EFFEKTERNA AV KOMPETENSUTVECKLINGEN FÖR UNDERVISNINGSVÄSENDETS PERSONAL



Relevanta dokument
Transkript:

EFFEKTERNA AV KOMPETENSUTVECKLINGEN FÖR UNDERVISNINGSVÄSENDETS PERSONAL Syftet med kompetensutvecklingen för undervisningsväsendets personal är att förstärka ett kunnande som är konkurrenskraftigt och internationellt högtstående, att förbättra inlärningsresultaten och att säkerställa utbildningens resultat. De utbildningspolitiska målen ställs upp i regeringsprogrammet och i utvecklingsplanen för utbildning och forskning. Effekterna syns i en förändring av verksamhetskulturen och i utveckling av förhållanden som stöder förändringen. Ett enskilt projekt kan inte ensam möta kraven, utan effektmålen ställs upp riksomfattande för hela projektverksamheten. Effektmålen för undervisningsväsendets personalutbildning är omfattande mål som syftar till förändring. Undervisningsväsendets personalutbildning producerar kompetens som behövs vid utbildningspolitiska reformer. MÅL Att förstärka ett konkurrenskraftigt och internationellt högtstående kunnande Att förbättra inlärningsresultaten Att säkerställa utbildningens resultat Att främja sådant kunnande som behövs vid genomförandet av utbildningspolitiska reformer Genomförandet av utbildningsprojekten för undervisningsväsendets personalutbildning styrs av undervisnings- och kulturministeriets plan för statligt finansierad utbildning för undervisningsväsendets personal. I Utbildningsstyrelsens program för genomförandet dras upp riktlinjer för anslagens användning och ställs upp årliga tyngdpunkter för utbildningen. Utifrån dessa definieras också kvalitets- och innehållskraven för projektplanerna. Undervisningsväsendets personalutbildning ska ge möjlighet till ett lärande som täcker hela arbetskarriären och som beaktar både individens och gemenskapens behov. Utbildningsutbudet ska vara nationellt och regionalt flexibelt och erbjuda jämlika möjligheter till deltagande i arbetsgemenskaperna. Projekten ska också möta framtidens kompetensbehov och utveckla välbefinnandet och kompetensledningen. Utnyttjande av forsknings-, utvärderings- och prognostiseringskunskap och produktion av nytt material främjar uppnåendet av målen. En effektiv utbildning förutsätter också utvärdering av utvecklingsarbetet, kvalitetssäkring och spridning av utvecklingsarbetets resultat. Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen/koho 1 (19)

Principer för organisering av en effektiv projektverksamhet: Livslångt lärande Utveckling av en yrkeskompetens och arbetshälsa som täcker hela arbetskarriären och ledning av kompetensen Jämlika möjligheter för personalen att delta Kunskapsbasering Samverkan mellan forskning, utvärdering, produktion av ny kunskap och kompetensutveckling Resultat Utnyttjande av utvecklingsresultaten Förändring av verksamhetskulturen, beteendet och arbetssätten Uppföljning och utvärdering av effekterna Prognostisering Prognostisering av framtidens kompetens- och utbildningsbehov och beaktande av dessa i projektverksamheten PROJEKTENS KVALITET, RESULTAT OCH EFFEKTER Projekten har både kortsiktiga och långsiktiga mål och effekter. Projektets syfte beskriver en relativt kort tidsperiod och förklarar varför projektet är viktigt för deltagarna (de s.k. förmånstagarna). I projektplanen beskrivs de åtgärder som vidtas för att uppnå målen. I projektet uppstår konkreta resultat, såsom skriftliga rapporter och material, hjälpmedel och kvalitativa tjänster eller verksamhetsmodeller för deltagarna. Projektet producerar lärande, ökar förståelsen och medvetenheten samt påverkar attityderna, motiverar och inspirerar till att utveckla det egna arbetet. Dessa är resultat av projektverksamheten. Projektets effekter syns i förändrade arbetssätt, nya förfaranden och utveckling av individens och arbetsgemenskapens verksamhet. Helhetsmålen beskriver de långsiktiga effekterna för den slutliga målgruppen, eleverna, de studerande, lärarna och samhället. De berättar varför projektet är viktigt för att uppnå målen och sammanbinder på detta sätt projektet med de stora, långsiktiga effektmålen. Med kompetensutvecklingsprojekten för hela undervisningsväsendets personal eftersträvas förändring av verksamhet och beteende och påverkan av de förhållanden som får till stånd förändringar. Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen/koho 2 (19)

Baselement i projektplaneringen Delområde i planeringen Beskrivning Helhetsmål Den långsiktiga nyttan för förmånstagarna och de slutliga målgrupperna och samhället, förklarar varför projektet är viktigt Projektets syfte Den omedelbara nyttan/de omedelbara effekterna, förklarar varför förmånstagarna/deltagarna behöver projektet Resultat/produkter De tjänster som produceras för förmånstagarna/deltagarna Verksamhet/funktioner Vad man kommer att göra i projektet Kompetensutvecklingsprojekten för undervisningsväsendets personal har som mål att erbjuda undervisningsväsendets personal och de centrala intressegrupperna utbildning som stöder ett högklassigt och effektivt genomförande av utbildningspolitiska reformer. De enskilda projektens resultat och effekter är betydelsefulla för måluppfyllnaden. Projekten ska vara förenliga med anslagets användningsändamål. På projektplanernas innehåll och kvalitet ställs krav. Ett högklassigt personalutbildningsprojekt utvecklar individens och gemenskaps kompetens och leder till ett nytt pedagogiskt tänkande och en ny pedagogisk verksamhet och förändrar på så sätt verksamhetskulturen. Projektets mål och grund är individens möjlighet att lära sig i sitt arbete samt gemenskapens lärande och kunskapsdelning. Resultatet är utveckling av det egna arbetet och av hela arbetsgemenskapen. Utgångspunkten för ett effektivt och högklassigt projekt är att definiera och verifiera utbildningsbehovet, att klart namnge målgruppen och att säkerställa nyttan av projektet för deltagarna. Projektet följer också målen och författningarna gällande kompetensutveckling för undervisningsväsendets personal. Projektets tillgänglighet förutsätter tillräcklig innehållslig och pedagogisk sakkunskap samt förmåga att göra upp en ändamålsenlig projektplan, där metoderna och innehållet stöder måluppfyllnaden. Projektet utnyttjar tidsenlig kunskap och resultaten av tidigare projekt. Informations- och kommunikationsteknik tillämpas i projektets pedagogiska lösningar och för att skapa mångsidiga lärmiljöer. Nätverksbildningen i projektet är motiverad och planerad. Projektet följs upp och utvärderas planenligt och erhållen respons utnyttjas vid genomförandet av projektet. Projektets effekter förutsätter att produkterna kan namnges och resultaten verifieras. Information om projektet ges ut och Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen/koho 3 (19)

projektets resultat sprids nationellt. Resultaten påverkar deltagarnas verksamhet och projektet producerar ny kunskap och nya verksamhetsmodeller, projektet är m.a.o. innovativt. Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen/koho 4 (19)

VERKTYG FÖR UTVÄRDERING AV PROJEKTEN Utbildningsstyrelsen har tillsammans med sakkunniga vid de organisationer som erbjuder personalutbildning utarbetat ett Verktyg för utvärdering av utbildningsprojekt för undervisningsväsendets personalutbildning (bilaga 1). Det är ett verktyg som är avsett som stöd vid planeringen, genomförandet och utvärderingen av utbildningsprojekt för undervisningsväsendets personalutbildning. Målet är att med hjälp av verktyget säkra ett högklassigt genomförande av projekten och att möta kvalitetskraven. Verktyget är uttryckligen avsett som stöd för planerarnas och genomförarnas arbete och självvärdering. Verktyget kan tas i bruk när man börjar planera ett nytt projekt. Verktyget kan också användas för att följa projektets framskridande och för att göra projektets mellan- och slututvärdering. Det kan tillämpas både i enskilda projekt och i samprojekt samt utnyttjas vid självvärdering och peer review. Verktyget kan användas: - i projektets olika skeden som stöd för planering och utvärdering - i enskilda projekt och samprojekt - som stöd för mellan- och slutrapportering - vid självvärdering och vid utveckling av den egna verksamheten - i peer review Verktyget bygger på en modell för resultatutvärdering, där man utvärderar verksamhetsbetingelserna, processens ändamålsenlighet, resultatens betydelse och projektets omedelbara effekter. Utvärdering av effekterna förutsätter långvarig uppföljning och utvärdering av målen. Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen/koho 5 (19)

MODELL FÖR RESULTATUTVÄRDERING INPUT (verksamhetsbetingelser) PROCESS (det som görs) RESULTAT (det som fåtts till stånd) OMEDELBARA EFFEKTER (förändring av verksamhetssätten) EFFEKTER (hur syns förändringen i målgruppen?) Föremål för utvärdering i verktyget är verksamhetsbetingelserna (satsningarna), utbildningsplaneringen och utvecklingsprojektets genomförande (processen), verksamhetens resultat och projektets effekter. På alla dessa ställs kvalitetskrav. De urvalsgrunder som tillämpas vid valet av utbildningsprojekt för undervisningsväsendets personalutbildning har integrerats i utvärderingsobjekten. Utvärderingen sker med stöd av stimulerande frågor. Verktyget är en blankett, där man beskriver verksamheten för närvarande och antecknar de eventuella bristerna och en plan för utvecklingsåtgärderna, vilkas genomförande följs upp. Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen/koho 6 (19)

Urvalsgrunderna vid valet av utbildningsprojekt för undervisningsväsendets personalutbildning är - Utbildningen behövs och är tillgänglig valet av målgrupp är motiverat projektplanen baserar sig på ett verifierat kompetensbehov projektet marknadsförs ändamålsenligt valet av deltagare är planerat informations- och kommunikationsteknik tillämpas i mångsidiga lärmiljöer - Projektverksamheten är tydligt organiserad projektplanen är tydlig arbets- och ansvarsfördelningen är tydlig personalens antal och kompetens är tillräcklig - Innehållet och genomförandet är innovativt och mångsidigt projektets metodiska lösningar stöder måluppfyllnaden projektets innehåll är högklassigt projektet stöder deltagarens individuella lärprocess informations- och kommunikationsteknik utnyttjas i pedagogiska lösningar och nätverksbildning projektets resultat påverkar deltagarnas verksamhet och förändrar arbetssätten i projektet uppstår nya lösningar - Stöd för utveckling av arbetsgemenskaperna projektet stöder utvecklingen av arbetsgemenskaperna projektets resultat används för att utveckla och förbättra verksamheten lärandet i arbetet inom projektet utvecklar arbetsgemenskapen - Kostnadskalkylen och tidtabellen är realistiska personalutgifterna och planen för genomförandet är i balans sinsemellan upphandlingen av tjänster är i balans med planen för genomförandet de övriga utgifterna (förvaltning, resekostnader, lokaler, material) är i balans med planen för genomförandet planen för tidtabellen och genomförandet är i balans med kostnadskalkylen - Nätverksbildningen och samarbetet är ändamålsenligt: projektet planeras i samarbete mellan de olika aktörerna projektets nätverksbildning är motiverad samarbetet i ett samprojekt är äkta och arbetsfördelningen planerad - Projektet bygger på kunskap i projektet utnyttjas aktuell forsknings-, utvärderings- och prognostiseringskunskap i projektet utnyttjas kunskap som uppstått i tidigare projekt projektet producerar kunskap projektet utvärderas enligt en utvärderingsplan i dess olika skeden - Projektets resultat och produkter de resultat och produkter som uppstår i projektet är målenliga projektets resultat kan tillämpas i olika verksamhetsmiljöer resultaten kommer att vara öppet tillgängliga Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen/koho 7 (19)

Utvärderingsverktyget finns på Utbildningsstyrelsens webbplats: http://www.oph.fi/rahoitus/valtionavustukset/opetustoimen_henkilostokoulutus Ytterligare information ges av: Personalutbildning i anslutning till den allmänbildande utbildningen och fritt bildningsarbete: Undervisningsrådet Elisa Helin, tel. 029 533 1280 Personalutbildning i anslutning till yrkesutbildning och vuxenutbildning: Undervisningsrådet Mari Räkköläinen, tel. 029 533 1188 och fr.o.m. 18.11.2013 även specialsakkunnig Eeva-Kaisa Linna, tel. 029 533 1137 Fortbildning som gäller hela undervisningsväsendets personal och fortbildning i ledarskap inom undervisning och utbildning: Undervisningsrådet Kristiina Haavisto, tel. 029 533 1054 Personalutbildning i anslutning till den svenskspråkiga utbildningen: Undervisningsrådet Krisse Sulonen, tel. 029 533 1288 E-postadresserna har följande form: förnamn.tillnamn@oph.fi Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen/koho 8 (19)

BILAGA 1 UTVÄRDERINGSVERKTYG FÖR PROJEKT FÖR UNDERVISNINGSVÄSENDETS PERSONALUTBILDNING Föreliggande verktyg är tänkt för planering, genomförande och utvärdering av utbildningsprojekt för undervisningsväsendets personalutbildning. Med instrumentet kan projektaktörerna utvärdera sin verksamhet och genomföra peer review. De urvalsgrunder som Utbildningsstyrelsen använder vid valet av utbildningsprojekt för undervisningsväsendets personalutbildning har innefattats i instrumentets utvärderingsobjekt. Med instrumentet utvärderas följande förhållanden i projektet: VERKSAMHETSBETINGELSER - PROCESSER RESULTAT - EFFEKTER Projektets effekter ska vara kundorienterade och de ska synas i utbildningsdeltagarna och deras arbete samt i de organisationer där personalutbildningarna genomförs. Ett högklassigt genomfört projekt leder till att verksamheten utvecklas och förbättras. Målet är att de högklassigt genomförda utbildningsprojekten tillsammans ska leda till EFFEKTER som följs upp nationellt. Projektet kan utvärderas i olika skeden: i planerings-/ansökningsskedet, under genomförandet, i mellan- och slututvärderingarna och i uppföljningen av effekterna. Blanketten kan användas både i enskilda projekt och i samprojekt. Samprojekt består av likvärdiga samarbetsparter, som har en gemensam projektplan. Samprojekt har en koordinator. Utvärderingsanvisning Utvärdera projektet med avseende på kvalitetskraven och anteckna på vilken nivå verksamheten är (förverkligas förverkligas delvis förverkligas inte). Använd de stimulerande frågorna som hjälp. Anteckna i kolumnen Beskrivning av verksamheten verksamheten för närvarande utvecklingsbehov Anteckna i kolumnen Utvecklingsplan den ansvarige personen tidpunkten för utvecklingsåtgärderna uppföljningen av utvecklingsåtgärderna Ytterligare information: Undervisningsrådet Mari Räkköläinen, mari.rakkolainen@oph.fi. Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen/koho 9 (19)

Bakgrundsinformation: Projektets genomförare Projektets namn Projektets skede planerings-/ansökningsskedet mellanutvärdering slututvärdering uppföljning Utvärderingstidpunkt (självvärdering/annan utvärdering) Utvärderare Nästa utvärdering Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen/koho 10 (19)

KVALITETSKRAV delvis inte Stimulerande frågor Beskrivning av verksamheten Utvecklingsplan VERKSAMHETSBETINGELSERNA FÖR PROJEKTET 1. Projektet följer målen och uppgiften för undervisnings-väsendets personalutbildning. (http://www.oph.fi/rahoitus /valtionavustukset/opetusto imen_henkilostokoulutus ). Vilka mål och vilken uppgift har projektet (utbildningspolitiska tyngdpunkter och uppgifter)? Varför är projektet viktigt? Hur utvecklar projektet kompetensen enligt det valda insatsområdet för undervisningsväsendets personalutbildning? Vilka konkreta mål och resultat har projektet? 2. Valet av målgrupp är motiverat. Vem har nytta av projektet? Vilken är målgruppen? Varför väljs denna målgrupp? 3. Projektet bygger på ett konstaterat kompetensbehov. Vilket kompetensbehov möter projektet (arbetsgemenskap, regionalt, nationellt)? Hur motiveras behovet? Vilket är projektets mål ur deltagarens synvinkel? Vilken kompetens utvecklar projektet? Vilken koppling har projektet bl.a. till kommunstrategin och utbildningsanordnarens utvecklingsstrategi eller utvecklingsplan? Vilka deltar i definitionen av kompetensbehovet? Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen/koho 11 (19)

KVALITETSKRAV delvis inte VERKSAMHETSBETINGELSERNA FÖR PROJEKTET 4. Projektets ekonomi sköts enligt finansiärens bestämmelser och instruktioner. (www.oph.fi/rahoitus). 5. Projektets personal och kompetens är tillräcklig. (UBS:s ansökningsanvisning och ansökningsmeddelande). Stimulerande frågor Hur planeras projektets kostnadskalkyl i förhållande till verksamheten? Hur är personalkostnaderna i förhållande till övriga utgifter? Hur stöder den ekonomiska uppföljningen genomförandet av projektet? Hur förverkligas projektkostnaderna i förhållande till kostnadskalkylen? Hur följer man upp kostnadskalkylen? Hur uppfylls villkoren som gäller ansökningsbehörigheten? Vilken sakkunskap har projektorganisationen när det gäller att utbilda undervisningsväsendets personal och planera utbildningen och dess innehåll? Vilken är sakkunskapen i fråga om projektverksamheten? Hur säkras (t.ex. köp av tjänster) och motiveras tillräcklig sakkunskap? Beskrivning av verksamheten Utvecklingsplan Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen/koho 12 (19)

6. Projektets nätverksbildning är motiverad. Ett hurdant nätverk har projektet? Hur motiveras nätverket? Vilket mervärde ger nätverksbildningen? Vilket särskilt behov kan mötas genom nätverket? Hur har man avtalat om samarbete och arbetsfördelning inom projektet? Hur motiveras ett samprojekt*? Hur förverkligas ovan nämnda saker i projektet? Hur har man avtalat om samarbetet inom samprojektet (intentionsavtal)? *Samprojekt består av likvärdiga samarbetsparter, som har en gemensam projektplan. Samprojekt har en koordinator. KVALITETSKRAV delvis inte Stimulerande frågor Beskrivning av verksamheten PROJEKTETS PROCESS (planering - genomförande - utvärdering utveckling och förbättring) 7. Projektet planeras som ett samarbete mellan flera aktörer. 8. Projektet når sin målgrupp. Vem deltar i planeringen av projektet? Hur samarbetar man med övriga aktörer som genomför personalutbildning för undervisningsväsendet i området? Hur genomförs antagning av studerande, rekrytering och marknadsföring? Hur beaktas tillgängligheten vid valet av lärmiljöer? Hur säkerställer man att utbildningen når rätt målgrupp? Hur säkerställer man regional tillgänglighet? Hur utnyttjas existerande kundrelationer? Utvecklingsplan Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen/koho 13 (19)

9. Projektets metodlösningar stöder måluppfyllelsen. Vilka lösningar tillgrips i projektet för att möta de regionala/riksomfattande behoven? Med hurdana metoder stöds uppnåendet av projektets mål? Hurdana arbetssätt och verktyg används? 10. Projektet stöder deltagarens individuella lärprocess Hur identifieras den individuella lärprocessen? Hur handleds och stöds lärprocessen hos deltagarna? Hur utvärderas kompetensutvecklingen? På vilket sätt ges deltagarna respons? Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen/koho 14 (19)

KVALITETSKRAV delvis inte Stimulerande frågor PROJEKTETS PROCESS (planering genomförande - utvärdering utveckling och förbättring) Beskrivning av verksamheten Utvecklingsplan 11. Projektet stöder utvecklandet av deltagarens eget arbete och inlärning i arbetet. 12. Projektet stöder utvecklingen av arbetsgemenskaperna. 13. Informations- och kommunikationsteknik utnyttjas i pedagogiska lösningar och nätverkande. Genom hurdana pedagogiska och praktiska lösningar stöds inlärningen i arbetet? Hurdana lär-/utvecklingsuppgifter används? Hur stöds deltagarens personliga utvecklingsplan? Genom hurdana lösningar utvecklas arbetsgemenskaperna? Hur utnyttjas gemensamt/kamratlärande? Hur integreras IKT i verksamheten? Hur utnyttjas den i olika lärmiljöer? 14. Projektet utnyttjar aktuell kunskap. Hur tillämpas forsknings- och utvärderingskunskap i projektet? Hur utnyttjas prognostiseringskunskap i projektet? Hur utnyttjas resultat av utvecklingsprojekt i projektet? Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen/koho 15 (19)

KVALITETSKRAV delvis inte Stimulerande frågor Beskrivning av verksamheten PROJEKTETS PROCESS (planering genomförande - utvärdering - utveckling och förbättring) 15. Projektet utvärderas enligt utvärderingsplanen i dess olika skeden. Hurdan utvärderingsplan har projektet? Hur samlar man in kundrespons om projektet? Hur uppföljs avbrott? Hur utvärderas projektets mål, process och kvantitativa och kvalitativa resultat? Hur deltar de olika parterna i ett samprojekt i utvärderingen? Hur utnyttjas utvärderingskunskap? Hur följs förändringar upp? Utvecklingsplan 16. Om projektet informeras planenligt. Hur informerar man om projektet? Vilka hjälpmedel används i informationen om projektet? Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen/koho 16 (19)

KVALITETSKRAV delvis inte PROJEKTETS RESULTAT OCH EFFEKTER 17. Projektets resultat motsvarar målen. 18. Projektets produkter motsvarar målen. Stimulerande frågor Hurdana kvantitativa resultat uppstår (t.ex. antal deltagare, antal kursdeltagardagar, antal kursdeltagare som fullföljer, som avbryter)? Hurdana kvalitativa resultat uppstår (t.ex. verksamhetsmodeller, metoder)? Hurdan är kundtillfredställelsen? Hurdana produkter uppkommer? Motsvarar produkterna målen? Lyckas man få till stånd alla planerade produkter, kommer något att fattas? Beskrivning av verksamheten Utvecklingsplan 19. Produkterna är tillgängliga. Hur dokumenteras produkterna? Hur och var presenteras och offentliggörs produkterna? Hur och var beskrivs de goda förfaranden som utvecklas inom projektet? *https://hyvatkaytannot.oph.fi/ Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen/koho 17 (19)

KVALITETSKRAV delvis ain inte PROJEKTETS RESULTAT OCH EFFEKTER Stimulerande frågor Beskrivning av verksamheten Utvecklingsplan 20. Resultaten påverkar deltagarnas verksamhet och förändrar arbetssätten Hur förändras deltagarnas verksamhet? Hur utvecklas verksamhets- och arbetssätten? Hurdana förändringar åstadkommer resultaten t.ex. i verksamhetsmiljön och nätverken? 21. I projektet uppstår innovativa lösningar. Hurdana verksamhetssätt, metoder, innehåll, material, lärmiljöer, nya samarbetspartner och innovationer uppkommer för projektorganisationen och målgrupperna? Vad för överraskande uppstår? Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen/koho 18 (19)

KVALITETSKRAV delvis inte Stimulerande frågor Beskrivning av verksamheten Utvecklingsplan PROJEKTETS EFFEKTER 22. Projektets resultat går att tillämpa i olika verksamhetsmiljöer. Hur kan projektets resultat tillämpas i det egna arbetet? Hur kan projektets resultat tillämpas i nya miljöer? Hur kan den utvecklade verksamheten etableras och överföras till en annan miljö? 23. Projektets resultat utvecklar och förbättrar verksamheten. Hur förändras verksamheten under och efter projektet? Vems verksamhet har förändrats? Hur utnyttjas projektets resultat för att utveckla och förbättra projektorganisationens eller målgruppens verksamhet? Hurdana förbättringsförslag och förbättringsåtgärder producerar projektet? Hurdana effekter kan man skönja i det sätt på vilket verksamheten utvecklas? Hur och vad påverkar projektet i framtiden? Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen/koho 19 (19)