Alla medlemmar är välkomna på alla aktiviteter. För icke-medlemmar gäller att kontakta aktivitetens arrangör för kontroll av platstillgång.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Alla medlemmar är välkomna på alla aktiviteter. För icke-medlemmar gäller att kontakta aktivitetens arrangör för kontroll av platstillgång."

Transkript

1 Aktivitetskalender januari juni 2015

2 Svenska Fjällklubben Fjällmiljö Fjällkunskaper Fjällupplevelser Tre ledord som är viktiga inom klubben. Välkommen till Svenska Fjällklubbens aktivitetskalender Inom Svenska Fjällklubbens sektioner samt av riksorganisationen genomförs varje år ett stort antal aktiviteter. Kalendern du håller i handen omfattar första halvåret Uppdateringar, tillägg, ändringar och mer information finns alltid i kalendern på webbplatsen: Alla medlemmar är välkomna på alla aktiviteter. För icke-medlemmar gäller att kontakta aktivitetens arrangör för kontroll av platstillgång. Facebook Vill du ha löpande information så finns vår Facebooksida där varje aktivitet annonseras ca en vecka före genomförande: Klubblokalen Klubblokalen finns i Hässelby strax utanför Stockholm. Adressen är Fyrspannsgatan 63, ingång 61. Man tar tunnelbana till Hässelby strand och sen tar det ca 8 minuter att gå. Se karta på vår webbplats. Riksaktiviteter Bibliotekskvällar Första tisdagen varje månad, kl , i klubblokalen. Öppet hus kom och prata fjäll, låna böcker eller bara läsa i biblioteket. Kontrollera avvikelser i öppettiderna på webbplatsen. Klubbstämma 21 mars, Östermalmsgatan 68 Kallelse skickas ut senare. Sektionsmöte 21 mars, Östermalmsgatan 68 Inbjudan skickas till sektionerna.

3 Utbildningar och kurser I Fjällklubben pågår det olika kursverksamheter. Senaste och mest aktuell information finner du på webbplatsen. Alla kurskostnader är exklusive resa till och från kursen, som bekostas av deltagaren. Grundkurs Fjälledare Vinter i Storlien mars 2015 Utbildningen ska ge nödvändigt omdöme, kunskaper och färdigheter för att kunna leda fjällcirkel och grupper i fjällen på vintern längs markerade leder, med planerad förläggning i stuga eller i tält (i anslutning till stuga). Fortsättningskurs Fjälledare Vinter i Katterjåkk mars 2015 Utbildningen ska ge nödvändigt omdöme, kunskaper och färdigheter för att kunna leda grupper på långa turer i orösad terräng i fjällen under vintertid. Grundkurs Fjälledare Sommar i Storlien juli 2015 Utbildningen ska ge nödvändigt omdöme, kunskaper och färdigheter för att kunna leda grupper på sommaren i lågfjällsterräng och längs markerade leder i högfjällsterräng, med förläggning i tält eller stuga. Fortsättningskurs Fjälledare Sommar i Katterjåkk augusti 2015 Utbildningen ska ge nödvändigt omdöme, kunskaper och färdigheter för att kunna leda grupper på långa turer i orösad terräng i fjällen under sommartid. Läs mer om fjälledarutbildningarna på vår webbplats. Skidåkning i brant terräng januari (fredag söndag) Detta är en trevlig och mycket bra övning för dig som siktar på att tillbringa en del av din fritid på vinterfjället. Att åka skidor med tung packning och skidor/pjäxor som inte är din normala utförsåkningsutrustning är inte alltid helt lätt och värt en särskild övning! Se och beställ utförligt program av Marta Gorska (se nedan) som kommer att vara kursledare. Förkunskaper: Grundläggande balans på skidor (telemark, turskidor). Mål: Att förbättra din förmåga att åka skidor utanför pister i olika lutningar och olika snöförhållanden samt att klara av att åka skidor med ryggsäcken på. Kursupplägg: På fredag kväll företar vi gemensam resa till Bydalen där vi bor i stuga. Under lördagen åker vi i liftsystemet och tränar skidbalans och teknik. Slutligen går vi under söndagen på fjälltur med målet att hitta bra terräng för skidåkning.

4 Utrustning: Fjällskidor med stålkanter, pjäxor som är stadiga (lätt telemarksutrustning går bra). Ryggsäcken bör vara något större än för en dagstur. Valla eller stighudar. Kostnad: Kursavgift på 250 kr. Boende i flerbäddsrum med vandrarhemsstandard. Tillkommer kostnader för egen mat, liftkort, boende och resa. Antal deltagare: Maximalt 10 stycken. Kontakt och anmälan: Marta Gorska, eller marta_eja@hotmail.com. Praktisk vinterfjällkurs februari (torsdag söndag) Vi anordnar vår traditionella praktiska vinterfjällkurs i något förändrad form vad gäller Fas 1, detta för att vi alltmer får deltagare från våra andra Fjällklubbssektioner runt riket. Detta innebär i praktiken att deltagare och kursledning inte behöver träffas före Fas 2-delen eftersom vi nu använder oss av kurslitteratur, e- post samt telefonkontakt. Är vi många i Östersund kan vi naturligtvis också träffas rent fysiskt. Del 1 Teoretisk utbildningsfas samt införskaffande av lämplig utrustning December februari Denna första del förmedlar kunskap om ditt utrustningsbehov samt kunskaper kring hur din kropp reagerar i köld. Detta är ovärderliga kunskaper när du avser att bo ute i snö tre dygn eller mer. Vi lär dig vad du behöver för utrustning och hur du ska bete dig i de olika sammanhangen. Kursdeltagarna erhåller då också den kurslitteratur som ingår och som kursen stödjer sig på. Observera att du inte behöver skaffa all utrustning inför kursen. Låna istället ihop så mycket som möjligt från vänner och bekanta och vi inom kursledningen kommer också att kunna bidra med tyngre utrustning såsom tält, sovsäckar m.m. Del 2 Praktisk del februari Deltagarna genomför en fyradagars tälttur under vinterns normalt kallaste period. Under säker ledning av våra erfarna ledare genomförs turen sannolikt med utgångspunkt i Höglekardalen, beroende på var snön lagt sig. Upplevelsen bygger inte på långa transportsträckor utan på att träna in de moment som gör att vintertältning kommer att kunna upplevas som ett mycket trevligt sätt att vistas i vinterfjällen på. Kostnad: 1800 kr exklusive resekostnader. Vi försöker samåka från Östersund. Kontakt och anmälan: Till Studiefrämjandet i Östersund, , eller kursledaren Jan Lundhag, eller jan.lundhag@telia.com.

5 Sektionernas aktiviteter Årsmöte 8 februari, kl Genomförs i Hörby med sedvanliga årsmötesförhandlingar. Kontakt: Anita Berg, eller Johnny Nilsson, Maltesholms slott och trandans vid Pulken 29 mars Vi startar vår vandring kl från parkeringen vid Maltesholms slott. Därefter tar vi oss till våtmarken Pulken strax söder om Kristianstad för att beskåda trandansen. Kontakt: Laila och Nils Persson, eller lani.persson@telia.com. Eneskogen 19 april Vi vandrar cirka 10 kilometer i Eneskogen och trakten av Röstånga. Kontakt: Kjell-Åke Bernerson, eller kjell-ake@bernerson.se. Gökotta i Danmark maj Vi tar oss över sundet för en gökotta med övernattning någonstans på Själland. Kontakt: Johnny Nilsson, eller johnil@telia.com. Vandring i Skottland juni (preliminärt) Resa till Skottland och vandring längs The West Highland way. Ledens webbplats: Vandringens längd är cirka 150 kilometer. Kontakt: Johnny Nilsson, eller johnil@telia.com.

6 Föredrag om Island och årsmöte 2 februari, kl Före årsmötet blir det ett föredrag av Frank T. Sigurdsson om Island. Frank visar bilder och berättar en del om Islands uppkomst. Efter föredraget kommer årsmötet att ta sin början. Lokal: Sternstugan i Skatås. Kontakt: Bo Holmström, Tärnasjöns räddning 9 mars, kl Med freden i Sarek 1961 undantogs Sarek och den blivande nationalparken i Padjelanta från vattenkraftsutbyggnad. Däremot fanns det fortfarande planer på att dämma upp Tärnasjön i Umeälvens vattenområde med 9 meter. Samernas Riksförbund, lokala grupper, fritidsfiskarna och Svenska Naturskyddsföreningen protesterade kraftfullt medan regeringen och riksdagen var för en utbyggnad. Somrarna 1963 och 1964 gjordes en hel rad inventeringar av växt och djurliv. Hans-Ebbe Lindskog var ansvarig för en av dessa. Hans-Ebbe kommer till oss och visar bilder och berättar om arbetet med att rädda Tärnasjön. Han har en bakgrund som lektor i biologi och kemi. Tillsammans med sin hustru har han vandrat och skidat en hel del i de svenska fjällen. De är båda medlemmar i Svenska Fjällklubben. Lokal: Sternstugan i Skatås. Kontakt: Lennart Berlin, Fantastisk natur i världsarvet Höga Kusten 13 april, kl Denna kväll kommer Jan Lundqvist att berätta om världsarvet Höga Kusten och visa bilder som han tagit under alla årstider. Jan kommer från Örnsköldsvik och har arbetat med inventeringar i området för Länsstyrelsen i Västernorrland. Lokal: Sternstugan i Skatås. Kontakt: Sven-Erik Johansson,

7 Vandring i Gunnebo kulturreservat 26 april, kl En vandring på goda stigar runt Gunnebo slott i Mölndal. Vi kommer att gå förbi ett antal mer eller mindre intressanta ställen som alla har något att berätta för oss om dåtid, nutid och kanske också om framtiden. Vi avslutar vandringen vid Gunnebo kaffehus och krog där den som vill kan köpa något att äta och dricka. Det finns möjlighet att vara med på en guidad visning av Gunnebo slott (kostnaden är 90 kronor). Samling: Gunnebo bro (Ståloppet), Mölndal. Du som inte åker bil kan ta buss 753 till hållplats Kristinedal, Mölndal (cirka 300 meters promenad till Gunnebo bro). Kontakt: Gunnel Ragnhult, Vårresa till Kosterhavets nationalpark 23 maj Kosterhavets nationalpark omfattar vattnen och öarna runt Nord- och Sydkoster. Den gränsar till Ytre Hvalers nationalpark i Norge. Kosterhavet är Sveriges första marina nationalpark. Vi börjar vårt besök på Nordkoster. Örjan Karlsson från Naturum Kosterhavet leder oss på en vandring på den karga men spektakulära ön. Vi går över klapperfält och klippor. Örjan berättar om Kosters historia, biologi och geologi. Det tar ca 2 2,5 timmar. Grova skor rekommenderas. Ta med mat och dryck för minst en rast. Efter vandringen på Nordkoster tar vi linfärjan över till Sydkoster där vi kan besöka naturumet. Därefter kan vi individuellt vandra på ön eller ta färjan hemåt. Resa: Individuell resa till och från Koster. Man ska kunna resa med första tåget från Göteborg till Strömstad. I år går det kl En 24-timmarsbiljett, regionen runt, med Västtrafik kostar i år 285 kronor. Kortet gäller även på färjan. Avgift: 120 kronor per person ska betalas in till Svenska Fjällklubbens Göteborgssektions plusgiro Anmälan: Vi vill ha din anmälan och avgiften senast den 17 april Sänd anmälan till Lennart Berlin, lennart.s.berlin@telia.com. Övrigt: Tidtabell och taxor för 2015 är ännu inte klara. Vid avanmälan efter den 30 april återbetalas inte avgiften. Kontakt: Lennart Berlin, eller Midnattsvandring runt stora och lilla Delsjön 29 maj, kl eller kl Kvällen och natten ägnas åt midnattsvandring runt dessa båda sjöar i Delsjöterrängen. Vi kommer att gå motsols för att slippa de besvärliga trapporna. Ta med fika för minst en rast, glöm inte vattenflaskan. Grova skor eller stövlar rekommenderas. Samling alternativ 1, klockan 21.30: Vid parkeringsplatsen som finns utmed vägen som heter Brudaremossen. Parkeringen ligger precis innan Lisebergs Camping Delsjön. Samling alternativ 2, klockan 22.00: Vid parkeringsplatsen som ligger strax innan teknikbacken vid slutet av Alfred Gärdes väg.

8 Alternativ 3: Spårvagn linje 5 till hållplats Bögatan, därifrån promenad till samlingsplats enligt alternativ 1 eller 2. Kontakta Bo Holmström så kan du bli hämtad vid hållplatsen klockan Kontakt: Bo Holmström, Samarrangemang med STF Göteborg och Friskis & Svettis Göteborg. Östgötasektionen kommer under våren att erbjuda sedvanliga aktiviteter som inomhusträffar (förhoppningsvis kan vi åter anordna litteraturafton), dagsutflykt, den traditionella helgutflykten under senvåren m.m. Medlemmar i regionen kommer att delges detaljerat program per e-post när detta har fastställts. Information kommer också att finnas upplagd på webbplatsen. Bildvisning 22 januari, kl Nationalparker i västra USA och Kanada. Birger Andrén berättar till bilder från flera resor med vandringar och toppbestigningar med lättare klätterinslag. Plats: Östra Real. Vandring eller snöskovandring 14 februari Vi vandrar eller snöskovandrar, beroende på snötillgång, längs Sörmlandsleden. För detaljer om etapp, tid och skoval se Stockholmssektionens hemsida när det närmar sig. Anmälan: Från och med 10 januari. Kontakt: Petra Navier, eller petra.kallman@gmail.com.

9 Årsmöte 17 februari, kl Visning av medlemmarnas bilder. Plats: Klubblokalen. Vårvintertur i Jämtland 27 mars 1 april Preliminärt planerad rutt är start i Vålådalen på förmiddagen den 27 mars, via Lunndörrsstugorna och Vålåstugorna till Gåsen och sedan tillbaka via Stendalsstugorna till Vålådalen dit vi kommer på eftermiddagen den 1 april. En reservdag är inlagd för att rida ut snöstorm, göra dagstur, gräva bivack, sola, vila eller vad övrigt som kan behövas med tanke på väder och vår kondition. Kontakt: Åke Wennström, eller akewennstrom@gmail.com, eller Hans Pettersson, eller hans.einar.p@spray.se. Fjällmat lätt mat t.ex. frystorkat och andra alternativ 22 april, tillagning startar Det har hänt en hel del på detta område. Vi provsmakar lättviktsmat såsom frystorkat och vegetariska alternativ eller annat. Extra välkommet är om maten och/eller inköp inte kräver jättemycket förberedelser innan utevistelsen. Men kom ihåg: Allt är välkommet, högt såväl som lågt. Viktigt: Ta med era två trevligaste lättviktiga favoritmaträtter och ert utekök (Trangia eller motsvarande så tillagningskapaciteten finns) så provar vi tillsammans allt tillagat och röstar fram en fem-i-topp-lista. Jag tar självfallet med lite mat också. Kontakt: Jan Mickos, eller mickos.jan@gmail.com. Plats: Klubblokalen. Naturens egna konstverk 18 maj, kl Kalkrika områden brukar skapa konstverk av sten. Bildvisning av Hasse Pettersson. Plats: Klubblokalen. Sommarplaneringsträff 19 maj, kl Plats: Klubblokalen. Utskärgårdstur 29 maj 31 maj Skärgårdstur till Gillöga, avfärd från Stavsnäs. Vi bor som vanligt i tält. Kontakt: Kenneth Jacobsson, Anmälan: Från lördag 28 mars kl

10 Pubkväll på Akkurat 2 juni från kl Säsongsavrundning i skön försommarkväll. Vi ses på Akkurat, Hornsgatan T-Slussen. Jeepresa genom Tibet 22 januari, kl Bildvisning av Per-Erik Persson. Plats: Kungsgatan 13B, Örebro. Årsmöte med bildvisning 26 februari, kl Plats: Kungsgatan 13B, Örebro. Dagstur på skidor eller vandring i Kilsbergen 7 mars, kl Anmälan: Jan Zennertun, uteliv@live.com. Besök i Iglooklubbens stuga i Storåsvallen januari Många i Jämtlandssektionen är samtidigt medlemmar i Svenska Iglooklubben och fler skulle kunna vara det. Medlemmar och intresserade inbjuds göra en helgtur upp till klubbstugan i Storåsvallen som ligger på fjällsidan mellan Handöls Täljstensfabrik och Storulvån. Förutom en trevlig stugtur när vintern djupnar alltmer, kamratskapet sannolikt likaså, kanske Svenska Iglooklubben snart får sina första kvinnliga medlemmar Frågor och anmälan: Jan Lundhag, eller jan.lundhag@telia.com.

11 Lär känna Svenska Fjällklubben Jämtland på 23 minuter 1 februari, kl Vår Anna berättar om föreningen och vad vi kan erbjuda från vårt program med fjällturer och föreläsningar till utbildningar. Passa på att träffa andra fjällintresserade människor som du kan utbyta erfarenheter med och gå på tur med. Fjällmiljö, fjällkunskap och fjällupplevelser för ung och gammal, från mindre erfaren till mer fjällvan här finns något för alla! Det finns också möjlighet att köpa hembakt fika och mycket annat på Pias Café. Plats: Pias Café på Östersunds bibliotek. Information: Anna B-Åkerblom, eller famakerblom@hotmail.com. Jämtlandssektionens årsmöte februari, kl Sedvanliga årsmötesförhandlingar. Klubben bjuder på te/kaffe med smörgås. Någonting underhållande i samband med förtäringen! Plats: Kommer med påminnelsen. Tälttur i Jämtlandsfjällen mars (fredag söndag) Tälttur någonstans i Jämtlandsfjällen på plats som vi kommer överens om. Vi pratar ihop oss om samåkning, tält och köksutrustning. Ta med stighudar för eventuell topptur, den som känner för det. Datum för turen är preliminärt. Tag kontakt med Bengt i tid! Frågor och anmälan: Bengt Engdahl, eller bengt.engdahl@yahoo.se. Santa runt april (lördag söndag) En tur som är lite annorlunda! Vi åker skidor från Vallbo och upp till Lunndörrsstugan där vi övernattar. Söndag morgon åker vi söderut utefter Santas branta västsida, rundar densamma och tar österut runt hela massivet tills vi åter styr skidorna mot norr, ungefär i riktning mot Vallbo. Ner via hemliga vägar till Grönvallens gamla lappläger och tillbaka till Vallbo varefter vi avslutar turen med en gemensam fika i Östra Vålådalen. Frågor och anmälan: Jan Lundhag, eller jan.lundhag@telia.com. Vintertur i Frostvikenfjällen April Mer information på webbplatsen. Kontakt: Marta Gorska, eller marta_eja@hotmail.com. Vårtur i Skäckerfjällen April Kontakt: Elisabeth Nygårdh-Lundhag, eller m.e.nygardh@telia.com.

12 Tregenerationsvandring Juni Mer information på webbplatsen. Kontakt: Mats-Håkan Lundhag, eller Paddeltur uppför Rutsälven, Kolåsen Juli Mer information på webbplatsen. Kontakt: Elisabeth Nygårdh-Lundhag, eller Besök i Korallgrottan i Frostviken Augusti Mer information på webbplatsen. Kontakt: Marta Gorska, eller marta_eja@hotmail.com. Kirunasektionens bas är Kiruna och stugan i Katterjaure. Skidtur till Kurravaara Februari Arbetshelg i Katterjaure Februari Vandring kring Holmvann Februari Med lokala historiker från Narvik. Arbetshelg i Katterjaure Februari Igloobygge i Katterjaure April Vandring till Tårgranen Juni Se webbplatsen för mer information och anmälan.

13 Egna anteckningar

14

15

16 Svenska Fjällklubbens policy Fjällmiljö Fjällkunskaper Fjällupplevelser Fjällen är en unik natur- och kulturmiljö som omfattar en stor del av den Skandinaviska halvön. I fjällen finns både områden av vildmarkskaraktär och kulturbygder. Där finns outbyggda forsar, vattenfall, urskog och glaciärer, men även byggnader, vägar, järnvägar, kraftverk och gruvor. Inom fjällområdet verkar såväl bofasta som yrkesverksamma; fjällvärlden besöks årligen av en omfattande, internationell vinter- och sommarturism. För att ge alla möjlighet att uppleva och verka i fjällens natur- och kulturlandskap krävs kunskap om och varsamhet med den särpräglade fjällmiljön. Svenska Fjällklubbens (SFK:s) medlemmar verkar för ett aktivt friluftsliv: det är vandrare, skidåkare, fotografer, cyklister, klättrare, fågelskådare, botaniker och andra intresserade. Tack vare goda kunskaper och varsamhet kan alla uppleva fjällen och behålla den som en hållbar miljö. Därigenom vill SFK främja respekten för fjällen som ekosystem, kulturlandskap och område för näringsverksamhet. SFK:s medlemmar har som policy att genom egna aktiviteter och i samverkan med andra organisationer och myndigheter: skapa uppmärksamhet för och kunskaper om fjällvärldens särart stimulera fjällsport under hållbara former främja utbildning och forskning om fjällmiljön bidra till etablering av nya nationalparker verka för fjällområden fria från trafik med motorfordon stimulera vård av historiskt och kulturellt värdefulla fjällmiljöer verka för att sammanhängande, avverkningsfria områden av fjällnära skog skapas verka för miljömässigt hållbar turism och annan näringsverksamhet. Genom tillämpning av dessa åtta policypunkter vill Svenska Fjällklubben bidra till en hållbar fjällmiljö genom goda fjällkunskaper som skapar bestående fjällupplevelser. Tryckdatum:

Resor och Läger 2012

Resor och Läger 2012 Resor och Läger 2012 Fritid LSS i Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Tomelilla och Ystad har gjort ett gemensamt utbud av resor och läger. Priset är anpassat till hur många som följer med eller får plats i buss

Läs mer

FRILUFTSGRUPPENS VANDRINGSPROGRAM VT-2015

FRILUFTSGRUPPENS VANDRINGSPROGRAM VT-2015 FRILUFTSGRUPPENS VANDRINGSPROGRAM VT-2015 FRISKIS PÅ GÅNG På Vinterstigar i Skrylle, lördag 17/1 Följ med på en frisk vintervandring med F&S Friluft i naturreservatet Skrylle. Vi vandrar in på den smala

Läs mer

Stöd till anhöriga Aktiviteter 1 januari 30 april 2016

Stöd till anhöriga Aktiviteter 1 januari 30 april 2016 Stöd till anhöriga Aktiviteter 1 januari 30 april 2016 Anhörigstöd inom Vård och Omsorg Vi vänder oss till dig som ger stöd, hjälp eller omsorg till en närstående i din närhet som inte klarar av vardagen

Läs mer

Möte i Trollhättan augusti 2015

Möte i Trollhättan augusti 2015 1 Föreningen Försvarsdirektörer Emeriti Möte i Trollhättan augusti 2015 Den 29 juni fick vi från mötesarrangören Lennart Olofsson följande hälsning: Jag har fått ihop ett program som ser ut så här: 19

Läs mer

Nyhetsbrev Nr 3-2009

Nyhetsbrev Nr 3-2009 1 Nyhetsbrev Nr 3-2009 2009-08-18 Information till medlemmar inom KLF Göteborgskretsen Ordföranden har ordet Nu när sommaren 2009 går mot sitt slut och de flesta lönearbetare har avslutat sin semester

Läs mer

Semesterprogram Sommaren 2016. www.leanlink/lss

Semesterprogram Sommaren 2016. www.leanlink/lss Semesterprogram Sommaren 2016 www.leanlink/lss LSS Funktionsstöd/Fritid och Kultur. Semesterverksamhet, sommaren 2016! Resorna och lägren är första hand till för dig som är över 21 år och bor med föräldrar,

Läs mer

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro Face to Face Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens

Läs mer

Alla är välkomna till

Alla är välkomna till Alla är välkomna till Smultronställen på Falbygden 2013 Blåsippor i Mössebergsparken Onsdag 20 mars 17.30 Samling Kurortens parkering (till höger) Vandring i Mössebergsparken, kommunekolog Carin Fransson

Läs mer

Utbildningsplan. Svenska Fjällklubbens Fjälledarutbildning. Sidan 1 av 17. Fastställd 2015-09-19. Jan Lundhag Ordförande i Svenska Fjällklubben

Utbildningsplan. Svenska Fjällklubbens Fjälledarutbildning. Sidan 1 av 17. Fastställd 2015-09-19. Jan Lundhag Ordförande i Svenska Fjällklubben Sidan 1 av 17 Utbildningsplan Svenska Fjällklubbens Fjälledarutbildning Fastställd 2015-09-19 Jan Lundhag Ordförande i Svenska Fjällklubben Presentation av Svenska fjällklubben Sidan 2 av 17 Svenska Fjällklubben

Läs mer

Program för Våren 2015

Program för Våren 2015 Program för Våren 2015 Säkert vårtecken M/S Lagaholm Föreningslokal / Besöksadress Doktorsstigen 2 312 31 Laholm Öppet, Måndag - Torsdag 09.30-13.30 Kansliet: 0430-10088 E-post ordförande:claes@surfia.nu

Läs mer

Program Anhörigcenter

Program Anhörigcenter Har du frågor, förslag eller funderingar - ta gärna kontakt. Du når oss säkrast måndag - torsdag 08.30-11.30 046-35 82 40 eller via e-post anhorigcenter@lund.se Anhörigkonsulent Maria Boberg Anhörigstödjare

Läs mer

Vandrande Tidsverkstad. Ett naturligt tillfälle till reflektion och samtal om tiden och tillvaron

Vandrande Tidsverkstad. Ett naturligt tillfälle till reflektion och samtal om tiden och tillvaron Vandrande Tidsverkstad. Ett naturligt tillfälle till reflektion och samtal om tiden och tillvaron Trots att jag har det bra, mår jag inget vidare. Det känns som att livet snurrar på och att jag följer

Läs mer

PROGRAM FÖR VÅREN SOMMAREN 2016

PROGRAM FÖR VÅREN SOMMAREN 2016 Vattenfalls Veteraner i Stockholm PROGRAM FÖR VÅREN SOMMAREN 2016 Välkommen med! Onsdagar 13 januari 27 april kl. 11-12 Gymnastik Plats: Hässelby Strands kyrkas motionslokal Avgift: 100 :- per termin för

Läs mer

AFFÄRSPLAN. Av Josefin, Sophia, Olivia & Linus

AFFÄRSPLAN. Av Josefin, Sophia, Olivia & Linus AFFÄRSPLAN Av Josefin, Sophia, Olivia & Linus Innehållsförteckning Affärsidé s. 2 Företagsnamn och logotyp s. 2 Historia s. 2 Verksamhet & Aktiviteter s. 2 Utflykter s. 3 Logi s. 3 Kunder & Målgrupp s.

Läs mer

Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten

Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten Club Eriks noga utvalda upplevelser Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten Höga kusten är ett unikt kustområde i Ångermanland som sedan istiden haft en landhöjning på 800 meter, vilket är världsunikt,

Läs mer

Upptäck Mälardalen med tåg

Upptäck Mälardalen med tåg Dagsemestrar med NBV 2014 Studieförbundet NBV erbjuder dagsemestrar för personer som bor i gruppbostad eller som jobbar på daglig verksamhet i Stockholms stad. Med detta program följer också ett anmälningsformulär.

Läs mer

FÄLTGRUPPENS SOMMARAKTIVITETER

FÄLTGRUPPENS SOMMARAKTIVITETER FÄLTGRUPPENS SOMMARAKTIVITETER 2009 Fältgruppens sommaraktiviteter är till för ungdomar mellan 13 18 år!!! Vill du åka med på någon aktivitet så sker anmälan via blanketten längst bak i broschyren, eller

Läs mer

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Grönland 2016 Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Trackers erbjuder som enda researrangör i Europa en unik paddlingsresa i ett av Grönlands mest spektakulära områden Uummannaqfjorden på nordvästra

Läs mer

finns Som respektive snabbt som Ingmar Olsson .se

finns Som respektive snabbt som Ingmar Olsson .se Sommarens resor 2016 Semester! Koppla av och njut av er ledighet. Vi hoppas att det finns något som skall passa just Dig i årets reseprogram. Som vanligt samordnar Fritid LSS resan i era respektive kommuner.

Läs mer

Besök Thailand bortom turiststråken och ta chansen att uppleva en vardag fjärran från din egen i Laos! Resperiod: 14 till 29 mars 2015

Besök Thailand bortom turiststråken och ta chansen att uppleva en vardag fjärran från din egen i Laos! Resperiod: 14 till 29 mars 2015 Res med Plan till Laos och Thailand! Besök Thailand bortom turiststråken och ta chansen att uppleva en vardag fjärran från din egen i Laos! 1 Resperiod: 14 till 29 mars 2015 Resans innehåll Vi reser till

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN Hej! Vad roligt att Du ska komma till Västanvind. Vår förskola startade 1987 av lärare på skolan för att möjliggöra folkhögskolestudier även för döva som har barn. Teckenspråket

Läs mer

Vattenfalls Veteraner i Stockholm PROGRAM FÖR HÖSTEN - VINTERN 2015/2016. Välkommen med! Onsdagar 9 september 16 december kl.

Vattenfalls Veteraner i Stockholm PROGRAM FÖR HÖSTEN - VINTERN 2015/2016. Välkommen med! Onsdagar 9 september 16 december kl. Vattenfalls Veteraner i Stockholm PROGRAM FÖR HÖSTEN - VINTERN 2015/2016 Välkommen med! Onsdagar 9 september 16 december kl. 11-12 Gymnastik Plats: Hässelby Strands kyrkas motionslokal Avgift: 100:- per

Läs mer

Vandra i Sverige. Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar

Vandra i Sverige. Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar Österlenleden, Simrishamn Kuskahusen 4 nätter Sida 1 av 5 Vandra i Sverige Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar I följande alternativ har du möjlighet att vandra den östra delen

Läs mer

Kl 16.00 söndagen den 22 mars i samma lokal, Föreningslokalen, är det årsmöte för Sockenrådet där alla Tolgbor har rösträtt och är varmt välkomna!

Kl 16.00 söndagen den 22 mars i samma lokal, Föreningslokalen, är det årsmöte för Sockenrådet där alla Tolgbor har rösträtt och är varmt välkomna! NY I TOLGS SOCKEN? Bott här ett tag, men har inte riktigt koll på vad som finns och sker i Tolg? Välkommen på info-träff söndagen den 22 mars kl 15.00 i Föreningslokalen! Nummer 1 2015 På plats finns glada

Läs mer

Ekeby fritids presenterar. Sommarlovsprogrammet

Ekeby fritids presenterar. Sommarlovsprogrammet Ekeby fritids presenterar Sommarlovsprogrammet 2010 Sommarplaneringen 2010 Nu är vi klara med årets sommarprogram. Vi har precis som vanligt planerat in en hel del utflykter och aktiviteter. Eftersom det

Läs mer

Sommardraget erbjuder aktiviteter för dig från årskurs 5 och uppåt om inget annat anges.

Sommardraget erbjuder aktiviteter för dig från årskurs 5 och uppåt om inget annat anges. Sommardraget erbjuder aktiviteter för dig från årskurs 5 och uppåt om inget annat anges. Anmälningsblanketten går att fylla i efter kl 18.00 25 maj Anmäl dig på: www.ornskoldsvik.se/sommardraget www.facebook.com/sommardraget

Läs mer

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vi längtade ut till havet Océano Pacífico där vi trodde att vi kunde idka lite beach walking, dvs. vandring på stranden. Har man en gång provat detta vill man alltid tillbaka.

Läs mer

Nu arrangerar Ung Diabetes en vandring till de vackra topparna vid Höga Kusten!

Nu arrangerar Ung Diabetes en vandring till de vackra topparna vid Höga Kusten! Vandring vid Höga Kusten Nu arrangerar Ung Diabetes en vandring till de vackra topparna vid Höga Kusten Är du en Äntligen friluftsmänniska får du chansen som gillar Nu att vandra? arrangerar Vill du Ung

Läs mer

Ge oss kraft att förändra Pg 90 1909-2. Naturskyddsföreningen Bollnäs Hanebo Voxnadalen. Kretsbladet. Vinter & Vår 2016

Ge oss kraft att förändra Pg 90 1909-2. Naturskyddsföreningen Bollnäs Hanebo Voxnadalen. Kretsbladet. Vinter & Vår 2016 Naturskyddsföreningen Bollnäs Hanebo Voxnadalen Ge oss kraft att förändra Pg 90 1909-2 Kretsbladet Vinter & Vår 2016 Kungsörn Jan -15 Foto: Stefan Persson Ansvarig utgivare Stefan Persson. Redaktionen

Läs mer

Till er som föräldrar

Till er som föräldrar Till er som föräldrar Vi vill börja med att hälsa er varmt välkomna till Vallens förskola. Vi ser mycket fram emot att lära känna er och ert barn. Att börja på förskolan är en stor omställning i ett barns

Läs mer

5-2008 4-klubbsutvärdering Natt & Dag O-Ringen 2009 Lediga tjänster

5-2008 4-klubbsutvärdering Natt & Dag O-Ringen 2009 Lediga tjänster 5-2008 4-klubbsutvärdering Natt & Dag O-Ringen 2009 Lediga tjänster Hejsan! Ordföranden har ordet Så har vi nu klarat av årets tävling, 4-klubbs. Vi hade strålande väder och tävlingen flöt på riktigt bra

Läs mer

FRITIDSVERKSAMHET. för dig som omfattas av LSS (och några till )

FRITIDSVERKSAMHET. för dig som omfattas av LSS (och några till ) FRITIDSVERKSAMHET 2007 2009 för dig som omfattas av LSS (och några till ) Innehåll 2 Innehållsförteckning 3 Förord 4 Tillsynsverksamhet 5 Allhuset 6 Ekengården 7 Helgkorttids 8 Lägerverksamhet 9 Studiecirklar

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Svenska från början. 1 Studieförbundet Vuxenskolan

Svenska från början. 1 Studieförbundet Vuxenskolan Svenska från början 1 1 Hej! - Vad heter du? - Jag heter. - Hur gammal är du? - Jag är år. - Var bor du? - Jag bor på. - Hur många barn har du? - Jag har barn. - Vilket land kommer du ifrån? - Jag kommer

Läs mer

Hälsoteket i Angered

Hälsoteket i Angered A K T I V I T E T S P R O G R A M V I N T ER Hälsoteket i Angered VÅR 206 25 januari 23 juni VÅ R H Ö ST S O M M A R Lina Helena Ulrika Jennifer Mageda INNEHÅLL SID Drop-in hälsa och FaR Fysisk aktivitet

Läs mer

Kursschema våren 2013

Kursschema våren 2013 Kursschema våren 2013 Anmälan: info@hundakuten.se Besök vår hemsida: www.hundakuten.se Valpen måste tidigt lära sig vad som förväntas av den i sin nya familj, och vilka regler som gäller. En fungerande

Läs mer

Specialtidning för BestKust Feskarna, Havsfiske Flakstadvåg Senja 2004. BestKust Feskarna 04. Augusti 04

Specialtidning för BestKust Feskarna, Havsfiske Flakstadvåg Senja 2004. BestKust Feskarna 04. Augusti 04 Specialtidning för BestKust Feskarna, Havsfiske Flakstadvåg Senja 2004 Best Kust Feskarna Havsf iskeklubb BestKust Feskarna 04 Augusti 04 Innehåll BestKust Feskarna 04, 3:e resan gick till Flakstadsvåg

Läs mer

Följ med på en fantastisk och oförglömlig 12- dagars resa till Uganda i februari 2014.

Följ med på en fantastisk och oförglömlig 12- dagars resa till Uganda i februari 2014. Följ med på en fantastisk och oförglömlig 12- dagars resa till Uganda i februari 2014. Reseprogram: Dag 1-2 Avresa från Kastrup med mellanlandning i Doha. Ankomst till Entebbe. Vi spenderar dagen och natten

Läs mer

VÅRTERMINEN 2016 VÄLKOMMEN TILL EN NY RIDTERMIN PÅ JUTAGÅRDENS RIDSKOLA HÄLSAS BÅDE NYA OCH "TROGNA" ELEVER. Ridskolestart:

VÅRTERMINEN 2016 VÄLKOMMEN TILL EN NY RIDTERMIN PÅ JUTAGÅRDENS RIDSKOLA HÄLSAS BÅDE NYA OCH TROGNA ELEVER. Ridskolestart: VÄLKOMMEN TILL EN NY RIDTERMIN PÅ JUTAGÅRDENS RIDSKOLA HÄLSAS BÅDE NYA OCH "TROGNA" ELEVER. VÅRTERMINEN 2016 Ridskolestart: Måndagsgrupper v.2 11 januari Tisdagsgrupper v.2 12 januari Onsdagsgrupper v.2

Läs mer

FRA:S VETERANFÖRENING

FRA:S VETERANFÖRENING 1 FRA VET informerar 2015 NR 3 FRA VETERANFÖRENING Anmälan senast måndagen den XX augusti till Olle Sandelid: sndelid@compaqnet.se eller till mobiltelefon: 076-800 50 25 Ange färdsätt och om du vill äta

Läs mer

StjärnfalletOktober 14

StjärnfalletOktober 14 StjärnfalletOktober 14 Medlemsblad för Blå Stjärnan i Älvsborg Djurskötardag Kaninhoppningstävling Informationsdag om husdjur Agilityträningen startar Matresa Westernträning Medlemsträffar i hästsektionen

Läs mer

Innehåll. Flerdagarsäventyr

Innehåll. Flerdagarsäventyr Innehåll Endagspass 30-40 km Hälleforsnäs-Bälgviken, km Mörkö-Trosa, km Mölnbo-Gnesta, 33 km Hälleforsnäs-Malmköping, 33 km Björkhagen-Handen, 38 km 74 76 78 80 84 88 1000 kilometer löpäventyr Introduktion

Läs mer

Nr 1 2016 MCV Arvika klubbtidning

Nr 1 2016 MCV Arvika klubbtidning Nr 1 2016 MCV Arvika klubbtidning MOTORCYKELVETERANERS STYRELSE 2015 Ordförande: Vice ordförande: Kassör: Sekreterare: Ledamot: Ledamot: Ledamot: Styrelsesuppleant: Styrelsesuppleant: Arrangörsgrupp: Revisiorer:

Läs mer

Vårvinter 2009. OBS Detta program innehåller två extra viktiga punkter:

Vårvinter 2009. OBS Detta program innehåller två extra viktiga punkter: Vårvinter 2009 Nu vänder året! Dagarna blir ljusare och längre, vi plockar fram våra fröpåsar och sår även om snön ligger vit utomhus för snart, snart är det vår. Den som kommer till Gillets träffar denna

Läs mer

Klubb-Nytt november 2015

Klubb-Nytt november 2015 Klubb-Nytt november 2015 Några rader från vår ordförande Löven gulnar och faller av från träden och själva har vi börjat förbereda husbilen för vintervila. Det kan den behöva, efter att i två veckor ha

Läs mer

Medlemsblad. Bästa medlemmar! Nr 3 Årg. 22 (2013)

Medlemsblad. Bästa medlemmar! Nr 3 Årg. 22 (2013) Medlemsblad Nr 3 Årg. 22 (2013) Bästa medlemmar! Våren blev sen, kall och efterlängtad. Trots mångas misströstan infann den sig till slut, som alltid. Måndagen den 22:e april blev vi guidade på den nybyggda

Läs mer

Vandra i Skottland. West Highland Way, 10 nätter Milngavie Fort William, 9 vandringsdagar

Vandra i Skottland. West Highland Way, 10 nätter Milngavie Fort William, 9 vandringsdagar West Highland Way, Milngavie Fort William, 10 nätter 1 Vandra i Skottland West Highland Way, 10 nätter Milngavie Fort William, 9 vandringsdagar West Highland Way är en klassisk vandring som startar strax

Läs mer

Inkomna åsikter, juli 2013 Kommunstyrelsen

Inkomna åsikter, juli 2013 Kommunstyrelsen Inkomna åsikter, juli 2013 Kommunstyrelsen 2013-07-01 12:26: Synpunktskategori: Kommun & politik Rubrik: Undrar Beskrivning: Ser ju ut som ett bra drag av kommuner ekonomiskt. Men vete tusan om inte Ängelholmarna

Läs mer

Program våren 2015. Foto: Britt Tellow

Program våren 2015. Foto: Britt Tellow Program våren 2015 Foto: Britt Tellow Tag vara på livet det går inte i repris! Vi träffas på våra månadsmöten i Carl Johans församlingshem som ligger intill Carl Johans kyrka, Kyrkoplan 1 Känn dig varmt

Läs mer

Fysiska aktiviteter FYSISKA AKTIVITETER. Zumba och Linedance

Fysiska aktiviteter FYSISKA AKTIVITETER. Zumba och Linedance Fysiska aktiviteter Zumba och Linedance Vad innebar Vi träffas ett par gånger i veckan och dansar tillsammans med en instruktör. Hittills har vi testat att hålla kurser i både Zumba och Linedance. Vi dansar

Läs mer

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS 1 (7) TYP AV DOKUMENT: BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL OCH LSS BESLUTAD AV: UPPDRAGSCHEF ANTAGEN: 19 JANUARI 2016 ANSVARIG: KVALITETSSAMORDNARE REVIDERAS: ÅRLIGEN SENAST REVIDERAD: 18 MAJ 2016 BILAGA

Läs mer

Sportlovsprogram. Skridskoåkning. Lerduveskytte. Hoppborgar. Hästar och ridning. NERF-spel. Skrivarverkstad. Luftgevärsskytte. Filmvisning.

Sportlovsprogram. Skridskoåkning. Lerduveskytte. Hoppborgar. Hästar och ridning. NERF-spel. Skrivarverkstad. Luftgevärsskytte. Filmvisning. Sportlovsprogram Skridskoåkning Lerduveskytte Hoppborgar Hästar och ridning NERF-spel Skrivarverkstad Luftgevärsskytte Filmvisning Musik Hälsobak Sportlovsprogrammet 2016 I sportlovsprogrammet publiceras

Läs mer

TRÄNINGSÄVENTYR OCH UTFLYKTER

TRÄNINGSÄVENTYR OCH UTFLYKTER TRÄNING FÖR ALLA - MALLORCA 22-29 OKTOBER TRÄNINGSÄVENTYR OCH UTFLYKTER Vanlig träning i all ära men om du vill utmana dig själv lite så erbjuder vi ett utflykts- och äventyrsprogram som är lite utöver

Läs mer

Vandra i Skottland. Great Glen Way, 7 nätter Fort William Inverness, 6 vandringsdagar

Vandra i Skottland. Great Glen Way, 7 nätter Fort William Inverness, 6 vandringsdagar Great Glen Way, Fort William Inverness, 7 nätter 1(5) Vandra i Skottland Great Glen Way, 7 nätter Fort William Inverness, 6 vandringsdagar Great Glen Way är en underbar vandring från Fort William genom

Läs mer

Hej alla glada föräldrar!

Hej alla glada föräldrar! Hej alla glada föräldrar! Vintern både kom och gick på en och samma vecka! Från djup snö och pulkaåkning till regn, is och gummistövlar. Nu är den första veckan på vårterminen i årskurs 1 avklarad, det

Läs mer

Medlemsblad. Våren 2011. Tranås/Ydre Släktforskarförening

Medlemsblad. Våren 2011. Tranås/Ydre Släktforskarförening Medlemsblad Våren 2011 Tranås/Ydre Släktforskarförening Ordförande har ordet När Ni får detta medlemsblad är vi redan inne i februari på det nya året. Hjälp vad tiden går fort, tänker många och undrar

Läs mer

ÄVENTYRSVANDRING 2011

ÄVENTYRSVANDRING 2011 Vi som gjorde vandringen var Elsa, Eva Marie, Eva, Lena, Gertrud och Inga-Lill. Pingstafton tog vi ett tidigt tåg från Malmö till Mjölby och bytte till bussen som släppte av oss i Hästholmen. Packningen

Läs mer

RTP MALMÖ www.rtpmalmo.se Verksamheten tredje kvartalet 2006

RTP MALMÖ www.rtpmalmo.se Verksamheten tredje kvartalet 2006 RTP MALMÖ www.rtpmalmo.se Verksamheten tredje kvartalet 2006 1 Ordförande har ordet Jag har varit ute och rest med vår lokalförening till Skagen den 25-28 maj. Vi var 32 medlemmar som fick uppleva några

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4)

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4) TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4) Innehåll Redaktören har ordet! 2 HSO kanslis öppettider under jul och nyår 3 HSO Uppsala läns styrelse/ordförandemöten våren 2016

Läs mer

27 mil naturupplevelser för både nya och vana vandrare.

27 mil naturupplevelser för både nya och vana vandrare. Upptäck Gästrikeleden! 27 mil naturupplevelser för både nya och vana vandrare. Gästrikeleden fyller 40 år! Gästrikeleden 40 år! (1975-2015) 25-31 Maj Gästrikeleden fyller 40 år! Gästrikeleden bjuder på

Läs mer

SÖLVESBORG. - av naturliga skäl -

SÖLVESBORG. - av naturliga skäl - SÖLVESBORG - av naturliga skäl - Jag pendlar en halvtimme inåt landet. När jag kommer hem och öppnar bildörren känner jag lukten av hav, det är underbart. Jimmy, 42 år värme och engagemang Sölvesborg är

Läs mer

Avdelningen Blåbäret

Avdelningen Blåbäret Avdelningen Blåbäret På avdelningen blåbär så har vi 25 barn 1 5 åringar och fyra pedagoger. Vi har 11 flickor och 12 pojkar. En dag på avdelningen Blåbär Kommer man innan 8.00 på morgonen så går man till

Läs mer

Stöd och omsorg för äldre

Stöd och omsorg för äldre ÅSELE KOMMUN SOCIALTJÄNSTEN Stöd och omsorg för äldre Information för dig som vill veta mer om stöd och omsorg för äldre. Vårt motto är att se möjligheterna där andra ser svårigheter. INSATSER FÖR ÄLDRE

Läs mer

välkommen till S-studenters 27:e kongress!

välkommen till S-studenters 27:e kongress! välkommen till S-studenters 27:e kongress! S-studenter 27:e ordinarie kongress går av stapeln 10-12 juni på Karlstads universitet. Förbundsstyrelsen och värdklubben S-studenter Karlstad hälsar dig hjärtligt

Läs mer

Våra vandringsleder. Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45

Våra vandringsleder. Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45 Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45 Tel: 0555-104 50, 0555-420 50 (biblioteket) Fax: 0555-102 30 E-post: turism@grums.se Våra vandringsleder Silverleden, Värmskog

Läs mer

Flens BK och Katrineholms BK

Flens BK och Katrineholms BK Flens BK och Katrineholms BK Hälsar välkommen till vår tävling den 30 augusti 2014 på Flens Brukshundklubb Domare: Tävlingsledare: Kontakt/Information Lena Dyrsmeds, Yvonne Ahlin, Kjell Pettersson Rosie

Läs mer

inbjudan till konfirmation i svenska kyrkan sollentuna läsåret 2013 2014 tro hop p& k ä rlek

inbjudan till konfirmation i svenska kyrkan sollentuna läsåret 2013 2014 tro hop p& k ä rlek inbjudan till konfirmation i svenska kyrkan sollentuna läsåret 2013 2014 tro hop p& k ä rlek 1 2 2 vad tror du på? våga prova gud och kyrkan! Vi förutsätter inte att du som anmäler dig till konfirmandundervisningen

Läs mer

Information till dig som är asylsökande på Gotland

Information till dig som är asylsökande på Gotland Information till dig som är asylsökande på Gotland Region Gotland Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE-621 81 Visby Telefon +46 (0)498 26 90 00 E-post regiongotland@gotland.se Org nr 212000-0803

Läs mer

MY MINE. svensk gruvindustri.

MY MINE. svensk gruvindustri. MY MINE välkommen till svensk gruvindustri. My Mine är framtagen av SveMin. SveMin är en branschorganisation för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige. www.svemin.se Vill du ha ett trist jobb

Läs mer

Retreater. andlig vägledning. Vägar till stillhet våren 2013. vandringar bön & meditation

Retreater. andlig vägledning. Vägar till stillhet våren 2013. vandringar bön & meditation & Retreater andlig vägledning vandringar bön & meditation Vägar till stillhet våren 2013 Att låta stillheten få vara en del av våra liv I en tid där tempot ofta är högt, kraven stora och intrycken flödar

Läs mer

SOMMARKONFERENS OCH TRÄNINGSCAMP 5 7 AUGUSTI 2016 i GRÄNNA

SOMMARKONFERENS OCH TRÄNINGSCAMP 5 7 AUGUSTI 2016 i GRÄNNA SOMMARKONFERENS OCH TRÄNINGSCAMP 5 7 AUGUSTI 2016 i GRÄNNA Smålands Brottningsförbund inbjuder samtliga Smålandsklubbar till Sommarkonferens för föreningsledare, och träningscamp för knatte, pojk, ungdom,

Läs mer

Kust till kust leden, Skummeslövsstrand Torekov 3 nätter Sida 1 av 6. Vandra i Sverige. Hamnen i Båstad

Kust till kust leden, Skummeslövsstrand Torekov 3 nätter Sida 1 av 6. Vandra i Sverige. Hamnen i Båstad Kust till kust leden, Skummeslövsstrand Torekov 3 nätter Sida 1 av 6 Vandra i Sverige Hamnen i Båstad Bjärehalvön, 3 nätter Skummeslövstrand Torekov, 2 vandringsdagar Leden på Bjärehalvön ingår i Skåneleden

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Medlemsmötet den 8:e november på Värbygården i Bara samlade 35 medlemmar som fick ett första smakprov på Lars-Åke Holsts bok om Sturups flygplats.

Medlemsmötet den 8:e november på Värbygården i Bara samlade 35 medlemmar som fick ett första smakprov på Lars-Åke Holsts bok om Sturups flygplats. Medlemsblad Nr 4, Årg. 19 (2010) Bästa medlemmar Så är det nu åter höst och rusk, efter en varm, solig och torr sommar. Vi kan glädjas över att höstens program har varit till belåtenhet. I varje fall har

Läs mer

Undersökning av hjärnans elektriska impulser eller EEG på barn Ett introduktionshäfte för barn och föräldrar

Undersökning av hjärnans elektriska impulser eller EEG på barn Ett introduktionshäfte för barn och föräldrar Undersökning av hjärnans elektriska impulser eller EEG på barn Ett introduktionshäfte för barn och föräldrar INNEHÅLLSFÖRTECKNING Välkommen till avdelningen för klinisk neurofysiologi 3 Vad skall man göra

Läs mer

SPF Högsboseniorerna. Foto Sia Magnusson

SPF Högsboseniorerna. Foto Sia Magnusson SPF Högsboseniorerna Foto Sia Magnusson PROGRAM HÖSTEN 2014 Göteborg i augusti 2014 Hjärtligt välkomna tillbaka efter sommaruppehållet! Hoppas att ni alla kunnat njuta av den sköna sommaren. En i mitt

Läs mer

MEDLEMSNYTT HÖSTEN 2014

MEDLEMSNYTT HÖSTEN 2014 MEDLEMSNYTT HÖSTEN 2014 PROGRAM HÖSTEN 2014 ÖPPET HUS: Forskarhjälp under hösten 2014 i släktforskarrummet, biblioteket, Vänersborg MÅNDAGAR 1/9, 15/9, 6/10, 20/10, 3/11, 17/11 kl 16-18. FÖREDRAG Onsdag

Läs mer

Nordkurs Stockholm 2016 Informationsbrev 2

Nordkurs Stockholm 2016 Informationsbrev 2 Nordkurs Stockholm 2016 Informationsbrev 2 Hej! Vi är nu redan inne i juni och det är ungefär två månader kvar innan vi träffas i Stockholm. NY VIKTIG INFORMATION Sen jag skrev mitt första brev har det

Läs mer

Nycklar till LANDSKAPET En utbildningsdag på Hovdala slott

Nycklar till LANDSKAPET En utbildningsdag på Hovdala slott Nycklar till LANDSKAPET En utbildningsdag på Hovdala slott Onsdag 15 augusti 2012 för lågstadie- och mellanstadielärare och fritidspedagoger Torsdag 16 augusti 2012 för högstadie- och gymnasielärare Hur

Läs mer

Infoblad. nr 4 november 2015

Infoblad. nr 4 november 2015 Infoblad nr 4 november 2015 Ordförande har ordet Nu är det så dags igen för mörka kvällar och när vi vaknar är det frost på marken. Vi plockar fram våra lyktor och stakar och tänder levande ljus. Det ger

Läs mer

Täby seniorcenter. Aktuella aktiviteter. taby.se/seniorcenter

Täby seniorcenter. Aktuella aktiviteter. taby.se/seniorcenter Täby seniorcenter Aktuella aktiviteter taby.se/seniorcenter Välkommen till Täby seniorcenter Täby seniorcenter är en öppen kommunal verksamhet där du kan träffa andra seniorer. Vi har ett varierat utbud

Läs mer

Upptäck Torsö Vänerns största ö!

Upptäck Torsö Vänerns största ö! Ta bussen eller tåget till natur och kultur. Tur nr 2 (10) Upptäck Torsö Vänerns största ö! Torsö är den största ön i Mariestads skärgård. Torsö består av två delar som hänger samman, Torsö och Fågelö.

Läs mer

KAMRATSKAP ÖRLOGSTRADITION SJÖFÖRSVAR

KAMRATSKAP ÖRLOGSTRADITION SJÖFÖRSVAR Flaskposten KAMRATSKAP ÖRLOGSTRADITION SJÖFÖRSVAR Ordförandens spalt Jag och min fru Jane, köpte en liten segelbåt under senare delen av denna sommar och jag tror vi fått en något skev bild av båtlivet.

Läs mer

Minnesanteckningar från Ringsjöbygdens Framtid - Stormöte 2 Bosjökloster 18 september 2007, 18.00-21.00

Minnesanteckningar från Ringsjöbygdens Framtid - Stormöte 2 Bosjökloster 18 september 2007, 18.00-21.00 Minnesanteckningar från Ringsjöbygdens Framtid - Stormöte 2 Bosjökloster 18 september 2007, 18.00-21.00 1. Mötets inledning Projektledare Richard Nilsson hälsar välkomna och lämnar över till mötesledare

Läs mer

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar.

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar. Ängsgårds förskola Om Ängsgårds förskola Ängsgårds förskola ligger på Ängsgårdsvägen mitt emot Vallås kyrka. Det är lätt att ta sig hit. Vi har busshållplats precis utanför och flera cykel- och gångbanor.

Läs mer

I Simrishamns kommun finns det mycket kul att göra för sportlovslediga barn och ungdomar. Vi tackar alla sportlovsarrangörer och ledare.

I Simrishamns kommun finns det mycket kul att göra för sportlovslediga barn och ungdomar. Vi tackar alla sportlovsarrangörer och ledare. Sportlov 2014 Vecka 8 17-23 februari I Simrishamns kommun finns det mycket kul att göra för sportlovslediga barn och ungdomar. Vi tackar alla sportlovsarrangörer och ledare. Kultur- och fritidsförvaltningen

Läs mer

Grupper och kurser 2016

Grupper och kurser 2016 Barn- och ungdomshabiliteringen Landstinget i Värmland Grupper och kurser 2016 1 På Barn- och ungdomshabiliteringen arrangerar vi flera grupper och kurser. Dessa vänder sig till dig som har kontakt med

Läs mer

Bybladet. Oktober 2015

Bybladet. Oktober 2015 Bybladet Oktober 2015 Bybladet innehåller: Ordförande har ordet Städdagen hösten 2015 Fasadprojektet Takprojektet Byte av filter Möjlighet till fler nycklar Kostnad för borttappade brickor till tvättstugan

Läs mer

Styrelse i Jönköpings Fågelklubb

Styrelse i Jönköpings Fågelklubb Program 2016 Tidskrift utgiven av: Jönköpings Fågelklubb Lyckås 15, 561 92 Huskvarna Hemsida: www.jonkopingsfagelklubb.se Styrelse i Jönköpings Fågelklubb Ordförande: Leif Jansson, tel. 070-625 80 43 e-post

Läs mer

Detta utskick innehåller följande:

Detta utskick innehåller följande: Detta utskick innehåller följande: Fritids- och Idrottsprogrammet Styrelsen har ordet Inbjudan till Föreningsmöte Presentation av Fyrklöverns Arbetsgrupp JUL HOS PATRIK Freja Musikteater Adventssamkväm

Läs mer

KNYPPELKURSER I VADSTENA 2016

KNYPPELKURSER I VADSTENA 2016 KNYPPELKURSER I VADSTENA 2016 GRUNDKURS I KNYPPLING FORTSÄTTNINGSKURS I KNYPPLING BARNKURS I KNYPPLING MONTERING AV SPETSAR KNYPPLA MED METALLTRÅD Grundkurs KNYPPLA MED METALLTRÅD Fortsättningskurs SKÅNSKA

Läs mer

Ett bättre sätt att uppleva Grekland & Aten finns inte! - 2, 9 & 16 Juli -

Ett bättre sätt att uppleva Grekland & Aten finns inte! - 2, 9 & 16 Juli - Ett bättre sätt att uppleva Grekland & Aten finns inte! - 2, 9 & 16 Juli - För sjunde året i rad förläggs sommarens äventyrssegling till den Grekland övärlden. Vi reser tillsammans mot blått vatten, ljumma

Läs mer

Intensivkurs i litterär gestaltning

Intensivkurs i litterär gestaltning Intensivkurs i litterär gestaltning Andalusien 8 13 september Vad är en litterär text? Varför skriver du? Vad vill du berätta? Du får hjälp att utveckla ditt skrivande tillsammans med författarna Susanna

Läs mer

Storuman 2010-08-23. Protokoll fört vid Gränslösa Guider. 1 Mötets öppnande. Håkan hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat.

Storuman 2010-08-23. Protokoll fört vid Gränslösa Guider. 1 Mötets öppnande. Håkan hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat. Storuman 2010-08-23 Protokoll fört vid Gränslösa Guider 1 Mötets öppnande Håkan hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat. 2 Sekreterare Till sekreterare väljs Jan-Egil 3 Personalsituation På svenska

Läs mer

Hogslaby. järnåldersbyn WWW.BOTKYRKA.SE/HOGSLABY

Hogslaby. järnåldersbyn WWW.BOTKYRKA.SE/HOGSLABY I Hogslaby järnåldersbyn INFORMATION LÄGERSKOLA WWW.BOTKYRKA.SE/HOGSLABY BOTKYRKA KOMMUN Informationsmaterial för era besök i Hogslaby I denna mapp har ni all praktisk information ni behöver inför besöket.

Läs mer

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Grönland 2015 Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Trackers erbjuder som enda researrangör i Europa en unik paddlingsresa i ett av Grönlands mest spektakulära områden Uummannaqfjorden på nordvästra

Läs mer

Min andra vandring genom Sarek, del 1

Min andra vandring genom Sarek, del 1 Min andra vandring genom Sarek, del 1 Min andra ensamvandring skulle egentligen leda från öst till väst genom Sarek: från Saltoluokta längs Pietsaure, över Guhkesvákkjåhkå, Skarja, Guophervágge till Padjelantaleden

Läs mer

Fiskeklubben Laxens veckobrev Vecka 2014:15

Fiskeklubben Laxens veckobrev Vecka 2014:15 Fiskeklubben Laxens veckobrev Vecka 2014:15 Med anledning av påsken kommer nästa veckobrev måndagen den 21 april vidare är det ingen verksamhet för klubbens ungdomar måndagen den 21 Dåligt deltagande i

Läs mer

FYRISGÅRDEN. Mötesplatsen för alla BARN UNG VUXEN FUNKTIONS NEDSÄTTNING

FYRISGÅRDEN. Mötesplatsen för alla BARN UNG VUXEN FUNKTIONS NEDSÄTTNING FYRISGÅRDEN Mötesplatsen för alla 2014 2015 BARN UNG VUXEN FUNKTIONS NEDSÄTTNING Fyrisgården är en ideell förening som erbjuder meningsfull fritid för alla människor, oavsett ålder och funktionsförmåga.

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer