Hållbart nyttjande av skogen inom ramen för ett nationellt skogsprogram

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hållbart nyttjande av skogen inom ramen för ett nationellt skogsprogram"

Transkript

1 Hållbart nyttjande av skogen inom ramen för ett nationellt skogsprogram Vi representerar den svenska miljö- och friluftsrörelsen samt branschorganisationen Ekoturismföreningen och Hållbara Bergslagen (ett regionalt utvecklingsinitiativ). Genom våra organisationer Svenskt Friluftsliv, Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden, Skydda Skogen, Ekoturismföreningen, Bird Life Sverige, Fältbiologerna och Hållbara Bergslagen representerar vi närmare 2 miljoner medlemskap i Sverige, och ett internationellt nätverk för långsiktig regional utveckling med mer än 50 lokala kluster i Europa. De underlagsrapporter och de remissyttranden som ligger till grund för regeringens arbete med att ta fram ett nationellt skogsprogram visar tydligt att det råder stora meningsskiljaktigheter kring vad ett hållbart nyttjande av skogen innebär, samt huruvida skogen och skogslandskapet nyttjas hållbart idag eller inte. Avsaknaden av en gemensam begreppsapparat, och en gemensam syn om var vi befinner oss på vägen mot ett hållbart skogsbruk, leder också till svårigheter att enas om vad, och hur, vi ska gå vidare. För att kunna presentera ett trovärdigt nationellt skogsprogram menar vi därför att regeringen nu behöver, i det dokument som ska presenteras för riksdagen, utveckla och tydliggöra sin syn på vad ett hållbart nyttjande av skogsekosystemet innebär. Huruvida detta ska ske internt i Regeringskansliet (RK) eller om det bör sjösättas någon slags process kring detta lämnar vi till RK att avgöra. Vi är under alla omständigheter beredda att bidra i ett sådant arbete. Vi ser skogsbruket som endast en av flera nyttjare av skogslandskapens alla värden i det avlånga Sverige. Vi menar därför att begreppet hållbart nyttjande av skogsekosystemen är mer relevant, och att hållbart skogsbruk givetvis utgör en delmängd av detta. Vårt syfte med denna presentation är att ge ett konkret inspel till vilka komponenter som bör ingå i en beskrivning av ett hållbart nyttjande av skogen i ett nationellt skogsprogram, och som speglar det internationella perspektivet på Sustainable Forest Management (SMF).

2 Begreppet hållbart skogsbruk återkommer i samtliga av arbetsgruppernas rapporter. Att det råder delade meningar om vad begreppet innefattar är väl känt. Samtidigt tar ca 65 remissinstanser upp hållbart skogsbruk, varav ca 17 (flera tunga instanser) påtalar att det är en stor brist i underlagsrapporterna att detta inte definieras. Behovet av att politiken, genom ett nationellt skogsprogram, utvecklar detta är därför stort. Detta är en nyckelfråga. Hur skogen ska användas på olika sätt kräver genomtänkta politiska avvägningar. Detta bör göras inom ramen för ett utvecklat politiskt koncept som tydliggör grundläggande kännetecken och kriterier rörande hållbarhet. Utan detta kommer regeringens inriktning, samt innehållet i ett nationellt skogsprogram vara mycket diffust. Dialog och samverkan måste dessutom bygga på evidens om tillstånd och trender för alla dimensioner av hållbart skogsbruk. Vidare arbete med skogsprogrammet måste ta vara på och stödja de olika initiativ för landskapsansats som växer fram i olika delar av Sverige. Biosfärområde, Model Forest och plattformar för långsiktig kunskapsproduktion och lärande om socio-ekologiska system är tre exempel. Konsumenttrycket och konsumentmakten ökar. Leverantörer av råvara vill kunna hänvisa till ett hållbart uttag. Konsumenterna vill vara säkra på att de köper produkter från ett hållbart skogsbruk. Det duger inte att 2017 hänvisa till ett begrepp där meningsskiljaktigheterna idag är mycket stora om huruvida skogsbruket är hållbart eller inte. Politiken måste därför vara tydlig med vad hållbart skogsbruk står för, dvs vad de politiska förväntningarna är på detta begrepp. Detta kopplar givetvis till Sveriges internationella åtaganden med bäring på hållbart nyttjande av naturresurser. Tidigare regering angav i propositionen om etappmålet för ett nationellt skogsprogram att Ett viktig led i arbetet med ett nationellt skogsprogram är att tillhandahålla forum och former för dialog och samverkan som kan ge en ökad samsyn om skogens roll i samhället och ger möjlighet att skapa en samlad långsiktig strategisk inriktning på skogens hållbara bruk och bevarande 1. Denna proposition lägger grunden för det nationella skogsprogrammet och utgör en bra plattform beträffande synen på ekosystemtjänster. Regeringen har i t.ex. budgetpropositionen för 2017, liksom OECD, tydligt pekat ut hur skogsbruket negativt påverkar möjligheterna att nå miljökvalitetsmålen. Samtidigt har den fördjupade utvärderingen av Levande skogar påtalat såväl brister som behov. Trots detta är måluppfyllelsen för såväl miljömål som frilutslivsmål besvärande dålig. Om regeringen menar allvar med att miljömålen ska nås så krävs en skarpare politik; och 1 proposition 2013/14:141 En strategi för biologisk mångfald och ekosystemtjänster

3 skarpare styrmedel. Ett nationellt skogsprogram är ett verktyg i sammanhanget, där det även krävs långsiktiga och väl grundade mål. Varje nationellt skogsprogram behöver beskriva vad som kännetecknar ett hållbart nyttjande av skogsekosystemen. Utan en sådan blir det mycket svårt att nå en bred samsyn kring ett nationellt skogsprogram och därmed en mycket svag legitimitet. Regeringen har lyft fram vikten av ett brett inkluderande arbete med att ta fram det nationella skogsprogrammet. Arbetet omfattar flera olika politikområden, näringsgrenar samt intressenter från alla samhällsgrupper. Regeringen tydliggör även att förra regeringens proposition ligger till grund för arbetet. Vi menar att detta tydligt visar på behovet av att regeringen utvecklar sin syn på hur skogens ekosystemtjänster brukas hållbart. Behovet är extra tydligt då de fyra arbetsgrupperna inte lyckades enas om en gemensam grund kring detta.

4 Till grund för såväl internationell som nationell miljöpolitik och miljörätt ligger målet om hållbar utveckling som samhällsprocess och hållbarhet som målet för denna process. Begreppen fick sitt genomslag med Brundtlandrapporten, och mycket har hänt sedan dess, såväl kunskaps- som konceptmässigt (se vidare nedan). Inom ramen för den pan-europeiska skogsprocessen (numera Forest Europa) har nationella skogsprogram lyfts som en viktig åtgärd. I uttolkningen av detta (MCPFE 2003) framgår att ett nationellt skogsprogram för Sverige ska utgöra: En deltagande-, holistisk-, tvärsektoriell- och iterativ process för policyplanering, implementering, övervakning och utvärdering på den nationella och/eller regionala nivån som syftar till fortsatt utveckling av hållbart skogsbruk och bidra till hållbar utveckling. I SMF-konceptet uttrycks nyttjandet av skog som sustainable forest management, inte forestry. Att det handlar primärt om hållbart brukande av skogen, alltså inte skogbruk explicit, framgår även i flera sammanhang, t.ex. IUFRO. De globala målen för hållbar utveckling har beslutats, och dessa gäller även inom Sverige. Dessa anger, bland annat, att medlemsländerna ska: Främja genomförandet av hållbart brukande av alla typer av skogar, vidta omedelbara och betydande åtgärder för att minska förstörelsen av naturliga livsmiljöer, utarbeta och genomföra politik för hållbar turism som skapar arbetstillfällen och främjar lokal kultur och lokala produkter, uppnå en hållbar förvaltning och ett effektivt nyttjande av naturresurser. Definitionen av hållbart nyttjande som ges i den folkrättsligt bindande FN-konventionen om biologisk mångfald (CBD, artikel 2)) måste utgöra utgångspunkt vid regeringens formulerande av vad ett hållbart nyttjande av skogen innebär. Sverige har nyligen ratificerat Aichimålen, och inom ramen dessa har framförallt mål 7 och 11 stor betydelse för hur ett nationellt skogsprogram kan utformas. Mål 7 innebär att områden som används för jord-, vatten- och skogsbruk förvaltas hållbart så att bevarande av biologisk mångfald garanteras. Mål 11 ska säkerställa skydd av minst 17 % av land- och sötvattensområden, bevarade genom ekologiskt representativa och rumsligt väl förbundna system. Detta innebär att t.ex. naturhänsyn vid avverkningar inte kan innefattas i mål 11, utan faller istället under mål 7. Vi vill påminna om att det är ett politiskt åtagande att nå dessa mål. Inom EU-samarbetet har Sverige också förbundit sig att bevara biologisk mångfald, bland annat genom att till fullo implementera och tillämpa EU:s bindande rättsakter på området såsom ramvattendirektivet, fågelskyddsdirektivet och art- och habitatdirektivet. Policybegreppet grön infrastruktur svarar direkt mot detta, och understryker vikten av fysisk rumslig planering.

5 Även om allt började med Brundtland så har mycket hänt sedan dess. Nyttjandet av skogen inom de samlade näringarna och andra verksamheter måste ske på ett sådant sätt att de ekonomiska, miljömässiga och den socio-kulturella dimensionen uppnås och upprättshålls. Dessa tre vedertagna dimensionerna av hållbar utveckling utgör en odelbar helhet. Det rådande konceptet har dock vidareutvecklats från Brundtland på ett avgörande sätt och markanvändningen måste ske inom de ramar som ekosystemet sätter, dvs. inom naturens egna gränser. Det är således ytterst de planetära gränserna som sätter ramarna för människans aktiviteter. Detta har utvecklats av Steffen, Rockström m fl. som konstaterar att ramarna överskrids genom summan av människans ekonomiska och socio-kulturella aktiviteter. I detta sammanhang är det avgörande att ha såväl ett nationellt som lokal/regionalt perspektiv, dvs. summan av förlust av t.ex. livsmiljöer adderar till den totala förlusten av biologisk mångfald. Nyttjandet av skogsekosystemen har hitintills framförallt fokuserat på produktion av råvara till industrin till bekostnad på många av skogens övriga ekosystemtjänster. Som exempel kan nämnas skogens roll för friluftsliv, turism, jakt, livsmedel, klimatreglering, kolsänka m fl. För att tillgodose samtliga ekosystemtjänster, där råvara endast utgör en, krävs ett hållbart nyttjande av dessa. Detta är helt i linje med förra regeringens proposition om biologisk mångfald och ekosystemtjänster, som också ligger till grund för det nationella skogsprogrammet.

6 Slutsatsen som kan dras av ovanstående är att de avvägningar som sker måste göras inom ramen för de gränser som ekosystemen sätter. Detta har även belysts av tidigare framtidsministern, vid en presentation i programrådet till det nationella skogsprogrammet. I budgetpropositionen för 2017 (UO 20) konstaterar regeringen att miljömålen utgör miljödimensionen av hållbar utveckling. Regeringen säger även att miljömålen ska nås. Detta avser både de kortsiktiga etappmålen och de långsiktiga generationsmålen. Vidare lägger regeringen fast att arbetet med att ta fram ett nationellt skogsprogram har betydelse för miljökvalitetsmålen. Det är bra och klargörande att denna utgångspunkt upprepat läggs fast. Det är också en tuff utmaning, vilket med all önskvärd tydlighet klargörs i den fördjupade uppföljningen av Levande skogar. Problemet utgörs främst av för svaga styrmedel för att nå det önskvärda, preciserade, miljötillståndet. Levande skogar och Rikt växt- och djurliv är centrala mål inom ramen för denna dimension och behöver refereras till i det nationella skogsprogrammet. Inom ramen för miljömålen utgör det nationella skogsprogrammet ett etappmål i sig. Detta ger tydlighet i att programmet ska bidra till ett hållbart brukande och bevarande av skogen. För att möjliggöra detta så är det centralt att utveckla vad som kännetecknar ett hållbart nyttjande av skogen. Hittillsvarande politik har ensidigt fokuserat på 2-3 råvaror, fiberråvara till sågverk och massaindustrin, och bioenergi. En politik för att säkerställa övriga ekosystemtjänster har i stort sett saknats och det saknas ett helhetsgrepp över nyttjandet av skogsekosystemet. Vi menar att en förändring därför är helt nödvändig för att uppnå samhällets mål på nationell, regional och lokal nivå.

7 Denna dimension innehåller element som skogens betydelse för friluftsliv, lärande och välbefinnande. Den har även starka beröringspunkter med den ekonomiska dimensionen och vilka utkomstmöjligheter som finns på landsbygden i framtiden (att kunna bo och verka på landsbygden). Politiken måste skapa förutsättningar för att mervärdet av utkomsten av nyttjandet i så hög omfattning som möjligt stannar lokalt istället för att, som idag, främst hamnar där förädling av skogsråvara sker och vidare där aktuella företag har sitt säte. Landsbygdskommitténs förslag lyfter skogens vikt för rekreation och för besöksnäringens utveckling, ett nationellt skogsprogram måste väga in dessa aspekter inom ramen för ett hållbart nyttjande av skogen. De kulturella ekosystemtjänsterna är hitintills förbisedda i regeringens arbete med ett nationellt skogsprogram och behöver beskrivas i denna del av hur ett hållbarhetskoncept bör se ut. Detta innefattar även renskötseln som identitetsbärande för den samiska kulturen, och hur skogsbruket påverkar förutsättningarna för denna. Vidare; samhällets absolut mest kostnadseffektiva sätt att hålla nere kostnader för ohälsa är att investera i goda förutsättningar för friluftsliv. Detta kopplar till såväl frilufts- som folkhälsomålen. De tätortsnära skogarna har därför en nyckelroll och fokus bör i detta hänseende ligga på hur användandet av skogen levererar bra skogar för friluftsliv och folkhälsa. Skogsstyrelsens hänsynsuppföljningar visar oacceptabelt höga brister i hänsyn till kulturmiljöer. Trots att detta har uppmärksammats länge så har skogsbruket inte klarat detta. Fortfarande förstörs dokumenterade och registrerade forn- och kulturlämningar i strid mot kulturmiljölagen. För att uppnå denna dimension behövs även lokala processer där de tre dimensionerna överbyggs, och som bygger på tillstånd och trender i alla tre dimensioner.

8 Den ekonomiska utkomsten av skogen måste, som framhållits ovan, ske inom ekosystemets gränser. De långsiktiga och samhällsekonomiska intressen måste gå före och ses som det bästa nyttjandet av resurserna. Ofta finns det klara samband mellan livskraftiga företag och en god samhällsutveckling, särskilt då utkomster från företag går tillbaka till samhället. Skogsbruket är ett värdefullt bidrag till välståndsbyggande och exportnetto. Vi bör utveckla o förbättra nyttjandet av skogen och de tjänster som skogen ger. Skogsråvara är en självklar och legitim utkomst, men vi tror att produktions begreppet behöver breddas till att omfatta alla ekosystemtjänster som ger en ekonomisk utkomst. Kort sagt; hur vill vi att skogsekosystemen ska användas för att bidra till en hållbar samhällsutveckling på olika samhällsnivåer? Skogsägare är inte en homogen grupp människor. Olika skogsägare har olika motiv till varför de äger skog och relativt få har skogen primärt för att få en inkomst från råvaran. Detta har koppling till hur vi väljer att använda skogen, i vilken utsträckning o var förädling sker. SCB har slagit fast att sysselsättningsgraden inom jord-, skogsbruk och fiske beräknas minska med drygt personer från nuvarande ca till år En jämförelse mellan 1956 och idag beträffande årsarbeten inom skogsbruket belyser detta med all önskvärd tydlighet fanns ca helårsarbeten i skogsbruket, idag beräknas den siffran vara ca Dessutom är mindre än 3 % av arbetstillfällena i skogsnäringen belägna i glesbygden. De flesta arbetstillfällena finns istället i kustnära skogsindustrier, företrädesvid nära större kuststäder.

9 Skogsbrukets ekonomi är rimligen en del av hållbarhetsbegreppet. Faktum är att lönsamheten i skogsbruket är bristande, ett problem som är alltför ouppmärksammat. Detta behöver beröras i ett nationellt skogsprogram, i den överbyggnad kring hållbarhet som vi efterlyser. Risken är stor att skogsägarna är nästa kategori mjölkbönder. Regeringen behöver tydliggöra sin skogspolitik för att den ska kunna bidra till samhällets mål inom olika politikområden. Ett nationellt skogsprogram behöver vara tydligt med vad det vill uppnå, och hur. Detta kan inte beskrivas om utgångspunkterna för programmet är otydliga och har ett fritt tolkningsutrymme. För att kunna sätta tydliga och långsiktiga mål för t.ex. naturresurshushållning, miljö och klimat, sysselsättning, landsbygdsutveckling, folkhälsa m.m. är det därför helt nödvändigt att regeringen som första steg beskriver vad ett hållbart nyttjande av skogen innebär, enligt regeringens synsätt och viljeinriktning. Detta är även av stor vikt så som vägledning för t.ex. certifieringsprogram och företagens hållbarhetsredovisningar.

10 Vi har ett tidigare skogsbruk bakom oss med hormoslyr, DDT, hyggesplöjning, statsbidrag för att förstöra s.k lågproduktiva 5:3 skogar. Det har hänt en del sedan dess, men vart är vi på väg framöver? Skogsbruket har under lång tid bedrivits på ett sätt som medfört en kris för den biologiska mångfalden med en omfattande förlust av livsmiljöer, och ett stort antal hotade djur- och växtarter som följd av detta. På det sätt som skogsbruket har bedrivits så har det även en förorenande påverkan på miljön, exempelvis i form av läckage av metaller, förluster av närsalter samt försurning. Skogens sociala och kulturhistoriska värden har drabbats negativt och förutsättningarna försvårar även för andra näringar, såsom turism, friluftsliv och renskötseln. Det är tydligt att Sverige med den politik som varit inte kommer kunna nå vare sig de politiskt beslutade miljökvalitetsmålen eller de internationella åtaganden som rör skog. Det är därför dags att ta krafttag och modernisera politiken kring hållbarhet i skogen. Regeringen behöver inom ramen för ett nationellt skogsprogram utveckla och beskriva hur ett långsiktigt hållbart nyttjande av skogen i stora drag ser ut. Hittills har avsaknaden av en sådan överbyggnad medfört ett vakuum med oklarheter där i sin tur egna tolkningar har premierats. Vi vill understryka att det inte handlar om att skriva fram en statisk definition av detta begrepp, utan just om att utveckla en politiskt förankrad överbyggnad som är helt omistlig i ett nationellt skogsprogram värt namnet. Detta skulle skapa förutsättningar för att tydligt kunna möta framtidens komplexa krav, ge möjlighet till gemensam samsyn och tydlig legitimitet för programmet. För att framgångsrikt kunna möta framtidens komplexa utmaningar behöver riskerna spridas, t.ex. genom en mångfald och variation av metoder, trädslag och nyttjande av skogsresursen. Den förra regeringen belyste tydligt begreppet ekosystemtjänster (proposition 2013/14:141), och vi förväntar oss att nuvarande regering förverkligar arbetet med att säkerställa skogens alla olika ekosystemtjänster för kommande generationer. Nuvarande regering vill väl inte vara sämre i detta hänseende?

11 Ordmoln från innehållsförteckningarna i de 4 delrapporterna

Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef

Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef Hållbart skogsbruk en nyckelfråga Miljödimensionen = riksdagens miljökvalitetsmål, inklusive regeringens preciseringar av dessa

Läs mer

Arbetet med biologisk mångfald måste fortsätta

Arbetet med biologisk mångfald måste fortsätta Pressmeddelande 67/2017 2017-05-18 Miljö- och energidepartementet Hanna Björnfors Pressekreterare hos miljöminister Karolina Skog 072-500 92 11 Arbetet med biologisk mångfald måste fortsätta Regeringen

Läs mer

Proposition 2013/14:141 Miljödepartementet

Proposition 2013/14:141 Miljödepartementet En svensk strategi för biologisk mångfald och ekosystemtjänster Proposition 2013/14:141 2010 CBD Nagoya 2011 EU-strategi 2011-2013 Uppdrag och utredningar 2014 Regeringsbeslut i mars Riksdagen i juni Strategi

Läs mer

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken Att Christina Frimodig Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Stockholm 2011-11-17 Ert dnr: NV-00636-11 Vårt dnr: 214/2011 Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är hållbara på lång sikt. Miljökvalitetsmålen

Läs mer

MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR

MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR Lektionsupplägg: Behöver vi skogen? Varför behövs skogen och varför behövs olika typer av skogar? Vad har eleverna för relation till skogen? Ta med eleverna ut i skogen, upptäck

Läs mer

Med miljömålen i fokus

Med miljömålen i fokus Bilaga 2 Med miljömålen i fokus - hållbar användning av mark och vatten Delbetänkande av Miljömålsberedningen Stockholm 2014 SOU 2014:50 Begrepp som rör miljömålssystemet Miljömålssystemet Generationsmålet

Läs mer

DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser. Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014

DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser. Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014 DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014 Skiss miljömålen Generationsmål GENERATIONSMÅL Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till

Läs mer

Skydd av sjöar och vattendrag och deras naturvärden

Skydd av sjöar och vattendrag och deras naturvärden Skydd av sjöar och vattendrag och deras naturvärden Historik Nationella och internationella mål Skyddsformer Hur går arbetet och vad behöver förbättras? Erik Törnblom erik.tornblom@havochvatten.se Sjöar

Läs mer

Biologisk mångfald är mångfalden av liv på vår planet. Den ligger till grund för vårt välbefinnande och för ekonomin.

Biologisk mångfald är mångfalden av liv på vår planet. Den ligger till grund för vårt välbefinnande och för ekonomin. NATUR OCH BIOLOGISK MÅNGFALD Vad betyder det för dig? Biologisk mångfald är mångfalden av liv på vår planet. Den ligger till grund för vårt välbefinnande och för ekonomin. Vi är beroende av naturen för

Läs mer

Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne

Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne Generationsmålet för Sveriges miljöpolitik Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation

Läs mer

EU:s 7:e miljöhandlingsprogram Att leva gott inom planetens gränser

EU:s 7:e miljöhandlingsprogram Att leva gott inom planetens gränser 2013-02-20 Miljödepartementet EU:s 7:e miljöhandlingsprogram Att leva gott inom planetens gränser Svenska Jägareförbundet får härmed lämna följande yttrande över rubricerat förslag till program. Generellt

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Målet för detta webbinarium Ni som lyssnar ska känna till bedömningen av miljötillståndet

Läs mer

Naturvårdsverket. Vid genomförandet av uppdraget ska även Miljömålsberedningen samt Sveriges Kommuner och Landsting höras. Regeringsbeslut 1 :5

Naturvårdsverket. Vid genomförandet av uppdraget ska även Miljömålsberedningen samt Sveriges Kommuner och Landsting höras. Regeringsbeslut 1 :5 Regeringsbeslut 1 :5 REGERINGEN 2012-03-08 M2012/722/Nm Miljödepartementet Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM Uppdrag till Naturvårdsverket att utarbeta en landskapsanalys och analysera relevanta styrmedel

Läs mer

MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV

MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV Lektionsupplägg: Faller en, faller alla? Varför är det så viktigt med en mångfald av arter? Vad händer i ett ekosystem om en art försvinner? Låt eleverna upptäcka detta

Läs mer

Östergötlands regionala skogsnäringsstrategi Framtagandet av strategin och fortsatt arbete framåt

Östergötlands regionala skogsnäringsstrategi Framtagandet av strategin och fortsatt arbete framåt Östergötlands regionala skogsnäringsstrategi Framtagandet av strategin och fortsatt arbete framåt Madeleine Söderstedt Sjöberg Näringslivs- och tillväxtdirektör Länsstyrelsen Östergötland madeleine.sjoberg@lansstyrelsen.se

Läs mer

REMISSVAR: EKOLOGISK KOMPENSATION

REMISSVAR: EKOLOGISK KOMPENSATION 2018-10-04 1 (5) Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se REMISSVAR: EKOLOGISK KOMPENSATION ÅTGÄRDER FÖR ATT MOTVERKA NETTOFÖRLUSTER AV BIOLOGISK MÅNGFALD OCH EKOSYSTEMTJÄNSTER,

Läs mer

Policy för Hållbar utveckling

Policy för Hållbar utveckling Policy för Hållbar utveckling Ett normerande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om 2017-03-27 Policy för hållbar utveckling Kommunfullmäktige 2017-03-27 1 (3) Policy för hållbar utveckling i

Läs mer

Kommittédirektiv. En nationell miljömålssamordnare för näringslivet. Dir. 2014:105. Beslut vid regeringssammanträde den 26 juni 2014

Kommittédirektiv. En nationell miljömålssamordnare för näringslivet. Dir. 2014:105. Beslut vid regeringssammanträde den 26 juni 2014 Kommittédirektiv En nationell miljömålssamordnare för näringslivet Dir. 2014:105 Beslut vid regeringssammanträde den 26 juni 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska i rollen som nationell miljömålssamordnare

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 En sammanhållen politik för hållbar utveckling Viktiga vägval för att nå miljömålen Sverige kan påverka den globala utvecklingen Förebild hantera våra nationella

Läs mer

Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande. Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten

Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande. Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten Presentation 1. Bakgrund miljömålssystemet 2. Förändringar 3. Vad innebär förändringarna för Västerbottens

Läs mer

The source of nitrogen in the boreal forests identified (March 2016)

The source of nitrogen in the boreal forests identified (March 2016) The source of nitrogen in the boreal forests identified (March 2016) En svensk strategi för biologisk mångfald och ekosystemtjänster Försvarssektorns miljödag Stockholm 13 april 2016 Michael Löfroth, The

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2604 av Ulf Berg m.fl. (M) Livskraftiga ekosystem och biologisk mångfald

Motion till riksdagen 2015/16:2604 av Ulf Berg m.fl. (M) Livskraftiga ekosystem och biologisk mångfald Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2604 av Ulf Berg m.fl. (M) Livskraftiga ekosystem och biologisk mångfald Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN

MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN Sida 1 av 5 MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN Varför arbeta med miljömål? Det övergripande målet för miljöarbete är att vi till nästa generation, år 2020, ska lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen

Läs mer

Uppdrag att göra en analys av forskning om biologisk mångfald och ekosystemtjänster

Uppdrag att göra en analys av forskning om biologisk mångfald och ekosystemtjänster Regeringsbeslut I:5 2015-02-12 M2015/772/Nm Miljö- och energidepartementet Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande Box 1206 111 82 STOCKHOLM Uppdrag att göra en analys av forskning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Naturvårdsverket; Utkom från trycket den 4 januari 2013 utfärdad den 20 december 2012. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter 1 Naturvårdsverket

Läs mer

Hållbar utveckling. Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos. Datum: 2010-01-14

Hållbar utveckling. Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos. Datum: 2010-01-14 Hållbar utveckling Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos Datum: 2010-01-14 2 Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 1.1 Uppdraget... 4 1.2 Organisation... 4 1.3 Arbetsformer...

Läs mer

SKOGSVISION. Livfulla skogslandskap och ekosystembaserat nyttjande

SKOGSVISION. Livfulla skogslandskap och ekosystembaserat nyttjande SKOGSVISION Livfulla skogslandskap och ekosystembaserat nyttjande LIVFULLA SKOGSLANDSKAP OCH EKOSYSTEMBASERAT NYTTJANDE Världens skogar är en vital resurs som förser oss alla med ekonomiska och miljömässiga

Läs mer

Skogsstyrelsen för frågor som rör skog

Skogsstyrelsen för frågor som rör skog Skogsstyrelsen för frågor som rör skog Skogsstyrelsen är Sveriges skogliga myndighet. Vår uppgift är att bidra till ett hållbart skogsbruk med god miljöhänsyn. mer information finns på www.skogsstyrelsen.se

Läs mer

Regeringsuppdrag om skydd av värdefulla sjöar och vattendrag. Erik Törnblom

Regeringsuppdrag om skydd av värdefulla sjöar och vattendrag. Erik Törnblom Regeringsuppdrag om skydd av värdefulla sjöar och vattendrag Erik Törnblom erik.tornblom@havochvatten.se Regeringsuppdraget 2017 Havs- och vattenmyndigheten ska i samarbete med Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen

Läs mer

Svar på motion 2013:06 från Christer Johansson (V) om kartläggning av ekosystemtjänsterna i Knivsta kommun KS-2013/592

Svar på motion 2013:06 från Christer Johansson (V) om kartläggning av ekosystemtjänsterna i Knivsta kommun KS-2013/592 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/592 2014-01-13 Kommunstyrelsen Svar på motion 2013:06 från Christer Johansson (V) om kartläggning av ekosystemtjänsterna

Läs mer

Uppdrag att, inom ramen för det nationella skogsprogrammet, stödja regionala dialoger och strategier

Uppdrag att, inom ramen för det nationella skogsprogrammet, stödja regionala dialoger och strategier Regeringsbeslut IV 11 2018-07-12 N2018/04157/SK Näringsdepartementet Skogsstyrelsen 551 83 Jönköping Uppdrag att, inom ramen för det nationella skogsprogrammet, stödja regionala dialoger och strategier

Läs mer

Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige

Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige Regeringsbeslut I:5 2015-02-05 M2015/684/Nm Miljö- och energidepartementet Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål är viktiga för vår framtid Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är

Läs mer

Nyheter inom Miljömålssystemet

Nyheter inom Miljömålssystemet Illustration: Tobias Flygar Nyheter inom Miljömålssystemet Petronella Troselius Historik - Varför miljömålssystemet? 172 olika miljömål mellan 1980-1994: Ingen överblick eller samordning Oklart vem som

Läs mer

Tillsammans Vår roll, organisation och arbetssätt

Tillsammans Vår roll, organisation och arbetssätt Tillsammans Vår roll, organisation och arbetssätt HUR SKA VI HANTERA klimatförändringen? Vad ska vi göra för att skogarna ska hållas levande? Hur kan vi få en bättre luftkvalitet i städerna? Vilka åtgärder

Läs mer

Skogsindustrierna har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på ovanstående förslag och vill anföra följande.

Skogsindustrierna har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på ovanstående förslag och vill anföra följande. Stockholm den 8 mars 2004 Miljödepartementet Maria Schultz 103 33 Stockholm Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdraget att ta fram förslag till ett sextonde miljökvalitetsmål: Ett rikt växt- och

Läs mer

Naturvård på nya sätt: Vad krävs för att klara biologisk mångfald?

Naturvård på nya sätt: Vad krävs för att klara biologisk mångfald? Naturvård på nya sätt: Vad krävs för att klara biologisk mångfald? Per Angelstam Stockholm 2011-03-22 Arter Biotoper Processer Landskap i region Bestånd i landskap Träd i bestånd Global Krävs = Konventioner

Läs mer

Ett rikt växt- och djurliv i Skåne

Ett rikt växt- och djurliv i Skåne Ett rikt växt- och djurliv i Skåne Länsstyrelsens arbete med miljökvalitetsmålet Gabrielle Rosquist Vad innebär miljömålet Ett rikt växt- och djurliv? Beskrivning av miljömålet Den biologiska mångfalden

Läs mer

ABCD-projektets roll i klimatpolitiken

ABCD-projektets roll i klimatpolitiken ABCD-projektets roll i klimatpolitiken Skogens roll i klimatpolitiken Innehåll: De första klimatpropositionerna avvaktande hållning till skogens som kolsänka Vision 2050 förändrade behov ger nya initiativ

Läs mer

Skogspolitik. (ur Okända djur Text: Beppe Wolgers, Musik: Olle Adolphson)

Skogspolitik. (ur Okända djur Text: Beppe Wolgers, Musik: Olle Adolphson) DET HÄR GÖR VI Vilka är vi? Skogsstyrelsen är en statlig myndighet för frågor som rör skog. Vi är en lokalt förankrad myndighet vilket innebär att vi har kunskap om det område där du bor och de specifika

Läs mer

Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun

Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T Bilaga M1 Jämförelse med miljömål Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun 2016-02-01 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2

Läs mer

Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur

Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur Jörgen Sundin Landskapsenheten Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-05-08 1 Grön infrastruktur är nätverk av natur

Läs mer

Stor inverkan nationellt (ja/nej) Myndigheten stödjer möjligheten till livslångt lärande genom arkiv/bibliotek samt besöksmålsverksamhet (ja).

Stor inverkan nationellt (ja/nej) Myndigheten stödjer möjligheten till livslångt lärande genom arkiv/bibliotek samt besöksmålsverksamhet (ja). Mål och delmål 4. Säkerställa en inkluderande och likvärdig utbildning av god kvalitet och främja livslångt lärande för alla. Stor inverkan nationellt (ja/) Verksamhet inom myndigheten som avses samt om

Läs mer

NATURRESERVAT VARFÖR OCH HUR

NATURRESERVAT VARFÖR OCH HUR NATURRESERVAT VARFÖR OCH HUR Stockholm 14 mars 2019 Mikael Lindberg Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2019-03-25 1 Bakgrund och motiv till områdesskydd Internationella konventioner

Läs mer

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 Ansvarsfördelning för delmål inom miljöstrategiskt program för Region Skåne Genomförande och ansvar Att de konkreta

Läs mer

Region Östergötlands strategi för stöd till utveckling av skogsnäringen

Region Östergötlands strategi för stöd till utveckling av skogsnäringen Region Östergötlands strategi för stöd till utveckling av skogsnäringen Det finns mycket skog i Östergötland Skogen är en viktig resurs för en grön omställning av samhället Skogsnäringen har stor betydelse

Läs mer

UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION

UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet 2017/xxxx(RSP) 11.7.2017 UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av frågan för muntligt besvarande B8-000000 i enlighet

Läs mer

Friluftsliv. Dokumenttyp: Strategi. Dokument-ID: Diarienummer: ST 265/15, FN 47/15

Friluftsliv. Dokumenttyp: Strategi. Dokument-ID: Diarienummer: ST 265/15, FN 47/15 Sida (5) Förvaltning: Kultur- och fritidsförvaltningen Ansvarig: Administration Dokumenttyp: 382 Diarienummer: ST 265/5, FN 47/5 Beslutat av: Kommunfullmäktige Publiceringsdatum: 209-0-29 Revideras: 2023-0-28

Läs mer

Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio

Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio version 2012-05-02 Dnr 1300432 Läsanvisning Detta dokument är en sammanfattning av dokumentet "Uppföljning av mål för miljöstrategiskt

Läs mer

Förslag till inriktning för Nationell maritim strategi vision och åtgärdsområden

Förslag till inriktning för Nationell maritim strategi vision och åtgärdsområden Förslag till inriktning för Nationell maritim strategi vision och åtgärdsområden Foto Charlotte Gawell/Folio Produktion Näringsdepartementet Tryck Elanders Artikelnummer N2015.22 Maritim strategi Inriktning

Läs mer

Beslutad av styrelsen 2009-03-26 POLICY FÖR NATURVÅRD

Beslutad av styrelsen 2009-03-26 POLICY FÖR NATURVÅRD Beslutad av styrelsen 2009-03-26 POLICY FÖR NATURVÅRD Upplandsstiftelsens naturvårdspolicy 2009-03-26 1(6) Beslutad av styrelsen 2009-03-06 UPPLANDSSTIFTELSENS NATURVÅRDSPOLICY INLEDNING Naturvårdsarbetet

Läs mer

Förslag till författningsändringar för en svensk ratificering av den europeiska landskapskonventionen

Förslag till författningsändringar för en svensk ratificering av den europeiska landskapskonventionen Sida 1 (6) 2008-12-19 Version: 1.0 Förslag till författningsändringar för en svensk ratificering av den europeiska landskapskonventionen Redovisning av regeringsuppdrag Riksantikvarieämbetet Tel 08-5191

Läs mer

Livskraftiga ekosystem

Livskraftiga ekosystem Kommittémotion M Motion till riksdagen 2018/19:2892 av Maria Malmer Stenergard m.fl. (M) Livskraftiga ekosystem Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

Hållbar landsbygdsutveckling på vems villkor? Camilla Sandström Statsvetenskapliga institutionen, Umeå universitet

Hållbar landsbygdsutveckling på vems villkor? Camilla Sandström Statsvetenskapliga institutionen, Umeå universitet Hållbar landsbygdsutveckling på vems villkor? Camilla Sandström Statsvetenskapliga institutionen, Umeå universitet Befolkningsutveckling 1970-2041 Källa: http://sverige2025. boverket.se/enurbaniseradvarld.htmlscb

Läs mer

VÄLKOMMEN STRATEGI FÖR SKYDD AV VÄRDEFULLA SKOGAR

VÄLKOMMEN STRATEGI FÖR SKYDD AV VÄRDEFULLA SKOGAR VÄLKOMMEN STRATEGI FÖR SKYDD AV VÄRDEFULLA SKOGAR 2017-03-20 Programmet för dagen Inledning Regeringsuppdraget och genomförande Grunderna i strategin Förändringar Bensträckare Arealfördelning och mål Frågor

Läs mer

Vägledning för Regional uppföljning och bedömning av miljökvalitetsmålen. Tillståndet i miljön och tillräckliga åtgärder

Vägledning för Regional uppföljning och bedömning av miljökvalitetsmålen. Tillståndet i miljön och tillräckliga åtgärder 1(5) Vägledning för Regional uppföljning och bedömning av miljökvalitetsmålen Tillståndet i miljön och tillräckliga åtgärder Regeringens bedömningsgrund (proposition 2009/10:155, s. 28) ger två alternativ

Läs mer

LRF Skogsägarnas synpunkter på myndigheterna prioriteringar vid skydd av skog, projekt Värdefulla skogar

LRF Skogsägarnas synpunkter på myndigheterna prioriteringar vid skydd av skog, projekt Värdefulla skogar LRF SKOGSÄGARNA YTTRANDE Skogsstyrelsen Naturvårdsverket LRF Skogsägarnas synpunkter på myndigheterna prioriteringar vid skydd av skog, projekt Värdefulla skogar LRF Skogsägarna vill ge följande synpunkter

Läs mer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer ÖVERGRIPANDE MÅL Nationella miljömål Miljökvalitetsnormer Övergripande mål Nationella miljömål Till nästa generation skall vi kunna lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta. De nationella

Läs mer

bruka utan att förbruka

bruka utan att förbruka bruka utan att förbruka Strategiska mål för Jordbruksdepartementet 2008 2012 bruka utan att förbruka Ett dynamiskt och konkurrenskraftigt näringsliv i hela landet som präglas av öppenhet och mångfald De

Läs mer

Ekologisk kompensation Ett verktyg för hållbar samhällsplanering

Ekologisk kompensation Ett verktyg för hållbar samhällsplanering Ekologisk kompensation Ett verktyg för hållbar samhällsplanering Hållbar kommun, 23 Januari 2018 Jörgen Sundin, Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-01-24 1 Vad

Läs mer

Kommittédirektiv. Dir. 2011:91. Beslut vid regeringssammanträde den 13 oktober 2011

Kommittédirektiv. Dir. 2011:91. Beslut vid regeringssammanträde den 13 oktober 2011 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Miljömålsberedningen (M 2010:04) Strategi för en långsiktigt hållbar markanvändning med syfte att nå generationsmålet och miljökvalitetsmålen Dir. 2011:91 Beslut

Läs mer

Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun

Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun Bilaga 1. Nationella miljömål Antaget av Kommunfullmäktige 2014-05-14, 85 En höstpromenad vid Ellenösjön kan vara ett trevligt mål! Foto: Maritha Johansson Dalslandskommunernas

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 403.2

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 403.2 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 403.2 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Kf 2006-12-18 124 2007-01-01 2004/396-403 Kf 2012-10-29 170 2012-10-30 2011/120 LOKALA MILJÖMÅL FÖR BROMÖLLA

Läs mer

Verksamhetsstrategi 2015

Verksamhetsstrategi 2015 Verksamhetsstrategi 2015 Innehåll Inledning 4 Vårt uppdrag 5 Bruka utan förbruka 5 Skogsriket med värden för världen 6 Skogspolitiska mål 6 Produktionsmålet 6 Miljömålet 6 Sveriges miljömål och miljöarbete

Läs mer

Temagruppernas ansvarsområde

Temagruppernas ansvarsområde Temagruppernas ansvarsområde För att förtydliga respektive temagrupps ansvarsområde har jag använt de utvidgade preciseringarna från miljömålssystemet som regeringen presenterade under 2011. na utgör en

Läs mer

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 1 UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 12 02 09 2 3 Innehållsförteckning SYFTE OCH INNEHÅLL Syfte Process Innehåll Avgränsning MILJÖKONSEKVENSER Utbyggnad inom riksintresseområden Kultur Natur Friluftsliv Utbyggnad

Läs mer

FISKE2020. På väg mot en ekosystembaserad fiskeriförvaltning

FISKE2020. På väg mot en ekosystembaserad fiskeriförvaltning FISKE2020 På väg mot en ekosystembaserad fiskeriförvaltning FISKE 2020 Fiskeriverkets framtidsvision Hav i balans och levande kust och skärgård samt Levande sjöar och vattendrag är två av de nationella

Läs mer

Stäkets verksamhetsområde. från hällmarksterräng..

Stäkets verksamhetsområde. från hällmarksterräng.. Stäkets verksamhetsområde från hällmarksterräng.. Stäkets verksamhetsområde.till bergtäkt Utdrag ur länsstyrelsens planavdelnings beslut Utdrag ur länsstyrelsens beslut Av Calluna föreslagna åtgärder är

Läs mer

De gröna frågorna i årets forskningsproposition

De gröna frågorna i årets forskningsproposition De gröna frågorna i årets forskningsproposition Kopplingen till det nationella skogsprogrammet (och Skogforsk) Göran Örlander, ordförande, Skogforsk Kort om Skogforsk Skogsbruket och staten i samverkan

Läs mer

Uppdrag att genomföra en fördjupad analys av formellt skyddade marina områden och att ta fram en handlingsplan för marint områdeskydd

Uppdrag att genomföra en fördjupad analys av formellt skyddade marina områden och att ta fram en handlingsplan för marint områdeskydd Regeringsbeslut I:4 2015-02-12 M2015/771/Nm Miljö- och energidepartementet Havs- och vattenmyndigheten Box 11 930 404 39 GÖTEBORG Uppdrag att genomföra en fördjupad analys av formellt skyddade marina områden

Läs mer

2012-06-01 1(9) Rapport 28/5 29/5. Workshop för att formulera de övergripande målen för svenskt vattenbruk. Processledare: Lisa Renander, GoEnterprise

2012-06-01 1(9) Rapport 28/5 29/5. Workshop för att formulera de övergripande målen för svenskt vattenbruk. Processledare: Lisa Renander, GoEnterprise 2012-06-01 1(9) Rapport 28/5 29/5 Workshop för att formulera de övergripande målen för svenskt vattenbruk 2012-06-01 2(9) Vattenbruket i Sverige är en liten näring trots att potentialen är betydande och

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av miljömålssystemet. Dir. 2008:95. Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2008

Kommittédirektiv. Översyn av miljömålssystemet. Dir. 2008:95. Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2008 Kommittédirektiv Översyn av miljömålssystemet Dir. 2008:95 Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska utreda och föreslå förändringar i miljömålssystemets

Läs mer

Lektionsupplägg: Behöver vi våtmarker?

Lektionsupplägg: Behöver vi våtmarker? Lektionsupplägg: Behöver vi våtmarker? Våtmarker är inte bara viktiga för allt som lever där, utan även för omgivningen, för sjöarna och haven. Men hur ser de ut och vad gör de egentligen som är så bra?

Läs mer

Agenda I riktning mot en hållbar välfärd. Kortversion av nulägesbeskrivning och förslag till handlingsplan

Agenda I riktning mot en hållbar välfärd. Kortversion av nulägesbeskrivning och förslag till handlingsplan Agenda 2030 I riktning mot en hållbar välfärd Kortversion av nulägesbeskrivning och förslag till handlingsplan Agenda 2030 kräver en samhällsomställning där hållbar utveckling är ett övergripande mål för

Läs mer

Presidium - Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet

Presidium - Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet PROTOKOLL UTDRAG Presidium - Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Tid: 2016-08-31 kl. 09:00-11:50 Plats: Regionens hus, sal B 10 Finansiering av regional skogsstrategi Småland Diarienummer:

Läs mer

Näringspolitisk strategi

Näringspolitisk strategi Näringspolitisk strategi Lena Söderberg 170512 1 Näringspolitisk strategi Bakgrund Vår vision handlar om att Sverige har en hållbar samhällsutveckling. Mark- och vattenområden används och utvecklas för

Läs mer

Lokala miljömål för Tranemo kommun

Lokala miljömål för Tranemo kommun Lokala miljömål för Tranemo kommun Sveriges riksdag har fastställt 16 nationella miljökvalitetsmål för en hållbar utveckling, varav 14 är tillämpliga för Tranemo kommun. Målet är att Sverige år 2020 ska

Läs mer

Ekosystemtjänster i en expansiv region strategi för miljömålet Ett rikt växt- och djurliv i Stockholms län- Remiss från kommunstyrelsen

Ekosystemtjänster i en expansiv region strategi för miljömålet Ett rikt växt- och djurliv i Stockholms län- Remiss från kommunstyrelsen Dnr Dnr E E 2014-02890 Sida 1 (5) 2015-01-08 Handläggare Elisabeth Tornberg 08-508 264 07 Till Kommunstyrelsen Ekosystemtjänster i en expansiv region strategi för miljömålet Ett rikt växt- och djurliv

Läs mer

Synliggöra värdet av ekosystemtjänster - Åtgärder för välfärd genom biologisk mångfald och ekosystemtjänster

Synliggöra värdet av ekosystemtjänster - Åtgärder för välfärd genom biologisk mångfald och ekosystemtjänster Synliggöra värdet av ekosystemtjänster - Åtgärder för välfärd genom biologisk mångfald och ekosystemtjänster Maria Schultz Utredare Lars Berg - Huvudsekreterare Louise Hård af Segerstad & Thomas Hahn -

Läs mer

Grön infrastruktur En satsning för effektivare naturvård, ökad dialog och smartare planering

Grön infrastruktur En satsning för effektivare naturvård, ökad dialog och smartare planering Grön infrastruktur En satsning för effektivare naturvård, ökad dialog och smartare planering Vattendagarna 14/11 2017 Jörgen Sundin Landskapsenheten Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental

Läs mer

Yttrande över Indikatorer för miljökvalitetsmålet Levande skogar. Naturskyddsföreningens remissvar

Yttrande över Indikatorer för miljökvalitetsmålet Levande skogar. Naturskyddsföreningens remissvar Stockholm 13 september 2018 Er ref/dnr: 2016/660 Vårt dnr: 2018/0096 Yttrande över Indikatorer för miljökvalitetsmålet Levande skogar. Naturskyddsföreningens remissvar Sammanfattning Naturskyddsföreningen

Läs mer

Nätverket för Vindbruk : Kompensation vid förlust av naturvärden Jörgen Sundin, Naturvårdsverket

Nätverket för Vindbruk : Kompensation vid förlust av naturvärden Jörgen Sundin, Naturvårdsverket Nätverket för Vindbruk 20161026: Kompensation vid förlust av naturvärden Jörgen Sundin, Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-10-28 1 Naturvårdsverkets syn på ekologisk

Läs mer

Kommunens planering och möjligheten att påverka

Kommunens planering och möjligheten att påverka Den 4 november 2013 Kommunens planering och möjligheten att påverka Genom sin planering bestämmer kommunen hur mark- och vattenområden ska användas och hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och

Läs mer

Remissvar angående Miljömål i nya perspektiv (SOU 2009:83).

Remissvar angående Miljömål i nya perspektiv (SOU 2009:83). Hägersten 2009-11-17 Miljödepartementet 103 33 Stockholm Remissvar angående Miljömål i nya perspektiv (SOU 2009:83). Inledning Utredningens förslag ger miljömålssystemet ett tydligare internationellt perspektiv.

Läs mer

Göteborgs Universitet Uttag webb artiklar. Nyhetsklipp

Göteborgs Universitet Uttag webb artiklar. Nyhetsklipp Göteborgs Universitet Uttag 2016-01-14 3 webb artiklar Nyhetsklipp Minskad köttkonsumtion för hållbar havsmiljö Riksdagen 2015-11-02 13:00 2 Så mår havet - ny rapport om ekosystemtjänster - Havsmiljöinstitutet

Läs mer

Yttrande på underlagsrapporter från arbetet med att ta fram Sveriges första nationella skogsprogram

Yttrande på underlagsrapporter från arbetet med att ta fram Sveriges första nationella skogsprogram 2016-11-11 1(6) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande på underlagsrapporter från arbetet med att ta fram Sveriges första nationella skogsprogram Bakgrund Regeringen arbetar i bred dialog med organisationer

Läs mer

Grunderna för skyddsjakt

Grunderna för skyddsjakt Grunderna för skyddsjakt SÅ FUNKAR DET Konventioner Varför samarbeta om naturen? Naturvårdsdirektiv Jaktlagstiftningen Undantag från fredning Skyddsjakt Delegering av beslutanderätt till Länsstyrelserna

Läs mer

CODIFICATION - Något om Soil Security i svensk juridik

CODIFICATION - Något om Soil Security i svensk juridik 1 CODIFICATION - Något om Soil Security i svensk juridik ANDERS LINNERBORG & TOVE SKÄRBLOM 2 Codification gällande Soil Security vad innebär det? Hur skyddas jorden genom lagstiftning och myndighetsbeslut?

Läs mer

Förväntningar på IPBES

Förväntningar på IPBES Förväntningar på IPBES Stefan Berggren, ec Naturmiljöenheten 18 oktober 2017 Miljö- och energidepartementet 1 Stort svensk engagemang Sveriges regering har drivit aktivt på för att etablera IPBES och engagemanget

Läs mer

12255/17 lym/cjs/np 1 DGB 1B

12255/17 lym/cjs/np 1 DGB 1B Europeiska unionens råd Bryssel den 25 september 2017 (OR. en) 12255/17 AGRI 481 DEVGEN 199 ENV 752 ONU 115 NOT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat Särskilda jordbrukskommittén/rådet Genomförandet

Läs mer

Utmaningar för ett svenskt hållbart jordbruk

Utmaningar för ett svenskt hållbart jordbruk Utmaningar för ett svenskt hållbart jordbruk Stockholm 19 mars 2010 Jan Eksvärd, LRF jan.eksvard@lrf.se Utmaningar för ett svenskt hållbart jordbruk Innehåll: Vad är LRF? Vad innebär hållbar utveckling?

Läs mer

Landskapsstrategi för Jönköping län ett samverkansprojekt. Vy över Östra Vätterbranterna Foto Anna Lindhagen

Landskapsstrategi för Jönköping län ett samverkansprojekt. Vy över Östra Vätterbranterna Foto Anna Lindhagen Landskapsstrategi för Jönköping län ett samverkansprojekt Vy över Östra Vätterbranterna Foto Anna Lindhagen Syfte tar sin utgångspunkt i naturvärden Syftet har varit att ta fram en strategi för hur biologisk

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen Naturvårdsverkets forskningsdag 19 mars Hans Wrådhe, Naturvårdsverket

Fördjupad utvärdering av miljömålen Naturvårdsverkets forskningsdag 19 mars Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Naturvårdsverkets forskningsdag 19 mars Hans Wrådhe, Naturvårdsverket En sammanhållen politik för hållbar utveckling Viktiga vägval för att nå miljömålen Sverige

Läs mer

Pågående processer i Regeringskansliet, uppdrag och satsningar. Med anknytning till det nordsvenska kulturlandskapet

Pågående processer i Regeringskansliet, uppdrag och satsningar. Med anknytning till det nordsvenska kulturlandskapet Pågående processer i Regeringskansliet, uppdrag och satsningar Med anknytning till det nordsvenska kulturlandskapet 1 Gemensam beredning av regeringens beslut Regeringen tar kollektiva beslut. Ett ärende

Läs mer

Programmen och pengarna

Programmen och pengarna Utvärderingsrapport 2018:3 Programmen och pengarna Resultat från landsbygdsprogrammet, havs- och fiskeriprogrammet samt regionaloch socialfondsprogrammet 2018 Författare Redaktör Linnéa Asplund, Jordbruksverket

Läs mer

Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43)

Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-06-18 M2013/1659/Nm Regeringskansliet Miljödepartementet 103 33 Stockholm Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43) Miljömålsberedningen har i uppdrag

Läs mer

Remiss - Ekologisk kompensation - Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald och

Remiss - Ekologisk kompensation - Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald och 1 (3) Handläggare: Karin Willis Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss - Ekologisk kompensation - Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald och ekosystemtjänster, samtidigt som behovet

Läs mer

Biologisk återställning och socialt/kulturellt hållbar lokal utveckling

Biologisk återställning och socialt/kulturellt hållbar lokal utveckling Biologisk återställning och socialt/kulturellt hållbar lokal utveckling Länsstyrelsernas konferens Kulturmiljö och vattenförvaltning i södra Sverige Micke Lehorst kulturmiljöstrateg, SHF:s kansli Sveriges

Läs mer

SCA Skogs synpunkter på Underlagsrapporter från arbetet med att ta fram Sveriges första nationella skogsprogram - diarienummer: N sk

SCA Skogs synpunkter på Underlagsrapporter från arbetet med att ta fram Sveriges första nationella skogsprogram - diarienummer: N sk Datum 2016-11-12 Vår referens Ola Kårén Direkttelefon 060-19 33 83 E-post ola.karen@sca.com Näringsdepartementet Lars Ekberg Wilhelm Magnusson n.registrator@regeringskansliet.se SCA Skogs synpunkter på

Läs mer