Resenärer: Mirjam Nordström, Monica Texén, Bernt Texén, Åke Samuelsson, Torsten Schaffer, Bosse Bergenwall, Dan Berling, Kenneth Holgersson.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Resenärer: Mirjam Nordström, Monica Texén, Bernt Texén, Åke Samuelsson, Torsten Schaffer, Bosse Bergenwall, Dan Berling, Kenneth Holgersson."

Transkript

1 Reserapport Vitryssland oktober Bakgrund: Pastor Alexander Maximov från Liozno/Vitebsk/Vitryssland är en av Pingstförsamlingens i Lidköping samarbetspartners. Past Maximov vädjade under 2013 om hjälp i form av varma kläder och skor, att dela ut till fattiga människor i församlingens verksamhetsområde. Ledningsgruppen för Second Hand fattade under sommaren 2014 beslut om att organisera en hjälpsändning under oktober månad 2014 i samarbete med OSS-hjälpen i Bor/Värnamo. Resan företogs med buss med en lastkapacitet på 50 kub meter och tolv platser för passagerare. Resenärer: Mirjam Nordström, Monica Texén, Bernt Texén, Åke Samuelsson, Torsten Schaffer, Bosse Bergenwall, Dan Berling, Kenneth Holgersson. Ekonomi: Second hand skänker de kläder och skor som efterfrågas. Ett flertal sponsorer bidrar med varor i form av kaffe, hygienartiklar, pampers, stickade och sydda kläder och filtar mm, mm. Deltagarnas egenavgift var 3000 kr/pers. Utöver denna kostnad betalar deltagarna själva kostnader för logi och mat. Transportkostnaden mellan Bor och Vitebsk t.o.r. ca 240 mil, delas mellan OSS-hjälpen och Second Hand. Måndagen 20 oktober. Avresa från Pingstkyrkan Lidköping kl 9. Torsten och Bosse är chaufförer. Paus vid Isaberg ca 16 mil från Lidköping. Vacker plats som varmt rekommenderas. Anländer till Bor där vi går ombord på bussen, som tar oss till Karlshamn. Bernt är chaufför. Efter diverse formaliteter är vi snart ombord på Athena Seaways som under natten ska ta oss ca 40 mil över Östersjön till destinationen Klapeidia i Lithauen. Bra hytter rent och fint. Vindstyrkan är ca 7 m/sec. Äter en god middag. Tisdag 21 oktober. Färjan anlände till Klapeida ca kl 9. Iland kl 9.45 Inga gränskontroller efterson både Sverige och Lithauen är EU-länder. Vädret är växlande + 11 C. Passerar huvudstaden Vilnius och kommer fram till den Vitryska gränsen kl 15 efter ca 30 mils körning. Bosse är chaufför. Hundratals lastbilar väntar vid gränsstationen. Bussar har priority och kör förbi. Många kontroller lång väntan, 5 timmar. Kl kan vi passera och fortsätta. Efter ytterligare ca 8 mils körning på skumpiga och regniga vägar anländer vi till Pingstkyrkan i Krasnoje kl 22. En del av lasten ska lossas bl.a en spark. Ett flertal personer med Alexander i spetsen hjälpe till. När

2 allt är klart får vi skjuts till olika familjer där vi ska övernatta. Vi får god mat innan det är dags för God natt. Engelska språket är en bristvara. Onsdag 22 oktober. Bernt och Alexander åkte in till storstaden Maladesno för att tulla lasten. Allt gick bra och den del av lasten som ska lossas i Krasoje lastades av i ett av kyrkans förråd. Solen strålade från en klarblå himmel och temperaturen var något under nollan. Alla kom till kyrkan och resan kunde fortsätta till Vitebsk, ca 25 mil sedan vi blivit bjudna på lunch av Alexander. Klockan är nu 15. Vägarna var ojämna och bussen som är av 1982-års modell och gått mil fick bekänna färg. Vi anlände till den nybyggda Pingstkyrkan i Vitebsk kl 19. Vitebsk är på invånare. Bernt som var dagens chaufför hittade utan problem. Ungdomspastorn Costas tog emot oss. Även Nadia, som studerat svenska, var med och hälsade välkommen, nu på svenska. Albina, som organiserat vårt besök i Vitebsk var med tillsammans med sin man Michael. Temperaturen hade nu sjunkit rejält och var 8 C. En trerätters god middag väntade. Ungdomspastor Costas var värd. Därefter fick vi skjuts till de familjer där vi skulle bo fyra nätter. Åke och undertecknad bodde hos Ludmilla och Jori med barn (tre flickor och en pojke). Jori jobbar på gasfälten i Ryssland/Sibirien som elektriker. Temp mellan -30 C och -40 C. Mörkt dygnet runt. Torsdag 23 oktober Klar kall morgon med 9 C. Samling i kyrkan kl 10 för avresa 4 mil till Liozno, där alla våra kartonger ska lastas av i det lilla enkla pingstkapellet. Vi stannar på ett köpcentrum i utkanten av Vitebsk för att inhandla frukt, kex mm till barnen på barnhemmet vi ska besöka på eftermiddagen. Anländer kl till Liozno och alla kartongerna lossas och fyller hela entrén + delar av kyrksalen. Ett vackert piano av märket Schimmel, byggt i Prag, lastas av och bärs in i lokalen. Alla hjälps åt. Flera bord, som vi haft med från Lidköping, monteras och blir perfekta för den kommande lunchen, fixad och tillagad av Galina Miximova, past Alexanders fru. Värme och matlagning är beroende av ved, som eldas i den enkla spisen. Vi överlämnar nattvardskalk, två ljusstakar och en kanna. Kalken är en gåva från Falkagårdskyrkan i Vinninga. En vackert broderad tavla som föreställer den första nattvarden överlämnas och hängs upp på väggen över pianot, som invigs genom att Bosse spelar ett klassiskt musikstycke.

3 Med pastor Alexander som vägvisare åkte vi sedan ca 6 mil till Bogochevs, ett barnhem för 270 handikappade barn. Viktor som är chefen sedan många år tar emot och ett antal kartonger med leksaker, hygienartiklar mm, bärs in i den stora huvudbyggnaden. Allt ska registreras enligt vitrysk lag. Med Viktor i spetsen besöker vi sedan olika avdelningar. Vi får träffa barn alla med handikapp i olika grad. Alla blir vi djupt berörda. Allt det vi ser är väl organiserat, rent och fräscht. Gruppboendet, som byggts upp genom Tanja Poevskajas organisation WWB besöktes. Här får ungdomar träning för att kunna klara ett liv utanför institutionen. I två hus bor 10 ungdomar, som sköter ett mindre lantbruk och har ansvar för olika uppgifter. Den mesta maten i gruppboendet, produceras på gården. Ett visst överskott säljs och ger ekonomiskt tillskott. Viktor berättade att gruppboendet varit så framgångsrikt att det ska införas på övriga fem (?) barnhem i Vitryssland. Viktor vädjar om fortsatt hjälp. På återvägen besökte vi den lilla pingstkyrkan i Bogochevs. Past tog emot och hälsade oss välkomna. När vi så småningom kommer tillbaka till Vitebsk möter oss en god middag tillsammans med församlingen förstepastor. Fredag 24 oktober. -12 C på morgonen. Sol hela dagen. Albina och Michael var med oss. Dagen ägnades åt shopping, besök på minnesplatsen för 2:a världskriget ( då nazisterna jämnade hela Vitebsk med marken ). Marc Chagalls hem, som numera är muséum besöktes. En god lunch på en vackert belägen restaurang avnjöts. ( Kostnad: 40 SEK/ pers inkl dricka ), Åkte ca 25 km till Ruba där Michael är pastor i pingstförsamlingen. Den berömde ryske målaren Repins sommarbostad, vackert belägen vid floden Drina, besöktes. Här målades många av hans berömda tavlor i slutet av 1800-talet. Vi bjöds på te och kaffe i Albinas och Michaels hem. Därefter var det ett möte i pingstkyrkan i Ruba. Vi gav en hälsning. Kyrkan är ännu inte helt färdig. Alla bjöds på god mat och därefter tillbaka till Vitebsk/värdfamiljerna.

4 Lördag 25 oktober Kall morgon. Samling i kyrkan Vitebsk kl 9. Natasha Miximova mötte oss. Hon jobbar i Moskva och hade rest med nattåget till Vitebsk 5,5 h för att vara med oss denna dag. Efter inköp av frukt, kex mm åkte vi återigen till Liozno där past Alexander tog emot. Ett improviserat möte med församlingens medlemmar hölls. Vi gav en hälsning och Bosse spelade på det nya pianot, ett instrument som aldrig funnits i kyrkan tidigare. Efter mötet gjorde vi iordning 70 påsar med frukt, kex, godis för eftermiddagens besök på två ålderdomshem. Galina bjöd på ännu en god lunch i pingstkapellet innan vi reste vidare till ett sjukhus, där andra våningen användes till äldreboende. Påsarna delades ut och glädjen blev stor i den annars så dystra miljön. Vi gick sedan en promenad till den lilla pingstkyrkan i byn, som ligger 2 km från ryska gränsen. Kyrkan var upprustad och doftade av ny målarfärg. Endast en medlem finns kvar. Hon var med under vårt korta besök. Vi samlades och bad om väckelse. Fortsatte sedan till ytterligare ett ålderdomshem på en annan plats, där vi gjorde ett tidigare besök påsken Ett antal lådor lastades av. Flera kartonger innehöll kaffe, sponsrat av ICA-Hjertberg. Vi träffade de gamla i en samlingssal och alla fick sin påse. Past Alexander höll en minipredikan och vi sjöng några sånger. Efteråt blev vi bjudna på te och smörgås. Mycket sympatisk och trevlig kvinnlig föreståndare. Kvällen avslutades i pastor Alexander Maximovs hem där vi bjöds på pizza, som enligt de flesta var den godaste någonsin.

5 Söndag 26 oktober Besöket i Vitebsk avslutades med gudstjänst i den nybyggda pingstkyrkan kl 10. Temat var Tacksamhet till Gud för årets skörd. Flera talade, kören sjöng ett flertal sånger och ett långt inslag, där barnen medverkade med sång, drama och läsning utantill med texter från olika bibelböcker. Pastor Arkady höll ett tacktal riktat fr a till Bernt Texén för hans insatser under många år då kyrkan byggdes under stora svårigheter och uppoffringar. Vi hälsade från vår församling med ett ord från Filipperbrevet kap 1 v3-11. Bosse Bergenwall sjöng två sånger. Efter visning av kyrkan och därefter lunch började återresan kl 15. Nadia var med och tolkade från svenska. Stopp gjordes i byn Chatyn, som är en minnesplats, som beskriver de illdåd som nazisterna utförde på civilbefolkningen under 2:a världskriget. Den 22 mars 1943 dödades 156 byinnevånare i den lilla byn Chatyn, genom att låsa in dem i byns församlingshus. 76 personer av dessa var barn Därefter satte man eld på huset.. Endast en vuxen och tre barn lyckades gömma sig och överlevde. Den mäktiga staty som möter besökarna vid minnesplatsen föreställer byns smed som lyckades överleva massakern. I sina armar bär han sitt döda barn. Chatyn är bara en av de 9200 vitryska byar som utplånades av nazisterna. Kl var vi åter i Krasnoje där vi fick skjuts till samma familjer som vi tidigare besökte. Måndag 27 oktober Avresa kl 8:15 mot gränsen till Lithauen, som passerades efter lång väntan ( 3 h) i tillsynes oändliga bilköer och hopplös byråkrati. Ca 30 mils körning till Klapeida där vi åt lunch på ett modernt köpcentrum. Därefter till färjan Athena Seaways, som avgick kl 21 mot Sverige. Vinden ganska kraftig vilket innebar viss sjöhävning. Tisdag 28 oktober Båten anlände Karlshamn kl 9:00. Bussresa ca 2 h till Bor där Monica bjöd på kaffe. Därefter bilresa till Lidköping. Åter ca kl 16. Alla glada och tacksamma för en välsignad resa. Stort tack till samtliga resenärer för trevlig gemenskap. Särskilt tack till Bosse som tillsammans med Bernt körde bussen. Vid datorn Kenneth H

NÄR HÖSTEN ÄR PÅ VÄG Av Karl-Erik Tysk

NÄR HÖSTEN ÄR PÅ VÄG Av Karl-Erik Tysk NÄR HÖSTEN ÄR PÅ VÄG Av Karl-Erik Tysk Den 16 oktober åker den nya ordföranden i Svenskbyföreningen, Sofia Hoas, Ing-Marie Havklint och jag till Gammalsvenskby. Vi flyger från Stockholm via Wien och Odesa

Läs mer

NICARAGUARESAN 2014 En reseberättelse om Vision For All resan till Nicaragua 23 augusti 3 september 2014. -mina personliga intryck

NICARAGUARESAN 2014 En reseberättelse om Vision For All resan till Nicaragua 23 augusti 3 september 2014. -mina personliga intryck NICARAGUARESAN 2014 En reseberättelse om Vision For All resan till Nicaragua 23 augusti 3 september 2014. -mina personliga intryck Text: Per Söderberg Foto: Per Söderberg och Birgitta Wejlin Syftet med

Läs mer

Vfu-resa i Italien 2009-03-24

Vfu-resa i Italien 2009-03-24 2009-03-24 Vfu-resa i Italien Jag har fått förmånen att följa med en kollega från Eslövs gymnasium på en resa till norra Italien i ett internationaliseringsprojekt. Vi skulle placera ut 7 elever på APU-platser.

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

SYSKONBANDET 3 /09. Årgång 101. David kandidat till Syskonbandets styrelse

SYSKONBANDET 3 /09. Årgång 101. David kandidat till Syskonbandets styrelse Årgång 101 3 /09 SYSKONBANDET Medlemstidning för Kristna synskadades förening Syskonbandet David kandidat till Syskonbandets styrelse Årsmöte 2009 - kom med till Ramnäs - allt under ett tak - fantastisk

Läs mer

En reseskildring till Lions projekt i Tanzania

En reseskildring till Lions projekt i Tanzania En reseskildring till Lions projekt i Tanzania Av Kent Benediktsson, LC Reng Höllviken Vid Lions Rent Vattens (LRV) resa till Tanzania den 10-25 mars 2013 fick jag förmånen att få resa med. På resan deltog

Läs mer

Resan till norra Irak. Innehållsförteckning. Inledning 3 Syftet 3 Metod 4 Studiens utförande. Förberedelse och uppläggning 4 Besök vid kvinnocenter 6

Resan till norra Irak. Innehållsförteckning. Inledning 3 Syftet 3 Metod 4 Studiens utförande. Förberedelse och uppläggning 4 Besök vid kvinnocenter 6 1 2 Resan till norra Irak Innehållsförteckning Inledning 3 Syftet 3 Metod 4 Studiens utförande S t a r t e n 4 Förberedelse och uppläggning 4 Besök vid kvinnocenter 6 E r b i l 8 Nineveområdet 10 Bagdede

Läs mer

UNGA LIV:s VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2003

UNGA LIV:s VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2003 UNGA LIV:s VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2003 Under verksamhetsåret 2003 höll styrelsen för UNGA LIV 8 protokollförda sammanträden samt 6 telefonmöten. Föreningen har 210 betalande medlemmar. 10 långtradare har

Läs mer

Death is not an issue.

Death is not an issue. Death is not an issue. Av Sarah Oja Tack vare Röj-en-minas designtävling fick jag möjlighet att åka till Bosnien-Hercegovina* i oktober 2006. Under resans gångs skrev jag dagbok för att dokumentera mina

Läs mer

www.nordient.se/namdar

www.nordient.se/namdar Sasan är född 1963 i Teheran och kom till Sverige 1985 som kvotflykting*. Han anlände till Västerås på hösten och möttes där av personal från Hallstahammar flyktingförläggning. Han stannade på flyktingförläggningen

Läs mer

Till Rajasthan och Kerala

Till Rajasthan och Kerala Till Rajasthan och Kerala Resan gick till Kerala där vi vilade ut en vecka på ett ayurvediskt resort. Vi flög sedan till Delhi och fortsatte till Rajasthan, den färgstarka delstaten vars namn betyder konungarnas

Läs mer

SENEGALPROJEKT I APRIL VÅREN 2012. Gemensamt för gymnasierna i gymnasienätverket Team Nord i samarbete med Kronoby folkhögskola.

SENEGALPROJEKT I APRIL VÅREN 2012. Gemensamt för gymnasierna i gymnasienätverket Team Nord i samarbete med Kronoby folkhögskola. SENEGALPROJEKT I APRIL VÅREN 2012. Gemensamt för gymnasierna i gymnasienätverket Team Nord i samarbete med Kronoby folkhögskola. BLOGG 1 Resan inleds Resan till Senegal inleddes kl 3.00 på söndag morgon

Läs mer

Vårvarma dagar på Gotland

Vårvarma dagar på Gotland efs mittsverige nummer 2 maj 2008 Vårvarma dagar på Gotland > Tusentals kristna på Stockholms gator > Prästkandidater för EFS Mittsverige > Få koll på Mittsveriges sommargårdar Nr 2, maj 2008 Mitt i årg

Läs mer

VETERANBRANDBILSRALLYT 29 MAJ-1 JUNI 2014

VETERANBRANDBILSRALLYT 29 MAJ-1 JUNI 2014 Frivillige Bergnings-Corpsens medlemstidning Årgång 19 Nr 2 2014 VETERANBRANDBILSRALLYT 29 MAJ-1 JUNI 2014 Foto: Hanseric Jonas Jonsgården FBC Veteranbrandbilsrally sid 3-7 That s The Way sid 8-9 Familjen

Läs mer

Ledare. höver inte göra någon anmälan.

Ledare. höver inte göra någon anmälan. Nr 3 2014 Ledare S ommaren och hojsäsongen är slut för det här året. Det har varit en otrolig sommar, nästan för varmt för att åka motorcykel. Den började rätt dåligt med en kall försommar med tio grader

Läs mer

Gruppbild från släktpicknik i Platte. Rapport från Spinnel-Annas USA-resa 2000. Lennart Stensson

Gruppbild från släktpicknik i Platte. Rapport från Spinnel-Annas USA-resa 2000. Lennart Stensson Gruppbild från släktpicknik i Platte Rapport från Spinnel-Annas USA-resa 2000 Lennart Stensson Rapport från Spinnel-Annas USA-resa 2000. Min högst personliga dagbok från släktresan Lennart Efter en kväll

Läs mer

Studiehandledning Hur bodde man förr? För grundskolans år 3 6. Hem och bostad

Studiehandledning Hur bodde man förr? För grundskolans år 3 6. Hem och bostad Studiehandledning Hur bodde man förr? För grundskolans år 3 6 Hem och bostad Innehållsförteckning Introduktion Välkommen! 3 Till läraren Till eleven Uppgifter 1. Inför besöket 4 2. På museet 5 3. Efter

Läs mer

SPANIENRESAN 2008-2009 DEL 2

SPANIENRESAN 2008-2009 DEL 2 SPANIENRESAN 2008-2009 DEL 2 Här följer nu resten av våran övervintring i Spanien. Den föregående berättelsen avslutades med Nyårsafton. TORSDAG 1 Jan Nyårsdan Några större fyrverkerier syntes inte kl

Läs mer

ÅRSBERÄTTELSE 2012 RENINGSBORG

ÅRSBERÄTTELSE 2012 RENINGSBORG ÅRSBERÄTTELSE 2012 RENINGSBORG INLEDNING Några ord från vår ordförande Anders Fasth och vice ordförande Frida Wahl: Till grund för föreningens arbete ligger den vision, värdegrund och verksamhetsidé, vårt

Läs mer

Nr 3 Hösten 2012. Nyhetsblad för. Långasjö socken

Nr 3 Hösten 2012. Nyhetsblad för. Långasjö socken p Träsko osten Nr 3 Hösten 2012 Nyhetsblad för Långasjö socken Tema: Hållbar utveckling 2 Träskoposten Nr 3 Hösten 2012 Ägare Långasjö Sockenråd Redaktör och ansvarig utgivare Jan-Erik Fransson E-post:

Läs mer

Olas reseberättelse från SPA-resan till Pärnu 3-11 juni 2012

Olas reseberättelse från SPA-resan till Pärnu 3-11 juni 2012 Dag 1 Söndag 3 juni Resan började kl 13.05 på Gävle busstation i hällande regn, vi skulle åka med Tallinks anslutningsbuss till Värtahamnen. På busstationen stod det en buss från Traveller i Stockholm

Läs mer

Elever vid Kista folkhögskola berättar om. Min första tid i. Sverige

Elever vid Kista folkhögskola berättar om. Min första tid i. Sverige Elever vid Kista folkhögskola berättar om Min första tid i Sverige Baarlin berättar om första tiden i Sverige Jag heter Baarlin. Jag kom till Sverige i juli 2005. Jag åkte till Finland. Jag satt i arrest

Läs mer

Tema: Att ge vidare. > Åkerö09 en dundrande succé > Få så blir du glad. Ge så blir du gladare! > Brogården jubilerar 50 år

Tema: Att ge vidare. > Åkerö09 en dundrande succé > Få så blir du glad. Ge så blir du gladare! > Brogården jubilerar 50 år > Åkerö09 en dundrande succé > Få så blir du glad. Ge så blir du gladare! > Brogården jubilerar 50 år efs mittsverige nummer 3 september 2009 Tema: Att ge vidare Nr 3, september 2009 Mitt i årg 15, Hälsning

Läs mer

Strålande utsikter Mitt inne i Stockholm har EFS konferenslokaler och personalen trivs

Strålande utsikter Mitt inne i Stockholm har EFS konferenslokaler och personalen trivs Strålande utsikter Mitt inne i Stockholm har EFS konferenslokaler och personalen trivs > Salt tar form > Nyår en tid att möta Gud > Fräscht grepp på konferens Nr 1 februari 2006 Mitt i årg 12, Hälsning

Läs mer

Kerala och Rajasthan oktober 2008

Kerala och Rajasthan oktober 2008 1 Kerala och Rajasthan oktober 2008 Resan gick till Kerala där vi vilade ut en vecka på ett ayurvediskt resort. Vi flög sedan till Delhi och fortsatte till Rajasthan, den färgstarka delstaden i Indien

Läs mer

Mycket vilar på mig. När en anhörig har hemtjänst. Mymmel Blomberg

Mycket vilar på mig. När en anhörig har hemtjänst. Mymmel Blomberg Mycket vilar på mig När en anhörig har hemtjänst Mymmel Blomberg Mycket vilar på mig När en anhörig har hemtjänst mel Blomberg Mymmel Blomberg FoU SocialCentrum Region Halland FoU-verksamheten på Region

Läs mer

Räddad genom att hoppa

Räddad genom att hoppa 17 Räddad genom att hoppa Var förnuftig Igor, sa Vic, och låt mig köpa dig ur de här problemen. Men Igor bara skakade på huvudet. Nej, Vic, sa han, jag har själv försatt mig i den här situationen och jag

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING PLANERINGSKONFERENS I KIEV Maj 2013 sid 4-7 Bakgrund sid 4 Deltagare Förberedelser och målsättning Dagboksanteckningar sid 4-5 Sammanfattning och slutsatser sid 5 Bilaga till dagboksanteckningar:

Läs mer

Ett ansvarsfullt lån

Ett ansvarsfullt lån Ett ansvarsfullt lån Av: Johannes Djerf [Även som bibelstudium för ledarscouterna, UV-Lägret 2011] Har du någongång fått i uppgift att ta hand om något som egentligen inte är ditt? Du har kanske fått låna

Läs mer

Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST

Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST ÖVNING 002 a) svar eller svara b) plural c) hon 003 a) 12 (tolv) b) 21 (tjugoett) c) 18 (arton) d) 11 (elva) e) 20 (tjugo) f) 22 (tjugotvå)

Läs mer