upptäck unika botkyrka 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "upptäck unika botkyrka 2016"

Transkript

1 upptäck unika botkyrka 2016 Kulturhistoriska vandringar Prova på Bussturer Naturvandringar Bli arkeolog för en dag Hiphop-rörelsen som kulturarv

2 välkommen! I din hand har du en broschyr med ett brett utbud av kultur- och naturvandringar. Botkyrka har en fantastisk natur- och kulturhistoria att upptäcka. Följ med på en eller flera av turerna och hitta nya platser i Botkyrka att gilla. Det finns ett antal fantastiska utflyktsmål som vi särskilt vill lyfta. På de här platserna pågår det mycket och här finns det också möjlighet att följa med på guidningar som berättar om platsen. Vill du ge dig ut på egen hand så kan du följa våra nya kulturspår som finns i Norsborg, Hallunda och Fittja. Här kan du med hjälp av skyltar och personliga berättelser i en app höra om platsens förändring under tretusen år. Arrangör Vi har samlat ihop aktiviteter som antingen Botkyrka kommun eller en lokal förening arrangerar. Därför är förutsättningarna lite olika. Ibland behöver du föranmäla dig och aktiviteten kan kosta. Turerna är kostnadsfria om inget annat anges. Vid inställt evenemang Om något evenemang blir inställt meddelas detta på plats. Håll koll på webben Håll utkik efter förändringar i programmet på

3 Kategorier För att göra det enklare för dig att hitta det evenemang som just du vill vara med på har vi olika kategorier: Kulturhistoriska vandringar Guiden berättar om en plats historia, ofta från förhistorisk tid fram till idag. Naturvandringar Dessa vandringar är inriktade på att berätta om både djur och natur i den miljö vi besöker. Prova på Här får alla chansen, stora som små, att prova på något praktiskt. Bussturer Dessa guidningar är med buss. På några utvalda platser går vi av bussen och promenerar lite.

4 hela året Tips! Dessutom arrangerar vi två bussturer till Sturehovs slott. Se mer i kalendariet.

5 Hogslaby Hogslaby är Botkyrka kommuns järnåldersby. Här kan du uppleva hur livet var under järnåldern genom att prova på olika forntida hantverk och lekar. Du kan också följa med på en familjeguidning där vi berättar om de lämningar från järnåldern som finns i området. Öppet hus på Hogslaby 6 juni kl Tema: Hantverk 10 augusti kl Tema: Kämparlekar 18 september kl Tema: Tenngjutning Familjeguidning av fornlämningsområdet kl. 14 på varje Öppet hus-dag. Samling: Hogslaby, 300 meter väster om Hågelbyparken. Kostnad: 40 kr, familj max 100 kr. Sturehovs slott Nu har du chans att få se Sturehovs slott från insidan, ett välbevarat slott från gustaviansk tid. Slottet är berömt för sina många vackra Mariebergskakelugnar. Den nuvarande huvudbyggnaden byggdes av Gustav III:s finansminister Johan Liljencranz. Guidningar på Sturehovs slott Visningar av slottet sker varje söndag mellan den 3 juli och 21 augusti kl. 12 och 14. Kostnad: 100 kr. Betalning sker kontant på plats. Begränsat antal platser. Hämta din turordningsbiljett i slottscaféet samma dag. Guider: Håkan Lindström eller Bodil Lundegren. Caféets öppettider September-maj, lördagar och söndagar kl juni-28 augusti öppet vardagar kl , helger kl Midsommarhelgen stängt. Mer info:

6 Tumba bruk På Tumba bruk har sedelpapperet tillverkats i mer än 250 år. Sedan 10 år finns Tumba Bruksmuseum mitt i bruksområdet med utställningar i fyra hus. Utställningar om den svenska sedelhistorien, livet och arbetet på sedelpappersbruket med brandkårens historia, papperstillverkning för hand och papprets historia. Under 2016 visas utställningen Säkrare sedlar om och med våra nya pengar. Museet har alltid fri entré. Tips! Visningar av bruksmiljön på Tumba bruk. Se mer i kalendariet. Öppettider September-april, lördag-söndag kl , visning kl.12. Maj-augusti, tisdag-söndag kl , visning kl och 14. Möjlighet att prova på papperstillverkning. Caféet har samma öppettider som museet. Mer info:

7 Lida friluftsgård Lida är en oas för aktiv avkoppling. Sommartid bjuder Lida på ett härligt friluftsliv med bad, fiske, promenader, löpning och MTB-cykling. På Lida finns många vandringsleder och vid några tillfällen finns det ledda vandringar i området. Möt Skogsmulle i hans vindskydd på Lida Söndagar i maj och i september kommer Skogsmulle till vindskyddet. Han berättar hemligheter om naturen, leker och sjunger med barnen. Ingen föranmälan eller kostnad. Datum: 8,15, 22 och 29 maj kl , 11, 18 och 25 september kl Samling: Vindskyddet som ligger i början av skogsområdet bakom gårdsplanen. Vandringar på Lida för vardagslediga Vandra med gamla bekanta eller lär känna nya vänner. Vi varierar vårt val av stigar och vägar och eftersträvar att få lite motion samtidigt som vi lär oss om vår hembygd, djurliv och växtlighet under vägen. Lätta vandringar, cirka 3 km. Vi är ute cirka 2 tim. Ta gärna med fika. Ingen föranmälan. Datum: 3, 10, 17 och 24 maj kl. 10. Samling: Vid stora anslagstavlan. Kostnad: 0 kr för medlem i Friluftsfrämjandet, 30 kr för övriga. Arrangör: Friluftsfrämjandet. Öppettider värdshuset Lida Värdshus är öppet dagligen kl Stängt juni. Mer info:

8 april maj Projekt Born 27 april kl Enhetschefen vid Stockholm Vatten, Gunnar Schön, informerar om det viktiga och intressanta projektet Born. På åkrarna ute vid Bergaholms gård kan man se en anläggning som kanske förbryllar. Det är en anläggning som visar vad projektet handlar om och vad man vill uppnå att öka kunskapsnivån och informera om fördelarna med strukturkalkning och kalkfilterdikning som metoder för att minska läckage av fosfor till våra sjöar och hav. Ta med fika. Anmälan: Senast 23 april till Roland Svensson, Samling: P-platsen vid Hallunda bibliotek kl för samåkning. Kostnad: 30 kr för medlemmar i STF och 50 kr för övriga samt ev. bilkostnad (18 kr). Arrangör: STF Botvid. Gäddor och fåglar 15 maj kl. 08 Vi besöker den relativt nyskapade våtmarken f.d. Kyrksjön, där Rickard Gustafsson från Sportfiskarna berättar om projektet som gjorts i samarbete med markägarna och Botkyrka kommun. Våtmarkens funktion som lekmiljö för kustlekande gädda gynnar även fågellivet, vilket vi kommer att få se när vi besöker platsen. Ta gärna med kikare och matsäck. Ingen föranmälan eller kostnad. Samling: Vid Grödinge kyrka för att gemensamt ta oss till våtmarken. Mer info: Bo Ljungberg, eller bo.ljungberg@yahoo.se. Arrangör: Naturskyddsföreningen.

9 Nybörjarskådning för barn och vuxna 22 maj kl. 09 I Hågelbys vackra omgivningar spanar vi in allt som flyger. Vi pratar om olika arter, utrustning och biotoper. Hågelby bjuder på en varierad natur med sjön Aspen, åker och skog. Ta med kikare, fågelbok om du har och kläder efter väder. Ingen föranmälan eller kostnad. Samling: Utanför Café Anna Giertz. Mer info: Jan Poppe Govella, Arrangörer: Naturskyddsföreningen och Hågelbyparken. Landformer på Södertörn 22 maj kl. 10 Under guidning av biologen Torgny Holmvall besöker vi istidslämningar och andra landformer på Södertörn. Vi får bl.a. se rundhällar med isräfflor, malmer med svallat material, dödisgropar och meandring. Vi hör även en del fåglar sjunga och får hjälp med att identifiera dem. Ta gärna med matsäck. Anmälan: Senast 17 maj till Ragnhild Eklund, eller stfbotvid@stfturist.se. Samling för samåkning: Parkeringen vid Tumba pendeltågsstation, västra utgången, norra sidan vid Munkhättevägen. Kostnad: 80 kr för medlemmar i STF och 100 kr för övriga. Arrangör: STF Botvid.

10 juni Fornminnen i norra Tumba 26 maj kl Följ med på en forntidsvandring där vi får veta mer om gravar från brons- och järnålder. Vi får också se en fornborg och hålvägar som visar att området varit bebott i minst tvåtusen år. Ingen föranmälan eller kostnad. Samling: Korsningen Tumbavägen/Nackdalavägen. Guide: Sven- Gunnar Broström. Arrangör: Botkyrka kommun. Pilgrimsträdgård 2 juni kl. 10 Följ med på en lättare vandring i trädgården kring Vasastugan och Vårstavi. Vi följer pilgrimens sju nyckelord: frihet, enkelhet, långsamhet, tystnad, bekymmers-löshet, delande och andlighet. Tanken är att man ska kunna delta även om man har svårt att gå. Men ta på dig bra skor. Detta är en del av projektet Trädgården och naturen för äldres hälsa och välmående. Ingen föranmälan eller kostnad. Samling: Vasastugan, Nynäsvägen 2, Vårsta. Guide: Maria Frisk, Grödinge församling. Arrangör: Grödinge hembygdsförening.

11 Miljön vid Tumba Bruk 12 juni kl. 12 Följ med på en vandring i den unika kulturmiljön kring Tumba bruk. Tumba bruk är ett av Europas äldsta pappersbruk för tillverkning av sedelpapper. Här har det tillverkats sedelpapper i mer än 250 år. Vandringen avslutas vid musikpaviljongen cirka kl. 14 där vi får höra traditionsenlig brassmusik av Botkyrka Brass. Ta med kaffekorg och avnjut den till musik och fin utsikt. Ingen föranmälan eller kostnad. Samling: Vid entrén till Tumba bruksmuseum, Sven Palmes väg 2, Tumba. Guide: Curt Carlsson. Arrangör: Botkyrka kommun. Busstur i Botkyrka med guidning på Sturehovs slott 19 juni kl Följ med på en busstur i norra delen av kommunen till platser som kan vara svåra nå utan bil. Bussturen tar dig också till Sturehovs slott där du får en guidning av slottet. Det kommer att finnas möjlighet att fika på slottscaféet. Anmälan: Senast 16 juni till kommunens kontaktcenter eller kontaktcenter@botkyrka.se. Kostnad: 140 kr inkl. busstur och guidning på slottet. Betalning sker kontant på plats. Samling: Vid parkeringen utanför Kommunalhuset i Tumba, Munkhättevägen 45. Guide: Håkan Lindström. Arrangör: Botkyrka kommun i samarbete med Stockholms stad.

12 juli Arkeolog för en dag sålla vid Korsnäs 20 juni kl. 13 Följ med till stenåldersboplatsen Korsnäs och hjälp arkeologer sålla fram femtusen år gamla föremål. Ta på dig bra skor eftersom det är kuperad terräng fram till sållningsplatsen. Begränsat antal platser. Ingen avgift. Anmälan: Senast18 juni till Maria Frisk, Samling: Parkeringen vid Korsnäs gård, söder om Malmsjön i Grödinge. Arrangör: Grödinge hembygdsförening. Arkeolog för en dag sålla vid Korsnäs 21 juli kl. 18 Följ med till stenåldersboplatsen Korsnäs och hjälp arkeologer sålla fram femtusen år gamla föremål. Ta på dig bra skor eftersom det är kuperad terräng fram till sållningsplatsen. Ta med oömma kläder. Begränsat antal platser. Ingen avgift. Anmälan: Senast 19 juli till kommunens kontaktcenter eller kontaktcenter@ botkyrka.se. Samling: Parkeringen vid Korsnäs gård, söder om Malmsjön i Grödinge. Buss 727 går att ta till vandringen, men samåkning krävs efter aktiviteten. Guide: Sven Gunnar Broström. Arrangör: Botkyrka kommun.

13 augusti Slåtter på Hörningsnäsängen 6 och 9 augusti kl. 09 Gör en insats för vår fina äng i Hörningsnäs naturreservat. Föreningen bjuder på mat men ta med varm dryck. Ta gärna med egna redskap. Vi börjar kl. 09 och håller på i cirka fyra timmar. Ingen föranmälan eller kostnad. Samling: Hörningsnäsängen. Färdväg: Med bil mot Skanssundet via Vårsta och Grödinge kyrka. Med buss 727 kl (lördag) eller kl (tisdag) från Tumba station till Hörningsnäs hållplats, därifrån 800 meters promenad mot Grönslätt. Mer info: Kurt Hermelin, Arrangör: Naturskyddsföreningen. Arkeolog för en dag sålla vid Korsnäs 11 augusti kl. 18 Följ med till stenåldersboplatsen Korsnäs och hjälp arkeologer sålla fram femtusen år gamla föremål. Ta på dig bra skor eftersom det är kuperad terräng fram till sållningsplatsen. Begränsat antal platser. Ingen avgift. Anmälan: Senast 9 augusti till kommunens kontaktcenter eller kontaktcenter@botkyrka.se. Samling: Parkeringen vid Korsnäs gård, söder om Malmsjön i Grödinge. Buss 727 går att ta till vandringen, men samåkning krävs efter aktiviteten. Guide: Sven Gunnar Broström. Arrangör: Botkyrka kommun.

14 Botkyrka kyrka, Södertörns viktigaste kyrka under medeltiden 21 augusti kl. 12 Osynliga dörrar, dolda fönster och gömda runstenar vid den medeltida pilgrimskyrkan. Vid ett besök i Gillebrödernas stiglucka uppenbaras hemligheterna under 1,5 timme. Ingen föranmälan eller kostnad. Samling: Vid ingången till kyrkogården vid Botkyrka kyrka. Guide: Håkan Lindström. Arrangör: Botkyrka kommun.

15 september Miljön vid Tumba Bruk 4 september kl. 12 Följ med på en vandring i den unika kulturmiljön kring Tumba bruk. Tumba bruk är ett av Europas äldsta pappersbruk för tillverkning av sedelpapper. Här har det tillverkats sedelpapper i mer än 250 år. Vandringen avslutas vid musikpaviljongen cirka kl. 14, där vi får höra traditionsenlig brassmusik av Botkyrka Brass. Ta med kaffekorg och avnjut den till musik och en fin utsikt. Ingen föranmälan eller kostnad. Samling: Vid entrén till Tumba bruksmuseum, Sven Palmes väg 2, Tumba. Guide: Curt Carlsson. Arrangör: Botkyrka kommun. Busstur i Botkyrka med guidning på Sturehovs slott 4 september kl Följ med på en busstur i norra delen av kommunen till platser som kan vara svåra nå utan bil. Bussturen tar dig också till Sturehovs slott där du får en guidning av slottet. Det kommer att finnas möjlighet att fika på slottscaféet. Anmälan: Senast 1 september till kommunens kontaktcenter eller kontaktcenter@botkyrka.se. Kostnad: 140 kr inkl. busstur och guidning på slottet. Betalning sker kontant på plats. Samling: Parkeringen utanför Kommunalhuset i Tumba, Munkhättevägen 45. Guide: Håkan Lindström. Arrangör: Botkyrka kommun i samarbete med Stockholms stad.

16 Kulturarvsdagen - Tidens rörelse 11 september Runt om i Europa firas kulturarvsdagen den 11 september. Detta år är temat Tidens rörelser. Tanken är att lyfta fram den viktiga roll som samhällen, föreningar och andra grupper i alla tider haft i att tillvarata och utveckla sitt eget kulturarv och kulturmiljöer. I Botkyrka vill vi lyfta fram ett samtida kulturarv som har djupa rötter just på denna plats: hiphop-rörelsen. I Botkyrka startade ett av det första hiphopbanden Latin Kings, och sedan har en rad storheter inom hiphopen spelat in sina låtar i den legendariska musikstudion hos Redline Records i Norsborg. I år firar skivbolaget 20-årsjubileum och vi tittar närmare på de platser som har blivit historiska inom hiphoprörelsen. Mer info: Se detaljerat program senast den 19 augusti på Vandring genom Hågelby - Skrävstas kulturlandskap 17 september kl. 14 I samband med Hågelby skördedag tittar vi bakåt i tiden. Hur och var odlade man förr? Vad ser vi för spår av detta idag? Följ med på en vandring genom det historiska landskapet vid Hågelby-Skrävsta. Vi får höra hur man brukade landskapet under brons- och järnåldern samt om LM Ericssons idéer om hur han moderniserade jordbruket under början av 1900-talet. Ingen kostnad eller föranmälan. Samling: Utanför Café Anna Giertz i Hågelbyparken. Guide: Åsa Anderljung. Arrangör: Botkyrka kommun.

17 Busstur heliga rum 17 september kl Under några timmar möter vi människor och miljöer i några av de heliga rum som finns i Botkyrka. Sikhernas tempel i Tullinge, Fittjamoskén och en av de ortodoxa kyrkorna ingår i turen. På några platser måste vi ta av oss skorna, gå i trappor och sitta på golvet. Anmälan: Senast 15 september till kommunens kontaktcenter eller kontaktcenter@botkyrka.se. Kostnad: 100 kronor. Betalning sker kontant på plats. Samling: Utanför kommunalhuset, Munkhättevägen 45, Tumba. Arrangör: Botkyrka kommun. Guidad svamptur 25 september kl Följ med på en guidad svamptur runt Brosjön. Du kommer att få starta med lite allmänbildning om svamp. Sedan kan du gå tillsammans med två svampexperter och fråga och få tips under promenadens gång. Väljer du att gå själv hjälper vi dig att gå igenom dina frågor efteråt. Ta gärna med fika och svampkorg eller liknande. Ingen föranmälan eller kostnad. Samling: Parkeringen vid Brotorpsbadet. Mer info: Annika Norin, eller annika.norin@botkyrka.se. Arrangör: Botkyrka kommun.

18 upptäck botkyrka på egen hand Kulturhistoriska guiden Vill du veta mer om en speciell plats i Botkyrka? I vår kulturhisto-riska guide kan du läsa om ett trettiotal platser och om hur de har utvecklas genom årtusendena. Här finns också områdeskartor som är lätta att ta med ut i fält. Du hittar guiden på

19 Botkyrka kulturspår I Hallunda, Norsborg och Fittja finns tre olika kulturspår som berättar om platsernas historia. Kulturspåren beskriver både förhistoriska och samtida miljöer, allt ifrån hur man bodde här på bronsåldern fram till idag när vi kan besöka många olika religiösa rum. I de tre områdena finns markerade slingor med informationsskyltar. På dessa platser har du också möjlighet att höra personliga berättelser och lära dig mer om lokalhistorien på ljudappen: onspotstory.se eller genom att använda QR-koden här bredvid. Du kan också lyssna på materialet via din dator på Naturstigar Vill du hellre upptäcka Botkyrkas natur på egen hand finns det flera naturstigar och vandringsleder att upptäcka. Stigarna har olika karaktär och längd. En del av lederna går igenom bostadsnära områden medan andra tar dig ut i orörda naturreservat. Du hittar information om kommunens stigar och leder på

20

Guidade I BOTKYRKA 2010

Guidade I BOTKYRKA 2010 Guidade turer I BOTKYRKA 2010 Trastkväll, Gå i Xets fotspår, Busstur till heliga rum, Trädgårdsbesök i Tumba, Bli arkeolog för en dag, Möt järnåldern och mycket, mycket mer! Se dig omkring! www.botkyrka.se/guidadeturer

Läs mer

upptäck unika botkyrka 2015

upptäck unika botkyrka 2015 upptäck unika botkyrka 2015 Kulturhistoriska vandringar Prova på Bussturer Naturvandringar Bli arkeolog för en dag Vandringar i lugnt tempo välkommen! I din hand har du en broschyr med ett brett utbud

Läs mer

upptäck unika botkyrka 2014

upptäck unika botkyrka 2014 upptäck unika botkyrka 2014 Kulturhistoriska vandringar Prova på Bussturer Naturvandringar Bli arkeolog för en dag Vandringar i lugnt tempo välkommen! I din hand har du en broschyr med ett brett utbud

Läs mer

Kragenäsprogram, 2015

Kragenäsprogram, 2015 Vi arbetar ständigt med att förnya vårt program och kommer inom en snar framtid att lägga upp 2016 års programdokument med nya spännande aktiviteter. KRAGENÄS FASTA PROGRAM Finns på plats och klart att

Läs mer

Guideprogram 2015. Guidningar och utflykter i natur och parkmiljöer i Motala kommun

Guideprogram 2015. Guidningar och utflykter i natur och parkmiljöer i Motala kommun Guideprogram 2015 Guidningar och utflykter i natur och parkmiljöer i Motala kommun Välkommen ut i naturen! Årets program innehåller som vanligt en härlig blandning av guidningar och utflykter runt om i

Läs mer

PROGRAM. Neuroförbundet Sydnärkes aktiviteter. Våren 2016. (Sparas )

PROGRAM. Neuroförbundet Sydnärkes aktiviteter. Våren 2016. (Sparas ) PROGRAM Neuroförbundet Sydnärkes aktiviteter Våren 2016 (Sparas ) Hej alla goa medlemmar i Neuroförbundet Sydnärke! Nu börjar dagarna bli ljusare men än så länge biter vinterkylan i kinderna. Under hösten

Läs mer

DU ÄR. Finns Gud? Vem är jag? Vad är kärlek? Vilken betydelse har mitt liv? Varför finns det krig? Vad är kristen tro?

DU ÄR. Finns Gud? Vem är jag? Vad är kärlek? Vilken betydelse har mitt liv? Varför finns det krig? Vad är kristen tro? DU ÄR Finns Gud? Vem är jag? Vad är kärlek? Vilken betydelse har mitt liv? Varför finns det krig? Vad är kristen tro? värd mer än GULD KONFIRMAND MALMÖ 2016-2017 GRATTIS DU FYLLER FJORTON! Tänk dig att

Läs mer

Hogslaby. järnåldersbyn WWW.BOTKYRKA.SE/HOGSLABY

Hogslaby. järnåldersbyn WWW.BOTKYRKA.SE/HOGSLABY I Hogslaby järnåldersbyn INFORMATION LÄGERSKOLA WWW.BOTKYRKA.SE/HOGSLABY BOTKYRKA KOMMUN Informationsmaterial för era besök i Hogslaby I denna mapp har ni all praktisk information ni behöver inför besöket.

Läs mer

Fågeltorn/Plattformar i sydöstra Sörmland. En sammanställning från Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund Per Eriksson/Jan Gustafsson

Fågeltorn/Plattformar i sydöstra Sörmland. En sammanställning från Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund Per Eriksson/Jan Gustafsson Fågeltorn/Plattformar i sydöstra Sörmland En sammanställning från Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund Per Eriksson/Jan Gustafsson Omslagsfoto Skräntärna, Thomas Larsson. Övriga bilder i sammanställningen

Läs mer

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande.

Läs mer

PROGRAM. Neuroförbundet Sydnärkes aktiviteter. Våren 2015. (Sparas )

PROGRAM. Neuroförbundet Sydnärkes aktiviteter. Våren 2015. (Sparas ) PROGRAM Neuroförbundet Sydnärkes aktiviteter Våren 2015 (Sparas ) Hej alla goa medlemmar i Neuroförbundet Sydnärke! Mitt i julstöket sitter vi i styrelsen och planerar hela vårens aktiviteter. Känns lite

Läs mer

Våra vandringsleder. Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45

Våra vandringsleder. Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45 Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45 Tel: 0555-104 50, 0555-420 50 (biblioteket) Fax: 0555-102 30 E-post: turism@grums.se Våra vandringsleder Silverleden, Värmskog

Läs mer

Blomstervandring. Lokal Service. Mat, Kaffe, Boende. Övrigt. Butiker

Blomstervandring. Lokal Service. Mat, Kaffe, Boende. Övrigt. Butiker Blomstervandring En lätt vandring med Lars Lundgren som guide! Efter gemensam färd till Grönfjäll, går vi upp i Grantonsskalet och tittar på fjällets flora. Ta med fika. Söndag 10/7 Samling vid Träffpunkten

Läs mer

Upptäck lederna i. Biskopstorp!

Upptäck lederna i. Biskopstorp! Upptäck lederna i Biskopstorp! Välkommen till Biskopstorp och våra vandringsleder! Det är inte bara osten som gjort Kvibille vida omtalat och omtyckt. Bland biologer är de lövskogsbeklädda bergen ovanför

Läs mer

Innehåll. Flerdagarsäventyr

Innehåll. Flerdagarsäventyr Innehåll Endagspass 30-40 km Hälleforsnäs-Bälgviken, km Mörkö-Trosa, km Mölnbo-Gnesta, 33 km Hälleforsnäs-Malmköping, 33 km Björkhagen-Handen, 38 km 74 76 78 80 84 88 1000 kilometer löpäventyr Introduktion

Läs mer

Välkommen till konfirmation!

Välkommen till konfirmation! Sommar 2013 Välkommen till konfirmation! Varje år bjuder Svenska kyrkan in ungdomar som fyller 14 år till konfirmation, därför får er familj denna inbjudan. Denna gång handlar det om sommarkonfirmation.

Läs mer

NATURRESERVAT I HALLANDS LÄN. Upptäck. Biskopstorp

NATURRESERVAT I HALLANDS LÄN. Upptäck. Biskopstorp NATURRESERVAT I HALLANDS LÄN Upptäck Biskopstorp Välkommen till Biskopstorp och våra vandringsleder Det är inte bara osten som gjort Kvibille vida omtalat och omtyckt. Bland biologer är de lövskogsbeklädda

Läs mer

Upptäck Torsö Vänerns största ö!

Upptäck Torsö Vänerns största ö! Ta bussen eller tåget till natur och kultur. Tur nr 2 (10) Upptäck Torsö Vänerns största ö! Torsö är den största ön i Mariestads skärgård. Torsö består av två delar som hänger samman, Torsö och Fågelö.

Läs mer

GUIDADE TURER I KARLSTADS NATUR 2011

GUIDADE TURER I KARLSTADS NATUR 2011 GUIDADE TURER I KARLSTADS NATUR 2011 UPPTÄCK KARLSTADS NATUROMRÅDEN 1 VÄLKOMMEN PÅ GUIDAD TUR I KARLSTADS NATUR! Genom 13 guidade turer under 2011 vill vi locka dig att upptäcka några av alla våra fina

Läs mer

Program vår/sommar 2015

Program vår/sommar 2015 Program vår/sommar 2015 Välkommen till Lödöse museum! Nytt år och nya anledningar att besöka oss på Lödöse museum! Vi ser fram emot ett händelserikt 2015 tillsammans med dig. För 50 år sedan öppnade museet

Läs mer

27 mil naturupplevelser för både nya och vana vandrare.

27 mil naturupplevelser för både nya och vana vandrare. Upptäck Gästrikeleden! 27 mil naturupplevelser för både nya och vana vandrare. Gästrikeleden fyller 40 år! Gästrikeleden 40 år! (1975-2015) 25-31 Maj Gästrikeleden fyller 40 år! Gästrikeleden bjuder på

Läs mer

Sinnenas stig GNESTA

Sinnenas stig GNESTA Sinnenas stig GNESTA Välkommen till denna promenad där du ska få en sinnesupplevelse samtidigt som du får en härlig vandring i Gnestas vackra miljö. Fokus är på DIG och dina sinnen, tanken är att du ska

Läs mer

Ett Sverige i miniatyr. Höstprogram

Ett Sverige i miniatyr. Höstprogram Ett Sverige i miniatyr. Höstprogram 2012 Kullens fyr på Kullaberg är Sveriges högst belägna och ljusstarkaste fyr med 4,2 miljoner candela och en lysvidd på 27,5 nautiska mil. naturum Kullaberg alltid

Läs mer

SOMMAR I ESLÖV! FÖR BARN! ALLT GRATIS!

SOMMAR I ESLÖV! FÖR BARN! ALLT GRATIS! SOMMAR I ESLÖV! FÖR BARN! ALLT GRATIS! Djungelbandet Onsdag 1/6 16.15 Parken i Harlösa Musikkul för barn! Gratis och ingen föranmälan. Betongcupen Lördag 4/6 Stehag start 13.00 (Vid regn 5/6) Skateboardåkare

Läs mer

HÄLSOTEKET. Örgryte-Härlanda. Sommaren 2014

HÄLSOTEKET. Örgryte-Härlanda. Sommaren 2014 HÄLSOTEKET Örgryte-Härlanda Sommaren 2014 Välkommen att delta på våra inspirerande aktiviteter i sommar! Hälsoteket i Örgryte-Härlanda är till för att ge dig förutsättningar för en hälsosam livsstil. I

Läs mer

GÖTA KANAL I VRETA KLOSTER,

GÖTA KANAL I VRETA KLOSTER, GÖTA KANAL I VRETA KLOSTER, LJUNGSBRO OCH BERG MED OMNEJD VRETA KLOSTER TURISM - natur och kultur i skön förening UPPLEV GÖTA KANAL! Göta kanal är en av Sveriges största turistattraktioner. Kanalen slingrar

Läs mer

2003-2008 med fortsättning 2009

2003-2008 med fortsättning 2009 Guidade turer till anlagda våtmarker inom Rååns avrinningsområde 2003-2008 med fortsättning 2009 Ingegerd Ljungblom På uppdrag av Rååns vattendragsförbund INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund.3 De guidade turerna

Läs mer

Safaris og dyr. Torsby och Sunne

Safaris og dyr. Torsby och Sunne Safaris og dyr Torsby och Sunne BÄVERSAFARI I BÅT Guidad tur 2,5-3 timmar Följ med vår utbildade guide på en stämningsfull bäversafari i båt. Turen är anpassad till 2-4 personer och går kvällstid under

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2014/15

Ta steget! Konfirmation 2014/15 Ta steget! Konfirmation 2014/15 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle för dig att tillsammans med jämnåriga och vuxna människor fundera över livets viktigaste frågor om mål

Läs mer

Prislista 2016. Barnkalas 6. Visningar & vandringar 8. Konferens & möten 11. Byggnadsvård 13

Prislista 2016. Barnkalas 6. Visningar & vandringar 8. Konferens & möten 11. Byggnadsvård 13 Prislista 2016 Barnkalas 6 Visningar & vandringar 8 Konferens & möten 11 Byggnadsvård 13 1 Gotlands Museum är Gotlands regionala museum. Museet ägs och drivs av föreningen Gotlands Fornvänner. Museet omfattar

Läs mer

Ingegerd Ljungblom På uppdrag av Saxån-Braåns Vattenråd

Ingegerd Ljungblom På uppdrag av Saxån-Braåns Vattenråd Informationsturer tema vattenvård vid Saxån-Braån 2015 Ingegerd Ljungblom På uppdrag av Saxån-Braåns Vattenråd Sammanfattning Under 2015 har 300 elever och lärare från grundskolan och gymnasiet deltagit

Läs mer

SÖLVESBORG. - av naturliga skäl -

SÖLVESBORG. - av naturliga skäl - SÖLVESBORG - av naturliga skäl - Jag pendlar en halvtimme inåt landet. När jag kommer hem och öppnar bildörren känner jag lukten av hav, det är underbart. Jimmy, 42 år värme och engagemang Sölvesborg är

Läs mer

Program för Våren 2015

Program för Våren 2015 Program för Våren 2015 Säkert vårtecken M/S Lagaholm Föreningslokal / Besöksadress Doktorsstigen 2 312 31 Laholm Öppet, Måndag - Torsdag 09.30-13.30 Kansliet: 0430-10088 E-post ordförande:claes@surfia.nu

Läs mer

Välkommen till Julita gård!

Välkommen till Julita gård! Julita gård 2014 23 Grind till lantbruksområdet M WC 22 21 20 26 Buss 27 WC P 24 Buss Lantbruksområdet Välkommen till Julita gård! 25 1. Entré & utgång Museibutik 2. Wärdshus 3. Bäckstugan 4. Pettsongården

Läs mer

Vandringsleder. Mjölby. Skogssjöområdet: Röda skogsslingan Gula sjöslingan Istidsspåret. Östgötaleden: Skogssjön-Örbacken Skogssjön-Bleckenstad

Vandringsleder. Mjölby. Skogssjöområdet: Röda skogsslingan Gula sjöslingan Istidsspåret. Östgötaleden: Skogssjön-Örbacken Skogssjön-Bleckenstad Vandringsleder Mjölby Skogssjöområdet: Röda skogsslingan Gula sjöslingan Istidsspåret Östgötaleden: Skogssjön-Örbacken Skogssjön-Bleckenstad Skogssjöområdet Skogssjöområdet bjuder på ett imponerande koncentrat

Läs mer

VÄLKOMMEN UT! Önskar Anette Aspegren-Güldorff

VÄLKOMMEN UT! Önskar Anette Aspegren-Güldorff Jag vill tacka alla som har förgyllt mina naturutflykter och hoppas att ni och alla nya nyfikna EKOTURS vänner blir sugna på att följa med mig ut till naturen även 2016. Fortfarande så är Ekoturens motto,

Läs mer

Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun. Från ansökan till inflyttning Gäller från och med 2012-04-17

Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun. Från ansökan till inflyttning Gäller från och med 2012-04-17 Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun Från ansökan till inflyttning Gäller från och med 2012-04-17 2 / Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun Innehållsförteckning Förord 3 Hur ansöker jag

Läs mer

Allemansrätten en unik möjlighet

Allemansrätten en unik möjlighet Allemansrätten en unik möjlighet Felix Oppenheim/Folio 1 Allemansrätten Sime/Folio Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra

Läs mer

2011-05-29. 2011-06-19 t.o.m. 2011-09-11. Spionutställning

2011-05-29. 2011-06-19 t.o.m. 2011-09-11. Spionutställning 2011-05-29 Spionutställning Ta del av en spännande och intressant miniutställning om spioneri och underrättelsetjänst under det kalla krigets dagar (1945-1991). Det är föreningen Sveriges öga och öra som

Läs mer

SÄLEN, GRISEN OCH GLASPÄRLORNA

SÄLEN, GRISEN OCH GLASPÄRLORNA SÄLEN, GRISEN OCH GLASPÄRLORNA NORRKÖPINGSTRAKTENS FÖRHISTORIA Stadshistorisk basutställning LÄRARHANDLEDNING Februari 2011 SÄLEN, GRISEN OCH GLASPÄRLORNA NORRKÖPINGSTRAKTENS FÖRHISTORIA UTSTÄLLNINGEN

Läs mer

Årsmöte - lördag den 8 mars kl 14 i Grindtorpskyrkan Med intressant information om: - De viktigaste delarna i LSS (se särskild inbjudan på blad 4)

Årsmöte - lördag den 8 mars kl 14 i Grindtorpskyrkan Med intressant information om: - De viktigaste delarna i LSS (se särskild inbjudan på blad 4) Aktiviteter Vill du vara med i en kompisgrupp? Vi vill starta en Kompisgrupp för personer med utvecklingsstörning. Gruppen kommer att fungera som en egen förening i föreningen. Vi har haft ett informationsmöte

Läs mer

FRILUFTSGRUPPENS VANDRINGSPROGRAM VT-2015

FRILUFTSGRUPPENS VANDRINGSPROGRAM VT-2015 FRILUFTSGRUPPENS VANDRINGSPROGRAM VT-2015 FRISKIS PÅ GÅNG På Vinterstigar i Skrylle, lördag 17/1 Följ med på en frisk vintervandring med F&S Friluft i naturreservatet Skrylle. Vi vandrar in på den smala

Läs mer

PROGRAM NATURUM FALSTERBO MAJ AUGUSTI INKL. FALSTERBO BIRD SHOW ÖPPET MAJ: ONS SÖN KL 11 16 JUNI JULI AUGUSTI: ALLA DAGAR KL 10 17

PROGRAM NATURUM FALSTERBO MAJ AUGUSTI INKL. FALSTERBO BIRD SHOW ÖPPET MAJ: ONS SÖN KL 11 16 JUNI JULI AUGUSTI: ALLA DAGAR KL 10 17 FOTO NATURUM FALSTERBO PROGRAM NATURUM FALSTERBO ÖPPET MAJ: ONS SÖN KL 11 16 JUNI JULI AUGUSTI: ALLA DAGAR KL 10 17 MAJ AUGUSTI INKL. FALSTERBO BIRD SHOW Välkommen till naturum Falsterbo. Naturum är en

Läs mer

SKOLPrOgram vår/sommar 2014

SKOLPrOgram vår/sommar 2014 SKOLProgram vår/sommar 2014 VÄLKOMMEN TILL VÅR SKOLVERKSAMHET VÄLKOMMEN TILL VÅR SKOLVERKSAMHET VISNING I DET MEDELTIDA LÖDÖSE Under hela medeltiden var Lödöse Sveriges enda hamnstad på västkusten. Här

Läs mer

Vandra i Skottland. Great Glen Way, 7 nätter Fort William Inverness, 6 vandringsdagar

Vandra i Skottland. Great Glen Way, 7 nätter Fort William Inverness, 6 vandringsdagar Great Glen Way, Fort William Inverness, 7 nätter 1(5) Vandra i Skottland Great Glen Way, 7 nätter Fort William Inverness, 6 vandringsdagar Great Glen Way är en underbar vandring från Fort William genom

Läs mer

Välkommen! presenterar Den förtrollade sparven. En japansk folksaga dramatiserad för dockteater i teaterbussen

Välkommen! presenterar Den förtrollade sparven. En japansk folksaga dramatiserad för dockteater i teaterbussen Ludgo 26 juni 2015 presenterar Den förtrollade sparven En japansk folksaga dramatiserad för dockteater i teaterbussen Det var en gång för länge sedan långt borta i Japan. Där bodde en gubbe och en gumma

Läs mer

Vecka 41 är Kulturvecka!

Vecka 41 är Kulturvecka! Vecka 41 är Kulturvecka! Begreppet kultur är inte alltid så lätt att förklara eftersom det har många betydelser, men mest tänker vi kanske på människans skapande och kreativitet såsom konst, litteratur,

Läs mer

TRÄNINGSÄVENTYR OCH UTFLYKTER

TRÄNINGSÄVENTYR OCH UTFLYKTER TRÄNING FÖR ALLA - MALLORCA 22-29 OKTOBER TRÄNINGSÄVENTYR OCH UTFLYKTER Vanlig träning i all ära men om du vill utmana dig själv lite så erbjuder vi ett utflykts- och äventyrsprogram som är lite utöver

Läs mer

g Ä ÄÉáÉ á Yt Y Ä~x ~ ÇuxÜz4 z

g Ä ÄÉáÉ á Yt Y Ä~x ~ ÇuxÜz4 z g ÄÄ Éáá YtÄ~xÇuxÜz4 Aktiviteter för barn och ungdomar. (Ålder 8-15) Minigolf. Skreas Bangolf ligger Priser Barn Vuxen 9 hål 35 kr 45 kr 18 hål 45 kr 55 kr 27 hål 55 kr 65 kr Simhall. Klitterbadet. Priser:

Läs mer

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle! Vi vill hälsa dig hjärtligt välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle med Götene

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

Välkommen ut i det gröna. Här är sex fina naturområden dit också du med rullstol eller rollator kan göra utflykter och njuta av naturen.

Välkommen ut i det gröna. Här är sex fina naturområden dit också du med rullstol eller rollator kan göra utflykter och njuta av naturen. Välkommen ut i det gröna Här är sex fina naturområden dit också du med rullstol eller rollator kan göra utflykter och njuta av naturen. Bättre stigar, nya rymliga toaletter och sittvänliga rastplatser

Läs mer

INFORMATIONSSTIGAR I MÄLARNATUR

INFORMATIONSSTIGAR I MÄLARNATUR INFORMATIONSSTIGAR I MÄLARNATUR Förord Informationsstigarna är skapade för att du som besökare ska hitta nya naturområden, för att du ska få ut mer av din upplevelse i naturen och för att du ska få en

Läs mer

Bästa av Barbaresco Al Barolo, Alba - Alba, 7 nätter 1(5) Vandra i Italien. Barbaresco

Bästa av Barbaresco Al Barolo, Alba - Alba, 7 nätter 1(5) Vandra i Italien. Barbaresco Bästa av Barbaresco Al Barolo, Alba - Alba, 7 nätter 1(5) Vandra i Italien Barbaresco Bästa av Barbaresco al Barolo, 7 nätter Alba - Alba 6 vandringsdagar Leden Dal Barbaresco al Barolo (Bar to Bar) är

Läs mer

Nyhetsbrev Nr 3-2011. Ordföranden har ordet. Person-nytt: Hej alla KLF:are!

Nyhetsbrev Nr 3-2011. Ordföranden har ordet. Person-nytt: Hej alla KLF:are! 1 Nyhetsbrev Nr 3-2011 2011-06-13 Information till medlemmar inom KLF Göteborgskretsen Ordföranden har ordet Hej alla KLF:are! I din hand eller på bildskärmen har du nu vårt höstprogram. Vi hoppas att

Läs mer

Lokal plan för Fölene

Lokal plan för Fölene Lokal plan för Fölene Innehållsförteckning 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Fölene...3 4 Vad är det bästa med Fölene?...4 5 Slogan för Fölene...4

Läs mer

Utflyktsprogram 31 maj - 3 juni

Utflyktsprogram 31 maj - 3 juni 31 maj - 3 juni 1. Matresa med ekolunch på Osaby 2. Skogsbruk och stormskog på Osaby 3. Gökotta i hagarna på Höö 4. Söndagmorgon i Bokhultet 5. Huseby bruk och nationalparken Åsnen 6. Biparadiset i Bokhultet

Läs mer

Nyhetsbrev Nr 3-2009

Nyhetsbrev Nr 3-2009 1 Nyhetsbrev Nr 3-2009 2009-08-18 Information till medlemmar inom KLF Göteborgskretsen Ordföranden har ordet Nu när sommaren 2009 går mot sitt slut och de flesta lönearbetare har avslutat sin semester

Läs mer

zorngården en oas mitt i mora

zorngården en oas mitt i mora program 2016 zorngården en oas mitt i mora Året runt Att stiga in i Zorngården, makarna Anders och Emma Zorns hem, är som att förflyttas tillbaka i tiden etthundra år. Zorn gården är ett närmast orört

Läs mer

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra.

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagereds socken kan erbjuda mycket allt ifrån avskildhet, lugn

Läs mer

Pilgrim Vallentuna. Natur Kultur Andlighet

Pilgrim Vallentuna. Natur Kultur Andlighet Pilgrim Vallentuna Natur Kultur Andlighet Vi vandrar tillsammans Samma dag var två lärjungar på väg till en by som ligger en mil från Jerusalem och som heter Emmaus. De talade med varandra om allt det

Läs mer

Hälsan tiger still? Vill du äta hälsosamt?

Hälsan tiger still? Vill du äta hälsosamt? Mat och motion Hälsan tiger still? När vi mår bra har vi sällan anledning att klaga. Först när vi börjar känna oss lite risiga funderar vi över vad som är dåligt för oss. Kanske ska vi ibland vända på

Läs mer

Alla är välkomna till

Alla är välkomna till Alla är välkomna till Smultronställen på Falbygden 2013 Blåsippor i Mössebergsparken Onsdag 20 mars 17.30 Samling Kurortens parkering (till höger) Vandring i Mössebergsparken, kommunekolog Carin Fransson

Läs mer

Kust till kust leden, Skummeslövsstrand Torekov 3 nätter Sida 1 av 6. Vandra i Sverige. Hamnen i Båstad

Kust till kust leden, Skummeslövsstrand Torekov 3 nätter Sida 1 av 6. Vandra i Sverige. Hamnen i Båstad Kust till kust leden, Skummeslövsstrand Torekov 3 nätter Sida 1 av 6 Vandra i Sverige Hamnen i Båstad Bjärehalvön, 3 nätter Skummeslövstrand Torekov, 2 vandringsdagar Leden på Bjärehalvön ingår i Skåneleden

Läs mer

BIBLIOTEKET CAFÉET. TRÄFFPUNKTEN Drop in/telefontid: VI FINNS I RYDEBÄCKS CENTRUM - Frösögatan 3, 257 30 RYDEBÄCK

BIBLIOTEKET CAFÉET. TRÄFFPUNKTEN Drop in/telefontid: VI FINNS I RYDEBÄCKS CENTRUM - Frösögatan 3, 257 30 RYDEBÄCK BIBLIOTEKET måndagar och onsdagar kl 13-19 tisdagar kl 10-12, 13-19 torsdagar och fredagar kl 10-12, 13-17 tel 042-10 41 95 CAFÉET måndagar kl 13-15.30 tisdagar* och torsdagar** kl 9.30-12, 13-15.30 beställningar

Läs mer

FOTO: ALEX & MARTIN /IKON. Konfirmand KÅLLERED FÄSSBERG STENSJÖN

FOTO: ALEX & MARTIN /IKON. Konfirmand KÅLLERED FÄSSBERG STENSJÖN FOTO: ALEX & MARTIN /IKON Konfirmand 2015 2016 KÅLLERED FÄSSBERG STENSJÖN FOTO: ALEX & MARTIN /IKON VÄLKOMMEN TILL ETT ÅR MED MINNEN FÖR LIVET! Konfirmationstiden är ett erbjudande om att fundera kring

Läs mer

Vattenfalls Veteraner i Stockholm PROGRAM FÖR HÖSTEN - VINTERN 2015/2016. Välkommen med! Onsdagar 9 september 16 december kl.

Vattenfalls Veteraner i Stockholm PROGRAM FÖR HÖSTEN - VINTERN 2015/2016. Välkommen med! Onsdagar 9 september 16 december kl. Vattenfalls Veteraner i Stockholm PROGRAM FÖR HÖSTEN - VINTERN 2015/2016 Välkommen med! Onsdagar 9 september 16 december kl. 11-12 Gymnastik Plats: Hässelby Strands kyrkas motionslokal Avgift: 100:- per

Läs mer

Program. Bellevuegårdsbiblioteket

Program. Bellevuegårdsbiblioteket Program Bellevuegårds Hösten 2014 Vi gör mer än lånar ut böcker! Biblioteken är viktiga för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. Det slår

Läs mer

FÄLTGRUPPENS SOMMARAKTIVITETER

FÄLTGRUPPENS SOMMARAKTIVITETER FÄLTGRUPPENS SOMMARAKTIVITETER 2009 Fältgruppens sommaraktiviteter är till för ungdomar mellan 13 18 år!!! Vill du åka med på någon aktivitet så sker anmälan via blanketten längst bak i broschyren, eller

Läs mer

Program och utställningar januari juli 2016

Program och utställningar januari juli 2016 Program och utställningar januari juli 2016 Ystads Fornminnesförening med trädgårdsgruppen Sub Rosa och Klostret i Ystad samt Charlotte Berlins museum Programverksamhet samt utflykter Torsdagen den 14

Läs mer

Program våren 2015. Foto: Britt Tellow

Program våren 2015. Foto: Britt Tellow Program våren 2015 Foto: Britt Tellow Tag vara på livet det går inte i repris! Vi träffas på våra månadsmöten i Carl Johans församlingshem som ligger intill Carl Johans kyrka, Kyrkoplan 1 Känn dig varmt

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN Hej! Vad roligt att Du ska komma till Västanvind. Vår förskola startade 1987 av lärare på skolan för att möjliggöra folkhögskolestudier även för döva som har barn. Teckenspråket

Läs mer

inbjudan till konfirmation i svenska kyrkan sollentuna läsåret 2013 2014 tro hop p& k ä rlek

inbjudan till konfirmation i svenska kyrkan sollentuna läsåret 2013 2014 tro hop p& k ä rlek inbjudan till konfirmation i svenska kyrkan sollentuna läsåret 2013 2014 tro hop p& k ä rlek 1 2 2 vad tror du på? våga prova gud och kyrkan! Vi förutsätter inte att du som anmäler dig till konfirmandundervisningen

Läs mer

Pedagogiskt program. Våren 2014

Pedagogiskt program. Våren 2014 VÄSTERÅS SKOLMUSEUM Pedagogiskt program Våren 2014 Välkomna till en ny termin på och Västerås Skolmuseum i Herrgärdsskolan Här är undervisningsprogrammet för våren 2014. Vi erbjuder visningar med innehåll

Läs mer

Vad håller vi på med?

Vad håller vi på med? Fyren Waxholms Scoutkårs tidning, april 2006 Myrornas möten Vi är på Kullön varje månad och går i mörkret med lyktor. Vi har varit på Kastellet med Småfåglarna. Där fick vi en guidad rundtur med guiden

Läs mer

Ortsutveckling Bettna

Ortsutveckling Bettna Ortsutveckling Bettna Välkommen! Stormöte den 28 november 2013 Kvällens program 19.00 Välkommen 19.10 Bettna 2019 hur kom vi hit? diskussion och fika feedback 20.30 Nästa steg 20.50 Rapport från arbetsgrupperna

Läs mer

Ansökan om bidrag för Fjärilarnas marker i Stora Vika

Ansökan om bidrag för Fjärilarnas marker i Stora Vika BILAGA 1 2005-03-14 Ansökan om bidrag för Fjärilarnas marker i Stora Vika Nynäshamns kommun ansöker om bidrag med 70 000 kronor för projektet Fjärilarnas marker i Stora Vika enligt beskrivning nedan. Projektets

Läs mer

Information till dig som är asylsökande på Gotland

Information till dig som är asylsökande på Gotland Information till dig som är asylsökande på Gotland Region Gotland Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE-621 81 Visby Telefon +46 (0)498 26 90 00 E-post regiongotland@gotland.se Org nr 212000-0803

Läs mer

Nycklar till LANDSKAPET En utbildningsdag på Hovdala slott

Nycklar till LANDSKAPET En utbildningsdag på Hovdala slott Nycklar till LANDSKAPET En utbildningsdag på Hovdala slott Onsdag 15 augusti 2012 för lågstadie- och mellanstadielärare och fritidspedagoger Torsdag 16 augusti 2012 för högstadie- och gymnasielärare Hur

Läs mer

VÅREN 2015 SNÖVIT 3-8 år lörd 17/1 kl:13:00 & 15:00 ons-tors 21-22/1 kl:9:30 lörd 24/1 kl:13:00 & 15:00 ons-tors 28-29/1 kl:9:30

VÅREN 2015 SNÖVIT 3-8 år lörd 17/1 kl:13:00 & 15:00 ons-tors 21-22/1 kl:9:30 lörd 24/1 kl:13:00 & 15:00 ons-tors 28-29/1 kl:9:30 Veckans kulturtipps! Tant klavers föreställningar var några av de mest uppskattade under alla år som jag var iväg med barngrupper, så när jag såg den här inbjudan så tänkte jag att jag gärna ville dela

Läs mer

VÅREN 2016. Naturguidningar. Oset-Rynningeviken och andra stadsnära reservat. naturkartan.se/orebro

VÅREN 2016. Naturguidningar. Oset-Rynningeviken och andra stadsnära reservat. naturkartan.se/orebro VÅREN 2016 Naturguidningar. Oset-Rynningeviken och andra stadsnära reservat naturkartan.se/orebro Guidningar och föreläsningar Arrangör Örebro kommun om inte annat anges. Vinterfåglar inpå knuten Lördag

Läs mer

Läs om. Astma- och Allergiföreningen i Stockholm. Nr 2 2013 maj. Följ med föreningen till Junibacken 1 juni Föräldraträffar Lägerhelg Ny styrelse vald

Läs om. Astma- och Allergiföreningen i Stockholm. Nr 2 2013 maj. Följ med föreningen till Junibacken 1 juni Föräldraträffar Lägerhelg Ny styrelse vald Astma- och Allergiföreningen i Stockholm Nr 2 2013 maj Läs om Följ med föreningen till Junibacken 1 juni Föräldraträffar Lägerhelg Ny styrelse vald Niklas Olin, föreningens nye ordförande, intervjuas av

Läs mer

Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren

Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren Långhultamyren är ett naturreservat på nästan 800 hektar. Det är först och främst det stora myrarna som vi vill skydda. Men du är självklart välkommen att

Läs mer

välkommen till S-studenters 27:e kongress!

välkommen till S-studenters 27:e kongress! välkommen till S-studenters 27:e kongress! S-studenter 27:e ordinarie kongress går av stapeln 10-12 juni på Karlstads universitet. Förbundsstyrelsen och värdklubben S-studenter Karlstad hälsar dig hjärtligt

Läs mer

SPF Högsboseniorerna. Foto Sia Magnusson

SPF Högsboseniorerna. Foto Sia Magnusson SPF Högsboseniorerna Foto Sia Magnusson PROGRAM HÖSTEN 2014 Göteborg i augusti 2014 Hjärtligt välkomna tillbaka efter sommaruppehållet! Hoppas att ni alla kunnat njuta av den sköna sommaren. En i mitt

Läs mer

Vill Du studera - resa uppleva?

Vill Du studera - resa uppleva? Brukspensionärerna Finspång Vill Du studera - resa uppleva? Idag har Du chansen att meddela oss Dina förväntningar och önskningar om studiecirklar, mötesprogram, resor och andra upplevelser! Det ligger

Läs mer

Tips på aktiviteter vår & sommar 2016

Tips på aktiviteter vår & sommar 2016 Allt är kostnadsfritt och utan anmälan! Tips på aktiviteter vår & sommar 2016 Rådgivning: Fysisk aktivitet Har du funderingar kring hur fysisk aktivitet kan främja din hälsa? Kom och få kortare personlig

Läs mer

FörsamlingsNytt hösten 2010

FörsamlingsNytt hösten 2010 kyrkan.. Svenska.... BJARREDS FORSAMLING FörsamlingsNytt hösten 2010 Välkommen till Öppet Hus på Tallkotten! I Foto: Lynn-Marie Palm Redaktionen Öresundsvägen 9 23735 Bjärred Ansvarig utgivare: www.svenskakyrkan.se/bjarred

Läs mer

Söra kollogårds inre och yttre miljö

Söra kollogårds inre och yttre miljö SÖRA ÄVENTYRSKOLLO Söra kollogård är belägen i Södermanland, en bit norr om Nyköping i en lugn och avskild miljö omgiven av skog och stora ängar med utsikt över Hovrasjön. Kollogården ligger ca tio mil

Läs mer

Fladdermusaktiviteter i Sverige 2011 HALLAND JÖNKÖPING

Fladdermusaktiviteter i Sverige 2011 HALLAND JÖNKÖPING Fladdermusaktiviteter i Sverige 2011 HALLAND Torsdag 21 juli 22.00 Naturum Getterön, Naturskyddsföreningen Varberg Fladdermuskväll i Fageråkra. Vid Stenbron över Viskan norr om Veddige. Helen Björklund

Läs mer

HAVÄNGSVANDRING. Söndagen den 7 augusti, kl 10.00. Verkeån och Örakarsfallen.

HAVÄNGSVANDRING. Söndagen den 7 augusti, kl 10.00. Verkeån och Örakarsfallen. HAVÄNGSVANDRING Söndagen den 7 augusti, kl 10.00 Verkeån och Örakarsfallen. Verkeåns mynning och en blick över Hanöbukten. Vad gör Verkeån så unik. Örakarsfallen med fångstanordning, en historisk bakgrund

Läs mer

Aktiviteter för barn, ungdom och vuxna i Nybro kommun

Aktiviteter för barn, ungdom och vuxna i Nybro kommun Aktiviteter för barn, ungdom och vuxna i Nybro kommun I Love Music Camp ett camp för ungdomar med funktionsnedsättning Prova på, upptäck och lär dig vad det handlar om att arbeta inom upplevelseindustrin!

Läs mer

Strand ett gemensamt ansvar

Strand ett gemensamt ansvar BILAGA 1 Datum 2011-06-17 501-394-11 1(5) Caroline Bernander Naturvård Tfn: 0498-29 20 47 Region Gotland/Gotlands kommun Helena Andersson Ledningskontoret, samhällsbyggnadsenheten 621 81 VISBY Statligt

Läs mer

ÄVENTYRSVANDRING 2011

ÄVENTYRSVANDRING 2011 Vi som gjorde vandringen var Elsa, Eva Marie, Eva, Lena, Gertrud och Inga-Lill. Pingstafton tog vi ett tidigt tåg från Malmö till Mjölby och bytte till bussen som släppte av oss i Hästholmen. Packningen

Läs mer

Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten

Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten Club Eriks noga utvalda upplevelser Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten Höga kusten är ett unikt kustområde i Ångermanland som sedan istiden haft en landhöjning på 800 meter, vilket är världsunikt,

Läs mer

Pedagogiskt program Februari april 2012 Pedagogiska program och erbjudanden för maj månad kommer på www.vallbyfriluftsmuseum.se

Pedagogiskt program Februari april 2012 Pedagogiska program och erbjudanden för maj månad kommer på www.vallbyfriluftsmuseum.se VÄSTERÅS SKOLMUSEUM Pedagogiskt program Februari april 2012 Pedagogiska program och erbjudanden för maj månad kommer på www.vallbyfriluftsmuseum.se Välkomna till en ny termin på Vallby Friluftsmuseum och

Läs mer

FRA:S VETERANFÖRENING

FRA:S VETERANFÖRENING 1 FRA VET informerar 2015 NR 3 FRA VETERANFÖRENING Anmälan senast måndagen den XX augusti till Olle Sandelid: sndelid@compaqnet.se eller till mobiltelefon: 076-800 50 25 Ange färdsätt och om du vill äta

Läs mer

cykla & vandra i Svenljunga

cykla & vandra i Svenljunga under ekens skugga cykla & vandra i Svenljunga längs med vägen Kom nära naturen, till fots eller på cykel. I Svenljunga är vi rika på upplevelser längs med vägen. Susa nedför en grusväg med öppna vyer,

Läs mer

Nollningsschema för dig som läser Sjuksköterska HT-13

Nollningsschema för dig som läser Sjuksköterska HT-13 Nollningsschema för dig som läser Sjuksköterska HT-13 19/8 Måndag Introduktionsdag Tid: 14.00 Samling sker på parkeringen vid spårvagnshållplatsen Medicinaregatan. Hållplats: Medicinaregatan Spårvagn:

Läs mer

VÄLKOMMEN SOM NY ORIENTERARE I LIDKÖPINGS VSK

VÄLKOMMEN SOM NY ORIENTERARE I LIDKÖPINGS VSK VÄLKOMMEN SOM NY ORIENTERARE I LIDKÖPINGS VSK TRÄNING Vi har orienteringsträning för olika åldrar och nivåer onsdagar under hösten och våren. Samlingsplats för träningen växlar. Vi springer i olika områden

Läs mer