Diarienummer Dokumenttyp Sida. TSF Konsekvensutredning 1(25) Katarina Wigler

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Diarienummer Dokumenttyp Sida. TSF 2012-633 Konsekvensutredning 1(25) 2013-01-16 Katarina Wigler"

Transkript

1 TSF Konsekvensutredning 1(25) Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om personliga certifikat, auktorisationer, behörigheter, behörighetsbevis och utbildning på luftfartsområdet 1. Vad är problemet och vad ska uppnås? 1.1. Bakgrund Den 8 april 2012 trädde kommissionens förordning (EU) nr 1178/2011 av den 3 november 2011 om tekniska krav och administrativa förfaranden avseende flygbesättningar inom den civila luftfarten i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 216/2008 i kraft. Förordningen innehåller regler om personliga certifikat och intyg, om utbildning och utbildningshjälpmedel och om krav på myndigheter inom det flygoperativa området. I syfte att ge såväl berörda verksamhetsutövare som Transportstyrelsen utrymme till nödvändig kompetensutveckling och att anpassa regelverk och processer till de nya reglerna har Sverige använt sig av en s.k. opt-out som gör det möjligt att tillämpa reglerna senare. De nya regler vars ändringar konsekvensutreds här börjar tillämpas den 8 april 2013 för svensk del. Information om reglernas innehåll finns på Transportstyrelsens hemsida under följande länk: Transportstyrelsen har även för avsikt att ta fram riktad information till olika grupper av innehavare av personliga tillstånd i samband med remisshanteringen av föreskrifterna och publicera detta på hemsidan. Till följd av det nya regelverket har de svenska föreskrifterna i Transportstyrelsens författningssamling om personliga certifikat, auktorisationer, behörigheter, behörighetsbevis och utbildning på luftfartsområdet setts över för att upphäva regler som tas över av EU-regler, ta fram kompletterande regler till EU-regelverket där vi som medlemsstat förväntas göra det, anpassa regler för verksamhet som inte omhändertas i EU-reglerna och som fortsatt behöver regleras nationellt, korrigera hänvisningar och referenser i andra föreskrifter till de föreskrifterna som berörs enligt ovan.

2 TSF Konsekvensutredning 2(25) Med anledning av att de allmänna kraven på området certifikat och behörigheter liksom tillhörande utbildningskrav och medicinska krav kopplade till personliga tillstånd berörs omfattar konsekvensutredningen även förslag på området flygtrafiktjänst och underhåll. För vissa verksamhetstyper inom det aktuella området gäller ytterligare optoutperioder. De EU-regler som är aktuella för dessa verksamhetstyper och som kommer att tillämpas senare kommer därmed också, i förekommande fall, att kompletteras senare. De ändringar som kommer att föranledas av dessa senare tillämpningsdatum konsekvensutreds inte här. 1.2 Förslag till reglering Transportstyrelsens förslag baseras på avvägningen att vi i Sverige tillämpar EASA-certifikat, dvs. certifikat som utfärdas i enlighet med EU-regler såsom Del FCL i förordning (EU) nr 1178/2011. Ett undantag från detta utgör dock certifikat för ultralätt verksamhet och behörighetsbevis för AFIS inom flygtrafiktjänsten, som inte heller regleras i EU-lagstiftningen. Nationella behörigheter kopplade till luftfartyg som inte regleras i EU-förordningarna (t.ex. luftfartyg som listas i bilaga II till förordning (EG) nr 216/2008) hanteras genom s.k. instickskort i dessa EASA-certifikat. Alternativet hade varit att välja att ha ett parallellt certifikatsystem för flygcertifikat för verksamhet som inte omfattas av EU-reglerna. Skälen till att Transportstyrelsen inte föreslår en användning av nationella luftfartscertifikat i tillägg till de europeiska certifikaten är att det skulle vara administrativt tungt och därmed kostnadsdrivande med två system liksom att det är verksamhetsutövarnas önskemål att kunna flyga med både luftfartyg som regleras i EU-regelverket och luftfartyg som enbart regleras nationellt. Transportstyrelsen rekommenderar vidare att organisationer som utbildar kabinbesättningspersonal ges tillstånd att utfärda kabinbesättningsintyg. Sådan delegering möjliggörs genom skrivningar i förordningarna (EG) nr 216/2008 och (EU) nr 1178/2011. Förslaget innebär att organisationer som vill utfärda sådana intyg godkänns för detta via förvaltningsbeslut och att åläggs skyldigheten att lämna information om varje utfärdat intyg till myndigheten. Förordning (EU) nr 1178/2011 medger att allmänläkare kan få agera som flygläkare och utfärda medicinska intyg för flygcertifikat för lätta luftfartyg (LAPL) om så tillåts enligt nationell lagstiftning. Transportstyrelsen föreslår efter samråd med Socialstyrelsen att allmänläkare ska få utföra undersökningar för medicinskt intyg för LAPL men att utfärdandet av det medicinska intyget ska överlåtas till Transportstyrelsen (som i dag) eller till flygmedicinskt centrum eller flygläkare.

3 TSF Konsekvensutredning 3(25) För dagens certifikatinnehavare av nationellt PPL eller certifikat för segel- eller ballongflyg som inte uppfyller gällande medicinska krav för klass 2 enligt reglerna i JAR-FCL har det funnits en möjlighet att få ett medicinskt intyg klass 2 med nationell begränsning. Medicinska intyg med nationell begränsning kan dock inte längre utfärdas efter den 8 april De flesta av dessa piloter kommer i stället att uppfylla de nya kraven för ett medicinskt intyg för LAPL. Medicinskt intyg för LAPL införs i Sverige från 8 april Transportstyrelsen föreslår därför att innehavare av ett nationellt PPL eller ett certifikat för segeleller ballongflyg och som inte uppfyller kraven för ett medicinskt intyg klass 2 enligt Del MED i förordning (EU) nr 1178/2011 i stället ska ha ett medicinskt intyg för LAPL. I samband med att Transportstyrelsen har genomfört ändringar som föranleds av de nya EU-reglerna har vissa ändringar påkallats i form av lättnader som rör verksamhet som inte omfattas av EU-reglerna. I de fall Transportstyrelsen har kunnat genomföra sådana ändringar har detta skett. I vissa fall hindras dock detta av krav i luftfartslagen (2010:500). Av 1 kap. 1 luftfartslagen framgår att luftfart inom svenskt område endast får ske i överensstämmelse med lagen eller annan författning om inte annat följer av EU-förordningar. Situationen får som följd att i två specifika fall omfattas verksamhet som inte omfattas av EUreglerna av strängare krav än verksamhet som regleras genom EUförordningarna, nämligen i form av krav i 4 och 6 kap. luftfartslagen på elevtillstånd för att genomgå utbildning för certifikat och för att få certifikat och behörighetsbevis och på tidsbegränsade tillstånd. Härutöver ska certifikat som utfärdats enligt EU-regler i förekommande fall återkallas av myndigheten medan detta endast får ske efter beslut av förvaltningsdomstol enligt luftfartslagen. Som en följd av att dessa strängare krav har uppstått har Transportstyrelsen för avsikt att hemställa om ändring till luftfartslagen (2010:500) och luftfartsförordningen (2010:770). Remissen omfattar följande förslag som kommer att ersätta, eller i förekommande fall ändra, de angivna gällande föreskrifter i Transportstyrelsens författningssamling som framgår av nedanstående tabell. Förslagen rör såväl EU-reglerad verksamhet som verksamhet som inte regleras inom EU. I vissa fall återfinns kompletterande bestämmelser till EU-förordningskrav tillsammans med bestämmelser som inte kompletterar EU-regler eftersom Transportstyrelsen har bedömt att det i dessa fall underlättar för användarna att ha regleringen samlat. I de fall det rör sig om kompletteringar av EU-reglerna har detta enbart skett där Sverige i egenskap av medlemsstat ska reglera något enligt berörd EUförordning. Det rör sig därmed inte om reglering som resulterar i skarpare krav än EU-regelverkets.

4 TSF Konsekvensutredning 4(25) Förslag till Transportstyrelsens föreskrifter om allmänna bestämmelser för certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis om kompletterande bestämmelser för certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis och allmänna råd om kompletterande bestämmelser för medicinska undersökningar för certifikat, behörigheter och kabinbesättningsintyg samt förfaranden för allmänläkare och företagsläkare om ömsesidigt erkännande, godkännande eller utbyte av utländskt certifikat eller behörighetsbevis Äldre författning (upphävs eller ändras) LFS 2008:1, omtryckt genom LFS 2008:32 LFS 2008:1, omtryckt genom LFS 2008:32 LFS 2008:2, omtryckt genom LFS 2008:28 LFS 2008:3 om utbildning till avancerad flygning med flygplan LFS 2008:4 om segelflygarcertifikat om certifikat för fri varmluftsballong och varmluftsskepp (FB) om certifikat, flygskolor och instruktörsutbildning för ultralätt flygplan (UL) om utbildning till instruktör i avancerad flygning med flygplan, segelflyglärare och FB-instruktör och allmänna råd om registrerade flygskolor för flygplan och helikopter och allmänna råd om certifikat och behörigheter för flygmaskinister om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:79) om certifikat för flygledare och flygledarelev ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:80) om behörighetsbevis för AFISpersonal och AFIS-elev om organisationer som handhar utbildningshjälpmedel för flygträning och navigationsprocedurer (FSTD) och kvalificering av FSTD; om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2009:88) om verksamhet med obemannade luftfartyg (UAS) LFS 2008:5, omtryckt genom LFS 2008:23, samt LFS 2008:2, omtryckt genom LFS 2008:28 LFS 2008:6 samt LFS 2008:2, omtryckt genom LFS 2008:28 LFS 2008:2 (omtryckt genom LFS 2008:28), LFS 2008:7 och LFS 2008:8 LFS 2008:8 LFS 2008:9, omtryckt genom LFS 2008:30, och LFS 2008:31 LFS 2008:10 TSFS 2009:79 TSFS 2009:80 LFS 2009:87 TSFS 2009:88 om kabinbesättningsintyg -

5 TSF Konsekvensutredning 5(25) Nedan redovisas de ändringar som föreslås. Föreskrifter om allmänna bestämmelser för certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis Förslaget ersätter delar av LFS 2008:1, omtryckt genom LFS 2008:32, och reglerar de delar som inte omfattas av EU-regleringen. Delar som tas över av EU-reglering har strukits och innebär ingen ändring i sak. I 5 har en möjlighet förts in för ägare eller brukare av ett luftfartyg att ge en certifierad flygtekniker behörighet att taxa med luftfartyget. Möjligheten utgör en reglering av tidigare praxis. I 7 har en lättnad förts in genom en möjlighet att använda språktestare som har auktoriserats i ett annat EU-land för engelska språktest. Tidigare krävdes svensk auktorisation. Regleringen om elevtillstånd i 10 föreslås ändras. Ändringen föranleds av ändring av luftfartslagen (2010:500) och innebär att elevtillstånd kan krävas först vid ensamflygning för de certifikat som fortfarande regleras nationellt. Tidigare krävdes ett elevtillstånd innan en utbildning påbörjades. I 18 har kraven på att ett nytt språkprov för språknivå 4 ska genomföras minst vart tredje år ändrats till minst vart fjärde år. Ändringen är en ensning med EUreglerna och utgör en lättnad för innehavare av flygmaskinistcertifikat som är de innehavare av personliga tillstånd som omfattas av dessa språkkrav men som inte omfattas av EU-regelverket. Ändringen innebär ett avsteg från den internationella standard som finns i Annex 1 1 till Chicagokonventionen 2 (behörighetsbevis för AFIS följer fortsatt den internationella standarden eftersom detsamma gäller för flygledarcertifikat enligt krav i EU-förordning). I 22 har en lättnad förts in genom att språktester som har en s.k. fullständig ICAO-rekommendation får användas för prov på engelska enligt paragrafen. Föreskrifter om kompletterande bestämmelser för certifikat, auktorisationer, behörigheter och behörighetsbevis Förslaget ersätter delar av LFS 2008:1, omtryckt genom LFS 2008:32, och utgör kompletterande föreskrifter till förordning (EU) nr 1178/2011. Regleringen innebär alltså ingen skärpning av EU-reglerna utan föranleds av att EU har 1 Kap 1. mom Convention on International Civil Aviation

6 TSF Konsekvensutredning 6(25) överlämnat till medlemsstaterna att fastställa nationella regler inom ramen för ett specifikt område i en EU-förordning. Förslaget baseras på tidigare reglering men innehåller följande ändringar i sak som en följd av EU-regleringen: Krav på elevtillstånd för att genomgå utbildning för certifikat och för att få certifikat och behörighetsbevis tas bort för alla certifikat som omfattas av EU-regelverket fr.o.m. 8/ Tillstånd utfärdas att gälla tills vidare på samma område som i punkten ovan. 6 stryks eftersom motsvarande reglering finns i förordningen. Paragrafen har också delvis blivit inaktuell. I 7 har härutöver en lättnad förts in genom en möjlighet att använda språktestare som har auktoriserats i ett annat EU-land för engelska språktest. Tidigare krävdes svensk auktorisation. I 12 har en lättnad förts in genom att språktester som har en s.k. fullständig ICAO-rekommendation får användas för prov på engelska enligt paragrafen. Föreskrifter och allmänna råd om kompletterande bestämmelser för medicinska undersökningar för certifikat, behörigheter och kabinbesättningsintyg samt förfaranden för allmänläkare och företagsläkare Förslaget ersätter LFS 2008:2, omtryckt genom LFS 2008:28, och utgör kompletterande föreskrifter till förordning (EU) nr 1178/2011. Regleringen innebär alltså ingen skärpning av EU-reglerna utan föranleds av att EU har överlämnat till medlemsstaterna att fastställa nationella regler inom ramen för ett specifikt område i en EU-förordning. I förslaget samlas kompletterande administrativa föreskrifter och medicinska krav för flygledarcertifikat och undersökande läkare m.m. i samma föreskrift. För undersökande läkare och Transportstyrelsen kommer alla medicinska intyg att utfärdas enligt EUförordningen och dessa föreskrifter vilket bedöms underlätta administrationen och motverkar kostnadsökningar för myndigheten och undersökande läkare som i förlängningen skulle drabba tillståndshavarna. Bilaga 2 till LFS 2008:2 innehåller medicinska krav för flygledare som publiceras av intresseorganisationen Eurocontrol. Dessa krav regleras numera i förordning (EU) nr 805/2011, som även den hänvisar till Eurocontrols krav, och har tagits bort ut förslaget. Bilaga 3 till LFS 2008:2 utgörs av JAR-FCL 3 med medicinska krav för piloter. Dessa ersätts fr.o.m. den 8 april 2013 av krav i förordning (EU) nr 1178/2011 (Del MED).

7 TSF Konsekvensutredning 7(25) Från verksamhetsutövarna har det framförts önskemål om att föreskrifter ska hållas samman för respektive kategori av certifikat, behörighet och behörighetsbevis. Transportstyrelsen föreslår därför att den nya föreskriften om medicinska bestämmelser enbart ska vara en komplettering till förordning (EU) nr 216/2008 och dess tillämpningsförordningar 1178/201 och 805/2011. De medicinska kraven för nationella certifikat, behörighet och behörighetsbevis framgår i stället av respektive föreskrift för dessa. I varje föreskrift hänvisas direkt till ett krav för en specifik klass av medicinskt intyg enligt 1178/2011 eller 805/2011. För berörda certifikatinnehavare bör det härmed bli enklare att se vad som gäller för just det egna certifikatet, behörigheten eller behörighetsbeviset. Förslaget baseras på tidigare reglering men innehåller följande ändringar i sak som en följd av EU-regleringen: Möjligheten för allmänläkare att göra medicinska undersökningar och utfärda medicinska intyg för LAPL om så tillåts enligt nationell lagstiftning (se under egen rubrik här nedan) Medicinska krav för det nya flygcertifikatet för lätta luftfartyg (LAPL, se under egen rubrik här nedan) Förändrade administrativa medicinska krav för flygledare som kompletterar tillämpningsförordningen 805/2011 (se under egen rubrik här nedan) Förslaget innehåller vidare ett nytt krav. Transportstyrelsen föreslår att undersökningar och bedömningar som genomförs av undersökningsläkare ska upprättas enligt de formulär och med de rutiner för dokumentation som fastställts av Transportstyrelsen och i det system som Transportstyrelsen tillhandahåller för detta ändamål. Det system som avses här är Empic. Allmänläkare (general medical practitioners, GMP) Enligt förordning (EU) nr 216/2008 kan en allmänläkare få agera som flygläkare och utfärda medicinska intyg för flygcertifikat för lätta luftfartyg (LAPL) om så tillåts enligt nationell lagstiftning. Enligt förordning (EU) nr 1178/2011 får dock detta endast ske i en medlemsstat där allmänpraktiserande läkare har tillbörlig tillgång till sökandes fullständiga medicinska journaler. Transportstyrelsen har tillsammans med Socialstyrelsen analyserat innebörden av detta krav och kommit fram till att det i Sverige saknas förutsättningar att uppfylla detta krav. Luftfartsförordningen kräver också att en läkare har ett förordnande av Transportstyrelsen för att få utfärda medicinska intyg. För medicinska intyg för LAPL vill dock Transportstyrelsen så långt som möjligt behålla dagens system som innebär att allmänpraktiserande läkare får göra undersökningar av piloter för segel-, ballong- och UL-certifikat medan utfärdandet av det medicinska intyget görs av Transportstyrelsen. Transportstyrelsen föreslår därför att allmänläkare ska få utföra undersökningar för medicinskt intyg för LAPL

8 TSF Konsekvensutredning 8(25) men att utfärdandet av det medicinska intyget ska överlåtas till Transportstyrelsen (som i dag) eller till flygmedicinskt centrum eller flygläkare. Begreppet general medical practitioner (GMP) har fått olika översättningar i förordningarna 216/2008 och 1178/2011 och finns även definierat i direktiv 2005/36/EG om europeiska behörighetskrav inom sjukvården. I direktivet anges innebörden i Sverige vara allmänpraktiserande läkare/europaläkare. Socialstyrelsen och regeringen har dock beslutat att innebörden från och med den 1 juli 2012 ska ändras till specialist i allmänmedicin. Ändringen har anmälts till EUkommissionen för att även direktivets text ska ändras. Transportstyrelsen föreslår därför att grundförordningens översättning allmänläkare används i föreskriften och att begreppet förklaras av Socialstyrelsens definition. Medicinska krav för LAPL För dagens certifikatinnehavare av nationellt PPL eller certifikat för segel- eller ballongflyg som inte uppfyller dagens medicinska krav för klass 2 enligt reglerna i JAR-FCL har det funnits en möjlighet att få ett medicinskt intyg klass 2 med nationell begränsning. Medicinska intyg med nationell begränsning kan dock inte längre utfärdas efter den 8 april De flesta av dessa piloter kommer i stället att uppfylla de nya kraven för ett medicinskt intyg för LAPL. Medicinskt intyg för LAPL införs i Sverige från 8 april Transportstyrelsen föreslår därför att innehavare av ett nationellt PPL eller ett certifikat för segeleller ballongflyg och som inte uppfyller kraven för ett medicinskt intyg klass 2 enligt Del-MED i förordning (EU) nr 1178/2011 i stället ska ha ett medicinskt intyg för LAPL. I dag ställs i Sverige samma medicinska krav för certifikat för flygning med ultralätta flygplan som för PPL, dvs. ett medicinskt intyg klass 2 enligt JAR- FCL 3. EU introducerar ett nytt flygcertifikat med mer flexibla medicinska krav än klass 2 och med behörighet att framföra luftfartyg med upp till 2 tons startvikt. Transportstyrelsens uppfattning är att dessa lägre krav även ska tillämpas för ultralätt flyg i Sverige. Att sätta en ännu lägre kravbild för ultralätt flyg kan övervägas längre fram, men är i denna föreskrift inte möjlig då det kräver en mer genomgående analys av konsekvenserna. Ett medicinskt intyg för LAPL godtas inom hela EU, medan det är oklart om en lägre kravbild kommer att godtas av andra europeiska stater. Transportstyrelsen föreslår därför att lägst de medicinska kraven för LAPL ska gälla även för ultralätt flyg i Sverige från 8 april Detta är en lättnad jämfört med idag.

9 TSF Konsekvensutredning 9(25) Förändrade administrativa medicinska krav för flygledare som kompletterar tillämpningsförordningen 805/2011. LFS 2008:2 innehåller nationella administrativa medicinska krav för flygledare som bygger på de administrativa regler som finns i JAR-FCL 3 eftersom sådana regler saknas i de krav som publicerats av intresseorganisationen Eurocontrol. Förordning (EU) nr 805/2011 hänvisar fortsatt till kraven från Eurocontrol, varför det finns ett fortsatt behov av kompletterande nationell reglering till EUregelverket. I november 2012 publicerade EASA en remiss (NPA) om en EUförordning som bl.a. innehåller administrativa medicinska krav för flygledare som är samstämmiga med motsvarande krav för piloter i förordning (EU) nr 1178/2011. Transportstyrelsen föreslår att de administrativa medicinska kraven för flygledare i denna NPA från EASA införs som en kompletterande nationell reglering i stället för de nationella krav som bygger på JAR-FCL 3 som inte kommer att tillämpas efter 8 april Därmed sker en anpassning mot kommande EU-regler i nationell lagstiftning. Dessa krav kommer att tas över av de nya EU-reglerna när dessa träder i kraft och måste då upphävas. Förslaget innebär inga ändringar i sak, men innehåller förtydliganden av åtgärder vid försämrat hälsotillstånd och införande av medicinska begränsningar. För undersökande flygläkare och för Transportstyrelsen innebär förslaget en förenkling när flygledare och piloter omfattas av samma administrativa medicinska krav. Föreskrifter om ömsesidigt erkännande, godkännande eller utbyte av utländskt certifikat eller behörighetsbevis Förslaget ersätter LFS 2008:3 och reglerar de delar som inte omfattas av EUreglering. Delar som tas över av EU-reglering har strukits. Ändringarna innebär enbart en ändring i sak. Eftersom godkännande inte bedöms aktualiseras i samband med utländska behörighetsbevis för AFIS har dessa krav strukits. Ändringen bedöms inte få några konsekvenser för verksamhetsutövarna. Föreskrifter om utbildning till avancerad flygning med flygplan Förslaget ersätter LFS 2008:4 och rör ett område där Sverige genom en opt-out har skjutit fram tillämpningen av nya EU-regler till senast den 8 april Området omfattas i dagsläget därför inte av EU-reglerna. Hänvisningar till andra författningar har justerats som en följd av att dessa författningar föreslås ersättas av nya men det innebär ingen ändring i sak.

10 TSF Konsekvensutredning 10(25) Föreskrifter om segelflygarcertifikat Förslaget ersätter LFS 2008:5 och rör ett område där Sverige genom en opt-out har skjutit fram tillämpningen av nya EU-regler till senast den 8 april Området omfattas i dagsläget därför inte av EU-reglerna. Hänvisningar till andra författningar har justerats som en följd av att dessa författningar föreslås ersättas av nya men det innebär ingen ändring i sak. Föreskrifter om certifikat för fri varmluftsballong och varmluftsskepp (FB) Förslaget ersätter LFS 2008:6 och rör ett område där Sverige genom en opt-out har skjutit fram tillämpningen av nya EU-regler till senast den 8 april Området omfattas i dagsläget därför inte av EU-reglerna. Hänvisningar till andra författningar har justerats som en följd av at dessa författningar föreslås ersättas av nya men det innebär ingen ändring i sak. Föreskrifter om certifikat och instruktörsutbildning för ultralätt flygplan (UL) Förslaget ersätter LFS 2008:7 och omfattas inte av EU-reglerna. Alla krav som rör certifikat och utbildning för flygning med ultralätta flygplan inklusive utbildning av instruktörer för verksamhet med ultralätta flygplan samlas under en författning enligt önskemål från berörda intresseorganisationer på allmänflygsområdet. Förslaget omfattar följande ändringar: En lättnad föreslås i form av krav på medicinskt intyg LAPL i stället för, som idag, medicinskt intyg klass 2. Språkkravet har tagits bort för UL-certifikaten för att förenkla reglerna. I övrigt har reglerna förenklats något. Föreskrifter om utbildning till instruktör i avancerad flygning med flygplan, segelflyglärare och FB-instruktör Förslaget ersätter LFS 2008:8 och rör ett område där Sverige genom en opt-out har skjutit fram tillämpningen av nya EU-regler till senast den 8 april Området omfattas i dagsläget därför inte av EU-reglerna. Inga ändringar i sak. Krav som rör UL-instruktör har flyttats till föreskrifter om certifikat och instruktörsutbildning för ultralätt luftfartyg (UL).

11 TSF Konsekvensutredning 11(25) Föreskrifter och allmänna råd om registrerade flygskolor för flygplan och helikopter Förslaget ersätter LFS 2008:9 och LFS 2008:31 och reglerar ett område där Sverige genom en opt-out har skjutit fram tillämpningen av nya EU-regler till senast den 8 april Föreskrifterna omfattar organisationskrav för registrerade flygskolor och motsvarar den kravbild som har gällt hittills för sådana flygskolor. Ingen ändring i sak. Föreskrifter om certifikat och behörigheter för flygmaskinister Förslaget ersätter LFS 2008:10 och omfattas inte av EU-reglerna Inga ändringar i sak. Följande justeringar och konsekvensändringar föreslås m.h.t. ändringar i andra föreskrifter och för att förenkla och ta bort onödigt material: Att bilagan (JAR-FCL 4) inleds med en sida där det anges att den baseras på JAR-FCL 4. Att förordet (sidorna F-1 och F-2) tas bort eftersom dess innehåll är inaktuellt. Att sidorna CL-1 t.o.m. CL-4 liksom P-1 t.o.m. P-4 tas bort eftersom de enbart innehåller information som inte behövs för att uppfylla kraven. Att den övergripande innehållsförteckningen (sidorna C-1 och C-2) tas bort eftersom den är onödig och ger felaktig information m.a.a. de föreslagna åtgärderna i ovanstående punkter. Att i bilagan utgår. Nya föreskrifter om organisationer som handhar utbildningshjälpmedel för flygträning och navigationsprocedurer (FSTD) och kvalificering av FSTD Förslaget ersätter TSFS 2009:87 och utgör kompletterande föreskrifter till förordning (EU) nr 1178/2011. Regleringen innebär alltså ingen skärpning av EU-reglerna utan föranleds av att EU har överlämnat till medlemsstaterna att fastställa nationella regler inom ramen för ett specifikt område i en EUförordning. Förslaget innehåller inga ändringar i sak eftersom den reglering som föreslås motsvarar de krav som har gällt tidigare. Nya föreskrifter om kabinbesättningsintyg Förordning (EU) nr 1178/2011 innehåller krav på organisationer som tillhandahåller grundutbildning för den som ska bli kabinbesättningsmedlem. Sådana utbildningar tillhandahålls idag av både operatörer som utför kommersiella flygtransporter och utbildningsorganisationer som inte återfinns inom en operatörs organisation. Samtliga organisationer som tillhandahåller grundutbildningen utfärdar också intyg till eleverna efter genomgången godkänd utbildning, s.k. kabinbesättningsintyg.

12 TSF Konsekvensutredning 12(25) EU har överlämnat till medlemsstaterna att fastställa nationella regler såväl för ansökningsförfarandet för personer som vill ha ett kabinbesättningsintyg som hur nationella kabinbesättningsintyg ska utformas. Transportstyrelsen föreslår att möjligheten för EU:s medlemsstater att föreskriva att organisationer som tillhandahåller grundutbildning också kan få utfärda intygen ska användas för svensk del. Förslaget innebär ingen skärpning av EU-reglerna utan föranleds av att EU har överlämnat till medlemsstaterna att fastställa nationella regler inom ramen för ett specifikt område i EU-förordningen. Enligt förslaget ska utbildningsorganisationer som tillhandahåller grundutbildning för den som ska bli kabinbesättningsmedlem kunna få Transportstyrelsens tillstånd att utfärda intyg. Intygen ska enligt förslaget utformas enligt Transportstyrelsens fastställda mall och vissa uppgifter som ska lämnas till Transportstyrelsen för att omhänderta förordningskrav att föra register över de intyg som har utfärdats. Föreskrifterna utgör kompletterande bestämmelser till förordning (EU) nr 1178/2011 och gäller personer som har genomgått grundutbildning och som vill ansöka om kabinbesättningsintyg liksom både operatörer som utför kommersiella flygtransporter och utbildningsorganisationer som inte återfinns inom en operatörs organisation. Förslaget innehåller krav på tillstånd för att få utfärda kabinbesättningsintyg bestämmelser för personer som ansöker om intyg om hur ansökan ska gå till (på särskild blankett) krav på intygets utformning (fastställd mall) krav på information som ska lämnas till Transportstyrelsen för registrering av uppgifter om utfärdade intyg. Ändring i föreskrifter som hänvisar till föreskrifter om certifikat och utbildning Följande föreskrifter föreslås för att hänvisningar till gällande författningar ska vara aktuella och innebär inga ändringar i sak: Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:79) om certifikat för flygledare och flygledarelev Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:80) om behörighetsbevis för AFIS-personal och AFIS-elev Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2009:88) om verksamhet med obemannade luftfartyg (UAS)

13 TSF Konsekvensutredning 13(25) 2. Vilka alternativa lösningar finns och vad blir effekterna om någon reglering inte kommer till stånd? 2.1. Alternativa lösningar Som alternativ till föreslagen reglering kan Transportstyrelsen avstå från att dels ta fram förslag till reglering på de områden som medlemsstater förväntas reglera enligt förordning (EU) nr 1178/2011, dels uppdatera berörda författningar. Som medlemsstat i EU måste vi dock anpassa oss till och tillämpa det nya regelverket. Vi behöver därför ta bort regler som tas över av EU-regler och införa regler där vi förväntas göra det eller kan och behöver göra det för att omhänderta de transportpolitiska målen. Transportstyrelsen har där så är möjligt valt att frågor eller områden som skulle ha kunnat regleras genom föreskrifter i stället omhändertas genom intern styrning. Ett alternativ till nationell reglering av sådan verksamhet som inte omfattas av EU-reglerna men som regleras nationellt idag kan ofta vara information och opinionsbildande aktiviteter. I den mån Transportstyrelsen har möjlighet kommer dessa alternativa metoder att användas i myndighetens verksamhet Effekter om reglering inte kommer till stånd Om föreslagen reglering inte äger rum kommer det nationella regelverket att vara i strid med EU:s regelverk med oklarheter om vilka krav som gäller, hantering av avvikelser efter auditering av EU:s flygsäkerhetsbyrå EASA, risk för EU-sanktioner, en icke-fungerande inre marknad och i förlängningen risk för fördragsbrott som följd. På de områden som inte omfattas av EU-regleringen skulle en utebliven uppdatering av regelverket som rör lättare luftfartyg på det icke-kommersiella området innebära att verksamhetsutövarna i vissa fall får skarpare krav än de som finns EU-reglerna för övrig icke-kommersiell verksamhet och kommersiell verksamhet. 3. Vilka berörs av regleringen? De verksamhetsutövare som berörs i sak av förslagen är innehavare av certifikat, behörigheter och behörighetsbevis (piloter, flygledare och flygledarelever, AFIS-elev, flygtekniker, flygmaskinister, instruktörer och kontrollanter av flygprov och de som utför språktest), kabinbesättningspersonal, flygbolag och fristående organisationer som tillhandahåller utbildningar för kabinbesättningspersonal, flygskolor, organisationer med utbildningshjälpmedel för flygträning, flygläkare, företagsläkare och allmänläkare som uppfyller kraven i de nya reglerna samt flygmedicinska centra.

14 TSF Konsekvensutredning 14(25) Alla innehavare av certifikat och behörigheter berörs rent allmänt eftersom de generella föreskrifterna uppdateras mot de nya EU-reglerna. Dessutom berörs sådana verksamhetsutövare som styrs av regler vars hänvisningar till certifikatoch utbildningsregler uppdateras med beteckningarna för de nya föreskrifterna. 4. Vilka kostnadsmässiga och andra konsekvenser medför regleringen och hur ser de olika konsekvenserna ut för de övervägda regleringsalternativen om man jämför? Både ökade och minskade kostnader aktualiseras som en följd av att EUregelverket innehåller både lättnader och skärpningar. Konsekvenserna av EUreglerna redovisas i förekommande fall i samband med att konsekvenserna av Transportstyrelsens förslag till nationella och kompletterande regler redovisas här nedan. 4.1 Kostnadsmässiga och andra konsekvenser Såväl kommersiell verksamhet som allmänflygssektorn berörs, vilket innebär att bedömningar måste ske av de kostnadsmässiga konsekvenserna för företag (administrativ börda, regelförenkling, kostnad/nytta) och proportionalitet (det transportpolitiska hänsynsmålet om säkerhet ställt mot en icke-penningstark grupp som sysslar med luftfart av eget val men där flertalet olyckor inträffar). Transportstyrelsen har bedömt konsekvenserna av föreslagna ändringar nedan. Föreslagen ändring Samtliga ändringar i föreskrifter som riktar sig till innehavare av certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis Konsekvens För berörda certifikatinnehavare, som inte omfattas av EU-reglerna, ges motsvarande lättnader som för övriga där så har varit möjligt. På övriga områden motsvarar förslagen dagens kravbild. Innehavarna bör ta del av förslagen. I den mån innehavaren av ett personligt tillstånd använder sitt tillstånd i en kommersiell verksamhet uppskattar Transportstyrelsen att tidsåtgången för att tillgodogöra sig nya kravbilden kommer att variera mellan 1 och 8 timmar, beroende på storleken på verksamheten och om det finns en stödfunktion (såsom en personalavdelning) som tillhandahåller anpassad information. I den mån innehavaren använder sitt tillstånd privat uppskattar Transportstyrelsen att tidsåtgången kommer att variera mellan 1-2 timmar. Många tillståndshavare av icke-kommersiella certifikat är medlemmar i en eller flera intresseorganisationer och kommer sannolikt att ta del av den anpassade

15 TSF Konsekvensutredning 15(25) information som dessa organisationer tillhandahåller. Transportstyrelsen har även för avsikt att ta fram riktad information till olika grupper av innehavare av personliga tillstånd i samband med remisshanteringen av föreskrifterna. Transportstyrelsen kommer att tillhandahålla kostnadsfri information till tillståndinnehavare om regelverket vid olika seminarietillfällen, se under avsnitt 6. Kostnader kan uppstå för en enskild för att ta sig till dessa seminarier. Föreskrifter om kompletterande bestämmelser för certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis Ändringar i föreskrifter om kompletterande bestämmelser för Föreskrifterna kompletterar EU-regler på områden där EU har överlämnat till medlemsstaterna att fastställa nationella regler inom ramen för ett specifikt område i en EU-förordning. Förslagen innebär inga ändringar i sak för certifikatinnehavarna men de bör ta del av förslagen. I den mån innehavaren av ett personligt tillstånd använder sitt tillstånd i en kommersiell verksamhet uppskattar Transportstyrelsen att tidsåtgången för att tillgodogöra sig nya kravbilden kommer att variera mellan 1 och 8 timmar, beroende på storleken på verksamheten och om det finns en stödfunktion (såsom en personalavdelning) som tillhandahåller anpassad information. I den mån innehavaren använder sitt tillstånd privat uppskattar Transportstyrelsen att tidsåtgången kommer att variera mellan 1-2 timmar. Många tillståndshavare av icke-kommersiella certifikat är medlemmar i en eller flera intresseorganisationer och kommer sannolikt att ta del av den anpassade information som dessa organisationer tillhandahåller. Transportstyrelsen har även för avsikt att ta fram riktad information till olika grupper av innehavare av personliga tillstånd i samband med remisshanteringen av föreskrifterna. Transportstyrelsen kommer att tillhandahålla kostnadsfri information till tillståndinnehavare om regelverket vid olika seminarietillfällen, se under avsnitt 6. Kostnader kan uppstå för en enskild för att ta sig till dessa seminarier. Transportstyrelsen har tillhandahållit och tillhandahåller gratis utbildning i systemet Empic

16 TSF Konsekvensutredning 16(25) medicinska undersökningar för certifikat, behörigheter, behörighetsbevis och kabinbesättningsintyg samt förfaranden för allmänläkare och företagsläkare som rör kravet att undersökningar och bedömningar som genomförs av undersökningsläkare ska upprättas enligt de formulär och med de rutiner för dokumentation som fastställts av Transportstyrelsen och i det system som Transportstyrelsen tillhandahåller för detta ändamål samt utbildning i det nya regelverket och det nya regelverket (här avses EU-regler och svenska föreskrifter och tillämpningar) vid nio separata och valfria tillfällen under hösten 2012 och våren flygläkare berörs för närvarande, siffran varierar något under åren, och utbildningen omfattar totalt 7 timmar (3,5 timmar per block). Vid behov kommer repetitionsutbildningar att övervägas. Utbildningen har genomförts i myndighetens lokaler i Norrköping och är kostnadsfri. För läkarna tillkommer kostnader för resa och måltider samt eventuellt inkomstbortfall. Det återstår att utbilda runt 20 flygläkare varar 20 är inbokade f.n. Flygläkarnas totala beräknade kostnad för utbildning inklusive resor och måltider blir 9275 kr/flygläkare eller totalt för samtliga. Beräkningen har gjorts utifrån en timkostnad på 1200 kr. Merparten av flygläkarna har sin verksamhet i södra och mellersta Sverige. Utifrån denna fördelning uppskattar myndigheten den genomsnittliga kostnaden för resor till 800 kr och för måltider till ca 75 kr vilket ger en kostnad för flygläkarna på (160 st ggr 800 kr = kr plus 160 ggr 75 kr = kr). Till auktoriserade flygläkare tillhandahåller myndigheten även ett seminarietillfälle/år som är avsett att erbjuda vidareutbildning, information och möjligheten att träffa representanter från myndigheten för att ta upp aktuella frågor. För att arbeta i Empic behöver flygläkarna tillgång till en säker internetuppkoppling, en laserskrivare, en scanner och klientdelen av EMPIC-programmet. Denna programvara är kostnadsfri. Myndigheten tillhandahåller en manual samt är tillgängliga för support via telefon och e-post. Myndigheten förutser en kvalitetshöjning i det underlag som kommer in från flygläkarna i och med att de börjar använda Empic. Skälet för detta är att systemet kontrollerar att undersökningen är komplett och att viktiga medicinska data inte ligger

17 TSF Konsekvensutredning 17(25) utanför regelverkets gränser. Det beräknas leda till att myndighetens granskningsarbete, vilket är resursdrivande, minskar. Det är även så att det utökade ansvar som flygläkarna får i och med de nya regelverken innebär att de behöver ha tillgång till den information som tillhandahålls via Empic för att kunna göra adekvata bedömningar. Att erbjuda nuvarande pappershantering parallellt med Empic ser vi inte som ett realistiskt alternativ då det skulle innebära merkostnader för Transportstyrelsens hantering av medicinska intyg, vilket i slutänden drabbar de enskilda innehavarna. Skälen för detta är främst: 1. Det granskningsarbete som pappershanteringen medför 2. Att myndigheten i så fall efter granskning ändå måste föra in materialet manuellt i Empic vilket i sig är resurskrävande. Ändringar i föreskrifter om kompletterande bestämmelser för medicinska undersökningar för certifikat, behörigheter, behörighetsbevis och kabinbesättningsintyg samt förfaranden för allmänläkare och företagsläkare som rör möjligheten för allmänläkare att agera som flygläkare i Sverige Ändringar i föreskrifter om kompletterande bestämmelser för medicinska undersökningar för certifikat, behörigheter, Tillgängligheten till undersökande läkare för piloter med medicinskt intyg för LAPL blir oförändrad. Förslaget innebär inga ökade kostnader. För berörda allmänläkare innebär förslaget att dagens rutiner kan bibehållas och att allmänläkaren även fortsättningsvis sänder sitt underlag till myndigheten, eller till annan läkare med befogenhet att utfärda ett intyg. Allmänläkare som fortsatt vill göra undersökningar på luftfartsområdet måste dock använda sig av det system för dokumentation som flygläkare använder (Empic). I den mån de vill göra det behöver de utbildning och då bedöms kostnader uppstå motsvarande de som redovisas under punkten ovan. För flygläkare/flygmedicinska centrum kan det bli färre undersökningar om många piloter väljer LAPL och utnyttjar möjligheten att vända sig till allmänläkare. Samtidigt kan det tillkomma uppgifter att utfärda medicinska intyg för LAPL på grundval av allmänläkares undersökningar. Innehavare av nationella certifikat som inte uppfyller de medicinska kraven för klass 2 enligt Del MED kan fortsätta att utnyttja sitt nationella certifikat så länge det

18 TSF Konsekvensutredning 18(25) behörighetsbevis och kabinbesättningsintyg samt förfaranden för allmänläkare och företagsläkare som rör medicinska krav för LAPL Nya föreskrifter om organisationer som utfärdar kabinbesättningsintyg med krav på tillstånd för att få utfärda intyg för kabinbesättningar, om hur ansökan om intyg ska gå till (blankett), om intygets utformning (mall) och om att information ska lämnas till Transportstyrelsen för registrering av uppgifter om utfärdade intyg är giltigt. Det nationella certifikatet kan därefter bytas ut mot ett certifikat för LAPL när den certifikatkategorin införs i Sverige. Kostnaderna motsvarar de som gäller idag. Transportstyrelsen kommer att ta ut en avgift för utfärdande av medicinska intyg för LAPL efter undersökning hos allmänläkare. Kostnaden motsvarar den som gäller för utfärdande av medicinska intyg klass 2 idag. För innehavare av UL-certifikat kommer de medicinska kraven att bli lägre och mer flexibla än i dag. Med längre giltighetstider för äldre piloter minskas kostnaderna något. Alla medicinska intyg kommer att utfärdas enligt EUregler vilket förväntas förenkla administrationen och motverka kostnadsökningar. Enligt artikel 8.4 i förordning (EG) nr 216/2008 får en medlemsstat föreskriva att kabinbesättningsintyg utfärdas av godkända operatörer eller utbildningsorganisationer. Transportstyrelsen bedömer med hänsyn till att organisationerna redan idag utfärdar intygen (området är oreglerat idag) och att myndigheten tillhandahåller alla nödvändiga mallar elektroniskt att de ytterligare krav som sätts upp kommer att generera följande kostnader för företagen. Efter kontakt med fem berörda företag på området (fyra flygoperatörer och en fristående organisation) har det framkommit att den genomsnittligt uppskattade tidsåtgången för att utfärda ett intyg bedöms till ca 30 minuter. Den genomsnittliga uppskattade timkostnaden för företagen bedöms till 500 kr/timme. Det ger en total genomsnittlig bedömd kostnad på ca 250 kr/intyg vilket är en kostnad som företagen räknar med att kunna täcka via elevavgiften. Denna kostnad ska därmed ställas mot de kostnader som myndigheten bedöms få om den ska utfärda intygen. Räknat på samma tidsåtgång som för företagens hantering skulle kostnaden för att utfärda ett intyg uppgå till 700 kr/intyg. Därtill kommer kostnader för eventuella systemanpassningar. Transportstyrelsen bedömer att kostnaderna för systemanpassningar och resurser för tillståndshavarna överstiger de kostnader som uppstår vid en delegering av uppgiften till

19 TSF Konsekvensutredning 19(25) företagen. De företag som Transportstyrelsen har varit i kontakt med ställer sig positiva till att utfärda intygen själva. Ingen av de företag som har motsvarande hantering idag har framfört några invändningar. På sikt planeras uppgifter som ska registreras att kunna hanteras elektroniskt i myndighetens verksamhetssystem så att registreringen av uppgifter sker automatiskt. Initialt kommer dock företagen att åläggas att skicka in uppgifter om utfärdade intyg till myndigheten via e-post. Företagen bedöms lägga några minuter per intyg på detta, där kostnaden bedöms täckas av den framräknade kostnaden för att utfärda intyget. De kabinbesättningsmedlemmar som ska ha ett intyg enligt EU-regelverket kommer att behöva byta ut sina intyg mot nya sådana. Befintliga intyg ska enligt regelverket vara utbytta senast den 8 april Transportstyrelsen bedömer att utbytet medför samma tidsåtgång och kostnader som ett utfärdande. Företagen bedöms slutligen lägga i genomsnitt 2-3 timmar på att uppdatera sina manualer mot de nya kraven. För ett företag som utfärdar 25 kabinbesättningsintyg per år blir den beräknade årliga kostnaden 6250 kronor (250 kr/intyg). Första året tillkommer en engångskostnad på 1500 kr (tre timmars manualuppdatering till en kostnad av 500 kronor/timme). För att kunna överblicka de sammanlagda konsekvenserna och, i förekommande fall, kostnaderna som bedöms uppstå för dem som ska tillämpa föreskrifterna har Transportstyrelsen delat upp berörda i olika grupper beroende på om det rör sig om organisationer (företag) eller innehavare av personliga tillstånd och om det senare fallet gäller tillstånd som används för privat bruk eller för kommersiell verksamhet. Den totala tidsåtgången för innehavare av personliga kommersiella tillstånd bedöms ligga på mellan 1 och 8 timmar för att sätta sig in i regelverket, beroende på ifall information erhålls av den egna organisationen eller inte. Innehavarna erhåller nya certifikat som har utformats enligt nya krav vid ordinarie förnyelse, därmed bedöms inga extra kostnader uppstå i samband med detta.

20 TSF Konsekvensutredning 20(25) Innehavare av personliga tillstånd för privat bruk bedöms lägga mellan 1 och 8 timmar på att sätta sig in i regelverket. Tiden kan öka men bedöms inte öka markant om man behöver sätta sig in i två eller flera författningar. Innehavarna erhåller nya certifikat som har utformats enligt nya krav vid ordinarie förnyelse, därmed bedöms inga extra kostnader uppstå i samband med detta. Den bedömda totala kostnaden för flygskolor rör enbart kostnaderna som redovisas under avsnitt 7. Den totala administrativa kostnaden uppskattas till kr/flygskola eller kr för samtliga berörda företag. Den totala kostnaden för organisationer med utbildningshjälpmedel för flygträning rör enbart kostnaderna som redovisas under avsnitt 7. Den totala administrativa kostnaden uppskattas till kr/organisation eller kr för samtliga berörda företag. De flesta organisationer med utbildningshjälpmedel för flygträning är flygskolor. I de fall detta är aktuellt beräknas tidsåtgången minska något eftersom företaget kan återvinna delar av det uppdaterade materialet i sina manualer. Den totala kostnaden för de organisationer som tillhandahåller grundutbildning och utfärdar kabinbesättningsintyg bedöms till kr eller 7750 kr/företag (i genomsnitt 225 intyg utfärdas årligen i Sverige till en uppskattad kostnad av 250 kr/intyg och den sammanlagda engångskostnaden för uppdatering av manualer för samtliga företag bedöms till kr, se avsnitt 7). Den totala kostnaden för flygläkare och medicinska centra bedöms till för samtliga i form av beräknade kostnader för utbildning inklusive resor och måltider och härutöver i genomsnitt kr för medicinska centra i form av administrativa kostnader (se även avsnitt 7). 4.2 Jämförelse av konsekvenser av de olika regleringsalternativen En jämförelse är inte aktuell på ett övergripande plan eftersom det inte bedöms finnas något alternativ till reglering på de områden där Transportstyrelsen har valt att reglera. På de områden där vi föreslår en reglering av verksamheter som inte omfattas av EU-regelverket och där medlemsstaterna fortsatt har kompetens (att reglera) behöver en jämförelse av konsekvenserna av de olika regleringsalternativen göras. Nationella krav på innehavare av certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis: Transportstyrelsen har anpassat befintligt regelverk till lättare krav inom EU där så har varit möjligt. På grundval av krav i luftfartslag och -förordning behöver

21 TSF Konsekvensutredning 21(25) nationella certifikat regleras fortsatt. De områden som inte omfattas av EUregleringen omfattas av de svenska transportpolitiska målen. På området allmänläkare har en nationell anpassning med högre tillgänglighet dock omöjliggjorts m.a.a. det europeiska regelverkets utformning. Nya föreskrifter om kabinbesättningsintyg: Idag finns en fristående organisation och 8 flygoperatörer som tillhandahåller grundläggande säkerhetsutbildning och utfärdar kabinbesättningsintyg efter genomgången godkänd utbildning till sina elever. Transportstyrelsen har valt att föreslå i föreskrifterna att företag och organisationer ska kunna utfärda kabinbesättningsintyg vilket sker redan idag. Transportstyrelsen bedömer med hänsyn till att organisationerna redan idag utfärdar intygen att det är den enklaste och minst kostsamma lösningen. Med beaktande av de skäl som redovisats ovan anser projektgruppen att nyttan med regleringen överstiger kostnaderna. 5. Överensstämmer regleringen med eller går den utöver de skyldigheter som följer av EU-rättslig reglering eller andra internationella regler Sverige ska följa? Överensstämmer med EU-regleringen då det rör sig om förordningskrav. Överensstämmer inte med internationella standarder m.a.a. lättnader i EUreglerna i förhållande till internationella standarder vad gäller krav på tidsintervallet för språkprov, där Transportstyrelsen föreslår en ensning mot EUreglerna med ett behov av att anmäla avvikelse som följd. Rör i övrigt reglering i form av nationella krav på de områden som inte täcks av EU-reglerna. 6. Behöver särskild hänsyn tas när det gäller tidpunkten för ikraftträdande och finns det behov av speciella informationsinsatser? EU-reglerna börjar tillämpas den 8 april 2013 för svensk del. Tidplanen för de föreskrifter som behöver upphävas eller anpassas med hänsyn till innehållet i EU-reglerna är låst till samma datum. För att effektivt nå dem som berörs av regleringen pågår sedan hösten ett arbete inom Transportstyrelsen med publicering av information på webben och i form av pappersmaterial för utskick. Transportstyrelsen informerar löpande om reglerna på olika seminarier för berörda personer och organisationer och kommer att ha en särskild informationssatsning i början av 2013 på olika geografiska platser i Sverige i syfte att nå så många verksamhetsutövare som möjligt med informationen. Därmed är det Transportstyrelsens förhoppning att så många berörda som möjligt får nödvändig information.

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1 KONSEKVENSUTREDNING 1 (5) Kim Reenaas, Verksjurist Generaldirektörens stab 010-168 05 03 kim.reenaas@elsakerhetsverket.se 2015-03-15 Dnr 15EV4062 Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring

Läs mer

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Jens Hagberg 010-240 51

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om medicinska undersökningar m.m;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om medicinska undersökningar m.m; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om medicinska undersökningar m.m; beslutade den 15 mars 2013. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 2 förordningen (1994:1808) om behöriga

Läs mer

I promemorian föreslås ändringar i patientsäkerhetslagen (2010:659) när det gäller användandet av yrkestitlar för tillfälliga yrkesutövare.

I promemorian föreslås ändringar i patientsäkerhetslagen (2010:659) när det gäller användandet av yrkestitlar för tillfälliga yrkesutövare. Promemoria 2015-03-20 U2014/2885/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Förslag till ytterligare lagändringar om tillfällig yrkesutövning till följd av yrkeskvalifikationsdirektivet

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Utkast till BESLUT AV BLANDADE EG EFTA-KOMMITTÉN FÖR GEMENSAM TRANSITERING

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Utkast till BESLUT AV BLANDADE EG EFTA-KOMMITTÉN FÖR GEMENSAM TRANSITERING EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 23.5.2005 SEK(2005) 657 slutlig Utkast till BESLUT AV BLANDADE EG EFTA-KOMMITTÉN FÖR GEMENSAM TRANSITERING om ändring av konventionen av den 20 maj 1987

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

1 LAGRÅDET. Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-21

1 LAGRÅDET. Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-21 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-21 Närvarande: F.d. justitieråden Inger Nyström och Dag Victor samt justitierådet Lennart Hamberg Genomförande av EU-direktivet om mänskliga organ

Läs mer

Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014

Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014 PM 2014: RIV (Dnr 001-1181/2014) Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om överlämnande till Sverige enligt en europeisk arresteringsorder; SFS 2003:1178 Utkom från trycket den 30 december 2003 utfärdad den 18 december 2003. Regeringen

Läs mer

Avgift efter prestation? Komplettering och förtydligande av rapport om fondbolagens avgifter

Avgift efter prestation? Komplettering och förtydligande av rapport om fondbolagens avgifter PROMEMORIA Datum 2006-10-10 Författare Oskar Ode, Andrea Arppe och Mattias Olander Finansinspektionen P.O. Box 6750 SE-113 85 Stockholm [Sveavägen 167] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 16.5.2007 KOM(2007) 257 slutlig 2007/0091 (CNB) Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 974/98 vad beträffar införandet av euron

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-18

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-18 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-18 Närvarande: f.d. justitierådet Nina Pripp, f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson och justitierådet Lars Dahllöf. Sänkt kapitalvinstbeskattning

Läs mer

Avgifter i skolan. Informationsblad

Avgifter i skolan. Informationsblad Informationsblad 1 (8) Avgifter i skolan Här kan du läsa om hur Skolinspektionen bedömer avgifter i skolan i samband med tillsynen. Informationsbladet redogör för Skolinspektionens praxis. Här kan du även

Läs mer

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Maj 2016 Promemorians huvudsakliga innehåll Enligt lagen (2005:807) om ersättning

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarbevis och kompletterande intyg;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarbevis och kompletterande intyg; Transportstyrelsens föreskrifter om förarbevis och kompletterande intyg; beslutade den 9 juni 2011. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 och 9 förordningen (2011:728) om behörighet för

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21 Närvarande: F.d. justitierådet Nina Pripp, regeringsrådet Nils Dexe och justitierådet Lars Dahllöf. Den nya inskrivningsmyndigheten Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2015:246 Utkom från trycket den 12 maj 2015 utfärdad den 30 april 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

RP 225/2006 rd. till nämnda rättsakter och bemyndiganden att föreskriva om nationella undantag. Lagarna avses träda i kraft den 11 april 2007.

RP 225/2006 rd. till nämnda rättsakter och bemyndiganden att föreskriva om nationella undantag. Lagarna avses träda i kraft den 11 april 2007. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av vägtrafiklagen och 89 i fordonslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås att vägtrafiklagen och fordonslagen

Läs mer

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildning Stockholm Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-03-03 Handläggare Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 35 457 Till Arbetsmarknadsnämnden den 15 mars 2016 Ärende 4 Yttrande

Läs mer

RP 211/2006 rd. i det sjätte mervärdesskattedirektivet. I domen fastställs således att samma bestämmelser

RP 211/2006 rd. i det sjätte mervärdesskattedirektivet. I domen fastställs således att samma bestämmelser RP 211/2006 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av i mervärdesskattelagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att bestämmelsen om skatteombud

Läs mer

Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande

Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande PM 2004 RVII (Dnr 325-2249/2004) Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande av faderskap Hemställan av Skarpnäcks stadsdelsnämnd Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta

Läs mer

Rådets direktiv 98/59/EG av den 20 juli 1998 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om kollektiva uppsägningar

Rådets direktiv 98/59/EG av den 20 juli 1998 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om kollektiva uppsägningar Rådets direktiv 98/59/EG av den 20 juli 1998 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om kollektiva uppsägningar Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 225, 12/08/1998 s. 0016-0021 EUROPEISKA

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-10-15. Ändrad deklarationstidpunkt för mervärdesskatt. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-10-15. Ändrad deklarationstidpunkt för mervärdesskatt. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-10-15 Närvarande: F.d. justitierådet Leif Thorsson samt justitieråden Gudmund Toijer och Olle Stenman. Ändrad deklarationstidpunkt för mervärdesskatt

Läs mer

Yttrande över promemorian Förslag till ny lag om Pensionsmyndighetens premiepensionsverksamhet (Fi2016/01000/FPM)

Yttrande över promemorian Förslag till ny lag om Pensionsmyndighetens premiepensionsverksamhet (Fi2016/01000/FPM) 2016-06-01 REMISSVAR Finansdepartementet FI Dnr 16-5204 Finansmarknadsavdelningen (Anges alltid vid svar) 103 33 Stockholm Skickas även med e-post till: fi.registrator@regeringskansliet.se Finansinspektionen

Läs mer

Begränsad uppräkning av den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017

Begränsad uppräkning av den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Begränsad uppräkning av den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017 Februari 2016 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Förslag till

Läs mer

RP 27/2006 rd. 1. Nuläge och föreslagna ändringar. Enligt artikel 8 b i direktivet skall medlemsstaterna

RP 27/2006 rd. 1. Nuläge och föreslagna ändringar. Enligt artikel 8 b i direktivet skall medlemsstaterna RP 27/2006 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av lönegarantilagen och lagen om lönegaranti för sjömän PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-16

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-16 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-16 Närvarande: Regeringsrådet Rune Lavin, justitierådet Marianne Lundius och regeringsrådet Karin Almgren. Sekretess för uppgifter på de s.k. tsunamibanden

Läs mer

Förordning (2010:177) om tobaksskatt

Förordning (2010:177) om tobaksskatt Skatter m.m./skatter m.m. 1 Termer och uttryck 1 [3571] Denna förordning gäller vid tillämpning av lagen (1994:1563) om tobaksskatt ([3501] o.f.). Termer och uttryck som används i denna förordning har

Läs mer

Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering

Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering E-legitimationsdagen 2013-01-31 Louise Merz Pontus Söderström Myndigheternas försörjning idag För att täcka det offentligas behov av tjänster

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM40. Direktiv om åtgärder avseende tillgänglighetskrav för produkter och tjänster. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM40. Direktiv om åtgärder avseende tillgänglighetskrav för produkter och tjänster. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Direktiv om åtgärder avseende tillgänglighetskrav för produkter och tjänster Socialdepartementet 2015-12-09 Dokumentbeteckning KOM (2015) 615 final Förslag till EUROPA

Läs mer

Uttalande om tillämpning av Redovisningsrådets rekommendationer och uttalanden

Uttalande om tillämpning av Redovisningsrådets rekommendationer och uttalanden Uttalande om tillämpning av Redovisningsrådets rekommendationer och uttalanden Uppdaterat 2012-06-08 ALLMÄNT RÅD (BFNAR 2000:2) 1. Detta allmänna råd gäller för näringsdrivande, icke-noterade mindre och

Läs mer

Ändringar i föreskrifter om verksamhet på marknadsplatser

Ändringar i föreskrifter om verksamhet på marknadsplatser 2013-04-15 BESLUTSPROMEMORIA FI Dnr 12-2840 Ändringar i föreskrifter om verksamhet på marknadsplatser Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Aktuell lydelse Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Ansökan 1 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 a Upphävd genom RFFS 2001:25). 3 (Upphävd

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om enskilt godkännande; beslutade den 27 januari 2010. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 16 fordonsförordningen (2009:211) och

Läs mer

Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05

Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05 Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05 1 (6) Ett IM gäller i högst ett år från utgivningsdatum, men kan upphöra att gälla tidigare. För korrekt information om vilka IM som är giltiga, titta alltid

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas RP 305/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 i lagen om besvärsnämnden för social trygghet och 21 i lagen om försäkringsdomstolen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Infrastrukturen för Svensk e-legitimation

Infrastrukturen för Svensk e-legitimation 1 (7) 2 (7) 1. Bakgrund 1.1 Enligt förordningen (2010:1497) med instruktion för E-legitimationsnämnden ska nämnden stödja och samordna elektronisk identifiering och signering i den offentliga förvaltningens

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2016-05-06 B E S L U T Swedbank AB FI Dnr 15-13124 Verkställande direktören Delgivning nr 2 105 34 Stockholm Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för sysselsättning och socialfrågor

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för sysselsättning och socialfrågor EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för sysselsättning och socialfrågor 17 september 2002 PE 316.369/9-23 ÄNDRINGSFÖRSLAG 9-23 Förslag till betänkande (PE 316.369) Manuel Pérez Álvarez Tillämpning på

Läs mer

Regeringens proposition 2007/08:162

Regeringens proposition 2007/08:162 Regeringens proposition 2007/08:162 Ändring i lagen om lägenhetsregister Prop. 2007/08:162 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 22 maj 2008 Fredrik Reinfeldt Anders Borg

Läs mer

Två rapporter om bedömning och betyg

Två rapporter om bedömning och betyg UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 08-400/3803 SID 1 (9) 2008-09-15 Handläggare: Inger Willner Telefon: 508 33 678 Till Utbildningsnämnden 2008-10-23 Två rapporter om bedömning

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling. Läkarintyg enligt 7 lagen (1991:2041) om särskild personutredning i brottmål, m.m.

Socialstyrelsens författningssamling. Läkarintyg enligt 7 lagen (1991:2041) om särskild personutredning i brottmål, m.m. SOSFS 2009:12 (M) Föreskrifter Läkarintyg enligt 7 lagen (1991:2041) om särskild personutredning i brottmål, m.m. Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras

Läs mer

Begränsad uppräkning av den övre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017

Begränsad uppräkning av den övre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Begränsad uppräkning av den övre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017 April 2016 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Förslag till lag

Läs mer

Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid

Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid Försäkringskassans ställningstagande 1. När en ersättningsperiod påbörjas En ersättningsperiod

Läs mer

Slopad särskild löneskatt för personer födda 1937 och tidigare

Slopad särskild löneskatt för personer födda 1937 och tidigare Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Slopad särskild löneskatt för personer födda 1937 och tidigare September 2007 1 Innehållsförteckning 1 Lagtext...3 2 Ett avskaffande av särskild löneskatt

Läs mer

Cirkulärnr: 1998:71 Diarienr: 1998/1328 P-cirknr: 1998-2:21 Nyckelord: Datum: 1998-05-20

Cirkulärnr: 1998:71 Diarienr: 1998/1328 P-cirknr: 1998-2:21 Nyckelord: Datum: 1998-05-20 Cirkulärnr: 1998:71 Diarienr: 1998/1328 P-cirknr: 1998-2:21 Nyckelord: Handläggare: Sektion/Enhet: BEA Datum: 1998-05-20 Mottagare: Förhandlingssektionen Kommunstyrelsen Personalfrågor Rubrik: Överenskommelse

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2016-6-15 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Stockholm den 28 augusti 2014 R-2014/0869. Till Utbildningsdepartementet U2014/2885/UH

Stockholm den 28 augusti 2014 R-2014/0869. Till Utbildningsdepartementet U2014/2885/UH R-2014/0869 Stockholm den 28 augusti 2014 Till Utbildningsdepartementet U2014/2885/UH Sveriges advokatsamfund har den 15 maj 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Yrkeskvalifikationsdirektivet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om erkännande och verkställighet av bötesstraff inom Europeiska unionen; SFS 2009:1427 Utkom från trycket den 14 december 2009 utfärdad den 3 december 2009. Enligt riksdagens

Läs mer

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet 103 33 Stockholm

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 28 januari 2005 Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet 103 33 Stockholm Regeringens beslut om åtgärdsprogram för luftkvalitet i Stockholms län Regeringen

Läs mer

Promemorian Vissa ändringar i lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation

Promemorian Vissa ändringar i lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation REMISSYTTRANDE 1 (5) Datum Dnr 2008-12-15 AdmD-407-2008 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Promemorian Vissa ändringar i lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation Sammanfattning Kammarrätten avstyrker

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (1985:1100); SFS 2006:528 Utkom från trycket den 14 juni 2006 utfärdad den 1 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Friskoleurval med segregation som resultat

Friskoleurval med segregation som resultat Friskoleurval med segregation som resultat Rapport februari 2016 Sammanfattning och slutsatser Denna undersökning har tagits fram som en del av projektet Ge alla elever samma chans som är ett samarbete

Läs mer

Förtydligande av vad som krävs för erhållande av behörighetsbevis eller certifikat i enlighet med STCW-Manila

Förtydligande av vad som krävs för erhållande av behörighetsbevis eller certifikat i enlighet med STCW-Manila 1 (10) Datum Förtydligande av vad som krävs för erhållande av behörighetsbevis eller certifikat i enlighet med STCW-Manila Bakgrund För cirka sex år sedan beslutade det internationella sjöfartsorganet

Läs mer

Läkemedelsverkets författningssamling

Läkemedelsverkets författningssamling Läkemedelsverkets författningssamling ISSN 1101-5225 Utgivare: Generaldirektör Christina Rångemark Åkerman Läkemedelsverkets föreskrifter om partihandel med läkemedel; LVFS 2014:8 Utkom från trycket den

Läs mer

Förslag till ändring i trafikförordningen (1998:1276) och vissa andra frågor rörande parkeringstillstånd för personer med funktionshinder

Förslag till ändring i trafikförordningen (1998:1276) och vissa andra frågor rörande parkeringstillstånd för personer med funktionshinder 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Förslag till ändring i trafikförordningen (1998:1276) och vissa andra frågor rörande parkeringstillstånd för personer med funktionshinder N2014/850/TE Sammanfattning

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-05-28. Preskription och information i försäkringssammanhang

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-05-28. Preskription och information i försäkringssammanhang 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-05-28 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Dag Victor samt justitierådet Annika Brickman. Preskription och information i försäkringssammanhang

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige; SFS 2016:752 Utkom från trycket den 30 juni 2016 utfärdad den 22 juni 2016. Enligt riksdagens

Läs mer

Anne Denhov & Guy Karlsson. Tvång i öppenvård Patienter, permissioner och en ny lagstiftning

Anne Denhov & Guy Karlsson. Tvång i öppenvård Patienter, permissioner och en ny lagstiftning Anne Denhov & Guy Karlsson Tvång i öppenvård Patienter, permissioner och en ny lagstiftning FoU-enheten Psykiatri Södra Stockholm 2008 2008 FoU-enheten Psykiatri Södra Stockholm Stockholms Läns Sjukvårdsområde

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling UTKAST den 1 april 2011 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2011:XX Utkom från trycket den xx xxx 2011 Styrelsens för ackreditering

Läs mer

Anpassning av sjukpenninggrundande inkomst (SGI) efter löneutvecklingen inom yrkesområdet för arbetslösa

Anpassning av sjukpenninggrundande inkomst (SGI) efter löneutvecklingen inom yrkesområdet för arbetslösa Med anledning av socialförsäkringsbalkens införande den 1 januari 2011 har redaktionella ändringar i form av bl.a. nya laghänvisningar beslutats i detta rättsliga ställningstagande (dnr 034638-2010). Anpassning

Läs mer

PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08

PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08 PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08 Bygglov krävs för Enligt 9 kap. 2 PB krävs det bygglov för 1.nybyggnad, 2.tillbyggnad, och 3.annan ändring av en byggnad än tillbyggnad, om ändringen innebär

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i väglagen (1971:948); SFS 2005:940 Utkom från trycket den 9 december 2005 utfärdad den 1 december 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 3, 7, 15 17,

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut Skolinspektionen 2015-02-05 Ridskolan Strömsholm RS AB jamandersson@stromsholm.com Rektorn vid Ridsportgymnasiet Strömsholm becky.evensen@stromsholm.com Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister Datum Diarienr 2014-03-31 1289-2013 Moderata Samlingspartiet Box 2080 103 12 STOCKHOLM Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister Datainspektionens

Läs mer

Kulturskoleanordnare i Järfälla

Kulturskoleanordnare i Järfälla Kulturskoleanordnare i Järfälla Vilkor för auktorisation Mer kulturskola till Järfällas barn och ungdomar 2015 kommer alla unga i Järfälla att få en digital check som de kan använda som betalning för valfria

Läs mer

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368 Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen Remissvar - Remisspromemoria om förslag till ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) Landstinget i Jönköpings län har getts

Läs mer

Möjlighet att leva som andra - ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77) - svar till kommunstyrelsen

Möjlighet att leva som andra - ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77) - svar till kommunstyrelsen ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR STÖD OCH SERVICE TILL PER SONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2008-10-17 Handläggare: Maria Ek Telefon: 08-508 14 021 Till

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om ömsesidigt erkännande, godkännande eller utbyte av utländskt certifikat eller behörighetsbevis;

Transportstyrelsens föreskrifter om ömsesidigt erkännande, godkännande eller utbyte av utländskt certifikat eller behörighetsbevis; Transportstyrelsens föreskrifter om ömsesidigt erkännande, godkännande eller utbyte av utländskt certifikat eller behörighetsbevis; beslutade den DATUM ÅR. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd

Läs mer

Lag om ändring i lagen (1988:1385) om Sveriges riksbank

Lag om ändring i lagen (1988:1385) om Sveriges riksbank Framställning till riksdagen 2009/10: RB5 Lag om ändring i lagen (1988:1385) om Sveriges riksbank Sammanfattning Riksbanken föreslår i denna framställning att riksdagen antar Riksbankens förslag till ändring

Läs mer

VÄGLEDNING PRODUKTCERTIFIERING Ansökan enligt system 1b Version: 2014-09-09

VÄGLEDNING PRODUKTCERTIFIERING Ansökan enligt system 1b Version: 2014-09-09 VÄGLEDNING PRODUKTCERTIFIERING Ansökan enligt system 1b Version: Införda ändringar: Referens till ny certifieringsbestämmelse SS-EN ISO/IEC 17067:2013 samt mindre uppdateringar. Välkommen till SBSCs produktcertifiering

Läs mer

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Vägen till svenskt körkort Funderar du på att skaffa svenskt körkort för personbil? I den här filmen får du reda på

Läs mer

Naturvårdsverket förslag till producentansvar för läkemedel. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Naturvårdsverket förslag till producentansvar för läkemedel. Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr Sida 1 (5) 2013-12-27 Handläggare Magnus Broman 08-508 465 69 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2014-02-06 Naturvårdsverket förslag till producentansvar för läkemedel. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Beslut om ändring av telefoninummerplanen

Beslut om ändring av telefoninummerplanen BESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2015-xx-xx Dnr: 15-10583 1 Nätsäkerhetsavdelningen Andreas Häll andreas.hall@pts.se Beslut om ändring av telefoninummerplanen Saken Ändring av den svenska nummerplanen

Läs mer

Lärare för riskutbildning behörighet A1, A2 och A del 2. 1. Yrkestitel Lärare för riskutbildning behörighet A1, A2 och A del 2

Lärare för riskutbildning behörighet A1, A2 och A del 2. 1. Yrkestitel Lärare för riskutbildning behörighet A1, A2 och A del 2 Lärare för riskutbildning behörighet A1, A2 och A del 2 1. Yrkestitel Lärare för riskutbildning behörighet A1, A2 och A del 2 2. Beskrivning av ansökan etc. För att få bedriva riskutbildning för behörighet

Läs mer

Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010

Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010 Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010 Konsekvenser för primärvården PricewaterhouseCoopers har Gotlands kommuns uppdrag att belysa eventuella

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 1999 Budgetutskottet 2004 PRELIMINÄR VERSION 2003/0039(COD) 4 april 2003 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från budgetutskottet till utskottet för konstitutionella frågor över förslaget till Europaparlamentets

Läs mer

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Läs detta innan du fyller i intyget: Det här formuläret ska fyllas i av rektorn eller huvudmannen och bifogas till ansökan om

Läs mer

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter KKV1026, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 99/2014 1 (6) Region Skåne JA Hedlunds väg 291 89 Kristianstad Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter Konkurrensverkets

Läs mer

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring Vägledning De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring 10 maj 2016. Översättning till svenska. Innehållsförteckning

Läs mer

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän Statsbidragsenheten 1 (9) Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän Obs! Detta dokument är endast till för att skapa överblick över vilka frågor vi ställer i ansökan. Du ansöker

Läs mer

266 Genomförandetiden gäller bara ändringen. Genomförandetiden är 2013-03-22 2018-03-21

266 Genomförandetiden gäller bara ändringen. Genomförandetiden är 2013-03-22 2018-03-21 266 Genomförandetiden gäller bara ändringen. Genomförandetiden är 2013-03-22 2018-03-21 Tillägg till PLANBESKRIVNING Tillhörande ändring genom tillägg av detaljplanen för Ludvika gård m.m. i Ludvika enkelt

Läs mer

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4 Partnerskapsförord giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2 Parter 3 Namn Telefon Adress Namn Telefon Adress Partnerskapsförordets innehåll: 4 Vi skall ingå registrerat partnerskap har ingått registrerat

Läs mer

Riktlinjer för antagning till gymnasieskolan

Riktlinjer för antagning till gymnasieskolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GYMNASIEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 11-424/3872 SID 1 (5) 2011-04-28 Handläggare: Britt Marie Holmström Telefon: 08-508 33 892 Utbildningsnämnden 2011-05-23 Riktlinjer för

Läs mer

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård Informationshantering och journalföring informationssäkerhet för god vård 1 Sammanhållen journalföring! 2 Förklaring av symbolerna Patient Verksamhetschef Hälso- och sjukvårdspersonal samt övriga befattningshavare

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datum Diarienr 2014-05-21 1078-2013 Staffanstorpshus AB Box 137 245 22 Staffanstorp Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datainspektionens beslut Staffanstorpshus AB har behandlat

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i diskrimineringslagen (2008:567); SFS 2014:958 Utkom från trycket den 8 juli 2014 utfärdad den 26 juni 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-03-29 111 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans.

Läs mer

Lag om att vissa äldre sedlar ska upphöra som lagliga betalningsmedel

Lag om att vissa äldre sedlar ska upphöra som lagliga betalningsmedel Finansutskottets betänkande 2012/13:FiU8 Lag om att vissa äldre sedlar ska upphöra som lagliga betalningsmedel Sammanfattning Finansutskottet tillstyrker Riksbankens förslag i framställningen 2011/12:

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Utkom från trycket den 1 mars 2004 Statens räddningsverks föreskrifter om explosionsfarlig miljö

Läs mer

Sammanfattning. Utgångspunkter

Sammanfattning. Utgångspunkter Sammanfattning Utgångspunkter En del av vårt uppdrag har varit att överväga om det är ändamålsenligt med en uppdelning mellan å ena sidan bestämmelserna i 15 kap. sekretesslagen om registrering av allmänna

Läs mer

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-02-27 Närvarande: F.d. justitieråden Dag Victor och Per Virdesten samt justitierådet Olle Stenman. Elektronisk kommunikation och andra säkerhetsåtgärder

Läs mer