Fonden väljer in (Guidelines in English are available on Swesif s website) Fonden väljer in

Relevanta dokument
Hållbarhetsaspekter som beaktas i förvaltningen av fonden. Sociala aspekter (t ex mänskliga rättigheter, arbetstagarrättigheter och likabehandling)

HÅLLBARHETSINFORMATION

Hållbarhetsöversikt 2018

Av hållbarhetskäl placerar inte fonden i bolag involverade i vissa länder/räntebärande värdepapper utgivna av vissa stater.

STABELO ASSET MANAGEMENT AB POLICY FÖR ANSVARSFULLA INVESTERINGAR OCH HÅLLBARHENTSINFORMATION

E. Öhman J:or Fonder AB

Hållbarhetspolicy för SEB:s fondbolag. Hållbarhetspolicy för SEB Investment Management AB

E. Öhman J:or Fonder AB

Policy för Ansvarsfulla investeringar

Hållbarhet inom SPP Fonder

Frågor och svar om standard för hållbarhetsinformation

Policy för Ansvarsfulla investeringar

Öhman Företagsobligationsfond

Hållbarhetspolicy för SEB:s fondbolag. Hållbarhetspolicy för SEB Investment Management AB

Evli Sverige Småbolag

Öhman Global Hållbar

Handelsbanken Kortränta

Hållbarhetsinformation Agenta (samtliga fonder exkl Multistrategi)

Spiltan Aktiefond Sverige

Spiltan Högräntefond

Handelsbanken Företagsobligation

SPP Grön Obligationsfond

Policy för Ansvarsfulla investeringar

Öhman Realräntefond A

Handelsbanken Tillväxtmarknadsfond Obligation

Enter Preserve

Hållbarhet I N D E C A P

Carnegie Sverigefond

Catella Småbolagsfond A

Öhman Etisk Index Sverige A

Utbud hållbara och etiska fonder Integrering av hållbarhet i SEB:s fonder

SEB Läkemedelsfond

Odin Fastighet C

Frågor & Svar om Hållbarhetsprofilen

Öhman Etisk Index USA

Catella Sverige Hållbart Beta A

SPP Global Solutions A

SEB Hållbarhetsfond Världen

Nordea Generationsfond 90-tal

Handelsbanken Amerika Småbolag Tema

Skandia Småbolag Sverige

Enter Return

Skandia Sverige Exponering A

SEB Pension Fund

Lärarfond år

Information för investerare

SPP Generation 70-tal

Handelsbanken Amerika Tema A1

Odin Global C

SPP FRN Företagsobligationsfond A

Axa Rosenberg Global Small Cap Alpha Fund B

Aktia Capital B

Handelsbanken Norden A1

Policy för Ansvarsfulla investeringar

Folksam LO Sverige

Handelsbanken Global Index Criteria A1

Öhman Sverige Hållbar A

24 INSTRUKTION FÖR ETIK, HÅLLBARHET OCH SOCIALT ANSVARSFULLA INVESTERINGAR

Aktia Nordic Small Cap

Sjöräddningssällskapets riktlinjer för kapitalförvaltning

Swedbank Robur Småbolagsfond Europa A

Odin Europa C

Handelsbanken Latinamerikafond

Swedbank Robur Mixfond Pension

Placeringsfond Nordea Ryssland

Didner & Gerge US Small and Microcap

SPP Emerging Markets Plus

Fondita Nordic Small Cap Placeringsfond

Swedbank Robur Transfer 60

Kyrkans pensionskassas policy för hållbara investeringar

SPP Generation 40-tal

Indecap Guide 1 C

Swedbank Robur Rysslandsfond

Till dig som är kund i SEB Etisk Europafond EUR Lux

Öhman Etisk Index Europa

Odin Emerging Markets C

HealthInvest Small & MicroCap Fund B

PriorNilsson Smart Global

Till dig som är kund i SEB Europafond EUR Lux

Folksam LO Världen

Information för investerare

Axa Rosenberg US Equity Alpha Fund

SPP Aktiefond Japan

Handelsbanken Kinafond

Swedbank Robur Access Sverige

DNB Grönt Norden

Bilaga till kontoutdrag 2019 Kvartal 1. Information om ändrade fondbestämmelser

Delphi Global

Hållbarhetspolicy för SEB Investment Management AB

Danske Invest SICAV- Sverige Kort Ränta

CB Fund - Save Earth Fund

BlackRock Global Funds - China Fund

SEB Teknologifond A

SKAGEN m2. Fondfaktablad. Placeringsinriktning. Värdeutveckling för investerade 100 kr AKTIEFONDER

Axa Rosenberg Global Equity Alpha Fund B

Carnegie Asia

Amundi Funds SBI FM India Equity

Evli Corporate Bond Placeringsfonden B

BlackRock Global Funds - Global Allocation Fund A2

AMF Aktiefond Europa

Transkript:

Hållbarhetsprofilen förslag Text i de streckade rutorna samt röd text innehåller förslag på hjälptexter för den som ska fylla i. Dessa syns inte för kunden i den färdiga hållbarhetsprofilen. Den färdiga hållbarhetsprofilen innehåller samtliga rubriker och underrubriker, oavsett om fondbolaget har fyllt i något eller inte. Dock syns bara de rutor/fält som fondbolaget har kryssat i. Undantag är de tre första alternativen under Fonden väljer in och de tre första alternativen under Fondbolaget påverkar. I syfte att undvika långa beskrivningar är kommentarsfälten begränsade till 300 tecken. Senast uppdaterad 20XX-XX-XX Hållbarhetsprofilen är informationsmaterial som tagits fram för att informera fondspararna om fondens hållbarhetsarbete och inriktning för att kunderna ska kunna jämföra olika fonder.informationen i Hållbarhetsprofilen är tillhandahållen och upprättad av fondbolagen. Fondbolagen är ansvariga för att informationen följer Swesifs riktlinjer och att angiven information är riktig och uppdateras minst en gång om året. Fonden väljer in Om fonden tillämpar proaktiv hållbarhetsanalys av bolag väljs ett av följande tre alternativ. I annat fall lämnas rutorna/fälten tomma (ytterligare vägledning finns intill respektive alternativ). Hållbarhetsfrågor är avgörande för förvaltarens val av bolag Fondens förvaltare tar hänsyn till hållbarhetsfrågor Fondens förvaltare har tillgång till hållbarhetsanalys Om fonden har en tematisk inriktning eller tillämpar impact investing väljs tillhörande alternativ. I annat fall lämnas rutorna/fälten tomma. Tematisk inriktning Påverkansinvesteringar (Impact Investing) Om fonden har uttalade hållbarhetskriterier utöver alternativen ovan finns möjlighet att ange det under Övriga kriterier. Specificera hållbarhetskriterierna sakligt och kortfattat. Notera att svepande skrivningar om att hållbarhetsfrågor beaktas inte är en tillräcklig grund för att bocka i något av alternativen under Fonden väljer in. Om fonden inte tillämpar proaktiv hållbarhetsanalys lämnas rutorna/fälten tomma. Fonden väljer in [Om fonden tillämpar proaktiv hållbarhetsanalys av bolag väljs ett av följande tre alternativ. I annat fall lämnas rutorna/fälten tomma.] Hållbarhetsfrågor är avgörande för förvaltarens val av bolag Fonden har specifika och uttalade kriterier för att välja in bolag utifrån miljö, sociala och affärsetiska frågor. Analys av bolagens arbete med hållbarhet är avgörande för valet av bolag i fonden. [Detta alternativ avser fonder som har specifika och uttalade kriterier för att välja in bolag utifrån deras proaktiva arbete och goda resultat beträffande miljö, sociala och affärsetiska frågor. Hållbarhetsanalysen har väsentlig påverkan på fondens investeringar. Det avser både fundamentala och kvantbaserade strategier med hållbarhetsfrågor som utgångspunkt.] Fondens förvaltare tar hänsyn till hållbarhetsfrågor Hållbarhetsfrågor beaktas i ekonomiska bolagsanalyser och investeringsbeslut, vilket får effekt

men behöver inte vara avgörande för vilka bolag som väljs in i fonden. [Detta alternativ avser fonder som uttalat och systematiskt integrerar hållbarhetsfrågor i ekonomiska analyser och investeringsbeslut. Hållbarhetsfrågor är uttryckligen en del av investeringsprocessen, analyseras kontinuerligt och påverkar fondens investeringar.] Fondens förvaltare har tillgång till hållbarhetsanalys Fondens förvaltare har tillgång till bolagsspecifik hållbarhetsanalys, vilket i vissa fall skulle kunna få effekt på vilka bolag som väljs in i fonden. [Detta alternativ avser fonder som påbörjat integration av hållbarhetsanalys, men analysen används inte på ett systematiskt sätt.] [Om fonden har en tematisk inriktning, tillämpar impact investing eller andra hållbarhetskriterier, väljs tillhörande alternativ nedan. I annat fall lämnas rutorna/fälten tomma.] Fonden väljer in bolag utifrån ett angivet hållbarhetsrelaterat tema (t ex klimat, vatten, miljöteknik, social hållbarhet). [Detta alternativ avser fonder som endast placerar enligt teman eller tillgångar kopplade till hållbar utveckling. Tematiska fonder fokuserar på specifika frågor relaterade till hållbarhet, exempelvis miljöteknik. Notera att det är tematiska inriktningar med bäring på just hållbarhetsfrågor som avses här. Övriga tematiska inriktningar ska inte beskrivas här utan förklaras i exempelvis fondfaktabladet.] Fonden investerar enbart i projekt eller verksamheter med mätbar samhälls- eller miljönytta, så kallade påverkansinvesteringar (impact investing). [Detta alternativ avser fonder som enbart investerar i projekt eller verksamheter med mätbar social och/eller miljömässig effekt som samtidigt ger en ekonomisk avkastning, så kallade påverkansinvesteringar eller impact investing.] Övriga kriterier med avseende på miljö, mänskliga rättigheter, arbetsvillkor, affärsetik som fonden tillämpar. [Specificera eventuella ytterligare hållbarhetskriterier som fonden lyder under.] Fonden väljer bort Om fonden exkluderar investeringar i vissa produkter markeras respektive ruta. Uppge om fonden har en nolltolerans eller om en viss procent av omsättningen accepteras. Etiska nämnden för fondmarknadsföring, ENF, slår fast att vid marknadsföring av hållbarhetsfonder får max fem procent av omsättningen i de bolag fonden investerar i komma från det fonden säger sig välja bort. Om fonden tillämpar reaktiv analys genom att screena och exkludera bolag på grund av att de kränker internationella normer markeras det. Välj ett av de två alternativen beroende på hur omfattande exkluderingarna är. Endast granskning med avseende på normöverträdelser men där överträdelserna inte leder till exkluderingar är inte en tillräcklig grund för att markera något av dessa alternativ.

Om fonden gör en landsspecifik hållbarhetsanalys som resulterar i att bolag involverade i vissa länder exkluderas eller att räntebärande värdepapper utgivna av vissa stater exkluderas markeras det. Specificera vilka länder som avses och skälen till beslutet. Notera att det endast är hållbarhetsrelaterad landanalys mot bakgrund av explicita hållbarhetskriterier som avses här. Geografiska begränsningar av andra skäl, exempelvis fondens placeringsinriktning, är inte skäl att markera detta alternativ. Om fonden har uttalade exkluderande hållbarhetskriterier utöver alternativen ovan finns möjlighet att ange det under Övriga kriterier. Specificera hållbarhetskriterierna sakligt och kortfattat. Fonden väljer bort Fonden placerar inte i bolag som är involverade i följande produkter. Accepterad andel av bolagets omsättning från produkten anges. Produkter och tjänster Klusterbomber, personminor % Kemiska och biologiska vapen % Kärnvapen % Vapen och/eller krigsmateriel % Alkohol % Tobak % Kommersiell spelverksamhet % Pornografi % Fossila bränslen (olja, gas, kol) % Kol % Internationella normer Fonden undviker att investera i bolag som är involverade i kränkningar av internationella normer och konventioner kring miljö, mänskliga rättigheter, arbetsvillkor och affärsetik, t ex FN Global Compact och OECD:s riktlinjer för multinationella företag. [Detta alternativ avser fonder som tillämpar reaktiv hållbarhetsanalys och exkluderar bolag på grund av att de kränker internationella normer. Välj ett av de två alternativen nedan beroende på hur omfattande exkluderingar som görs med anledning av kränkningar av internationella normer. Endast granskning med avseende på normöverträdelser men där överträdelserna inte leder till exkluderingar är inte en tillräcklig grund för att markera något av dessa alternativ.

Fonden underkänner samtliga identifierade bolag som inte följer internationella normer. Bolag där fonden inte ser förändringsvilja eller där fonden bedömer att bolagen inte kommer att komma tillrätta med problemen under en acceptabel tidshorisont underkänns för investering. Länder Av hållbarhetsskäl placerar inte fonden i bolag involverade i vissa länder/räntebärande värdepapper utgivna av vissa stater. [Detta alternativ avser fonder som gör en landsspecifik hållbarhetsanalys som resulterar i att bolag involverade i vissa länder exkluderas eller att räntebärande värdepapper utgivna av vissa stater exkluderas. Specificera vilka länder som avses och skälen till beslutet. Notera att det endast är hållbarhetsrelaterad landanalys mot bakgrund av explicita hållbarhetskriterier som avses här. Geografiska begränsningar av andra skäl, exempelvis fondens placeringsinriktning, är inte skäl att markera detta alternativ.] [Specificera eventuella ytterligare exkluderade kriterier] Fondbolaget påverkar Om fondbolaget utövar sitt ägarinflytande genom att påverka bolags arbete med miljö, mänskliga rättigheter, arbetsvillkor, affärsetik eller bolagsstyrning ska det beskrivas här. Med påverkansarbete avses konkreta aktiviteter i syfte att påverka bolag i en mer hållbar riktning. Till exempel omfattas bolagsdialoger, röstning på bolagsstämmor, samarbete med andra aktieägare och/eller organisationer om syftet är att påverka bolag i. Notera att följande aktiviteter INTE räknas som påverkan: Kontakter med bolag för informationsinsamling. Pressreleaser och annan extern kommunikation från fondbolagets sida beträffande ett bolag. Påverkansaktiviteter gentemot branschorganisationer och andra intresseorganisationer. Beskriv omfattningen av påverkansarbetet, eventuella fokusområden och försök vara så saklig och kortfattad som möjligt. Fondbolaget påverkar Fondbolaget använder sitt ägarinflytande för att påverka bolag i hållbarhetsfrågor. Notera att påverkansarbetet görs för hela fondbolagets innehav och inte specifikt för denna fonds räkning. Fondbolaget har kontakt med bolag i syfte att påverka dem i en mer hållbar riktning Bolagspåverkan i egen regi Bolagspåverkan i samarbete med andra investerare

Bolagspåverkan genom externa leverantörer/konsulter Röstar på bolagsstämmor Deltar i valberedningar för att påverka styrelsens sammansättning Annan bolagspåverkan [Specificera]

Resurser Beskriv kortfattat och sakligt interna och externa resurser och rutiner för hållbarhetsanalys och påverkansarbete. Resurser Resurser för hållbarhetsanalys, uppföljning och kontroll Fonden använder interna resurser för hållbarhetsanalys och bolagspåverkan. [ange omfattning på interna resurser samt vilka uppgifter som görs internt] Fondens använder externa resurser för hållbarhetsanalys och bolagspåverkan. [ange omfattning på externa resurser samt vilka uppgifter som görs externt] [Specificera] Ytterligare information Beskriv kortfattat och sakligt vilken relevant och hållbarhetsrelaterad information om fonden som finns tillgänglig för kund. Ytterligare information Fondens innehav publiceras på fondbolagets hemsida [ange länk och uppdateringsfrekvens] Fondens koldioxidavtryck redovisas årligen på fondbolagets hemsida. [ange länk till rapport] Fondbolaget publicerar vilka bolag som av hållbarhetsskäl är underkända för investering [ange länk till lista] Fondbolaget publicerar årligen en hållbarhetsrapport [ange länk till rapport] Fondbolaget publicerar Fondbolagens Förenings hållbarhetsöversikt [ange länk till rapport]

Fondbolaget ansvarar för att informationen i hållbarhetsprofilen är korrekt och uppdaterad minst en gång om året. För mer information om fondens hållbarhetsarbete kontakta fondbolaget. Kontaktinformation: [Ange hemsida och kontaktuppgifter] Syns för fondbolag: Härmed försäkrar jag att lämnade uppgifter är riktiga och följer Swesifs riktlinjer för hållbarhetsprofilen. Jag förbinder mig att uppdatera hållbarhetsprofilen minst en gång per år, samt om några förändringar i fondens hållbarhetskriterier skulle ändras i sak eller tillämpning. För mer information om Swesif, kontakta Swesifs kansli. Kontaktuppgifter finns på www.swesif.org.