Fjällbacka skärgård, du är en rosenbukett av granit. Har man en gång sagt: Ja! Till en skärgårdsinvit. Så skall du alltid va välkommen hit.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fjällbacka skärgård, du är en rosenbukett av granit. Har man en gång sagt: Ja! Till en skärgårdsinvit. Så skall du alltid va välkommen hit."

Transkript

1 Fjällbacka skärgård, du är en rosenbukett av granit. Har man en gång sagt: Ja! Till en skärgårdsinvit. Så skall du alltid va välkommen hit.

2 Camilla Läckberg Jag är född och uppvuxen i Fjällbacka och trots att jag nu bor i Stockholm sen många år är jag i själ och hjärta fortfarande Fjällbackabo. I mina ögon är Fjällbacka Västkustens absolut vackraste samhälle. Läget är fantastiskt. Öppet mot havet, men ändå i skydd från Vetteberget, som inramar det lilla samhället. Hjärtat av samhället är Ingrid Bergmans Torg. Det döptes till hennes ära, eftersom hon under många år besökte Dannholmen utanför Fjällbacka och ofta sågs göra ärenden inne i byn. Hon trivdes för här fick hon vara ifred. Fjällbackaborna såg henne som sin och lät henne vara sig själv utan att tränga sig på. Jag minns oerhört väl dagen, när hennes aska spreds i havet utanför Dannholmen och statyn på torget invigdes. Jag var kanske sju, åtta och för första gången i mitt liv skulle jag få se en riktig prinsessa. Caroline av Monaco. Med vid invigningen i egenskap av flickvän till Ingrids son Roberto Rossellini. Tyvärr minns jag tillfället med ett stort mått av besvikelse. Hon hade ju ingen krona. Något annat som alltid lockat fantasin var Kungsklyftan, den massiva, imponerande skrevan rakt igenom berget, med de tunga klippblocken som hänger ovanför huvudet när man passerar igenom. Här har en liten del av filmen Ronja Rövardotter spelats in. Det var förbjudet, men ytterst lockande, att leka där som barn, för det var inget långt språng för fantasin att tänka sig, att det kunde bo både troll och drakar där. Som vuxen kunde jag heller inte motstå frestelsen att placera lik där Men det är ju havet som är Fjällbackas främsta lockelse. Så nära. Så viktigt. Tidigare var det havet som var levebrödet för samhället. Så är det inte längre, när fisket som födkrok förlorat sin betydelse. Men det betyder inte att havet inte längre är viktigt. Det är det som ger Fjällbacka sitt liv, sin sälta, och som lockar tusentals turister varje år. Isprinsessan 2003 Predikanten 2004 Stenhuggaren 2005 Olycksfågeln 2006 Tyskungen 2007 Sjöjungfrun 2008 Fyrvaktaren 2009 Änglamakerskan sep.2011 Det är något magiskt att ta båten ut till någon av de närmsta öarna, lägga till i någon vik, hoppa ner i det salta, friska vattnet och sedan ligga på de kala klipphällarna och låta solen värma upp kroppen igen. För mig är det Fjällbacka. För mig är det barndom. Många timmar har jag legat och sovit på durken i pappas träsnipa, med den enorma kragen på en orange flytväst som kudde, och med båtens tuffande ljud i öronen vaggadne mig till sömns på väg ut till en ö med kala klippor. Nu har mina barn fått Fjällbacka i arv. De älskar att åka ut med båten. I timmar ligger de på mage på bryggan och fiskar krabbor. De äter räkor i sjöboden och tjatar om mandelberg från Setterlinds Bageri eller glass från Centrumkiosken. Och min son hävdar bestämt att det måste bo en drake i Kungsklyftan. Märkligt. Det måste vara samma drake som bodde där när jag var liten.

3 Ingrid Bergman Bysten med världsstjärnan spejande ut över Fjällbackafjorden, omgiven av en gärd av Ingrid Bergman-rosor, är ett motiv som måste finnas på miljoner bilder världen runt, vittnande om ett besök i Fjällbacka. Sedan statyn restes 4 juni 1984 har en ständig ström av besökare valt att fotograferat den. Tillsammans med sin man, teaterförläggaren Lars Schmidt, kom Ingrid Bergman till Dannholmen i Fjällbacka skärgård i mars 1958 och för paret blev detta deras sommarhem i Sverige. Ingrids opretentiösa framtoning och jordnära attityd gjorde henne omtyckt av samhällsborna och Lars Schmidt var till sin bortgång 18 oktober 2009 även han en omtyckt profil i Fjällbacka. För Ingrid passade livet här som en handske och var för henne en trygghet. En skön avkoppling från hennes yrkesliv i Hollywood och Rom, där hon jagades av fotografer och journalister dygnet runt, inte minst p.g.a. hennes privatliv. Där kunde hon och hennes barn från äktenskapet med Roberto Rossellini, inte leva som på sin ö i Fjällbacka skärgård. Ingrid var mycket förtjust i att strosa omkring i samhället på sina inköpsrundor till hushållet, men också i att inhandla små presenter till vänner och bekanta. Hon gav gärna bort små gåvor från sitt älskade Fjällbacka. Det är klart att det blev lite extra uppmärksamhet då och då när hon gick in i någon butik, men ändå betydligt mindre än en vanlig högsäsongsdag i dagens Fjällbacka. Nästan alla vuxna i samhället har väl någon minnesbild av stjärnan, ätande på en kanelbulle från Setterlinds eller på väg ut från Sko-Johns affär med en påse i handen. Ingrid fick aldrig något nära umgänge med fjällbackaborna, något som hon ofta beklagade, och nästan aldrig hände det att någon besökte Dannholmen utan att vara inviterad vilket Ingrid hade gillat. Man hade allt för stor respekt för hennes privata sfär för att vilja störa familjen. Kanske var man lite blyg inför den stora stjärnan. Jag minns att hon vid sitt sista besök på ön, sensommaren 1982, sa att hon gärna skulle vilja göra något för Fjällbacka. Jag satt bredvid henne under middagen och försäkrade henne att hon gjort massor, bara genom sin närvaro. Detta lät hon sig inte nöjas med utan upprepade sin önskan och det blev upprinnelsen till Ingrid Bergmans Torg. Kanske hade man trott att minnet efter Ingrid Bergman skulle blekna och tunnas ut, men så har det inte blivit. Fast det är så länge sedan hon gick bort, och hennes aska i enlighet med hennes sista önskan under en värdig och enkel ceremoni spreds i havet på nordsidan Dannholmen, är det frågor om Ingrid Bergman som förekommer mest hos den nyfikne besökaren i Fjällbacka än idag. Att Camilla Läckbergs böcker åter satt fokus på Fjällbacka är också värt att påpekas, men det är en annan historia. Lasse Lundberg Med, just det, en ung Camilla Läckberg på arrmen Handel på torget som numera bär hennes namn Lars Schmidt och Ingrid Bergman på Dannholmen. I bakgrunden salongsbåten Angi Med barnen på Dannholmen

4 Bo och äta Boende med mat Mat utan boende

5 Bo och äta Boende utan mat

6 Att göra Bad Badholmen med hopptorn och trampoliner vid hamnen är ungdomarnas favorit. Badberget och Sälviksbadet i södra delen av samhället med sandstränder och flytbryggor. Perfekta för barnfamiljer. Valöstranden, Fjällbackas playa via Valöfärjan från Ingrid Bergmans Torg. Båtturer Avgår dagligen sommartid från Ingrid Bergmans Torg. Bohustrafiken Postbåten under Västtrafik +46 (0) Fjällbacka Båttrafik Trafikerar dagligen Väderöarna. Skärgårdsturer och turer till Kosterhavet enligt turlista. +46 (0) Mira Båtturer Skärgårdsturer enligt turlista. Kräftfiske- och under hösten Hummerfisketurer. +46 (0) Skärgårdsguiderna Badturer, guidade båtturer och ostroncharter. Lasse +46 (0) Torbjörn +46 (0) Valöfärjan, Trafikerar Valö flera gången per dag +46 (0) Golf Två fina banor inom ett par kilometer från centrum. Fjällbacka Golfklubb, anrik 18-håls kustbana sedan (0) Tanums Golfklubb, 12 håls mellanbana. Pay-and-play. +46 (0) Guidad samhällsvandring Guidningar i historisk miljö och i Camilla Läckbergs fotspår. Flera dagar i veckan. +46 (0) Gym Hälsan i Fjällbacka ger din kropp ett behövligt pass efter lata sommardagar. Gruppträning: Powerbox, Body Balance, Body Attack och Body Pump, ring för tider. Sommargympa på Badholmen varje morgon mån - fre kl (0) Hembygdsmuséet Nestorsgården visar ett kustsamhälles utveckling under århundraden. Här finns bl a Väderöbod fyrs gamla ljusapparat. Öppet tisdagar vecka kl Info: +46 (0) Kajak- och båtuthyrning Fjällbackas många öar och grunda vikar gör havskajaken till det perfekta transportmedlet. Havskajaker samt ett antal mindre båtar kan hyras hos Mira Båtturer +46 (0) Kyrkan Vacker och typisk bohuskyrka i röd bohusgranit från trakten, byggd Öppen de flesta dagar samt många konserter och musikkvällar sommartid. Minigolf & Tennis Fjällbacka Tennis och Minigolf erbjuder minigolf och tennisbana (tidsbokning) med kafeteria centralt i samhället. +46 (0) Ridning Rimfaxe ridturer arrangerar ridturer över bohuslänska hällar och gamla skjutsvägar. Även Prova på ridning för dig som är nybörjare. +46 (0) , +46 (0) Vandringsleder Gå igenom Kungsklyftan som delar Fjällbackas fjäll, Vetteberget. Uppgång från Ingrid Bergmans Torg. Varför inte gå Vettebergsleden över berget med fantastisk utsikt över skärgården? Uppgång vid södra ingången till Kungsklyftan och vid Nestorsgården. Fast kikare vid trappan för att se skärgården i närbild. Ta med en tiokrona!

7 Äta & Dricka Bryggan Restaurang, café och bar vid strandkanten i direkt anslutning till Ingrid Bergmans torg. +46 (0) Café Grön Café med fullständiga rättigheter. Sallader, smörgåsar, smørrebrød, smårätter, m.m. på toppen av Galärbacken. +46(0) Fjällbacka Valö Skärgårdskrog fem minuter med båt från Torget. Ring för bokning och båttransport. +46 (0) Galären Restaurang och pub i bottenvåningen av Stora Hotellet. After Sail på uteserveringen flera kvällar i veckan. +46 (0) Golfkrogen Restaurangen vid Fjällbacka Golfklubb. Dagens rätt alla dagar även lördag och söndag. +46 (0) Lilla Berith Restaurang med italiensk touch, vedugnsbakad pizza och dagens lunch på toppen av Galärbacken. +46 (0) Mässen Restaurang och pizzeria mitt emot gästhamnsbryggorna. Vidunderlig hamnutsikt från balkongen. +46 (0) Richters Restaurang och bar vid Stora Kajen. Fantastisk takterass med Fjällbackafjorden som vy. +46 (0) San Remo Café med fullständiga rättigheter vid Stora Hotellets entré. Baguetter, bakverk och lättare rätter. +46 (0) Skafferiet Café och restaurang med fullständiga rättigheter vid Ingrid Bergmans Torg. +46 (0) Väderöarnas Värdshus Restaurang med fisk & skaldjur som specialitet. Lunch- och bryggcafé. +46 (0) Underhållning Bryggdansen Sveriges äldsta bryggdans. Dansa på lövad brygga vid Ingrid Bergmans Torg onsdagar under högsommaren samt självklart på midsommarafton. Bryggan Underhållning flera kvällar i veckan. Barpianister, DJ s, trubadurer m.m. +46 (0) Galären Pub med rockband, trubadurer och DJ s. After Sail på uteserveringen flera dagar i veckan. +46 (0) Lilla Berith Restaurang med underhållning och musik-quiz då och då. +46 (0) Richters Restaurang och bar vid Stora Kajen. Band, trubadur eller Bar-DJ då och då. +46 (0) Skafferiet Café och restaurang med trubadurer då och då. +46 (0)

8 Hitta i Fjällbacka C1 väg 163 mot GREBBESTAD Fjällbacka GK Golfbana 18 hål Platser i böcker och tvserier C11 C12 C17 C18 C13 C3 C5 C4 C2 C6 C9 C8 C7 C10 C15 C14 500m JBA Media C16 Tanums GK Golfbana - korthål 18 hål Åsleröds Camping C1 C2 C3 C4 C5 C6 C7 C8 C9 Dans Sjöbod Anders bostad i tv-serien Lorenz konservfabrik Kyrkan och kyrkogården Erika och Patriks hem i tv Polisstationen i tv-serien Konsum Stora Hotellet Restaurang Bryggan och Ingrid Bergmans Torg C10 Järnboden och N. öppningen till Kungsklyftan C11 Hopptornet C12 Sjöräddningsstationen C13 Brandområdet 1928 C14 S. öppningen till Kungsklyftan C15 Fjällbackaservice och Biblioteket C16 Skolan/Dagis C17 Området där Erika och Patrik bor i böckerna C18 Sälviksbadet och Fjällbacka Camping Tryck: CMYK Broschyren ges ut i samarbete med Fjällbacka Restaurang- & Köpmannaklubb Produktion: SIGNATUR TOREVI mediaproduktion

Welcome to Fjällbacka hälsar Fjällbacka Restaurang- och Köpmannaklubb & Föreningen för Fjällbacka

Welcome to Fjällbacka hälsar Fjällbacka Restaurang- och Köpmannaklubb & Föreningen för Fjällbacka Välkommen till Fjällbacka Welcome to Fjällbacka hälsar Fjällbacka Restaurang- och Köpmannaklubb & Föreningen för Fjällbacka 2012-2013 www.fjallbacka.com Fjällbacka skärgård, du är en rosenbukett av granit.

Läs mer

Föreningen för Fjällbacka och Fjällbacka Restaurang- och Köpmannaklubb hälsar

Föreningen för Fjällbacka och Fjällbacka Restaurang- och Köpmannaklubb hälsar Föreningen för Fjällbacka och Fjällbacka Restaurang- och Köpmannaklubb hälsar Välkommen till Welcome to FJÄLLBACKA 2013-2014 www.fjallbacka.com Camilla Läckberg Jag är född och uppvuxen i Fjällbacka och

Läs mer

På resande fot på Cuba och i Mexico

På resande fot på Cuba och i Mexico Sida 1 av 5 Välkommen till Willy o Ingers gästbok På resande fot på Cuba och i Mexico [Skriv nytt] - [Skapa ny gästbok] 72 personer har besökt gästboken som innehåller 17 meddelanden. Senaste meddelandet

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård Unikt boende Hyresrätter i Västerviks skärgård Bo i hyresrätt året runt på Hasselö! För dig som vill stanna kvar i skärgården även när sommaren är slut kan detta bli verklighet. Genom ett unikt projekt

Läs mer

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård Unikt boende Hyresrätter i Västerviks skärgård Bo i hyresrätt året runt på Hasselö! För dig som vill stanna kvar i skärgården även när sommaren är slut kan detta bli verklighet. Genom ett unikt projekt

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest A

SVENSKA Inplaceringstest A SVENSKA Inplaceringstest A Välj ett ord som passar i meningen. Använd bara ordet en gång. Exempel: Smöret står i kylskåpet. Det ringer på dörren. Han fick ett brev från mamma. De pratar om vädret. om /

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

TanumStrand en bohuslänsk pärla vid strandkanten.

TanumStrand en bohuslänsk pärla vid strandkanten. TanumStrand en bohuslänsk pärla vid strandkanten. Vid Skageracks strandkant med skärgården precis utanför ligger TanumStrand en av Bohusläns största hotell- och konferensanläggningar. Här genomsyras vistelsen

Läs mer

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ.

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. Höra 1 Varför kommer de för sent? Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. A Ursäkta mig, jag skyndade mig så mycket jag

Läs mer

En fjärils flykt Gunnel G Bergquist

En fjärils flykt Gunnel G Bergquist En fjärils flykt Gunnel G Bergquist Livet för en del människor, Är kantat av sorg och vemod. Framtiden för dem Saknar oftast ljus och glädje. För andra människor Flyter livet på som en dans. Tillvaron

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest B

SVENSKA Inplaceringstest B SVENSKA Inplaceringstest B Vilket av de fyra alternativen är rätt? Exempel: Svar: Har du tidningen idag? A läsa B läst C läser D läste B är rätt 1. Stina tycker att hus är vackert. A sitt B hennes C sin

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Flicka försvunnen - funderingsfrågor, diskussionsfrågor, och skrivövning Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9, gymn, vux Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Introduktion Flicka

Läs mer

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT 7 DAGAR SÖDER UT: Dag 1 - Trogir Vi rekommenderar er att segla norr ut er under första dag till staden Trogir. Trogir är en riktig pärla och

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

25(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka 25(60)

25(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka 25(60) 25(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka 25(60) 26(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka NATUR, FRILUFTSLIV OCH TURISM Människan mår bra av att uppleva grönska. Grönstrukturen tilldelas i huvudsak

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön Kompis med kroppen 5. Bra för mig bra för miljön 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, föräldern, syskon, tränare eller någon annan du känner om varför de tycker att man ska äta

Läs mer

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från Reslust Tulugaq tycker att det är tråkigt att öva bokstäverna på tavlan. De gör det så ofta. Varje dag faktiskt! Så han ser ut genom fönstret istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samtal och reflektion. Författare: Arne Berggren

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samtal och reflektion. Författare: Arne Berggren sidan 1 Författare: Arne Berggren Vad handlar boken om? Filip är en kille som älskar att ligga i sängen och läsa böcker på sitt sommarlov. Men hans föräldrar vill att han ska ut i solen eftersom man mår

Läs mer

Stockholm, vårt mål.

Stockholm, vårt mål. 2013-07-13 Stockholm, vårt mål. Vi har varit för första gången med egen båt i vår huvudstad, en fin upplevelse att komma via södertörn och Dalarö in genom det vackra Stäket och Skurusundet ända in till

Läs mer

Cinque Terre - fem små byar vid Italienska rivieran

Cinque Terre - fem små byar vid Italienska rivieran Cinque Terre - fem små byar vid Italienska rivieran När vi lämnade Lugano i Schweiz for vi i princip rakt söderut. Vägen var i vår karta märkt som en motorväg, men det var den smalaste och krokigaste motorväg

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Nu är jag snart på väg! Jag älskar att resa!

Nu är jag snart på väg! Jag älskar att resa! Nu är jag snart på väg! Jag älskar att resa! Kära dagbok! Nu är jag tillbaka i Leiden igen. Flygresan var lika rolig som vanligt. Jag kände igen mig direkt när vi kom fram så jag visade Annika, Caroline,

Läs mer

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra!

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra! Slutsång Melodi: "Tack ska du ha, Kalle heter jag, vad du heter gör detsamma tack ska du ha!" Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag och ha det så bra! En liten båt En liten båt blir ofta

Läs mer

Utvärdering 2012 - deltagare

Utvärdering 2012 - deltagare Utvärdering 12 - deltagare 145 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Det har varit kul för det är fina lokaler och bra utrustning.

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn:

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna rak ordföljd. Subjektet är först. Verbet är alltid på andra plats. Subjekt Verb Objekt Zlatan spelar fotboll.

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest A

SVENSKA Inplaceringstest A SVENSKA Inplaceringstest A Välj ett ord som passar i meningen. Använd bara ordet en gång. Exempel: Smöret står i kylskåpet. Det ringer på dörren. Han fick ett brev från mamma. De pratar om vädret. från

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

ÄVENTYRSVANDRING 2014. Vandring 11/2014: 8-12 juni. Bornholm. 8 deltagare. 80 km.

ÄVENTYRSVANDRING 2014. Vandring 11/2014: 8-12 juni. Bornholm. 8 deltagare. 80 km. Åtta förväntansfulla äventyrsvandrare möttes vid färjan i Ystad för färd över Östersjön till Bornholms Rønne. Vi checkade in på Det lille hotell i centrum. Där fanns det ett stort hjärta. Vi var välkomna

Läs mer

Välkommen till Idre Fjäll!

Välkommen till Idre Fjäll! Välkommen till Idre Fjäll! Aktiviteter och öppettider 19-26 juni Har du akuta frågor gällande ditt boende som inte kan vänta till dagen efter så ringer du 070-532 1963. Aktiviteter Träning Avkoppling Ledarledda

Läs mer

Dröm läge på Ferragudos klippor in Ferragudo

Dröm läge på Ferragudos klippor in Ferragudo sida 1/5 sida 2/5 Villor & Gårdar 950.000 Konstruerad (år) 2001 område (län) Lagoa Tomtarea 1083 Stad Ferragudo Konstruktion område 222 sida 3/5 Det finns väldigt få villor i Ferragudo på vackra platser,

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA RESA MALTA VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA Den vackra östaten Malta ligger i mellersta Medelhavet, mellan Libyen i söder och Italien i norr. Malta är Europas sydligaste stat och har drygt 400 000 invånare.

Läs mer

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10.

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10. KAPITEL 2 De hade knappt kommit ut på gatan förrän Emil fick syn på Söndagsförstöraren. Tant Hulda brukade komma och hälsa på varje söndag, fast Vega som bott i huset före familjen Wern hade flyttat för

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

SOMMAREN I HÄRNÖSAND

SOMMAREN I HÄRNÖSAND 2015 Text & bilder får användas fritt i samband med artiklar eller annan publicering om Härnösand SOMMAREN I HÄRNÖSAND Härnösand i Höga Kusten är en riktig sommarstad och ett populärt mål för både båtgäster

Läs mer

Vad gör ni den 26:e till 30:e september?

Vad gör ni den 26:e till 30:e september? Vad gör ni den 26:e till 30:e september? För en tid sedan träffade jag Claes Claesson, f.d. mycket erkänd krögare i Karlstad, som numera tillsammans med hustrun Titti bl.a. arrangerar Njutningsresor se

Läs mer

Dokumentation från elevforum 9 februari 2018

Dokumentation från elevforum 9 februari 2018 Dokumentation från elevforum 9 februari 2018 Vi jobbade med Noras platsvarumärke. Först Nora tio i topp, prio 1 i varje grupp: Föreningslivet Tryggt Sjön Noramarken Ön Sportaktiviteter Sommarstad Natur

Läs mer

Varberg 23-30 juli 2011

Varberg 23-30 juli 2011 Veckodag Datum Namn Lördag 23 juli Uppstartsdagen Söndag 24 juli Kunskap- Omvärld- & Demokratidagen (KOD) Måndag 25 juli Skapardagen Tisdag 26 juli Upplevelsedagen Onsdag 27 juli Tävlingsdagen-Mix Torsdag

Läs mer

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 MÅNDAG 15/9 Vi träffades tidigt på morgonen, för att ta tåget till Kastrup. Därifrån flög vi till Budapest, sen vidare till Sarajevo. Kärt återseende med regn. Vi tog taxi till

Läs mer

MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI

MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo; 050 4634 4746 Telefon till kansliet; 045 863 7800

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

4 vä rddägär vid lotsutkiken i juli 2014.

4 vä rddägär vid lotsutkiken i juli 2014. 4 vä rddägär vid lotsutkiken i juli 2014. Här följer en liten sammanställning om vad som kan hända under en 4,5 dagars vistelse som värd på lotsutkiken. Utfärd med båt vid 11-tiden på söndag. Hade tänkt

Läs mer

Studerande i fjordernas och trollens land

Studerande i fjordernas och trollens land Studerande i fjordernas och trollens land Att studera utomlands är en vacker och spännande upplevelse. Det ger dig möjlighet att träffa och umgås med människor från många olika delar av världen, skaffa

Läs mer

V V I I ING K L LE. den snälla skeppskatten

V V I I ING K L LE. den snälla skeppskatten I I ING V V K L LE den snälla skeppskatten I I ING V V K L LE den snälla skeppskatten Text: Maarit Wall Illustrationer: Henrik Nilson Layout och produktion: Viking Line Mariehamn Tryck: Mariehamns Tryckeri

Läs mer

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd.

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd. Kåre Bluitgen Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard nypon förlag AB Ska vi byta hår? Åh, vad ditt hår är fint, säger Ida. Hon drar borsten genom Aylas svarta hår. Tycker du?

Läs mer

barnhemmet i muang mai fredag 18 januari - söndag 10 februari

barnhemmet i muang mai fredag 18 januari - söndag 10 februari barnhemmet i muang mai fredag 18 januari - söndag 10 februari Nu när ni har det kallt hemma i Sverige blir det bara varmare och varmare här hos oss. Vi går emot den varmaste perioden och det känns verkligen.

Läs mer

Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej jag heter Nisse. Jag är tio år. Jag går i fyran. Min bästa vän heter Mattias. Den jag är rädd för är en kille som heter Björn och är 40 år. Han jobbar i matsalen. Jag

Läs mer

Sommarläger arrangerade av Kultur och Fritid, Sala kommun

Sommarläger arrangerade av Kultur och Fritid, Sala kommun Sommarläger 2012 Sommarläger arrangerade av Kultur och Fritid, Sala kommun Sommarlov med aktiviteter Här är din chans till en minnesrik sommar! Ett enastående till fälle att välja bland aktiviteter som

Läs mer

BILAGA 6: Samtliga citat fråga 18

BILAGA 6: Samtliga citat fråga 18 BILAGA 6: Samtliga citat fråga 18 Samtliga citat på frågan Vad i Sunne vill du rekommendera till andra? Antal Fryksdalsdansen 26 Vattenlandet 25 Mårbacka 19 Allt 18 Berättarladan 17 Västanå teater 15 Camping

Läs mer

TURLISTA Luleås skärgårdsbåtar

TURLISTA Luleås skärgårdsbåtar 2015 TURLISTA Luleås skärgårdsbåtar INNEHÅLLSFÖRTECKNING Prislistor Biljetter, information, priser reguljära turer sid 3 Turlistor Luleå skärgård, reguljära turer Turlista Högsäsong, M/S Symfoni sid 4

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt sidan 1 Författare: Tomas Dömstedt Vad handlar boken om? Lukas är orolig för att Jonna är på fest utan honom. Han skickar ett antal sms till henne men får bara ett enda svar. Lukas kan inte slappna av

Läs mer

KONFERENSRESA BERGAMO

KONFERENSRESA BERGAMO KONFERENSRESA BERGAMO UPPLEV VACKRA BERGAMO Den italienska staden Bergamo är en vacker stad belägen i utkanten av Alperna. Staden ligger i regionen Lombardien i norra Italien. Denna vackra stad är delad

Läs mer

Erbjudande till medlemmarna i Mölndals Golfklubb med vänner och bekanta och alla andra som åkt med oss de senaste åren till Spanien!

Erbjudande till medlemmarna i Mölndals Golfklubb med vänner och bekanta och alla andra som åkt med oss de senaste åren till Spanien! Åk med på golfresa till Benidorm och Alicante i Spanien hösten 2012! (OBS: Nytt program avresa en dag senare än vad tidigare meddelats flygresenärer flyger nu med Norwegian Air Shuttle direkt Göteborg-Alicante

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 24 januari - lördag 11 februari

barnhemmet i muang mai tisdag 24 januari - lördag 11 februari barnhemmet i muang mai tisdag 24 januari - lördag 11 februari Jokk blev kvar länge på sjukhuset men har äntligen kommit hem. Vi har haft invigning av lekplatsen. Mia, Lasse, Fred, Oscar och Sandra har

Läs mer

Marknadsundersökning

Marknadsundersökning Bohuslän - Dals Golfdistriktsförbund Projektarbete sommaren 2004 Marknadsundersökning Underlag för byggandet av nya golfbanor 2005-02-28 Utfört av: Louise Svensson Annika Strandh Uddevalla-Vänersborgs

Läs mer

SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012

SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012 SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012 Vi är åtta personer, varav två är ledare, Mats och Heléne. Inför paddlingen har vi önskningar att vädret ska tillåta oss besök på Håkansskär och Torskär

Läs mer

och skär Arkö kursgård

och skär Arkö kursgård mellan kobbar och skär Arkö kursgård 1 2 arkö kursgård Välkommen. Att resa ut i skärgården är något alldeles speciellt. Årstiderna sätter sin prägel både på själva resan och på vistelsen. På Arkö kursgård

Läs mer

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg Lilla Sju små sagor i urval av Annika Lundeberg Bockarna Bruse Med bilder av Christina Alvner Det var en gång tre bockar, som skulle gå till sätern och äta sig feta och alla tre hette de Bruse. Vägen till

Läs mer

Nivå 1 ANKOMST. Har du bagage? Ja, jag har en ryggsäck och en stor väska. Ok, Jag tar väskan och du tar ryggsäcken, okay?

Nivå 1 ANKOMST. Har du bagage? Ja, jag har en ryggsäck och en stor väska. Ok, Jag tar väskan och du tar ryggsäcken, okay? Nivå 1 ANKOMST Hej! Är du Sandra? Ja, det är jag. Och du är du Erik? Ja, äntligen. Hur mår du? Bra tack, och du? Bra, tack. Och resan. Gick den bra? Inte illa Jag är ganska trött och jag är törstig Det

Läs mer

Norra Åland 2011 (9-16 juli)

Norra Åland 2011 (9-16 juli) Norra Åland 2011 (9-16 juli) Nio förväntansfulla deltagare startade den 9 juli med Ålandsfärjan mot Mariehamn. Efter ytterligare några småfärjor på Åland, hade vi kommit så långt norrut som vi kunde ta

Läs mer

Redovisning, researchresa till Malta för projektet Parallella verkligheter, 27 april 4 maj 2014

Redovisning, researchresa till Malta för projektet Parallella verkligheter, 27 april 4 maj 2014 Ingrid Heller ingridkarinheller@gmail.com Redovisning, researchresa till Malta för projektet Parallella verkligheter, 27 april 4 maj 2014 Beskrivning av resan I slutet av april reste jag till Malta för

Läs mer

Mat och ha lsa. Under dessa veckor kommer vi att arbeta lite extra med följande syften ur LGR 11:

Mat och ha lsa. Under dessa veckor kommer vi att arbeta lite extra med följande syften ur LGR 11: Hem- och konsumentkunskap åk 8 Hortlax skola Mat och ha lsa De närmaste veckorna kommer det övergripande temat på hem- och konsumentkunskapen att handla om Mat och hälsa. Du kommer att få lära dig mer

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Zanzibar Café & Rökeri

Zanzibar Café & Rökeri 146 Zanzibar Café & Rökeri HITTA HIT: Från Göteborg kör E6 norrut. Ta av väg 168 mot Kungälv/Marstrand/ Ytterby och kör 17 km. I Tjuvkil fortsätt rakt fram tills du ser Café Zanzibar B & Bs plank. et sticker

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR This is a document containing all the grammar exercises and answers from the website www.svenska.digital ADJEKTIV ÖVNINGAR: Alla mina (fin) saker Jag har många

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Akvarellkurs på Golden Club Cabanas i södra Portugal. Landskapsmåleri i akvarell

Akvarellkurs på Golden Club Cabanas i södra Portugal. Landskapsmåleri i akvarell Akvarellkurs på Golden Club Cabanas i södra Portugal Landskapsmåleri i akvarell Kurserna utgår från det klassiska landskapsmåleriet och går mot det mer förenklade och abstrakta gestaltandet av landskapet

Läs mer

KONFERENSRESA BERGAMO

KONFERENSRESA BERGAMO KONFERENSRESA BERGAMO UPPLEV VACKRA BERGAMO Den italienska staden Bergamo är en vacker stad belägen i utkanten av Alperna. Staden ligger i regionen Lombardien i norra Italien. Denna vackra stad är delad

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Fredag 9 augusti Turen går till Åhus

Fredag 9 augusti Turen går till Åhus Fredag 9 augusti Turen går till Åhus CTV_Fredag_Åhus.indd 1 2019-08-02 16:57:50 C Y K E L T U R V E C K A N 2 0 1 9 Fredag 9/8 Åhus 1Trolle Ljungby och Minas chokladstudio I de mysiga omgivningarna kring

Läs mer

LINKÖPINGS GOLFKLUBB Vi älskar golf

LINKÖPINGS GOLFKLUBB Vi älskar golf LINKÖPINGS GOLFKLUBB Vi älskar golf Vi älskar golf! Välkommen att dela vår passion för världens roligaste spel. Elitspelare, nybörjare, barnfamilj, pensionär kom precis som du är. För oss är det viktigt

Läs mer

HÄNDER I HK - HANTVERKSKAMMAREN MAJ (NR 2) 2007

HÄNDER I HK - HANTVERKSKAMMAREN MAJ (NR 2) 2007 Snart får vi känna marken under fötterna och även doppa tårna HANTVERKSKAMMAREN HÄNDER I HK - HANTVERKSKAMMAREN MAJ (NR 2) 2007 EVENEMANG Nu är det dags för medeltidsdagen igen, 3:e juni. Jag kommer inte

Läs mer

Nätåkarresan till Skåne/Höganäs 2010

Nätåkarresan till Skåne/Höganäs 2010 Nätåkarresan till Skåne/Höganäs 2010 Vid höstmötet i november beslöts att bilda två grupper med skilda resmål. Den ena gruppen skulle under ledning av Kent att åka till Skåne. Slutmålet blev Höganäs och

Läs mer

Se upp för havets kvinnor

Se upp för havets kvinnor HAENYO Se upp för havets kvinnor Utanför den sydkoreanska kusten ligger ön Jeju, känd för sin speciella matkultur. Vi tog oss dit för att uppleva dess unika gastronomi och passade på att träffa de kvinnliga

Läs mer

Att skriva ner din livshistoria och vad som varit viktigt för dig genom livet är en gåva både till dig själv och till dina närmaste.

Att skriva ner din livshistoria och vad som varit viktigt för dig genom livet är en gåva både till dig själv och till dina närmaste. 1 Ditt liv din historia Ditt liv är viktigt och har stor betydelse för alla omkring dig! Att skriva ner din livshistoria och vad som varit viktigt för dig genom livet är en gåva både till dig själv och

Läs mer

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Lina Kapitel 1 Lina var 10 år och satt inne med sina två vänner Gustav och Caroline.

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

EXEMPELTEXTER SKRIVA D

EXEMPELTEXTER SKRIVA D EXEMPELTEXTER SKRIVA D Beskriv Må bra (s. 13) En god hälsa är viktig. Om man vill ha ett långt och bra liv, måste man ta hand om både kropp och själ. Jag försöker äta rätt för att må bra. Jag väljer ofta

Läs mer

Akvarellkurs på Golden Club Cabanas, Portugal 2015. Landskapsmåleri i akvarell

Akvarellkurs på Golden Club Cabanas, Portugal 2015. Landskapsmåleri i akvarell Akvarellkurs på Golden Club Cabanas, Portugal 2015 Landskapsmåleri i akvarell Kursen utgår från det klassiska landskapsmåleriet och går mot det mer förenklade och abstrakta gestaltandet av landskapet och

Läs mer

Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07

Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07 Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07 27 Juni Första stopp i Årjäng, fint väder. 13:20 Nu är vi i Kongsberg, mat dags det är 23 grader varmt

Läs mer

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Grönland 2016 Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Trackers erbjuder som enda researrangör i Europa en unik paddlingsresa i ett av Grönlands mest spektakulära områden Uummannaqfjorden på nordvästra

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

1 december B Kära dagbok!

1 december B Kära dagbok! 1 december B Kära dagbok! (Fast egentligen är det ju ingen dagbok, utan en blå svenskaskrivbok från skolan. Jag bad fröken om en ny och sa att jag hade tappat bort den andra. Sen kan jag bara säga att

Läs mer

Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje!

Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje! 1 Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje! Lärarhandledningen är gjord i mars 2014 av Lena Nilsson

Läs mer

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer.

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer. 1. Solen var precis på väg upp och där ute på den lilla grusplanen intill byn kunde man redan se Santos springa omkring med den bruna slitna läderbollen som han gjorde varje dag. Oavsett om det var vardag

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning...s 3 Bakgrund och inledning...s 4 Problemformulering och syfte & Avgränsningar...s 5 Genomförande...s 6 Resultat av projektet...s 7 Värdering av arbetet och resultatet...s

Läs mer

Mollösund är ett mycket gammalt fiskeläge, vars ursprung med säkerhet kan spåras till tidigt 1500-tal.

Mollösund är ett mycket gammalt fiskeläge, vars ursprung med säkerhet kan spåras till tidigt 1500-tal. Vy över Mollösund från Mollön. Mollösund ett gammalt fiskeläge En orientering om Mollösund, utgiven av Hembygdsmuseet Mollösund är ett mycket gammalt fiskeläge, vars ursprung med säkerhet kan spåras till

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

KONFIRMATION 2017/2018

KONFIRMATION 2017/2018 KONFIRMATION 2017/2018 Berlin sidan 4 RomAssisi sidan 6 Sommar sidan 8 Varför konfa? 5 anledningar till varför du ska konfirmeras! 1.Du lär känna massa härliga människor och får nya vänner! 2.Ett unikt

Läs mer

NANNY KALIFORNIEN. Att jobba som Au pair. Unikt inslag om min egen upplevelse som nanny i the golden state

NANNY KALIFORNIEN. Att jobba som Au pair. Unikt inslag om min egen upplevelse som nanny i the golden state NANNY I KALIFORNIEN Unikt inslag om min egen upplevelse som nanny i the golden state Att jobba som Au pair Att fara till Kalifornien och jobba som en Au pair är en fantastisk möjlighet att utvecklas och

Läs mer

ÅRETS ARTÈGOEVENT! GALA SHOW INSPIRATION WORKSHOP MIDDAG PARTY

ÅRETS ARTÈGOEVENT! GALA SHOW INSPIRATION WORKSHOP MIDDAG PARTY ÅRETS ARTÈGOEVENT! Inspireras av en unik Artègoshow med internationella topstylister. Ta chansen att vidareutbilda dig i olika workshops Upplev fantastiska Rom med Artègokollegor från hela världen. Vi

Läs mer

Möten, fest & konferens

Möten, fest & konferens Möten, fest & konferens Möten i fokus Unika sätt att mötas Elite Stadshotellet i Eskilstuna erbjuder unika konferensmöjligheter med 19 möteslokaler. Vi har allt från små grupprum till stora härliga lokaler

Läs mer

Njut av Spa och avkoppling med utsikt över vackra Gullmarsfjorden! Vann Spa, Hotell & Konferens. Hotellet erbjuder

Njut av Spa och avkoppling med utsikt över vackra Gullmarsfjorden! Vann Spa, Hotell & Konferens. Hotellet erbjuder Vann Spa, Hotell & Konferens Hotellet erbjuder Ta dig en liten minisemester och njut av både SPA, träning och wellness pa Vann Spa. Hotellet har egen båtbrygga och privat strand precis vid Gullmarsfjorden.

Läs mer