1177 Vårdguiden för barnhälsovården. Tips och råd om hur BVC kan använda 1177.se i mötet med barn och föräldrar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1177 Vårdguiden för barnhälsovården. Tips och råd om hur BVC kan använda 1177.se i mötet med barn och föräldrar"

Transkript

1 1177 Vårdguiden för barnhälsovården 1177 Vårdguiden för barnhälsovården Tips och råd om hur BVC kan använda 1177.se i mötet med barn och föräldrar

2 Välkommen till 1177 Vårdguiden! Det här dokumentet vänder sig till dig som arbetar inom barnhälsovården med barn upp till 6 år. I den här guiden får du tips om hur du kan använda dig av 1177 Vårdguidens webbplats, 1177.se, när du möter föräldrar och barn på den mottagning där du jobbar. Målet med 1177 Vårdguidens temaavdelning Barn och föräldrar är att ge information och inspiration om barns hälsa och utveckling och att ta upp frågor och funderingar som rör föräldraskap och familjeliv. På temaavdelningen kan föräldern, i lugn och ro hemma, få fördjupad läsning om det man har pratat om på BVC och ta del av andra föräldrars upplevelser. Vi hoppas att du ska upptäcka 1177.se/barn och se den som ett komplement till det personliga stöd och den rådgivning som du ger i mötet på BVC. Vi vill med denna guide att du ska känna dig hemma på 1177 Vårdguiden och både visa och hänvisa till 1177.se/barn i dina kontakter. Allt innehåll på 1177.se är fritt att skriva ut och dela ut. Att du som har förälderns förtroende rekommenderar 1177.se bidrar till att 1177 Vårdguiden med sin pålitliga och kvalitetssäkrade information blir den självklara kunskapskällan när föräldrar söker svar på frågor kring graviditet, barn och familjeliv. Det finns också ett klistermärke som man kan fästa på barnets BVC-kort/bok eller motsvarande för att påminna om webbadressen. Kontakta informationsavdelningen i ditt landsting/region för beställning av ett sådant. Kontakta redaktionen Vi som arbetar på redaktionen på 1177 Vårdguiden vill veta vad du tycker om vår temaavdelning. Saknar du något innehåll? Har du synpunkter på något som redan finns? Vill du själv vara med och bidra till att skapa Sveriges bästa webbplats för gravida och småbarnsföräldrar? Kontakta oss gärna: Så här använder du guiden Den första listan ger tips om 1177 Vårdguiden av övergripande karaktär eller situationsanpassade tips, oavsett ålder på barnet. Klicka på de understrukna länkarna för att komma direkt till rätt sida på 1177.se. Den andra listan ger förslag på länkar anpassade för olika åldrar. Men först lite kort fakta om 1177 Vårdguiden.

3 1177 VÅRDGUIDEN FÖR BARNHÄLSOVÅRDEN 1177 Vårdguiden på webben 1177 Vårdguiden - Information och tjänster för din hälsa och vård. Här kan du få hälso- och sjukvårdsinformation, anonymt ställa frågor och få ett personligt svar, leta vårdmottagningar i hela Sverige och använda lokala e-tjänster för att kontakta vården. Det finns också speciella temasidor som t.ex. Barn och föräldrar och Gravid. Innehållet på 1177.se produceras av och kvalitetssäkras tillsammans med experter från hälso- och sjukvården i hela Sverige. Det material som publiceras på våra temaavdelningar Barn och föräldrar och Gravid produceras i samarbete med landets barnprofession. På redaktionen finns barnmorskor, sjuksköterskor och barnläkare se ägs gemensamt av alla landsting och regioner och är fri från kommersiella intressen. I hela Sverige kan du också ringa telefonnumret 1177 och få sjukvårdsrådgivning dygnet runt Vårdguiden har flera miljoner besök på webbplatsen varje månad och tar emot 6 miljoner telefonsamtal på ett år.

4 Snabbguide till innehållet på 1177.se

5 Tips om hur du kan använda 1177.se situationsanpassat Situation Länkar Kommentar Allmän information Undersökningar på BVC >> Vaccinationer av barn >> Att förbereda sitt barn inför besök i vården >> Övergripande information om hur det går till inom vården och vilka rättigheter man har som barn och förälder. Barns och föräldrars rättigheter i vården >> BVC-appen BVC-besök, kurvor och vaccinationer >> Nybliven förälder Att bli förälder >> De första dygnen efter förlossningen >> Dessa tas upp även på efterkontroll på MVC. Nybliven förälder första gången på BVC Föräldragrupp/ Föräldrautbildning Förlossningsdepression >> Bäckenbottenträning >> Sex efter att man fått barn >> Preventivmedel och metoder >> BVC-appen BVC-besök, kurvor och vaccinationer >> Ätstörningar under graviditeten >> Intervju: Att vara förälder och må psykiskt dåligt >> Sexuell lust >> Mottagningens sida på 1177.se Filmer med psykolog Monica Lidbeck om att bli förälder >> Hjärt-lungräddning (HLR) på barn >> Mun mot mun-andning på barn >> När barn sätter i halsen >> Stabilt sidoläge på barn >> Tandolycksfall hos barn >> Barnsäkerhet >> Barn och mat, upp till ett år >> Varje mottagning har en egen sida på 1177.se om landstinget har lagt in mottagningens uppgifter i den nationella katalogen. Där kan besökaren se öppettider, adress och telefonnummer, karta m.m. Här har vi samlat länkar som kan vara bra att hänvisa till efter genomförd föräldrautbildning.

6 Tips om hur du kan använda 1177.se situationsanpassat Situation Länkar Kommentar Barn som ska genomgå undersökning eller behandling på sjukhus eller hos tandläkare Barnavdelningen >> Att förbereda sitt barn inför besök i vården >> Barns och föräldrars rättigheter i vården >> Om barn- och ungdomspsykatrin, Bup >> Lekfulla och pedagogiska filmer och spel som förbereder barn som ska genomgå undersökningar eller behandlingar på sjukhus eller hos tandläkare. Möt bland annat hundvalpen Bella som får ett rör inopererat i örat, Billy Bläckfisk som får ett stick och Gabriel Groda som ska gå till tandläkaren för första gången. Familjer med annat modersmål än svenska Översatta texter på 1177.se >> På samlingssidan med alla översättningar finns texter om egenvård barn, tänder, regler och rättigheter, undersökningar och behandlingar översatta till 13 olika språk. Nyhetsbrevet Anmälan till 1177 Vårdguidens nyhetsbrev om graviditet och barn >> E-postnyhetsbrev riktat till blivande föräldrar och småbarnsföräldrar, utkommer ca två gånger per månad. Säsongs- och situationsanpassad information och inspiration. Avboka/boka tider o.s.v. Mottagningens länk på 1177.se med eventuella e-tjänster som man kan utföra via Mina vårdkontakter. Tipsa om att föräldern kan logga in i ett konto i Mina vårdkontakter för att t.ex. kunna boka/avboka tider (eller annat tjänsteutbud som mottagningen har via Mina vårdkontakter).

7 Tips om hur du kan använda 1177.se utifrån barnets ålder Barnets ålder Länkar Kommentar 0-1 månad Barnets första månader mat, sömn och skrik >> Barnets första månader kroppen >> Barnets första månader skydda barnet >> Att bli förälder >> Amningsråd >> Modersmjölksersättning och flaskmatning >> Undersökningar på BVC >> Barnsäkerhet 0-3 månader >> Barnsäkerhet i bilen >> Barnets utveckling 0-6 månader >> Samspel viktigt för barnets utveckling >> Nyföddhetsreflexer >> Film: Att lyfta ett litet barn >> Film: Att amma ett barn >> Film: Att ge ersättning >> Film: Att tvätta och bada ett nyfött barn >> Texterna om barnets första månader är omfattande och tar upp allt från hur ofta barnet behöver äta till hur barnets kropp ska vårdas samt olika besvär. De berör också hur man för förebygger plötslig spädbarndöd och hur man kan tänka kring alkohol och tobak tillsammans med barn, med mera. Det finns många länkar till fördjupad information på 1177.se. 1-2 månader Filmer med psykolog Monica Lidbeck om att bli förälder >> Barnets första månader mat, sömn och skrik >> I filmerna med resonerar mödraoch barnhälsovårdspsykologen bl a kring samspel, hur vardagen och relationer förändras och hur man kan göra när det känns jobbigt. Barnets första månader kroppen >> Barnets första månader skydda barnet >> Att klä barnet för att vara ute >> Napp- och tumsugning >> Hicka, rapningar och kräkningar >> 3 månader Barnets utveckling 0-6 månader >> Anknytning och samspel >> Barnsäkerhet 3 månander-1 år >> Vaccinationer av barn >> I texterna om barnets utveckling kan man både läsa om barnets kognitiva, sociala, motoriska och språkliga utveckling i olika åldrar, samt få åldersanpassade tips på aktiviteter man kan göra med barnet.

8 Barnets ålder Länkar Kommentar 5 månader Barn och mat, upp till ett år >> Inför att barnet kan börja med smakportioner kan det vara bra Laga smakportioner och egen barnmat >> att läsa mer om mat för barn och få råd och tips. Barnets utveckling 0-6 månader >> Vaccinationer av barn >> 6 månader Borsta tänderna på barn >> Barnets utveckling 6-12 mån >> Tändernas utveckling >> Oavsett om de första tänderna dykt upp eller inte, kan man ha många frågor där texter och bilder kan vara ett stöd. Bra mat och dryck för barns tänder >> Resa med små barn >> Solråd för barn >> 8 månader Barnets första månader skydda barnet >> Näringslära för små barn >> Vid samtal om alkohol och rökning kan texten om att skyddabarnet åter bli aktuell. Barnets utveckling 6-12 mån >> 10 månader Bula i huvudet hos barn >> Barnets utveckling 6-12 månader >> När barnet börjar resa sig kan det vara bra att veta att det finns en text om bula i huvudet. 12 månader Smittguide >> Barnets utveckling 1-2 år >> Barnets mat 1-6 år >> Många barn börjar förskolan och blir ofta sjuka. I smittguiden kan man få information om olika infektioner och vägledning i t ex hur länge barnet behöver vara hemma. Vaccinationer av barn >> Barnsäkerhet över ett år >> Vattensäkerhet >> 18 månader Vaccinationer av barn >> Barnets utveckling 1-2 år >> Att berätta sagor >> I samband med MPR-vaccinationen kan föräldern få fördjupad info och motivering i vaccinationstexten. Där finns även information om de olika sjukdomarna.

9 Barnets ålder Länkar Kommentar 2 år Att sluta med blöja >> Barnets utveckling 2-3 år >> Barnets mat 1-6 år >> Många funderar kring att låta barnet sluta med blöja nu. Texten kan vara ett stöd och ger konkreta råd och tips. 3 år Undersökning av barns tänder >> Barnets utveckling 3-4 >> Inför den första tandvårdskontrollen kan det vara bra att läsa på för att kunna förbereda barnet. Barnets mat 1-6 år >> Konsten att rita en huvudfoting >> Film för barn om att gå till tandläkaren Gabriel Groda går till tandläkaren >> 4 år Barnets utveckling 4-5 år >> Barnets mat 1-6 år >> Genom att läsa om barnets utveckling kan man få en bakgrund till flera av momenten vid utvecklingsbedömningen 5 år Barnets utveckling 5-6 år >> Barnets mat 1-6 år >> Vaccinationer av barn >> I denna utvecklingstext finns bl a tips på hur man kan tänka kring TV och dator. Texter som kan vara aktuella i olika åldrar Fysisk utveckling och tillväxt >> Amning >> Barn och sömn >> Barnsäkerhet >> Bildguide prickar och utslag >> Familjerådgivning >> Infektioner hos barn >> Leken som lär >> Leksaker för barn i olika åldrar >> När små barn skriker >> Näringslära för små barn >> Modersmjölksersättning och flaskmatning >> Skilsmässa >>

10 Barnets ålder Länkar Kommentar Texter som kan vara aktuella i olika åldrar Skilsmässa eller separation i en barnfamilj >> Tips och råd för att öka barnets matlust >> Utveckling av barnets rörelseförmåga >> Depression hos barn och tonåringar >> Ångest, fobier och tvångstankar hos barn >> Intervju: Att vara förälder och må psykiskt dåligt >> Intervju: Annorlunda barn är normalt >> Motsvarande guide finns även för MVC. Intresserad? Kontakta informationsavdelningen i ditt landsting.

Rådgivning och stöd i botkyrka

Rådgivning och stöd i botkyrka Rådgivning och stöd i botkyrka En guide sammanställd av socialtjänsten i Botkyrka. Hit kan du vända dig! At www.botkyrka.se, catalogues are available in suomeksi, English, español, ا ل ع ر ب ي ة.. and

Läs mer

Min guide till säker vård

Min guide till säker vård Min guide till säker vård På lättläst svenska Den här guiden tillhör Namn: Adress: Telefonnummer: E-post: Säkrare vård med din hjälp Regeringen vill att patienter ska kunna vara med och bestämma mer över

Läs mer

FÖRÄLDRASTÖD I GRUPP UNDER BARNETS FÖRSTA LEVNADSÅR

FÖRÄLDRASTÖD I GRUPP UNDER BARNETS FÖRSTA LEVNADSÅR FÖRÄLDRASTÖD I GRUPP UNDER BARNETS FÖRSTA LEVNADSÅR Ett hälsofrämjande förhållningssätt inom barnhälsovården i Blekinge Riktlinjer för BHV-sjuksköterskan Kunskap om barns behov och rättigheter Stärka föräldrar

Läs mer

Rädda Barnen 107 88 Stockholm Landsvägen 39, Sundbyberg Tel: 08-698 90 00 kundservice@rb.se www.raddabarnen.se

Rädda Barnen 107 88 Stockholm Landsvägen 39, Sundbyberg Tel: 08-698 90 00 kundservice@rb.se www.raddabarnen.se Rädda Barnen 2013 Författare: Anna Norlén Redaktion: Yara Anttila, Ylva Edling, Anna Fairbrass Formgivning: Lowe Brindfors Illustration: Moa Hoff/ Söderberg Agentur Första upplagan ISBN: 978-91-7321-446-9

Läs mer

VÄNTA OCH FÖDA BARN SAMT SKÖTA OM SITT BARN DEN FÖRSTA TIDEN. en broschyr om att bli förälder

VÄNTA OCH FÖDA BARN SAMT SKÖTA OM SITT BARN DEN FÖRSTA TIDEN. en broschyr om att bli förälder VÄNTA OCH FÖDA BARN SAMT SKÖTA OM SITT BARN DEN FÖRSTA TIDEN en broschyr om att bli förälder 1 Den här broschyren Vänta och föda barn samt sköta om sitt barn den första tiden innehåller information för

Läs mer

LÄTTLÄST OM LSS. Det är kommunen och landstinget som ska ge den hjälp som behövs. Här får du veta mera om vad som gäller.

LÄTTLÄST OM LSS. Det är kommunen och landstinget som ska ge den hjälp som behövs. Här får du veta mera om vad som gäller. Stöd och service till vissa funktionshindrade Den här texten är lättläst. Det betyder att det inte finns svåra ord men allt som är viktigt finns med. Texten handlar om LSS. LSS betyder lagen om stöd och

Läs mer

familjehemsgruppen Bli en värdefull extraförälder

familjehemsgruppen Bli en värdefull extraförälder familjehemsgruppen Bli en värdefull extraförälder 1 Vad är familjehem, förstärkt familjehem, kontaktfamilj och jourhem? Familjehem, förstärkt familjehem, kontaktfamilj och jourhem är vanliga hem som på

Läs mer

7. Att vårda sin hälsa i Sverige

7. Att vårda sin hälsa i Sverige Foto: Colourbox 7. Att vårda sin hälsa i Sverige Innehåll Vad är hälsa? Droger, alkohol och tobak Hälso- och sjukvård i Sverige Mötet med vården Vart ska du vända dig? Att leva med funktionsnedsättning

Läs mer

5. Att bilda familj och leva med barn i Sverige

5. Att bilda familj och leva med barn i Sverige 5. Att bilda familj och leva med barn i Sverige Innehåll Olika sätt att leva ihop Att ta hand om barn och unga Barnomsorg Grundskola Gymnasieskola Skolan och demokrati Ekonomiskt stöd till familjer Foto:

Läs mer

Lättläst. Om du har en funktionsnedsättning

Lättläst. Om du har en funktionsnedsättning Lättläst Om du har en funktionsnedsättning Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller i stort sett alla som bor eller

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Alla barn har rätt! - att veta om sina rättigheter

Alla barn har rätt! - att veta om sina rättigheter Alla barn har rätt! - att veta om sina rättigheter Ett inspirationsmaterial för att arbeta med barnets rättigheter. Övningar och inspiration för årskurs 6 och uppåt. Innehåll Inledning 3 Så här kan du

Läs mer

Råd till våldsutsatta kvinnor och barn. Information till dig som bor i Luleå och Boden

Råd till våldsutsatta kvinnor och barn. Information till dig som bor i Luleå och Boden Råd till våldsutsatta kvinnor och barn Information till dig som bor i Luleå och Boden Att många människor i samhället utsätts för hot och våld inom hemmets väggar är ett samhällsproblem. Dessutom är det

Läs mer

För att säga ja, måste man också kunna säga nej

För att säga ja, måste man också kunna säga nej För att säga ja, måste man också kunna säga nej För att bli en självständig människa som kan bygga varaktiga och hälsosamma relationer behöver man veta var ens egna gränser går. Vi jobbar med att barn

Läs mer

Vad händer under graviditeten? Hur får jag en bra start på amningen? Hur är den första tiden som förälder? Få svar och hitta goda råd.

Vad händer under graviditeten? Hur får jag en bra start på amningen? Hur är den första tiden som förälder? Få svar och hitta goda råd. Carolina Gäbel m.fl. Gravid för första gången 2013 Graviditet, förlossning och den nya familjen Vad händer under graviditeten? Hur får jag en bra start på amningen? Hur är den första tiden som förälder?

Läs mer

Nu, då och sen. m i n e g e n b o k

Nu, då och sen. m i n e g e n b o k Nu, då och sen m i n e g e n b o k Innehåll Hur mår du idag? Rita ansikten i den gula ringen! Hej! Det här är din egen bok 3 Det här är jag idag 4 5 Min resa 6 Mitt nya hem 7 Så här såg det ut där jag

Läs mer

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när någon i familjen är sjuk

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när någon i familjen är sjuk Råd till föräldrar Att vara barn och anhörig när någon i familjen är sjuk I familjer där en förälder, syskon eller annan vuxen drabbats av svår sjukdom eller skada blir situationen för barnen extra svår.

Läs mer

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt särskild hjälp. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till

Läs mer

Egnahemsgatan 13 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Egnahemsgatan 13 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Egnahemsgatan 13 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Välkommen till Egnahemsgatan 13! Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och funktionshindersomsorg. I vård- och omsorgsnämndens servicedeklarationer

Läs mer

Boendestöd VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Boendestöd VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Boendestöd VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är boendestöd? Här får du information om vad boendestöd är och hur det kan fungera att få stöd av boendestödet. Det är svårt att beskriva exakt hur

Läs mer

Boendestöd. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Boendestöd. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Boendestöd VAD ÄR DET? Lättläst VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är boendestöd? Här får du information om vad boendestöd är och hur det kan fungera att få boendestöd. Det är svårt att berätta exakt hur det

Läs mer

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk Råd till föräldrar Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk I familjer där en förälder, syskon eller annan vuxen drabbats av svår sjukdom eller skada blir situationen för barnen extra

Läs mer

Nya perspektiv. För värmlänningarnas bästa. Vägledning för föräldrastöd. Den sårbara familjen Psykisk hälsa Riskbruk och riskbeteende Äldres hälsa

Nya perspektiv. För värmlänningarnas bästa. Vägledning för föräldrastöd. Den sårbara familjen Psykisk hälsa Riskbruk och riskbeteende Äldres hälsa Nya perspektiv Vägledning för föräldrastöd Den sårbara familjen Psykisk hälsa Riskbruk och riskbeteende Äldres hälsa För värmlänningarnas bästa Gemensamma mål i kommunerna och landstinget 2 NYA PERSPEKTIV

Läs mer

Inspirationsmaterial till häftet

Inspirationsmaterial till häftet Inspirationsmaterial till häftet För dig som arbetar med barn i åldrarna 5 till 9 år inom förskolan och skolan. INNEHÅLL 1. VARFÖR ARBETA MED BARNKONVENTIONEN?............................ 3 2. SAMLINGARNA.......................................................

Läs mer

5. Att bilda familj och leva med barn i Sverige

5. Att bilda familj och leva med barn i Sverige 5. Att bilda familj och leva med barn i Sverige Innehåll Olika sätt att leva ihop Vårdnad av barn Föräldrarollen Ekonomiskt stöd till familjer Socialtjänstlagen Barnomsorg Grundskola Gymnasium Skolan och

Läs mer

Ge mig vingar som bär

Ge mig vingar som bär Ge mig vingar som bär om transitionsprocessen mot vuxenlivet Tack till Bloorview Kids Rehab, Toronto, Kanada, som generöst delat med sig av sitt material och kunnande. Tack till Allmänna Arvsfonden som

Läs mer

Bra mat. för unga idrottare

Bra mat. för unga idrottare Inledning Riksidrottsstyrelsen har antagit en strategisk plan för idrottsrörelsens folkhälsoarbete som bygger på riksdagens antagna folkhälsomål. Inom området goda matvanor och säkra livsmedel vill idrottsrörelsen

Läs mer

Förvaltningsplan 2014 Programområdet Invånartjänster

Förvaltningsplan 2014 Programområdet Invånartjänster 1(48) Förvaltningsplan 2014 Programområdet Invånartjänster Utförare Stockholms läns landsting Uppdragstagare Kim Nordlander Revisionshistorik Version Författare Kommentar 2(48) Innehåll INNEHÅLL... 2 1.

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer