MARTIN BORGEKE. Förhållandet mellan dagsböter och penningböter NR 3

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MARTIN BORGEKE. Förhållandet mellan dagsböter och penningböter NR 3"

Transkript

1 MARTIN BORGEKE Förhållandet mellan dagsböter och penningböter NR 3

2

3 706 RÄTTSFALL Förhållandet mellan dagsböter och penningböter I artikeln diskuterar författaren hur man bör se på förhållandet mellan dagsböter och penningböter. Bakgrunden till artikeln är dels de strävanden som finns att effektivisera brottmålsprocessen, dels rättsfallet NJA 2010 s Författarens tes är att dagsböter visserligen i princip är en strängare påföljd än penningböter men att detta förhållande inte bör lägga hinder i vägen vare sig för en rimlig rättstillämpning eller för rationella lagföringsmetoder. 1. Inledning Frågan hur man bör se på förhållandet mellan dagsböter och penningböter är inte ny. När det gäller diskussionen kring problemet i modern tid kan hänvisas till Fängelsestraffkommitténs huvudbetänkande Påföljd för brott (SOU 1986:13 15) och regeringens proposition 1990/91:68. Att det finns anledning att nu på nytt ta upp spörsmålet hänger samman med att det under senare år har förts en diskussion kring hur lagföringen av mindre allvarliga brott bör vara utformad. Denna diskussion har i sin tur sin grund i statsmakternas helt naturliga krav på en effektiv resursanvändning inom rättsväsendet. Saken ska ses mot bakgrund av den utveckling som har ägt rum på det straffprocessuella området och som innebär att lagföringen av mindre allvarlig brottslighet numera i mycket stor utsträckning sker i form av ordningsföreläggande, som utfärdas av Polisen, och genom strafföreläggande, som utfärdas av åklagare. NJA 2010 s. 555 belyser en sida av problematiken. Domen innebär att HD har tagit ställning för att det är möjligt för åklagaren att överklaga en dom på dagsböter och i högre instans yrka ett i kronor räknat strängare penningbotsstraff. I rättsfallet tar HD upp och analyserar vissa mera principiella spörsmål på området. En extra knorr i sammanhanget är att HD:s dom inte är enhällig. I denna artikel kommer först vissa mera grundläggande frågor kring bötesstraffet att tas upp. I samband därmed redovisas kort senare års diskussioner på området. Sedan sker en redogörelse för det aktuella rättsfallet från HD. Artikeln avslutas med synpunkter på rättsfallet i ljuset av de resonemang som numera förs om hur lagföringen kan effektiviseras.

4 RÄTTSFALL Något om bötesstraffets konstruktion Böter ska dömas ut i dagsböter eller penningböter. 1 Vid dagsböter bestäms straffet enligt två olika beräkningsgrunder. Först anges hur många dagsböter som gärningsmannen ska betala. Sedan anges beloppet för varje dagsbot. För ett brott gäller att antalet dagsböter ska vara lägst 30 och högst 150. Om gärningsmannen samtidigt ska lagföras för flera brott ska dagsböterna vara lägst 30 och högst 200. Hur många dagsböter som ska dömas ut är beroende av brottets svårhet och av de andra omständigheter som ska inverka på straffmätningen, t.ex. den tilltalades ålder. 2 Efter det att antalet dagsböter har beslutats ska beloppet av varje dagsbot bestämmas. Den tilltalades ekonomiska förhållanden blir då avgörande. Dagbotens belopp kan variera mellan 50 kr och kr. Ett dagsbotsstraff kan alltså som lägst uppgå till kr (30 x 50 kr) och som högst till kr (200 x kr). 3 Penningböter döms ut direkt i pengar mellan 200 kr och kr för ett brott. Rör det sig om flera brott är maximum kr. Hur högt ett penningbotsstraff ska vara i vissa fall framgår av anvisningar som Riksåklagaren har utfärdat. 4 Dagsböter är huvudformen av böter. Att dagsböter är den primära bötesformen betyder att om det inte anges något annat i en straffbestämmelse ska dagsböter dömas ut. I en hel del straffbestämmelser har det emellertid angetts att straffet ska vara penningböter. I så fall gäller det. Från denna ordning finns dock ett undantag. Penningböter ska, enligt 25 kap. 1 BrB, i det särskilda fallet dömas ut även för brott som normalt är dagsbotsbrott om det aktuella brottet bör föranleda lägre straff än 30 dagsböter. Härigenom kan man säga att lagstiftaren har tagit ställning för att penningböter rent allmänt är en lindrigare form av böter än dagsböter. Att så är fallet framgår för övrigt av att dagsböter kan dömas ut på avsevärt högre belopp än penningböter. 1 Från normerade böter bortses i detta sammanhang. Från regeln om jämkning av dagsbotens belopp i 25 kap. 2 BrB bortses för övrigt också. 2 Hur antalet dagsböter ska påverkas av den tilltalades ålder är föremål för viss osäkerhet. Riksåklagaren har tidigare gett ut anvisningar för åklagarna att tillämpas i samband med utfärdande av strafföreläggande (RÅ PM 2004:1). Dessa har dock underkänts av HD i NJA 2005 s En annan modell för ungdomsreduktion av böter har lanserats i Borgeke, Att bestämma påföljd för brott (2008) s. 202 ff. 3 Här ser vi att brottets svårhet inte alls får samma genomslag på straffet, räknat i reda pengar, som den tilltalades ekonomiska förhållanden. 4 Se SFS 1999:178.

5 708 RÄTTSFALL 3. Senare års diskussion kring böter som straff Frågan om bötesstraffets konstruktion togs upp av Fängelsestraffkommittén i dess huvudbetänkande Påföljd för brott (SOU 1986:13 15). Kommittén hade åsikten att böter är en form av straff som borde få ett utökat användningsområde på de övriga påföljdernas bekostnad. Särskilt menade kommittén att det skulle vara en stor fördel om man kunde ersätta vissa fängelsestraff med böter. 5 En fråga som bekymrade Fängelsestraffkommittén var emellertid att dagsböter, som i allmänhet är reserverat för brott av allvarligare beskaffenhet, i en del situationer kunde resultera i en lägre bötessumma än penningböter, som används i huvudsak för brott av ordnings- och förseelsekaraktär. Kommittén menade att systemet borde vara utformat så att penningböter i princip alltid skulle resultera i ett lägre bötesstraff än dagsböter och dagsböter därmed i ett högre bötesstraff än penningböter. Det förslag som kommittén lade fram innebar att det i samband med att dagböter bestämdes skulle, som en sorts grundplåt, alltid dömas ut ett belopp om 500 kr. I och med att kommitténs förslag var att antalet dagsböter skulle vara lägst 25 och dagsbotens belopp lägst 20 kr skulle ett dagsbotsstraff inte kunna understiga kr (500 kr + 25 x 20 kr). Samtidigt skulle bötesmaximum för penningböter, om det rörde sig om ett brott, vara just kr. Förslaget får sägas vara ganska elegant, men det mötte kritik av remissinstanserna som bl.a. menade att det var onödigt komplicerat med ett grundbelopp som alltid skulle dömas ut och att en sådan modell också skulle medföra merarbete i den dömande verksamheten. 6 Det förkastades också av regeringen. I stället satsade regeringen på en höjning av minimiantalet dagsböter till 30 och en höjning av lägsta dagsbot till 30 kr. Därmed uppnådde man att lägsta dagsbotsstraff blev 900 kr (30 x 30 kr). Samtidigt förstärkte man emellertid problemen med förhållandet mellan dagsböter och penningböter genom att man höjde högsta penningbot för ett brott till kr och för flera brott till kr. I propositionen 7 konstaterade justitieministern helt riktigt att den nya lagstiftningen inte skulle innebära att dagsbotsstraffet beloppsmässigt alltid skulle överstiga den högsta penningboten. Hon hänvisade emellertid helt kort till att det vid remissbehandlingen hade framkommit att det skulle vara svårt att uppnå ett sådant resultat utan att andra och svårare olägenheter uppkommer Det bör nämnas att lagstiftaren har intagit ståndpunkten att i vart fall högre böter inte är ett lämpligt straff för ungdomar; se prop. 2005/06:165 bl.a. s. 47 f. Invändningarna kan knappast sägas vara särskilt tungt vägande. När dagsbotsbeloppet ska bestämmas görs det en hel del beräkningar som bl.a. innebär att man lägger till eller drar ifrån vissa belopp. Att det skulle vara något merarbete att tala om att alltid som en grundplåt döma ut 500 kr framstår faktiskt som nonsens. Prop. 1990/91:68 s. 111.

6 RÄTTSFALL 709 Som en följd av propositionen 2005/06:122 höjdes bötesbeloppen från och med den 1 oktober 2006 till de nuvarande nivåerna. Främst ansågs det vid lagstiftningstillfället finnas behov av högre penningböter. Lagändringen får sägas ha förhållit sig relativt neutral till den här diskuterade frågan om förhållandet mellan penningböter och dagsböter. I och för sig diskuterades den kort i propositionen. 8 Och för att motverka en alltför påtaglig obalans mellan bötesformerna höjdes den lägsta dagsboten från 30 till 50 kr. En annan fråga som har diskuterats från gång till annan är den om möjligheten att med penningböter lagföra den som har gjort sig skyldig till snatteri i form av butikstillgrepp. För närvarande är ju detta inte möjligt annat än om brottet är sådant att det bör föranleda lägre straff än 30 dagsböter. I den tidigare propositionen tog justitieministern upp frågan. 9 Hon konstaterade emellertid att en sådan ordning medför problem av olika slag och att Justitieutskottet flera gånger avslagit motioner med den inriktningen. Samtidigt konstaterade hon dock att frågan skulle övervägas i det fortsatta lagstiftningsarbetet. Anledningen till att frågan om en utvidgning av tillämpningsområdet för penningböter har diskuterats är att den har samband med vilka metoder för lagföring som kan användas. Om det är så att det på ett brott ska följa penningböter finns det möjlighet för Polisen att utfärda ordningsföreläggande. Godtar den misstänkte föreläggandet gäller detta som en lagakraftägande dom. Lagföring genom ordningsföreläggande är mycket effektivt. Kostnaderna för rättsväsendet är förhållandevis mycket små samtidigt som systemet är snabbt och smidigt. Rättssäkerheten garanteras av att den misstänkte självklart har rätt att få saken prövad av domstol om han eller hon vill det. I så fall är det enda som behöver ske att föreläggandet inte godkänns. Det senaste tillskottet till diskussionen kring förhållandet mellan penningböter och dagsböter finns i en redovisning av ett regeringsuppdrag som år 2009 lämnades till Rikspolisstyrelsen, Åklagarmyndigheten och Domstolsverket. Skriften heter Ökad effektivitet och förbättrad samverkan vid handläggning av mängdbrott. I redovisningen argumenterar de tre myndigheterna bl.a. för att frågan om straffskalornas utseende vid bötesbrott bör ses över. Tanken är att om exempelvis snatteri och vissa andra mindre allvarliga men frekventa brott skulle kunna straffas med penningböter, som utfärdades genom ordningsföreläggande, skulle en avsevärd rationaliseringseffekt kunna uppnås. Till redovisningen fogas som bilaga 2 en promemoria, skriven av författaren till denna uppsats, med titeln Rationella lagföringsmetoder och effektivt utnyttjande av rättsväsendets resurser. I denna argumenteras bl.a. för en ökad användning av ordningsföreläggande. Det kan tilläggas att frågan har diskuterats även inom Beredningen för rättsväsendets utveckling Se prop. 2005/06:122 s. 10. Prop. 1990/91:68 s. 112 f. Se Snabbare lagföring 3 Snatteribrott (SOU 2002:44).

7 710 RÄTTSFALL 4. Högsta domstolens dom Det aktuella målet avsåg ett åtal för hastighetsförseelse och ett par andra brott med anknytning till trafiken. För alla brotten gällde penningböter som straff. Den åtalade, P, frikändes vid tingsrätten med motiveringen att det inte var klarlagt att det var han som hade fört det aktuella fordonet. Målet överklagades av åklagaren till hovrätten, som fällde P till ansvar. Hovrätten bestämde, som det får förstås på grund av ett uppenbart förbiseende, påföljden till 50 dagsböter på vardera 50 kr. Riksåklagaren överklagade då hovrättsdomen till HD. HD meddelade prövningstillstånd, gissningsvis med stöd av 54 kap st. 2 p. RB. Hovrättens dom var ju uppenbart felaktig. I hovrätten hade P alltså dömts till sammanlagt kr i böter (dagsböter 50 x 50 kr). Riksåklagarens yrkande var att straffet skulle bestämmas till penningböter kr. Det problem som då uppstod var om det är möjligt, med hänsyn till förbudet mot reformatio in pejus, att bifalla ett yrkande av detta slag fullt ut. Ett yrkande om att dagsböter ska ersättas av penningböter innebär ju att en påföljd som är lindrigare till sin typ ska ådömas. Då kan det finnas skäl att se Riksåklagarens överklagande såsom ett överklagande till den tilltalades förmån. Och i så fall får, enligt regeln i 51 kap. 25 RB, rätten inte döma till en påföljd som är att anse som svårare eller mer ingripande för den tilltalade. Vid den bedömningen, dvs. vid avgörandet av vilken påföljd som är mest ingripande, bör det totala bötesbeloppet vara avgörande. Resultatet av ett sådant resonemang, som HD:s minoritet faktiskt stannade för, skulle bli att HD inte skulle ha någon annan möjlighet än att ändra straffet till penningböter kr. Nu blev resultatet av HD:s prövning ett annat. HD:s majoritet tog sikte på att riksåklagarens yrkande innebar att P skulle påföras ett högre bötesbelopp. I och med detta ansåg HD, trots att penningböter i princip är en lindrigare påföljd än dagsböter, att riksåklagarens överklagande inte var gjort till den tilltalades förmån. Därmed fanns det inte något hinder mot att bifalla riksåklagarens yrkande, som enligt HD till beloppet överensstämde med riksåklagarens egna anvisningar för hur bötesbeloppet skulle beräknas. 5. Kommentarer till HD:s dom I sak kan jag inte se annat än att prövningen i HD fick en rimlig utgång. Det är en aning svårt att få minoritetens resonemang att gå ihop. Det innebär ju att man vid bedömningen av vilken av påföljderna den av hovrätten felaktigt utdömda eller den av riksåklagaren riktigt yrkade som är svårare eller mer ingripande

8 RÄTTSFALL 711 samtidigt intar två oförenliga ståndpunkter. Först konstaterar man att penningböter, oavsett beloppet, är en lindrigare påföljd än dagsböter. I nästa andetag säger man att bötesbeloppets storlek har betydelse för om förbudet mot reformatio pejus slår till. För mig framstår det resonemanget som inte fullt logiskt. Däremot är det betydligt lättare att begripa majoritetens resonemang. Som jag förstår det utgår man från uppfattningen att det avgörande vid bedömningen av vad som är en svårare eller mer ingripande påföljd är bötesbeloppets storlek. Därmed är det klart att riksåklagaren inte har överklagat till den tilltalades förmån. Något hinder mot att bifalla det i sig riktiga yrkandet har därmed inte förelegat. 6. Hur bör vi se på förhållandet mellan olika bötesformer? Det torde vara en allmän uppfattning att både penningböter och dagsböter har sin plats i det svenska påföljdssystemet. Det är naturligtvis också så att dagsböter, som en generell iakttagelse, är ett strängare straff än penningböter och att dagsböter därmed, åtminstone typiskt sett, ska användas vid de brott som är av något allvarligare slag. Men samtidigt är det viktigt att systemet för lagföring är effektivt och att rättsväsendets resurser utnyttjas på det mest ändamålsenliga sättet. Och penningböter är en bötesform som är smidigare att tillämpa än dagsböter. Strävar man efter en ökad effektivitet vid lagföringen finns det därmed anledning att verka för att det ska bli möjligt att i fler fall än för närvarande tillämpa penningböter. En sådan utveckling kan åstadkommas på olika sätt. En modell är självklart att man i straffskalorna i vissa fall går över från dagsböter till penningböter. Nu kan det sägas att effektivitetsskäl inte hör hemma i diskussionen om vilka straffskalor som ska gälla. I stället ska de olika brottens abstrakta straffvärden vara avgörande. Men den överlappning som finns mellan bötesformerna öppnar faktiskt för en förändring i den angivna riktningen i vissa fall. Samtidigt finns det anledning för oss att begrunda om vi i dag har en fördelning mellan penningböter och dagsböter i straffskalorna för brotten som i alla delar utgör en riktig avvägning av de olika brottens abstrakta straffvärden. Vi bör alltså av mer än ett skäl vara beredda att ompröva fördelningen mellan penningböter och dagsböter vid de olika brotten. I linje med detta ligger att, som HD:s majoritet har gjort i det redovisade rättsfallet, tona ned artskillnaden mellan de olika bötesformerna och mera fokusera på vilka bötesbelopp i reda pengar som de innebär i skilda fall. Lagstiftaren har ju hittills inte ansett det vara särskilt viktigt att hålla en klar gräns mellan penningböter och dagsböter i detta avseende och mycket tyder på att det är en klok

9 712 RÄTTSFALL linje. Detta gäller även om Fängelsestraffkommitténs förslag, som sagt, var elegant. 11 Martin Borgeke Välkommen att kommentera detta bidrag på JT-forum på Juridisk Tidskrifts hemsida, 11 Författaren var, när förslaget lades fram, biträdande sekreterare i Fängelsestraffkommittén.

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 26 september 2014 B 1296-14 KLAGANDE COC Ombud och offentlig försvarare: Advokat JR MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 7 april 2014 B 4080-13 KLAGANDE MP Ombud och offentlig försvarare: Advokat RT MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Häleri

Läs mer

MR./. riksåklagaren ang. misshandel m.m.

MR./. riksåklagaren ang. misshandel m.m. SVARSSKRIVELSE Sida 1 (6) Datum 2014-12-04 Ert datum Er beteckning Byråchefen My Hedström 2014-07-03 B 1000-14 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM MR./. riksåklagaren ang. misshandel m.m. (Göta

Läs mer

Två HD-domar om ungdomstjänst

Två HD-domar om ungdomstjänst Två HD-domar om ungdomstjänst RättsPM 2007:18 Brottmålsavdelning December 2007 Två HD-domar om ungdomstjänst Högsta domstolen har nyligen meddelat två domar som gäller tillämpningen av påföljden ungdomstjänst.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 10 december 2015 B 2225-14 KLAGANDE TA med enskild firma Ombud och offentlig försvarare: Advokat SFG MOTPART Riksåklagaren SAKEN Företagsbot

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 juli 2009 B 5060-08 KLAGANDE DI Ombud och offentlig försvarare: Advokat CT MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Rån ÖVERKLAGADE

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom mord m.m.

Överklagande av en hovrättsdom mord m.m. Rättsavdelningen Sida 1 (5) Byråchefen My Hedström 2017-01-19 Datum Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom mord m.m. Klagande Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

Remiss: Processrättsliga konsekvenser av Påföljdsutredningens förslag (Ds 2012:54)

Remiss: Processrättsliga konsekvenser av Påföljdsutredningens förslag (Ds 2012:54) 1 (5) 2013-05-08 Dnr SU FV-1.1.3-0628-13 Regeringskansliet (Justitiedepartementet) 103 33 Stockholm Remiss: Processrättsliga konsekvenser av Påföljdsutredningens förslag (Ds 2012:54) Juridiska fakultetsnämnden

Läs mer

Överklagande av hovrättsdom Förskingring

Överklagande av hovrättsdom Förskingring Sida 1 (5) Datum Rättsavdelningen 2014-02-26 ÅM 2014/1525 Byråchefen My Hedström Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM Överklagande av hovrättsdom Förskingring Klagande Riksåklagaren Box 5553 114

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 31 januari 2012 B 5566-11 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART CLR SAKEN Snatteri ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Hovrätten för

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (11) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 5 december 2012 B 5579-11 KLAGANDE DA Ombud och offentlig försvarare: Advokat ES MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 25 mars 2009 B 3843-08 KLAGANDE YAM Ombud och offentlig försvarare: Advokat PO MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Rån

Läs mer

Rättelse/komplettering

Rättelse/komplettering HÖGSTA DOMSTOLEN Enhet 1 JS 04 Mål nr B 3480-14 Rättelse/komplettering Dom, 2015-12-14 Rättelse, 2015-12-16 Beslutat av: justitierådet Ella Nyström Högsta domstolen har rättat ordet straffminimum till

Läs mer

Bötesbelopp. Justitieutskottets betänkande 2005/06:JuU25. Sammanfattning

Bötesbelopp. Justitieutskottets betänkande 2005/06:JuU25. Sammanfattning Justitieutskottets betänkande Bötesbelopp Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2005/06:122 Bötesbelopp jämte en motion som väckts med anledning av propositionen samt

Läs mer

Kommittédirektiv. Skärpta regler för lagöverträdare år. Dir. 2017:122. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017

Kommittédirektiv. Skärpta regler för lagöverträdare år. Dir. 2017:122. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017 Kommittédirektiv Skärpta regler för lagöverträdare 18 20 år Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017 Dir. 2017:122 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska överväga och föreslå

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom misshandel

Överklagande av en hovrättsdom misshandel Rättsavdelningen Sida 1 (5) Byråchefen My Hedström 2017-03-20 Datum Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom misshandel Klagande Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 5 december 2005 B 397-04 KLAGANDE ER Ombud och offentlig försvarare: Advokat PS MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Vårdslös

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat MA. SAKEN Tillstånd till prövning i hovrätt av mål om rattfylleri m.m.

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat MA. SAKEN Tillstånd till prövning i hovrätt av mål om rattfylleri m.m. Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 18 maj 2010 Ö 5114-09 KLAGANDE JF Ombud och offentlig försvarare: Advokat MA MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Tillstånd

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 28 mars 2014 B 1395-12 KLAGANDE KM Ombud och offentlig försvarare: Advokat ÅS MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Företagsbot

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 20 december 2012 B 2224-11 KLAGANDE K Z Ombud och offentlig försvarare: Advokat L A MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

Lagrådsremiss. Bötesbelopp. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 9 februari 2006

Lagrådsremiss. Bötesbelopp. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 9 februari 2006 Lagrådsremiss Bötesbelopp Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 9 februari 2006 Thomas Bodström Viveca Lång (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll I lagrådsremissen

Läs mer

Lag. om ändring av strafflagen

Lag. om ändring av strafflagen Lag om ändring av strafflagen I enlighet med riksdagens beslut upphävs i strafflagen (39/1889) 2 a kap. 9 11, sådana de lyder, 2 a kap. 9 i lagarna 475/2008, 641/2009, 392/2011, 431/2014 och 381/2015 samt

Läs mer

ATT BEST AM MA PAFOLJD FOR BROTT

ATT BEST AM MA PAFOLJD FOR BROTT Martin Borgeke ATT BEST AM MA PAFOLJD FOR BROTT Norstedts Juridik AB Innehall Forord 5 Innehall 7 Forkortningar 15 Introduktion 17 I Allman bakgrund och pafoljdsbestamningsprocessens struktur 23 1.1 Allmant

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-02-26. Skärpta straff för allvarliga våldsbrott m.m. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-02-26. Skärpta straff för allvarliga våldsbrott m.m. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-02-26 Närvarande: F.d. regeringsrådet Rune Lavin, justitierådet Ella Nyström och f.d. justitieombudsmannen Nils-Olof Berggren. Skärpta straff för allvarliga

Läs mer

Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost B R 12. Ert datum

Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost B R 12. Ert datum Svarsskrivelse Sida 1 (5) Datum 2019-03-22 Ert datum Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2019-03-12 B 1063-19 R 12 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm MT./. riksåklagaren ang. grovt narkotikabrott

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 11 december 2014 KLAGANDE AA, Ombud: Advokat Hans Fritzheimer Esplanaden 11, 2 tr 852 31 Sundsvall MOTPART Transportstyrelsen 701 97 Örebro

Läs mer

Er beteckning Tf. vice riksåklagaren Hedvig Trost B JS 11. Ert datum

Er beteckning Tf. vice riksåklagaren Hedvig Trost B JS 11. Ert datum Svarsskrivelse Sida 1 (7) Datum 2018-08-17 Ert datum Er beteckning Tf. vice riksåklagaren Hedvig Trost 2018-06-12 B 1831-18 JS 11 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm ER./. riksåklagaren ang. grovt

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 9 juli 2015 Ö 1266-14 KLAGANDE AP MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Avvisning av åtal ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hovrätten

Läs mer

Skattebrott, skattetillägg och förbudet mot dubbla förfaranden effekterna av Högsta domstolens avgörande den 11 juni 2013

Skattebrott, skattetillägg och förbudet mot dubbla förfaranden effekterna av Högsta domstolens avgörande den 11 juni 2013 Ert datum Sida 1 (5) Er beteckning Skattebrott, skattetillägg och förbudet mot dubbla förfaranden effekterna av Högsta domstolens avgörande den 11 juni 2013 En ändrad praxis Enligt tidigare gällande rätt

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (14) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 30 april 2013 B 1346-11 KLAGANDE CK Offentlig försvarare: Advokat GG MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Narkotikasmuggling

Läs mer

Justering av en straffbestämmelse i utlänningslagen (2005:716)

Justering av en straffbestämmelse i utlänningslagen (2005:716) Lagrådsremiss Justering av en straffbestämmelse i utlänningslagen (2005:716) Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 25 september 2008 Beatrice Ask Ingela Fridström (Justitiedepartementet)

Läs mer

Kommittédirektiv. En översyn av narkotikabrotten och narkotikasmugglingsbrotten. Dir. 2013:62. Beslut vid regeringssammanträde den 30 maj 2013

Kommittédirektiv. En översyn av narkotikabrotten och narkotikasmugglingsbrotten. Dir. 2013:62. Beslut vid regeringssammanträde den 30 maj 2013 Kommittédirektiv En översyn av narkotikabrotten och narkotikasmugglingsbrotten Dir. 2013:62 Beslut vid regeringssammanträde den 30 maj 2013 Sammanfattning En särskild utredare ska överväga och föreslå

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 5 april 2018 B 2027-17 PARTER Klagande RO Ombud och offentlig försvarare: Advokat AM Motpart Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

Överklagande av hovrättsdom snatteri, nu fråga om påföljd

Överklagande av hovrättsdom snatteri, nu fråga om påföljd ÖVERKLAGANDE Sida 1 (13) Chefsåklagaren Lars Persson Ert datum Er beteckning Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM Överklagande av hovrättsdom snatteri, nu fråga om påföljd Klagande Riksåklagaren

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat BN. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Svea hovrätts dom i mål B

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat BN. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Svea hovrätts dom i mål B Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 11 juni 2010 B 5521-09 KLAGANDE SKYA Ombud och offentlig försvarare: Advokat BN MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Brukande

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 11 december 2014 KLAGANDE AA Ombud: Andreas Olsson Tre Ugglors Juristbyrå AB Hammarby Fabriksväg 29-31 120 33 Stockholm MOTPART Transportstyrelsen

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 23 december 2014 B 1041-14 KLAGANDE M L Ombud och offentlig försvarare: Advokat P S MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

TA med enskild firma HP./. riksåklagaren ang. företagsbot m.m.

TA med enskild firma HP./. riksåklagaren ang. företagsbot m.m. SVARSSKRIVELSE Sida 1 (13) Rättsavdelningen Datum Dnr 2015-03-26 ÅM 2014/7560 Ert datum Er beteckning Chefsåklagaren Lars Persson 2014-10-14 B 2225-14 R 2 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM TA

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 3 november 2003 B 3546-03 KLAGANDE Riksåklagaren MOTPART A S Offentlig försvarare och ombud: advokaten C M SAKEN Grovt rattfylleri m.m.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 25 juni 2013 B 2360-12 KLAGANDE MA Ombud och offentlig försvarare: Advokat KS MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Häleri

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 14 juni 2016 B 2095-15 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART SS Ombud och offentlig försvarare: Advokat PA SAKEN Grovt

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 3 juni 2008 B 301-08 KLAGANDE FS Ombud och offentlig försvarare: Advokat JÅ MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 STOCKHOLM SAKEN Narkotikabrott

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat BH. SAKEN Tillstånd till prövning i hovrätt av mål om grov misshandel

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat BH. SAKEN Tillstånd till prövning i hovrätt av mål om grov misshandel Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 16 mars 2011 Ö 5374-10 KLAGANDE MP Ombud och offentlig försvarare: Advokat BH MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2.

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av straffskalorna för vissa allvarliga våldsbrott. Dir. 2013:30. Beslut vid regeringssammanträde den 14 mars 2013

Kommittédirektiv. Översyn av straffskalorna för vissa allvarliga våldsbrott. Dir. 2013:30. Beslut vid regeringssammanträde den 14 mars 2013 Kommittédirektiv Översyn av straffskalorna för vissa allvarliga våldsbrott Dir. 2013:30 Beslut vid regeringssammanträde den 14 mars 2013 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska överväga och

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 10 december 2015 Ö 3996-13 SÖKANDE OCH MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SÖKANDE OCH MOTPART LB SAKEN Resning TIDIGARE

Läs mer

Överklagande av hovrättsdom företagsbot

Överklagande av hovrättsdom företagsbot ÖVERKLAGANDE Sida 1 (10) Rättsavdelningen Datum Dnr 2016-07-21 ÅM 2016/5123 Chefsåklagaren Lars Persson Ert datum Er beteckning Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM Överklagande av hovrättsdom företagsbot

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 22 december 2017 B 1776-17 PARTER Klagande Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm Målsägande AA Särskild företrädare: Jur.kand. SH Motpart

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 13 juli 2012 B 1158-12 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART DBO Ombud och offentlig försvarare: Advokat BJ Ombud och

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 1 november 2016 B 3667-15 KLAGANDE ETK Ombud och offentlig försvarare: Advokat GF MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

Dubbelbestraffning vad är det och vad är det som har hänt? December 2013 Ekobrottsmyndigheten

Dubbelbestraffning vad är det och vad är det som har hänt? December 2013 Ekobrottsmyndigheten Dubbelbestraffning vad är det och vad är det som har hänt? December 2013 Ekobrottsmyndigheten Datum Sida 2013-11-27 1 (4) Dnr Dubbelbestraffning Dubbelbestraffning vad är det och vad är det som har hänt?

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 1 oktober 2014 Ö 4417-12 KLAGANDE RG Ombud: Jur.kand. FE MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Ansökan i hovrätt om resning

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 5 februari 2015 B 224-14 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART JH Ombud och offentlig försvarare: Advokat UR SAKEN Narkotikasmuggling

Läs mer

Yttrande Datum. EKOBROTTSMYNDIGHETEN Rättsenheten Chefsjurist Roland Andersson / Regeringskansliet Justitiedepartementet

Yttrande Datum. EKOBROTTSMYNDIGHETEN Rättsenheten Chefsjurist Roland Andersson / Regeringskansliet Justitiedepartementet EKOBROTTSMYNDIGHETEN Rättsenheten Chefsjurist Roland Andersson Yttrande Datum 2004-02-27 Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Diarienr (åberopas vid korresp) 900 2003/0373 Er referens

Läs mer

Klagande Riksåklagaren, Box 5557, STOCKHOLM. Motpart David B Ombud och offentlig försvarare: Advokaten Jan T Saken Våldtäkt mot barn

Klagande Riksåklagaren, Box 5557, STOCKHOLM. Motpart David B Ombud och offentlig försvarare: Advokaten Jan T Saken Våldtäkt mot barn Sida 1 (5) Överåklagare Nils Rekke Ert datum Er beteckning Högsta domstolen Box 2033 103 12 STOCKHOLM Klagande Riksåklagaren, Box 5557, 114 85 STOCKHOLM Motpart David B Ombud och offentlig försvarare:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1972:260) om internationellt samarbete rörande verkställighet av brottmålsdom; SFS 2000:460 Utkom från trycket den 19 juni 2000 utfärdad den 31 maj 2000.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 31 januari 2013 Ö 3944-11 SÖKANDE RG Ombud: Advokat MD MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2. JS SAKEN Resning TIDIGARE

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 5 februari 2008 Ö 2908-06 KLAGANDE AG Ombud: Advokat SW MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Tillstånd till prövning

Läs mer

En modernare rättegång några utvecklingsområden

En modernare rättegång några utvecklingsområden PM 1 (5) En modernare rättegång några utvecklingsområden Reformen En modernare rättegång, EMR, trädde i kraft den 1 november 2008 (prop. 2004/05:131). Den syftade till att skapa förutsättningar för ett

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Ingripanden mot unga lagöverträdare

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Ingripanden mot unga lagöverträdare 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-02-20 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Karin Almgren och f.d. kammarrättspresidenten Jan Francke. Ingripanden mot unga lagöverträdare

Läs mer

Överklagande av ett hovrättsbeslut överlämnande från Sverige enligt en europeisk arresteringsorder

Överklagande av ett hovrättsbeslut överlämnande från Sverige enligt en europeisk arresteringsorder Sida 1 (6) Byråchef Ert datum Er beteckning Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM Överklagande av ett hovrättsbeslut överlämnande från Sverige enligt en europeisk arresteringsorder Klagande Riksåklagaren

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat MH. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hovrätten för Övre Norrlands dom i mål B

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat MH. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hovrätten för Övre Norrlands dom i mål B Sida 1 (12) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 20 november 2015 B 186-14 KLAGANDE K-EH Ombud och offentlig försvarare: Advokat MH MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 30 december 2015 B 3019-15 KLAGANDE IJN Ombud och offentlig försvarare: Advokat TM MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

Lag. Till riksdagen har överlämnats regeringens proposition nr 74/1998 rd med förslag till

Lag. Till riksdagen har överlämnats regeringens proposition nr 74/1998 rd med förslag till RSv 274/1998 rd- RP 74/1998 rd Riksdagens svar på regeringens proposition med förslag till revision av bestämmelserna om böter, förvandlingsstraff och ordningsbot Till riksdagen har överlämnats regeringens

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom ringa narkotikabrott

Överklagande av en hovrättsdom ringa narkotikabrott Överklagande Sida 1 (8) Datum 2016-09-22 Byråchefen Hedvig Trost Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom ringa narkotikabrott Klagande Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

HFD 2014 ref 80. Transportstyrelsen bestred bifall till överklagandet.

HFD 2014 ref 80. Transportstyrelsen bestred bifall till överklagandet. HFD 2014 ref 80 Ny praxis beträffande skattetillägg och straff för skattebrott i förhållande till Europakonventionens förbud mot dubbla förfaranden (HFD 2013 ref. 71) påverkar inte bedömningen att den

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 november 2017 B 3492-17 PARTER I Klagande Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm Motpart RM Ombud och offentlig försvarare: GH II Klagande

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 22 december 2005 Ö 4502-05 KLAGANDE AP Ombud och offentlig försvarare: Advokat TL MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 12 november 2009 Ö 1342-09 KLAGANDE Albihns Service Aktiebolag, 556519-9253 Box 5581 114 85 Stockholm Ombud: Advokat A-CN och jur.kand.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 11 november 2015 B 410-15 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPARTER 1. LV Ombud och offentlig försvarare: Advokat DH 2.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 19 maj 2017 B 4368-16 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART FA SAKEN Narkotikabrott, ringa brott ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

Stockholm den [ ] januari 2017 ASF_MATTER_ID. Till Justitiedepartementet. Ju2016/09303/Å

Stockholm den [ ] januari 2017 ASF_MATTER_ID. Till Justitiedepartementet. Ju2016/09303/Å ASF_MATTER_ID Stockholm den [ ] januari 2017 Till Justitiedepartementet Ju2016/09303/Å Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 23 december 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över utkast till

Läs mer

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-02-25 Närvarande: F.d. justitieråden Dag Victor och Per Virdesten samt justitierådet Olle Stenman. Åtgärder för att hantera stora brottmål och inställda

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom våldtäkt (påföljden)

Överklagande av en hovrättsdom våldtäkt (påföljden) Rättsavdelningen Sida 1 (5) Byråchefen My Hedström 2016-03-04 Datum Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom våldtäkt (påföljden) Klagande Riksåklagaren Box 5553 114 85

Läs mer

Uppdrag att utreda vissa frågor om brandfarliga och explosiva varor

Uppdrag att utreda vissa frågor om brandfarliga och explosiva varor Promemoria 495 2015-11-17 Ju2015/08872/P Justitiedepartementet Uppdrag att utreda vissa frågor om brandfarliga och explosiva varor Bakgrund Under senare tid har det inträffat ett oroväckande stort antal

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (25) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 28 mars 2014 B 2232-11 KLAGANDE Sten Olofssons Åkeri AB, 556596-8277 Wij 14 820 60 Delsbo Ombud och offentlig försvarare: Advokat TÖ MOTPART

Läs mer

Förutsättningarna för att beivra och lagföra illegal och oreglerad spelverksamhet

Förutsättningarna för att beivra och lagföra illegal och oreglerad spelverksamhet datum: 2012-06-07 dnr: 33-2011-0039 rir 2012:15 Förutsättningarna för att beivra och lagföra illegal och oreglerad spelverksamhet Bilaga 5 till granskningsrapport RiR 2012:15 Staten på spelmarknaden når

Läs mer

1. Inledning. 2. Motivering

1. Inledning. 2. Motivering Kod: 277 Dominik Zimmermann 1 1. Inledning Såsom framgår av uppgiftsbeskrivningen har Dragan befunnits ansvarig för misshandel av normalgraden (BrB 3:5) i ett fall och för grov stöld (BrB 8:4) i två fall.

Läs mer

Straff i proportion till brottets allvar

Straff i proportion till brottets allvar Straff i proportion till brottets allvar Slutbetänkande av Straffiiivåutredningen Stockholm 2008 STATENS OFFENTLIGA UTREDNINGAR SOU 2008:85 Innehåll Förkortningar 13 Sammanfattning 15 Författningsförslag

Läs mer

Skattebrottslag (1971:69)

Skattebrottslag (1971:69) Smugglingslagen m.m./brottsbalken m.m. 1 1 [1901] Denna lag gäller i fråga om skatt och, om så särskilt föreskrivs, annan avgift till det allmänna som inte betecknas som skatt. Lagen tillämpas inte i fråga

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat BE. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Göta hovrätts dom 2013-10-01 i mål B 519-13

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat BE. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Göta hovrätts dom 2013-10-01 i mål B 519-13 Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 16 juni 2015 B 5390-13 KLAGANDE DBT Ombud och offentlig försvarare: Advokat BE MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Försök

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm. Yttrande över departementspromemorian Livstidsstraff för mord (Ds 2017:38)

Justitiedepartementet Stockholm. Yttrande över departementspromemorian Livstidsstraff för mord (Ds 2017:38) Sida 1 (6) Ert datum Er beteckning Ju2017/06954/L5 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över departementspromemorian Livstidsstraff för mord (Ds 2017:38) Utredaren har gjort en mycket gedigen

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 30 december 2015 B 2266-15 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART T Ö G Ombud och offentlig försvarare: Advokat J C A

Läs mer

Datum Dnr Sid Justitieombudsmannen R (6) Lars Lindström

Datum Dnr Sid Justitieombudsmannen R (6) Lars Lindström YTTRANDE Datum Dnr Sid Justitieombudsmannen 2013-11-14 R 97-2013 1 (6) Lars Lindström Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Förbudet mot dubbla förfaranden och

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 30 augusti 2004 B 4661-03 KLAGANDE Riksåklagaren MOTPART LV Offentlig försvarare och ombud: advokaten OB SAKEN Vårdslös skatteuppgift ÖVERKLAGADE

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 30 augusti 2004 B 3811-03 KLAGANDE Riksåklagaren, Box 5553, 114 85 STOCKHOLM MOTPART LS Offentlig försvarare och ombud: advokaten RS SAKEN

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-05-26 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson, f.d. regeringsrådet Leif Lindstam och justitierådet Ann-Christine Lindeblad. Överlämnande från Sverige

Läs mer

Överklagande av hovrättsdom grov misshandel

Överklagande av hovrättsdom grov misshandel ÖVERKLAGANDE Sida 1 (10) Rättsavdelningen Datum Dnr 2017-10-24 ÅM 2017/6425 Chefsåklagaren Lars Persson Ert datum Er beteckning Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM Överklagande av hovrättsdom grov

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-10-08 Närvarande: F.d. justitierådet Lennart Hamberg samt justitieråden Kristina Ståhl och Agneta Bäcklund. Strafflindring vid medverkan till utredning

Läs mer

Yttrande över Narkotikastraffutredningens betänkande Synnerligen grova narkotikabrott (SOU 2014:43)

Yttrande över Narkotikastraffutredningens betänkande Synnerligen grova narkotikabrott (SOU 2014:43) R2B DATUM 1 (8) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Narkotikastraffutredningens betänkande Synnerligen grova narkotikabrott (SOU 2014:43) Övergripande synpunkter Utredningen har gjort

Läs mer

CC./. riksåklagaren ang. misshandel m.m.

CC./. riksåklagaren ang. misshandel m.m. Svarsskrivelse Sida 1 (5) Rättsavdelningen Datum 2016-02-12 Ert datum Er beteckning Byråchefen My Hedström 2015-01-29 B 165-16 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm CC./. riksåklagaren ang. misshandel

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 15 mars 2016 B 5692-14 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART VD Offentlig försvarare: Advokat IN SAKEN Sexuellt ofredande

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 8 november 2017 B 6041-16 PARTER Klagande KA Ombud och offentlig försvarare: Advokat CO Motpart Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 22 mars 2019 B 5025-18 PARTER Klagande KYÅ Ombud och offentlig försvarare: Advokat KS Motpart Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 22 december 2014 B 4815-14 KLAGANDE EN Ombud och offentlig försvarare: Advokat ÅB MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

Effektivare lagstiftning mot vuxnas kontakter med barn i sexuellt syfte

Effektivare lagstiftning mot vuxnas kontakter med barn i sexuellt syfte Justitieutskottets betänkande Effektivare lagstiftning mot vuxnas kontakter med barn i sexuellt syfte Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till ändringar i brottsbalken.

Läs mer

En översyn av straffbestämmelsen om kontakt med barn i sexuellt syfte

En översyn av straffbestämmelsen om kontakt med barn i sexuellt syfte Promemoria 244 2014-06-17 Ju2014/4084/P Justitiedepartementet Straffrättsenheten En översyn av straffbestämmelsen om kontakt med barn i sexuellt syfte Sammanfattning En utredare ges i uppdrag att biträda

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 30 september 2009 B 5097-08 KLAGANDE CM Ombud och offentlig försvarare: Advokat HB MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-02-26 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Gustaf Sandström, justitierådet Dag Victor. Enligt en lagrådsremiss den 13 februari

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hovrätten för Västra Sveriges beslut i mål Ö

HÖGSTA DOMSTOLENS. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hovrätten för Västra Sveriges beslut i mål Ö Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 20 februari 2014 Ö 2785-12 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART RG SAKEN Ansökan i hovrätt om resning ÖVERKLAGAT

Läs mer

Regeringens proposition 2008/09:51

Regeringens proposition 2008/09:51 Regeringens proposition 2008/09:51 Justering av en straffbestämmelse i utlänningslagen (2005:716) Prop. 2008/09:51 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 16 oktober 2008

Läs mer