Översyn av högstadieorganisationen i Sollefteå tätort

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Översyn av högstadieorganisationen i Sollefteå tätort"

Transkript

1 Tjänsteställe, handläggare, telefon Kommunstyrelseförvaltningen Siv Sjödin Översyn av högstadieorganisationen i Sollefteå tätort Det konstateras att det råder en trångboddhet i Vallaskolan och tendensen är att elevantalet ökar, vilket kan påverka såväl den elevsociala situationen som möjligheten att vara flexibel i den pedagogiska verksamheten. Kommunstyrelsen har gett förvaltningen uppdraget att utreda möjligheten att etablera ytterligare en högstadieskola i Sollefteå tätort. Av beslutet framgår att översynen skulle kunna innefatta en utredning av hela Vallaskolan 4-9 i syfte att finna den bästa lösningen för elever och personal vid skolan. Förvaltningen har utgått från ett antal förutsättningar såsom elevunderlag, ökad måluppfyllelse, trygghet och studiero, valmöjlighet, möjlighet att rekrytera, likvärdighet, skolskjuts och lokaler. Skolledningens och personalens risk- och konsekvensbedömningar gällande de olika alternativen, inkomna synpunkter från eleverna samt en sammanställning av de medborgardialoger som genomförts bifogas utredningen. Tre alternativ De alternativ som utreds är 1. Två högstadier i tätorten 2. Flytt av mellanstadiet från Vallaskolan 3. Inga ändringar I utredningen belyses även förutsättningarna för ett högstadium i Långsele. Nuvarande skolorganisation i tätorten I tätorten Sollefteå finns idag tre F-3 skolor, Lillänget, Prästbordet och Rödsta skolor. Tätortens tre F-3 skolor tillhörde, fram till och med våren 2015, Vallaskolans geografiska upptagningsområde från och med årkurs 4. Med anledning av ett ökande elevantal i Vallaskolan årskurs 4-6, och därmed ett ökande antal elever totalt i årskurs 4-9, förändrades upptagningsområdet i tätorten gällande övergången för årskurs 3 till årskurs 4 från höstterminsstart Eleverna från Rödsta skola, årskurs 3, tillhör därmed Nipanskolans geografiska upptagningsområde från årskurs 4 från och med hösten Det påverkar dock inte situationen i årskurs 7-9.

2 Vallaskolans högstadium tar emot elever i årskurs 7 från den egna enheten (4-6) samt från Kalknäs, Nipan, Öhn, Resele, Långsele och Helgum. Samtliga nämnda skolor ingår därmed i Vallaskolans geografiska upptagningsområde från och med årskurs 7. Det geografiska upptagningsområdet garanterar eleverna en plats i skolan. Vårdnadshavare kan alltid välja en annan skola och eleven tas då emot i en skola, utanför det geografiska upptagningsområdet, i mån av plats. I tätorten finns idag en högstadieskola. Det totala antalet grundskoleelever, på kommun- och skolnivå med en framskrivning om sju år, presenteras årligen vid två tillfällen; 15 februari och 15 september. Elevantalet i grundskolan har ökat. Innevarande läsår är det 2114 elever i grundskolan vilket överträffar tidigare prognoser. I nu gällande prognos för de närmaste sju åren ses ett fortsatt stabilt läge. I statistiken redovisas, från och med förskoleklass 2017/2018 och sex år framåt, med utökning om en årskull per år, en preliminär statistik med anledning av att enbart folkbokförda elever finns med i redovisat elevantal. Erfarenheten är att det tillkommer ett betydande antal elever per årskurs. Därutöver konstateras att det är en fortsatt ökning av barnantalet i förskolorna. Barnantalet är som högst i maj och juni årligen. Det rekordhöga barnantalet för maj månad 2016 tangeras redan i mars månad Förutsättningar Förvaltningen har utgått utifrån följande förutsättningar i översynen av högstadieorganisationen i tätorten; Elevunderlag Ökad måluppfyllelse Trygghet och studiero Valmöjlighet Möjlighet att rekrytera Skolornas lärmiljöer, inomhus och utomhus Likvärdighet Geografiskt upptagningsområde Skolskjuts Lokaler Varje rubrik beskrivs inledningsvis generellt och därefter efter vart och ett av de tre förslagen.

3 Elevunderlag En förutsättning för att det ska etableras ytterligare en högstadieskola i Sollefteå tätort är att det finns ett elevunderlag som ger förutsättningar för heltid lärartjänst, undervisande i ämne/ämneskombinationer/stadier. Det elevunderlag som finns är, numerärt, underlag för ytterligare en högstadieskola. Det underbyggs med att det behöver vara enheter med minst treparallelligt högstadium, det vill säga minst tre klasser, med ca elever/klass, i varje årgång 7-9 för att vara självbärande i tillräckligt hög omfattning. Ökad måluppfyllelse Sollefteå kommuns skolor har generellt låga resultat vilket även tydliggjorts i Skolinspektionens rapport efter den regelbundna tillsynen som genomfördes De låga resultaten var även anledningen till att skolhuvudmannen erbjöds möjlighet att ingå som i en av tolv pilotkommuner i Skolverkets satsning Samverkan för bästa skola. I den process som framtagits i samarbete mellan rektorer, verksamhetschef, kvalitet- och utvecklingschef och Skolverket har processades tre områden fram; Nyanländas lärande Det kompensatoriska uppdraget (med särskilt fokus på pojkars resultat) Fullgörande av skolplikt Inom varje område har genomförts ett antal insatser, för lärare, rektorer och elevhälsa, i syfte att öka måluppfyllelsen. Insatserna har genomförts under 2016, samt till viss under första halvåret 2017 för att därefter arbetas vidare med i egen regi, följas upp och utvecklas inom ramen för det systematiska kvalitetsarbetet. Arbetet har genomförts i samtliga skolor och kommer även fortsättningsvis att ha flertalet insatser som gäller för alla lärare/rektorer samt för olika konstellationer både professionsvis och skolvis i syfte att öka måluppfyllelsen. De senaste åren har fler elever i de lägre årskurserna nått målen i högre utsträckning och våren 2016 kunde även konstateras att måluppfyllelsen ökat i årskurs 9 vilket medförde att fler elever var behöriga till gymnasiet. Måluppfyllelsen behöver dock öka i betydande grad. Kvalitetsplan Skolhuvudmannen har beslutat om Kvalitetsplan med prioriterade områden för de kommande två åren. Planen utgår från vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet, de utbildningssatsningar som genomförs och resultatet av det systematiska kvalitetsarbetet på skol- och huvudmannanivå. Kvalitetsplanen revideras årligen och antas därefter för nästkommande två år.

4 Kvalitetsplanens tre prioriterade områden är Ökad måluppfyllelse Pedagogiskt ledarskap (rektorer och lärare) Trygghet och studiero Det är även utifrån den Kvalitetsplanen som utskottet Unga och lärande, två gånger per år, möter varje enskild rektor och förskolechef i dialog för att fokusera på rektors/ förskolechefs ledarskap, verksamhetens måluppfyllelse och trygghet och studiero. Kvalitetsdialogerna, som genomförs under hösten tar ansats i förbättringsåtgärder från tidigare år, föregående läsårs resultat och de förbättringsområden som ska genomföras under innevarande läsår. En överenskommelse upprättas som följs upp under våren i ledningsdialog med rektor/förskolechef. Övrig uppföljning sker, i olika intervall över året, utifrån det systematiska kvalitetsarbetets rutin och årshjul. Allt för ökad måluppfyllelse. Trygghet och studiero, Vallaskolan Vid den senaste skolinspektionen riktades kritik till Vallaskolan gällande trygghet och studiero. Åtgärder har vidtagits och det påtalas såväl från Vallaskolans ledning som de kuratorer från centrala elevhälsan som i huvudsak tjänstgör vid Vallaskolan, att elevernas upplevda trygghet har ökat. En ny mätning av elevernas upplevda trygghet och studiero gjordes under hösten Resultatet har redovisats utskott och kommunstyrelse vid tidpunkt för yttrandet till Skolinspektionen. Skolinspektionen återkommer på en uppföljande inspektion i augusti månad Vallaskolan har, utifrån beslut i kommunstyrelsen , 151, tilldelats finansiering för ytterligare två elevvärdar och en integrationspedagog till skolan. Totalt är det fem elevvärdar anställda läsåret 2016/2017 som ingår i såväl arbetslaget som i trygghetsteamet och kan ha kontakt med elev och vårdnadshavare vid elevs frånvaro. Därutöver finns fyra personer anställda för att stödja nyanlända elever. Tilldelning av medel har även gällt den fysiska rastmiljön, vilket har verkställts under hösten i syfte att skapa fler mötesplatser och bidra till en lugnare rastmiljö. Elever erbjuds även läxhjälp efter ordinarie lektioners slut. Vallaskolans kuratorerna påtalar, i en skrivelse till skolhuvudmannen, vikten av plats där eleverna kan få lugn och ro för återhämtning. Det är viktig för alla elever men till större del för eleverna på mellanstadiet där trångboddheten i de allmänna utrymmena, enligt kuratorerna, upplevs större för mellanstadieeleverna. Anpassning som hittills är gjorda, utifrån tilldelade medel, är åtgärder i rasthallen som i huvudsak nyttjas av högstadiets elever.

5 Valmöjlighet Varje skola har ett geografiskt upptagningsområde som garanterar eleven plats i en nära skola. Vårdnadshavare kan alltid välja en annan skola för sitt barn och eleven tas då emot i en skola, utanför det geografiska upptagningsområdet, i mån av plats. Valmöjlighet kan även innebära att en elev som går i en skola, av olika skäl, kan ha behov av att byta skola. I dagsläget är det möjligt att byta skola i tätorten för elev i förskoleklass till och med årskurs 6. För elever i årskurs 7-9 finns inget alternativ i närområdet. Möjligheten finns dock för eleven att gå i högstadiet i Ramsele eller Junsele. Möjlighet att rekrytera Inledningsvis kan konstateras att det - nationellt sett - är brist på utbildade, behöriga och legitimerade lärare. Sollefteå är inget undantag. För att öka andelen behöriga lärare har rektorer och förskolechef, inför hösten 2016, haft uppdraget att erbjuda lärare, med få poäng kvar till examen, möjlighet att läsa inom ramen för de förutsättningar som kunnat ges från arbetsgivaren. Rektorer och förskolechefer har även att aktivt uppmärksamma, följa vikariers ledarskap i klassrum och i förskoleverksamhet och entusiasmera vikarier att söka lärarutbildning. Förvaltningen konstaterar att det hösten 2016 är en ökning av lärarstudenter från Sollefteå vid våra närmaste lärosäten. Den redan etablerade kontakten med lärarutbildningarna vid Mittuniversitetet förstärks genom att Sollefteå kommun från hösten 2017 ingår i Övningsskoleprojektet och att avtal även finns med nya Mittuniversitetets nya ämneslärarutbildning. Det har under läsåret tecknats avtal med Umeå universitet gällande verksamhetförlagd utbildning, det vill säga att även studenter från Umeå universitet kan göra sin praktik i Sollefteå. För en mer betydligt mer aktiv rekrytering har lärare och rektorer/förskolechefer, i förskola till och med gymnasiet, de senaste åren representerat Sollefteå kommun vid universitetens pedagogdagar, såväl i Sundsvall som i Umeå. Pedagogdagen i Umeå den 6 april, gav ett stort gensvar från studenterna och kontakter etableras nu med skolor runt om i Sollefteå kommun. Fram till och med 2016 har universitet och kommunen genomfört gemensam information om lärarutbildningarna och vilka möjligheter det finns att få arbete inom förskola och skola i Sollefteå kommun. Detta kommer att återinföras och läggas in i det pågående arbetet med Rekrytering- och kompetensförsörjning, vilket redovisas kommunstyrelsen innan sommaren Utveckling av annonseringsprocesserna fortgår och annonsering görs även via sociala medier.

6 Skolornas lärmiljöer, inomhus och utomhus Sollefteå kommun har påbörjat en systematisk utveckling av skolornas lärmiljöer, det gäller såväl den pedagogiska undervisningsmiljön som den fysiska lärmiljön inomhus. I förskolorna och F-3 har även det påbörjats en upprustning och, till viss del, modernisering av utemiljön. En fortsatt utveckling av den pedagogiska lärmiljön, både inomhus och utomhus, är av yttersta vikt för en modern och ändamålsenlig skola i Sollefteå kommun. Likvärdighet Alla elever har enligt lag rätt till en likvärdig utbildning. Var eleven än bor och oavsett sociala och ekonomiska hemförhållanden ska utbildningen ha en hög kvalitet. Utbildningen ska också kompensera för elevers olika bakgrund och andra olikartade förutsättningar. En grund i likvärdighetsperspektivet är att i resursfördelningssystemet ta hänsyn till socioekonomiska faktorer vid beräkning av barn- och elevpeng till förskolor och skolor. Därutöver tilldelas tilläggsbelopp som fördelas utifrån särskilda skäl. Rätt resurser innebär även att sätta in rätt stöd och att skolan har skickliga lärare och rektorer. Att kunna mäta likvärdigheten är komplicerat och nationellt pågår olika utvecklingsinsatser för att stödja huvudmännen. Kommunens för- och grundskolor tar del av detta bland annat i form av Samverkan för bästa skola (grundskolan) samt genom olika statsbidrag med tillhörande utbildnings- och utvecklingsinsatser, bland annat gällande nyanländas lärande (grundskolan), digitalisering 2022 (samtliga skolformer) och förebyggande och hälsofrämjande skola (grundskolan). Under perioden för utredning av möjligheten att etablera ytterligare ett högstadium i Sollefteå tätort har det framförts farhågor att det inte blir likvärdiga organisationer med likvärdiga lärmiljöer. Det är av yttersta vikt att det vid verkställighet av beslut, utifrån upprättade risk- och konsekvensanalyser och framtagna handlingsplaner, säkerställs för en god pedagogisk kvalitet, att arbetsmiljömässiga hot om ohälsa undanröjs och att elever och personal ges de bästa förutsättningar och en likvärdighet när det gäller lärmiljöer och skolans inre organisation. Geografiskt upptagningsområde Det geografiska upptagningsområdet garanterar eleverna en plats på skolan men föräldrar kan alltid välja en annan skola och eleven tas emot i en skola, utanför det geografiska upptagningsområdet, i mån av plats. Det geografiska upptagningsområdet innebär även det område inom vilket skolan har skyldighet att bevaka att eleven uppfyller skolplikten.

7 Geografiska upptagningsområden behöver fastställas snarast efter att beslut fattats i ärendet. Flera alternativ kan vara möjliga ur ett elevantalsperspektiv. Skolskjuts De elever som inte bor i skolans närhet har rätt till skolskjuts i enlighet med gällande riktlinjer. Rätt till skolskjuts utgår ifrån elevens ålder och färdvägens längd. Kort beskrivning gällande förutsättningen för skolskjuts beskrivs under varje alternativ. Lokaler Det råder en trångboddhet i Vallaskolan vilket är en av utgångspunkterna till det görs en översyn av högstadieorganisationen i Sollefteå tätort. Möjliga lokaler och förutsättningar beskrivs i anslutning till respektive alternativ. Tre alternativ De alternativ som utreds är 1. Två högstadier i tätorten 2. Flytt av mellanstadiet från Vallaskolan 3. Inga ändringar I utredningen belyses även förutsättningarna för ett högstadium i Långsele.

8 Alternativ 1. Två högstadier i tätorten Elevunderlag Det finns, utifrån nu gällande prognoser, elevunderlag för två högstadier i tätorten. Ökad måluppfyllelse Utvecklingsarbetet, som genomförs i alla skolor, fortsätter och behöver bli än mer fokuserat på lärprocesser och relevant stöd till alla elever för ökad måluppfyllelse. De sista åren har måluppfyllelsen ökat i de lägre åren och våren 2016 kunde konstateras att måluppfyllelsen även ökat i årskurs 9 och fler elever var behöriga till gymnasiet. Dock konstateras att måluppfyllelsen behöver öka i betydande grad i hela kommunen. Trygghet och studiero Trygghet och studiero kan bero på antalet elever i skolan, men även på det arbete som genomförs när det gäller värdegrundsarbete, undervisningens kvalitet, elevinflytande med flera faktorer. Vid den senaste inspektionen har Skolinspektionen konstaterat att åtgärder behöver vidtagas vid Vallaskolan. Så har skett och återrapporter har skickats till Skolinspektionen vid två tillfällen under läsåret 2016/2017. Skolinspektionen kommer på en uppföljande inspektion under augusti månad Idag har skolan fem elevvärdar anställda varav två är anställda efter beslut av skolhuvudmannen i syfte att öka tryggheten och studieron vid skolan i dess nuvarande storlek. I beslutet tillfördes även medel för att förbättra rastmiljön, vilket verkställts med gott resultat. Med två högstadier kan det bli en lugnare miljö för elever och personal vilket, enligt riskoch konsekvensanalysen från Vallaskolan årskurs 7-9, kan skapa mindre stress och större närhet lärare och elever emellan. I risk- och konsekvensanalysen från Vallaskolan 4-6, tydliggörs trångboddheten och skolans nuvarande trånga och mörka korridorer samt dåligt anpassad skolgård som faktorer som kan skapa stor risk för oroliga och otrygga elever i och med att många elever måste samsas om samma ytor/redskap på rasterna. Möjlighet till större ytor i skolan skulle ge en positiv förändring. Valmöjlighet Om en elev behöver ett skolbyte från tätortens högstadieskola kan det, i dagsläget, ske genom att eleven åker till Ramsele eller Junsele. Med två skolor inom tätorten kan alternativ erbjudas för elever som behöver annan studiemiljö, såväl till Vallaskolan som till annan högstadieskola. Även i fortsättningen kan en samverkan mellan kommunens samtliga högstadieskolor ske.

9 Möjlighet att rekrytera Möjligheten att rekrytera har flera aspekter däribland att, som attraktiv arbetsgivare, erbjuda heltidstjänster i skolorna samt att det finns kollegor i såväl stadie som ämne. Att förändra skolstrukturen i Sollefteå tätort, behöver inte betyda någon försämring utifrån rekryteringsperspektivet. Skolornas lärmiljöer, inomhus och utomhus Tillgång till ändamålsenliga lektionssalar med möbler anpassade för modern undervisning, grupprum, elevuppehållsrum och skolbibliotek osv. behöver finnas i alla skolor. Vid en etablering av ytterligare ett högstadium behövs en översyn av lärmiljöerna vid båda enheterna såväl inomhus som utomhus. Likvärdighet Ett mer övergripande perspektiv på likvärdighet är beskrivet i inledningen. Utifrån alternativet två högstadieskolor i tätorten finns en uttalad oro i för att det ska bli en A och B-skola. Därför är det av största vikt att fokus läggs såväl den inre organisationen lärartäthet, behörigheter osv som lärmiljön och de fysiska och psykosociala förutsättningarna vid båda skolorna. Geografiskt upptagningsområde Det geografiska upptagningsområdet behöver fastställas för båda högstadieskolorna. Ett flertal alternativ är möjliga utifrån förutsättningarna att en självbärande högstadieskola ska inrymma minst tre klasser per årskurs i 7-9. Skolskjuts När det gäller skolskjuts till två högstadier, Vallaskolan respektive Nipanskolan så kommer kostnaden inte innebära någon förändring jämfört med idag, utifrån beräkning av trafiksamordnaren. Måltidskostnader Det blir en viss fördyring gällande måltidskostnader oavsett om Valla 4-6 flyttar till Nipanområdet. Lokaler Alternativet innebär att ett nytt högstadium skapas vid Nipanskolan. Textilarkivets lokaler behövs då som skollokaler. Nipanskolan och Textilarkivet är externt förhyrda varvid investeringskostnader inte kommer att belasta Sollefteå kommun. De kostnader som uppkommer kommer att betyda högre hyreskostnader.

10 Avseende Vallaskolan, kommer erforderliga lokalanpassningar att belasta investeringsoch underhållsbudget. Kostnadens storlek är beroende av de åtgärder som behöver vidtas samt ambitionsnivå. Både alternativ 1 och 2 är möjliga ur fastighetssynpunkt. Alternativ 1 bedöms vara mest ekonomiskt fördelaktigt ur ett fastighetsperspektiv med anledning av att det i alternativ 1 blir färre åtgärder gällande framförallt ventilation och el. Alternativ 2. Flytt av mellanstadiet från Vallaskolan Elevunderlag Elevunderlaget är detsamma som idag. Ökad måluppfyllelse Utvecklingsarbetet, som genomförs i alla skolor, fortsätter och behöver bli än mer fokuserat på lärprocesser och relevant stöd till alla elever för ökad måluppfyllelse. De sista åren har måluppfyllelsen ökat i de lägre åren, dock konstateras att måluppfyllelsen behöver öka i betydande grad i hela kommunen. Att flytta mellanstadiet innebär att ytterligare en övergång till ny skola ska göras jämfört med idag när eleven går från Vallaskolan 4-6 till Vallaskolan 7-9. Att övergången fungerar är en betydelsefull faktor för en god skolgång. Trygghet och studiero Trygghet och studiero kan bero på antalet elever i skolan, men även på det arbete som genomförs när det gäller värdegrundsarbete, undervisningens kvalitet, elevinflytande med flera faktorer. Vallaskolan 4-6 har tydliggjort trångboddheten och skolans nuvarande trånga och mörka korridorer samt dåligt anpassad skolgård som faktorer som kan skapa stor risk för oroliga och otrygga elever i och med att många elever måste samsas om samma ytor/redskap på rasterna. Med möjlighet till större ytor i skolan minskar trångboddheten. Valmöjlighet Det finns idag en valmöjlighet gällande årskurs 4-6, närmast vid Nipanskolan. Även Långsele och Öhns skolor har årskurs 4-6 och ligger inom drygt en mils avstånd.

11 Möjlighet att rekrytera Möjligheten att rekrytera har flera aspekter däribland att som attraktiv arbetsgivare erbjuda heltidstjänster i skolorna samt att det finns kollegor i såväl stadie som ämne. Att förändra skolstrukturen i Sollefteå tätort, behöver inte betyda någon försämring utifrån rekryteringsperspektivet. Skolornas lärmiljöer, inomhus och utomhus Tillgång till ändamålsenliga lektionssalar med möbler anpassade för modern undervisning, grupprum, elevuppehållsrum och skolbibliotek osv. behöver finnas i alla skolor. Vid flytt av Vallaskolan årskurs 4-6 behöver anpassning av lärmiljön göras i den fastighet som då blir aktuell. Likvärdighet Ett mer övergripande perspektiv på likvärdighet är beskrivet i inledningen. För flytt av Vallaskolans årskurs 4-6 förutsätts en likvärdighet utifrån samma perspektiv som idag, då eleverna enbart byter lokaler. Geografiskt upptagningsområde Det geografiska upptagningsområdet kvarstår även vid flytt av årskurs 4-6 inom tätorten. Skolskjuts Utifrån att möjlig lokal är tidigare Textilarkivets lokaler kommer en del elever, på grund av färdvägens längd, att erhålla skolskjuts. Måltidskostnader Det blir en viss fördyring gällande måltidskostnader oavsett om Valla 4-6 flyttar till Nipanområdet. Lokaler Alternativet innebär att mellanstadiet flyttas från Vallaskolan till Nipanskolan. Textilarkivets lokaler behövs då som skollokaler. Nipanskolan och Textilarkivet är externt förhyrda varvid investeringskostnader inte kommer att belasta Sollefteå kommun. De kostnader som uppkommer kommer att betyda högre hyreskostnader. Avseende Vallaskolan, kommer erforderliga lokalanpassningar att belasta investeringsoch underhållsbudget. Kostnadens storlek är beroende av de åtgärder som behöver vidtas samt ambitionsnivå.

12 Lokaler, forts. Både alternativ 1 och 2 är möjliga ur fastighetssynpunkt. Alternativ 2 bedöms vara mer kostsamt ur ett fastighetsperspektiv med anledning av att det i alternativ 2 blir större åtgärder framförallt gällande ventilation och el. Alternativ 3. Inga ändringar Elevunderlag Elevunderlaget blir som det är idag med gällande prognos. Konstateras att barnantalet ökar i förskolorna och att det, utifrån nu rådande prognos, innebär ökat antal elever på sikt även om det i prognosen till stora delar bygger på enbart nu folkbokförda elever. Ökad måluppfyllelse Utvecklingsarbetet, som genomförs i alla skolor, fortsätter och behöver bli än mer fokuserat på lärprocesser och relevant stöd till alla elever för ökad måluppfyllelse. De sista åren har måluppfyllelsen ökat i de lägre åren och våren 2016 kunde även konstateras att måluppfyllelsen även ökat i årskurs 9 och fler elever var behöriga till gymnasiet. Dock konstateras att måluppfyllelsen behöver öka i betydande grad i hela kommunen. Trygghet och studiero Fortsatt utveckling av det värdegrundsarbete som sker idag. Idag har skolan fem elevvärdar anställda och tre av centrala elevhälsans fem kuratorer är placerade på Vallaskolan med hel- eller deltid på skolan. De kuratorer som har deltid har grundsärskolan samt flera mindre skolenheter fördelade på sina tjänster. Två av fem elevvärdar är anställda efter beslut av skolhuvudmannen i syfte att öka tryggheten och studieron vid skolan i dess nuvarande storlek. Valmöjlighet För elever i årskurs 7-9 finns inget alternativ i närområdet. Möjlighet att rekrytera Möjligheten att rekrytera har flera aspekter däribland att som attraktiv arbetsgivare erbjuda heltidstjänster i skolorna samt att det finns kollegor i såväl stadie som ämne.

13 Om skolans storlek, själva skolorganisationen, är av betydelse för att andelen obehöriga lärare är svårt att uttala sig om. Idag har detta organisatoriskt lösts genom att ämneslagen planerar gemensamt och att behöriga lärare medverkar vid omdömen och betygssättning. Skolornas lärmiljöer, inomhus och utomhus Under 2016 tillfördes medel från Kommunstyrelsen för att förbättra rastmiljön, vilket gjorts med gott resultat. Vallaskolan 7-9 ingår, tillsammans med övriga skolor i kommunen, i den systematiska utvecklingen av skolornas lärmiljöer, den pedagogiska undervisningsmiljön såväl som den fysiska lärmiljön inomhus. Likvärdighet Ett mer övergripande perspektiv på likvärdighet är beskrivet i inledningen. Skolan, med dess rektorer och personal, fortsätter sitt arbete utifrån där de är idag. Geografiskt upptagningsområde Det geografiska upptagningsområdet blir som idag; Årskurs 7 från Vallaskolan, Kalknäs skola, Nipanskolan, Resele skola, Öhns skola, Långsele skola och Helgums skola. Skolskjuts Ingen annan förändring än sedvanlig översyn utifrån nya elevers bostadsadresser inför årskurs 7. Lokaler Skolans lokaler är detsamma som idag, med förbättringar utifrån behov av ändamålsenliga lokaler samt sedvanligt underhåll. Detta innebär även att Vallaskolans elever fortsatt har behov av att använda andra skollokaler för slöjd och idrott. Alternativet Ny högstadieskola i Långsele Elevunderlag Det geografiska upptagningsområdet för 7-9 i Långsele skulle förutom - Långsele skolas elever exempelvis även omfatta Helgums skola, Öhns skola och Resele skola. Elevantalet skulle då enligt nuvarande statistik från läsåret 2018/ /2023 ha ett snitt på 170 elever i årskurs 7-9. Alternativt att Nipanskolans elever går årskurs 7-9 vid Långsele skola.

14 Ökad måluppfyllelse Utvecklingsarbetet, som genomförs i alla skolor, fortsätter och behöver bli än mer fokuserat på lärprocesser och relevant stöd till alla elever för att nå målen. Som tidigare beskrivits gäller det förutom socioekonomiskt fördelade resurser även rätt resurser i form av rätt stöd, skickliga lärare och rektorer. Konstateras att de sista åren har måluppfyllelsen ökat i de lägre åren och våren 2016 kunde även konstateras att måluppfyllelsen även ökat i årskurs 9 och fler elever var behöriga till gymnasiet. Dock konstateras att måluppfyllelsen behöver öka i betydande grad i hela kommunen. Trygghet och studiero Med två högstadier kan det bli en lugnare miljö för elever och personal vilket, enligt riskoch konsekvensanalysen från Vallaskolan årskurs 7-9 tydliggör kan skapa mindre stress och större närhet lärare och elever emellan. Valmöjlighet Om en elev behöver ett skolbyte från tätortens högstadieskola kan det, i dagsläget, ske genom att eleven åker till Ramsele eller Junsele. Med två skolor inom drygt en mils avstånd, kan alternativ erbjudas för elever som behöver annan studiemiljö, såväl till Vallaskolan som till annan högstadieskola. Även i fortsättningen kan en samverkan mellan kommunens samtliga högstadieskolor ske. Möjlighet att rekrytera Möjligheten att rekrytera har flera aspekter däribland att som attraktiv arbetsgivare erbjuda heltidstjänster i skolorna samt att det finns kollegor i såväl stadie som ämne. Att förändra skolstrukturen med två högstadier, behöver inte betyda någon försämring utifrån rekryteringsperspektivet. Skolornas lärmiljöer, inomhus och utomhus Tillgång till ändamålsenliga lektionssalar med möbler anpassade för modern undervisning, grupprum, elevuppehållsrum och skolbibliotek osv. behöver finnas i alla skolor. Vid nybyggnad tillgodoses ovanstående. Likvärdighet Utifrån alternativet två högstadieskolor finns en uttalad oro för att det ska bli en A och B- skola. Därför är det av största vikt att fokus läggs såväl den inre organisationen lärartäthet, behörigheter osv som lärmiljön, det vill säga de fysiska och psykosociala förutsättningarna vid båda skolorna.

15 Geografiskt upptagningsområde Det geografiska upptagningsområdet för 7-9 i Långsele inkluderar i förslaget, utifrån att skolskjutskostnader behöver beskrivas; Alternativ 1. Långsele skola, Helgums skola, Öhns skola och Resele skola. Dock är elevantalet alltför nätt för att räknas till treparallelligt högstadium varvid fler skolor behöver involveras. Alternativ 2. Nipanskolans elever åker till Långsele från och med årskurs 7. Skolskjuts Alternativ 1. Busskostnad för elever från Resele/Öhns område skulle enligt gällande avtal innebära en busskostnad om 250 tkr per år samt en kilometerkostnad om 10 kr i förändringspris. Det är, enligt trafiksamordnaren, inte sannolikt att bussbolaget kommer att anordna skjutsen inom det avtal som nu gäller vilket innebär ytterligare kostnader. Elever från Helgum åker med nuvarande tur in mot Långsele. Alternativ 2. Om elever från Sollefteå ska åka skolskjuts Sollefteå - Långsele så är kostnaden, enligt produktionsavtalet, 225 tkr per år för bussen och därutöver 7 kronor/kilometer och 225 kronor/timme. Enligt trafiksamordnaren krävs slutna fordonsomlopp, vilket innebär att produktionen beräknas för båda riktningarna, tur och retur Sollefteå. Lokaler Kostnad för uppförande av ny skola, årskurs 7-9, beräknas till 46 miljoner kronor. Denna bedömning är hämtad från referensobjekt, högstadieskola, för motsvarande antal elever. Sammanfattning Elevunderlag Elevunderlaget i 7-9 är tillräckligt för att skapa två självbärande högstadieenheter av nuvarande Vallaskolan. Förutsatt att den ena enheten är Vallaskolan, kan den andra enheten antingen etableras vid Nipanskolan eller vid Långsele skola. Gällande att flytta mellanstadiet från Vallaskolan till Nipanskolan så är det, i ett elevunderlagsperspektiv, helt neutralt. Att inte göra någon förändring är även det, i ett elevunderlagsperspektiv, helt neutralt. Trygghet och studier/ökad måluppfyllelse Här kan ett resonemang utifrån att bättre trygghet och studiero sannolikt innebär ökad måluppfyllelse föras. Skolinspektionen har synpunkter på Vallaskolans situation kring trygghet och studiero. Förbättringsåtgärder har genomförts och arbetet fortsätter.

16 Det finns ändå skäl att framföra att två mindre högstadieenheter sannolikt innebär bättre möjligheter att öka elevernas trygghet och studiero, vilket i sin tur sannolikt leder till ökad måluppfyllelse. Även en flytt av mellanstadiet skulle antagligen leda till ökad studiero och därmed ökad måluppfyllelse. Valmöjlighet Att skapa två högstadieenheter skulle, oavsett om den andra enheten etableras vid Nipanskolan eller vid Långsele skola, förbättra högstadieelevernas valmöjligheter. Att flytta mellanstadiet från Vallaskolan till Nipanskolan, skulle försämra mellanstadieelevernas valmöjligheter eftersom kommunen då endast får en 4-6 enhet i tätorten Möjlighet att rekrytera Att förändra skolstrukturen i Sollefteå tätort, behöver inte betyda någon förändring utifrån rekryteringsperspektivet. Skolornas lärmiljöer, inomhus och utomhus Tillgång till ändamålsenliga lektionssalar med möbler anpassade för modern undervisning, grupprum, elevuppehållsrum och skolbibliotek m.m. behöver finnas i alla skolor. Möjligheten till detta bedöms vara större om en förändring av dagens Vallaskola görs. Detta eftersom kommunen - oavsett om man flyttar delar av högstadiet till Nipanområdet eller till Långsele, alternativt flyttar mellanstadiet till Nipanområdet - i samband med de ombyggnationer/renoveringar som då görs får bättre möjligheter att skapa goda lärmiljöer. Likvärdighet Det är av yttersta vikt att det vid verkställighet av vilket beslut som nu än fattas - utifrån upprättade risk- och konsekvensanalyser och framtagna handlingsplaner -. säkerställs för en god pedagogisk kvalitet, att arbetsmiljömässiga hot om ohälsa undanröjs och att elever och personal ges de bästa förutsättningar och en likvärdighet när det gäller lärmiljöer och skolans inre organisation. Möjligheterna till detta är sannolikt goda oavsett alternativ till delning. Geografiskt upptagningsområde Geografiska upptagningsområden behöver fastställas snarast efter att beslut fattats i ärendet. Detta gäller oavsett vilket delningsalternativ som beslutas.

17 Skolskjuts Att etablera högstadium vid Nipanskolan kommer sannolikt inte att leda till logistikproblem eller ökade kostnader för skolskjutsar. Om ett nytt högstadium etableras i Långsele behöver delvis nya busslinjer etableras och kostnaderna för skolskjutsar kommer därför att öka jämfört med idag. Vid en flytt av mellanstadiet till Nipan kommer fler elever än idag att bli hänvisade till att åka med stadsbussar, vilket kommer att leda till viss ökning av skolskjutskostnaderna. Måltidskostnader Det blir en viss fördyring gällande måltidskostnader oavsett om Valla 4-6 eller delar av högstadiet flyttar till Nipanområdet. Lokaler Att flytta delar av högstadiet till Nipanområdet, innebär att Klövern bygger om nuvarande Textilarkivets lokaler till skollokaler. Detsamma gäller om mellanstadiet flyttar till Nipanområdet. Att flytta högstadiet till Nipanområdet bedöms dock vara mest ekonomiskt fördelaktigt ur ett fastighetsperspektiv främst gällande ombyggnad av ventilation och el. Om beslutet blir att inte gör någon förändring av Vallaskolan, behöver kommunen ta ställning kring hur högstadiets tillgång på slöjd- och idrottssalar ska säkras. Idag används lokaler i Gudlav Bilderskolan för dessa aktiviteter. I det fall Gudlav Bilderskolan byggs om, måste andra lokalalternativ tas fram för att tillgodose Vallaskolans behov av slöjd- och idrottssalar. Kostnad för uppförande av ny skola, årskurs 7-9 i Långsele, beräknas till 46 miljoner kronor. Denna bedömning är hämtad från referensobjekt, högstadieskola, för motsvarande antal elever. Bilagor Bilaga I Elevprognos de närmaste sju åren. Bilaga II Inkomna synpunkter från elever vid Nipanskolan F-6 Bilaga III Risk och konsekvensanalys Nipanskolan F-6 Bilaga IV Risk och konsekvensanalys med handlingsplan Vallaskolan 4-6 Bilaga V Bilaga till Risk och konsekvensanalys från personal vid Vallaskolan 4-6 Bilaga VI Risk och konsekvensanalys med handlingsplan Vallaskolan 7-9 Bilaga VII Synpunkter från medborgardialoger genomförda under mars-april 2017 Bilaga VIII Inkomna synpunkter via hemsidan

Översyn av högstadieorganisationen i Sollefteå tätort

Översyn av högstadieorganisationen i Sollefteå tätort 2017-06-12 KS/135/2017 1 (6) Tjänsteställe, handläggare, telefon Kommunstyrelseförvaltningen Siv Sjödin 0620 68 22 65 Kommunstyrelsen Översyn av högstadieorganisationen i Sollefteå tätort Förslag till

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande 1 (17) Datum: Tisdag Tid: 09:00-11:50 Plats: Beslutande: Reveljen, lokal Afrika Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande: Örjan Abrahamsson Huvudenhetschef

Läs mer

Bilaga 2. Synpunkter från dialogmöten

Bilaga 2. Synpunkter från dialogmöten Datum Tjänsteställe, handläggare, telefon Kommunstyrelseförvaltningen Adressat Bilaga 2. Synpunkter från dialogmöten Två högstadier i tätorten Fördelar Mindre elever i klasserna. Lugnare miljö för lärare

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande 1 (10) Datum: Tisdag Tid: 12:00-14:15 Plats: Beslutande: Ramselerummet, kommunhuset Sollefteå Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande: Siv Sjödin Kvalitet-

Läs mer

Bedömningsunderlag förstagångstillsyn förskoleklass och grundskola

Bedömningsunderlag förstagångstillsyn förskoleklass och grundskola Bedömningsunderlag förskoleklass och grundskola 1 (5) Bedömningsunderlag förstagångstillsyn förskoleklass och grundskola Enskild huvudman 1 Undervisning och lärande Utbildningen ska vara likvärdig varhelst

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Segrande Liv Grundskola Org.nr. 843001-7593 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Segrande Liv Grundskola belägen i Höörs kommun Skolinspektionen. Postadress: Box

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola 4 Dnr 43-2015:8971 Linköpings kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Björn kärrskolan belägen i Linköpings kommun 2 (9) Tillsyn i Björnkärrskolan har genomfört tillsyn av Linköpings

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola r Beslut Dnr 44-2015:4063 Villberga Familjecenter Aktiebolag Org.nr. 556571-6650 Beslut för grundskola efter tillsyn i Bergtallens skola belägen i Enköpings kommun 2 (10) Tillsyn i Bergtallens skola har

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:564 Södertälje kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Fornbackaskolan belägen i Södertälje kommun 2 (11) Tillsyn i Fornbackaskolan har genomfört tillsyn av Södertälje kommun

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola < Montessori Friskola Gotland AB Org.nr. 556793-5514 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Montessori Friskola Gotland belägen i Gotland kommun Tillsyn i Montessori Friskola Gotland

Läs mer

Två högstadieskolor i tätorten. Välkomna till informationsmöte gällande nya klasser och ny skola för era barn, från höstterminen 2018

Två högstadieskolor i tätorten. Välkomna till informationsmöte gällande nya klasser och ny skola för era barn, från höstterminen 2018 Två högstadieskolor i tätorten. Välkomna till informationsmöte gällande nya klasser och ny skola för era barn, från höstterminen 2018 Mötets innehåll: Kort bakgrund till beslutet om två högstadieskolor

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola rn I Beslut Umeå montessoriskola AB Org.nr. 556623-1501 Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Umeå Montessoriskola belägen i Umeå kommun ' Beslut 2(9) Uppföljning av

Läs mer

Beslut efter uppföljning för grundskola

Beslut efter uppföljning för grundskola Landskrona School of Sports AB Org.nr. 556720-6239 Beslut efter uppföljning för grundskola efter tillsyn i Landskrona School of Sports belägen i Landskrona kommun 2 (11) Uppföljning av tillsyn i Landskrona

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2014:8517 Södertälje Friskola AB Org.nr. 556557-0149 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Södertälje Friskola belägen i Södertälje kommun 2(8) Tillsyn i Södertälje friskola

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola n Beslut Stockholms kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Eriksdalsskolan belägen i Stockholms kommun 2 (7) Tillsyn i Eriksdalsskolan har genomfört tillsyn av Stockholms kommun under våren 2016.

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2016:5076 Ösbyskolan AB Org.nr. 556699-4009 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Ösbyskolan belägen i Danderyds kommun 2 (9) Tillsyn i Ösbyskolan har genomfört tillsyn av Ösbyskolan

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Stiftelsen Språkskolan i Upplands Väsby Org.nr. 816000-5966 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Engelska skolan i Upplands Väsby belägen i Upplands Väsby kommun 2 (4) Tillsyn i Engelska

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:4768 Torsby kommun ulf.blomquist@torsby.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Östmarks skola i Torsby kommun 2(13) Tillsyn i Östmarks skol har genomfört tillsyn av Torsby

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:9807 AcadeMedia fria grundskolor AB Org.nr. 556932-0699 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Växthuset belägen i Mölndals kommun 2 (8) Dnr 44-2015:9807 Tillsyn i Växthuset

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola n Beslut Stockholms kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Eriksdalsskolan belägen i Stockholms kommun 2(6) Tillsyn i Eriksdalsskolan har genomfört tillsyn av Stockholms kommun

Läs mer

Kvalitetsplan

Kvalitetsplan Dnr KS/555/2015 Kvalitetsplan 2016 2018 Förskola, obligatoriska skolformer, gymnasie- och gymnasiesärskola samt fritidshem Kommunstyrelsen 2016-01-12, 20 Inledning Varje huvudman inom skolväsendet ska,

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2016:26 Göteborgs kommun angered@angered.goteborg.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Tretjärnsskolan i Göteborgs kommun 2 (9) Tillsyn i Tretjärnsskolan har genomfört tillsyn av Göteborgs

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2018:6516 Sollefteå kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn på Vallaskolan 4-6 i Sollefteå kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2 (7) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola r% Beslut Dnr 44-2014:7787 Freinetskolan Mimer Ekonomisk Förening Org.nr. 769602-1117 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Freinetskolan Mimer belägen i Norrtälje kommun 2(10) Tillsyn

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2016:4784 Säffle kommun kommun@saffle.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Tingvallaskolan S i Säffle kommun 2 (9) Tillsyn i Tingvallaskolan S har genomfört tillsyn av Säffle kommun under

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 44-2016:5103 Öringe montessoriförening ekonomisk förening Org.nr. 716442-2300 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Öringe Skola belägen i Laholms kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för förskdoklass och grundskob

Beslut för förskdoklass och grundskob Beslut Skolinspektionen Friskolan Öland AB anki@olandsfriskola.net Beslut för förskdoklass och grundskob efter tillsyn i Ölands Friskola i Mörbylånga kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping Beslut

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 44-2016:5038 Hyllie Park Aktiebolag Org.nr. 556491-8356 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Hyllie Park Grundskola belägen i Malmö kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

r'n Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter bastillsyn i Assaredsskolan belägen i Göteborgs kommun

r'n Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter bastillsyn i Assaredsskolan belägen i Göteborgs kommun r'n Beslut Dnr 44-2015:4209 Assareds skolkooperativ Ek för. Org.nr. 716445-1390 jan.andersson@assaredsskolan.se styrelsen@assaredsskolan.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Assaredsskolan

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Stockholms kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Kungsholmens grundskola belägen i Stockholms kommun 2 (9) Tillsyn i Kungsholmens grundskola har genomfört tillsyn av Stockholms kommun under våren

Läs mer

r'n Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Brage- skola och språkförskola belägen i Sollentuna kommun Beslut

r'n Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Brage- skola och språkförskola belägen i Sollentuna kommun Beslut r'n Dnr 43-2016:4433 Sollentuna kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Brage- skola och språkförskola belägen i Sollentuna kommun 2 (9) Tillsyn i Brage- skola och språkförskola har genomfört

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 44-2015:3917 Habiliteket Aktiebolag Org.nr. 556484-2416 Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Habilitekets friskola särskola belägen i Täby kommun 2 (10) Tillsyn i Habilitekets friskola särskola

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2014:7613 Backeboskolan Ek. För. Org.nr. 716422-1470 för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Backeboskolan belägen i Nacka kommun 2(11) Tillsyn i Backeboskolan har genomfört tillsyn

Läs mer

ein Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektion efter tillsyn i Vibyskolan belägen i Sollentuna kommun Beslut Vibyskolan ekonomisk förening

ein Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektion efter tillsyn i Vibyskolan belägen i Sollentuna kommun Beslut Vibyskolan ekonomisk förening ein Skolinspektion Beslut Dnr 44-2016:5127 Vibyskolan ekonomisk förening Org.nr. 769603-4201 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Vibyskolan belägen i Sollentuna kommun 2 (9) Tillsyn

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola rn Beslut Upplands-Bro kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Ekhammarskolan belägen i Upplands-Bro kommun 2 (9) Tillsyn i Ekhammarskolan har genomfört tillsyn av Upplands-Bro kommun under höstterminen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:9598 Stockholms montessoriskola aktiebolag Org.nr. 556460-9666 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Stockholms Montessoriskola Anne Frank belägen i Stockholms kommun 2 (9)

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:9910 Önums friskola Org.nr. 868401-0559 styrelse@onumsf-riskola.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Önums friskola belägen i Vara kommun 2(10) Tillsyn i Önums friskola

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 44-2016:5173 Föreningen Hemgårdar i Malmö Org.nr. 846000-9460 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Malmö Montessoriskola belägen i Malmö kommun 2 (9) Dnr 44-2016:5173

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen 1 (8) Gluntens Montessoriskola Ekonomisk förening Organisationsnummer 716422-5521 för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av Gluntens Montessoriskola i Uppsala kommun Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Åstorps kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Kvidinge skola belägen i Åstorps kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Pedagogisk utvecklingsplan med IT som stöd för förskola, fritidshem, obligatoriska skolformer samt gymnasiet och gymnasiesärskola

Pedagogisk utvecklingsplan med IT som stöd för förskola, fritidshem, obligatoriska skolformer samt gymnasiet och gymnasiesärskola Pedagogisk utvecklingsplan med IT som stöd 2017-2019 för förskola, fritidshem, obligatoriska skolformer samt gymnasiet och gymnasiesärskola Fastställd i kommunstyrelsen 2017-06-13 144 Innehållsförteckning

Läs mer

BeskJit för. 'örsko e [ass och grundsko a

BeskJit för. 'örsko e [ass och grundsko a Beskut Dnr 44-2015:4210 Backatorps skolkooperativ ekonomisk förening Org.nr. 716445-1366 BeskJit för. 'örsko e [ass och grundsko a efter bastillsyn Bauatorpsskolan belägen i Göteborgs ko mun. 'iåbx 2320,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Ramlösa Friskola AB Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Ramlösa friskola belägen i Helsingborg kommun 2(11) Tillsyn i Ramlösa friskola Skolinspektionen har genomfört

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:10009 Stockholms kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Gärdesskolan belägen i Stockholms kommun 2 (9) Tillsyn i Gärdesskolan har genomfört tillsyn av Stockholms kommun

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:9576 Vittraskolorna AB Org.nr. 556458-6716 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Vittra Södermalm belägen i Stockholms kommun 2 (7) Tillsyn i Vittra Södermalm har genomfört

Läs mer

A-salen, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista

A-salen, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista 1 (21) Datum Tid Kl. 12.30-15.00 Plats Beslutande A-salen, kommunhuset, Sollefteå Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Anna-Sofia Kulluvaara, kommunchef, 156-161 närvarande Anna Forsberg, sekreterare

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola esi ut Stiftelsen Språkskolan i Upplands Väsby Org.nr. 816000-5966 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Sverigefinska skolan i Upplands Väsby belägen i Upplands Väsby kommun 2(10)

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 44-2016:11135 Heldagsskolan rullen AB Org.nr. 556611-1430 Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Heldagsskolan Rullen grundsär belägen i Solna kommun 2 (7) Dnr 44-2016:11135 Tillsyn i Heldagsskolan

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola egn Skolinspektionen Beslut Höörs kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Tjörnarps skola belägen i Höörs kommun Skolinspektionen. Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Dnr 43-2015:4607 Växjö kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Ljungfälle grundsärskola belägen i Växjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola n Beslut Dnr 43-2016:24 Stockholms kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Klastorpsskolan belägen i Stockholms kommun 2(7) Tillsyn i Klastorpsskolan har genomfört tillsyn av Stockholms

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2017:5984 Åtvidabergs kommun kommun@atvidaberg.se för grundsärskola efter tillsyn i Alléskolans grundsärskola i Åtvidabergs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola 1 (9) Stockholms kommun för grundskola efter tillsyn i Rålambshovsskolan belägen i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress Sveavägen 159 2 (9) Tillsyn i Rålambshovsskolan

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Brunnby skola M-I handelsbolag Org.nr. 916774-4359 efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Brunnbyskolan belägen i Höganäs kommun Skolinspektionen Box 156, 221

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:571 Trollhättans kommun maria.major@trollhattan.se Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Grundsärskolan Trollhättans stad i Trollhättans kommun 2 (9) Tillsyn i Grundsärskolan

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2016:5101 Varbergs Montessoriskola Ekonomisk förening Org.nr. 716408-3417 josefirte.kastberg@arkkas.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Varbergs Montessoriskola belägen i

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola en l Nrsaf Beslut Djurgårdens Waldorfskoleförening Org.nr. 802422-2641 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Djurgårdens Waldorfskola belägen i Stockholms kommun 2 (7) Tillsyn i Djurgårdens

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:9595 Vittraskolorna AB Org.nr. 556458-6716 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Vittra Gerdsken belägen i Alingsås kommun 2 (7) Tillsyn i Vittra Gerdsken har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Förskola Skola Via Emilia ekonomisk förening Org.nr. 769607-4421 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Förskola Skola Via Emilia belägen i Stockholms kommun 2 (6) Tillsyn i Förskola Skola

Läs mer

Skolstruktur för högstadieskolor i Umeå tätort

Skolstruktur för högstadieskolor i Umeå tätort Skolstruktur för högstadieskolor 2018 2029 i Umeå tätort Styrande principer för en långsiktig hållbar skolstruktur för grundskolan Tillräckligt stora enheter inom de större tätorterna som möjliggör: En

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Ideella föreningen Lars Virgins Förskola, Sally Bauerskolan F-6 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Sally Bauerskolan F-6 belägen i Helsingborgs kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Dnr 43-2016:4604 Malmö kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Videdalsskolan belägen i Malmö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Höörs kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Sätoftaskolan belägen i Höörs kommun Skolinspektionen. Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1,

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Bilaga 1 Rättviks kortirnun barn.utbildning@rattvik.se Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Rättviks grundsärskola belägen i Rättviks kommun 2 (5) Tillsyn i Rättviks grundsärskola har genomfört

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2016:5110 Freinetskolan Kastanjen ekonomisk förening Org.nr. 769600-0590 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Freinetskolan Kastanjen belägen i Botkyrka kommun 2 (9) Tillsyn i

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut Helsingborgs kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter prioriterad tillsyn i Bårslövs skola belägen i Helsingborgs kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 44-2016:5175 Kristna skolföreningen i Malmö Org.nr. 846002-6654 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Mariaskolan belägen i Malmö kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut Fritidshemmet Hästens AB Org.nr. 556585-8536 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Friskolan Hästens belägen i Stockholms kommun Tillsyn i Friskolan Hästens Beslut 2 (4) har genomfört

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skol-inspektionen Dnr 43-2016:9271 Grästorps kommun kommun@grastorp.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Centralskolan 7-9 i Grästorps kommun 2(11) illisyn i Centralskolan 7-9 har genomfört

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 44-2016:9438 Föreningen Backaskolan Org.nr. 846500-1777 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Backaskolan belägen i Malmö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:3856 Fredrikshovs Utbildning AB Org.nr. 556883-4765 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Campus Manilla belägen i Stockholms kommun 2 (7) Tillsyn i Campus Manilla har

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola (Nå Beslut Dnr 43-2015:5853 Heby kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter prioriterad tillsyn i Östervåla skola 7-9 belägen i Heby kommun 2(11) =111syn i Östervåla skola 7-9 har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:524 Nacka kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Eklidens skola belägen i Nacka kommun 2 (9) Tillsyn i Eklidens skola har genomfört tillsyn av Nacka kommun under våren

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:10346 Haninge kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Tungelsta skola i Haninge kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Dnr 43-2016:10346

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut 2013-10-16 Eskilstuna kommun eskilstuna.kommun@eskilstuna.se Rektorn vid Hällby skola hakan.forselius@eskilstuna.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Hällby skola i Eskilstuna

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:6002 Österåkers kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Österåkers kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (5) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Rättelse * av beslut enl 26 förvaltningslagen (FL 1986:223) den729 juni,20 ( Mölndals kommun /Madeleine Olofsson skola@molndal.se efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Almåsskolan

Läs mer

irn Beslut för grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Centrina Lindholmen belägen i Göteborgs kommun

irn Beslut för grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Centrina Lindholmen belägen i Göteborgs kommun irn Beslut Dnr 44-2015:9774 Centrina utbildning Aktiebolag Org.nr. 556757-2234 info@centrina.se Beslut för grundskola efter tillsyn i Centrina Lindholmen belägen i Göteborgs kommun 2(7) Dnr 44-2015:9774

Läs mer

Huvudmannabeslut för grundsärskola

Huvudmannabeslut för grundsärskola Dnr 43-2018:7129 Örnsköldsviks kommun bildning@ornskoldsvik.se Huvudmannabeslut för grundsärskola efter tillsyn i Örnsköldsviks kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:9523 Pysslingen förskolor och skolor AB Org.nr. 556035-4309 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i PeterSvenskolan, Helsingborg 1 belägen i Helsingborgs kommun 2 (7) Tillsyn

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen Dnr 44-2015:4337 Ideella Föreningen Estetiska skolan, Arvika Org.nr. 874002-0212 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Estetiska skolan, gymnasiet belägen i Arvika kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Gävle kommun Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Alborga skola belägen i Gävle kommun 2 (5) Uppföljning av tillsyn i Alborga skola genomförde tillsyn av Gävle kommun

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram Skolinspektionen Magelungen utveckling AB för gymnasieskola med introduktionsprogram efter tillsyn i Magelungens gymnasium Södermalm i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:9509 Pysslingen förskolor och skolor AB Org.nr. 556035-4309 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Nacka Strands skola belägen i Nacka kommun 2 (7) Tillsyn i Nacka Strands

Läs mer

Beslut för fristående grundskola med fritidshem

Beslut för fristående grundskola med fritidshem Inspira Förskolor och skolor AB Marita.Andersson@inspira-fos.se Rektorn vid Silverbäckens skola Ingela.Landen@inspira-fos.se Beslut för fristående grundskola med fritidshem efter tillsyn av Silverbäckens

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola IL 6N 1 Neni, Beslut Dnr 43-2015:10022 Stockholms kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Vällingbyskolan belägen i Stockholms kommun 2(9) Tillsyn i Vällingbyskolan har genomfört

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola rin Beslut Dnr 44-2014:7803 Futuraskolan AB Org.nr. 556609-5047 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Futuraskolan Gåshaga belägen i Lidingö kommun 2 (7) Tillsyn Futuraskolan Gåshaga

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:10013 Stockholms kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Magelungsskolan belägen i Stockholms kommun 2 (8) Tillsyn i Magelungsskolan har genomfört tillsyn av Stockholms kommun

Läs mer

Beslut efter uppföljnng för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljnng för förskoleklass och grundskola Östhammars kommun Beslut efter uppföljnng för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Öregrunds skola belägen i Östhammars kommun ' i Beslut 2 (7) Uppföljning av tillsyn i Öregrunds skola genomförde

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola ein Beslut Dnr 44-2015:9647 Primaskolan i Sverige AB Org.nr. 556557-0958 Beslut för grundskola efter tillsyn Primaskolan Farsta belägen i Stockholms kommun Beslut 2 (6) Dnr 44-2015:9647 Tillsyn i Primaskolan

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:4023 Svalnäs, Ekonomisk Förening Org.nr. 769623-6806 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Svalnäs skola belägen i Täby kommun 2 (9) Tillsyn i Svalnäs skola har genomfört

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola ThorenGruppen AB Org.nr. 556613-9290 Beslut för gymnasieskola efter bastillsyn i Thoren Business School Örebro belägen i Örebro kommun 2 (6) Tillsyn i Thoren Business School Örebro har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:9516 Pysslingen förskolor och skolor AB Org.nr. 556035-4309 för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Montessoriskolan Trilobiten belägen i Linköpings kommun 2 (8) Dnr 44-2015:9516 Tillsyn

Läs mer

Beslut för Grundskola

Beslut för Grundskola Beslut 2014-05-23 Funktionsanalys i skolan AB Rektorn vid Funktionsanalys i skolan AB Beslut för Grundskola efter tillsyn i Funkis skola i Haninge kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm,

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Skolinspektionen Dnr 44-2015:4338 Ideella Föreningen Estetiska skolan, Arvika Org.nr. 874002-0212 Beslut för grundskola efter tillsyn i Estetiska skolan, högstadiet belägen i Arvika kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:4718 Göteborgs kommun orgryteharlanda@orgryteharlanda.goteborg.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Grundsärskolan Örgryte-Härlanda i Göteborgs kommun Box 2320, 403 15 Göteborg 2(10)

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Pysslingen förskolor och skolor AB Org.nr. 556035-4309 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Kista Montessoriskola belägen i Stockholms kommun 2 (6) Tillsyn i Kista Montessoriskola Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:9496 Pysslingen förskolor och skolor AB Org.nr. 556035-4309 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Söderby skola belägen i Haninge kommun 2 (7) Dnr 44-2015:9496 Tillsyn i Söderby

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 43-2015:9129 Svedala kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Naverlönnskolan belägen i Svedala kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Dnr 44-2015:9775 Centrina utbildning Aktiebolag Org.nr. 556757-2234 info@centrina.se Beslut för grundskola efter tillsyn i Centrina Kviberg belägen i Göteborgs kommun 2 (7) Dnr 44-2015:9775 Tillsyn i Centrina

Läs mer