Förslag till justerade styrdokument med anledning av ny kollektivtrafiklag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förslag till justerade styrdokument med anledning av ny kollektivtrafiklag"

Transkript

1 1 (9) TJÄNSTEUTLÅTANDE TN Trafiknämnden Förslag till justerade styrdokument med anledning av ny kollektivtrafiklag Sammanfning I och med lagen (2010:1065) om kollektivtrafik (nedan benämnd kollektivtrafiklagen) träder i kraft den 1 januari 2012 ersätts de organ i respektive län som kallas trafikhuvudman med en regional kollektivtrafikmyndighet (RKTM). I kollektivtrafiklagens förarbeten uttrycks bl.a. strategiska beslut om kollektivtrafik ska fas på politisk nivå för ökad insyn och bättre samordning med annan samhällsplanering. Mer operativa uppgifter som upphandla kollektivtrafik får utföras av aktiebolag. Med anledning av de krav som ställs på RKTM och i syfte tydliggöra ansvarsfördelning och gränssnitt mellan landstinget, trafiknämnden och AB Storstockholms Lokaltrafik (SL) föreslås ett antal ändringar i landstingsfullmäktiges reglemente med allmänna bestämmelser för landstingsstyrelsen och nämnder samt i SL:s ägardirektiv och bolagsordning. Trafiknämnden har utsett en förvaltningschef med tillträde den 1 januari Inför tillträdet föreslås trafiknämnden besluta ge SL i uppdrag lämna förslag till inrättande av en förvaltningsorganisation hos trafiknämnden. SL får vidare i uppdrag lämna förslag till vidtagande av erforderliga åtgärder i förvaltningsorganisationen med anledning av de ändringar som i övrigt föreslås vad gäller organisation och fördelning av ansvar och uppgifter. SL föreslås få i uppdrag utarbeta förslag till ny delegationsordning för trafiknämnden, se över det avtal om utförande av administrativa tjänster till trafiknämnden som upprättats SL och trafiknämnden respektive mellan SL och färdtjänstavdelningen inom landstingsstyrelsens förvaltning.

2 2 (9) TJÄNSTEUTLÅTANDE Ärendets beredning Ärendet har behandlats i SL:s styrelse den 11 oktober Beredningen för färdtjänst och tillgänglighet har informerats om ärendet den 18 oktober Förslag och motivering Landstinget som regional kollektivtrafikmyndighet och förslag till fördelning av ansvar och uppgifter Enligt kollektivtrafiklagen ansvarar landstinget i Stockholms län ensamt för den lokala och regionala kollektivtrafiken. Landstinget ansvarar även för persontransporter enligt lagen (1997:736) om färdtjänst, sedan länets kommuner överlåtit sina uppgifter enligt nämnda lag till landstinget. Landstinget och kommunerna kan komma överens om annan ansvarsfördelning än ovan. Någon sådan överenskommelse har dock inte träffats, varför landstinget är ensamt ansvarigt. Av detta följer enligt kollektivtrafiklagen landstinget är RKTM. Fullmäktige Det förhållandet lagen pekar ut landstinget som RKTM innebär det är landstinget som juridisk person som är RKTM. Fullmäktige har möjlighet organisera RKTM:s uppgifter i en nämnd. Genom detta ärende föreslås fullmäktige besluta uppdra åt trafiknämnden fullgöra landstingets uppgifter som RKTM. Ett uppdrag enligt ovan innebär vissa begränsningar för trafiknämnden som följer av kommunallagen. Bland annat ska ärenden som är av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt hänskjutas till fullmäktige. Antagande och uppdatering av det trafikförsörjningsprogram som införs genom kollektivtrafiklagen får anses utgöra ett sådant beslut av principiell beskaffenhet som är förbehållet fullmäktiges beslut. Trafiknämnden Trafiknämnden föreslås, med undantag för frågor av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt, fullgöra landstingets uppgifter som RKTM enligt kollektivtrafiklagen, inkluderande godkänna strategiska och övergripande frågor hänförliga till den regionala kollektivtrafiken. Det kan t.ex. innefa godkännande av trafikplaner, idéstudier och förstudier för utbyggnad av kollektivtrafiken eller planer som styr och målsätter kollektivtrafikverksamheten.

3 3 (9) TJÄNSTEUTLÅTANDE Till trafiknämndens ansvarsområde hör vidare besluta om allmän trafikplikt samt avge rapporter och andra upplysningar till den myndighet som kommer utöva tillsyn över de regionala kollektivtrafikmyndigheterna. I Ds 2011:19, Komplettering av kollektivtrafiklagen, som ännu inte lett till lagstiftning, föreslås Transportstyrelsen bli tillsynsmyndighet. Trafiknämndens uppdrag vad gäller upphandlingar utvecklas under rubriken nedan ( SL ). SL Fullmäktige föreslås uppdra åt SL, i enlighet med de möjligheter som ges enligt kollektivtrafiklagen, ingå avtal om allmän trafik, genomföra upphandlingar av varor, tjänster och entreprenader samt genomföra upphandlingar av erforderliga persontransport- och samordningstjänster (färdtjänst). SL föreslås även få i uppdrag i övrigt med de begränsningar som följer av kommunallagen avseende beslut av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt, bolagsordning och specifika ägardirektiv fa de beslut, ingå de överenskommelser och vidta de åtgärder som krävs för fullgöra nämnda uppdrag. SL föreslås således svara för den operativa driften, utförandet, av kollektivtrafiken till lands samt av färdtjänst. Ägaren föreslås dock i bolagsordning och specifika ägardirektiv tydliggöra SL har beakta av landstinget fastlagda mål, policies, budget och andra styrdokument. Vidare ansvarar SL för trafiknämnden bereds möjlighet godkänna strategiska och övergripande frågor hänförliga till SL:s verksamhet. Uppdraget genomföra upphandlingar avseende färdtjänstverksamheten, vilka sker i trafiknämndens namn, har genom tidigare fullmäktigebeslut ålagts SL (LS ). Vad gäller upphandlingar avseende kollektivtrafiken till lands är SL upphandlande enhet. I enlighet med tidigare beslut i fullmäktige och i enlighet med de möjligheter som ges enligt kollektivtrafiklagen överlåta befogenhet upphandla kollektivtrafik och färdtjänsttransporter till aktiebolag, föreslås SL forts genomföra upphandlingar avseende färdtjänstverksamheten i trafiknämndens namn samt upphandlingar avseende kollektivtrafiken till lands i eget namn. I syfte säkerställa trafiknämndens strategier och överväganden genomsyrar de upphandlingar som SL genomför föreslås dock trafiknämnden, innan SL startar en strategisk och/eller en betydande upphandling, ska godkänna sådan upphandling startas. Vilka upphandlingsärenden som är av sådan vikt trafiknämndens godkännande förutsätts ska ankomma på trafiknämnden avgöra i samband med nämndens årliga godkännande av SL:s upphandlingsplan.

4 4 (9) TJÄNSTEUTLÅTANDE I SL:s uppdrag från ägaren föreslås vidare ingå utreda och till trafiknämnden tillhandahålla förslag till beslut avseende t.ex. strategisk planering och trafikförsörjningsprogram, bistå trafiknämnden med erforderliga samråd, samverkan och infrastrukturdiskussioner samt bistå trafiknämnden med handläggning av anmälningar om avsikt på kommersiell grund bedriva kollektivtrafik och med avanmälningar av desamma. Landstingsbidrag och rapportering Landstingsfullmäktige fördelar landstingsbidragen för trafikverksamheten via trafiknämnden. Denna ordning, innebärande trafiknämnden uppdras vidarefördela landstingsbidragen till ingående enheter, föreslås bestå. Som en konsekvens härav redovisas trafiknämndens resultatenheter såväl separat som samlat för nämnden på basis av de ingående verksamheternas fastställda rapportering. Förslag till ändringar i reglementet vad gäller trafiknämnden Ovanstående förslag till fördelning av ansvar och uppgifter föranleder följande justeringar av reglementet vad gäller trafiknämnden. I reglementets 45 markeras i första stycket nämnden fullgör landstingets uppgifter som regional kollektivtrafikmyndighet enligt lagen (2010:1065) om kollektivtrafik och ansvarar för kollektivtrafiken på land, till sjöss samt för särskilt anordnade transporter. I andra stycket markeras bl.a. nämndens ansvar för strategiska och övergripande frågor och uppföljning av verksamheten och nämnden har tillse förslag till regionalt trafikförsörjningsprogram utarbetas. Som ovan nämnts är det landstingsfullmäktige som ska anta trafikförsörjningsprogram. I paragrafen anges vidare trafiknämnden ansvarar för landstingets beslut om allmän trafikplikt. I 49 och 50 i nuvarande reglemente anges trafiknämndens beredningar har i uppdrag följa upp avtal. Detta uppdrag har, sedan beredningarna inrättades och såvitt avser SL:s verksamhet, i praktiken utförts inom ramen för bolagets avtalsuppföljning. Det föreslås därför uppdraget renodlas och förtydligas såtillvida det operativa uppdraget åvilar SL. Detta förslag föranleder en strykning i nämnda paragrafer. Förslaget är väl i linje med kollektivtrafiklagen som tydligt skiljer mellan strategiska ärenden (för myndigheten) och operativa ärenden (för bolagen). Den strategiska uppföljningen åvilar trafiknämnden.

5 5 (9) TJÄNSTEUTLÅTANDE I övrigt sker endast vissa redaktionella ändringar i reglementet. Se bilaga 1 för en ändringsmarkerad version av reglementet. Det kan beträffande färdtjänst noteras nya beslut inte krävs i kommunerna enbart som en följd av kollektivtrafiklagens ikraftträdande, för landstinget efter den 1 januari 2012 ska behålla från kommunerna tidigare överlåtna uppgifter enligt färdtjänstlagen. Förslag till ändringar i bolagsordning och specifika ägardirektiv för SL Ovanstående förslag till fördelning av ansvar och uppgifter föranleder följande justeringar av SL:s ägardirektiv och bolagsordning. I bolagsordningen och ägardirektiven markeras SL:s mandat på uppdrag av landstinget upphandla erforderliga varor, tjänster och entreprenader, ingå avtal om allmän trafik, genomföra upphandlingar av erforderliga persontransport- och samordningstjänster samt i övrigt fa de beslut, ingå de överenskommelser och vidta de åtgärder som krävs för fullgöra nämnda uppdrag. De föreslagna ägardirektiven tydliggör det i SL:s uppdrag ingår, i fråga om strategiska och övergripande frågor, bereda trafiknämnden möjlighet godkänna sådana frågor. Vidare innefar SL:s uppdrag bistå trafiknämnden i vissa avseenden, t.ex. i utredning av vissa ärenden, med samråd, infrastrukturdiskussioner samt med handläggning av anmälningar om avsikt på kommersiell grund bedriva kollektivtrafik och avanmälningar av desamma. Ägardirektiven föreslås vidare tydliggöra gränssnittet mellan SL och trafiknämnden vad avser upphandlingar och avtal. Trafiknämnden ska innan SL startar en strategisk och/eller en betydande upphandling godkänna sådan upphandling startas. Vilka upphandlingsärenden som är av sådan vikt trafiknämndens godkännande förutsätts ska ankomma på trafiknämnden avgöra i samband med nämndens årliga godkännande av SL:s upphandlingsplan. I nuvarande version av ägardirektiven anges verksamheten följs upp utifrån ett antal intressentperspektiv. Detta avsnitt föreslås utgå med anledning av SL:s strategiska plform erss av en ny strategisk karta där uppföljning och målstyrning sker på ett annorlunda sätt. I övrigt sker endast vissa redaktionella ändringar. Se bilagorna 2 och 3 för ändringsmarkerade versioner av bolagsordning och ägardirektiv.

6 6 (9) TJÄNSTEUTLÅTANDE Kollektivtrafiken till sjöss Det kan bli aktuellt för trafiknämnden i ett separat ärende återkomma med förslag till liknande ändringar rörande Waxholmsbolaget, Waxholms Ångfartygs AB, om riksdagen beslutar kollektivtrafiklagen ska omfa kollektivtrafik till sjöss. En sådan utvidgning har föreslagits av Näringsdepartementet i departementspromemorian Ds 2011:19, Komplettering av kollektivtrafiklagen. I detta sammanhang bör dock nämnas trafiknämnden, oaktat lagstiftning enligt ovan ännu inte är på plats, har ansvar för kollektivtrafiken till sjöss (se reglementet 45 ). Trafiknämndens administration Som ovan anförts uttrycks i förarbetena till kollektivtrafiklagen bl.a. strategiska beslut om kollektivtrafik ska fas på politisk nivå för ökad insyn och bättre samordning med annan samhällsplanering. Vidare förutsätts RKTM:s uppgifter utförs i förvaltningsform. Mer operativa uppgifter som upphandla kollektivtrafik får dock även i fortsättningen utföras av aktiebolag. Mot ovanstående bakgrund föreslås en förvaltning inrättas hos trafiknämnden, t.ex. för fa beslut på delegation, sköta vissa uppgifter inför nämndens beslut, hantera göromål såsom postöppning, diarieföring, arkivföring m.m. Nämndadministrationen, kallelser m.m. till sammanträden i trafiknämnden, utskottet och beredningarna, bör också skötas av personal anställd i trafiknämndens förvaltning. Trafiknämnden har utsett en förvaltningschef med tillträde den 1 januari Inför tillträdet föreslås trafiknämnden uppdra åt SL genom särskilda -satser lämna förslag till inrättande av en förvaltningsorganisation hos trafiknämnden, lämna förslag till vidtagande av erforderliga åtgärder i förvaltningsorganisationen med anledning av trafiknämndens ansvar fullgöra landstingets uppgifter som regional kollektivtrafikmyndighet, återkomma till nämnden med förslag till beslut om delegationsordning som kan träda i kraft den 1 januari 2012,

7 7 (9) TJÄNSTEUTLÅTANDE se över och i förekommande fall lämna förslag till ändringar i det avtal om utförande av administrativa tjänster till trafiknämnden som upprättats mellan SL och trafiknämnden respektive mellan SL och färdtjänstavdelningen inom landstingsstyrelsens förvaltning. Som ovan berörts utgår kollektivtrafiklagen ifrån en förändrad roll- och ansvarsfördelning vad avser den politiska styrningen av kollektivtrafiken och dagens länstrafikbolag. Trafiknämnden föreslås därför uppdra åt SL senast den 30 maj 2012 återkomma med förslag om vilka funktioner inom SL som bör flyttas över till trafiknämndens förvaltning. Frågan hur nämndens förvaltning ska se ut får analyseras närmare av förvaltningschefen, som ges i uppdrag från nämnden vidta de åtgärder kring den inre organisationen som är behövliga. Beroende på hur trafiknämndens egen förvaltning gestaltas, kan det komma visa sig ändamålsenligt färdtjänstavdelningen som organiserats som en enhet under landstingsstyrelsens avdelning SLL Juridik och upphandling flyttas över till trafiknämndens förvaltning. I detta ligger också föra över befintligt stöd såsom postöppning, diarieföring, arkivföring m.m. beträffande färdtjänstangelägenheter till trafiknämndens förvaltning. Ett bemyndigande bör av landstingsstyrelsen ges till landstingsdirektören, eller den landstingsdirektören utser, vidta de åtgärder som kan komma behövas i dessa delar. Motsvarande bemyndigande bör ges till SL. Det kan även komma visa sig lämpligt flytta det konto för färdtjänstverksamhet som för närvarande finns hos landstinget centralt till trafiknämnden. Det kan poängteras trafiknämndsärenden som innebär myndighetsutövning mot enskild kräver en särskild arbetsordning för hos SL anställd personal ska kunna bistå med olika förberedande åtgärder inför trafiknämndens beslut. Det ankommer på förvaltningschefen ta ställning till om och i så fall i vilken utsträckning hos SL anställda personer bör anlitas av trafiknämnden i sådana situationer. Konsekvenser för personer med funktionsnedsättning Ärendet medför inga konsekvenser för personer med funktionsnedsättning. Konsekvenser för miljön Ärendet medför inga konsekvenser för miljön.

8 8 (9) TJÄNSTEUTLÅTANDE Förslag till beslut Trafiknämnden föreslås besluta föreslå landstingsstyrelsen föreslå landstingsfullmäktige besluta godkänna föreslagna ändringar i reglemente för landstingsstyrelsen och nämnder i enlighet med vad som framgår av bilaga 1, godkänna föreslagna ändringar i bolagsordning för AB Storstockholms Lokaltrafik i enlighet med vad som framgår av bilaga 2, godkänna föreslagna ändringar i specifika ägardirektiv för AB Storstockholms Lokaltrafik i enlighet med vad som framgår av bilaga 3, utfärda instruktion till stämmoombudet på bolagsstämma i AB Storstockholms Lokaltrafik rösta för ändring av bolagsordning samt antagande av specifika ägardirektiv enligt detta beslut som kan träda ikraft den 1 januari Trafiknämnden föreslås besluta föreslå landstingstyrelsen, under förutsättning av landstingsfullmäktiges beslut enligt ovan, besluta uppdra åt landstingsdirektören eller den landstingsdirektören utser vidta de åtgärder som kan behövas i landstingsstyrelsens förvaltningsorganisation. Trafiknämnden föreslås, under förutsättning av landstingsfullmäktiges beslut enligt ovan, besluta uppdra åt SL, eller den SL utser, lämna förslag till inrättande av en förvaltningsorganisation hos trafiknämnden, lämna förslag till vidtagande av erforderliga åtgärder i förvaltningsorganisationen med anledning av trafiknämndens ansvar fullgöra landstingets uppgifter som regional kollektivtrafikmyndighet, senast den 30 maj 2012 återkomma till nämnden med förslag om vilka funktioner inom SL som bör flyttas över till trafiknämndens förvaltning, vidta de åtgärder som kan behövas i SL:s organisation,

9 9 (9) TJÄNSTEUTLÅTANDE utarbeta förslag till ny delegationsordning för trafiknämnden som kan träda ikraft den 1 januari 2012, se över och i förekommande fall lämna förslag till ändringar i det avtal om utförande av administrativa tjänster till trafiknämnden som upprättats mellan AB Storstockholms lokaltrafik och trafiknämnden respektive mellan AB Storstockholms lokaltrafik och färdtjänstavdelningen inom landstingsstyrelsens förvaltning, förklara paragrafen omedelbart justerad. Madeleine Raukas tf verkställande direktör Sara Catoni Chefsjurist Bilagor: Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Förslag till ändringar i reglemente för landstingsstyrelse och nämnder Förslag till ändringar i bolagsordning för SL Förslag till ändringar i specifika ägardirektiv för SL

10 Bilaga 1 1 Landstingsfullmäktiges reglemente med allmänna bestämmelser för landstingsstyrelse och nämnder, utdrag Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse Trafiknämnden 45 Nämnden ansvarar för kollektivtrafiken på land, till sjöss och för personer med funktionsnedsättning. Nämnden har det övergripande strategiska ansvaret för planering och upphandling av erforderliga trafiktjänster och uppföljningen av verksamheten. Nämnden ansvarar för landstingets trafikplanering och framtagande av förslag till trafikförsörjningsplan. Nämnden ska samverka med närliggande kommuner och landsting samt andra intressenter för uppnå väl fungerande trafiklösningar i regionen. Nämnden ska samverka med handikapporganisationer för förenkla för äldre och personer med funktionsnedsättning använda kollektivtrafiken. Det åligger vidare nämnden Trafiknämnden 45 Nämnden fullgör landstingets uppgifter som regional kollektivtrafikmyndighet enligt lagen (2010:1065) om kollektivtrafik och ansvarar för kollektivtrafiken på land, till sjöss samt för särskilt anordnade transporter. Nämnden har ansvaret för strategiska och övergripande frågor hänförliga till den regionala kollektivtrafiken och uppföljningen av verksamheten. Nämnden ansvarar för landstingets trafikplanering och för förslag till regionala trafikförsörjningsprogram utarbetas. Nämnden ska säkerställa samverkan med närliggande kommuner och landsting, angränsande läns regionala kollektivtrafikmyndigheter och med övriga berörda myndigheter, organisationer, kollektivtrafikföretag samt företrädare för näringsliv och resenärer för uppnå väl fungerande trafiklösningar i regionen. Det åligger vidare nämnden ansvara för landstingets beslut om allmän trafikplikt fullgöra landstingets uppgifter enligt lagen (1997:736) om färdtjänst och gällande avtal mellan landstinget och länets kommuner om överlåtelse av sagda uppgifter samt enligt lagen (1997:734) om ansvar för viss kollektiv persontrafik vad avser färdtjänstresor. fullgöra landstingets uppgifter enligt lagen (1997:736) om färdtjänst och gällande avtal mellan landstinget och länets kommuner om överlåtelse av sagda uppgifter samt enligt lagen (2010:1065) om kollektivtrafik vad avser färdtjänstresor.

11 2 Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse ansvara för landstingets beslut om allmän trafikplikt ansvara för den strategiska samordningen i de landstingsägda trafikbolagen AB Storstockholms Lokaltrafik och Waxholms Ångfartygs AB få avge yttrande på landstingets vägnar i sådana ärenden som rör bara nämndens eget verksamhetsområde och som inte är av principiell betydelse eller annars av större vikt ansvara för den strategiska samordningen i de landstingsägda trafikbolagen AB Storstockholms Lokaltrafik och Waxholms Ångfartygs AB få avge yttrande på landstingets vägnar i sådana ärenden som rör bara nämndens eget verksamhetsområde och som inte är av principiell betydelse eller annars av större vikt. Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse Beredningar Färdtjänst- och tillgänglighetsberedningen 49 Det åligger beredningen särskilt 1. bereda ärenden gällande färdtjänstoch tillgänglighetsfrågor 2. följa upp ingångna avtal med entreprenörer Beredningar Färdtjänst- och tillgänglighetsberedningen 49 Det åligger beredningen särskilt 1. bereda ärenden gällande färdtjänstoch tillgänglighetsfrågor, 2. samverka med handikapp- och pensionärsorganisationer. 3. samverka med handikapp- och pensionärsorganisationer Beredningen för sjötrafik 50 Det åligger beredningen särskilt 1. bereda ärenden gällande kollektivtrafik till sjöss 2.följa upp ingångna avtal med entreprenörer Beredningen för sjötrafik 50 Det åligger beredningen särskilt bereda ärenden gällande kollektivtrafik till sjöss.

12 Bilaga 2 AB Storstockholms Lokaltrafik (org. nr ) Bolagsordning Nuvarande lydelse Denna bolagsordning har fastställts av Landstingsfullmäktige Firma Bolagets firma är Aktiebolaget Storstockholms Lokaltrafik. 2 Styrelsens säte Styrelsen skall ha sitt säte i Stockholms kommun. 3 Verksamhet Bolaget har till föremål för sin verksamhet inom Stockholms län med angränsande områden utföra kollektiv lokaltrafik, inom ramen för meddelade tillstånd anordna transporter för personer med funktionshinder (färdtjänst), äga och förvalta fast och lös egendom samt därtill hörande verksamhet. 4 Ändamålet med bolagets verksamhet Syftet med verksamheten är bolaget på uppdrag av Stockholms läns landsting, genom dess trafiknämnd, ska utföra den lokala och regionala linjetrafiken för persontransporter till lands samt i enlighet med trafiknämndens tillståndsgivning handha de uppgifter som erfordras för säkerställa en god färdtjänstservice. I detta uppdrag ingår genomförande av upphandlingar av erforderliga varor, tjänster och entreprenader i enlighet med trafiknämndens beslut. Föreslagen lydelse Denna bolagsordning har fastställts av Landstingsfullmäktige Firma Bolagets firma är Aktiebolaget Storstockholms Lokaltrafik. 2 Styrelsens säte Styrelsen skall ha sitt säte i Stockholms kommun. 3 Verksamhet Bolaget har till föremål för sin verksamhet inom Stockholms län med angränsande områden utföra lokal och regional kollektivtrafik, inom ramen för meddelade tillstånd anordna transporter för personer med funktionshinder (färdtjänst), äga och förvalta fast och lös egendom samt därtill hörande verksamhet. 4 Ändamålet med bolagets verksamhet Syftet med verksamheten är bolaget på uppdrag av Stockholms läns landsting ska utföra den lokala och regionala kollektivtrafiken på land. Bolaget ska vidare i enlighet med trafiknämndens tillståndsgivning handha de uppgifter som erfordras för säkerställa en god färdtjänstservice. I detta uppdrag ingår upphandla erforderliga varor, tjänster och entreprenader, ingå avtal om allmän trafik, genomföra upphandlingar av erforderliga persontransport- och samordningstjänster samt i övrigt

13 vidta erforderliga åtgärder för fullgöra uppdraget. 5 Aktiekapital Aktiekapitalet utgör lägst kronor och högst kronor. 6 Antal aktier Antal aktier skall uppgå till lägst och högst aktier. 7 A-aktier och B-aktier Aktierna delas i två grupper, serie A och serie B, av vilka serie A omfar högst och serie B högst Lika röstvärde för aktier av serie A och serie B. Aktierna av serie A och serie B skall äga lika rätt till årlig utdelning. Upplöses bolaget äger båda seriernas aktier intill nominella aktiebeloppet lika rätt till bolagets tillgångar. Vad därefter återstår fördelas så aktie av serie B erhåller dubbelt mot aktie av serie A. Beslutar bolaget genom kontantemission eller kvittningsemission ge ut nya aktier av serie A och av serie B, skall ägare av aktier av serie A och serie B ha företrädesrätt teckna nya aktier av samma aktieslag i förhållande till det antal aktier aktieägaren förut äger (primär företrädesrätt). Aktier som inte tecknats med primär företrädesrätt skall erbjudas samtliga aktieägare till teckning (subsidiär företrädesrätt). Om inte de sålunda erbjudna aktierna räcker för den teckning som sker med subsidiär företrädesrätt, skall aktierna fördelas mellan tecknarna i förhållande till det antal aktier de förut äger och, i den mån detta inte kan ske, genom lottning. Beslutar bolaget genom kontantemission eller kvittningsemission ge ut aktier endast av serie A eller av 5 Aktiekapital Aktiekapitalet utgör lägst kronor och högst kronor. 6 Antal aktier Antal aktier skall uppgå till lägst och högst aktier. 7 A-aktier och B-aktier Aktierna delas i två grupper, serie A och serie B, av vilka serie A omfar högst och serie B högst Lika röstvärde för aktier av serie A och serie B. Aktierna av serie A och serie B skall äga lika rätt till årlig utdelning. Upplöses bolaget äger båda seriernas aktier intill nominella aktiebeloppet lika rätt till bolagets tillgångar. Vad därefter återstår fördelas så aktie av serie B erhåller dubbelt mot aktie av serie A. Beslutar bolaget genom kontantemission eller kvittningsemission ge ut nya aktier av serie A och av serie B, skall ägare av aktier av serie A och serie B ha företrädesrätt teckna nya aktier av samma aktieslag i förhållande till det antal aktier aktieägaren förut äger (primär företrädesrätt). Aktier som inte tecknats med primär företrädesrätt skall erbjudas samtliga aktieägare till teckning (subsidiär företrädesrätt). Om inte de sålunda erbjudna aktierna räcker för den teckning som sker med subsidiär företrädesrätt, skall aktierna fördelas mellan tecknarna i förhållande till det antal aktier de förut äger och, i den mån detta inte kan ske, genom lottning. Beslutar bolaget genom kontantemission eller kvittningsemission ge ut aktier endast av serie A eller av

14 serie B, skall samtliga aktieägare, oavsett om deras aktier är av serie A eller av serie B, ha företrädesrätt teckna nya aktier i förhållande till det antal aktier de förut äger. Om bolaget beslutar ge ut teckningsoptioner eller konvertibler genom kontantemission eller kvittningsemission, har aktieägarna företrädesrätt teckna teckningsoptioner, som om emissionen gällde de aktier som kan komma nytecknas på grund av optionsrätten respektive företrädesrätt teckna konvertibler som om emissionen gällde de aktier som konvertiblerna kan komma bytas ut mot. Vad som ovan sagts skall inte innebära någon inskränkning i möjligheten fa beslut om kontantemission eller kvittningsemission med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt. Vid ökning av aktiekapitalet genom fondemission skall nya aktier emitteras av varje aktieslag i förhållande till det antal aktier av samma slag som finns sedan tidigare. Därvid skall gamla aktier av visst aktieslag medföra rätt till nya aktier av samma aktieslag. Vad nu sagts skall inte innebära någon inskränkning i möjligheten genom fondemission, efter erforderlig ändring av bolagsordningen, ge ut aktier av nytt slag. 8 Styrelse Styrelsen skall bestå av tre ledamöter. Ledamöter väljs av Stockholms läns landstingsfullmäktige (landstingsfullmäktige) för tiden från årsstämman ena året intill slutet av årsstämman året därpå. Bland de valda ledamöterna utser landstingsfullmäktige, för den tid styrelseuppdraget avser, ordförande och serie B, skall samtliga aktieägare, oavsett om deras aktier är av serie A eller av serie B, ha företrädesrätt teckna nya aktier i förhållande till det antal aktier de förut äger. Om bolaget beslutar ge ut teckningsoptioner eller konvertibler genom kontantemission eller kvittningsemission, har aktieägarna företrädesrätt teckna teckningsoptioner, som om emissionen gällde de aktier som kan komma nytecknas på grund av optionsrätten respektive företrädesrätt teckna konvertibler som om emissionen gällde de aktier som konvertiblerna kan komma bytas ut mot. Vad som ovan sagts skall inte innebära någon inskränkning i möjligheten fa beslut om kontantemission eller kvittningsemission med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt. Vid ökning av aktiekapitalet genom fondemission skall nya aktier emitteras av varje aktieslag i förhållande till det antal aktier av samma slag som finns sedan tidigare. Därvid skall gamla aktier av visst aktieslag medföra rätt till nya aktier av samma aktieslag. Vad nu sagts skall inte innebära någon inskränkning i möjligheten genom fondemission, efter erforderlig ändring av bolagsordningen, ge ut aktier av nytt slag. 8 Styrelse Styrelsen skall bestå av tre ledamöter. Ledamöter väljs av Stockholms läns landstingsfullmäktige (landstingsfullmäktige) för tiden från årsstämman ena året intill slutet av årsstämman året därpå. Bland de valda ledamöterna utser landstingsfullmäktige, för den tid styrelseuppdraget avser, ordförande och

15 vice ordförande i styrelsen. Avgår ordföranden eller vice ordföranden skall ersättare för den som avgått utses för den resterande mandiden. 9 Revisorer För granskning av koncernredovisningen och koncernföretagens inbördes förhållanden, bolagets årsredovisning och bokföring samt styrelsens och den verkställande direktörens förvaltning utser bolagsstämman en revisor med en suppleant, vilka skall vara auktoriserade som revisor. Revisorns och suppleantens uppdrag gäller till slutet av den ordinarie bolagsstämma enligt 9 kap st aktiebolagslagen som hålls under det fjärde räkenskapsåret efter revisorsvalet. 10 Lekmannarevisor Stockholms läns landstingsfullmäktige skall utse lägst en och högst fem lekmannarevisor (-er). Lekmannarevisorer väljs för den tid motsvarande mandatperiodens längd, räknat från årsskiftet efter det år då allmänna val ägt rum. 11 Kallelse till bolagsstämma Kallelse till årsstämma / extra bolagsstämma skall ske genom brev med posten tidigast fyra veckor och senast två veckor före stämman. 12 Ärenden vid årsstämma Vid årsstämman skall följande ärenden behandlas: 1. Stämmans öppnande 2. Val av ordförande vid stämman. 3. Upprättande och godkännande av vice ordförande i styrelsen. Avgår ordföranden eller vice ordföranden skall ersättare för den som avgått utses för den resterande mandiden. 9 Revisorer För granskning av koncernredovisningen och koncernföretagens inbördes förhållanden, bolagets årsredovisning och bokföring samt styrelsens och den verkställande direktörens förvaltning utser bolagsstämman en revisor med en suppleant, vilka skall vara auktoriserade som revisor. Revisorns och suppleantens uppdrag gäller till slutet av den ordinarie bolagsstämma enligt 9 kap st aktiebolagslagen som hålls under det fjärde räkenskapsåret efter revisorsvalet. 10 Lekmannarevisor Stockholms läns landstingsfullmäktige skall utse lägst en och högst fem lekmannarevisor (-er). Lekmannarevisorer väljs för den tid motsvarande mandatperiodens längd, räknat från årsskiftet efter det år då allmänna val ägt rum. 11 Kallelse till bolagsstämma Kallelse till årsstämma / extra bolagsstämma skall ske genom brev med posten tidigast fyra veckor och senast två veckor före stämman. 12 Ärenden vid årsstämma Vid årsstämman skall följande ärenden behandlas: 1. Stämmans öppnande 2. Val av ordförande vid stämman. 3. Upprättande och godkännande av

16 röstlängd. 4. Val av minst en justeringsman jämte ordföranden justera protokollet. 5. Godkännande av dagordning. 6. Prövning av huruvida stämman blivit behörigen sammankallad. 7. Beslut fas om a) fastställande av resultaträkning och balansräkning samt koncernresultaträkning och koncernbalansräkning b) dispositioner av bolagets vinst eller förlust enligt den fastställda balansräkningen c) ansvarsfrihet för styrelseledamöterna och verkställande direktören. 8. Fastställelse av arvoden till styrelseledamöterna, revisorn, lekmannarevisorerna samt suppleanterna. 9. Val av revisor och revisorssuppleant, då sådant val skall förrättas. 10. Anteckning om landstingsfullmäktiges val av styrelseordförande, vice ordförande och styrelseledamöter samt lekmannarevisorer med suppleanter, då sådant val har förrättats. 11. Övriga ärenden som ankommer på bolagsstämman enligt aktiebolagslagen (2005:551) eller bolagsordningen. 13 Räkenskapsår Bolagets räkenskapsår omfar tiden 1 januari - 31 december. 14 Ändring av bolagsordningen Denna bolagsordning får ej ändras utan godkännande av landstingsfullmäktige. röstlängd. 4. Val av minst en justeringsman jämte ordföranden justera protokollet. 5. Godkännande av dagordning. 6. Prövning av huruvida stämman blivit behörigen sammankallad. 7. Beslut fas om a) fastställande av resultaträkning och balansräkning samt koncernresultaträkning och koncernbalansräkning b) dispositioner av bolagets vinst eller förlust enligt den fastställda balansräkningen c) ansvarsfrihet för styrelseledamöterna och verkställande direktören. 8. Fastställelse av arvoden till styrelseledamöterna, revisorn, lekmannarevisorerna samt suppleanterna. 9. Val av revisor och revisorssuppleant, då sådant val skall förrättas. 10. Anteckning om landstingsfullmäktiges val av styrelseordförande, vice ordförande och styrelseledamöter samt lekmannarevisorer med suppleanter, då sådant val har förrättats. 11. Övriga ärenden som ankommer på bolagsstämman enligt aktiebolagslagen (2005:551) eller bolagsordningen. 13 Räkenskapsår Bolagets räkenskapsår omfar tiden 1 januari - 31 december. 14 Ändring av bolagsordningen Denna bolagsordning får ej ändras utan godkännande av landstingsfullmäktige.

17 Bilaga 3 Specifika ägardirektiv för AB Storstockholms Lokaltrafik Nuvarande lydelse AB Storstockholms Lokaltrafik (SL) ägs av Stockholms läns landsting. Syftet med bolagsformen är skapa förutsättningar för en tydligare ansvarsfördelning och uppföljning. Enligt bolagsordningen har SL till föremål för sin verksamhet inom Stockholms län med angränsande områden utföra kollektiv lokaltrafik, inom ramen för meddelade tillstånd anordna transporter för personer med funktionshinder (färdtjänst), äga och förvalta fast och lös egendom samt därtill hörande verksamhet. Ändamålet med bolagets verksamhet är enligt bolagsordningen bolaget på uppdrag av Stockholms läns landsting, genom dess trafiknämnd, ska utföra den lokala och regionala linjetrafiken för persontransporter till lands samt i enlighet med trafiknämndens tillståndsgivning handha de uppgifter som erfordras för säkerställa en god färdtjänstservice. I detta uppdrag ingår genomförande av upphandlingar av erforderliga varor, tjänster och entreprenader i enlighet med trafiknämndens beslut. Inom ramen för detta ändamål ansvarar styrelse och ledning för följa den av landstinget fastlagda ägarpolicyn och de generella ägardirektiven samt för Föreslagen lydelse AB Storstockholms Lokaltrafik (SL) ägs av Stockholms läns landsting. Syftet med bolagsformen är skapa förutsättningar för en tydligare ansvarsfördelning och uppföljning. Enligt bolagsordningen har SL till föremål för sin verksamhet inom Stockholms län med angränsande områden utföra lokal och regional kollektivtrafik, inom ramen för meddelade tillstånd anordna transporter för personer med funktionshinder (färdtjänst), äga och förvalta fast och lös egendom samt därtill hörande verksamhet. Ändamålet med bolagets verksamhet är enligt bolagsordningen bolaget på uppdrag av Stockholms läns landsting ska utföra den lokala och regionala kollektivtrafiken på land samt i enlighet med trafiknämndens tillståndsgivning handha de uppgifter som erfordras för säkerställa en god färdtjänstservice. I detta uppdrag ingår upphandla erforderliga varor, tjänster och entreprenader, ingå avtal om allmän trafik, genomföra upphandlingar av erforderliga persontransport- och samordningstjänster samt i övrigt vidta erforderliga åtgärder för fullgöra uppdraget. Inom ramen för detta ändamål ansvarar styrelse och ledning för följa den av landstinget fastlagda ägarpolicyn och de generella ägardirektiven samt för verksamheten bedrivs på ett effektivt och ändamålsenligt sätt så kundernas krav tillgodoses samtidigt som ägarens mål med verksamheten, uttryckta i av landstingsfullmäktige fastställd verksamheten bedrivs på ett effektivt och ändamålsenligt sätt så kundernas krav tillgodoses samtidigt som ägarens mål med verksamheten, uttryckta i av landstingsfullmäktige fastställd

18 budget, policies och andra styrdokument, uppfylls, samt i enlighet med trafiknämndens beslut. budget, policies och andra styrdokument uppfylls; verksamheten följs upp utifrån intressentperspektiven kund, ägare, samhälle, medarbetare och, leverantör sammanhållet av ett gemensamt arbetssätt och rapporteras till ägare enligt rapportinstruktion. trafiknämnden bereds möjlighet godkänna strategiska och övergripande frågor hänförliga till SL:s verksamhet; utreda och till trafiknämnden tillhandahålla förslag till beslut avseende strategisk planering, trafikförsörjningsplan och allmän trafikplikt. utreda och till trafiknämnden tillhandahålla förslag till beslut avseende t.ex. strategisk planering och trafikförsörjningsprogram, bistå trafiknämnden med erforderliga samråd, samverkan och infrastrukturdiskussioner samt bistå trafiknämnden med handläggning av anmälningar om avsikt på kommersiell grund bedriva kollektivtrafik samt avanmälningar av desamma; upphandla, ingå, förvalta och följa upp avtal för kollektivtrafiken; Trafiknämnden skall dock innan SL startar en strategisk och/eller en betydande upphandling godkänna sådan upphandling startas. Vilka upphandlingsärenden som är av sådan vikt trafiknämndens godkännande förutsätts ska ankomma på trafiknämnden avgöra i samband med nämndens årliga godkännande av SL:s upphandlingsplan. i enlighet med trafiknämndens beslut samverka med närliggande samverka med närliggande kommuner, landsting och

19 kommuner, landsting och organisationer samt andra intressenter, såsom Waxholms Ångfartygs AB (WÅAB), för uppnå väl fungerade trafiklösningar och god färdtjänstservice i regionen. organisationer samt andra intressenter, såsom Waxholms Ångfartygs AB (WÅAB), för uppnå väl fungerade trafiklösningar och god färdtjänstservice i regionen; samt förvaltning av avtal för kollektivtrafiken. för det fall trafiknämndens godkännande förutsätts enligt ovan, SL inte verkställer beslut inom sådant ärende innan erforderligt godkännande erhållits. Landstinget åtager sig Landstinget åtager sig täcka SL:s och dotterbolagens förlust i den mån sådan redovisats för visst verksamhetsår, fortlöpande under verksamhetsåret tillskjuta för driften erforderliga rörelsemedel samt såsom lån tillhandahålla SL de investeringsmedel som landstinget finner böra ställas till SL:s förfogande. täcka SL:s och dotterbolagens förlust i den mån sådan redovisats för visst verksamhetsår, fortlöpande under verksamhetsåret tillskjuta för driften erforderliga rörelsemedel samt såsom lån tillhandahålla SL de investeringsmedel som landstinget finner böra ställas till SL:s förfogande. Kollektivtrafikanläggningar m m Stockholms läns landsting har den formella nyttjanderätten till kollektivtrafikanläggningar samt äganderätten till vissa trafikfastigheter. De formella rättigheterna som åvilar landstinget ansvarar trafiknämnden för. Ansvaret i förhållande till SL förtydligas nedan. Kollektivtrafikanläggningar m m Stockholms läns landsting har den formella nyttjanderätten till kollektivtrafikanläggningar samt äganderätten till vissa trafikfastigheter. Ansvaret i förhållande till SL förtydligas nedan. Trafiknämnden far beslut om inköp och försäljning av mark och förändringar av trafikanläggningar. Landstinget upplåter, utan ersättning, till SL, med den rätt landstinget har, dels till Landstinget upplåter, utan ersättning, till SL, med den rätt landstinget har, dels till

20 landstinget upplåtna tunnelbane-, spårvägs- och övriga trafikanläggningar, dels de anläggningar landstinget utfört, förvärvat eller innehar för den kollektiva trafiken dels den rätt till mark i övrigt som erfordras för SL:s verksamhet som landstinget anskaffat. Landstingets skyldigheter och rättigheter som landstinget genom avtal åtagit sig eller förvärvat i förhållande till kommun eller annan markägare ska äga giltighet gentemot SL. Landstinget behåller dock ansvaret för genom nämnda avtal gjorda inskränkningar i skyldigheter som enligt lag åvilar kommun eller annan. Om, och i den omfning, tredje parts tillstånd, samtycke eller annan åtgärd (gemensamt benämnt tillstånd ) behövs för genomföra upplåtelse samt överföring av rättigheter och skyldigheter enligt ovan ska parterna så snart det är möjligt gemensamt söka erhålla sådana tillstånd. För det fall tillstånd inte erhålls, samt för tiden fram till sådant(a) tillstånd erhållits ska SL, i den omfning som de underliggande rättigheterna och skyldigheterna tillåter, agera på uppdrag av landstinget avseende samliga landstingets åtaganden. Landstingets ansvar för rättigheter och skyldigheter avseende mark anskaffad genom expropriation bestäms med hänsyn till expropriationsdomen. landstinget upplåtna tunnelbane-, spårvägs- och övriga trafikanläggningar, dels de anläggningar landstinget utfört, förvärvat eller innehar för den kollektiva trafiken dels den rätt till mark i övrigt som erfordras för SL:s verksamhet som landstinget anskaffat. Landstingets skyldigheter och rättigheter som landstinget genom avtal åtagit sig eller förvärvat i förhållande till kommun eller annan markägare ska äga giltighet gentemot SL. Landstinget behåller dock ansvaret för genom nämnda avtal gjorda inskränkningar i skyldigheter som enligt lag åvilar kommun eller annan. Om, och i den omfning, tredje parts tillstånd, samtycke eller annan åtgärd (gemensamt benämnt tillstånd ) behövs för genomföra upplåtelse samt överföring av rättigheter och skyldigheter enligt ovan ska parterna så snart det är möjligt gemensamt söka erhålla sådana tillstånd. För det fall tillstånd inte erhålls, samt för tiden fram till sådant(a) tillstånd erhållits ska SL, i den omfning som de underliggande rättigheterna och skyldigheterna tillåter, agera på uppdrag av landstinget avseende samliga landstingets åtaganden. Landstingets ansvar för rättigheter och skyldigheter avseende mark anskaffad genom expropriation bestäms med hänsyn till expropriationsdomen. SL ska inom ramen för trafiknämndens och i förekommande fall landstingsfullmäktiges beslut SL ska under förutsättning av trafiknämndens och i förekommande fall landstingsfullmäktiges godkännande genomföra inköp och försäljning av mark samt förändringar av trafikanläggningar. genomföra inköp och försäljning av mark samt förändringar av trafikanläggningar. aktivt verka för förvaltning och utveckling av kollektivtrafikanläggningarna för tillförsäkra hög trafiksäkerhet, aktivt verka för förvaltning och utveckling av kollektivtrafikanläggningarna för tillförsäkra hög trafiksäkerhet,

21 trygghet, tillgänglighet och service för alla resenärer. trygghet, tillgänglighet och service för alla resenärer. aktivt arbeta för landstingets rättigheter tillvaratas vid drift och utbyggnad av kollektivtrafik samt störningsfri trafik i samband med olika förmer av ut- och ombyggnadsarbeten. aktivt arbeta för landstingets rättigheter tillvaratas vid drift och utbyggnad av kollektivtrafik samt störningsfri trafik i samband med olika förmer av ut- och ombyggnadsarbeten. vid utbyggnad av tunnelbana och andra fasta anläggningar ombesörja anskaffande av mark i enlighet med trafiknämndens instruktioner. vid utbyggnad av tunnelbana och andra fasta anläggningar ombesörja anskaffande av mark i enlighet med trafiknämndens instruktioner. projektera och bygga tunnelbana och andra fasta trafikanläggningar. projektera och bygga tunnelbana och andra fasta trafikanläggningar. förvalta och bekosta planläggning, projektering, och utförande av samt anskaffa mark för driftanläggningar såsom verkstäder, vagnhallar, och förråd ävensom SL:s verksamhet i övrigt erforderliga byggnader och lokaler med till dessa anläggningar hörande inredning och utrustning. förvalta och bekosta planläggning, projektering, och utförande av samt anskaffa mark för driftanläggningar såsom verkstäder, vagnhallar, och förråd ävensom SL:s verksamhet i övrigt erforderliga byggnader och lokaler med till dessa anläggningar hörande inredning och utrustning. SL ska i enlighet med landstingsfullmäktiges beslut den 9 december 2008 (LS ) företräda landstinget i frågor som gäller förvaltarskap och ägandefrågor avseende kollektivtrafikanläggningar och fastigheter. Fullmakt i enlighet med nämnda beslut av landstingsfullmäktiges ska finnas. En samverkansgrupp bestående av tjänstemän i SL och landstingsstyrelsens förvaltning ska finnas för planera, informera och bereda beslut som gäller fastighetsfrågor av strategisk betydelse. Samverkansgruppen ska ha minst fyra och högst sex ledamöter fördelas lika mellan parterna. Landstingsdirektören respektive verkställande direktören i SL SL ska i enlighet med landstingsfullmäktiges beslut den 9 december 2008 (LS ) företräda landstinget i frågor som gäller förvaltarskap och ägandefrågor avseende kollektivtrafikanläggningar och fastigheter. Fullmakt i enlighet med nämnda beslut av landstingsfullmäktiges ska finnas. En samverkansgrupp bestående av tjänstemän i SL och landstingsstyrelsens förvaltning ska finnas för planera, informera och bereda beslut som gäller fastighetsfrågor av strategisk betydelse. Samverkansgruppen ska ha minst fyra och högst sex ledamöter fördelas lika mellan parterna. Landstingsdirektören respektive verkställande direktören i SL

22 utser ledamöterna. Samverkansgruppen ska sammanträda minst två gånger om året. Elkraft SL ska äga rätt träffa avtal om taxor och leverans av elektrisk energi för driften. Ansvar för skada SL svarar för skada på anläggning som upplåtits till eller bekostats av SL. SL svarar för skada i form av skakningar, buller och dylikt från trafiken på tunnelbanan. SL ska i övrigt svara för skada på person eller egendom till följd av den av SL bedrivna verksamheten. utser ledamöterna. Samverkansgruppen ska sammanträda minst två gånger om året. Elkraft SL ska äga rätt träffa avtal om taxor och leverans av elektrisk energi för driften. Ansvar för skada SL svarar för skada på anläggning som upplåtits till eller bekostats av SL. SL svarar för skada i form av skakningar, buller och dylikt från trafiken på tunnelbanan. SL ska i övrigt svara för skada på person eller egendom till följd av den av SL bedrivna verksamheten. Uthyrning och reklam Landstinget ska verka för SL tillförsäkras ensamrätt upplåta utrymme dels för reklam och för försäljningskiosker, butiker, montrar, skyltskåp och servicemaskiner inom tunnelbaneanläggningen, dels för reklam på fasta anläggningar för buss- och spårvägstrafik jämte därtill hörande vänthallar m m. Intäkter av upplåtelserna enligt föregående stycke tillfaller SL. Uthyrning och reklam Landstinget ska verka för SL tillförsäkras ensamrätt upplåta utrymme dels för reklam och för försäljningskiosker, butiker, montrar, skyltskåp och servicemaskiner inom tunnelbaneanläggningen, dels för reklam på fasta anläggningar för buss- och spårvägstrafik jämte därtill hörande vänthallar m m. Intäkter av upplåtelserna enligt föregående stycke tillfaller SL.

Bilaga 3. Specifika ägardirektiv för AB Storstockholms Lokaltrafik. Nuvarande lydelse. Föreslagen lydelse

Bilaga 3. Specifika ägardirektiv för AB Storstockholms Lokaltrafik. Nuvarande lydelse. Föreslagen lydelse Bilaga 3 Specifika ägardirektiv för AB Storstockholms Lokaltrafik Nuvarande lydelse AB Storstockholms Lokaltrafik (SL) ägs av Stockholms läns landsting. Syftet med bolagsformen är att skapa förutsättningar

Läs mer

Bilaga 2. AB Storstockholms Lokaltrafik (org. nr ) Bolagsordning. Nuvarande lydelse. Föreslagen lydelse

Bilaga 2. AB Storstockholms Lokaltrafik (org. nr ) Bolagsordning. Nuvarande lydelse. Föreslagen lydelse Bilaga 2 AB Storstockholms Lokaltrafik (org. nr. 556013-0683) Bolagsordning Nuvarande lydelse Denna bolagsordning har fastställts av Landstingsfullmäktige 2010-12-14. 1 Firma Bolagets firma är Aktiebolaget

Läs mer

Förslag till ändringar i landstingsfullmäktiges reglemente samt AB Storstocldiolms Lokaltrafiks bolagsordning och specifika ägardirektiv

Förslag till ändringar i landstingsfullmäktiges reglemente samt AB Storstocldiolms Lokaltrafiks bolagsordning och specifika ägardirektiv Stockholms läns landsting Trafiknämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2012-10-04 1(8) Identitet TN 1203-0068 Handläggare: Sara Catoni 08-686 1937 STVKEI.SESAMMAIITRÄDÉ Minm. m L, 3 Förslag till ändringar i landstingsfullmäktiges

Läs mer

Stockholm Vatten AB: s BOLAGSORDNING Org. nr

Stockholm Vatten AB: s BOLAGSORDNING Org. nr Stockholm Vatten AB: s BOLAGSORDNING Org. nr. 556 210-6855 Bolagets firma är Stockholm Vatten Aktiebolag. Firmabeteckningen Stockholm Water Company används i internationella sammanhang. 1 Bolagets styrelse

Läs mer

Bolagets firma är Nilörngruppen Aktiebolag. Bolaget är publikt (publ).

Bolagets firma är Nilörngruppen Aktiebolag. Bolaget är publikt (publ). BOLAGSORDNING FÖR NILÖRNGRUPPEN AB (publ) Org nr 556322-3782 1. Firma Bolagets firma är Nilörngruppen Aktiebolag. Bolaget är publikt (publ). 2. Säte Styrelsen skall ha sitt säte i Borås kommun. 3. Verksamhet

Läs mer

Bolagsordning. Poolia AB (publ), org nr 556447-9912. antagen vid årsstämman den 28 april 2009. Bolagets firma är Poolia AB. Bolaget är publikt (publ).

Bolagsordning. Poolia AB (publ), org nr 556447-9912. antagen vid årsstämman den 28 april 2009. Bolagets firma är Poolia AB. Bolaget är publikt (publ). Bolagsordning för Poolia AB (publ), org nr 556447-9912 antagen vid årsstämman den 28 april 2009 1. FIRMA Bolagets firma är Poolia AB. Bolaget är publikt (publ). 2. STYRELSENS SÄTE Styrelsen skall ha sitt

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:23 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Ändring av bolagsordning för Landstingshuset i Stockholm AB Föredragande landstingsråd: Catharina Elmsäter-Svärd Ärendet Landstingshuset i

Läs mer

Bolagsordning för Flens Kommunfastigheter AB

Bolagsordning för Flens Kommunfastigheter AB KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2011:9-107 Bolagsordning för Flens Kommunfastigheter AB Antagen av kommunfullmäktige 2010-11-25 108 Reviderad av kommunfullmäktige 2012-08-30 95 Reviderad av kommunfullmäktige

Läs mer

Styrelsens i LightLab Sweden AB (publ) fullständiga förslag till beslut vid årsstämma den 7 maj 2015

Styrelsens i LightLab Sweden AB (publ) fullständiga förslag till beslut vid årsstämma den 7 maj 2015 Styrelsens i LightLab Sweden AB (publ) fullständiga förslag till beslut vid årsstämma den 7 maj 2015 Punkt 13 på dagordningen (beslut om ändring av bolagsordningen) Styrelsen föreslår att årsstämman beslutar

Läs mer

Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordning och aktiekapital i Götenehus Group AB

Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordning och aktiekapital i Götenehus Group AB Punkt 7 Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordning och aktiekapital i Götenehus Group AB Punkt 7:I - Beslut om ändring av aktiekapitalgränser och aktiekapital a) Förslag till beslut om

Läs mer

Bolagsordning för Flen Vatten och Avfall AB

Bolagsordning för Flen Vatten och Avfall AB KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2008:6-341 Bolagsordning för Flen Vatten och Avfall AB Antagen av kommunfullmäktige 2008-06-12 82 Antagen av extra bolagsstämma 2008-08-25 8 Reviderad av kommunfullmäktige

Läs mer

Ändring av bolagsordning för Locum AB

Ändring av bolagsordning för Locum AB Landstingsstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE LS 2018-1206 Landstingsstyrelsens förvaltning 2018-11-26 SLL Styrning och ekonomi Charlotta Dahlby 1 (2) Landstingsstyrelsen Ändring av bolagsordning för Locum AB Ärendebeskrivning

Läs mer

B O L A G S O R D N I N G

B O L A G S O R D N I N G Org.nr 556184-8564 1(5) Underbilaga A till bilaga 14:1 B O L A G S O R D N I N G antagen vid årsstämma den 3 maj 2007 1 Bolagets firma är Scania Aktiebolag. Bolaget är publikt (publ). 2 Föremålet för bolagets

Läs mer

Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordning (punkt 18)

Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordning (punkt 18) Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordning (punkt 18) Styrelsen föreslår att årsstämman beslutar om ändring av bolagsordningen genom införande av ett omvandlingsförbehåll i 5 med följande

Läs mer

Styrelsens i LightLab Sweden AB (publ) förslag till beslut vid extra bolagsstämma den 5 mars 2013

Styrelsens i LightLab Sweden AB (publ) förslag till beslut vid extra bolagsstämma den 5 mars 2013 Styrelsens i LightLab Sweden AB (publ) förslag till beslut vid extra bolagsstämma den 5 mars 2013 Punkt 7 Ändring av bolagsordningen Styrelsen föreslår att bolagsstämman fattar beslut om att ändra bolagsordningen,

Läs mer

Justering av bolagsordningar och specifika ägardirektiv för AB SL Finans, SL Infrateknik AB och SL Älvsjö AB

Justering av bolagsordningar och specifika ägardirektiv för AB SL Finans, SL Infrateknik AB och SL Älvsjö AB 1(4) Ledningsstaben Juridik Handläggare Björn Holmberg 08-6861588 björn.holmberg@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-01-18 Trafiknämnden 2017-02-21, punkt 9 Ärende SL 2015-0054 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Justering

Läs mer

Punkt 10 - Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordningen

Punkt 10 - Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordningen Punkt 10 - Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordningen För att möjliggöra emissionen enligt punkt 11 föreslår styrelsen för Venue Retail Group Aktiebolag, org.nr. 556540-1493, ( Bolaget

Läs mer

Bolagsordning för Flens Bostads AB

Bolagsordning för Flens Bostads AB KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 1981:4-902 Bolagsordning för Flens Bostads AB Antagen av årsstämman 1981-06-09 Reviderad av årsstämman 1987-01-14 5 Reviderad av årsstämman 1987-10-13 11 Reviderad av kommunfullmäktige

Läs mer

Bolagsordning för Växjö Energi AB (VEAB)

Bolagsordning för Växjö Energi AB (VEAB) Styrande dokument Senast ändrad 2015-04-29 Bolagsordning för Växjö Energi AB (VEAB) Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Växjö Energi AB Dokumentinformation Dokumentnamn Bolagsordning för Växjö

Läs mer

Bolagsordning för Vöfab Parkering Aktiebolag

Bolagsordning för Vöfab Parkering Aktiebolag Senast ändrad Bolagsordning för Vöfab Parkering Aktiebolag Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Kommunkansliet Dokumentnamn Bolagsordning för Vöfab Parkering Aktiebolag Fastställd/Upprättad Kommunfullmäktige

Läs mer

Bolagsordning för Katrineholm Vatten och Avfall AB

Bolagsordning för Katrineholm Vatten och Avfall AB Styrdokument Bolagsordning för Katrineholm Vatten och Avfall AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.11) Godkänd av kommunfullmäktige, 229 Beslutshistorik Godkänd av kommunfullmäktige 2008-11-17,

Läs mer

Bolagsordning för Växjö Fastighetsförvaltning AB (VÖFAB)

Bolagsordning för Växjö Fastighetsförvaltning AB (VÖFAB) Styrande dokument Senast ändrad 2015-04-29 Bolagsordning för Växjö Fastighetsförvaltning AB Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Växjö Fastighetsförvaltning AB Dokumentinformation Dokumentnamn

Läs mer

Bolagsordning för Växjö Kommunföretag AB

Bolagsordning för Växjö Kommunföretag AB Styrande dokument Senast ändrad 2015-04-29 Bolagsordning för Växjö Kommunföretag AB Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Växjö Kommunföretag AB Dokumentinformation Dokumentnamn Bolagsordning

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Bolagsordning för Armada Centrumfastigheter AB Antagen av Kommunfullmäktige: 2014-04-22, KF 3:11 Dnr: KS 2014/0104-107 Bolagsordning för Armada Centrumfastigheter AB, org.

Läs mer

Bolagets firma är Swedish Orphan Biovitrum AB (publ). Bolaget är publikt.

Bolagets firma är Swedish Orphan Biovitrum AB (publ). Bolaget är publikt. Bolagsordning Bolagsordning för Swedish Orphan Biovitrum AB (publ) Org. nr 556038-9321. 1 Bolagets firma är Swedish Orphan Biovitrum AB (publ). Bolaget är publikt. 2 Bolagets styrelse skall ha sitt säte

Läs mer

Förslag till beslut om bemyndigande för styrelsen att besluta om emissioner

Förslag till beslut om bemyndigande för styrelsen att besluta om emissioner Förslag till beslut om bemyndigande för styrelsen att besluta om emissioner Styrelsen för, org. nr 556389-2776, föreslår att årsstämman den 20 november 2018 bemyndigar styrelsen att för tiden fram till

Läs mer

UaFS Blad 1 BOLAGSORDNING FÖR UDDEVALLA VATTEN AB

UaFS Blad 1 BOLAGSORDNING FÖR UDDEVALLA VATTEN AB Blad 1 BOLAGSORDNING FÖR UDDEVALLA VATTEN AB Antagen av kommunfullmäktige den 13 juni 2012, 135, reviderad den 10 oktober 2012, 221 och 10 september 2014, 150 1 Firma Bolagets firma är Uddevalla Vatten

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Bolagsordning för Sollentuna Stadshus AB Antagen av fullmäktige 2016-12-15, 181, Dnr 2016/0376 KS Fastställd av bolagsstämman 2016-12-15. Innehållsförteckning 1 Firma... 2 2 Säte... 2 3 Föremålet för bolagets

Läs mer

DIARIENUMMER: KS 21/ FASTSTÄLLD: VERSION: 1. Bolagsordning. Bolagsordning Herrljungabostäder AB. Orgnr:

DIARIENUMMER: KS 21/ FASTSTÄLLD: VERSION: 1. Bolagsordning. Bolagsordning Herrljungabostäder AB. Orgnr: DIARIENUMMER: KS 21/2015 282 FASTSTÄLLD: 2015-03-10 VERSION: 1 GILTIG TILL: DOKUMENTANSVAR: Tills vidare Kommunchef Bolagsordning Bolagsordning Herrljungabostäder AB Orgnr: 556508-0909 Våga vilja växa!

Läs mer

BOLAGSORDNING. för NCC AKTIEBOLAG. (Organisationsnummer 556034-5174) Bolagets firma är NCC Aktiebolag. Bolaget är publikt (publ.).

BOLAGSORDNING. för NCC AKTIEBOLAG. (Organisationsnummer 556034-5174) Bolagets firma är NCC Aktiebolag. Bolaget är publikt (publ.). BOLAGSORDNING för NCC AKTIEBOLAG (Organisationsnummer 556034-5174) 1 Bolagets firma är NCC Aktiebolag. Bolaget är publikt (publ.). 2 Styrelsen skall ha sitt säte i Solna, Stockholms län. 3 Bolaget har

Läs mer

~ SALA Reviderad Bilaga KS 2014/58/1

~ SALA Reviderad Bilaga KS 2014/58/1 ~ SALA Reviderad Bilaga KS 2014/58/1 ~KOMMUN KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 1 (l) 2014-03-07 MISSIV J EN NY NOLHAGE _SALA KOMMUN Kommunstyrelsens förvaltning Ink. 2014-03- 1 o Dlarienr:;_0\4 f 1+4?J!Aktbflaga

Läs mer

Bolagsordning för Katrineholms Industrihus AB

Bolagsordning för Katrineholms Industrihus AB Styrdokument Bolagsordning för Katrineholms Industrihus AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.02) Senast reviderad av kommunfullmäktige 2015-03-02, 91 Antagen av kommunfullmäktige 1992-04-27

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Bolagsordning för Sollentuna Allmännyttiga Bostäder AB Antagen av kommunfullmäktige 2016-12-15, 181, Dnr 2016/0736KS 021 Fastställd av bolagsstämman 2016-12-15 Innehåll 1 Firma... 2 2 Säte... 2 3 Föremålet

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:22 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Ändring av bolagsordning för Huddinge Universitetssjukhus AB Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Styrelsen för Huddinge

Läs mer

Styrelsens för Serendipity Ixora AB (publ) förslag till beslut om ändring av bolagsordningen (II) Styrelsen för Serendipity Ixora AB (publ),

Styrelsens för Serendipity Ixora AB (publ) förslag till beslut om ändring av bolagsordningen (II) Styrelsen för Serendipity Ixora AB (publ), Styrelsens för Serendipity Ixora AB (publ) förslag till beslut om ändring av bolagsordningen (II) Styrelsen för Serendipity Ixora AB (publ), 556863-3977 ( Bolaget ), föreslår att den extra bolagsstämman

Läs mer

Bolagsordning för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB

Bolagsordning för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB Bolagsordning för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB Reviderat senast: Kommunfullmäktige 2014-01-30 (KF 4) Bolagsstämma 2014-04-24 (TFAB 15) Tjörn Möjligheternas ö 1 Firma Bolagets firma är Tjörns Kommunala

Läs mer

Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169

Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-05-06 Kommunstyrelsen Anders Sloma Utredare Telefon 08 555 010 10 anders.sloma@nykvarn.se Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Svedala Kommuns 6:05 Författningssamling 1(5)

Svedala Kommuns 6:05 Författningssamling 1(5) Författningssamling 1(5) Bolagsordning för Svedala kommunhus AB antagen av kommunfullmäktige 2018-06-13, 61 Gäller från 2018-06-20 FIRMA 1 Bolagets firma är Svedala kommunhus AB. BOLAGETS SÄTE 2 Styrelsen

Läs mer

Bolagsordning. Mariehus AB. Mariestad. Antagen av Kommunfullmäktige Mariestad

Bolagsordning. Mariehus AB. Mariestad. Antagen av Kommunfullmäktige Mariestad Bolagsordning Mariehus AB Mariestad Antagen av Kommunfullmäktige Mariestad 2019-02-25 Datum: 2019-02-25 Dnr: KS 2018/259 Sida: 2 (5) Bolagsordning Mariehus AB Kommunfullmäktiges beslut 11/19 1 Firma Bolagets

Läs mer

Styrelsens för Aktiebolaget SKF förslag till beslut om ändring av bolagsordningen

Styrelsens för Aktiebolaget SKF förslag till beslut om ändring av bolagsordningen Styrelsens för Aktiebolaget SKF förslag till beslut om ändring av bolagsordningen Styrelsen föreslår att årsstämman beslutar dels att 6 8, 12 och 14 i bolagsordningen skall erhålla följande ändrade lydelse,

Läs mer

Bolagsordning för Vara Koncern AB

Bolagsordning för Vara Koncern AB Bolagsordning för Vara Koncern AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 Godkänd av kommunfullmäktige 2015-02-23 19 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Bolagsordning Vara Koncern AB Innehållsförteckning 1 Firma...

Läs mer

Bolagsordning för Vidingehem AB

Bolagsordning för Vidingehem AB Styrande dokument Senast ändrad 2015-04-29 Bolagsordning för Vidingehem AB Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Vidingehem AB Dokumentinformation Dokumentnamn Bolagsordning för Vidingehem AB

Läs mer

Svedala Kommuns 6:02 Författningssamling 1(6)

Svedala Kommuns 6:02 Författningssamling 1(6) Författningssamling 1(6) Bolagsordning för Svedala Exploaterings Aktiebolag SVEDAB antagen av kommunfullmäktige 2014-02-10, 23 Gäller från 2014-03-01 FIRMA 1 Bolagets firma är Svedala Exploaterings Aktiebolag

Läs mer

BOLAGSORDNING FÖR MORAVATTEN AB

BOLAGSORDNING FÖR MORAVATTEN AB BOLAGSORDNING FÖR MORAVATTEN AB Bolagsordning för Moravatten AB Fastställd Kommunfullmäktige 2013-05-27, 38 Bolagsstämman 2013-10-02 Daterad 2013-04-11 Reviderad 2014-12-01, 165 Produktion Kommunledningskontoret

Läs mer

Bolagsordning för AB Alingsåshem. Godkänd av kommunfullmäktige den XXX. Antagen av årsstämman den XXX.

Bolagsordning för AB Alingsåshem. Godkänd av kommunfullmäktige den XXX. Antagen av årsstämman den XXX. Bolagsordning för AB Alingsåshem Godkänd av kommunfullmäktige den XXX. Antagen av årsstämman den XXX. 1 Firma /Kommentarer inför beredningen ges mellan / / / Bolagets firma är AB Alingsåshem 2 Säte Styrelsen

Läs mer

Bolagsordning. Bolagets firma är Intellecta AB. Bolaget är ett publikt bolag, varför bolagets firma alltid skall åtföljas av beteckningen (publ).

Bolagsordning. Bolagets firma är Intellecta AB. Bolaget är ett publikt bolag, varför bolagets firma alltid skall åtföljas av beteckningen (publ). Intellecta AB (publ) 556056-5151 Bolagsordning Antagen vid årsstämma den 11 maj 2009 1 Bolagets firma är Intellecta AB. Bolaget är ett publikt bolag, varför bolagets firma alltid skall åtföljas av beteckningen

Läs mer

Bolagsordning för Vara Koncern AB

Bolagsordning för Vara Koncern AB Bolagsordning för Vara Koncern AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 GodkändAntagen av kommunfullmäktige 2011-11- 28 73 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Formaterat: Teckensnitt:Verdana Bolagsordning Vara Koncernmmunföretag

Läs mer

BOLAGSORDNING. Bolagets firma är Elekta AB (publ). 2 Styrelsen skall ha sitt säte i Stockholms stad.

BOLAGSORDNING. Bolagets firma är Elekta AB (publ). 2 Styrelsen skall ha sitt säte i Stockholms stad. 556170-4015 BOLAGSORDNING Bolagets firma är Elekta AB (publ). 1 2 Styrelsen skall ha sitt säte i Stockholms stad. 3 Föremålet för bolagets verksamhet skall vara att, direkt eller indirekt genom dotteroch/eller

Läs mer

UaFS Blad 1 BOLAGSORDNING FÖR UDDEVALLA KRAFT AB. Bolagets firma är Uddevalla Kraft AB. 3 Föremålet för bolagets verksamhet

UaFS Blad 1 BOLAGSORDNING FÖR UDDEVALLA KRAFT AB. Bolagets firma är Uddevalla Kraft AB. 3 Föremålet för bolagets verksamhet Blad 1 BOLAGSORDNING FÖR UDDEVALLA KRAFT AB Antagen av kommunfullmäktige den 14 mars 2000, 47, med ändring den 12 september 2000, 136, den 10 september 2008 248, den 14 januari 2009 5, den 11 januari 2012,

Läs mer

Bolagsordning för Vara Bostäder AB

Bolagsordning för Vara Bostäder AB Bolagsordning för Vara Bostäder AB Godkänd av kommunfullmäktige 2015-02-23 19 Antagen av bolagsstämman 2015-03-11 13 Bolagsordning Vara Bostäder AB Innehållsförteckning 1 Firma... 1 2 Säte... 1 3 Verksamhetsföremål...

Läs mer

Bolagsordning för Hässlehem AB Bolagsordningar och ägardirektiv

Bolagsordning för Hässlehem AB Bolagsordningar och ägardirektiv www.hassleholm.se Bolagsordning för Hässlehem AB Bolagsordningar och ägardirektiv Diarienummer: KLK 2019/91 Fastställt den: 2019-02-25 119/2019-03-21 Fastställt av: Kommunfullmäktige/Årsstämma Hässlehem

Läs mer

BOLAGSORDNING F Ö R BORGHOLM ENERGI ELNÄT AB

BOLAGSORDNING F Ö R BORGHOLM ENERGI ELNÄT AB BOLAGSORDNING F Ö R BORGHOLM ENERGI ELNÄT AB Beslutad vid årsstämma 2014-06-18, 11 Godkänd av kommunfullmäktige 2014-09-29, 174 2 (5) 1 Firma Bolagets firma är. 2 Säte Styrelsen har sitt säte i Borgholms

Läs mer

Styrelsens för Brunnaindustripartner AB (publ) förslag till beslut om ändring av bolagsordningen (punkt 6 på dagordningen)

Styrelsens för Brunnaindustripartner AB (publ) förslag till beslut om ändring av bolagsordningen (punkt 6 på dagordningen) Styrelsens för Brunnaindustripartner AB (publ) förslag till beslut om ändring av bolagsordningen (punkt 6 på dagordningen) Styrelsen för Brunnaindustripartner AB (publ), org.nr 556787-2626, ( Bolaget )

Läs mer

Bolagsordning för Lekebergs Kommunala Holding AB

Bolagsordning för Lekebergs Kommunala Holding AB Bolagsordning för Lekebergs Kommunala Holding AB Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-04-24 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS 14-141 Bolagsordning 2 (5) Innehållsförteckning

Läs mer

Bolagsordning för Kungälv Energi AB

Bolagsordning för Kungälv Energi AB Bolagsordning för Kungälv Energi AB Bolagsordning Ingår i Kungälvs kommuns författningssamling enligt beslut 2015-12-10 KF 315/2015 KS2015/1382 Diarienummer: Dokumentansvarig: Beredande politiskt organ:

Läs mer

Bolagsordning för Kungälv Närenergi AB. Bolagsordning

Bolagsordning för Kungälv Närenergi AB. Bolagsordning Bolagsordning för Kungälv Närenergi AB Bolagsordning Diarie-/dokumentnummer: Dokumentansvarig: Beredande politiskt organ: Beslutad av: Handläggare: KS2015/2068 Chefsekonom Ekonomiberedningen Kommunfullmäktige

Läs mer

556170-4015 BOLAGSORDNING. Bolagets firma är Elekta AB (publ). Styrelsen skall ha sitt säte i Stockholms stad.

556170-4015 BOLAGSORDNING. Bolagets firma är Elekta AB (publ). Styrelsen skall ha sitt säte i Stockholms stad. 556170-4015 BOLAGSORDNING Bolagets firma är Elekta AB (publ). 1 Styrelsen skall ha sitt säte i Stockholms stad. 2 3 Föremålet för bolagets verksamhet skall vara att, direkt eller indirekt genom dotter-

Läs mer

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 16 / 1999 BOLAGSORDNING FÖR LIDINGÖ STADS TOMTAKTIEBOLAG

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 16 / 1999 BOLAGSORDNING FÖR LIDINGÖ STADS TOMTAKTIEBOLAG LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 16 / 1999 BOLAGSORDNING FÖR LIDINGÖ STADS TOMTAKTIEBOLAG beslutad av bolagsstämman den 8 juni 1999 BOLAGSORDNING FÖR LIDINGÖ STADS TOMTAKTIEBOLAG Firma 1 Bolagets firma

Läs mer

Bolagets firma är NOVOTEK Aktiebolag. Bolaget är publikt (publ). Styrelsen skall ha sitt säte i Malmö kommun, Skåne län.

Bolagets firma är NOVOTEK Aktiebolag. Bolaget är publikt (publ). Styrelsen skall ha sitt säte i Malmö kommun, Skåne län. Bolagsordning NOVOTEK Aktiebolag 1. FIRMA Bolagets firma är NOVOTEK Aktiebolag. Bolaget är publikt (publ). 2. SÄTE Styrelsen skall ha sitt säte i Malmö kommun, Skåne län. 3. VERKSAMHET Bolaget skall självt

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdeshandlingar

Kommunstyrelsen Sammanträdeshandlingar Kommunstyrelsen Sammanträdeshandlingar 2013-04-15 Extra sammanträde Tjänsteutlåtande Kommundirektör 2013-04-08 Björn Eklundh 08-590 970 31 Dnr: Fax 08-590 733 40 KS/2013:149 Bjorn.Eklundh@upplandsvasby.se

Läs mer

Bolagsordning för BagaHus aktiebolag

Bolagsordning för BagaHus aktiebolag Bolagsordning för BagaHus aktiebolag Bolagsordning Ingår i Kungälvs kommuns författningssamling enligt beslut 2015-12-10 KF 315/2015 KS2015/1382 Diarienummer: Dokumentansvarig: Beredande politiskt organ:

Läs mer

Styrelsens för AB Electrolux förslag till beslut om ändring av bolagsordningen

Styrelsens för AB Electrolux förslag till beslut om ändring av bolagsordningen Bilaga F Styrelsens för AB Electrolux förslag till beslut om ändring av bolagsordningen Styrelsen föreslår att årsstämman 2008 beslutar att 5, 7 och 11 i bolagsordningen skall erhålla följande ändrade

Läs mer

BOLAGSORDNING FÖR KRAFTSTADEN FASTIGHETER TROLLHÄTTAN AB

BOLAGSORDNING FÖR KRAFTSTADEN FASTIGHETER TROLLHÄTTAN AB BOLAGSORDNING FÖR KRAFTSTADEN FASTIGHETER TROLLHÄTTAN AB Firma 1 Bolagets firma är. Verksamhetens föremål 2 Bolaget har till föremål för sin verksamhet att uppföra, köpa, äga, förvalta och försälja fastigheter

Läs mer

Handlingar inför årsstämma i ZHODA INVESTMENTS AB. den 14 juni 2017

Handlingar inför årsstämma i ZHODA INVESTMENTS AB. den 14 juni 2017 Handlingar inför årsstämma i ZHODA INVESTMENTS AB den 14 juni 2017 Förslag till dagordning 1. Stämmans öppnande 2. Val av ordförande vid stämman 3. Upprättande och godkännande av röstlängd 4. Val av en

Läs mer

Bolagsordning för Sjöstaden Motala Mark Aktiebolag (eller annat namn som godkänns av Bolagsverket) org.nr.

Bolagsordning för Sjöstaden Motala Mark Aktiebolag (eller annat namn som godkänns av Bolagsverket) org.nr. Bolagsordning för Sjöstaden Motala Mark Aktiebolag (eller annat namn som godkänns av Bolagsverket) org.nr. 1 Firma Bolagets firma är Sjöstaden Motala Mark Aktiebolag (eller annat namn som godkänns av Bolagsverket).

Läs mer

Bolagsordning. Bolagsordning för Norrköping Vatten och Avfall AB

Bolagsordning. Bolagsordning för Norrköping Vatten och Avfall AB Bolagsordning 2018-01-10 Bolagsordning för Norrköping Vatten och Avfall AB Fastställd av kommunfullmäktige senast den 4 december 2017 och av bolagsstämman den 8 januari 2018. NORRKÖPING RÅDHUS AB Bolagsordningen

Läs mer

11 Årsstämma På årsstämma ska följande ärenden förekomma.

11 Årsstämma På årsstämma ska följande ärenden förekomma. Fullständiga beslutsförslag inför årsstämma i VibroSense Dynamics AB (publ) fredagen den 29 september 2017 kl. 16:00 på Medeon Science Park, Per Albin Hanssons väg 41 i Malmö Resultatdisposition (punkt

Läs mer

BOLAGSORDNING FÖR MORASTRAND AB

BOLAGSORDNING FÖR MORASTRAND AB BOLAGSORDNING FÖR MORASTRAND AB Bolagsordning för Morastrand AB Fastställd Kommunfullmäktige 2007-04-23 Reviderad Kommunfullmäktige 2014-03-10, bolagsstämma 2014-04-29 Produktion Kommunledningskontoret

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Bolagsordning för Sollentuna Elhandel AB Antagen av fullmäktige 2015-11-19 128 Fastställd av extra bolagsstämma 2016-01-11 Reviderad av fullmäktige 2016-12-15 181 Dnr 2016/0376.021 KS Fastställd av extra

Läs mer

Bolagsordning för Katrineholms Fastighets AB

Bolagsordning för Katrineholms Fastighets AB Styrdokument Bolagsordning för Katrineholms Fastighets AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.01) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 206 2 (6) Beslutshistorik Antagen av ordinarie bolagsstämman

Läs mer

Ändrad bolagsordning för Stockholms Stadshus AB

Ändrad bolagsordning för Stockholms Stadshus AB Utlåtande 2008:65 RI (Dnr 620-810/2008) Ändrad bolagsordning för Stockholms Stadshus AB Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Ändringen i Stockholms Stadshus AB:s bolagsordning godkänns

Läs mer

BOLAGSORDNING FÖR LUNDSKRUVEN AB

BOLAGSORDNING FÖR LUNDSKRUVEN AB BOLAGSORDNING FÖR LUNDSKRUVEN AB Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell

Läs mer

Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer i Kretia 2 Fastighets AB - ett nytt dotterbolag till Uppsalahem AB

Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer i Kretia 2 Fastighets AB - ett nytt dotterbolag till Uppsalahem AB UPPSALA STADSHUS AB ORG.NR. 556500-0642 Handläggare Datum Diarienummer Bisera Jusufbasic 2017-06-29 USAB-2017/41 Styrelsen för Uppsala Stadshus AB Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer

Läs mer

BOLAGSORDNING FÖR HELSINGBORGS STADS FÖRVALTNING AB

BOLAGSORDNING FÖR HELSINGBORGS STADS FÖRVALTNING AB 2014-11-26 BOLAGSORDNING FÖR HELSINGBORGS STADS FÖRVALTNING AB Organisationsnummer 556007-4634 1 Firma Bolagets firma är. 2 Säte Bolagets styrelse skall ha sitt säte i Helsingborgs kommun. 3 Verksamhetsföremål

Läs mer

1(6) Bolagsordning. Styrdokument

1(6) Bolagsordning. Styrdokument 1(6) Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp Beslutad av Kommunfullmäktige 2008-08-26, 84 Dokumentansvarig VD Reviderad av 3(6) Innehållsförteckning...4 1 Bolagets firma...4 2 Föremålet för bolagets

Läs mer

Ändringar av AB Svenska Bostäders bolagsordning avseende bolagskategori

Ändringar av AB Svenska Bostäders bolagsordning avseende bolagskategori Utlåtande 2004: RI (Dnr 023-4102/2004) Ändringar av AB Svenska Bostäders bolagsordning avseende bolagskategori Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. AB Svenska Bostäders bolagsordning

Läs mer

Aktiekapitalet ska vara lägst kronor och högst kronor.

Aktiekapitalet ska vara lägst kronor och högst kronor. Bolagsordning För Indentive AB org.nr: 556840-2076 Antagen: 2018-04-26 1 Firma Bolagets firma är Indentive AB. Bolaget är publikt. 2 Styrelsens säte Bolagets styrelse ska ha sitt säte i Linköpings kommun.

Läs mer

Författningssamling i Borlänge kommun. AB Stora Tunabyggen Bolagsordning. Beslutad av kommunfullmäktige , 245

Författningssamling i Borlänge kommun. AB Stora Tunabyggen Bolagsordning. Beslutad av kommunfullmäktige , 245 Författningssamling i AB Stora Tunabyggen Bolagsordning Beslutad av kommunfullmäktige 2013-12-10, 245 Metadata om dokumentet Dokumentnamn AB Stora Tunabyggen - bolagsordning Dokumenttyp Bolagsordning Omfattar

Läs mer

2011:15 BOLAGSORDNING FÖR TIDAHOLMS ENERGI AB. Antagen av kommunfullmäktige 2011-02-28. Firma. Bolagets firma är Tidaholms Energi AB.

2011:15 BOLAGSORDNING FÖR TIDAHOLMS ENERGI AB. Antagen av kommunfullmäktige 2011-02-28. Firma. Bolagets firma är Tidaholms Energi AB. 2011:15 BOLAGSORDNING FÖR TIDAHOLMS ENERGI AB Antagen av kommunfullmäktige 2011-02-28. 1 Firma Bolagets firma är Tidaholms Energi AB. 2 Säte Bolagets styrelse skall ha sitt säte i Tidaholms kommun. 3 Föremål

Läs mer

STYRDOKUMENT. Bolagsordning för Håbo Marknads Aktiebolag. Dokumentansvarig: Kommundirektör

STYRDOKUMENT. Bolagsordning för Håbo Marknads Aktiebolag. Dokumentansvarig: Kommundirektör STYRDOKUMENT Bolagsordning för Håbo Marknads Aktiebolag Dokumentansvarig: Kommundirektör STYRDOKUMENT 2 Bolagsordning för Håbo Marknads Aktiebolag 1 Firma Bolagets firma är Håbo Marknads aktiebolag. 2

Läs mer

BOLAGSORDNING FÖR AB EIDAR, TROLLHÄTTANS BOSTADS- BOLAG

BOLAGSORDNING FÖR AB EIDAR, TROLLHÄTTANS BOSTADS- BOLAG BOLAGSORDNING FÖR AB EIDAR, TROLLHÄTTANS BOSTADS- BOLAG Bolagets firma 1 Bolagets firma är AB Eidar, Trollhättans. Verksamhetens föremål 2 Bolaget har till föremål för sin verksamhet att inom Trollhättans

Läs mer

Bolagsordning för Tjörns Bostads AB

Bolagsordning för Tjörns Bostads AB Bolagsordning för Tjörns Bostads AB Reviderat senast: Kommunfullmäktige 2014-01-30 (KF 4) Bolagsstämma 2014-04-24 (TBAB 15) Tjörn Möjligheternas ö 1 Bolagets firma Bolagets firma är Tjörns Bostads Aktiebolag.

Läs mer

2 Säte Bolagets styrelse skall ha sitt säte i Sundsvalls Kommun.

2 Säte Bolagets styrelse skall ha sitt säte i Sundsvalls Kommun. Bolagsordning 1 Firma Bolagets firma är NP3 Fastigheter AB (publ). 2 Säte Bolagets styrelse skall ha sitt säte i Sundsvalls Kommun. 3 Verksamhet NP3 Fastigheter AB är ett fastighetsbolag som ska direkt

Läs mer

Ändring av bolagsordning för VIVAB. KS

Ändring av bolagsordning för VIVAB. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-10-21 306 Ändring av bolagsordning för VIVAB. KS 2014-382 KS KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

BOLAGSORDNING. för. ASSA ABLOY AB (org nr ) Bolagets firma är ASSA ABLOY AB. Bolaget är publikt (publ).

BOLAGSORDNING. för. ASSA ABLOY AB (org nr ) Bolagets firma är ASSA ABLOY AB. Bolaget är publikt (publ). BOLAGSORDNING för ASSA ABLOY AB (org nr 556059-3575) Bolagets firma är ASSA ABLOY AB. Bolaget är publikt (publ). 1 Styrelsen skall ha sitt säte i Stockholms kommun, Stockholms län. 2 3 Föremålet för bolagets

Läs mer

Bolagsordning för VaraNet AB

Bolagsordning för VaraNet AB Bolagsordning för VaraNet AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 Godkänd av kommunfullmäktige 2015-02-23 19 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Bolagsordning VaraNet AB Innehållsförteckning 1 Firma... 1 2 Säte...

Läs mer

BOLAGSORDNING antagen vid årsstämma den 7 maj 2015. Bolagets firma skall vara Hemfosa Fastigheter AB. Bolaget skall vara publikt (publ).

BOLAGSORDNING antagen vid årsstämma den 7 maj 2015. Bolagets firma skall vara Hemfosa Fastigheter AB. Bolaget skall vara publikt (publ). Bilaga 1 BOLAGSORDNING I FÖRESLAGEN NY LYDELSE Org. nr. 556917-4377 BOLAGSORDNING antagen vid årsstämma den 7 maj 2015 1 Firma Bolagets firma skall vara Hemfosa Fastigheter AB. Bolaget skall vara publikt

Läs mer

Bolagsordning för Lekebergs Kommunfastigheter AB

Bolagsordning för Lekebergs Kommunfastigheter AB Bolagsordning för Lekebergs Kommunfastigheter AB Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-02-27 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Diarienummer: 13KS46 Bolagsordning 2 (5) Innehållsförteckning

Läs mer

Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB

Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB Bilaga G Styrelsen 2016-12-19 1 Diarienummer: 0106/16 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB

Läs mer

Stockholm Vatten AB:s bolagsordning

Stockholm Vatten AB:s bolagsordning Stockholm Vatten AB:s bolagsordning Org. nr. 556 210-6855 l Bolagets firma är Stockholm Vatten Aktiebolag. Firmabeteckningen Stockholm Water Company används i internationella sammanhang. Bolagets styrelse

Läs mer

KALLELSE TILL ÅRSSTÄMMA MED BESLUTSFÖRSLAG

KALLELSE TILL ÅRSSTÄMMA MED BESLUTSFÖRSLAG KALLELSE TILL ÅRSSTÄMMA MED BESLUTSFÖRSLAG Aktieägarna i Originalbagarn AB (publ), org.nr. 556205-8890, kallas härmed till Årsstämma fredagen den 19 maj 2017, kl. 10.00. Stämman hålls i bolagets lokaler

Läs mer

Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordningen

Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordningen Punkt 20 Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordningen Med hänsyn till att det sedan den 20 januari 2016 inte längre finns några aktier av serie C utgivna föreslår styrelsen att bolagsordningens

Läs mer

BOLAGSORDNING FÖR VÄSTVATTEN AB

BOLAGSORDNING FÖR VÄSTVATTEN AB Antagen vid Västvatten ABs bolagsstämma 2018-03-21 Sida 1 av 5 BOLAGSORDNING FÖR 1 Firma Bolagets firma är Västvatten AB 2 Säte Styrelsen skall ha sitt säte i Uddevalla kommun i Västra Götaland 3 Föremålet

Läs mer

Ändring av bolagsordning för Fyrishov AB

Ändring av bolagsordning för Fyrishov AB KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Bisera Jusufbasic Datum 2018-02-21 Diarienummer KSN-2018-0309 Kommunfullmäktige Ändring av bolagsordning för Fyrishov AB Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

BOLAGSORDNING. 1 Firma Bolagets firma är OEM International Aktiebolag (PUBL).

BOLAGSORDNING. 1 Firma Bolagets firma är OEM International Aktiebolag (PUBL). OEM International Aktiebolag Org. nr 556184-6691 BOLAGSORDNING 1 Firma Bolagets firma är OEM International Aktiebolag (PUBL). 2 Styrelsens säte Styrelsen har sitt säte i Tranås kommun, F. 3 Verksamhet

Läs mer

Aktieägarna i Dividend Sweden AB (publ) kallas härmed till årsstämma den 3 juni 2015 kl. 14.00 i bolagets lokaler på Cardellgatan 1, 1 tr, Stockholm.

Aktieägarna i Dividend Sweden AB (publ) kallas härmed till årsstämma den 3 juni 2015 kl. 14.00 i bolagets lokaler på Cardellgatan 1, 1 tr, Stockholm. Dividend Sweden AB (publ) Årsstämma Aktieägarna i Dividend Sweden AB (publ) kallas härmed till årsstämma den 3 juni 2015 kl. 14.00 i bolagets lokaler på Cardellgatan 1, 1 tr, Stockholm. ANMÄLAN M.M. Aktieägare

Läs mer

Svedala Kommuns 6:01 Författningssamling 1(6)

Svedala Kommuns 6:01 Författningssamling 1(6) Författningssamling 1(6) Bolagsordning för Bostadsaktiebolaget Svedalahem antagen av kommunfullmäktige 2014-02-10, 23 Gäller från 2014-03-01 FIRMA 1 Bolagets firma är Bostadsaktiebolaget Svedalahem. BOLAGETS

Läs mer

Kommunfullmäktige. Ärende 7

Kommunfullmäktige. Ärende 7 Kommunfullmäktige Ärende 7 Bolagsordning för Teknik i Väst AB 1 Bolagets firma Bolagets firma är Teknik i Väst AB. 2 Säte Styrelsen har sitt säte i Arvika, Värmlands län. 3 Föremål för bolagets verksamhet

Läs mer

BOLAGSORDNING. Bolagets firma är Regional avfallsanläggning i mellersta Bohuslän Aktiebolag (RAMBO).

BOLAGSORDNING. Bolagets firma är Regional avfallsanläggning i mellersta Bohuslän Aktiebolag (RAMBO). Regional avfallsanläggning i mellersta Bohuslän Aktiebolag (RAMBO) Org.nr 556211-9007 1 Firma BOLAGSORDNING Bolagets firma är Regional avfallsanläggning i mellersta Bohuslän Aktiebolag (RAMBO). 2 Säte

Läs mer

Bolagsordning för Tjörns Hamnar AB

Bolagsordning för Tjörns Hamnar AB Bolagsordning för Tjörns Hamnar AB Reviderat senast: Kommunfullmäktige 2014-01-30 (KF 4) Bolagsstämma 2014-04-24 (THAB 15) Tjörn Möjligheternas ö 1 Firma Bolagets firma är Tjörns Hamnar AB. 2 Styrelsens

Läs mer