreläggande/förbud år 2010 En rapport från Miljöförvaltningen Christin Furuhagen & Linda Karlsson Augusti 2011 www.stockholm.se/miljoforvaltningen

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Utredning av hyressättning i vård- och omsorgsboende för personer med funktionsnedsättning i Tyresö kommun

Utredning av hyressättning i vård- och omsorgsboende för personer med funktionsnedsättning i Tyresö kommun PM Tyresö kommun 2015-10-12 Socialförvaltningen 1 (7) Håkan Wramner Utredare Utredning av hyressättning i vård- och omsorgsboende för personer med funktionsnedsättning i Tyresö kommun 1 Inledning Ordförande

Läs mer

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368 Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen Remissvar - Remisspromemoria om förslag till ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) Landstinget i Jönköpings län har getts

Läs mer

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1 KONSEKVENSUTREDNING 1 (5) Kim Reenaas, Verksjurist Generaldirektörens stab 010-168 05 03 kim.reenaas@elsakerhetsverket.se 2015-03-15 Dnr 15EV4062 Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Kommittédirektiv Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015 Dir. 2016:47 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Sammanfattning Under 2015 var migrationsströmmarna till

Läs mer

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola inom omsorg och skola VÅLD HOT OCH Den här informationen bygger på Arbetarmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön, AFS 1993:2. Reglerna gäller alla arbetsplatser där det finns risk för våld eller

Läs mer

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013 2013-04-16 AN-2013/240.739 1 (10) HANDLÄGGARE Malmsten, Susanne Äldreomsorgsnämnden Susanne.Malmsten@Huddinge.se Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som

Läs mer

MOTIONER TILL REPRESENTANTSKAP 2015

MOTIONER TILL REPRESENTANTSKAP 2015 MOTIONER TILL REPRESENTANTSKAP 2015 G Friskvård Motionär: Framtidsgruppen, Vision Göteborg Friskvård är en viktig fråga för medlemmarna och bör därför lyftas upp och synliggöras. Skatteverkets regler kring

Läs mer

Tillsammans för en idrott fri från Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Skövde kommun

Tillsammans för en idrott fri från Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Skövde kommun Tillsammans för en idrott fri från Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Skövde kommun Varför? De allra flesta barn och ungdomar är någon gång aktiva i en idrottsförening.

Läs mer

En gemensam bild av verkligheten

En gemensam bild av verkligheten En gemensam bild av verkligheten En meningsfull diskussion om Sveriges framtid förutsätter en gemensam bild av var vi står i dag. Hur ser verkligheten egentligen ut och vilka fakta beskriver den bäst?

Läs mer

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad 1 (5) DATUM DNR 2015-11-09 KS/2015:234 Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad Antagen av kommunfullmäktige den 23 november 2015 2 (5) Inledning Lidingö stad har en lång historia

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING. Demenshandikapp och bemötande

STUDIEHANDLEDNING. Demenshandikapp och bemötande STUDIEHANDLEDNING Demenshandikapp och bemötande Kunskap om demens är nyckeln till förståelse! Produkten kan beställas från: Nestor FoU-center, Marinens väg 30, 136 40 Handen www. nestor-foucenter.se, tel:

Läs mer

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet Manpower Work Life: 2014:1 Manpower Work Life Rapport 2014 Mångfald på jobbet MÅNGFALD PÅ JOBBET Mångfald diskuteras ständigt i media, men hur ser det egentligen ut på Sveriges arbetsplatser? Hur ser svenska

Läs mer

Särskilt föreningsbidrag för ridsport

Särskilt föreningsbidrag för ridsport 2014-09-08 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2014/150-805 Fritidsnämnden Särskilt föreningsbidrag för ridsport Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar att ett förslag om införande av ett särskilt föreningsbidrag

Läs mer

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström Elevinflytande i planeringen av undervisningen BFL-piloter 121114 Mats Burström Ur Lgr 11 2.3 Elevernas ansvar och inflytande Läraren ska svara för att alla elever får ett reellt inflytande på arbetssätt,

Läs mer

UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER HAR DU 730 DAGAR OCH ETT STARKT DRIV DÅ HAR VI EN LEDARROLL TILL DIG

UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER HAR DU 730 DAGAR OCH ETT STARKT DRIV DÅ HAR VI EN LEDARROLL TILL DIG UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER HAR DU 730 DAGAR OCH ETT STARKT DRIV DÅ HAR VI EN LEDARROLL TILL DIG VÄLKOMMEN TILL BERENDSEN Tack för att du vill lägga lite tid på att lära känna oss - det kan löna sig. För

Läs mer

Äspereds IF VITA LINJER. & spår. på vägen mot Framtiden

Äspereds IF VITA LINJER. & spår. på vägen mot Framtiden Äspereds IF på vägen mot Framtiden 2 VISIONSARBETE Äspereds IF Nu är det dags att ta ett nytt steg i vår framtidsutveckling. Vår vision är att Äspereds IF skall skapa Bygdens bästa miljö för medlemskap

Läs mer

Det flippade klassrummet hur uppfattas det av eleverna?

Det flippade klassrummet hur uppfattas det av eleverna? Det flippade klassrummet hur uppfattas det av eleverna? Vi och vår skola Undervisningslyftet Samarbete Karlskrona kommun och Högskolan i Jönköping Föreläsningar, seminarier, handledning Möjlighet att ta

Läs mer

BRUK. bedömning reflektion utveckling kvalitet

BRUK. bedömning reflektion utveckling kvalitet BRUK bedömning reflektion utveckling kvalitet Vad är BRUK? BRUK är ett verktyg för självskattning av kvaliteten i samtliga läroplansstyrda verksamhetsformer. BRUK är en del av det systematiska kvalitetsarbetet.

Läs mer

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl!

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Fyra olika aspekter! Rättvisa! Reflektion och utvärdering av vår egen undervisning! Motivation för lärande! Metalärande (kunskapssyn)! 1. Rättvisa!

Läs mer

En grafisk guide till vår identitet

En grafisk guide till vår identitet En grafisk guide till vår identitet Välkommen till vår grafiska manual Ett grafiskt profilprogram har ingenting att göra med vad du eller jag tycker är snyggt. Ett tydligt grafiskt program är en konkurrensfaktor.

Läs mer

Din röst gör skillnad!

Din röst gör skillnad! Din röst gör skillnad! Den 15 september är det kyrkoval. Då får du och alla andra 5,5 miljoner som är medlemmar och över 16 år bestämma vilken väg Svenska kyrkan ska gå. Socialdemokraterna ställer upp

Läs mer

Ansökan stöd till projektanställning Malbas Basket/Hela Malmö

Ansökan stöd till projektanställning Malbas Basket/Hela Malmö Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2014-05-13 Vår referens Anna Jönsson Föreningssekreterare Tjänsteskrivelse anna.38.jonsson@malmo.se Ansökan stöd till projektanställning Malbas Basket/Hela Malmö

Läs mer

Lära andra rädda liv. Certifiering för instruktörer i första hjälpen och hjärt-lungräddning. www.redcross.se/forstahjalpen

Lära andra rädda liv. Certifiering för instruktörer i första hjälpen och hjärt-lungräddning. www.redcross.se/forstahjalpen Lära andra rädda liv Certifiering för instruktörer i första hjälpen och hjärt-lungräddning Så här är det Vi är ödmjuka inför det faktum att Röda Korset har utbildat i första hjälpen i över hundra år. Att

Läs mer

2. Ekonomiska konsekvenser av utökad rätt till omsorgstid från 20 tim till 25

2. Ekonomiska konsekvenser av utökad rätt till omsorgstid från 20 tim till 25 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNING 2012-10-31 PIA KRON SID 1/2 EKONOM 08-58785218 PIA.KRON@VALLENTUNA.SE BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Ekonomiska konsekvenser av utökad rätt till omsorgstid från

Läs mer

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Kiruna kommuns vision Vår övertygelse om människors lika värde är lika djup och värdefull som vår malm Våra ambitioner är högre än våra fjäll

Läs mer