Vid översyn av flera styrdokument har det framgått att de är i behov av revidering men även samordning med andra liknande styrdokument.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vid översyn av flera styrdokument har det framgått att de är i behov av revidering men även samordning med andra liknande styrdokument."

Transkript

1 n V SVENLJUNGA KOMMUN Protokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 178 Riktlinjer och struktur för post och e-post i Svenljunga kommun Diarienummer: KSF Arbetsutskottets förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att upphäva tidigare riktlinjer och struktur för hantering av elektronisk post och ersätta dem med rutin en för post, e-post och övrig skriftlig korrespondens. Sammanfattning Vid översyn av flera styrdokument har det framgått att de är i behov av revidering men även samordning med andra liknande styrdokument. Förutom samordning finns behov av att minska antalet styrdokument. Tidigare riktlinjer ersätts därför av en rutin som omfattar både post, e-post samt övrig skriftlig korrespondens. Den nya rutinen som beslutas på tjänstemannanivå följer lagar och förordningar vad gäller informationssäkerhet, dataskydd och offentlighet och sekretess. Beslutsunderlag Riktlinjer och struktur för hantering av elektronisk post , 9 Tjänsteutlåtande Beslutet expedieras till Kommunfullmäktige Justerandes signatur ~~ 5:/ 4 (20) Utdragsbestyrkande

2 Tjänsteutlåtande Kommunfullmäktige Riktlinjer och struktur för post och e-post i Svenljunga kommun Diarienummer: KSF Förvaltningens förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar att upphäva tidigare riktlinjer och struktur för hantering av elektronisk post och ersätta dem med rutin en för post, e-post och övrig skriftlig korrespondens. Sammanfattning Vid översyn av flera styrdokument har det framgått att de är i behov av revidering men även samordning med andra liknande styrdokument. Förutom samordning finns behov av att minska antalet styrdokument. Tidigare riktlinjer ersätts därför av en rutin som omfattar både post, e-post samt övrig skriftlig korrespondens. Den nya rutinen som beslutas på tjänstemannanivå följer lagar och förordningar vad gäller informationssäkerhet, dataskydd och offentlighet och sekretess. Beslutsunderlag Riktlinjer och struktur för hantering av elektronisk post Beslutet expedieras till Samtliga nämnder Lena Lövgren Utvecklingsstrateg Tomas Klug Kanslichef kommunstyrelseförvaltningen 1 (1)

3 Styrdokument Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: Ansvarig: Kanslichef Revideras: Vart fjärde år Följas upp: Vart fjärde år Riktlinjer och struktur för hantering av elektronisk post i Svenljunga kommun Riktlinjerna innehåller följande avsnitt: Offentlighetsprincipen (ger offentlighetsrättslig bakgrund till riktlinjerna) E-postsystemets struktur ur offentlighetsrättslig synvinkel (anger vilken struktur e- postsystemet ska ha för att vi ska uppfylla offentlighetsrättsliga krav) Innehåll och kommunikation (anger vad som är viktigt att tänka på när jag skriver e- postmeddelanden) E-post och hemsida, brev, blanketter, annonser mm Teknik och säkerhet Sammanfattande riktlinjer för användandet av e-post (ger snabbt en uppfattning om vad som gäller avseende e-post) Offentlighetsprincipen Allmänt E-post, som är lagrad i gemensamma eller personliga brevlådor, är handlingar och därmed underkastade samma regler om offentlighet och sekretess som traditionella handlingar. Grundprincipen är att du ska hantera e-posten offentlighetsrättsligt som du hanterar pappershandlingar. Var och en i myndigheten som sänder eller tar emot information via e- post måste alltså avgöra om informationen är att betrakta som allmän handling enligt reglerna i tryckfrihetsförordningen. Varje beslutande kommunal församling utgör en myndighet d v s varje nämnd och styrelse. Inkommen e-post är allmän handling, även den som skickas mellan nämnder och styrelser. E-post som upprättas inom en myndighet är också att betrakta som en allmän handling hos myndigheten, när den har expedierats, d v s avsänts till enskild eller annan myndighet. Skickas en handling, t ex med e-post, från barn- och utbildningsnämnden till socialnämnden så blir det en allmän handling hos bägge nämnderna och handlingen skall diarieföras/registreras om den inte är av ringa betydelse. Du kan läsa mer om ringa betydelse under avsnittet om registrering av allmänna handlingar. En handling som inte expedieras anses som upprättad när det ärende till vilket det hör har slutbehandlats hos myndigheten. Hör inte handlingen till ett visst ärende anses den som upprättad när den har justerats av myndigheten eller på annat sätt färdigställts. Inkomna handlingar som inte är allmänna Utkast, koncept, minnesanteckningar och dylikt är allmänna handlingar först när de tagits om hand för arkivering. Den regeln gäller enligt rättspraxis oavsett var handlingen befinner sig och möjliggör därmed t ex för två nämnder att skicka ett utkast för samråd mellan sig s k mellanprodukter utan att de blir allmän handling. Det måste dock skiljas från ett formellt 1 (7)

4 Elektronisk post.doc remissförfarande d v s att en nämnd skickar över en handling till en annan nämnd och formellt anhåller om att de ska yttra sig över den. Den handlingen blir allmän hos bägge nämnderna i och med översändandet. Skickas utkast över till en annan nämnd i informationssyfte så blir utkastet också en allmän handling. Syftet med översändandet är alltså avgörande. Handlingar som en person tar emot i egenskap av annan ställning t ex i rollen av politiker eller fackligt förtroendevald och som är avsedda för mottagande endast som innehavare av annan anställning är inte allmänna. Registrering av allmänna handlingar Enligt sekretesslagen skall en allmän handling som kommit in till eller upprättats hos en myndighet registreras utan dröjsmål om det inte är uppenbart att den är av ringa betydelse för myndighetens verksamhet. Exempel på sådana handlingar är tidningar, reklam, kursinbjudningar, cirkulär, statistiska meddelanden, anonyma skrivelser med meningslöst eller obegripligt innehåll, kallelser till träffar, svar på enkla förfrågningar, meddelanden om önskad tid för möte m fl handlingar av liknande karaktär. För att klara de offentlighetsrättsliga kraven när det gäller e-post så är det viktigt att skapa klara riktlinjer och arbetsrutiner som gör det möjligt att diarieföra och skyndsamt tillhandahålla e-post som är allmän handling i läsbar form på stället eller i form av pappersutskrift eller kopia. E-postsystemets struktur ur offentlighetsrättslig synvinkel E-postsystemets struktur för att uppfylla offentlighetsrättsliga krav: E-postsystemets loggfunktion Förvaltningsbrevlådor Funktionsbrevlådor Personliga brevlådor E-postsystemets loggfunktion Genom loggfunktionen registreras datum, tid, avsändare, mottagare, ärende samt om det finns eventuellt bifogade filer. Förvaltningsbrevlådor På myndigheter som använder ADB-upptagning för sin verksamhet, i vilka allmänna handlingar lagras, ställs krav på god offentlighetsstruktur i sekretesslagen 15 kap Det innebär bl a att allmänna handlingar ska hållas skilda från övriga handlingar, det ska vara möjligt att sekretesspröva de allmänna handlingarna och att skyndsamt kunna tillhandahålla e-post som är allmän handling. För att kunna tillgodose det kravet ska det finnas minst en förvaltningsbrevlåda per nämnd. Till förvaltningsbrevlådorna skall e-post styras som är ställd till myndigheten och som är allmän handling som ska diarieföras. De som har personliga brevlådor och/eller ansvarar för funktions- eller projektbrevlådor ska ha sådan kunskap om offentlighetslagstiftningen så att när de ser att de har fått e-post som är allmän handling lägger de över den i förvaltningsbrevlådan för diarieföring. 2 (7)

5 Elektronisk post.doc Observera att e-post som upprättas inom myndigheten och expedierats (avsänts) till enskild eller myndighet också är allmän handling och ska lämnas till registrator för diarieföring. Förvaltningsbrevlådan ansvarar registratorn (den/de som diarieför) vid varje nämnd för. De diarieför e-post och lägger utskrift i akten (kommunen har inte ett elektroniskt slutarkiv). Respektive nämnds dokumenthanteringsplan talar om vad som ska bevaras, hur det ska vara sökbart samt vad som kan gallras. E-post som kan bli föremål för sekretess bör hållas skilda från övriga handlingar. Detta är svårt att uppnå med hundraprocents säkerhet varför handlingar som kan bli föremål för sekretess inte bör sändas med e-post. För förvaltningsbrevlådorna upprättas webmailadresser för bevakning av e-post under semestern (ex. semkansli ) till vilka personliga- och funktionsbrevlådor kopplas vid längre semesterfrånvaro. Vid kortare och enstaka frånvaro kopplas brevlådorna direkt till förvaltningsbrevlådan. Följande förvaltningsbrevlådor har fastlagts för Svenljunga kommun och är förvaltningens officiella adress: Kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och kommunledningsförvaltningen/tekniska enheten kansliet@svenljunga.se kompletteras med: tekniska@svenljunga.se Barn- och utbildningsnämnden och barn- och utbildningsförvaltningen barnutbildning@svenljunga.se Socialnämnden och socialförvaltningen socialforvaltningen@svenljunga.se Miljö- och byggnämnden och miljö- och byggenheten miljobygg@svenljunga.se Kultur- och fritidsnämnden och kultur- och fritidsenheten kulturfritid@svenljunga.se Funktionsbrevlådor Med funktion avses här en avgränsbar enhet inom kommunens organisation. Det är viktigt för bevakningen av e-postbrevlådorna att strukturen inte splittras ytterligare. Efter särskild bedömning kan ett avgränsbart projekt för en begränsad och angiven tid, ges en särskild e- postadress. Brevlådan upphör vid en från början angiven tid. Ansökan om projektbrevlåda görs av ansvarig förvaltningschef hos IT-enheten. Förvaltningschefen ska då ange vem som ska vara ansvarig för brevlådan. Funktionsbrevlådorna är namngivna enligt principen: funktion@svenljunga.se Följande funktionsbrevlådor finns: Kommunledningsförvaltningen kommunchef@svenljunga.se 3 (7)

6 Elektronisk post.doc Samhällsbyggnadsförvaltningen Socialförvaltningen Barn- och utbildningsförvaltningen För varje funktionsbrevlåda måste det finnas en ansvarig person. Brevlådan ska hanteras som de personliga brevlådorna samt enligt de sammanfattande riktlinjerna. Personliga brevlådor Post som ska till myndigheten och som vi vet är allmänna handlingar som ska diarieföras ska inte skickas till de personliga brevlådorna. Vid förfrågan om e-postadress uppge adressen till förvaltningsbrevlådan. Det kan gälla remisser, yttranden, tjänsteansökningar m m. Får du sådan post i din personliga brevlåda ska den läggas över i förvaltningsbrevlådan. Är du tveksam rådgör med den som är registrator vid din nämnd. Exempel på e-post som ska ställas till de personliga brevlådorna är t ex bokning av tid för möten, inställande av möten, enkla förfrågningar m m. Med de personliga brevlådorna uppstår samma problem som med personligt adresserad post när personen ifråga är på tjänsteresa, är sjuk eller har semester. Av den anledningen ska de personliga brevlådorna vid frånvaro kopplas till förvaltningsbrevlådan för att kunna uppfylla offentlighetslagstiftningens krav. För personliga e-postadresser gäller principen fornamn.efternamn@svenljunga.se. (Detta innebär att namngivningsprincipen även gäller för samtlig personal inom skolan.) På specialtecken som åäö, tas prickar och ringar bort men bindestreck bibehålls. Vid dubbelnamn med mellanslag emellan används punkt, allt enligt grundprincipen. Exempel: arne.skog@svenljunga.se arne.skog.andersson@svenljunga.se vid Arne Skog Andersson arne.skog-andersson@svenljunga.se vid Arne Skog-Andersson Om namnet är upptaget läggs första tecknet i mellannamnet till enligt följande exempel: fornamn.x.efternamn@svenljunga.se där x symboliserar mellannamnets första bokstav. Exempel: Arne Ingvar Skog blir arne.i.skog@svenljunga.se Inga smeknamn är tillåtna, endast namn som är angivna i folkbokföringsregistret. Innehåll och kommunikation Officiell e-post E-postkommunikation är att betrakta som en skriftlig dialog mellan två eller flera parter, om än i snabbare och i många fall i mer lättsam ton. All e-postkommunikation genom 4 (7)

7 Elektronisk post.doc kommunens är att betrakta som ett meddelande till eller från Svenljunga kommun, d v s har en officiell karaktär, vilket är viktigt att tänka på när du formulerar dina e-postmeddelanden. Kvalitet, tillgänglighet och bemötande Kvalitetsundersökningar har genomförts avseende kommunens e-posthantering och där har bl a framkommit vikten av att e-post alltid besvaras och dessutom snabbt. Kommunens servicegaranti avseende att svar ska ges inom 5 arbetsdagar gäller naturligtvis även e-post. E-postmeddelande ska alltid avslutas med en avsändarsignatur. Avsändarsignaturen i e- postmeddelanden som skickas till extern part ska minst innehålla namn/befattning /förvaltning/enhet/kommun/telefonnummer/mobiltelefonnummer/e-postadress / Fastslagen är: Med vänlig hälsning Förnamn Efternamn Befattning Xförvaltningen/Xenheten Svenljunga kommun Telefon xx Mobil xx xx e-post: fornamn.efternamn@svenljunga.se Vid internationella kontakter i tjänsten kompletteras denna med en engelsk version. När det gäller typsnittet i e-postmeddelandena är det Arial som ska användas. Kvalitetsundersökningen visar att det finns en förkärlek för att använda kursiv stil i e-post vilket ur läsbarhetssynpunkt är direkt olämpligt och inte ska användas. Rör en fråga i ett e-postmeddelande flera förvaltningar så ska svaret till frågeställaren alltid samordnas. Massutskick E-post är ett arbetsverktyg och ska användas i arbetssyfte. E-post som verktyg för att skicka ut allmänna meddelanden (massutskick) ska användas mycket restriktivt. Vi vet alla hur snabbt våra brevlådor fylls och hur det påverkar vår arbetssituation och ökar risken för att viktig post missas. Här måste varje användare ta ett ansvar och använda e-postens möjligheter med sunt förnuft. E-post och hemsida, brev, blanketter, annonser mm På anges e-postadresser till förvaltningsbrevlådor samt strukturen för de personliga adresserna. Dessutom anges många personliga e-postadresser genom länkar i kontaktuppgifterna vilket ligger helt i linje med att uppnå en hög tillgänglighet och ett gott bemötande. I och med det öppnar vi upp många ingångar för post till kommunen vilket understryker vikten av dessa riktlinjer och en god kunskap hos personalen om de offentlighetsrättsliga kraven som vi var och en måste uppfylla. På blanketter, i brevfot, annonser m m ska förvaltningsbrevlådans adress anges. Det gör att vi styr post som ska diarieföras direkt till ansvarig registrator. 5 (7)

8 Elektronisk post.doc Teknik och säkerhet E-postadress beställs genom respektive förvaltningsledning på användarblanketten som finns på IT-enhetens hemsida på intranet. En ansvarig person /tjänst ska finnas för varje e- postadress. Denna person får sedan instruktioner av närmsta chef om hur e-posten skall skötas utifrån dessa riktlinjer. E-post är inte lämpligt att använda när det gäller sekretessbelagd information som skall skickas. Patientinformation eller annan information som berör personers integritet skall inte heller skickas med e-post. Det är enkelt att göra misstag när man använder e-post. Felstavningar, mellanslag o s v, gör att meddelandet inte kommer fram utan att avsändaren blir uppmärksam på detta. Svenljunga kommun har ett s k Spam-filter installerat (se gallringspolicyn). Detta innebär att e-postreklam och andra oönskade massutskick som cirkulerar på internet skall minimeras i våra system. Dessa meddelanden granskas och sparas i 3 veckor innan de raderas. Sammanfattande riktlinjer för användandet av e-post Offentlighetsrättsligt gäller samma regler för e-post som för pappershandlingar. Grundprincipen är därför att hantera e-post som du hanterar pappershandlingar sett ur offentlighetsrättslig synvinkel. Vid förfrågan om e-postadress uppge förvaltningsbrevlådans adress för post som ska till myndigheten och inte är personlig. Får du ändå post i din personliga brevlåda som ska till myndigheten så ska du lägga över det i din nämnds förvaltningsbrevlåda. Är du tveksam rådgör med den som är registrator vid din nämnd. E-post som upprättas inom myndigheten och expedierats (skickats) till enskild eller myndighet, som t ex remissvar, är allmän handling och ska lämnas till registrator för diarieföring. Registratorn/registratorerna vid respektive nämnd ansvarar för nämndens förvaltningsbrevlåda. De ska diarieföra e-post samt lägga utskrift i akten. Utskrift är viktigt bl a för att tillgodose förvaltningslagens krav på partsinsyn och kommunikation samt för att tillgodose kravet på arkivering. Handling som kan antas bli föremål för sekretess eller innehåller integritetskänslig information skall av säkerhetsskäl inte skickas med e-post. Myndighetsbeslut skall inte expedieras med e-post eftersom ingen garanti finns för att meddelandet når rätt mottagare och att innehållet i det är oförvanskat. Var noggrann när du väljer eller skriver in en e-postadress så att rätt person blir mottagare. Förvaltnings-, funktions- och personliga brevlådor skall öppnas och posten läsas varje dag. När tjänsteman har semester, är på tjänsteresa eller dylikt bevakar registrator, eller den som är ålagd att öppna posten, dennes brevlåda samt hanterar inkommen post. En överenskommelse (skriftlig fullmakt, se bilagd mall) kring detta ska ha gjorts med 6 (7)

9 Elektronisk post.doc varje tjänsteman. Fullmakten ska vara påskriven innan personlig e-postadress delas ut. E-postadressen delas endast ut till de som skriver på fullmakten eftersom adressen endast skall användas i tjänsten. För att registrator ska kunna bevaka e- posten ska den vidarebefordras till förvaltningsbrevlådan vid frånvaro. All e-postkommunikation genom kommunens är att betrakta som ett meddelande till eller från Svenljunga kommun, d v s har en officiell karaktär, vilket är viktigt att tänka på när du formulerar dina e-postmeddelanden. Kommunens servicegaranti avseende att svar ska ges inom 5 arbetsdagar gäller även e-post. E-postmeddelande ska alltid avslutas med en avsändarsignatur, se sidan 5. Använd typsnitt Arial när du skriver. Använd inte kursiv stil vilket försämrar läsbarheten. Rör en fråga i ett e-postmeddelande flera förvaltningar så ska svaret till frågeställaren alltid samordnas. På blanketter, i brevfot, annonser m m ska förvaltningsbrevlådans adress anges. Det gör att vi styr post som ska diarieföras direkt till ansvarig registrator. Copyright ska beaktas. Precis som vid pappershantering är det inte tillåtet att kopiera texter och bilder för massdistribuering utan upphovsmannens tillstånd. Städa och rensa din brevlåda regelbundet. Samma regler som gäller för e-post gäller för information som mottas eller sänds per fax och sms. 7 (7)

10 0 SVENLJUNGA KOMMUN Protokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 179 Revidering av reglemente för socialnämnden Diarienummer: SOC Arbetsutskottet förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige följande: Att anta förslag till reviderat reglementet för socialnämnden Att upphäva reglemente för socialnämnden antaget Sammanfattning Det av kommunfullmäktige beslutat reglemente med viss revidering , för socialnämnden bör revideras och anpassas i enlighet med ny kommunallag och rekommendationer från SKL. Kommun- och nämndsekreterarna har samverkat i framtagande av reglemente för respektive nämnd. Vid antagande av nytt reglemente för socialnämnden bör kommunfullmäktige upphäva reglemente beslutat Beslutsunderlag Förslag till reglemente för socialnämnden Tjänsteutlåtande, Beslutet expedieras till Kommunfullmäktige Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 5 (20)

11 Socialnärnnden SVENLJUNGA KOMMUN 103 Reglemente för socialnämnden Diarienummer: SOC Socialnämnden beslutar Reglemente för socialnämnden godkänns och överlämnas till kommunfullmäktige för antagande. Sammanfattning Det av kommunfullmäktige beslutat reglemente med viss revidering , för socialnämnden bör revideras och anpassas i enlighet med ny kommunallag och rekommendationer från SKL. Kommun- och nämndsekreterarna har samverkat i framtagande av reglemente för respektive nämnd. Vid antagande av nytt reglemente för socialnämnden bör kommunfullmäktige upphäva reglemente beslutat Förvaltningens förslag till beslut är att förslag till reglemente för socialnämnden godkänns. Ärendet har beretts i arbetsutskottet den 12 september. Arbetsutskottet föreslår att nämnden fattar beslut i enlighet med förvaltningens förslag. Beslutsunderlag Förslag till reglemente för socialnämnden Tjänsteutlåtande, Arbetsutskottets protokoll , 1052 Protokollsbilaga Reglemente för socialnämnden Beslutet expedieras till Kommunfullmäktige Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 6 (15)

12 modell plan policy Reglemente för socialnämnden program regel riktlinje rutin strategi taxa Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2019-xx-xx xx Ansvarig: Socialchef Revideras: Vid behov Följas upp: Ny mandatperiod

13 Svenljunga kommun Socialnämnden Reglemente för socialnämnden Beslutsdatum 2019-xx-xx xx Innehållsförteckning Inledning... 3 Kommunallagen... 3 Speciallagstiftning... 3 Reglementet... 3 Beslutsområden Uppdrag och verksamhet Ekonomisk förvaltning Personal Behandling av personuppgifter... 4 Arbetsuppgifter Nämndens huvudarbetsuppgifter Ansvar och rapporteringsskyldighet... 5 Arbetsformer Tidpunkt för sammanträden Sammanträde på distans Kallelse Sammansättning Ordförande Presidium Ersättare för ordföranden och vice ordföranden Förhinder Jäv, avbruten tjänstgöring Yrkanden Återremiss och bordläggning Deltagande i beslut Reservation Justering av protokoll Kungörelse och tillkännagivande av föreskrifter mm Delgivningsmottagare Undertecknande av handlingar Utskott (9)

14 Svenljunga kommun Socialnämnden Reglemente för socialnämnden Beslutsdatum 2019-xx-xx xx Inledning Kommunallagen För socialnämnden gäller vad som är föreskrivet om nämnder i kommunallagen. Speciallagstiftning För socialnämnden gäller särskild speciallagstiftning och därtill hörande förordningar och anvisningar såsom Socialtjänstlagen Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU Lagen om vård av missbrukare i vissa fall, LVM Hälso- och sjukvårdslagen Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Socialnämnden fullgör också vissa uppgifter enligt föräldrabalken och ärvdabalken. Reglementet Utöver det som föreskrivs om socialnämnden i socialtjänstlagen eller annan lagstiftning gäller bestämmelserna i detta reglemente. Beslutsområden 1 Uppdrag och verksamhet Socialnämnden ska inom sitt område ansvara för att verksamheten bedrivs i enlighet med av fullmäktige fastställd strategisk plan, mål samt gällande lagstiftning genom att: leda och samordna planeringen av all verksamhet inom socialnämndens verksamhetsområde utifrån givna ekonomiska ramar följa utvecklingen i de frågor som gäller nämndens verksamhetsområden samt ta initiativ och lägga förslag som nämnden finner lämpliga ansvara för utveckling och samordning inom socialnämnden och verka för ett samarbete mellan förvaltningar och övriga samverkansparter inom och utom kommunen till kommunfullmäktige göra de framställningar och väcka förslag i de frågor som berör socialnämndens verksamhetsområde och som är av den arten att de bör avgöras av kommunfullmäktige genomföra utredningar och avge yttrande till berörda myndigheter och nämnder övervaka att den av kommunfullmäktige beslutade fastställda budgeten följs och se till att det löpande arbetet i förvaltningen hanteras kostnadseffektivt 3 (9)

15 Svenljunga kommun Socialnämnden Reglemente för socialnämnden Beslutsdatum 2019-xx-xx xx ansvara för utvecklingsarbetet inom förvaltningen ansvara för socialtjänstens inom nämndens ansvarsområde interna och externa information. Svenljungaförslag, där fullmäktige överlåtit åt nämnden att fatta beslut ska om möjligt beredas så att nämnden kan fatta beslut inom ett år från det att förslaget väckte i fullmäktige. Nämnden ska fortlöpande informera full om de beslut som fattats med anledning av ett Svenljungaförslag. Socialnämnden ska besluta om nämndens förvaltningsorganisation. 2 Ekonomisk förvaltning Socialnämnden ska besluta om fördelning av medel som anslagits till nämnden av kommunfullmäktige beslutad budgetram. Socialnämnden ska underhålla och förvalta inventarier som används inom nämndens förvaltningsområde. Socialnämnden ansvarar för utdelning och redovisning av medel från sociala samfonden. 3 Personal Socialnämnden ska se till att verksamheten har en tillfredsställande organisation samt tillgång till personal i den omfattning som behövs. Under socialnämnden lyder socialförvaltningen. Socialnämnden är anställningsmyndighet för all personal inom sitt verksamhetsområde med undantag för förvaltningschef som kommunstyrelsen är anställningsmyndighet för. Socialnämnden ska förhandla på kommunens vägnar enligt lagen om medbestämmande i arbetslivet, MBL, inom socialnämndens verksamhetsområde. Socialnämnden ansvarar för arbetsmiljön inom nämndens område. 4 Behandling av personuppgifter Socialnämnden är personuppgiftsansvarig för den behandling av personuppgifter som sker i dess verksamhet. Socialnämnden är också personuppgiftsansvarig för de typer av behandlingar som är gemensamma för hela kommunen, enligt vad som angivits i kommunens/nämnders registerförteckning enligt artikel 30 i Dataskyddsförordningen. Socialnämnden ska utse dataskyddsombud. Arbetsuppgifter 5 Nämndens huvudarbetsuppgifter Socialnämnden fullgör kommunens uppgifter och har huvudansvaret inom följande område: 4 (9)

16 Svenljunga kommun Socialnämnden Reglemente för socialnämnden Beslutsdatum 2019-xx-xx xx Socialtjänst Kommunal hälso- och sjukvård såsom hemsjukvård och rehabilitering Familjerådgivning och familjerätt Bostadsanpassningsbidrag Verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionsnedsatta LSS Mottagandet och integration av ensamkommande barn Uppgifter som enligt lag ska fullgöras av socialnämnd 6 Ansvar och rapporteringsskyldighet Socialnämnden ska se till att verksamheten bedrivs i enlighet med de mål och riktlinjer som fullmäktige har bestämt, de föreskrifter som finns i lagar och förordningar som gäller för nämndens ansvarsområde samt bestämmelser i detta reglemente. Socialnämnden ansvarar för den interna kontrollen inom sitt verksamhetsområde. Socialnämnden ska regelmässigt till fullmäktige rapportera hur verksamheten utvecklas och hur den ekonomiska ställningen är under budgetåret, liksom utvecklingen av det systematiska kvalitets- och ledningsarbetet. Arbetsformer 7 Tidpunkt för sammanträden Socialnämnden sammanträder på dag och tid som nämnden bestämmer. Sammanträde ska också hållas om minst en tredjedel av nämndens ledamöter begär det eller om ordföranden anser att det behövs. En begäran om extra sammanträde ska göras skriftligen hos ordföranden och innehålla uppgift om det eller de ärenden som önskas behandlas på det extra sammanträdet. Ordföranden ska, om möjligt, samråda med vice ordföranden om tiden för extra sammanträde. Om det föreligger särskilda skäl får ordföranden ställa in ett sammanträde eller ändra dagen eller tiden för sammanträdet. Om möjligt ska samråd ske med vice ordföranden. Om ordföranden beslutar att ett sammanträde ska ställas in eller att dagen eller tiden för ett sammanträde ska ändras, ska ordföranden se till att varje ledamot och ersättare snarast underrättas om beslutet. Socialnämndens sammanträden ska hållas inom stängda dörrar. 8 Sammanträde på distans En ledamot får inte delta i nämndens sammanträde på distans. 5 (9)

17 Svenljunga kommun Socialnämnden Reglemente för socialnämnden Beslutsdatum 2019-xx-xx xx 9 Kallelse Ordföranden ansvarar för att kallelse utfärdas till sammanträdena. När varken ordföranden eller en vice ordförande kan kalla till sammanträde ska den som varit ledamot i nämnden längst tid göra detta (ålderspresidenten). Om flera ledamöter har lika lång tjänstgöringstid ska den till åldern äldste ledamoten vara ålderspresident. Kallelsen ska vara skriftlig och innehålla uppgift om tid och plats för sammanträdet. Kallelsen ska skicks till varje ledamot och ersättare samt annan förtroendevald som får närvara vid sammanträdet senast fem dagar före sammanträdesdagen. Kallelse får ske elektroniskt om det inte är olämpligt. Ordföranden bestämmer formen för kallelse. I undantagsfall får kallelse ske inom annan tid och/eller på annat sätt. Kallelsen bör åtföljas av föredragningslista. Ordföranden bestämmer i vilken utsträckning handlingar som tillhör ett ärende på föredragningslistan ska bifogas kallelsen. 10 Sammansättning Socialnämnden består av det antal ledamöter och ersättare som fullmäktige beslutat. 11 Ordförande Det åligger ordföranden 1. att leda nämndens arbete och sammanträden, 2. kalla till sammanträde i enlighet med lag och reglemente, 3. kalla ersättare, 4. inför sammanträdena se till att ärendena som ska behandlas i nämnden vid behov är beredda, 5. se till att färdigberedda ärenden snarast behandlas i nämnden, 6. bevaka att nämndens beslut verkställs, 7. att ansvara för ordningen vid sammanträdena. Ordföranden får visa ut den som uppträder störande och inte efter tillsägelse rättar sig. 12 Presidium Socialnämnden presidium ska bestå av ordförande och vice ordförande. Vice ordförande ska biträda ordföranden i uppgiften att planera och leda sammanträdet i den mån ordföranden anser att det behövs. 13 Ersättare för ordföranden och vice ordföranden Om varken ordföranden eller vice ordföranden kan delta i ett helt sammanträde eller en del av ett sammanträde, får nämnden utse en annan ledamot som ersättare för dessa. 6 (9)

18 Svenljunga kommun Socialnämnden Reglemente för socialnämnden Beslutsdatum 2019-xx-xx xx Tills valet förrättats, fullgörs ordförandens uppgifter av den som varit ledamot i nämnden längst tid. Om flera ledamöter har lika lång tjänstgöringstid fullgörs ordförandens uppgifter av den äldste av dem. Motsvarande gäller om ordföranden eller vice ordförande inte kan fullgöra sitt uppdrag under mer än 15 dagar. Ersättaren ska fullgöra samtliga ordförandens/övriga i presidiets uppgifter. 14 Förhinder En ledamot som är förhindrad att delta i ett sammanträde eller i en del av sammanträde, ska själv kalla in de ersättare som står i tur att tjänstgöra och som inte redan kallats in. Om en ledamot är förhindrad att inställa sig till ett sammanträde eller att vidare delta i ett sammanträde, ska en ersättare tjänstgöra i ledamotens ställe. En ledamot som inställer sig under ett pågående sammanträde har rätt att tjänstgöra även om en ersättare har trätt in i ledamotens ställe. Om inte ersättarna väljs proportionellt ska ersättarna tjänstgöra enligt den av fullmäktige mellan dem bestämda ordningen. En ersättare som inte tjänstgör har yttranderätt men inte rätt att lägga yrkanden eller förslag eller att delta i beslutet. Denne har rätt att få sin mening antecknad i protokollet. 15 Jäv, avbruten tjänstgöring En ledamot som är jävig i ett ärende får inte delta vid handläggningen av ärendet utan ska lämna sammanträdeslokalen. Den som känner till en omständighet som kan antas utgöra jäv mot denne, ska självmant ge sig till känna. En ledamot eller en ersättare som har avbrutit sin tjänstgöring på grund av jäv i ett ärende får åter tjänstgöra, sedan ärendet har handlagts. Reglerna när en ledamot är jävig finns beskrivna i kommunallagen. Ledamot som en gång avbrutit tjänstgöringen under ett sammanträde på grund av annat hinder än jäv, får inte åter tjänstgöra vid sammanträdet. En ledamot som har avbrutit tjänstgöringen en gång under ett sammanträde på grund av annat hinder än jäv, får åter tjänstgöra om ersättarens inträde har påverkat styrkebalansen mellan partierna. 16 Yrkanden När ordföranden förklarat överläggningen i ett ärende avslutad, går ordföranden igenom de yrkanden som har framställts under överläggningen och kontrollerar att de har uppfattats korrekt. Ordföranden befäster genomgången med ett klubbslag. Därefter får inte något yrkande ändras eller läggas till, om inte nämnden enhälligt beslutar att medge det. 7 (9)

19 Svenljunga kommun Socialnämnden Reglemente för socialnämnden Beslutsdatum 2019-xx-xx xx Om ordföranden anser att det behövs ska den ledamot som har framställt ett yrkande lämna det skriftligt. 17 Återremiss och bordläggning För återremiss och bordläggning krävs enkel majoritet. (mer än hälften av de röstberättigade) Beslut om återremiss ska motiveras. 18 Deltagande i beslut En ledamot som, där detta är möjligt, avser att avstå från att delta i ett beslut, ska anmäla detta till ordföranden innan beslut fattas. En ledamot som inte har gjort en sådan anmälan anses ha deltagit i beslutet, om nämnden fattar det med acklamation (ett enhälligt bifall). 19 Reservation Ledamot som vill reservera sig mot ett beslut ska anmäla detta innan sammanträdet avslutas. Om en ledamot har reserverat sig mot ett beslut och ledamoten vill motivera reservationen ska ledamoten göra det skriftligt. Motiveringen ska lämnas till nämndsekreteraren före den tidpunkt som har fastställts för justeringen av protokollet. 20 Justering av protokoll Protokollet justeras av ordföranden och en ledamot. Socialnämnden kan besluta att en paragraf i protokollet ska justeras omedelbart. Paragrafen ska redovisas vid sammanträdet och justeras av ordförande och en ledamot. 21 Kungörelse och tillkännagivande av föreskrifter mm. Socialnämnden ansvarar för att beslut och föreskrifter inom det egna ansvarsområdet kungörs enligt gällande bestämmelser. 22 Delgivningsmottagare Delgivning med Socialnämnden sker med ordföranden, förvaltningschefen eller annan anställd som nämnden beslutar. 8 (9)

20 Svenljunga kommun Socialnämnden Reglemente för socialnämnden Beslutsdatum 2019-xx-xx xx 23 Undertecknande av handlingar Avtal, andra handlingar och skrivelser som beslutas av socialnämnden ska undertecknas av ordföranden, förvaltningschef eller annan tjänsteman. I övrigt bestämmer socialnämnden vem som ska underteckna handlingar enligt delegationsordningen som beslutats av socialnämnden. 24 Utskott Inom socialnämnden ska det finnas ett arbetsutskott. Arbetsutskottet består av tre ledamöter och tre ersättare. Socialnämndens ordförande och vice ordförande ska också vara ordförande och vice ordförande i arbetsutskottet. Därutöver väljer nämnden en tredje ledamot och tre ersättare bland nämndens ledamöter och ersättare. De ärenden som ska avgöras av socialnämnden i dess helhet ska beredas av utskottet om beredning behövs. Ordföranden eller förvaltningschefen överlämnar sådana ärenden till utskottet. När ärendet beretts ska utskottet lägga fram förslag till beslut. Övriga arbetsuppgifter framgår av socialnämndens delegationsordning. Utskottet sammanträder på dag och tid som utskottet bestämmer. Sammanträden ska också hållas när ordföranden anser att det behövs eller när minst två ledamöter begär det. Utskottet är beslutsmässiga när mer än hälften av ledamöterna är närvarande. Det vill säga två ledamöter. Ersättare ska närvara vid utskottets sammanträden endast om ledamot är förhindrad att tjänstgöra. Ersättare ska inkallas till tjänstgöring i den av socialnämnden vid valet bestämda ordningen. Avgår en ledamot eller en ersättare i utskottet, som inte utsetts vid proportionellt val, ska fyllnadsval snarast genomföras. 9 (9)

21 ~ - e SVENLJUNGA KOMMUN Protokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 180 Revidering av reglemente för samhällsbyggnadsnämnden Diarienummer: SBF Arbetsutskottets förslag till beslut Att kommunstyrelsen föres/åt kommunfullmäktige följande: Anta förslag till reviderat reglemente för samhällsbyggnadsnämnden Upphäva reglemente för samhällsbyggnadsnämnden som antogs av kommunfullmäktige , 169. Sammanfattning Enligt gällande reglemente för samhällsbyggnadsnämnden ska det följas upp inför varje ny mandatperiod och revideras vid behov. I och med den nya kommunallagen har Sveriges kommuner och landsting (SKL) tagit fram nya rekommendationer. Kommun- och nämndsekreterarna har samverkat i framtagande av reglemente för respektive nämnd. Beslutsunderlag Förslag till Reglemente för samhällsbyggnadsnämnden Tjänsteutlåtande, Arbetsutskottets protokoll , 106 Beslut expedieras till Kommunfullmäktige Justerandes signatur " Utdragsbestyrkande 6 (20)

22 Protokoll SVENLJUNGA KOMMUN Sanihällsbyggnadsnäm.nden 94 Reglemente för samhällsbyggnadsnämnden från och 1ned Diarienummer: SBF Beslut Samhällsbyggnadsnämnden godkänner förslaget till reglemente och överlämnar det till kommunfullmäktige för antagande. Reglemente för samhällsbyggnadsnämnden som antogs av kommunfullmäktige , 169, upphör därmed att gälla från och med Sammanfattning Enligt gällande reglemente för samhä llsbyggnadsnämnden ska det följas upp inför varje ny mandatperiod och revideras vid behov. I och med den nya kommunallagen har Sveriges kommuner och landsting (SKL) tagit fram nya rekommendationer. Kommun- och nämndsekreterarna har samverkat i framtagande av reglemente för respektive nämnd. Beredning Ärendet har beretts i arbetsutskottet den 18 september Arbetsutskottet föreslår att nämnden fattar beslut i enlighet med förvaltningens förslag. Beslutsunderlag Förslag till Reglemente för samhällsbyggnadsnämnden Tjänsteutlåtande, Arbetsutskottets protokoll , 106 Beslutet expedieras till Kommunfullmäktige Utdragsbestyrkande 16 (20)

23 Protokoll SVENLJUNGA KOMMUN Satnhällsbyggnadsnäinnden Plats och tid Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Tisdagen 2 oktober 2018 kl , Kommunhuset, Svenljungasalen Södra Mötet ajournerades klockan Owe Lundin (L), ordförande Dan Franzen (S) Ingbert Haraldsson (S) Gösta Johansson (LBPO) Lennart Eriksson (LBPO) Roger Gyllensten (SD) Margaretha Bjälkemo (M) Christer Wolgner (C) för Tommy Stensson (C) Anders Leijonhielm (-)för Joakim Bengtsson (C) Mary-Ann Brimstedt (S) Birgitta Boo (S) Jan Örni (SD) Malin Lundin, nämndsekreterare, 88-97, föredragande 94 Fredrik Ekberg, samhällsbyggnadschef, 88-97, föredragande 89-90, 97 Malin Burnham, ekonom, föredragande 89 Pier Andersson, miljö- och byggchef, 91-92, föredragande 91 Therese Silow, 1:e miljöhandläggare, 91-93, föredragande 91 Linus Johansson, bygglovhandläggare, föredragande Justering Justerare Plats och tid Paragrafer Margaretha Bjälkemo (M) Samhällsbyggnadsförvaltningen 3 oktober 2018 kl Underskrifter Sekreterare Ordförande Justerare -- ~-- --~~~ ~n ~ ~4~ Instans Sammanträdesdatum Anslagsdan1m Anslag / Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Samhällsbyggnadsnämnden Datum för an slagets nedtagande Protokollet finns p å Underskrift 'ilisbyggnadsförvaltningen ~ ,_,,,,, _,,,, _,

24 modell plan policy regel reglemente för samhällsbyggnadsnämnden program riktlinje rutin strategi taxa Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: ÅÅÅÅ-MM-DD XX Ansvarig: Samhällsbyggnadschef Revideras: Vid behov Följas upp: Inför varje ny mandatperiod

25 Svenljunga kommun Kommunfullmäktige Reglemente för samhällsbyggnadsnämnden Beslutsdatum X Innehållsförteckning Bestämmelser... 4 Uppdrag och verksamhet... 4 Organisation... 4 Personalansvar... 4 Behandling av personuppgifter... 4 Uppföljning, återredovisning och rapportering till fullmäktige... 4 Information och samråd... 5 Svenljungaförslag... 5 Processbehörighet... 5 Ekonomisk förvaltning... 5 Arbetsformer... 6 Tidpunkt för sammanträden... 6 Kallelse... 6 Offentliga sammanträden... 6 Sammanträde på distans... 6 Närvarorätt... 7 Sammansättning... 7 Ordföranden... 7 Presidium... 7 Ersättare för ordföranden och vice ordföranden... 7 Förhinder... 8 Ersättares tjänstgöring... 8 Jäv, avbruten tjänstgöring... 8 Yrkanden, beslutsordning... 8 Återremiss och bordläggning... 8 Deltagande i beslut... 9 Reservation... 9 Justering av protokoll... 9 Kungörelser och tillkännagivanden av föreskrifter m.m Delgivningsmottagare... 9 Undertecknande av handlingar... 9 Utskott Verksamhet Delegering från fullmäktige Inskränkningar i nämndens verksamhetsområde Definitioner Verksamhetsområden Plan- och byggnadsväsendet Miljö- och hälsoskydd Gator, parker och vägar (15)

26 Svenljunga kommun Kommunfullmäktige Reglemente för samhällsbyggnadsnämnden Beslutsdatum X Vatten och avlopp Avfallshantering Mark- och exploateringsverksamhet Kostförsörjning Naturvård och kulturmiljövård Biblioteksverksamhet Kultur- och fritidsverksamhet Övrigt (15)

27 Svenljunga kommun Kommunfullmäktige Reglemente för samhällsbyggnadsnämnden Beslutsdatum X Bestämmelser Uppdrag och verksamhet 1 Nämnden ska inom sina verksamhetsområden följa vad som anges i lag eller annan författning. Den ska följa det fullmäktige i reglemente, i samband med budget eller i annat särskilt beslut har bestämt att nämnden ska fullgöra, samt verka för att fastställda mål uppnås och i övrigt följa givna uppdrag och angivna riktlinjer. 1 Organisation 2 Nämnden ansvarar för att dess organisation är tydlig och ändamålsenlig med hänsyn till av fullmäktige fastställda mål och styrning samt lagar och andra författningar för verksamheten. Personalansvar 3 Nämnden är anställningsmyndighet för personal vid dess förvaltning med undantag för förvaltningschef som anställs av styrelsen. Nämnden har hand om personalfrågor inklusive arbetsmiljöfrågor inom sitt respektive verksamhetsområde med undantag av de frågor som styrelsen eller annan nämnd ansvarar för i sitt reglemente. Behandling av personuppgifter 4 Nämnden är personuppgiftsansvarig för den behandling av personuppgifter som sker i dess verksamhet. Nämnden är också personuppgiftsansvarig för de typer av behandlingar som är gemensamma för hela kommunen, enligt vad som angivits i kommunens/nämnds registerförteckning enligt artikel 30 i dataskyddsförordningen. Nämnden ska utse dataskyddsombud. Uppföljning, återredovisning och rapportering till fullmäktige 5 Nämnden ska kontinuerligt följa upp sin verksamhet. Nämnden ska två gånger per år redovisa till fullmäktige hur den har fullgjort de uppdrag som fullmäktige har lämnat till den 1. i reglemente 2. genom finansbemyndigande. 1 6 kap. 6 kommunallagen (2017:725 4 (15)

28 Svenljunga kommun Kommunfullmäktige Reglemente för samhällsbyggnadsnämnden Beslutsdatum X Nämnden ska vid redovisningen även redogöra för hur uppdrag som delegerats till den fullgjorts. Redovisning ska ske enligt riktlinjer som fastställs av fullmäktige. Redovisningen lämnas till styrelsen som samordnar de olika nämndernas redovisningar. Nämnden ska också fullgöra rapporteringsskyldighet som ålagts den enligt speciallag. Information och samråd 6 Styrelsen, nämnderna och kommunalråd respektive oppositionsråd ska i möjligaste mån från nämnd erhålla den information och det underlag de behöver i sin verksamhet. Rätten till information och underlag omfattar inte uppgift för vilken sekretess råder. Nämnderna ska samråda när deras verksamhet och ärenden berör styrelsens eller annan nämnds verksamhet. Nämnden ska även vid behov samråda med av kommunen inrättade råd. Samråd bör även ske med föreningar och organisationer när dessa är särskilt berörda. Nämnden beslutar om formerna för samrådet. Svenljungaförslag 7 Svenljungaförslag, där fullmäktige överlåtit till nämnden att fatta beslut, ska om möjligt beredas så att nämnden kan fatta beslut inom ett år från det att förslaget väcktes i fullmäktige. Nämnden ska fortlöpande informera fullmäktige om de beslut som fattats i anledning av ett svenljungaförslag. När ett svenljungaförslag beretts färdigt och beslut ska fattas, bör förslagsställaren underrättas. Nämnden får besluta att den eller de som har väckt ett ärende genom svenljungaförslag får närvara när nämnden behandlar ärendet, men inte närvara när beslut fattas. Processbehörighet 8 Om fullmäktige inte för särskilt fall bestämt annat får nämnden, själv eller genom ombud, föra kommunens talan i alla mål och ärenden som faller inom nämndens förvaltningsområde, med rätt att på kommunens vägnar träffa överenskommelse om betalning av fordran, anta ackord, ingå förlikning och sluta annat avtal. Ekonomisk förvaltning 9 Nämnden får besluta om avskrivning av kommunens fordringar som hänför sig till nämndens förvaltningsområde. Detta gäller dock ej om annat är föreskrivet i lag eller är fastställt av fullmäktige. 5 (15)

29 Svenljunga kommun Kommunfullmäktige Reglemente för samhällsbyggnadsnämnden Beslutsdatum X Arbetsformer Tidpunkt för sammanträden 10 Nämnden sammanträder på dag och tid som nämnden bestämmer. Sammanträde ska hållas också om minst en tredjedel av nämndens ledamöter begär det eller om ordföranden anser att det behövs. En begäran om extra sammanträde ska göras skriftligen hos ordföranden och innehålla uppgift om det eller de ärenden som önskas behandlas på det extra sammanträdet. Om det föreligger särskilda skäl får ordföranden ställa in ett sammanträde eller ändra dagen eller tiden för sammanträdet. Ordföranden ska om möjligt samråda med vice ordföranden beslutar om tiden för extra sammanträde, inställande av ett sammanträde eller flytt av ett sammanträde. Om ordföranden beslutar att ett sammanträde ska ställas in eller att dagen eller tiden för ett sammanträde ska ändras, ska ordföranden se till att varje ledamot och ersättare snarast underrättas om beslutet. Kallelse 11 Ordföranden ansvarar för att kallelse utfärdas till sammanträdena. När varken ordföranden eller en vice ordförande kan kalla till sammanträde ska den som varit ledamot i nämnden längst tid göra detta (ålderspresidenten). Om flera ledamöter har lika lång tjänstgöringstid ska den till åldern äldste ledamoten vara ålderspresident. Kallelsen ska vara skriftlig och innehålla uppgift om tid och plats för sammanträdet. Kallelsen ska skickas till varje ledamot och ersättare samt annan förtroendevald som får närvara vid sammanträdet senas fem dagar före sammanträdesdagen. Kallelse får ske elektroniskt om det inte är olämpligt. Ordföranden bestämmer formen för kallelse. I undantagsfall får kallelse ske inom annan tid och/eller på annat sätt. Kallelsen bör åtföljas av föredragningslista. Ordföranden bestämmer i vilken utsträckning handlingar som tillhör ett ärende på föredragningslistan ska bifogas kallelsen. Offentliga sammanträden 12 Nämnden får besluta om offentliga sammanträden. Offentliga sammanträden får inte hållas i ärenden som avser myndighetsutövning eller i vilka det förekommer uppgifter som omfattas av sekretess. Sammanträde på distans 13 En ledamot får inte delta i nämndens sammanträde på distans. 6 (15)

30 Svenljunga kommun Kommunfullmäktige Reglemente för samhällsbyggnadsnämnden Beslutsdatum X Närvarorätt 14 Nämnden får medge förtroendevald som inte är ledamot eller ersättare i nämnden att närvara vid sammanträde med nämnden för att lämna upplysningar. Även anställd i kommunen och särskilt sakkunnig kan medges denna rätt. Om nämnden beslutar det, får den som kallats delta i överläggningarna. Nämnden får härutöver bestämma att annan ska ha rätt att närvara vid nämndens sammanträden. Sammansättning 15 Nämnden består av det antal ledamöter och ersättare som fullmäktige beslutat. Ordföranden 16 Ordföranden har i uppdrag att 1. leda nämndens arbete och sammanträden 2. kalla till sammanträde i enlighet med lag och reglemente 3. kalla ersättare 4. inför sammanträdena se till att ärendena som ska behandlas i nämnden vid behov är beredda 5. se till att färdigberedda ärenden snarast behandlas i nämnden 6. bevaka att nämndens beslut verkställs. Ordföranden ansvarar för ordningen vid sammanträdena och får visa ut den som uppträder störande och inte efter tillsägelse rättar sig. Presidium 17 Nämndens presidium ska bestå av ordförande och vice ordförande. Vice ordförande ska biträda ordföranden i uppgiften att planera och leda sammanträdet i den mån ordföranden anser att det behövs. Ersättare för ordföranden och vice ordföranden 18 Om varken ordföranden eller vice ordföranden kan delta i ett helt sammanträde eller en del av ett sammanträde, får nämnden utse en annan ledamot som ersättare för dessa. Tills valet förrättats, fullgörs ordförandens uppgifter av den som varit ledamot i nämnden längst tid. Om flera ledamöter har lika lång tjänstgöringstid fullgörs ordförandens uppgifter av den äldste av dem. Motsvarande gäller om ordföranden eller annan i presidiet inte kan fullgöra sitt uppdrag under mer än 15 dagar. Ersättaren ska fullgöra samtliga ordförandens/övriga presidiets uppgifter. 7 (15)

31 Svenljunga kommun Kommunfullmäktige Reglemente för samhällsbyggnadsnämnden Beslutsdatum X Förhinder 19 En ledamot som är förhindrad att delta i ett sammanträde eller i en del av ett sammanträde ansvarar själv för att underrätta den ersättare som står i tur om att denne ska tjänstgöra. Ersättares tjänstgöring 20 Om en ledamot är förhindrad att delta eller att vidare delta i ett sammanträde ska en ersättare tjänstgöra i ledamotens ställe. Den ersättare ska kallas in som står i tur att tjänstgöra och som inte redan har kallats in. En ledamot som inställer sig under ett pågående sammanträde har rätt att tjänstgöra även om en ersättare trätt i ledamotens ställe. Ersättarna ska, om dessa inte valts proportionellt, tjänstgöra enligt den ordning som fullmäktige har bestämt. Om ingen ordning är bestämd, kallas ersättare i den ordning de tagits upp i fullmäktiges protokoll från valet. Ersättare som inte tjänstgör har rätt att delta i överläggningarna och få sin mening antecknad till protokollet. Jäv, avbruten tjänstgöring 21 En ledamot eller tjänstgörande ersättare som avbrutit sin tjänstgöring på grund av jäv i ett ärende får tjänstgöra igen sedan ärendet handlagts. En ledamot eller tjänstgörande ersättare som en gång avbrutit tjänstgöringen under ett sammanträde på grund av annat hinder än jäv, får åter tjänstgöra endast om den inkallade ersättarens inträde har påverkat det etablerade majoritetsförhållandet mellan partierna. Yrkanden, beslutsordning 22 När nämnden förklarat överläggningen i ett ärende avslutad, går ordföranden igenom de yrkanden som har framställts under överläggningen och kontrollerar att de har uppfattats rätt. Ordföranden befäster genomgången med ett klubbslag. Därefter får inte något yrkande ändras eller läggas till, om inte nämnden enhälligt beslutar att medge det. Om ordföranden anser att det behövs ska den ledamot som har framställt ett yrkande avfatta det skriftligt. Återremiss och bordläggning 23 För beslut om återremiss och bordläggning krävs det enkel majoritet. Beslut om återremiss ska motiveras. 8 (15)

32 Svenljunga kommun Kommunfullmäktige Reglemente för samhällsbyggnadsnämnden Beslutsdatum X Deltagande i beslut 24 En ledamot som, där det är möjligt, avser att avstå från att delta i ett beslut, ska anmäla detta till ordföranden innan beslut fattas. En ledamot som inte har gjort en sådan anmälan anses ha deltagit i beslutet, om nämnden fattar det med acklamation. Reservation 25 En ledamot som har deltagit i avgörandet av ett ärende får reservera sig mot beslutet. Reservationen ska anmälas innan sammanträdet avslutas. 2 Om ledamoten vill motivera reservationen ska ledamoten göra det skriftligt. Motiveringen ska lämnas till sekreteraren före den tidpunkt som har fastställts för justeringen av protokollet. Motsvarande gäller vid omedelbar justering. Justering av protokoll 26 Protokollet justeras av ordföranden och en ledamot. Nämnden kan besluta att en paragraf i protokollet ska justeras omedelbart. Paragrafen ska redovisas skriftligt vid sammanträdet och justeras av ordföranden och en ledamot. Kungörelser och tillkännagivanden av föreskrifter m.m. 27 Nämnden ansvarar för att beslut och föreskrifter inom det egna ansvarsområdet kungörs enligt gällande bestämmelser. Nämnden ska underrätta styrelsen om ändringen och dess innehåll så snart en uppdatering av den kommunala författningssamlingen bedöms nödvändig. Delgivningsmottagare 28 Delgivning med nämnden sker med ordföranden, förvaltningschefen eller annan anställd som nämnden beslutar. Undertecknande av handlingar 29 Skrivelser, avtal och andra handlingar från nämnden ska på nämndens vägnar undertecknas av ordföranden och kontrasigneras av handläggande tjänsteman eller 2 4 kap. 27 kommunallagen (2017:725) 9 (15)

33 Svenljunga kommun Kommunfullmäktige Reglemente för samhällsbyggnadsnämnden Beslutsdatum X annan anställd som nämnden bestämmer. Vid förfall för ordföranden inträder vice ordföranden och vid förfall för denne den ledamot som nämnden utser. Nämnden får även uppdra åt förtroendevald eller tjänsteman att enligt av nämnden lämnade direktiv underteckna handlingar på nämndens vägnar. Beslut som fattas med stöd av delegation samt skrivelser, avtal och andra handlingar som upprättas med anledning därav undertecknas av den som fattat beslutet och, i förekommande fall, kontrasigneras av den som utses därtill. Utskott 30 Inom nämnden ska finnas ett arbetsutskott. Arbetsutskottet ska bestå av tre ledamöter och tre ersättare. Nämndens ordförande och vice ordförande ska också vara ordförande och vice ordförande i arbetsutskottet. Därutöver väljer nämnden den tredje ledamoten och de tre ersättarna bland nämndens ledamöter och ersättare. 3 De ärenden som ska avgöras av nämnden i dess helhet bör beredas av utskottet om beredning behövs. Ordföranden eller förvaltningschefen överlämnar sådana ärenden till utskottet. När ärendet beretts ska utskottet lägga fram förslag till beslut. Övriga arbetsuppgifter framgår av nämndens delegationsordning. Utskottet sammanträder på dag och tid som varje utskott bestämmer. Sammanträden ska också hållas när ordföranden anser att det behövs eller när minst två ledamöter begär det. Ordföranden ansvarar för att kallelse utfärdas till sammanträdena. Kallelsen ska vara skriftlig och innehålla uppgift om tid och plats för sammanträdet samt uppgift om de ärenden som ska behandlas. Utskottet får handlägga ärenden bara när mer än hälften av ledamöterna är närvarande. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst. Ersättare ska närvara vid utskottets sammanträden endast om ledamot är förhindrad att tjänstgöra. Ersättare ska inkallas till tjänstgöring i den av nämnden vid valet bestämda ordningen. Avgår en ledamot eller en ersättare i utskottet, som inte utsetts vid proportionellt val, ska fyllnadsval snarast förrättas. Verksamhet Delegering från fullmäktige 31 Nämnden har rätt att 1. Besluta om antagande, ändring eller upphävande av detaljplan och områdesbestämmelser som inte är av principiell beskaffenhet eller i övrigt av större vikt (plan- och bygglagen (2010:900) 5 kap. 27, 38 och 39 ). Som förutsättning härför ska gälla: : att planen eller bestämmelserna överensstämmer med fullmäktiges direktiv i översiktsplan eller motsvarande beslutsunderlag 3 6 kap. 42 kommunallagen (2017:725). 10 (15)

34 Svenljunga kommun Kommunfullmäktige Reglemente för samhällsbyggnadsnämnden Beslutsdatum X : att planens genomförandebeskrivning inte innebär ekonomiska åtaganden för kommunen, samt : att planen eller bestämmelserna inte reglerar exploateringssamverkan Nämndens befogenhet innefattar också rätt att förlänga eller förnya detaljplanens genomförandetid (plan- och bygglagen 4 kap ). Nämnden har däremot inte rätt att ändra eller upphäva detaljplan före genomförandetidens utgång mot fastighetsägarens bestridande. 2. Påkalla fastighetsreglering som behövs för att mark och vatten ska kunna användas på ett ändamålsenligt sätt (fastighetsbildningslag 1970:988). 3. Påkalla fastighetsbestämning såvitt gäller områden med detaljplan eller områdesbestämmelser eller område beträffande vilket fråga väckts om upprättande av sådan plan eller sådana bestämmelser(fastighetsbildningslag 1970:988). 4. Påkalla förrättning enligt anläggningslagen (1973:1149) Fastställa namn på gator, gångvägar, torg och andra allmänna platser samt byggnadskvarter inom detaljplanelagda områden. 6. Fastställa namn på enskilda och samfällda gator och vägar (gemensamhetsanläggningar, vägsamfälligheter och liknande) där namnsättning erfordras för adressbestämning. Inskränkningar i nämndens verksamhetsområde 32 Enligt kommunallagen får inte en nämnd bestämma om rättigheter eller skyldigheter för kommunen i ärenden där nämnden företräder kommunen som part. En nämnd får inte heller utöva i lag eller annan författning föreskriven tillsyn över sådan verksamhet som nämnden själv bedriver. Av interna myndighetsnämndens reglemente framgår att interna myndighetsnämnden handlägger sådana ärenden. Från nämndens ansvarsområde undantas de uppgifter och det ansvar inom nedan nämnda verksamhetsområden som av fullmäktige ålagts annan nämnd, styrelsen eller kommunalt bolag. Definitioner 33 Med lag avses i detta reglemente inte endast lagen utan även de förordningar och andra författningar som har utfärdats med stöd av bemyndigande i lagen. Med miljöbalken avses i detta reglemente inte endast balken utan även de förordningar och andra författningar som har utfärdats med stöd av bemyndigande i balken. Verksamhetsområden Plan- och byggnadsväsendet 34 Nämnden är byggnadsnämnd i Svenljunga kommun och ansvarar för kommunens uppgifter inom plan- och byggnadsväsendet. Nämnden fullgör de uppgifter som 11 (15)

35 Svenljunga kommun Kommunfullmäktige Reglemente för samhällsbyggnadsnämnden Beslutsdatum X ankommer på kommunen eller den nämnd som fullgör uppgifter inom plan- och byggnadsväsendet enligt 1. plan- och bygglag (2010:900) 2. fastighetsbildningslag (1970:988) 3. anläggningslag (1973:1149) 4. ledningsrättslag (1973:1144). Miljö- och hälsoskydd 35 Nämnden är miljö- och hälsoskyddsnämnd i Svenljunga kommun och fullgör de uppgifter som ankommer på den kommunala nämnd som fullgör uppgifter inom miljö- och hälsoskyddsområdet och de uppgifter som enligt miljöbalken ankommer på kommunal nämnd om inget annat särskilt framgår av annan nämnds reglemente. Om ansvaret för tillstånd, dispenser eller tillsyn inom miljöbalkens område har överförts till kommunen från länsstyrelsen eller annan statlig myndighet fullgör nämnden dessa uppgifter. Nämnden fullgör de uppgifter som ankommer på kommunen eller den nämnd som fullgör uppgifter inom miljö- och hälsoskyddsområdet enligt 1. miljöbalken (1998:808) 2. livsmedelslagen (2006:804) 3. smittskyddslagen (2004:168) 4. alkohollagen (2010:1622) 5. tobakslagen (1993:581) 6. lagen (2009:730) om handel med vissa receptfria läkemedel 7. lagen (2017:425) om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare 8. strålskyddslagen (2018:396) 9. lag (2006:805) om foder och animaliska biprodukter 10. annan speciallagstiftning till skydd för människors hälsa och miljön. Gator, parker och vägar 36 Nämnden är, med undantag för vägar där trafikverket är väghållare, väghållningsmyndighet enligt väglagen (1971:948) och svarar för kommunens skyldigheter som väghållare för gator inom detaljplanerat område där kommunen är huvudman. Nämnden ansvarar för projektering, anläggning, drift och underhåll av kommunens gator, vägar, belysning, parker, lek- och badplatser samt andra allmänna platser och anläggningar. Nämnden är huvudman för och ansvarar för drift, underhåll, förnyelse och nyttjande av kommunens allmänna platser såsom torg, parker, grön-, natur- och skogsområden inom detaljplanerat område, där i planen angetts att kommunen ska varar huvudman. Nämnden är trafiknämnd i Svenljunga kommun. Nämnden ska verka för en tillfredsställande trafikmiljö, utfärda lokala trafikföreskrifter och dispenser enligt gällande vägtrafiklagstiftning samt svara för trafiksäkerhetsarbetet. Nämnden ansvarar för de uppgifter som ankommer på kommunen enligt 12 (15)

36 Svenljunga kommun Kommunfullmäktige Reglemente för samhällsbyggnadsnämnden Beslutsdatum X 1. väglag (1971:948) 2. lag (1978:234) om nämnden för vissa trafikfrågor 3. trafikförordning (1998:1276) och andra trafikförfattningar 4. lag (1987:24) om kommunal parkeringsövervakning m.m. 5. lagen (1957:259) om rätt för kommun att ta ut avgift för vissa upplåtelser av offentlig plats, m.m. 6. lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 7. ordningslag (1993:1617) Vatten och avlopp 37 Nämnden är huvudman för den allmänna va-anläggningen i kommunen enligt lag (2006:412) om allmänna vattentjänster. Nämnden ska således besluta i frågor om dricksvatten-, spillvatten- och dagvattenabonnemang och om avgiftsskyldighet för dricksvatten, spillvatten och dagvatten samt debitera anläggnings- och brukningsavgifter. Nämnden ska svara för indrivning av avgifter vid utebliven betalning samt även fatta beslut om avstängning av vattentillförseln. Nämnden driver, underhåller, förvaltar och utvecklar kommunernas fasta och lösa egendom vad avser fastigheter, markanläggningar, produktions- och behandlingsanläggningar, ledningsnät och pumpstationer som ingår i vatten- och avloppsverksamheten samt övrig utrustning som erfordras för att bedriva verksamheten. Avfallshantering 38 Nämnden ansvarar för den kommunala renhållningsskyldigheten enligt miljöbalken. Det innebär att nämnden ska svara för transport, återvinning och bortskaffande av avfall som ankommer på kommunen samt handlägga frågor om renhållningsabonnemang och debitering av renhållningsavgifter. Nämnden driver, underhåller, förvaltar och utvecklar kommunernas fasta och lösa egendom vad avser fastigheter, markanläggningar, produktions- och behandlingsanläggningar som ingår i avfallsverksamheten samt övrig utrustning som erfordras för att bedriva verksamheten. Mark- och exploateringsverksamhet 39 Nämnden är förvaltande och verkställande organ för markfrågor och exploateringsverksamhet. Köp, försäljning, byte och avtal om fastighetsreglering ligger inom styrelsens ansvarsområde. Detta innebär att nämnden : leder, samordnar och planerar drift, underhåll och förvaltning av kommunens skogsbestånd, samt övriga ej bebyggda fastigheter som tillhör kommunen. : ansvarar för utarrendering, uthyrning eller annan upplåtelse av ej bebyggd fastighet som tillhör kommunen. : ansvarar för upplåtelse av tomträtt i fastighet som tillhör kommunen på de villkor som fastställts av fullmäktige. Nämnden ska bevaka kommunens intressen i dess egenskap av markägare i ärenden angående fastighetsbildning, fastighetsbestämning, planläggning och 13 (15)

37 Svenljunga kommun Kommunfullmäktige Reglemente för samhällsbyggnadsnämnden Beslutsdatum X gemensamhetsanläggningar och enskilda vägar samt i andra ärenden som är jämförliga med dessa. Detta innebär att nämnden beslutar om upplåtelse och förvärv av servitutsrätt, ledningsrätt eller nyttjanderätt samt om medgivande av utsträckning, nedsättning, dödning, sammanföring och relaxation av inteckningar samt utbyte av pantbrev liksom andra jämförliga åtgärder. Nämnden ska delta i samhällsbyggnadsprocessen och därvid ansvara för genomförande av exploateringsverksamheten samt ta fram och följa upp exploateringskalkyler och exploateringsavtal. Kostförsörjning 40 Nämnden ska ha hand om kommunens kostförsörjning och följa de av fullmäktige angivna riktlinjerna. Kostförsörjningen ska omfatta produktion och distribution av mat till kommunens verksamheter. Naturvård och kulturmiljövård 41 Nämnden ska svara för kommunens naturvårdsåtgärder och åtgärder mot försurning (kalkningsverksamhet) enligt reglerna för statsbidrag. Nämnden har det operativa skötselansvaret av naturskyddade områden på kommunens mark samt ska planera, organisera och genomför skötsel av naturreservat samt övriga reservat där kommunen har ett skötselansvar. Nämnden har det övergripande ansvaret för kulturmiljön i kommunen och frågor angående kulturmiljövård i planering och byggande. Biblioteksverksamhet 42 Nämnden är huvudman för kommunens folkbibliotek och fullgör kommunens samtliga uppgifter enligt bibliotekslag (2013:801). Av reglementet för barn- och utbildningsnämnden framgår att barn- och utbildningsnämnden fullgör kommunens samtliga uppgifter enligt skollagen. Barn- och utbildningsnämnden svarar därför för kommunala skolors skolbibliotek. Kultur- och fritidsverksamhet 43 Nämnden ansvarar för verksamheten i kommunens lokaler för kultur- och fritidsverksamhet. Därtill ansvarar nämnden för uthyrning av de lokaler och anläggningar som är ställda till nämndens förfogande. Nämnden ska handlägga övriga ansökningar om bidrag och stipendier från föreningar och organisationer inom nämndens sektor. Nämnden ska fördela bidrag och stipendier inom nämndens sektor inom ramen för beviljade anslag. Nämnden ansvarar för frågor rörande bildnings- och studieverksamhet inom nämndens sektor. 14 (15)

38 Svenljunga kommun Kommunfullmäktige Reglemente för samhällsbyggnadsnämnden Beslutsdatum X Nämnden ansvarar för den konstnärliga utsmyckningen av kommunens byggnader och ska vara rådgivande vid utsmyckning av offentliga platser samt bostads- och andra bebyggelseområden. Nämnden ska förvalta kommunens konstverk, samlingar och annan för kommunens kulturella verksamhet avsedd lös egendom. Nämnden ska anskaffa konstverk inom ramen för anvisade anslag. Övrigt 44 Nämnden ansvarar i övrigt för de uppgifter som ankommer på kommunen enligt 1. spellag (2018: lag om lägenhetsregister (2006:378) 3. annan tillämplig lag och förordning som berör nämndens ansvarsområde. Nämnden har det övergripande ansvaret för kommunens energi- och klimatrådgivning. Nämnden ansvarar för ajourhållningen av det kommungemensamma kart- och GISsystemet. 15 (15)

39 Tjänsteutlåtande Samverkansnämnd arbetsmarknad Reglemente för samverkansnämnd arbetsmarknad Diarienummer: KSF Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att antas reglemente för samverkansnämnd arbetsmarknad Sammanfattning Kommunfullmäktige i Tranemo kommun och kommunfullmäktige i Svenljunga kommun beslutade ( respektive ) att organisera de delar av integrationsarbetet som rör arbetet med att stötta personer i etableringen till egen försörjning, flyktingmottagandet samt samhällsorientering i kommunernas gemensamma arbetsmarknadsnämnd. Med anledning av det behöver samverkansnämndens reglemente revideras. Förutom redaktionella ändringar innebär föreslagen ändring att samverkansnämnden arbetsmarknad ansvarar för de samverkande kommunernas uppgifter inom drift, utveckling och uppföljning av arbetsmarknads- och integrationsarbete. I reglementet är ändringen markerad med röd text. Beslutsunderlag Kommunfullmäktiges beslut , 156 Reglemente för samverkansnämnd arbetsmarknad Beslutet expedieras till Samverkansnämnd arbetsmarknad Arbetsmarknadsenheten Magnus Nilsson Kommunchef Mary Andersson Arbetsmarknadschef Kommunstyrelseförvaltningen 1 (1)

40 REGLEMENTE Samverkansnämnd arbetsmarknad Svenljunga kommun och Tranemo kommun Reglementet antogs , 38 och reviderades x av kommunfullmäktige i Svenljunga Reglementet antogs , 21 och reviderades x av kommunfullmäktige i Tranemo Reglementet gäller från och med , revidering av reglementet gäller från och med

41 Reglemente för samverkansnämnd arbetsmarknad Svenljunga och Tranemo kommuner inrättade från och med enligt 9 kap. 19 kommunallagen en gemensam arbetsmarknadsnämnd. Utöver det som föreskrivs om nämnder i kommunallagen eller annan författning gäller bestämmelserna i detta reglemente för kommunernas gemensamma arbetsmarknadsnämnd. Den gemensamma nämnden ska benämnas samverkansnämnd arbetsmarknad. 1 Organisationstillhörighet Svenljunga kommun är värdkommun och samverkansnämnden arbetsmarknad ingår i Svenljunga kommuns organisation. 2 Verksamhetsområde Samverkansnämnden arbetsmarknad ansvarar för de samverkande kommunernas uppgifter inom drift, utveckling och uppföljning av arbetsmarknads- och integrationsarbete. Med detta avses övergripande ansvar för insatser riktade mot kommunernas invånare i behov av insatser som syftar till att stärka individens ställning i samhället och att ge denne de verktyg som krävs för att nå egen försörjning. Verksamhet bedrivs och lokaliseras på ett sätt som garanterar tillgänglighet till arbetsmarknadsenhetens service för invånare i båda kommunerna. Lokalisering av verksamhet ska vara sådan att invånare i båda kommuner ges likvärdiga reella möjligheter att ta del av organisationens service. Även sådan verksamhet som inte tydligt utgår från fast lokal, t.ex. praktiksamordning, ska organiseras på ett sätt som säkerställer båda kommunernas invånare likvärdig tillgång till service. Arbetsmarknadsenheten ska löpande hålla sig informerad om fördelning av deltagare från de samverkande kommunerna och vid behov vidta åtgärder för att styra deltagande mot en fördelning som står i rimlig proportion till den relativa befolkningsmängden kommunerna emellan. Arbetsmarknadsenheten arbetar för att kommuninvånare långt från arbetsmarknaden närmar sig denna och uppnår egen försörjning/återgår till eller påbörjar studier. Värdkommunen ansvarar även för att ge råd och biträde i arbetsmarknadsfrågor samt medverka till framtagandet av relevant statistik. Samverkansnämnden arbetsmarknadsenhet svarar för att inom sitt verksamhetsområde avge de yttranden och lämna de upplysningar som begärs av kommunfullmäktige, kommunstyrelsen eller annan nämnd i någon av samverkanskommunerna. Samverkansnämnden arbetsmarknad beslutar i de frågor som kommunfullmäktige i samverkanskommunerna i reglemente eller annan ordning delegerat till nämnden. Samverkansnämnden arbetsmarknad har beredningsansvaret för övergripande arbetsmarknadsfrågor. 2

42 3 Personalresurser För bistånd med handläggningen av samverkansnämnden arbetsmarknads ärenden disponerar nämnden erforderliga personalresurser inom värdkommunens förvaltningsorganisation. Kommunstyrelsen i värdkommunen är anställningsmyndighet för personalen. 4 Delegering från kommunfullmäktige Samverkansnämnden arbetsmarknad beslutar i frågor inom sitt verksamhetsområde och i frågor som den enligt lag eller annan författning ska handha. Samverkansnämnden arbetsmarknad ska utifrån gällande lagstiftning och förordningar som reglerar verksamheten avge yttranden och lämna upplysningar till externa myndigheter inom sitt verksamhetsområde. 5 Sammansättning Samverkansnämnden arbetsmarknad består av fyra ledamöter och fyra ersättare varav kommunerna vardera utser två ledamöter och två ersättare. Ledamöterna och ersättarna i nämnden väljs för en mandatperiod. Det ska eftersträvas att kommunledningarna representerar respektive kommun. Samverkansnämnden arbetsmarknad ska ha en ordförande och en vice ordförande som enligt kommunallagen värdkommunens kommunfullmäktige ska utse. Respektive kommun äger rätt att lämna förslag på namn till uppdragen. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst. Posten som ordförande bör rotera per mandatperiod mellan kommunerna i följande ordning, Tranemo och Svenljunga om inte kommunerna är överens om annat. På samma sätt bör posten som vice ordförande rotera i ordningen Svenljunga och Tranemo. Samverkansnämnden arbetsmarknad ska inte ha något utskott. Samverkansnämnden arbetsmarknad ska ha ett presidium som består av ordförande och vice ordförande. Proportionalitet ska råda i samband med valet av nämndens presidium. 6 Ersättningar Arvoden och ekonomiska förmåner till ledamöter, ersättare, ordförande och vice ordförande i samverkansnämnden arbetsmarknad ska bestämmas enligt de ersättningsregler som gäller för förtroendevalda i den kommun som nominerat dem. 7 Sammanträden Samverkansnämnden arbetsmarknad sammanträder på tid och plats som den själv bestämmer. 3

43 8 Ersättarnas tjänstgöring Om en ledamot är förhindrad att inställa sig till ett sammanträde eller att vidare delta i ett sammanträde ska en ersättare tjänstgöra i ledamotens ställe. I första hand tjänstgör personlig ersättare, i andra hand ersättare från samma kommun och parti som ledamoten, i tredje hand ersättare från samma kommun som ledamoten och i sista hand annan ersättare. En ledamot eller ersättare som är förhindrad att delta i ett sammanträde eller del av ett sammanträde ska snarast anmäla detta till nämndens sekretariat. Den ledamot som är förhindrad att delta i sammanträde eller i en del av ett sammanträde, ska själv snarast kalla den ersättare som står i tur att tjänstgöra och som inte redan kallats in. En ledamot som inställer sig under pågående sammanträde har rätt att tjänstgöra även om ersättare trätt in i ledamotens ställe. Ersättarna har rätt att närvara och yttra sig på sammanträdet även när de inte tjänstgör. En ledamot eller en ersättare som har avbrutit sin tjänstgöring på grund av jäv i ett ärende får åter tjänstgöra, sedan ärendet har handlagts. En ledamot som har avbrutit tjänstgöringen en gång under ett sammanträde på grund av annat hinder än jäv, får åter tjänstgöra om ersättarens inträde har påverkat styrkebalansen mellan partierna. 9 Ersättare för ordföranden Om varken ordföranden eller vice ordföranden kan delta i ett helt sammanträde, eller del av sammanträde, fullgör den till åldern äldste ledamoten ordförandens uppgifter. Om ordföranden p.g.a. sjukdom eller av annat skäl är hindrad att fullgöra uppdraget, för en längre tid, får nämnden utse en annan ledamot att vara ersättare för ordföranden. Ersättaren fullgör ordförandens samtliga uppgifter. 10 Kallelse Ordföranden ansvarar för att kallelse utfärdas till sammanträdena. Kallelsen ska vara skriftlig och innehålla uppgift om tid och plats för sammanträdet. Kallelsen ska på lämpligt sätt tillställas varje ledamot och ersättare senast 5 dagar före sammanträdesdagen. Kallelsen ska åtföljas av en föredragningslista. Ordföranden bestämmer i vilken utsträckning handlingar, som tillhör ett ärende på föredragningslistan, ska bifogas kallelsen. När varken ordförande eller vice ordföranden kan kalla till sammanträde ska den till åldern äldste ledamoten göra detta. 4

44 11 Justering och anslag av protokoll Protokollet justeras av ordföranden och en ledamot. Samverkansnämnden arbetsmarknad kan besluta att en paragraf ska justeras omedelbart. Paragrafen ska redovisas skriftligt innan nämnden justerar den. Justering av nämndens protokoll ska anslås på var och en av de samverkande kommunernas anslagstavla. Protokollet i sin helhet ska finnas på respektive kommuns kansli. 12 Reservation Om ledamot har reserverat sig mot ett beslut, och ledamoten vill motivera reservationen, ska ledamoten göra det skriftligt. Motiveringen ska lämnas före den tidpunkt som har fastställts för justering av protokollet. 13 Delgivning Handlingar som ska delges samverkansnämnden arbetsmarknad lämnas till ordföranden eller anställd som nämnden bestämmer. 14 Undertecknande av handlingar Skrivelser och andra handlingar som beslutas av samverkansnämnden arbetsmarknad ska undertecknas av ordföranden eller vid förfall för denne av vice ordföranden och kontrasigneras av anställd som nämnden bestämmer. I övrigt bestämmer nämnden vem som ska underteckna handlingar. 15 Presidieberedning De ärenden som ska avgöras av nämnden i dess helhet bereds av presidiet om beredning behövs. Presidiet bestämmer dag och plats för sina sammanträden. Protokoll behöver ej föras från presidieberedningen. 5

45 e SVENLJUNGA KOMMUN Protokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 181 Taxa för plansbesked, planprogram, detaljplan och områdes bestämmelser Diarienummer: SBF Arbetsutskottets förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslåt kommunfullmäktige att godkänna förslag till Taxa för planbesked, planprogram, detaljplan och områdesbestämmelser och överlämnar den till fullmäktige för antagande. I och med detta beslut upphävs de delar som berör detaljplanering och planbesked i tabellerna 7 och 8 i nuvarande plan- och bygglovtaxa (beslutad av fullmäktige , 164). Tillämpliga delar som berör planavgift i samband med bygglovgivning berörs inte av detta beslut. Sammanfattning Nuvarande taxa för detaljplanering har visat sig svår att tillämpa. Dels på grund av att den utgår från tre olika svårighetskategorier, men också på grund av att definitionen av planavgift inte är tydlig. Planavgift är en avgift som betalas i samband med bygglov och inte en avgift för framtagande av detaljplan. För att göra det enklare för såväl interna som externa verksamheter att beräkna fram en ungefärlig kostnad för detaljplanering har verksamheten under arbetat fram ett förslag på ny taxa. Den nya taxan är en kombination av fasta och rörliga avgifter men ger ändå bättre förutsättningar för att beräkna den totala plankostnaden. I den nya taxan har svårighetskategorierna plockats bort eftersom det många gånger var svårt att bedöma planens komplexitet. Istället bygger taxan på två fasta avgifter, en grundavgift och en avgift för framtagandet av samrådshandlingar samt en rörlig avgift för arbetet mellan samråd och antagande. Anledningen till den rörliga delen är att det är svårt att i ett tidigt skede ta höjd för antalet sakägare, synpunkter, om planen överklagas etc. Alla dessa faktorer påverkar hur mycket tid som verksamheten behöver för att slutföra detaljplanen. Beslutsunderlag Taxa för planbesked, planprogram, detaljplan och områdesbestämmelser Arbetsutskottets protokoll , 109 Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 7 (20)

46 u SVENLJUNGA KOMMUN Protokoll Satnhällsbyggnadsnätnnden 99 Taxa för planbesked, planprogram, detaljplan och områdes bestämmelser Diarienummer: SBF Beslut Samhällsbyggnadsnämnden godkänner förslag till Taxa för planbesked, planprogram, detaljplan och områdesbestämmelser och överlämnar den till fullmäktige för antagande. I och med detta beslut upphävs de delar som berör detaljplanering och planbesked i tabellerna 7 och 8 i nuvarande plan- och bygglovtaxa (beslutad av fullmäktige , 164). Tillämpliga delar som berör planavgift i samband med bygglovgivning berörs inte av detta beslut. Sammanfattning Nuvarande taxa för detaljplanering har visat sig svår att tillämpa. Dels på grund av att den utgår från tre olika svårighetskategorier, men också på grund av att definitionen av planavgift inte är tydlig. Planavgift är en avgift som betalas i samband med bygglov och inte en avgift för framtagande av detaljplan. För att göra det enklare för såväl interna som externa verksamheter att beräkna fram en ungefärlig kostnad för detaljplanering har verksamheten under arbetat fram ett förslag på ny taxa. Den nya taxan är en kombination av fasta och rörliga avgifter men ger ändå bättre förutsättningar för att beräkna den totala plankostnaden. I den nya taxan har svårighetskategorierna plockats bort eftersom det många gånger var svårt att bedöma planens komplexitet. Istället bygger taxan på två fasta avgifter, en grundavgift och en avgift för framtagandet av samrådshandlingar samt en rörlig avgift för arbetet mellan samråd och antagande. Anledningen till den rörliga delen är att det är svå rt att i ett tidigt skede ta höjd för antalet sakägare, synpunkter, om planen överklagas etc. Alla dessa faktorer påverkar hur mycket tid som verksamheten behöver för att slutföra detaljplanen. Beredning Ärendet har beretts i arbetsutskottet den 2 oktober Arbetsutskottet föreslår att nämnden fattar beslut i enlighet med förvaltningens förslag. Beslutsunderlag Taxa för planbesked, planprogram, detaljplan och områdesbestämmelser Tjänsteutlåtande, Arbetsutskottets protokoll , 109 Justerandes signatur {JJ{ ~ 4 (21) Utdragsbestyrkande

47 Svenljunga kommun Paragraf 99 Samhällsbyggnadsnämnden Beslutet expedieras till Kommunfullmäktige Justerandes 5 (21) Utdragsbestyrkande

48 Protokoll SVENLJUNGA KOMMUN Samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Tisdagen 16 oktober 2018 klockan , Kommunhuset, Svenljungasalen Södra Mötet ajournerades klockan , Owe Lundin (L), ordförande Dan Franzen (S) Ingbert Haraldsson (S) Gösta Johansson (LBPO) Roger Gyllensten (SD) Margaretha Bjälkemo (M) Anders Leijonhielm (-) för Lennart Eriksson (LBPO) Ernest Gustafsson (C) för Tommy Stensson (C) Christer Wolgner (C) för Joakim Bengtsson (C) Mary-Ann Brimstedt (S) Birgitta Boa (S) Jan Örni (SD) Malin Lundin, nämndsekreterare, Fredrik Ekberg, samhällsbyggnadschef, , föredragande 103, 105, Pier Andersson, miljö- och byggchef, , 105, föredragande Julia Lindahl, planarkitekt, Therese Silow, 1:e miljöhandläggare, , föredragande Fredrik Skoog, gatu- och fritidschef, , föredragande 104 Gunilla Rundqvist, kulturchef, 10S Malin Burnham, ekonom, föredragande 105 Justering Justerare Plats och tid Paragrafer Margaretha Bjälkemo (M) Underskrifter Sekreterare Ordförande Justerare ~-u->-4~--l!v'v. ~1f.!~i;-~ Anslag I Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Instans Samhällsbyggnadsnämnden Sammanträ desdatum Anslagsdatum D atum för anslagets nedtagande Protokollet finns på Sam lsbyggnadsförvaltningen U nderskrift ~~

49 modell plan policy program regel riktlinje rutin taxa Taxa för planbesked, planprogram, detaljplan och områdesbestämmelser strategi Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2018-MM-DD XX Ansvarig: Miljö- och byggchef Revideras: Vid behov Följas upp: Årligen

50 Svenljunga kommun Kommunfullmäktige Taxa för planbesked, planprogram, detaljplan och områdesbestämmelser Beslutsdatum X Innehållsförteckning Inledning... 3 Planbesked enligt PBL 5 kap 2, Planprogram... 3 Detaljplan och områdesbestämmelser... 4 Grundavgift... 4 Fast avgift... 4 Rörlig avgift... 4 Underlag (5)

51 Svenljunga kommun Kommunfullmäktige Taxa för planbesked, planprogram, detaljplan och områdesbestämmelser Beslutsdatum X Inledning Avgifterna tas ut med stöd av plan- och bygglagen (2010:900), PBL, om inget annat anges. Avgifterna är avsedda att täcka kommunens kostnad för tjänsten. Planer genomförs och handläggs av kommunen eller dess utsedda plankonsulter. Samtliga priser anges exklusive eventuell mervärdesskatt. Timavgift fastställs årligen i kommunens verksamhetsplan och budget. Avgift tas ut enligt det prisbasbelopp 1 (PBB) som gäller för det år ärendet påbörjas. Timavgift tas ut enligt gällande timavgift då arbetet utförs. Planbesked enligt PBL 5 kap 2 och 5 I de fall en intressent vill exploatera mark som inte är planlagd eller planlagd för annat ändamål ska intressenten skriftligen lämna in begäran om planbesked. Kommunen utreder förutsättningarna för projektet och gör en bedömning av projektets lämplighet. Kommunen har skyldighet att inom fyra månader från ansökningsdatum lämna planbesked. Ett positivt planbesked innebär ingen garanti för att en detaljplan kommer att upprättas. Ett positivt planbesked är inte heller en garanti för att en detaljplan slutligen kommer att antas. Om ett planarbete inte kommer att påbörjas ska skälen anges i planbeskedet. Själva planbeskedet är inte bindande och går därför inte att överklaga. Åtgärd Avgift Planbesked 0,25 PBB Avgift för planbesked debiteras efter lämnat besked. Samma taxa gäller oavsett beskedets utfall. Planprogram För att underlätta detaljplanarbetet kan kommunen välja att upprätta ett särskilt program där planens utgångspunkter och mål framgår. Det finns inte något krav på att ett program ska tas fram utan det är kommunen själv som avgör om det behövs, enligt 5 kap 20 PBL. Kommunens bedömning av om det behövs ett program är ett ställningstagande som inte överprövas. Det kan vara en fördel att upprätta ett program för komplicerade planer som berör många intressenter eller som innehåller starka motstående intressen. Ett annat skäl att upprätta ett särskilt program är om detaljplanen saknar stöd i översiktsplanen. Åtgärd Avgift Planprogram timavgift 1 Prisbasbeloppet enligt socialförsäkringsbalken (2010:110). Beräknas årligen av SCB. 3 (5)

52 Svenljunga kommun Kommunfullmäktige Taxa för planbesked, planprogram, detaljplan och områdesbestämmelser Beslutsdatum X Detaljplan och områdesbestämmelser Kommunen ska genom planläggning reglera lämplig markanvändning. Detaljplan och områdesbestämmelser är juridiskt bindande vid prövning av bygglov. Det är möjligt att en konsult upprättar nödvändiga handlingar, det vill säga gör planframställningen, men kommunen är enligt lag skyldig att genomföra planhandläggningen. Nedanstående taxa gäller för nya detaljplaner, ändring av befintliga detaljplaner, områdesbestämmelser samt hävning av detaljplaner som kommunens tjänstemän själva upprättar/häver. Plankostnaden är uppdelad enligt följande: - Grundavgift - Fast avgift - Rörlig avgift. Då konsult tar fram planhandlingar tar kommunen ut grundavgift och rörligavgift för handläggning enligt aktuell timtaxa. Grundavgift I grundavgiften för planläggningen ingår de administrativa åtgärder som görs vid start av planärenden. Grundavgiften är obligatorisk för alla planärenden. Kostnad för grundavgift debiteras efter upprättat planavtal. Kostnad för grundavgift debiteras efter upprättat planavtal. Fast avgift I fast avgift ingår de åtgärder som krävs för att arbeta fram en samrådshandling. I den fasta avgiften ingår upprättande av planhandlingar, politisk beredning och utskick av samrådshandling. Fast avgift debiteras i samband med att samrådshandlingar skickas ut till berörda sakägare. Fast avgift debiteras i samband med att samrådshandlingar skickas ut. Rörlig avgift Efter att samrådstiden löpt ut träder en rörlig avgift in med aktuell timavgift. Rörlig avgift debiteras vid granskning och antagande av detaljplan. Rörlig avgift debiteras löpande, dock inte oftare än en gång per månad. Av fakturan ska nedlagd tid framgå. Underlag Underlag som alltid krävs vid ny eller förändrad detaljplan och som debiteras fristående efter offert är: - Grundkarta - Fastighetsägarförteckning Vid hävning av plan krävs i de flesta fall inte grundkarta. Kostnader för utredningar och undersökningar som kan komma att krävas under planarbetet beställs och genomförs i samråd med beställaren och vidarefaktureras månadsvis till beställaren. 4 (5)

53 Svenljunga kommun Kommunfullmäktige Taxa för planbesked, planprogram, detaljplan och områdesbestämmelser Beslutsdatum X Beställaren kan när som helst välja att avbryta planläggningen och debiteras i det fallet kostnad för utförd tid, underlag och eventuella utredningar. Om beställaren väljer att avbryta planuppdraget innan planavtalet signerats ska förhandling om kostnader ske. Kommunen kan efter politiskt beslut välja att avbryta planläggningen. I det fallet debiteras beställaren efter förhandling med kommunen. Åtgärd Avgift Grundavgift (uppstart av ärende) 1 PBB Fast avgift (Arbete fram till samråd) 2 PBB Rörlig avgift (inträder efter samrådet) timavgift Underlag (exempelvis bullerutredning, trafikutredning, geoteknisk utredning, flygfoton, övriga kartor) Efter behov/överenskommelse 5 (5)

54 e SVENLJUNGA KOMMUN Protokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 182 Revidering av Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Diarienummer: SBF Arbetsutskottets förslag till beslut Att kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige godkänna förslag till revidering av Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område enligt följande tillägg: Tillägg till 1: Denna taxa gäller avgifter för Svenljunga kommuns kostnader för prövning och tillsyn enligt Lag (2006:805) om foder och animaliska biprodukter, de föreskrifter som meddelats med stöd av denna lag samt de EU-bestämmelser som kompletteras av lagen. Denna taxa gäller avgifter för Svenljunga kommuns kostnader för prövning och tillsyn enligt Strålskyddslagen (2018:396) och bestämmelser, föreskrifter och villkor som har meddelats med stöd av strålskyddslagen. Tillägg till 15: Avgift för handläggning av anmälan ska betalas av den som avser att anmäla verksamhet som faller inom Lag (2006:805) om foder och animaliska biprodukter, de föreskrifter som meddelats med stöd av denna lag samt de EU-bestämmelser som kompletteras av lagen. Avgift för handläggning av anmälan ska betalas av den som bedriver eller avser att bedriva verksamhet som faller inom Strålskyddslagen (2018:396) och bestämmelser, föreskrifter och villkor som har meddelats med stöd av strålskyddslagen. Tillägg till 25: Av 33 lag om foder och animaliska biprodukter framgår att nämnden får bestämma att dess beslut om avgift ska gälla omedelbart även om det överklagas. Tillägg till 26: Enligt 31 lag om foder och animaliska biprodukter överklagas kommunal nämnds beslut om avgift hos länsstyrelsen. Sammanfattning Tillsynsmyndigheten är en verksamhet som är taxefinansierad och enligt lagstiftning ska nämnden utöva tillsyn inom verksamheter och åtgärder som omfattas av Strålskyddslagen och Lag om animaliska biprodukter. Tilläggen i taxan medför att nämnden kan ta ut avgift för utförd tillsyn samt handläggning för ärenden som omfattas av Strålskyddslagen och Lag om animaliska biprodukter. Exempel på sådana ärenden är tillsyn på solarium, anmälan om solarieverksamhet, handlägga inkomna ärenden när man vill gräva ned slaktavfall från vilt och tillsyn av animaliska biprodukter ute på verksamheterna. Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 8 (20)

55 Svenljunga kommun Kommunstyrelsens arbetsutskott Besluts underlag Tjänsteutlåtande, Arbetsutskottets protokoll , 111 Beslutet expedieras till Kommunfullmäktige Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 9 (20)

56 g u SVENLJUNGA KOMMUN Protokoll Sainhällsbyggnadsnätnnden 101 Revidering av Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Diarienummer: SBF Beslut Samhällsbyggnadsnämnden godkänner förslag till revidering av Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område enligt nedan och överlämnar den till fullmäktige för antagande. Tillägg till 1: Denna taxa gäller avgifter för Svenljunga kommuns kostnader för prövning och tillsyn enligt Lag (2006:805) om foder och animaliska biprodukter, de föreskrifter som meddelats med stöd av denna lag sa mt de EU-bestämmelser som kompletteras av lagen. Denna taxa gäller avgifter för Svenljunga kommuns kostnader för prövning och tillsyn enligt Strålskyddslagen (2018:396) och bestämmelser, föreskrifter och villkor som har meddelats med stöd av strålskyddslagen. Tillägg till 15: Avgift för handläggning av anmälan ska betalas av den som avser att anmäla verksamhet som faller inom Lag (2006:805) om foder och animaliska biprodukter, de föreskrifter som meddelats med stöd av denna lag samt de EU-bestämmelser som kompletteras av lagen. Avgift för handläggning av anmälan ska betalas av den som bedriver eller avser att bedriva verksamhet som faller inom Strålskyddslagen (2018:396) och bestämmelser, föreskrifter och villkor som har meddelats med stöd av strålskyddslagen. Tillägg till 25: Av 33 lag om foder och animaliska biprodukter framgår att nämnden får bestämma att dess beslut om avgift ska gälla omedelbart även om det överklagas. Tillägg till 26: Enligt 31 lag om foder och animaliska biprodukter överklagas kommunal nämnds beslut om avgift hos länsstyrelsen. Sammanfattning Tillsynsmyndigheten är en verksamhet som är taxefinansierad och enligt lagstiftning ska nämnden utöva tillsyn inom verksamheter och åtgärder som omfattas av Strålskyddslagen och Lag om animaliska biprodukter. Tilläggen i taxan medför att nämnden kan ta ut avgift för utförd tillsyn samt handläggning för ärenden som omfattas av Strålskyddslagen och Lag om animaliska biprodukter. Exempel på sådana ärenden är tillsyn på solarium, anmälan om Utdragsbestyrkande 7 {21)

57 Svenljunga kommun Paragraf 101 Samhällsbyggnadsnämnden solarieverksamhet, handlägga inkomna ärenden när man vill gräva ned slaktavfall från vilt och tillsyn av animaliska biprodukter ute på verksamheterna. Beredning Ärendet har beretts i arbetsutskottet den 2 oktober Arbetsutskottet föreslår att nämnden fattar beslut i enlighet med förvaltningens förslag. Beslutsunderlag Tjänsteutlåtande, Arbetsutskottets protokoll , 111 Beslutet expedieras till Kommunfullmäktige Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 8 (21)

58 Protokoll SVENLJUNGA KOMMUN Samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Tisdagen 16 oktober 2018 klockan , Kommunhuset, Svenljungasalen Södra Mötet ajournerades klockan , Owe Lundin (L), ordförande Dan Franzen (S) Ingbert Haraldsson (S) Gösta Johansson (LBPO) Roger Gyllensten (SD) Margaretha Bjälkemo (M) Anders Leijonhielm (-)för Lennart Eriksson (LBPO) Ernest Gustafsson (C) för Tommy Stensson (C) Christer Wolgner (C) för Joakim Bengtsson (C) Mary-Ann Brimstedt (S) Birgitta Boo (S) Jan Örni (SD) Malin Lundin, nämndsekreterare, Fredrik Ekberg, samhällsbyggnadschef, , föredragande 103, 105, Pier Andersson, miljö- och byggchef, , 105, föredragande Julia Lindahl, planarkitekt, Therese Silow, l :e miljöhandläggare, , föredragande Fredrik Skoog, gatu- och fritidschef, , föredragande 104 Gunilla Rundqvist, kulturchef, 105 Malin Burnham, ekonom, föredragande 105 Justering Justerare Plats och tid Paragrafer Margaretha Bjälkemo (M) Underskrifter Sekreterare Ordförande Justerare Anslag I Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Instans Samhällsbyggnadsnämnden Sammanträdesdatum Ans lagsdatum Datum för anslagets nedtagande Protokollet finns på «isbyggnadsförvaltnlngen Underskrift.,,.,,,....,(~

59 Tjänsteutlåtande Samhällsbyggnadsnämnden Revidering av Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Diarienummer: SBF Förvaltningens förslag till beslut Förslag till beslut är att Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område revideras och att angivna paragrafer får följande tillägg: Tillägg till 1: Denna taxa gäller avgifter för Svenljunga kommuns kostnader för prövning och tillsyn enligt Lag (2006:805) om foder och animaliska biprodukter, de föreskrifter som meddelats med stöd av denna lag samt de EU-bestämmelser som kompletteras av lagen. Denna taxa gäller avgifter för Svenljunga kommuns kostnader för prövning och tillsyn enligt Strålskyddslagen (2018:396) och bestämmelser, föreskrifter och villkor som har meddelats med stöd av strålskyddslagen. Tillägg till 15: Avgift för handläggning av anmälan ska betalas av den som avser att anmäla verksamhet som faller inom Lag (2006:805) om foder och animaliska biprodukter, de föreskrifter som meddelats med stöd av denna lag samt de EU-bestämmelser som kompletteras av lagen. Avgift för handläggning av anmälan ska betalas av den som bedriver eller avser att bedriva verksamhet som faller inom Strålskyddslagen (2018:396) och bestämmelser, föreskrifter och villkor som har meddelats med stöd av strålskyddslagen. Tillägg till 25: Av 33 lag om foder och animaliska biprodukter framgår att nämnden får bestämma att dess beslut om avgift ska gälla omedelbart även om det överklagas. Tillägg till 26: Enligt 31 lag om foder och animaliska biprodukter överklagas kommunal nämnds beslut om avgift hos länsstyrelsen. Sammanfattning Tillsynsmyndigheten är en verksamhet som är taxefinansierad och enligt lagstiftning ska nämnden utöva tillsyn inom verksamheter och åtgärder som omfattas av Strålskyddslagen och Lag om animaliska biprodukter. Tilläggen i taxan medför att nämnden kan ta ut taxa för utförd tillsyn samt handläggning för ärenden som omfattas av Strålskyddslagen och Lag om animaliska biprodukter. Exempel på sådana ärenden är tillsyn på solarium, anmälan om solarieverksamhet, 1 (2)

60 handlägga inkomna ärenden när man vill gräva ned slaktavfall från vilt och tillsyn av animaliska biprodukter ute på verksamheterna. Ekonomi Tillägget medför att taxa för utfört arbete inom nämnda lagstiftningar kan tas ut. Beslutsunderlag lag (2006:805) om foder och animaliska biprodukter strålskyddslagen (2018:396) Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Beslutet expedieras till? Therese Silow 1:e miljöhandläggare (2)

61 u SVENLJUNGA KOMMUN Protokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 183 Taxa för allmänna vatten- och avloppstjänster 2019 (VA-taxa) Diarienummer: SBF Arbetsutskottets förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att godkänna följande: Höja brukningstaxan med 4 % år 2019, 4 % år 2020 och 4 % år Brukningstaxan höjs år 2019, förutom medovanstående höjning, med ytterligare 4 % och anläggningstaxan 6, 7 % genom indexreglering mot oktober basmånad år 2016, då konsumentprisindex har ökat med motsvarande procent. Taxa för Svenljunga kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning 2018 (antagen av kommunfullmäktige , 211) upphör därmed att gälla Reservation Johan Björkman (M) reserverar sig mot beslutet Förslag till beslut på sammanträdet Johan Björkman (M): Höja VA-taxan med 2% istället för 4%. Stefan Carlsson (S): Bifalla förvaltningens förslag till beslut. Beslutsgång Ordförande ställer Johan Björkmans (M) förslag mot förvaltningens förslag och finner att arbetsutskottet bifaller förvaltningens förslag till beslut Sammanfattning VA-kollektivets anläggningar har ett stort underhållsbehov, anläggningarna är gamla och behöver underhållas alternativt bytas ut. En överföringsledning ska byggas mellan Sexdrega och Svenljunga för att möjliggöra att avloppsvatten pumpas från Hillared - Sexdrega - Svenljunga. Detta innebär att Svenljunga avloppsreningsverk behöver byggas om för att ta emot mer avloppsvatten. Samtidigt ska Sexdrega och Hillared samhälle förses med dricksvatten från Billeberg och vattentjänsterna i norra delen av kommunen säkras upp långsiktigt genom anläggande av reservvattenverk för Svenljunga samhälle. Axelfors och Kalv samhälle har fått nya reningsverk, dessa investeringar kommer att aktiveras i årsskiltet vilket innebär en ökad kapitalkostnad för VA-kollektivet. Om taxan inte höjs kommer VA-kollektivet behöva plocka ur fonden kommande år med Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 10 (20)

62 Svenljunga kommun Kommunstyrelsens arbetsutskott start redan år 2019 och efter år 2022 då Billebergs vattenverk förväntas vara i drift, behöva höja taxan kraftigt. Beslutsunderlag Taxa för allmänna vatten- och avloppstjänster 2019 (VA-taxa) Arbetsutskottets protokoll , 112 Justerandes signatur ;;;~?:;:~ 11 (20) Utdragsbestyrkande

63 g V SVENLJUNGA KOMMUN Protokoll Samhällsbyggnadsnämnden 103 Taxa för allmänna vatten- och avloppstjänster f A taxa) Diarienummer: SBF Beslut Samhällbyggnadsnämnden godkänner förslaget om att höja brukningstaxan med 4 % år 2019, 4 % år 2020 och 4 % år Brukningstaxan höjs år 2019, förutom med ovanstående höjning, med ytterligare 4 % och anläggningstaxan 6, 7 % genom indexreglering mot oktober basmånad år 2016, då konsumentprisindex har ökat med motsvarande procent. Samhällsbyggnadsnämnden överlämnar taxan till kommunfullmäktige för antagande. Taxa för Svenljunga kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning 2018 (antagen av kommunfullmäktige , 211) upphör därmed att gälla Sammanfattning VA-kollektivets anläggningar har ett stort underhållsbehov, anläggningarna är gamla och behöver underhållas alternativt bytas ut. En överföringsledning ska byggas mellan Sexdrega och Svenljunga för att möjliggöra att avloppsvatten pumpas från Hillared - Sexdrega - Svenljunga. Detta innebär att Svenljunga avloppsreningsverk behöver byggas om för att ta emot mer avloppsvatten. Samtidigt ska Sexdrega och Hillared samhälle förses med dricksvatten från Billeberg och vattentjänsterna i norra delen av kommunen säkras upp långsiktigt genom anläggande av reservvattenverk för Svenljunga samhälle. Axelfors och Kalv samhälle har fått nya reningsverk, dessa investeringar kommer att aktiveras i årsskiftet vilket innebär en ökad kapitalkostnad för VA-kollektivet. Om taxan inte höjs kommer VA-kollektivet behöva plocka ur fonden kommande år med start redan år 2019 och efter år 2022 då Billebergs vattenverk förväntas vara i drift, behöva höja taxan kraftigt. Beredning Ärendet har beretts i arbetsutskottet den 2 oktober Arbetsutskottet föreslår att nämnden fattar beslut i enlighet med förvaltningens förslag alternativ 1. Beslutsunderlag Taxa för allmänna vatten- och avloppstjänster 2019 (VA-taxa) Tjänsteutlåtande, Arbetsutskottets protokoll , 112 Justerandes signatur f!/16 10 (21)

64 Svenljunga kommun Paragraf 103 Samhällsbyggnadsnämnden Beslutet expedieras till Kommunfullmäktige Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 11 (21)

65 n u SVENLJUNGA KOMMUN Plats och tid Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Protokoll Satnhällsbyggnadsnätnnden Tisdagen 16 oktober 2018 klockan , Kommunhuset, Svenljungasalen Södra Mötet ajournerades klockan 14.SS-15.05, Owe Lundin (L), ordförande Dan Franzen (S) Ingbert Haraldsson (S) Gösta Johansson (LBPO) Roger Gyllensten (SD) Margaretha Bjälkemo (M) Anders Leijonhielm (-) för Lennart Eriksson (LBPO) Ernest Gustafsson (C) för Tommy Stensson (C) Christer Wolgner (C) för Joakim Bengtsson (C) Mary-Ann Brimstedt (S) Birgitta Boo (S) Jan Örni (SD) Malin Lundin, nämndsekreterare, Fredrik Ekberg, samhällsbyggnadschef, , föredragande 103, 105, Pier Andersson, miljö- och byggchef, , 105, föredragande Julia Lindahl, planarkitekt, Therese Silow, l:e miljöhandläggare, , föredragande Fredrik Skoog, gatu- och fritidschef, , föredragande 104 Gunilla Rundqvist, kulturchef, 105 Malin Burnham, ekonom, föredragande 105 Justering Justerare Plats och tid Paragrafer Underskrifter Sekreterare Ordförande Justerare Margaretha Bjälkemo (M) Samhällsbyggnadsförvaltningen 17 oktober 2018 klockan ~ < lin Lundin ~ ~r-~~ Anslag / Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Instans Samhällsbyggnadsnämnden Sammanträdesdatum Anslagsdatum Datum för anslagets nedtagande P rotokollet finns på Sam ~sbyggnad sförvaltnin ge n Underskrift :.~

66 plan policy program regel riktlinje rutin taxa Taxa för allmänna vatten- och avloppstjänster 2019 strategi Beslutas av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 20XX-XX-XX XXX Ansvarig: VA-chef Revideras: Vid behov Följas upp: Årligen

67 Svenljunga kommun Taxa för allmänna vatten- och avlopptjänster 2019 Kommunfullmäktige 2018-XX-XX XXX Innehållsförteckning Inledning... 3 Avgiftsskyldighet... 3 Anläggningsavgifter... 4 Småhusfastighet... 4 Övriga fastigheter... 5 Obebyggd fastighet... 6 Brukningsavgifter... 8 Taxans införande (13)

68 Svenljunga kommun Taxa för allmänna vatten- och avlopptjänster 2019 Kommunfullmäktige 2018-XX-XX XXX Inledning Huvudmannaskapet för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen utövas av samhällsbyggnadsnämnden och avgifter betalas till VA-enheten. 1 För att täcka nödvändiga kostnader för Svenljunga kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning ska ägare av fastighet eller annan avgiftsskyldig inom anläggningens verksamhetsområde betala avgifter enligt denna taxa. Avgiftsskyldig är den som enligt 2 och 5 lag (2006:412) om allmänna vattentjänster (Vattentjänstlagen) jämställs med fastighetsägare. 2 Avgifterna utgörs av anläggningsavgifter, avsedda att täcka viss andel av anläggningskostnaden för den allmänna VA-anläggningen, och brukningsavgifter, avsedda att täcka löpande kostnader för verksamheter. Avgifter för allmänna vattentjänster är belagda med lagstadgad mervärdesskatt. 3 I dessa taxeföreskrifter avses följande: Småhusfastighet: fastighet enligt Skatteverkets fastighetstyp 2 (undantaget typ 222 och 223), avsedd för bostadsändamål och som är bebyggd eller avsedd att bebyggas med en- eller tvåfamiljshus inom gällande verksamhetsområde. Övrig fastighet: alla övriga fastigheter som inte är småhusfastighet, t.ex. flerbostadshus, industrier, offentlig verksamhet och näringsverksamhet inom verksamhetsområde. Obebyggd fastighet: fastighet som enligt detaljplan är avsedd för bebyggande, men ännu ej har bebyggts. Avgiftsskyldighet Avgiftsskyldighet föreligger för följande ändamål: Ändamål Anläggningsavgift Brukningsavgift V = Vattenförsörjning Ja Ja S = Spillvatten Ja Ja Df = Dag- och dränvatten från fastighet Ja Ja* Dg = Dagvatten från gator och vägar Ja Nej *Df betalas som en ospecificerad del i S. 4.2 Avgiftsskyldigheten för vart och ett av ändamålen V, S och Df inträder när huvudmannen upprättat förbindelsepunkt för ändamålet och informerat fastighetsägaren om förbindelsepunktens läge. 3 (13)

69 Svenljunga kommun Taxa för allmänna vatten- och avlopptjänster 2019 Kommunfullmäktige 2018-XX-XX XXX Avleds Df till den allmänna anläggningen utan att förbindelsepunkt upprättats, inträder avgiftsskyldighet när åtgärder för bortledande av dagvatten blivit utförda och fastighetsägare informerats om detta. Avgiftsskyldighet Df inträder endast vid nybyggnation på tidigare ej bebyggd tomt. Förbindelsepunkt kan upprättas av Svenljunga kommun även utan anmälan från fastighetsägare att denne vill bruka den allmänna anläggningen. Härvid förutsätts att samtliga i 24 första stycket 1 och 2 i lagen om allmänna vattentjänster angivna förutsättningar för avgiftsskyldighet är uppfyllda. 4.3 Avgiftsskyldighet för ändamålet Dg inträder när åtgärder för bortledande av dagvatten blivit utförda och fastighetsägare informerats om detta. Avgiftsskyldighet Dg inträder endast vid nybyggnation på tidigare ej bebyggd tomt. 4.5 Anläggningsavgift ska beräknas enligt taxa som gäller vid den tidpunkt när avgiftsskyldighet inträder. Anläggningsavgifter Småhusfastighet För småhusfastighet ska erläggas anläggningsavgift enligt tabell nedan. Avgift utgår per småhusfastighet med: Exkl. moms Inkl. moms a) Servisavgift, en avgift avseende framdragning av varje uppsättning servisledningar till förbindelsepunkter för V, S och Df kr kr b) Förbindelsepunktsavgift, en avgift avseende upprättande av varje uppsättning förbindelsepunkter för V, S och Df, per småhus kr kr c) Tomtyteavgift, en avgift per m 2 tomtyta. 35,95 kr/m 2 44,93 kr/m 2 d)* Grundavgift Df utan FP, en avgift avseende bortledande av Df, om bortledande av dagvatten sker utan att förbindelsepunkt för Df upprättats kr kr *Avgift enligt 5.1 d) tas ej ut om avgift uttages för Df enligt 5.1 a) och b). I de fall avgift enligt 5.1 d) tas ut reduceras avgift enligt 5.1 a) och b) enligt 8 eftersom servisledning och förbindelsepunkt i detta inte lagts respektive upprättats. 5.2 Tomtyta utgörs av fastighetens areal enligt förrättningskarta, nybyggnadskarta eller annan karta som huvudmannen godkänner. Vid tredimensionella fastigheter fördelas den tomtyta som är gemensam för fastigheterna i proportion till byggnadernas bruttoarea (BTA). För småhusfastigheter gäller att avgift för tomtyta endast tas ut intill ett belopp som motsvarar summan av 5.1 a), b) och d). 4 (13)

70 Svenljunga kommun Taxa för allmänna vatten- och avlopptjänster 2019 Kommunfullmäktige 2018-XX-XX XXX Vid ändrade förhållanden enligt 5.3 och 5.4 tas ytterligare avgift ut enligt 5.1 c) i den mån ovan angiven begränsningsregel så medger och med iakttagande av vad som föreskrivs i Dras ytterligare servisledningar fram och upprättas ytterligare förbindelsepunkter, ska servisavgift och förbindelsepunktsavgift erläggas enligt 5.1 a) och b). Normalt erläggs förbindelsepunktsavgift endast för extra förbindelsepunkt för vatten. Varje extra förbindelsepunkt för vatten erläggs avgift för två ändamål oavsett antalet avloppsserviser. 5.4 Ökas fastighetens tomtyta ska erläggas avgift enligt 5.1 c) för tillkommande tomtyta som härrör från fastighet för vilken tomtyteavgift sedan tidigare inte kan anses erlagd. Vid beräkning av avgift för tillkommande tomtyta iakttas begränsningsregeln i Då flera småhusfastigheter har gemensam förbindelsepunkt för vatten, t.ex. gemensamhetsanläggning, erläggs avgift enligt för vad som gäller för övriga fastigheter under För småhusfastigheter utanför detaljplan beräknas anläggningsavgiften enligt en fiktiv tomtyta motsvarande genomsnittstomten, motsvarande m 2, för anslutna småbostadsfastigheter i Svenljunga kommun. I övrigt gäller samma bestämmelser för småhusfastighet enligt Övriga fastigheter För övriga fastigheter ska erläggas anläggningsavgift enligt tabell nedan. Avgift utgår per fastighet med: Exkl. moms Inkl. moms a) Servisavgift, en avgift avseende framdragning av varje uppsättning servisledningar till förbindelsepunkter för S, V och Df kr kr b) Förbindelsepunktsavgift, en avgift avseende upprättande av varje uppsättning förbindelsepunkter för V, S och Df, där avgiften är beroende av vattenmätarens nominella kapacitet samt antalet vattenmätare för förbindelsepunkten. i. Qn 2, kr kr ii. Qn kr kr iii. Qn kr kr c) Tomtyteavgift, en avgift per m 2 tomtyta. 35,95 kr/m 2 44,93 kr/m 2 d)* Grundavgift Df utan FP, för bortledande av Df, om bortledande av dagvatten sker utan att förbindelsepunkt för Df upprättats. i. Qn 2, kr kr ii. Qn kr kr iii. Qn kr kr *Avgift enligt 6.1 d) tas ej ut om avgift uttages för Df enligt 6.1 a) och b). I de fall avgift enligt 6.1 d) tas ut reduceras avgift enligt 6.1 a) och b) enligt 8 eftersom servisledning och förbindelsepunkt i detta inte lagts respektive upprättats. 5 (13)

71 Svenljunga kommun Taxa för allmänna vatten- och avlopptjänster 2019 Kommunfullmäktige 2018-XX-XX XXX 6.2 Tomtytan utgörs av fastighetens areal enligt förrättningskarta, nybyggnadskarta eller annan karta som huvudmannen godkänner. Vid tredimensionella fastigheter fördelas den tomtyta som är gemensam för fastigheterna i proportion till byggnadernas bruttoarea (BTA). För fastigheter för bostadsändamål, d.v.s. flerbostadsfastighet, gäller att avgift för tomtyta tas endast ut intill ett belopp som motsvarar summan av 6.1 a), b) och d). Vid ändrade förhållanden enligt 6.4 och 6.5 tas ytterligare avgift ut enligt 6.1 c) i den mån ovan angiven begränsningsregel så medger och med iakttagande av vad som föreskrivs i Huvudmannen kan, om godtagbar säkerhet ställs, medge anstånd med erläggande av tomtyteavgift för andel av fastighetens areal, motsvarande mark som tillsvidare inte utnyttjas för verksamheten på fastigheten. Anstånd medges för viss tid, högst 5 år. Om mark under anståndstiden genom fastighetsbildningsåtgärd frångår fastigheten upphör anståndsmedgivandet att gälla och resterande tomtyteavgift förfaller till betalning. Utestående belopp löper med ränta enligt 5 räntelagen (SFS 1975:635) från den dag anståndet beviljades till dess anståndet upphör. För tid därefter utgår dröjsmålsränta enligt 6 räntelagen. 6.4 Dras ytterligare servisledningar fram och upprättas ytterligare förbindelsepunkter ska servisavgift och förbindelsepunktsavgift erläggas enligt 6.1 a) och b). Normalt erläggs förbindelsepunktsavgift endast för extra förbindelsepunkt för vatten. För varje extra förbindelsepunkt för vatten erläggs avgift för två ändamål oavsett antalet avloppsserviser. 6.5 Ökas fastighetens tomtyta ska erläggas avgift enligt 6.1 c) för tillkommande tomtyta som härrör från fastighet för vilken tomtyteavgift sedan tidigare inte kan anses erlagd. Vid beräkning av avgift för tillkommande tomtyta iakttas 6.2. Obebyggd fastighet För obebyggd fastighet erläggs del av full anläggningsavgift. Avgift utgår per fastighet med: Småhusfastighet Övrig fastighet Servisavgift 5.1 a) 100 % 6.1 a) 100 % Avgift per uppsättning FP 5.1 b) 100 % 6.1 b) 100 % Tomtyteavgift 5.1 c) 100 % 6.1 c) 70 % Avgifterna är uttryckta i procent av full avgift. Avgift enligt 5.1 c) tas endast ut intill belopp som motsvarar summan av avgifterna 5.1 a) och b). 6 (13)

72 Svenljunga kommun Taxa för allmänna vatten- och avlopptjänster 2019 Kommunfullmäktige 2018-XX-XX XXX 7.2 Bebyggs obebyggd fastighet ska avgifter erläggas för resterande avgifter utifrån vid byggnadstillfället gällande taxa enligt följande: Småhusfastighet Övrig fastighet Tomtyteavgift 5.1 c) 0 % 6.1 c) 30 % Föreligger inte avgiftsskyldighet för samtliga i 4.1 angivna ändamål, ska erläggas reducerande avgifter enligt följande: Servisavgift, avgift för framdragen servisledning, 5.1 a) och 6.1 a). En ledning 70 % Två ledningar 85 % Tre ledningar 100 % Förbindelsepunktsavgift och tomtyteavgift V S Df Dg 5.1 b) Avgift per uppsättning FP 30 % 50 % 20 % c) Tomtyteavgift 30 % 50 % - 20 % 5.1 d) Grundavgift Df utan FP 30 % 50 % 20 % b) Avgift per uppsättning FP 30 % 50 % 20 % c) Tomtyteavgift 30 % 50 % - 20 % 6.1 d) Grundavgift Df utan FP % - Avgifterna är uttryckta som andel av full avgift i procent. 8.2 Inträder avgiftsskyldighet för ändamål, för vilken avgiftsskyldighet inte tidigare förelegat, ska erläggas avgifter enligt 8.1. Vid tillämpning av begränsningsregeln enligt 5.3 inräknas de sammanlagda avgifterna för tillkommande servisledningar inte till högre belopp än 100 % av avgiften enligt 5.1 a) även om servisledningarna lagts vid olika tillfällen och avgifterna därmed blivit högre. 8.3 För servisledning som på fastighetsägarens begäran utförs senare än övriga servisledningar för fastigheten ska, utöver avgift enligt 8.1, erläggas en etableringsavgift om 50 % av avgift enligt 5.1 a) respektive 6.1 a). Etableringsavgift avses täcka huvudmannens merkostnad till följd av att arbetet inte utförs i samband med framdragning av övriga servisledningar. 9 Avgifter enligt 5-6 är baserade på medelindex med basen oktober 2014 för entreprenadindex, ledningsentreprenader, grupperna 311 och När detta index ändras, har huvudmannen rätt att reglera avgiftsbeloppen därefter, dock inte oftare än en gång årligen. 7 (13)

73 Svenljunga kommun Taxa för allmänna vatten- och avlopptjänster 2019 Kommunfullmäktige 2018-XX-XX XXX 10 Om för viss eller vissa fastigheter kostnaden för att förse fastigheterna med vatten och avlopp i beaktansvärd omfattning avviker från fastigheterna inom verksamhetsområdet i övrigt, ska enligt lagen om allmänna vattentjänster avgifter utgå enligt särskilt antagen särtaxa. Är det inte skäligt att för viss fastighet beräkna avgiften enligt 5-8 får huvudmannen istället komma överens med fastighetsägaren eller annan avgiftsskyldig om avgiftens storlek Sedan avgiftsskyldighet inträtt, ska avgift betalas inom den tid som anges på faktura Betalas debiterat belopp inte i tid som anges på fakturan, ska erläggas dröjsmålsränta enligt 6 räntelagen från den dag som betalning skulle ha skett Avgiftsskyldighet föreligger, då bygglov för avsett ändrat förhållande beviljats eller ändrat förhållande t.ex. ökning av tomtyta eller ändring i verksamheten som leder till ökad vattenförbrukning inträtt utan att bygglov erfordras eller meddelats. Det åligger fastighetsägaren att omgående anmäla till huvudmannen när det ändrade förhållandet inträtt. Försummar fastighetsägaren denna anmälningsplikt, tas dröjsmålsränta ut för tiden från det två månader förflutit sedan avgiftsskyldigheten inträdde och fram till dess tilläggsavgiften betalas Om efter ansökan från fastighetsägare och särskilt medgivande av huvudmannen ledningar utförts på annat sätt eller försetts med andra anordningar än huvudmannen bedömt nödvändiga, ska fastighetsägaren som begärt arbetets utförande ersätta huvudmannen överenskomna kostnader härför Om fastighetsägare begär att ny servisledning ska utföras istället för redan befintlig och huvudmannen finner skäl att bifalla ansökan om detta, är fastighetsägaren skyldig att bekosta dels den nya servisledningens allmänna del med det avdrag som befinns skäligt med hänsyn till den tidigare servisledningens ålder och skick, dels borttagandet av den tidigare servisledningens allmänna del Finner huvudmannen det påkallat att utföra ny servisledning istället för och med annat läge än redan befintlig är huvudmannen skyldig att ersätta fastighetsägaren dennes kostnad för fastighetens del av den nya servisledningen och dess inkoppling med det avdrag som befinns skäligt med hänsyn till den tidigare servisledningens ålder och skick. Brukningsavgifter I fråga om bebyggd fastighet, för vilken avgiftsskyldighet för vattenförsörjning och spillvattenavlopp föreligger, ska erläggas brukningsavgift med: a) En fast avgift per år och mätare för småhusfastigheter för V, vattenförsörjning och S, Spillvattenavlopp. 8 (13)

74 Svenljunga kommun Taxa för allmänna vatten- och avlopptjänster 2019 Kommunfullmäktige 2018-XX-XX XXX Exkl. moms Inkl. moms Småhusfastighet 5 065kr kr Beträffande definition av småhusfastighet hänvisas till 3. b) En fast avgift per år och mätare för övriga fastigheter kopplat till mätarens storlek (nominell kapacitet) för V, vattenförsörjning och S, spillvattenavlopp Vattenmätarstorlek Exkl. moms Inkl. moms Qn 2, kr kr Qn 6, kr kr Qn 10, kr kr c) en avgift per m 3 levererat vatten Exkl. moms Inkl. moms V, vattenförsörjning 9,34 kr 11,68 kr S, spillvattenavlopp 13,75 kr 17,19 kr V och S tillsammans 23,09 kr 28,86 kr d) för spillvattenavlopp, som tillförs det kommunala avloppssystemet och som innehåller sådan sammansättning och föroreningsmängd att det överstiger föroreningshalt ifråga om suspenderad substans (SS) av 0,35 kg/m 3, ifråga om organiskt material mätt som biokemisk syreförbrukning (BOD 7 ) av 0,30 kg/m 3, ifråga om totalfosfor (P-tot) av 0,008 kg/m 3, samt ifråga om totalkväve (N-tot) av 0,040 kg/m 3, utgår, utöver angivna värden, en tilläggsavgift enligt följande: Exkl. moms Inkl. moms SS, suspenderad substans 8,40 kr/kg 10,50 kr/kg BOD7, biokemisk syreförbrukning 4,59 kr/kg 5,74 kr/kg P-tot, Total fosfor mängd 34,05 kr/kg 42,57 kr/kg N-tot, Total kväve mängd 4,59 kr/kg 5,74 kr/kg Mängd spillvattenavlopp med ingående föroreningshalter fastställes på sätt varom avtal eller annan överenskommelse träffas mellan VA-verksamheten och fastighetsägaren, eller annars efter VA-verksamhetens uppskattning. Spillvattenavlopp från bostadsfastighet anses normalt inte innehålla extra föroreningsmängd. Avledande av spillvattenavlopp med extra föroreningsmängd förutsätter att överenskommelse träffas mellan VA-verksamheten och fastighetsägaren, och att VAverksamhetens medgivande föreligger. 9 (13)

75 Svenljunga kommun Taxa för allmänna vatten- och avlopptjänster 2019 Kommunfullmäktige 2018-XX-XX XXX 13.2 Där VA-verksamheten bestämt att för bebyggd småhusfastighet vattenförbrukningen tillsvidare inte ska fastställas genom mätning, tas avgift ut enl a) tillsammans med 13.2 enligt nedan, per år och småbostadsfastighet: Exkl. moms Inkl. moms V, vattenförsörjning kr kr S, spillvattenavlopp kr kr V och S tillsammans kr kr Beträffande definition av småhusfastighet hänvisas till För s.k. byggvatten ska erläggas brukningsavgift enligt 13.1 c) V. Sker tillfällig anslutning av spillvattenavlopp, erlägges dessutom brukningsavgift enligt 13.1 c) S. Om mätning inte sker, antas därvid den förbrukade vattenmängden uppgå till 50 m 3 per förbindelsepunkt. Dock debiteras VA-verksamhetens faktiska kostnader för anslutning och avstängning För extra mätställe (utöver ett per fastighet) ska erläggas en årlig avgift med ett belopp motsvarande den fasta avgiften enligt 13.1 a) eller b) Har fastighetsägare begärt undersökning av vattenmätare och mätaren härvid godkänns, ska fastighetsägaren för täckning av undersökningskostnaderna erlägga kr per mätare och tillfälle För spillvattenmängd, som enligt VA-verksamhetens medgivande avleds till dagvattennätet (kylvatten o.d.), reduceras avgiften enligt 13.1 b) S respektive 13.2) S med 50 %. Beloppet avrundas till närmaste hela örestal respektive närmaste hela krontal Har för fastighet jämlikt 12.1 anlagts extra servisledning, ska härför erläggas en årlig avgift med ett belopp motsvarande 60 % av den fasta avgiften enligt 13.1 a) eller b). 14 Tillförs avloppsnätet större spillvattenmängd än som svarar mot levererad renvattenmängd eller avleds inte hela den levererade renvattenmängden till avloppsnätet, och är därvid skillnaden mellan renvatten- och spillvattenmängden avsevärd, ska avgift för spillvattenavlopp erläggas efter den mängd spillvatten som avleds till avloppsnätet. Mängden ska bestämmas genom mätning på fastighetsägarens bekostnad av ifrågavarande renvatten- eller spillvattenmängd eller på annat sätt, varom överenskommelse träffats mellan VA-verksamheten och fastighetsägaren, eller eljest efter VA-verksamhetens uppskattning Föreligger inte avgiftsskyldighet för samtliga i 4.1 angivna ändamål reduceras avgifterna. Följande avgifter ska därvid erläggas för respektive ändamål. V S Df Dg Fast avgift småhusfastighet 13.1 a) 40 % 60 % (13)

76 Svenljunga kommun Taxa för allmänna vatten- och avlopptjänster 2019 Kommunfullmäktige 2018-XX-XX XXX V S Df Dg Fast avgift övriga fastigheter 13.1 b) 40 % 60 % - - Avgift per m 3 levererat vatten 13.1 c) 40 % 60 % - - Avgift per m 3 levererat vatten % 60 % För obebyggd fastighet inom av huvudmannen fastställt verksamhetsområde avsedd för bebyggande, för vilken fastigheten tidigare inte anslutits till den allmänna VAanläggningen erläggs inga avgifter. 16 Brukningsavgifter enligt är baserade på konsumentprisindex med basmånad oktober När detta index ändras, äger VA-verksamheten rätten att reglera avgiftsbeloppen därefter, dock inte oftare än en gång årligen, med iakttagande av följande bestämmelser. a) Tillägg eller avdrag på avgiftsbeloppen görs med viss procent. b) Procenttalet erhålls genom att den i antal enheter uttryckta indexförändring som utgör skillnaden mellan det närmast före beslut om avgiftsreglering publicerade indextalet och indextalet för basmånad oktober 2014 omräknas till procent av sistnämnda tal. Erhållet procenttal avrundas till närmaste hela tal. Tillägg eller avdrag avrundas i sin tur beträffande avgift enligt 13.1 a) och 13.2 till närmaste hela krontal samt beträffande avgift enligt 13.1 b) till närmaste hela örestal. c) Sålunda beslutad avgiftsändring tillämpas från och med debiteringsperioden efter den dag som VA-verksamheten angett i beslutet. För de avgifter enligt 13.1 b), 13.3 och 13.6 samt 14, som är baserade på uppmätning hos abonnent, tillämpas dock avgiftsändringen endast i fråga om den renvattenmängd som förbrukas och den spillvattenmängd som släpps ut efter den i VA-verksamhetens beslut angivna dagen. 17 Är det inte skäligt att för viss fastighet beräkna brukningsavgift enligt de i angivna grunderna eller är VA-verksamhetens kostnad för att låta den allmänna anläggningen brukas för fastigheten avsevärt högre eller lägre än för fastigheter inom verksamhetsområdet i allmänhet exempelvis p.g.a. att avloppsvattnet från fastigheten innehåller föroreningshalter överstigande det normala hushållsspillvattnets äger VAverksamheten enligt 38 VA-lagen träffa avtal om brukningsavgiftens storlek. Vid ingående av avtal som i föregående stycke sägs ska iakttas de principer om kostnadstäckning och kostnadsfördelning som ligger till grund för denna taxa. 18 Brukningsavgift enligt 13.1 a) och 13.2 debiteras i efterskott per månad eller kvartal enligt beslut av Vatten- och avfallsenheten. Brukningsavgift enligt 13.1 b) och 13.1 c) debiteras i efterskott på grundval av enligt mätning förbrukad renvattenmängd eller annan grund som anges i 13 och 14. Sker enligt VA-verksamhetens beslut mätaravläsning inte för varje debitering, får mellanliggande debiteringar ske efter uppskattad förbrukning, dock att mätaravläsning 11 (13)

77 Svenljunga kommun Taxa för allmänna vatten- och avlopptjänster 2019 Kommunfullmäktige 2018-XX-XX XXX och debitering efter verklig förbrukning ska ske i genomsnitt minst en gång per år. Avläsning och debitering ska därjämte ske på fastighetsägares begäran med anledning av fastighetsöverlåtelse. Fastighetsägare ska på begäran lämna VA-verksamheten erforderliga uppgifter för avgiftsberäkning. Betalas debiterat belopp inte inom tid som anges på faktura, ska erläggas dröjsmålsränta på obetalt belopp enligt Har huvudmannen på fastighetsägarens begäran vidtagit åtgärd eller har på grund av att fastighetsägaren åsidosatt sin skyldighet vattentillförseln avstängts, reducerats eller annan åtgärd vidtagits av huvudmannen debiteras följande avgifter: Exkl. moms Inkl. moms a) Påsläpp eller avstängning av servisventil på fastighetsägarens begäran 103 kr 128,75 kr b) Utförande enligt a), utanför ordinarie arbetstid. 514 kr 642,50 kr c) Avisering om avstängning av vattenleverans p.g.a. obetalda fakturor. 180 kr - d) Avstängning av vattentillförseln p.g.a. obetalda fakturor. 770 kr 962,50 kr e) Påsläpp av vatten efter utförande av d) 770 kr 962,50 kr f) Påsläpp av vatten efter utförande av d), utanför ordinarie arbetstid kr 2 053,75 kr g) Förgäves besök enligt d) och e) 770 kr 962,50 kr h) Driftsstopp LTA-anläggning orsakat av brukarens oaktsamhet kr 6 418,75 kr i) Olovlig inkoppling på t.ex. brandpost kr 2 567,50 kr j) Utbyte av sönderfrusen eller skadad vattenmätare 900 kr * k) Nedtagning eller uppsättning av vattenmätare 565 kr 706,25 kr l) Olovlig borttagen eller uppsatt vattenmätare kr 2 567,50 kr m) Olovlig inkoppling till den allmänna VA-anläggningen vid nyanslutning av fastighet kr 2 567,50 kr n) Avgift per avläsningstillfälle för vattenmätare placerad på svåråtkomlig plats, ej uppfyllande ABVA, efter påtalan av huvudmannen. 205 kr 256,25 kr *Vattenmätare är VA-huvudmannens egendom, därför utgår ingen moms. 20 Har fastighetsägare begärt att VA-verksamheten ska företa åtgärd för att underlätta eller möjliggöra dennes brukande av anläggningen i visst fall eller avseende eller har särskild 12 (13)

78 Svenljunga kommun Taxa för allmänna vatten- och avlopptjänster 2019 Kommunfullmäktige 2018-XX-XX XXX åtgärd eljest påkallats på grund av fastighetens VA-förhållanden, äger VA-verksamheten enligt 38 Vattentjänstlagen träffa avtal om brukningsavgiftens storlek. Taxans införande 21 Denna taxa träder i kraft De brukningsavgifter enligt 13.1 b), 13.3 och 13.5 samt 14, som är baserade på uppmätning hos abonnent, ska därvid tillämpas i fråga om den renvattenmängd som förbrukas och den spillvattenmängd som släpps ut efter den ovan angivna dagen för taxans ikraftträdande. * * * Mål som rör tvist mellan fastighetsägare och VA-verksamheten beträffande tillämpning och tolkning av denna taxa prövas jämlikt 53 Vattentjänstlagen av Statens VA-nämnd. 13 (13)

79 0 SVENLJUNGA KOMMUN Protokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 184 Verksamhetsplan KSF Arbetsutskottets förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige: Godkänna verksamhetsplan för Svenljunga kommun Förslag till beslut på sammanträdet Johan Björkman (M): Bifalla förvaltningens förslag till beslut Stefan Carlsson (S) Bifalla förvaltningens förslag till beslut Beslutsgång Förvaltningens förslag till beslut godkänns enhälligt Sammanfattning Svenljunga kommun har upprättat en budget för 2019 inklusive en plan för åren Verksamhetsplanen innehåller kommunens målområden, fullmäktigemål, driftbudget, investeringsbudget och taxor. Budgetberedningen har överlämnat sitt förslag till kommunfullmäktige för antagande. Beslutsunderlag Tjänsteutlåtande Verksamhetsplan för Svenljunga kommun Beslutet expedieras till Ekonomienheten Utdragsbestyrkande 12 (20)

80 Tjänsteutlåtande Kommunstyrelsens arbetsutskott Verksamhetsplan för Svenljunga kommun Diarienummer: KSF Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige: Godkänna verksamhetsplan för Svenljunga kommun Sammanfattning Svenljunga kommun har upprättat en budget för 2019 inklusive en plan för åren Verksamhetsplanen innehåller kommunens målområden, fullmäktigemål, driftbudget, investeringsbudget och taxor. Budgetberedningen har överlämnat sitt förslag till kommunfullmäktige för antagande. Beslutsunderlag Tjänsteutlåtande Verksamhetsplan för Svenljunga kommun Beslutet expedieras till Ekonomienheten Salman Chalhoub Ekonomichef Kommunstyrelseförvaltningen 1 (1)

81 verksamhetsplan Rev Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: XX Ansvarig: Ekonomichef

82 Svenljunga kommun Verksamhetsplan Kommunfullmäktige Beslutsdatum X Innehållsförteckning Process för mål och resultatstyrning... 3 Den röda tråden... 4 Process för resultatstyrning verksamhetsplan... 5 Vision Svenljunga- här finns det godaste livet!... 6 Svenljunga i omvärlden... 6 Kommunens kvalitet i korthet (KKiK) och andra jämförelser... 6 Politiken har ordet... 7 Nuläge... 7 Långsiktig plan/framtida investeringar... 7 Fullmäktiges mål påverkar bolagens/nämndernas mål... 8 Målområden och fullmäktigemål... 8 Finansiella mål... 9 Finansiella mål för Analys och utvärdering av de finansiella målen... 9 Ekonomiska styrprinciper och förutsättningar Ekonomiska ramar Övriga anvisningar till nämnder och bolag Driftsbudget Balansbudget Resultatbudget Noter Kommunstyrelsen och samverkansnämnderna Barn- och utbildningsnämnden Socialnämnden Samhällsbyggnadsnämnden Dotterbolag AB Svenljunga Bostäder...48 Svenljunga Verksamhetslokaler AB...49 Svenljunga Industrifastigheter AB...50 Bilaga 1 - Investeringsplan Bilaga 2 Statsbidrag Bilaga 3 Taxor (76)

83 Svenljunga kommun Verksamhetsplan Kommunfullmäktige Beslutsdatum X Process för mål och resultatstyrning 3 (76)

84 Svenljunga kommun Verksamhetsplan Kommunfullmäktige Beslutsdatum X Den röda tråden Visionen Målområde Fullmäktigemål Nämndmål Verksamhetsmål Indikator Finansiella mål Övriga anvisningar En önskad framtid i ett längre tidsperspektiv. Är strategiska områden som leder kommunen i riktning mot visionen. Några prioriterade mål. Måluppfyllelsen redovisas till fullmäktige. Mål med direkt koppling till fullmäktigemålen och/eller nämndens grunduppdrag. Måluppfyllelsen redovisas till nämnden. Mål med direkt koppling till verksamhetens behov och uppdrag som anknyter till nämndsmålen. Följs upp systematiskt och regelbundet samt redovisas i kommunens mål och resultatuppföljningssystem. Ett mått som ger en indikation (antydan) om vi närmat oss målet. Den lyfter fram någon del i en tjänst eller något annat som kan anses vara väsentligt. Sätts för att verksamhetsvolymen ska kunna sättas i relation till kommunens finansiella ställning som helhet. Innefattar de regelsystem som nämnderna har att följa avseende ekonomi kontra verksamhet. Gäller även helägda bolag. Planeringsdagar och beslut om ramar Kommunstyrelsen och nämndernas arbetsutskott har årligen planeringsdagar. Det innebär en dialog mellan förtroendevalda och kommunledningsgrupp om förutsättningar och prioriterade utvecklingsbehov. Dagarna inleder arbetet med verksamhetsplanen. Deltagarna formulerar vad som är viktigt att bevara i verksamheten och vilka områden man vill utveckla för att möta utmaningarna för kommunen. Till de olika områdena formuleras konkreta idéer som blir utgångspunkt för fullmäktigemålen. Nämndernas arbete med verksamhetsplaner Med utgångspunkt från rambesluten och verksamhetens förutsättningar inför den kommande perioden tar nämnderna fram ett förslag till verksamhetsplan. Den innehåller verksamhetsidé, mål utifrån fullmäktigemål, mål utifrån nämndens grunduppdrag, drifts- och investeringsbudget och taxor. Därefter sker en avstämning/dialog där kommunstyrelsens arbetsutskott träffar respektive nämnds arbetsutskott. Nämnderna arbetar med sin detaljbudeget parallellt med verksamhetsplan Eventuella förändringar korrigeras i efterhand. Beslut i nämnderna tas snarast efter fullmäktiges beslut se nedan. Kommunens fullmäktigebudget är planeringen för de kommande tre åren. Den bereds på ett övergripande, förenklat, plan och syftar endast till att visa på eventuella väsentliga behov av verksamhetsförändringar för att anpassa budget till befintliga ramar. Beslut om verksamhetsplan Med utgångspunkt i fullmäktiges mål och nämndernas förslag till verksamhetsplaner bereds under oktober månad Verksamhetsplan Den fastställs av kommunfullmäktige 26 november. 4 (76)

85 Svenljunga kommun Verksamhetsplan Kommunfullmäktige Beslutsdatum X Process för resultatstyrning verksamhetsplan 5 (76)

86 Svenljunga kommun Verksamhetsplan Kommunfullmäktige Beslutsdatum X Vision Svenljunga- här finns det godaste livet! Svenljunga är den tryggaste, hälsosammaste och vänligaste kommunen i hela Sverige. Vi har gott om kulturella och sociala mötesplatser. Vi kan välja var och hur vi vill bo. Miljön är viktig i allt vi gör. Vi har ett brett utbud av företag med alla typer av jobb, goda utbildningsmöjligheter och ett smart kommunikationsnät. Vi har en utmärkt servicenivå och är stolta över vår bygd där vi kan förverkliga våra idéer Svenljunga i omvärlden Kommunens kvalitet i korthet (KKiK) och andra jämförelser Kommunens kvalitet i korthet, KKiK mäter kommunens kvalitet och effektivitet i jämförelse med andra kommuner. Sveriges kommuner och landsting (SKL) genomför undersökningen som mäter indikatorer med koppling till den service som kommuninvånare möts av. Under 2017 deltog 260 av Sveriges 290 kommuner i undersökningen. För att underlätta jämförelsen används färger: Beskriver att vi finns bland de 25 % bästa kommunerna i Sverige om man jämför resultatet (KKiK) Beskriver att vi ligger i mitten vad gäller resultatet tillsammans med 50 % av övriga kommuner i Sverige (KKiK) Beskriver att vi finns bland de 25 % sämsta kommunerna i Sverige om man jämför resultatet (KKiK) Indikator Utfall Utfall Utfall KKiK/alla kommuner Liknande kommuner 1 (N15428) Elever i åk. 9 som är behöriga till ett yrkesprogram, hemkommun, andel (%) 82 % 79 % 77 % 84 % 81,3 % 2 (U00416) Delaktighetsindex, andel (%) av maxpoäng. Egengranskning enligt mall. 59 % 63 % 63 % 57 % 41%* 3 (N15505) Elever i åk 9, meritvärde kommunala skolor, genomsnitt (17 ämnen) 204,0 201,7 193,2 211,15 202,3 4 (U07451) Företagarnas omdöme om företagsklimatet i kommunen (Insikt) 55 % Saknas Saknas 72 % 76 % * 6 (U23471) Brukarbedömning särskilt boende äldreomsorg - helhetssyn, andel (%) 86 % 91 % 92 % 83 % 88 % 6 (U00201) Medarbetarengagemang (HME) totalt kommunen - Motivationsindex Saknas 79 % Saknas 80 % 83 % * 7 (N00090) Sjukfrånvaro kommunalt anställda totalt, (%) 6,3 % 6,1 % 6,1 % 6,7 % 7,3 % * 8 (U07414) Hushållsavfall som återvinns genom materialåtervinning, inkl. biologisk behandling, andel (%) 39 % 39 % 35 % 40 % 35 % * 9 (U07409) Ekologiska livsmedel i kommunens verksamhet, andel (%) 17 % 27 % 23 % 28 % 23 % * 6 (76)

87 Svenljunga kommun Verksamhetsplan Kommunfullmäktige Beslutsdatum X *Liknande kommuner övergripande bygger på viktningen: 20 % Invånare totalt, antal, 60 % Strukturkostnad kommunen, kr/invånare, 20 % Skattekraft kommun, kr/invånare Politiken har ordet KS ordförande och Oppositionsråd skriver varsitt avsnitt med hjälp av de tre följande rubrikerna. Omvärldsanalys Text De viktigaste utvecklingsfrågorna 2019 Text De viktigaste utvecklingsfrågorna Text Avsnittet Politiken har ordet kan avslutas med en kommentar från partierna bakom den av KF beslutade budgeten. Nuläge Det ekonomiska läget präglas mycket av yttre faktorer i vår omvärld som påverkar oss. Befolkningen har ökat under senaste åren men trenden bröts under hösten Under 2018 har befolkningsutvecklingen varit ryckig vilket försvårar planeringsförutsättningarna. En ökande befolkning är positiv men innebär samtidigt utmaningar för oss. Vi måste vara mycket effektiva och hushålla med våra resurser. Vi har små resurser för investeringar varför vi måste göra kloka prioriteringar, inte minst i våra egna fastigheter. Arbetsmarknaden är positiv med relativ låg arbetslöshet. Svenljunga kommun har många attraktiva boendemiljöer och arbete pågår för att tillskapa fler. Långsiktig plan/framtida investeringar För att möta framtidens krav på kommunal service gäller att ha en stabil ekonomisk bas att stå på. Detta innebär att vi måste hushålla med våra resurser och budgetera med marginal. Svenljunga kommun är väldigt känsligt för konjunkturförändringar och de prognoser om den ekonomiska utvecklingen som bland annat SKL (Sveriges kommuner och landsting) tar fram. Vi måste klara mindre förändringar i skatteintäkter eller tillfälliga oförutsedda utgifter. För att minska känsligheten och risken för underskott (negativt balanskravsresultat) behöver kommunen budgetera med högre resultat. Detta är svårt att ändra från ett år till ett annat, men arbetet behöver påbörjas. Det krävs att samtliga förvaltningar och nämnder arbetar tillsammans för att uppnå detta. Svenljunga kommun måste vara en attraktiv arbetsgivare för att öka kontinuiteten i vår personalstyrka. Detta leder till att vi kan höja kvalitéten i våra verksamheter. Ett område som många kommuner arbetar med är digitalisering. Vi har tagit några steg inom personalenhetens administration samt att socialförvaltningen påbörjat en översyn av processer som är möjliga att digitalisera. Det finns stor potential till att låta ofta förekommande och enklare arbetsuppgifter utföras av digitala robotar. Samtliga förvaltningar bör inleda ett arbete som syftar till att öka digitaliseringen. Investeringar kräver planering och analys av de demografiska förändringarna. Hur ser investeringsbehoven ut inom kommunens verksamheter inte bara de närmsta åren utan även på lite längre sikt. I denna plan redovisas investeringar i detalj för Vi behöver arbeta mer för att ta fram en längre plan över kommunens totala investeringsbehov. Svenljunga Verksamhetslokaler AB måste tillsammans med kommunen också arbeta för att få fram investeringsplaner för minst planperioden. För tillfället tas det endast fram ettårsplaner, vilket ger dåliga planeringsförutsättningar. 7 (76)

88 Svenljunga kommun Verksamhetsplan Kommunfullmäktige Beslutsdatum X Fullmäktiges mål påverkar bolagens/nämndernas mål Fullmäktige har beslutat om fyra målområden med totalt 10 fullmäktigemål. Bolag och nämnder bidrar till måluppfyllelsen genom att bryta ner fullmäktigesmål till nämnd- och enhetsmål. Målområden och fullmäktigemål Målområde 1: Förbättrad och kvalitetssäkrad verksamhet 1.1 Barn och ungdomar ska ha förutsättningar för fortsatta studier och god sysselsättning/arbete Barnens uppväxtmiljö och studiemiljö ska ge goda förutsättningar för fortsatta studier/sysselsättning/arbete. Målsättningen är att alla elever ska lyckas i skolan. Vi ska stärka barn och ungdomars möjligheter genom tidiga insatser i skolan och för familjer i riskzonen. Målsättningen omfattar även ungdomar och unga vuxna (18-30 år). Det ska finnas gott om mötesplatser som bidrar till inkludering och integration. 1.2 En kommun med livskvalitet gällande delaktighet, rättssäkerhet och trygghet Med målet vill vi uppnå en god omsorg om äldre samt för personer med funktionsnedsättning, så att de känner sig trygga och upplever en meningsfull tillvaro. Kommuninvånare ska kunna känna sig trygga med de beslut de får, att besluten är väl grundade på fakta och att tydligt lagstöd finns. Målområde 2: Förbättrade möjligheter till demokrati, inflytande och samverkan 2.1 Invånarna ska uppleva och ges möjlighet till påverkan Kommuninvånarna känner att de kan påverka. Inflytande innebär möjlighet att påverka, delaktighet innebär att man har och tar del i en fråga som är angelägen. Samverkan är en viktig del i vårt arbete. Delaktig = har del i eller av något. Påverkan = inverkan eller inflytande som pågår, Inflytande = möjlighet att påverka. 2.2 Goda relationer mellan och inom olika grupper invånare, politiker och tjänstemän Medarbetare och politiker ska bidra till och vara goda ambassadörer för kommunens verksamheter. Vi strävar mot nöjda kommuninvånare när det gäller service och information. Målområde 3: Ett mer attraktivt, tryggt och hållbart Svenljunga för alla 3.1 Attraktivt och tryggt Svenljunga att bo, verka och leva i Med målet menar vi att människor gärna flyttar hit och de som bor här stannar kvar. Inom kommunen finns gott om mötesplatser samt kommunal service som gör att människor vill bo, verka och leva i kommunen. Alla ska känna sig trygga i den miljö de vistas och med den service som kommunen tillhandahåller. Vi ger goda förutsättningar för företagande i kommunen. 3.2 De vi är till för är nöjda Kunder, brukare, elever, föräldrar med flera är nöjda med det bemötande och den service de får inom kommunens uppdrag. 3.3 Gott arbetsklimat attraktiv arbetsgivare Svenljunga kommun rekryterar den personal med den kompetens som krävs och behövs. De som anställs stannar på sin arbetsplats och trivs med sin arbetsplats och trivs med sin arbetsgivare via ett gott ledarskap och god arbetsmiljö. Målområde 4: Att lämna över ett miljömässigt hållbart samhälle till nästa generation 4.1 Förändra energianvändningen till förnybar energi samtidigt som vi minskar energikonsumtionen Med målet menar vi en kommun som arbetar för att minska energibehovet främst av fossil energi. 4.2 Giftfri miljö Vi arbetar för att minska spridningen av gifter i vår miljö. Förorenade områden är åtgärdade i så stor utsträckning att de inte utgör något hot mot människors hälsa och miljön. Information och kunskap om miljö- och hälsofarliga ämnen i material, kemiska produkter och varor är tillgängliga. 8 (76)

89 Svenljunga kommun Verksamhetsplan Kommunfullmäktige Beslutsdatum X 4.3 Levande skogar, sjöar och vattendrag Med målet menar vi att kommunens ekosystem fungerar, att det finns en rik biologisk mångfald och att vi värnar om de arter som är typiska för vår naturtyp. Här finns även kopplingar till turism genom "vänligare användande" av naturen. Finansiella mål Enligt kommunallagen ska kommunen ange de finansiella mål som är av betydelse för en god ekonomisk hushållning. Det är viktigt att det finns en medveten balans mellan finansiella resurser och verksamhetsvolymen. Ekonomin ska inte belasta kommande generationer. Det är de finansiella målen som sätter den yttre gränsen för budget Svenljunga kommun redovisar resultatet enligt god redovisningssed. Pensionsåtagande upplupet före förs som ansvarsförbindelse och förändringar mellan åren påverkar inte resultatet. Den nya kommunala redovisningslagen börjar gälla Förslaget om övergång till fullfonderingsmodellen har tagits bort och kommer att utredas vidare. Ett framtida införande av fullfonderingsmodellen innebär att de ekonomiska målen kommer att behöva justeras. Finansiella mål för Kommunens ekonomi ska planeras långsiktigt och vara i balans. Resultatet ska för 2019 uppgå till minst 1,0 % av skatteintäkter och generella statsbidrag. Resultatet ska för 2020 uppgå till minst 1,2 % av skatteintäkter och generella statsbidrag. Resultatet ska för 2021 uppgå till minst 1,5 % av skatteintäkter och generella statsbidrag. Målet motsvarar ett resultat på ca 6,4 mkr för 2019, ca 7,9 mkr för 2020 och 10,0 mkr för Kommunens, inkl. SVLAB, soliditet ska vara 35 % eller högre exklusive ansvarsförbindelser. Soliditeten beräknas som eget kapital/totala tillgångar var soliditeten 40 %. Över tid bör alla investeringar vara självfinansierade Investeringar i den skattefinansierade verksamheten ska täckas av årets resultat och avskrivningar. Om målet uppfylls lånar kommunen inte pengar till investeringar. Analys och utvärdering av de finansiella målen Resultatmål Vid utvärderingen av det finansiella målet vad gäller resultat skall större poster av engångskaraktär avräknas, ex återbetalning AFA, infriande av borgensåtagande och reavinster/förluster. Investeringar Vid utvärdering av det finansiella målet för investeringar skall hänsyn tas till att detta gäller över tid. Detta innebär att det är viktigt att ha en långsiktig plan för investeringar vilken sträcker sig över 3 år. För vissa mycket stora investeringar bör planen sträcka sig ännu längre och det är viktigt att skapa utrymme för dessa investeringar. Målet beräknas för kommunen inklusive Svenljunga verksamhetslokaler AB (SVLAB), för att få en rättvisande bild av kommunens verksamhet. Soliditet Målet är beräknat efter blandmodellen vad gäller redovisning av pensionsskuld, dvs att upparbetad pensionsskuld gällande före 1998 redovisas som ansvarsförbindelse. Målet beräknas för kommunen inklusive SVLAB. Balanskravet Kommunallagen innehåller det så kallade balanskravet, som innebär att kommunens löpande intäkter ska vara minst lika stora som de löpande kostnaderna. I lagen anges det också att ett negativt resultat ska återställas under de tre närmast följande åren. 9 (76)

90 Svenljunga kommun Verksamhetsplan Kommunfullmäktige Beslutsdatum X Ekonomiska styrprinciper och förutsättningar Ekonomiska styrprinciper Utöver kommunens finansiella mål avseende resultat och finansiering och den grundläggande inriktningen om god ekonomisk hushållning finns ytterligare ett antal regler som påverkar hur och när resurser kan förbrukas. Mål kontra resurstilldelning Resultatmål skall uppnås inom beslutad budget. Är detta inte möjligt skall budget prioriteras. Nämnd skall i sådana fall redovisa vad som krävs för att nå mål, för omformulering av mål alternativt ytterligare tilldelning av resurser. Standardkostnader/Nyckeltal Som stöd för resursfördelning kan nyckeltal tas fram utifrån standardkostnader i riket och i jämförbara kommuner. Anslagsbindningsområde Anslagsbindningsområde, m.a.o. inom vilket område nämnden utan beslut från kommunfullmäktige kan omfördela resurser mellan enheter/verksamheter, är nämndsnivå. Detta innebär att man inom förvaltningen kan redovisa utfall som visar såväl underskott som överskott så länge total budgetram inte överskrids, om nämnden godkänner detta. Respektive enhets-/verksamhetsbudget skall inte förändras vid uppföljning. Omfördelning av resurser visas istället genom avvikelser. Undantag finns inom samhällsbyggnadsnämnden där över- alternativt underskott från markreserv, VA-enhet, renhållnings-enhet och kostförsörjning inte kan omfördelas. Kommunfullmäktige kan under verksamhetsåret komma att förändra anslagsbindnings-område för respektive nämnd. Över- alternativt underskott I enlighet med reglerna för anslagsbindningsområde skall över- eller underskott inom kostenheten balanseras över åren. Maximalt över- eller underskott som balanseras är 3 % av enhetens bruttobudget. Över- alternativt underskott inom VA-enheten och Renhållningsenheten regleras vid bokslut så att ett eventuellt överskott redovisas som en skuld till abonnenterna. Ett eventuellt underskott belastar kommunen men skall återbetalas under kommande år. Avgiftsfinansierade verksamheter Kommunens två stora helt avgiftsfinansierade verksamheter, VA och Renhållning, har med hjälp av fördröjda investeringsplaner och genomförda effektiviseringar genererat ackumulerade överskott om totalt 16,8 mkr vid årsbokslutet VA-verksamheten är med sin stora kapitalbindning i vatten- och avloppsverk och ledningar känslig för ränteutvecklingen. Under 2018 betalar VA-kollektivet internränta om 0,8 %, vilket innebär en kostnad om ca 1,0 mkr. Driftsramar förutsättningar/antaganden Utgångspunkten för driftsramarna är ursprunglig budget för Fördelningen mellan de olika kostnadsslagen har gjorts med den procentuella fördelningen mellan de olika kostnadsslagen i budgeten 2018 som utgångspunkt. Pris- och löneuppräkning till har gjorts med två olika faktorer. För lön används SKL:s förväntade genomsnittliga löneutveckling i Sverige reducerat med 0,5 % för år 2020 och år För material/tjänster och intäkter används PKV, (prisindex för kommunal verksamhet), även det från SKL (se cirkulär 18:18 från ). 10 (76)

91 Svenljunga kommun Verksamhetsplan Kommunfullmäktige Beslutsdatum X Faktorer som bl.a. använts vid uppräkningen till : Lön 2019: 2,9 % 2020: 3,0 % 2021: 3,0 % Material/tjänster och intäkter 2019: 2,3 % 2020: 2,6 % 2021: 2,7 % Hyreskostnaden räknas upp med KPI med oktober månad som basmånad. Det innebär att vi inte vet uppräkningen av de faktiska hyreskostnaderna nästkommande år förrän i december. Vi har prognosticerat förändringen enligt nedan. 2019: 2,0 % 2020: 2,0 % 2021: 2,0 % Justering för behovsförändringar till 2019 har gjorts utifrån beräknade befolkningsförändringar. Som ersättningsbelopp för varje ålderskategori används ersättningen enligt kostnadsutjämningssystemet justerat för lokal och central OH. Ramförändringar beroende på nya satsningar och projekt, verksamheter som upphör m.m. kommer att läggas in. De ramförändringar som finns är de som beslutades i VP samt beslut av KS/KF under 2018 att ta med i budgetberedningen Utöver de redan beslutade ramförändringarna finns förslag på nya effektiviseringsbeting under åren , i syfte att få en ekonomi i balans: 2019: 1,3 % 2020: 1,5 % 2021: 1,5 % Beslutade besparingar av KF gäller för 2018 och är inte ramjusterande för 2019 och framåt. Förväntade pensionskostnader, skatteintäkter och finansnetto har uppdaterats med senast tillgänglig information. Pensionskostnader bygger på prognos från KPA i augusti Internräntan sänks till 1,5 % från och med 2019, enligt SKL s rekommendation. VA-räntan oförändrat beräknad till 0,8 %. Skattesats Skatteintäkterna grundar sig på prognosen från från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Ny prognos kommer att presenteras av SKL i dec. Invånarantalet har från hösten 2017 börjat minska efter flera år av uppgång. 1 nov 2017 uppgick invånarantalet till personer. Budget 2019 beräknas enligt antagande om att invånarantalet uppgår till personer per 1 november Antalet invånare förväntas vara oförändrat efterföljande år; 2019; personer 2020; personer 2021; personer Vi redovisar förslag på oförändrad skattesats; 22,35 kr. Skatter och bidrag tkr tkr tkr SKL s prognos Extra statsbidrag Justering o 0,00% Verksamhetsplan (76)

92 Svenljunga kommun Verksamhetsplan Kommunfullmäktige Beslutsdatum X Ekonomiska ramar Skattesats Den kommunala skattesatsen i Svenljunga kommun föreslås vara oförändrad 22,35 kr för Denna verksamhetsplan förutsätter därefter oförändrad skattesats för 2020 och Vid en eventuell förändring av skattesatsen kan man räkna med en effekt av skatteintäkten om ca 200 tkr för varje öre som skattesatsen sänks eller höjs med. Höstproposition 2018 Ekonomienheten kommer i samband med regeringens presentation av höstpropositionen att sammanställa hur Svenljunga kommun påverkas av föreslagna riktade och generella statsbidrag. Med anledning av att det ännu är oklart hur regeringen kommer bildas har propositionen försenats. Även om inget regeringsalternativ är fastställt måste övergångsregeringen lämna propositionen till riksdagen senast den 15 november. Svenljunga kommun kommer därför inte kunna ta hänsyn till propositionen för planerat beslut av verksamhetsplanen i kommunfullmäktige den 26 nov. Om propositionen innebär väsentliga förändringar för Svenljunga bör vi hantera detta så tidigt som möjligt under Investeringar De totala investeringarna i kommunen och Svenljunga Verksamhetslokaler AB har under flera år varit mycket höga. Det har lett till höga avskrivningskostnader och ökade räntekostnader för externa lån. Nämnderna anmodas att vara mycket restriktiva i sina investeringsäskanden för den kommande planeringsperioden. Beredning av investeringar Lokalgruppen skall vara beredande organ avseende investeringar och planerat underhåll för Svenljunga Verksamhetslokaler AB. Detaljerad plan tas fram för med prioriteringar. Förslag till plan skall vara klar och presentaras vid dialogen 25 september. Slutlig beredning sker i budgetberedningen oktober. Redovisning av investeringar Investeringar med mindre värde än 1,5 basbelopp ( kr år 2018) belastar driften direkt. Även inventarier med kortare livslängd än tre år belastar resultatet när inköpet görs. För anskaffningar av inventarier som har ett naturligt samband eller som kan anses ingå som ett led i en större inventarieinvestering bör bedömningen av mindre värde göras utifrån inventariernas sammanlagda anskaffningsvärde. Detta gäller t.ex. möbelinköp och datorinvesteringar. Checklista för prioritering av investeringar Alla investeringar påverkar nämndens driftsbudget. Förutom kapitalkostnader (avskrivning och ränta) kan t ex underhållskostnader eller personalkostnader öka om investeringen innebär en utökad verksamhet. Om investeringen innebär effektiviseringar minskar driftskostnaderna. I vissa fall kan det krävas följdinvesteringar. För alla investeringar som planeras ska följande checklista gås igenom. Beräkningar ska göras för de punkter som är aktuella. Uppgifterna ska redovisas i nämndens investeringsbudget. Checklista Beskrivning och motivering av investeringen Investeringsbelopp Kapitalkostnad (avskrivning och ränta som belastar nämndens driftsbudget ) Övrig driftskostnadsökning på grund av investeringen Minskade driftskostnader (effektiviseringsvinster) på grund av investeringen Kostnad för eventuella följdinvesteringar (investeringsbelopp och kapitalkostnad) Checklistan ska gås igenom för att nämnden i första hand ska göra omprioriteringar i driftsbudgeten för att täcka kostnaden för investeringen. Internräntan fastställs till 1,5 % under perioden , enligt SKLs rekommendation. 12 (76)

93 Svenljunga kommun Verksamhetsplan Kommunfullmäktige Beslutsdatum X Övriga anvisningar till nämnder och bolag Taxor skall, om inte synnerliga skäl föranleder annat, följa kostnadsutvecklingen i kommunen. För 2019 ska budgeten redovisas uppdelad per verksamhet i nämnden, med synliggörande av de eventuella äskanden om tilläggsanslag som nämnderna väljer att lägga fram. För plan 2020 och 2021 redovisas endast total summa för nämnden. Beslutade tilläggsanslag gäller beslut av budgetberedningen oktober. En redovisning av nämndens förslag på mål, som kan visa hur nämnden kan uppfylla beslutade inriktningar och fullmäktigemål, taxeförslag samt en drift- och investeringsbudget skall presenteras på budgetdialogen 25 september. Efter vidare arbete lämnas nämndens verksamhetsplan till ekonomienheten senast den 12 oktober. Utöver investeringar som genomförs i egen regi skall även eventuellt förändrat lokalbehov för redovisas. Nämndens budgetförslag bör inte överstiga tilldelad driftsram för något år under perioden. Konsekvensbeskrivningar för hela budgetperioden bifogas istället i de fall då kommunfullmäktiges beslutade mål, andra styrdokument alternativt gällande lagstiftning inte kan uppfyllas. För att undvika att mindre avvikelser utmynnar i begäran om tilläggsanslag skall nämnderna budgetera med 0,5 % av tilldelad ram som oförutsedda kostnader. AB Svenljunga Bostäder, Svenljunga Verksamhetslokaler AB och Svenljunga Industrifastigheter AB ska upprätta resultatbudget för 2019 och plan för , i enlighet med de av kommunfullmäktige beslutade ägardirektiven, och redovisa av styrelsen beslutad budget till ekonomienheten senast den 12 oktober. Svenljunga Verksamhetslokaler AB ska dessutom upprätta investeringsbudget samt lokalförsörjningsplan för tre år framåt. SVLAB ska presentera förslag till resultat- och investeringsbudget samt lokalförsörjningsplan till budgetdialogen 25 september. Tillsammans med budgeten skall SVLAB redovisa specifikation av hyror för respektive fastighet, fördelad på de komponenter som ingår i hyressättningen. 13 (76)

94 Svenljunga kommun Verksamhetsplan Kommunfullmäktige Beslutsdatum X Driftsbudget DRIFTSRAMAR år Not (mkr) Utfall Budget Prognos Budget Ny plan Ny plan Kommunstyrelsen -60,2-65,2-64,9-69,9-69,9-70,3 Barn- och utbildningsnämnden -255,9-260,2-263,8-263,1-270,6-274,3 Socialnämnden -245,7-248,3-247,3-248,2-250,5-254,1 Samhällsbyggnadsnämnden -37,2-39,4-38,9-39,1-39,3-39,4 Gemensamma intäkter/kostnader 1-10,8-22,0-17,5-16,6-19,3-21,6 Intern debiterad ränta 2 2,5 2,5 2,7 2,4 2,4 2,4 Verksamhetens nettokostnader -607,3-632,6-629,7-634,5-647,1-657,4 Skatteintäkter 599,0 623,7 621,5 633,0 650,4 668,4 Extra statsbidrag 14,8 13,9 13,9 8,6 5,2 0,0 Finansnetto 0,8 1,0 0,1-0,4-0,4-0,9 Resultat före extraordinära poster 7,2 6,0 5,8 6,7 8,1 10,1 Extraordinära poster Årets resultat 7,2 6,0 5,8 6,7 8,1 10,1 Varav jämförelsestörande poster 0,3 Resultat exklusive jämförelsestörande poster 6,9 6,0 5,8 6,7 8,1 10,1 Specifikation av gemensamma intäkter / kostnader Utbetalda pensioner -14,0-13,8-13,2-13,8-14,8-15,8 Årets nya pensioner -22,7-24,4-25,8-24,5-26,0-27,5 Överskott av internt debiterat PO 23,1 23,3 24,3 27,0 27,6 28,0 Delsumma gemensamt -13,6-14,9-14,7-11,3-13,2-15,3 Reavinster 0,3 0,0 0,7 0,0 0,0 0,0 Fsg av exploateringsmark 1,2 0,0 1,5 0,0 0,0 0,0 Klefs Gästgiveri 0,0-0,3-0,3-0,3-0,3 0,0 Integration 6,7 2,1 3,3 1,6 0,5 0,1 Lokalkostnader enligt spec -6,9-5,1-4,2-4,0-3,6-3,7 Åtgärder efter arbetsvärdering 0,0-0,5-0,5 0,0 0,0 0,0 Ramjusterande investeringar Gata/Park 0,0-1,4-1,4-1,4-1,4-1,4 Ramjusterande driftsatt exploatering 0,0-0,8-0,8-0,8-0,8-0,8 ÖFAB 0,3 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 Övrigt 1,2-1,1-1,1-0,5-0,5-0,5 Summa gemensamt -10,8-22,0-17,5-16,6-19,3-21,6 Mål 1,5% 9,6 9,8 10,0 Mål 1,2% 7,7 7,9 8,0 Mål 1,0% 6,4 6,6 6,7 14 (76)

95 Svenljunga kommun Verksamhetsplan Kommunfullmäktige Beslutsdatum X Budget Spec lokalkostnader (mkr) Prognos Budget Budget Plan Plan Kommunens egna och förmedlade lokaler -0,413-0,413-0,458-0,461-0,464 Hyra lämnade lokaler -1,963-1,963-1,808-1,390-1,418 Verksamhetsservice -1,164-1,164-1,191-1,222-1,255 Hantverkshuset -0,350-0,350-0,350-0,350-0,350 Rivning/utrangering lokaler -0,200-0,200-0,200-0,200-0,200 Ridhus renovering 0,000-1,000 0,000 0,000 0,000 Summa -4,090-5,090-4,007-3,623-3,687 Vakanshyra Budget 2018 Prognos 2018 Budget 2019 Budget 2020 Budget 2021 Hantverkshuset Hagabacken Odengatan Göteborgsvägen Del av Håcksviks skola Högagården Lokal Nattvandrarna Fd Folktandvården fd Zeb & Sofi G:a Järnvägen, Holsjunga Sänkn vakanshyra (76)

96 Svenljunga kommun Verksamhetsplan Kommunfullmäktige Beslutsdatum X Arbetsmateriel Tabellerna nedan är ett arbetsmateriel som visar hur kommunens förvaltningar arbetar fram en driftbudget. Nedan är en tabell över respektive förvaltnings budgetram 2018, med tillägg för uppräkningar, demografiska förändringar samt justeringar för höjt PO-påslag. Därefter följer beslut för 2019 och 2020 som fattades av Kommunfullmäktige 2017 i Verksamhetsplan Sammanställning av ramförändringar Kommunstyrelsen Barn- och utbildningsnämnden Socialnämnden Samhällsbyggnadsnämnden (tkr) Ram Ram Ram Pris-, hyra KPI och löneuppräkning Uppräkningar på förändringar Demografiska förändringar Dem förändringar, justeringar Just. För höjning PO-påslag Summa förändring: Ram Ksau : Beslutat 2017: Kommunstyrelsen Barn- och utbildningsnämnden Socialnämnden Samhällsbyggnadsnämnden (tkr) Effektiviseringsbeting ,0% Uppgradering Aditro 10.2, återläggning 150 Val-år 2018, återläggning 400 Ändrad sysselsättn.grad: Rätt till heltid -550 Teaterbiografen myndighetskrav, återläggn 250 Behov av ny plattform för epost Coach till Startskottet from Utökn digital distribution politiska handlingar -100 Expomässa tillsammans med Tranemo EU-val Ny förskola Björnbergets förskola stängs 200 Förskola på obekväm tid Familjecentral -700 Resursskola -400 Driftpersonal gata ny tjänst from Projektanställning Nytänk (AME), återläggn 288 Effektiviseringsbeting ,0% Effektiviseringsbeting ,5% Summa förändring: Inkl tidigare beslutat: Den översta delen av tabellen nedan, över strecket, beslutades av KSau 11 juni Under strecket har vi samlat förvaltningarnas förslag på utökad budget, både ramjusterande förslag och förslag av engångskaraktär. Vad gäller rubrikerna Ny förskola, Björnbergets förskola stängs och Förskola på obekväm tid, så kommer nybyggnationen av den nya förskolan inte att vara klar för inflyttning under Därför är de posterna flyttade till år Rubriken Familjecentral kommer tidigast att startas vid halvårsskiftet, därför är hälften av den äskade budgeten flyttad till (76)

97

98 Svenljunga kommun Verksamhetsplan Kommunfullmäktige Beslutsdatum X Balansbudget (Tkr) Utfall Prognos Budget Plan Plan Not Tillgångar Anläggningstillgångar Immateriella anläggningstillgångar 1,6 1,1 0,7 0,3 0,0 Fastigheter, anläggn. och inventarier 7 289,6 329,0 341,7 355,9 350,7 Finansiella anläggningstillgångar 8 92,7 64,0 64,0 64,0 64,0 Summa anläggningstillgångar 383,9 394,1 406,4 420,2 414,7 Omsättningstillgångar 9 Förråd 9,9 10,2 10,0 9,8 9,6 Kortfristiga fordringar 54,4 53,0 53,0 53,0 53,0 Likvida medel 46,4 42,0 42,0 42,0 42,0 Summa omsättningstillgångar 110,7 105,2 105,0 104,8 104,6 Summa tillgångar 494,5 499,3 511,4 525,0 519,3 Eget kapital, avsättningar och skulder Eget k apital 10 Eget kapital 290,9 298,1 303,9 310,6 318,7 Årets resultat 6 7,2 5,8 6,7 8,1 10,1 Summa eget k apital 298,1 303,9 310,6 318,7 328,8 Avsättningar 11 Avsättningar för pensioner 41,3 46,8 47,7 48,6 49,5 Andra avsättningar 4,4 4,4 4,4 4,4 4,4 Avsättningar för deponier 11,2 11,2 11,0 10,8 10,6 Summa avsättningar 56,9 62,4 63,1 63,8 64,5 Sk ulder Långfristiga skulder 12 17,9 19,6 20,1 20,6 21,1 Kortfristiga skulder ,6 113,4 117,6 121,9 104,9 Summa sk ulder 139,5 133,0 137,7 142,5 126,0 Summa eget kapital och skulder 494,5 499,3 511,4 525,0 519,3 18 (76)

99 Svenljunga kommun Verksamhetsplan Kommunfullmäktige Beslutsdatum X Resultatbudget Utfall Prognos Budget Plan Plan (Tkr) Not Verksamhetens nettokostnader 6-595,6-614,6-620,4-630,1-639,7 Avskrivningar -11,7-15,1-14,1-17,0-17,7 VERKSAMHETENS NETTOKOSTNADER -607,3-629,7-634,5-647,1-657,4 Skatteintäkter 3 613,8 635,4 641,6 655,6 668,4 Finansnetto 4 0,8 0,1-0,4-0,4-0,9 ÅRETS RESULTAT 5 7,2 5,8 6,7 8,1 10,1 19 (76)

100 Svenljunga kommun Verksamhetsplan Kommunfullmäktige Beslutsdatum X Noter Not 1 Gemensamma intäkter och kostnader Består huvudsakligen av kommunens pensionskostnader. Fr.o.m bokförs pensionsskulden intjänad t.o.m som en ansvarsförbindelse. Årets nya pensioner avser i huvudsak avtalspensioner i form av individuell del och förmånsbestämd ålderspension, (FÅP). Dessutom tillkommer eventuellt kostnader för efterlevande- och visstidspension. På raden Överskott av internt debiterat PO redovisas den del av personalomkostnadspålägget, (PO), som är kvar efter att arbetsgivaravgifter och kollektivavtalsenliga försäkringar är betalda. PO är beräknat till en viss procentsats för att motsvara kostnaden för årets nya pensioner, i enlighet med SKL s rekommendationer. Under rubriken Gemensamma intäkter och kostnader redovisas även gemensamma lokalkostnader, reavinster, Integration samt en budget för årets driftsatta investeringar inom exploatering och gata/park. Not 2 Internt debiterad ränta I driftbudgeten belastas respektive verksamhet med internränta som återförs i sin helhet. Avskrivningar bokförs direkt i verksamheten och ingår inte i återföringen. Kapitalkostnad debiteras månaden efter att en investering har blivit färdigställd även för små objekt. Not 3 Skatteintäkter Skatteintäkter består av skatteintäkter, utjämningsbidrag- eller kostnader till/från andra kommuner, välfärdspengar samt generella statsbidrag. Not 4 Finansiella intäkter och kostnader, (finansnetto) Finansnettot utgör skillnaden mellan kommunens intäkter för utlämnade lån, räntebidrag, borgensavgifter, banktillgodohavanden, övriga placeringar och kostnader för uppräkning av pensions- och deponiavsättning, bankkredit samt skuldräntor. Not 5 Årets resultat Skillnaden mellan totala intäkter och kostnader, påverkar eget kapital. Not 6 Verksamhetens intäkter och kostnader Resultatbudgeten visar nettot av alla externa intäkter och kostnader oavsett vilken verksamhet de hör till. I driftbudgeten redovisas nettot av alla intäkter och kostnader, inkl. interna poster, uppdelat per nämnd. Not 7 Fastigheter, anläggningar och inventarier Med anläggningstillgångar avses tillgångar för stadigvarande bruk eller innehav. Not 8 Finansiella anläggningstillgångar Avser finansiella tillgångar såsom värdepapper och långfristiga fordringar. Not 9 Omsättningstillgångar Med omsättningstillgångar avses tillgångar som inte är avsedda att stadigvarande innehas eller brukas, såsom likvida medel, förråd, tomter för försäljning och kortfristiga placeringar, samt fordringar som förfaller inom ett år. Not 10 Eget kapital Det egna kapitalet påverkas av det enskilda årets resultat. Not 11 Avsättningar Med avsättningar menas skulder som är säkra eller sannolika till sin förekomst men ovissa till belopp eller till den tidpunkt då de skall infrias. Redovisade avsättningar avser pensioner, avslutning av deponier och avsatt bidrag till infrastruktur. Not 12 Långfristiga skulder Kommunens långfristiga skulder består av periodiserade anslutningsavgifter för VA samt långfristig del av finansiell leasing. Not 13 Kortfristiga skulder Kortfristiga skulder är sådana skulder som förfaller inom ett år, såsom källskatt, arbetsgivaravgifter, semesterlöne- och övertidsskuld, pensionskostnad individuell del, leverantörsskulder, etc. 20 (76)

101 Svenljunga kommun Verksamhetsplan Kommunfullmäktige Beslutsdatum X Kommunstyrelsen och samverkansnämnderna Verksamhetsidé/uppdrag Vi, kommunens ledande förtroendevalda, tar täten och leder kommunen framåt genom att samordna och prioritera våra gemensamma resurser. Vi gör det för att över tiden utveckla kommunen på ett sätt som svarar mot invånarnas behov utan att äventyra befintliga resurser. Vi arbetar för dagens och morgondagens invånare och näringsliv i kommunen. Vi verkar genom att ha ordning och reda på beslut och uppföljning, ta tillvara den kompetens och erfarenhet som finns i organisationen samt ha en kontinuerlig dialog med medborgarna. Vi tror på alla människors lika värde där ärlighet, öppenhet, empati och respekt för varandra skapar förutsättningar för ett gott demokratiskt arbete. Vi vill uppfattas som handlingskraftiga, tydliga och ansvarstagande med blicken fäst mot kommunens långsiktiga vision. Kommunstyrelsen ansvarar för kommunövergripande ledning, styrning, samordning, planering, utveckling och uppföljning av de kommunala verksamheterna. Till sin hjälp har styrelsen ett kommunstyrelseförvaltningen bestående av stöd inom ekonomi, it, kansli, personal, utveckling och integration samt näringsliv och landsbygd, inkluderande ett antal specialistfunktioner. Under styrelsen sorterar även räddningstjänst och kollektivtrafik. Ekonomienheten administrerar budget- och redovisningsprocessen i respektive nämnd och kommungemensamt samt svarar för att kommunens flöden av in- och utbetalningar genomförs på ett korrekt och effektivt sätt. Ekonomienheten ansvara för rapporteringen av ekonomisk information i form av månads- och delårsrapporter samt årsredovisning. Ekonomienheten ansvarar även för den kommunövergripande inköpsorganisationen. Här sker också en samverkan med flera kommuner i Sjuhärad och en del upphandlingstjänster köps vid behov av Borås Stad, dock driver vi de flesta frågorna med egen personal. IT-enheten har som mål att ge kommunens medborgare god service, detta genom att skapa en teknisk förutsättning så att verksamheterna kan erbjuda e-tjänster enkelt via webben. Kanslienheten driver och ansvarar för ett antal huvud- och delprocesser som utredningar, kvalitetssamordning, ärendehantering (diarium, arkiv, beslutsprocesser), medborgardialog och information och är ett politiskt stöd för arbetsutskott, kommunstyrelse, fullmäktige med flera. Andra verksamhetsområden är överförmynderi, konsumentrådgivning, skuldsanering, juridiska frågor, telefonväxel och reception, beredskap och säkerhet, grafisk formgivning, statistik och folkhälsosamordning. Kansliet arbetar också för en förbättrad medborgardialog bland annat via sociala medier, Forum för medborgardialog, strukturerade dialogträffar och webbsända fullmäktigemöten. Personalfunktionen är en stödfunktion inom personalområdet till verksamheterna. Tranemo kommun är värdkommun för personalfunktionen, funktionen har en gemensam nämnd tillsammans Svenljunga. Arbetsmarknadsenheten är från och med en samverkansnämnd gemensam med Tranemo, där Svenljunga är värdkommun. Man ansvarar för insatser riktade mot kommunernas invånare i behov av insatser som syftar till att stärka individens ställning i samhället genom att ge denne de verktyg som krävs för att nå egen försörjning. Fullmäktiges mål påverkar nämndens mål Fullmäktige har beslutat om fyra målområden med totalt 10 fullmäktigemål. Bolag och nämnder bidrar till måluppfyllelsen genom att bryta ner fullmäktigesmål till nämnd- och enhetsmål. Målområde 1. Förbättrad och kvalitetssäkrad verksamhet Fullmäktigemål 1:1 Barn och ungdomar ska ha förutsättningar för fortsatta studier och god sysselsättning/arbete 21 (76)

102 Svenljunga kommun Verksamhetsplan Kommunstyrelsen Beslutsdatum 2018-xx-xx X Det finns en välfungerande digital miljö i skolan och hos eleverna. Arbetsmarknadsenheten: Barn och ungdomar ska ha förutsättningar för fortsatta studier och god sysselsättning/arbete Fullmäktigemål 1:2 En kommun med livskvalitet gällande delaktighet, rättsäkerhet och trygghet IT-systemen ger förväntad service till medborgarna. Folkhälsofunktionen: Förbättrad samverkan och spridning av folkhälsoarbetet Kommunsekreterarfunktion: Införandeprojekt av Ipads för ledamöter Kontaktcenter: Utreda förutsättningarna för "en väg in" genom att kanalisera inkomande, icke personspecifik mail, till Kontaktcenter på samma sätt som inkommande telefonsamtal och i framtiden Målområde 2. Förbättrade möjligheter till demokrati, inflytande och samverkan Fullmäktigemål 2:1 Invånarna ska uppleva och ges möjlighet till påverkan Kommunens hemsida är tillgänglig via digitala hjälpmedel som mail och forum. Kommunutvecklare landbygd och turism: Ta fram ett förslag till landsbygdsdialogmodell Kommunikatörsfunktionen: Högre interaktion i våra digitala kanaler Fullmäktigemål 2:2 Goda relationer mellan och inom olika grupper invånare, politiker och tjänstemän IT-enhetens medarbetare trivs på sin arbetsplats. Kansliadministratör: Öka förutsättningarna för demokratiskt deltagande genom att utöka antalet röstmottagare med 15 stycken till nästkommande val Kommunikatörsfunktionen: Förankring strategi och kanaler Utvecklingsstrateg: Medverka till en förbättrad förankringsprocess vid bearbetning av fullmäktiges övergripande mål Näringslivsstrateg: Öka dialogen mellan kommun och företagare Målområde 3. Ett mer attraktivt, tryggt och hållbart Svenljunga för alla Fullmäktigemål 3:1 Attraktivt och tryggt Svenljunga att bo, verka och leva i IT-enheten bidrar till stärkt fiberutbyggnad i kommunen. Folkhälsofunktionen: Trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete Krisberedskap: Skapa förutsättningar för bättre krisberedskap Grafisk kommunikation: Implementera vår grafiska profil, under 2019 Kommunutvecklare landsbygd och turism: Öka tillgängligheten till information av kommunens uppleveutbud genom att översätta den digitala turistinformationen till engelska Kommunikatörsfunktionen: Varumärke, profilering: Det Godaste Livet Näringslivsstrateg: Stimulera nyföretagande och ge möjlighet för befintliga företag att växa och utveckla sitt företag på hemmaplan. Arbetsmarknadsenheten: Kommunens resurser ska användas på ett effektivt sätt 22 (76)

103 Svenljunga kommun Verksamhetsplan Kommunstyrelsen Beslutsdatum 2018-xx-xx X Fullmäktigemål 3:2 De vi är till för är nöjda IT: Förbättrat bemötande och kommunikation i arbetet. Förbättrad ekonomistyrning Kansliadministratör: Färdigställa en sammanhållen dokumenthanteringsplan för samtliga enheter inom kommunstyrelseförvaltningen samt påbörja övergripande tillsyn av arkvihantering i linje med kommunstyrelsens tillsynsuppdrag Kommunikatörsfunktionen: Kvalitetsäkring: följa upp nya webben och alla sociala media kanaler Kontaktcenter: Öka effektivitet och processtrygghet genom införande av stationssystem i det dagliga arbetet. Utvecklingsstrateg: Medverka till en förbättrat mål- och analysarbete på kommunstyrelseförvaltningen Arbetsmarknadsenheten: Verksamheten ska vara effektiv och ha ett gott bemötande i kontakten med medborgarna Fullmäktigemål 3:3 Gott arbetsklimat - attraktiv arbetsmiljö Personalenheten bidrar till ett hållbart medarbetarskap i Svenljunga kommun. IT: Tydliga överenskommelser och uppdrag för att skapa god arbetsmiljö och arbetsinnehåll. Kommunikatörsfunktionen: Nytt intranät Målområde 4. Att lämna över ett miljömässigt hållbart samhälle till nästa generation Fullmäktigemål 4:2 Giftfri miljö Personal Lokalförsörjningsstrateg: Att utreda förutsättningar för att bygga miljöcertifierat vid nyproduktion och omfattande ombyggnader Driftsbudget (mkr) Utfall Budget Budget 2019 Plan Plan Enhet/Verksamhet Uppräknad budget, enl VP Nya förslag tilläggsanslag Nya förslag effektiviseringar Politisk verksamhet -5,2-5,8-5,5-0,1 Stabsfunktioner -31,6-34,6-36,7-2,5 0,7 Arbetsmarknad -5,5-6,6-6,8-0,1 Personalenheten -7,2-7,2-7,7-0,3 Räddningstjänst -9,6-9,8-10,1-0,1 Oförutsett KSF -0,3-0,3-0,3 Oförutsett KS -0,7-1,0-1,0 Ej fördelad effektiviseringskrav 0,2 Summa nämnd -60,2-65,2-68,0-3,1 0,9-70,4-71,2 Förutom uppräknad budget och beslut tagna i Verksamhetsplanen gällande både tillägg och effektiviseringar, har kommunstyrelseförvaltningen ett antal förändringar i budgeten för att kunna fortsätta leverera god service till invånare och medarbetare i kommunen. Nya förslag från förvaltningen innebär en budgetökning om 3,1 mkr. Dessutom är förvaltningen ålagda ytterligare - 0,9 mkr i effektiviseringsbeting. IT-enheten fick tilläggsanslag i VP med 1 mkr för ny plattform för epost, ny budget är 0,45 mkr varför 0,55 mkr återläggs. Även tidigare tilläggsanslag för utökning busskort för ungdomar återläggs då den servicen ges direkt av Västtrafik. 23 (76)

104 Svenljunga kommun Verksamhetsplan Kommunstyrelsen Beslutsdatum 2018-xx-xx X Kommunen är skyldig att ha dataskyddsombud, denna tjänst köps av Kommunalförbundet till en årlig kostnad av 0,21 mkr. Digitala system för lönehantering och för budgetuppföljning medför ökade licenskostnader, totalt 0,39 mkr. Kommunen måste även betala för licenser för en ny koppling till folkbokföringsregistret, 0,038 mkr per år för Kommunstyrelseförvaltningen. SÄRF höjer sin medlemsavgift med mer än uppräkning enligt kommunens budgetförutsättningar, innebär 0,05 mkr ytterligare till Kommunfullmäktige har beslutat om höjning av partistöd från och med 2019 med 0,106 mkr per år. Arbetet med ny Översiktsplan har blivit försenat, för att planen ska antas 2019 behövs ytterligare 0,125 mkr. Kommunstyrelsen har beslutat att gå med i samarbetet Cykla och Vandra i Sjuhärad. Kostnaden för tvåårsavtalet är 0,07 mkr per år. Trygg och säker kommun - polisen tillsammans med kommunen tar fram en lägesanalys och arbetsmodell för att stävja en negativ utveckling i samhället. 40 % tjänst motsvarar 0,23 mkr. Behovet av en bilansvarig för kommunens totala bilpark har uppmärksammats under året. Tjänsten ska finansieras av en extra avgift på varje bil och blir därmed kostnadsneutral för förvaltningen. Arbetsmarknadsenheten har utökat uppdrag och har behov av 0,5 mkr i tilläggsanslag för att kunna bedriva sina verksamheter, det innebär 0,235 mkr för Svenljunga kommun. Den procentuella fördelningen mellan kommunerna ändras inför 2019 vilket innebär en minskning av kostnaderna för Svenljunga kommun om 0,125 mkr. Även inom Personalenheten ändras den procentuella fördelningen mellan Tranemo och Svenljunga kommun. I detta fallet innebär det en ökning av kostnaderna för Svenljunga kommun med 0,1 mkr. I tabellen med tilläggsanslag inryms även en flytt av budgeten för Färdtjänst från Socialförvaltningen till Kommunstyrelseförvaltningen, 2,3 mkr. Vad som inte är med i tabellen är ökade kostnader för höjda arvoden samt fortbildningsinsatser till våra förtroendevalda, samt en ny taxa för SÄRF s myndighetsutövning. Dessa poster är svåra att överskåda och är ännu ej beräknade. I dagsläget har Kommunstyrelseförvaltningen ännu inte nått helt fram i effektiviseringskraven. Det återstår -0,2 mkr att fördela på verksamheterna. Arbetet fortsätter under hösten för att hitta fram i detta. Investeringsplan Tidigare år har Kommunstyrelseförvaltningen haft med en investeringsplan för centrala kommungemensamma IT-investeringar, samt en plan för oförutsedda investeringar. Från och med 2018 tar man bort planen för IT-investeringar för att istället inrymmas i en höjd investeringsbudget för oförutsedda investeringar. I övrigt inga nya investeringar. 24 (76)

105 Svenljunga kommun Verksamhetsplan Kommunstyrelsen Beslutsdatum 2018-xx-xx X Taxor Förvaltningen föreslår en oförändrad nivå av Kommunstyrelsens taxor (76)

106 Svenljunga kommun Verksamhetsplan Kommunstyrelsen Beslutsdatum 2018-xx-xx X 26 (76)

107 Svenljunga kommun Verksamhetsplan Kommunstyrelsen Beslutsdatum 2018-xx-xx X Barn- och utbildningsnämnden Verksamhetsidé/uppdrag Barn- och utbildningsnämndens verksamhetsidé är Våra barn vår framtid - Ansvar, delaktighet och trygghet medför utveckling och lärande. Vi är måna om att ge våra barn och elever en trygg start i livet. Det är vi tillsammans i förskola, fritidshem och skola som skapar en god verksamhet med god måluppfyllelse där barn, elever och vårdnadshavare känner sig delaktiga. Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för all skolverksamhet samt barnomsorg, och kulturskola för invånarna i Svenljunga kommun. Barn- och utbildningsnämndens specifika uppdrag är att leva upp till de mål och riktlinjer som uttrycks i skollag, förordningar och läroplaner. Nämndens övergripande mål är en god förskola, fritidshem och skola för alla våra barn och elever samt studerande i vuxenutbildningen. I det systematiska kvalitetsarbetet ingår att följa upp verksamheten, analysera resultaten i förhållande till de nationella målen och utifrån det planera och utveckla utbildningen. Fullmäktiges mål påverkar nämndens mål Målområde 1. Förbättrad och kvalitetssäkrad vård/omsorg skola och service Fullmäktigemål 1:1 Barn och ungdomar ska ha förutsättningar för fortsatta studier och god sysselsättning/arbete Barnens uppväxtmiljö och studiemiljö ska ge goda förutsättningar för fortsatta studier/sysselsättning/arbete. Målsättningen är att alla elever ska lyckas i skolan. Vi ska stärka barn och ungdomars möjligheter genom tidiga insatser i skolan och för familjer i riskzonen. Målsättningen omfattar även ungdomar och unga vuxna (18-30 år). Det ska finnas gott om mötesplatser som bidrar till inkludering och integration. Nämndsmål: Hög måluppfyllelse för alla barn, elever och studerande En hög måluppfyllelse innebär att våra elever lyckas minst i samma utsträckning som riksgenomsnittet. Målsättningen är att barn, elever och personal är digitalt kompetenta. Vi har ett levande kvalitetsarbete i alla våra verksamheter samt att personalen arbetar efter våra styrdokument och att detta syns i alla undervisningssammanhang. Alla verksamheter har ett förhållningssätt där barnet/eleven sätts i centrum och där barnet/elevens unika behov styr planeringen av undervisningen, detta är en förutsättning för en hög skolnärvaro. Språkutvecklande arbetssätt genomsyrar verksamheten för att gynna alla barns och elevers progression mot målen. Fullmäktigemål 1:2 En kommun med livskvalitet gällande delaktighet, rättsäkerhet och trygghet Med målet vill vi uppnå en god omsorg om äldre samt för personer med funktionsnedsättning, så att de känner sig trygga och upplever en meningsfull tillvaro. Kommuninvånare ska kunna känna sig trygga med de beslut de får, att besluten är väl grundade på fakta och att tydligt lagstöd finns. Nämndsmål: Alla barn, elever och studerande ska känna sig trygga Målsättningen är att barn, elever och personal möts av ett gott förhållningssätt och att vi har goda relationer som leder till en trygg inlärningsmiljö med god studiero. Verksamheterna arbetar förebyggande och främjande för en god integration. 27 (76)

108 Svenljunga kommun Verksamhetsplan Kommunstyrelsen Beslutsdatum 2018-xx-xx X Målområde 2. Förbättrade möjligheter till demokrati, inflytande och samverkan Fullmäktigemål 2:1 Invånarna ska uppleva och ges möjlighet till påverkan Kommuninvånarna känner att de kan påverka. Inflytande innebär möjlighet att påverka, delaktighet innebär att man har och tar del i en fråga som är angelägen. Samverkan är en viktig del i vårt arbete. Nämndsmål: Ökad delaktighet Barn, elever och studerande upplever att de är delaktiga och har inflytande över sin egen utbildning. Fullmäktigemål 2:2 Goda relationer mellan och inom olika grupper invånare, politiker och tjänstemän Medarbetare och politiker ska bidra till och vara goda ambassadörer för kommunens verksamheter. Vi strävar mot nöjda kommuninvånare när det gäller service och information. Nämndsmål: Ökad likvärdighet och samverkan Målsättningen är att vi har en väl fungerande samverkan mellan förskola, fritidshem och skola samt med vårdnadshavarna. Våra verksamheter följer upp vilka effekter resursfördelningen får för måluppfyllelsen. Vi har en främjande och förebyggande elevhälsa i hela kommunen. Våra verksamheter arbetar för att skapa en lärmiljö som gynnar både pojkar och flickor samt barn med annat modersmål. Målområde 3. Ett attraktivare, tryggare och hållbart Svenljunga för alla Fullmäktigemål 3:2 De vi är till för är nöjda Kunder, brukare, elever, föräldrar med flera är nöjda med det bemötande och den service de får inom kommunens uppdrag. Nämndsmål: Vårdnadshavare och elever är nöjda med vår verksamhet Målet följs upp genom de årliga enkäter som genomförs till elever, studerande och vårdnadshavare. Fullmäktigemål 3:3 Gott arbetsklimat - attraktiv arbetsmiljö Svenljunga kommun rekryterar den personal med den kompetens som krävs och behövs. De som anställs stannar på sin arbetsplats och trivs med sin arbetsplats och trivs med sin arbetsgivare via ett gott ledarskap och god arbetsmiljö. Nämndsmål: God arbetsmiljö och hög kompetens hos vår personal Målsättningen är att vi har en god arbetsmiljö för vår personal som gör att förutsättningarna är goda för att rekrytera och behålla personal. Målet är att ha behörig personal i alla våra verksamheter. Lärare ska vara behöriga i de ämnen de undervisar och det ska finnas minst en behörig förskollärare eller fritidspedagog på alla förskole- och fritidshemsavdelningar. Personal Arbetsmiljön och kompetensförsörjningen är en av våra största utmaningar. Att få behålla vår personal över tid är en viktig framgång för en ökad måluppfyllelse. I dag råder brist på elevhälsopersonal främst specialpedagoger och kuratorer. Även bristen på behöriga förskollärare och lärare gör det mycket svårt att rekrytera och fylla de vakanser vi har med behörig personal. Vi har låg andel behörig personal i våra förskolor och fritidshem och här krävs satsningar på utbildning för att höja kompetensen i verksamheten. Framtida pensionsavgångar gör att vi behöver vara en attraktiv arbetsgivare för att kunna rekrytera och behålla personal. 28 (76)

109 Svenljunga kommun Verksamhetsplan Kommunstyrelsen Beslutsdatum 2018-xx-xx X Driftsbudget Budgetförutsättningar Budget som är presenterad i tabellen ovan i kolumn utkast detaljbudget är framtagna genom att beräkna personalkostnader för förskola, fritidshem och grundskola i enighet med den politiskt beslutade budgeteringsmodell. Budget för övriga verksamheter är framtagen genom att ta hänsyn till faktiska förväntade kostnader inom verksamheter (tex interkommunal ersättningar) samt genom att räkna upp kostnader och intäkter enligt anvisade uppräkningsfaktorer. Man ser svårigheter att få budget i balans pga. följande faktorer: Ersättningar från migrationsverket minskar pga. att antalet barn/ungdomar som är berättigade till bidrag minskar. Samtidigt finns barnen/ungdomar fortfarande i vår verksamhet. I ramförändringar minskar förvaltningens ram med 1,4 Mkr pga. demografiska förändringar. Beräkningar baseras på att antalet barn i åldrar år minskar. Logisk åtgärd vid budgetering skulle då vara att minska gymnasiebudget med motsvarande belopp. Genomgång av prognostiserade kostnader för interkommunala ersättningar pekar dock på att budgeten behöver istället ökas med ca 3 mkr för att möta ökning av gymnasiepriser och ökad antal av speciellanpassade gymnasieplatser. Förvaltning är ålagd att genomföra effektiviseringar motsvarande 8,7 Mkr. Det är svårt i dagsläget att se hur detta skall arbetas in i budget då verksamhetsstruktur är oförändrad. Nedan följer förslag på satsningar till år 2019 Förslag på ramjusteringar Ledningsorganisation utökning 2 tjänster Administration 1 tjänst 500 Summa Utökning ledningsorganisation, 1500 tkr En stärkt och förändrad ledningsorganisation är en viktig del i en ökad måluppfyllelse. Med en ny förskola i tätorten och en renodlad rektor och förskolechefsroll i alla delar av kommunen behövs två utökade ledningsresurser. Att skapa förutsättningar för våra ledare att vara pedagogiska ledare som skollagen kräver. Utökning av administration, 500 tkr 29 (76)

110 Svenljunga kommun Verksamhetsplan Kommunstyrelsen Beslutsdatum 2018-xx-xx X Administrationen med utredningsuppdrag och statsbidrag har ökat markant de senaste åren samt att skolledarna behöver avlastning för att kunna jobba mer med det pedagogiska uppdraget. Investeringsplan Datorer BUN (Investeringsbelopp 990 tkr) Här omfattas kostnader, som inte är medräknade i kostnaderna för en-till-en-satsningen, för att byta ut och ersätta digitala verktyg till vår personal samt till pedagogisk verksamhet i barngrupp i förskola samt utrustning i klassrum. Digitala verktyg till personal leasas inte utan köps via it-enheten har all personal utrustats med ett eget digitalt verktyg. Detta innebär en ökning av antalet verktyg som kommer att behöva bytas ut. Infrastruktur (Investeringsbelopp 300 tkr) Användningen av digitala verktyg ökar och ställer därför högre krav på funktionaliteten i det trådlösa nätet. I skolor är det viktigt att flera klasser samtidigt kan arbeta med digitala verktyg som är uppkopplade mot nätet. Under har en dator/digitalt verktyg per elev i åk F-9 införts i våra skolor. Personaliga digitala verktyg BUN (Investeringsbelopp 250 tkr) Personal som arbetar med barn på förskolor har tillgång till ett personligt digitalt verktyg. From år 2020 ingår utbyte av verktyg i investeringskostnaden för utbyte av befintliga digitala verktyg. Implementering nytt verksamhetssystem (Investeringsbelopp 400 tkr) Inköp av nytt verksamhetssystem IST. Under 2017 har ett nytt verksamhetssystem upphandlats. Utrymme finns i driftsbudgeten. Under första året tillkommer en införandekostnader på 400 tkr som en engångssumma. Utrustning kreativ lärmiljö (Investeringsbelopp 100 tkr) I och med förändringar i våra styrdokument som innebär en ökad digitalisering är det nödvändigt att skapa kreativa lärmiljöer som lever upp till dagens och framtidens krav. Inventarier BUN (Investeringsbelopp 300 tkr) Inverstering är avsedd till för att köpa in nya möbler i skolor och förskolor syfte att ersätta gamla uttjänade möbler. I diagram nedan ser man hur totala kostnader för avskrivningar och räntor påverkas beroende på om man beslutar genomföra investeringar. De gröna staplarna motsvarar investeringskostnad för investeringar som är föreslagna i tabellen ovan. De blåa staplarna är avskrivningar och räntor för investeringar som är genomförda tom år (76)

111 Svenljunga kommun Verksamhetsplan Kommunstyrelsen Beslutsdatum 2018-xx-xx X 31 (76)

112 Svenljunga kommun Verksamhetsplan Kommunstyrelsen Beslutsdatum 2018-xx-xx X Taxor 2019 års taxor har inte kommit för barnomsorgen ännu! Avgiftsnivåer för maxtaxa kommer senast den 1 december enligt information från Skolverket. I år presenteras avgiftsnivåerna senare än vanligt på grund av att förordningen som styr det här statsbidraget har ändrats. 32 (76)

113 Svenljunga kommun Verksamhetsplan Kommunstyrelsen Beslutsdatum 2018-xx-xx X 33 (76)

114 Svenljunga kommun Verksamhetsplan Kommunstyrelsen Beslutsdatum 2018-xx-xx X 34 (76)

115 Svenljunga kommun Verksamhetsplan Kommunstyrelsen Beslutsdatum 2018-xx-xx X Socialnämnden Verksamhetsidé/uppdrag Socialnämnden har en formulerad verksamhetsidé som tillsammans med lagstiftning och övriga gällande bestämmelser ligger till grund för nämndens arbete. Socialnämndens verksamhetsidé är att på kommuninvånarnas uppdrag: Förebygga - genom att stödja folkhälsoarbetet i vid mening, Möjliggöra - genom att erbjuda stöd och service på ett sätt där människans egna resurser stimuleras och tillvaratas, Aktivt hjälpa - genom att ge vård och omsorg till dem vars behov inte kan tillgodoses på annat sätt. Verksamheten ska stärka den enskildes eget ansvar genom delaktighet och självbestämmande i det dagliga livet och arbetet ska utföras på ett sätt som inte försvårar för kommande generationer. Fullmäktiges mål påverkar nämndens mål Fullmäktige har beslutat om fyra målområden med totalt 10 fullmäktigemål. Socialnämnden bidrar till måluppfyllelsen genom att bryta ner fullmäktigesmål till nämnd- och enhetsmål. Målområde 1. Förbättrad och kvalitetssäkrad verksamhet Fullmäktigemål 1:1 Barn och ungdomar ska ha förutsättningar för fortsatta studier och god sysselsättning/arbete Socialnämndens mål nr 1: Kvalitetssäkrad vård och omsorg utifrån god ekonomisk hushållning med en budget i balans Inom de angivna ekonomiska ramarna för socialnämnden, ska en kvalitetssäkrad vård och omsorg beslutas och utföras. Socialtjänstlagens, hälso- och sjukvårdslagen samt LSS kvalitetsprinciper ska följas och de är: Självbestämmande, helhetssyn, kunskapsbaserade insatser som är effektivt utförda, tillgänglig samt trygg och jämlik vård. Enhetsmål 1:1 Ökad flexibilitet/effektivitet av personalanvändande i och mellan alla enheter i verksamheten Personalens tid och kompetens används utifrån verksamhetens växlande behov. Enhetsmål 1:2 Dokumentationen ska vara rätts-och patientsäker där alla brukare ska ha en aktuell genomförandeplan Den sociala dokumentationen ska uppfylla socialtjänstlagens/lss krav både vad det gäller innehåll och tidsperspektiv. Den ska vara tillräcklig, respektfull, korrekt och väsentlig för den enskilde och den personal som berörs. Patientjournalen ska säkerställa att sjuksköterskors, fysioterapeuters och arbetsterapeuters dokumentation uppfyller de krav som hälso- och sjukvårdslagen ställer och att de processer som hälso- och sjukvården hanterar systematiskt och strukturerat kan följas upp och utvärderas. Enhetsmål 1:3 Socialförvaltningen ska vara en attraktiv arbetsgivare Socialförvaltningen ska vara en arbetsplats man vill söka sig till och vill stanna kvar. Enhetsmål 1:4 Minska kostnaderna inom hemtjänsten I förhållande till jämförbara kommuner bedriver Svenljunga Kommun en väldigt dyr hemtjänst. Skälig levnadsnivå ska tillgodoses på ett kostnadseffektivt och kvalitetssäkert sätt. Enhetsmål 1:5 Insatser som beslutas ska få önskad effekt Målen med insatser efter bedömt behov ska uppnås. 35 (76)

116 Svenljunga kommun Verksamhetsplan Kommunstyrelsen Beslutsdatum 2018-xx-xx X Enhetsmål 1:6 Avvikelsehantering ska vara en naturlig del av vårt systematiska förbättringsarbete Målbild - att avvikelsehantering ökar och gynnar verksamhetens kvalitet och ses som ett positivt förbättringsarbete Hela socialförvaltningen ska under 2019 öka sin rapportering av avvikande händelser och Lex Sarah, framför allt utifrån genomförandeplan. Kunskapen om avvikande händelser enligt SoL, LSS och HSL ska förbättras på alla enheter under året. Fullmäktigemål 1:2 En kommun med livskvalitet gällande delaktighet, rättsäkerhet och trygghet Målområde 2. Förbättrade möjligheter till demokrati, inflytande och samverkan Fullmäktigemål 2:1 Invånarna ska uppleva och ges möjlighet till påverkan Socialnämndens mål nr 2: Skapa rätt medborgarförväntningar på socialnämndens ansvar och uppdrag Tydlig information till medborgarna skapar förståelse och rätt förväntningar på nämndens ansvar och uppdrag. Nämndens arbete ska präglas av öppenhet och transparens. Enhetsmål 2:1 Innebörden av skälig levnadsnivå och goda levnadsvillkor ska förmedlas och bli känt för invånarna Politikens intentioner ska vara självklara för både myndighet och verkställighet för att även bli tydligt för medborgaren. Fullmäktigemål 2:2 Goda relationer mellan och inom olika grupper invånare, politiker och tjänstemän Målområde 3. Ett mer attraktivt, tryggt och hållbart Svenljunga för alla Fullmäktigemål 3:1 Attraktivt och tryggt Svenljunga att bo, verka och leva i Socialnämndens mål nr 3: Medarbetarna ska känna sig trygga i arbetssättet med mål och resultatstyrning Förvaltningen ska implementera nämndens mål och resultatarbete på enhetsnivå. Enhetsmål 3:1 Öka medarbetarnas delaktighet i verksamhetens mål och resultat för kvalitet, ekonomi och personal Medarbetare ska ha förståelse för nämndens uppdrag och vara inkluderade i förvaltningens målarbete samt få ta del av resultatet. Målområde 4. Att lämna över ett miljömässigt hållbart samhälle till nästa generation Fullmäktigemål 4:1 Förändra energianvändningen till förnybar energi samtidigt som vi minska energikonsumtionen Socialnämndens mål nr 4: Minska miljöpåverkan inom verksamheten Ökad medvetenhet i alla verksamheter om vad som kan bidra till en minskad miljöpåverkan. Enhetsmål 4:1 Optimera körrutter och samplanering mellan yrkesgrupper Med effektiv planering minska miljöpåverkan. Enhetsmål 4:2 Öka det digitala användandet Mobiliteten för dokumentation ska öka under året. 36 (76)

117 Svenljunga kommun Verksamhetsplan Kommunstyrelsen Beslutsdatum 2018-xx-xx X Personal Fokus under kommande period kommer att vara på behovet att minska personalkostnader. I stora drag kommer mycket energi att behöva ägnas åt omställning av personal då bland annat förändrat arbetssätt då heltid som norm ställer stora krav på samverkan mellan nämndens enheter. Vidare kommer andra delar av socialnämndens verksamhet behöva minska i omfång på grund av för hög kostnadsnivå. Det omställningsarbete som måste göras de närmaste åren kan upplevas som slitsamt för socialförvaltningens medarbetare vilket kan få till följd att sjukfrånvaron inte minskar. Svårigheten att rekrytera personal inom nämndens ansvarsområde, framförallt legitimerad personal, kvarstår. Driftsbudget (mkr) Utfall Budget Budget 2019 Plan Plan Enhet/Verksamhet Uppräknad budget Nya förslag effektiviseringar Nya förslag tilläggsanslag Pol.verksamhet, Ledning & Adm -15,6-14,5-17,1 Funktionshinder & Socialpsykiatri -40,3-41,2-43,5 Äldreomsorg, Hälso- och sjukvård -135,6-129,3-130,6 3,2-0,2 Myndighetsutövningen -48,8-58,5-60,0-0,6 Färdtjänst -2,4-2,2 0,0 2,3 Bostadsanpassningen -3,0-2,5-1,8 Summa nämnd -245,7-248,2-253,0 3,2 1,5-252,4-256,1 Budgetförutsättningar? De närmaste åren kommer i stora delar innebära en ekonomisk utmaning för de verksamheter som nämnden ansvarar för då det bland annat i tilldelad budget för nämnden inte finns täckning för bland annat löneökningar. Om förvaltningen fortsätter arbeta på samma sätt som de senaste året fattas ekonomiska resurser i storleksordningen 10 miljoner kronor. Arbetet att komma i ekonomisk balans är realistiskt inom några år då kostnadsnivån inom nämndens verksamheter är hög i förhållande till jämförbara kommuner. Detta arbete kommer dock ta tid då det i stora delar handlar om förändring i organisationskulturen men också tidsödande omställningsprocesser på grund av rådande arbetsrättsliga förutsättningar. På grund av detta finns stor risk att tilldelad budget för nämnden 2019 inte kommer kunna hållas. Investeringsplan 37 (76)

118 Svenljunga kommun Verksamhetsplan Kommunstyrelsen Beslutsdatum 2018-xx-xx X 38 (76)

119 Svenljunga kommun Verksamhetsplan Kommunstyrelsen Beslutsdatum 2018-xx-xx X Samhällsbyggnadsnämnden Verksamhetsidé/uppdrag Samhällsbyggnadsnämnden ska skapa förutsättningar för att de som bor och är verksamma i Svenljunga kommun ska trivas och stanna kvar och att vi ska bli fler. Verksamhetspolicy Vi arbetar tillsammans mot gemensamma mål med fokus på våra invånare och företagares bästa. Arbetet inom nämnden kännetecknas av respekt, prestigelöshet och ett ödmjukt förhållningssätt. Verksamheterna hjälper varandra där behov och möjlighet finns. Tillsammans arbetar vi för att rätt resurser används eller skapas för att nå våra mål. Nämndens verksamhet och beslut ska grunda sig på rättsäkerhet, hållbarhet, resurshushållning, delaktighet och demokrati. Vi ska arbeta lösningsfokuserat och bemöta alla med respekt och professionalitet. Uppdrag Samhällsbyggnadsnämnden är förvaltande och verkställande organ för markfrågor, exploateringsverksamhet, kommunens fastigheter och skogar, kostförsörjning samt teknisk försörjning. Teknisk försörjning omfattar ansvar för kommunens gator, vägar, trafikanläggningar, belysning, parker och andra allmänna platser, lek- och friluftsanläggningar, vatten- och avloppsanläggningar samt avfallshantering. Samhällsbyggnadsnämnden har ansvar att bedriva och utveckla kommunens kultur- och fritidsutbud. Nämnden skall värna om ett varierat kultur- och fritidsutbud, där barn- och ungdomsverksamhet prioriteras. Nämnden är också ansvarig myndighetsnämnd för miljöskyddsfrågor, livsmedelskontroll, hälsoskydd, bygglov, bygganmälningar, ventilationskontroll, och detaljplaner. Strategisk planering ingår i kommunstyrelsens uppdrag men mycket av personalresurserna för detta finns på samhällsbyggnadsförvaltningen. Fullmäktiges mål påverkar nämndens mål Fullmäktige har beslutat om fyra målområden med totalt 10 fullmäktigemål. Bolag och nämnder bidrar till måluppfyllelsen genom att bryta ner fullmäktigesmål till nämnd- och enhetsmål. Kopplat till målområde 1: Förbättrad och kvalitetssäkrad verksamhet Samhällsbyggnadsnämnden ska skapa och bibehålla snabb och kvalitetssäkrad service till våra kunder. Kopplat till målområde 3: Ett mer att attraktivt, tryggt och hållbart Svenljunga för alla Samhällsbyggnadsnämnden ska skapa, underhålla och tillhandahålla attraktiva miljöer. Kopplat till målområde 4: Att lämna över ett miljömässigt hållbart samhälle till nästa generation Samhällsbyggnadsnämnden ska arbeta för en minskad påverkan på den globala miljön och bibehålla den naturresurs vi har lokalt Personal Nämnden arbetar aktivt med åtgärder inom området arbetsbelastning där medarbetarundersökningen 2018 visade på vissa brister samtidigt som man vill fortsätta det arbete som visat på ett bra arbetsklimat inom många övriga analyserade områden i enkäten. Rekrytering av personal med rätt utbildning kan vara svår inom vissa yrkeskategorier, framförallt specialister. Pensionsavgångar har varit något ökande det är viktigt att förvaltningen säkerställer den kunskap som byggts upp genom att till exempel dokumentera rutiner och arbetsmetoder. Många 39 (76)

120 Svenljunga kommun Verksamhetsplan Kommunstyrelsen Beslutsdatum 2018-xx-xx X nyutbildade på specialisttjänster försvårar arbetet med effektiviseringar i verksamheten då mycket tid går åt till upplärning och kunskapsinhämtning. Driftsbudget Förslag till Ramförändringar , bilaga 3 Följande ramförändringar till VP föreslås i enlighet med de behov som Samhällsbyggnadsnämnden identifierat: Nr. Åtgärd/objekt Förslag, ramjustering Nämndens prioritering Kommentar 1 Snö- och halkbekämpning, ökade entreprenadkostnader kronor 1 2 Ombyggnad Teaterbiografen myndighetskrav kronor (endast 2019) Tidigare beslutat för Förstärkning Kostenheten - administration kronor 1 Fördelas till SN och BUN enl. fördeln. nyckel 4 Skoglig insats vid Buttorps naturreservat kronor (endast 2019) Tidigare beslutat för Provtagning av gamla nedlagda deponier Beskrivning kronor (endast 2019) 1 Senaste upphandlingen av snöröjning och halkbekämpning gav anbudspriser som ökat med mer än 30 % (ca kronor/år) jämfört med det tidigare avtalet. Enligt de regler som finns på gatuområdet måste kommunen ombesörja drift och underhåll av sina gator till en nivå som är trafiksäker. Kraven i den nya upphandlingen är i princip de samma som tidigare avtalsperiod men 40 (76)

Reglemente. modell plan policy. program regel. riktlinje rutin strategi taxa. för socialnämnden Beslutat av: Kommunfullmäktige

Reglemente. modell plan policy. program regel. riktlinje rutin strategi taxa. för socialnämnden Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy Reglemente för socialnämnden 2019-2022 program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2018-12-17 213 Ansvarig:

Läs mer

Riktlinjer och struktur för hantering av elektronisk post i Svenljunga kommun

Riktlinjer och struktur för hantering av elektronisk post i Svenljunga kommun Styrdokument Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2008-02-11 9 Ansvarig: Kanslichef Revideras: Vart fjärde år Följas upp: Vart fjärde år Riktlinjer och struktur för

Läs mer

regel modell plan policy program riktlinje rutin strategi taxa reglemente för interna myndighetsnämnden ... Beslutat av: Kommunfullmäktige

regel modell plan policy program riktlinje rutin strategi taxa reglemente för interna myndighetsnämnden ... Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy regel reglemente för interna myndighetsnämnden program riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2018-12-17 216 Ansvarig:

Läs mer

Reglemente för valnämnden

Reglemente för valnämnden Dnr 2016/269/003, Id 51286 Reglemente för valnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2016-06-27, KF 170 2 3 INNEHÅLL VALNÄMNDENS UPPGIFTER 4 Sakområden 4 Processbehörighet 4 Rätt att ingå avtal 4 Rätt att

Läs mer

Reglemente för socialnämnden Detta reglemente gäller från och med 1 april 2015.

Reglemente för socialnämnden Detta reglemente gäller från och med 1 april 2015. Reglemente för socialnämnden Detta reglemente gäller från och med 1 april 2015. Nämndens uppgifter 1 Socialnämnden fullgör kommunens uppgifter inom socialtjänsten. Nämnden utövar också ledningen av den

Läs mer

Reglemente för kommunstyrelsens och nämndernas gemensamma bestämmelser och arbetsformer

Reglemente för kommunstyrelsens och nämndernas gemensamma bestämmelser och arbetsformer Reglemente för kommunstyrelsens och nämndernas gemensamma bestämmelser och arbetsformer Antaget av kommunfullmäktige 2015-05-28, 39 Gäller fr o m 2015-07-01 Styrelsens och nämndernas gemensamma bestämmelser

Läs mer

Reglemente för social- och omsorgsnämnden

Reglemente för social- och omsorgsnämnden Reglemente för social- och omsorgsnämnden Antaget av kommunfullmäktige den 21 mars 2018, 30. Reglementet gäller från och med 1 april 2018. 1 Uppdrag och verksamhet 1 Nämnden fullgör kommunens uppgifter

Läs mer

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Antaget av kommunfullmäktige den 14 oktober 2015, 139 Reglementet gäller från och med 1 november 2015. 0 Uppdrag och verksamhet 1 Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMNDEN Antaget av: kommunfullmäktige 2019-06-24, 84 Gäller från: 2019-07-01 Ansvarig: Utbildningschef Revideras: Vid behov Ersätter: av kommunfullmäktige fastställt reglemente 2018-01-29, 4 REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS-

Läs mer

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015.

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Nämndens uppgifter 1 Barn- och utbildningsnämnden fullgör kommunens uppgifter inom det offentliga skolväsendet

Läs mer

Reglemente för tekniska nämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015.

Reglemente för tekniska nämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Reglemente för tekniska nämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Nämndens uppgifter 1 Tekniska nämnden fullgör kommunens uppgifter avseende gator och väghållning, parkverksamhet, nyttjande

Läs mer

Reglemente för Miljö- och byggnadsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015.

Reglemente för Miljö- och byggnadsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Reglemente för Miljö- och byggnadsnämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Nämndens uppgifter 1 Miljö- och byggnadsnämnden ska svara för den verksamhet som ankommer på kommunen enligt miljöbalken,

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling 3.8

Laholms kommuns författningssamling 3.8 Laholms kommuns författningssamling 3.8 Reglemente för socialnämnden; antaget av kommunfullmäktige den 16 december 2014, 196 1, med ändring den 28 april 2015, 68 2, den 29 september 2015, 119 3, den 28

Läs mer

5 Nämnderna är personuppgiftsansvariga för de register och andra behandlingar av personuppgifter som sker inom respektive verksamhetsområde.

5 Nämnderna är personuppgiftsansvariga för de register och andra behandlingar av personuppgifter som sker inom respektive verksamhetsområde. ALLMÄNT NÄMNDREGLEMENTE För styrelsen och nämnderna gemensamma bestämmelser 1 Detta reglemente gäller för Kommunstyrelsen, Barn- och utbildningsnämnden, Socialnämnden samt Kultur- och tekniknämnden. Med

Läs mer

REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2016-10-31, KF 166 Dnr: KS 2015/90 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00 www.gullspang.se

Läs mer

REGLEMENTE FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN I KROKOM, ÅRE OCH ÖSTERSUND

REGLEMENTE FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN I KROKOM, ÅRE OCH ÖSTERSUND Sida: 1 (8) REGLEMENTE FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN I KROKOM, ÅRE OCH ÖSTERSUND En gemensam nämnd, Överförmyndarnämnden i Krokom, Åre och Östersund, tillsätts i Östersunds kommun och ingår i Östersunds kommuns

Läs mer

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN Utöver det som stadgas i kommunallagen om kommunal nämnd och dess verksamhet gäller bestämmelserna i detta reglemente samt de bestämmelser i övrigt som kommunstyrelsen

Läs mer

Reglemente för valnämnden

Reglemente för valnämnden SID 1(8) Reglemente för valnämnden Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se SID 2(8) Kommunfullmäktige har beslutat om en gemensam vision för Helsingborg

Läs mer

Reglemente för Valnämnden i Enköpings kommun

Reglemente för Valnämnden i Enköpings kommun Ärendenummer KS2017/239 VALN2016/2 Reglemente för Valnämnden i Enköpings kommun Dokumenttyp Beslutad av Gäller fr.om. Gäller t.om. Reglemente Kommunfullmäktige 2017-06-12 Tillsvidare Ersätter Gäller för

Läs mer

Reglemente för skolnämnden i Enköpings kommun

Reglemente för skolnämnden i Enköpings kommun 1 (7) Ärendenummer SKN2016/236 Reglemente för skolnämnden i Enköpings kommun Beslutat av kommunfullmäktige den 14 november 2016 (dnr KS2016/488). Ersätter tidigare reglemente för skolskolnämnden i dess

Läs mer

Svedala Kommuns 4:27 Författningssamling 1(8)

Svedala Kommuns 4:27 Författningssamling 1(8) Författningssamling 1(8) Reglemente för utbildningsnämnden antaget av kommunfullmäktige 2014-11-10, 144 Gäller från med ändring 2016-04- 13, 2016-05-01 För utbildningsnämnden gäller vad som föreskrivs

Läs mer

Reglemente. För vård- och omsorgsnämnden i Enköpings kommun. Skriv text här

Reglemente. För vård- och omsorgsnämnden i Enköpings kommun. Skriv text här Reglemente För vård- och omsorgsnämnden i Enköpings kommun Skriv text här Vård- och omsorgsförvaltningen Jenny Norling 0171-625291 jenny.norling@enkoping.se Ärendenummer VON2018/66 Dokumenttyp Beslutad

Läs mer

Överförmyndarnämnden. Reglemente för Överförmyndarnämnden

Överförmyndarnämnden. Reglemente för Överförmyndarnämnden Överförmyndarnämnden Reglemente för Överförmyndarnämnden Innehåll Överförmyndarnämndens uppdrag och verksamhet...3 1 Allmänt om överförmyndarnämndens uppgifter...3 2 Ansvarsområde...3 3 Samverkan och samverkansområden...3

Läs mer

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Dnr 2016/78/003 Id 20732 Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2016-06-27, KF 171 Gäller från och med 2016-07-01 2 3 INNEHÅLL BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS UPPGIFTER

Läs mer

Reglemente. socialnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen

Reglemente. socialnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Reglemente för socialnämnden Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2016-11-24 323 Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Giltighetstid: från 1 januari 2017 tills vidare A: Socialnämndens

Läs mer

Reglemente för överförmyndarnämnden

Reglemente för överförmyndarnämnden SID 1(9) Reglemente för överförmyndarnämnden Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se SID 2(9) Kommunfullmäktige har beslutat om en gemensam vision för

Läs mer

Reglemente med gemensamma bestämmelser för nämnder i Vaxholms stad. Beslutat av kommunfullmäktige i Vaxholms stad , 10

Reglemente med gemensamma bestämmelser för nämnder i Vaxholms stad. Beslutat av kommunfullmäktige i Vaxholms stad , 10 Reglemente med gemensamma bestämmelser för nämnder i Vaxholms stad Beslutat av kommunfullmäktige i Vaxholms stad 2019-02-18, 10 2 av 9 Innehåll Inledning...3 1 Kompletterande bestämmelser och definitioner...3

Läs mer

Kommunal Författningssamling

Kommunal Författningssamling Kommunal Författningssamling för Falköpings kommun KS 2016/36 003 KFS 2016:10 Reglemente för valnämnden Antagen av kommunfullmäktige den 21 mars 2016 Gäller från och med 1 april 2016 Utöver det som föreskrivs

Läs mer

Reglemente för byggnadsnämnden

Reglemente för byggnadsnämnden Utgiven av kommunledningskontoret Antagen av kommunfullmäktige 2018-06-11, 67 Reglemente för byggnadsnämnden Ansvarsområde och uppgifter 1 Byggnadsnämnden fullgör, i den mån uppgifterna inte åligger kommunstyrelsen,

Läs mer

Svedala Kommuns 4:27 Författningssamling 1(9)

Svedala Kommuns 4:27 Författningssamling 1(9) Författningssamling 1(9) Reglemente för utbildningsnämnden antaget av kommunfullmäktige 2014-11-10, 144 Gäller från med ändring 2016-04-13, 44, och 2018-06-13, 59. 2019-01-01 För utbildningsnämnden gäller

Läs mer

Regel. modell plan policy. program regel. riktlinje rutin strategi taxa. reglemente för valnämnden ... Beslutat av: Kommunfullmäktige

Regel. modell plan policy. program regel. riktlinje rutin strategi taxa. reglemente för valnämnden ... Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy Regel reglemente för valnämnden program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2018-12-17 217 Ansvarig: Valansvarig

Läs mer

Reglemente för tekniska nämnden

Reglemente för tekniska nämnden Utgiven av kommunledningskontoret Antagen av kommunfullmäktige 2018-06-11, 67 Reglemente för tekniska nämnden Ansvarsområde och uppgifter 1 Tekniska nämnden förvaltar och utvecklar kommunens grönområden,

Läs mer

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN Beslutsdatum Dnr Beslutsparagraf 2018-12-13 2018/348 KF 154 1(7) Stabsavdelningen 2018-11-23 REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN Utöver det som föreskrivs i kommunallagen och förvaltningslagen eller annan

Läs mer

Reglemente för miljö- och byggnämnden

Reglemente för miljö- och byggnämnden 1 (9) Typ: Reglemente Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: KF 2015-12-09, 136 Uppdateras: Reglemente för miljö- och byggnämnden Reglementet består av två delar. Del ett är specifikt för

Läs mer

Allmänt reglemente för Kalmar kommuns nämnder

Allmänt reglemente för Kalmar kommuns nämnder STYRANDE DOKUMENT Fastställt av Dokumentansvarig Datum Kommunfullmäktige Kanslichef Jonas Sverkén 2016-09-26 Gäller tills vidare 1 (6) Allmänt reglemente för Kalmar kommuns nämnder Antaget av kommunfullmäktige

Läs mer

Reglemente för miljö- och hälsoskyddsnämnden

Reglemente för miljö- och hälsoskyddsnämnden Utgiven av kommunledningskontoret Antagen av kommunfullmäktige 2018-06-11, 67 Reglemente för miljö- och hälsoskyddsnämnden Ansvarsområde och uppgifter 1 Miljö- och hälsoskyddsnämnden fullgör, i den mån

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden Antagen av: Kommunfullmäktige Datum: 2015-04-20 42 för socialnämnden 1 Uppdrag och verksamhet Nämnden ska inom sitt verksamhetsområde följa vad som anges i lag eller annan författning. Nämnden ska följa

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden 1 (10) Typ: Reglemente Giltighetstid: Version: 2.0 Fastställd: KF 2015-12-09, 136 Uppdateras: Reglementet består av två delar. Del ett är specifikt för socialnämnden. Del två består av gemensamma bestämmelser

Läs mer

Reglemente för vård- och omsorgsnämnden i Helsingborg

Reglemente för vård- och omsorgsnämnden i Helsingborg SID 1(7) Reglemente för vård- och omsorgsnämnden i Helsingborg Antaget av kommunfullmäktige den 9 december 2014, 200, att gälla från och med den 1 januari 2015. Kommunfullmäktige har beslutat om en gemensam

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Reglemente för kultur- och fritidsnämnden Antaget av fullmäktige 2018-12-17, 154. Dnr 2018/0432.KS Innehållsförteckning Reglemente för kultur- och fritidsnämnden... 1 1 GENERELLA UPPGIFTER OCH ANSVARSOMRÅDEN...

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 2018-01-29 3 Gäller från: 2018-01-01 Ansvarig: Socialchef Revideras: Vid behov REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN NÄMNDENS UPPGIFTER Ansvarsområde 1 Nämnden fullgör kommunens uppgifter

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) B. 14 REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN Utöver det som föreskrivs i kommunallagen och vallagen gäller för valnämnden bestämmelserna i detta reglemente. VALNÄMNDENS UPPGIFTER 1 Valnämnden

Läs mer

Reglemente för fastighetsnämnden

Reglemente för fastighetsnämnden Utgiven av kommunledningskontoret Antagen av kommunfullmäktige 2018-06-11, 67 Reglemente för fastighetsnämnden Ansvarsområde och uppgifter 1 Fastighetsnämnden förvaltar kommunens bebyggda fastigheter och

Läs mer

Reglemente för vård- och omsorgsnämnden

Reglemente för vård- och omsorgsnämnden SID 1(10) Reglemente för vård- och omsorgsnämnden Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se SID 2(10) Kommunfullmäktige har beslutat om en gemensam vision

Läs mer

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 2018-01-29 4 Gäller från: 2018-01-01 Ansvarig: Utbildningschef Revideras: Vid behov Ersätter: av kommunfullmäktige fastställt reglemente 2017-04-24, 42 REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS-

Läs mer

Reglemente och arbetsformer för valnämnden i Burlövs kommun

Reglemente och arbetsformer för valnämnden i Burlövs kommun 1/7 FÖRFATTNINGSSAMLING BKFS 2018:15 DIARIENUMMER KS/2018:565-003 Reglemente och arbetsformer för valnämnden i Burlövs kommun 2019 2022 Antaget av kommunfullmäktige 2018-10-15, 93 Träder i kraft 2019-01-01

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BARN- UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMND

REGLEMENTE FÖR BARN- UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMND REGLEMENTE FÖR BARN- UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMND GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2015-04-29, 81 Dnr: KS 2015/84 Revideras Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360

Läs mer

REGLEMENTE FÖR OMSORGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR OMSORGSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR OMSORGSNÄMNDEN Utöver det som stadgas i kommunallagen om kommunal nämnd och dess verksamhet gäller bestämmelserna i detta reglemente samt de bestämmelser i övrigt som kommunstyrelsen har

Läs mer

Allmänt reglemente för kommunstyrelsen och

Allmänt reglemente för kommunstyrelsen och REGLEMENTE 1(9) Allmänt reglemente för kommunstyrelsen och övriga nämnder Dokumentnamn Allmänt reglemente för kommunstyrelsen och övriga nämnder Dokumentägare Dokumentansvarig Kommunchef Kanslichef Författningsstöd

Läs mer

Reglemente. överförmyndarnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen

Reglemente. överförmyndarnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Reglemente för överförmyndarnämnden Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2016-11-24 323 Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Giltighetstid: från 1 januari 2017 tills vidare A: Överförmyndarnämndens

Läs mer

Reglemente för Kultur- och fritidsnämnden

Reglemente för Kultur- och fritidsnämnden Antaget av/ansvarig Kommunfullmäktige 2019-03-04 ( 44) Dokumentbeteckning Reglemente för Kultur- och fritidsnämnden 2019 Handläggare/Förvaltning Kultur- och fritidsförvaltningen Dnr KS 2019/00178 Datum

Läs mer

Reglemente för utbildningsnämnden

Reglemente för utbildningsnämnden Utgiven av kommunledningskontoret Antagen av kommunfullmäktige 2018-06-11, 67 Reglemente för utbildningsnämnden Ansvarsområde och uppgifter 1 Utbildningsnämnden fullgör kommunens uppgifter som huvudman

Läs mer

Reglemente. med föreskrifter om styrelsens och nämndernas arbetsformer Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige

Reglemente. med föreskrifter om styrelsens och nämndernas arbetsformer Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige Reglemente med föreskrifter om styrelsens och nämndernas arbetsformer Gäller fr.o.m. 2018-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-22 176 med föreskrifter om styrelsens och nämndernas arbetsformer Innehållsförteckning

Läs mer

GEMENSAMT NÄMNDREGLEMENTE FÖR HEDEMORA KOMMUN

GEMENSAMT NÄMNDREGLEMENTE FÖR HEDEMORA KOMMUN 1 GEMENSAMT NÄMNDREGLEMENTE FÖR HEDEMORA KOMMUN antaget av kommunfullmäktige 2015-06-16, 85, att gälla från och med 1 augusti 2015, senast reviderat den 12 december 2017 159 I anslutning till vad som är

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Reglemente för omsorgsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Reglemente Omsorgsnämnden Kommunfullmäktige 2018-11-22 140 Dnr KA 2018/000958 Sid 1/7 Reglemente för omsorgsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta

Läs mer

Reglemente. valnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen

Reglemente. valnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Reglemente för valnämnden Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2016-11-24 323 Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Giltighetstid: från 1 januari 2017 tills vidare A: Valnämndens verksamhet

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Reglemente för samhällsbyggnadsnämnden Antaget av fullmäktige 2018-12-17, 154. Dnr 2018/0432.KS Innehållsförteckning Reglemente för samhällsbyggnadsnämnden... 1 1 GENERELLA UPPGIFTER OCH ANSVARSOMRÅDEN...

Läs mer

Reglemente för överförmyndarnämnden

Reglemente för överförmyndarnämnden Utgiven av kommunledningskontoret Antagen av kommunfullmäktige 2018-06-11, 67 Reglemente för överförmyndarnämnden Ansvarsområde och uppgifter 1 Överförmyndarnämnden fullgör de uppgifter som ankommer på

Läs mer

Utöver det som föreskrivs om nämnden i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Utöver det som föreskrivs om nämnden i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. 1 REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 2008-05-26 Utöver det som föreskrivs om nämnden i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. SOCIALNÄMNDENS UPPGIFTER Uppgifter

Läs mer

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden i Helsingborg

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden i Helsingborg SID 1(7) Reglemente för barn- och utbildningsnämnden i Helsingborg Antaget av kommunfullmäktige den 9 december 2014, 195, att gälla från och med den 1 januari 2015. Kommunfullmäktige har beslutat om en

Läs mer

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden SID 1(10) Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se SID 2(10) Kommunfullmäktige har beslutat om en gemensam

Läs mer

Reglemente för barn-, kultur- och utbildningsnämnden

Reglemente för barn-, kultur- och utbildningsnämnden 1 (10) Typ: Reglemente Giltighetstid: Version: 2.0 Fastställd: KF 2015-12-09, 136 Uppdateras: Reglementet består av två delar. Del ett är specifikt för barn-, kulturoch utbildningsnämnden. Del två består

Läs mer

Reglemente. arbetsmarknadsnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen

Reglemente. arbetsmarknadsnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Reglemente för arbetsmarknadsnämnden Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2017-02-16 18 Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Giltighetstid: från 1 april 2017 tills vidare A: Arbetsmarknadsnämndens

Läs mer

Reglemente. För utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Enköpings kommun. Skriv text här

Reglemente. För utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Enköpings kommun. Skriv text här Reglemente För utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Enköpings kommun Skriv text här Utbildningsförvaltningen Ärendenummer KS2018/607 Dokumenttyp Beslutad av Gäller f.om. Gäller t.om. Reglemente Kommunfullmäktige

Läs mer

REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN I ÖSTERSUNDS KOMMUN

REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN I ÖSTERSUNDS KOMMUN Sida: 1 (10) REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN I ÖSTERSUNDS KOMMUN VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS ANSVAR OCH UPPGIFTER Uppdrag och verksamhet 1 Nämnden ska inom sitt verksamhetsområde följa vad som anges

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige Ersätter reglemente antaget av kommunfullmäktige , 8

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige Ersätter reglemente antaget av kommunfullmäktige , 8 REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 2018-09-19 Ersätter reglemente antaget av kommunfullmäktige 2000-01-17, 8 A. NÄMNDENS UPPGIFTER Utöver vad som föreskrivs i Kommunallagen samt

Läs mer

Reglemente. socialnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen

Reglemente. socialnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Reglemente för socialnämnden Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2015-12-10 237 Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Giltighetstid: tills vidare A: Socialnämndens verksamhet Verksamhetsområde

Läs mer

Gemensamt reglemente kommunstyrelse och nämnder

Gemensamt reglemente kommunstyrelse och nämnder Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 108 Den 2018-12-17 108 Dnr 2018/00567 Gemensamt reglemente kommunstyrelse och nämnder Kommunfullmäktiges beslut 1. Gemensamt reglemente

Läs mer

Gemensamt reglemente för nämnder och styrelser i Huddinge kommun

Gemensamt reglemente för nämnder och styrelser i Huddinge kommun 1 (8) Antaget av kommunfullmäktige 1991-12-16 183 och 1992-11-23 300 med ändring 1994 12-12, 239, 1995-10-20, 129 och 130, 1994-12-12, 239, 1996-12-02, 271, 1998-12-14, 155, 1999-06-14, 97, 2002-01-21,

Läs mer

HKF 9010 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 9010 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (9) Antagen av kommunfullmäktige 1991-12-16 183 och 1992-11-23 300 med ändring 1994 12-12, 239, 1995-10-20, 129 och 130, 1994-12-12, 239, 1996-12-02, 271, 1998-12-14, 155, 1999-06-14, 97, 2002-01-21,

Läs mer

HÖRBY KOMMUN Flik: 6 Författningssamling Sida: 1 (-7)

HÖRBY KOMMUN Flik: 6 Författningssamling Sida: 1 (-7) Författningssamling Sida: 1 (-7) REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Utöver det som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. SOCIALNÄMNDENS ANSVARSOMRÅDE 1 Nämnden fullgör

Läs mer

Styrdokument REGLEMENTE FÖR INTERNA MYNDIGHETSNÄMNDEN. Innehållsförteckning

Styrdokument REGLEMENTE FÖR INTERNA MYNDIGHETSNÄMNDEN. Innehållsförteckning Styrdokument REGLEMENTE FÖR INTERNA MYNDIGHETSNÄMNDEN Innehållsförteckning Dokumenttyp: Regler Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2010-05-24 51 Ansvarig: Samhällsbyggnadschefen Revideras:

Läs mer

Reglemente för Miljö- och byggnämnden i Lilla Edets kommun

Reglemente för Miljö- och byggnämnden i Lilla Edets kommun Reglemente för Miljö- och byggnämnden i Lilla Edets kommun Antaget av: Kommunfullmäktige Datum: 2019-02-25 Dnr: KS 2018/451 Reviderad KF 2019-06-17, 83 Miljö- och byggnämndens uppdrag och verksamhet Allmänt

Läs mer

Reglemente för Socialnämnden

Reglemente för Socialnämnden FÖRFATTNINGSSAMLING REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Gäller från och med: 29 juni 2019 Antagen: KF 2019-06-19, 221, dnr KS 2019/230 Ändrad: Reglemente för Socialnämnden

Läs mer

Reglemente för Valnämnden - Ragunda kommun

Reglemente för Valnämnden - Ragunda kommun Utfärdad Kf, 20150429, 37 2015/225 003 20150429 1 Reglemente för Valnämnden - Ragunda kommun ALLMÄNNA UPPGIFTER 1 Valnämnden ansvarar på kommunal nivå för - genomförande av val till riksdag, kommunfullmäktige

Läs mer

Reglemente för vård- och omsorgsnämnden

Reglemente för vård- och omsorgsnämnden KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (4) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2018-06-19 Ersätter: 2017-03-01 Gäller fr o m: 2018-07-01 Reglemente för vård- och omsorgsnämnden Utöver det som

Läs mer

Dokumentbeteckning Reglemente för Arbetsmarknads- och socialnämnden Handläggare/Förvaltning Stadskansliet

Dokumentbeteckning Reglemente för Arbetsmarknads- och socialnämnden Handläggare/Förvaltning Stadskansliet Utöver det som stadgas i kommunallagen om kommunal nämnd och dess verksamhet gäller bestämmelserna i detta reglemente samt de bestämmelser i övrigt som kommunstyrelsen har fastställt. Nämndens verksamhet

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN I ÖSTERSUNDS KOMMUN

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN I ÖSTERSUNDS KOMMUN Sida: 1 (9) REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN I ÖSTERSUNDS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS ANSVAR OCH UPPGIFTER Uppdrag och verksamhet 1 Nämnden ska inom sitt verksamhetsområde följa vad

Läs mer

Reglemente för bygg- och miljönämnden

Reglemente för bygg- och miljönämnden Reglemente för bygg- och miljönämnden ÅKF: 2019:06 Dnr: ATVKS 2019-00148 003 Antagen: Kommunfullmäktige 47, 2019-04-24 Reviderad:- Dokumentansvarig förvaltning: Samhällsbyggnadsförvaltningen Dokumentet

Läs mer

Reglemente för socialnämnden i Helsingborg

Reglemente för socialnämnden i Helsingborg SID 1(7) Reglemente för socialnämnden i Helsingborg Antaget av kommunfullmäktige den 9 december 2014, 196, att gälla från och med den 1 januari 2015. Kommunfullmäktige har beslutat om en gemensam vision

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden 1 (8) Reglemente för socialnämnden Dokumenttyp: Reglemente Beslutad av: Kommunfullmäktige (2015-10-21 169) Gäller för: Socialnämnden Giltig från och med: 2015-10-21 Dokumentansvarig: Förvaltningschef,

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 27 Den 2010-12-20 Kommunfullmäktige 2010-12-20 7 Kommunstyrelsen 2010-12-20 3 Kf 27 Ks 193 Dnr 2010.279 003 Reglementen familj- och

Läs mer

Reglemente Socialnämnden

Reglemente Socialnämnden FÄRGELANDA KOMMUN Reglemente Socialnämnden Dnr: 2018/430 Beslutad KF 2018-12-12 180 2 Innehållsförteckning REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN... 3 Nämndens verksamhet... 3 Nämndens verksamhetsinriktning... 3

Läs mer

Reglemente för arbetsmarknads- och socialnämnden

Reglemente för arbetsmarknads- och socialnämnden KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2017-02-16 Ersätter: 2014-12-18 Gäller fr o m: 2017-03-01 Reglemente för arbetsmarknads- och socialnämnden Utöver

Läs mer

Reglemente för Valnämnden i Strängnäs kommun

Reglemente för Valnämnden i Strängnäs kommun 1/8 Beslutad när: 2016-11-28 236 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Kommunfullmäktige KS/2016:380-003 Gäller fr o m: 2017-01-01 Gäller t o m: Dokumentansvarig: Uppföljning: för Valnämnden

Läs mer

Reglemente. Socialnämnden. Gäller fr.o.m Antaget av kommunfullmäktige /2010:2

Reglemente. Socialnämnden. Gäller fr.o.m Antaget av kommunfullmäktige /2010:2 Reglemente Socialnämnden Gäller fr.o.m. 2011-01-01 Antaget av kommunfullmäktige 2010-12-20 25/2010:2 Reviderad av kommunfullmäktige datum 2013-12-16 81 Innehållsförteckning Verksamhet... 1 Verksamhetsområde...

Läs mer

Reglemente för byggnadsnämnden

Reglemente för byggnadsnämnden Antagen av: kommunfullmäktige Datum: 2015-09-07 86 Ersätter: reglemente antaget 2006-12-04 och komplettering gjord 2010-06-07 för byggnadsnämnden 1 Uppdrag och verksamhet Nämnden ska inom sitt verksamhetsområde

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden Styrdokument 1 (6) 2019-01-09 Fastställd: Kommunfullmäktige 2019-02-14, 5 Gäller för: Socialnämnden Dokumentansvarig: Kommunsekreterare Dnr : KS2019/9-4 Reglemente för socialnämnden Postadress Besöksadress

Läs mer

Gemensamt reglemente för styrelsen och nämnderna i Köpings kommun

Gemensamt reglemente för styrelsen och nämnderna i Köpings kommun Gemensamt reglemente för styrelsen och nämnderna i Köpings kommun Antaget av kommunfullmäktige 2018-12-17, 116 Giltigt från 2019-01-01 Gemensamt reglemente för styrelsen och nämnderna i Köpings kommun

Läs mer

Reglemente för krisledningsnämnden i Åre kommun

Reglemente för krisledningsnämnden i Åre kommun Beslutad av: Kommunfullmäktige Dokumentansvarig: Säkerhetssamordnare Dokumenttyp: Reglemente Giltighetstid: Tillsvidare Gäller från: 2012-09-26 Diarienr: Reglemente för krisledningsnämnden i Åre kommun

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden Reglemente för socialnämnden Upprättad: 2014-04-08 Antagen av: Kommunfullmäktige Datum för antagande: 2014-04-28, 52 Kontaktperson: André Enarsson Utöver det som föreskrivs om nämnd i kommunallagen gäller

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden Styrdokument Dokumenttyp: Regler Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: Kf 2019-06-17, 85 Ansvarig: Förvaltningschef Revideras: Vart 4:e år, 1:a året i mandatperioden Följas upp: Minst vart

Läs mer

Reglemente med allmänna bestämmelser för Vingåker kommuns nämnder

Reglemente med allmänna bestämmelser för Vingåker kommuns nämnder Flik 3.2 Reglemente med allmänna bestämmelser för Vingåkers Flik 3.2 Reglemente med allmänna bestämmelser för Vingåker kommuns nämnder Allmänna uppgifter och bemyndiganden 2 Sammanträden 3 Ersättares tjänstgöring

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige , 164 Gäller från och med

Antaget av kommunfullmäktige , 164 Gäller från och med Antaget av kommunfullmäktige 2012-09-24, 164 Gäller från och med 2012-10-01 REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Utöver vad som stadgas i kommunallagen och i annan författning, gäller bestämmelserna i detta reglemente

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN I HAMMARÖ KOMMUN

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN I HAMMARÖ KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2002-12-03, 18 Reviderad enl. kommunfullmäktige 76/2005 (bostadsanpassningsbidrag) Reviderad enl. kommunfullmäktige 92/2007 (flyktingfrågor m m) REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN

Läs mer

Svedala Kommuns 4:26 Författningssamling 1(9)

Svedala Kommuns 4:26 Författningssamling 1(9) Författningssamling 1(9) Reglemente för kultur- och fritidsnämnden antaget av kommunfullmäktige 2014-11-10, 144 med ändring 2016-04-13, 50 och 2018-06-13, 59. Gäller från 2019-01-01 För kultur- och fritidsnämnden

Läs mer

Reglemente för Socialnämnden i Strängnäs kommun

Reglemente för Socialnämnden i Strängnäs kommun 1/9 Beslutad när: 2016-11-28 236 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Kommunfullmäktige KS/2016:380-003 Gäller fr o m: 2017-01-01 Gäller t o m: Dokumentansvarig: Uppföljning: för Socialnämnden

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN 1(7)

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN 1(7) REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN 1(7) I anslutning till vad i skollagen och socialtjänstlagen är föreskrivet om den kommunala organisationen för skolan respektive barnomsorgen skall följande gälla

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden 1 (6) Ärendenummer KS2017/604 Reglemente för socialnämnden Antaget av kommunfullmäktige den 11 december 2017, paragraf 184, ärendenummer KS2017/604. 1 Nämndens ansvarsområden 1.1 Verksamhetsområde och

Läs mer

Reglemente för nämnden för Hälsan och Stressmedicin

Reglemente för nämnden för Hälsan och Stressmedicin 1 (6) Reglemente Diarienummer RS 691-2012 Västra Götalandsregionen Antaget av regionfullmäktige den 24 november 2015, 204 Reglemente för nämnden för Hälsan och Stressmedicin Dokumentet består av tre delar.

Läs mer