Verksamhetsrapport 2002 för programberedningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsrapport 2002 för programberedningen"

Transkript

1 Verksamhetsrapport 2002 för programberedningen Uppdrag Programberedningen ansvarar för att bidra med kunskap till Landstingsfullmäktige om patienters och närståendes behov kopplat till aktuell programöverenskommelse. I Landstingsplan 2002 fick programberedningen uppdraget att under året inleda arbetet med att utarbeta programöverenskommelser inom områdena psykisk ohälsa och rörelseorganens sjukdomar, delprojekt ortopedi. Programberedningen ska år 2003 fortsätta arbetet med programöverenskommelse för psykisk ohälsa samt för rörelseorganens sjukdomar, delprojekt reumatologi. Programberedningen har ett särskilt ansvar för att i sitt arbete bevaka och belysa aktuella etik- och prioriteringsfrågor. Rörelseorganens sjukdomar, delprojekt ortopedi avslutas år Psykisk ohälsa avslutas år Rörelseorganens sjukdomar, delprojekt reumatologi startar år 2002 och avslutas hösten år Beredningens svar på uppdrag i Landstingsplan 2002 Bakgrund Den medicinska utvecklingen och behoven av hälso- och sjukvård växer idag snabbare än de ekonomiska resurserna. Hälso- och sjukvården ställs inför komplexa ställningstagande på grund av ett ökat vårdbehov, där befolkningsutvecklingen innebär allt fler äldre, ökade möjligheter till diagnostik genom förbättrade undersökningsmetoder och allt mer kvalificerade behandlingsmetoder inklusive läkemedel. Detta kommer att innebära ökade krav på prioriteringar och att vi utvecklar en vård som vilar på en väl utvecklad struktur och kunskap om evidensbaserad vård. Landstinget måste också ha tillräckligt med personal med bra utbildning med möjlighet till kunskapsuppbyggnad och som trivs på sina arbetsplatser. Programöverenskommelser Programberedningens huvudsakliga uppgift är att utifrån ett patient och närståendesperspektiv se på verksamhetens innehåll. Beredningen ska: Öka kunskapen om patient och närståendes behov. Verka för en bättre förståelse och ökad samverkan mellan verksamhetsansvariga och förtroendevalda.

2 I samverkan med verksamhetsföreträdare utforma programöverenskommelser inom områdena psykisk ohälsa och rörelseorganens sjukdomar, delprojekt ortopedi. Syftet med programöverenskommelserna är att: erbjuda god vård på lika villkor och ge vård efter behov företräda patienter och närstående och känna till deras behov vården fördelas efter behov när skillnaden i behov/efterfrågan och resurser ökar skapa möjlighet att analysera nuvarande och framtida hälsoproblem för att minska ojämlikheten i hälsa hos befolkningen skapa ett effektivt nyttjande av de ekonomiska resurserna i landstinget och i samverkan med kommunerna öka kunskapen om sjukvårdsbehov som finns hos befolkningen liksom kunskap om sjukvårdens resultat skapa en öppen och kreativ dialog mellan politiker och ansvariga inom hälso- och sjukvård skapa en återkommande dialog, mellan politiker och medborgare, om resursfördelning och prioritering baserad på fakta och som går att omsätta i konkreta beslut utveckla och förankra den politiska processen hos medborgarna och de värderingar som ska ligga till grund för nödvändiga prioriteringar programöverenskommelserna ska utgå från en gemensam metodbeskrivning. Ansvar och roller Utsedd förtroendemannagrupp för respektive programöverenskommelse ansvarar för att: lyfta fram patienters och närståendes perspektiv på hälsa, ohälsa och vård. införskaffa synpunkter från patienter och närstående och verksamheten som underlättar den horisontella prioriteringen, d v s prioriteringen mellan olika verksamheter. öka sin kunskap kring relevant information och medicinska fakta. utsedd verksamhetsgrupp för respektive programöverenskommelse ansvarar för att: kartlägga vårdprocessen och arbetet kring denna. tydliggöra den vertikala prioriteringen, d v s prioriteringen inom verksamheterna. ta fram relevant information till förtroendemannagruppen.

3 Slutsatser Allmänna slutsatser för Programberedningen Modellen för programöverenskommelser behöver revideras och förbättras med bl a checklistor för rapportsammanställningen. Den nya programberedningen fortsätter detta förbättringsarbete. Arbetssättet har varit positivt och givit en större kunskap och insikt i problemen. Beredningens ökade kunskap kring vertikala prioriteringar underlättar den framtida horisontella prioriteringen genom att landstingsfullmäktige får en större förståelse om vad prioriteringar innebär. Behov finns av förbättrad verksamhetsuppföljning i landstinget. Systemet bör vara länstäckande och omfatta alla enheter. Ett samlat grepp bör tas i frågan. I Landstingsplan 2002 står att patienters och intresseorganisationers bedömning av hälso- och sjukvårdens kvalitet ska göras varje år. Beredningen anser att detta ska ske på ett strukturerat och likartat sätt i hela organisationen. I landstingets verksamheter bör förbättringsprojekt uppmuntras. Det underlättar om dessa projekt i första hand bedrivs i en liten skala och sedan utvärderas innan de tas in i verksamheten. Aktuella projekt och utvärderingar bör bli mer tillgängliga. Programberedningen anser att ett samarbete bör komma till stånd mellan Landstinget och Institutionen för hälsovetenskap omkring sjukvårdens behov av förbättrings/utvecklingsarbeten. Här skulle man kunna skapa ett samarbete som skulle bygga på ett riktigt behov som finns och samtidigt gagna den lärande organisationen. En gemensam modell för verksamhetsplanering bör ta hänsyn ekonomiska faktorer men också andra påverkansfaktorer för att ge en helhetsbild som ett stöd för verksamheten. Det är viktigt att en balans nås mellan kortsiktiga och långsiktiga målsättningar. Beredningen föreslår att landstingsfullmäktige beslutar att uppdra åt landstingsstyrelsen att: föreslå åtgärder som tillgodoser de behov som beredningen uppmärksammat beträffande verksamhetsfrågor redovisa de åtgärder som kommer att vidtas. Rörelseorganens sjukdomar, delprojekt ortopedi Programberedningen har under året nära följt arbetet inom programöverenskommelsen rörelseorganens sjukdomar, delprojekt ortopedi. Under arbetet har det framkommit att köerna till ortopedin till stor del även innehåller återbesök. Verksamhetsmässigt finns inget hinder att en del av dessa återbesök kan ske hos annan vårdgivare än läkare, vilket skulle leda till att mer läkartid frigörs till bl a nybesök och att köer/väntetider kan kortas. För att ytterligare minska köerna kan remissförfarandet förbättras. Idag återfinns patienter på ortopedins väntelista trots att det egentligen inte är rätt vårdinstans. Detta kan ske genom utbildning av remitterande läkare och eventuellt enhetliga remissmallar i länet.

4 För att minska belastningen på verksamheten i framtiden bör ett omfattande förebyggande folkhälsoarbete inledas. Viktigt underlag för detta arbete kan vara t ex olycksfallsstatistiken. Verksamhetsgruppen har tagit fram vertikala prioriteringar inom ortopedin, d v s prioriteringar inom verksamheten. Dessa ska fungera som mall för hela länet och stå som garant för att även grupper som inte är starka nog får hjälp. Här kan ytterligare arbete göras så att dessa även kan utgöra underlag för den politiska horisontella prioriteringen. I det fortsatta arbetet med projektet vill programberedningen att verksamheten fortsätter och analyserar faktorer i processen som skulle innebära att en ökning av antalet operationer möjliggörs. Härvidlag har beredningen aktualiserat frågan om att: se över en ökad täckningsgrad på operationsavdelningen över dygnets alla timmar att inom området akuta ortopediska operationer föreslå åtgärder som möjliggör mindre störningar för den planerade verksamheten att redovisa konsekvenser vad detta för med sig för den övriga verksamheten. Beredningen har (bilaga 1) redogjort för den förväntade utvecklingen inom området ortopediska sjukdomar. Beredningen föreslår att landstingsfullmäktige beslutar att uppdra åt landstingsstyrelsen att: föreslå åtgärder som tillgodoser de behov som beredningen uppmärksammat beträffande verksamhetsfrågor redovisa de åtgärder som kommer att vidtas. I övrigt lämnar beredningen verksamhetsgruppens delrapport (bilaga 2) till landstingsstyrelsen för vidare hantering. Förtroendemannagruppen Förtroendemannagruppen har under året genomfört ett antal patientintervjuer i form av fokusgrupper. Beredningen uppfattar att det finns många nöjda patienter. God vård är t ex att få en god information om sin sjukdom och/eller operation, att slippa ha ont, att personalen kan svara på frågor, att få stöd under sjukhustiden och att det finns en trygghet efter utskrivningen. Detta kräver att kontakten med kliniken fungerar både per telefon och vid besök. Beredningen pekar på vikten av en relevant information om behandling och sjukdom både före, under och efter operationen. Resultatet från patientintervjuerna har även delgivits och diskuterats med verksamhetsgruppen och överlämnats för deras fortsatta förbättringsarbete. Psykisk ohälsa Programberedningen har under året även nära följt arbetet med programöverenskommelsen Psykisk ohälsa. De viktigaste slutsatserna som beredningen vill lyfta fram är följande:

5 Psykisk ohälsa är ingen diagnos, utan en beskrivning av ett tillstånd när människor inte mår bra. Psykisk ohälsa kan drabba en individ i olika former och i olika hög grad. Landstingets roll i folkhälsoarbetet är främst inriktat på det individuella mötet med patienten. I övrigt bedrivs visst folkhälsoarbete i samverkan med kommunernas folkhälsoråd/motsvarande. Vidare anser beredningen att: uppmärksamheten på folkhälso - och preventivt arbete inom psykisk ohälsa måste öka. Beredningen anser att detta ska ske även till riktade grupper och i samverkan med andra aktörer. behov av beteendevetare, kuratorer och psykologer i primärvården samverkan mellan de olika intressenterna måste öka. kompetensen i primärvården inom området psykisk ohälsa måste öka. Verksamhetsgruppen har lyft fram följande fördjupningsområden som beredningen nu föreslår att landstingsstyrelsen får i uppdrag av LFU att hantera i driftsorganisationen. Dessa har även en direkt koppling till styrelsens pågående arbete med lokala handlingsplanen och beskrivs utförligare i verksamhetsgruppens delrapport. Områdena är följande: äldre med psykisk ohälsa psykiska funktionshinder unga vuxnas behov kris och självmordsnära tillstånd vår egen hälsa / arbetsmiljö stressrelaterade sjukdomar rättspsykiatrisk vård läkemedelskommitten missbrukets vårdproblem små barn och föräldraskap neuropsykiatri psykisk ohälsa och invandringsproblem. Projektet Psykisk ohälsa kommer under 2003 fördjupa sig i följande områden: prioriteringar tydliggöra vårdprocessen samverkan utvärdering av projektet. Beredningen anser att en lägesrapport från ovanstående fördjupningsområden bör tillföras projektet före slutrapportering Beredningen föreslår att landstingsfullmäktige beslutar att uppdra åt landstingsstyrelsen att:

6 föreslå åtgärder som tillgodoser de behov som beredningen uppmärksammat. redovisa de åtgärder som kommer att vidtas i verksamhetsfrågor. Beredningen föreslår vidare att landstingsfullmäktige ger landstingsstyrelsen i uppdrag att utreda nyttan av ett forum för patienter med psykisk ohälsa efter utskrivning. Det kan vara nätverksmöten, självhjälpsgrupper eller liknande som bör startas i samband med rehabiliteringen kanske i samverkan med kommunen. Detta önskemål har framkommit i många intervjugrupper och skulle kunna stödja patienter och närstående i den allmänna livssituationen. Det skulle vara ett bra komplement till eventuell behandling. I övrigt lämnar beredningen verksamhetsgruppens delrapport (bilaga 3) till landstingsstyrelsen för vidare hantering. Förtroendemannagruppen Förtroendemannagruppen har under året genomfört ett antal patientintervjuer i grupp. Utifrån dessa bedömer beredningen att behovet av information och utbildning om den psykiska ohälsan är stort för både patienter och närstående. Tidiga insatser är viktiga på alla nivåer men framför allt för barn och ungdomar. Beredningen bedömer vidare att eftervård och rehabilitering är viktiga frågor, liksom samverkan och samarbete mellan kommun, landsting och andra aktörer. Resultatet från patientintervjuerna har även delgetts och diskuterats med verksamhetsgruppen och överlämnats för deras fortsatta förbättringsarbete. Verksamhetsgruppen Programöverenskommelsen Psykisk ohälsa kommer att fortsätta under år Kartläggningen har berört tre divisioner; medicinska specialiteter med barn- och ungdomspsykiatrin, primärvården och vuxenpsykiatrin. Delar av kartläggningen av vårdkedjan och faktainsamlingen rapporteras i bifogad delrapport. Det är främst samverkan mellan olika intressenter som kartlagts. Under år 2003 kommer projektet att arbeta med kartläggningen av patientens vårdkedja inom landstinget och mellan landstinget och andra samhällsorgan. Av den gjorda kartläggningen framgår en del av de brister vad gäller samverkan. Det finns även exempel på goda arbetssätt som har framkommit.. Etiska rådet Programberedningen har ett särskilt ansvar att i sitt arbete bevaka och belysa aktuella etik- och prioteringsfrågor. För detta har programberedningen inrättat ett Etiskt råd. Etiska rådet har med hjälp av ledamöter från hälso-och sjukvårdsberedningarna tagit fram ett studiecirkelmaterial i etik och prioriteringar ur ett landstingsperspektiv. Studiecirkelmaterialet ska användas för att förbättra dialogen med norrbottningarna i dessa frågor. Materialet är tänkt att användas via länets studieförbund. Vid cirkelsammankomsterna kan alla ledamöter i landstinget medverka vid önskemål och behov. Innehållet i studiecirkelmaterialet medföljer som textversion(bilaga 4). Etiska rådet håller också på att etablera en kontakt med kommunerna, via kommunförbundet för att samarbeta i etik och prioriteringsfrågor.

7 Verksamhet under 2002 Metoder och arbetssätt för beredningsgruppen Programberedningen är uppdragsgivare och därmed ansvarig för att följa både rörelseorganens sjukdomar, delprojektortopedi och psykisk ohälsa i deras arbete. Beredningens ledamöter är uppdelade i tre grupper. 1 Förtroendemannagrupp Rörelseorganens sjukdomar, delprojekt ortopedi har fyra ledamöter. 2 Förtroendemannagrupp Psykisk ohälsa har fyra ledamöter. 3 Etiska rådet har tre ledamöter. Båda verksamhetsgrupperna rapporterar till hela programberedningen. Intervjuerna med patienter och närstående genomförs av förtroendemannagrupperna i samverkan med verksamheterna. Samtalen ska belysa konsekvenser av ohälsa, vad god vård är och vad den ska innehålla. Genom att samtala om gjorda erfarenheter kommer patienters och närståendes behov fram. Resultatet ska användas av verksamheten för att förbättra vården och av programberedningen för att vidareförmedla sin kunskap till landstingsfullmäktige. Intervjuer med patienter och närstående samt andra aktiviteter Rörelseorganen delprojekt/ortopedi Ledamöterna har träffat patienter i fokusgrupper vid två tillfällen. Ledamöterna har använt ett fast formulär med frågeställningar. Svaren analyseras utifrån patienternas behov. Ledamöterna har gjort ett studiebesök på ortopedin och träffat personalgruppen vid ett tillfälle. De har kunnat följa flödet på kliniken inom fyra områden under våren. De har också fått information om de vertikala prioriteringarna, d v s prioriteringarna inom verksamheten. Psykisk ohälsa Ledamöterna har träffat tio mindre grupper bestående av patienter och närstående. Patienternas diagnoser har varit olika. från grupp till grupp. Ett fast frågeformulär till patient och närstående har använts. Analys och dokumentation har skett varje gång. Ledamöterna har läst in en del fakta om psykiatri och prioriteringar. Etiska rådet Etiska rådets ledamöter har deltagit i en del av de patientintervjuer som förekommit inom ramen för de två programöverenskommelserna. Övriga aktiviteter Beredningens ledamöter har träffat patientföreningarna och informerat dem om arbetet med programöverenskommelserna. En kontinuerlig dialog med patientföreningarna i samband med start av nya program planeras i framtiden. Några av beredningsledamöterna har deltagit i en videoinspelning som ska visa en av de metoder som kan användas i beredningsarbetet.

8 Utvärdering av beredningens arbete Beredningen anser att arbetet har fördjupat kunskapen hos ledamöterna de flesta känner sig bättre rustade att delta i fullmäktigedebatten. Arbetssättet att möta brukarna, lära sig lyssna under patientintervjuerna och möta verksamheterna har varit mycket positivt. Fördelningen mellan beredningsmöten och intervjuer har varit bra men det kanske ska vara en utökad uppföljning mellan de relativt glesa beredningsmötena. Ledamöterna anser ej att arbetssättet i landstingsfullmäktige har påverkats ännu men förväntar sig en förändring. De 15 dagarna räcker nog men många har svårt att avsätta den tid som behövs för beredningsarbetet. Ekonomisk redovisning Programberedningen har under 2002 haft en budget på kr har gått till kostnader i samband med projektarbeten och dessa kommer att redovisas i slutet av året. Ett extra anslag på kr ska gå till studiecirkeln i etik. Det gäller konsultation, tryckning och distribuering av materialet. De övriga kr har nyttjats enligt nedan fram t o m : Budget Utfall Resultat Arvoden, övriga omkostnader Omkostnader för möten mm Summa: Antal dagar, totalt för beredningen Ledamöternas 15 dagar totalt nyttjade dagar varav till beredningsmöte varav till patientintervjuer varav till annan aktivitet C:a 20 dagar till har nyttjats av ledamöterna i beredningsarbete med annan ersättning.

Styrgruppens mål. 2007-02-07 Framtidens hälso- och sjukvård BILD 1

Styrgruppens mål. 2007-02-07 Framtidens hälso- och sjukvård BILD 1 Styrgruppens mål Ökad kunskap om vad norrbottningarna anser är viktigt i en framtida hälso- och sjukvård. En förutsättningslös diskussion där vi är öppna för nya idéer. Det ska vara tydligt för de som

Läs mer

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar Regeringsbeslut III:24 Socialdepartementet 2015-12-17 S2015/07686/FS S2015/08111/FS (delvis) S2015/08132/FS Socialstyrelsen S2015/08200/FS (delvis) 106 30 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för att

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar Regeringsbeslut I:4 2010-09-09 S2010/6418/HS (delvis) Socialdepartementet Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse År 2015 2016-02-22 Fredrik Mogren och Ida Silvare Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet 4

Läs mer

Verksamhetsplan 2014. Habiliteringen. Habiliteringen, Habilitering & Hälsa 2014-04-04

Verksamhetsplan 2014. Habiliteringen. Habiliteringen, Habilitering & Hälsa 2014-04-04 Verksamhetsplan 2014 Habiliteringen 2014-04-04 Annika Sundqvist, Verksamhetschef Urban Johansson, Bitr. Verksamhetschef Habiliteringen, Habilitering & Hälsa Habiliteringens organisation Verksamhetsplan

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

2009-02-26. Socialdepartementet

2009-02-26. Socialdepartementet 2009-02-26 Bilaga till regeringsbeslut 2009-02-26 nr I:4 Socialdepartementet Överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting om en förstärkt vårdgaranti för insatser till barn och

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:33 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Utvidgning av patientnämndens verksamhetsområde samt ändring av reglemente Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Patientnämnden

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun

Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun Kort historik I mitten av 1990.talet startade en försöksverksamhet med Personliga ombud i tio kommuner. Eftersom försöket föll väl ut kunde intresserade

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Underlag till vård- och omsorgsförvaltningens kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse Utförare: Ansvarig chef: Läs igenom anvisningarna nedan innan ni börjar er inrapportering,

Läs mer

Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014

Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014 Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014 HSO Stockholms stad Innehåll Inledning Syfte... 3 Sammanfattande punkter från resultatet.

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Regel 1 - Ökad medvetenhet

Regel 1 - Ökad medvetenhet Regel 1 - Ökad medvetenhet FN:s standardregler: Staterna bör aktivt öka medvetenheten i samhället om människor med funktionsnedsättning, om deras rättigheter, behov och möjligheter och om vad de kan bidra

Läs mer

Arbetsmaterial enbart för diskussion. Framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms län

Arbetsmaterial enbart för diskussion. Framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms län Arbetsmaterial enbart för diskussion Framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms län 3 november 2014 Sidan 2 Arbetsmaterial Framtidsplan för enbart hälso- och för diskussion sjukvården Stockholms län växer

Läs mer

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 35/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Bakgrund... 4 2.1 Revisionsfrågor...

Läs mer

Uppdrag att betala ut bidrag för förbättringar i den psykiatriska heldygnsvården samt medel för utvärdering

Uppdrag att betala ut bidrag för förbättringar i den psykiatriska heldygnsvården samt medel för utvärdering Regeringsbeslut I:5 Socialdepartementet 2009-12-10 S2006/9394/HS (delvis) S2008/8096/HS (delvis) Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 STOCKHOLM Uppdrag att betala ut bidrag för förbättringar i den psykiatriska

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:10 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:5 av Håkan Jörnehed (v) om fler lönebidragsanställda i landstinget Föredragande landstingsråd: Maria Wallhager Ärendet Motionären

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER Dubbelklicka på aktuell ruta och välj Markerad KUNSKAPER NORMER OCH VÄRDEN ELEVENS ANSVAR

Läs mer

Maj-juni 2012. Medborgarpanel 3. - vårdval plus

Maj-juni 2012. Medborgarpanel 3. - vårdval plus Maj-juni 2012 Medborgarpanel 3 - vårdval plus Medborgarpanel 3 maj-juni 2012 Vårdval plus Varför en medborgarpanel om detta område? Syftet med denna medborgarpanel är att inhämta synpunkter från kronobergarna

Läs mer

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola inom omsorg och skola VÅLD HOT OCH Den här informationen bygger på Arbetarmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön, AFS 1993:2. Reglerna gäller alla arbetsplatser där det finns risk för våld eller

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2002:87 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2001:22 av Marie-Louise Sellin m fl (s) om införande av hederspris till skolor som arbetar förebyggande för att främja barns hälsa

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:41 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2004:05 av Maria Wallhager m fl (fp) om tandsköterskeutbildning Föredragande landstingsråd: Lars Dahlberg Ärendet Motionärerna föreslår

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Rutin för hantering av medicinska avvikelser

Rutin för hantering av medicinska avvikelser Ansvarig för rutin: Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS Upprättad (av vem och datum) Carina Andersson, MAS, 2013-04-03 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ylva Ehn 2015-10-01 SOSFS 2011:9 trädde i kraft den 1 januari 2012 tillämpliga inom hälso- och

Läs mer

Stratsys för landsting och regioner

Stratsys för landsting och regioner Stratsys för landsting och regioner Agenda Kort presentationsrunda Förväntningar Vårdval (LOV) I och med Lagen om valfrihet ställs allt högre krav på landstingen och kommuner att göra informationen transparent

Läs mer

Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun. Resurscentrum 2006-04-05 Barn- och utbildningsförvaltningen Östersunds kommun Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedning

Hälso- och sjukvårdsberedning Hälso- och sjukvårdsberedning Nord Rapportens disposition: Så här tycker medborgarna. Sammanfattning av medborgarnas synpunkter utifrån diskussioner om vad medborgarna anser vara viktigt i en framtida

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5)

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Motion 2001:1 av Sunhild Dietrich-Larsson m fl (mp) om vidareutbildning av sjuksköterskor inom ätstörningsvården Föredragande landstingsråd: Andres Käärik ÄRENDET Motionären

Läs mer

Policy för bedömning i skolan

Policy för bedömning i skolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-10-04 Handläggare: Anna-Carin Dalborg Telefon: 08-508 33 572 Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-508 33 010 Till Utbildningsnämnden

Läs mer

Brevutskick till väntande patienter

Brevutskick till väntande patienter Brevutskick till väntande patienter Rapport från Vårdgarantiarbetet i Region Skåne, juni 2006 Bakgrund Genom en överenskommelse har staten och Sveriges Kommuner och Landsting enats om en långsiktig satsning

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

Kan du inte komma till tandläkaren så kommer vi till dig.

Kan du inte komma till tandläkaren så kommer vi till dig. Kan du inte komma till tandläkaren så kommer vi till dig. Våra äldres tänder är fantastiska! Svensk tandvård är fantastisk i sitt arbete med förebyggande åtgärder, vilket har lett till att andelen äldre

Läs mer

Det började med ädelreformen 1992

Det började med ädelreformen 1992 Det började med ädelreformen 1992 Genom den s k Ädelreformen gavs kommunerna ett samlat ansvar för äldre- och handikappomsorgen och dessutom ett betalningsansvar för utskrivningsklara patienter. Kommunens

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

Folkhälsorådets reglemente

Folkhälsorådets reglemente Folkhälsorådets reglemente Styrdokument Styrdokument Dokumenttyp: Reglemente Beslutad av: Kommunfullmäktige 2011-06-22, 82 Dokumentansvarig: Kommunchefen Reviderad av: - 2 Innehållsförteckning Folkhälsorådets

Läs mer

Nya Perspektiv för värmlänningarnas bästa

Nya Perspektiv för värmlänningarnas bästa 1. Nya perspektiv Nya Perspektiv för värmlänningarnas bästa Nya Perspektiv är en gemensam arena för kommunerna i Värmland och Landstinget i Värmland att mötas i en dialog utifrån ett medborgarperspektiv.

Läs mer

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Samordningsförbundet i Sundsvall Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2015-04-21 14REV77 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte,

Läs mer

Lathund för pedagoger Grundskola med:

Lathund för pedagoger Grundskola med: Att skriva omdo men Lathund för pedagoger Grundskola med: Utdrag ur Skolverkets allmänna råden Exempel på olika sätt att skriva omdömen Steg för steg instruktioner om hur du gör i Unikum Sida 1 av 12 Allma

Läs mer

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström Elevinflytande i planeringen av undervisningen BFL-piloter 121114 Mats Burström Ur Lgr 11 2.3 Elevernas ansvar och inflytande Läraren ska svara för att alla elever får ett reellt inflytande på arbetssätt,

Läs mer

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 1 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 2 Innehåll Heltidsarbetet ökar... 5 Varför ska fler jobba heltid?...

Läs mer

12 Yttrande över remissen Betänkande -Arbetslöshet och ekonomiskt bistånd (SOU 2015:44) AMN 2015-0236-01.06.

12 Yttrande över remissen Betänkande -Arbetslöshet och ekonomiskt bistånd (SOU 2015:44) AMN 2015-0236-01.06. Sida 32 (63) 12 Yttrande över remissen Betänkande -Arbetslöshet och ekonomiskt bistånd (SOU 2015:44) AMN 2015-0236-01.06. Arbetsmarknadsnämndens beslut 1. Arbetsmarknadsnämnden beslutade att hänvisa till

Läs mer

Syftet med en personlig handlingsplan

Syftet med en personlig handlingsplan Syftet med en personlig handlingsplan Gör idéerna konkreta Ger dig något att hålla dig till mellan mötena Skapar tillförlitlighet i utvecklingen Hjälper dig att fokusera på några områden Påminnelse om

Läs mer

Verktyg för individuell bedömning av mat och matsituation för äldre Underlag för nutritionsbedömning Intervju och förändringsförslag Protokoll för

Verktyg för individuell bedömning av mat och matsituation för äldre Underlag för nutritionsbedömning Intervju och förändringsförslag Protokoll för Verktyg för individuell bedömning av mat och matsituation för äldre Underlag för nutritionsbedömning Intervju och förändringsförslag Protokoll för förändringar Uppföljning På den här cd-skivan hittar du

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Den sammanvägda bilden visar på en hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang.

Den sammanvägda bilden visar på en hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang. Den sammanvägda bilden av medarbetarundersökningen 2015 visar att Nybro kommun är en bra arbetsgivare. Här finns hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang. Medarbetare känner

Läs mer

Arbetsplan Jämjö skolområde

Arbetsplan Jämjö skolområde Arbetsplan Jämjö skolområde 2016 för Torhamns skola Jämjö skolområde: Jämjö skolområde består av ett antal skolor inklusive fritidshem där vår gemensamma målsättning är att ge alla elever bästa förutsättningar

Läs mer

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Kommittédirektiv En samordnad utveckling av validering Dir. 2015:120 Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Sammanfattning En kommitté i form av en nationell delegation ska följa, stödja

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst Resultaten för er stadsdel Det här är en sammanställning av resultaten för er stadsdel från undersökningen Vad tycker

Läs mer

Verksamhets- och finansieringsplan för verksamhetsåret 2007

Verksamhets- och finansieringsplan för verksamhetsåret 2007 PM 1(6) Verksamhets- och finansieringsplan för verksamhetsåret 2007 Inledning Samordningsförbundet i Skövde bildades den 15 januari 2007 i enlighet med lagen 2003:1210 om finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet.

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Angered Boendestöd

Granskningsrapport. Brukarrevision. Angered Boendestöd Granskningsrapport Brukarrevision Angered Boendestöd 2013 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad de vi är till för inom verksamhetsområdet

Läs mer

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Mikael Selvin ¹, Kjerstin Almqvist ², Lars Kjellin ¹, Agneta Schröder ¹ 1) University Health Care Research Center, Faculty of Medicine and Health, Örebro

Läs mer

Utvärdering APL frågor till praktikant

Utvärdering APL frågor till praktikant Utvärdering APL frågor till praktikant Jag studerar på A. Vård och Omsorgsprogrammet för 0 0 ungdomar åk 1 B. Vård och Omsorgsprogrammet för 1 1,9 ungdomar åk 2 C. Vård och Omsorgsprogrammet för 8 15,4

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Lund Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Lund Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Lund Hemtjänst Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?

Läs mer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer Upprättad 2009-03-30 AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer INNEHÅLL Avvikelser och risker 3 Definitioner 3 Ansvarsfördelning 4 Rutiner avvikelse 5 Rutiner riskhantering 5 Orsaker till risker och avvikelser

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Hallsberg Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Hallsberg Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Hallsberg Hemtjänst Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om

Läs mer

Evidensbaserad praktik -till nytta för individen

Evidensbaserad praktik -till nytta för individen Evidensbaserad praktik -till nytta för individen 2 Känner du till att du har ett regeringsuppdrag att följa gällande Evidensbaserad Praktik (EBP)? Bakgrund Regeringen och SKL (Sveriges Kommuner och Landsting)

Läs mer

Krishantering i Västmanland

Krishantering i Västmanland Krishantering i Västmanland Syftet med U-Sam Syftet med U-Sam är att i samverkan arbeta för att: förebygga att en kris uppstår dämpa eskaleringen av en kris mildra krisens konsekvenser Allt för att samhället

Läs mer

Håkan Jörnehed (V) har lämnat en skrivelse om förlängda semesterperioder.

Håkan Jörnehed (V) har lämnat en skrivelse om förlängda semesterperioder. Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen 2013-04-10 LS 1303-0334 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 3-04- 23 0001 8 Svar på skrivelse från Håkan Jörnehed (V) om förlängda semesterperioder

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Kommittédirektiv Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015 Dir. 2016:47 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Sammanfattning Under 2015 var migrationsströmmarna till

Läs mer

Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010

Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010 Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010 Konsekvenser för primärvården PricewaterhouseCoopers har Gotlands kommuns uppdrag att belysa eventuella

Läs mer

Rodret Fördjupat stöd mot arbete

Rodret Fördjupat stöd mot arbete Rodret Fördjupat stöd mot arbete Rodret är en jobbcoachingverksamhet som vänder sig till personer med psykisk ohälsa. Har man varit sjukskriven eller arbetslös under en längre tid kan det vara svårt att

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i fyra rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer

Arbetsplan Jämjö skolområde

Arbetsplan Jämjö skolområde Arbetsplan Jämjö skolområde 2015 för Torhamns skola Jämjö skolområde: Jämjö skolområde består av ett antal skolor inklusive fritidshem där vår gemensamma målsättning är att ge alla elever bästa förutsättningar

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Mark Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Mark Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Mark Särskilt boende Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om

Läs mer

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag.

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga Du behöver dina tänder varje dag när du äter, skrattar och pratar. Hela tänder och en frisk mun är viktigt för ett bra liv. Gå på

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5)

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet Validering av vuxnas kunskap och kompetens (SOU 2001:78 ) Föredragande landstingsråd: Ralph Lédel ÄRENDET Utbildningsdepartementet har berett

Läs mer

Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78. Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun

Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78. Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78 Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun Kvalitetsgarantier i hemtjänst Sociala sektorns verksamhet bygger på människors

Läs mer

Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider

Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider 1(3) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2016-02-10 RS150251 Ola Johansson Uppdragsavdelningen Regionstyrelsen Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Förtroendeförskrivning

Förtroendeförskrivning Förtroendeförskrivning Oktober 2007 Samarbetsrådet för hjälpmedel Eva Hällås, Solveig Landström, Mathilda Isaksson, Bosse Zetterlund Innehållsförteckning Sammanfattning......3 Bakgrund till uppdraget.3

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 1 (5) Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: SN 2015-03-18 106, VON 2015-03-26

Läs mer

Hälso- och sjukvårdslagen

Hälso- och sjukvårdslagen Hälso- och sjukvårdslagen Barnets behov av information, råd och stöd ska särskilt beaktas av hälso- och sjukvården och dess personal om barnets förälder eller någon annan vuxen som barnet varaktigt bor

Läs mer

10-11 Lönejämförelse mellan kvinnor och män

10-11 Lönejämförelse mellan kvinnor och män 13 Jämställdhetslagen Arbetsgivaren skall varje år upprätta en plan för sitt Jämställdhetsarbete. Planen skall innehålla en översikt över de åtgärder enligt 4-9 som behövs på arbetsplatsen och en redogörelse

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norr Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norr Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norr Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Här redovisas resultaten för er verksamhet från 2013 års nationella brukarundersökning

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut Skolinspektionen 2015-02-13 Lichron Teknik AB Rektorn vid Lichron Teknikgymnasium, Värnamo Beslut för gymnasieskola efter förstagångstillsyn i Lichron Teknikgymnasium i Värnamo kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014

Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014 Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014 Innehållskvalitet Processkvalitet Strukturkvalitet Resultatkvalitet Utveckling och lärande Formellt och informellt Att lyckas

Läs mer

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart.

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden! 164 000 äldre är beroende av hemtjänsten i sin vardag. Och det är du

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norrköping Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norrköping Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norrköping Hemtjänst Resultaten för er verksamhet Här redovisas resultaten för er verksamhet från 2013 års nationella brukarundersökning

Läs mer

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44.

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44. 1 Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete Fastställd 2015-09-17, 44. 1 2 Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete och inflytande behandlas i ett gemensamt

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Ansvariga för planen Ansvarig förskollärare Sandra M Karlsson

Läs mer

Verksamhetsrapport 2002

Verksamhetsrapport 2002 Verksamhetsrapport 2002 Hälso- och sjukvårdsberedning Nord Uppdrag 2002 Hälso- och sjukvårdsberedningarna ansvarar för att utvärdera det strategiska målet för hälso- och sjukvård utifrån analyser av befolkningens

Läs mer

Den etiska plattformen i behov av renovering? Prioriteringscentrum, Linköpings universitet

Den etiska plattformen i behov av renovering? Prioriteringscentrum, Linköpings universitet Den etiska plattformen i behov av renovering? Prioriteringscentrum, Linköpings universitet Varför principer? Diskussionsunderlag? brukarna Viktigt att väcka frågor Symbolisk funktion? Peka på värdemässig

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Systrarna Odh s Hemtjänst Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Systrarna Odh s Hemtjänst Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Systrarna Odh s Hemtjänst Hemtjänst Resultaten för er verksamhet Här redovisas resultaten för er verksamhet från 2013 års nationella brukarundersökning

Läs mer

Flik 1.3. BJURHOLMS KOMMUN Äldre- och handikappomsorg. Att lämna samtycke

Flik 1.3. BJURHOLMS KOMMUN Äldre- och handikappomsorg. Att lämna samtycke Att lämna samtycke Detta häfte innehåller upplysningar om vad det innebär att lämna samtycke för informationsöverföring inom äldre- och handikappomsorg Vad säger lagen? Informationshantering och journalföring

Läs mer

Sammanfattning Landstingsförbundet Federation of County Councils Provinziallandtagsverband Fédération des conseils généraux

Sammanfattning Landstingsförbundet Federation of County Councils Provinziallandtagsverband Fédération des conseils généraux Sammanfattning Detta är den första rapporten från ett pågående forskningsuppdrag att utvärdera Genombrott som angreppssätt för att stödja utvecklings- och förbättringsarbete i hälso- och sjukvården. Denna

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för CL Assistans AB (minst 7 svarande) Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för CL Assistans AB (minst 7 svarande) Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för CL Assistans AB (minst 7 svarande) Hemtjänst Resultaten för er verksamhet Det här är en sammanställning av resultaten för er verksamhet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET 2016

VERKSAMHETSPLAN FÖR KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET 2016 VERKSAMHETSPLAN FÖR KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET KS 2015:743 2015-12-07 Kerstin Alksten Kommunledningskontoret 1 Kommunala tillgänglighetsrådets verksamhet Personer med funktionsnedsättning ska ha möjlighet

Läs mer