Bemötande. Läs- och länktips Böcker och broschyrer. Sjukhusbiblioteken SUS med Patientforum

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bemötande. Läs- och länktips 2016-03-30. Böcker och broschyrer. Sjukhusbiblioteken SUS med Patientforum"

Transkript

1 Läs- och länktips Bemötande Böcker och broschyrer Att mötas i hälso- och sjukvård: ett utbildningsmaterial för reflektion om bemötande och jämlika villkor (2015) Socialstyrelsen har utarbetet materialet som kan vara ett stöd för hälso- och sjukvårdspersonal i arbetet med att skapa en tillgänglig och icke-diskriminerande verksamhet där patienternas behov tillgodoses. Bergman, Susanne Uppskattande samtalskonst : om att skapa möjligheter i samtalets värld (2012) Boken tar upp teorier om samtal och exempel på sådana.den vänder sig till alla som i sin profession använder samtalet för att handleda andra. Beischer, Sara Jag ska egentligen inte jobba här (2012) En roman om Moa, 19 år, som vill bli skådespelerska och hamnar som timanställd i äldrevården. Hon blir chockad av mötet med död, stress och kroppsvätskor, men kan också se det fina och vackra i det nära arbetet med äldre och sjuka människor. Betydelsefulla möten i vården: en samling berättelser om glädje och sorg (2007) Patienter, närstående och vårdpersonal från hela landet berättar om möten inom vården som varit viktiga för dem. Crafoord, Clarence Hjärtats oro : anteckningar från ett vardagligt sjukdomsfall (2004) Författaren är läkare och psykoanalytiker och skriver om sina iakttagelser, åsikter och funderingar kring individens möte med vårdapparaten, men också om sitt eget möte med sig själv mot bakgrund av den hjärtinfarkt som han drabbades av våren Sjukhusbiblioteken SUS med Patientforum

2 Crafoord, Clarence Människan är en berättelse : tankar om samtalskonst (2005) Författaren beskriver det professionella samtalet mellan människor som en konst. Varje människa berättar sin historia, inte bara verbalt utan med hela sitt väsen genom hållning, uppsyn, röst och klädsel. Att samtala är att se och lyssna med alla sinnen och vara medveten om att man som lyssnare ständigt också är en berättare. Din skyldighet att informera och göra patienten delaktig : handbok för vårdgivare, verksamhetschefer och personal (2012) Socialstyrelsen ger här en samlad beskrivning av lagstiftningen kring patienters ställning och rätten till självbestämmande, information, delaktighet och kontinuitet. Echeverri, Per Bemötandeboken (2010) Hur vet jag att jag att uppvisar ett gott bemötande? Vem avgör om det är gott eller dåligt? Jag själv eller andra i min omgivning? Finns det någon mall man kan följa? Hur gör vi när vi "producerar" gott och dåligt bemötande? Den här boken ger svar på dessa frågor. Eide, Hilde och Eide, Tom Omvårdnadsorienterad kommunikation : relationsetik, samarbete och konfliktlösning (2009) Detta är en forskningsbaserad fackbok om kommunikation inom hälso- och sjukvård översatt från norska. Författarna är forskare inom omvårdnad respektive ledarskap. Einhorn, Stefan Medmänniskor (2007) Hur bör vi handla som goda medmänniskor? Författaren visar i tolv olika berättelser medmänsklighet ur olika aspekter. Ezra, Emmanuel Det goda mötet (2010) Författaren är kirurg, och här skriver han om sina egna möten med patienter. French, Marilyn Min tid i helvetet : ett levnadsminne (1998) Författaren drabbades av cancer i matstrupen 1992 och gick igenom mycket tuffa behandlingar. Hon berättar om sina upplevelser av vården och hur hon överlevde med hjälp av musik, läsning, barnen och sina kvinnliga vänner. Goda möten i hälso- och sjukvården? (2011) Boken är utgiven av Region Skånes etiska råd och är resultatet av ett symposium som hölls 2010 (Henrik Hammar-symposiet) och som handlade om möten och bemötande i vården.

3 Hilmarsson, Hilmar Th Samtalet : med känslomässig intelligens (2012) Här presenteras en mängd olika samtalsverktyg som beskriver hur man gör för att lyckas i samtal. Författaren som är psykolog ochpsykoterapeut, skriver för människor som har professionella samtal inom t ex vård, omsorg och skola. Holm, Ulla Det räcker inte att vara snäll : om empati och professionellt bemötande människovårdande yrken (2009) Ett professionellt förhållningssätt innebär mer än att bara vara snäll - man måste också tillämpa de etiska principer som ingår i förhållningssättet. Ulla Holm är forskare och docent i pedagogik. Hälsofrämjande möten : från barnhälsovård till palliativ vård / Anna Hertting och Margareta Kristenson (red.) (2012) Ett hälsofrämjande möte kan i sin enklaste form vara ett sekundsnabbt leende som säger att jag ser, lyssnar och bryr mig om dig, menar författarna till den här boken. Här finns många exempel på hälsofrämjande möten i praktiken, till exempel på BVC, i tandvården, på intensiven. Julin, Marie Pedagogiska samtal i psykiatrin : bemötande och behandling av personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (2013) Att arbeta med människor med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar ställer särskilda krav på bemötande. Här presenteras ett pedagogiskt arbetssätt som kan öka förutsättningarna för ett gott resultat. Kommunikation : samtal och bemötande i vården / red. Bjöörn Fossum (2013) I sexton kapitel lyfter olika författare fram kommunikationens betydelse i vårdarbetet. Det handlar om bemötande, lärande och makt, särskild kunskap om samtal och bemötande, kommunikationsmodeller som kan förbättra samtal samt speciella aspekter på kommunikation och bemötande. Larsson, Inger, Rahle Hasselbalch och Palm, Lars Patientkommunikation i praktiken : information, dialog, delaktighet (2008) En praktisk bok skriven för vårdpersonal om hur man gör patienten delaktig i vård och behandling. Larsson, Liv Bli ett bemötandeproffs : konsten att möta andra med lyhördhet - utan att offra sig själv (2011) Författaren arbetar med att utbilda grupper i bemötande och här har hon sammanställt svar på frågor hon fått om bemötande av de grupper hon lett.

4 Lilja Andersson, Petra Vården inifrån : när sjuksköterskan blir patient (2012) Fem sjuksköterskor som själva blivit svårt sjuka och beroende av vård berättar om sina upplevelser och hur de skulle ha velat bli bemötta. Mazzarella, Merete Den goda beröringen : om kropp, hälsa, vård och litteratur (2006) Är ett gott liv alltid detsamma som ett friskt liv? filosoferar författaren i denna bok som ger många tankar kring medicin och humanism. Merete Mazzarella är professor i nordisk litteratur. Melle, Anna Att åldras i främmande land (2006) I ett mångkulturellt land behövs information om hur olika vi kan se på vård och omsorg. Författaren till den här boken har själv invandrarbakgrund och ger personliga reflektioner av invandrares möten med det svenska samhället. Människor som recept : berättelser av patienter, anhöriga och vårdpersonal som delar med sig av glädje och sorg inom vården (2010) Detta är en samling berättelser från en av världens viktigaste mötesplatser vården. Möten i vården : ett informations- och studiematerial om bemötande inom hälso- och sjukvården (2005) Häftet är utgivet av HSO Skåne och Förtroendenämndens kansli i Region Skåne och är resultatet av ett projektsamarbete med syfte att förbättra bemötandet i vården. Olsson, Ingela Kulturmöten och kulturkrockar i vården : praktisk vägledning för personal inom vård och äldrevård (2007) Boken är tänkt som en hjälp för vårdpersonal att undvika kulturkrockar i mötet med patienter med invandrarbakgrund. Ingela Olsson har 25 års erfarenhet av arbete med invandrare och flyktingar från hela världen. Persson, Hans-Inge Den inhumana vården : en bild från insidan av Skånes universitetssjukhus (2015) Författarens hustru vårdades under tre månader på sjukhuset i Lund och dog sedan där. Detta är berättelsen om hur de båda upplevde vården hon fick. Polmé, Ola Bemötandelexikon : lexikon i beteende och bemötande av demenssjuka (2014) Detta är ett lexikon från A till Ö om beteenden hos demenssjuka och förslag på löningar som gynnar samvaron med den demenssjuka människan.

5 Reflektera - Diskutera. Tema: möten, bemötande, värdegrund - Låna en påse (2015) En bokpåse som innehåller 8 exemplar av "Jag ska egentligen inte jobba här" av Sara Beischer, Socialstyrelsens "Att möta och bemöta - litteratur och film för gemensam reflektion" samt ett arbetsmaterial. Påsen är framtagen av Sjukhusbiblioteken SUS med Patientforum i Lund och Malmö. Reflektion i lärande och vård : en utmaning för sjuksköterskan / Mia Berglund, Margaretha Ekebergh (red.) (2015) Boken handlar om hur blivande sjuksköterskor kan lära sig yrket och utvecklas till kompetenta och reflekterande vårdare som kan stötta patienters och närståendes lärande. Rindstedt, Camilla Barn möter vården (2013) Vilken plats har barnet i samspel med läkare, sjuksköterskor och föräldrar i sjukvården? Här presenteras forskning om barns röster i vårdsammanhang. Författaren är forskare i barn-och ungdomsvetenskap. Rolfner Suvanto, Susanne Mellan äldreomsorg och psykiatri : om vård och bemötande av äldre med psykisk ohälsa (2012) Vad kan man göra för att förbättra vården av äldre med psykiska ohälsa i äldreomsorgen? Boken ger konkreta råd om förhållningssätt och bemötande och tar upp de vanligaste psykiska ohälsotillstånden som depression, missbruk och konfusion. Sandberg, Håkan Sjuksköterskans samtal : professionalitet och medmänsklighet (2014) Det centrala i den här boken är samtalets stora betydelse för både patienters upplevelse av hälsa och sjuksköterskans upplevelse av att kunna bedriva omvårdnad med omsorg. Lärobok för sjuksköterskeutbildningar. Seeberger, Astrid Den skamlösa nyfikenheten (2010) Författaren är överläkare i njurmedicin och boken handlar om det viktiga mötet mellan läkaren och patienten, om samtalets konst och om patienter hon minns. Sharp, Lena Effektiv kommunikation för säkrare vård (2012) Många avvikelser i vården beror på brister i kommunikationen. Här är en praktisk handbok där metoder för effektiv kommunikation beskrivs och diskuteras. Smaken av vatten : en antologi om god vård, bemötande och etik (2008) En bok om bemötande skriven av en patient till vården, med råd och tips om bemötande, patientsäkerhet, tillgänglighet mm utifrån hennes egen sjukdomshistoria.

6 Vårdpersonal har också medverkat och ger sin bild av mötet med patienter och patientsäkerhetsfrågor. Weiner Thordarson, Katarina Professionellt bemötande : möta kunder i offentlig verksamhet (2014) Här ges konkreta tips på kvalitet vid bemötande, verktyg för bra bemötande, hur man bemöter svåra kunder, hur ett bra arbetsklimat påverkar det externa bemötandet och tvärtom. Kort sagt en bok med många praktiska tips. Författaren driver ett utbildningsföretag som specialiserat sig på bemötande. Wijkmark, Carl-Henning Stundande natten (2007) På sal 5 ligger fyra män med vitt skilda bakgrunder som alla ska dö. De har olika bakgrunder och olika förutsättningar i livet. En roman om livets slut och en meditation över de yttersta frågorna. Vårdkommunikation i teori och praktik / Rolf Stål (red.) (2008) Om det professionella mötet och dess förutsättningar. Länkar 1177 Vårdguiden Hela Sveriges samlingsplats för information och tjänster inom hälsa och vård. Socialstyrelsen Sveriges kommuner och landsting, SKL

7 Källkritik kan jag lita på Internet? Det är ofta lätt att hitta information men det är inte alltid lika lätt att hitta information som man vågar lita på. Här följer några punkter som kan vara bra att fundera över när man söker information på Internet. Vilket är sidans syfte? Vill sidan informera eller påverka oss? Berättar sidan om en personlig upplevelse eller vill den att vi ska köpa något? Vem är ansvarig för sidan? Är det tydligt vem som står bakom informationen på sidan och vem som finansierar den? Finns det några kontaktuppgifter? Är informationen objektiv och trovärdig? Vilken bakgrund och vilka meriter har de personer som är ansvariga för innehållet? Vad har författaren för kvalifikationer? Redovisas vetenskapliga resultat eller referenser till publicerade artiklar som stöd för de påståenden som lämnas? Är sidan granskad? Förekommer annonsering, sponsring eller andra kommersiella intressen? Är sidan aktuell? När skrevs materialet? När uppdaterades informationen senast? Sjukhusbiblioteken SUS med Patientforum SUS Lund, C-blocket plan 1 Tel Öppet mån fre sjukhusbiblioteket.lund@skane.se Psykiatribiblioteket, Baravägen 1 Tel Öppet mån-fre psykiatribiblioteket.lund@skane.se SUS Malmö, Jan Waldenströms gata 35 (CRC) Tel Öppet mån tors , fre sjukhusbiblioteket.sus@skane.se Vår hemsida BUS-biblioteket, Barnsjukhuset Tel Öppet tis, ons, tors , fre sjukhusbiblioteket.lund@skane.se

Migrän. Läs- och länktips 2016-03-16. Böcker och broschyrer. Sjukhusbiblioteken SUS med Patientforum

Migrän. Läs- och länktips 2016-03-16. Böcker och broschyrer. Sjukhusbiblioteken SUS med Patientforum Läs- och länktips Migrän 2016-03-16 Böcker och broschyrer Callert, Christian Metamorfoser : tretton år av effektiv migränbehandling : och några tusen utan (2004) Om migrän i historien och om hur man försökt

Läs mer

inspiration reflektion diskussion

inspiration reflektion diskussion inspiration reflektion diskussion Tema möten bemötande Material från Sjukhusbiblioteken med Patientforum på SUS Litteratur och film stöd i bemötandefrågor Sjukhusbiblioteken med Patientforum har med utgångspunkt

Läs mer

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Mikael Selvin ¹, Kjerstin Almqvist ², Lars Kjellin ¹, Agneta Schröder ¹ 1) University Health Care Research Center, Faculty of Medicine and Health, Örebro

Läs mer

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård Bamse må bra tidning Handledning hälsosamtal vid 4 år Handledning hälsosamtal vid 4 år Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING. Demenshandikapp och bemötande

STUDIEHANDLEDNING. Demenshandikapp och bemötande STUDIEHANDLEDNING Demenshandikapp och bemötande Kunskap om demens är nyckeln till förståelse! Produkten kan beställas från: Nestor FoU-center, Marinens väg 30, 136 40 Handen www. nestor-foucenter.se, tel:

Läs mer

Hälso- och sjukvårdslagen

Hälso- och sjukvårdslagen Hälso- och sjukvårdslagen Barnets behov av information, råd och stöd ska särskilt beaktas av hälso- och sjukvården och dess personal om barnets förälder eller någon annan vuxen som barnet varaktigt bor

Läs mer

Fyra föreläsare talade under dagen om psykisk ohälsa och missbruk bland äldre att möta och bemöta.

Fyra föreläsare talade under dagen om psykisk ohälsa och missbruk bland äldre att möta och bemöta. Den 28 april var jag/vi på konferensen Psykisk ohälsa och missbruk bland äldre möta och bemöta, i Folkets Hus i Göteborg. Konferensen besöktes av över 200 personer sjuksköterskor, arbetsterapeuter, fysioterapeuter,

Läs mer

Sjuksköterskors upplevelser av närståendes betydelse inom ambulanssjukvård i glesbygd. Charlott Ek 100917

Sjuksköterskors upplevelser av närståendes betydelse inom ambulanssjukvård i glesbygd. Charlott Ek 100917 Sjuksköterskors upplevelser av närståendes betydelse inom ambulanssjukvård i glesbygd Bakgrund När en person blir sjuk eller drabbas av ohälsa påverkas de närstående på många olika sätt. I akuta situationer

Läs mer

Fakta och förhållningssätt för professionella som möter utsatta barn

Fakta och förhållningssätt för professionella som möter utsatta barn Fakta och förhållningssätt för professionella som möter utsatta barn Malmö den 21 mars 2011 Nicklas Kartengren, projektsamordnare Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN Berättelser

Läs mer

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling Minnesanteckningar från föräldramöte på 9/10 2014 Tack till er alla som nyfiket och intresserat deltog under kvällen. Under kvällen berättade pedagogerna hur vi möter vardagen tillsammans med era barn

Läs mer

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR Lärgruppsplan Lärgruppsplan Hur mycket, och vad, du äter spelar en stor roll för förmågan att prestera, såväl fysiskt som psykiskt. Vill du optimera din prestation kan det till och

Läs mer

Mental friskvård. Bergstad, Johan Mindfulness (2009) Med hjälp av en bok och en cd-skiva får du här en introduktion till mindfulness.

Mental friskvård. Bergstad, Johan Mindfulness (2009) Med hjälp av en bok och en cd-skiva får du här en introduktion till mindfulness. Läs- och länktips Mental friskvård 2016-01-22 Att vara närvarande i nuet Bergstad, Johan Mindfulness (2009) Med hjälp av en bok och en cd-skiva får du här en introduktion till mindfulness. Carlsson, Anita

Läs mer

Filmen om Linus - en utbildningsfilm som underlag för bättre bemötande av personer med AST (Autismspektrumtillstånd)

Filmen om Linus - en utbildningsfilm som underlag för bättre bemötande av personer med AST (Autismspektrumtillstånd) Filmen om Linus - en utbildningsfilm som underlag för bättre bemötande av personer med AST (Autismspektrumtillstånd) Författare Diskussionsunderlaget är framtaget av Hälsofrämjande bemötande-gruppen i

Läs mer

Uppdrag att ta fram ett utbildningspaket för vårdpersonal om bemötande

Uppdrag att ta fram ett utbildningspaket för vårdpersonal om bemötande Regeringsbeslut I:7 2012-06-20 S2012/4531/FS (delvis) Socialdepartementet Diskrimineringsombudsmannen Box 3686 103 59 Stockholm Uppdrag att ta fram ett utbildningspaket för vårdpersonal om bemötande Regeringens

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Lund Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Lund Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Lund Hemtjänst Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?

Läs mer

Riv 65-årsgränsen och rädda liv

Riv 65-årsgränsen och rädda liv och rädda liv Susanne Rolfner Suvanto Omvårdnadsinstitutet i Sverige AB Ni har hört det förut! Äldres psykiska hälsa och ohälsa är ett eftersatt område När jag trodde att vi tagit ett sjumilasteg så. Jag

Läs mer

Kiwiböckerna metod och begrepp

Kiwiböckerna metod och begrepp Kiwiböckerna metod och begrepp kiwiböckerna nyckeln till livslångt lärande Läsa för, tillsammans med och självständigt. Grunden för läsinlärning är att läsa för barnet, tillsammans med barnet och vara

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Bra att veta om sexuella övergrepp. För barn

Bra att veta om sexuella övergrepp. För barn Bra att veta om sexuella övergrepp För barn Om sexuella övergrepp Sexuella övergrepp är fel och behöver stoppas. Vad ett övergrepp är och var man kan få hjälp borde alla få veta. Det kan göra det lättare

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Svenska som andraspråk, 1000 verksamhetspoäng

Svenska som andraspråk, 1000 verksamhetspoäng Svenska som andraspråk, 1000 verksamhetspoäng Ämnet handlar om hur svenska språket är uppbyggt och fungerar samt om hur det kan användas. Ämnet ger elever med annat modersmål än svenska en möjlighet att

Läs mer

Rapport uppdrag. Advisory board

Rapport uppdrag. Advisory board 1 Rapport uppdrag Advisory board 2 Advisory board AB är en dialogmodell som på ett stukturerat sätt ger möjlighet till samråd och dialog med unga i utvecklingsarbeten/verksamhetsutveckling inom kommunen,

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Hallsberg Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Hallsberg Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Hallsberg Hemtjänst Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Mark Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Mark Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Mark Särskilt boende Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst Resultaten för er stadsdel Det här är en sammanställning av resultaten för er stadsdel från undersökningen Vad tycker

Läs mer

Hur gör jag så att patienten blir delaktig, i samtalet, för att hitta lösningar vid förskrivning av hjälpmedel?

Hur gör jag så att patienten blir delaktig, i samtalet, för att hitta lösningar vid förskrivning av hjälpmedel? Hur gör jag så att patienten blir delaktig, i samtalet, för att hitta lösningar vid förskrivning av hjälpmedel? Ulrika Boo Hjälpmedelscentrum Sussan Öster Kompetenscentrum för hälsa Vad hoppas du på att

Läs mer

Vet du vilka rättigheter du har?

Vet du vilka rättigheter du har? Vet du vilka rättigheter du har? Särskilda ungdomshem (SiS) Till dig som är inskriven på ett särskilt ungdomshem De särskilda ungdomshemmen drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS). När du kommer till

Läs mer

Utbildningspaket 2016

Utbildningspaket 2016 Utbildningspaket 2016 Utbildningarna vänder sig till yrkesverksamma inom kommun och landsting som i sin yrkesroll träffar föräldrar med kognitiva svårigheter eller deras barn. Det kan vara yrkesverksamma

Läs mer

BARNKONVENTIONEN. Vimmerby kommun

BARNKONVENTIONEN. Vimmerby kommun BARNKONVENTIONEN Vimmerby kommun Barnkonvention Vimmerby kommun Vimmerby kommun 2013 I denna presentation hittar Du lite information om barnkonventionen. - Lite kort bakgrund - Lite frågeställningar som

Läs mer

Bipolär sjukdom. Läs- och länktips. Böcker. Sjukhusbiblioteket/PIL

Bipolär sjukdom. Läs- och länktips. Böcker. Sjukhusbiblioteket/PIL Läs- och länktips Bipolär sjukdom Böcker Addis, Michael Ta makten över depressionen steg för steg : förändra dina vanor - förbättra ditt liv (2007) Om metoden beteendeaktivering som behandling av depression.

Läs mer

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart.

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden! 164 000 äldre är beroende av hemtjänsten i sin vardag. Och det är du

Läs mer

Kompletterande samtalsunderlag för elever med funktionsnedsättning

Kompletterande samtalsunderlag för elever med funktionsnedsättning Skolverkets kartläggningsmaterial för bedömning av nyanlända elevers kunskaper steg 1, dnr 2016:428 Kompletterande samtalsunderlag för elever med funktionsnedsättning Steg 1 2 3 Läs mer om anpassning i

Läs mer

Kursplan i svenska. Därför tränar vi följande färdigheter under elevens skoltid i ämnet svenska: Tala, lyssna och samtala. År 1

Kursplan i svenska. Därför tränar vi följande färdigheter under elevens skoltid i ämnet svenska: Tala, lyssna och samtala. År 1 Kursplan i svenska Språket är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket kan människor utveckla sin identitet, uttrycka känslor och tankar och förstå hur andra känner

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Låt din berättelse bli en värdefull del av våra samlingar!

Låt din berättelse bli en värdefull del av våra samlingar! Låt din berättelse bli en värdefull del av våra samlingar! Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Göteborg (DAG) ingår i den statliga myndigheten Institutet för språk och folkminnen. Arkivet har till

Läs mer

Bakgrund. Psykiatrireformen 1995. Försöksverksamhet 1995-1998. Beslut om statsbidrag 2000

Bakgrund. Psykiatrireformen 1995. Försöksverksamhet 1995-1998. Beslut om statsbidrag 2000 Bakgrund Psykiatrireformen 1995 Försöksverksamhet 1995-1998 Beslut om statsbidrag 2000 Verksamhet med Personligt ombud i dess nuvarande form i Haninge sedan 2008, i Tyresö sedan 2001 och i Nynäshamn sedan

Läs mer

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Steg 1 2 3 Samtals- och dokumentationsunderlag Steg 1 Information till elev och vårdnadshavare före

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

1 (5) Verksamhetsbeskrivning Dellens förskola

1 (5) Verksamhetsbeskrivning Dellens förskola 1 (5) Verksamhetsbeskrivning Dellens förskola 2014/2015 2 (5) Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård

Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård Guide till webbaserat stöd YRKESINTRODUKTION FÖR SOCIALTJÄNSTENS BARN- OCH UNGDOMSVÅRD 1 Guide till webbaserat stöd Socialnämnden ansvarar för

Läs mer

Omtanke, inlevelse och respekt

Omtanke, inlevelse och respekt Dnr HFV 58-2010 Beslutad i Styrelsen för Habilitering & Hälsa 2011-11-24 Omtanke, inlevelse och respekt - Riktlinjer för ett gott patientbemötande och motverkande av diskriminering Det är en utmaning att

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Planering - LPP Fjällen år 5 ht-16

Planering - LPP Fjällen år 5 ht-16 Planering - LPP Fjällen år 5 ht-16 Under en månads tid kommer du att få lära dig mer om livet i de svenska fjällen, vilka djur och växter som trivs där samt vilka ekosystemstjänster som är tillgängliga.

Läs mer

Styrgruppens mål. 2007-02-07 Framtidens hälso- och sjukvård BILD 1

Styrgruppens mål. 2007-02-07 Framtidens hälso- och sjukvård BILD 1 Styrgruppens mål Ökad kunskap om vad norrbottningarna anser är viktigt i en framtida hälso- och sjukvård. En förutsättningslös diskussion där vi är öppna för nya idéer. Det ska vara tydligt för de som

Läs mer

Kurs: Svenska som andraspråk Kurskod: GRNSVA2 Verksamhetspoäng: 1000

Kurs: Svenska som andraspråk Kurskod: GRNSVA2 Verksamhetspoäng: 1000 Kurs: Svenska som andraspråk Kurskod: GRNSVA2 Verksamhetspoäng: 1000 Kursen ger elever med annat modersmål än svenska en möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera på svenska. Ett rikt språk ger

Läs mer

INSTUDERINGSFRÅGOR TILL PROVET

INSTUDERINGSFRÅGOR TILL PROVET INSTUDERINGSFRÅGOR TILL PROVET Svara så utförligt som möjligt på alla frågor. Skriv inte av exakt från boken utan försök formulera dina svar med egna ord. PowerPointen finns på bloggen. LYCKA TILL! /Therese

Läs mer

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP Bli ditt bästa jag GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP ANDREAS ODHAGE Innehåll Bli ditt bästa jag 5 Reflektera mera 9 Varför ska jag reflektera? 10 Meditation gör dig fokuserad 14 Balans i livet 17 Vad gör du egentligen?

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Underlag till vård- och omsorgsförvaltningens kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse Utförare: Ansvarig chef: Läs igenom anvisningarna nedan innan ni börjar er inrapportering,

Läs mer

Svenska som andraspråk, år 8

Svenska som andraspråk, år 8 1 (6) 2006-03-09 Svenska som andraspråk, år 8 Mål för betyget Godkänd Läser och förstår böcker på ca. 100 sidor eller mer. Läser och förstår svårare böcker. Kan läsa och följa instruktioner Förstår innehållet

Läs mer

Enligt vårdgarantin har du rätt till:

Enligt vårdgarantin har du rätt till: Det finns en vårdgaranti När behörig vårdpersonal beslutat om besök eller behandling i samråd med dig som patient så anger vårdgarantin hur länge du som längst ska behöva vänta. Vårdgarantin reglerar inte

Läs mer

Verksamhetsplan 2014. Habiliteringen. Habiliteringen, Habilitering & Hälsa 2014-04-04

Verksamhetsplan 2014. Habiliteringen. Habiliteringen, Habilitering & Hälsa 2014-04-04 Verksamhetsplan 2014 Habiliteringen 2014-04-04 Annika Sundqvist, Verksamhetschef Urban Johansson, Bitr. Verksamhetschef Habiliteringen, Habilitering & Hälsa Habiliteringens organisation Verksamhetsplan

Läs mer

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård Informationshantering och journalföring informationssäkerhet för god vård 1 Sammanhållen journalföring! 2 Förklaring av symbolerna Patient Verksamhetschef Hälso- och sjukvårdspersonal samt övriga befattningshavare

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

FINLAND I EUROPA 2008

FINLAND I EUROPA 2008 Intervju- och undersökningstjänster A FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV Intervju- och undersökningstjänster B FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV GS1. Här beskrivs kortfattat

Läs mer

Regel 1 - Ökad medvetenhet

Regel 1 - Ökad medvetenhet Regel 1 - Ökad medvetenhet FN:s standardregler: Staterna bör aktivt öka medvetenheten i samhället om människor med funktionsnedsättning, om deras rättigheter, behov och möjligheter och om vad de kan bidra

Läs mer

MRSA. Information till patienter och närstående

MRSA. Information till patienter och närstående MRSA Information till patienter och närstående I denna folder får Du några svar och dessutom tips om vem Du kan vända Dig till med fler frågor Smittad av MRSA? Vem kan Du fråga och vart kan Du vända Dig?

Läs mer

ATT TALA OM DET MAN INTE TALAR OM

ATT TALA OM DET MAN INTE TALAR OM ATT TALA OM DET MAN INTE TALAR OM Välkommen till PrevenTell Hjälplinjen vid oönskad sexualitet PrevenTell är en nationell hjälplinje för dig som upplever att du tappat kontrollen över din sexualitet,

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING Spice - Hur farligt är det?

STUDIEHANDLEDNING Spice - Hur farligt är det? Filmfakta Ämne: Idrott och hälsa, Biologi Ålder: Från 13 år (H) Speltid: 15 minuter Svenskt tal med svensk text som tillval Producent: Kunskapsmedia AB, 2015 STUDIEHANDLEDNING Inlärningsmål - Att ungdomarna

Läs mer

Disclosure. SOMP-I skapades av Kristina Persson. SOMP-I ägs av Barnens rörelsebyrå Kristina Persson & Kine Johansen är delägare i företaget

Disclosure. SOMP-I skapades av Kristina Persson. SOMP-I ägs av Barnens rörelsebyrå Kristina Persson & Kine Johansen är delägare i företaget Disclosure SOMP-I skapades av Kristina Persson SOMP-I ägs av Barnens rörelsebyrå Kristina Persson & Kine Johansen är delägare i företaget Fördelen med standardiserade metoder Mer information jämfört med

Läs mer

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2015-12-07 245 Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige att avslå

Läs mer

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter KKV1026, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 99/2014 1 (6) Region Skåne JA Hedlunds väg 291 89 Kristianstad Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter Konkurrensverkets

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar Regeringsbeslut III:24 Socialdepartementet 2015-12-17 S2015/07686/FS S2015/08111/FS (delvis) S2015/08132/FS Socialstyrelsen S2015/08200/FS (delvis) 106 30 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för att

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norr Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norr Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norr Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Här redovisas resultaten för er verksamhet från 2013 års nationella brukarundersökning

Läs mer

Brevutskick till väntande patienter

Brevutskick till väntande patienter Brevutskick till väntande patienter Rapport från Vårdgarantiarbetet i Region Skåne, juni 2006 Bakgrund Genom en överenskommelse har staten och Sveriges Kommuner och Landsting enats om en långsiktig satsning

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande 1 2 Det här är Arbetsförmedlingen Söker du jobb? Vill du veta mer om arbetsmarknaden? Behöver du tips och råd om hur du hittar

Läs mer

Informationssäkerhet en patientsäkerhetsfråga. Rose-Mharie Åhlfeldt Institutionen för Informationsteknologi Högskolan Skövde

Informationssäkerhet en patientsäkerhetsfråga. Rose-Mharie Åhlfeldt Institutionen för Informationsteknologi Högskolan Skövde Informationssäkerhet en patientsäkerhetsfråga Rose-Mharie Åhlfeldt Institutionen för Informationsteknologi Högskolan Skövde Vem är jag? Universitetslektor i Datavetenskap med inriktning mot informationssäkerhet,

Läs mer

NO Fysik Åk 4-6. Syfte och mål

NO Fysik Åk 4-6. Syfte och mål NO Fysik Åk 4-6 Syfte och mål Undervisningen i ämnet fysik ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om fysikaliska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att undersöka omvärlden. Genom undervisningen

Läs mer

Vägledarutbildning på uppdrag av Region Örebro Län

Vägledarutbildning på uppdrag av Region Örebro Län Vägledarutbildning på uppdrag av Region Örebro Län Tre utbildningar av nya vägledare Personal från äldreomsorgen, LSS, Social psykiatrin Nätverksträffar för vägledare samt för utbildare Utbildare av brukarvägledare

Läs mer

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Ds 2010:20 Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Lättläst sammanfattning Integrationsoch jämställdhetsdepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar

Läs mer

Utvärdering APL frågor till praktikant

Utvärdering APL frågor till praktikant Utvärdering APL frågor till praktikant Jag studerar på A. Vård och Omsorgsprogrammet för 0 0 ungdomar åk 1 B. Vård och Omsorgsprogrammet för 1 1,9 ungdomar åk 2 C. Vård och Omsorgsprogrammet för 8 15,4

Läs mer

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola inom omsorg och skola VÅLD HOT OCH Den här informationen bygger på Arbetarmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön, AFS 1993:2. Reglerna gäller alla arbetsplatser där det finns risk för våld eller

Läs mer

Tillsammans för en idrott fri från Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Skövde kommun

Tillsammans för en idrott fri från Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Skövde kommun Tillsammans för en idrott fri från Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Skövde kommun Varför? De allra flesta barn och ungdomar är någon gång aktiva i en idrottsförening.

Läs mer

Kom ihåg att ansöka om examen!

Kom ihåg att ansöka om examen! Institutionen för omvårdnad Programrådet för sjuksköterskeprogram, PRS Kom ihåg att ansöka om examen! Information om de olika examina som kan vara aktuella för våra studenter, om hur man ansöker om examen

Läs mer

Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014

Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014 Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014 Innehållskvalitet Processkvalitet Strukturkvalitet Resultatkvalitet Utveckling och lärande Formellt och informellt Att lyckas

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

P-02/03 säsongen 2016

P-02/03 säsongen 2016 P-02/03 säsongen 2016 AGENDA DU ÄR VÄRDEFULL IDROTTENS VÄRDEGRUND LAGANDA = VI TILLSAMMANS VINNARE I LÄNGDEN DU ÄR VÄRDEFULL 1. VARFÖR ÄR VI TRÄNARE & VARFÖR SPELAR NI FOTBOLL? (grupperna skriver varsin

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Bild Engelska Idrott

Bild Engelska Idrott Bild skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material, kommunicera med bilder för att uttrycka budskap, undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder,

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Angered Boendestöd

Granskningsrapport. Brukarrevision. Angered Boendestöd Granskningsrapport Brukarrevision Angered Boendestöd 2013 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad de vi är till för inom verksamhetsområdet

Läs mer

Hemtjänst. Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun

Hemtjänst. Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun Hemtjänst Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun Uppdaterad 2016 1 Om hemtjänst Hemtjänst är ett samlat begrepp för olika former av omsorg, stöd och service i hemmet. Du som är äldre och/eller

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan

Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Inledning Vi vill med vår likabehandlingsplan informera om hur vi arbetar med frågor som rör diskriminering och annan kränkande behandling.

Läs mer

Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom.

Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom. Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom. Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 14 TentamensKod: Tentamensdatum: 160116 Tid: 09.30-13.30 Hjälpmedel: Inga tillåtna Totalt antal

Läs mer

ÅR KOMMUN! TERNA I HAGFORS 2014 HAGFORS V MODERA

ÅR KOMMUN! TERNA I HAGFORS 2014 HAGFORS V MODERA HAGFORS VÅR KOMMUN! MODERATERNA I HAGFORS 2014 Hagfors ska vara en kommun som erbjuder alla innevånare trygghet och god service. En kommun som det är en glädje att leva i. Ekonomin Kommunens ekonomi är

Läs mer

Verktyg för individuell bedömning av mat och matsituation för äldre Underlag för nutritionsbedömning Intervju och förändringsförslag Protokoll för

Verktyg för individuell bedömning av mat och matsituation för äldre Underlag för nutritionsbedömning Intervju och förändringsförslag Protokoll för Verktyg för individuell bedömning av mat och matsituation för äldre Underlag för nutritionsbedömning Intervju och förändringsförslag Protokoll för förändringar Uppföljning På den här cd-skivan hittar du

Läs mer

Att ge omsorg mitt i livet

Att ge omsorg mitt i livet Att ge omsorg mitt i livet Hur påverkar det arbete och försörjning? Petra Ulmanen Institutionen för socialt arbete De etablerade omsorgsfrågorna i svensk forskning, politik och praktik Jämställdhet: småbarns-

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för Solbacka (minst 7 svarande) Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för Solbacka (minst 7 svarande) Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för Solbacka (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Det här är en sammanställning av resultaten för er verksamhet från undersökningen

Läs mer

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram Vital, StavaRex och SpellRight Elevens namn:.. Skola: Datum:.. Varför behövs en handledning? Denna handledning är tänkt att användas

Läs mer

Barn är också anhöriga. Dom finns där, ser, hör, känner men glöms ofta bort

Barn är också anhöriga. Dom finns där, ser, hör, känner men glöms ofta bort Barn är också anhöriga Dom finns där, ser, hör, känner men glöms ofta bort Lagstadgad rätt till stöd Syftet med arbetet med barn som anhöriga- Öka skyddsfaktorerna Minska riskfaktorerna De som har vuxna

Läs mer

Ramprogram för Folkuniversitetets verksamhet riktad till personer med funktionsnedsättning

Ramprogram för Folkuniversitetets verksamhet riktad till personer med funktionsnedsättning Ramprogram för Folkuniversitetets verksamhet riktad till personer med funktionsnedsättning Utgångspunkter Folkuniversitetets verksamhet omfattar folkbildning, skolor samt utbildning för organisationer,

Läs mer

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar Regeringsbeslut I:4 2010-09-09 S2010/6418/HS (delvis) Socialdepartementet Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Roma, Hogrän och Vänge förskolor, Roma förskoleområde Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete

Läs mer

Det blev barn! Läs- och länktips 2016-03-07. Böcker. Sjukhusbiblioteken SUS med Patientforum

Det blev barn! Läs- och länktips 2016-03-07. Böcker. Sjukhusbiblioteken SUS med Patientforum Läs- och länktips Det blev barn! 2016-03-07 Det här är ett urval av litteratur kring hur ett barn kan bli till som finns på Sjukhusbiblioteket. Länkar till ett större urval finns sist i listan. Böcker

Läs mer

Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun

Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun Kort historik I mitten av 1990.talet startade en försöksverksamhet med Personliga ombud i tio kommuner. Eftersom försöket föll väl ut kunde intresserade

Läs mer

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Borlänge kommun 781 81 Borlänge Tel: 0243-740 00 kommun@borlange.se www.borlange.se När du behöver hjälp eller stöd När du behöver hjälp eller stöd i din

Läs mer

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 1 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 2 Innehåll Heltidsarbetet ökar... 5 Varför ska fler jobba heltid?...

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för Skogåsa (minst 7 svarande) Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för Skogåsa (minst 7 svarande) Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för Skogåsa (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Det här är en sammanställning av resultaten för er verksamhet från undersökningen

Läs mer

MENTALISERINGSBASERAD TERAPI

MENTALISERINGSBASERAD TERAPI 2014-10-28 Anna Sten & Niki Sundström 1 MENTALISERINGSBASERAD TERAPI Anna Sten överläkare Niki Sundström leg psykolog, leg psykoterapeut MBT-teamet Huddinge wwwmbtsverigese 2014-10-28 Anna Sten & Niki

Läs mer

Förskolan är till för ditt barn

Förskolan är till för ditt barn Förskolan är till för ditt barn E N B RO S C H Y R O M F Ö R S KO L A N S L Ä RO P L A N Du är viktig Du är den som står ditt barn närmast. Därför är dina synpunkter be tydelsefulla i förskolan. Om du

Läs mer