Svenska Innebandyförbundets REGELTOLKNINGAR OCH FÖRTYDLIGANDEN. Uppdaterade och giltiga fr.o.m. 13 september 2013

HALLANDS INNEBANDYFÖRBUNDS TÄVLINGSFÖRESKRIFTER Gäller från 1 juli 2008

Matchfunktionärs utbildning Bemanning i matchfunktionärsbåset

Tävlingsbestämmelser Rinkbandy Korpen Östergötland

REGELhandBOK. Giltiga fr.o.m. 1 juli 2010

Speaker. Ex utvisning: Västerbottens spelare, nr 16 David Lundberg, utvisas 2 minuter för otillåtet slag. Tid: 14.12

Vilka personer (funktioner) skall finnas i ett matchsekretariat? Vad har de för olika arbetsuppgifter?

Region Syd Tävlingskommittén

Lilla regelhandboken för Innebandy

Om ni har första match måste ni hämta sekretariatsväskan (se nedan) för att komma in i hallen och få med material som behövs i sekretariatet.

Skånes Innebandyförbunds Domarkommittés allmänna direktiv för domare säsongen 2016/2017

Seriebestämmelser

Norrbottens Ishockeyförbund Deltagande lag Tävlingen är öppen för seniorlag i föreningar som tillhör Norrbottens Ishockeyförbund.

Tävlingskommittén Region Syd

Region Syd. Seriebestämmelser. J18 Division /2019. Region Syd. Region Syd:s tävlingskommitté

REGLER Mjukhockey Korpen Nyköping och Oxelösund

Gotlands Innebandyförbund Lokala förutsättningar

Seriedirektiv F/P Blå klass (9-12 år) Säsongen 18/19

Sida 1 Seriedirektiv F/P Grön klass (6-9 år) Säsongen 18/19

Svenska Innebandyförbundets. Regelhandbok. Regler och tolkningar Giltiga fr.o.m. 1 juli 2018

Region Syd. Seriebestämmelser. J18 Elit 2018/2019. Region Syd. Region Syd:s tävlingskommitté

Svenska Innebandyförbundets REGELHANDBOK. Regler och tolkningar Giltiga från och med 1 juli 2006

Region Syd. Seriebestämmelser. J18 Elit 2016/2017. Region Syd. Region Syd:s tävlingskmmitté

Sekretariatets arbetsuppgifter

Helplanscupen

Region Syd. Seriebestämmelser. J20 Division /2017. Region Syd. Tävlingskommittén. Region Syd:s tävlingskommitté

HALLANDS INNEBANDYFÖRBUNDS TÄVLINGSFÖRESKRIFTER Gäller från 1 juli 2009

Spelas i serieform med resultat, tabell, poängberäkning och poängliga.

Matchfunktionärs utbildning. Protokollförare Säsong

Stockholms Innebandyförbund Seriedirektiv för Röd nivå år års utgåva Gäller från 1 juli 2016

Stockholms Innebandyförbund Seriedirektiv för Blå nivå 9-12 år års utgåva Gäller från 1 juli 2018

Båsfunktionärsutbildning för halvplansspel

Manual Kommunserien

ÅLDERSINDELNINGEN FÖR RÖD NIVÅ

SÄRSKILDA TÄVLINGSFÖRESKRIFTER. 10:de utgåvan

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET

VÄSTERGÖTLANDS IBF - SÄRSKILDA TÄVLINGSFÖRESKRIFTER. 6:e utgåvan. Gäller från 1 juli 2010

Instruktion för Matchklocka Tidtagning, Pausvila, Mål, Timeout

instruktörshandledning INSTRUKTÖRS- HANDLEDNING

Sida 1 Seriedirektiv F/P Blå klass (9-12 år) Säsongen 16/17

Stockholms Innebandyförbunds särskilda tävlingsföreskrifter - 6:e utgåvan, gäller från 1 juli 2008.

Seriebestämmelser 2014/2015. Division 3. Region Syd

Matchfunktionär 2011/2012

Sida 1 Seriedirektiv F/P Grön klass (6-9 år) Säsongen 17/18

Manual. Ungdomsserier i Västernorrland. Denna manual är ett levande dokument som uppdateras vid behov. (Uppdaterad senast )

Seriedirektiv Gästriklands och Hälsinglands Innebandyförbund F/P Röd klass (12-16 år) Gäller från

Manual Kommunserien. Denna manual är ett levande dokument som uppdateras löpande. (Senast uppdaterad ) Adress Hemsida Telefon

Matchfunktionärer. Ingen match kan genomföras utan matchfunktionärer! Inledning

CASE BOOK TOLKNINGAR AV DE OFFICIELLA REGLERNA SITUATIONER MED DOMSLUT SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET. Översatt och reviderad

Innebandy. Tävlingsbestämmelser Regler

Grundläggande tävlingsbestämmelser Innebandy RM 2013 i Malmö

Straff Spelare Målvakter Anmärkningar. Målvakt utvisad i. - Spelare på isen. Resten av matchen. - Spelare på isen. matchen.

Seriedirektiv för föreningar i Regional Division 2 dam & herr

14c. Regelfrågor med svar. REGELTEST - Föreningsdomare. 1 Från vilken ålder är tacklingar tillåtna?...

Transkript:

Liten lathund för SEKRETARIATET SEKRETARIATETS FUNKTION Har man inte tidigare suttit i sekretariat under en innebandymatch så är det inte så lätt att få allt rätt. Det kan vara en hel del stress och det gäller att få med allt på matchprotokollet. Sekretariatet är viktigt. Ett sekretariat är en neutral part i tävlingen och skall bistå domarna. Sekretariatet har en nyckelroll för att en innebandymatch ska kunna spelas och för att andra ska kunna ta del av händelserna i matchen, antingen direkt eller för framtiden. Sekretariatet skall bestå av minst två personer. En person sköter matchprotokollet och en person sköter match- och utvisningstiden. Sekretariatet skall finnas på plats senast 20 minuter för utsatt matchstart. Följande utrustning ska finnas i sekretariatet i varje match: Matchur 3 st. godkända matchbollar Mätutrustning Penna Matchprotokoll Utvisningsbåset ska ha plats för minst två sittande personer från varje lag. Denna lathund för sekretariatet är framtagen för FCH P02 inför säsongen 2015/2016. Förhoppningsvis kommer föreningen med ett eget dokument som vi kan använda framöver. Till dess, håll till godo! Och tänk på att domarna alltid är hjälpsamma och förklarar om det är något ni undrar över! /Demitrius Berg 1

PROTOKOLLFÖRARE Matchprotokollet ska vara ifyllt senast 10 minuter före matchstart. Protokollförare skall kontrollera att alla uppgifter som gäller innan matchstart är rätt ifyllda. Division och serienamn Datum Matchnummer Hemma- och bortalag Max 20 spelare och 5 ledare/lag Underskrift av respektive lagledare Målvakt (M) och lagkapten (K) är markerade i protokollet OBS! Lagledare har rätt att korrigera protokollet ända fram till matchstart. Under matchen ska händelser noteras med: Period Tid Mål Nummer på spelare eller ledare Passningsläggares nummer Utvisningstid samt utvisningskod Byte av lagkapten Utespelare som blir målvakt Periodresultat noteras efter varje periods slut. Protokollföraren ska omedelbart när han/hon har fått spelarens/spelarnas nr, kontrollera att dessa finns noterade på matchprotokollet och ge klartecken till domarna. Ledare skall noteras som L1 till L5 om dessa blir utvisade. Sekretariatet skall efter match fylla i: Matchresultat Protokollförares underskrift, namnförtydligande samt telefonnummer Sist av allt skriver domarna under och godkänner protokollet. 2

MATCHTIDTAGARE Tidtagare skall kontrollera att matchklockan fungerar och är rätt programmerad samt kontrollera att paussignal fungerar. Tidtagaren skall starta klockan då bollen spelas efter domarens signal. Tiden skall stoppas endast vid följande tillfällen då domare: Blåser för mål Blåser för utvisning Blåser för straffslag Visar tecken för att stoppa tiden OBS! Under de tre (3) sista minuterna i tredje perioden ska tiden alltid stoppas på domares avblåsning. Under straffslagsgenomförande skall matchklockan stå still, och startas först då straffslaget har genomförts och tekning sker efter domares signal. 3

UTVISNINGAR OCH BENÄMNINGAR 2 minuter lagstraff U 2 5 minuter lagstraff U 5 2 minuter personligt straff P 10 Matchstraff 1 UM 1 Matchstraff 2 UM 2 Matchstraff 3 UM 3 En utvisad spelare ska befinna sig på utvisningsbänken under hela utvisningen. Utvisningstiden följer alltid matchtiden. Det är alltid den spelare som visas ut som ska antecknas i protokollet. Blir t ex målvakten utvisad ska den spelare som sitter av hans straff inte noteras i protokollet utan målvaktens nummer ska noteras i protokollet. LAGSTRAFF Endast ett lagstraff per spelare och två lagstraff per lag kan mätas samtidigt. Ett lag som har mer än två spelare med lagstraff utvisade har rätt att spela med tre utespelare. Om motståndarlaget gör mål under ett 2 minuters lagstraff skall utvisningen avbrytas, såvida motståndarlaget inte är i numerärt underläge eller båda lagen spelar med lika antal spelare på plan. Om ett lag har mer än ett 2 minuters lagstraff ska dessa, med undantag för dubbelutvisning, avbrytas i den ordning de verkställts. Vid 5 minuters utvisningar kommer inte spelaren in på planen igen om motståndarna gör mål. PERSONLIGT STRAFF Ett personligt straff kan endast utdömas tillsammans med ett lagstraff och ska inte börja mätas förrän lagstraffet upphör eller avbryts. Lagkaptenen utser en inte redan utvisad spelare som sitter av lagstraffet. Personligt straff avbryts inte vid mål för motståndarlaget. En spelare som är utvisad för ett personligt straff får inte komma in på planen förrän spelet är avblåst. 4

MATCHSTRAFF En spelare eller ledare som ådrar sig matchstraff ska omedelbart bege sig till omklädningsrummet och får därefter inte delta mer i matchen. Ett matchstraff ska alltid leda till 5 minuter lagstraff. Det är arrangerande förenings skyldighet att se till att en spelare eller ledare som ådrar sig matchstraff direkt beger sig till omklädningsrummet och därefter inte återvänder till planen eller befinner sig på läktaren under resterande tid av matchen. UTVISNING I SAMBAND MED STRAFFSLAG Utvisningsförseelse som orsakar straffslag verkställs ej om straffslaget resulterar i mål. Utvisningsförseelsen skrivs inte in i protokollet förrän straffen är slagen och ej resulterar i mål. PROTOKOLL 1. Matchnumret. 2. Kontrollkod för resultatrapportering. 3. Domarnas godkännande/signatur. 4. Ledarnas godkännande/signutur. 5. Protokollförarens godkännande/signatur. 6. Förteckning av händelsekoder 5