Funktionskontroll riktlinjer och anvisningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Funktionskontroll riktlinjer och anvisningar"

Transkript

1 (FM ) FM :4 Sida 1 (15) Funktionskontroll riktlinjer och anvisningar Inledning Funktionskontrollen har skrivits för att vara så flexibel som möjligt. Detta för att skapa utrymme för att anpassa funktionskontrollen efter förbandets uppgifter och behov. Ekipaget prövas i sin förmåga avseende uthållighet, säkerhet, samarbete och funktion samt förmåga att följa eget förbands stående order i den mån det är möjligt. De nedanstående beskrivningarna av tider, avstånd och längd är menat att vara ett stöd. Delmomenten beskrivs för sig men kan i funktionskontrollen med fördel bakas ihop i en sammansatt övning. 1. Funktionskontroll Grund 1.1 Patrullering med vind och ljudmarkering 1.2 Påvis med vind- eller ljudmarkering 1.3 Spårupptag med spårarbete i terräng barmark alt vinter 1.4 Skottprov 1.5 Funktionslydnad 2. Kompletterande moment för patrullhunden i den marina miljön 2.1 Patrullering med vindsök och/eller ljudmarkering från båt 2.2 Påvis med vind- eller ljudmarkering med start från båt 2.3 Spårupptag med spårarbete i marin miljö 2.4 Funktionslydnad med specifika moment för den marina miljön 3. Kompletterande moment för patrullhunden i den urbana miljön 3.1 Patrullering i urban miljö 3.2 Spårupptag med spårarbete i den urbana miljön 3.3 Genomsök i byggnad 3.4 Funktionslydnad med specifika moment för den urbana miljön 4. Stöd för planering 4.1 Funktionskontroll under KFÖ/SÖF 4.2 Funktionskontroll under KU 4.3 Dokument som stöd för upplägg 4.4 Fem exempel på genomförande

2 FM :4 Sida 2 (15) Riktlinjer Hemvärnets hundekipage ska funktionskontrolleras årligen. Ansvaret för funktionskontrollen ligger på förbandet och genomförs med stöd av organisationsenhet/ utbildningsgrupp. Funktionskontrollen ska i första hand ses som en del av utbildningen för ekipaget och ett tillfälle för sammanställning av utbildningsbehov för planering av kommande verksamhet. Funktionskontrollen ska planeras in i förbandets övningsverksamhet (KFÖ/SÖF alternativt KU). Ekipage som under året inte har möjlighet att genomföra funktionskontroll inom eget förband ska beredas plats, om möjligt, på annat förbands funktionskontroll. Bedömare av funktionskontrollen kan vara und/hundbefäl bataljon eller hundbefäl kompani (dock ej på eget kompani). Av Försvarsmakten vidareutbildad FM kontrollant alternativt Försvarsmaktens behörighetsprövare kan också nyttjas som bedömare vid funktionskontroll. Rikshemvärnschefens utbildningskontroll för hemvärnsomgång med hund (Hv-skallet) är även att räkna som funktionskontroll under förutsättning att anordnaren har lagt upp moment som ingår i funktionskontrollen på sådant sätt att kvalitativ bedömning går att genomföra. Protokoll sparas på utbildningsgrupp. Ekipaget kan godkännas även om alla moment inte är godkända under förutsättning att ekipaget i sin helhet bedöms kunna ingå i förbandet och stötta med dess uppgifter. Ekipage som underkänns på separata moment alternativt hela provet ska erbjudas adekvat träning för att uppnå godkänd resultat vid nästkommande kontrolltillfälle. Det åligger kompaniets hundbefäl att med stöd av und/hundbefälet upprätta en träningsplan för varje ekipage och följa upp träningen. Ej godkänd hund nyttjas inte vid skarp insats (ex eftersök av försvunnen person). Undantag får, i grundberedskap, beslutas av militär insatschef (MIC) alternativt, i höjd beredskap, av lägst kompanichef. Hundbefälet ska alltid ha en uppfattning om aktuell status och kunna uppge detta till MIC eller kompanichef. Det åligger hundföraren att uppge hundens status i samband med nyttjande. Funktionskontrollen kan ligga till grund för att Försvarsmakten avslutar kontraktet med hundägaren alternativt hundföraren om ekipaget inte bedöms kunna ingå i förbanden. Orsak kan exempelvis vara skottberördhet alternativt andra brister som ej bedöms kunna tränas bort. Se anvisningar i Tjänstehundsinstruktionen (FM :1) för vidare handläggning. (Tjänstehundsinstruktionen kommer ersättas av nytt reglemente för tjänstehundsverksamhet).

3 FM :4 Sida 3 (15) Anvisningar Svårighetsnivån i de ingående momentet bör anpassas för att möta behovet av svårighetsgrad. Beroende på utbildning och erfarenhet klarar vissa ekipage mer än grundkraven. Optimalt är att funktionskontrollen genomförs med personal ur ekipagets pluton. Sammansatta övningar där såväl hundekipage som övrig personal i plutonen övas är eftersträvansvärt. Ekipaget bedöms mot målbilden samt beskrivning av ej önskvärda beteenden. De olika momenten kan sys ihop för att ge en sammanhängande övning som gör att ekipaget får jobba under en längre tid. Funktionskontroll grund kan också med fördel kombineras med moment för kompletterande delar avseende marin och urban miljö i en och samma övning. Detta är en funktionskontroll och funktion går först. Det innebär att lämpliga åtgärder som föraren vidtar för att ge bäst förutsättning för att smidigt lösa uppgifterna i förbandet är att föredra. Det kan exempelvis vara att patrullera med både sele och dressyrlänk för att snabbt kunna koppla om. Det innebär vidare att om ekipaget konstant löser uppgiften så är det viktigare än att någon punkt i målbilden inte uppfylls till hundra procent. Hundföraren får och ska stötta och belöna hunden inom ramarna för det taktiska läget. Bedömare av funktionskontroll avgör hur stor del som måste kontrolleras av ekipagets arbete för att kunna ligga som grund för ett bedömande och utbildningsplan. Ex kan bedömaren följa ett ekipage med omgång vid patrullering fram till påvis av materiellega för att sen låta omgången följa upp spåret självständigt med inrapportering. I syfte att kontrollera ekipagets förmåga att fungera under arbete trots normala störningar i form av formationer, rörelser, halter etc inom omgången ska patrullering grund med vindoch/eller ljudmarkering samt påvis genomföras med minst omgång. Övriga delmoment kan genomföras utan omgång i syfte att förenkla och spara tid.

4 FM :4 Sida 4 (15) 1. Funktionskontroll grund 1.1 Patrullering med vind och ljudmarkering Övergripande syfte; ekipaget arbetar fokuserta och kan upptäcka och markera avvikelser från normalbilden. Patrullering kan genomföras på endera stig eller i råterräng, avvallad eller inte. Momentet genomförs i skogsterräng endera i barmark eller i vinterklimat (med skidor eller snöskor). För att ge möjlighet att se ekipagets arbete rekommenderas patrullsträcka på minst 500 meter. Avstånd till figgar/materialgömma bestäms av rådande förhållanden men om möjligt upp till 100 meter från patrullsträckan. Ljudfiguranten placeras parallellt med patrullsträckan och rör sig med minskande avstånd. Föremål i vind kan vara ryggsäck motsvarande upp till människokroppsstorlek. 1.2 Påvisning med vind- eller ljudmarkering Övergripande syfte; ekipaget kan följa upp en markering utan att störas av gruppens rörelser. Momentet genomförs lämpligast i kombination med patrullering med vind- eller ljudmarkering. Sträckan ut till figurant/materiellega bör vara tillräckligt lång för att ge gruppen möjlighet att arbeta (minst 50 m). 1.3 Spårupptag med spårarbete i terräng barmark alternativt vinter Övergripande syfte; hunden kan ta upp ett spår i rätt riktning och följa upp i varierande terräng med bibehållen uthållighet och motivation trots halter. Spåret ska vara av sådan längd totalt att spårarbetet och hundens uthållighet går att bedöma (rekommenderad spårlängd minst 1000 m, vintertid rekommenderas kortare spårlängd 200 m). Spåret ska gå i skogsterräng med terrängskiften på barmark alternativt under vintertid på plogad/packad snöyta eller med skenspår. Observera att vid skenspår vintertid bör skenspåren vara minst 12 timmar gamla. Spåret ska högst vara 3 timmar gammalt, paus/er tas under spåret. Hunden ska passivt (tydligt utan att vidröra) markera föremålen. Föremål som hunden inte har möjlighet att lokalisera på grund av tex. spårtapp, ska inte bedömmas. Vintertid ska spårupptaget vara i osmittad miljö och strävan ska vara att spåret genomförs i osmittad miljö på hårt/skiftande underlag. Spåret ska innehålla minst en 90 graders vinkel. Spårupptag kan ske i samband med påvis av vind- eller ljudmarkering från patrullering Alternativt anvisas hundföraren en sökruta på ca10x10m för spårupptag. Spåret ska inte innehålla några vilseledande åtgärder.

5 FM :4 Sida 5 (15) Föremål i spåret kan vara materiel av alla typer (tex. tyg, plast, metall), dock ska det vara hanterat av spårläggaren. Storlek kan vara från godispapper upp till ryggsäcks storlek. Vintertid bör föremålen vara av sådan storlek att de inte visuellt går att lokalisera. 1.4 Skottprov Övergripande syfte: hunden kan fokusera på uppgiften utan att störas ut av skotten. Genomförs med skott endera från AK4 med lösskjutsanordning alternativt (start)pistol. Avstånd enligt SÄKI. Skottprov genomförs under arbete vilket kan vara lydnad, fast bevakning alternativt spår eller patrullering. Minst två skott med mellanrum (om problem uppstår vid första skottet avbryts momentet). 1.5 Funktionslydnad Övergripande syfte; hundföraren har kontroll på hunden under aktivitet och störningar som är normala inom förbandsverksamhet. Lydnadsmomenten sker i förbandets vanliga förekommande miljöer och kan läggas in som delar i de övriga momenten eller som ett separat moment. Fritt följ alternativt linförighet Hunden håller sig vid förarens vänstra sida. Momentet ska innehålla olika gångarter och vändningar. När föraren gör halt ska hunden sätta sig ned bredvid föraren. Inkallning Hunden ska vara lös och befinna sig minst 10 meter från föraren när den kallas in. Någon form av störning i form av ex omgång under rörelse. Platsliggning med störning Under momentet ska någon form av verksamhet pågå i närheten av hunden som störning, ex omgång under rörelse. Hundföraren lämnar hunden och hunden ska kvarstanna i liggande position under hela momentet. Föraren får använda tilläggskommando och/eller tecken vid lämnande. Tiden för platsliggningen ska vara av sådan tid att momentet går att bedöma (rekommenderat 2-3 min).

6 FM :4 Sida 6 (15) 2. Kompletterande moment för patrullhunden i den marina miljön Inledning Hemvärnets båtkompanier och fristående båtplutoner finns inom organisationen för att bl.a. kunna, med tillförd trupp, söka från båt alternativt transporteras utanför strandremsan. Vid uppgiften skydda exempelvis flyg- och marinbas är det viktigt att hunden även klarar att arbeta från båt både mot öar, fastland och kajer. Detta utbildas inte ekipaget mot i grundutbildningen utan måste ske inom förbandet och hemvärnets utbildningssystem (KFÖ, SÖF, KU). Därför ska denna kontroll ses som en kompletterande del för grundutbildningen. Säkerhet: Flytväst ska bäras av hund och hundförare. Hunden ska vara kopplad under alla moment som genomförs från båt. Dressyrlänk och/eller sele bör användas för att hund inte ska komma under/mellan båten och/eller kajen. Flytvästen kan räknas som sele om det går att koppla fast den. Hundföraren ska följa givna direktiv av båtchefen. Hunden ska hela tiden vara kopplad utan att kunna kränga sig ur sitt halsband (dressyrlänk/sele motsvarande). Övriga säkerhetsbestämmelser för båttransport enligt Tjänstehundsinstruktionen. 2.1 Patrullering med vindsök och/eller ljudmarkering från båt Övergripande syfte; hunden klarar att arbeta fokuserat utan att störas ut av miljö eller varierande underlag som i vissa fall rör på sig. Hunden ska kunna utföra sitt arbete från olika typer av mindre marina plattformar/båtar med störningar av varierande typ. I första hand nyttjas G-båt eller motsvarande. Hundföraren visar genom tecken hur viljan är att båten ska framföras. Strävan ska vara att området ej är i bruk eller bebott. Vid sök mot kaj kan området vara i bruk eller vallat. Ekipaget ska ha möjlighet att söka både från längre och nära håll. Rekommenderad sökhastighet 3-8 knop beroende på vindhastighet. Momentet ska innehålla 1-2 gömmor. Placering kan ske på olika nivåer. Gömmorna bör ej placeras på områdets läsida i direkt anslutning till vattnet. Beakta noga vindens hastighet samt riktningar/förändringar i anslutning till land/öar. Det bör vara möjligt för ekipaget att söka runt om sökområdet (mindre öar) samt mot kajer. Platsen där ekipaget sätts iland bör ligga i vindtunneln. Är detta inte möjligt genomförs patrullering på land för att återuppta markeringen igen. Gömmor ska vara person och/eller materielgömma som är hanterad av människa. Storlek minst ryggsäck med innehåll. Liggtid på gömmorna ska vara minst 1 timme - max 24 timmar.

7 FM :4 Sida 7 (15) 2.2 Påvisning med vind- eller ljudmarkering med start från båt Övergripande syfte; hunden kan fokusera på att följa upp markeringen efter att ekipaget gått iland. Momentet genomförs i kombination med patrullering från båt i övrigt enligt punkten Spårupptag med spårarbete i marin miljö Övergripande syfte; hunden kan ta upp ett spår i rätt riktning och följa upp spåret på varierande underlag (hårt underlag i form av klippor och stenstränder) med bibehållen uthållighet och motivation. Vinden kan vara kraftig och marken kan ha sköljts av med salt vatten eller i förekommande fall bräckt vatten. Spårupptaget ska vara i osmittad miljö och strävan ska vara att spåret genomförs i osmittad miljö på hårt/skiftande underlag. Spåret ska innehålla minst en 90 graders vinkel. Spårupptag kan ske i samband med uppföljning av vind- eller ljudmarkering från patrullering med båt. Alternativt anvisas hundföraren en sökruta (ca10x10m) för spårupptag. Spåret ska högst vara 20 min gammalt, vara av sådan längd att spårarbetet går att bedöma (rekommenderat minst 200 m). Spåret bör inte innehålla några vilseledande åtgärder. Föremål i spåret enligt funktionskontroll grund. Hunden ska passivt (tydligt utan att vidröra) markera föremålen. Föremål som hunden inte har möjlighet att lokalisera på grund av t.ex. spårtapp, ska inte bedömas. 2.4 Funktionslydnad med specifika moment för den marina miljön Övergripande syfte: hundföraren har kontroll på hunden under aktiviteter och störningar som är normala för den marina förbandsverksamheten. Platsliggning i båt Under momentet ska någon form av verksamhet pågå i närheten av hunden som då fungerar som störningsmoment för hunden, ex att övriga kliver på/ av båten. Tiden för platsliggningen ska vara av sådan tid att momentet går att bedöma (rekommenderat 2-3 min). I- och urlastning Hundföraren ska kunna kontrollera hundens i och urlastning och beroende på miljö och läge ibland kunna lyfta hunden i- och ur eventuellt mes att momentet avslutas med att hunden tas emot lugnt kan sättas ned och där invänta föraren.

8 FM :4 Sida 8 (15) 3. Kompletterande moment för patrullhunden i den urbana miljön Inledning Hemvärnsförbanden har flertalet av sina huvuduppgifter i urban miljö där hårt underlag, byggnader och civil personal frekvent vistas. Ofta störs miljön också av kontaminerad doftbild vid exempelvis sök i industriområde. Detta utbildas inte ekipaget mot i grundutbildningen utan måste ske inom förbandet och hemvärnets utbildningssystem (KFÖ, SÖF, KU). Därför ska denna kontroll ses som en kompletterande del för grundutbildningen. 3.1 Patrullering i urban miljö Övergripande syfte; ekipaget kan upptäcka och markera avvikelser från normalbilden. Området bör vara typiskt för den miljö förbandet ska verka i. Området bör erbjuda gator som ansluter till en större öppen yta (parkering, garage, lagerlokal etc.) där man kan ge hunden en ljud- alternativt vindmarkering. Patrulleringen genomförs så att ekipaget växlar från att gå näst längst bak i kön när hunden inte nyttjas till att tas fram vid områden där hunden ska nyttjas som sensor. Längden på patrulleringen bör vara så lång att man kan få till minst två sådana områden för hunden att jobba i utöver den större ytan. 3.2 Spårupptag med spårarbete i urban miljö Övergripande syfte; hunden kan ta upp ett spår i rätt riktning och följa upp spåret på varierande underlag (hårt underlag i form av grus, asfalt och betong) med bibehållen uthållighet och motivation. Spårupptaget ska vara i osmittad miljö och strävan ska vara att spåret genomförs i osmittad miljö på hårt/skiftande underlag. Spåret ska innehålla minst en 90 graders vinkel Spårupptag kan ske i samband med påvis av vind- eller ljudmarkering från patrullering Alternativt anvisas hundföraren en sökruta på ca10x10m för spårupptag. Spåret ska högst vara 20 min gammalt, vara av sådan längd att spårarbetet går att bedöma (rekommenderat minst 200 m). Spåret ska inte innehålla några vilseledande åtgärder. Föremål i spåret enligt funktionskontroll grund men med tanke på att föremålen inte med lätthet visuellt kan synas. Hunden ska passivt (tydligt utan att vidröra) markera föremålen. Föremål som hunden inte har möjlighet att lokalisera på grund av t.ex. spårtapp, ska inte bedömas. 3.3 Genomsök av byggnad Övergripande syfte; hunden arbetar fokuserat i miljön. Patrullhunden genomför genomsöket i koppel eller i lina. Byggnaden ska vara för förbandet vanligt förekommande. Byggnaden ska vara av sådan storlek att det går att bedöma (rekommenderat 200km 2 ). Momentet ska innehålla 1-2 dolda figuranter. Placering kan ske på olika höjder dock ej högre än två meter.

9 FM :4 Sida 9 (15) 3.4 Funktionslydnad med specifika moment för den urbana miljön Övergripande syfte: hundföraren har kontroll på hunden under aktiviteter och störningar som är normala för den urbana förbandsverksamheten. Platsliggning Momentet ska genomföras i den miljö där hunden nyttjas i arbete (på parkering, i byggnad etc). Under momentet ska någon form av verksamhet pågå i närheten av hunden som störningar. Tiden för platsliggningen ska vara av sådan tid att momentet går att bedöma (rekommenderat 2-3 min). Lyft/lyft med överlämnande över hinder Hundföraren lyfter på ett för hunden och föraren säkert sätt över ett hinder (Ex. fönster eller simulerat område med vassa föremål, kemiska produkter eller mycket varm yta). Momentet kan även avslutas med att hunden tas emot på andra sidan hindret och lugnt kan sättas ned och där invänta föraren. Upp och ned för gallertrappor Hundföraren väljer position på hunden (framför/bakom) vid transporten. Hundföraren kan backa nedför för att ha extra kontroll på hunden, dock måste föraren då ha minst en hand på räcket. Säkerhet Trappan inspekteras innan momentet genomförs. Kan inte risk för kloskador anses vara minimala strykes momentet.

10 FM :4 Sida 10 (15) 4. Stöd för planering 4.1 Funktionskontroll under KFÖ/SÖF Genom exempelvis stationssystem där funktionskontrollens olika delar kombineras med utbildande moment kan synergieffekt av integrering och utbildning av förbandets förmåga avseende hur hunden lämpligast nyttjas vid förbandets lösande av uppgifter nås. 4.2 Funktionskontroll under KU Hundföraren har som uppgift i kontraktet att minst vidmakthålla hundens kompetenser varför funktionskontrollen även kan förläggas på KU tid. Funktionskontroll på KU tid kan med fördel läggas in innan KFÖ för att säkerställa att ekipagen är tränad mot uppgiften som förbanden ska öva för. För att nå bäst effekt bör i så fall funktionskontrollen ligga minst en månad före KFÖ så att ekipaget genom egen och gemensam träning kan träna mot och åtgärda eventuella ej önskvärda beteenden. 4.3 Dokument som stöd för upplägg HvSS Utbildningskort (Förslag nr: 1, 2, 3, 4, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13) Försvarsmaktshunden en utbildningstanke (Förslag nr: 1.21, , 2.6, 2.7, 2.8, 2.9, 2.10, 2.11, 2.12, 2.22, 2.23, 3.3) Handbok Hundtjänst FM del 1 (Förslag sid 82-83, genomförande i marin miljö) Handbok Hundtjänst FM del 2 Handbok Flygbasjägarkompani

11 FM :4 Sida 11 (15) 4.3 Fem exempel på genomförande 1. Sammansatt övning 1. Patrullen anländer till FAP, hundföraren genomför urlastning av utrustning med hunden endera i fritt följ alternativt kopplad. 2. Platsliggning av hunden medan gruppchef har orientering 3. Vid patrullstart ljudmarkering med påvis (uppföljning) och omhändertagande av fig. OBS tänk på att figgen är tillräckligt långt in från vägen så att gruppen kan agera i bredd. 4. Genom att patrullera i slalom så kan bedömaren välja när hon/han vill ha markeringen. När man sett det man vill se av ekipaget så vänder man uppåt och tar materiallegan. Tänk på att slagen ska vara så pass breda att man inte får spår från egna säkrare. 5. Spårupptag från materiellega med förföljning. Genom att snitsla upp en sträcka kan hundpatrullen direkt fortsätta med spåret om ekipaget missar vindmarkeringen.

12 FM :4 Sida 12 (15) 2. Uppföljning spår med två ekipage Kan genomföras med grupp och ett ekipage i vardera omgång. Hundens förmåga att fokusera på uppgiften oavsett position i gruppen testas. 1. Ekipage ett påbörjar spår, ekipage två släpar (alt första omgång påbörjar spår, ekipage två ingår i andra omgång) 2. Upprepade byte mellan ekipage som spårar och ekipage som släpar.

13 FM :4 Sida 13 (15) 3. Patrullering i urban miljö 1. Patrull med hund patrullerar längst gata 2. Patrullen agerar vid vägövergång, korsningar, öppna ytor enligt gällande rutin med stöd av sensor hund. 3. Patrullen genomför fast bevakning invid öppen yta. 4. Vid ljudmarkering agerar omgången enligt gällande rutin med stöd av sensor hund.

14 FM :4 Sida 14 (15) 4. Patrullering med rutsök 1. Patrull med hund genomför rutsök runt byggnad 2. Patrullen markerar vindlega 3. Patrulleringen övergår efter rutsök i fast bevakning 4. Vid ljudmarkering agerar omgången enligt gällande rutin med stöd av sensor hund.

15 FM :4 Sida 15 (15) UPK 28 UPK Sammansatt övning 1. Patrull med hund har till uppgift att patrullera från UPK 21 till UPK Hunden tar upp ljudmarkering som följs upp med påvis och omhändertagande av figurant. Strävandsvärt är att figuranten är tillräckligt långt in från vägen så att gruppen kan agera. 3. Efter överlämnande fortsätter patrullering mot UPK Hunden tar upp vindmarkering som följs upp med påvis till materiellega. 5. Spårupptag genomförs antingen från materiellega alternativt genom fortsatt patrullering.

Funktionskontroll med bedömningskriterier och protokoll

Funktionskontroll med bedömningskriterier och protokoll (FM2015-10531) 2017-01-17 FM2015-10531:4 Sida 1 (6) Funktionskontroll med bedömningskriterier och protokoll Inledning Ekipaget bedöms mot målbilden samt beskrivning av ej önskvärt beteende. Ekipaget kan

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347 545X Utgivare: bitr. chefsjuristen Lars Sjöström Rikspolisstyrelsens föreskrifter om prövning av fjällräddningshundar; beslutade den 23 februari 2000.

Läs mer

Svenska Brukshundklubben. Svenska Brukshundklubben. Nya utbildningar

Svenska Brukshundklubben. Svenska Brukshundklubben. Nya utbildningar Svenska Brukshundklubben Nya utbildningar VÄLKOMNA VÄLKOMNA KU DRESSYR Ansvarig Patrullhundskurs Kompletterande/tilläggsutbildning VINTER MARIN URBAN * Vapen/amsök Hundförarutbildning Hemvärn Utredningsgrupp

Läs mer

Genomförandeplan patrullhundkurs

Genomförandeplan patrullhundkurs Sidan 1 av 20 Svenska Brukshundklubben Reviderad 2014-04-15 Genomförandeplan patrullhundkurs Övergripande mål Ekipaget skall efter genomförd kurs Patrullhund/Hemvärn uppvisa grundlagd förmåga som ekipage

Läs mer

OM FÖRSVARSMAKTHUNDEN

OM FÖRSVARSMAKTHUNDEN OM FÖRSVARSMAKTHUNDEN Text: Helen Karlsson, Häverö Brukshundklubb Tack vare hundens överlägsna sinnen ligger hundgruppen i förbandet på förhand. Hundens välutvecklade luktsinne och förfinade hörsel är

Läs mer

Svenskt tävlingsprogram för Narkotikahundar. 2010-10-01

Svenskt tävlingsprogram för Narkotikahundar. 2010-10-01 1 Svenskt tävlingsprogram för Narkotikahundar. 2010-10-01 Generella bestämmelser: Tävlingen skall årligen genomföras i enlighet med hundförarförbundets allmänna anvisningar och riktlinjer för SM-arrangemang.

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347 545X Utgivare: bitr. chefsjuristen Lars Sjöström Rikspolisstyrelsens föreskrifter om prövning av vissa hundar för eftersök av försvunna personer; beslutade

Läs mer

FÖRSVARSMAKTSHUND Du och din hund gör nytta

FÖRSVARSMAKTSHUND Du och din hund gör nytta FÖRSVARSMAKTSHUND Du och din hund gör nytta Försvarsmaktshund Försvarsmaktshundens främsta uppgift är att med hjälp av sina välutvecklade hörsel- och luktsinnen, varna sin förare för personer i ett bevakningsområde.

Läs mer

Försvarsmaktshunden. Innehåll

Försvarsmaktshunden. Innehåll Innehåll *Försvarsmaktshunden* Bestämmelser *ar *Kontroller *Vad gäller på Certifikatprovdagen *Förare av hund *Krav på godkännande *Omprov *Funktionärer *Diplom *Omfattning och Regler- Mottagning Bastjänst

Läs mer

Regler sommar-sm 2013-04-13 POLISENS HUNDFÖRARFÖRBUND

Regler sommar-sm 2013-04-13 POLISENS HUNDFÖRARFÖRBUND Regler sommar-sm 2013-04-13 POLISENS HUNDFÖRARFÖRBUND Allmänna anvisningar Förarens skyldighet Föraren är skyldig att känna till och följa de regler som är utfärdade för tävlingen. Hunds framförande I

Läs mer

DM & SM-regler för Patrullhund

DM & SM-regler för Patrullhund Sida 1 av 13 DM & SM regler för Patrullhundar ALLMÄNNA ANVISNINGAR 1. Reglernas tillämplighet Regler fastställda av Centrala Försvarsmaktsgruppen. Reglerna skall tillämpas vid DM och SM. Reglerna delas

Läs mer

Svenska Hundklubbens lydnadsregler

Svenska Hundklubbens lydnadsregler Svenska Hundklubbens lydnadsregler Lydnadsklass I-III samt Veteran Svenska Hundklubbens anvisnings- och bedömningsschema gällande lydnadsklass på tävlingar och prov. Där annat ej anges åligger det föraren

Läs mer

Nr 782 3833. Hunden får inte visa störande aggressivitet eller tydlig skygghet. Hunden förs till prestationen försedd med munkorg.

Nr 782 3833. Hunden får inte visa störande aggressivitet eller tydlig skygghet. Hunden förs till prestationen försedd med munkorg. Nr 782 3833 Bilaga 1. TILLGÄNGLIGHET Hunden förs kopplad och försedd med munkorg genom en människogrupp till domaren. På hunden utförs kontroll av utrustningen och identifikationsmärkningen samt hundens

Läs mer

Sjöräddningshundutbildning i Svenska Brukshundklubben

Sjöräddningshundutbildning i Svenska Brukshundklubben Svenska Brukshundklubben Utskottet för samhällsnytta- utskottsgruppen för räddningshund Sjöräddningshundutbildning i Svenska Brukshundklubben Kursplan Ungefärligt antal kurstillfällen för varje område

Läs mer

Lydnad, ta vlingsklass 2

Lydnad, ta vlingsklass 2 Lydnad, ta vlingsklass 2 Fastställd 2014-06-15 Allmänt Klassen ingår i DM. Hund som startar i klassen kan inte gå tillbaka till tävlingsklass 1 eller novisklass och deltar inte i tävlingen om årets guldhund.

Läs mer

VILTSPÅRPROV på klövvilt för elithundar Ett material att hämta idéer till spårupplägg

VILTSPÅRPROV på klövvilt för elithundar Ett material att hämta idéer till spårupplägg Ett inofficiellt ARBETSMATERIAL för utveckling av hundars spårarbete i inofficiella cuper/tävlingar samt förhoppningsvis inspiration till utveckling till en officiell provverksamhet VILTSPÅRPROV på klövvilt

Läs mer

Svenska Brukshundklubben. BHP-regler. gäller fr.o.m. 2005.01.01

Svenska Brukshundklubben. BHP-regler. gäller fr.o.m. 2005.01.01 Svenska Brukshundklubben BHP-regler gäller fr.o.m. 2005.01.01 Innehåll Allmänna bestämmelser 1 BH-prov 2 Brukshundprov spår 1 (BSP1) 7 Brukshundprov spår 2 (BSP2) 9 Svenska Brukshundklubben (SBK-förbundet)

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347 545X Utgivare: bitr. chefsjuristen Lars Sjöström Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om prövning av Polisens hundar; beslutade den 23 februari

Läs mer

1. Mötet öppnas Sammankallande, Karin Falk, hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat.

1. Mötet öppnas Sammankallande, Karin Falk, hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat. 1. Mötet öppnas Sammankallande, Karin Falk, hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat. 2. Genomgång av dagens program. Karin gick igenom innehållet på dagens program. 3. Statistik Antalet starter

Läs mer

Förslag till ny nationell lydnadsklass 2017. Startklass. Moment koefficienter. Totalt 20. 1:a pris 160 poäng - Uppflyttad 2:a pris 120 Godkänt

Förslag till ny nationell lydnadsklass 2017. Startklass. Moment koefficienter. Totalt 20. 1:a pris 160 poäng - Uppflyttad 2:a pris 120 Godkänt Förslag till ny nationell lydnadsklass 2017 Startklass Moment koefficienter Startklass Moment Koeff. 1. Följsamhet 3 2 Inkallning 2 3 Sitt under marsch 3 4 Apportering 3 5 Hopp över hinder 2 6 Fjärrdirigering

Läs mer

Svenska Hundklubben Stiftad 1912 Med hunden i centrum

Svenska Hundklubben Stiftad 1912 Med hunden i centrum 1 Svenska Hundklubben Stiftad 1912 Med hunden i centrum Svenska Hundklubbens Prövningsordning i personsök Gäller from 2018-06-17 SHK Arbetsprovskommite www.svenskahundklubben.se 2 Innehållsförteckning

Läs mer

SVENSKA HUNDKLUBBENS. Svenska Hundklubben Stiftad 1912 Med hunden i centrum. Prövningsordning i personsök. Gäller from

SVENSKA HUNDKLUBBENS. Svenska Hundklubben Stiftad 1912 Med hunden i centrum. Prövningsordning i personsök. Gäller from Svenska Hundklubben Stiftad 1912 Med hunden i centrum SVENSKA HUNDKLUBBENS Prövningsordning i personsök Gäller from 2015-09-14 SHK ARBETSPROVSKOMMITTÉ www.svenskahundklubben.se Innehållsförteckning Syfte

Läs mer

Tajmingen av belöningen, både tidsmässigt och placering, samt den gradvisa ökningen av svårighetsgrad är väsentlig för resultatet.

Tajmingen av belöningen, både tidsmässigt och placering, samt den gradvisa ökningen av svårighetsgrad är väsentlig för resultatet. BASTA-METODEN Av Kim Andersen - Tåstrup Agility Klub - DGI Amtsinstruktør i Agility fra Roskilde Amt Copyright 2005 Kim Andersen Metoden bygger på några av de principer som är lika för inlärning av slalom

Läs mer

Vad är startklass lydnad?

Vad är startklass lydnad? Vad är startklass lydnad? I denna presentation presenteras tankar och argument bakom förslaget till Startklass lydnad. Fritt sammanställd av Jenny Wibäck (med reservation för felskrivningar/missförstånd!)

Läs mer

Bedömningsanvisningar

Bedömningsanvisningar Sidan 1 av 6 Bedömningsanvisningar Unghunds och nybörjarklass Hund som lämnar provområde och ej återvänder inom 60 min kan ej kräva fortsatt prövning. 11a Drevarbete på fälthare Bedömningen omfattar unghunds

Läs mer

Välkommen på kurs hos oss

Välkommen på kurs hos oss Patrullhund Välkommen på kurs hos oss Svenska Brukshundklubben är en frivillig försvarsorganisation. På uppdrag av Hemvärnet inom armén rekryterar och utbildar vi hundar och personal till Försvarsmaktens

Läs mer

DM & SM regler för tjänstehundar i bevakningshundgruppen

DM & SM regler för tjänstehundar i bevakningshundgruppen 1 (8) DM & SM regler för tjänstehundar i bevakningshundgruppen ALLMÄNNA ANVISNINGAR 1. Reglernas tillämplighet Regler fastställda av Centrala Tjänstehundsektorn. Reglerna skall tillämpas vid DM och SM

Läs mer

Patrullhund. Svenska Brukshundklubben

Patrullhund. Svenska Brukshundklubben Patrullhund Svenska Brukshundklubben Är du den vi söker? Vill du bli soldat i ett hemvärnsförband? Tycker du om att vara ute i skog och mark? Är du aktiv och gillar att röra på dig? Har du en arbetsvillig

Läs mer

Frågepaket tävlingsledare Lydnad

Frågepaket tävlingsledare Lydnad 2016-12-07 Frågepaket tävlingsledare Lydnad Allmänna regler för utställningar, prov, tävlingar och beskrivningar. Särskilda regler för lydnadstävlingar. Vad gäller angående rapporteringsskyldighet när

Läs mer

Gäller från 2012-01-01. Utförandebeskrivning. Beteende- och personlighetsbeskrivning hund, BPH

Gäller från 2012-01-01. Utförandebeskrivning. Beteende- och personlighetsbeskrivning hund, BPH Gäller från 2012-01-01 Utförandebeskrivning Beteende- och personlighetsbeskrivning hund, BPH SVENSKA KENNELKLUBBEN Innehållsförteckning Moment 1 Främmande person...5 FAS 1 Möte med främmande person...5

Läs mer

Examinering av alarmerande hund diabetes

Examinering av alarmerande hund diabetes typ Version Författare 2 CB, MF, VL Område Reviderad Datum Assistanshundar 2013 07 01 2013 07 01 Dokumentnamn Status Examinering av Fastställd 2013 04 02 1/9 diabeteshund Examinering av alarmerande hund

Läs mer

LYDNADSDRESSYR. Man kan dela in momenten i tre grupper utifrån hundens aktivitet i momentet.

LYDNADSDRESSYR. Man kan dela in momenten i tre grupper utifrån hundens aktivitet i momentet. LYDNADSDRESSYR Man kan dela in momenten i tre grupper utifrån hundens aktivitet i momentet. PASSIVA MOMENT Liggande Sittande Stående Fjärrdirigering Framförgående AKTIVA MOMENT Hopp Inkallning Linförighet

Läs mer

Landskampsmoment. Kommando:Fot

Landskampsmoment. Kommando:Fot Landskampsmoment Moment 1: Fritt följ Kommando:Fot Momentet startar med hunden sittande på förarens vänstra sida, övningen startar från utgångs ställning efter order från tävlingsledaren. Hunden skall

Läs mer

Information om patrullhundkurser

Information om patrullhundkurser Reviderad 2015-11-24 Information om patrullhundkurser En patrullhundkurs syftar till att hund + förare ska bemanna en befattning som hundförare i Hemvärnet, alltså soldat med hund. Kursen ges av Svenska

Läs mer

Patrullhund SVENSKA BRUKSHUNDKLUBBEN - FRIVILLIG FÖRSVARSORGANISATION

Patrullhund SVENSKA BRUKSHUNDKLUBBEN - FRIVILLIG FÖRSVARSORGANISATION Patrullhund SVENSKA BRUKSHUNDKLUBBEN - FRIVILLIG FÖRSVARSORGANISATION Vill du göra nytta är du den vi söker? Hos Svenska Brukshundklubben är du och din hund, oavsett ras och erfarenhet, välkommen att bli

Läs mer

Vi erbjuder följande kurser:

Vi erbjuder följande kurser: S a l l a n d e r P e t D i e t, E x e r c i s e & H e a l t h A B P r a k t i s k a H u n d k u r s e r u n d e r å r 2 0 1 4 Vi erbjuder följande kurser: 1. Viltspår nybörjare Innehåll: När är det viktigt

Läs mer

Ingår i hvund- och båtkompaniet. Uppgiften omfattar transport av personal och materiel.

Ingår i hvund- och båtkompaniet. Uppgiften omfattar transport av personal och materiel. Sida 41/42 HV SOLD FÖ PB O SLÄP (OR2) FÖRARE PB/MINIBUSS TUNGT SLÄP HV SOLD FÖ PB O SLÄP XK (OR2) Ingår i hvund- och båtkompaniet. Uppgiften omfattar transport av personal och materiel. Uppgiften innebär

Läs mer

Rallylydnad_Mom_Nyborjarklass.doc Sida 1 (5) Nya momentbeskrivningar, börjar gälla Rallylydnad Nybörjarklass

Rallylydnad_Mom_Nyborjarklass.doc Sida 1 (5) Nya momentbeskrivningar, börjar gälla Rallylydnad Nybörjarklass Svenska Brukshundkl ubben Nya momentbeskrivningar, börjar gälla 2014-01-01 Rallylydnad_Mom_Nyborjarklass.doc Sida 1 (5) Rallylydnad Nybörjarklass Mom nr Skylt Beskrivning Start Här börjar banan. Startpositionen

Läs mer

Utbildningsplan - Regional utbildning Skyddshundsfigurantkurs

Utbildningsplan - Regional utbildning Skyddshundsfigurantkurs Utbildningsplan - Regional utbildning Skyddshundsfigurantkurs Målgrupp Medlem i SBK. Rekommenderad av sin klubbstyrelse. Antal elever Avgörs av distriktet och kursledaren i samråd. Med hänsyn till den

Läs mer

Verifieringsstudien En studie av soldaten och hundens upptäckarförmåga

Verifieringsstudien En studie av soldaten och hundens upptäckarförmåga Författare: Jöran Wikbladh, Siw Rüdén, Mona Brantlind, Peter Forsberg, Peder Nimrodsson och Johan Raihle Verifieringsstudien En studie av soldaten och hundens upptäckarförmåga Postadress: Box 4, 123 21

Läs mer

SVENSKA ÄLGHUNDKLUBBEN Jaktprovsutbildning för älgspårprov.doc ÄLGSPÅRPROV

SVENSKA ÄLGHUNDKLUBBEN Jaktprovsutbildning för älgspårprov.doc ÄLGSPÅRPROV ÄLGSPÅRPROV För att möta samhällets krav på oss jägare måste vi visa att vi tar vårt ansvar och utbildar fullgoda eftersökshundar som kan spåra och ställa en skadad älg. I dag har vi i Sverige en kontaktmanna

Läs mer

Golden retrieverklubben Västmanlandssektionen. FRITT FÖLJ. Koeff 2. Kommandon: Fot

Golden retrieverklubben Västmanlandssektionen. FRITT FÖLJ. Koeff 2. Kommandon: Fot LYDNADSKLASS 2 FRITT FÖLJ. Koeff 2 Kommandon: Fot Utförande: Fritt följ prövas i olika tempon, vanlig marsch, långsam marsch och språngmarsch, samt i samband med vändningar, helomvändningar och halter.

Läs mer

HV Bataljonsstab med ledningspluton. Befattningsbeskrivning hemvärnet Bilaga 4 till HKV skr :52377

HV Bataljonsstab med ledningspluton. Befattningsbeskrivning hemvärnet Bilaga 4 till HKV skr :52377 Sida 35/36 HV SOLD FÖ BUSS XK (OR2) BUSSFÖRARE Ingår i ledningspluton. Uppgiften omfattar transport av personal. Uppgiften innebär bl a leda och ansvara för: Fordonets framförande och passagerarnas säkerhet

Läs mer

WWW.FORSVARSMAKTEN.SE. Hv-Skallet. Mats Schiller

WWW.FORSVARSMAKTEN.SE. Hv-Skallet. Mats Schiller Hv-Skallet Mats Schiller Hv-skallets mål och syfte är att (förutom utbkontrollen) stimulera till utveckling och öka intresset för att arbeta med hunden i ännu högre grad inom hemvärnet. Vad ingår Flera

Läs mer

27. BEDÖMNINGSMOMENTEN och deras respektive koefficienter Moment Poängskala Koeff.

27. BEDÖMNINGSMOMENTEN och deras respektive koefficienter Moment Poängskala Koeff. Bestämmelser för jaktprov med älghundar Fastställda av SKK att gälla fr o m 07-06-30 REGLER FÖR ÄLGSPÅRPROV 26. BEDÖMININGSGRUNDER FÖR ÄLGSPÅRPROV 26.1 Ändamål Att pröva hundens vilja och förmåga att uthålligt

Läs mer

ÄLGSPÅRPROV Behöver vi det?

ÄLGSPÅRPROV Behöver vi det? INNEHÅLL Innehåll.. sid 1 Älgspårprov behöver vi det. 2 25 Regler för älgspårprov. 3 Provtid, bedömningsskala 4 Moment 1 5 Ill 9-10p. 6 Ill 0-2 p 7 Moment 2. 8 Ill 3 Rast 9 Moment 2. 10 Ill 9-10 p. 11

Läs mer

Bilaga 1. Bilaga till anteckningar domarkonferens Eksjö och funktionärkonferens Eksjö

Bilaga 1. Bilaga till anteckningar domarkonferens Eksjö och funktionärkonferens Eksjö Bilaga 1. Bilaga till anteckningar domarkonferens Eksjö 2007-01-20 och funktionärkonferens Eksjö 2007-01-21. Sammandrag från minnesanteckningar från konferens domare samt tävlingsledare vid lydnadsprov,

Läs mer

Buhundspelen 2012 Ullared. 7/7 kl 16.00 Apelskolans idrotssplats Skolvägen 12 Ullared

Buhundspelen 2012 Ullared. 7/7 kl 16.00 Apelskolans idrotssplats Skolvägen 12 Ullared Buhundspelen 2012 Ullared 7/7 kl 16.00 Apelskolans idrotssplats Skolvägen 12 Ullared Buhundspelen Buhundspelen är en tävling som arrangeras av NBR och består av tre olika grenar. I varje gren får hunden

Läs mer

FÖR ALLA MEDLEMMAR I GAMLEBY BK KLUBBMÄSTERSKAP-2017

FÖR ALLA MEDLEMMAR I GAMLEBY BK KLUBBMÄSTERSKAP-2017 FÖR ALLA MEDLEMMAR I GAMLEBY BK Hej alla medlemmar, KLUBBMÄSTERSKAP-2017 Förra året gjorde vi ett försök till att kora KM-vinnare i olika tävlingsgrenar. Alla som officiellt tävlade med sina hundar hade

Läs mer

UTBILDNINGSKORT FBI HVSS REV Utbildningskort 1. Fast bevakning från ett postställe eller stridsställning

UTBILDNINGSKORT FBI HVSS REV Utbildningskort 1. Fast bevakning från ett postställe eller stridsställning Utbildningskort 1 Fast bevakning från ett postställe eller stridsställning Oavsett var du befinner dig, när en bevakningsuppgift skall lösas så lämpar sig hunden väl för uppgiften. Anledningen till detta

Läs mer

Gäller från 2014-01-01. Utförandebeskrivning. Beteende- och personlighetsbeskrivning hund, BPH

Gäller från 2014-01-01. Utförandebeskrivning. Beteende- och personlighetsbeskrivning hund, BPH Gäller från 2014-01-01 Utförandebeskrivning Beteende- och personlighetsbeskrivning hund, BPH SVENSKA KENNELKLUBBEN Innehållsförteckning Främmande person...5 Materiel och miljö...5 Genomförande...5 Föremålslek...8

Läs mer

Personspår. Enkla grunder av Mikael Wilmarsgård

Personspår. Enkla grunder av Mikael Wilmarsgård Personspår Enkla grunder av Mikael Wilmarsgård Vad är personspåret för hunden? Innan vi tränat hunden till något så kan vi konstatera att hunden har ett välutvecklat luktsinne. Om hunden inte hittar ett

Läs mer

Certifikatprov för Försvarsmaktshund

Certifikatprov för Försvarsmaktshund Sida 1 av 8 CERTIFIKATPROV FÖR FÖRSVARSMAKTSHUND ar och regler för rubricerat prov, utarbetade av Försvarsmaktens Hundtjänstenhet i samverkan med Svenska Brukshundklubbens Tjänstehundssektor. Reviderade

Läs mer

Regeltolkningar lydnadsregler SBK, för frågor inkomna 2012-2013 Utskottsgrupp lydnad, 2014-05-07

Regeltolkningar lydnadsregler SBK, för frågor inkomna 2012-2013 Utskottsgrupp lydnad, 2014-05-07 Regeltolkningar lydnadsregler SBK, för frågor inkomna 2012-2013 Utskottsgrupp lydnad, 2014-05-07 Apportering I 14 står det om hundens framförande: "Föraren avgör när hunden skall kommenderas in. Vid apporteringsmomenten

Läs mer

Svenska Hundklubbens prövningsordning för Personspår.

Svenska Hundklubbens prövningsordning för Personspår. Svenska Hundklubben Stiftad 1912 Med hunden i centrum Svenska Hundklubbens prövningsordning för Personspår. Gäller fr.o.m. 2012-01-01 SHK ARBETSPROVSKOMMITTÉ SPÅRGRUPPEN www.svenskahundklubben.se Innehåll

Läs mer

Svenska Brukshundklubben Tjänstehund

Svenska Brukshundklubben Tjänstehund Svenska Brukshundklubben Tjänstehund Om Svenska Brukshundklubben Visionen Svenska Brukshundklubben, en organisation i världsklass, som med ledande kompetens siktar mot framtiden och skapar glädje och nytta

Läs mer

NORDISKT TÄVLINGSROGRAM FÖR POLISHUNDAR NARKOTIKAHUNDAR 2007 GENERELLA BESTÄMMELSER

NORDISKT TÄVLINGSROGRAM FÖR POLISHUNDAR NARKOTIKAHUNDAR 2007 GENERELLA BESTÄMMELSER NORDISKT TÄVLINGSROGRAM FÖR POLISHUNDAR NARKOTIKAHUNDAR 2007 GENERELLA BESTÄMMELSER Preparat: Gömmorna skall vara av följande typer: 1.CANNABIS 2.OPIATER 3.AMFETAMIN 4.KOKAIN 5.ECSTASY Preparaten skall

Läs mer

Vanliga avdrag i rallylydnad

Vanliga avdrag i rallylydnad Vanliga avdrag i rallylydnad SAMMANSTÄLLNING AV VANLIGA AVDRAG FRÅN DOMARKONFERENSEN 2014 GENERELLA AVDRAG Sträckt koppel -1 SK Nosar kortvarigt på marken, banmaterial eller person -1 NOS Hunden som tillfälligt

Läs mer

UTBILDNINGSSCHEMA TORSÅS BRUKSHUNDKLUBB. Tävlingslydnad Agility Tävling. Rally lydnad Fortsättning. Allmänlydnad. Steg 1 viltspår Sök Spår

UTBILDNINGSSCHEMA TORSÅS BRUKSHUNDKLUBB. Tävlingslydnad Agility Tävling. Rally lydnad Fortsättning. Allmänlydnad. Steg 1 viltspår Sök Spår UTBILDNINGSSCHEMA TORSÅS BRUKSHUNDKLUBB Rally lydnad Mästarklass Tävlingslydnad Agility Tävling Rally lydnad Avancerad Agility Fortsättning Rally lydnad Fortsättning krav lös hund Allmänlydnad Agility

Läs mer

Mentalkunskapskurs 3 Mera mentalkunskap

Mentalkunskapskurs 3 Mera mentalkunskap Mentalkunskapskurs 3 Mera mentalkunskap Mål Förkunskap Kursarrangör Efter genomgången utbildning skall elev ha: - teoretisk och praktisk kunskap om definitioner som används för att beskriva hunds mentalitet.

Läs mer

Examinering av servicehund

Examinering av servicehund Dokumenttyp Examination Område Assistanshund Dokumentnamn Examination servicehund Verison 2 Skapat 2016-02-22 Reviderat - Författare TP (fd SKK) Status Fastställd Sida 1 (4) Examinering av servicehund

Läs mer

Regeltolkningar lydnadsregler

Regeltolkningar lydnadsregler Uppdaterad 2016-05-12 Regeltolkningar lydnadsregler Apportering I 14 står det om hundens framförande: "Föraren avgör när hunden skall kommenderas in. Vid apporteringsmomenten står det: Om hunden avlämnar

Läs mer

Buhundspelen 2015 Hökensås

Buhundspelen 2015 Hökensås Buhundspelen 2015 Hökensås Buhundspelen Buhundspelen är en inofficiell tävling som arrangeras av NBR och består av tre olika grenar. I varje gren får hunden ett visst antal poäng som läggs ihop till en

Läs mer

Arbetsrelaterade tester vid rekrytering av Brandman heltid.

Arbetsrelaterade tester vid rekrytering av Brandman heltid. Arbetsrelaterade tester vid rekrytering av Brandman heltid. Sida 1 av 17 Arbetsrelaterade tester vi rekrytering av brandman heltid Detta dokument är framtaget i syfte att kvalitetssäkra de anställningstester

Läs mer

S V E N S K A Ä L G H U N D K L U B B E N Ansluten till Svenska Kennelklubben BJÖRNPROV Regelförslag

S V E N S K A Ä L G H U N D K L U B B E N Ansluten till Svenska Kennelklubben BJÖRNPROV Regelförslag SKK s standardtext (i inledningen) om dopning etc. läggs till senare. PROVFORMER Provet på björn kan utföras som ordinarie björnprov eller som kombinationsprov på björn/älg eller björn/vildsvin. Då ska

Läs mer

Svenska Brukshundklubben

Svenska Brukshundklubben Svenska Brukshundklubben Fortsatt träning RI MRT SWIFT RI-träning - RI-träningar är träningshelger för internationella räddningshundsekipage som arrangeras och genomförs av SBK. De omfattar fortbildning

Läs mer

IPO Version 13. Augusti 2016 Nova Gorica rapport FCIbrukshundkommission

IPO Version 13. Augusti 2016 Nova Gorica rapport FCIbrukshundkommission IPO 2018 Version 13. Augusti 2016 Nova Gorica rapport FCIbrukshundkommission Mål 1. Utforma testnivån enklare 2. Förankra så många prov som möjligt i IPO n. 3. Göra olika brukshundprov mer enhetliga. 4.

Läs mer

Ung med patrullhund Svenska Brukshundklubben

Ung med patrullhund Svenska Brukshundklubben Ung med patrullhund Svenska Brukshundklubben Söker du... Spänning Gemenskap Utmaningar Kamratskap Kunskap om patrullhund och hur det är att vara hundförare...då är det här något för dig! Hos Svenska Brukshundklubben

Läs mer

Regler för. Sommar-SM POLISHUND VÄRNAMO. september

Regler för. Sommar-SM POLISHUND VÄRNAMO. september Regler för Sommar-SM 2018 POLISHUND SM 2018 VÄRNAMO 13-16 september POLISENS HUNDFÖRARFÖRBUND Allmänna anvisningar Förarens skyldighet Föraren är skyldig att känna till och följa de regler som är utfärdade

Läs mer

LÅNEAVTAL. Sida 1 (5) Bakgrund

LÅNEAVTAL. Sida 1 (5) Bakgrund Låneavtal FM-hundämne Sida 1 (5) Bakgrund FM har sedan 2004 ett avelsprogram som syftar till att förse FM med kvalitativt dugliga tjänstehundsämnen. Då FM befinner sig i en transformation från ett värnpliktigt

Läs mer

Kravprofil inom grundutbildning räddningshund, från Inträdesprov till Slutprov

Kravprofil inom grundutbildning räddningshund, från Inträdesprov till Slutprov Kravprofil inom grundutbildning räddningshund, från Inträdesprov till Slutprov Bakgrund: SBK grundutbildning till tjänstehund räddning arrangeras och genomförs av SBK. Utbildningen inleds efter inträdesprov

Läs mer

17. REGLER FÖR LEDHUNDSPROV

17. REGLER FÖR LEDHUNDSPROV 17. REGLER FÖR LEDHUNDSPROV 18. BEDÖMNINGSGRUNDER FÖR LEDHUNDSPROV 18.1 Genomförande Hunden skall föras i spårsele eller halsband av normalt utförande. Stryp eller tagghalsband är inte tillåtet. Hundens

Läs mer

FMgruppens Nyhetsbrev

FMgruppens Nyhetsbrev FMgruppens Nyhetsbrev Produktionsledaren har ordet! Då har patrullhund lanserats i en officiell kanal via Facebook. Det är SBK:s sätt att via FB highlighta det som komma skall, roliga eller intressanta

Läs mer

Svenska Sennenhundklubben. Regler. för inofficiellt Arbetsprov. Allmändrag och klass IV. Sida 1 av 8

Svenska Sennenhundklubben. Regler. för inofficiellt Arbetsprov. Allmändrag och klass IV. Sida 1 av 8 Svenska Sennenhundklubben Regler för inofficiellt Arbetsprov Allmändrag och klass IV Sida 1 av 8 Regler för inofficiellt Arbetsprov 1. Målsättning Målsättningen med SShK:s officiella Arbetsprov är att

Läs mer

VIRTA. Räddningsekipage: ibruktagningskontroll för myndighetsbruk - Anvisningar för anordnande och bedömning

VIRTA. Räddningsekipage: ibruktagningskontroll för myndighetsbruk - Anvisningar för anordnande och bedömning 12.8.2014 VIRTA Räddningsekipage: ibruktagningskontroll för myndighetsbruk - Anvisningar för anordnande och bedömning Anvisningarna träder i kraft 1.1.2014 ALLMÄNNAANVISNINGAR... 3 1.1. Inspektörer...

Läs mer

FMgruppens Nyhetsbrev

FMgruppens Nyhetsbrev FMgruppens Nyhetsbrev Produktionsledaren har ordet! Rekrytering, rekrytering och rekrytering! Som det ser ut i skrivande stund blir det godtagbart många patrullhundkurser 2017 inom den ram vi har att röra

Läs mer

Rapport. Vilka modeller har förarna beskrivit?

Rapport. Vilka modeller har förarna beskrivit? Rapport Här handlar det om att hunden ska ta sig fram själv i skogen och springa mellan två förare. Därför bör hunden vara viltren, självständig, älska att springa och ha hög koncentrationsförmåga. Hunden

Läs mer

MRT: Mission Readiness Test för hundekipage till INSARAGklassificerade

MRT: Mission Readiness Test för hundekipage till INSARAGklassificerade MSB-kriterier MRT 1 (6) Diarienr 2011-392-6 Aktivitet inom SWIFT USAR: MRT: Mission Readiness Test Ansvarig organisation: MSB Handläggare/enhet/avd: Robert Jonsson, SI-OP Aktivitet inom SWIFT USAR räddningshund

Läs mer

1 (7) TRÄNARANVISNING FÖR WHIPPET RACE VERSION 01

1 (7) TRÄNARANVISNING FÖR WHIPPET RACE VERSION 01 1 (7) TRÄNARANVISNING FÖR WHIPPET RACE 2 (7) Innehållsförteckning 1 Tränare... 3 2 Träningstips... 3 2.1 Förord till tränarna... 3 2.2 Information till harköraren... 4 2.3 Nybörjare... 4 2.4 Teknikträning...

Läs mer

Hunden skall kunna sitta eller ligga tyst när den är uppkopplad vid tex ett träd

Hunden skall kunna sitta eller ligga tyst när den är uppkopplad vid tex ett träd Viltspårträning Viltspårträning Kräv ej för mycket av valpen/unghunden Hunden dig som en ledare - artfränd Visa - respekt, förtroende och försiktighet Ha tålamod och omdöme 8 veckor valp= 3 årigt barn

Läs mer

Bruks - vad är det? Olika grupper

Bruks - vad är det? Olika grupper Bruks Bruks - vad är det? Bruks är ett gemensamt namn för fem olika provgrenar som Svenska Brukshundklubben (SBK) ansvarar över. Att träna - och tävla - i bruks är förmodligen en av de äldsta formerna

Läs mer

Svenska Hundklubbens prövningsordning i Personsök

Svenska Hundklubbens prövningsordning i Personsök Allänt Organisation Lokalavdelning eller till Svenska hundklubben associerad hundklubb äger rätt att arrangera ett sökprov. För att arrangera ett sökprov krävs att en överenskoelse finns ellan Jakträttsinnehavare

Läs mer

Domarkompendium för Ledhundsprov.

Domarkompendium för Ledhundsprov. SVENSA ÄLGHUNDLUBBEN Domarkompendium för Ledhundsprov. Bedömningsgrunder. Hunden skall föras i spårsele eller halsband av normalt utförande. Stryp eller tagghalsband är inte tillåtet. Hundens uppgift är

Läs mer

Nr. 6/10 Årgang 13. Canis vi förändrar hundvärlden!

Nr. 6/10 Årgang 13. Canis vi förändrar hundvärlden! E n k u n s k a p s t i d n i n g f ö r a k t i v a h u n d ä g a r e Nr. 6/10 Årgang 13 Canis vi förändrar hundvärlden! www.canis.se Beteende & inlärning FRIVILLIG START FRÅN UTGÅNGSSTÄLLNING Text: Cecilie

Läs mer

Svenska Brukshundklubben. Räddningshund

Svenska Brukshundklubben. Räddningshund Svenska Brukshundklubben Räddningshund Tjänstehundsverksamhet Brukshundklubben är en frivillig försvarsorganisation med uppdrag att rekrytera och utbilda hundar och personal till Myndigheten för Samhällsskydd

Läs mer

Riktlinjer. för Working Test Spaniel. Riktlinjer för arrangörer och domare Gäller från 2014 och tills vidare

Riktlinjer. för Working Test Spaniel. Riktlinjer för arrangörer och domare Gäller från 2014 och tills vidare Riktlinjer för Working Test Spaniel Riktlinjer för arrangörer och domare Gäller från 2014 och tills vidare Riktlinjer för Working Test Spaniel 2014 Målsättning Ett working test är en inofficiell tävling

Läs mer

TÄVLINGSDIREKTIV FÖR RALLYLYDNAD. Godkänt av Kennelklubben. Gäller från 1.1.2016.

TÄVLINGSDIREKTIV FÖR RALLYLYDNAD. Godkänt av Kennelklubben. Gäller från 1.1.2016. TÄVLINGSDIREKTIV FÖR RALLYLYDNAD Godkänt av Kennelklubben. Gäller från 1.1.2016. Innehållsförteckning 1. DIREKTIV FÖR ARRANGERING AV RALLYLYDNADSTÄVLINGAR... 4 1.1 Tävlingsorganisation... 4 1.1.1 Tävlingsfunktionärer...

Läs mer

TAKTISKA KRAV OCH MÅLSÄTTNINGAR FÖR HEMVÄRNSPLUTON / HEMVÄRNSINSATSPLUTON 1 Taktiska krav för hemvärnspluton/hemvärnsinsatspluton

TAKTISKA KRAV OCH MÅLSÄTTNINGAR FÖR HEMVÄRNSPLUTON / HEMVÄRNSINSATSPLUTON 1 Taktiska krav för hemvärnspluton/hemvärnsinsatspluton 2007-11-07 HKV01 631:77504 Sida 1 (11) TAKTISKA KRAV OCH MÅLSÄTTNINGAR FÖR HEMVÄRNSPLUTON / HEMVÄRNSINSATSPLUTON 1 Taktiska krav för hemvärnspluton/hemvärnsinsatspluton 1.1 Huvuduppgifter H1 H2 H3 Bevaka

Läs mer

Välkommen till Mora Brukshundklubb!

Välkommen till Mora Brukshundklubb! Välkommen till Mora Brukshundklubb! Verksamhet På klubben pågår det mycket aktiviteter, allt från tävlingar i olika grenar, till utbildningar och träffar med aktivering för hund och ägare. På våra anslagstavlor,

Läs mer

Räddningshund. Svenska Brukshundklubben

Räddningshund. Svenska Brukshundklubben Räddningshund Svenska Brukshundklubben Räddningshunden Söker du nya utmaningar i hundträningen och samtidigt vill göra en samhällsinsats? Som räddningshundförare finner du båda! Räddningshundens uppgift

Läs mer

De frivilliga försvarsorganisationerna. En oumbärlig kraft för samhällets försvar och krishantering

De frivilliga försvarsorganisationerna. En oumbärlig kraft för samhällets försvar och krishantering De frivilliga försvarsorganisationerna En oumbärlig kraft för samhällets försvar och krishantering Frivillighetens samhällsbetydelse Det civila samhällets många ideella organisationer har länge haft en

Läs mer

Sök. Bilden visar Tulo, som just funnit figurant Fredrika.

Sök. Bilden visar Tulo, som just funnit figurant Fredrika. Sök Bilden visar Tulo, som just funnit figurant Fredrika. Här handlar det om att hunden ska leta upp människor. Din hund bör därför ha följande egenskaper; den ska vara social och tillgänglig, ha arbetslust

Läs mer

Svenska Brukshundklubbens domarkonferens fo r IPO-domare 29-30 november 2014, Arlanda

Svenska Brukshundklubbens domarkonferens fo r IPO-domare 29-30 november 2014, Arlanda Svenska Brukshundklubbens domarkonferens fo r IPO-domare 29-30 november 2014, Arlanda Deltagande domare Peter Andreasson Mats Axenvik Camilla Dahlgren Kattis Ehrlander Endast söndag 30/11 Torbjörn Eriksson

Läs mer

Viktigt från kansliet Det sista

Viktigt från kansliet Det sista Nr 5 2009 Året börjar lida mot sitt slut men räddningshundarna jobbar vidare med full fart! Året har varit fyllt av olika slags prov och tävlingar liksom kurser och träningshelger, men nu kvarstår inte

Läs mer