Motion 1981/82: /82:82) Förste vice talmannen Ingegerd Troedsson m. fl. Förslag till lag om utförsel av vissa äldre kulturföremål (prop.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Motion 1981/82: /82:82) Förste vice talmannen Ingegerd Troedsson m. fl. Förslag till lag om utförsel av vissa äldre kulturföremål (prop."

Transkript

1 9 Motion 1981/82:352 Förste vice talmannen Ingegerd Troedsson m. fl. Förslag till lag om utförsel av vissa äldre kulturföremål (prop. 1981/82:82) Förslaget l proposition 1981/82:82 föreslås en ny lag om utförsel av vissa äldre kulturföremål. Lagen skall ersätta en kungörelse från Enligt 1927 års kungörelse krävs tillstånd för utförsel av olika slag av träföremål som är tillverkade före I den nya lagen utvidgas skyldigheten att ansöka om tillstånd till att också gälla ett flertal andra slag av föremål. Bland dessa kan nämnas vissa slag av textilier, uniformer, folkdräkter, musikinstrument, vissa slag av ur, vapen, målningar, teckningar, skulpturer, konsthantverk, samiska föremål, brev, dagböcker och manuskript. För flertalet föremål föreslås en åldersgräns på 100 år. I några fall skall dock andra åldersgränser gälla, t. ex. för samiska föremål 50 år. Tillstånd till utförsel skall i princip inte medges om föremålet är av stor betydelse för det nationella kulturarvet. Å andra sidan krävs inte tillstånd i bl. a. följande fall: om föremålet är framställt i annat land, om dess värde inte överstiger l 000 kr. och vid flyttning från Sverige. För tillstånd, vilket skall meddelas av vissa tillståndsmyndigheter, skall en avgift avsedd att täcka handläggningskostnaderna tas ut. Lagen avses träda i kraft den l juli Lagförslaget bygger i huvudsaklig del på ett förslag från kulturrådet som remissbehandlats. Sammanfattande synpunkter på förslaget Avsikten med ett utökat tillståndstvång måste vara att det i högre grad än nu bevarar vårt kulturarv och att det vidmakthåller och helst ökar vårt intresse för och vår kunskap om det. Enligt vår uppfattning kommer de negativa effekterna av den föreslagna lagen att bli större än fördelarna. Vi anser därför, av skäl som närmare utvecklas nedan, att propositionen bör avslås och nytt förslag läggas fram efter samarbete med riksantikvarieämbetet och statens historiska museer.

2 Mot. 1981/82: Bristerna l förslaget Sammanfattningsvis kan om förslaget sägas att det l. avses börja kompletteras innan det ens trätt i kraft och därför är ofullständigt, 2. innefattar en sådan "omfattande administrativ omgång att det kommer att upplevas som ett utslag av överdriven krångelmentalitet" (kammarrätten i sitt yttrande), 3. ger de redan hårt ansträngda museer som avses bli tillståndsmyndigheter betydande arbete med kontroll av utförselansökningarna i stället för till aktiv kulturell verksamhet. Inga nya tjänster avses få inrättas för ändamålet, 4. innebär nya resurskrävande uppgifter för tullen. Bl. a. BRÅ har i sitt yttrande framhållit att det är viktigare att tullen inte avhänds resurser från narkotikabekämpningen. 5. Kan lagens efterlevnad inte kontrolleras ökar risken för att utförseln inte minskar i omfattning, men däremot går den seriösa handeln förbi, något som skulle försämra möjligheterna för museer och allmänhet att följa utvecklingen och att själva kunna köpa in föremålen. 6. Lagförslaget kan ytterligare motverka sitt syfte genom att förhindra hemtagning av sådana unika svenska föremål av världsklass som sedan inte på nytt skulle få säljas utanför landet och därigenom riskerar att falla i värde genom hemtagningen. Ofullst.ändlgt lagförslag Som tidigare nämnts omfattar lagförslaget inte föremål som är "framställt i annat land". Detta kan ses som en lättnad för den seriösa antikhandeln i förhållande till nuvarande regler, som inte gör skillnad på möbler och andra träföremål som är tillverkade i eller utanför Sverige. En betydande del av dess utförsel består nämligen av antika möbler (och andra kulturföremål) som återförs till sitt ursprungsland i utbyte mot hemtagning av svenska föremål. Föredragande statsrådet uppger dock att han senare kommer att föreslå att riksantikvarieämbetet och statens historiska museer får i uppdrag att utreda behovet av utförselskydd av utländska föremdl. I annat sammanhang i propositionen uppges att även frågan om fornfynd skall ingå i utredningsuppdraget, och i ett tredje sammanhang anförs att andra berörda institutioner kan förväntas föreslå ytterligare kompletteringar i lagförslaget. Det är således ett i väsentliga avseenden icke färdigbearbetat lagförslag som riksdagen har att ta ställning till och som riksantikvarieämbetet och statens historiska museer avses få i uppgift att sprida information om till allmänhet och myndigheter. Knappt har informationsinsatserna slutförts förrän lagen på nytt skulle omarbetas. Ett sådant tillvägagångssätt står

3 Mot /82: knappast i överensstämmelse med seriös lagstiftning och torde verka starkt förvillande på allmänheten och minska dess tilltro till de myndigheter som har att ansvara för verksamheten. Förslaget bör redan av denna anledning avslås och nytt förslag läggas fram. Skall föremål framställt i annat land omfattas av tillståndsplikt vid utförsel, bör det ske med yttersta restriktivitet, så att det minimerar krånglet och inte försvårar bl. a. hemtagning av svenska kulturföremål från utlandet. Aktiv upplysning bättre än resurskrävande förbud Det är en angelägen uppgift för politiker och kulturintresserade att på bästa sätt slå vakt om vårt kulturarv. Frågan uppkommer då hur detta bäst sker. Att söka förhindra att kulturföremål förs ut ur landet är i sig ingen garanti för att kulturarvet bevaras. Många föremål, handlingar osv. har under århundradenas lopp gått till spillo-eldats upp, smälts ned, arbetats om - därför att de blivit omoderna eller inaktuella innan de fått något antikvärde. Mycket har t. ex. förstörts under senare år genom den avlutningsvåg som brett ut sig över landet, genom hårdhänta "renoveringar", olämplig förvaring m. m. Även på museerna förvaras många föremål så att förstöring inte kan undvikas, detta på grund av bristande resurser. Större empiremöbler var, för att nämna ett exempel, mycket svårsålda under en lång följd av år och kunde ofta endast säljas till belopp som t. o. m. understeg transportkostnaderna. På museerna var dessa möbler redan väl representerade. Många sådana möbler har därför huggits upp till ved eller ställts ut i bodar och uthus, där de ofta förstörts. Andra har i stället sålts till länder som just då satte större värde på dem än vi själva. Utförseln innebär inte att föremålen förlorats för all framtid för vårt land. Tvärtom har de kanske just genom exporten bevarats för att senare återbördas till Sverige när intresset och känslan för föremålen i fråga ökat. På motsvarande sätt har många engelska kulturföremål, tyska skåp och andra föremål kommit till Sverige för att senare återbördas till hemlandet. Gamla möbler, silver- och tennföremål, folkdräkter, manuskript m. m. har normalt sitt!;törsta värde i de länder och bygder där de en gång hört hemma. Skulle utförsel ändå förekomma i stor omfattning kan orsaken vara bristande intresse, kunnande och engagemang hos oss själva i fråga om vårt eget kulturarv. Museerna har här en ovärderlig uppgift att fylla. Ett påtagligt ökat intresse för de nämnda empiremöblerna har t. ex. uppkommit genom den utställning av möbler och andra föremål från Karl XIV Johans tid som Husgerådskammaren arrangerade På de stora auktionerna har man också kunnat märka ett nytt intresse för de svenska 1700-talsfajanserna efter Nationalmuseums rokokoutställning 1979, där just fajanserna fick en bred presentation. Det mesta som bjuds ut köps numera till skillnad mot tidigare av svenska köpare.

4 Mot. 1981/82: Intresset för allmogemöbler med ursprunglig målning, folklig utsmyckning, dräkter. gamla hushållsredskap m. m. har också tigit påtagligt genom en lång rad utställningar. skrifter och kurser. Detta visar hur viktigt det är att museerna inte avhänds resurser för aktiv kulturell verksamhet på grund av en omfattande kontroll- och informationsverksamhet av det slag som lagförslaget skulle innebära. Även om avgifter föreslås uttas för att täcka de kostnader som är direkt förknippade med ansökningsförfarandet, avses inte nya tjänster för detta komma att inrättas. Ur museernas och folkupplysningens synpunkt är det därför angeläget att ett tillståndstvång. om sådant bedöms erfordl!rligt, så långt möjligt begränsas till att endast omfatta underrepresenterade kategorier av föremål. Övervakningen av utförselförbudet Enligt hittillsvarande praxis som skulle gälla även i fort ättniogen beviljas ungefär 98 % av utför elan ökningarna. Trots detta skulle enligt uppgifter i pressen det som går ut legalt endast vara "'skummet på ytan'". Antika möbler som Karl Johan-möbler kulle ha smugglats ut med åtskilliga lass i månaden, trots att tillstånd regelmässigt skulle ha beviljats. Om det är byråkratin med ansökningsförfarandet som verkat avhållande på laglydnaden. förefaller det knappast troligt att förhållandet skulle förbättras om dels en inte obetydlig avgift skulle komma att tas ut för varje föremål som förs ut, dels tillståndsplikten skulle utsträckas till en lång rad föremål som är betydligt mindre skrymmande och därmed för mindre nogräknade personer lättare att smuggla ut. Normalt är det främst importen som kontrolleras. Angelägenheten av en intensifierad narkotikaövervakning medför krav på ytterligare insatser från tullens sida vad avser importen. Ett utförselförbud kräver däremot ökad kontroll på exportsidan. Föredragande statsrådet anför dock att ett ställningstagande till förbud mot utförsel av kulturföremål bör grundas på kulturpolitiska överväganden och inte avgöras med hänsyn till svårigheterna att övervaka förbudets efterlevnad'". Statsrådet anför samtidigt att undersökning av de varor som har anmälts till utförsel endast förekommer i ringa utsträckning och att det inte synes realistiskt att räkna med en utökad övervakning av utförseln av kulturföremål. Inga nya resurser ställs heller till förfogande för denna kontroll. Det starkt vidgade föremålsbestånd som enligt lagförslaget skulle falla under utförselförbudet innebär i själva verket att kontrollen av nuvarande ansökningspliktiga föremålsbestånd t. o. m. skulle tunnas w. De tillkommande föremålskategorierna är normalt betydligt mindre utrymmeskrävande och därför långt svårare för tullen att kontrollera. statsrådets ovan citerade argumentation tyder närmast på att man i praktiken endast bör tillmäta kontrollaspekten ringa betydelse. Som

5 Mot : kammarrätten framhöll i sitt yttrande är ''en sådan syn på kontrollfrågan olycklig i ett vidare samhällspolitiskt perspektiv. Om samhället skapar en reglering av sådan art och omfattning som här är aktuell, bör man också veta att sådana resurser finns att tillgå eller inrättas. att kontrollen av efterlevnaden kan hållas på en rimlig nivå. l annat fall kommer de lojala samhällsmedlemmarna att drabbas av de nackdelar som är förenade med regleringen. Däremot är fältet fritt för envar som är beredd att kringgå förbudet." Även BRÅ har framhållit att förslaget skulle leda till en inte obetydlig nykriminalisering, som skulle ta rättsväsendets resurser i anspråk. Till detta kommer risken för att utförseln inte minskar i c>mfattning, men däremot går den seriösa handeln förbi, något som skulle försämra möjligheterna för museer och allmänhet att följa utvecklingen. Museerna skulle inte längre komma att kontaktas i samma utsträckning som nu, när sällsynta föremål blir till salu, och allmänheten skulle bli av med en viktig väg till förvärv av goda kulturföremål. Lagstiftningens inriktning Skall en ansökningsskyldighet för möbler och andra träföremål behållas och utvidgas till en rad nya föremålsgrupper, måste den kunna kontrolleras i rimlig omfattning. För att vinna gehör hos allmänheten och inte "upplevas som ett utslag av överdriven krångelmentalitet" (kammarrätten i sitt yttrande) måste den då också inriktas på att så långt möjligt endast omfatta sådana föremål som verkligen kan antas vara av stor betydelse för kulturarvet, "i första hand underrepresenterade kategorier av föremål", unika föremål och föremål som är typiska för en försvinnande föremålskategori (prop. s. 9). Ett sätt att bättre inrikta lagen på denna grupp av föremål vore att sätta värdegränsen betydligt högre än de föreslagna kr. Som jämförelse kan nämnas att Storbritannien i detta syfte har ett generellt utförseltillstånd för föremål vars värde understiger engelska pund (ca kr.). Sattes värdegränsen vid lo 000 kr. eller högre skulle ett stort antal föremål, som knappast kan antas vara omistliga, komma att undantas från tillståndstvånget. En annan möjlighet vore- framför allt på någon sikt- att införa ett system liknande det tyska, där konstverk och kulturföremål, ink l. föremål hänförliga till biblioteks- och arkivväsen, vilkas bortförande ur landet skulle innebära en väsentlig förlust för kulturbeståndet, införs i ett register över nationellt värdefulla kulturföremål. En sådan registrering innebär samtidigt förbud att exportera föremålet utan tillstånd. Skall en lagstiftning inte motverka hemtagning av unika svenska föremål bör det också - som kammarrätten framhållit - övervägas om den inte bör förenas med någon form av lösenskyldighet för det allmänna. när utförsel vägras och ägaren då önskar att föremålet skall lösas in. Regeringen har

6 Mot. 1981/82: redan nu ett särskilt riksstatsanslag till förfogande för föremål av sådant konstnärligt, historiskt eller vetenskapligt värde, att det är av synnerlig vikt att det behålls i Sverige. Statens konstmuseer har i sitt yttrande framfört liknande synpunkter. Ett annat alternativ är en förköpsrätt för staten, dvs. rätt för staten att träda in i köparens ställe, vid försäljning till utlandet av omistliga föremål. Motsvarande system tillämpas i England. Anses, sammanfattningsvis, någon form av ansökningsskyldighet vid utförsel av kulturföremål nödvändig, bör den för att bli effektiv och inte upplevas som ett "utslag av överdriven krångelmentalitet" inriktas på att så långt möjligt endast omfatta sådana föremål som verkligen kan antas vara av stor betydelse för kulturarvet. Nytt förslag bör därför läggas fram efter samarbete med riksantikvarieämbetet och statens historiska museer. Hemställan Med hänvisning till det anförda hemställs att riksdagen med avslag på proposition 1981/82:82 hos regeringen begär nytt förslag utifrån vad ovan anförts. Stockholm den 18 januari 1982 fngegerd TROEDSSON (m) KNUT WACHTMEISTER (m) STAFFAN BURENSTAM LINDER (m) G. BJÖRCK (m) i Värmdö

Yttrande över Riksantikvarieämbetets rapport Översyn av regelverket om kulturföremål

Yttrande över Riksantikvarieämbetets rapport Översyn av regelverket om kulturföremål Yttrande 1 (5) Er beteckning Dnr Ku2015/02403/K Samhällsbyggnadsenheten Kulturmiljö Benjamin Grahn Danielson Direkt 010-2250227 benjamin.grahn.danielson@lansstyrelsen.se Kulturdepartementet 103 33 Stockholm

Läs mer

Lag. om begränsning av utförseln av kulturföremål. Lagens syfte

Lag. om begränsning av utförseln av kulturföremål. Lagens syfte Lag om begränsning av utförseln av kulturföremål I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Lagens syfte I syfte att skydda nationella skatter som ingår i det nationella kulturarvet begränsas utförseln

Läs mer

Kulturmiljöförordning (1988:1188) Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt förordning (2013:554).

Kulturmiljöförordning (1988:1188) Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt förordning (2013:554). Import- och exportföreskrifter/kulturföremål m.m. 1 Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt förordning (2013:554). Allmänna bestämmelser om samråd m.m. 1 [5581] Innan länsstyrelsen fattar beslut

Läs mer

Kulturmiljöförordning (1988:1188) Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt förordning (2013:554).

Kulturmiljöförordning (1988:1188) Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt förordning (2013:554). Import- och exportföreskrifter/kulturföremål m.m. 1 Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt förordning (2013:554). Allmänna bestämmelser om samråd m.m. 1 [5581] Innan länsstyrelsen fattar beslut

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i kulturmiljöförordningen (1988:1188); SFS 2017:561 Utkom från trycket den 26 juni 2017 utfärdad den 8 juni 2017. Regeringen föreskriver i fråga om kulturmiljöförordningen

Läs mer

Kulturmiljölag (1988:950) Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt lag (2013:548).

Kulturmiljölag (1988:950) Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt lag (2013:548). Import- och exportföreskrifter/kulturföremål m.m. 1 Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt lag (2013:548). 1 kap. Inledande bestämmelser [5541] Det är en nationell angelägenhet att skydda

Läs mer

Kulturmiljölag (1988:950) Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt lag (2013:548).

Kulturmiljölag (1988:950) Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt lag (2013:548). Kulturmiljölag [5541] Kulturmiljölag (1988:950) Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt lag (2013:548). 1 kap. Inledande bestämmelser 1 [5541] Det är en nationell angelägenhet att skydda och

Läs mer

1992/93: 188. Regeringens proposition. om ändring i lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet. Propositionens huvudsakliga innehåll. Prop.

1992/93: 188. Regeringens proposition. om ändring i lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet. Propositionens huvudsakliga innehåll. Prop. Regeringens proposition 1992/93: 188 om ändring i lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet ~ @] Prop. 1992/93: 188 Regeringen föreslår riksdagen att anta det förslag som har tagits upp i bifogade utdrag

Läs mer

Utförsel av kulturföremål

Utförsel av kulturföremål Utförsel av kulturföremål 2 12 113 10 9 1 2 3 8 7 6 5 4 Har du ropat in en tavla, en bok eller en fin gammal byrå på auktion? Eller köpt ett ur, ett piano eller kanske en båt på nätet? Ska du flytta utomlands

Läs mer

Utförsel av kulturföremål

Utförsel av kulturföremål Utförsel av kulturföremål 2 12 113 10 9 1 2 3 8 7 6 5 4 Har du ropat in en tavla, en bok eller en fin gammal byrå på auktion? Eller köpt ett ur, ett piano eller kanske en båt på nätet? Ska du flytta utomlands

Läs mer

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 187/2013 rd Regeringens proposition till riksdagen om komplettering av regeringens proposition med förslag till lagar om Nationalgalleriet och ändring av 3 och 10 i lagen om begränsning av utförseln

Läs mer

Utförsel av kulturföremål

Utförsel av kulturföremål Utförsel av kulturföremål 2 12 113 10 9 1 2 3 8 7 6 5 4 Har du ropat in en tavla, en bok eller en fin gammal byrå på auktion? Eller köpt ett ur, ett piano eller kanske en båt på nätet? Ska du flytta utomlands

Läs mer

Motion 1982/83:2406. Knut Wachtmeister m. fl. Utvidgning av skattskyldigheten Sverige för aktievinster, m. m. (prop. 1982/83: 144)

Motion 1982/83:2406. Knut Wachtmeister m. fl. Utvidgning av skattskyldigheten Sverige för aktievinster, m. m. (prop. 1982/83: 144) 12 Motion 1982/83:2406 Knut Wachtmeister m. fl. Utvidgning av skattskyldigheten Sverige för aktievinster, m. m. (prop. 1982/83: 144) I proposition 1982/83: 144 föreslås för det första att fysiska personer

Läs mer

Svensk författningssamling 1988:1188

Svensk författningssamling 1988:1188 Sida 1 av 7 Startsidan / Dokument & lagar / Lagar / Svensk författningssamling / Kulturmiljöförordning (1988:1188) Svensk författningssamling 1988:1188 Det kan förekomma fel i författningstexterna, och

Läs mer

Förordning (1988:1188) om kulturminnen m.m.

Förordning (1988:1188) om kulturminnen m.m. Förordning (1988:1188) om kulturminnen m.m. Allmänna bestämmelser om samråd m.m. Ändrad: t.o.m. SFS 2002:970 1 Innan länsstyrelsen fattar beslut i ett ärende enligt lagen (1988:950) om kulturminnen m.m.

Läs mer

Lag (1992:860) om kontroll av narkotika

Lag (1992:860) om kontroll av narkotika Import och exportföreskrifter/läkemedel, narkotika m.m. 1 Inledande bestämmelser 1 [4951] Med narkotika avses i denna lag detsamma som i 8 narkotikastrafflagen (1968:64) (Smugglingslagen m.m. [1710]).

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Möjlighet att avstå från återkallelse av uppehållstillstånd för arbete

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Möjlighet att avstå från återkallelse av uppehållstillstånd för arbete 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2017-10-31 Närvarande: F.d. justitierådet Lennart Hamberg samt justitieråden Erik Nymansson och Dag Mattsson. Möjlighet att avstå från återkallelse av uppehållstillstånd

Läs mer

A Allmänt / Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

A Allmänt / Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Datum Dnr 2014-01-21 131 257081-12/111 Konsekvensutredning av att Skatteverket meddelar nya föreskrifter om säkerhet enligt lagen (1994:1563) om tobaksskatt, lagen (1994:1564) om alkoholskatt och lagen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1988:1188) om kulturminnen m.m.; SFS 2013:554 Utkom från trycket den 28 juni 2013 utfärdad den 19 juni 2013. Regeringen föreskriver i fråga

Läs mer

Remissvar Ds 2015:10 Återlämnande av olagligt utförda kulturföremål

Remissvar Ds 2015:10 Återlämnande av olagligt utförda kulturföremål Handläggare Jerker Rydén Datum 2015-05-12 Dnr 1.4.1-2015-163 Remissvar Ds 2015:10 Återlämnande av olagligt utförda kulturföremål Beslut Kungl. biblioteket instämmer i utredningens förslag. Ärendet, överväganden

Läs mer

Motion till riksdagen /88:T106 av Ingemar Eliasson m. fl. (fp) med anledning av prop. 1987/88:129 om vissa sjöfartspolitiska åtgärder

Motion till riksdagen /88:T106 av Ingemar Eliasson m. fl. (fp) med anledning av prop. 1987/88:129 om vissa sjöfartspolitiska åtgärder Motion till riksdagen 1987 /88:T106 av Ingemar Eliasson m. fl. (fp) med anledning av prop. 1987/88:129 om vissa sjöfartspolitiska åtgärder Sjöfarten- en bransch i kris Den svenska sjöfarten är en bransch

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-11-07

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-11-07 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-11-07 Närvarande: f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson, regeringsrådet Stefan Ersson och justitierådet Lars Dahllöf. Ändrade regler för uppskov med

Läs mer

Påminnelse vid utebliven betalning av årlig avgift enligt fastighetsmäklarlagen

Påminnelse vid utebliven betalning av årlig avgift enligt fastighetsmäklarlagen Civilutskottets betänkande 2017/18:CU4 Påminnelse vid utebliven betalning av årlig avgift enligt fastighetsmäklarlagen Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändringar i fastighetsmäklarlagen.

Läs mer

Yttrande över Tullverkets förslag till föreskrift om anmälan till Tullverket vid utförsel m.m. av krigsmaterial

Yttrande över Tullverkets förslag till föreskrift om anmälan till Tullverket vid utförsel m.m. av krigsmaterial Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Verkställbarhet av beslut om bygglov, rivningslov och marklov

Verkställbarhet av beslut om bygglov, rivningslov och marklov Civilutskottets betänkande Verkställbarhet av beslut om bygglov, rivningslov och marklov Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändring i plan- och bygglagen. Genom ändringen

Läs mer

Vem ska återkräva olagligt statsstöd?

Vem ska återkräva olagligt statsstöd? olagligt för mottagare av Det är för närvarande svårt för företag att vidta rättsliga åtgärder mot olagligt i Sverige och återkrav av sådant stöd är en sällsynt företeelse. Den 7 februari 2013 överlämnade

Läs mer

Förslag till ändring av Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2013:10) om förvaltare av alternativa investeringsfonder (AIFM-föreskrifterna)

Förslag till ändring av Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2013:10) om förvaltare av alternativa investeringsfonder (AIFM-föreskrifterna) 2015-04-23 REMISSPROMEMORIA FI Dnr15-3081 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se www.fi.se Förslag till ändring

Läs mer

R 6634/2000 2000-09-14. Till Statsrådet och chefen för Utrikesdepartementet

R 6634/2000 2000-09-14. Till Statsrådet och chefen för Utrikesdepartementet R 6634/2000 2000-09-14 Till Statsrådet och chefen för Utrikesdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 19 juni 2000 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Uppehållstillstånd

Läs mer

En samlad kulturarvspolitik

En samlad kulturarvspolitik En samlad kulturarvspolitik - För kunskap och bildning i ett Sverige som håller ihop Kulturdepartementet 1 En samlad kulturarvspolitik Med propositionen Kulturarvspolitik tas för första gången ett helhetsgrepp

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-08-27. Ändringar i djurskyddslagen. Förslaget föranleder följande yttranden:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-08-27. Ändringar i djurskyddslagen. Förslaget föranleder följande yttranden: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-08-27 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Dag Victor samt justitierådet Annika Brickman. Ändringar i djurskyddslagen Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Promemoria Finansdepartementet. Deklarationsombud m.m.

Promemoria Finansdepartementet. Deklarationsombud m.m. Promemoria 2004-09-08 Finansdepartementet Deklarationsombud m.m. Skatteverket har till regeringen ingivit en promemoria från den 21 april 2004 om deklarationsombud m.m. I promemorian finns ett förslag

Läs mer

Yttrande över Läkemedelsverkets förslag till reviderad förordning (2010:1167) om avgifter för den statliga kontrollen av läkemedel

Yttrande över Läkemedelsverkets förslag till reviderad förordning (2010:1167) om avgifter för den statliga kontrollen av läkemedel Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Ändringar i lagen om dödförklaring

Ändringar i lagen om dödförklaring Civilutskottets betänkande 2013/14:CU2 Ändringar i lagen om dödförklaring Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2012/13:158. I propositionen föreslår regeringen förtydliganden

Läs mer

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49)

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemoria Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemorians huvudsakliga innehåll I beredningen av rubricerat betänkande har det uppstått

Läs mer

Yttrande över Skatteverkets förslag till ändrad föreskrift om kostnadsavdrag för musiker vid beräkning av arbetsgivaravgifter

Yttrande över Skatteverkets förslag till ändrad föreskrift om kostnadsavdrag för musiker vid beräkning av arbetsgivaravgifter Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-02-12 Närvarande: F.d. justitierådet Nina Pripp, justitierådet Marianne Lundius och regeringsrådet Karin Almgren. Genomförande av EG-direktivet om mänskliga

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-11-02 Närvarande: f.d. justitierådet Lars K Beckman, justitierådet Leif Thorsson och regeringsrådet Lars Wennerström. Maskeringsförbud Riksdagens konstitutionsutskott

Läs mer

Nytt avgiftssystem för finansiering av Inspektionen för strategiska produkter

Nytt avgiftssystem för finansiering av Inspektionen för strategiska produkter Utrikesutskottets betänkande 2008/09:UU4 Nytt avgiftssystem för finansiering av Inspektionen för strategiska produkter Sammanfattning Utskottet behandlar i detta betänkande regeringens proposition 2007/08:

Läs mer

Yttrande över Förstärkt följerätt (promemoria)

Yttrande över Förstärkt följerätt (promemoria) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Prop. 1975: 90. Nr90. Regeringens proposition nr 90 år 1975

Prop. 1975: 90. Nr90. Regeringens proposition nr 90 år 1975 Regeringens proposition nr 90 år 1975 Prop. 1975: 90 Nr90 Regeringens proposition om ökning av den statliga garantin för Sveriges in\'esteringsbank AB: s förpliktelser; beslutad den 13 mars 1975. Regeringen

Läs mer

Genomförande av EG-direktivet om mänskliga vävnader och celler

Genomförande av EG-direktivet om mänskliga vävnader och celler Socialutskottets betänkande 2007/08:SoU12 Genomförande av EG-direktivet om mänskliga vävnader och celler Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2007/08:96 Genomförande av EG-direktivet

Läs mer

Ledsagares omkostnader ska inte ersättas med stöd av LSS analys

Ledsagares omkostnader ska inte ersättas med stöd av LSS analys 1 Ledsagares omkostnader ska inte ersättas med stöd av LSS analys Högsta förvaltningsdomstolen har slagit fast att en kommun inte kan förpliktas att betala för en ledsagares kostnader för resor, inträden

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2014:

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2014: Aktiemarknadsnämndens uttalande 2014:22 2014-04-15 Detta uttalande är meddelat av Aktiemarknadsnämnden med stöd av Kollegiet för svensk bolagsstyrnings regler om offentliga uppköpserbjudanden avseende

Läs mer

Privata sjukvårdsförsäkringar inom offentligt finansierad hälso- och sjukvård

Privata sjukvårdsförsäkringar inom offentligt finansierad hälso- och sjukvård Socialutskottets betänkande 2016/17:SoU22 Privata sjukvårdsförsäkringar inom offentligt finansierad hälso- och sjukvård Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen avslår regeringens förslag till lag

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1563) om tobaksskatt; SFS 2012:676 Utkom från trycket den 30 november 2012 utfärdad den 15 november 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 13 december 2016 följande dom (mål nr ).

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 13 december 2016 följande dom (mål nr ). HFD 2016 ref. 77 Möjligheten att få tillstånd att förvara vapen hos någon annan förutsätter inte att vapeninnehavaren är bosatt i Sverige och inte heller att förvaringen är en tillfällig lösning. 5 kap.

Läs mer

RP 3/2001 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING

RP 3/2001 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING RP 3/2001 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om auktoriserade translatorer PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-10-22

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-10-22 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-10-22 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Severin Blomstrand samt justitierådet Kristina Ståhl. Kontrollköp ålderskontroll vid försäljning

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Leveransplikt för elektroniskt material

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Leveransplikt för elektroniskt material 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-09-27 Närvarande: F.d. justitierådet Marianne Eliason samt justitieråden Peter Kindlund och Kerstin Calissendorff. Leveransplikt för elektroniskt material

Läs mer

Konsekvensutredning förslag till föreskrifter om nationell högspecialiserad vård

Konsekvensutredning förslag till föreskrifter om nationell högspecialiserad vård Konsekvensutredning 2018-06-26 Dnr 4.1-15563/2018 1(5) Rättsavdelningen Jonas Widell jonas.widell@socialstyrelsen.se Konsekvensutredning förslag till föreskrifter om nationell högspecialiserad vård Den

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Ökad insyn i partiers och valkandidaters finansiering

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Ökad insyn i partiers och valkandidaters finansiering 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-02-14 Närvarande: F.d. justitieråden Leif Thorsson och Marianne Eliason samt justitierådet Gudmund Toijer. Ökad insyn i partiers och valkandidaters finansiering

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 3 juli 2009 KLAGANDE Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (tidigare Läkemedelsförmånsnämnden) Box 55 171 11 Solna MOTPART Meda AB, 556427-2812 Ombud:

Läs mer

Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44)

Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44) 2017-10-12 Dnr 370/2017 1 (5) Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44) U2017/02532/GV Sammanfattning Konkurrensverket avgränsar sitt

Läs mer

Elektronisk underrättelse i vissa ärenden om utgivningsbevis

Elektronisk underrättelse i vissa ärenden om utgivningsbevis Konstitutionsutskottets betänkande 2006/07:KU18 Elektronisk underrättelse i vissa ärenden om utgivningsbevis Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2006/07:87 Elektronisk underrättelse

Läs mer

Motion till riksdagen. 1987/88:Ju810 av Göran Ericsson (m) om karateklubbar. Bakgrund. Kampsportens egenskaper

Motion till riksdagen. 1987/88:Ju810 av Göran Ericsson (m) om karateklubbar. Bakgrund. Kampsportens egenskaper Motion till riksdagen 1987/88:Ju810 av Göran Ericsson (m) om karateklubbar Bakgrund Internationellt är karate en sport. l Sverige sorterar denna gren under Svenska Budoförbundet, som är anslutet till Riksidrottsförbundet.

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM Mål nr 5580-15 1 (6) meddelad i Stockholm den 13 december 2016 KLAGANDE AA Ombud: Advokat Peter Bredelius Advokatfirman Lindahl KB Box 143 701 42 Örebro MOTPART Polismyndigheten

Läs mer

Genomförande av EG-direktivet om ett särskilt förfarande för tredjelandsmedborgares

Genomförande av EG-direktivet om ett särskilt förfarande för tredjelandsmedborgares Utbildningsutskottets betänkande 2007/08:UbU14 Genomförande av EG-direktivet om ett särskilt förfarande för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i forskningssyfte Sammanfattning I betänkandet behandlar

Läs mer

11 kap. 22 inkomstskattelagen (1999:1229), 4 lagen (1991:586) om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta

11 kap. 22 inkomstskattelagen (1999:1229), 4 lagen (1991:586) om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta HFD 2017 ref. 16 Bestämmelserna om skattelättnader för utländska experter m.fl. är tillämpliga på en begränsat skattskyldig persons tjänsteinkomster om denne begär att vara skattskyldig enligt inkomstskattelagen.

Läs mer

Återställande av bestämmelse i lagen om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet. Maria Hedegård (Försvarsdepartementet)

Återställande av bestämmelse i lagen om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet. Maria Hedegård (Försvarsdepartementet) Lagrådsremiss Återställande av bestämmelse i lagen om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 1 oktober 2015 Peter Hultqvist Maria

Läs mer

Regeringens proposition 1998/99:10

Regeringens proposition 1998/99:10 Regeringens proposition 1998/99:10 Ändringar i rättshjälpslagen Prop. 1998/99:10 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 1 oktober 1998 Göran Persson Laila Freivalds (Justitiedepartementet)

Läs mer

Vissa frågor om fristående skolor

Vissa frågor om fristående skolor Utbildningsutskottets betänkande Vissa frågor om fristående skolor Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2011/12:49 Vissa frågor om fristående skolor och en följdmotion.

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2009:

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2009: Aktiemarknadsnämndens uttalande 2009:19 2009-10-16 Detta uttalande är meddelat av Aktiemarknadsnämnden med stöd av delegation från Finansinspektionen (se FFFS 2007:17). Uttalandet offentliggjordes 2009-10-22.

Läs mer

RÅDETS FÖRORDNING (EU)

RÅDETS FÖRORDNING (EU) 14.12.2013 Europeiska unionens officiella tidning L 335/3 RÅDETS FÖRORDNING (EU) nr 1332/2013 av den 13 december 2013 om ändring av förordning (EU) nr 36/2012 om restriktiva åtgärder med hänsyn till situationen

Läs mer

Motion till riksdagen. 1985/86:Sk210. Martin Olsson och Marianne Andersson (c) Den skattemässiga behandlingen av förluster på grund av brott

Motion till riksdagen. 1985/86:Sk210. Martin Olsson och Marianne Andersson (c) Den skattemässiga behandlingen av förluster på grund av brott Motion till riksdagen 1985/86:Sk210 Martin Olsson och Marianne Andersson (c) Den skattemässiga behandlingen av förluster på grund av brott Frågan om huruvida förluster uppkomna på grund av brott skall

Läs mer

YTTRANDE. Chefsjustitieombudsmannen Elisabeth Rynning. Regeringskansliet Socialdepartementet Stockholm (S2018/03579/FS)

YTTRANDE. Chefsjustitieombudsmannen Elisabeth Rynning. Regeringskansliet Socialdepartementet Stockholm (S2018/03579/FS) YTTRANDE Chefsjustitieombudsmannen Elisabeth Rynning Datum 2018-10-10 Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Dnr R 64-2018 Sid 1 (5) Yttrande över departementspromemorian Åtgärder för en

Läs mer

Förenklat beslutsfattande om hemtjänst för äldre

Förenklat beslutsfattande om hemtjänst för äldre Socialutskottets betänkande 2017/18:SoU32 Förenklat beslutsfattande om hemtjänst för äldre Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändring i socialtjänstlagen. Den lagändring

Läs mer

Utförsel och export av kulturföremål bestämmelser från 1 juli 2000

Utförsel och export av kulturföremål bestämmelser från 1 juli 2000 Riksantikvarieämbetet Utförsel och export av kulturföremål bestämmelser från 1 juli 2000 Utförsel och export av kulturföremål bestämmelser från 1 juli 2000 Innehållsförteckning 4 4 5 6 6 6 6 7 7 7 8 8

Läs mer

Skattetillägg vid rättelse på eget initiativ

Skattetillägg vid rättelse på eget initiativ Skatteutskottets betänkande Skattetillägg vid rättelse på eget initiativ Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag om att skattetillägg i vissa fall ska kunna tas ut vid

Läs mer

Remissvar avseende Framtidens biobanker (SOU 2018:4), dnr S2018/00641/FS

Remissvar avseende Framtidens biobanker (SOU 2018:4), dnr S2018/00641/FS 2018-06-27 Dnr 10.1-10747/2018-2 1(5) Avdelning öst Caroline Sundholm caroline.sundholm@ivo.se s.remissvar@regerinskansliet.se ss.fs@regerinskansliet.se Remissvar avseende Framtidens biobanker (SOU 2018:4),

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 66 och 69 vägtrafiklagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås vägtrafiklagen att ändras genom revidering

Läs mer

2. SYFTET MED OCH DE CENTRALA PRINCIPERNA I STATSGARANTISYSTEMET

2. SYFTET MED OCH DE CENTRALA PRINCIPERNA I STATSGARANTISYSTEMET Dnr 8/011/2001 Föreskrift x Anvisning Datum 2.1.2002 Rätten att meddela föreskrifter/anvisningar följer av L om statsgaranti för konstutställningar (411/1986) Målgrupp Museer och utställningsarrangörer

Läs mer

Kommittédirektiv. Aktiva åtgärder för att främja lika rättigheter och möjligheter. Dir. 2008:130. Beslut vid regeringssammanträde den 30 oktober 2008

Kommittédirektiv. Aktiva åtgärder för att främja lika rättigheter och möjligheter. Dir. 2008:130. Beslut vid regeringssammanträde den 30 oktober 2008 Kommittédirektiv Aktiva åtgärder för att främja lika rättigheter och möjligheter Dir. 2008:130 Beslut vid regeringssammanträde den 30 oktober 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska undersöka

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av lagstiftningen om utländska filialer m.m. Dir. 2009:120. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2009

Kommittédirektiv. Översyn av lagstiftningen om utländska filialer m.m. Dir. 2009:120. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2009 Kommittédirektiv Översyn av lagstiftningen om utländska filialer m.m. Dir. 2009:120 Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2009 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ges i uppdrag att

Läs mer

Yttrande över Lotteriinspektionens förslag till nya föreskrifter (LIFS 2017:2) om registrering av ombud

Yttrande över Lotteriinspektionens förslag till nya föreskrifter (LIFS 2017:2) om registrering av ombud Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

SKRIVELSE 2011-12-07. Yttrande över remissen En EU-rättslig anpassning av regelverket för sprutor och kanyler (Ds 2011:38)

SKRIVELSE 2011-12-07. Yttrande över remissen En EU-rättslig anpassning av regelverket för sprutor och kanyler (Ds 2011:38) Stockholms läns landsting Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2011-12-07 i (i) LS 1111-1540 Landstingsstyrelsen r tandstwgsstyrelsen 1M2-20 * 011 Yttrande över remissen En EU-rättslig anpassning av regelverket

Läs mer

DOM. Ombud och offentligt biträde: Advokaten. SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS AVGÖRANDE

DOM. Ombud och offentligt biträde: Advokaten. SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS AVGÖRANDE KAMMARRÄTTEN Avdelning 8 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (5) KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: Advokaten MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Stockholms län, migrationsdomstolen,

Läs mer

Betänkandet En generell rätt till kommunal avtalssamverkan (SOU 2017:77)

Betänkandet En generell rätt till kommunal avtalssamverkan (SOU 2017:77) 2018-01-03 Dnr 532/2017 1 (5) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet En generell rätt till kommunal avtalssamverkan (SOU 2017:77) Fi2017/03967/K Sammanfattning Konkurrensverket avstyrker utredningens

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:59 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 1999:24 av Bengt Cedrenius m fl (mp) om bättre utnyttjande av landstingets konstsamlingar Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund

Läs mer

Gemensam upphandling och samverkansavtal inriktning och vägval för en gemensam vuxenutbildningsregion

Gemensam upphandling och samverkansavtal inriktning och vägval för en gemensam vuxenutbildningsregion 2014-02-18 Jan Heimdahl Dnr KSL/14/0002-1. Ärendegång: KSLs arbetsmarknadsberedning 2014-04-02 Gemensam upphandling och samverkansavtal inriktning och vägval för en gemensam vuxenutbildningsregion Förslag

Läs mer

Ställningstagande avseende följerättsersättning vid exekutiv försäljning

Ställningstagande avseende följerättsersättning vid exekutiv försäljning Ulrika Lindén 840 21071-18/121 1(6) Ställningstagande avseende följerättsersättning vid exekutiv försäljning Vid exekutiv försäljning av utmätt lös egendom som omfattas av lagen (1960:729) om upphovsrätt

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-03-22. Nya regler för elektroniska pengar

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-03-22. Nya regler för elektroniska pengar 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-03-22 Närvarande: F.d. justitierådet Inger Nyström, f.d. regeringsrådet Lars Wennerström och justitierådet Eskil Nord. Nya regler för elektroniska pengar

Läs mer

2 (6) Beteckning. Sändlista: Finansdepartementet Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret

2 (6) Beteckning. Sändlista: Finansdepartementet Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret 2 (6) Beteckning Sändlista: Finansdepartementet Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret 3 (6) Beteckning 1. Säkerställande av samlingarnas långsiktiga

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM111. Grönbok om en möjlig utvidgning av EU:s skydd av geografiska

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM111. Grönbok om en möjlig utvidgning av EU:s skydd av geografiska Regeringskansliet Faktapromemoria Grönbok om en möjlig utvidgning av EU:s skydd av geografiska ursprungsbeteckningar till andra produkter än jordbruksprodukter Justitiedepartementet 2014-09-01 Dokumentbeteckning

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Uppehållstillstånd för tribunalvittnen

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Uppehållstillstånd för tribunalvittnen 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-05-20 Närvarande: f.d. regeringsrådet Karl-Ingvar Rundqvist, justitierådet Torgny Håstad och regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson. Uppehållstillstånd för

Läs mer

Yttrande över Vissa ändringar i läkemedelslagen (Ds 2017:14)

Yttrande över Vissa ändringar i läkemedelslagen (Ds 2017:14) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Myndighetens namn Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Diarienummer 2009-7606 Konsekvensutredning avseende förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om krav på utbildning

Läs mer

Gränsöverskridande fusioner, DS 2006:22

Gränsöverskridande fusioner, DS 2006:22 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm E-postadress JU.L1@justice.ministry.se Gränsöverskridande fusioner, DS 2006:22 Sveriges Aktiesparares Riksförbund (Aktiespararna) har tagit del av Justitiedepartementets

Läs mer

Yttrande över promemorian Genomförande av ändringar i batteridirektivet och ändringar i undantagen till kvicksilverförbudet

Yttrande över promemorian Genomförande av ändringar i batteridirektivet och ändringar i undantagen till kvicksilverförbudet Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

RP 46/2013 rd. I propositionen föreslås det att lagen om

RP 46/2013 rd. I propositionen föreslås det att lagen om RP 46/2013 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 5 i lagen om statsborgen för ett europeiskt finansiellt stabiliseringsinstrument PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

Läs mer

Informationsutbytesavtal och partiellt skatteavtal med Nederländska Antillerna

Informationsutbytesavtal och partiellt skatteavtal med Nederländska Antillerna Skatteutskottets betänkande 2009/10:SkU20 Informationsutbytesavtal och partiellt skatteavtal med Nederländska Antillerna Sammanfattning I betänkandet tillstyrker utskottet regeringens förslag (prop. 2009/10:25)

Läs mer

HFD 2016 Ref kap. 1 socialtjänstlagen (2001:453), 4 lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade

HFD 2016 Ref kap. 1 socialtjänstlagen (2001:453), 4 lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade HFD 2016 Ref 56 HFD 2016 ref. 56 En person som endast har ansökt om och beviljats assistansersättning för kostnader för personlig assistans under dagtid har inte ansetts ha rätt till bistånd enligt socialtjänstlagen

Läs mer

Regeringens proposition 2015/16:20

Regeringens proposition 2015/16:20 Regeringens proposition 2015/16:20 Ändringar i offentlighets- och sekretesslagen med anledning av Försvarsexportmyndighetens avveckling Prop. 2015/16:20 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen.

Läs mer

Kommittédirektiv. En svensk tullagstiftning i unionen. Dir. 2014:35. Beslut vid regeringssammanträde den 13 mars 2014

Kommittédirektiv. En svensk tullagstiftning i unionen. Dir. 2014:35. Beslut vid regeringssammanträde den 13 mars 2014 Kommittédirektiv En svensk tullagstiftning i unionen Dir. 2014:35 Beslut vid regeringssammanträde den 13 mars 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag till en ny svensk tullagstiftning.

Läs mer

Yttrande över Skatteverkets promemoria Personalliggare i fler verksamheter

Yttrande över Skatteverkets promemoria Personalliggare i fler verksamheter Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Förlängning av övergångsperiod för krav på kontrollansvariga enligt plan- och bygglagen

Förlängning av övergångsperiod för krav på kontrollansvariga enligt plan- och bygglagen Civilutskottets betänkande 2012/13:CU2 Förlängning av övergångsperiod för krav på kontrollansvariga enligt plan- och bygglagen Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2012/13:28.

Läs mer

Tidsbegränsade bygglov för bostäder

Tidsbegränsade bygglov för bostäder Civilutskottets betänkande Tidsbegränsade bygglov för bostäder Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändringar i plan- och bygglagen. Ändringarna innebär att det i plan- och

Läs mer

Utförsel av vissa äldre kulturföremål

Utförsel av vissa äldre kulturföremål Utförsel av vissa äldre kulturföremål En enkätundersökning till centralmuseerna och tillståndsmyndigheterna om tillämpningen av kulturminneslagens femte kapitel Rapport från Riksantikvarieämbetet 2007:7

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2017:

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2017: Aktiemarknadsnämndens uttalande 2017:35 2017-10-30 Detta uttalande är meddelat av Aktiemarknadsnämnden med stöd av Kollegiets för svensk bolagsstyrning takeover-regler för vissa handelsplattformar. Uttalandet

Läs mer

Remissvar: För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (SOU 2017:1)

Remissvar: För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (SOU 2017:1) Handläggare: Sebastian Lagunas Rosén Datum: 2017-03-22 Dnr: PA2-3/1617 Remissvar: För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (SOU 2017:1) Sveriges förenade

Läs mer

Yttrande över betänkandet Ett fönster av möjligheter stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende (SOU 2017:112)

Yttrande över betänkandet Ett fönster av möjligheter stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende (SOU 2017:112) YTTRANDE Justitieombudsmannen Thomas Norling Datum 2018-05-15 Regeringskansliet, Socialdepartementet 103 33 Stockholm Dnr R 18-2018 Sid 1 (5) Yttrande över betänkandet Ett fönster av möjligheter stärkt

Läs mer