Öppna IT-lösningar - öppen information!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Öppna IT-lösningar - öppen information!"

Transkript

1 Öppna IT-lösningar - öppen information! Under en vårkonferens i Sambruks regi fick vi möjlighet att till 30 kommuner ställa frågan om vad som var de största problemen inom offentlig sektors IT-utveckling. Alla svarade entydigt inlåsning och att systemen inte kommunicerar med varandra. Det har vi tagit fasta på och presenterar här några öppna, leverantörsoberoende alternativ till instängda och inlåsta system, inom många för kommuner viktiga områden. etjänster 5 kommuner i mitten av Sverige under ledning av Sundsvall har utvecklat Open eplatform, en etjänsteplattform som tillhör de modernaste i Sverige. imcode hjälper till att installera, anpassa, implementera de tjänster ni behöver. Medborgardialog Rätt använd innebär en dialog med de egna medborgarna bättre beslut och en kostnadseffektivare organisation. Vi har under 6 års tid samverkat med SKLs Medborgardialogprojekt och samtidigt utvecklat dialogverktyg. Sociala Intranät Ett socialt intranät synliggör medarbetarnas kompetens ökar hela organisationens förmåga. Den är en dialogplattform där varje medarbetare kan kommunicera med sina kollegor. imcode anpassar, installerar och ser till att det fungerar hos er. Hemsidor Den strategiskt viktigaste informationsinsatsen i en kommun är den egna hemsidan. En hemsida kostar stora pengar. imcode har lösningar där kommunen får ut mer för pengarna. Alla dessa alternativ är helt öppna, utan inlåsningar och utan licenskostnader.

2 etjänster Open eplatform Fem kommuner i mitten av Sverige såg att det inte fanns några bra etjänsteplattformar för att företag och allmänhet ska kunna söka bygglov på nätet. Man tittade på befintliga e-tjänsteplattformar på marknaden men hittade ingen e-tjänsteplattform som kunde skapa moderna dynamiska e-tjänster med fokus på att göra det så enkelt som möjligt för slutanvändaren. Genom det EU-strukturfondsstödda projektet RIGES har kommunerna under ledning av Sundsvall idag byggt en modern öppen plattform som klarar i princip alla former av etjänster som en kommun behöver. Open eplatform Open eplatform är helt öppen och utan licenskostnader. Vi har valt att sprida plattformen bland svenska kommuner därför att vi tror på öppenhet, och vi tror på den användarvänlighet som plattformen är byggd för. Open eplatform är en komplett e-tjänsteplattform helt i öppen källkod. Organisationen Medborgaren kan bygga e-tjänster själv kan använda alla enheter direkt i webbläsaren. Man kan flytta om ordning bland frågor och steg och bygga regler för hur e-tjänstens flöde ska se ut baserat på svar i frågor från användaren. Alla gränssnitt fungerar responsivt på alla enheter. Den anpassar sig till olika förutsättningar, oavsett om det är webb, platta eller mobil. Handläggaren kan se alla ärenden direkt. Man kan Varje besökare Välja ansvariga handläggare kan alltid spara sin pågående ansökan och återuppta den senare. Sätta olika status på ärenden Inloggning med mobilt BankID. Begära kompletteringar Kommunicera/föra dialog med den som skapat ärendet Systemet är öppet mot omvärlden och kan både hämta och lämna data till andra system. Inloggning kan ske genom AD (SSO) och behörigheter kan styras per e-tjänst så att rätt handläggare ser rätt ärenden. Följa ärenden En besökare kan följa sitt ärende och även se pågående/tidigare ärenden, meddelanden inom varje ärende och personliga uppgifter för återanvändning i andra etjänster Mer information om Open eplatform finns på:

3 Sociala Intranät Sociala intranät är ett nytt begrepp i organisationsvärlden som handlar om att göra intranäten till ett arbetsverktyg där man tar till vara medarbetarnas samlade kompetens. imcode Partner AB har installerat både vanliga intranät och sociala intranät till myndigheter / kommuner. Utvecklingen till förmån för sociala intranät går snabbt, varför vi tagit fram ett standardiserat koncept.

4 Hur fungerar det? I sociala intranät kan medarbetarna både ta del av befintlig information och interagera med sina kollegor. Intranätet är alltså dubbelriktat så att du både kan hämta och lämna information. Ett socialt intranät synliggör medarbetarnas kompetens och därmed ökar hela organisationens förmåga. Det är tex lätt att ställa frågan: Är det någon som vet...? Och snabbt få svar från någon annan i organisationen. På ett sätt fungerar det ungefär som Facebook, man kan snabbt kommunicera ut sina frågor och få svar, vilket gagnar organisationen som helhet. Socialt intranät på 30 sekunder Social gemenskap Projektrum Facebookliknande kommentarer Öppna eller slutna projekt Alla kan skapa egna rum Annonser Diskussionsytor Veckan medarbetare Ladda upp projektfiler Dagens ros / tummen upp Projektkalender Projektrum Personalisering Övrigt Interna etjänster t ex blankettgenerator Personlig startsida Egna länkar & information som du behöver Integrera externa system AD/Single Sign On Personinformation hämtas från telefonväxel och kan utökas Koppla mot Exchange Helt öppet inga inlåsningar Information Informationssidor Mediahantering

5 Medborgardialog Att tidigt ta in medborgaren i olika kommunala beslutsprocesser kan bidra till bättre beslut, billigare och effektivare åtgärder och inte minst enklare genomförande. Kommunerna har i många år genomfört fysiska möten dit man kallar medborgarna. Genom att komplettera med olika former av ITbaserade dialogverktyg, kan man nå helt andra grupper och få större effekter. Demokratiportalen Vi har byggt Demokratiportalen för att underlätta för offentlig sektor att föra en effektiv dialog med sina medborgare. Tjänsterna har utvecklats i samråd med (och är inspirerade av) SKLs Medborgardialog-projekt samt med ett antal kommuner. Tjänster eförslag / epetition Låt medborgare lämna in förslag och samla underskrifter Medborgarbudget rösta Låt medborgare rösta om ekonomiska förslag Visuell budget Låt medborgarna skapa egna visuella budgetar genom att dra prissatta objekt till en karta t ex lekredskap till en lekplats. Dialogen Diskussionsforum för både tematiska & allmänna diskussioner Chatt Låt vem som helst chatta med dina politiker och tjänstemän Enkäter Enkäter för svar via webb, mobil och SMS. Övrig Medborgarpaneler Planärende-diskussion GEO-baserad diskussion Teknik Webbportal med valbara tjänster. Driftas hos myndigheten eller som tjänst hos imcode

6 Hemsidor imcode Partner AB är experter på webbpublicering. I mer än 15 år har vi arbetat med webbpublicering för offentlig sektor. Vi kan leverera tjänster så att webbredaktörer, informatörer, administratörer och andra som behöver publicera information, kan göra det enkelt och i vissa fall helt automatiskt. Vårt tänkande är långsiktigt och strategiskt, där vi assisterar våra kunder i att definiera, skapa, utveckla och bygga deras informationstjänster. Vi förordar en kostnadseffektiv kontinuerlig agil utveckling i små steg. Tjänster Alla tjänster vi erbjuder baserar sig på Öppen Källkod och kan valfritt levereras som en produkt eller som en molnbaserad tjänst. En molnbaserad tjänst innebär att imcode Partner AB driftar tjänsten och ser till att allt fungerar. Du får enkelt tillgång till den funktionalitet du behöver. Kostnadseffektivt Många gånger kan vi leverera en komplett webbplats för samma pris som enbart licensen kostar för de instängda system många kommuner idag ofta använder. Och till samma eller högre kvalitet. Vi tycker att pengar ska användas för utveckling, inte till licenser. Det är viktigt att använda ekonomiska resurser till att anpassa systemen till verksamheternas verkliga behov, istället för konserverande licenser. Referenser Vi har ett långvarigt samarbete med Sametinget, Sölvesborgs kommun, Skurups kommun, Region Gotland och många andra. Du får gärna referenser av oss!

7 Öppenhet "Myndigheterna ska i första hand välja öppna standarder och alltid överväga öppen programvara" (Citat från den statliga edelegationens webbplats) imcode Partner AB har under lång tid varit förespråkare för ÖppenKällkodsbaserad programvara. I runt 15 år har vi erbjudit den svenska marknaden verktyg byggda på öppna standarder och med öppen källkod. Idag är imcode Partner AB en av de ledande företagen inom öppen webbpublicering, webbprogrammering och etjänster, med huvudfokus mot offentlig sektor. I vårt expertkunnande ingår strategisk konsulting, systemutveckling och programmering. Vi är specialister på webbpublicering och internetbaserad information. Varför leverantörsoberoende system? Om du bestämmer dig för att använda Öppen Källkod, eller som vi hellre säger leverantörsoberoende system - har du inte de begränsningar som för det mesta finns i stängd programvara. Du är fri att använda programvaran som du önskar i din organisation. Offentlig sektor upptäcker ofta att man är inlåst till en leverantör, till en tillverkare, till ett operativsystem etc. Genom att använda öppen programvara och öppna standarder får du full kontroll över dina investeringar. Du har rätt att använda programvaran som du vill och du undviker olika inlåsningseffekter. Öppen Källkod skapar frihet och låser upp dina system så att de kan utvecklas i snabbare takt, fritt och till lägre kostnad. Utveckling i små steg Vi tror också på utveckling i små steg. Investera inte för mycket! Bygg istället långsamt och utifrån verksamhetens verkliga behov. Då hinner organisationen med och dina medarbetare får ett verkligt inflytande över sina verktyg. Så har vi utvecklat i många år och vi vet att det fungerar!

8 Om imcode Partner AB Företaget skapades 1998 och har huvudkontor i Visby på Gotland. Sedan dess har vi utvecklats till en leverantör som i huvudsak förser offentlig sektor med strategiska konsulttjänster och system baserade på öppenhet. Vår personal är ett väl sammansvetsat och samtränat team av erfarna projektledare och programmerare. Teamet har en gemensam grundsyn på kvalitetsarbetets förutsättningar och villkor och medarbetarna är mycket vana vid att arbeta med uppdragsgivare på distans. imcode har en platt organisation med korta beslutsvägar och våra projektledare är både kontaktpersoner och arbetsledare för projekten. Företaget & våra kunder Företaget består idag av 8 fastanställda konsulter. Våra kunder är större statliga och kommunala myndigheter. imcode Partner AB har tillgång till statliga ramavtal. Vi tror på samarbete Utvecklingen inom internetvärlden är mycket snabb. Därför nätverkar imcode Partner AB med andra professionella aktörer både inom och utom Sverige. Vi har ett dotterbolag i Tallinn, Estland och samverkar med andra leverantörer både i Sverige och utomlands. Förutom öppenhet tror vi också att samarbete är viktigt. Därför var vi en av 3 företag som startade branschorganisationen Open Source Sweden, en näringslivsorganisation som i samverkan vill främja utvecklingen mot större öppenhet. Vi arbetar under devisen Adress, telefon & e-post imcode Partner AB Skeppsbron VISBY (Tel) (Fax) info@imcode.com

Produktblad Socialt Intranät / HL. Socialt intranät. Produkt-/Tjänstebeskrivning 2015-02-05 V5. Skeppsbron 24

Produktblad Socialt Intranät / HL. Socialt intranät. Produkt-/Tjänstebeskrivning 2015-02-05 V5. Skeppsbron 24 Produktblad Socialt Intranät / HL Socialt intranät Produkt-/Tjänstebeskrivning 2015-02-05 V5 imcode Partner AB Skeppsbron 24 621 57 VISBY Org-nr WWW E-mail Telefon Fax 556543-1185 http://www.imcode.com

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande 1 2 Det här är Arbetsförmedlingen Söker du jobb? Vill du veta mer om arbetsmarknaden? Behöver du tips och råd om hur du hittar

Läs mer

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR TILLSÄTTARE/LAGLEDARE OCH DOMARE Cleverservice ett smart sätt att hantera matcher, domartillsättningar, samt utbetalningar av arvoden 2015 ANVÄNDARHANDLEDNING - CLEVERSERVICE Cleverservice

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart.

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden! 164 000 äldre är beroende av hemtjänsten i sin vardag. Och det är du

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-03-29 111 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans.

Läs mer

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01 Sök bidrag på webben www.solvesborg.se Gäller från 2015-01-01 Innehåll Kontaktperson Fritids- och turismkontoret Sölvesborg kommun Inledning Följande bidrag går att söka på webben Logga in Dokumenthantering

Läs mer

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling Minnesanteckningar från föräldramöte på 9/10 2014 Tack till er alla som nyfiket och intresserat deltog under kvällen. Under kvällen berättade pedagogerna hur vi möter vardagen tillsammans med era barn

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

Timeline dropbox för lärare och elever

Timeline dropbox för lärare och elever Timeline dropbox för lärare och elever Internetfonden Slutrapport Jonas Aule jonas@timlen.com www.timlen.com 1. Inledning Vi vill ge lärare och elever bättre möjligheter att skapa, använda och dela ut

Läs mer

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi KOMMUNICERA och nå dina mål Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi The two words information and communication are often used interchangeably, but they signify quite different things. Information

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Vår fiber ger ett bättre läge. Vårt engagemang gör skillnad

Vår fiber ger ett bättre läge. Vårt engagemang gör skillnad Vår fiber ger ett bättre läge Vårt engagemang gör skillnad Svenska stadsnät - Fibernät Svenska Stadsnät erbjuder fiberanslutning till dig som vill ha ett snabbt, framtidssäkert och öppet nät. Vi växer

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5)

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervjumall Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervju Att hålla i en anställningsintervju kan vara svårt.

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat.

Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat. I N T E R V J U G U I D E Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat. Syftet med den här guiden är att ge dig de bästa råden så

Läs mer

Koncept Katalog 2009

Koncept Katalog 2009 Koncept Katalog 2009 Pro-Safe Security Pro-Safe Security System Sweden AB är företaget som ger dig som kund möjlighet att exponera stöldbegärliga varor på ett öppet och säljfrämjande sätt, samtidigt som

Läs mer

Kundservicerapport Luleå kommun 2015

Kundservicerapport Luleå kommun 2015 LULEÅ KOMMUN SKRIVELSE Dnr 1 (5) 2016-01-21 Maria Norgren Kundservicerapport Luleå kommun 2015 Kommunstyrelsen har den 12 augusti 2013 fastställt riktlinjer för kundservice Luleå Direkt. Luleå kommun ska

Läs mer

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR Lärgruppsplan Lärgruppsplan Hur mycket, och vad, du äter spelar en stor roll för förmågan att prestera, såväl fysiskt som psykiskt. Vill du optimera din prestation kan det till och

Läs mer

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Pressmeddelande 7 september 2016 Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Kvinnor som driver företag pensionssparar inte i lika hög utsträckning som män som driver företag, 56 respektive

Läs mer

Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare. Utbildningsplattform: Fronter

Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare. Utbildningsplattform: Fronter Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare Utbildningsplattform: Fronter Innehållsförteckning Introduktion 3 Inloggning & Lösenordsbyte 4 Idagsidan 6 Kursens rum (startsida) 7 Webblektion 8 Inlämning

Läs mer

Identiteter och behörigheter i molnet och BYOD

Identiteter och behörigheter i molnet och BYOD Identiteter och behörigheter i molnet och BYOD GÖRAN MELVÅS IDENTITET OCH ÅTKOMS ANSVARIG SKANDIA CISA CISM CRISC CGEIT COBIT 4.1-5 SECURITY +PRINCE2 LAEAN SIX SIGMA Lite om mig Sedan drygt 1 år på Skandia

Läs mer

Lyhördhet Passion Ärlighet Kvalitet Entreprenörskap

Lyhördhet Passion Ärlighet Kvalitet Entreprenörskap Lyhördhet Passion Ärlighet Kvalitet Entreprenörskap Stockholms stads webbnärvaro The Capital of Scandinavia Stockholms stad 39 000 anställda Stadsledningskontoret Kommunfullmäktiges och kommunstyrelsens

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Lärkan förskola, Öja Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under verksamhetsåret

Läs mer

Efter att du har installerat ExyPlus Office med tillhörande kartpaket börjar du med att göra följande inställningar:

Efter att du har installerat ExyPlus Office med tillhörande kartpaket börjar du med att göra följande inställningar: EXYPLUS OFFICE manual Välkommen till ExyPlus Office! Efter att du har installerat ExyPlus Office med tillhörande kartpaket börjar du med att göra följande inställningar: Hämta fordon Hämta alla fordonsenheter

Läs mer

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet Manpower Work Life: 2014:1 Manpower Work Life Rapport 2014 Mångfald på jobbet MÅNGFALD PÅ JOBBET Mångfald diskuteras ständigt i media, men hur ser det egentligen ut på Sveriges arbetsplatser? Hur ser svenska

Läs mer

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering:

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Talesmannapolicy AcadeMedia Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Anställda på AcadeMedia som vill delta i

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Höjd arbetsgivaravgift för unga. Konsekvenser för detaljhandeln

Höjd arbetsgivaravgift för unga. Konsekvenser för detaljhandeln Höjd arbetsgivaravgift för unga Konsekvenser för detaljhandeln Om undersökningen 1 Den kvantitativa undersökningen har genomförts i form av digitala enkäter, distribuerade via e-post. Mottagare var butikschefer

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Uppdragsbeskrivning. Digital Skyltning. Version 1.0 Mats Persson. Distributionslista. Namn Åtgärd Info.

Uppdragsbeskrivning. Digital Skyltning. Version 1.0 Mats Persson. Distributionslista. Namn Åtgärd Info. Version 1.0 Distributionslista Befattning Bolag/en het Student KaU Anton Odén Student KaU Olle Pejstrup Konsult/handledare Sogeti Konsultchef Sogeti Åsa Maspers Projektledare Sogeti vakant Namn Åtgärd

Läs mer

Manual för Min sida 1/9. 2011-05-26 rev 2011-09-02

Manual för Min sida 1/9. 2011-05-26 rev 2011-09-02 1/9 2011-05-26 rev 2011-09-02 Manual för Min sida Introduktion... 2 Hur länge finns Min sida kvar?... 2 Vad kan jag publicera på Min sida?... 2 Inloggning... 2 Redigera personliga uppgifter... 3 Redigera

Läs mer

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP)

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) PM 2012:89 RI (Dnr 213-405/2012) Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelsen

Läs mer

Administratör Rollbeskrivning och stödjande instruktion. e-tjänst för ansökan om statsbidrag Senast uppdaterad: 2016-06-03

Administratör Rollbeskrivning och stödjande instruktion. e-tjänst för ansökan om statsbidrag Senast uppdaterad: 2016-06-03 Administratör Rollbeskrivning och stödjande instruktion. e-tjänst för ansökan om statsbidrag Senast uppdaterad: 2016-06-03 2 Innehåll 1. Inledande information... 3 2. Rollen som administratör... 3 2.1

Läs mer

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen Gymnasieantagningen i Örebro län På Gymnasieantagningens hemsida www.orebro.se/gymnasieantagningen hittar du information om vad

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Bilaga till FÖ 1, 2015. Telefonipolicy Konstfack

Bilaga till FÖ 1, 2015. Telefonipolicy Konstfack Telefonipolicy Konstfack 1 Innehåll Inledning 3 Mål 3 Verksamhetschefens ansvar 3 Anställds ansvar 4 Mobiltelefon 4 Dect-telefon 5 Studenttelefon 5 Utlandssamtal 5 Ansvar 5 Kostnader 5 2 Inledning Telefonitekniken

Läs mer

Lathund till Annonsportalen

Lathund till Annonsportalen Lathund till Annonsportalen * För uppdrags-/arbetsgivare * www.gu.se/samverkan/annonsportalen/ Snabbvägar: 1. Klicka på För arbetsgivare 2. Sök efter arbetsgivarens namn i sökrutan. a. Om namnet finns

Läs mer

Kvalitetsgaranti - Enheten för vuxna

Kvalitetsgaranti - Enheten för vuxna ENHETEN FÖR VUXNA Sid 1 (5) Giltig 2015 - Inom enheten för vuxna utreder och föreslår vi insatser för dig som ansöker om ekonomiskt bistånd, söker stöd på grund av våld i nära relation eller vill ha hjälp

Läs mer

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter KKV1026, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 99/2014 1 (6) Region Skåne JA Hedlunds väg 291 89 Kristianstad Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter Konkurrensverkets

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Datum 2014-01-29 Verksamhetsplan 2014 Vision Södertäljeavdelningen Visions framtidsidé Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. Visions medlemslöfte:

Läs mer

Nationella prov i årskurs 3 våren 2013

Nationella prov i årskurs 3 våren 2013 Utbildningsstatistik 1 (8) Nationella prov i årskurs 3 våren 2013 Syftet med de nationella proven är i huvudsak att dels stödja en likvärdig och rättvis bedömning och betygsättning i de årskurser där betyg

Läs mer

Arbeta bäst där du är Dialect Unified Mi

Arbeta bäst där du är Dialect Unified Mi Arbeta bäst där du är Dialect Unified Mi [Skriv sammanfattningen av dokumentet här. Det är vanligtvis en kort sammanfattning av innehållet i dokumentet. Skriv sammanfattningen av dokumentet här. Det är

Läs mer

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl!

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Fyra olika aspekter! Rättvisa! Reflektion och utvärdering av vår egen undervisning! Motivation för lärande! Metalärande (kunskapssyn)! 1. Rättvisa!

Läs mer

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1 KONSEKVENSUTREDNING 1 (5) Kim Reenaas, Verksjurist Generaldirektörens stab 010-168 05 03 kim.reenaas@elsakerhetsverket.se 2015-03-15 Dnr 15EV4062 Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring

Läs mer

Uppdragsbeskrivning. Sportfiskewebben. Version 1.0 Mats Persson. Distributionslista. Namn Åtgärd Info.

Uppdragsbeskrivning. Sportfiskewebben. Version 1.0 Mats Persson. Distributionslista. Namn Åtgärd Info. Version 1.0 Distributionslista Befattning Bolag/en het Student KaU Jesper Hellberg Student KaU Petter Jönsson Konsult/handledare Sogeti Konsultchef Sogeti Åsa Maspers Säljare Sogeti Bengt Löwenhamn Namn

Läs mer

Rapport uppdrag. Advisory board

Rapport uppdrag. Advisory board 1 Rapport uppdrag Advisory board 2 Advisory board AB är en dialogmodell som på ett stukturerat sätt ger möjlighet till samråd och dialog med unga i utvecklingsarbeten/verksamhetsutveckling inom kommunen,

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

ETT TUNGT MEDIEPAKET 2016 VIN & BAR

ETT TUNGT MEDIEPAKET 2016 VIN & BAR ETT TUNGT MEDIEPAKET 2016 VIN & BAR VIN & BAR SÅ MYCKET MER ÄN BARA ETT MAGASIN FÖR DEM SOM ÄR INTRESSERADE AV VIN OCH DRYCK Umgänget med våra nära, kära och vänner är en viktig kanske den viktigaste delen

Läs mer

Hur kan du söka pengar från landsbygdsprogrammet till bredbandsprojekt?

Hur kan du söka pengar från landsbygdsprogrammet till bredbandsprojekt? Hur kan du söka pengar från landsbygdsprogrammet till bredbandsprojekt? Karin Svanäng, Trögdsgården den 29 november 2014 En levande, smart och hållbar landsbygd i Uppsala län Prioriterat i landsbygdsprogrammet

Läs mer

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän Statsbidragsenheten 1 (9) Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän Obs! Detta dokument är endast till för att skapa överblick över vilka frågor vi ställer i ansökan. Du ansöker

Läs mer

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (42) 2016-03-21 Kf 5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 Mariann Gustafsson (V) har 19 oktober 2015 väckt en motion om policy för

Läs mer

Klassen kom tillsammans fram till vilka punkter som vi skulle ta hänsyn till. Dessa var:

Klassen kom tillsammans fram till vilka punkter som vi skulle ta hänsyn till. Dessa var: Y-bike Alla visioner börjar med en god idé och det är faktiskt precis vad det här projektet handlar om. Att starta något nytt, att väcka kreativa tankar och påbörja en process som kanske någon dag kommer

Läs mer

Lathund för pedagoger Grundskola med:

Lathund för pedagoger Grundskola med: Att skriva omdo men Lathund för pedagoger Grundskola med: Utdrag ur Skolverkets allmänna råden Exempel på olika sätt att skriva omdömen Steg för steg instruktioner om hur du gör i Unikum Sida 1 av 12 Allma

Läs mer

Observera att privatpersoner inte kan söka det förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling.

Observera att privatpersoner inte kan söka det förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling. Anvisning till blanketten Stöd för fortsatta arbetet i förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling genom Leader 2014-2020 ansökan om stöd för fortsatta arbetet med att skriva utvecklingsstrategi Vem

Läs mer

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad 1 (5) DATUM DNR 2015-11-09 KS/2015:234 Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad Antagen av kommunfullmäktige den 23 november 2015 2 (5) Inledning Lidingö stad har en lång historia

Läs mer

Syftet med en personlig handlingsplan

Syftet med en personlig handlingsplan Syftet med en personlig handlingsplan Gör idéerna konkreta Ger dig något att hålla dig till mellan mötena Skapar tillförlitlighet i utvecklingen Hjälper dig att fokusera på några områden Påminnelse om

Läs mer

Teknikutveckling medger nya möjligheter för oss som leverantörer att strukturera och designa tekniska lösningar. Vi kan i högre grad återanvända

Teknikutveckling medger nya möjligheter för oss som leverantörer att strukturera och designa tekniska lösningar. Vi kan i högre grad återanvända Teknikutveckling medger nya möjligheter för oss som leverantörer att strukturera och designa tekniska lösningar. Vi kan i högre grad återanvända funktionalitet från andra leverantörer och fokusera på de

Läs mer

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 1 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 2 Innehåll Heltidsarbetet ökar... 5 Varför ska fler jobba heltid?...

Läs mer

REGLER. Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg

REGLER. Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER Sida 2 av 6 Regler för placering i förskola och pedagogisk omsorg Barn erbjuds förskoleplats från och med ett års ålder i den omfattning

Läs mer

LEDNINGSÄGARMODUL. Översikt 1(9)

LEDNINGSÄGARMODUL. Översikt 1(9) LEDNINGSÄGARMODUL Översikt 1(9) 1. Distributionslista Dokumentet ska distribueras som leverans till PTS. Skall vara tillgängligt för PTS samt projektmedlemmar. 2. Revisionsinformation Rev. Datum Av Kommentar

Läs mer

Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun

Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun Kort historik I mitten av 1990.talet startade en försöksverksamhet med Personliga ombud i tio kommuner. Eftersom försöket föll väl ut kunde intresserade

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

www.hemsida2500.se 30 Vanligt Ställda Frågor och Svar:

www.hemsida2500.se 30 Vanligt Ställda Frågor och Svar: www.hemsida2500.se 30 Vanligt Ställda Frågor och Svar: 1) Jag har många besökare som använder sig av "Smart-phones". Kommer min hemsida vara anpassad till "Smart Phone"' telefoner som Iphone och Samsung

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

Väga paket och jämföra priser

Väga paket och jämföra priser strävorna 2AC 3AC Väga paket och jämföra priser begrepp rutinuppgifter tal geometri Avsikt och matematikinnehåll Den huvudsakliga avsikten med denna aktivitet är att ge elever möjlighet att utveckla grundläggande

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen ProCivitas Privata Gymnasium AB Org.nr. 556615-7102 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i ProCivitas Privata Gymnasium Helsingborg belägen i Helsingborgs kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2011

Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2011 Datum 2011-02-15 Bilaga 2 1(5) Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2011 Nulägesbeskrivning Denna informationsplan ingår som en leverans i delprojekt Information

Läs mer

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP Bli ditt bästa jag GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP ANDREAS ODHAGE Innehåll Bli ditt bästa jag 5 Reflektera mera 9 Varför ska jag reflektera? 10 Meditation gör dig fokuserad 14 Balans i livet 17 Vad gör du egentligen?

Läs mer

Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013

Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013 Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013 Sammanfattning 2 1. Sammanfattning Den här rapporten har undersökt hur pass väl Arbetsförmedlingen har lyckats med att

Läs mer

Assistenten instruktioner Starta assistenten

Assistenten instruktioner Starta assistenten Assistenten instruktioner Ciceron assistent är ett stöd för att digitalt planera, genomföra och följa upp möten. Assistenten är speciellt anpassad för surfplattor men kan också användas i smartphones och

Läs mer

AGENDA. Moras Öppna nät Direktansluten villa Vägen till en anslutning Tjänsteleverantörer Kontaktpersonernas roll Diskussion och frågor

AGENDA. Moras Öppna nät Direktansluten villa Vägen till en anslutning Tjänsteleverantörer Kontaktpersonernas roll Diskussion och frågor AGENDA Moras Öppna nät Direktansluten villa Vägen till en anslutning Tjänsteleverantörer Kontaktpersonernas roll Diskussion och frågor Varför Moras Öppna Nät? Framtidssäkring Trygghet och tillgänglighet

Läs mer

Rapport Agilityverksamhetens framtid

Rapport Agilityverksamhetens framtid Rapport Agilityverksamhetens framtid Sammanfattning Enkäten om agilityverksamhetens framtid genomfördes mellan den 25 januari 2013 och 20 februari 2013 på initiativ av AG agilityns framtid. Populationen

Läs mer

Service Manager for future tourism

Service Manager for future tourism YH Malmö stad Service Manager for future tourism YRKESHÖGSKOLEUTBILDNING Näringslivet söker Vi utbildar Skåne och Sverige växer som besöksdestination vilket innebär en stark efterfrågan på projektledare

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

BRUK. bedömning reflektion utveckling kvalitet

BRUK. bedömning reflektion utveckling kvalitet BRUK bedömning reflektion utveckling kvalitet Vad är BRUK? BRUK är ett verktyg för självskattning av kvaliteten i samtliga läroplansstyrda verksamhetsformer. BRUK är en del av det systematiska kvalitetsarbetet.

Läs mer

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR SIDA 1/8 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: DEMOKRATI LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder det arbets- och

Läs mer

P-02/03 säsongen 2016

P-02/03 säsongen 2016 P-02/03 säsongen 2016 AGENDA DU ÄR VÄRDEFULL IDROTTENS VÄRDEGRUND LAGANDA = VI TILLSAMMANS VINNARE I LÄNGDEN DU ÄR VÄRDEFULL 1. VARFÖR ÄR VI TRÄNARE & VARFÖR SPELAR NI FOTBOLL? (grupperna skriver varsin

Läs mer

ANVÄND NAVIGATIONEN I CAPITEX SÄLJSTÖD

ANVÄND NAVIGATIONEN I CAPITEX SÄLJSTÖD ANVÄND NAVIGATIONEN I CAPITEX SÄLJSTÖD I Navigationen hittar du genvägar till funktioner i programmet. För att utnyttja detta på bästa sätt kan du anpassa Navigationen så att det passar ditt sätt att arbeta.

Läs mer

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända För unga vuxna Vuxenutbildning Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Vuxenutbildning Från 16, 18 eller 20 år (frivillig) Gymnasieskola Ålder 16 20 år (frivillig) Grundskola Ålder

Läs mer

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Det talade ordet gäller Det är höst i ett Sverige som börjar tvivla på framtiden. Ett växande utanförskap där en av sju fastnar utanför arbetsmarknaden.

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen. Vågar man bli gammal?

SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen. Vågar man bli gammal? SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen Vågar man bli gammal? Maj 2008 2 Inledning Huvudinriktningen för regeringens äldrepolitiska satsningar är att äldre personer och deras närstående

Läs mer

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

Välkommen till Kammarkollegiets Inkassogrupp

Välkommen till Kammarkollegiets Inkassogrupp Välkommen till Kammarkollegiets Inkassogrupp Välkommen till Kammarkollegiets Inkassogrupp och vår e-tjänst för våra uppdragsgivare Kollegiet Online Via internet kan du utan avbrott (24-7-365) bl.a. granska

Läs mer

Presentationsövningar

Presentationsövningar Varje möte då temadialog används bör inledas med en presentationsövning. har flera syften. Både föräldrar och ledare har nytta av att gå igenom samtliga deltagares namn och dessutom få en tydlig bild av

Läs mer

Investera i förskolan

Investera i förskolan Örebro 2010-09-07 Investera i förskolan 163 fler i förskolan med socialdemokratisk satsning på personal, lokaler och kvalitet 2010-09-06 Färre barn per anställd, 300 miljoner investeras för att rusta upp

Läs mer

Rehabilitering. Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden. Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6

Rehabilitering. Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden. Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6 Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6 Universitetsförvaltningen Personalavdelningen Dnr 1517/09-200 Rehabilitering Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden Sid: 2 / 6 Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden

Läs mer

Solida hantverkaren. Solid försäkringar. solidab.se 10% i medlems rabatt. Från. 75kr. i månaden. i samarbete med

Solida hantverkaren. Solid försäkringar. solidab.se 10% i medlems rabatt. Från. 75kr. i månaden. i samarbete med Solida hantverkaren Solid försäkringar solidab.se 10% i medlems rabatt Från 75kr i månaden i samarbete med Försäkringen Solida Hantverkaren, en förmånlig företagsförsäkring! Solida Hantverkaren är vår

Läs mer

En förskola med barnen i centrum

En förskola med barnen i centrum Örebro Örebro 2011-05-04 En förskola med barnen i centrum Fler platser, mindre grupper och ökad flexibilitet 2 (8) Innehållsförteckning 1000 nya förskoleplatser.... 3 Flexibla tider på förskolan... 4 Investera

Läs mer

Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19

Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19 Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19 Jenny Axene och Christina Pihl driver företaget Invisible Friend som skänker dockor till barn som sitter fängslade för att dom är födda där, barn

Läs mer

Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014

Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014 Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014 HSO Stockholms stad Innehåll Inledning Syfte... 3 Sammanfattande punkter från resultatet.

Läs mer