Yttrande nr 1/2015. (i enlighet med artiklarna 322 och 325 i EU-fördraget)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande nr 1/2015. (i enlighet med artiklarna 322 och 325 i EU-fördraget)"

Transkript

1 Yttrande nr 1/2015 (i enlighet med artiklarna 322 och 325 i EU-fördraget) över Europaparlamentets och rådets förslag till förordning om ändring av förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 om finansiella regler för unionens allmänna budget 12, rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg T (+352) E eca-info@eca.europa.eu eca.europa.eu

2 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Punkt I. Allmänna kommentarer om förslagets innehåll och mål 1-18 Syftet med förslaget till förordning 1-4 Åsidosättande av reglerna om beslutsprocessen är ett hinder för målet att öka tydligheten 5-9 De finansiella reglerna är inte helt anpassade till direktivens mål att se över och modernisera reglerna för offentlig upphandling De mekanismer som föreslås som skydd av Europeiska unionens ekonomiska intressen är otillräckliga II. Kommentarer artikel för artikel Artikel Principer för upphandling och avtal 20 Artikel Upphandlingsförfaranden Artklarna 106 och Uteslutningskriterier och system för uteslutning Artikel Avvisande av anbud Artikel Antagande av anbud Artikel Kontakter under förfarandet 36 Artikel Beslut om tilldelning 37 Artikel 114a - Genomförande och ändring av avtalet Artikel Väsentliga fel, oriktigheter och bedrägerier 40 Artikel Tillämpliga tröskelvärden och frysningsperiod 41-42

3 3 EUROPEISKA UNIONENS REVISIONSRÄTT HAR ANTAGIT DETTA YTTRANDE med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna 322 och 325, jämfört med fördraget om upprättandet av Europeiska atomenergigemenskapen, särskilt artikel 106a, med beaktande av Europaparlamentets och rådets förslag till förordning 1 om ändring av förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 om finansiella regler för unionens allmänna budget 2 (nedan kallad budgetförordningen), med beaktande av parlamentets begäran av den 23 juli 2014 till revisionsrätten om ett yttrande över förslaget till förordning, med beaktande av rådets begäran av den 18 juli 2014 till revisionsrätten om ett yttrande över förslaget till förordning, med beaktande av Europaparlamentets och rådets antagande av direktiv 2014/24/EU av den 26 februari 2014 om offentlig upphandling och om upphävande av direktiv 2004/18/EG 3 (nedan kallat direktiv 2014/24/EU) och av Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/23/EU av den 26 februari 2014 om tilldelning av koncessioner COM(2014) 358 final, Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 av den 25 oktober 2012 om finansiella regler för unionens allmänna budget och om upphävande av rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 (EUT L 298, , s. 1). EUT L 94, , s. 65. EUT L 94, , s. 1.

4 4 I. ALLMÄNNA KOMMENTARER OM FÖRSLAGETS INNEHÅLL OCH MÅL Syftet med förslaget till förordning 1. Europaparlamentets och rådets förslag till förordning om ändring av förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 om finansiella regler för unionens allmänna budget har skrivits för att reglerna ska anpassas till reglerna om offentlig upphandling i direktiv 2014/24/EU och i direktiv 2014/23/EU om tilldelning av koncessioner. 2. Revisionsrätten stöder detta anpassningsarbete. Förbättringen av upphandlingsreglernas rättsliga ram syftar dels till att göra användningen av offentliga medel effektivare och därmed bidra till den goda ekonomiska förvaltning och rättsäkerhet som både medlemsstaterna 5 och unionen måste sträva efter. Dels måste unionen för att säkerställa samstämmigheten mellan all sin politik och verksamhet 6 och respektera principen om lojalt samarbete 7 se till att syftena med de finansiella reglerna för den allmänna budgeten (nedan kallad budgetförordningen) liknar dem i de direktiv som nämns ovan. Dessutom måste unionen, utom i vederbörligen motiverade undantagsfall, korrekt återge bestämmelserna i direktiven, åtminstone i de fall då det inte är medlemsstaterna som beslutar hur bestämmelserna ska införlivas. 3. Anpassningsprocessenen innebär att lagstiftaren antar regler om ändring av budgetförordningen och att kommissionen antar delegerade akter. Eftersom bestämmelserna i budgetförordningen och dess tillämpningsföreskrifter är intimt förknippade med varandra anser revisionsrätten att den borde underrättas om de Skäl 2 i direktiv 2014/24/EU. Artikel 13 i EU-fördraget och artikel 7 i EUF-fördraget. Artikel 4.3 i EU-fördraget.

5 5 ändringar som kommissionen planerar att göra av tillämpningsföreskrifterna innan lagstiftaren antar bestämmelserna om ändring av budgetförordningen. 4. När det gäller den rättsliga grunden till kommissionens förslag till ändring av budgetförordningen konstaterar revisionsrätten att förslaget även innehåller ett stort antal regler som ska stärka skyddet av EU:s ekonomiska intressen genom att ett system för tidig upptäckt av hot mot dessa intressen inrättas vid kommissionen. Därför bör förslaget även ha artikel 325 i EUF-fördraget som rättslig grund. Men det finns ingen hänvisning till denna artikel i beaktandeledet till det förslag som vi yttrar oss över. Åsidosättande av reglerna om beslutsprocessen är ett hinder för målet att öka tydligheten 5. Revisionsrätten anser att uppdelningen av frågan om offentlig upphandling mellan budgetförordningen och tillämpningsföreskrifterna inte är förenlig med reglerna och förfarandena för beslutsprocessen, så som den fastställs i fördragen och i domstolens rättspraxis. Det gäller särskilt för vissa centrala principer och begrepp som varken definieras eller avgränsas i förslaget till förordning (se punkterna 21, 23, 35, 39, 41 och 42) trots att det enligt artikel 290 i EUF-fördraget endast är icke väsentliga delar av finansiella regler som får bli föremål för en delegerad akt. De regler som uppvisar viktiga grunddrag för det område som ska regleras måste förbehållas Europaparlamentets och rådets gemensamma ansvarsområde Revisionsrätten anser därför att lagstiftaren inte kan delegera enligt artikel 290 befogenheten att fastslå de viktigaste grunddragen när det gäller offentlig upphandling till kommissionen som den gör enligt detta förslag till förordning. 8 Punkt 6 i domstolens dom den 17 december 1970, Köster (mål 25/70, REG. s. 1161).

6 6 7. Med tanke på att de flesta av de centrala principerna och begreppen inom offentlig upphandling enligt förslaget dessutom förmodligen ska infogas i tillämpningsföreskriftsförordningen kan revisionsrätten inte kontrollera om målet att förtydliga reglerna för offentlig upphandling har uppnåtts fullt ut genom denna översyn. Därför är det lämpligt att påminna om att syftet med direktivet om offentlig upphandling just var att klargöra grundläggande begrepp och principer för att säkerställa rättssäkerheten samt inbegripa vissa aspekter i väletablerad rättspraxis från Europeiska unionens domstol Denna uppdelning motverkar dessutom det mål att förtydliga reglerna som ligger bakom reformen av reglerna för offentlig upphandling och runt vilket texten i direktiv 2014/24/EU utformades och strukturerades. De upphandlingsregler som ska gälla för institutionerna blir i stället svårare att förstå genom att anpassningsprocessen är tänkt som en parallell översyn av två rättsakter och genom att man tar över bestämmelser i direktivet utan att behålla artikeldelens struktur Revisionsrätten rekommenderar att beslutsprocessen och målet att öka tydligheten prioriteras. Vi anser att målet skulle uppnås om alla regler för offentlig upphandling som gäller för institutionerna kodifierades i en separat förordning. Då skulle reglerna bli lättare att förstå och mer tillgängliga Skäl 2 i direktiv 2014/24/EU. Se till exempel artikel 57 i direktiv 2014/24/EU som återges på ett splittrat sätt i flera artiklar i budgetförordningen. I likhet med ECB:s beslut av den 27 januari 2009 om ändring av beslut ECB/2007/5 om regler för upphandling (ECB/2009/2) (EUT L 51, , s. 10).

7 7 De finansiella reglerna är inte helt anpassade till direktivens mål att se över och modernisera reglerna för offentlig upphandling 10. Syftet med översynen och moderniseringen av reglerna för offentlig upphandling via antagandet av direktiven om offentlig upphandling 2014/24/EU och 2014/23/EU är att använda offentliga medel effektivare, i synnerhet genom att underlätta små och medelstora företags deltagande i offentlig upphandling, och se till att upphandlande myndigheter kan utnyttja offentliga upphandlingar på ett bättre sätt till stöd för gemensamma samhällsmål Revisionsrätten rekommenderar att man i skälen i den kommande förordningen uttryckligen påminner om dessa mål. I det aktuella förslaget nämns de endast delvis i motiveringen där det anges att nya bestämmelser införs om [ ] krav på iakttagande av miljömässiga, sociala och arbetsrättsliga skyldigheter. Dessutom bör målen fastställas mer uttryckligt i förordningens artikeldel. 12. Å ena sidan bör alltså ambitionen att bättre använda offentlig upphandling till stöd för gemensamma samhällsmål tydligt uttryckas, förutsatt att användningen av offentlig upphandling inte sker på bekostnad av en sund ekonomisk förvaltning av unionens budget. Å andra sidan bör kravet att iaktta miljömässiga, sociala och arbetsrättsliga skyldigheter återges i de allmänna principer som gäller för upphandling (se punkt 20) och åtföljas av uttryckliga sanktioner om anbudsgivarna eller avtalsparterna inte följer dem (se punkterna 34 och 40). 13. Revisionsrätten påminner om sin iakttagelse att de rättsliga skyldigheter som EUinstitutioner och EU organ har när det gäller miljöanpassad offentlig upphandling är mindre krävande än de rättsliga skyldigheter som medlemsstaternas myndigheter Skäl 2 i direktiv 2014/24/EU. Se punkt 80 i revisionsrättens särskilda rapport nr 14/2014 Hur beräknar, minskar och kompenserar EU:s institutioner och organ sina växthusgasutsläpp?.

8 8 ska fullgöra. Enligt sektorsspecifika direktiv är medlemsstaternas myndigheter skyldiga att utnyttja de möjligheter som offentlig upphandling ger när det gäller att bidra till Europa 2020-strategin för smart och hållbar tillväxt för alla. De skyldigheterna 14 borde därför också gälla för offentlig upphandling vid EU-institutionerna. 14. Målet att underlätta små och medelstora företags deltagande i offentlig upphandling bör också tydligt anges i förslaget till förordning. Revisionsrätten anser att följande frågor måste tas upp för att främja små och medelstora företags deltagande: skyldigheten att motivera ett beslut att inte dela upp ett kontrakt i flera delar (artikel 46.1 i direktiv 2014/24/EU), obligatoriskt utnyttjande av online-verktyg (artikel 61 i direktiv 2014/24/EU), direktbetalning till underleverantörer (artikel 71.7 i direktiv 2014/24/EU), uppföljning av tillämpningen av reglerna i fråga (artikel 83.3 i direktiv 2014/24/EU) och allmänhetens tillgång till information och vägledning gällande tolkning och tillämpning av EU-institutionernas och EU-organens lagstiftning om offentlig upphandling (artikel 83.4 i direktiv 2014/24/EU). De mekanismer som föreslås som skydd av Europeiska unionens ekonomiska intressen är otillräckliga 15. Revisionsrätten kan bara uppmuntra att EU:s ekonomiska intressen får ökat skydd genom ett effektivt system för upptäckt av hot. Vi anser att kommissionen ska fortsätta att vara den enda institutionen som förvaltar den centrala databasen för uteslutningar och använder de uppgifter som överförs utan dröjsmål av EU:s övriga institutioner och organ. 16. Men bestämmelserna i artiklarna 106 och 108 i förslaget till förordning, som handlar om att ett centraliserat sanktionssystem för ekonomiska aktörer ska inrättas via tillfälliga paneler och förvaltas av kommissionen är inte förenliga med övriga institutioners och organs rätt att själva välja sin organisation. Ett sådant system 14 Uttrycks nu även i skäl 95 i direktiv 2014/24/EU.

9 9 riskerar att beröva institutionerna och organen kontrollen över deras egna upphandlingsförfaranden och förvaltningen av deras egna kontrakt, trots att fördraget och budgetförordningen ger dem detta oberoende. I sin egenskap av utanordnare är också institutionerna och organen de som är bäst lämpade att utöva denna kontroll. Dessutom riskerar den föreslagna beslutsprocessen att bli långdragen och komplicerad på ett område där snabba insatser är nödvändiga. Systemet skulle sannolikt skapa behörighetskonflikter mellan de myndigheter och paneler som ansvarar för skyddet av de ekonomiska intressena och särskilt med Olaf Det är viktigt att komma ihåg att åtgärderna för att utesluta eller avvisa ekonomiska aktörer från upphandlingsförfarandena liknar de uteslutningssanktioner som nationella brottmålsdomstolar får besluta för juridiska personer. Revisionsrätten anser att det system som föreslås i förslaget till förordning måste ses över mot bakgrund av principerna om laglighet och proportionalitet i fråga om brott och straff och med vederbörlig hänsyn till rätten till försvar. 18. Slutligen bör det framgå i ingressen vilka omständigheter som föranledde en ändring av de aktuella uteslutningsmekanismerna. Målet att förbättra reglerna i det avseendet anges i allmänna ordalag, men det går inte att avgöra vilka delar av systemet som man önskar förbättra. 15 Till exempel åligger det i princip den berörda institutionen, enligt artikel 7.6 b i Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 883/2013 av den 11 september 2013 om utredningar som utförs av Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf) och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1073/1999 och rådets förordning (Euratom) nr 1074/1999, att vidta lämpliga administrativa säkerhetsåtgärder, till exempel ett beslut om uteslutning från offentliga upphandlingar. I det system som föreslås skulle det dock vara en tillfällig panel som i förekommande fall fattar beslut om uteslutning om sanktion efter förfrågan av den berörda institutionen.

10 10 II. KOMMENTARER ARTIKEL FÖR ARTIKEL 19. I detta avsnitt analyserar vi förslaget till förordning med utgångspunkt i de mål att se över och modernisera reglerna för offentlig upphandling som ledde till att direktiven om offentlig upphandling antogs och målet att skydda EU:s ekonomiska intressen. Vi har tittat på alla artiklar utifrån dessa mål. Vi delger våra iakttagelser när vi anser att processen för anpassning till direktiven verkar ofullständig eller när förbättringar behövs av de mekanismer som föreslås för skyddet av de ekonomiska intressena. Artikel Principer för upphandling och avtal 20. På samma sätt som i artikel 18.2 i direktiv 2014/24/EU anser revisionsrätten att man bör lägga till en allmän princip som styr fullgörandet av kontrakt i enlighet med lagstiftningen och som speglar de samhällsmål som ska uppnås. Vi föreslår att följande punkt läggs till i artikel 102: De upphandlande myndigheterna ska vidta lämpliga åtgärder för att säkerställa att ekonomiska aktörer vid tilldelning och fullgörande av offentliga kontrakt ser till att en smart och hållbar tillväxt för alla får stöd och att de iakttar tillämpliga miljö-, socialoch arbetsrättsliga skyldigheter som fastställts i unionsrätten, nationell rätt, kollektivavtal eller i internationella miljö-, social- och arbetsrättsliga bestämmelser som anges i bilaga X till direktiv 2014/24/EU. Artikel 104 Upphandlingsförfaranden 21. I artikel i förslaget till förordning finns en förteckning över upphandlingsförfarandena. Artikeln behöver kompletteras med en definition av varje förfarande och villkoren för när exceptionella förfaranden (förhandlat förfarande 16 De artiklar som kommenteras är alla samlade i artikel 1.3 i förslaget till förordning.

11 11 under konkurrens, konkurrenspräglad dialog eller förhandlat förfarande) får användas. Detta är en del av den offentliga upphandlingens centrala principer och begrepp som inte får delegeras i enlighet med artikel 290 i EUF-fördraget. 22. För fullständighetens och tydlighetens skull bör punkt 5 i artikel 104 i förslaget till budgetförordning kompletteras och ändras på följande sätt: "Kommissionen ska ges befogenhet att anta delegerade akter enligt artikel 210 med avseende på närmare bestämmelser om typer av upphandlingsförfaranden för tilldelning av koncessionskontrakt eller offentliga kontrakt till ett högre eller lägre värde än de tröskelvärden som fastställs i artikel 4 a och b i direktiv 2014/24/EU, och om dynamiska inköpssystem, interinstitutionell och gemensam upphandling avtal till lågt värde och betalning mot faktura. Artiklarna 106 och 108 Uteslutningskriterier och system för uteslutning 23. Med tanke på karaktären på den sanktion som innebär att ekonomiska aktörer utesluts från deltagande i offentlig upphandling måste de situationer och omständigheter då en sådan sanktion får tillämpas ha en tydlig och exakt rättslig ram som ska tolkas restriktivt. Men den föreslagna texten innehåller många oklarheter, särskilt på följande områden: - Det finns ingen definition av ett administrativt beslut i artikel b, c och f. Ett beslut av det slaget kan inte vara liktydigt med en lagakraftvunnen dom såvida man inte klargör, som i artikel 57 i direktivet, att det handlar om ett administrativt beslut med slutlig och bindande verkan i enlighet med de rättsliga bestämmelser som gälller för medlemsstatens eller EU:s administrativa myndighet som har fattat beslutet. - När det framför allt gäller de fall som avses i artikel d måste förslaget till förordning kompletteras och anpassas till artikel 57.1 i direktiv 2014/24/EU. Kravet att utesluta en ekonomisk aktör på denna grund kan nämligen endast motiveras om den ekonomiska aktören (eller dess företrädare) dömts av en

12 12 lagakraftvunnen dom för överträdelserna i fråga. Den tillfälliga panel som avses i artikel 108 skulle inte ha någon behörighet att fastställa bevis för denna typ av överträdelse. Man kan med rätta fråga sig hur en sådan tillfällig panel skulle kunna fastställa bevis på bedrägeri, korruption eller barnarbete. Det bör påpekas att om ett beteende som utgör bedrägeri eller korruption har konstaterats vid en offentlig upphandling eller i bidragskontrakt som finansieras med EU-medel och som ännu inte blivit föremål för en lagakraftvunnen dom, får de ansvariga uteslutas från den offentliga upphandlingen med stöd av artikel b och/eller f, eftersom ett sådant beteende kan definieras som en oegentlighet 17 och/eller kan anses vara ett allvarligt fel i yrkesutövningen. Det måste här påpekas att en ekonomisk aktör även ska uteslutas från att delta om denne omfattas av ett beslut om frysning av tillgångar inom ramen för en internationell (FN eller Europeiska unionen) eller nationell ekonomisk sanktion. De upphandlande myndigheterna är i så fall bundna av effekterna av ett sådant beslut, oavsett om artikel 106 i budgetförordningen gäller eller inte. Vi föreslår följande text: En ekonomisk aktör ska uteslutas från deltagande i upphandlingsförarandet om denne [ ] d) har gjort sig skyldig till bedrägeri, korruption, deltagande i kriminell verksamhet, penningtvätt, finansiering av terrorism, terroristbrott, barnarbete eller andra former av människohandel och ett beslut fattats av 17 Begreppet oegentlighet definieras i artikel 1.2 i rådets förordning (EG, Euratom) nr 2988/95 av den 18 december 1995 om skydd av Europeiska gemenskapernas finansiella intressen (EGT L 312, , s. 1) (se särskilt skäl sex där det anges att oegentligheter inbegriper bedrägeri så som detta definieras i konventionen rörande skyddet av Europeiska gemenskapernas finansiella intressen ).

13 13 den panel som avses i artikel 108 eller en lagakraftvunnen dom meddelats då det kan faställas att den ekonomiska aktören på en av dessa grunder har varit föremål för en lagakraftvunnen dom eller för internationella eller nationella sanktioner om frysning av tillgångar, [ ]. - Förslaget innehåller inga definitioner av de centrala begrepp som anges som skäl för uteslutning, bland annat grovt avtalsbrott, allvarligt fel i yrkesutövningen, oegentligheter osv. - Förslaget innehåller ingen bestämmelse om hur de tillfälliga panelerna ska fungera eller om deras utredningsbehörighet, något som egentligen bör täckas av budgetförordningen. - I artikel klargörs inte vilken typ av tillfälliga förebyggande säkerhetsåtgärder i samband med genomförandet av budgeten som en behörig utanordnare kan vidta när uteslutningssanktionen (ännu) inte har beslutats av panelen. Enligt artikel 107 (se nedan) kan en ekonomisk aktör endast uteslutas, det vill säga avvisas, från ett särskilt upphandlingsförfarande om denne befinner sig i en av de situationer som beskrivs i artikel 107, och detta skulle inte vara möjligt som en tillfällig förebyggande åtgärd. En aktör kan för övrigt inte heller tillfälligt avvisas från ett särskilt upphandlingsförfarande. Följaktligen måste förslaget kompletteras så att man klargör vilka andra användbara åtgärder de behöriga utanordnarna får vidta. - Texten behandlar inte frågan om dubbelt straff. Den bör dock klargöra att straffrättsliga påföljder av samma slag som en medlemsstat kan komma att fastställa när Olaf senare överlämnar ärendet till de nationella rättsliga myndigheterna ska reduceras med hänsyn till ett eventuellt beslut om uteslutning.

14 Enligt förslaget är de situationer som kan leda till en uteslutning om den ekonomiska aktören grovt har brutit mot skyldigheterna i avtalet begränsade till de fall där det finns en risk för Europeiska unionens ekonomiska intressen eftersom det är det enda området där den panel som avses i artikel 108 får ingripa. Men att en avtalspart åsidosätter sina avtalsenliga skyldigheter innebär inte nödvändigtvis en risk för EU:s ekonomiska intressen trots att det är ett allvarligt åsidosättande av skyldigheterna i avtalet. En ekonomisk aktör bör dessutom kunna uteslutas när denne inte har fullgjort de skyldigheter som avses i artikel 18.2 i direktiv 2014/24/EU (och som tas upp i artikel 102 i förslaget till förordning enligt förslaget ovan) med en hänvisning till artikel 57.4 a i direktivet. 25. Frågan om vilken myndighet som får besluta om uteslutning och sedan offentliggöra beslutet måste klargöras. Å ena sidan behandlar inte förslaget den frågan när det gäller de fall av uteslutning där panelens ingripande inte behövs, till exempel på grund av att det redan finns en lagakraftvunnen dom avseende en ekonomisk aktör eller på grund av ett konkursförfarande. När en panel som inrättats enligt artikel 108 ska ingripa för att avgöra ett uteslutningsfall tycks det å andra sidan som om besluten om uteslutning och ekonomiska sanktioner endast kan fattas av denna panel, vilket innebär att den upphandlande myndigheten berövas den beslutsautonomi som den hade på området och som är nödvändig för att den ska kunna bedriva sin administrativa verksamhet på ett effektivt sätt. Men det är den upphandlande myndigheten som lättast kan avgöra om det kan anses föreligga ett allvarligt åsidosättande av de avtalsenliga skyldigheterna (artikel e). Ingripandet av en tillfällig panel är inte motiverat och inverkar menligt på beslutsautonomin. 26. Den text som föreslås i artikel skulle återge den upphandlande myndigheten en beslutsfattande roll när det gäller sanktioner. Det tycks inte vara förenligt med resonemanget i artikel 108 som föreskriver att beslut om uteslutning tillkommer kommissionen via en panel som har inrättats för det ändamålet. Det vore därför logiskt att flytta denna bestämmelse till artikel 107 som handlar om avvisande av en ekonomisk aktör från ett särskilt förfarande. Det är i det sammanhanget som den

15 15 upphandlande myndigheten behöver få ett visst utrymme för att bedöma om uteslutningen ska fastställas och/eller göras inom ramen för ett särskilt upphandlingsförfarande som den har inlett. 27. Frågan om den behöriga beslutsmyndigheten måste också klargöras med hänsyn till kravet på insyn när det gäller vilka möjligheter till omprövning som finns (artikel 97 i budgetförordningen). När beslut om sanktioner (uteslutning och ekonomiska sanktioner) har fattats av panelen ska överklaganden av besluten riktas till kommissionen, som inrättade den panel som agerar för dess räkning. Det medför också att överklaganden av upphandlande myndigheters beslut att avvisa en ansökan eller ett anbud, vilket motiveras med att panelen har fastställt en sanktion som innebär uteslutning, inte kan tas upp till prövning eftersom det negativa beslutet är beslutet om sanktion (se även punkt 32). 28. På grundval av artikel 261 i EUF-fördraget måste texten ge domstolen obegränsad behörighet i fråga om beslut om uteslutning som fattas med stöd av dessa artiklar. 29. Artikel sista stycket måste kompletteras så att det blir möjligt att överklaga ett avvisande av en begäran om omprövning av ett beslut om uteslutning som fattats med stöd av artikel g. 30. Enligt förslaget till artikel får ett beslut om uteslutning fattas utan att den ekonomiska aktören först hörs om det föreligger tvingande berättigade skäl att bevara utredningshemligheten i undersökningen eller i nationella rättsliga förfaranden när en ekonomisk aktör har gjort sig skyldig till bedrägerier (artikel d) och oriktigheter (artikel f). Detta undantag till den grundläggande rätten till försvar måste hanteras bättre. När panelen överväger att tillämpa detta undantag rekommenderar

16 16 revisionsrätten att den först inhämtar ett skriftligt förhandsgodkännande från den kommande registeransvarige för rättssäkerhetsgarantierna 18. Artikel 107 Avvisande av anbud 31. I motiveringen till och i skäl 15 i förslaget till förordning klargörs att uteslutningskriterierna i framtiden tydligt bör skiljas från de kriterier som leder till att anbudet avvisas vid upphandlingen. Men detta gäller bara i de situationer som avses i artikel b och c. Det beror på att de situationer som avses i artikel och är identiska, och förfarandet är detsamma, oavsett om en ekonomisk aktör utesluts eller avvisas från att delta i ett särskilt förfarande. Avvisandet hänger inte på en bedömning av den upphandlande myndigheten utan på en lagakraftvunnen dom, ett administrativt beslut eller ett beslut av den panel som avses i artikel 108. För att markera avsikten att skilja på de två hypotetiska situationerna för effektivitetens skull och med respekt för den institutionella självständigheten, bör artikel 107 i budgetförordningen helt anpassas till artikel 57.4 i direktiv 2014/24/EU samtidigt som den upphandlande myndigheten återfår full behörighet att avvisa en ekonomisk aktör från ett särskilt förfarande. 32. Med hänsyn till rätten till försvar bör artikel 107 kompletteras och klargöra att den upphandlande myndigheten måste ge anbudsgivaren eller den sökande möjligheten att ge sin syn på avvisandet innan ett beslut om avvisande av anbud fattas. Beslutet om avvisande, som motiverades av att en ekonomisk aktör lämnade vilseledande uppgifter 19 eller tidigare deltog i utarbetandet av upphandlingsdokument, ska Se, för ett liknande resonemang och analogt, revisionsrättens rekommendation i punkt 17 b i yttrande nr 6/2014 över förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EU, Euratom) nr 883/2013 vad gäller inrättandet av en registeransvarig för rättssäkerhetsgarantier. Tribunalens dom av den 26 september 2014 Flying Holding m.fl. mot kommissionen, förenade målen T-91/12 och T-280/12, punkterna

17 17 betraktas som en åtgärd som går denne emot. I de fall då beslutet om avvisande fattas efter ett beslut om sanktion av kommissionen, via panelen som agerar i dess namn, ska dock beslutet om avvisande betraktas som ett beslut som bekräftar beslutet om uteslutning, som är en åtgärd som går den sökande emot. Anbudsgivaren eller den sökande ska inte längre höras. Vi föreslår följande punkt: Innan ett beslut om att avvisa en ekonomisk aktör från ett särskilt förfarande fattas ska den upphandlande myndigheten ge denne en möjlighet att framföra sina synpunkter, såvida inte avvisandet av anbudet eller ansökan om att få delta i anbudsomgången har motiverats av ett beslut om att utesluta den ekonomiska aktören efter det att denne har fått framföra sina synpunkter. 33. I artikel 107 i förslaget är inte längre intressekonflikt ett skäl för uteslutning av en ekonomisk aktör från ett upphandlingsförfarande. Enligt artikel 57.4 e i direktiv 2014/24/EU är dock en intressekonflikt ett skäl för uteslutning. I artikel 107 i förslaget till förordning hänvisar man endast till den intressekonflikt som en anbudsgivare skulle befinna sig i om han eller hon tidigare deltagit i utarbetningen av upphandlingen. Det är en specifik situation som inte är densamma som den som beskrivs i artikel 57.4 i direktivet. I de flesta fall av intressekonflikt i den mening som avses i artikel 57 i budgetförordningen mellan en anställd vid den upphandlande myndigheten och en ekonomisk aktör ska den upphandlande myndigheten stänga av sin anställda från det aktuella upphandlingsförfarandet och inte den ekonomiska aktören. Intressekonflikt som skäl för att den ekonomiska aktören måste dock läggas till så att artikeln omfattar fall där framför allt aktören är ekonomiskt bunden till det företag som är med och genomför eller förvaltar en del av den budget som tilldelats det kontrakt som ett tilldelningsförfarande gäller. Vi förslår följande punkt: d) befinner sig i en intressekonflikt i den mening som avses i artikel 57 som inte kan avhjälpas effektivt genom någon annan, mindre ingripande åtgärd.

18 18 Artikel 110 Antagande av anbud 34. För att de uppsatta målen i detta förslag till reform ska uppnås bör artikel 10.1 i förslaget till förordning, i likhet med artikel 56 i direktiv 2014/24/EU, nämna att de upphandlande myndigheterna får besluta att inte tilldela ett kontrakt till den anbudsgivare som lämnar in det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet om de har fastställt att anbudet inte iakttar tillämpliga miljö-, social- och arbetsrättsliga skyldigheter som fastställts i unionsrätten, nationell rätt, kollektivavtal eller i internationella miljö-, social- och arbetsrättsliga bestämmelser som anges i bilaga X i direktiv 2014/24/EU. Utan en bestämmelse av det slaget skulle det vara omöjligt att avvisa sådana anbud såvida inte ett icke fullgörande av skyldigheterna leder till ett anbud som är onormalt lågt eller inte uppfyller de minimikrav som definieras i anbudet. 35. Tilldelningskriterierna måste definieras i förordningen eftersom de är centrala delar i den offentliga upphandlingen. I förordningen måste det därför definieras vad som menas med det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet. I det syftet bör artikel 67 i direktiv 2014/24/EU återges i sin helhet, däribland punkt 2 b som tar upp ett tilldelningskriterium som fastställts i rättspraxis, nämligen kvalifikationer och erfarenheter hos den personal som utses att verkställa kontraktet, om kvaliteten på den personal som utsetts på ett betydande sätt kan påverka nivån på kontraktets fullgörande. Detta är en utveckling i rättspraxis som speglar ett verkligt behov hos de upphandlande myndigheterna och bidrar till att de offentliga utgifterna blir effektivare. Särskilt när det gäller upphandling av tjänster som omfattar intellektuella prestationer måste de upphandlande myndigheterna kunna utvärdera ett anbuds tekniska värde utifrån den tekniska kvaliteten och yrkeserfarenheten hos medlemmarna i det arbetslag som en anbudsgivare föreslår för genomförandet av ett

19 19 kontrakt eller ramkontrakt 20. I den mån förslaget till förordning ingår i anpassningen till målen ovan kan denna grundläggande del av tilldelningskriterierna inte utelämnas. Artikel 112 Kontakter under förfarandet 36. För att garantera en enhetlig och läsbar budgetförordning bör artikel 112 hänvisa till artikel 96 i budgetförordningen. Vi föreslår följande text: 1. Medan upphandlingsförfarandet pågår får kontakter mellan de anbudssökande eller anbudsgivarna och den upphandlande myndigheten endast ske på ett sätt som säkerställer öppenhet och likabehandling och i enlighet med de principer för en god förvaltning som anges i artikel 96. Sedan fristen för inlämning av anbud löpt ut får dessa kontakter inte längre leda till att upphandlingsdokumenten ändras eller väsentliga ändringar i villkoren på de lämnade anbuden, utom om detta är uttryckligen tillåtet enligt ett förfarande som anges i artikel Artikel 113 Beslut om tilldelning 37. Enligt den text som föreslås i artikel andra stycket och a behöver inte den upphandlande myndigheten när särskilda avtal tilldelas via ett ramavtal efter förnyad konkurrensutsättning informera de kontraktsparter vars anbud har förkastats om varför det har förkastats, de relativa fördelar som kännetecknar det utvalda anbudet samt vem som lämnat det anbudet. Detta undantag till öppenhetsreglerna och motiveringsskyldigheten är inte motiverat. Artikel 114a Genomförande och ändring av avtalet 38. När det gäller den rättsliga ramen för ändringar av ett kontrakt under dess fullgörande innehåller direktiv 2014/24/EU nya formuleringar som inbegriper relevant 20 Tribunalens dom av den 17 oktober 2012 Evropaïki Dynamiki mot domstolen, punkt 53 i mål T-447/10 och tribunalens dom av den 25 november 2014, Alfastar Benelux SA mot Europeiska unionens råd, punkt 159 i T-394/12.

20 20 rättspraxis från Europeiska unionens domstol. Enligt denna, så som anges i skäl 107 i direktiv 2014/24/EU, kan kontrakt visserligen ändras, men ett nytt upphandlingsförfarande krävs om väsentliga ändringar görs av det ursprungliga kontraktet. I den text som föreslås i artikel 114a.2 anges dock följande: Väsentliga ändringar i ett avtal eller ett ramavtal får göras av den upphandlande myndigheten endast i de fall som anges i de delegerade akter som antas med grund i denna förordning, förutsatt att dessa väsentliga ändringar inte påverkar avtalsföremålet. Om de finansiella reglerna ska anpassas till direktivet och unionens rättspraxis bör orden väsentliga och väsentliga strykas från denna punkt eller ersättas av ett motsatsord. 39. I förslaget till förordning förklaras inte vilka typer av ändringar som får göras av ett kontrakt under dess fullgörande. Men dessa begrepp ingår i de centrala delar av den offentliga upphandlingen som måste definieras i budgetförordningen. Om inte undantag kan motiveras med hänsyn till den särskilda karaktären på kontrakt som finansieras av EU-budgeten bör formuleringen vara densamma som i artikel 72 i direktiv 2014/24/EU. Artikel 116 Väsentliga fel, oriktigheter eller bedrägerier 40. Det är alltid den upphandlande myndigheten som aktiverar mekanismen för avtalsvite, bland annat uppsägning av kontraktet (se framför allt artikel 116 i budgetförordningen). Allvarligt och väsentligt åsidosättande av avtalsmässiga skyldigheter, som kan leda till en ekonomisk sanktion eller uteslutning på grund av allvarligt kontraktsbrott, måste nämnas i artikel 116 som ett skäl för att avbryta eller säga upp kontraktet. Dessa fall bör särskiljas från fall av väsentliga fel. Dessutom måste allvarligt åsidosättande av avtalsmässiga skyldigheter kunna straffas med avtalsvite också när åsidosättandet inte skulle skada EU:s ekonomiska intressen. På så sätt skulle man även kunna täcka fall där åsidosättandet av tillämpliga miljö-, socialoch arbetsrättsliga skyldigheter som fastställts i unionsrätten, nationell rätt, kollektivavtal eller i internationella miljö-, social- och arbetsrättsliga bestämmelser

21 21 som anges i bilaga X i direktiv 2014/24/EU inte skulle medföra en förlust för EUbudgeten. Artikel 118 Tillämpliga tröskelvärden och frysningsperiod 41. Reglerna för metoderna för att uppskatta värdet på kontraktet anses vara grundläggande när det gäller offentlig upphandling eftersom de styr valet av upphandlingsförfarande. Reglerna bör därför finnas med i budgetförordningen. I det syftet bör man, på samma sätt som i reglerna för hur man uppskattar värdet på ramkontrakt och kontrakt inom ramen för dynamiska inköpssystem, klargöra att när det gäller förfarandet efter en inbjudan att anmäla intresse måste det värde som ska beaktas vara det högsta värdet på alla planerade kontrakt under hela den tid som den förteckning som upprättats efter inbjudan att lämna intresse gäller. 42. Med tanke på att de regler för sanktioner som tillämpas om frysningsperioden inte iakttas är en central del av offentlig upphandling bör artikel 118 kompletteras på följande sätt: Kontrakt som undertecknas innan frysningsperioden har löpt ut ska vara ogiltiga. Utan en sådan avskräckande sanktion finns det risk för att denna skyldighet inte iakttas. Att kravet på frysningsperiod följs är när allt kommer omkring en inbyggd del i ett effektivt rättsmedelssystem på området offentlig upphandling som såväl unionen som medlemsstaterna bör garantera.

22 22 Detta yttrande antogs av revisionsrätten vid dess sammanträde i Luxemburg den 15 januari För revisionsrätten Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA Ordförande

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Budgetkontrollutskottet 21.11.2014 2014/0180(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från budgetkontrollutskottet till budgetutskottet över förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning

Läs mer

Försäkran på heder och samvete om uteslutnings- och urvalskriterier

Försäkran på heder och samvete om uteslutnings- och urvalskriterier Försäkran på heder och samvete om uteslutnings- och urvalskriterier Undertecknad [namn på den person som undertecknar handlingen], som företräder: (fysisk person) mig själv Nummer på ID-handling eller

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 18.6.2014 COM(2014) 358 final 2014/0180 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 om finansiella

Läs mer

Försäkran på heder och samvete om uteslutnings- och urvalskriterier

Försäkran på heder och samvete om uteslutnings- och urvalskriterier Försäkran på heder och samvete om uteslutnings- och urvalskriterier Undertecknad [namn på den person som undertecknar handlingen], som företräder: (fysisk person) mig själv Nummer på ID-handling eller

Läs mer

Kommissionens förordning (EG) nr 1177/2009 av

Kommissionens förordning (EG) nr 1177/2009 av Innehållsförteckning Prop. 2009/10:180 Bilaga 1 Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/66/EG av den 11 december 2007 om ändring av rådets direktiv 89/665/EEG och 92/13/EEG vad gäller effektivare förfaranden

Läs mer

OFFENTLIGA UPPHANDLINGSAVTAL

OFFENTLIGA UPPHANDLINGSAVTAL OFFENTLIGA UPPHANDLINGSAVTAL Offentliga myndigheter ingår avtal för att få bygg- och anläggningsarbeten utförda, varor levererade eller tjänster tillhandahållna. Dessa avtal, som ingås mot ersättning med

Läs mer

Yttrande nr 9/2018. (i enlighet med artikel i EUF-fördraget)

Yttrande nr 9/2018. (i enlighet med artikel i EUF-fördraget) Yttrande nr 9/2018 (i enlighet med artikel 287.4 i EUF-fördraget) över förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av EUprogrammet för bedrägeribekämpning 12, rue Alcide De Gasperi

Läs mer

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 4.5.2018 L 114 I/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU, Euratom) 2018/673 av den 3 maj 2018 om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EU,

Läs mer

Yttrande nr 7/2014. (i enlighet med artikel andra stycket och artikel i EUF-fördraget)

Yttrande nr 7/2014. (i enlighet med artikel andra stycket och artikel i EUF-fördraget) Yttrande nr 7/2014 (i enlighet med artikel 287.4 andra stycket och artikel 322.2 i EUF-fördraget) över förslaget till rådets förordning om ändring av förordning (EG, Euratom) nr 1150/2000 om genomförande

Läs mer

EESK:s pris till det civila samhället Förklaring på heder och samvete om uteslutningskriterier och anmälningsvillkor

EESK:s pris till det civila samhället Förklaring på heder och samvete om uteslutningskriterier och anmälningsvillkor Europeiska ekonomiska och sociala kommittén EESK:s pris till det civila samhället Förklaring på heder och samvete om uteslutningskriterier och anmälningsvillkor Undertecknad [namn på den person som undertecknar

Läs mer

EUROPEISKA CENTRALBANKEN

EUROPEISKA CENTRALBANKEN 8.5.2009 Europeiska unionens officiella tidning C 106/1 I (Resolutioner, rekommendationer och yttranden) YTTRANDEN EUROPEISKA CENTRALBANKEN EUROPEISKA CENTRALBANKENS YTTRANDE av den 20 april 2009 om ett

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 6.3.2019 COM(2019) 98 final 2019/0048 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i Indiska oceanens tonfiskkommission

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling 27.3.2015 2014/0256(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling till utskottet för

Läs mer

Yttrande nr 7/2015. (i enlighet med artikel andra stycket och artikel i EUF-fördraget)

Yttrande nr 7/2015. (i enlighet med artikel andra stycket och artikel i EUF-fördraget) Yttrande nr 7/2015 (i enlighet med artikel 287.4 andra stycket och artikel 322.2 i EUF-fördraget) över förslaget till rådets förordning om ändring av förordning (EU, Euratom) nr 609/2014 om metoder och

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 6.3.2019 COM(2019) 103 final 2019/0052 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i Nordatlantiska laxorganisationen

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska byrån för luftfartssäkerhet för budgetåret 2015 med byråns svar (2016/C 449/10)

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska byrån för luftfartssäkerhet för budgetåret 2015 med byråns svar (2016/C 449/10) C 449/56 SV Europeiska unionens officiella tidning 1.12.2016 RAPPORT om årsredovisningen för Europeiska byrån för luftfartssäkerhet för budgetåret 2015 med byråns svar (2016/C 449/10) INLEDNING 1. Europeiska

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 30.7.2013 COM(2013) 555 final 2013/0269 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om ingående av avtalet mellan Europeiska unionen och Republiken Frankrike om tillämpning vad

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 28 maj 2018 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 28 maj 2018 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 28 maj 2018 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2018/0163 (NLE) 9361/18 FÖRSLAG från: inkom den: 25 maj 2018 till: Komm. dok. nr: Ärende: EPPO 12 EUROJUST 58 CATS

Läs mer

Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT

Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN UNIONENS HÖGA REPRESENTANT FÖR UTRIKES FRÅGOR OCH SÄKERHETSPOLITIK Bryssel den 21.9.2016 JOIN(2016) 43 final 2016/0298 (NLE) Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT om ingående, på

Läs mer

Skillnader mellan LOU och LUF

Skillnader mellan LOU och LUF Skillnader mellan LOU och LUF Upphandling The VÄRMEK Way Lag om offentlig upphandling, LOU, är en lagstiftning som är processinriktad. Den är gjord så för att garantera att små leverantörer ska ha samma

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 24 november 2016 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 24 november 2016 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 24 november 2016 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2016/0209 (CNS) 13885/16 FISC 181 ECOFIN 984 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: RÅDETS DIREKTIV om ändring

Läs mer

EUROPEISKA DATATILLSYNSMANNEN

EUROPEISKA DATATILLSYNSMANNEN 21.7.2011 Europeiska unionens officiella tidning C 215/13 YTTRANDEN EUROPEISKA DATATILLSYNSMANNEN Yttrande från Europeiska datatillsynsmannenom förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om

Läs mer

Bilaga. Sammanfattning

Bilaga. Sammanfattning Bilaga Sammanfattning Europaparlamentet och rådet antog i juli 2009 direktiv 2009/81/EG om samordning av förfarandena vid tilldelning av vissa kontrakt för byggentreprenader, varor och tjänster av upphandlande

Läs mer

RÄTTSLIG GRUND MÅL. Artiklarna 26, 34, 53.1, 56, 57, 62 och 114 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget).

RÄTTSLIG GRUND MÅL. Artiklarna 26, 34, 53.1, 56, 57, 62 och 114 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget). OFFENTLIGA UPPHANDLINGSAVTAL Offentliga myndigheter ingår avtal för att få bygg- och anläggningsarbeten utförda, varor levererade eller tjänster tillhandahållna. Dessa avtal, som ingås mot ersättning med

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska unionens byrå för nät- och informationssäkerhet för budgetåret 2015 med byråns svar (2016/C 449/25)

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska unionens byrå för nät- och informationssäkerhet för budgetåret 2015 med byråns svar (2016/C 449/25) C 449/138 SV Europeiska unionens officiella tidning 1.12.2016 RAPPORT om årsredovisningen för Europeiska unionens byrå för nät- och informationssäkerhet för budgetåret 2015 med byråns svar (2016/C 449/25)

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT. om undertecknande, på Europeiska unionens vägnar, av Europarådets konvention om förebyggande av terrorism

Förslag till RÅDETS BESLUT. om undertecknande, på Europeiska unionens vägnar, av Europarådets konvention om förebyggande av terrorism EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 15.6.2015 COM(2015) 292 final 2015/0131 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om undertecknande, på Europeiska unionens vägnar, av Europarådets konvention om förebyggande

Läs mer

Nya upphandlingsregler.

Nya upphandlingsregler. Nya upphandlingsregler magnus.ljung@skl.se Ny upphandlingslagstiftning Lag (2016:1145) om offentlig upphandling implementering av direktiv 2014/24/EU Lag (2016:1146) om upphandling inom försörjningssektorerna

Läs mer

Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT

Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN UNIONENS HÖGA REPRESENTANT FÖR UTRIKES FRÅGOR OCH SÄKERHETSPOLITIK Bryssel den 25.9.2017 JOIN(2017) 36 final 2017/0236 (NLE) Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT om undertecknande

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad gäller säkerhetsövervakning av läkemedel

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad gäller säkerhetsövervakning av läkemedel EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 10.2.2012 COM(2012) 51 final 2012/0023 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad gäller säkerhetsövervakning

Läs mer

Nya upphandlingsdirektiv på gång vilka förändringar innebär de? SOI:s Årskonferens den 10 april 2013 Kristian Pedersen / Advokat / Partner

Nya upphandlingsdirektiv på gång vilka förändringar innebär de? SOI:s Årskonferens den 10 april 2013 Kristian Pedersen / Advokat / Partner vilka förändringar innebär de? SOI:s Årskonferens den 10 april 2013 Kristian Pedersen / Advokat / Partner 2 Agenda Inledning Förslaget till nya upphandlingsdirektiv Sociala hänsyn Intressekonflikter och

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 26.8.2016 COM(2016) 541 final 2016/0258 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i expertgruppen för Förenta nationernas

Läs mer

Så påverkar de nya EU-direktiven dig som är leverantör. Stockholm den 8 oktober 2015 Advokat Jimmy Carnelind

Så påverkar de nya EU-direktiven dig som är leverantör. Stockholm den 8 oktober 2015 Advokat Jimmy Carnelind Så påverkar de nya EU-direktiven dig som är leverantör Stockholm den 8 oktober 2015 Advokat Jimmy Carnelind Nya EU-direktiv och implementering Europarlamentets och rådets direktiv 2014/24/EU av den 26

Läs mer

Märken i offentlig upphandling

Märken i offentlig upphandling Märken i offentlig upphandling Nya svenska LOU år 1994 En upphandlande enhet måste noga ange vilka omständigheter den avser att beakta i de fall den väljer att anta det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet.

Läs mer

A8-0373/17 EUROPAPARLAMENTETS ÄNDRINGSFÖRSLAG * till kommissionens förslag

A8-0373/17 EUROPAPARLAMENTETS ÄNDRINGSFÖRSLAG * till kommissionens förslag 12.4.2018 A8-0373/17 Ändringsförslag 17 Danuta Maria Hübner för utskottet för konstitutionella frågor Betänkande A8-0373/2017 Mercedes Bresso, Rainer Wieland Stadgar för och finansiering av europeiska

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 7.3.2019 COM(2019) 101 final 2019/0050 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i Kommissionen för bevarande och

Läs mer

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet Del I: Information om upphandlingsförfarandet och den upphandlande myndigheten eller enheten Information om offentliggörande För upphandlingsförfaranden

Läs mer

EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET

EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET RÅDET Bryssel den 14 juni 2016 (OR. en) 2015/0906 (COD) PE-CONS 22/16 JUR 214 INST 212 COUR 28 CODEC 644 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: EUROPAPARLAMENTETS

Läs mer

C 396 officiella tidning

C 396 officiella tidning Europeiska unionens C 396 officiella tidning Svensk utgåva Meddelanden och upplysningar 31 oktober 2018 sextioförsta årgången Innehållsförteckning III Förberedande akter REVISIONSRÄTTEN 2018/C 396/01 Yttrande

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 29.1.2015 COM(2015) 21 final 2015/0013 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om undertecknande, på Europeiska unionens vägnar, av Förenta nationernas konvention om öppenhet

Läs mer

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EU, Euratom) nr 1311/2013 om den fleråriga budgetramen för

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EU, Euratom) nr 1311/2013 om den fleråriga budgetramen för EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 14.9.2016 COM(2016) 604 final 2016/0283 (APP) Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU, Euratom) nr 1311/2013 om den fleråriga budgetramen för 2014

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 14.10.2005 KOM(2005) 492 slutlig Förslag till RÅDETS BESLUT om gemenskapens ståndpunkt i associeringsrådet EG Turkiet beträffande genomförandet av artikel

Läs mer

Korruption i upphandlingskontext

Korruption i upphandlingskontext 1 Korruption i upphandlingskontext Martin Vildhede, Setterwalls Advokatbyrå Göteborg 2 mars 2017 Korruption i upphandlingskontext Hur hänger korruption och upphandling ihop? Riskfaktorer Tät kontakt mellan

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning L 3/16 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2016/7 av den 5 januari 2016 om fastställande av standardformuläret för det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet (Text av betydelse för EES) EUROPEISKA

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 11 mars 2013 (OR. en) 7141/13 ENV 174 ENT 71 FÖLJENOT. Europeiska kommissionen. mottagen den: 4 mars 2013

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 11 mars 2013 (OR. en) 7141/13 ENV 174 ENT 71 FÖLJENOT. Europeiska kommissionen. mottagen den: 4 mars 2013 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 11 mars 2013 (OR. en) 7141/13 ENV 174 ENT 71 FÖLJENOT från: mottagen den: 4 mars 2013 till: Komm. dok. nr: D025460/01 Ärende: Europeiska kommissionen Rådets generalsekretariat

Läs mer

Nyheter inom offentlig upphandling. Mora 5 oktober 2017 Birgitta Laurent

Nyheter inom offentlig upphandling. Mora 5 oktober 2017 Birgitta Laurent Nyheter inom offentlig upphandling Mora 5 oktober 2017 Birgitta Laurent 1 Tre nya upphandlingslagar 2017-01-01 Lagen om offentlig upphandling (LOU) + komplettering 2017-06-01 Lagen om upphandling inom

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 3.10.2016 C(2016) 6265 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 3.10.2016 om den gemensamma övervaknings- och utvärderingsram som föreskrivs i Europaparlamentets

Läs mer

REVISIONSRÄTTEN. Artiklarna 285 till 287 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUFfördraget).

REVISIONSRÄTTEN. Artiklarna 285 till 287 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUFfördraget). REVISIONSRÄTTEN Europeiska revisionsrätten ansvarar för granskningen av EU:s finanser. Revisionsrätten bidrar som EU:s externa revisor till att förbättra EU:s finansiella förvaltning och fungerar som oberoende

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska Polisbyrån för budgetåret 2015 med Byråns svar (2016/C 449/37)

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska Polisbyrån för budgetåret 2015 med Byråns svar (2016/C 449/37) C 449/198 SV Europeiska unionens officiella tidning 1.12.2016 RAPPORT om årsredovisningen för Europeiska Polisbyrån för budgetåret 2015 med Byråns svar (2016/C 449/37) INLEDNING 1. Europeiska polisbyrån

Läs mer

III RÄTTSAKTER SOM ANTAGITS I ENLIGHET MED AVDELNING VI I FÖRDRAGET OM EUROPEISKA UNIONEN

III RÄTTSAKTER SOM ANTAGITS I ENLIGHET MED AVDELNING VI I FÖRDRAGET OM EUROPEISKA UNIONEN L 81/24 Europeiska unionens officiella tidning 27.3.2009 III (Rättsakter som antagits i enlighet med fördraget om Europeiska unionen) RÄTTSAKTER SOM ANTAGITS I ENLIGHET MED AVDELNING VI I FÖRDRAGET OM

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 29.9.2017 COM(2017) 556 final 2017/0241 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om uppsägning av partnerskapsavtalet om fiske mellan Europeiska gemenskapen och Unionen Komorerna,

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 23.5.2014 COM(2014) 291 final 2014/0152 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om undertecknande, på Europeiska unionens vägnar, av ett avtal mellan Europeiska unionen och

Läs mer

Nya EU-direktiv om upphandling och koncessioner. Eva Sveman

Nya EU-direktiv om upphandling och koncessioner. Eva Sveman Nya EU-direktiv om upphandling och koncessioner Eva Sveman Nya upphandlingsdirektiv Direktiv om upphandling inom den klassiska sektorn Direktiv om upphandling inom försörjningssektorn Direktiv om upphandling

Läs mer

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet Del I: Information om upphandlingsförfarandet och den upphandlande myndigheten eller enheten Information om offentliggörande För upphandlingsförfaranden

Läs mer

1 EGT nr C 24, 31.1.1991, s. 3. 2 EGT nr C 240, 16.9.1991, s. 21. 3 EGT nr C 159, 17.6.1991, s. 32.

1 EGT nr C 24, 31.1.1991, s. 3. 2 EGT nr C 240, 16.9.1991, s. 21. 3 EGT nr C 159, 17.6.1991, s. 32. Rådets direktiv 91/533/EEG av den 14 oktober 1991 om arbetsgivares skyldighet att upplysa arbetstagarna om de regler som är tillämpliga på anställningsavtalet eller anställningsförhållandet Europeiska

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 28.6.2013 COM(2013) 484 final 2013/0226 (COD) C7-0205/13 Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 1365/2006 om statistik

Läs mer

Ändrat förslag till RÅDETS BESLUT

Ändrat förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 6.9.2016 COM(2016) 552 final 2011/0103 (NLE) Ändrat förslag till RÅDETS BESLUT om undertecknande och provisorisk tillämpning av luftfartsavtalet mellan Amerikas förenta

Läs mer

(Text av betydelse för EES) (2014/287/EU)

(Text av betydelse för EES) (2014/287/EU) 17.5.2014 L 147/79 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT av den 10 mars 2014 om fastställande av kriterier för etablering och utvärdering av europeiska referensnätverk och deras medlemmar samt för att underlätta

Läs mer

1 Den tidigare beredningen beskrivs i en promemoria av den 17 februari 2010 från ordförandeskapet till

1 Den tidigare beredningen beskrivs i en promemoria av den 17 februari 2010 från ordförandeskapet till Diskussionsunderlag från Europeiska unionens domstol angående vissa aspekter av Europeiska unionens anslutning till Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 27.10.2017 C(2017) 7136 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 27.10.2017 om ändring av delegerad förordning (EU) 2016/1675 vad gäller tillägg av Etiopien

Läs mer

För delegationerna bifogas ovannämnda dokument för vilket säkerhetsskyddsklassificeringen tagits bort.

För delegationerna bifogas ovannämnda dokument för vilket säkerhetsskyddsklassificeringen tagits bort. Europeiska unionens råd Bryssel den 10 juni 2015 (OR. en) 10817/10 DCL 1 FREMP 27 JAI 523 COHOM 153 COSCE 17 BORTTAGANDE AV SÄKERHETSSKYDDSKLASSIFICERING för dokument: 10817/10 av den: 8 juni 2010 Ny status:

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 7.3.2019 COM(2019) 102 final 2019/0051 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i Fiskeriorganisationen för Nordatlantens

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN. Generalsekretariatet ber er att vidarebefordra den bifogade skrivelsen till utrikesministern.

EUROPEISKA KOMMISSIONEN. Generalsekretariatet ber er att vidarebefordra den bifogade skrivelsen till utrikesministern. EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALSEKRETARIATET Bryssel den SG-Greffe(2013)D/ SVERIGES STÄNDIGA REPRESENTATION VID EUROPEISKA UNIONEN Square de Meeûs, 30 1000 BRUXELLES Formell underrättelse Överträdelse

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 8.3.2019 COM(2019) 108 final 2019/0058 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i den årliga partskonferensen för

Läs mer

Ändrat förslag till RÅDETS BESLUT

Ändrat förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 21.4.2015 COM(2015) 168 final 2013/0273 (NLE) Ändrat förslag till RÅDETS BESLUT om ingående, på Europeiska unionens och dess medlemsstaters vägnar, av ett protokoll

Läs mer

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet 05 ÅLR 2017/7257 Linje 1 Del I: Information om upphandlingsförfarandet och den upphandlande myndigheten eller enheten Information om offentliggörande För

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor 27.4.2018 2018/2062(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om avsikten att inleda förhandlingar om kommissionens

Läs mer

Förhållandet mellan direktiv 98/34/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande

Förhållandet mellan direktiv 98/34/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR NÄRINGSLIV Vägledning 1 Bryssel den 1 februari 2010 - Förhållandet mellan direktiv 98/34/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande 1. INLEDNING Syftet

Läs mer

***I EUROPAPARLAMENTETS STÅNDPUNKT

***I EUROPAPARLAMENTETS STÅNDPUNKT Europaparlamentet 2014-2019 Konsoliderat lagstiftningsdokument 11.12.2018 EP-PE_TC1-COD(2018)0371 ***I EUROPAPARLAMENTETS STÅNDPUNKT fastställd vid första behandlingen den 11 december 2018 inför antagandet

Läs mer

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 974/98 vad gäller införandet av euron i Lettland

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 974/98 vad gäller införandet av euron i Lettland EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 5.6.2013 COM(2013) 337 final 2013/0176 (NLE) Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 974/98 vad gäller införandet av euron i Lettland SV SV MOTIVERING

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk (ECNN) för budgetåret 2016 med centrumets svar

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk (ECNN) för budgetåret 2016 med centrumets svar C 417/150 SV Europeiska unionens officiella tidning 6.12.2017 RAPPORT om årsredovisningen för Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk (ECNN) för budgetåret 2016 med centrumets

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska Unionens Byrå för Grundläggande Rättigheter för budgetåret 2015 med Byråns svar (2016/C 449/38)

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska Unionens Byrå för Grundläggande Rättigheter för budgetåret 2015 med Byråns svar (2016/C 449/38) 1.12.2016 SV Europeiska unionens officiella tidning C 449/203 RAPPORT om årsredovisningen för Europeiska Unionens Byrå för Grundläggande Rättigheter för budgetåret 2015 med Byråns svar (2016/C 449/38)

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 16 maj 2017 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 16 maj 2017 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 16 maj 2017 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2016/0047 (NLE) 8421/17 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: RECH 106 FIN 269 COMPET 263 ENER 143 RÅDETS BESLUT

Läs mer

EUROPEISKA CENTRALBANKEN

EUROPEISKA CENTRALBANKEN C 144/2 SV Europeiska unionens officiella tidning 14.5.2014 III (Förberedande akter) EUROPEISKA CENTRALBANKEN Rekommendation om rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 2532/98 om Europeiska

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 6.11.2017 COM(2017) 640 final 2017/0282 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska antas på Europeiska unionens vägnar i gemensamma EESkommittén avseende

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd 24.9.2013 2013/2116(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om tillämpningen av direktiv 2005/29/EG om otillbörliga affärsmetoder (2013/2116(INI))

Läs mer

5933/4/15 REV 4 ADD 1 SN/cs 1 DPG

5933/4/15 REV 4 ADD 1 SN/cs 1 DPG Europeiska unionens råd Bryssel den 28 april 2015 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2013/0025 (COD) 5933/4/15 REV 4 ADD 1 RÅDETS MOTIVERING Ärende: EF 26 ECOFIN 70 DROIPEN 14 CRIMORG 16 CODEC 142 PARLNAT

Läs mer

Yttrande nr 2/2014. (i enlighet med artikel 336 i EUF-fördraget)

Yttrande nr 2/2014. (i enlighet med artikel 336 i EUF-fördraget) ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för Gemenskapens växtsortsmyndighet för budgetåret 2015, med myndighetens (2016/C 449/08)

RAPPORT. om årsredovisningen för Gemenskapens växtsortsmyndighet för budgetåret 2015, med myndighetens (2016/C 449/08) C 449/46 SV Europeiska unionens officiella tidning 1.12.2016 RAPPORT om årsredovisningen för Gemenskapens växtsortsmyndighet för budgetåret 2015, med myndighetens svar (2016/C 449/08) INLEDNING 1. Gemenskapens

Läs mer

L 65 I officiella tidning

L 65 I officiella tidning Europeiska unionens L 65 I officiella tidning Svensk utgåva Lagstiftning sextioandra årgången 6 mars 2019 Innehållsförteckning II Icke-lagstiftningsakter ARBETSORDNINGAR OCH RÄTTEGÅNGSREGLER Europeiska

Läs mer

EUROPEISKA DATATILLSYNSMANNEN

EUROPEISKA DATATILLSYNSMANNEN 20.4.2010 Europeiska unionens officiella tidning C 101/1 I (Resolutioner, rekommendationer och yttranden) YTTRANDEN EUROPEISKA DATATILLSYNSMANNEN Yttrande från Europeiska datatillsynsmannen över förslaget

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 17.8.2016 COM(2016) 508 final 2016/0248 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om fastställande av den ståndpunkt som ska intas av unionen när det gäller ändringarna av bilagorna

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 26 november 2015 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 26 november 2015 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 26 november 2015 (OR. en) 14531/15 FÖLJENOT från: inkom den: 24 november 2015 till: Komm. dok. nr: Ärende: MAP 32 MI 756 COMPET 542 IND 191 POLARM 8 COARM 253 CFSP/PESC

Läs mer

Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT

Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN UNIONENS HÖGA REPRESENTANT FÖR UTRIKES FRÅGOR OCH SÄKERHETSPOLITIK Bryssel den 23.11.2016 JOIN(2016) 56 final 2016/0373 (NLE) Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT om ingående, på

Läs mer

Vad innebär de nya reglerna om offentlig upphandling för Dig och Ditt företag? Gävle 28 september 2017 Birgitta Laurent

Vad innebär de nya reglerna om offentlig upphandling för Dig och Ditt företag? Gävle 28 september 2017 Birgitta Laurent Vad innebär de nya reglerna om offentlig upphandling för Dig och Ditt företag? Gävle 28 september 2017 Birgitta Laurent 1 Fakta om offentlig upphandling Cirka 600-700 miljarder kronor per år (eller är

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 23.5.2014 COM(2014) 290 final 2014/0151 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om ingående, på Europeiska unionens vägnar, av avtalet mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater

Läs mer

Principen om tilldelade befogenheter

Principen om tilldelade befogenheter Artikel 3, FEU 1. [...] 2. Unionen ska erbjuda sina medborgare ett område med frihet, säkerhet och rättvisa utan inre gränser, där den fria rörligheten för personer garanteras samtidigt som lämpliga åtgärder

Läs mer

Sociala hänsyn enligt EU:s nya upphandlingsdirektiv. Sjuhärads samordningsförbund 2014-04-29 Mathias Sylwan

Sociala hänsyn enligt EU:s nya upphandlingsdirektiv. Sjuhärads samordningsförbund 2014-04-29 Mathias Sylwan Sociala hänsyn enligt EU:s nya upphandlingsdirektiv Sjuhärads samordningsförbund 2014-04-29 Mathias Sylwan Regeringen: Jag vill i detta sammanhang betona vikten av att miljöhänsyn vägs in i all offentlig

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Budgetutskottet 6.12.2012 2012/2307(BUD) Par1 FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om rådets ståndpunkt om förslaget till Europeiska unionens allmänna budget för budgetåret 2013 Alla avsnitt

Läs mer

ARBETSORDNINGAR OCH RÄTTEGÅNGSREGLER

ARBETSORDNINGAR OCH RÄTTEGÅNGSREGLER 23.4.2010 Europeiska unionens officiella tidning L 103/1 II (Icke-lagstiftningsakter) ARBETSORDNINGAR OCH RÄTTEGÅNGSREGLER ARBETSORDNING FÖR EUROPEISKA UNIONENS REVISIONSRÄTT INNEHÅLL AVDELNING I REVISIONSRÄTTENS

Läs mer

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Följedokument till

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Följedokument till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 26.6.2013 SWD(2013) 235 final ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN Följedokument till förslag till Europaparlamentets

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 14.8.2017 COM(2017) 425 final 2017/0191 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar vad gäller förslag till Unece-handelsnormer

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 8 augusti 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 8 augusti 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 8 augusti 2017 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2017/0177 (NLE) 11634/17 FÖRSLAG från: inkom den: 27 juli 2017 till: Komm. dok. nr: Ärende: ACP 90 WTO 177 RELEX

Läs mer

Offentlig Upphandling Ny lagstiftning! Foyen Advokatfirma

Offentlig Upphandling Ny lagstiftning! Foyen Advokatfirma Offentlig Upphandling Ny lagstiftning! Foyen Advokatfirma Lagstiftningsarbetet Ministerrådet antog den 11/2 2014 tre direktiv (2014:23 koncessioner, 2014:24 LOU och 2014:25 LUF ) för offentlig upphandling

Läs mer

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 974/98 vad gäller införandet av euron i Litauen

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 974/98 vad gäller införandet av euron i Litauen EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 4.6.2014 COM(2014) 325 final 2014/0169 (NLE) Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 974/98 vad gäller införandet av euron i Litauen SV SV MOTIVERING

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för Europols pensionsfond för budgetåret 2015 med fondens svar (2016/C 449/26)

RAPPORT. om årsredovisningen för Europols pensionsfond för budgetåret 2015 med fondens svar (2016/C 449/26) 1.12.2016 SV Europeiska unionens officiella tidning C 449/143 RAPPORT om årsredovisningen för Europols pensionsfond för budgetåret 2015 med fondens svar (2016/C 449/26) INLEDNING 1. Europols pensionsfond

Läs mer

ANSÖKNINGSFORMULÄR. UPPHANDLANDE MYNDIGHET: Europeiska unionens domstol. Du bör noggrant läsa igenom meddelandet om upphandling på ditt målspråk.

ANSÖKNINGSFORMULÄR. UPPHANDLANDE MYNDIGHET: Europeiska unionens domstol. Du bör noggrant läsa igenom meddelandet om upphandling på ditt målspråk. ANSÖKNINGSFORMULÄR FÖRHANDLAT FÖRFARANDE FÖR FÖLJANDE UPPHANDLING AV TJÄNSTER: Ramkontrakt för översättning av juridiska texter från vissa av Europeiska unionens officiella språk till svenska (2013) UPPHANDLANDE

Läs mer

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet Del I: Information om upphandlingsförfarandet och den upphandlande myndigheten eller enheten Information om offentliggörande För upphandlingsförfaranden

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning 5.7.2014 L 198/7 EUROPEISKA CENTRALBANKENS BESLUT av den 31 januari 2014 om nära samarbete med nationella behöriga myndigheter i deltagande medlemsstater som inte har euron som valuta (ECB/2014/5) (2014/434/EU)

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 1991L0383 SV 28.06.2007 001.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B RÅDETS DIREKTIV av den 25 juni 1991 om komplettering av

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM22. Anpassning av regler för genomförande. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Statsrådsberedningen

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM22. Anpassning av regler för genomförande. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Statsrådsberedningen Regeringskansliet Faktapromemoria Anpassning av regler för genomförande av EU-rätten på EU-nivå Statsrådsberedningen 2013-11-21 Dokumentbeteckning KOM (2013) 751 Förslag till Europaparlamentets och rådets

Läs mer