Upprustning av Kristinebergs slottspark på Kungsholmen Genomförandebeslut

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Upprustning av Kristinebergs slottspark på Kungsholmen Genomförandebeslut"

Transkript

1 Utlåtande 2012: RI+V (Dnr /2011) Upprustning av Kristinebergs slottspark på Kungsholmen Genomförandebeslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Exploateringsnämnden medges rätt att genomföra upprustning och nyanläggning av Kristinebergs slottspark omfattande investeringsutgifter om 56,1 miljoner kronor. Utgiften ska inrymmas inom exploateringsnämndens investeringsbudget. Föredragande borgarråden Sten Nordin och Joakim Larsson anför följande. Ärendet Inom planprogrammet för Nordvästra Kungsholmen planeras för en stadsdelspark bestående dels av Kristinebergs slottspark, dels av Kristinebergs strandpark. Genomförandebeslut för strandparken om netto 76,0 miljoner kronor fattades av kommunfullmäktige den 8 maj 2006 och den delen av parken är idag i princip färdigställd. Exploateringsnämnden har nu tillsammans med berörda nämnder och fastighetsägare arbetat fram ett förslag för utformningen av resterande del av stadsdelsparken, det vill säga Kristinebergs slottspark, omfattande investeringsutgifter om 56,1 miljoner kronor.

2 Beredning Ärendet har initierats av exploateringsnämnden och remitterats till stadsledningskontoret. Stadsledningskontoret anser att beslutet om Kristinebergs slottspark ligger väl i linje med tidigare fattade beslut och anser att den planerade omdaningen och utvecklingen av parken innebär väsentliga kvaliteter för hela stadsutvecklingsområdet. Våra synpunkter Kristinebergs slottspark är något av en oas på västra Kungsholmen. Dess läge gör den redan i dag till en naturlig mötesplats för stadsdelens invånare men upprustningen av parken ger än bättre förutsättningar för närområdets barn att kunna leka och vistas i en varierad och tålig miljö. Något som är extra viktigt då områdets invånare beräknas öka från dagens ca till personer. Ett annat viktigt skäl till att renovera parken är att en skola ska öppna i området inom kort. Det är därför angeläget att projektet genomförs i den planerade takten så att projektet kan färdigställas före skolans öppnande i augusti I övrigt hänvisar jag till stadsledningskontorets tjänsteutlåtande. Bilaga Nuvärdemall Borgarrådsberedningen tillstyrker föredragande borgarrådens förslag. Särskilt uttalande gjordes av borgarrådet Daniel Helldén (MP) enligt följande. Miljöpartiet välkomnar att staden avsätter resurser för att utveckla och ordningsställa Kristinbergs slottspark. Slottsparken utgör en av fyra delar i den stadsdelspark som planerats och delvis färdigställt inom stadsutvecklingsområde Nordvästra Kungsholmen. Stadsdelsparken är en förutsättning för ett väl fungerande område och utgjorde en bärande idé i planeringen. Parken svarar upp mot de behov av grönområden som krävs för den befintliga och tillkommande bebyggelsen på nordvästra Kungsholmen. Miljöpartiet kan dock konstatera att den del av parken som enligt handlingarna anses i princip färdigställd dvs. strandparken inte är färdigställd. Trots att den utgör en viktig del av det sammanhängande området nedanför Kristinebergs slottspark har inte parken fått sin slutgiltiga form. Fortfarande ligger den gamla tennishallen kvar och blockerar området. För att färdigställa stadsdelsparken och ge Kristinebergs slottspark

3 dess rätta sammanhang anser Miljöpartiet att staden skyndsamt måste lösa frågan om flytt och rivning av Tennishallen. Inte minst är detta viktigt för att säkerställa en balanserad och överskådlig ekonomi för hela parkprojektet. Kommunstyrelsen delar borgarrådsberedningens uppfattning och föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Exploateringsnämnden medges rätt att genomföra upprustning och nyanläggning av Kristinebergs slottspark omfattande investeringsutgifter om 56,1 miljoner kronor. Utgiften ska inrymmas inom exploateringsnämndens investeringsbudget. Stockholm den Joakim Larsson På kommunstyrelsens vägnar: S T E N N O R D I N Ylva Tengblad

4 ÄRENDET Inom området Nordvästra Kungsholmen pågår en omfattande omdaning från tidigare industriområde till bostads- och kontorsområde. Det innebär att ca lägenheter och kvm lokaler byggs inom Nordvästra Kungsholmen och att befolkningen i stadsdelarna Kristineberg och Stadshagen därmed beräknas tredubblas, från dagens ca boende till över och från de ca arbetsplatserna till ca I huvudsak är det stenstadens kvartersformer som i programmet för Nordvästra Kungsholmen expanderar västerut. En bärande idé är att tät bebyggelse ska vägas upp av ett stort sammanhängande grönområde, en stadsdelspark. Genomförandet av Kristinebergs slottspark är en väsentlig del av programmet och en viktig länk i Kungsholmens sammanhängande grönområden. Här följer utdrag ur Program för Nordvästra Kungsholmen för att illustrera parkens del i stadsutvecklingsområdet. En ny stor stadspark balanserar den stadsmässiga tätheten En stor sammanhängande stadspark skapas som binder samman Kristinebergs slottspark med vattenfronten vid Ulvsundasjön. Den nya stadsparken ges en hög standard på grönska och material som gör att den tillsammans med strandpartierna kan balansera den höga stadsmässiga tätheten i området i övrigt. Grönstrukturen i programförslaget Genom att bygga vidare på en befintlig struktur kan strandpromenaden runt Kungsholmen göras komplett och Kristinebergs slottspark och idrottsanläggningar kan utvecklas till en mångfunktionell ny modern stadsdelspark. Enligt översiktsplanen från 1997, antagen av KF 1999, ska dalstråket i framtiden utformas till ett grönt parkstråk.

5 Kristinebergs strand- Kristinebergs slottspark Fredhällsparken Hornsbergs strand- Rålambshovs- Stadsdelsparken ingår i en övergripande grönstruktur för Stockholm där Rålambshovsparkens och Fredhällsparkens gröna förbindelse mellan Riddarfjärden och Tranebergs sund förlängs norrut genom Kristinebergs slottspark till Ulvsundasjön. Ur Program för Nordvästra Kungsholmen Kristinebergs slottspark är stadsdelsparkens trädgård. Parken är en kulturhistorisk anläggning med tydliga historiska objekt och en formell struktur med axlar och siktlinjer. Samtidigt en tyst och rofylld oas med gamla fruktträd, stora ekar och uppvuxen grönska.

6 Idag program för Kristinebergs slottspark Under 2010 och 2011 har ett program för Kristinebergs slottspark tagits fram av exploateringskontoret tillsammans med närmast berörda förvaltningar och fastighetsägare. Här följer en sammanfattning av parkprogrammet: Historia Kristineberg var ursprungligen en kunglig förläning från drottning Kristina till general Lennart Torstensson, som tack för insatser i 30-åriga kriget år Torstensson uppförde här en malmgård med barockträdgård och lät plantera den ursprungliga lindallén i dubbla rader från mangårdsbygganden ned till Ulvsundasjön. Gården såldes i mitten av 1700-talet till handelsmannen Roland Schröder, vilken lät uppföra den nuvarande huvudbyggnaden.

7 Karta från 1805 Kristinebergs malmgård ägdes och beboddes under en kort tid på 1860-talet av prins August av Dalarna. I samband med det kungliga ägandet får anläggningen namnet Kristinebergs slottspark sålde prins August egendomen till frimurarordern som avsåg driva barnhem. De gamla flyglarna revs och ersattes av de nuvarande, vilka inrymde lektionssalar, sovsalar, verkstäder, kök och matsal för 130 barn, och blev därför rejält tilltagna i storlek jämfört med de nätta ursprungliga flyglarna. Ett gymnastikhus i trä byggdes år 1887, vilket ännu finns kvar och används av nutidens elever. År 1907 tillkom nuvarande Kullskolan som logi för flickorna. Barnhemmets fastighet såldes 1928 till Stockholms stad. Slottsbyggnaden har sedan dess hyrts ut som privatbostad, och lägenheterna förvaltas idag av Stadsholmen. Flyglarna omvandlades till folkskola och Kullskolan till småskola, och skolverksamheten har funnits kvar sedan dess i olika varianter.

8 D F C A E B G H I Parkens delar och deras innehåll A Gården är en funktionell skolgård och samtidigt en viktig del av parkupplevelsen då den är en del av sekvensen slott/parterre/allé. B Lindalléerna är det historiska landskapselement som tillsammans med Äppelparken står för kontinuitet och stark identitet i parken. Lindraderna manifesterar slottet, anger riktningen mot Ulvsundasjön och förstärker dalstråket mellan landformen med smalhusbebyggelsen i väster och Kristinebergshöjden med ekparken i öster. Alléerna utgör ett av de viktigaste stråken i den förnyade parken och bearbetas med markbeläggning av stenmjöl och möblering för att förstärka upplevelsen av den långsträckta gröna arkaden. C Äppelparken. Den klara historiska planstrukturen förstärks genom att trädraderna kompletteras och friställs. D Engelska parken utökas från den historiska kullen med skolbyggnaden till att omfatta hela slottsparkens sydvästra del. De vackra lövträden friställs i den plana delen genom att buskskiktet tas bort. Detta ökar den visuella kontakten från entréplatsen vid Nordenflychtsvägen. E Lekboskéerna. Ett av de största nytillskotten till Kristinebergs slottspark är ett stort område för lek. Lekplatsen ersätter parkeringsplatsen väster om lindalléerna. Utformningen tar avstamp i barockparkens boské [= en rumsligt sluten och sidordnad struktur med tematiska parkfunktioner för lek och förströelse i varje enskilt rum]. Sekvensen av klippta häckrum öppnar sig växelvis mot lekboskéerna och mot alléerna. Redskapslek för barn varvas med sittplatser och rena trädgårdsupplevelser för att bjuda in många åldersgrupper i

9 denna del av parken. Temat med boskéer knyter an till aktivitetsstråket i Kristinebergs strandpark och bildar en sammanhängande serie av parkaktiviteter, idag endast avbruten av den kvarvarande tennishallen. Redskapsleken kommer utgöras av handsnickrade fantasifulla och skulpturala träfigurer. Temat är en tillspetsad variant av lokal flora och fauna.

10

11 Idéskisser till redskapsleken F Ekbacken mot smalhusbebyggelsen i väster integreras funktionellt och visuellt i parken. Nya ekar planteras för att på sikt ersätta de gamla träden. G Ekparken utgör en av Kristinebergs slottsparks största men idag också minst tillgängliga upplevelser. Befintliga förrådsbyggnader och idrottsförvaltningens upplagsytor avetableras och en ny gångväg, en del av promenadslingan i parken, anläggs. Befintliga stora ekar bevaras, skyddas och ges en ståndortsförbättring. H Idrottsplatsen. I samband med att idrottsplatsen höjs för att ge plats åt en ny bussdepå uppförs en ny servicebyggnad och funktionsytor mellan läktaren och lindallén. Mitt i lindalléns axel förläggs uppvärmningsytor och funktionsytor utformade som en del av barockaxeln. Vid idrottsplatsens entréportal skapas en hårdgjord förplats som både är infart till idrottsplatsen och en av de viktigaste parkentreéerna. I Det nya parktorget. I parkens nordöstra hörn anläggs ett parktorg ovanpå taket till den nya bussdepån. Parktorget blir både en entré till idrottsplatsen och ekparken, samt till den planerade idrottshallen mellan parken och Essingeleden. Nivåskillnaderna mot ekparken utnyttjas för att dramatisera mötet. För ytterligare information kring parken hänvisas till Parkprogram för Kristinebergs slottspark. Konst i parken I samarbete med Stockholm konst har ett konstprogram tagits fram för parken. Finansiering sker enligt den så kallade 1%-regeln. Konstbudgeten motsvarar ungefär 1% av stadens investeringar i anläggandet av allmän plats i närområdet, där stadsdelsparken ses som en lämplig plats för en samlad satsning på konst.

12 Nordenflychtsvägen breddas Parallellt med arbetet med Kristinebergs slottspark har även den sträcka av Nordenflychtsvägen som löper längs slottsparken studerats. Tidigare projektering har reviderats bland annat för att vägen ska passa bättre med slottsparken, dess nya funktioner och gestaltning. Nordenflychtsvägen breddas för att ge plats för dubbelsidig parkering och angöring. Ombyggnationen av vägen, med tillhörande ledningsarbeten, kommer att ske som mest intensivt under första halvåret Detta beskrivs även i separat ärende om reviderat genomförandebeslut för Nordenflychtsvägen. Ytparkering blir parkmark Stockholm parkering hyr idag stadens mark för ytparkering längs Nordenflychtsvägen. Parkeringen rymmer 94 platser som till största delen används dagtid av personer som arbetar i närområdet. Nattetid är beläggningen låg. Parkeringen sägs upp och ytorna kommer att användas dels vid breddningen av Nordenflychtsvägen, dels till den nya lekboskén (lekpark) och dels till den tillfälliga förskolan. Platser för parkering och angöring tillkommer längs Nordenflychtsvägen. Förskolor parkens enda byggrätt Väster om slottets västra flygel planerar stadsdelsförvaltningen och SISAB en permanent förskola. Byggnaden får uppföras inom gällande plan. Förskolan byggs så att en framtida konvertering till skollokaler ska vara möjlig. Längre norrut, mellan Nordenflychtsvägen och lindallén, planeras en tillfällig förskola som Index Estate ska uppföra med tillfälligt bygglov och hyra ut till stadsdelsförvaltningen. Detaljplan kommer senare Startpromemoria för stadsdelsparken finns sedan Arbetet med detaljplan för slottsparken har sedan dess varit inaktivt under många år. Under framtagandet av parkprogrammet för Kristinebergs slottspark har stadsbyggnadskontoret varit delaktiga, men har valt att inte arbeta med detaljplan nu. Detta på grund av osäkerheter i avgränsningen mellan slottsparken och kommande detaljplan för Kristinebergshöjden. Då fastighetsgränserna nu inte kan justeras efter nya markanvändningen kommer avtal att upprättas mellan berörda parter för att reglera framförallt driftsfrågor i väntan på ny detaljplan och fastighetsbildning. Drift och underhåll avses skötas som om blivande fastighetsgränser redan gäller.

13 Kommande planer Beslut Flertalet beslut har fattats inom ramen för projekt Nordvästra Kungsholmen. Här följer de med bäring på Kristinebergs slottspark : SBN beslutar att i huvudsak godkänna programmet för Nordvästra Kungsholmen

14 : GFN beslutar att godkänna mål och totalekonomi för Nordvästra Kungsholmen : SBN beslutar att påbörja planarbetet, Dp Kristinebergs nya stadspark : GFN godkänner redovisningen av fördjupat programarbete samt anmälan om formgivningstävling för Kristinebergs stadsdelspark. Tjänsteutlåtandet innehåller texten Kontorets förslag är att Gatu- och fastighetsnämnden godkänner redovisningen av fördjupat programarbete för Kristinebergsparken och ger kontoret i uppdrag att återkomma med beslutsunderlag för genomförandebeslut för parkens olika delar. Vilket idag skulle kunna likställas med inriktningsbeslut : ExplN godkänner lägesredovisning avseende Lindhagen, Nordvästra Kungsholmen. Programmets samtliga delprojekt delredovisas. Genomförande och tidplan Större delen av arbetena i Kristinebergs slottspark genomförs innan augusti 2012, då Kristinebergsskolan öppnar. Arbetena måste samordnas med SISABs iordningställande av skolan, intilliggande gatuombyggnader och uppförandet av förskolor i parken. Arbetena i parken kommer att upphandlas med fem års garantiskötsel. Det ger en rimlig tid för växtmaterial att etablera sig. Då driften övergår till Stadsdelsförvaltningen efter fem år är parkanläggningen uppvuxen och intrimmad. Risker och osäkerhetsfaktorer Samordningen mellan flera intilliggande entreprenader kan komma att påverka tiderna för färdigställande. Stor hänsyn måste tas till parkens befintliga och kommande verksamheter. Slottsbyggnaden innehåller bostäder och Kullskolan är öppen under hela byggtiden. I parken finns en mängd ovärderliga träd som måste skyddas från skador under byggtiden. Allt detta begränsar framkomligheten för byggarbetena, vilket i sin tur kan ge påverkan i tid och pengar. Ekonomiska konsekvenser för staden Kontoret redovisar här de ekonomiska förutsättningarna för projektet enligt nuvärdesmetoden och vilka budgetkonsekvenser projektet medför.

15 Resultat av investeringsanalys enligt nuvärdesmetoden Investeringsanalysen enligt nuvärdesmetoden tar hänsyn till kommande investeringar fr.o.m. beslutstillfället i löpande priser och beaktar de ekonomiska konsekvenserna både för investeringar, driftkostnader och intäkter. Investeringsanalysen enligt nuvärdesmetoden för projektet redovisar ett negativt nettonuvärde om 74 mnkr. De sammanlagda utgifterna i löpande prisnivå beräknas till ca 56,1 mnkr, varav 4,3 mnkr är utgifter före år 2011, dvs. redan nedlagda utgifter. Dessa avser främst utredning och projektering. Projektets nettoexploateringsutgift/kvadratmeter parkmark beräknas uppgå till 1170 kr. Detta är i jämförelse med andra motsvarande projekt likvärdigt. Budgetkonsekvenser Investeringsbudget och försäljningsinkomster Investeringsutgifterna för projektet beräknas till ca 56,1 mnkr och investeringsinkomsterna till 0 kr i löpande prisnivå. Utfallet över åren beräknas bli enligt nedanstående tabell: Budgetkonsekvenser Ack Investering t.o.m. Mnkr Senare Totalt Utgifter inkl. förvärv (-) -4,3-2,8-44,7-3,3-1,1 0,0-56,1 Inkomster (exkl. försäljning) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 Nettoutgift (-) /-inkomst -4,3-2,8-44,7-3,3-1,1 0,0-56,1 Försäljningsinkomst 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 Stadens utgifter för upprustning och nyanläggning bedöms kunna finansieras via exploateringsnämndens investeringsbudget för år Kontorets arbete med budget för 2012 och framåt pågår. Behov av medel bedöms kunna inrymmas inom denna. Driftbudget Förändringar för ytor inom stadsdelsförvaltningens driftsansvar enligt parkprogrammet och med bebyggelse på Kristinebergshöjden genomförd

16 Idag Sedan Naturmark, extensiv skötsel m m 2 Gräs och buskytor, intensiv skötsel m m 2 Grus m m 2 Asfalt m m 2 Övriga hårdgjorda ytor 0 m m 2 Summa m m 2 Naturmark minskar främst i samband med att Kristinebergshöjden bebyggs. Ytor som kräver intensiv skötsel ökar i samband med upprustningen av Kristinebergs slottspark. Projektet bedöms påverka stadens och nämndens resultat enligt nedanstående tabell. Budgetkonsekvenser Drift Kom- Mnkr Senare mentar Resultatpåverkan ExplN Löpande intäkter/kostnader 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 max 0 Internränta 0,0 0,0-1,4-1,4-1,3 max -1,3 Avskrivningar 0,0 0,0-1,7-1,7-1,7 max -1,7 år 2013 Reavinster/förluster 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 totalt 0 Summa resultatpåverkan nämnd 0,0 0,0-3,1-3,1-3,0 Resultatpåverkan TRN+SDN Driftskostnader TRN+SDN 0,0 0,0-0,3-0,3-0,3 mellan -0,3 och -1,1 Underhållskostnader trafiknämnden Summa resultatpåverkan TRN+SDN 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 mellan 0 och 0 0,0 0,0-0,3-0,3-0,3 De beräknade drift- och underhållskostnaderna inom stadsdelsnämndens ansvarsområden beräknas efter genomförandet uppgå till ca 1 mnkr per år. Garantiskötsel fram till år 2017 gör att det är först efter det som stadsdelsnämndens driftskostnader påverkas fullt ut. Under perioden är det renhållning och snöröjning för ca 0,3 mnkr per år som krävs. Kapitalkostna-

17 derna för exploateringsnämnden beräknas uppgå till ca 3 mnkr det första året och minskar därefter något genom avskrivningar. Ekonomiska osäkerheter Samordningen med intilliggande entreprenader och skyddandet av värdefulla träd kan medföra ökade kostnader. Denna osäkerhet har dock tagits med i bedömningen av kalkylens post för oförutsedda kostnader. Övriga konsekvenser av projektet -Tillgänglighet Parkprogrammet har granskats ur tillgänglighetssynpunkt. Särskild genomgång har skett av lekboskéerna. -Måluppfyllelse Upprustningen av Kristinebergs slottspark bidrar till uppfyllandet av stadens mål inom Nordvästra Kungsholmen. Tät bebyggelse balanseras av intillliggande stora parkområden. -Påverkan på barn Upprustningen av Kristinebergs slottspark ger bättre förutsättningar för närområdets barn att kunna leka och vistas i en varierad och tålig miljö. Där kan de hitta allt från stilla parkrum och naturmark till öppna ytor och lekplatser. För att kontrollera säkerheten i de nya lekboskéerna har en säkerhetskonsult anlitats att granska handlingar och genomförande. -Samråd och information till andra förvaltningar Kontoret har diskuterat genomförandet av parkprogrammet med stadsdelsförvaltningen, trafikkontoret och SISAB. Stadsdelsförvaltningen anser att det är viktigt att nya parker anläggs i samband med utbyggnaden av Nordvästra Kungsholmen, men ser med oro på de ökade driftkostnader som upprustningen och nyanläggningen av Kristinebergs slottspark medför. För att kunna garantera god skötsel av parken förutsätts att förvaltningen, genom fördelningsnyckeln för stadsmiljö, tilldelas ökad budget motsvarande de tillkommande driftkostnader som projektet medför. Stadsdelsförvaltningen kommer att redovisa projektet till stadsdelsnämnden den 24 november 2011 parallellt med detta ärende. Stadsdelnämndens utlåtande överlämnas till kommunstyrelsen som underlag för fortsatt hantering av genomförandeärendet till kommunfullmäktige. Plan för uppföljning Projektet kommer i huvudsak att följas upp i samband med den normala ekonomirapporteringen; flerårsprogram, verksamhetsplan, verksamhetsberät-

18 telse m.m. Eventuella avvikelser kommer att analyseras och kommenteras i separat bilaga. Exploateringsnämnden Exploateringsnämnden beslutade vid sitt sammanträde den 24 november 2011 att för egen del godkänna genomförandet av upprustning och nyanläggning av Kristinebergs slottspark omfattande investeringsutgifter om 56,1 mnkr samt föreslår att kommunfullmäktige godkänner genomförandet och ger exploateringsnämnden, genom exploateringskontoret, i uppdrag att genomföra projektet. Exploateringskontorets tjänsteutlåtande daterat den 21 oktober 2011 har i huvudsak följande lydelse. Som en del i utbyggnaden av stadsutvecklingsområdet Västra Kungsholmen och programområdet Nordvästra Kungsholmen är upprustningen av Kristinebergs slottspark väsentlig. Den efterfrågade upprustningen och nytillskottet av park och lekytor kommer lägligt, då Kristinebergsskolan öppnar höstterminen Planeringen av parken har skett i samverkan mellan berörda parter. Stadsdelsförvaltningen, SISAB och Stadsholmen (förvaltare av slottsbyggnaden) har aktivt deltagit i planeringen. Kontoret föreslår att nämnden godkänner investeringsutgifter om 56,1 mnkr. BEREDNING Ärendet har remitterats till stadsledningskontoret. Stadsledningskontoret Stadsledningskontorets tjänsteutlåtande daterat den 16 januari 2012 har i huvudsak följande lydelse. Stadsledningskontoret anser att beslut om Kristinebergs slottspark ligger väl i linje med tidigare fattade beslut och anser att den planerade omdaningen och utvecklingen av parken innebär väsentliga kvaliteter för hela stadsutvecklingsområdet. Kristinebergsparken, bestående av strandparken och slottsparken, har i tidigare ärenden och beslut bedömts vara en förutsättning för att ge de boende i stadsutvecklingsområdet Nordvästra Kungsholmen en bra närmiljö. Projektet har också i tidigare ärenden och beslut bedömts kunna inrymmas i en balanserad ekonomi för exploate-

19 ringen av hela Nordvästra Kungsholmen. Stadsledningskontoret konstaterar att kommunfullmäktige inte tidigare fattat något inriktnings- eller genomförandebeslut för hela stadsutvecklingsområdet Nordvästra Kungsholmen. Beslut om projektets ekonomiska förutsättningar togs i gatu- och fastighetsnämnden den 17 december 2002 där en budget i balans presenterades med en omsättning på 1,5 miljarder kronor för hela Nordvästra Kungsholmen. Den ekonomiska bedömningen omfattade alla projektets delar inklusive stadsdelsparken och gatuupprustningar och byggde då på cirka bostäder och kvadratmeter lokaler. Utgiften för hela stadsdelsparken, slottspark och strandpark, bedömdes då uppgå till 65 miljoner kronor. Strandparken har därefter beslutats i ett särskilt ärende i kommunfullmäktige som då godkände att projektet genomfördes till en nettoutgift om 76 miljoner kronor. Under projektets genomförandetid har projektets omfattning förändrats och ett antal nya beslut och lägesredovisningar har godkänts. Marknämnden godkände den 13 oktober 2005 lägesredovisning avseende Lindhagen, Nordvästra Kungsholmen och lägesredovisningen presenterades för kommunfullmäktige den 24 april Marknämndens bedömning var då också en budget i balans men med en ökning av utgifter respektive inkomster till 1,675 miljoner kronor. I samband med beredning av ärendet till kommunfullmäktige den 24 april 2006 har markkontoret i samråd med stadsledningskontoret upprättat en investeringskalkyl i enlighet med stadens regler för styrning och uppföljning av investeringar. Nettonuvärdet av utgifter, inkomster och intäkter från och med år 2005 beräknades då, baserat på en lika stor andel bostadsrätter som hyresrätter och en jämn utbyggnadstakt i tid, uppgå till 434 miljoner kronor vilket motsvarar kronor per ekvivalent lägenhet. Med en högre andel bostadsrätter bedömdes nettonuvärdet bli 148 miljoner kronor motsvarande kronor per ekvivalent lägenhet. Om utgifter och inkomster före 2005 räknades in i kalkylen erhölls en förbättrad kalkyl, men stadsledningskontoret pekade ändå i samband med denna redovisning på att det fanns ekonomiska osäkerheter i projektet. Bedömningen var då, att det fanns risk att ett balanserat ekonomsikt resultat för hela Nordvästra Kungsholmen inte skulle kunna bibehållas. Den 20 september 2007 godkände exploateringsnämnden en ny lägesredovisning av Nordvästra Kungsholmen. Projektets omfattade då bostäder och cirka kvadratmeter lokalyta med utgifter och inkomster om cirka tre miljarder kronor. Ökningen från 1,675 miljoner kronor som redovisades för kommunfullmäktige 2006 förklaras främst av delprojektet Kristinebergs Slott 10 och 11 med utgifter och inkomster om 1,7 miljarder kronor varav 950 miljoner kronor avsåg ett planerat markförvärv från SL. Stadsledningskontoret konstaterar att en investeringsanalys, i enlighet med stadens investeringsregler, ligger till grund för beslut om genomförande av upprustning och nyanläggning av Kristinebergs slottspark samt att driftkostnadskonsekvenserna är väl belysta. Det kan dock konstateras att i de ursprungliga kalkylerna för hela Nordvästra Kungsholmen så har utgiften för hela stadsdelsparken, slottsparken och strandparken, bedömts till 65 miljoner kronor. Stadsledningskontoret konstaterar därmed att kalky-

20 lerna för utveckling av hela stadsdelsparken, slottsparken och strandparken, sammantaget har ökat jämfört med de ursprungliga kalkylerna. Detta kan bland annat förklaras av att projektets omfattning ökat totalt sett samt att lång tid förflutit sedan de ursprungliga kalkylerna gjordes. Stadsledningskontoret saknar en beskrivning av delprojektets ekonomi i relation till den totala budgeten för hela Nordvästra Kungsholmen. De senaste prognoserna som gjorts i samband med verksamhetsplan för 2012 visar på en utgiftsprognos på cirka 2,7 miljarder och en inkomstprognos (exploateringsinkomster till följd av fastighetsförsäljningar och övriga investeringsinkomster) på cirka 3,1 miljarder kronor vilket är i nivå med prognosen som gjordes i samband med lägesredovisning till exploateringsnämnden år Inom Nordvästra Kungsholmen återstår cirka 10 detaljplaner och projektets genomförandetid sträcker sig fram till Av tidigare beslut som fattats eller redovisats till dåvarande gatu- och fastighetsnämnden, marknämnden, exploateringsnämnden och kommunfullmäktige har fastslagits att projektets totalekonomi är i balans. Med hänvisning till tidigare beslut samt till stadens investeringsstrategi, vilken beslutades i samband med kommunfullmäktiges budget för 2012, som fastslår att lönsamhetskriteriet för stadens investeringar tillmäts en högre betydelse, understryker stadsledningskontoret vikten av att exploateringsnämnden säkerställer en balanserad ekonomi för hela projektet. Stadsledningskontoret delar exploateringsnämndens uppfattning att upprustning och nyanläggning Kristinebergs slottspark tillsammans med strandparken innebär ett väsentligt tillskott för området. Det är dock mycket angeläget att projektet genomförs i den planerade takten så att projektet kan färdigställas före skolans öppnande i augusti Stadsledningskontoret föreslår därför att kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige beslutar att exploateringsnämnden medges rätt att genomföra upprustning och nyanläggning av Kristinebergs slottspark omfattande investeringsutgifter om 56,1 miljoner kronor.

Lägesredovisning för Kristinebergs slottspark

Lägesredovisning för Kristinebergs slottspark KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NORRA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (10) 2011-11-08 Handläggare: Leila Massih Telefon: 08-508 09 306 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Förvaltningens

Läs mer

Nordenflychtsvägen och Elersvägen vid Kristinebergs stadsdelspark Reviderat genomförandebeslut

Nordenflychtsvägen och Elersvägen vid Kristinebergs stadsdelspark Reviderat genomförandebeslut Utlåtande 2012:33 RI+V (Dnr 302-2374/2011) Nordenflychtsvägen och Elersvägen vid Kristinebergs stadsdelspark Reviderat genomförandebeslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Bostäder inom Racketen 11 i Alvik. Reviderat genomförandebeslut.

Bostäder inom Racketen 11 i Alvik. Reviderat genomförandebeslut. Dnr Sida 1 (5) 2015-03-27 Handläggare Karl-Johan Dufmats 08-508 263 10 Till Exploateringsnämnden 2015-04-13 Bostäder inom Racketen 11 i Alvik. Reviderat genomförandebeslut. Förslag till beslut 1. Exploateringsnämnden

Läs mer

Bostäder m.m. inom fastigheterna Djursätra 1, Djursätra 2 samt del av Sätra 2:1 i Sätra. Reviderat genomförandebeslut

Bostäder m.m. inom fastigheterna Djursätra 1, Djursätra 2 samt del av Sätra 2:1 i Sätra. Reviderat genomförandebeslut Dnr Sida 1 (7) 2016-05-25 Handläggare Emma Nilsson 08-508 264 68 Till Exploateringsnämnden 2016-08-25 Bostäder m.m. inom fastigheterna Djursätra 1, Djursätra 2 samt del av Sätra 2:1 i Sätra. Reviderat

Läs mer

Slutredovisning av upprustning Kristinebergs slottspark inom fastigheten Kristineberg Slott 4-6 i Kristineberg

Slutredovisning av upprustning Kristinebergs slottspark inom fastigheten Kristineberg Slott 4-6 i Kristineberg Exploateringskontoret Tjänsteutlåtande E2015-00899 Sida 1 (5) 2015-04-20 Handläggare Monica Almquist 08-508 262 52 Till Exploateringsnämnden 2015-04-22 Slutredovisning av upprustning Kristinebergs slottspark

Läs mer

Bostäder m.m. inom Hässelby Strands centrum Reviderat genomförandebeslut

Bostäder m.m. inom Hässelby Strands centrum Reviderat genomförandebeslut Utlåtande 2017: RI (Dnr 123-340/2017) Bostäder m.m. inom Hässelby Strands centrum Reviderat genomförandebeslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Exploateringsnämnden medges

Läs mer

2. Exploateringsnämnden ger kontoret i uppdrag att fortsätta utredningsarbetet (inriktningsbeslut).

2. Exploateringsnämnden ger kontoret i uppdrag att fortsätta utredningsarbetet (inriktningsbeslut). Andris Rozenbachs Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 270 25 andris.rozenbachs@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-03-14 Markanvisning för bostäder vid kv Glidet till Åke Sundvall

Läs mer

Utlåtande 2018: RI (Dnr /2017)

Utlåtande 2018: RI (Dnr /2017) Utlåtande 2018: RI (Dnr 123-2042/2017) Överenskommelse om exploatering med försäljning, för handel inom del av fastigheten Sköndal 2:1 i Sköndal med Axfood Sverige AB, projekt Sandåkravägen Genomförandebeslut

Läs mer

Del av fastigheten Hammarbyhöjden 1:1 i Björkhagen. Reviderat genomförandebeslut.

Del av fastigheten Hammarbyhöjden 1:1 i Björkhagen. Reviderat genomförandebeslut. Dnr Sida 1 (6) 2014-02-11 Handläggare Hanna Andersson 08-508 264 57 Till Exploateringsnämnden 2014-03-13 Del av fastigheten Hammarbyhöjden 1:1 i Björkhagen. Reviderat genomförandebeslut. Förslag till beslut

Läs mer

Bostäder inom Västberga 1:1 m.fl. i Solberga. Reviderat genomförandebeslut,

Bostäder inom Västberga 1:1 m.fl. i Solberga. Reviderat genomförandebeslut, Dnr Sida 1 (8) 2017-04-24 Handläggare Elin Borglund 08-508 266 29 Till Exploateringsnämnden 2017-05-18 Bostäder inom Västberga 1:1 m.fl. i Solberga. Reviderat genomförandebeslut, Förslag till beslut 1.

Läs mer

Genomförandebeslut för ombyggnad av trafikplats Lindhagensgatan på Kungsholmen - remiss från kommunstyrelsen

Genomförandebeslut för ombyggnad av trafikplats Lindhagensgatan på Kungsholmen - remiss från kommunstyrelsen KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NORRA INNERSTADEN SID 1 (5) 2011-01-21 Handläggare: Leila Massih Telefon: 08-508 09 021 Till Kungsholmens stadsdelsförvaltning Genomförandebeslut för

Läs mer

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Exploateringsnämnden Krister Schultz. Gunnar Jensen. Lars Fyrvald

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Exploateringsnämnden Krister Schultz. Gunnar Jensen. Lars Fyrvald Martin Calmtorp Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 264 87 martin.calmtorp@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2012-03-15 Överenskommelse om exploatering, för bostäder, kontor och kommersiella

Läs mer

Markanvisning för bostäder och kontorslokaler inom fastigheten Kämpinge 2 i Tensta till AB Svenska Bostäder. Inriktningsbeslut

Markanvisning för bostäder och kontorslokaler inom fastigheten Kämpinge 2 i Tensta till AB Svenska Bostäder. Inriktningsbeslut Dnr Sida 1 (10) 2017-04-19 Handläggare Per-Eric Siljestam Tel 508 275 37 Till Exploateringsnämnden 2017-05-18 Markanvisning för bostäder och kontorslokaler inom fastigheten Kämpinge 2 i Tensta till AB

Läs mer

Godkännande av ersättning för dödning av tomträtt för fastigheten Klockelund 1 i Farsta med Hortus AB (Plantagen Sverige AB). Genomförandebeslut

Godkännande av ersättning för dödning av tomträtt för fastigheten Klockelund 1 i Farsta med Hortus AB (Plantagen Sverige AB). Genomförandebeslut Dnr Sida 1 (8) 2017-11-15 Handläggare Mattias Sjöberg 08-508 266 92 Till Exploateringsnämnden 2017-12-07 Överenskommelse om exploatering med försäljning, för handel inom del av fastigheten Sköndal 2:1

Läs mer

Hotell vid Skanstull och sponsorsavtal för gångtunnel. Reviderat genomförandebeslut

Hotell vid Skanstull och sponsorsavtal för gångtunnel. Reviderat genomförandebeslut s GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2004-05-18 1(6) Handläggare: Monica Almquist Region Innerstad Markbyrån Tel: 508 262 52 e-mail: monica.almquist@gfk.stockholm.se Dnr: 04-511-1303 2004-05-04

Läs mer

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Exploateringsnämnden Krister Schultz. Gunnar Jensen. Larisa Freivalds

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Exploateringsnämnden Krister Schultz. Gunnar Jensen. Larisa Freivalds Gerd Comstedt Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 264 47 gerd.comstedt@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2012-08-23 Överenskommelse om exploatering med försäljning för bostäder inom

Läs mer

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Exploateringsnämnden

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Exploateringsnämnden Margareta Catasús Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 260 62 margareta.catasus@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2011-05-19 Markanvisning för radhus inom fastigheten Baslinjen 1 i Skarpnäcks

Läs mer

Uppförande av Kristinebergs strandpaviljong på nordvästra Kungsholmen. Genomförandebeslut

Uppförande av Kristinebergs strandpaviljong på nordvästra Kungsholmen. Genomförandebeslut Bo Helin Utvecklingsavdelningen 08-508 269 53 bo.helin@fsk.stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2009-06-16 Uppförande av Kristinebergs strandpaviljong på nordvästra Kungsholmen. Genomförandebeslut Förslag

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Västberga 1:1 i Solberga till Wallenstam AB.

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Västberga 1:1 i Solberga till Wallenstam AB. Karl Gylje Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 264 82 karl.gylje@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2014-03-14 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Västberga 1:1 i Solberga till

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Gubbängen 1:1 i Gubbängen till Wallenstam AB. Inriktningsbeslut

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Gubbängen 1:1 i Gubbängen till Wallenstam AB. Inriktningsbeslut Dnr Sida 1 (9) 2016-03-08 Handläggare Marie Ekberg 08-508 266 10 Till Exploateringsnämnden 2016-04-14 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Gubbängen 1:1 i Gubbängen till Wallenstam AB. Inriktningsbeslut

Läs mer

Nordvästra Kungsholmen Mål och totalekonomi Delgenomförandebeslut för kv Kojan mm

Nordvästra Kungsholmen Mål och totalekonomi Delgenomförandebeslut för kv Kojan mm GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2002-12-17 Handläggare: Peter Jacobsson Region Innerstad Markbyrån Tel: 508 269 06 peter.jacobsson@gfk.stockholm.se Dnr: 01-512-1902 2002-11-28 Till Gatu-

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande AB Svenska Bostäders ombyggnad till studentbostäder i kvarteret Vallgossen 14 inom Kungsholmen

Inriktningsbeslut gällande AB Svenska Bostäders ombyggnad till studentbostäder i kvarteret Vallgossen 14 inom Kungsholmen Utlåtande 2013:48 RI+RV (Dnr 311-340/2013) Inriktningsbeslut gällande AB Svenska Bostäders ombyggnad till studentbostäder i kvarteret Vallgossen 14 inom Kungsholmen Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Lars Svensson Förslag till beslut

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Lars Svensson Förslag till beslut Dnr Sida 1 (8) 2014-12-01 Handläggare Lars Svensson 08-508 287 36 Till Exploateringsnämnden 2015-01-29 Överenskommelse om exploatering med försäljning för bostäder inom del av fastigheten Akalla 4:1 (Kista

Läs mer

AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder vid Sunneplan och kv. Dalarö 1 i Farsta Inriktningsbeslut

AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder vid Sunneplan och kv. Dalarö 1 i Farsta Inriktningsbeslut Utlåtande 2014: RI (Dnr 023-1241/2014) AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder vid Sunneplan och kv. Dalarö 1 i Farsta Inriktningsbeslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Förvärv av fastigheten Stockholm Induktorn 33 i Ulvsunda industriområde Förslag från exploateringsnämnden

Förvärv av fastigheten Stockholm Induktorn 33 i Ulvsunda industriområde Förslag från exploateringsnämnden Utlåtande 2011: RI (Dnr 302-507/2011) Förvärv av fastigheten Stockholm Induktorn 33 i Ulvsunda industriområde Förslag från exploateringsnämnden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Daniel Linder Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Daniel Linder Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef Dnr Sida 1 (6) 2016-10-27 Handläggare Daniel Linder 08-508 265 66 Till Exploateringsnämnden 2016-12-15 Slutredovisning av utbyggnad för bostäder och förskola inom fastigheterna Reket 1, del av Tallkrogen

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande AB Svenska Bostäders ombyggnad till studentbostäder i kvarteret Vallgossen 14 inom Kungsholmen

Inriktningsbeslut gällande AB Svenska Bostäders ombyggnad till studentbostäder i kvarteret Vallgossen 14 inom Kungsholmen Utlåtande 2013: RI+RV (Dnr 311-340/2013) Inriktningsbeslut gällande AB Svenska Bostäders ombyggnad till studentbostäder i kvarteret Vallgossen 14 inom Kungsholmen Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Genomförandebeslut, AB Svenska Bostäder gällande nyproduktion av bostäder, kv. Björnlandet, Norra Djurgårdsstaden

Genomförandebeslut, AB Svenska Bostäder gällande nyproduktion av bostäder, kv. Björnlandet, Norra Djurgårdsstaden Utlåtande 2014: RI+RV (Dnr 023-1957/2013) Genomförandebeslut, AB Svenska Bostäder gällande nyproduktion av bostäder, kv. Björnlandet, Norra Djurgårdsstaden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Utlåtande 2018: RI (Dnr /2017)

Utlåtande 2018: RI (Dnr /2017) Utlåtande 2018: RI (Dnr 123-1802/2017) Tilläggsavtal till Överenskommelse om exploatering med överlåtelse av mark i Norra Djurgårdsstaden, Östermalm inom fastigheten Jackproppen 1:1 med Byggnadsfirma Erik

Läs mer

AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kv. Kabelverket 17, Älvsjö

AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kv. Kabelverket 17, Älvsjö Utlåtande Rotel I, Rotel III (Dnr KS 2019/571) AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kv. Kabelverket 17, Älvsjö Genomförandebeslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef Dnr Sida 1 (7) 2014-09-15 Handläggare Karl Gylje 08-508 264 82 Till Exploateringsnämnden 2014-10-16 Exploateringsavtal med försäljning för bostäder inom Kabelverket 7 och 8 samt del av fastigheten Solberga

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Stureby 1:7 samt del av fastigheten Örby 4:1 i Stureby till AB Familjebostäder.

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Stureby 1:7 samt del av fastigheten Örby 4:1 i Stureby till AB Familjebostäder. Dnr Sida 1 (9) 2016-10-21 Handläggare Christopher Pleym 08-508 265 06 Till Exploateringsnämnden 2016-12-15 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Stureby 1:7 samt del av fastigheten Örby 4:1 i Stureby

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Liljeholmen 1:1 i Liljeholmen till Besqab Projektutveckling AB och AB Svenska Bostäder. Inriktningsbeslut.

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Liljeholmen 1:1 i Liljeholmen till Besqab Projektutveckling AB och AB Svenska Bostäder. Inriktningsbeslut. Elina Johansson Ytterstad Telefon: 08-508 262 74 elina.johansson@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2008-01-24 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Liljeholmen 1:1 i Liljeholmen till Besqab

Läs mer

Utlåtande 2015:37 RI (Dnr /2014)

Utlåtande 2015:37 RI (Dnr /2014) Utlåtande 2015:37 RI (Dnr 003-1065/2014) Överenskommelse om utbyggnad och finansiering av bussterminallösning för Ostsektorn mellan Stockholms läns landsting, Stockholms stad, Nacka kommun och Värmdö kommun

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Christopher Pleym Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Christopher Pleym Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef Dnr Sida 1 (9) 2018-10-08 Handläggare Christopher Pleym 08-508 265 06 Till Exploateringsnämnden 2018-11-15 Överenskommelse om exploatering med tomträtt för bostäder inom fastigheten Dalen 21 och del av

Läs mer

Inriktningsbeslut AB Svenska Bostäder gällande nyproduktion av bostäder, kv Björnlandet, Norra Djurgårdsstaden

Inriktningsbeslut AB Svenska Bostäder gällande nyproduktion av bostäder, kv Björnlandet, Norra Djurgårdsstaden Utlåtande 2013:151 RI+RV (Dnr 023-1430/2013) Inriktningsbeslut AB Svenska Bostäder gällande nyproduktion av bostäder, kv Björnlandet, Norra Djurgårdsstaden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Stockholms Stads Parkerings AB:s nyproduktion av parkeringshus i Hagastaden Genomförandebeslut

Stockholms Stads Parkerings AB:s nyproduktion av parkeringshus i Hagastaden Genomförandebeslut Utlåtande 2017:214 RVII (Dnr 112-1123/2017) Stockholms Stads Parkerings AB:s nyproduktion av parkeringshus i Hagastaden Genomförandebeslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef. Gunnar Jensen Avdelningschef. Daniel Linder Enhetschef

Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef. Gunnar Jensen Avdelningschef. Daniel Linder Enhetschef Dnr Sida 1 (11) 2017-11-13 Handläggare Miroslav Vujicic 08-508 266 39 Till Exploateringsnämnden 2017-12-07 Överenskommelse om exploatering med försäljning och tomträtt, för bostäder inom fastigheten Hammarbyhöjden

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Kamilla Karlsson Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Kamilla Karlsson Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef Dnr Sida 1 (10) 2016-04-20 Handläggare Kamilla Karlsson 08-508 266 34 Till Exploateringsnämnden 2016-05-19 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Farsta strand till Primula Byggnads

Läs mer

Utlåtande 2013: RI+RV (Dnr 302-313/2013)

Utlåtande 2013: RI+RV (Dnr 302-313/2013) Utlåtande 2013: RI+RV (Dnr 302-313/2013) Markanvisning för bostäder och handel till ICA Fastigheter Sverige AB samt intentionsavtal avseende fastighetsreglering mellan fastigheterna Årsta 1:1 och Postgården

Läs mer

Genomförandebeslut gällande Stockholm Parkerings nyproduktion av parkeringshus i Hagastaden

Genomförandebeslut gällande Stockholm Parkerings nyproduktion av parkeringshus i Hagastaden Stadsledningskontoret Stockholms Stadshus AB Sida 1 (6) 2017-08-22 Ärende 9 Handläggare SLK: Ebba Agerman Telefon: 08-508 29 790 Stadshus AB: Peter Dahlberg Telefon: 08-508 29 323 Till Koncernstyrelsen

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Gladan 3 mm i Stadshagen till Balder Sankt Göran AB

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Gladan 3 mm i Stadshagen till Balder Sankt Göran AB Sida 1 (7) 2015-08-28 Handläggare Monica Almquist 08-508 262 52 Till Exploateringsnämnden 2015-09-24 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Gladan 3 mm i Stadshagen till Balder Sankt Göran AB Förslag

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef Dnr Sida 1 (11) 2017-06-30 Handläggare Karl Gylje 08-508 264 82 Till Exploateringsnämnden 2017-08-24 Överenskommelse om exploatering med försäljning för bostäder inom fastigheten Midsommarkransen 1:1 i

Läs mer

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Exploateringsnämnden

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Exploateringsnämnden Martin Bucht Innerstad Telefon: 08-508 263 82 martin.bucht@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2008-06-12 Markanvisning för bostäder, kontor och kommersiella lokaler inom fastigheterna Göta ark

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Helena Lombrink Förslag till beslut

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Helena Lombrink Förslag till beslut Exploateringskontoret Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) Dnr E2018-03826 2019-02-22 Handläggare Helena Lombrink 08-508 266 11 Till Exploateringsnämnden 2019-03-07 Markanvisning för bostäder till Wästbygg Projektutveckling

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheterna Nockebyhov 1:1 och Prosten 1 i Nockeby till Seniorgården AB. Inriktningsbeslut

Markanvisning för bostäder inom fastigheterna Nockebyhov 1:1 och Prosten 1 i Nockeby till Seniorgården AB. Inriktningsbeslut Hanna Flygt Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 264 65 hanna.flygt@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2012-02-09 Markanvisning för bostäder inom fastigheterna Nockebyhov 1:1 och Prosten

Läs mer

Markanvisning för skola inom del av fastigheten Årsta 1:1 i Liljeholmen till Skolfastigheter i Stockholm AB.

Markanvisning för skola inom del av fastigheten Årsta 1:1 i Liljeholmen till Skolfastigheter i Stockholm AB. Lars Fyrvald Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 263 61 lars.fyrvald@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-02-07 Markanvisning för skola inom del av fastigheten Årsta 1:1 i Liljeholmen

Läs mer

Utlåtande 2011: RI (Dnr /2011)

Utlåtande 2011: RI (Dnr /2011) Utlåtande 2011: RI (Dnr 302-752/2011) Tilläggsavtal till avtal mellan svenska staten och Stockholms kommun avseende stabilisering av grundvattennivån under riksbyggnaderna på Helgeandsholmen Förslag från

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef Dnr Sida 1 (7) 2014-06-11 Handläggare Karl Gylje 08-508 264 82 Till Exploateringsnämnden 2014-08-28 Markanvisning för skol- och idrottsändamål inom fastigheten Medaljongen 3, Långbro 13:1 och Solberga

Läs mer

Slutredovisning av utbyggnad för bostäder inom fastigheten Glädjen 13 i Stadshagen med PEAB AB

Slutredovisning av utbyggnad för bostäder inom fastigheten Glädjen 13 i Stadshagen med PEAB AB Dnr Sida 1 (5) 2018-09-26 Handläggare Monica Almquist 08-508 262 52 Till Exploateringsnämnden 2018-10-18 Slutredovisning av utbyggnad för bostäder inom fastigheten Glädjen 13 i Stadshagen med PEAB AB Förslag

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Stureby 1:1, vid kv Björkfaneret i Stureby till Veidekke Bostad AB.

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Stureby 1:1, vid kv Björkfaneret i Stureby till Veidekke Bostad AB. Lizett Durgé Ytterstad Telefon: 08-508 264 18 lizett.durge@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2007-11-15 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Stureby 1:1, vid kv Björkfaneret i Stureby

Läs mer

Samordning av stadens insatser i Kungliga nationalstadsparken

Samordning av stadens insatser i Kungliga nationalstadsparken Utlåtande 2013:102 RI (Dnr 302-513/2013) Samordning av stadens insatser i Kungliga nationalstadsparken Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Trafik- och renhållningsnämnden

Läs mer

Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch. nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real, Genomförandebeslut

Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch. nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real, Genomförandebeslut Utlåtande 2017:56 RI+RIV (Dnr 112-14/2017) Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real Genomförandebeslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Monica Almquist Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Monica Almquist Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef Dnr Sida 1 (8) 2018-11-15 Handläggare Monica Almquist 08-508 262 52 Till Exploateringsnämnden 2018-12-10 Slutredovisning av utbyggnad för bostäder i Hornsbergs Strand (fd Kojan) inom fastigheten Stadshagen

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Maria Jansson 08-508 265 16. Emma Nilsson 08-508 264 68. Förslag till beslut

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Maria Jansson 08-508 265 16. Emma Nilsson 08-508 264 68. Förslag till beslut Dnr Sida 1 (11) 2015-09-03 Handläggare Maria Jansson 08-508 265 16 Till Exploateringsnämnden 2015-09-24 Emma Nilsson 08-508 264 68 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Skärholmen 2:1 i Vårberg till

Läs mer

Överenskommelse om överlåtelse av mark och exploatering för bostäder invid kv. Fallbrickan i Rågsved med AB Stockholmshem. Genomförandebeslut

Överenskommelse om överlåtelse av mark och exploatering för bostäder invid kv. Fallbrickan i Rågsved med AB Stockholmshem. Genomförandebeslut Kontaktperson Elina Johansson Ytterstad Telefon: 08-508 263 89 elina.johansson@mk.stockholm.se Till Marknämnden 2005-09-01 Överenskommelse om överlåtelse av mark och exploatering för bostäder invid kv.

Läs mer

Energibesparande armaturbyte i stadens gatubelysning Genomförandebeslut

Energibesparande armaturbyte i stadens gatubelysning Genomförandebeslut Utlåtande 2008: RII (Dnr 319-3947/2007) Energibesparande armaturbyte i stadens gatubelysning Genomförandebeslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Genomförande av energibesparande

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef Dnr Sida 1 (11) 2015-06-11 Handläggare Karl Gylje 08-508 264 82 Till Exploateringsnämnden 2015-08-20 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Herbariet i Midsommarkransen till Stockholms kooperativa

Läs mer

Markanvisning för kontor inom fastigheten Västberga 1:1 i Västberga till Skanska Fastigheter Stockholm AB. Inriktningsbeslut

Markanvisning för kontor inom fastigheten Västberga 1:1 i Västberga till Skanska Fastigheter Stockholm AB. Inriktningsbeslut Dnr Sida 1 (9) 2017-05-08 Handläggare Nina Morling 08-508 265 20 Till Exploateringsnämnden 2017-06-08 Markanvisning för kontor inom fastigheten Västberga 1:1 i Västberga till Skanska Fastigheter Stockholm

Läs mer

Överenskommelse med JM AB om köp respektive upplåtelse med tomträtt för bostäder av delar av fastigheten Lustgården 6 på Kungsholmen

Överenskommelse med JM AB om köp respektive upplåtelse med tomträtt för bostäder av delar av fastigheten Lustgården 6 på Kungsholmen Monica Almquist Innerstad Telefon: 08-508 262 52 monica.almquist@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2008-01-24 Överenskommelse med JM AB om köp respektive upplåtelse med tomträtt för bostäder

Läs mer

SISAB:s nybyggnation av skola i Norra Djurgårdsstaden Inriktningsbeslut

SISAB:s nybyggnation av skola i Norra Djurgårdsstaden Inriktningsbeslut Utlåtande 2014: RI+RIV (Dnr 308-296/2014) SISAB:s nybyggnation av skola i Norra Djurgårdsstaden Inriktningsbeslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Inriktningen för nybyggnation

Läs mer

Parken Hagdalen i Rågsved-Hagsätra, del av Grönare Stockholm. Genomförandebeslut

Parken Hagdalen i Rågsved-Hagsätra, del av Grönare Stockholm. Genomförandebeslut Dnr Sida 1 (5) 2019-01-25 Handläggare Richard Hultman 08-508 26 231 Till Trafiknämnden 2019-03-07 Parken Hagdalen i Rågsved-Hagsätra, del av Grönare Stockholm. Genomförandebeslut Förslag till beslut 1.

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Anna Savås 08-508 265 27. Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Anna Savås 08-508 265 27. Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef Dnr Sida 1 (10) 2014-11-12 Handläggare Anna Savås 08-508 265 27 Till Exploateringsnämnden 2014-12-11 Överenskommelse om exploatering med tomträtt för byggvaruhus inom del av fastigheterna Riksby 1:3 och

Läs mer

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Exploateringsnämnden

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Exploateringsnämnden Kajsa Ek Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 264 86 kajsa.ek@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-08-29 Överenskommelse om exploatering med tomträtt, för uppförande av moské inom fastigheten

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Aspudden 2:1 i Aspudden till Riksbyggen ekonomisk förening och Wallenstam AB. Inriktningsbeslut.

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Aspudden 2:1 i Aspudden till Riksbyggen ekonomisk förening och Wallenstam AB. Inriktningsbeslut. Dnr Sida 1 (11) 2016-05-03 Handläggare Karl Gylje 08-508 264 82 Till Exploateringsnämnden 2016-06-09 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Aspudden 2:1 i Aspudden till Riksbyggen ekonomisk förening

Läs mer

Förslag till beslut. 1. Exploateringsnämnden anvisar mark för bostäder inom fastigheten Årsta 1:1 och Postgården 1 till Svenska Hus i Stockholm AB.

Förslag till beslut. 1. Exploateringsnämnden anvisar mark för bostäder inom fastigheten Årsta 1:1 och Postgården 1 till Svenska Hus i Stockholm AB. Dnr Sida 1 (8) 2014-11-12 Handläggare Nina Morling 08-508 265 20 Till Exploateringsnämnden 2014-12-11 fastigheterna Årsta 1:1 och Postgården 1 i stadsutvecklingsområdet Årstafältet etapp 3, till Svenska

Läs mer

Samråd om ny tunnelbana mellan Odenplan och Arenastaden

Samråd om ny tunnelbana mellan Odenplan och Arenastaden PM 2015:4 RVII (Dnr 314-1547/2014) Samråd om ny tunnelbana mellan Odenplan och Arenastaden Remiss från Förvaltningen för utbyggd tunnelbana, Stockholms läns landsting Remisstid den 15 januari 2015 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Tidig markreservation till Stockholm Tennis för tennishall i Kristinebergs strandpark på Kungsholmen. Utredningsbeslut.

Tidig markreservation till Stockholm Tennis för tennishall i Kristinebergs strandpark på Kungsholmen. Utredningsbeslut. Monica Almquist Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 262 52 monica.almquist@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2011-04-14 Tidig markreservation till Stockholm Tennis för tennishall i Kristinebergs

Läs mer

SISAB:s nybyggnation av skola i Årstaberg Sjöviksskolan Inriktningsbeslut

SISAB:s nybyggnation av skola i Årstaberg Sjöviksskolan Inriktningsbeslut Utlåtande 2014:62 RI+RIV (Dnr 308-294/2014) SISAB:s nybyggnation av skola i Årstaberg Sjöviksskolan Inriktningsbeslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Inriktningen för

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Stadshagen 1:1 på Kungsholmen till Järntorget Bostad AB

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Stadshagen 1:1 på Kungsholmen till Järntorget Bostad AB Dnr Sida 1 (8) 2015-05-08 Handläggare Monica Almquist 08-508 262 52 Till Exploateringsnämnden 2015-06-11 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Stadshagen 1:1 på Kungsholmen till Järntorget Bostad

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Akalla 4:1 vid Rinkeby Allé/Hjulstavägen i Rinkeby till Micasa Fastigheter i Stockholm AB

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Akalla 4:1 vid Rinkeby Allé/Hjulstavägen i Rinkeby till Micasa Fastigheter i Stockholm AB Dnr Sida 1 (7) 2014-05-20 Handläggare Per-Eric S. Siljestam 08-508 275 37 Till Exploateringsnämnden 2014-06-12 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Akalla 4:1 vid Rinkeby Allé/Hjulstavägen

Läs mer

Exploateringsavtal med Skanska Nya Hem Blå AB m fl angående kvarteret Fredriksdal mm i stadsdelen Södra Hammarbyhamnen. Genomförandebeslut.

Exploateringsavtal med Skanska Nya Hem Blå AB m fl angående kvarteret Fredriksdal mm i stadsdelen Södra Hammarbyhamnen. Genomförandebeslut. Martin Skillbäck Stora projekt Telefon: 08-508 262 76 martin.skillback@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2011-03-17 Exploateringsavtal med Skanska Nya Hem Blå AB m fl angående kvarteret Fredriksdal

Läs mer

Förlag till inriktningsbeslut om byggnation av ny skola på Årstafältet

Förlag till inriktningsbeslut om byggnation av ny skola på Årstafältet Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Sida 1 (5) 2017-11-09 Handläggare Maria Holdo Telefon: 08-508 33 888 Till Utbildningsnämnd Förlag till inriktningsbeslut om byggnation av ny

Läs mer

Försäljning av fastigheten Kontorsskylten 8 i Vällingby till AB Svenska Bostäder Hemställan från exploateringsnämnden

Försäljning av fastigheten Kontorsskylten 8 i Vällingby till AB Svenska Bostäder Hemställan från exploateringsnämnden Utlåtande 2008: RI (Dnr 302-1715/2008) Försäljning av fastigheten Kontorsskylten 8 i Vällingby till AB Svenska Bostäder Hemställan från exploateringsnämnden Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Förslag till beslut. mellan exploateringsnämnden, JM AB och AB Familjebostäder avseende Kabelverket 13 samt del av Solberga 2:1.

Förslag till beslut. mellan exploateringsnämnden, JM AB och AB Familjebostäder avseende Kabelverket 13 samt del av Solberga 2:1. Dnr Sida 1 (12) 2017-10-10 Handläggare Elin Borglund 08-508 266 29 Till Exploateringsnämnden 2017-11-09 Exploateringsavtal inom fastigheten Kabelverket 13 m.fl. i Solberga med JM AB och AB Familjebostäder

Läs mer

FASTIGHETSKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET

FASTIGHETSKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET FASTIGHETSKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET 2010-05-20 Kontaktperson fastighetskontoret Peter Dahlberg Utvecklingsavdelningen Telefon: 08-508 270 23 peter.dahlberg@fsk.stockholm.se Kontaktperson exploateringskontoret

Läs mer

2. Exploateringsnämnden ger kontoret i uppdrag att fortsätta utredningsarbetet (inriktningsbeslut).

2. Exploateringsnämnden ger kontoret i uppdrag att fortsätta utredningsarbetet (inriktningsbeslut). 00433 DNR E2012-513- Martin Calmtorp Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 264 87 Martin.calmtorp@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2012-04-19 Markanvisning för bostäder, förskola och

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Caroline Svärd Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Caroline Svärd Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef Dnr Sida 1 (7) 2016-10-07 Handläggare Caroline Svärd 08-508 266 22 Till Exploateringsnämnden 2016-11-10 Överenskommelse om exploatering med försäljning, för bostäder inom fastigheterna Mariehäll 1:10 och

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Farsta Strand till JM AB.

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Farsta Strand till JM AB. Sida 1 (6) 2015-12-18 E2015-03810 Handläggare Kamilla Karlsson 08-508 266 34 Till Exploateringsnämnden 2016-02-04 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Farsta Strand till JM AB.

Läs mer

Fullstor idrotthall vid Rödabergsskolan Inriktningsbeslut

Fullstor idrotthall vid Rödabergsskolan Inriktningsbeslut Idrottsförvaltningen Tjänsteutlåtande Dnr 08.01.01/547/2015 Sida 1 (6) 2015-05-28 IDN 2015-06-16 Handläggare Sophie Dahlberg Telefon: 08-508 27 639 Till Idrottsnämnden Fullstor idrotthall vid Rödabergsskolan

Läs mer

Förslag till beslut. Till Exploateringsnämnden

Förslag till beslut. Till Exploateringsnämnden Rebecca Westring Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 264 12 rebecca.westring@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-02-07 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Årsta 1:1och Ätten

Läs mer

Dnr: Gatu- och fastighetsnämnden

Dnr: Gatu- och fastighetsnämnden Handläggare: Peter Granström Region Innerstad Markbyrån Tel: 508 265 12 e-mail: peter.granstrom@gfk.stockholm.se 2003-05-22 Dnr: 00-512-4368 Till Gatu- och fastighetsnämnden Överenskommelse om exploatering

Läs mer

Markanvisning för industri inom fastigheterna Flygeleven 3, 4 och 5 i Skarpnäck till Stockholms Rörexpress AB.

Markanvisning för industri inom fastigheterna Flygeleven 3, 4 och 5 i Skarpnäck till Stockholms Rörexpress AB. DNR 2011-513-00005 Margareta Catasús Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 260 62 margareta.catasus@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-02-07 Markanvisning för industri inom fastigheterna

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Hönsfodret 1 inom Södermalm till Folksam ömsesidig sakförsäkring

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Hönsfodret 1 inom Södermalm till Folksam ömsesidig sakförsäkring 00266 2012-02-20 DNR E2012-513- Christina Winberg Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 262 66 christina.winberg@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2012-03-15 Markanvisning för bostäder

Läs mer

Ombyggnad av trafikplats Lindhagensgatan på Kungsholmen. Genomförandebeslut.

Ombyggnad av trafikplats Lindhagensgatan på Kungsholmen. Genomförandebeslut. Eleonor Eklind Forslin Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 265 14 eleonor.eklind-forslin@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2010-12-09 Ombyggnad av trafikplats Lindhagensgatan på

Läs mer

Begäran om en uppdaterad kostnadskalkyl för nya Slussen Skrivelse från Tomas Rudin (S)

Begäran om en uppdaterad kostnadskalkyl för nya Slussen Skrivelse från Tomas Rudin (S) PM 2011:164 RI (Dnr 311-1315/2011) Begäran om en uppdaterad kostnadskalkyl för nya Slussen Skrivelse från Tomas Rudin (S) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelse

Läs mer

Flytt av Stockholms Tennishall från Kristinebergs strandpark till Stadshagens idrottsplats

Flytt av Stockholms Tennishall från Kristinebergs strandpark till Stadshagens idrottsplats EXPLOATERINGSKONTORET IDROTTSFÖRVALTNINGEN 2008-01-30 Kontaktperson exploateringskontoret Christina Norén Innerstad Telefon: 08-508 281 12 christina.noren@expl.stockholm.se Kontaktperson idrottsförvaltningen

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande SISAB:s ny- och ombyggnad av Sveaplans grundskola inom Norrmalms stadsdelsnämndsområde

Inriktningsbeslut gällande SISAB:s ny- och ombyggnad av Sveaplans grundskola inom Norrmalms stadsdelsnämndsområde Stadsledningskontoret Handläggare Peter Dahlberg Telefon: 08 508 293 23 Till Kommunstyrelsen Tjänsteutlåtande Dnr KS 2018/1276 Ärende 7 Sida 1 (6) 2018-09-11 Stadsledningskontoret Åsa Berglind Telefon:

Läs mer

2. Nämnden ger kontoret i uppdrag att påbörja utredningsarbetet (inriktningsbeslut),

2. Nämnden ger kontoret i uppdrag att påbörja utredningsarbetet (inriktningsbeslut), Rebecca Westring Ytterstad Telefon: 08-508 264 12 rebecca.westring@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2008-03-13 Markanvisning för bostäder vid Tranebergsängen och Bergsringen inom fastigheten

Läs mer

AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i Älvsjöstaden kv. 2 (tidigare kv. Kabelverket 2 och 7) Genomförandebeslut

AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i Älvsjöstaden kv. 2 (tidigare kv. Kabelverket 2 och 7) Genomförandebeslut Utlåtande 2015:64 RI+IX (Dnr 112-693/2015) AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i Älvsjöstaden kv. 2 (tidigare kv. Kabelverket 2 och 7) Genomförandebeslut Option för nyproduktion Sandaletten kv.

Läs mer

Ombyggnad av Torshamnsgatan mellan nya E18 och Vågögatan. Genomförandebeslut.

Ombyggnad av Torshamnsgatan mellan nya E18 och Vågögatan. Genomförandebeslut. Lars Svensson Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 287 36 lars.ls.svensson@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2012-04-19 Ombyggnad av Torshamnsgatan mellan nya E18 och Vågögatan. Genomförandebeslut.

Läs mer

Detaljplan för kv Sandhamn vid Ågesta Broväg/Edagränd i Farsta. Remiss. Farsta sdf.

Detaljplan för kv Sandhamn vid Ågesta Broväg/Edagränd i Farsta. Remiss. Farsta sdf. Nils Tunving Ytterstad Telefon: 08-508 269 29 nils.tunving@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2008-08-21 Detaljplan för kv Sandhamn vid Ågesta Broväg/Edagränd i Farsta. Remiss. Farsta sdf. Förslag

Läs mer

3. Marknämnden beslutar att omedelbart justera ärendet.

3. Marknämnden beslutar att omedelbart justera ärendet. Kontaktperson Elisabeth Rosenberg Ytterstad Telefon: 08-508 28724 Elisabeth.rosenberg@mk.stockholm.se Till Marknämnden 2006-03-09 Överenskommelse om exploatering för bostäder inom Grimsta 1:5 och Räknestickan

Läs mer

Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, ny- och tillbyggnad av Fridhemsskolan på Kungsholmen Genomförandebeslut

Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, ny- och tillbyggnad av Fridhemsskolan på Kungsholmen Genomförandebeslut Bilaga 2 sekretess enligt 19 kap 1 och 3 OSL Utlåtande 2013: RI+IV (Dnr 308-822/2013) Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, ny- och tillbyggnad av Fridhemsskolan på Kungsholmen Genomförandebeslut

Läs mer

Utlåtande 2016:186 RI (Dnr /2016)

Utlåtande 2016:186 RI (Dnr /2016) Utlåtande 2016:186 RI (Dnr 123-1531/2016) Överenskommelse om exploatering med försäljning för bostadsändamål inom fastigheten Örby 4:1 i Bandhagen med Wallenstam AB, Wallenstam nr 23 bostadsrättsförening

Läs mer

2. Exploateringsnämnden begär att stadsbyggnadsnämnden upprättar detaljplan för området.

2. Exploateringsnämnden begär att stadsbyggnadsnämnden upprättar detaljplan för området. Monica Almquist Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 262 52 monica.almquist@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2012-08-23 Markanvisning för bostäder och tennishall inom fastigheten Stadshagen

Läs mer

Utlåtande 2013:147 RI+RV (Dnr /2013)

Utlåtande 2013:147 RI+RV (Dnr /2013) Utlåtande 2013:147 RI+RV (Dnr 302-1053/2013) Överenskommelse om exploatering med överlåtelse av mark och tomträttsupplåtelser av fastigheterna Reket 1, del av Tallkrogen 1:1 och del av Svedmyra 1:1 i Svedmyra

Läs mer

Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen Hemställan från Kungsholmens stadsdelsnämnd

Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen Hemställan från Kungsholmens stadsdelsnämnd PM 2008:52 RIV (Dnr 322-3817/2006) Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen Hemställan från Kungsholmens stadsdelsnämnd Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Hemställan

Läs mer

Slutredovisning av utbyggnad för bostäder inom fastigheterna Glädjen 12 och Förtjusningen 1 (Brovakten) på Kungsholmen med Wallenstam AB.

Slutredovisning av utbyggnad för bostäder inom fastigheterna Glädjen 12 och Förtjusningen 1 (Brovakten) på Kungsholmen med Wallenstam AB. Dnr Sida 1 (5) 2014-05-13 Handläggare Eleonor Eklind Forslin 08-508 265 14 Till Exploateringsnämnden 2014-06-12 Slutredovisning av utbyggnad för bostäder inom fastigheterna Glädjen 12 och Förtjusningen

Läs mer