PM om ändringsföreskrift KIFS 2017:10 samt information om anstånd för vissa biocidprodukter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PM om ändringsföreskrift KIFS 2017:10 samt information om anstånd för vissa biocidprodukter"

Transkript

1 Juridiska sekretariatet Nadia Heiligers Jurist om ändringsföreskrift KIFS 2017:10 samt information om anstånd för vissa biocidprodukter Sammanfattning KIFS 2017:10 är ändringsföreskrifter till Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel, senast ändrad genom KIFS 2016:3. Ändringsföreskrifterna 2017:10 syftar till att genomföra följande: Regeländringar för att anpassa förskrifterna till regeländringar i annan lagstiftning, korrigera felaktigheter i form av felhänvisningar bristande överensstämmelse med EU-rättsakter. Rutinmässiga uppdateringar av förteckningarna i bilaga 3 (tidsfrister för utförsäljning användning av bekämpningsmedel vars produktgodkännanden har ändrats eller upphört) bilaga 6 (utvidgade produktgodkännanden för mindre användningsområden avseende växtskyddsmedel). I denna promemoria förtecknas också sådana biocidprodukter vars godkännande har upphört, för vilka anståndstiderna följer av direkt tillämpliga regler i EU:s biocidförordning eller 2 kap. 8 KIFS 2008:3 1. Dessa biocidprodukter förtecknas i bilaga II. Mall-id: MAG-0006, Här avses övergångsbestämmelserna om anstånd för utfasning i artikel 89 EU:s biocidförordning, eller 2 kap. 8 KIFS 2008:3. Kemikalieinspektionen Postadress Besök & leverans Faktureringsadress Telefon & fax Internet Org nr Box Sundbyberg Esplanaden 3A Sundbyberg FE Frösön Telefon Fax kemi@kemi.se

2 1. Regeländringar 1.1 Anpassningar korrigeringar Förslaget har externremitterats. Se remisspromemoria med diarienummer H för en mer detaljerad beskrivning av regeländringarna bakgrunden till dessa. Nedan beskrivs regeländringarna i korthet. Ändringar genomförs för att anpassa föreskrifterna till regeländringar i annan lagstiftning: - nya förordningen om nematoder, insekter spindeldjur som bekämpningsmedel, - ändringar i miljöbalken samt - ändringar i förordningen om bekämpningsmedel. Ändringar genomförs också för att korrigera felaktigheter i form av felhänvisningar bristande överensstämmelse med EU-rättsakter. Den bristande överensstämmelsen gäller förhållandet mellan vissa föreskriftsbestämmelser : - bestämmelser i EU:s växtskyddsmedelsförordning som avser anståndstid för försäljning användning efter att godkännanden har upphört, - övergångsbestämmelser i EU:s biocidförordning. Inga materiella synpunkter inkom i externremitteringen. Däremot inkom önskemål om språkförenkling samt förtydligande av strukturen i en bestämmelse. Synpunkterna har beaktats. I förslaget som externremitterades fanns bestämmelser om återinförande av undantag för forskning utveckling av vissa biocidprodukter. Kemikalieinspektionen bedömer att ytterligare utredning behövs innan dessa bestämmelser eventuellt kan genomföras. Bestämmelserna genomförs därför inte genom dessa ändringsföreskrifter. 1.2 Rutinmässiga uppdateringar De rutinmässiga uppdateringarna av förteckningarna i bilagorna 3 6 syftar till att förteckna: - tidsfrister för att sälja använda bekämpningsmedel vars godkännande har upphört eller ändrats i sådan omfattning att det har fått ett nytt registreringsnummer (bilaga 3) - tidsfristerna har fastställts med stöd av Kemikalieinspektionens föreskrifter EU-lagstiftning, - utvidgade produktgodkännanden för mindre användningsområden avseende växtskyddsmedel (bilaga 6) en förteckning som medlemsstaterna ska fastställa regelbundet uppdatera enligt EU:s växtskyddsmedelsförordning. 2 Länk till remisspromemorian på KemI:s webbplats. 2 (11)

3 Nedan följer en utförlig beskrivning av tillämpliga anståndstider för bekämpningsmedel vars godkännande har upphört eller ändrats i sådan omfattning att det har fått ett nytt registreringsnummer. 2. Utfasning av bekämpningsmedel bilaga 3 KIFS 2008:3 samt direkt tillämpliga regler Genom ändringsföreskrifterna 2017:10 ändras bilaga 3 för att publicera de utfasningstider för bekämpningsmedel vilkas godkännanden har upphört till med den 31 oktober 2017 som ännu inte har publicerats. Sådana biocidprodukter som omfattas av direkt tillämpliga regler 3 om utfasning efter att godkännandet upphört, förtecknas i bilaga II till denna promemoria. 1.1 Bakgrund Efter att godkännandet för ett bekämpningsmedel har upphört eller ändrats i sådan omfattning att det har fått ett nytt registreringsnummer, medger Kemikalieinspektionen normalt en tidsfrist för utfasning av saluhållande överlåtelse samt ytterligare en tidsfrist för användning av medlet. Rättsområdet för tillhandahållande på marknaden samt användning av växtskyddsmedel biocidprodukter är EU-harmoniserat. För vissa biocidprodukter får äldre nationella regler tillämpas under en övergångsperiod. Publicering av anstånd i föreskrifterna sker i de fall då medlemsstaten enligt EUrättsakter får eller ska bevilja anstånd för utfasning. För vissa biocidprodukter har detta gjorts genom direkt reglering av tidsfrister i 2 kap. 8 KIFS 2008:3. 4 I övrigt publiceras anstånd för utfasning av tidigare godkända bekämpningsmedel regelbundet i bilaga 3 KIFS 2008:3, i enlighet med 2 kap 8 KIFS 2008:3. Normalt publiceras inte de anståndstider som framgår av direkt tillämpliga regler, vilka inte kräver åtgärd av medlemsstaten för att gälla. Sådana anståndstider gäller de biocidprodukter som omfattas av 2 kap. 8 3 KIFS 2008:3, samt övergångsbestämmelserna i artiklarna i EU:s biocidförordning. För att distributörer användare ska få kännedom om vilka godkännanden som har löpt ut, förtecknas dessa biocidprodukter i bilaga II till denna promemoria. I bilaga II framgår således vilka biocidprodukter som omfattas av direktreglerade anståndstider, för vilka godkännandet upphörde under år 2016 eller år Nedan framgår i detalj vilka tidsfrister som tillämpas för olika typer av bekämpningsmedel. 1.2 Anstånd för växtskyddsmedel bilaga 3 Vid beslut om anstånd av växtskyddsmedel tillämpas artikel 46 i förordning (EG) nr 1107/ om växtskyddsmedel. Enligt bestämmelsen får Kemikalieinspektionen 3 Här avses övergångsbestämmelserna om anstånd för utfasning i artikel 89 EU:s biocidförordning, eller 2 kap. 8 KIFS 2008:3. 4 Här avses 2 kap. 8 3 KIFS 2008:3. 5 Europaparlamentets rådets förordning (EG) nr 1107/2009 om utsläppande av växtskyddsmedel på marknaden om upphävandet av rådets direktiv 79/117/EEG 91/414/EEG. 3 (11)

4 medge en tidsfrist på högst sex månader för försäljning distribution en tidsfrist på ytterligare ett år för bortskaffande, lagring användning. Om skälet till återkallande, ändring eller att produktgodkännandet inte förnyas avser skyddet av människors djurs hälsa eller miljön kan inga anståndperioder beviljas. Tidsfrister för försäljning, distribution användning mm framgår av särskilda beslut samt bilaga 3 till KIFS 2008: Anstånd för biocidprodukter bilaga 3 samt direkt tillämpliga regler För biocidprodukter tillämpas olika anståndsregler efter godkännandets upphörande eller tilldelning av nytt registreringsnummer. För vissa produkter ska artiklarna 52 samt 89 i förordning (EU) nr 528/ (EU:s biocidförordning) tillämpas. För vissa biocidprodukter får äldre nationella bestämmelser tillämpas under en övergångsperiod. Nationella bestämmelser om anstånd för vissa biocidprodukter finns i 2 kap. 8 KIFS 2008:3. Vilka regler som tillämpas avgörs av vilken status som gäller för de ingående verksamma ämnena i biocidprodukten, samt vilka regler biocidprodukten omfattas av. Följande typer av biocidprodukter aktualiserar olika anståndsregler: - som varit godkända enligt förordning (EU) nr 528/2012: Anståndstid framgår av 2 kap. 8 3 a, i KIFS 2008:3. 7 En förteckning över de produkter som tidigare varit godkända som omfattas av denna bestämmelse finns i bilaga II. - som varit godkända enligt nationella bestämmelser, - som innehåller verksamma ämnen för vilka beslut om godkännande har fattats inom EU för aktuell produkttyp, - där datum för godkännandet av det verksamma ämnet inträffade före den 1 september 2013, datum för ikraftträdandet för förordning (EU) nr 528/2012, - för vilka en ansökan enligt förordning (EU) nr 528/2012 inte har lämnats in eller avslagits: Anståndstid framgår av 2 kap. 8 3 b, i KIFS 2008:3.8 En förteckning över de produkter som tidigare varit godkända som omfattas av denna bestämmelse finns i bilaga II. - som varit godkända enligt nationella regler, 6 Europaparlamentets rådets förordning (EU) nr 528/2012 av den 22 maj 2012 om tillhandahållande på marknaden användning av biocidprodukter. 7 Denna del av bestämmelsen har föreskrivits i enlighet med art. 52 EU:s biocidförordning. 8 Denna del av bestämmelsen har föreskrivits i enlighet med artikel 16.3 i direktiv 98/8/EG. 4 (11)

5 - där beslut har fattats inom EU att inte godkänna något av de ingående verksamma ämnena för aktuell produkttyp: Anståndstid framgår av 2 kap. 8 3 c i KIFS 2008:3. 9 En förteckning över de produkter som tidigare varit godkända som omfattas av denna bestämmelse finns i bilaga II. - som varit godkända enligt nationella regler, - där något beslut om godkännande av de ingående verksamma ämnena ännu inte har fattats inom EU för den aktuella produkttypen, - där något beslut om att inte godkänna något av de ingående verksamma ämnena inte har fattats inom EU för den aktuella produkttypen: Anståndstid förtecknas i bilaga 3 KIFS 2008:3 enligt 2 kap. 8 4 i KIFS 2008:3. Enligt nationell praxis medger Kemikalieinspektionen normalt en tidsfrist på ett år för saluhållande överlåtelse av andra än den tidigare innehavaren av godkännandet ytterligare ett år för användning. - som varit godkända enligt nationella regler, - där samtliga ingående verksamma ämnen godkänts inom EU efter den 1 september , - för vilka en ansökan om produktgodkännande enligt förordning (EU) nr 528/2012 inte har lämnats in: Anståndstid följer direkt av art EU:s biocidförordning. En förteckning över de produkter som tidigare varit godkända som omfattas av denna bestämmelse finns i bilaga II. - som varit godkända enligt nationella regler, - för vilka ansökan om produktgodkännande enligt förordning (EU) nr 528/2012 har lämnats in men avslagits eller produktgodkännandet har ändrats: Anståndstid följer direkt av art förordning (EU) nr 528/2012. En förteckning över de produkter som tidigare varit godkända som omfattas av denna bestämmelse finns i bilaga II. 9 Bestämmelsen har föreskrivits i enlighet med art b) andra stycket i EU:s biocidförordning. 10 Ikraftträdande för EU:s biocidförordning. 5 (11)

6 3. Bilaga 6 Kemikalieinspektionen kan i enlighet med artikel 51 i EU:s växtskyddsmedelsförordning besluta om att ett produktgodkännande ska utvidgas till att gälla mindre användningsområden. I bilaga 6 till KIFS 2008:3 förtecknas de växtskyddsmedel för vilka detta har skett samt vilka användningsområden som har tillfogats i med utvidgningen. I denna ändringsföreskrift: - förtecknas flera nya utvidgade användningsområden - införs ändrade villkor gällande befintliga förtecknade utvidgade användningsområden för vissa produkter, - införs en notering om att ett utvidgat användningsområde har ändrats - anges att vissa produktgodkännanden har upphört att gälla, varvid även utvidgade användningsområden upphör att gälla. I de fall där det är tillämpligt återges de i bilaga 3 fastställda tidsfristerna för medlet i fotnoter. 4. Ikraftträdande Ändringsföreskrifterna träder i kraft den 15 januari 2018, ca 4 veckor efter tryck. 5. Bilagor Bilaga I Bilaga II Förteckning över biocidprodukter som omfattas av direkt tillämpliga anståndsregler Laghänvisningar Aktuella övergångsbestämmelser finns i förordning (EU) nr 528/2012 om biocidprodukter 6 (11)

7 Bilaga I Förteckning över biocidprodukter som omfattas av direkt tillämpliga anståndsregler Anstånd enligt 2 kap. 8 3 a KIFS 2008:3 Biocidprodukter som varit godkända enligt förordning (EU) nr 528/2012 fasas ut enligt 2 kap. 8 3 a KIFS 2008:3. Enligt 2 kap. 8 3 a KIFS 2008:3 får produkten tillhandahållas på marknaden under högst 180 dagar efter att produktgodkännandet upphört. Kvarvarande lager får bortskaffas användas under ytterligare högst 180 dagar. Reg nr Produktnamn Dagen för produktgodkännandets upphörande 3742 Storm Fentrol Bait Blocks TWP TWP Sorexa Gold Kobra Rax Difenacoum K Sorexa Pasta Ratak Vaxblock MURABLOCK Jade Block ROZOL BLOCK ROZOL PASTA ROZOL WHEAT'TECH Rozol Pasta Pro Temus Bete Pro Rozol Pellets Rozol Pellets Pro (11)

8 Produkter som omfattas av artikel 89.3 förordning (EU) nr 528/2012 Vid anstånd för utfasning av biocidprodukter som varit godkända enligt nationella regler, vilkas samtliga ingående verksamma ämnen har godkänts i aktuell produkttyp för vilka en ansökan enligt förordning (EU) nr 528/2012 inte har lämnats in i tid, tillämpas artikel 89.3 i nämnda förordning. Enligt bestämmelsen får produkten inte längre tillhandahållas på marknaden med effekt från 180 dagar efter dagen för godkännandet av de verksamma ämnena. 11 Användning av befintliga lager får fortsätta i 365 dagar efter dagen för godkännande av det eller de verksamma ämnena. Reg nr Produktnamn Dagen för ämnesgodkännande 4744 Vacsol Aqua I nedan fall har Kemikalieinspektionen inte återkallat produktgodkännandet inom 180 dagar efter datumet för det verksamma ämnets godkännande. Produkterna har alltså varit godkända även efter denna tidsfrist. De huvudsakliga skälen för att återkallande inte har skett inom föreskriven tid hänför sig till omständigheter på Kemikalieinspektionen. Därför anser Kemikalieinspektionen att det är rimligt att tillämpa tidsfristerna angivna i artikel 89.3 i förordning (EU) nr 528/2012 från datumet för återkallelsebeslutet. I vissa fall träder beslutets rättsverkan i kraft senare än beslutsdatumet. I de fallen gäller det senare datumet för tillämpning av tidsfristerna angivna i artikel 89.3 i nämnda förordning. Reg nr Produktnamn Dagen för återkallelsebeslutet 3691 Kemwood ACQ Boracol 20-2Bd Prof Bemit QB Produkter som omfattas av artikel 89.4 förordning (EU) nr 528/2012 Vid anstånd för utfasning av biocidprodukter som varit godkända enligt nationella regler, vilkas samtliga ingående verksamma ämnen har godkänts i aktuell produkttyp för vilka en ansökan enligt förordning (EU) nr 528/2012 har lämnats in i tid 13 men avslagits, eller produktgodkännandet har ändrats, tillämpas artikel 89.4 EU:s biocidförordning. Enligt bestämmelsen får produkten inte längre tillhandahållas på marknaden med effekt från 180 dagar efter dagen för myndighetens beslut Se förordningstextens engelska version, där beräkningsgrunden för tidsfristerna är tydligare angiven än i den svenska översättningen. 12 Verksamt ämne permetrin, godkännandedatum 1 maj 2016 för produkttyp 8 enligt genomförandeförordning (EU) nr 1090/ Enligt art EU:s biocidförordning. Senast dagen för ämnesgodkännandet för aktuell produkttyp för det sist godkända verksamma ämnet i biocidprodukten. 14 Se förordningstextens engelska version, där beräkningsgrunden för tidsfristerna är tydligare angiven än i den svenska översättningen. 8 (11)

9 Användning av befintliga lager får fortsätta i 365 dagar efter dagen för myndighetens beslut. I vissa fall träder beslutets rättsverkan i kraft senare än beslutsdatumet. I de fallen gäller det senare datumet för tillämpning av tidsfristerna angivna i artikel 89.4 i nämnda förordning. Reg nr Produktnamn för tillämpning av tidsfrist enligt art Tanalith E K-Othrine SC Maxforce LN Myregranulat Impralit CK Insect Repellent Pump Spray IR % (11)

10 Bilaga II Aktuella övergångsbestämmelser i EU:s biocidförordning Notera att det endast är den tryckta versionen av EU:s rättsakter i EUT som är rättsligt bindande. Ur Europaparlamentet rådets förordning (EU) nr 528/2012 av den 22 maj 2012 om tillhandahållande på marknaden användning av biocidprodukter: Artikel 89 Övergångsbestämmelser 1. Kommissionen ska fortsätta med arbetsprogrammet för en systematisk granskning av alla existerande verksamma ämnen, vilket inleddes i enlighet med artikel 16.2 i direktiv 98/8/EG, med målet på att avsluta det senast den 31 december För detta ändamål ska kommissionen ges befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 83 med avseende på genomförande av arbetsprogrammet fastställande av de rättigheter skyldigheter som gäller för de behöriga myndigheterna deltagarna i programmet. Beroende på hur långt arbetet med arbetsprogrammet har kommit ska kommissionen ges befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 83 med avseende på förlängning av arbetsprogrammets löptid för en bestämd period. För att underlätta en smidig övergång från direktiv 98/8/EG till denna förordning ska kommissionen under genomförandet av arbetsprogrammet anta antingen genomförandeförordningar i vilka det föreskrivs att ett verksamt ämne godkänns samt villkoren för detta eller, i de fall där villkoren i artikel 4.1 eller, i tillämpliga fall, villkoren i 5.2 inte uppfylls eller där erforderlig information erforderliga uppgifter inte har överlämnats inom föreskriven tid, genomförandebeslut om att ett verksamt ämne inte godkänns. Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel I förordningar där ett verksamt ämne godkänns ska dagen för godkännande anges. Artikel 9.2 ska tillämpas. 2. Med avvikelse från artiklarna 17.1, i denna förordning, utan att det påverkar tillämpningen av punkterna 1 3 i den här artikeln, får en medlemsstat fortsätta att använda sin nuvarande ordning eller praxis för tillhandahållande på marknaden eller användning av en given biocidprodukt upp till tre år efter dagen för godkännande av det sista av de verksamma ämnen som ska godkännas i den biocidprodukten. Den berörda medlemsstaten får, i enlighet med sina nationella regler, tillåta tillhandahållande på marknaden eller användning enbart inom sitt territorium av en biocidprodukt som innehåller enbart a) existerande verksamma ämnen som i) har utvärderats enligt kommissionens förordning (EG) nr 1451/ , men som ännu inte har godkänts för den produkttypen, eller ii) är under utvärdering enligt förordning (EG) nr 1451/2007, men som ännu inte har godkänts för den produkttypen, 15 Kommissionens förordning (EG) nr 1451/2007 av den 4 december 2007 om andra fasen av det tioåriga arbetsprogram som avses i artikel 16.2 i Europaparlamentets rådets direktiv 98/8/EG om utsläppande av biocidprodukter på marknaden (EUT L 325, , s. 3). 10 (11)

11 eller b) en kombination av verksamma ämnen som avses i led a verksamma ämnen som har godkänts i enlighet med den här förordningen. Med avvikelse från första stycket får en medlemsstat vid ett beslut att inte godkänna ett verksamt ämne fortsätta att använda sin nuvarande ordning eller praxis för tillhandahållande av biocidprodukter på marknaden under högst 12 månader från dagen för beslutet att inte godkänna ett verksamt ämne i enlighet med punkt 1 tredje stycket, får fortsätta att tillämpa sin nuvarande ordning eller praxis för användning av biocidprodukter under högst 18 månader från dagen för beslutet. 3. Efter ett beslut om att godkänna ett visst verksamt ämne för en specifik produkttyp ska medlemsstaterna se till att produktgodkännanden för biocidprodukter av denna produkttyp som innehåller det verksamma ämnet i förekommande fall beviljas, ändras eller upphävs i enlighet med denna förordning inom tre år efter dagen för godkännandet. För detta ändamål ska de som önskar ansöka om produktgodkännande eller om parallellt ömsesidigt erkännande av biocidprodukter av denna produkttyp som inte innehåller några andra verksamma ämnen än existerande verksamma ämnen lämna in ansökan om produktgodkännande eller parallellt ömsesidigt erkännande senast dagen för godkännandet av det eller de verksamma ämnena. För biocidprodukter som innehåller fler än ett verksamt ämne ska ansökningar lämnas in senast dagen för godkännandet av det sista verksamma ämnet för denna produkttyp. Om ingen ansökan om produktgodkännande eller parallellt ömsesidigt erkännande har lämnats in i enlighet med andra stycket, a) får biocidprodukten inte längre tillhandahållas på marknaden från med 180 dagar efter dagen för godkännande av det eller de verksamma ämnena, b) får användning av befintliga lager av biocidprodukten fortsätta upp till 365 dagar efter dagen för godkännande av det eller de verksamma ämnena. 4. Om en medlemsstats behöriga myndighet eller, där det är tillämpligt, kommissionen beslutar att avslå en ansökan som lämnats i enlighet med punkt 3 om godkännande av en biocidprodukt som redan finns tillgänglig på marknaden, eller beslutar att inte bevilja ett produktgodkännande, eller att förena produktgodkännandet med villkor som gör det nödvändigt att ändra en sådan produkt, ska följande gälla: a) En biocidprodukt som inte har godkänts eller, i förekommande fall, som inte uppfyller villkoren för produktgodkännandet, får inte längre tillhandahållas på marknaden med verkan från med 180 dagar efter dagen för myndighetens beslut. b) Användning av befintliga lager av biocidprodukten får fortsätta upp till 365 dagar efter dagen för myndighetens beslut. 11 (11)

PM om ändringsföreskrift KIFS 2019:1 samt information om anstånd för vissa biocidprodukter

PM om ändringsföreskrift KIFS 2019:1 samt information om anstånd för vissa biocidprodukter 2019-05-17 Juridiska sekretariatet om ändringsföreskrift KIFS 2019:1 samt information om anstånd för vissa biocidprodukter Sammanfattning KIFS 2019:1 är ändringsföreskrifter till s föreskrifter (KIFS 2008:3)

Läs mer

PM om ändringsföreskrift KIFS 2018:5 samt information om anstånd för vissa biocidprodukter

PM om ändringsföreskrift KIFS 2018:5 samt information om anstånd för vissa biocidprodukter Juridiska sekretariatet Patrik Ernby, jurist om ändringsföreskrift KIFS 2018:5 samt information om anstånd för vissa biocidprodukter Sammanfattning KIFS 2018:5 är ändringsföreskrifter till s föreskrifter

Läs mer

Beslut angående ansökan om produktgodkännande för biocidproduktfamiljen K-Othrine SC 25 Family

Beslut angående ansökan om produktgodkännande för biocidproduktfamiljen K-Othrine SC 25 Family Tillstånd och upplysning Er referens Bayer AB Arne Jacobsens Allé 13 2300 Köpenhamn S DENMARK Delgivningskvitto Beslut angående ansökan om produktgodkännande för biocidproduktfamiljen K-Othrine SC 25 Family

Läs mer

Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Maxforce Quantum

Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Maxforce Quantum Tillstånd och upplysning Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Maxforce Quantum 1 Beslut Kemikalieinspektionen bifaller ansökan om förnyat produktgodkännande av nedanstående

Läs mer

Beslut angående ansökan om produktgodkännande för biocidproduktfamiljen Myrr Spray Family

Beslut angående ansökan om produktgodkännande för biocidproduktfamiljen Myrr Spray Family Tillstånd och upplysning Er referens Bayer AB c/o Bayer A/S Arne Jacobsens Allé 13 2300 Köpenhamn S DENMARK Delgivningskvitto Beslut angående ansökan om produktgodkännande för biocidproduktfamiljen Myrr

Läs mer

PM om ändringsföreskrift 2013:3 till Kemikalieinspektionens föreskrifter (2008:3) om bekämpningsmedel

PM om ändringsföreskrift 2013:3 till Kemikalieinspektionens föreskrifter (2008:3) om bekämpningsmedel PM 2013-09-09 Diarienummer H13-01211 Juridiska sekretariatet Nadia Heiligers 08-519 41 100 e-post: kemi@kemi.se PM om ändringsföreskrift 2013:3 till Kemikalieinspektionens föreskrifter (2008:3) om bekämpningsmedel

Läs mer

Beslut angående ansökan om produktgodkännande för biocidproduktfamiljen Myrr D Family

Beslut angående ansökan om produktgodkännande för biocidproduktfamiljen Myrr D Family Tillstånd och upplysning Er referens Bayer AB c/o Bayer A/S Arne Jacobsens Allé 13 2300 Köpenhamn S DENMARK Delgivningskvitto Beslut angående ansökan om produktgodkännande för biocidproduktfamiljen Myrr

Läs mer

Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Myr Myrdosa

Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Myr Myrdosa 6.2.1- B13-00240 Tillstånd och upplysning Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Myr Myrdosa 1 Beslut bifaller ansökan om förnyat produktgodkännande av nedanstående produkt.

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Raptol Insekt Effekt Färdigblandad

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Raptol Insekt Effekt Färdigblandad Tillstånd och upplysning Delgivningskvitto W. Neudorff GmbH KG An der Mühle 3 DE-31860 Emmerthal TYSKLAND Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Raptol Insekt Effekt

Läs mer

BESLUT. Er referens. Beslut om administrativ förlängning av godkännandeperiod för biocidprodukter

BESLUT. Er referens. Beslut om administrativ förlängning av godkännandeperiod för biocidprodukter KEMI Kemikalieinspektionen Swedish Chemicals Agency 2014-10-27 Se tabell nedan Tillstånd och upplysning Er referens Regnr Se tabell nedan Delgivningskvitto LiphaTech S.A.S. Bonnel BP3 47480 Pont du Casse

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Preferal

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Preferal Tillstånd och upplysning Delgivningskvitto Biobest Belgium NV Ilse Velden 18 2260 Westerlo BELGIEN Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Preferal 1 Beslut Kemikalieinspektionen

Läs mer

Föreskrifter om ändring av Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:2) om kemiska produkter och biotekniska organismer

Föreskrifter om ändring av Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:2) om kemiska produkter och biotekniska organismer Juridiska sekretariatet Nadia Heiligers, Jurist 2014-06-30 Föreskrifter om ändring av s föreskrifter (KIFS 2008:2) om kemiska produkter och biotekniska organismer Denna promemoria avser ändringarna i 5

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Monitor

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Monitor KEM 2018-04-27 Swedish Chernicals Agency 5.1.1-B16-00123 Tillstånd och upplysning Sumitomo Chemical Agro Europe S.A.S. Parc d'affaires de Crecy 10A rue de la Voie Lactee FR-69370 Saint Didier au Mont D'or

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om produktgodkännande för växtskyddsmedlet Vibrance SB

BESLUT. Beslut angående ansökan om produktgodkännande för växtskyddsmedlet Vibrance SB Tillstånd och upplysning Syngenta Nordics A/S Strandlodsvej 44 DK-2300 Köpenhamn S DANMARK Beslut angående ansökan om produktgodkännande för växtskyddsmedlet Vibrance SB 1 Beslut bifaller ansökan om produktgodkännande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2013:63) om bekämpningsmedelsavgifter; SFS 2016:834 Utkom från trycket den 12 juli 2016 utfärdad den 30 juni 2016. Regeringen föreskriver

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Delan WG

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Delan WG Tillstånd och upplysning BASF A/S Kalvebod Brygge 45 DK-1560 København V DANMARK Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Delan WG 1 Beslut bifaller ansökan om förnyat

Läs mer

Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1. Förordning (2014:425) om bekämpningsmedel Uppdaterad:

Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1. Förordning (2014:425) om bekämpningsmedel Uppdaterad: Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1 1 kap. Gemensamma bestämmelser 1 [4301] Denna förordning innehåller bestämmelser om godkännande och hantering av bekämpningsmedel i form av växtskyddsmedel

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Föreskrifter om ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel; beslutade den 4 juli 2011. KIFS 2011:4 Utkom från

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Föreskrifter om ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel; beslutade den 26 augusti 2013. KIFS 2013:3 Utkom

Läs mer

senast fredagen den 1 september Remisstiden är kort eftersom förslaget utgör en försenad anpassning till andra regeländringar.

senast fredagen den 1 september Remisstiden är kort eftersom förslaget utgör en försenad anpassning till andra regeländringar. REMISS Datum 2017-06-27 Diarienr H17-05673 Juridiska sekretariatet Nadia Heiligers Jurist Remiss av förslag till ändringar i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel (3 bilagor)

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Anti Myror Myrdosa

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Anti Myror Myrdosa Tillstånd och upplysning Er referens W. Neudorff GmbH KG An der Mühle 3 31860 Emmerthal GERMANY Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Anti Myror Myrdosa 1 Beslut bifaller

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande och ändring av namn för växtskyddsmedlet Provado Care

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande och ändring av namn för växtskyddsmedlet Provado Care Tillstånd och upplysning Camilla Thorin Agronom Delgivningskvitto Scotts Celaflor GmbH Wilhelm-Theodor-Römheld-Strasse 30 D-55130 Mainz TYSKLAND Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande och

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om bekämpningsmedelsavgifter; SFS 2013:63 Utkom från trycket den 26 februari 2013 utfärdad den 14 februari 2013. Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Tillämpningsområde

Läs mer

Beslut oiin administrativ förlängning av godkännandeperiod för biocidprodukter

Beslut oiin administrativ förlängning av godkännandeperiod för biocidprodukter KEMI BESLUT Kemikalieinspektionen Swedish Chemicals Agency Datum Se tabell nedan Er referens Tillstånd och upplysning Se tabell nedan DeIgivnitigs kvitto SVERIGE Beslut oiin administrativ förlängning av

Läs mer

***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet 11.9.2013 2013/0150(COD) ***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Raptol

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Raptol Tillstånd och upplysning Delgivningskvitto W. Neudorff GmbH KG An der Mühle 3 DE-31860 Emmerthal TYSKLAND Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Raptol 1 Beslut Kemikalieinspektionen

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om produktgodkännande för växtskyddsmedlet Gro-Stop Electro

BESLUT. Beslut angående ansökan om produktgodkännande för växtskyddsmedlet Gro-Stop Electro Tillstånd och upplysning Delgivningskvitto Certis Europe BV Safariweg 55 3605 MA Maarssen NEDERLÄNDERNA Beslut angående ansökan om produktgodkännande för växtskyddsmedlet Gro-Stop Electro 1 Beslut bifaller

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om produktgodkännande för växtskyddsmedlet Select Plus

BESLUT. Beslut angående ansökan om produktgodkännande för växtskyddsmedlet Select Plus Tillstånd och upplysning Mariana Ledesma Miljöriskbedömare Delgivningskvitto Nordisk Alkali Hanögatan 8 211 24 Malmö SVERIGE Beslut angående ansökan om produktgodkännande för växtskyddsmedlet Select Plus

Läs mer

1 Beslut Kemikalieinspektionen (KemI) bifaller ansökan om godkännande av nedanstående produkt.

1 Beslut Kemikalieinspektionen (KemI) bifaller ansökan om godkännande av nedanstående produkt. Tillstånd och upplysning Er referens Delgivningskvitto Bayer AB Kronoslätts Företagspark Västanvägen 245 42 Staffanstorp Beslut angående ansökan om godkännande för biocidprodukt Racumin Foam 1 Beslut Kemikalieinspektionen

Läs mer

KEMt. Kemikalieinspektionen Swedish Chemicals Agency

KEMt. Kemikalieinspektionen Swedish Chemicals Agency KEMt. Swedish Chemicals Agency Aktnr Regnr Lantbrukarnas Ekonomi AB 105 33 Stockholm SVERIGE Beslut angående ansökan om utvidgning av produktgodkännande för mindre användningsområde för växtskyddsmedlet

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 11 mars 2013 (OR. en) 7141/13 ENV 174 ENT 71 FÖLJENOT. Europeiska kommissionen. mottagen den: 4 mars 2013

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 11 mars 2013 (OR. en) 7141/13 ENV 174 ENT 71 FÖLJENOT. Europeiska kommissionen. mottagen den: 4 mars 2013 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 11 mars 2013 (OR. en) 7141/13 ENV 174 ENT 71 FÖLJENOT från: mottagen den: 4 mars 2013 till: Komm. dok. nr: D025460/01 Ärende: Europeiska kommissionen Rådets generalsekretariat

Läs mer

Ansökan om dispens för användning av antifoulingprodukter för fartyg i internationell fart

Ansökan om dispens för användning av antifoulingprodukter för fartyg i internationell fart Diarienr 5.1.4.b-H16-06038 5.1.4.b-H16-06930 5.1.4.b-H16-06931 5.1.4.b-H16-06932 5.1.4.b-H16-06933 5.1.4.b-H16-06934 5.1.4.b-H16-06935 5.1.4.b-H16-06936 5.1.4.b-H16-06937 5.1.4.b-H16-06938 Avdelningen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1998:940) om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken; SFS 2010:3 Utkom från trycket den 26 januari 2010 utfärdad den 14 januari

Läs mer

BESLUT. Datum. Kemikalieinspektionen bifaller delvis ansökan om utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde för nedanstående produkt.

BESLUT. Datum. Kemikalieinspektionen bifaller delvis ansökan om utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde för nedanstående produkt. KEM Swedish Chemicals Agency 5.1.1-B18-00001 Tillstånd och upplysning Lantbrukarnas Ekonomiska AB (LEAB) 105 33 STOCKHOLM Beslut angående ansökan om utvidgning av produktgodkännande för mindre användningsområde

Läs mer

Ansökningsavgifter fr o m 2011-08-01 Växtskyddsmedel

Ansökningsavgifter fr o m 2011-08-01 Växtskyddsmedel Ansökningsavgifter fr o m 2011-08-01 Rubriken i varje avsnitt nedan inleds med en kod som motsvarar id-numret på motsvarande ansökningsblankett. Alla ansökningsblanketter (i Microsoft Word-format) finns

Läs mer

Beslut angående förlängd giltighetstid för produktgodkännande samt ändring av namn och CAS-nummer för det verksamma ämnet och borttagande av ombud

Beslut angående förlängd giltighetstid för produktgodkännande samt ändring av namn och CAS-nummer för det verksamma ämnet och borttagande av ombud Aviva-Cosmetic GmbH Bruesseler Strasse 2 DE-49124 Georgsmarienhuette TYSKLAND Beslut angående förlängd giltighetstid för produktgodkännande samt ändring av namn och CAS-nummer för det verksamma ämnet och

Läs mer

L 337/100 Europeiska unionens officiella tidning DIREKTIV

L 337/100 Europeiska unionens officiella tidning DIREKTIV L 337/100 Europeiska unionens officiella tidning 21.12.2007 DIREKTIV KOMMISSIONENS DIREKTIV 2007/76/EG av den 20 december 2007 om ändring av rådets direktiv 91/414/EEG för att införa fludioxonil, klomazon

Läs mer

BESLUT. Swedish Che^ic^sAgerfcy B Regnr Tillstånd och upplysning F

BESLUT. Swedish Che^ic^sAgerfcy B Regnr Tillstånd och upplysning F KEMI BESLUT Datum Swedish Che^ic^sAgerfcy 2016-05-09 5.1.1-B16-00059 Regnr Tillstånd och upplysning F-2321 4778 Delgivningskvitto Lantbrukarnas Ekonomi AB (LRF) 105 33 Stockholm Beslut angående ansökan

Läs mer

(Text av betydelse för EES)

(Text av betydelse för EES) 2.10.2015 SV L 257/19 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2015/1759 av den 28 september 2015 om av glutaraldehyd som existerande verksamt ämne för användning i biocidprodukter för produkttyperna

Läs mer

Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Rozol Wheat Tech Pro

Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Rozol Wheat Tech Pro 5.1.3- B15-00154 Er referens LIPHATECH Bonnel - CS 10005 47480, Pont Du Casse France Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Rozol Wheat Tech Pro 1 Beslut Kemikalieinspektionen

Läs mer

Förslag till RÅDETS DIREKTIV

Förslag till RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 14.11.2011 KOM(2011) 708 slutlig 2011/0311 (NLE) Förslag till RÅDETS DIREKTIV om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 98/8/EG för att ta upp flufenoxuron

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Amistar

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Amistar Tillstånd och upplysning Syngenta Nordics A/S Strandlodsvej 44 DK-2300 Köpenhamn S DANMARK Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Amistar 1 Beslut bifaller delvis ansökan

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Föreskrifter om ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel; beslutade den 3 december 2014. KIFS 2014:6 Utkom

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till ändringsföreskrifter avseende nya gränsvärden för ämnena fenol, bly och bisfenol A i leksaker

Konsekvensutredning av förslag till ändringsföreskrifter avseende nya gränsvärden för ämnena fenol, bly och bisfenol A i leksaker Juridiska sekretariatet Sofie Johansson Jurist Till: Sändlistan Konsekvensutredning av förslag till ändringsföreskrifter avseende nya gränsvärden för ämnena fenol, bly och bisfenol A i leksaker A Allmänt

Läs mer

(Text av betydelse för EES)

(Text av betydelse för EES) L 299/10 SV KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) nr 1090/2014 av den 16 oktober 2014 om godkännande av permetrin som existerande verksamt ämne för användning i biocidprodukter för produkttyperna 8

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om bekämpningsmedel; SFS 1998:947 Utkom från trycket den 14 juli 1998 utfärdad den 25 juni 1998. Regeringen föreskriver 1 följande. Inledande bestämmelser 1 I fråga

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Föreskrifter om ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel; KIFS 2015:XX Utkom från trycket den beslutade

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde för växtskyddsmedlet Switch 62,5 WG, reg.

BESLUT. Beslut angående ansökan om utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde för växtskyddsmedlet Switch 62,5 WG, reg. Tillstånd och upplysning Lena Hansson Hortonom Delgivningskvitto Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) 105 33 STOCKHOLM Beslut angående ansökan om utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde för

Läs mer

BESLUT. Datum. Beslut angående ansökan om utvidgning av produktgodkännande för mindre användningsområde för växtskyddsmedlet Fenix, reg nr 5288

BESLUT. Datum. Beslut angående ansökan om utvidgning av produktgodkännande för mindre användningsområde för växtskyddsmedlet Fenix, reg nr 5288 KEM BESLUT Regnr Lantbrukarnas Ekonomi-Aktiebolag 105 33 STOCKHOLM, Sverige Beslut angående ansökan om utvidgning av produktgodkännande för mindre användningsområde för växtskyddsmedlet, reg nr 1 Beslut

Läs mer

BESLUT. Tillstånd och upplysning F

BESLUT. Tillstånd och upplysning F KEMI BESLUT Swedish Chemic^s Ageifcy 2017-02-13 5.1.1-B16-00489 Tillstånd och upplysning F-4433 5257 Regnr Delgivningskvitto Lantbrukarnas Ekonomi AB 105 33 STOCKHOLM Beslut angående ansökan om utvidgning

Läs mer

Tillstånd och upplysning F

Tillstånd och upplysning F KEMI Diarlenr SwecKsh ChemicalsAgemr/ 2017-04-25 5.1.1-B17-00144 Tillstånd och upplysning F-3559 4906 Delgivningskvitto Lantbmkarnas Ekonomi AB (TE A B) 105 33 STOCKHOLM Beslut angående ansökan om utvidgning

Läs mer

BESLUT. Kemikalieinspektionen bifaller delvis ansökan om utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde för nedanstående produkt.

BESLUT. Kemikalieinspektionen bifaller delvis ansökan om utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde för nedanstående produkt. KEM KemikaLieinsgektionen Svvedsh Chernicals Aciency 5.1.1-B18-00254 Tillstånd och upplysning Lantbrukarnas Ekonomi AB 105 Stockholm SVERIGE Beslut angående ansökan om utvidgning av produktgodkännande

Läs mer

Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Rozol Block Pro

Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Rozol Block Pro Er referens LIPHATECH Bonnel - CS 10005 47480, Pont Du Casse France Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Rozol Block Pro 1 Beslut Kemikalieinspektionen bifaller ansökan

Läs mer

Ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2017:7) om kemiska produkter och biotekniska organismer - genomförande av nya RoHS-undantag

Ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2017:7) om kemiska produkter och biotekniska organismer - genomförande av nya RoHS-undantag Juridiska sekretariatet Johan Forsberg, jurist Ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2017:7) om kemiska produkter och biotekniska organismer - genomförande av nya RoHS-undantag Mall-id: MAG-0001,

Läs mer

Beslut angående ansökan om produktgodkännande för biocidprodukt ACS Boron Rods

Beslut angående ansökan om produktgodkännande för biocidprodukt ACS Boron Rods Swedish Chemicals Agency Tillstånd och upplysning Katarina Malmberg Delgivningskvitto 2015-03-02 Er referens KRS ApS Storhaven 7B DK-7100 Vejle DANMARK F-3805-B11-00289 Beslut angående ansökan om produktgodkännande

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Danitron 5 SC

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Danitron 5 SC Mall-id: MAP-0023, 2013-05-26 Tillstånd och Upplysning/Samordning och beslut Lena Hansson Delgivningskvitto Nichino Europe Co Ltd. 5 Pioneer Court Vision Park Histon, Cambridge CB24 9PT United Kingdom

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Föreskrifter om ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel; beslutade den 14 maj 2009. KIFS 2009:5 Utkom från

Läs mer

Förslag till ändringar i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel

Förslag till ändringar i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel Juridiska sekretariatet Telefon: 08-519 41 100 E-post: kemi@kemi.se Bilaga 2 Förslag till ändringar i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel 1. Sammanfattning Från och med

Läs mer

BESLUT. Datum. Kemikalieinspektionen bifaller ansökan om utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde för nedanstående produkt.

BESLUT. Datum. Kemikalieinspektionen bifaller ansökan om utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde för nedanstående produkt. KEM BESLUT Swedish Chernicals Agency 5.1.1-B19-00242 F-4614 Lantbrukarnas Ekonomi AB (LEAB) 105 33 Stockholm Beslut angående ansökan om utvidgning av produktgodkännande för mindre användningsområde (UPMA)

Läs mer

Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Racumin Pasta

Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Racumin Pasta Er referens Bayer AB Arne Jacobsens Allé 13 2300, Köpenhamn Danmark Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Racumin Pasta 1 Beslut Kemikalieinspektionen bifaller ansökan

Läs mer

Tillstånd och upplysning F Lena Hansson Hortonom

Tillstånd och upplysning F Lena Hansson Hortonom KEMI omr 11 1 r U1B1/ nnico Swedish Chemicals Agency 21)16-12-16 5.1.1-B16-00258 Tillstånd och upplysning F-1786 4339 Lena Hansson Hortonom Delgivningskvitto Lantbrukarnas Ekonomi AB (LRF) att: Agneta

Läs mer

Tillstånd och upplysning F Petter Melin Miljöriskbedömare

Tillstånd och upplysning F Petter Melin Miljöriskbedömare KEMI SwE^'ish Che^nic^s Agerfcy 2016-12-19 5.1.1-B16-00554 Tillstånd och upplysning F-3737 5246 Petter Melin Miljöriskbedömare Delgivnings kvitto Aktnr Lantbrukarnas Ekonomi AB 105 33 STOCKHOLM Regnr Beslut

Läs mer

FÖRORDNINGAR. EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 469/2009 av den 6 maj 2009 om tilläggsskydd för läkemedel. (kodifierad version)

FÖRORDNINGAR. EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 469/2009 av den 6 maj 2009 om tilläggsskydd för läkemedel. (kodifierad version) 16.6.2009 Europeiska unionens officiella tidning L 152/1 I (Rättsakter som antagits i enlighet med EG- och Euratomfördragen och som ska offentliggöras) FÖRORDNINGAR EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

Läs mer

2015-10-05. Tillsyn av bekämpningsmedel. Innehåll. Vad är bekämpningsmedel? Biocidprodukter Växtskyddsmedel Inspektion av bekämpningsmedel

2015-10-05. Tillsyn av bekämpningsmedel. Innehåll. Vad är bekämpningsmedel? Biocidprodukter Växtskyddsmedel Inspektion av bekämpningsmedel Tillsyn av bekämpningsmedel Jenny Karlsson & Susanna Karlsson Innehåll Vad är bekämpningsmedel? Biocidprodukter Växtskyddsmedel Inspektion av bekämpningsmedel Bekämpningsmedel = Produkter vars syfte är

Läs mer

Fysikaliskt verkande medel och produkter i gråzonen Kemikalieinspektionens tolkning

Fysikaliskt verkande medel och produkter i gråzonen Kemikalieinspektionens tolkning VÄGLEDNING Datum 2012-03-16 Bekämpningsmedel och biotekniska produkter e-post: kemi@kemi.se Fysikaliskt verkande medel och produkter i gråzonen Kemikalieinspektionens tolkning I detta dokument ger Kemikalieinspektionen

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM22. Anpassning av regler för genomförande. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Statsrådsberedningen

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM22. Anpassning av regler för genomförande. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Statsrådsberedningen Regeringskansliet Faktapromemoria Anpassning av regler för genomförande av EU-rätten på EU-nivå Statsrådsberedningen 2013-11-21 Dokumentbeteckning KOM (2013) 751 Förslag till Europaparlamentets och rådets

Läs mer

Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Brodifacoum Paste

Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Brodifacoum Paste Er referens Rentokil Initial 1927 Plc The Power Centre, Unit Al & A2, Link 10 Napier Way RH10 9RA Crawley UNITED KINGDOM Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Brodifacoum

Läs mer

Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Bromadiolone Wax Block (compressed)

Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Bromadiolone Wax Block (compressed) Er referens Bábolna F- 3795 Bioenvironmental Centre Ltd. Szállás u. 6. H-1107, Budapest Ungern Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Bromadiolone Wax Block (compressed)

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om produktgodkännande för växtskyddsmedlet Latitude XL

BESLUT. Beslut angående ansökan om produktgodkännande för växtskyddsmedlet Latitude XL Tillstånd och upplysning Mariana Ledesma Miljöriskbedömare Delgivningskvitto Certis Europé B.V. 55 Safariweg, NL -3605 Maarssen The Netherlands Beslut angående ansökan om produktgodkännande för växtskyddsmedlet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i läkemedelsförordningen (2006:272); SFS 2012:347 Utkom från trycket den 11 juni 2012 utfärdad den 31 maj 2012. Regeringen föreskriver 1 i fråga om läkemedelsförordningen

Läs mer

Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Probloc

Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Probloc Er referens Belgagri S.A. Rue des Tuilliers, 1 4480 Engis BELGIEN Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Probloc 1 Beslut bifaller ansökan om förnyat produktgodkännande

Läs mer

Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Alert Block D. Alert Block D. Mot råttor och möss

Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Alert Block D. Alert Block D. Mot råttor och möss Er referens NOMUS AB Box 673 53116 Lidköping SVERIGE Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Alert Block D 1 Beslut bifaller ansökan om förnyat produktgodkännande av nedanstående

Läs mer

Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Facett Block B. Facett Block B. Mot råttor och möss

Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Facett Block B. Facett Block B. Mot råttor och möss Er referens NOMUS AB Box 673 53116 Lidköping SVERIGE Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Facett Block B 1 Beslut bifaller ansökan om förnyat produktgodkännande av

Läs mer

BESLUT. Datum Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Klerat vaxblock

BESLUT. Datum Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Klerat vaxblock Er referens Syngenta Crop Protection AG Schwarzwaldallee 215 P.O. Box CH-4002 Basel SCHWEIZ Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Klerat vaxblock 1 Beslut bifaller ansökan

Läs mer

Helsingfors den 25 mars 2009 Dok: MB/12/2008 slutlig

Helsingfors den 25 mars 2009 Dok: MB/12/2008 slutlig Helsingfors den 25 mars 2009 Dok: MB/12/2008 slutlig BESLUT OM GENOMFÖRANDE AV EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) NR 1049/2001 OM ALLMÄNHETENS TILLGÅNG TILL EUROPAPARLAMENTETS, RÅDETS OCH KOMMISSIONENS

Läs mer

REMISSVAR. Livsmedelsverket Box Uppsala.

REMISSVAR. Livsmedelsverket Box Uppsala. Er referens 2018/01249 Livsmedelsverket Box 622 751 26 Uppsala livsmedelsverket@slv.se m.registrator@regeringskansliet.se Remissvar om EU-kommissionens förslag till förordning om insyn och hållbarhet i

Läs mer

1 Beslut Kemikalieinspektionen bifaller ansökan om utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde för nedanstående produkter.

1 Beslut Kemikalieinspektionen bifaller ansökan om utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde för nedanstående produkter. BESLUT Lantbrukarnas Riksförbund agneta.sundgren@lrf.se Regnr 5430, 5019, 4610, 4686, 5236, 5413, 5194 Beslut angående ansökan om utvidgning av produktgodkännande för mindre användningsområde för växtskyddsmedlet

Läs mer

BESLUT CO10 1LN. 1 Beslut. nedanståendee produkt produkt. Den. Sudbury, Suffolk CO10 1LNN United Kingdom.

BESLUT CO10 1LN. 1 Beslut. nedanståendee produkt produkt. Den. Sudbury, Suffolk CO10 1LNN United Kingdom. Tillstånd och upplysning Er referens Delgivningskvitto Bell Laboratories Inc. - European Division Chaucer House, Chaucer Rd. Sudbury, Suffolk CO10 1LNN United Kingdom Beslut angående ansökan om produktgodkännande

Läs mer

Beslut angående ansökan om produktgodkännande genom ömsesidigt erkännande

Beslut angående ansökan om produktgodkännande genom ömsesidigt erkännande KEMI Kemikalieinspektionen BESLUT Datum nncit Swedish Chemicals Agency 2016-07-28 5.1.1 -B 14-00523 Aktnr Regnr F-4188 5251 Delgivningskvitto Bayer A/S Bayer CtopScience Arne Jacobs ens Allé 13 2300 Köpenhamn

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat och ändrat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Glypper

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat och ändrat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Glypper ADAMA Registrations B.V. P.O. Box 355 NL-3830 AK Leusden Nederländerna Beslut angående ansökan om förnyat och ändrat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Glypper 1 Beslut bifaller delvis ansökan om

Läs mer

BESLUT. Datum Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Klerat pellets

BESLUT. Datum Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Klerat pellets Er referens Syngenta Crop Protection AG Schwarzwaldallee 215 P.O. Box CH-4002 Basel SCHWEIZ Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Klerat pellets 1 Beslut Kemikalieinspektionen

Läs mer

Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Ratimor Bromadiolone Blockbete

Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Ratimor Bromadiolone Blockbete Er referens Unichem d.o.o. Sinja Gorica 2 SI 1360, Vrhnika SLOVENIA Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Ratimor Bromadiolone Blockbete 1 Beslut bifaller ansökan om

Läs mer

Bekämpningsmedelsregistret

Bekämpningsmedelsregistret Bekämpningsmedelsregistret Lathund Mall-id: MAG-0007, 2014-10-22 Kemikalieinspektionen Postadress Besök & leverans Faktureringsadress Telefon & fax Internet Org nr Box 2 172 13 Sundbyberg Esplanaden 3A

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad gäller säkerhetsövervakning av läkemedel

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad gäller säkerhetsövervakning av läkemedel EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 10.2.2012 COM(2012) 51 final 2012/0023 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad gäller säkerhetsövervakning

Läs mer

Beslut angående ansökan om ändring av produktgodkännande för biocidproduktfamiljen Creosote BPF Koppers

Beslut angående ansökan om ändring av produktgodkännande för biocidproduktfamiljen Creosote BPF Koppers Koppers International BV Molenlaan 55 1422 XN Uithoorn NEDERLÄNDERNA Beslut angående ansökan om ändring av produktgodkännande för biocidproduktfamiljen Creosote BPF Koppers 1 Beslut bifaller delvis ansökan

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om produktgodkännande för växtskyddsmedlet Phostoxin Pellets

BESLUT. Beslut angående ansökan om produktgodkännande för växtskyddsmedlet Phostoxin Pellets Delgivningskvitto Detia Degesch GmbH Dr. -Werner-Freyberg-Strasse 11 DE-69514 Laudenbach TYSKLAND Beslut angående ansökan om produktgodkännande för växtskyddsmedlet Phostoxin Pellets 1 Beslut Kemikalieinspektionen

Läs mer

BESLUT. Datum Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Notrac Blox

BESLUT. Datum Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Notrac Blox Bell Laboratories, Inc Chacer House, Chaucer Road Sudbury, Suffolk C010 1LN STORBRITANNIEN F-4165 Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Notrac Blox 1 Beslut bifaller

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) SV 3.7.2012 Europeiska unionens officiella tidning L 173/3 FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) nr 582/2012 av den 2 juli 2012 om godkännande av det verksamma ämnet bifentrin i enlighet

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning L 32/6 6.2.2018 KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2018/172 av den 28 november 2017 om ändring av bilagorna I och V till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 649/2012 om export och import

Läs mer

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 16.10.2015 L 271/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2015/1850 av den 13 oktober 2015 om genomförandebestämmelser för Europaparlamentets och rådets förordning

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning L 190/8 SV KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2018/1061 av den 26 juli 2018 om förnyelse av t av det verksamma ämnet karfentrazonetyl i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG)

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 18.7.2015 SV L 192/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2015/1176 av den 17 juli 2015 om godkännande av det verksamma ämnet pepinomosaikvirus stam CH2 isolat

Läs mer

Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Ratimor Blockbete

Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Ratimor Blockbete Er referens Unichem d.o.o. Sinja Gorica 2 SL-1360 Vrhnika SLOVENIEN Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för biocidprodukten Ratimor Blockbete 1 Beslut bifaller ansökan om förnyat produktgodkännande

Läs mer

(Text av betydelse för EES)

(Text av betydelse för EES) 26.7.2017 SV L 194/33 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2017/1380 av den 25 juli 2017 om förnyelse av godkännandet av bromadiolon som verksamt ämne för användning i biocidprodukter i produkttyp

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om tvistlösningsförfarande i ärenden som rör skatteavtal inom Europeiska unionen Publicerad den 15 oktober 2019 Utfärdad den 10 oktober 2019 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning FÖRORDNINGAR

Europeiska unionens officiella tidning FÖRORDNINGAR L 156/2 FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2015/949 av den 19 juni 2015 om godkännande av vissa tredjeländers kontroller före export av vissa livsmedel avseende förekomsten av vissa

Läs mer

Tillstånd och upplysning Björn Isaksson Agronom Delgivningskvitto Lantbrukarnas Riksförbund Att: Kjell Ivarsson Stockholm

Tillstånd och upplysning Björn Isaksson Agronom Delgivningskvitto Lantbrukarnas Riksförbund Att: Kjell Ivarsson Stockholm Tillstånd och upplysning Björn Isaksson Agronom Delgivningskvitto Lantbrukarnas Riksförbund Att: Kjell Ivarsson 105 33 Stockholm Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet 1 Beslut Kemikalieinspektionen

Läs mer

Riktlinjer Samarbete mellan myndigheter enligt artiklarna 17 och 23 i förordning (EU) nr 909/2014

Riktlinjer Samarbete mellan myndigheter enligt artiklarna 17 och 23 i förordning (EU) nr 909/2014 Riktlinjer Samarbete mellan myndigheter enligt artiklarna 17 och 23 i förordning (EU) nr 909/2014 28/03/2018 ESMA70-151-294 SV Innehållsförteckning 1 Tillämpningsområde... 2 2 Syfte... 4 3 Efterlevnads-

Läs mer