ANSÖKAN förhandsgodkännande av försöksdjursanläggning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ANSÖKAN förhandsgodkännande av försöksdjursanläggning"

Transkript

1 ANSÖKAN förhandsgodkännande av försöksdjursanläggning Läs instruktioner till hur du fyller i blanketten på sidan 3 5 innan du fyller i uppgifterna. Skickas till: Jordbruksverket Jönköping Allmänna uppgifter Sökandens namn och adress Organisationsnummer Kontaktperson E-postadress Telefonnummer Fastighetsbeteckning Anläggningens adress Verksamhetstyp Djurslag som ska hållas Antal djur av anläggningen Situationsplan Planritning bifogad Sektionsritning Fasadritning Ritning och beskrivning över burar och annan inredning Ytskikt Klimatanläggning såsom ventilation och värme SJV D PDF Larmsystem Reservkraft

2 Ljud och vibrationsnivåer Belysning av utfodring och skötsel Utfodring Vattning Strömedel/bottenmaterial Rengöring och utgödsling Berikning Tillsyn Om det efter förhandsgodkännande sker ändringar av väsentlig betydelse ska dessa anmälas till Jordbruksverket. Efter byggnationen av försöksdjursanläggningen slutförts ska du ansöka om besiktning för att därefter få ett slutgodkännande av anläggningen.

3 Instruktioner till hur du fyller i Ansökningsblankett till förhandsgodkännande av försökdjursanläggning (D 213) Här kan du läsa om hur du ska fylla i blanketten, mer om vad som kommer att kontrolleras vid besiktningen samt vad som kommer hända efter att du har skickat in din ansökan. Instruktionen är ett hjälpmedel för att din ansökan ska bli så korrekt som möjligt, och att du ska kunna få ett snabbt förhandsgodkännande av din anläggning. Allmänna uppgifter Sökande Namn på högskola/universitet, företag eller motsvarande. Kontaktperson Skriv den person som ska få beslutet och som vi ska kontakta vid eventuella frågor. Vi kommer även att skicka beslutet till rektor på högskola/universitet, företag samt till länsstyrelsen i aktuellt län. Verksamhetstyp Beskriv vilken typ av försök som du ska genomföra, ange t ex om du ska använda anläggningen för uppfödning, tillfälligt för korta försök eller till långvariga försök. Beskriv också om anläggningen ska ingå som en del i en större verksamhet eller som del av en tidigare godkänd verksamhet. Vilka djurslag du ska hålla Här anger du det djurslag eller de djurarter (ange även vetenskapligt namn) som du ska hålla i anläggningen. Om det är av betydelse ska du även ange ålder och/eller viktintervall. Om du ska hålla fler djurslag/djurarter behöver du tydligt beskriva vilka uppgifter som gäller alla respektive vissa, och i så fall vilka djurslag/arter. Det ska också framgå vilka som du kommer att hålla samtidigt i utrymmena. Om du enbart ska hålla ägg för inkubering (ej kläckning) räcker det att fylla i allmänna uppgifter samt frågorna om situationsplan, planritning samt tillsyn. Antal djur Skriv hur många djur som du maximalt kommer att hålla samtidigt. av anläggningen Situationsplan Planritning Av situationsplan ska framgå var byggnaden ligger på tomten eller i området. Om anläggningen är en del av ett byggnadskomplex ska det framgå var och på vilket plan i byggnaden utrymmena finns. Om anläggningen avser djurslag som ska ha tillgång till utevistelse ska rasthagar och eventuella drivningsvägar vara markerade. Om det är lämpligare kan du markera utomhusutrymmen på planritning. Ritningar ska vara skalenliga, måttsatta och tydligt läsbara. Av ritning ska framgå rumsindelning och rumsfunktion samt dörrar, fönster och anläggningens yttre gräns. Om ansökan gäller enstaka rum i en byggnad ska du ange rumsnummer.

4 Av ritningen ska också framgå hur inredning som burar/djurhållningssystem, hygienanordningar och annat av betydelse är placerade i rummen. Om anläggningen innehåller flera rum med samma inredning och utrustning kan en rum typritning räcka. Sektionsritning Av sektionsritningen ska takhöjden framgå. Vissa typer av inredning som hästboxar, båsinredning till kor och liknande kan du också redovisa på sektionsritningen. Fasadritning Av fasadritningen ska fönster för dagsljus framgå. Ritning och beskrivning över burar och annan inredning. Av ritningar ska storlek på burar, voljärer, akvarier och liknande framgå. För inköpta bursystem går det bra att bifoga tillverkarens broschyrer eller liknande. Det ska då tydligt framgå vilken eller vilka av burtyperna som du avser i din ansökan. Med annan inredning avses exempelvis boxinredning, grindar och båsavskiljare, vattensystem, krubbor och annan fast monterad inredning i djurutrymmen. Med annan inredning avses också lös inredning i djurutrymmen. Exempelvis bolådor eller annat. Om det inte framgår av ritning ska material i burar och inredning beskrivas. Ytskikt Här ska ytskikt på golv, tak och väggar i anläggningen och djurutrymmen framgå. Klimatanläggning såsom ventilation och värme Av ventilationsritning ska framgå placering av till och frånluftdon/ventiler. Av beskrivning ska framgå beräknad luftomsättning i rummen/djurutrymmen. För individuellt ventilerade burar ska det framgå luftomsättning i buren samt hur bursystemet är anslutet till rummets ventilation. Du ska ange i vilket temperaturintervall du kommer att hålla djuren. För djur som kräver specifik luftfuktighet: ange hur du kommer att uppfylla detta. För rum enbart avsedda för akvarier räcker det att du beskriver hur värme, syresättning och liknande sker i akvariet. Beskriv larmsystemen Beskriv larmsystemen för anläggningen. Exempelvis larm för strömavbrott, larm för ventilationsbortfall, larm för över/undertemperatur, brandlarm och liknande. Finns reservkraft Beskriv om reservkraft finns, vilka delar av anläggningen den betjänar samt funktion. Ljud och vibrationsnivåer Beskriv förväntade bullernivåer alternativt krav för maximal ljudnivå i djurutrymmen. Beskriv förväntade vibrationer och åtgärd för minimering. Exempelvis från pumpar till akvarier och liknande. Belysning Ange typ av belysningsarmaturer, antal lux som utrymmena kommer att få alternativt beräkning av W/kvadratmeter. Ange belysningsintervall (timmar ljust respektive mörkt på dygnet), om fördröjning finns vid släckning, om belysningen styrs automatiskt eller manuellt.

5 Ange också om nattbelysning finns och för djurutrymmen som saknar permanent belysning (exempelvis ligghallar) ska du ange hur du ordnar nödbelysning. ar av utfodring och skötsel Utfodring Beskriv hur och med vad utfodring sker om det inte framgår i planen för skötsel av djuren. Beskriv också den utrusning som används om det inte framgår av ritning. Vattning Beskriv hur vattning sker om det inte framgår i planen för skötsel av djuren. Beskriv också den utrustning som används om det inte framgår av ritning. För utrymmen med utetemperatur beskriver du hur vattning sker vid minusgrader samt system för frostskydd av vatten. Strömedel/bottenmaterial Beskriv ytskikt på golv/botten i djurutrymmen. Ange typ av bäddmaterial/strömedel. Ange även skötselrutiner för strö/rengöring/utgödsling om detta inte framgår i planen för skötsel av djuren. För akvarier ska du ange typ av bottenmaterial. Rengöring och utgödsling Beskriv system för rengöring och utgödsling av burar och andra burutrymmen. Vid mekanisk utgödsling ska du ange typ av system om det inte framgår av ritning. Berikande material Ange typ av berikning samt rutiner för berikning. Ange berikande inredning som inte framgår av skötselplanen. Tillsyn Ange hur tillsyn av djuren och anläggningen sker om det inte framgår i planen för skötsel av djuren.

6 Utöver de uppgifter som lämnats till förhandsgodkännandet kommer Jordbruksverket vid besiktningen även titta på följande. Inredning i förvaringsutrymmen för djuren ska vara utformade så att det inte finns någon risk för djurens hälsa eller att de verkar störande eller begränsande av naturligt beteende. Det får inte finnas elektrisk utrustning avsedd att styra beteende eller monterade i förvaringsutrymmen eller hägn. Det ska finnas en skriftlig arbetsinstruktion för skötsel av djuren. Det ska finnas relevant information om djurarter och stammar som du håller på anläggningen. Det ska finnas lämpligt bäddmaterial, attraktiva vilo och sovplatser samt under fortplantningsperioden tillgång till lämpligt bomaterial och boplatser. Utrymmen och inredningen i dessa ska främja djurens naturliga beteenden med möjligheter att välja sin miljö och djuren ska ha tillgång till lämplig berikning. Det ska finnas en plan för berikning av djurens miljö. Du ska regelbundet kontrollera och underhålla automatiska dricksvattensystem. Det ska finnas arbetsinstruktioner för hantering av eventuella brister i byggnader och utrustning. Det ska finnas arbetsinstruktioner för arbetsuppgifter av betydelse ur djurskyddssynpunkt. Det ska finnas tydliga och synliga instruktioner om åtgärder vid nödsituationer. Det ska vid behov finnas lådor i tillräcklig mängd och av tillräcklig storlek för avföring och urin. Det ska i akvarium eller motsvarande utrymmen finnas inredning och bottensubstrat som motsvarar det i varje fiskarts naturliga miljö. Det ska finnas minst en insynsskyddad sida i ett akvarium eller motsvarande utrymme om inte inredningen ger motsvarande skydd. Det ska finnas anordning för syresättning av vattnet i akvarium där reglerna kräver det. Du ska hålla generatorer, filtreringsanordningar och annan utrustning som kan orsaka buller eller vibrationer åtskilda från akvarier eller motsvarande utrymmen när så är möjligt.

7 Vad händer efter jag skickat jag skickat in ansökan? Detta händer nu: Vi kommer behandla din ansökan och återkommer med ett beslut om förhandsgodkännande efter att din ansökan är komplett. Efter att du fått förhandsgodkännande är det tillåtet att du startar byggnation/ombyggnation. Om uppgifterna enligt ansökan skulle ändras innan besiktning är gjord bör du skicka kompletteringar/information om detta. När byggandet är avklarat, kontakta oss via eller för att begära en tid för besiktning och ansöka om slutgodkännande av anläggning. Inför besiktningen ska du skicka in kompletterande information, om du fått begäran om att göra det ha skriftlig skötselrutin (rengöringen till ex av burar, vattenflaska, akvarier, utrustning, lokaler) ha skriftliga rutiner för utfodring, vatten, strö och skötsel av sjuka djur ha skriftliga rutiner för övervakning och tillsyn om relevant för djuren, kunna visa injusteringar av ventilationsmätningar om relevant för djuren (till ex. vattenlevande djur) kunna visa mätningar av vattenkvalitet om relevant för djuren kunna visa mätningar av ljudfrekvensen i anläggningen om GMO djur kommer att hållas, skicka in ANSÖKAN tillstånd för innesluten användning av genetiskt modifierade organismer så att vi kan ta hänsyn till det vid besiktningen. Tänk på att relevanta personer bör delta vid besiktningen för en snabb och effektiv besiktning.

ANSÖKAN tillstånd för innesluten användning av genetiskt modifierade organismer. ANMÄLAN - om verksamhet

ANSÖKAN tillstånd för innesluten användning av genetiskt modifierade organismer. ANMÄLAN - om verksamhet ANSÖKAN tillstånd för innesluten användning av genetiskt modifierade organismer ANMÄLAN - om verksamhet Enheten för försöksdjur Läs instruktioner till hur du fyller i blanketten på sidan 5 8 innan du fyller

Läs mer

ANSÖKAN förprövning av häststall enligt djurskyddsförordningen (1988:539)

ANSÖKAN förprövning av häststall enligt djurskyddsförordningen (1988:539) ANSÖKAN förprövning av häststall enligt djurskyddsförordningen (1988:539) D173A Ansökan om förhandsgodkännande för ny-, till- eller ombyggnad för häst. Ansökan skickas till länsstyrelsen Ansökan ska innehålla

Läs mer

Ansökan om godkännande av anläggning för offentlig förevisning av djur

Ansökan om godkännande av anläggning för offentlig förevisning av djur Ansökan om godkännande av anläggning för offentlig förevisning av djur 1 (5) Fyll i blanketten via din dator eller skriv ut och texta tydligt. Underteckna blanketten och skicka in den. Ansökan enligt 37

Läs mer

Uppgifter om anläggningen Organisationsnummer:

Uppgifter om anläggningen Organisationsnummer: 1(6) ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE AV ANLÄGGNING FÖR OFFENTLIG Enligt 37 djurskyddsförordningen Ansökan skickas till: Länsstyrelsen i Hallands län 301 86 HALMSTAD När länsstyrelsen tagit emot ansökan kommer en

Läs mer

Förprövning av djurstallar Nötkreatur

Förprövning av djurstallar Nötkreatur 080109 Förprövning av djurstallar Nötkreatur Handledning till blanketterna - Förprövning av djurstall - Funktionsbeskrivning av klimatanläggning INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA 1. FRÅGOR OCH SVAR OM FÖRPRÖVNING

Läs mer

Förprövning av djurstallar. Svin. Handledning till blanketterna - Förprövning av djurstall - Funktionsbeskrivning av klimatanläggning

Förprövning av djurstallar. Svin. Handledning till blanketterna - Förprövning av djurstall - Funktionsbeskrivning av klimatanläggning 080109 Förprövning av djurstallar Svin Handledning till blanketterna - Förprövning av djurstall - Funktionsbeskrivning av klimatanläggning INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID A 1. FRÅGOR OCH SVAR OM FÖRPRÖVNING 1

Läs mer

Ansökan om godkännande av anläggning för offentlig förevisning av djur enligt 37 djurskyddsförordningen (1988:539)

Ansökan om godkännande av anläggning för offentlig förevisning av djur enligt 37 djurskyddsförordningen (1988:539) Ansökan om godkännande av anläggning för offentlig förevisning av djur enligt 37 djurskyddsförordningen (1988:539) Information För att visa djur i djurparker och liknande anläggningar krävs enligt 37 djurskyddsförordningen

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 SJVFS 2017:8 Statens jordbruksverks föreskrifter om exportkarantän

Läs mer

Anvisningar Förprövning av häststall Förhandsanmälan

Anvisningar Förprövning av häststall Förhandsanmälan Enheten för länsveterinärer Anvisningar Förprövning av häststall Förhandsanmälan Foto: Marie Lundin Vid ny-, till- eller ombyggnationer av djurstall, hägn eller annat förvaringsutrymme för djur kan en

Läs mer

A. Sökande. under. utförs.

A. Sökande. under. utförs. Vägledning för ansökan om förprövning av häststall (D173A) Här följer en vägledning till hurr du fyller i ansökan. En väl ifylld blankett gör handläggnings i. tiden kortare och du kan få dittt beslut snabbare.

Läs mer

Ansökan om godkännande av anläggning för offentlig förevisning av djur enligt 37 djurskyddsförordningen (1988:539) Information.

Ansökan om godkännande av anläggning för offentlig förevisning av djur enligt 37 djurskyddsförordningen (1988:539) Information. Ansökan om godkännande av anläggning för offentlig förevisning av djur enligt 37 djurskyddsförordningen (1988:539) Nödvändiga bilagor Information För att visa djur i djurparker och liknande anläggningar

Läs mer

Vägledning för ansökan om förprövning av häststall (D173A)

Vägledning för ansökan om förprövning av häststall (D173A) Vägledning för ansökan om förprövning av häststall (D173A) Här följer en vägledning till hur du fyller i ansökan. En väl ifylld blankett gör handläggningstiden kortare och du kan få ditt beslut snabbare.

Läs mer

Anvisningar. Förprövning av djurstall Förhandsanmälan. Förprövning innan byggnationen kan påbörjas. Enheten för länsveterinärer

Anvisningar. Förprövning av djurstall Förhandsanmälan. Förprövning innan byggnationen kan påbörjas. Enheten för länsveterinärer Enheten för länsveterinärer Anvisningar Förprövning av djurstall Förhandsanmälan (För info om förprövning av byggnationer för häst Se separat infoblad) Vid ny-, till- eller ombyggnationer av djurstall,

Läs mer

Förbudet gäller från 30 dagar efter att Exopet AB har tagit del av detta beslut.

Förbudet gäller från 30 dagar efter att Exopet AB har tagit del av detta beslut. Beslut 26 DL 1(6) EXOPET AB Tommy Säfström NYGATAN 37 311 31 FALKENBERG Förbud enligt djurskyddslagen Beslut Länsstyrelsen beslutar med stöd av 26 djurskyddslagen (1988:534) att förbjuda EXOPET AB, med

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om förprövning;

Läs mer

ANSÖKAN - förprövning av djurstall enligt djurskyddsförordningen (1988:539)

ANSÖKAN - förprövning av djurstall enligt djurskyddsförordningen (1988:539) ANSÖKAN - förprövning av djurstall enligt djurskyddsförordningen (1988:539) D173B Ansökan om förhandsgodkännande för ny-, till- eller ombyggnad för djur som föds upp eller hålls för produktion av livsmedel,

Läs mer

Datum Om tillstånd för viss djurhållning... enl 16 Djurskyddslagen Hästhållning ANSÖKAN. Säffle kommun 661 80 SÄFFLE ANSÖKAN OM TILLSTÅND AVSER

Datum Om tillstånd för viss djurhållning... enl 16 Djurskyddslagen Hästhållning ANSÖKAN. Säffle kommun 661 80 SÄFFLE ANSÖKAN OM TILLSTÅND AVSER Teknisk service/miljöenheten 1(6) ANSÖKAN Datum Om tillstånd för viss djurhållning... enl 16 Djurskyddslagen Hästhållning Skickas till: Teknisk service/miljöenheten Säffle kommun 661 80 SÄFFLE ANSÖKAN

Läs mer

5, 6 Förvaring, utfodring och/eller upplåtelse av hund/katt (Djurskyddslag 1988:534)

5, 6 Förvaring, utfodring och/eller upplåtelse av hund/katt (Djurskyddslag 1988:534) Munkedals kommun Miljö-och bygg v kontoret Ansökan om tillstånd enligt 16 djurskyddslagen 1988:534 Ansökan om tillstånd att yrkesmässigt eller i större omfattning bedriva hund- eller katthållning Ansökan

Läs mer

TILLBYGGNAD AV BOSTADSHUS INFORMATIONSBROSCHYR MED RITNINGSEXEMPEL

TILLBYGGNAD AV BOSTADSHUS INFORMATIONSBROSCHYR MED RITNINGSEXEMPEL TILLBYGGNAD AV BOSTADSHUS INFORMATIONSBROSCHYR MED RITNINGSEXEMPEL 1 TILLBYGGNAD I det här häftet får du som ska bygga till ditt bostadshus, fritidshus eller komplementbyggnad information om hur du går

Läs mer

Förprövning av djurstall. Kristina Thunström Förprövningshandläggare

Förprövning av djurstall. Kristina Thunström Förprövningshandläggare 1 Förprövning av djurstall Kristina Thunström Förprövningshandläggare 2 Vad är förprövning och varför? Förprövning är en granskning av djurutrymmen ur djurskyddssynpunkt med syfte att förbättra djurhälsan

Läs mer

Datum Om tillstånd för viss djurhållning... enl 16 Djurskyddslagen. Kennel/hundinackordering ANSÖKAN. Säffle kommun 661 80 SÄFFLE

Datum Om tillstånd för viss djurhållning... enl 16 Djurskyddslagen. Kennel/hundinackordering ANSÖKAN. Säffle kommun 661 80 SÄFFLE Teknisk service/miljöenheten 1(5) ANSÖKAN Datum Om tillstånd för viss djurhållning... enl 16 Djurskyddslagen. Kennel/hundinackordering Skickas till: Teknisk service/miljöenheten Säffle kommun 661 80 SÄFFLE

Läs mer

ATTEFALLSTILLBYGGNAD INFORMATIONSBROSCHYR MED RITNINGSEXEMPEL

ATTEFALLSTILLBYGGNAD INFORMATIONSBROSCHYR MED RITNINGSEXEMPEL ATTEFALLSTILLBYGGNAD INFORMATIONSBROSCHYR MED RITNINGSEXEMPEL 1 ATTEFALLSTILLBYGGNAD I det här häftet får du som ska göra en s.k. attefallstillbyggnad information om hur du går till väga och vilka handlingar

Läs mer

ATTEFALLSTILLBYGGNAD

ATTEFALLSTILLBYGGNAD ATTEFALLSTILLBYGGNAD INFORMATIONSBROSCHYR MED RITNINGSEXEMPEL Senast reviderad 2018-08-16 MILJÖ OCH BYGGNADSKONTORET Västerviks kommun, 593 80 Västervik, Besöksadress Lunnargatan 1, Växel 0490-25 40 00

Läs mer

Vägledning till tillståndsansökan för hantering av brandfarliga varor

Vägledning till tillståndsansökan för hantering av brandfarliga varor Upprättad 2018-10-29 Nyköping, Oxelösund, Trosa & Gnesta 1(6) Vägledning till tillståndsansökan för hantering av brandfarliga varor 1. Sökande Sökande kan vara en juridisk eller fysisk person. För hantering

Läs mer

Inspektionen verkställd av Tjänsteställning Vet.nr Tel.nr. Aktörens FO-nummer eller personnummer eller RF-nummer

Inspektionen verkställd av Tjänsteställning Vet.nr Tel.nr. Aktörens FO-nummer eller personnummer eller RF-nummer Försummelserna i de med kursiv märkta punkterna kan leda till stödavdrag. DJURSKYDDSINSPEKTION BROILER I 48 i djurskyddslagen (247/1996) avsedd utredning om iakttagande av minimikraven vid hållande av

Läs mer

Inspektionen verkställd av Tjänsteställning Vet.nr Tel.nr. Aktörens FO-nummer eller personnummer eller RF-nummer

Inspektionen verkställd av Tjänsteställning Vet.nr Tel.nr. Aktörens FO-nummer eller personnummer eller RF-nummer Försummelserna i de med kursiv märkta punkterna kan leda till stödavdrag. DJURSKYDDSINSPEKTION KALV OCH NÖTKREATUR ÖVER 6 MÅN I 48 i djurskyddslagen (247/1996) avsedd utredning om iakttagande av minimikraven

Läs mer

ANSÖKAN SÄLLSKAPSDJUR - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534)

ANSÖKAN SÄLLSKAPSDJUR - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534) Malmö stad Miljönämnden ANSÖKAN SÄLLSKAPSDJUR - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534) Ansökan om tillstånd för att yrkesmässigt eller i större omfattning hålla, föda upp, sälja eller ta emot sällskapsdjur

Läs mer

INSPEKTIONSDEL KALVAR (NÖTKREATUR YNGRE ÄN 6 MÅN.)

INSPEKTIONSDEL KALVAR (NÖTKREATUR YNGRE ÄN 6 MÅN.) Försummelserna i de med kursiv märkta punkterna kan leda till stödavdrag. DJURSKYDDSINSPEKTION KALVAR OCH NÖTKREATUR ÖVER 6 MÅN I 48 i djurskyddslagen (247/1996) avsedd utredning om iakttagande av minimikraven

Läs mer

ANSÖKAN KATT - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534)

ANSÖKAN KATT - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534) Malmö stad Miljönämnden ANSÖKAN KATT - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534) Ansökan om tillstånd för att yrkesmässigt eller i större omfattning hålla, föda upp, upplåta, sälja eller ta emot katter

Läs mer

NYBYGGNAD AV KOMPLEMENTBYGGNAD

NYBYGGNAD AV KOMPLEMENTBYGGNAD NYBYGGNAD AV KOMPLEMENTBYGGNAD INFORMATIONSBROSCHYR MED RITNINGSEXEMPEL Senast reviderad 2018-08-16 MILJÖ OCH BYGGNADSKONTORET Västerviks kommun, 593 80 Västervik, Besöksadress Lunnargatan 1, Växel 0490-25

Läs mer

Checklista. Det finns giltigt tillstånd enligt 19 a Djurskyddslagen. Ej aktuell. Det finns giltigt godkännande av en djurförsöksetisk nämnd.

Checklista. Det finns giltigt tillstånd enligt 19 a Djurskyddslagen. Ej aktuell. Det finns giltigt godkännande av en djurförsöksetisk nämnd. Checklista 1(6) Försöksdjur Allmän Tillstånd 1 Det finns giltigt tillstånd enligt 19 a Djurskyddslagen. DL 19a, DL 20, DF 40, L50 4kap 1 2 Det finns giltigt godkännande av en djurförsöksetisk nämnd. DL

Läs mer

Telefon/mobiltelefon Fax/e-postadress Hemsideadress

Telefon/mobiltelefon Fax/e-postadress Hemsideadress Information Gällande regler: 16 Djurskyddslagen (SFS 1988:534). Läs mer på sista sidan. Sida 1 av 8 Dina personuppgifter används för att utifrån ett register utöva tillsyn, handlägga ärenden, fakturera,

Läs mer

Undervisningen i ämnet djur ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet djur ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: DJUR Ämnet djur behandlar skötsel av djur och anläggningar. I ämnet behandlas djur för livsmedelsproduktion och landskapsvård samt hästar, hundar, sällskapsdjur och djurparksdjur av olika slag. Ämnet omfattar

Läs mer

DJURSKYDDSINSPEKTION HÄSTAR

DJURSKYDDSINSPEKTION HÄSTAR DJURSKYDDSINSPEKTION HÄSTAR Datum för inspektion Tjänsteåtgärdsnummer Inspektion verkställd av Tjänsteställning Tel. nr. Kommun Regionförvaltningsverk Djurens ägare/ innehavare Adress Telefonnummer Närvarande

Läs mer

Instruktioner för ansökan om bygglov samt anmälan av anmälningspliktig åtgärd

Instruktioner för ansökan om bygglov samt anmälan av anmälningspliktig åtgärd Instruktioner för ansökan om bygglov samt anmälan av anmälningspliktig åtgärd Följande handlingar skall bifogas din ansökan/anmälan: Ansökan Fasadritning Förslag till kontrollplan Sektionsritning Teknisk

Läs mer

ANSÖKAN HUND - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534)

ANSÖKAN HUND - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534) Malmö stad Miljönämnden ANSÖKAN HUND - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534) Ansökan om tillstånd för att yrkesmässigt eller i större omfattning hålla, föda upp, upplåta, sälja eller ta emot hundar

Läs mer

A. Sökande. under hand läggningen. B. Byggnadsåtgärd

A. Sökande. under hand läggningen. B. Byggnadsåtgärd Vägledning för ansökan om förprövning av djurstall (D173B) Här följer en vägledning till hurr du fyller i ansökan. En väl ifylld blankett gör handläggnings punkter som inte är aktuella i just ditt fall.

Läs mer

Arkiv-id. Nybyggnad Om/tillbyggnad Inbesiktning för nyanslutning

Arkiv-id. Nybyggnad Om/tillbyggnad Inbesiktning för nyanslutning Arkiv-id Skickas till Svenska Ägg, 105 33 Stockholm magnus.goransson@svenskaagg.se Fax 035-151359 BESÄTTNINGSVETERINÄRENS INBESIKTNING AV FJÄDERFÄANLÄGGNING I FRIVILLIGA SALMONELLAKONTROLLEN Nybyggnad

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: , telex: SJV-S

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: , telex: SJV-S Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om uppfödning,

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: , telex: SJV-S

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: , telex: SJV-S Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks

Läs mer

Tillbyggnation av en- och tvåbostadshus

Tillbyggnation av en- och tvåbostadshus Tillbyggnation av en- och tvåbostadshus När krävs det bygglov? Plan- och bygglagen (PBL) är beslutad av Riksdagen och det är PBL som säger att det krävs bygglov för vissa åtgärder så som exempelvis nybyggnad,

Läs mer

Tillbyggnad av enbostadshus

Tillbyggnad av enbostadshus EXEMPELRITNINGAR FÖR Tillbyggnad av enbostadshus Vad är en tillbyggnad? En tillbyggnad är en åtgärd som ökar en byggnads volym. Exempel på tillbyggnader är källarutgrävning, påbyggnader och inglasning

Läs mer

ANSÖKAN OM TILLSTÅND FÖR HANTERING AV BRANDFARLIG VARA

ANSÖKAN OM TILLSTÅND FÖR HANTERING AV BRANDFARLIG VARA Miljö- och räddningstjänstförvaltningen Räddningstjänsten ANSÖKAN OM TILLSTÅND FÖR HANTERING AV BRANDFARLIG VARA Sänds till: Räddningstjänsten 631 86 ESKILSTUNA Stämplas av mottagaren Anmälan avser: Nytt

Läs mer

RIKTLINJER FÖR BYGGLOV. Antagna av samhällsbyggnadsnämnden

RIKTLINJER FÖR BYGGLOV. Antagna av samhällsbyggnadsnämnden RIKTLINJER FÖR BYGGLOV Antagna av samhällsbyggnadsnämnden 2017-10 - 03 111 När behövs bygglov/anmälan? Det finns olika typer av ansökningar som kan göras för olika typer av åtgärder inom en fastighet Bygglov

Läs mer

Instruktioner ansökan om bygglov och anmälan av anmälningspliktig åtgärd

Instruktioner ansökan om bygglov och anmälan av anmälningspliktig åtgärd 2011 Instruktioner ansökan om bygglov och anmälan av anmälningspliktig åtgärd Handlingar som ska lämnas in när Du söker bygglov eller gör anmälan Ansökan om lov mm enklare ärenden 2 ex Kontrollplan 2 ex

Läs mer

Checklista. Ej aktuell. Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. Ej aktuell. Ej aktuell

Checklista. Ej aktuell. Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. Ej aktuell. Ej aktuell Checklista 1(7) Gnagare och Kanin Allmän Gnag 29 Finns eller söks tillstånd enligt 16 djurskyddslagen. DL 16, L120 Gnag 30 Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. DL 16 Gnag 31 Tillsyn

Läs mer

Komplement- och attefallsbyggnad EXEMPELRITNINGAR MED FÖRKLARINGAR. norrkoping.se

Komplement- och attefallsbyggnad EXEMPELRITNINGAR MED FÖRKLARINGAR. norrkoping.se Komplement- och attefallsbyggnad EXEMPELRITNINGAR MED FÖRKLARINGAR norrkoping.se Vilka handlingar behövs? För att komma igång med ditt byggprojekt så snabbt som möjligt är det viktigt att du skickar in

Läs mer

Bygga. i Växjö kommun. Information om bygglov för dig som ska bygga till, om eller nytt. Växjö kommun 2014-04-10

Bygga. i Växjö kommun. Information om bygglov för dig som ska bygga till, om eller nytt. Växjö kommun 2014-04-10 Bygga i Växjö kommun Information om bygglov för dig som ska bygga till, om eller nytt Växjö kommun 2014-04-10 1 Här söker du bygglov Växjö kommun erbjuder två sätt att söka bygglov för en- och tvåbostadshus

Läs mer

Exempel på ritningar och handlingar för ansökan om bygglov KOMPLEMENTBYGGNAD

Exempel på ritningar och handlingar för ansökan om bygglov KOMPLEMENTBYGGNAD Exempel på ritningar och handlingar för ansökan om bygglov KOMPLEMENTBYGGNAD 1 Vilka handlingar behövs vid ansökan om bygglov? Nedanstående text och ritningsexempel är framtagna för att hjälpa dig som

Läs mer

Instruktioner för anmälan av eldstad/rökkanal

Instruktioner för anmälan av eldstad/rökkanal Instruktioner för anmälan av eldstad/rökkanal Vid installation, eller väsentlig ändring av eldstad/rökkanal krävs en anmälan till kommunen. Följande handlingar skall bifogas din anmälan av eldstad/rökkanal:

Läs mer

Tillbyggnad av enbostadshus

Tillbyggnad av enbostadshus EXEMPELRITNINGAR FÖR Tillbyggnad av enbostadshus Kundtjänst Plan och bygg 090-16 13 61 Vad är en tillbyggnad? En tillbyggnad är en åtgärd som ökar en byggnads volym och kan vara både en bygglovspliktig

Läs mer

Checklista. Ej aktuell. Besättningen ansluten till av Jordbruksverket godkänt kontrollprogram som påverkar tillåten beläggningsgrad.

Checklista. Ej aktuell. Besättningen ansluten till av Jordbruksverket godkänt kontrollprogram som påverkar tillåten beläggningsgrad. Checklista 1(8) Värphöns fler än 350 Kontroll REK 4 RAP Daglig tillsyn sker normalt av alla djur. DL 3, L100 1kap. 5 1 esättningen ansluten till av Jordbruksverket godkänt kontrollprogram som påverkar

Läs mer

Exempel på ritningar och handlingar för ansökan om bygglov TILLBYGGNAD

Exempel på ritningar och handlingar för ansökan om bygglov TILLBYGGNAD Exempel på ritningar och handlingar för ansökan om bygglov TILLBYGGNAD 1 Vilka handlingar behövs vid ansökan om bygglov? Nedanstående text och ritningsexempel är framtagna för att hjälpa dig som planerar

Läs mer

Fastighetsbeteckning: Sökandens namn: *) Personnr./ Org.nr: Postadress: Postadress: Tel mobil: Ändring av befintlig verksamhet

Fastighetsbeteckning: Sökandens namn: *) Personnr./ Org.nr: Postadress: Postadress: Tel mobil: Ändring av befintlig verksamhet VÄRMDÖ KOMMUN ANMÄLAN AV DAGVATTENANLÄGGNING Enligt 9 kap 2 och 7 miljöbalken (1998:808) samt 13och 14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Fastighet Sökanden/verksamhetsutövare

Läs mer

Nybyggnad av enbostadshus

Nybyggnad av enbostadshus EXEMPELRITNINGAR FÖR Nybyggnad av enbostadshus Kundtjänst Plan och bygg 090-6 3 6 Vad är ett enbostadshus? Ett enbostadshus är en byggnad med endast en bostad i. Det här exemplet går även att använda till

Läs mer

Vägledning för ansökan om förprövning av djurstall (D173B)

Vägledning för ansökan om förprövning av djurstall (D173B) Vägledning för ansökan om förprövning av djurstall (D173B) Här följer en vägledning till hur du fyller i ansökan. En väl ifylld blankett gör handläggningstiden kortare och du kan få ditt beslut snabbare.

Läs mer

Ansökan om tillstånd att yrkesmässigt eller i större omfattning bedriva hästhållning

Ansökan om tillstånd att yrkesmässigt eller i större omfattning bedriva hästhållning Munkedals kommun Miljö- och bygg och kontoret Ansökan om tillstånd enligt 16 djurskyddslagen 1988:534 Ansökan om tillstånd att yrkesmässigt eller i större omfattning bedriva hästhållning Ansökan om tillstånd

Läs mer

Ansökningsblankett Handlingsförteckning Situationsplan Fasadritning Planritning Sektionsritning

Ansökningsblankett Handlingsförteckning Situationsplan Fasadritning Planritning Sektionsritning Handlingar skickas per post till: Miljö- och byggnadsförvaltningen, Tingsryds kommun Box 88, 362 22 Tingsryd Ansökningsblankett Handlingsförteckning Situationsplan Fasadritning Planritning Sektionsritning

Läs mer

Inspektionen verkställd av Tjänsteställning Vet.nr Tel.nr. Aktörens FO-nummer eller personnummer eller RF-nummer

Inspektionen verkställd av Tjänsteställning Vet.nr Tel.nr. Aktörens FO-nummer eller personnummer eller RF-nummer Försummelser i andra än de med kursiv märkta punkterna kan leda till stödavdrag. Datum för inspektionen Dokumentets nummer DJURSKYDDSINSPEKTION GÅS En utredning enligt 48 i djurskyddslagen (247/1996) om

Läs mer

Ansökan om tillstånd för explosiv vara

Ansökan om tillstånd för explosiv vara Ansökan om tillstånd för explosiv vara * Obligatoriska fält 1 Sökande 1.1 * Jag godkänner genom användandet av denna tjänst att Svalövs Kommun hanterar mina personuppgifter i enlighet med Dataskyddsförordningen.

Läs mer

Inbesiktning av fjäderfäanläggning i Förebyggande smittskyddsprogram och hälsokontroll i hönsbesättningar

Inbesiktning av fjäderfäanläggning i Förebyggande smittskyddsprogram och hälsokontroll i hönsbesättningar Skickas till: Svenska Ägg Magnus Jeremiasson Nejlikevägen 5 269 36 Båstad magnus.jeremiasson@svenskaagg.se Inbesiktning av fjäderfäanläggning i Förebyggande smittskyddsprogram och hälsokontroll i hönsbesättningar

Läs mer

Ansökan om tillstånd för hantering av brandfarlig vara

Ansökan om tillstånd för hantering av brandfarlig vara För information om hur du fyller i ansökan, se sidan 4. Ansökan om tillstånd för hantering av brandfarlig vara Ifylld blankett skickas till: Räddningstjänstförbundet Emmaboda-Torsås Box 42, 361 21 Emmaboda

Läs mer

Bygglov/anmälan

Bygglov/anmälan Bygglov/anmälan 2016-11-24 Plan- och bygglagen, PBL (2010:900) och Plan- och byggförordningen, PBF (2011:338) reglerar byggnation. Vad kräver lov? Bygga nytt Bygga till Ändra användning Färga om hus Byta

Läs mer

Checklista. Personalstyrkan är tillräcklig och den har lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet. Ej aktuell.

Checklista. Personalstyrkan är tillräcklig och den har lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet. Ej aktuell. Checklista 1(7) Get Personal Get 1 Personalstyrkan är tillräcklig och den har lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet. DL 2kap. 2-4 ; L109 2kap. 1-2 Kontroll Get 2 Daglig tillsyn sker

Läs mer

Fastighetsbeteckning: Sökandens namn: *) Personnr./ Org.nr: Postadress: Postadress: Tel mobil: Ändring av befintlig verksamhet

Fastighetsbeteckning: Sökandens namn: *) Personnr./ Org.nr: Postadress: Postadress: Tel mobil: Ändring av befintlig verksamhet VÄRMDÖ KOMMUN ANMÄLAN AV DAGVATTENANLÄGGNING Enligt 9 kap 2 och 7 miljöbalken (1998:808) samt 13och 14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Fastighet Sökanden/verksamhetsutövare

Läs mer

Ansökan om tillstånd för brandfarlig vara

Ansökan om tillstånd för brandfarlig vara Ansökan om tillstånd för brandfarlig vara * Obligatoriska fält 1 Sökande 1.1 * g godkänner genom användandet av denna tjänst att Svalövs Kommun hanterar mina personuppgifter i enlighet med Dataskyddsförordningen.

Läs mer

Arkiv-id. Nybyggnad Om/tillbyggnad Inbesiktning för nyanslutning

Arkiv-id. Nybyggnad Om/tillbyggnad Inbesiktning för nyanslutning Arkiv-id Svenska Ägg Box 63 532 21 Skara magnus.goransson@dv.sjv.se Faxnr : 035-18 88 22 BESÄTTNINGSVETERINÄRENS INBESIKTNING AV FJÄDERFÄANLÄGGNING I FRIVILLIGA SALMONELLAPROGRAMMET FÖR HÖNS MED UTEVISTELSE

Läs mer

Nybyggnad av komplementbyggnad

Nybyggnad av komplementbyggnad Kundtjänst Plan och bygg 090-16 13 61 EXEMPELRITNINGAR FÖR Nybyggnad av komplementbyggnad Vad är en komplementbyggnad? En komplementbyggnad är en mindre byggnad som utgör ett komplement till ett bostadshus.

Läs mer

Checklista. Personalstyrkan är tillräcklig och den har lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet. Ej aktuell.

Checklista. Personalstyrkan är tillräcklig och den har lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet. Ej aktuell. Checklista 1(6) Fjäderfä övriga Personal 3 Personalstyrkan är tillräcklig och den har lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet. DL 3-4, L100 1kap. 5 Kontroll 4 Daglig tillsyn sker normalt

Läs mer

Samhällsbyggnad Gävle. Garage/Carport

Samhällsbyggnad Gävle. Garage/Carport Samhällsbyggnad Gävle Garage/Carport Exempelritningar med förklaringar Vill du veta mer? Telefon: 026-17 80 00 (växel) Fax: 026-10 67 78 E-post: samhallsbyggnad@gavle.se www.gavle.se/bygga-bo-miljo Adress

Läs mer

Kontroll Daglig tillsyn sker normalt av alla djur. Ja Nej Ej kontr. Ej aktuellt TV-brist

Kontroll Daglig tillsyn sker normalt av alla djur. Ja Nej Ej kontr. Ej aktuellt TV-brist NÖTKREATUR 1(6) Fastställd 2012-01-16 = rekommenderade kategorier vid baskontroll Grå = obligatorisk kontrollpunkt inom resp. kategori vid baskontroll Nöt 1 Personal Personalstyrkan är tillräcklig och

Läs mer

Dorotea kommun - Anmälan om verksamhet med bassängbad

Dorotea kommun - Anmälan om verksamhet med bassängbad Information För att denna ansökan ska vara komplett behöver den kompletteras med bilagor som du laddar upp längre fram i formuläret. Läs i texten till vänster om vilka bilagor som behövs. Bassängbad är

Läs mer

Checklista för handlingar vid bygglovsansökan

Checklista för handlingar vid bygglovsansökan SOLNA STAD Stadsbyggnadsförvaltningen 2012-06-07 rev 2013-05-02 Checklista för handlingar vid bygglovsansökan Handlingar ska anpassas till åtgärdens art och storlek. I normalfallet ska nedanstående handlingar

Läs mer

Instruktioner ansökan om bygglov och anmälan av anmälningspliktig åtgärd

Instruktioner ansökan om bygglov och anmälan av anmälningspliktig åtgärd 2011 Instruktioner ansökan om bygglov och anmälan av anmälningspliktig åtgärd Handlingar som ska lämnas in när Du söker bygglov eller gör anmälan Ansökan om lov mm enklare ärenden 2 ex Kontrollplan 2 ex

Läs mer

Anmälan om verksamhet med bassängbad

Anmälan om verksamhet med bassängbad Information För att denna ansökan ska vara komplett behöver den kompletteras med bilagor som du laddar upp längre fram i formuläret. Läs i texten till vänster om vilka bilagor som behövs. Bassängbad är

Läs mer

TILLBYGGNAD EXEMPELRITNINGAR MED FÖRKLARINGAR

TILLBYGGNAD EXEMPELRITNINGAR MED FÖRKLARINGAR TILLBYGGNAD EXEMPELRITNINGAR MED FÖRKLARINGAR Kontaktuppgifter Via post: Östersunds kommun Samhällsbyggnad 831 82 Östersund Ring: 063-14 30 00 Mail: kundcenter@ostersund.se Hemsida: www.ostersund.se Varför

Läs mer

Person- eller organisationsnummer (tio siffror):

Person- eller organisationsnummer (tio siffror): Ansökan om tillstånd för hantering av explosiv vara enligt lag (2010:1011) om brandfarlig och explosiv vara Denna blankett är för dig som ska söka tillstånd till hantering för hantering av explosiv vara.

Läs mer

SÄLLSKAPSDJUR. Ämnets syfte

SÄLLSKAPSDJUR. Ämnets syfte SÄLLSKAPSDJUR Ämnet sällskapsdjur behandlar de djur som människan håller som följeslagare för sällskaps skull. Ämnet handlar om skötsel av djur och deras vistelsemiljöer. Centralt i ämnet är djurens behov,

Läs mer

Sundbybergs stad. Exempelritningar. Nybyggnad enbostadshus Tillbyggnad enbostadshus Mur och mark Plank Garage Inglasning av balkong

Sundbybergs stad. Exempelritningar. Nybyggnad enbostadshus Tillbyggnad enbostadshus Mur och mark Plank Garage Inglasning av balkong Sundbybergs stad Exempelritningar Nybyggnad enbostadshus Tillbyggnad enbostadshus Mur och mark Plank Garage Inglasning av balkong Det här behöver du för att söka bygglov Handlingar Nedan ser du en checklista

Läs mer

NYBYGGNAD AV ATTEFALLSBYGGNAD

NYBYGGNAD AV ATTEFALLSBYGGNAD NYBYGGNAD AV ATTEFALLSBYGGNAD INFORMATIONSBROSCHYR MED RITNINGSEXEMPEL Senast reviderad 2018-08-16 MILJÖ OCH BYGGNADSKONTORET Västerviks kommun, 593 80 Västervik, Besöksadress Lunnargatan 1, Växel 0490-25

Läs mer

Information om radonbidrag till egnahem

Information om radonbidrag till egnahem Information om radonbidrag till egnahem Staten ger bidrag för att sänka radonhalten i inomhusluften i egnahem. För ansökningar som kommer in från och med januari 2003 gäller delvis nya regler. Detta informationsmaterial

Läs mer

Instruktioner för anmälan av eldstad/rökkanal

Instruktioner för anmälan av eldstad/rökkanal Instruktioner för anmälan av eldstad/rökkanal Vid installation, eller väsentlig ändring av eldstad/rökkanal krävs en anmälan till kommunen. Följande handlingar skall bifogas din anmälan av eldstad/rökkanal:

Läs mer

Tillfällig övernattning

Tillfällig övernattning Upprättad av: DR, TU, KH, HR Godkänd av: TU Råd och anvisningar Dokumentnamn: Tillfällig övernattning i lokaler avsedda för andra ändamål Tillfällig övernattning Utgåva 1.1 Sida: 1(4) Giltig från: 2018-02-22

Läs mer

Ansökan om bygglov, rivningslov eller marklov

Ansökan om bygglov, rivningslov eller marklov MBF_45.Ansökanbyggmarkrivning 2017-04-06 Sida 1 / 5 Ansökan om bygglov, rivningslov eller marklov Den här blanketten använder du för att ansöka om bygglov för att bygga nytt, ändra eller riva. Enligt plan-

Läs mer

Blankett Anmälan om drift av förskola, fritidshem och skola

Blankett Anmälan om drift av förskola, fritidshem och skola 1 (6) Blankett Anmälan om drift av förskola, fritidshem och skola Skickas till Miljö- och hälsoskyddskontoret 195 85 Märsta Drift av förskola, fritidshem och skola enligt 38 förordning (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

Vägledning för ansökan om förprövning av häststall (D173A)

Vägledning för ansökan om förprövning av häststall (D173A) Vägledning för ansökan om förprövning av häststall (D173A) Här följer en vägledning till hur du fyller i ansökan. En väl ifylld blankett gör handläggningstiden kortare och du kan få ditt beslut snabbare.

Läs mer

Ansökan om strandskyddsdispens

Ansökan om strandskyddsdispens MBF_49.Ansökandispensstrandskydd 2018-04-13 Sida 1 / 4 Ansökan om strandskyddsdispens Om du vill bygga närmare än 100 meter eller på vissa platser 300 meter från hav, sjö och vattendrag behöver du ansöka

Läs mer

Vägledning för kontrollmyndigheter m.fl.

Vägledning för kontrollmyndigheter m.fl. 1(15) Dnr 31-2401/10 2010-07-09 Version 2.0 Avdelningen för djurskydd och hälsa Vägledning för kontrollmyndigheter m.fl. Bilaga Offentlig förevisning Fastställd den 9 juli 2010 Jordbruksverket 551 82 Jönköping

Läs mer

NYBYGGNAD AV BOSTADSHUS INFORMATIONSBROSCHYR MED RITNINGSEXEMPEL

NYBYGGNAD AV BOSTADSHUS INFORMATIONSBROSCHYR MED RITNINGSEXEMPEL NYBYGGNAD AV BOSTADSHUS INFORMATIONSBROSCHYR MED RITNINGSEXEMPEL 1 NYBYGGNAD AV BOSTADSHUS I det här häftet får du som ska bygga ett nytt bostadshus eller fritidshus information om hur du går till väga

Läs mer

Anmälan om byggprojekt som inte är lovpliktiga

Anmälan om byggprojekt som inte är lovpliktiga MBF_51.Anmälanbyggprojekt 2017-04-06 Sida 1 / 4 Anmälan om byggprojekt som inte är lovpliktiga Byggprojekt som inte kräver bygglov är exempelvis eldstad, ändrad planlösning eller attefallsåtgärd. Sökande

Läs mer

LANTBRUKSDJUR. Ämnets syfte

LANTBRUKSDJUR. Ämnets syfte LANTBRUKSDJUR Ämnet lantbruksdjur behandlar olika lantbruksdjur och skötsel av dessa. I ämnet ingår produktion inom djurhållning samt lantbruksdjurens betydelse för landskapsvård och biologisk mångfald.

Läs mer

Checklista. Personalstyrkan är tillräcklig och den har lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet. Ej aktuell.

Checklista. Personalstyrkan är tillräcklig och den har lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet. Ej aktuell. Checklista 1(10) Nötkreatur Personal Nöt 1 Personalstyrkan är tillräcklig och den har lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet. DL 3-4, L104 2kap. 1-2 Kontroll REK Nöt 2 Daglig tillsyn

Läs mer

Blankett. Inrättande av avloppsanordning. Miljö- och hälsoskyddskontoret Märsta

Blankett. Inrättande av avloppsanordning. Miljö- och hälsoskyddskontoret Märsta 1 (6) Blankett Inrättande av avloppsanordning Ansökan/anmälan Skickas till Miljö- och hälsoskyddskontoret 195 85 Märsta Viktig information som du bör ta del av vid ansökan/anmälan finns i informationsfoldern

Läs mer

Checklistor vid anso kan om lov

Checklistor vid anso kan om lov Stadsbyggnadsförvaltningen Checklistor vid anso kan om lov Bygglovenheten vill ge så bra service som möjligt, så snabbt som möjligt till alla som söker lov i. Du hjälper oss om Din ansökan är skriftlig

Läs mer

Innehållsförteckning. Österåkers kommun Byggnadsnämnden

Innehållsförteckning. Österåkers kommun Byggnadsnämnden Österåkers kommun Byggnadsnämnden Innehållsförteckning Allmän information om det så kallade Attefallshuset... 2 Vilka är grundkraven för att få bygga?... 2 Utformning, storlek, höjd och placering?... 2

Läs mer

Räddningstjänsten Höga Kusten - Ådalen. Tillsyn av vårdboenden i Kramfors

Räddningstjänsten Höga Kusten - Ådalen. Tillsyn av vårdboenden i Kramfors Räddningstjänsten Höga Kusten - Ådalen Tillsyn av vårdboenden i Kramfors Information angående tillsynsbesöken Under 2012 har 26 vårdboenden i Kramfors besökts av räddningstjänsten. Anledningen till valet

Läs mer

KONTROLLRAPPORT FÖR HÄSTHÅLLNING

KONTROLLRAPPORT FÖR HÄSTHÅLLNING ÅSTORPS KOMMUN Bygg- och Miljönämnden Dnr KONTROLLRAPPORT FÖR HÄSTHÅLLNING Offentlig kontroll enligt djurskyddslagen (1988:534), djurskyddsförordningen (1988:539), Djurskyddsmyndighetens föreskrifter och

Läs mer

BOSTADSANPASSNING. Information till dig som vill ansöka om bostadsanpassningsbidrag

BOSTADSANPASSNING. Information till dig som vill ansöka om bostadsanpassningsbidrag BOSTADSANPASSNING Information till dig som vill ansöka om bostadsanpassningsbidrag Vad är bostadsanpassning? Bostadsanpassningsbidrag är ett ekonomiskt bidrag som kommunen lämnar till dig med funktionsnedsättning

Läs mer

Ansökan om tillstånd till allmän kameraövervakning. Information. Vår service. Upplysningsplikt. Länsstyrelsens prövning.

Ansökan om tillstånd till allmän kameraövervakning. Information. Vår service. Upplysningsplikt. Länsstyrelsens prövning. Ansökan om tillstånd till allmän kameraövervakning Information Lagen (SFS 1998:150) om allmän kameraövervakning omfattar dels övervakningskameror (TV-kameror, webbkameror, optisk-elektroniska instrument

Läs mer

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO Information om personuppgiftsbehandling Fastighet & fastighetsägare & byggherre Gislaveds kommun kommer att spara och behandla de personuppgifter du lämnar in till kommunen via denna blankett och eventuella

Läs mer