BESLUT. Datum

Relevanta dokument
BESLUT. Datum

BESLUT. Datum Uppföljning och omprövning av beslut inom läkemedelsförmånerna.

BESLUT. Datum

Namn Form Styrka Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) NEVANAC Ögondroppar, suspension. 1 mg/ml Plastflaska, 5 ml

Namn Form Styrka Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) Prolia Injektionsvätska, lösning, förfylld spruta

BESLUT. Datum

Läkemedelsförmånsnämnden Datum Vår beteckning /2007

Namn Form Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) Trekammarpåse, emulsion 3 x 2463 ml (Biofine) 4 x 1477 ml (Biofine)

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum

Namn Form Styrka Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) Palexia Depot Depottablett 50 mg 30 tabletter ,09 203,50.

Namn Form Styrka Förp. Varunr AIP (SEK) Förfylld penna (autoinjektor), 1 st. Förfylld penna (autoinjektor), 1 st

BESLUT. Datum

BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV avslår ansökan om att Zytiga, tablett ska få ingå i läkemedelsförmånerna.

Namn Form Styrka Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) Procoralan Filmdragerad tablett. 7,5 mg Blister, 112 st. 5 mg Blister, 112 st

BESLUT. Datum Namn Form Styrka Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) Esomeprazol Enterokapsel, 20 mg Blister, ,20 182,00.

BESLUT. Datum

Datum Namn Form Styrka Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) Forxiga Filmdragerad 10 mg Blister, 98 tabletter , ,50

BESLUT. Datum Omprövning av beslut och prisändringsansökan inom läkemedelsförmånerna

BESLUT. Datum

Namn Form Styrka Förp. Varunr AIP (SEK) 150 mikrogram. Blister, 30 kapslar med

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum FÖRETAG Merck Sharp & Dohme Sweden AB Box Sollentuna

SAKEN BESLUT. ALK SVERIGE AB Box Kungsbacka SÖKANDE. Ansökan inom läkemedelsförmånerna

BESLUT. Datum

SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna

Merck Sharp & Dohme Sweden AB (företaget) har ansökt om att nedanstående läkemedel ska ingå i läkemedelsförmånerna och att pris fastställs

Namn Form Styrka Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) Nuwiq Pulver och vätska till injektionsvätska, lösning

SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna

BESLUT. Datum Ansökan inom läkemedelsförmånerna om ändring av subventionsbegränsning.

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum Namn Form Styrka Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) Lonquex Injektionsvätska, lösning, förfylld spruta

BESLUT. Datum

SAKEN BESLUT 1 (5) AstraZeneca AB SÖKANDE Södertälje. Ansökan inom läkemedelsförmånerna

Namn Form Styrka Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) ZYPADHERA Pulver och vätska till injektionsvätska, suspension

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum Omprövning av beslut och prisändringsansökan inom läkemedelsförmånerna

BESLUT. Datum

SAKEN BESLUT. H. Lundbeck AB Box Helsingborg SÖKANDE. Ansökan inom läkemedelsförmånerna

BESLUT. Datum

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) avslår ansökan om att BD AutoShield Duo ska få ingå i läkemedelsförmånerna.

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV avslår ansökan om att Fampyra, depottablett ska få ingå i läkemedelsförmånerna.

BESLUT. Datum

Namn Form Styrka Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) Lipitor Tuggtablett 20 mg Blister, ,85 414,00

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum

Namn Form Styrka Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) Resolor Filmdragerad 2 mg Blister, 14 x ,50 386,00. 2 mg Blister, 28 x

BESLUT. Datum

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, avslår ansökan om att Procoralan, tabletter, ska ingå i läkemedelsförmånerna.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, avslår ansökan om att Premalex, filmdragerad tablett, ska ingå i läkemedelsförmånerna.

BESLUT. Datum Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, avslår ansökan om att Procysbi, kapsel, ska få ingå i läkemedelsförmånerna.

Namn Form Styrka Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) Metolazon Abcur Tablett 5 mg Blister, ,00 436,50. tabletter

Namn Form Styrka Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) Rienso Injektionsvätska, 30 mg/ml Injektionsflaska,

Namn Form Styrka Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) Constella Kapsel, 290 mikrogram Burk, ,50 695, mikrogram Burk, 90.

BESLUT. Datum

Läkemedelsförmånsnämnden Datum Vår beteckning /2007

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum

AUP (SEK) NovoEight Pulver och vätska till injektionsvätska, lösning. Namn Form Styrka Förp. Varunr AIP (SEK)

BESLUT. Datum

SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum

BESLUT. Namn Form Styrka Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) Levetiracetam Dragerat granulat i 250 mg Dospåsar, ,97 642,50.

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum

Beslut om enskild produkt med anledning av genomgången av läkemedelssortimentet

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum TLV bedömer att Byettas subventionsstatus bör omprövas. Detta gäller även övriga läkemedel inom samma klass.

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum

BESLUT Datum

BESLUT. Datum

Namn Form Styrka Förp. Varunr AIP (SEK)

Namn Form Styrka Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) Targiniq Depottablett 5 mg/2,5mg Blister, ,00 125,50. tabletter

BESLUT. Datum

Namn Form Styrka Förp. Varunr. AIP (SEK) Mestinon Dragerad tablett 60 mg 150 st ,79 Mestinon Tablett 10 mg 250 st ,64

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum

Transkript:

BESLUT 1 (5) Datum 2012-01-26 Vår beteckning Novartis Sverige AB Box 1150 S-183 11 Täby SAKEN Uppföljning av beslut inom läkemedelsförmånerna. BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, finner att Novartis Sverige AB (företaget) har uppfyllt uppföljningsvillkoret som ställdes i beslut den 21 juni 2007, dnr 396/2007för läkemedlet Lucentis. Postadress Box 22520 Besöksadress Fleminggatan 7 Telefonnummer 08-5684 20 50 Telefaxnummer 08-5684 20 99

2 (5) UTREDNING I ÄRENDET Lucentis (ranibizumab) är en injektionsvätska som ges i ögat till patienter med åldersrelaterat makulaödem (AMD). Sjukdomen medför en fortskridande nedbrytning av gula fläcken, ett litet område i de centrala delarna av näthinnan där vi har vårt detalj- och kontrastseende. AMD leder till en kontinuerligt försämrad syn hos patienten, med nedsatt funktionell förmåga och livskvalitet som följd. Behandlingen med Lucentis hejdar nedbrytningen av gula fläcken genom att hämma tillväxten av blodkärl bakom näthinnan. Lucentis säljs i huvudsak via rekvisition men ingår i läkemedelsförmånerna med ett villkor efter beslut den 21 juni 2007, dnr 396/2007. Företaget ålades vid beslutet att senast juli 2010 visa vilka kliniska och hälsoekonomiska effekter som uppnås vid användning av Lucentis i svensk klinisk praxis. Bakgrunden till villkoret är att TLV (dåvarande LFN) ansåg att det fanns en betydande osäkerhet kring läkemedlets kostnadseffektivitet, på grund av osäkerhet om hur Lucentis skulle användas och vilka behandlingseffekter på synskärpan man därmed skulle kunna uppnå i klinisk praxis. I juni 2010 inkom företaget till TLV med en uppföljningsrapport av hur Lucentis används i Sverige. Uppföljningsstudien Uppföljningen baserar sig på en studie av patienter som behandlas med Lucentis på fem svenska ögonkliniker. Syftet var att följa ett antal patienters behandling och deras uppnådda behandlingsresultat under tolv månader i svensk klinisk praxis. Studien använder både retrospektiva och prospektiva data, och beslutet att behandla med Lucentis togs före det att patienterna fick förfrågan om att delta i studien. Totalt inkluderades 475 patienter varav 324 hade fullföljt ett års behandling vid redovisningstillfället. Genomsnittsåldern för de patienter som fullföljde studien var 78,3 år, och 67 % var kvinnor samt 33 % män. Merparten (95 %) av patienterna fick tre initiala injektioner med Lucentis med en månads mellanrum, och behandlades därefter med ytterligare injektioner vid behov. I snitt gavs 4,35 injektioner per patient under ett år. Effekten av behandlingen mättes i förändringar av synskärpan genom ett standardiserat syntest med ETDRS-tavla, uttryckt i antal bokstäver där en rad på ETDRS-tavlan motsvarar fem bokstäver. Behovet av ytterligare injektioner fastställdes även genom att utvärdera tecken på sjukdomsaktivitet vid optisk koherenstomografi. Vid behandlingsstart låg synskärpan hos patienterna i genomsnitt på 57,4 bokstäver och efter ett år på 57,8 bokstäver, med en initial och övergående ökning till ungefär 63 bokstäver under de tre första månaderna.

3 (5) Den genomsnittliga behandlingseffekten i det svenska Lucentis registret är i princip densamma som i den pivotala PIER-studien även med ett lägre antal injektioner per patient. I PIER-studien gavs sex injektioner på ett år och den genomsnittliga förändringen var -0,2 bokstäver. I bägge studierna var synskärpan i stort sett oförändrad efter ett år, vilket bör sättas i relation till att placebogruppen i PIER-studien minskade synskärpan med 16,3 bokstäver. Vid godkännandet av Lucentis inkluderades även två andra kliniska studier (MARINA & ANCHOR). Den primära effektvariabeln i MARINA och ANCHOR var andelen patienter som förlorade mindre än tre rader i synskärpa på en standardiserad syntavla (ETDRS-tavla), medan det i PIER var förändring i synskärpa jämfört med den vid baslinjen. Enligt LFN:s dåvarande bedömning låg PIER-studien närmast en tänkt användning av Lucentis i klinisk praxis, eftersom patienterna i den studien fick ett lägre och mer optimalt antal injektioner per år. I MARINA och ANCHOR gavs injektioner en gång per månad i ett år, medan det i PIERstudien gavs var tredje månad efter de första tre månatliga injektionerna. Urval, resultat och baslinje från PIER-studien och den svenska uppföljningsstudien är enligt TLV:s bedömning tillräckligt överensstämmande för att visa på ett likvärdigt behandlingsresultat även när ett lägre antal injektioner av Lucentis används. Företagets uppföljningsstudie går också i linje med årsrapporten för 2010 från EyeNet Swedens makularegister när det gäller antalet injektioner det första behandlingsåret och patientpopulationens sammansättning. 83 patienter (18 %) hade avbrutit den svenska uppföljningsstudien före juni 2010. Den vanligaste anledningen var ett kliniskt beslut att fortsatt uppföljning av patienten inte var nödvändig (7 %). 52 patienter följdes fortfarande i registret men hade inte fullgjort ett års behandling vid rapportens sammanställning. Bortfallet i PIER-studien för Lucentisgruppen var ungefär 15 %. Även om det inte är någon stor skillnad i bortfall när man jämför studierna ökar det osäkerheten kring resultaten. Kostnadseffektivitet Företaget har lämnat in en ny hälsoekonomisk rapport med utgångspunkt från samma modell som vid ansökan 2007 och endast ändrat de antaganden som har visat sig vara annorlunda i klinisk användning, ändrad kostnadsbild på grund av lägre antal injektioner och ett annat pris. I analysen har företaget applicerat livskvalitetsvikter för olika grader av synskärpa och beräknat ökad kostnad per vunnen QALY vid behandling med Lucentis jämfört med ingen behandling. Det ursprungliga priset på Lucentis var 10 285 kronor (AUP) per förpackning (10 mg/ml). Under 2008 gjordes en prissänkning och per den 31 december 2012 var priset 8 909,50 kronor. I den inlämnade rapporten används ett pris på 8 905 kronor per förpackning. I uppföljningen har företaget använt 4,35 injektioner per år och patient. Rapporter med senare datum ur Lucentisregistret redovisar något högre genomsnitt, men även om man har det i åtanke framstår Lucentis som mer kostnadseffektivt idag än vad företaget kalkylerat med vid ansökan 2007.

4 (5) Uppföljningsrapporten visar att läkemedlet används inom ramarna för vad som antogs i samband med subventionsbeslutet och att det är kostnadseffektivt i klinisk praxis. Osäkerheten kring det är relativt liten, även om det fortfarande finns en stor osäkerhet kring den faktiska nivån på inkrementell kostnad per kvalitetsjusterat levnadsår. SKÄLEN FÖR BESLUTET TLV gör följande bedömning. Lucentis säljs i huvudsak via rekvisition men ingår i läkemedelsförmånerna med ett villkor efter beslut den 21 juni 2007, dnr 396/2007. I beslutet ålades Novartis Sverige AB att senast juli 2010 visa vilka kliniska och hälsoekonomiska effekter som uppnås vid användning av Lucentis i svensk klinisk praxis. Bakgrunden till villkoret är att TLV (dåvarande LFN) ansåg att det fanns en betydande osäkerhet kring läkemedlets kostnadseffektivitet, på grund av osäkerhet om hur Lucentis skulle användas och vilka behandlingseffekter på synskärpan man därmed skulle kunna uppnå i klinisk praxis. Företaget har i en uppföljningsrapport redovisat de uppgifter som efterfrågades i det tidigare subventionsbeslutet för Lucentis. Rapporten inkom till TLV den 28 juni 2010. Uppföljningen baserar sig på en studie av patienter som behandlas med Lucentis på fem svenska ögonkliniker. Patienter fick frågan om att delta i studien först efter det att beslutet att behandla med Lucentis tagits. Totalt inkluderades 475 patienter varav 324 hade fullföljt ett års behandling vid redovisningstillfället. Studien visar att det krävs färre injektionsbehandlingar per patient för att uppnå likvärdig effekt på synskärpan som i den viktigaste kliniska studien vid ansökan till förmånerna. Företaget har lämnat in en hälsoekonomisk rapport och i den utgått från resultat från uppföljningsstudien samt tagit hänsyn till att priset på Lucentis har sänkts efter det att subventionsbeslutet tagits. Rapporten visar att läkemedlet används inom ramarna för vad som antogs i samband med subventionsbeslutet och att det är kostnadseffektivt i klinisk praxis. TLV finner att Novartis Sverige AB har uppfyllt uppföljningsvillkoret som ställdes för Lucentis i beslut den 21 juni 2007, dnr 396/2007. Det finns inte någon anledning att inleda en förnyad prövning av Lucentis subventionsstatus baserat på uppföljningsrapporten.

5 (5) HUR MAN ÖVERKLAGAR Beslutet kan överklagas hos Förvaltningsrätten i Stockholm. Överklagandet, som ska vara skriftligt, ska ställas till förvaltningsrätten, men ges in till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. TLV måste ha fått överklagandet inom tre veckor från den dag klaganden fick del av beslutet, annars kan överklagandet inte prövas. TLV sänder överklagandet vidare till förvaltningsrätten för prövning om inte TLV själv ändrar beslutet på det sätt som begärts. Detta beslut har fattats av Nämnden för läkemedelsförmåner hos TLV. Följande ledamöter har deltagit i beslutet: generaldirektören Stefan Lundgren (ordförande), hälso- och sjukvårdsdirektören Catarina Andersson Forsman, f.d. förbundsordföranden Christina Bergdahl, hälso- och sjukvårdsdirektören Pia Öijen, docenten Lars-Åke Levin, t.f. landstingsdirektören Gunnar Persson och docenten Susanna Wallerstedt. Föredragande har varit hälsoekonomen Jonathan Lind Martinsson. I handläggningen har även deltagit, medicinska utredaren Kajsa Corcoran och juristen Johanna Mörnefält. Stefan Lundgren. Jonathan Lind Martinsson