HUDDINGE- TAGGEN. Nummer I detta nummer: Mycket om vykort och dess historia

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HUDDINGE- TAGGEN. Nummer I detta nummer: Mycket om vykort och dess historia"

Transkript

1 HUDDINGE- TAGGEN Nummer I detta nummer: Mycket om vykort och dess historia Medlemsavgiften för 2018

2 HUDDINGE-TAGGEN NR ÅRGÅNG 42 Informationsorgan för Huddinge frimärks- och vykortsklubb Redaktionskommitté: Ansvarig utgivare: Adress: Bertil Eriksson, Peter Lidbeck Peter Lidbeck Huddinge Frimärks- och vykortsklubb c/o Peter Lidbeck Brännkyrkagatan 87, 5 tr Stockholm Huddinge frimärks- och vykortsklubbs styrelse: Ordförande Peter Lidbeck Kassör Leif Ruud Sekreterare Harold Löwing Ledamot Sten Flinke Jan Eriksson Ernst Schaffer Carina Löfström Bytesföreståndare Ungdomsavdelningen Vakant Bertil Eriksson, Peter Lidbeck Klubben plusgiro Medlemsavgiften, som kan betalas in på plusgirokontot ovan (glöm ej namn och adress), är 100 kr för seniorer. Nya medlemmar kan anslutas till Sveriges Filatelistförbund, medlemsavgiften 520 kr, totalt 620 kr där förbundstidskriften Filatelisten ingår. Adressen till klubbens hemsida: Juniorer (25 år och yngre) betalar 70 kr för medlemskap i Huddinge frimärks- och vykortsklubb och SFU. Information om klubbens kataloger hittar du på omslagets tredje sida.

3 Nu är det dags att betala årsavgiften till Huddinge frimärks- och vykortsklubb för Antingen betalar du via nätet eller så använder du inbetalningsblankett. Klubbens plusgirokonto är: Skriv ditt namn på inbetalningstalongen. Medlemsavgiften är 100 kr. Familjemedlemskapet kostar 130 kr. Betalar du för familjemedlemskap ange namnen som medlemskapet avser. Hedersmedlemmar betalar ingen avgift. Kassören Leif Ruud blir väldigt glad om du betalar så snart som möjligt. Peter Lidbeck

4 Namnbyte efter 45 år Den 5 september 2017 bytte klubben namn i samband med att vi antog nya stadgar. Stadgarna kommer vi så snart som möjligt att publicera på vår hemsida. Numera heter klubben Huddinge frimärks- och vykortsklubb. Senaste vi justerade stadgarna var år Styrelsen har jobbat med stadgarna i nästan ett år. Klubbens verksamhet ska avspegla sig i stadgarna och vice versa. När vi ändå var i förändringstagen tyckte vi att vi ville tydliggöra vykortet som samlingsobjekt genom att ha det med i klubbnamnet. Det är säkert flera bland oss i klubben som har en låda med vykort. Låt dessa från och med nu komma fram. Visa upp och berätta om dem på våra klubbmöten. Det kan kanske gå att ordna byten av vykort. Annons FÖRSÄLJNING AV FRIMÄRKSTILLBEHÖR Såsom fastsättare klämfix instickskort plastfickor insticksalbum pergamynkuvert pincetter förstoringsglas kataloger. Tfn: kjell.svedjeby@gmail.com Kjell Svedjeby

5 Fick du något semestervykort i somras? Det är inte så vanligt att skicka vykort med semesterhälsningar idag. Istället lägger man ut bilder på Facebook eller Instagram som visar hur skönt och fint man haft det på semestern! Men ibland händer det att något vykort dimper ner bland posten, kanske från ett fjärran land med milsvida badstränder. Innan det som kallas sociala medier fanns, fungerade vykorten som en sorts sociala medier. Man skickade hälsningar till sina vänner, när man vykort till varandra med motiv från hemorten. Det var ungefär som att Järnvägsstationer är populära motiv. Här visas stationen i Östansjö nära Hallsberg. Ett intressant sätt att samla järnvägsstationer är att försöka få tag på alla stationerna utefter en viss järnvägssträcka. var ute och reste, och man skickade födelsedagskort och namnsdagshälsningar med vykort. Och för ungefär 100 år sedan var det inte ovanligt att man "bytte vykort" med någon på en annan ort. Man turades helt enkelt om att skicka vykort till varandra med motiv från hemorterna. Det var ungefär som att brevväxla med någon, fast man behövde inte skriva så mycket på korten. Bilderna var ofta det väsentliga. Att byta vykort på

6 Konstnären Jenny Nyström ( ) var en flitig vykortstecknare. Många samlar på kort som hon tecknat, och en del kort är mycket svåra att få tag i. Det här är emellertid en sentida kopia och inte mycket värt. Från 1960-talet framställdes många s.k. kartkort, tecknade av Harry Lange. De visade olika landskap och olika delar av Sverige. De blev omtyckta att skicka som hälsningar från semesterresor. Reklamkort från olika företag är en intressant genre. Det här kortet gör reklam för SJ-resor. Det är postat 1958.

7 det sättet kallades för att "vya". I tidningar kunde man läsa annonser med rubriken "Vill du vya med mig?" följt av namn och adress eller en signatur som man kunde skicka till via tidningens redaktion. Lite vykortshistoria Omkring 1870 började flera länder införa s.k. brevkort, som man kunde använda för att skicka kortare meddelanden. I Sverige kom de första De trycktes av postverket och var s.k. helsaker, d.v.s. de behövde inte frankeras. Portot var tryckt på kortet, och man betalade för det när man köpte kortet. Några år senare tilläts även privattryckta brevkort, men de måste naturligtvis förses med frimärken som porto. Ena sidan av dessa brevkort var avsedd enbart för adress och frankering, och meddelandet skulle skrivas på andra sidan, som var tom. Under 1880-talet kom man på att trycka bilder på den tomma sidan, och därmed var vykortet uppfunnet. Fortfarande fick man inte skriva något Industrier som järnbruk, glasbruk och olika verkstäder var vanliga motiv på vykorten förr. Många samlar sådana kort från vissa branscher, och korten har ju idag ett speciellt intresse, eftersom många lokala företag inte längre finns kvar. Här visas glasbruket i Rydefors, som huvudsakligen tillverkade flaskor och burkar av olika slag. Det lades ner under 1970-talet. Lägg märke till texten: "Granskad och godkänd av Försvarsstaben". annat än adressen på adressidan, så därför gjordes bilden vanligen något mindre än själva kortet, så att det blev en liten marginal att skriva på infördes s.k. "delad adresssida". Det betydde att adressen skrevs på högra delen, och den vänstra delen kunde användas för meddelanden och hälsningar. Bilden kunde då göras lika stor som kortet.

8 Det fanns olika sätt att med hjälp av frimärkenas placering skicka hemliga budskap. Det här kortet är sannolikt skickat från en militär vid övningsplatsen Sannahed utanför Hallsberg till flickvännen i Kumla. Det uppochnedvända märket strax under övre högra hörnet på adressidan säger "Jag längtar att se dig!"

9 Därmed var vykortets utveckling i princip klar. Små ändringar gjordes efter hand. Storleken på vykorten var ursprungliga c:a 14x9 cm Under 1950-talet blev det vanligt med formatet c:a 15x10,5 cm. Ofta talar man om "gamla formatet" respektive "nya formatet" eller A6-format. Att samla på vykort Idag har det blivit populärt att samla på vykort. Många samlar på så kallade topografiska kort, det vill säga kort som visar olika miljöer som stadsbilder, byggnader, landskap eller industrier. Många intresserar sig då främst för kort i gamla formatet. De visar ju hur platser och miljöer såg ut för omkring 100 år sedan. Och eftersom det tillverkades och skickades enorma mängder vykort i början av 1900-talet finns de flesta orter väl dokumenterade. Vanligt är att samla på kort från hembygden där man bor eller växt upp. Tycker man det är roligare att ha vykort från flera orter, kan man samla på vykort från ett visst förlag. Populärast bland förlagen är nog Pressbyråns kort från och 1950-talen. (Från 1932 till 1940 sålde Svenska Pressbyrån vykort under namnet Alga.) Det finns säkert tiotusentals olika vykort utgivna av Pressbyrån, så någon "komplett samling" lär det inte bli i första taget! Ett annat stort område är tecknade vykort. Det kan vara exempelvis julkort, påskkort, skämtkort eller kartkort. På de flesta tecknade vykort finns tecknarens signatur, och det är då vanligt att man koncentrerar sig på någon favorit. Populärast är Jenny Nyström, och flera av hennes originalkort är riktiga dyrgripar. Flygfoton är ett annat område som man kan välja. Sådana vykort ger fina överblickar av hur bebyggelse och odlingar såg ut förr. De första flygfotona togs redan under andra hälften av 1800-talet från luftballonger, men det var i början av 1920-talet som flygfotografering från flygmaskin började ske i Sverige. Pionjär var företaget Oscar Bladh AB. Ett något senare förlagsnamn som man ofta ser på flygfotovykort är AB Flygtrafik i Dals Långed. Det speciella med de flesta flygfoton är att man kan avgöra vilket år de är tagna med hjälp av en kodbokstav. Koden varierar lite mellan olika företag, men för Flygtrafik i Dals Långed gäller:

10 C = 1935 D = 1936 E = 1937 F = 1938 G = 1939 krig H = 1946(47) K = 1947(48) L = 1950 M = 1951 N = 1952 O = 1953 P = 1954 R = 1955 Från och med 1956 anges årtalet i klartext. Det finns inga flygfoton på vykort från tiden för andra världskriget. Under krigsåren var privat flygfotografering förbjuden, och äldre flygfoton fick inte heller säljas. Från 1933 måste flygbilder godkännas av Försvarsstaben. Sådana kort har text av typen: "Frigiven av Försvarsstaben". Andra kategorier av vykort är exempelvis reklamkort och privattagna kort. De senare är inte utgivna av något förlag etc., utan någon har helt enkelt kopierat bilder på fotopapper med adresslinjer på "baksidan". De kunde sedan frankeras och skickas precis som "vanliga vykort". Att skaffa vykort Förr var det vanligt att man sparade vykort som man fick. Det fanns till och med särskilda vykortsalbum att förvara vykorten i. I många äldre hem finns säkert sådana album kvar, men det var också vanligt att man helt enkelt sparade korten i en liten låda eller ask. När folk flyttar är det lätt hänt att sådant kastas. Då kan många intressanta och värdefulla vykort försvinna. Ibland ser man också att frimärkssamlare varit framme och "blött av" frimärket från något kort. Ett sådant kort brukar kallas "plundrat". Den som bara intresserar sig för bilden på vykortet bryr sig kanske inte så mycket om, ifall kortet är "snyggt plundrat" så att inte bilden skadas.

11 Men när man hållit på med vykort ett tag brukar man bli mer och mer intresserad av hela kortet, det vill säga bilden, frimärket, vem som är avsändare och mottagare samt det skrivna meddelandet. Så sträva alltid efter att skaffa hela och snygga kort. Kvalité lönar sig alltid. På mässor och olika nätsajter kan man köpa vykort. En del gamla kort kan kosta flera hundra kronor, medan andra kan kosta någon tia. Det finns inga katalogvärden för vykort, så man får själv avgöra hur mycket man kan tänkas betala för att få tag i ett visst kort! Nyare kort från 1950-talet i det s.k. nya formatet kan man ofta hitta för någon krona, eftersom inte så många intresserar sig för sådana kort (än). Priset kan också bero en del på motivet. Järnvägsstationer, industrier, fartyg och bensinstationer är exempel på motiv som kan vara lite dyrare. Kyrkor är ofta billiga, och nyare julkort är inte populära. Arne Svensson Böcker om vykortshistoria Det finns två böcker om vykort som båda har bra information. Den ena är Svensk vykortshistoria av Lennart Frost och som getts ut av Sveriges filatelist-förbund, pris 310 kronor (270 för SFF medlemmar) plus 40 i porto. Den andra är Vykortets historia av Arne Sandström, pris 230 plus 50 kronor i porto. Den förstnämnda beskriver det svenska vykortets uppkomst och utveckling åskådliggjord med vykort från 1882 till ca Det är egentligen ett utdrag ur hans egen samling. Den andra är en bok som berättar om förlag, tryckerier och koder och har getts ut av Trafik-nostalgiska förlaget i Stockholm. Båda böckerna, och ett exempel på ett vykortsexponat, kan ses på vår temaafton över vykort. Bertil Eriksson

12 Roligt och ovanligt kort Jag hjälper till med att klippa frimärken från vykortslösningar till sudoku, som skickats in till Postens Reklamblad Uppslaget. Det rör sig om säckvis med svarskort. Under alla år som jag klippt finns det ett svarskort som jag sparat, se nedan t.v. När jag var liten ville min pappa märka allt möjligt. Då satt han vid gasspisen, värmde upp en syl på lågan varef-ter han märkte våra skidor, stavar, skridskor, kälkar, sparkar, verktyg osv. Han tyckte säkert att det var kul att göra ett avtryck. När jag fann det lilla svarskortet i trä så gick mina tankar till min pappa. Jag stoppade undan den i och för sig betydelselösa svaret, för det är bara svarskort som inte vunnit som jag klipper. På andra sidan har avsändaren skrivit sin hälsning med svaret. Antagligen tyckte han att det var för jobbigt att skriva sitt namn och adress på detta sätt. Det fick bli en etikett. Peter Lidbeck Programmet 2018 Vårens mötesdagar är fastlagda. 16 januari Byteshäften och auktion 6 februari Byteshäften och auktion 20 februari Byteshäften och auktion 6 mars Föredrag 20 mars Årsmöte 3 april Byteshäften och auktion 17 april Föredrag 1 maj Byteshäften och auktion 15 maj Våravslutning

13 En sann historia Min fru och jag var hembjudna till några grannar. När vi precis kommit innanför dörren drog mannen i huset iväg med mig till hans arbetsrum där han stolt visade upp hans senaste projekt: En avliden släkting hade testamenterat en klassisk skokartong proppfull med ca vykort som släktingen hade sparat hela sitt liv. Vår granne hade delat upp alla vykorten i fyra högar - en för sig och deras tre barn skulle få var sin hög. Jag kunde snabbt se att alla vykorten hade det klassiska frimärket Oscar II 5 öre grön snyggt stämplat uppe i högra hörnet. Jag kunde inte bärga min nyfikenhet utan jag vände på kortet och en smärre chock. Jag bad att få se på flera av vykorten. Alla vykorten var från slutet av 1800-talet till 1920-talet, svart-vita och med Stockholmsmotiv. I perfekt skick, säkert kr/st. Jag sade till mannen att hans uppdelning baserad på frimärkena var helt åt fanders. Jag tvingade honom till att dela upp korten efter motiven. Han gjorde det och har tackat mig för mitt råd. Peter Lidbeck Ur PostNordNews augustinummer har vi hämtat: Posthistoria I Sverige grundades Postverket 1636 av statsmannen Axel Oxenstierna. Då skickades ungefär 300 brev årligen och posten förväntades att gå en gång i veckan. I början av 1700-talet skickades brev årligen och år 1800 var siffran 2 miljoner brev skickades 260 miljoner brev fick vi enhetsporto i Sverige i form av frimärken, det första frimärket kostade 4 skilling banco, vilket motsvarar en timlön idag. Efter nästan 350 år där antalet brev stadigt ökade från år till år, började kurvan plötsligt att peka neråt i slutet av 1990 talet. Digitaliseringen av samhället tog fart med e-post, sms och sociala medier. Idag har antalet brev mer än halverats. I stället ökar e-handeln och antalet skickade paket. Från år 2000 har den totala paketvolymen mer än fördubblats. Bertil Eriksson

14 1000 meter konst Den 23 september gick rubricerade evenemang av stapeln mellan pendeltåget och Fullersta bio. Huddinge Frimärksklubb var med som vanligt. Officiell tid var kl 11-15, men vi hade i god tid dukat vårt bord. Tur var det för redan var den stora folkvandringen igång. Vädret var perfekt, lagom varmt och inget regn. Ingen från klubben kom. Däremot drog vi in en massa trevliga och kunniga människor, som gick sin lördagspromenad, till vårt bord - både lite äldre (90 år) och lite yngre (övre tonåren) - 87 personer totalt. Vi sålde nästan slut på alla vykortsböcker vi hade med oss, vilket säkert gjorde vår kassör extra glad. Vi får se när och om alla som sade att de skulle komma och besöka oss på våra vanliga klubbmöten verkligen kommer. Kanske någon ny medlem. Vi lyckades att få våra besökare på mycket gott humör genom att få dem Här ses glada Ella Kindefält (studerar djursjukvård), Emelie Nilsson (studerar foto) och Harold Löwing. att prata om Huddinge och sig själva. Ni skulle bara veta vad vi fick höra. T.ex. om dubbelbössan och vem som kallades för detta. Peter Lidbeck och Harold Löwing Redaktionen önskar God Jul och Gott Nytt år! Vi ses igen den 16 januari 2018

15 Frimärkskataloger Länder År A Facit 2014 B Facit postal Mellaneuropa (Lichtenstein Ungern) Sydvästeuropa (Andorra Spanien) Sydeuropa (Albanien Vatikanen) Sydosteuropa (Bulgarien Cypern) Nordeuropa (Danmark Sverige) Västeuropa (Belgien Holland) Östeuropa (Karpatien Ukraina) Tyskland a China b Japan Mongoliet Nord- och Centralamerika a Sydamerika b Karibien a Syd- o Centralafrika b Västafrika c Nord- o Östafrika a Syd- och Sydostasien b Central- och Östasien Australien Regler för lån av kataloger i HFK Klubbens frimärkskataloger sköts av Ernst Schaffer. Du beställer kataloger endera vid klubbmöten eller genom att ringa Ernst på eller Lånetiden är två veckor. Vill du behålla den ytterligare en tvåveckorsperiod, måste du kontakta Ernst, för att efterhöra att den inte är beställd. Hantera katalogerna varsamt och gör inga anteckningar eller markeringar i dem. Förlorad eller förstörd katalog ersätts av den som lånat den. Klubben har en speciell lampa för att studera vattenmärken o.d. Här gäller samma regler.

16 Avsändare: Huddinge frimärks- och vykortsklubb c/o Peter Lidbeck Brännkyrkagatan 87 V Stockholm Glöm inte att informera klubben när du byter adress.

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer I detta nummer bl.a. Medlemsavgiften för 2019 Frimärkstvätt FD meter konst

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer I detta nummer bl.a. Medlemsavgiften för 2019 Frimärkstvätt FD meter konst HUDDINGE- TAGGEN Nummer 4 2018 I detta nummer bl.a. Medlemsavgiften för 2019 Frimärkstvätt FD 2018 1000 meter konst HUDDINGE-TAGGEN NR 4 2018 ÅRGÅNG 43 Informationsorgan för Huddinge Frimärks- och vykortsklubb

Läs mer

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer I detta nummer bl.a.

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer I detta nummer bl.a. HUDDINGE- TAGGEN Nummer 4 2016 I detta nummer bl.a. Dags att betala medlemsavgiften Gravören Lars Sjööblom Kallelse pga nya stadgar Många aktiviteter 2017 HUDDINGE-TAGGEN NR 4 2016 ÅRGÅNG 41 Informationsorgan

Läs mer

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer Kallelse till halvårsmöte Vårfest-rapport Leifs frågor och svar 1000 m konst 24.9.

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer Kallelse till halvårsmöte Vårfest-rapport Leifs frågor och svar 1000 m konst 24.9. HUDDINGE- TAGGEN Nummer 3 2016 I detta nummer bl.a. Kallelse till halvårsmöte 15.11. Vårfest-rapport Leifs frågor och svar 1000 m konst 24.9....och vi börjar 6 september! HUDDINGE-TAGGEN NR 3 2016 ÅRGÅNG

Läs mer

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer I detta nummer bl.a. Läs Bo Dahlners artikel om Postnords klister på märkena. Behöver du kartor för din samling

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer I detta nummer bl.a. Läs Bo Dahlners artikel om Postnords klister på märkena. Behöver du kartor för din samling HUDDINGE- TAGGEN Nummer 2 2018 I detta nummer bl.a. Läs Bo Dahlners artikel om Postnords klister på märkena Behöver du kartor för din samling Läs om viktiga saker HUDDINGE-TAGGEN NR 2 2018 ÅRGÅNG 43 Informationsorgan

Läs mer

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer I detta nummer bl.a.

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer I detta nummer bl.a. HUDDINGE- TAGGEN Nummer 1 2018 I detta nummer bl.a. Kallelse till årsmöte Verksamhetsberättelse Hemlösa julkort från Göteborg Påminnelser för 2018 HUDDINGE-TAGGEN NR 1 2018 ÅRGÅNG 43 Informationsorgan

Läs mer

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer 3 2015. I detta nummer bl.a. Kallelse till medlemsnöte Höstprogrammet Nya frimärken Älgar och båtar Fototävling

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer 3 2015. I detta nummer bl.a. Kallelse till medlemsnöte Höstprogrammet Nya frimärken Älgar och båtar Fototävling HUDDINGE- TAGGEN Nummer 3 2015 I detta nummer bl.a. Kallelse till medlemsnöte Höstprogrammet Nya frimärken Älgar och båtar Fototävling HUDDINGE-TAGGEN NR 3 2015 ÅRGÅNG 40 Informationsorgan för Huddinge

Läs mer

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer Nya möteslokalen i Stuvsta, Kungsklippeskolans matsal Vackert frimärke - idag Portotips med öresmärken

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer Nya möteslokalen i Stuvsta, Kungsklippeskolans matsal Vackert frimärke - idag Portotips med öresmärken HUDDINGE- TAGGEN Nummer 3 2018 I detta nummer bl.a. Nya möteslokalen i Stuvsta, Kungsklippeskolans matsal Vackert frimärke - idag Portotips med öresmärken HUDDINGE-TAGGEN NR 3 2018 ÅRGÅNG 43 Informationsorgan

Läs mer

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer I detta nummer:

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer I detta nummer: HUDDINGE- TAGGEN Nummer 3 2017 I detta nummer: Kallelse till extra årsmöte om nya stadgar Leifs kluriga frågor Ny USA-stämpel Lite om en stor kung Gustav III HUDDINGE-TAGGEN NR 3 2017 ÅRGÅNG 42 Informationsorgan

Läs mer

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer Ingvar Larsson dog 12 mars Ny styrelse på årsmötet Två intressanta samlingar Vad är ortsnamn.jkppf.se?

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer Ingvar Larsson dog 12 mars Ny styrelse på årsmötet Två intressanta samlingar Vad är ortsnamn.jkppf.se? HUDDINGE- TAGGEN Nummer 2 2019 I detta nummer bl.a. Ingvar Larsson dog 12 mars Ny styrelse på årsmötet Två intressanta samlingar Vad är ortsnamn.jkppf.se? HUDDINGE-TAGGEN NR 2 2019 ÅRGÅNG 44 Informationsorgan

Läs mer

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer 2 2015

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer 2 2015 HUDDINGE- TAGGEN Nummer 2 2015 I detta nummer bl.a. Leifs frågor från avslutningen Auktion 3 november Fototävling Klubbvernissage Prov på tyska motivstämplar Ingvar Larssons gåva Vi ses igen 1 september

Läs mer

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer Kallelse till årsmötet Verksamhetsberättelsen Artiklar om Jenny Nyström och Stilla Natt. I detta nummer bl.a.

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer Kallelse till årsmötet Verksamhetsberättelsen Artiklar om Jenny Nyström och Stilla Natt. I detta nummer bl.a. HUDDINGE- TAGGEN Nummer 1 2019 I detta nummer bl.a. Kallelse till årsmötet Verksamhetsberättelsen Artiklar om Jenny Nyström och Stilla Natt HUDDINGE-TAGGEN NR 1 2019 ÅRGÅNG 44 Informationsorgan för Huddinge

Läs mer

Nummer 4 2015. I detta nummer bl.a. Dags att betala medlemsavgifter Två resereferat Efterlyser mobilnr, e-mailadresser Årets julmärken Modern rörpost

Nummer 4 2015. I detta nummer bl.a. Dags att betala medlemsavgifter Två resereferat Efterlyser mobilnr, e-mailadresser Årets julmärken Modern rörpost HUDDINGE- TAGGEN Nummer 4 2015 I detta nummer bl.a. Dags att betala medlemsavgifter Två resereferat Efterlyser mobilnr, e-mailadresser Årets julmärken Modern rörpost HUDDINGE-TAGGEN NR 4 2015 ÅRGÅNG 40

Läs mer

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer HUDDINGE- TAGGEN Nummer 1 2014 I detta nummer bl.a. Kallelse till årsmöte Verksamhetsberättelse Diverse mässor Några nya frimärken Frimärkets Dag 29 mars Efterlysning - sista sidan HUDDINGE-TAGGEN NR 1

Läs mer

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer Postvägen över Ålands hav Gamla kataloger till salu i höst Lite styrelsehistoria

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer Postvägen över Ålands hav Gamla kataloger till salu i höst Lite styrelsehistoria HUDDINGE- TAGGEN Nummer 2 2016 I detta nummer bl.a. Postvägen över Ålands hav Gamla kataloger till salu i höst Lite styrelsehistoria Vi önskar alla Taggenläsare en skön sommar - vi ses den 6/9. Redaktionen

Läs mer

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer 1 2011

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer 1 2011 HUDDINGE- TAGGEN Nummer 1 2011 I detta nummer: Kallelse till årsmöte 15/3 Verksamhetsberättelse 2010 Lite im Euron Smånotiser Reglemente och ansökan till Huddex 2012 bifogas detta nr HUDDINGE-TAGGEN NR

Läs mer

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer 1 2015

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer 1 2015 HUDDINGE- TAGGEN Nummer 1 2015 I detta nummer bl.a. Kallelse till årsmöte Verksamhetsberättelse Diverse mässor Medlemslotteri Trevliga postkontor och fram för allt Frimärkets Dag 28 mars HUDDINGE-TAGGEN

Läs mer

Nummer 1 2016. I detta nummer bl.a. Kallelse till årsmöte Verksamhetsberättelse Medlemslotteri och fram för allt Frimärkets Dag 19 mars

Nummer 1 2016. I detta nummer bl.a. Kallelse till årsmöte Verksamhetsberättelse Medlemslotteri och fram för allt Frimärkets Dag 19 mars HUDDINGE- TAGGEN Nummer 1 2016 I detta nummer bl.a. Kallelse till årsmöte Verksamhetsberättelse Medlemslotteri och fram för allt Frimärkets Dag 19 mars HUDDINGE-TAGGEN NR 1 2016 ÅRGÅNG 41 Informationsorgan

Läs mer

Inrikes försändelser. Riksbrev. VK = viktklass. Frimärks-Netto, Mikael Carlsson www.frimarksnetto.se. 1:a VK 1,25 lod. 4:e VK 5 lod.

Inrikes försändelser. Riksbrev. VK = viktklass. Frimärks-Netto, Mikael Carlsson www.frimarksnetto.se. 1:a VK 1,25 lod. 4:e VK 5 lod. Inrikes försändelser Frimärks-Netto, Mikael Carlsson www.frimarksnetto.se Riksbrev 1,25 lod 2:a VK 2,5 lod 3:e VK 3,75 lod 4:e VK 5 lod 5:e VK 6,25 lod Tyngre brev 01.07.1855 30.06.1858 4 skilling 8 skilling

Läs mer

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer 4 2014. I detta nummer bl.a. Har Du Huddingekort? Taj Mahal Nya frimärken Glöm ej betala medlemsavgiften!

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer 4 2014. I detta nummer bl.a. Har Du Huddingekort? Taj Mahal Nya frimärken Glöm ej betala medlemsavgiften! HUDDINGE- TAGGEN Nummer 4 2014 I detta nummer bl.a. Har Du Huddingekort? Taj Mahal Nya frimärken Glöm ej betala medlemsavgiften! Vi ses igen 20 januari 2015 God Jul och Gott Nytt År HUDDINGE-TAGGEN NR

Läs mer

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer 4 2011. I detta nummer:

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer 4 2011. I detta nummer: HUDDINGE- TAGGEN Nummer 4 2011 I detta nummer: Huddex 2012 - fullsatt Nya frimärken Döda bron i Huddinge Vi möts igen 17 januari 2012 God jul och Gott Nytt År HUDDINGE-TAGGEN NR 4, 2011 ÅRGÅNG 36 Informationsorgan

Läs mer

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer 2 2013. I detta nummer bl.a. Vår möteslokal Auktionsinfo Vad gör en pensionär Frimärksspråket

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer 2 2013. I detta nummer bl.a. Vår möteslokal Auktionsinfo Vad gör en pensionär Frimärksspråket HUDDINGE- TAGGEN Nummer 2 2013 I detta nummer bl.a. Vår möteslokal Auktionsinfo Vad gör en pensionär Frimärksspråket Vi ses igen 3 september Trevlig sommar! HUDDINGE-TAGGEN NR 2 2013 ÅRGÅNG 38 Informationsorgan

Läs mer

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer 2 2011. I detta nummer: Leifs frågor på vårfesten Nya frimärken Strutsen Studiebesök hos Posten

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer 2 2011. I detta nummer: Leifs frågor på vårfesten Nya frimärken Strutsen Studiebesök hos Posten HUDDINGE- TAGGEN Nummer 2 2011 I detta nummer: Leifs frågor på vårfesten Nya frimärken Strutsen Studiebesök hos Posten HUDDINGE-TAGGEN NR 2, 2011 ÅRGÅNG 36 Informationsorgan för Huddinge Frimärksklubb

Läs mer

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer 3 2011. I detta nummer:

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer 3 2011. I detta nummer: HUDDINGE- TAGGEN Nummer 3 2011 I detta nummer: Huddex 2012 Nya frimärken Kallelse till halvårsmöte Vi möts igen 6 september Vad vet du om svenska flaggan? HUDDINGE-TAGGEN NR 3, 2011 ÅRGÅNG 36 Informationsorgan

Läs mer

AFK:s bibliotek Förteckning över objekt för utlåning

AFK:s bibliotek Förteckning över objekt för utlåning 1 Facit Special 2000 1 2 Facit Special 2001 1 3 Facit Special 2003 Hösten 2002 1 4 Facit Special 2008 1 5 Facit Special 2009 1 6 1 7 1 8 1 9 1 10 Facit Ortstämplar 1982 1 11 Facit Postal 1989 - Ortstämplar

Läs mer

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer I detta nummer: Mångsysslaren Ingvar Larsson Roligt och en tävling Vi möts igen 18 januari. God jul och gott nytt

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer I detta nummer: Mångsysslaren Ingvar Larsson Roligt och en tävling Vi möts igen 18 januari. God jul och gott nytt HUDDINGE- TAGGEN Nummer 4 2010 I detta nummer: Mångsysslaren Ingvar Larsson Roligt och en tävling Vi möts igen 18 januari God jul och gott nytt HUDDINGE-TAGGEN NR 4, 2010 ÅRGÅNG 35 Informationsorgan för

Läs mer

Leif. Information, funderingar och planer hösten Nr

Leif. Information, funderingar och planer hösten Nr Nr 2 2009 Information, funderingar och planer hösten 2009 Hösten får väl anses ha kommit och passerat, för de flesta innebär väl det avrustning och landtagning av båten. Vi kan minnas den sommar som gick,

Läs mer

Framtidens serier. hur ser de ut?

Framtidens serier. hur ser de ut? Framtidens serier hur ser de ut? Jag heter Yvette Gustafsson, och är serietecknare. Jag började teckna serier när jag studerade på Serie- och bildberättarprogrammet i Hofors 2004-2006. Under tiden där

Läs mer

Nummer 2 2010. I detta nummer avtaggen nr 2:

Nummer 2 2010. I detta nummer avtaggen nr 2: Nummer 2 2010 I detta nummer avtaggen nr 2: Bytesmarknad på Södermalm Nya frimärken Huddex 2012 Frimärkets Dag 25 september Massor av frågor och vetande HUDDINGE-TAGGEN NR 12 2010 ÅRGÅNG 35 Informationsorgan

Läs mer

Svenska telefonkort. K-sök hösten 1998 Dagfolkhögskolan i Trollhättan. Av: Anneli Olofsson Klass 85.

Svenska telefonkort. K-sök hösten 1998 Dagfolkhögskolan i Trollhättan. Av: Anneli Olofsson Klass 85. Svenska telefonkort. K-sök hösten 1998 Dagfolkhögskolan i Trollhättan Av: Anneli Olofsson Klass 85. 1 SVENSKA TELEFONKORT. Samlandet av telefonkort har blivit en populär hobby i Sverige. Alla åldrar samlar,

Läs mer

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer 3 2013. I detta nummer bl.a. Vi börjar 3 september Kallelse till halvårsmöte Nya frimärken Kunskapstest om frimärken

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer 3 2013. I detta nummer bl.a. Vi börjar 3 september Kallelse till halvårsmöte Nya frimärken Kunskapstest om frimärken HUDDINGE- TAGGEN Nummer 3 2013 I detta nummer bl.a. Vi börjar 3 september Kallelse till halvårsmöte Nya frimärken Kunskapstest om frimärken HUDDINGE-TAGGEN NR 3 2013 ÅRGÅNG 38 Informationsorgan för Huddinge

Läs mer

Nummer 1 2010. I detta nummer : Postens moderna märken Anmäl dig till vårfest 4 maj 2010 års nya frimärken Årsmöte 16 mars

Nummer 1 2010. I detta nummer : Postens moderna märken Anmäl dig till vårfest 4 maj 2010 års nya frimärken Årsmöte 16 mars Nummer 1 2010 I detta nummer : Postens moderna märken Anmäl dig till vårfest 4 maj 2010 års nya frimärken Årsmöte 16 mars HUDDINGE-TAGGEN NR 1, 2010 ÅRGÅNG 35 Informationsorgan för Huddinge Frimärksklubb

Läs mer

AUG 2007 ÅRGÅNG 35 INNEHÅLLET: KLUBBINFO EFTERLYSNING ÅRSMÖTE MEDLEMSAVGIFT NATIONALDAGEN FORTSATT GLAD SOMMAR!

AUG 2007 ÅRGÅNG 35 INNEHÅLLET: KLUBBINFO EFTERLYSNING ÅRSMÖTE MEDLEMSAVGIFT NATIONALDAGEN FORTSATT GLAD SOMMAR! -NYTT Nyköpings Modellklubb AUG 2007 ÅRGÅNG 35 INNEHÅLLET: KLUBBINFO EFTERLYSNING ÅRSMÖTE MEDLEMSAVGIFT NATIONALDAGEN FORTSATT GLAD SOMMAR! Hej! NMK-NYTT ÄR MEDLEMSTIDNING FÖR NYKÖPINGS MODELLKLUBB Huvudstyrelse

Läs mer

REDOVISNING AV SCOUTVERKSAMHET i patrull, avdelning, och kår. Så här gör ni! Illustration: Magnus Frederiksen

REDOVISNING AV SCOUTVERKSAMHET i patrull, avdelning, och kår. Så här gör ni! Illustration: Magnus Frederiksen REDOVISNING AV SCOUTVERKSAMHET i patrull, avdelning, och kår 2008 Så här gör ni! Illustration: Magnus Frederiksen Vad är en lokalavdelning? Ungdomsstyrelsen* använder sig av begreppet lokalavdelning för

Läs mer

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer I detta nummer bl.a. Hurtfriskt FD-arrangemang Att samla vykort Årets 1000 meter konst Nya frimärken

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer I detta nummer bl.a. Hurtfriskt FD-arrangemang Att samla vykort Årets 1000 meter konst Nya frimärken HUDDINGE- TAGGEN Nummer 4 2012 I detta nummer bl.a. Hurtfriskt FD-arrangemang Att samla vykort Årets 1000 meter konst Nya frimärken Nu är det dags att betala årsavgiften till Huddinge Frimärksklubb för

Läs mer

STARTA HÄLSORÅD! KOM-IGÅNG-HÄFTE

STARTA HÄLSORÅD! KOM-IGÅNG-HÄFTE STARTA HÄLSORÅD! KOM-IGÅNG-HÄFTE PLUPPA ER TILL EN IDÉ! VAD SKA NI GÖRA I ERT HÄLSORÅD? Den här övningen hjälper er att tillsammans bestämma den aktivitet ni vill göra i hälsorådet. Det är ni elever som

Läs mer

NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR

NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR Årgång 9 Nr 9 December 2006 BILDER FRÅN HALLOWEEN BASTUN ÄR ÖPPEN BASAR PÅ SKOLAN JULMARKNAD I UR OCH SKUR INVIGNING AV SKOLAN 0-12ÅR NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR Sida 1 MANUSSTOPP DEN 20:E I VARJE MÅNAD

Läs mer

Att starta en förening

Att starta en förening Att starta en förening Att starta en förening I den här broschyren kan du läsa om hur flera människor kan starta en förening tillsammans. I en förening kan människor som har samma intresse träffas och

Läs mer

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det.

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det. Veckobrev v. 3 Hej! Äntligen är vi tillbaka i vardagen och rutinerna igen. Nog för att det kan vara väldigt skönt med lite ledigt och göra det som faller en in, så är det ändå skönt när det väl är dags

Läs mer

Fyrbodals-Nytt. Fyrbodals Fibromyalgiförening. Nr 1, våren 2017 Årgång 3

Fyrbodals-Nytt. Fyrbodals Fibromyalgiförening. Nr 1, våren 2017 Årgång 3 Fyrbodals-Nytt Fyrbodals Fibromyalgiförening Nr 1, våren 2017 Årgång 3 Fyrbodals-Nytt nr 1 våren 2017 Hej! Vi hoppas att ni alla har haft det lugnt och skönt i jul! Det är inte lönt att stressa, för det

Läs mer

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer 3 2010. OBS: ya mötesdagar i September och oktober. Vi möts igen 7 september Kallelse till halvårsmöte Frimärkets Dag 25/9

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer 3 2010. OBS: ya mötesdagar i September och oktober. Vi möts igen 7 september Kallelse till halvårsmöte Frimärkets Dag 25/9 HUDDINGE- TAGGEN Nummer 3 2010 I detta nummer: OBS: ya mötesdagar i September och oktober Vi möts igen 7 september Kallelse till halvårsmöte Frimärkets Dag 25/9 HUDDI GE-TAGGE R 3, 2010 ÅRGÅ G 35 Redaktionskommitté:

Läs mer

Att bilda en förening

Att bilda en förening Att bilda en förening I den här broschyren kan du läsa om hur flera människor kan starta en förening tillsammans. I en förening kan människor som har samma intresse träffas och göra något tillsammans.

Läs mer

SKATTLÅDAN 3. Tumbaortens Biodlareförening. Kallelse. Årsmöte 2011

SKATTLÅDAN 3. Tumbaortens Biodlareförening. Kallelse. Årsmöte 2011 SKATTLÅDAN 3 Tumbaortens Biodlareförening 2011 Foto: Felicia Gilljam Kallelse Årsmöte 2011 Lördag den 12 november, Kl. 13 Vårstakyrkan, Ringvägen 26 Efter mötet firar vi föreningens 90-års-jubileum med

Läs mer

PORTOGUIDE. En del av din dag. Priser och tjänster för dig som gillar brev och paket.

PORTOGUIDE. En del av din dag. Priser och tjänster för dig som gillar brev och paket. PORTOGUIDE Priser och tjänster för dig som gillar brev och paket. En del av din dag. Alla priser anges i SEK inkl 25% moms. Gäller fr o m 1 januari 2010. POGN Här kommer en liten hjälpreda för dig som

Läs mer

Välkommen till SFF-dagarna och kongress i Malmö 6-8/4 2018

Välkommen till SFF-dagarna och kongress i Malmö 6-8/4 2018 Viktig inbjudan Välkommen till SFF-dagarna och kongress i Malmö 6-8/4 2018 Som framgått av annons i SFF-Filatelisten är det förbundskongress i Malmö lördag 7 och söndag 8 april 2018. Den föregås av SFF-dagar

Läs mer

Samlarklubben Skilling

Samlarklubben Skilling Priser Auktion April 2012 Nr Pris Nr Pris Nr Pris Nr Pris Nr Pris 1 = 90 36 = 5 71 = 200 106 = 150 141 = 5 2 = 20 37 = - - - 72 = 130 107 = 100 142 = - - - 3 = 15 38 = - - - 73 = 90 108 = 260 143 = 25

Läs mer

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer 3 2014. I detta nummer bl.a. Leifs knepiga frågor Jazzmärken från FN Portoöversikt Språkproblem

HUDDINGE- TAGGEN. Nummer 3 2014. I detta nummer bl.a. Leifs knepiga frågor Jazzmärken från FN Portoöversikt Språkproblem HUDDINGE- TAGGEN Nummer 3 2014 I detta nummer bl.a. Leifs knepiga frågor Jazzmärken från FN Portoöversikt Språkproblem Vi träffas igen den 2 september HUDDINGE-TAGGEN NR 3 2014 ÅRGÅNG 39 Informationsorgan

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

På sikt kommer diabildsserierna att skannas. Några är klara.

På sikt kommer diabildsserierna att skannas. Några är klara. För beställning: info@sff.nu På sikt kommer diabildsserierna att skannas. Några är klara. 1. Kvalitetsbedömning Bilderna visar exempel på märken av olika kvalitet, bedömda enligt Sverige-katalogens normer.

Läs mer

UGGLEPOSTEN 2010:4 ANSVARIG UTGIVARE: DANIEL GAUSEL

UGGLEPOSTEN 2010:4 ANSVARIG UTGIVARE: DANIEL GAUSEL UGGLEPOSTEN 2010:4 ANSVARIG UTGIVARE: DANIEL GAUSEL Uggleposten Den nya redaktionen är igång! Välkomna till ett nytt spännande år med skoltidningen Uggleposten. Till i år har vi fått TRE nya redaktionsmedarbetare.

Läs mer

Fältposten. SMPS - Sveriges Militärpostsällskap. SMPS - Sveriges Militärpostsällskap. Söndagen den 3 februari 2013. Fotograf okänd.

Fältposten. SMPS - Sveriges Militärpostsällskap. SMPS - Sveriges Militärpostsällskap. Söndagen den 3 februari 2013. Fotograf okänd. SMPS - Sveriges Militärpostsällskap SMPS - Sveriges Militärpostsällskap Fotograf okänd. Nummer 47 1(7) 1(7) Fältposten Fältposten är ett elektroniskt nyhetsbrev som ges ut av Sveriges Militärpostsällskap

Läs mer

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Facebook Ett av de snabbaste sätten att sprida sin webbutik och få sin första beställning är att använda sig av Facebook. Det finns två olika sätt att

Läs mer

SVENSKA FDC SÄLLSKAPET

SVENSKA FDC SÄLLSKAPET NYTT FRÅN NR 9 JULI 2017 SVENSKA FDC SÄLLSKAPET FDC med Magasin Copenhagen vinjett Det stora danska varuhuset Magasin du Nord i Köpenhamn inrättade i mitten av 1940-talet en avdelning för filateli. Inriktningen

Läs mer

Brevkort i statens tjänst

Brevkort i statens tjänst Brevkort i statens tjänst Inrikes blad 1-3 Kungörelser &epidemirapporter blad 4 Tilläggstjänster blad 5-6 Utrikes blad 7 Felaktigheter & misstag blad 8 Tjänstebrevkort användes, precis som tjänstefrimärken,

Läs mer

PRISLISTA SPARKLING EYES PHOTOGRAPHY. Version

PRISLISTA SPARKLING EYES PHOTOGRAPHY. Version PRISLISTA SPARKLING EYES PHOTOGRAPHY 2018 Version 2018.1 Om mig Är jag er fotograf? I fotografbranschen finns det en term som heter MWAC- mom with a camera. Det hänvisar till alla de kvinnor som börjat

Läs mer

7. Meddelanden och chatt

7. Meddelanden och chatt På Facebook kan du skicka privata meddelanden till andra användare, precis som när du skickar e-post till någon. Du kan skicka till en enda person eller till flera personer på en gång. Du kan skicka till

Läs mer

ETT BRETT SORTIMENT MED LÄTTSÅLDA PRODUKTER

ETT BRETT SORTIMENT MED LÄTTSÅLDA PRODUKTER ETT BRETT SORTIMENT MED LÄTTSÅLDA PRODUKTER SAFFRAN Spansk saffran i presentförpackning Saffran Saffran är världens dyraste krydda och är torkade pistiller av saffransblomman och det krävs 200000 pistiller

Läs mer

som flygfotot började växa fram på allvar. Under mellankrigstiden blev det allt vanligare att börja använda flygfotografering.

som flygfotot började växa fram på allvar. Under mellankrigstiden blev det allt vanligare att börja använda flygfotografering. Bilder från ovan visa Flygfotopionjären Oscar Halldin med aeronauten Francesco Cetti framför sin ballong Fritjof Nansen efter en landning vid Lerum 1898. Saknar du bilden på släktgården för att göra släktforskningen

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) KERSTIN L HAHN SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Tobias går en kurs och lär sig spela gitarr. En regnig och blåsig kväll efter kursen missar Tobias bussen hem. Han går in på ett fik, men upptäcker

Läs mer

Portoguide Priser och tjänster för brev och paket Gäller fr o m 2 april 2012 2012-2

Portoguide Priser och tjänster för brev och paket Gäller fr o m 2 april 2012 2012-2 Portoguide Priser och tjänster för brev och paket Gäller fr o m 2 april 2012 2012-2 Här är en liten hjälpreda för dig som skickar och får brev och paket. Du behöver inte sträckläsa Portoguiden nu, men

Läs mer

Årsmöte Göteborgs goklubb 2014-03-26

Årsmöte Göteborgs goklubb 2014-03-26 Årsmöte Göteborgs goklubb 2014-03-26 Org. nummer: 802446-9499 Närvarande: Markus Artman Tobias Eriksson Erik Hellsten Viktor Hessle Lukas Lindroos Robin Nilsson Magnus Sandén Micael Svensson Eskil Varenius

Läs mer

Maten #2 och miljön 2015 2 NYHETSBREV FRÅN SVENSK MAT- OCH MILJÖINFORMATION PUBLICERAT DEN 17 APRIL 2015

Maten #2 och miljön 2015 2 NYHETSBREV FRÅN SVENSK MAT- OCH MILJÖINFORMATION PUBLICERAT DEN 17 APRIL 2015 Foto: Alina Zienowicz/Wikimedia Commons Maten #2 och miljön 2015 2 NYHETSBREV FRÅN SVENSK MAT- OCH MILJÖINFORMATION PUBLICERAT DEN 17 APRIL 2015 Två maxade SMMI-månader sedan sist Mars och april har varit

Läs mer

Nr 2/2012. Höstens program. Vykortsmässan Eskilstuna Vykortsförenings medlemsblad

Nr 2/2012. Höstens program. Vykortsmässan Eskilstuna Vykortsförenings medlemsblad Nr 2/2012 Eskilstuna Vykortsförenings medlemsblad - 2012-07-17 Höstens program Som vanligt har vi ett späckat program framför oss. Hösten är fylld med aktiviteter för oss medlemmar och vi får även besök

Läs mer

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa:

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa: RESAN År 6 I år 6 är målet att du ska kunna kommunicera på mycket enkel franska. För att nå målet lär du dig ord och uttryck inom många olika områden, t.ex. familjen, djur, frukter, klockan, sporter och

Läs mer

Lite grann från ovan. Göran Fredriksson och Ingvar Lundkvist. Ljus och teknik. Flygfototillstånd

Lite grann från ovan. Göran Fredriksson och Ingvar Lundkvist. Ljus och teknik. Flygfototillstånd Lite grann från ovan Göran Fredriksson och Ingvar Lundkvist "En bild säger mer än 1000 ord!" Hur mycket borde då inte en bra flygbild säga?! Och ändå använder sig museerna i ringa utsträckning av flygbilder,

Läs mer

7. vissa 8. annorlunda 9. få. 4. Användbara ord. 1. sig 2. på 3. till 4. igen 5. på mig 6. att 7. någon 8. till MÅL 2. 1.

7. vissa 8. annorlunda 9. få. 4. Användbara ord. 1. sig 2. på 3. till 4. igen 5. på mig 6. att 7. någon 8. till MÅL 2. 1. Svenska 6 - SVAR MÅL 1 1. Användbara ord 1. växla 2. ändrar sig 3. byta 4. ändra 5. förändra 6. byta 7. växlar 8. ändra dig 9. växlar 10. ändra 2. Användbara ord 1. mig att 2. om 3. ha 4. på 5. om 6. på

Läs mer

HEMSLÖJDSBLADET. Nr 1. Februari 2014

HEMSLÖJDSBLADET. Nr 1. Februari 2014 HEMSLÖJDSBLADET Nr 1 Februari 2014 Ansvarig utgivare Birgitta Mauritzon STYRELSEN Telefon Ordförande Olle Laurell 532 552 74 Vice ordförande Else Eklöf 550 670 28 Sekreterare Birgitta Mauritzon 730 31

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2011 Ale MHF-U/ Ale Trial Klubb

Verksamhetsberättelse för 2011 Ale MHF-U/ Ale Trial Klubb Verksamhetsberättelse för 2011 Ale MHF-U/ Ale Trial Klubb Vi började året den 25 januari med ett möte och prisutdelning med MHF-Ungdom på Kulturum i Partille. Klubben fick 2á pris i lag 125cc och första

Läs mer

NYBILDNINGSGUIDE. Guide till att starta er Vi Unga-förening

NYBILDNINGSGUIDE. Guide till att starta er Vi Unga-förening NYBILDNINGSGUIDE Guide till att starta er Vi Unga-förening Hur startar vi en Vi Unga-förening? Vill du starta en egen förening eller kanske hjälpa andra att starta sin förening? Här finns all information

Läs mer

Anmälnings-, ändrings- och beställningsblankett

Anmälnings-, ändrings- och beställningsblankett Anmälnings-, ändrings- och beställningsblankett Klipp ur sidan, tejpa och sänd den till REV (portot betalt) eller faxa hela sidan till 08-20 74 78. Till REV, Riksförbundet Enskilda Vägar Riddargatan 35-37

Läs mer

Jag erbjuder fotografering till er som vill föreviga ett speciellt ögonblick, såsom en nyfödds lilla kropp, ett familjefoto med all dess glädje eller

Jag erbjuder fotografering till er som vill föreviga ett speciellt ögonblick, såsom en nyfödds lilla kropp, ett familjefoto med all dess glädje eller Prislista 2014 Jag erbjuder fotografering till er som vill föreviga ett speciellt ögonblick, såsom en nyfödds lilla kropp, ett familjefoto med all dess glädje eller den stora kärleken mellan ett par vid

Läs mer

QSP. Karlskoga Radioklubb. Nr 10 December 2011

QSP. Karlskoga Radioklubb. Nr 10 December 2011 QSP Karlskoga Radioklubb Nr 10 December 2011 QSP är medlemsblad för Karlskoga Radioklubb, SK4KR. Notiser och meddelanden mottages tacksamt till nedanstående adress: Red. c/o Öman, Valåsen Gamla Jägmästargården

Läs mer

Frågor till klassen/uppdragstest

Frågor till klassen/uppdragstest Frågor till klassen/uppdragstest 10 12-åringar UPPDRAGET 1 VIDEOSPELSKONSOLEN (ADAM) FRÅGOR TILL KLASSEN FÖRE UPPDRAGET Innan eleverna sätter igång kan det vara en bra idé att prata med dem om begrepp

Läs mer

UTSTÄLLNINGSKOLLEGIET

UTSTÄLLNINGSKOLLEGIET Sveriges Filatelist-Förbund Sveriges Frimärksungdom UTSTÄLLNINGSKOLLEGIET D2: VYKORT Specialreglemente (gemensamt för de nordiska länderna) Inledning Detta specialreglemente tillämpas vid bedömning av

Läs mer

Den döda flickans docka

Den döda flickans docka SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Nina fyller år. Hon har inga kompisar och istället för en mobil får hon en gammal docka i present av sin mamma. Men det är något märkligt med dockan, och Nina

Läs mer

Halländska Skilling Banco

Halländska Skilling Banco Halländska Skilling Banco Halländska stämplar på Skilling Banco Det finns 14 kända stämplar från Halland på skilling banco-frimärken. Alla finns med i denna skrift. Denna artikel är en uppdaterad version

Läs mer

Ruta 3 Text som källa - Skrivna källor Skrivna källor är alla möjliga sorters texter som är nedskrivna på något sätt.

Ruta 3 Text som källa - Skrivna källor Skrivna källor är alla möjliga sorters texter som är nedskrivna på något sätt. Bli en källspanare! Handledning för presentation Ruta 1 Bli en källspanare! Ruta 2 En källa är en informationsbärare, dvs något som bär information till oss. En källa kan vara nästan vad som helst, så

Läs mer

Umeåpost Umeås postkontor inrättades troligen år 1640 med Jöns Danielson Falander som postmästare

Umeåpost Umeås postkontor inrättades troligen år 1640 med Jöns Danielson Falander som postmästare Umeåpost 1640- Umeås postkontor inrättades troligen år 1640 med Jöns Danielson Falander som postmästare Brev skrivet i Umeå 17 augusti 1691 Fribrev som gått med allmänna posten till Stockholm det tog nio

Läs mer

STARTKIT. Fem enkla steg för att starta en Vi Unga-förening.

STARTKIT. Fem enkla steg för att starta en Vi Unga-förening. STARTKIT Fem enkla steg för att starta en Vi Unga-förening. Välkommen till Vi Unga! Kul att ni vill starta en Vi Unga-förening! Vi Unga samlar 5 000 ungdomar i över 100 föreningar i hela landet. Alla föreningar

Läs mer

Portoguide. Priser och tjänster för brev och paket Gäller fr o m 1 januari 2012

Portoguide. Priser och tjänster för brev och paket Gäller fr o m 1 januari 2012 Portoguide Priser och tjänster för brev och paket Gäller fr o m 1 januari 2012 Här är en liten hjälpreda för dig som skickar och får brev och paket. Du behöver inte sträckläsa Portoguiden nu, men spara

Läs mer

Geografi är kunskapen om vår jord. Om hur den ser ut och hur vi lever på jorden. Man brukar skilja mellan naturgeografi och kulturgeografi.

Geografi är kunskapen om vår jord. Om hur den ser ut och hur vi lever på jorden. Man brukar skilja mellan naturgeografi och kulturgeografi. De flesta skolämnen är lätta att förstå vad de handlar om - det hörs ju på namnet (t.ex. historia och engelska), men vad lär man sig om när man läser geografi? Geografi är kunskapen om vår jord. Om hur

Läs mer

Dokumentation från elevforum 9 februari 2018

Dokumentation från elevforum 9 februari 2018 Dokumentation från elevforum 9 februari 2018 Vi jobbade med Noras platsvarumärke. Först Nora tio i topp, prio 1 i varje grupp: Föreningslivet Tryggt Sjön Noramarken Ön Sportaktiviteter Sommarstad Natur

Läs mer

Redigering och disposition av texter med hjälp av dator. Olika funktioner för språkbehandling i digitala medier. (SV åk 7 9)

Redigering och disposition av texter med hjälp av dator. Olika funktioner för språkbehandling i digitala medier. (SV åk 7 9) LINA STOLTZ SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Sam, Sams mamma och hans lillasystrar Nour och Asma har flytt från kriget i Syrien till Sverige. Nu sitter de på bussen på väg norrut. Det är mörkt

Läs mer

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

** Mestadels om Marknadsföring **

** Mestadels om Marknadsföring ** Hur du skaffar fler kunder... en beprövad online-strategi I förra numret av nyhetsbrevet (http://www.webbutveckling.com/mestadels1238.php) pratade vi om kundanskaffning och kundvärde och hur du använder

Läs mer

PROTOKOLL. Styrelsemöte, Sektionen för Industriell ekonomi

PROTOKOLL. Styrelsemöte, Sektionen för Industriell ekonomi Styrelsemöte 2015-05-26 PROTOKOLL Styrelsemöte, Tid: 2015-05-26, kl. 12.00-12.40 (..) Plats: Styrelserummet, M-huset Närvarande : Joel Oredsson (Ordf), Hedda Nilsson (Vice-ordf), Louise Lyckvik (Admin),

Läs mer

Min matematikordlista

Min matematikordlista 1 Min matematikordlista Namn 2 ADJEKTIV STORLEK Skriv en mening om varje ord. Stor Större Störst 3 Liten Mindre Minst Rita något litet! Rita något som är ännu mindre! Rita något som är minst! 4 ANTAL Skriv

Läs mer

Östgötadagarna 2014 6-7 Sept Mem Sjövillan

Östgötadagarna 2014 6-7 Sept Mem Sjövillan Östgötadagarna 2014 6-7 Sept Mem Sjövillan Så var det dags igen för Östgötadagarna. Vikbolandet satsar för fullt för att ta emot alla intresserade, hungriga och köpsugna. Som vanligt tror jag att det blev

Läs mer

BILDA FÖRENING en handledning

BILDA FÖRENING en handledning BILDA FÖRENING en handledning Att bilda en förening 1. Ta fram förslag till: namn på föreningen personer som kan sitta i styrelsen stadgar (förslag till stadgar finns på sidan 3) revisorer kanske också

Läs mer

Fältposten. SMPS - Sveriges Militärpostsällskap 1(12) Söndagen den 3 november 2013. Nummer. Läs mer på sidan 12!

Fältposten. SMPS - Sveriges Militärpostsällskap 1(12) Söndagen den 3 november 2013. Nummer. Läs mer på sidan 12! Söndagen den 3 november 2013 - Sveriges Militärpostsällskap Läs mer på sidan 12! Nummer 51 1(12) nr_51.indd 1 11/3/13 4:22 PM Söndagen den 3 november 2013 Fältposten Fältposten är ett elektroniskt nyhetsbrev

Läs mer

Britt-Lis Erlandsson Evalisa Agathon

Britt-Lis Erlandsson Evalisa Agathon Britt-Lis Erlandsson Evalisa Agathon Bokmärken Pappersdockor Bonader Redaktörer Kerstin Bergengren Anne-Marie Jacobsson Av samma författare har Atremi AB även givit ut följande böcker: Svenska bokmärken

Läs mer

Sjöänd Skans Klubbtidning för kamratföreningen Fort 118

Sjöänd Skans Klubbtidning för kamratföreningen Fort 118 Sjöänd Skans Klubbtidning för kamratföreningen Fort 118 Årgång 1 utgåva 2 I detta nummer Protokoll från årsmötet Kallelse till kamratträff i Skansen Källforskning med Arne Berg Och mycket mera Sjöänd Skans

Läs mer

9nyheterna. gratisgratisgratis. 50-årsjubileet. Bredbandsavtalet. Radiatorer. Dessutom

9nyheterna. gratisgratisgratis. 50-årsjubileet. Bredbandsavtalet. Radiatorer. Dessutom 9nyheterna r r 50-årsjubileet Bredbandsavtalet Radiatorer Dessutom gratisgratisgratis 19NYHETERNA No 2-2012 Ordföranden har ordet En pigg 50-åring! av Kjell Sunnerud I det här numret av 19nyheterna finns

Läs mer

Fältposten. SMPS - Sveriges Militärpostsällskap 1(10) Söndagen den 31 mars 2013

Fältposten. SMPS - Sveriges Militärpostsällskap 1(10) Söndagen den 31 mars 2013 SMPS - Sveriges Militärpostsällskap Nytt nummer just utkommet av MilitärPostal Tidskrift. Passa på att utnyttja vårt erbjudande för nya medlemmar. Sätt in 200 kr på PlusGiro 27 809-3. Glöm inte att ange

Läs mer

Välkommen till BYGGETTAN 2015

Välkommen till BYGGETTAN 2015 Välkommen till BYGGETTAN 2015 PRO-BYGGETTANS uppgifter - Aktivt medverka för att pensionerade medlemmar i Byggettan organiseras i en enhetlig organisation. - Som fristående intresseorganisation verka för

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Nr 1 år 2007 Årgång 25

Nr 1 år 2007 Årgång 25 FLASKPOSTEN Nr 1 år 2007 Årgång 25 Bättre sent än aldrig eller hur? Så nu kommer äntligen en tidning lagom till sommarlovet, när alla får gunga vidare på egen hand ett tag. Här kan ni läsa om vad vi gjort

Läs mer

Lästal från förr i tiden

Lästal från förr i tiden Lästal från förr i tiden Nedan presenteras ett antal problem som normalt leder till ekvationer av första graden. Inled din lösning med ett antagande. Teckna sedan ekvationen. Då ekvationen är korrekt uppställt

Läs mer

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig.

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

Mötesrapporter Senast uppdaterad 2009-06-04

Mötesrapporter Senast uppdaterad 2009-06-04 Mötesrapporter Senast uppdaterad 2009-06-04 Mötesrapporter Östhammas Filatelistklubb Till startsidan Från mötet i maj 2009 Inlag 4 juni 2009 Hej Filatelister i Östhammars Filatelistklubb Här kommer en

Läs mer

Årsmöte i Barsebäcksverkets Seniorklubb Expon den 26 februari 2008

Årsmöte i Barsebäcksverkets Seniorklubb Expon den 26 februari 2008 Årsmöte i Barsebäcksverkets Seniorklubb Expon den 26 februari 2008 Närvarande: 53 medlemmar 1. Mötets öppnande Jan Stanley hälsade alla hjärtligt välkomna. 2. Årsmötets behöriga utlysande Mötet fanns behörigen

Läs mer