Recension Bokens titel: Spejarens Lärling Fången i Arrida. Författare: John Flanagan Huvudpersoner: Will är den lilla pojken som växt upp på slottet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Recension Bokens titel: Spejarens Lärling Fången i Arrida. Författare: John Flanagan Huvudpersoner: Will är den lilla pojken som växt upp på slottet"

Transkript

1 Recension Bokens titel: Spejarens Lärling Fången i Arrida. Författare: John Flanagan Huvudpersoner: Will är den lilla pojken som växt upp på slottet i Redmont. När han var liten blev han Halts spejarlärling, och har sedan dess tränats. Nu är han fullvuxen, har eget hus och område att ta hand och vaka över. Hans fingerfärdighet med pilbågen är obeskrivbar, och det klipska huvud till hjärna är alltid på spänn. Hans livs kärlek är Alyss, som tillhör ett hemligt sällskap som han själv. Men det är inte bara bågen som behövs under alla hans äventyr utan även knivarna, den blixtsnabba ponnyn och framförallt manteln Handling: När Wills spejarmästare (Halt) äntligen gifter sig med den omtalade Lady Pauline är stämningen på top i Redmonts slott. Allting går fantastiskt! Bordsplaceringar, roller, inbjudningar ja allt är klart. Festligheterna kan äntligen börja! Bröllopsfesten är utsmyckad från top till tå med girlanger, tårtor, de allra läckraste bakelserna från köket, gott vin, och en stor portion stämning. Tänk dig att du ser underbara kvinnor, kostymklädda män, hemliga sällskap i klungor och Skandier? Vad gör dem här? Det råder fullständig panik överallt! Will går ut och tar ett snack med plundrarna. Det visar sig vara hans gamla gäng som han för många år sedan hjälpte att stoppa invasionen från utomordentliga krigare med. - God dag Will! Vad står på? - Jag har tillbringat två dagar och nästan en hel natt på en av era förbannade hästar. Jag har ridit hela vägen från kung Duncans slott och nu är jag så stel i kroppen att jag knappt kan röra mig, stönade skandiern. Tydligen hade deras kung blivit kidnappad, Erak, pga. ett påbörjat anfall i en av Arridas städer. Nyheten spreds snabbt mellan kungarna och alla som hade med det att göra. Efter det stora partyt blev många häpna över nyheten. Ett nytt äventyr hade börjat. De var på väg mot Arrida. Men skulle de verkligen klara av alla faror? Vad skulle hända under tiden de tog sig fram i öknen med Erak? Vem överföll dem? Vem var det egentligen som var den riktiga boven? Hela gänget tar sig fram på fots, med hjälp av hästar och med båt. Det de inte inser är vilken enormt svår situation de har satt sig själva i. Och snart får de reda på vilken fiende de egentligen står öga mot öga mot Vad tycker du om Boken, Varför: Den är helt fantastisk! Alla moment hela läsningen är en ren njutning. John har ett fantastiskt språk, och man hänger med från början till slut. Det som också är bra är att om du är en van läsare kommer man att snabbt komma in i boken. Varför vill du rekommendera den: Denna bok riktar sig nog mest till fantasy läsare som verkligen vill ha en bok som man inte kan lägga ifrån sig. De tidiga medeltids miljöerna är härliga. Tänk dock på att du helst ska ha läst alla tidigare böcker för att förstå allt (6 stycken!). Detta är tyvärr ingen fristående fortsättning! Rekommenderas starkt till fantasynördar!!!

2 Recension Titel: Genom Dina Ögon. Författare: Stephenie Meyer Huvudperson: Wanda. Wanda är väldigt snäll, hon vill alltid göra andra glada även om det är dåligt för henne själv. Hon hatar allt våld och skulle aldrig kunna skada någon fysiskt eller mentalt. Handling: Jorden har invaderats av själarna, en ras som tar över människans kropp och sinnen. En själ som heter Vandraren blir placerad i Meline Stryders kropp. Vandraren blir förvånad när hon möter motstånd från den tidigare ägaren av kroppen. Istället för att försvinna och ge upp sitt medvetande så kämpar Meline tillbaka och visar Vandraren bilder av Jared, som hon älskar. Vilket snart gör att också Vandraren älskar Jared. De andra själarna vill få tag på både Vandraren och Meline vilket gör att de båda får göra en farlig resa för att finna Jared och de andra överlevande människorna. Hur skulle boken kunna fortsätta? Efter resan för att hitta de andra människorna skulle de kunna ge sig ut på fler äventyr för att t.ex. rädda någon annan människa som behöver hjälp. Vad tycker du om boken? Bra, dålig eller mittemellan? Jag tycker att den var mittemellan, för att den var bra när det hände saker men ibland var den ganska seg. Rekommendation: Jag rekommenderar boken till ungdomar mellan 12 och uppåt. Anton

3 Bok recension av Kristian Zöller Bokens titel: Ivanhoe Författare: Walter Scott Huvudpersonerna: Ivanhoe som är en riddare och har varit i det heliga landet med Rikard lejonhjärta mot sin fars vilja. Lady Rowena är en engelsk kunga ättling. Cedrik är Ivanhoes far och även Lady Rowenas beskyddare. Cedrik är även väldigt rik. Rikard lejonhjärta är kungen över England även om han är normand precis som hans bror prins John. Handling: Boken handlar om när Ivanhoe kommer tillbaka från korståget 1194 med kung Rikard Lejonhjärta. Prins John försöker att bli kung. För att kung Rikard lejonhjärta inte har kommit tillbaka. Ivanhoe var med som en okänd riddare i en riddarturnering. Han vann turneringen men när han skulle välja Lady Rowena till skönhetsdrottning så svimmade han av sina skador. Sedan tog de av honom hjälmen och då såg de att det var Ivanhoe. Ingen ville hjälpa honom förutom Rebecka och Isak. Cedrik ville inte veta av Ivanhoe för han hade hjälpt Kung Rikard som är en normand. Eftersom Ivanhoe hade kommit tillbaka så var prins John väldigt orolig att kung Rikard var i närheten. Prins John hade bjudit in de finaste normanderna och några få engelska män på en fest. När Cedrik var på väg tillbaka så blev han kidnappad av normander som hade klätt ut sig till fredlösa. Hur skulle boken kunna fortsätta? De fördrivna tempelriddarna bildade ett hemligt sällskap för att störta kung Rikard. Sällskapet blev avslöjat när Robin Hood och hans gäng fångade deras budbärare. Robin Hood med Ivanhoe ordnade en fälla och kunde krossa den sista ordern av tempelridarna. Som tack för sina insatser fick Robin Hood och Ivanhoe stora gods av kungen. Lady Rowena och Ivanhoe fick tio barn. Vad tycker du om boken? Bra, dålig eller mittemellan? Jag tycker att den var bra. Varför tycker du så? För att det var lite spänning i boken. Det är roligt för att det hela tiden händer någonting i boken. Det är trevligt att det är både riktiga personer som Rikard Lejonhjärta och prins John blandat med fantasi legender som Robin Hood.

4 Om du tycker om boken- varför skulle du rekommendera den för dina kompisar? För att det är en trevlig och bra bok att läsa. Jag tror att mina kompisar också skulle tycka om boken.

5 Elevens namn: Johan Z Cederblad, år 7 Recension Bokens titel: De Magiska 12 Updraget Författare: Michael Grant Huvudpersoner: David MacAvoy (aka Mack) Golem / kopia av Mack Handling: Fantasy Mack har ett uppdrag och så en dag efter middagen när han ska gå upp på sitt rum och göra läxan så öppnar han dörren och ser sig själv sittandes på sängen men det är inte han tänker han. Den person som sitter på sängen är ett ler monster som är en kopia av Mack, monstret kallas bland annat Golem. Läs boken och se vad Golem är för typ. Hur skulle boken kunna fortsätta: Jag tyckte att boken är riktigt bra skriven så jag vet inte vad jag ska svara på denna fråga. Vad tycker du om boken? Bra, dålig eller mittemellan? Riktigt bra.

6 I vargens tid av George R.R. Martin Huvudpersonerna är Bran; Bran är 8 år men tycker ändå att han är vuxen. Han älskar att klättra och är nästan alltid glad. Catelyn; Catelyn älskar sin man och är mamma till Bran som är hennes ögonsten. Hon är född Tully och lever efter ätten Tullys ord, Familjen, plikten, ära. Eddar; Eddar är gift med Catelyn som han älskar, tillsammans har de 6 barn. Som heter; Robb, Bran, Jon (oäkting), Arya, Sansa och Rickon. Ätten Starks ord är, Vintern närmar sig. Arya; Arya är 9 år och är riktigt bra vän med Jon. Hon älskar sin familj och sin skräckvarg Nymeria. Jon; Jon är son till Eddar. Han är oäkting och heter därför Snö i efternamn istället för Stark. Daenerys; är ättling till Aerys den andre. Han var den galne kungen och var den siste kungen i huset Targaryen. Han blev störtad av Eddar och den nuvarande kungen Robert Bartheon. Hon är bara 13 år men är ändå gift. Hennes bror Virerys har gift bort henne för att använda hans arméer för att kunna störta kung Robert. Boken utspelar sig på medeltiden i en annan värld. Boken är skriven i olika kapitel och i varje kapitel så får man uppleva vad som händer några av huvudpersonerna just då. Boken handlar i stora drag om hur Virerys planerar att ta makten. Om Jons liv på muren i norr och om den del av Eddars familj som har flyttat upp i södern eftersom Eddar har blivit utsedd till kungens hand. Catelyn som försöker lösa mordförsöket på sin son Bran. En bra bok där frågan vem kan jag lita på? ständigt återkommer. Hur boken skulle kunna fortsätta är nog att fortsätta spela på samma tråd eftersom den slutar ganska plötsligt. Som tur är så är det den första boken i en serie på 6 delar. 4 eller 5 har kommit ut och 3 har översatts till svenska. Jag tycker att boken var jätte bra eftersom att han beskriver allt så bra och man kan definitivt leva sig in i hur en person känner. Varför de känner så kan man inte riktigt förstå. Det brukar normalt sätt inte stå i böcker men i en bok där alla åsikter är smått skruvade så kanske man borde man kanske få anledningar till att en person tycker som den tycker. Annars är det de enda man kan slå ner på. Jag skulle rekommendera boken för att jag vill att andra ska kunna få reda på en helt fantastisk bok. Jag vågar faktiskt säga att om man inte har läst boken så har man missat 0,00001 % av sitt liv. Man måste helt enkelt bara läsa den. Av Cornelia Lindvall, åk 7 tångvallaskolan

7 Bokens titel: Den gröna cirkeln Författare: Stefan Casta Huvudpersoner: David är en rolig typ, han är lite konstig och busig. Gabriel vet man inte så mycket om, lite mystisk han gillar att filma. Dina vill vara tuff men innerst inne är hon mjuk. Judith är en ledartyp. David och Judith är tillsammans och Gabriel och Dina är tillsammans. Handling: David, Gabriel, Dina och Judith bor på ett internat som heter Fågelboet. Barnen har bildat en klubb som heter "Den gröna cirkeln". En kväll när de ska ha klubb-möte utomhus på skolans trä-däck börjar det regna och blåsa otroligt mycket så trä-däcket flyger iväg med barnen på. När det lugnat ner sig ser barnen att de ligger och flyter på havet. De ser land ganska nära så barnen flyter till land. När de har vilat en stund utforskar de lite och hittar ett hus. När de kikar in i huset ser de en död familj. De bestämmer att bo i huset tills vidare. När de har varit där lite vill de utforska landet de är i. De vet inte om de är i något annat land eller om de är på en annan planet eller något. Det blir ett litet bråk. Dina och Judith vill gå men David vill gå med Judith men de beslutar ändå att Judith och Dina går. När de går och utforskar möter de några svartklädda män som inte ser så snälla ut. De möter även en massa barn som är mindre än de. De frågar om barnen vill följa med till huset och det vill de. När de är hemma får alla barn en rejäl måltid och vilar ut. Men efter några dagar kommer de svartklädda männen till huset. De verkar leta efter något men efter vad... Hur skulle boken kunna fortsätta? Man fick inte riktigt veta slutet i boken. Jag tror att Judith,Dina, Gabriel,David och alla barn lyckades ta sig från landet och lyckades ta sig till sina föräldrar eller till någon de känner nära. Vad tycker du om boken? Bra, dålig eller mittemellan? Jag tyckte boken var mittemellan Varför tyckte du så? Boken var svår att förstå. Författaren hade skrivit boken på ett konstigt sätt. Lite som i ett manus för en pjäs eller film. Lite blandat hade han skrivit både med vanlig text och det manus-aktiga. Om du tyckte om boken- varför vill du rekommendera den för kompisarna? Jag tyckte boken var lite mittemellan men jag rekommenderar boken till både pojkar och flickor som vill läsa en lite konstig och mystisk bok. Ebbas bok recension

8 I Taket Lyser Stjärnorna Jag har läst en bok som heter I taket lyser stjärnorna skriven av Johanna Thydell. Boken handlar om Jenna som går i sjuan. Hon är en vanlig tonåring som är kär i en kille i nian. Han heter Sakke. I Jennas klass finns den populära Ullis-"knullis". Jennas mamma är sjuk och får cancer. Då är de tvungna att flytta hem till mormor som bor granne med Ullis. Ullis bor med sin mamma som är alkoholist och det får Jenna uppleva när hon blir hembjuden på pannkakor hos Ullis. Men trots att tjejerna är så olika växer det fram en vänskap. De har en sak gemensamt. Båda mammorna är sjuka, den ena alkoholiserad och den andra cancersjuk. Boken handlar om något av det svåraste som finns nämligen att förlora någon man älskar. Boken handlar också om vänskap. I Jennas rum har hon och hennes mamma klistrat upp stjärnor som lyser i mörkret. Under en stjärna har Jenna gömt en dikt. Om du dör mamma, då tar jag livet av mig.

9 Om jag kunde ändra slutet så skulle jag vilja att Ullis fick träffa sin pappa och att Jenna och hennes mamma hann åka på sin resa. Men allra bäst skulle vara om Ullis mamma blev nykter alkoholist och att Jennas mamma överlevde och blev frisk ifrån sin cancer. Jag tyckte att boken var jättebra och rekommenderar alla att läsa den. Den får! Elvira Molin, År 7

10 Recension Bokens titel: Night World Att lura döden Författare: L.J. Smith Huvudpersoner: James, han är en ung kille och vampyr. Poppy, hon är en tjej i sextonårs åldern. Hon är människa och häxa och förvandlas sedan till vampyr. Phillip, han är Poppys tvillingbror. Handling: Boken handlar om en tjej som heter Poppy. Hon är ungefär sexton år. Hon har haft svår smärta i magen under en längre tid och får sedan reda på att hon har fått cancer. Det är sommarlov och Poppy tänkte att hon skulle ha hela sommaren framför sig, men sedan fick hon reda på detta med cancern och att hon bara hade veckor eller månader kvar att leva.

11 Poppy har känt en kille sedan hon var liten som heter James. Hon får reda på att han är vampyr och hon blir såklart chockad. Men James kan hjälpa henne. Det handlar om att leva som vampyr eller att dö. Han kan alltså förvandla henne till vampyr om hon vill. Hon bestämmer sig för att byta blod med James och bli vampyr. För att kunna bli vampyr måste man byta blod med varandra några gånger innan förvandlingen sker och det gör hon. Innan hon blir vampyr måste hon dö som människa. Efter det andra blodbytet dör hon. Hennes mamma vet förstås ingenting om att hon ska bli vampyr. Hon tror bara att Poppy dog av sin sjukdom. Hennes tvillingbror Phillip vet om att hon ska bli vampyr. Poppy har sin begravning och alla är förstås ledsna, men ingen vet att hon kommer att vakna upp som vampyr. När hennes kista är nergrävd på kyrkogården åker James och Phillip dit för att gräva upp den. James säger till henne att vakna och hon vaknar upp som vampyr. Hon hämtar sig snabbt. När hon nu blivit vampyr har hon inte cancern kvar.

12 Jag saknar dig, jag saknar dig! Huvudpersonen: Tina som bor på Rosengård, med sin pappa, låsas mamma och tvilling syster Cilla. Hon är född i Frankrike men flyttade till Sverige när dom var tre år. Tina gillar att spela teater, läsa böcker och spela fiol. Handling: Tina och Cilla är enäggstvillingar, egentligen heter dom Martinelie och Cilibella. Dom är födda i Frankrike men flyttade till Sverige när deras mamma dog i cancer. Det kommer värken Cilla eller Tina ihåg, för dom var bara tre år. Pappa Allbäär eller som han kalas nu Albert, fick ett jobb inom datavärlden och bestämde sig för att ta flickorna med sig och flytta till Sverige. Tina och Cilla ska fylla fjorton i sommar men det kommer Cilla aldrig vara med om, för snart kommer ho att dö i en tragisk trafikolycka vid dödens väg. Om du vill veta fortsättningen kan du läsa boken Jag saknar dig, jag saknar dig! Eller se på bion som kommer nu i vinter Betyg: jag tyckte boken var bra, för att den var värklig och det kändes som någon hade dött på riktigt. Därför ger jag boken Jag skulle rekommonderar boken till dom som inte är så känsliga, kanske mest tjejer men kanske en eller annan kille skulle gilla den också. Av: Erica Ingner åk 7

13 Bokens Titel: Hotell Mysteriet [Lasse Maja Serien]. Författare: Martin Widmark med hjälp av Helena Willis. Huvudpersoner (beskriv dessa): Lasse: Är en liten gosse som är väldigt bra vän med Maja och tillsammans driver dessa två som barn en detektivbyrå och deras högkvarter är i en liten källare där dom har allt från förstoringsglas till kikare, allt två små detektiver behöver Maja: Är en liten tös som gillar detektivslivet och är bra vän med Lasse och tillsammans driver dessa två som barn en detektivbyrå och deras högkvarter är i en liten källare där dom har allt från förstoringsglas till kikare, allt två små detektiver behöver Handling: Det är Julafton snart alla är glada och skrattar det är julglädje över hela Valleby. Lasse och Majas detektivbyrå har haft det lugnt det har inte varit ett ända litet mysterium och lösa. Lasse och Maja hjälper Lasses farbror på hans hotell som dom brukar. Många folk kommer till hotellet för julbordet dom serverar men då kommer det in en familj som ente är här bara för julbordet familjen Åkerö hette dom och dom kände ingen igen. Dom har också med sig sin fina hund en kinesisk äppeltax värd kr och då händer det som ente får hända nämligen att hunden försvinner och familjen Åkerö skyller över allt på Hotellet och hotar dom. Dom får istället bo gratis på hotellet. Men Lasse och Maja tycker att något lukar surt. Så dom bestämmer säg att ta detta i egna händer och detektivbyrån får något att göra. Hur Skulle Boken Fortsätta?

14 Jag tycker boken redan har ett sådant bra slut så det vore en skam att ändra det så jag vet faktiskt inte jag tycker redan det är bra ju så varför ändra det? Vad Tycker Du Om Boken? Bra, dålig eller mittemellan? Jag tycker boken är mittemellan 4 av 5 * [stjärnor]. Varför Tycker Du Så? För att den kan vara lite små seg ibland men annars tycker jag den är ganska spännande och bra. Om du tycker om boken Varför vill du rekommendera den för kompisar? För att denna bok är hyfsat lätt läst och den är en bok som nog många tycker om och personligen tycker jag den är hyfsat bra.

15 Bok recension Jag har läst boken Afrodite och hämnden som är skriven av Ritta Jacobsson. Huvudpersonen i boken är Afrodite, men hon kallas för Ditte. Hon är en väldigt sportig tjej med blont hår och blåa ögon. Hon bor med sin mamma, pappa och sin prickiga dalmatin Voff. Hon gillar att lösa mysterium och hamnar ofta i konflikter med folk när hon försöker lösa olika fall. I denna boken så blir Afrodite förföljd och hon får mystiska telefonsamtal och hotfulla mail. Det verkar som om någon är ute efter henne. Det kan vara någon från utpressarligan som härjat på hennes skola som vill stoppa henne från att vittna mot ligan. Men plötsligt dyker Liam123 upp i Afrodites mailbox som ett stöd. Hon känner inte honom men hon börjar gilla honom och efter ett tag så blir hon kär i Liam. Hon och Liam bestämmer att de ska träffas även fast Afrodite vet riskerna. Men Afrodite är inte den ända som blivit drabbad. Tjejer i området har blivit misshandlade och överfallna. Kanske så har Liam nåt samband med dom tjejerna. Som vanligt bestämmer sig Afrodite för att ta reda på mer om hur allt hänger ihop och hon ger sig in i en riskfylld kamp mot lösningen. Jag tyckte att boken var jättebra och det finns inget som jag skulle vilja ändra på. Jag gillar mycket spänning och mysterium. Så det här är en perfekt bok för dom som gillar mysterium och mycket spänning. Det finns inte en enda del i boken som är långtråkig. Spänningen börjar redan på dom första sidorna. Jag rekommenderar er att om ni gillar denna boken så borde ni läsa resten av serien. Jag har läst böckerna Afrodite och döden, Afrodite och hämnden, Afrodite och sveket. Afrodite och sveket är en riktig nagelbitare kan jag säga den var riktigt spännande, men om man älskar djur så är den riktigt sorglig, jag började nästan gråta när jag läste den. Det finns tre böcker till i serien som jag håller på att läsa nu dom heter, Afrodite och skulden, Afrodite och ödet, Afrodite och olycksrasten. Jag ger boken 5 av 5 stjärnor och det är en bok jag gärn

16 Recension Seriens titel: TRE Författare: Kjetil Johnsen Huvudpersoner (beskriv dessa): Vilde- Vilde är lång och har mörkt hår, hon klär sig i det hon känner för det mesta i svart. Hon sminkar sig nästan aldrig och hennes hår är rufsigt. Hon gör det som är rätt och hon gör vad som helst för en vän. Benedicte- Benedicte satsar på barbie looken fullt ut. Hon medel lång och har långt blont hår. Hon har litet ansikte, uppnäsa och runda kinder. Benedicte är intresserad av killar och sig själv. Nora- Nora har höga kindben, mörkt hår och bruna ögon. Hon är inte smal men inte tjock heller hon är medel i allt. Hon är för det mesta lugn, lågmäld, snäll och omtänksam. De flesta gillar Nora men hon försvinner liksom in i bakgrunden. Trine- Trine är medellängd och kraftigt byggd. Hon har kort, blont hår. Hon har för det mesta träningskläder på sig och hennes stora intresse är idrott först och främst fotboll. Trine är rak och ärlig och många gillar henne just för att hon är sig själv. Handling: Serien handlar om de fyra vännerna Vilde, Benedicte, Nora och Trine. Dom går i nian, i en stad som heter Dypdal i Norge. Det börjar en ny kille i deras klass. Han heter Nick. Nick är annorlunda, han är ett år äldre än alla andra och bor i ett fosterhem. Dem har också fått en ny lärare Synnøve Viksveen. Synnøve Viksveen behandlade tjejerna väldigt illa medan killarna bara får flörtiga blickar och leenden. Dem tyckte att hon var skum så en dag bestämde de sig för att förfölja henne hem och sedan spionera lite. När de spionerade såg de Nick där hemma hos Synnøve Viksveen. Vad gjorde han där? Samma dag hittades det ett lik i en närliggande sjö, Insjön kallades den. Liket var någon utav de fyra vännerna om du vill veta vem får läsa serien. Serien består av tio böcker den första boken heter Ett hål i själen. Hur skulle boken kunna fortsätta? Eftersom det är en serie och jag inte har läst alla böcker än så vet jag inte. Vad tyckte du om serien? Bra, dålig eller mittemellan? Jag tycker serien är jättebra! Varför tycker du så?

17 Jag tycker att den är bra för att den är spännande och läskig samtidigt som rolig och mysig att läsa. Om du tycker om boken - varför vill du rekommendera den för kompisarna? Jag rekommenderar den här serien för att den är jättebra och man kan inte sluta läsa den när man väl har börjat! Av: Ida Glimberg

18 De onödiga Författare: Sören Olsson och Anders Jacobsson Det är fem huvudpersoner i boken, Josefin, Josef, Tibe, Jyrka och Shanti. Josefin och Josef är tvillingar och är snälla och är bra kompisar med dem andra, Shanti och hennes familj är från Indien, Jyrka är en korkad kille med jätte dålig humor och en som glider med, Tibe är en av dem coolaste i deras lilla grupp. Dom fem kompisarna bildade en klubb/grupp som heter De onödiga. Dom har som mål att göra så många människor som möjligt lite gladare och trevligare i deras lilla stad. Pingisrummet på deras skola är deras mötesplats under skoltid annars är dom hemma hos någon av dom fem. I deras lilla klubb/grupp har dom bara en regel, att alltid vara glad. I boken är det en mobbare med och han blir tillslut en medlem i klubben/gruppen. I slutet ska dom göra en midsommar fest för att kunna träffa varandra en sista gång innan det långa sommarlovet. Om man skulle kunna göra en egen försättning tycker jag att man skulle få läsa om deras äventyr under sommaren och om klubben/gruppen fortfarande är hel. Jag tycker att boken var bra för att den var rolig och spännande men ändå lätt läst, så jag rekommenderar sen för dom som vill läsa en kort men ändå rolig bok. AV: JACOB FALK HENRIKSSON

19 Recnsion! Bokens titel: Blade, SPELA DÖD Författare: Tim Bowler Huvudpersoner (beskriv dessa): Det finns egentlgien en person, för det handla bara om han. Han heter Blade. Blade är en stark kille men skinn på näsan. Han tar den mästa smärtan men han blir endå sårad inuti kroppen. Hur tycker jag? Boken är rättså spennande och gör en att man bara vill läsa, jag är en sån som inte gillar att läsa men man blir intresserad, han drar en ner i boken! Har inte läs klart hela boken så vet inte vad som kommer att hända! Men som jag uppfattar det som hade han en vän som hette Becky, som var hans bästa vän och det var bara hon han kunde lita på! På framsidan står det : Jag har många namn. Becky kallade mig för Blade. Men nu är hon död. På baksida: JAG ÄR BRA PÅ DET JAG GÖR. DÄRFÖR LEVER JAG FORTFARANDE. Sånna små saker gör mig till en intresserad läsare. Handling: Sa innan att jag inte har kommit så långt men det som har hänt är att han var på en bar, drack lite sen ser han att nån stirrar på han, han vet inte vem så han går ut därifrån, börjar gå, han känner att nån fortsätter att stirra på honom. Han går snabbare steg men nu känner han att blickarna blir fler.. Ja, ni får läsa mer! En tant blir en del av hans liv och en hund!! NI BARA MÅSTE LÄSA!! Hur skulle boken kunna fortsätta? Den har en fortsättning, jag är ju bara på 1:an. Vad tycker du om boken? Bra, dålig eller mittimellan? Den är bra för den fångar läsaren med bara ett ord!! Varför tycker du så? jo, den fångar läsaren och då vill man inte sluta läsa den! Om du tycker om boken - varför vill du rekommendera den för kompisarna? Den är intresant för dom gör den intersant, säger inte mer!! // Janina Segerlind

20 Recension Bokens titel: Bilbo Dit och tillbaks igen Författare: J.R.R Tolkien Huvudpersoner: De tretton dvärgarna. (Balin, Dvalin, Ori, Dori och Nori. Fili och Kili. Torin, Bifur och Bofur, och Bombur. Bröderna Oin och Gloin). De följer med Bilbo på hans resa genom Midgård svurna att beskydda honom med sina liv. Gandalf, trollkarl. Sist men inte minst, Bilbo, en hob i sina bästa år. Handling: En varm sensommarmorgon, när Bilbo precis satt sig ned i det gröna gräset för att röka sin ofantligt långa pipa, och läsa morgontidningen hände det sig att Gandalf kom gående. Han hade inte varit i dessa trakter på mycket länge. Vad Bilbo såg denna morgon var en liten gubbe med en stor, blå, spetsig hatt. Men vad han inte visste var att Gandalf skulle ta med honom på ett äventyr som få upplevt. Tillsammans med Gandalf och de tretton dvärgarna kom han att bege sig ut på ett äventyr som få upplevt. Tillsammans flyr de jättar, besegrar otaliga vättar, gigantiska spindlar, svekfulla alver, ja, till och med drakar. Deras mål? Ensamma Berget, där den sluge Smaug ligger och ruvar på dvärgarnas förfäders skatter. I dagar, veckor och månader färdas de genom Midgård för att slutligen nå sitt mål. Men på vägen möter de också många personer som kommer till att bli deras vänner. Boken handlar i stort om hur Bilbo upplever ett äventyr och vinner ja, vinner han något? De får ni se om ni läser boken. Hur skulle boken kunna fortsätta? Boken avancerar till trilogin Sagan om Ringen, som förresten också är värd att läsa. Även om Sagan om Ringen i huvudsak handlar om Bilbos brorson Frodo, så nämns Bilbo flera gånger. Vad tycker du om boken? Bra, dålig eller mittemellan? Helt klart den bästa boken jag någonsin läst. Varför tycker du så? Boken har allt! Spänning, action, fantasy men framför allt en jättebra story! Förutom det, är boken väldigt bra skriven (något Tolkien vad känd för). Om du tycker om boken varför vill du rekommendera den för kompisarna? Till alla som gillar fantasy, ge den en chans, är allt jag kan säga.

21 Recension. Av: Johanna Stakston. Bokens titel: Som jag vill vara. Författare: Katarina Von Bredow. Huvudperson: Jessica är väldigt modig, självsäker men ändå känslig 15 årig tjej. Boken handlar inte om utseendet eller personligheten. Den handlar mer om vad som händer i hennes omgivning och om hennes känslor & henne. Men hon har en bästa kompis som heter Louise. Dom har varit kompisar sen dom var små, så dom kan berätta allt för varandra. Hon är galen i Arvid. Handling: Den handlar om Jessica som är hemligt kär i en kille som heter Arvid. På kvällen är det fest hos Paula. Alla säger att Arvid kommer dit för hennes skull men hon vet inte om det är sant, Louise säger det också och då brukar ju det vara sant. Men hon går dit ändå pirrig och med tusen fjärilar i magen. Men han är där. De dansar & pratar hela kvällen och har det jätte mysigt. Detta var hennes dröm kväll, att få dansa & umgås med Arvid har hon länge väntat på. Men det blir allt vildare och vildare och det ena leder till det andra. Efteråt är hon rädd för att han bara försökt att få henne i säng. Men senare förstår hon att hon hade fel. Underbara Arvid är den mest kärleksfulla, snälla och omtänksamma kille man kan ha. Livet var så perfekt tyckte hon. Ända tills mensen inte kom när den skulle och hon börjar bli orolig Hur skulle boken kunna fortsätta? Alltså jag skulle inte kunna tänka mig ett annat slut på boken, för att jag tyckte det slutet som fanns, var superbra! Vad tycker du om boken? Bra, dålig eller mittemellan? Jag tyckte boken var jätte bra! Den bästa boken jag har läst faktiskt. Den får 5 av 5 stjärnor. Varför tycker du så? Ja, dels för den är en ungdoms bok, den handlar mycket om allt det som håller på att snurra i våra huvuden just nu, och att man sugs riktigt in i boken och glömmer allt annat. Om du tycker om boken varför vill du rekommendera den för kompisarna? Många av mina kompisar har redan läst boken och sagt att den är jätte bra, (vilket jag håller med om!) Så det var dom som fick mig att läsa den, och det är jag glad för.

22 Flytande i vatten Nu hörde han vad flickan skrek. Ett namn: Ett namn han så väl kände igen. Namnet på människan som flöt framför honom. Jag har läst en bok som heter Flytande i vatten. Boken handlar om fyra tjejers liv, de heter Vilde, Benedicte, Trine och Nora. Alla går i samma klass och de har varit bästisar så länge dom kan minnas men någonting händer. En av väninnorna hittas död inlindad i plast i havet och man får följa veckorna innan mordet. Boken är skriven av Kjetil Johnsen och är den fjärde boken i serien TRE och det finns tio böcker. Boken är väldigt spännande och man vill aldrig sluta läsa! Jag skulle rekommendera att vara minst tretton innan man läser boken för att det är mycket sexuella stycken. Det är 181 sidor och ganska lättläst text så det tar inte så lång tid att läsa ut boken. Tyvärr är det ganska svårt att förstå om man inte har läst de andra böckerna först och den är lite komplicerad. Jag tycker om boken jätte mycket för det är spänning och romantik och det är det jag söker efter i en bok. Av: Lina Wiessner

23 Elevens namn: Linn Moberg Recension Bokens titel: Gossip Girl Författare: Cecily von Ziegesar Huvudpersoner: Serena framstår som en rik snobb, men lär man känna henne förstår man att hon bakom de långa ögonfransarna och de glansiga läpparna faktiskt är väldigt snäll och har ett hjärta av guld. Blair är och också rik och snobbig. Men Serena är både rikare och snyggare - något som Blair inte accepterar. Hon tillbringar all sin tid till att försöka överträffa Serena, och anledningen till det är ju självklart avundsjuka och dålig självkänsla. Handling: "Gossip Girl" är den första boken i Gossip Girl-serien och utspelar sig i New York. Man får följa olika människors liv, och även om de alla bor i New York, är det där likheterna tar slut. De har alla extremt olika sorters förutsättningar och deras syn på livet skiljer sig också mycket åt. För Serena och Blair är det största problemet som kan uppstå att behöva välja mellan en väska från Gucci eller Louis Vuitton - inte för att de inte har råd med en av varje. Men för t ex. Jenni och Daniel, är det svårt att lyckas skrapa ihop pengar till hämtpizza. Vad som egentligen sker innanför väggarna i lägenheterna med utsikt över Central Park, och vad som faktiskt skvallras om i de gula taxibilarna, är det ingen som vet säkert. Men vi har ju alla våra spekulationer.

24 Ta del av en värld full av kärlek och vänskap, men även minst lika mycket svek och lögner. För att inte tala om deras djupa hemligheter... Hur skulle boken kunna fortsätta? I slutet av boken blir den på alla sätt perfekta Serena, och den urfattiga poeten Daniel, som mer eller mindre bor i en kartong, dödsförälskade i varandra. En spännande fortsättning på boken hade ju kunnat vara, att de avslöjade att de faktiskt var ett par. Om det hade kommit ut, hade det varit så skandalöst att jag inte ens vågar tänka på alla konsekvenser det skulle få - men dock, så hade det varit en mycket spännande fortsättning. Vad tycker du om boken? Bra, dålig eller mittemellan? Jag tycker att den är superbra! 5/5 Varför tycker du så? För det känns verkligen som att man är en del av boken, som att man är där och ser allt med egna ögon. Och det är så jag tycker en riktigt bra bok ska vara. Den ska gripa tag i en och få det att kännas så verkligt som möjligt. Något som Cecily lyckats utmärkt med. Om du tycker om boken - varför vill du rekommendera den för kompisarna? Det känns verkligen som att man känt karaktärerna hela livet - utan och innan. Och deras känslor smittar faktiskt av sig, i alla fall på mig. Händer det något positivt, blir jag glad. Säger någon något taskigt, blir jag arg.

25 RECENSION AV MAX TEGNÉR Bokens titel: Tystnadens hus Författare: Magnus Nordin Huvudpersoner: Stella är en 16-årig tjej som inte har några föräldrar. Stella är en väldigt ensam tjej och hon bor på Fader Davids gård. Hon är fattig och har inga pengar. Gabriel, är en kille som också bor på gården. Han är lite äldre än Stella. Handling: Stella och Gabriel bestämmer sig för att fly från gården och den religiösa gruppen. De vill inte göra som fader Davis säger och gillar inte hans regler. Varje dag måste Stella arbeta med tvätten, gå i skolan och läsa i bibeln. Hon står inte ut. De kommer till ett övergivet hus där de ska bo och gömma sig. Det är en kompis som hjälper dem dit. Först tror de att dom bor själva i huset, men sen träffar Stella en liten flicka, som heter Lina. Lina bor i huset med sina föräldrar men Stella ser dem aldrig!

26 Var är Linas föräldrar egentligen? Stella får inte gå ut men gör det ändå för hon vill inte vara inne hela dagarna. Hur skulle boken kunna fortsätta: Jag tycker att hennes föräldrar skulle överleva. Jag vill att boken ska ha ett lyckligt slut. Vad tycker du om boken? Mellan bra. Början av boken var spännande när dom flydde från Fader Davids gård. Sedan var boken tråkig i mitten. Om du tycker om boken- varför vill du rekommendera den för kompisarna: Nej, jag vill inte rekommendera den för andra. l

27 RECENSION BOKENS TITEL: Taynikma FÖRFATTARE: Jan Kjae (det ska va ett danskt Ä) HUVUDPERSONER: Gecko,Koto,Monto,Artan HANDLING: Den här boken handlar om Koto,Gecko,Monto och Artan. De har hittat en gammal arena som Gecko känner till. Det var där alla klaner förr i tiden duellerade om vilken klan som var den bästa och den starkaste. Koto, Gecko, Monto och Artan kallar till sig alla klaner och vill att dom ska gå med dom och försöka stoppa den onda furstinnan. Men klanerna vill veta vilken klan som är den starkaste och då gör dom som dom alltid har gjort, duellerar mot varandras klaner. Det går till så att dom väljer en från varje klan och så får dom duellera. Ni får se hur det går. HUR SKULLE BOKEN KUNNA FORTSÄTTA?: Den skulle kunna fortsätta så att väktarna kom och så fick dom strida mot dom och vinna. Yeah!!! VAD TYCKER DU OM BOKEN? BRA, DÅLIG, MITTEMELLAN?: Jätte bra, för dom som vill ha en ganska lätt bok att läsa. VARFÖR TYCKER DU SÅ?: För att det är en bok som man verkligen vill fortsätta att läsa för den är så spännande och har bra handling. Den är dessutom lätt att förstå. OM DU TYCKER OM BOKEN-VARFÖR VILL DU REKOMMENDERA DEN FÖR DINA KOMPISAR?: Jag vet inte riktigt, men det kanske är för att den är en bok som alla kan läsa och alla kan förstå. Av: Oskar Magnusson år 7

28 Dalslandsdeckarna, En hemsk plan Författare: Pia Hagmar Huvudpersonerna i boken är kompisarna Leo, Henke, Aron och Myggan. Det börjar med att de ska tälta nere vid en sjö. På kvällen får de besök utav två rånare. Barnen smyger på rånarna och ser att de gräver ner en låda i marken vid ett torp. De hör även att skurkarna planerar att träffas där på samma plats veckan därpå för att hämta skatten. Morgonen därpå går de dit där de grävde ner kistan, gräver upp den och hittar massa smycken och dyrbara klockar. De bestämmer sig för att gömma den för de vill inte ringa polisen utan bevis. Vad som händer sedan får ni läsa Jag tyckte boken var väldigt bra för att den var spännande hela tiden och det hände väldigt oväntade saker hela tiden så man kunde inte gissa hur det skulle sluta. Därför rekommenderar jag den.

29 RECENSION Jag har läst boken Huset vid vägens slut som är skriven av Magnus Nordin. Handling Boken handlar om ett vanligt litet tonårsgäng i staden Rosenhill. En vanlig stad där inget särskilt händer. Men en dag så kommer det en ny kille till staden som gärna vill vara lite med gänget. Och nu börjar det hända grejer. I gänget, som i nästan alla små gäng, finns det en historieberättare. I denna bok är historieberättaren Pierre. Hans historier slår allas. Men de kanske inte alltid är sanna.. En av Pierres historier handlar om huset vid vägens slut. Gänget får för sig att leta upp huset vid vägens slut, men det kommer de att få ångra Spännande, med ett slut som man inte förväntar sig. Recension Den här boken var extremt bra. Jag gillade den verkligen. Magnus har skrivit den så att man nästan sitter och skriker när man läser. Ett litet tips. Läs INTE boken sent på kvällen om du inte gillar skräckböcker eller är väldigt känslig. Boken får en stark 10 av 10. Jag rekommenderar den till alla som gillar skrämmande berättelser där man inte kan vänta med att få reda på hur den slutar. MADE BY :ROBIN AXELSSON

30 Recension Sanna Möller Bokens titel: Svärd tjuven Författare: Peter Lerangis Huvudpersoner ( beskriv dessa): Amy Cahill: Amy är en fjortonårig intilligent tjej, hon verkligen Älskar böcker och bibliotek! Dan Cahill: Dan är lite busig. Han sammlar på allting! Han har också ett fotografiskt minne som hjälper dem lite i tävlingen som boken handlar om. Handling: Den handlar om två syskon som reser runt i Japan för att leta efter ledtrådar till en skatt som gör att man blir mäcktigast i hela världen! Men bara en kan vinna! Halva deras släckt är med i tävlingen, problemet är att alla hatar varandra! De dödar om det så behövs för att komma först till nästa ledtråd! Det finns bara en regel i jakten på de 39 ledtrådarna som är gömda runt om i världen: LITA INTE PÅ NÅGON! Hur skulle boken kunna fortsätta? Det får vi se i 4.an! Vad tycker du om boken? Bra, dålig eller mittemellan? Jag tycker att den var bra! Varför tycker du så? Jag gillar spännande äventyrsböcker!

31 Om du tycker om boken - varför vill du rekommendera den för kompisarna? Jag vill rekommendera den för dem som gillar äventyrsböcket! Om man väl har börjat läsa boken så vill man inte sluta! Denna boken är nr 3 av en serie på 10 böcker. Serien heter `` The 39 clues``.

32 Recension Sixten Sunesson Bokens titel: Bert och data-dejten Författare: Sören Olsson och Anders Jacobson Huvudpersoner: Bert är en tjej-tjusare som lurar sin flickvän Amanda. Bert går i 7:an. Handling: Boken handlar om Bert och hans liv. Det börjar med att han får en dator när han fyller 14 år. Samtidigt träffar han en tjej som heter Amanda och de blir ihop. Bert gillar att spela datorspel men han ljuger för Amanda och säger att han hatar datorer precis som hon. Sedan börjar han prata med en tjej på internet som han tycker verkar jättetrevlig. Vad han inte visste var att Amanda och internet-tjejen är bästa kompisar. Då blir det problem för Bert. Hur skulle boken kunna fortsätta? Att Bert blir ihop med internet-tjejen istället. Vad tycker du om boken? Bra Varför tycker du så? Vill du rekommendera den för kompisarna? Jag tycker boken var lättläst och rolig. Det händer mycket hela tiden och Bert är så klantig.

33 RECENSION Bokens titel: Elsas mode. Författare: Sofi Fahrman. Huvudpersoner (beskriv dessa: Elsa Gustavsson är huvudpersonen, hon är en av Sveriges kändanse bloggare, hon verkar som en härlig och snäll tjej. Handling: Elsa har precis fått jobb på Bladet, Sveriges största tidning. Hon ska skriva en mode spalt och göra video islag, för snart är det New York Fashion Week. Men hon har en konkurrent, Mikaela och det värkar som att Mikaela snor Elsa idéer, fast alla tror att det är tvärtom. I denna boken får ni följa med Elsa på en dramatisk vecka i New York, men inte bar det, massor av fler saker hela tiden. Hur skulle boken kunna fortsätta? Jag tycker inte att boken skulle fortsätta, det hade liksom förstörd allting! Vad tycker du om boken? Jag tycker boken är jätte bra! Faktiskt den bästa jag har läst! Men den var väldigt lång, 400 sidor. Men annars var det super bra! Varför tycker du så? Jag gillar mode och kläder och New York och det är mycket kärlek också, allt sånt jag gillar! Rekommenderar: jag rekommenderar boken för tjejer i min ålder och äldre, tjejer som är intresserade av ja, mode, kärlek, drama mm. Killar tycker nog inte att den är så bra, det är mer av en tjejbok, men absolut att killar kan läsa den om dom vill!

34 RECENSSION Titel: Syskon kärlek Författare: Katarina Von Bredow Huvudpersoner: Amanda 16 år och Ludvig 17 år. Handling: Amanda och Ludvig är två syskon som blir kära i varandra. Amanda skriver dagbok och man för följa med vad hon skiver i din dagbok varje dag. Nästan varje gång hon skriver i din dagbok handlar det om Ludvig. Hon nästan hatar sig själv för att hon är kär i sin alldeles egna bror. Ludvig och Amanda har alltid varit jätte tighta, dom lekte hela tiden som barn och har alltid kunnat prata om allt med varandra. När Amanda får reda på att Ludvig känner likadant för henne blir så så lycklig! Men dom måste vara försiktiga så deras mamma inte kommer på något. Samtidigt som Ludvig och Amanda är kära i varandra är Amanda i ett förhållande med Johan, en religös och tråkig kille. Amanda och Ludvigs mamma tar med dom till en stuga, ute i skogen på sommaren. På dagarna går Ludvig och Amanda iväg själva och gör exakt vad dom själva vill. Men dom var inte försiktiga nog.. Dom måste skiljas åt, Ludvig blir bortflyttad till en helt annat ort, Amanda vet inte hur hon ska klara sig utan din kära Ludvig. Min åsikt om boken: Absolut en av dom bästa böckerna jag läst. Man fastnar i den och kan inte sluta läsa. Den är otroligt sorlig på vissa ställen och ibland vill man bara ändra slutet så det blir lyckligare. Rekommenderar boken till alla! Det kanske är en lite mer tjejbok men tror ändå att alla kan läsa den. Recenssion av: Wilma Roth

35 Bokens titel: Molly Moon,Micky Minus och tankemaskinen Författare:Georigia byng Huvudpersoner(huvudperson): Molly moon är tillsynes en helt vanlig tjej men i själva verket är hon en skicklig hypnotisör utav världsklass. Även när saker verkar som mörkast lyckas Molly alltid hitta en kreativ lösning. Handling: Molly kan inte bara hypnotisera,hon kan också resa fram och tillbaka i tiden!i boken så ger sig Molly tillsammans med sin bästa vän Rocky och sin trogna mops-petula ut på ett äventyr framåt i tiden. Deras uppdrag:att hitta Mollys kidnappade tvillingbror!i framtiden är det den maktgalna prinssesan Fang som styr med hjärnhand. Inte nog med att alla prinssesans soldater verkar vara i någon slags trans där dom blint lyder hennes minsta vink, hon har även den manet liknande tankemaskinen. Kommer Molly och Rocky lyckas rädda Mollys bror och stoppa prinssesan Fang?? läs boken och se! Hur skulle boken kunna fortsätta?:jag tycker att boken slutade bra, den kom till ett avslut och alla frågor blev besvarade. Men man blev ändå sugen på en till bok! Vad tycker du om boken?bra, dålig eller mittemellan?: bra! Varför tycker du så?: Boken är lite seg i början,men när den väl kommer igång så kan man inte sluta läsa den. Den är spännande och rolig, och författaren skriver så att texten blir levande! Om du tycker om boken-varför vill du rekommendera den till kompisarna?: Jag rekommenderar boken till alla som letar efter fantasiful läsning! Boken passar dom flesta, den är rolig och ganska snabb i handlingen! Av: Vanja selander

36 Bokens titel: Siri, Leo, Linn. De är barn vars föräldrar jobbar hela dagarna och de får klara sig själva. Handling:Boken handlar om Siri som börjar femte klassoch ska ha egen nyckel för att hennes föräldrar kommer hem sent på kvällen. Hennes mamma tycker att hon borde skaffa vänner men det vill inte Siri. När de börjat skolan så blir siri bästa kompis med Linn och Leo som bor i samma lägenhetshus. De umgås jätte mycket efter skolan och en dag tror fröken att leo kastat en pappersboll på henne, hon blev jättearg, men det var inte leo utan det var en annan kille som kastade. Nu ska Siri och Linn försöka bevisa att det inte var Leo utan någon annan. Rektorn tror de inte, så de gör en massa dumma saker med hennes kontor när hon inte är där. Hur skulle boken kunna fortsätta?: Har några sidor kvar i boken. Vad tycker du om boken, bra, dålig eller mittemellan?: jag tycker den är bra. Varför tycker du så?: För den är spännande. Om du tycker om boken - varför vill du rekomendera den för kompisarna?: för den är spännande. av : Gustav P

37 Recension Bokens tilel: Inbrott i skolan Författare: Lena Lilleste Huvudpersoner ( beskriv dessa) : Huvudpersonerna är Tommy och Flisen. Tommy är lite större än Flisen. Flisen har även lite kortare hår än Tommy som har tjokare. Handling : Den handlar om att Tommy och Flisen tvingas att bryta sig in i skolan på natten, och hammnar mitt i ett inbrott! När Tommy och Flisen väl kommer tjuvarna på spåren blir det rikitgt otäckt! Till slut så ringer dom polisen, men hinner hjälpen fram i tid? Hur skulle boken kunna fortsättsa? Att dom hittade ett nytt problem. Vad tycker du om boken? Bra, dålig eller mittimellal? Jag tycker att boken var bra. För att det var alltid något dom hände, och för att det var i spännade och ruskiga situationer.

38

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse!

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse! Läsnyckel Lea och Maja Författare: Helena Karlsson Lea och Maja är en lättläst ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Boken passar för läsare som vill ha en gripande berättelse, med ett språk som

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Mor gifter sig - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一 Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 金 T O-_- 田 界 Gurgel Y(^_^)Y / Mårten von Torsten och borsten )( UU.. / 山 =( U Kurt ( _ ) Grabbarna grus (ˊ_>ˋ) / Lols återkomst.o :-D O Voldemort ( ) 11 september Hej skit

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

Fräs, den lilla panterkatten

Fräs, den lilla panterkatten Fräs, den lilla panterkatten Det handlar om en liten kattunge som hade tappat bort sin mamma. Och så går han iväg, för han vill inte vara på ett ställe. Så hittar han ett hus och familjen som bor i det

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Kalle med klänning och Kalle som Lucia (Hcf bilderbok) Författare: Anette Skåhlberg Illustratör: Katarina Dahlquist

Kalle med klänning och Kalle som Lucia (Hcf bilderbok) Författare: Anette Skåhlberg Illustratör: Katarina Dahlquist Nytt år och nya boktips från Martina och Petra! Skriv gärna till oss och lämna förslag eller kommentarer genom att skicka ett mail till petra.ljungberg@laholm.se Kalle med klänning och Kalle som Lucia

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut ovellens uppbyggnad I Svenska Direkt 7 fick du lära dig hur en berättelse är uppbyggd med handling, karaktärer och miljöer: Något händer, ett problem uppstår som måste lösas och på vägen mot lösningen

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Kapitel 2 Jag vaknar och ser ut som en stor skog fast mycket coolare. Det är mycket träd och lianer överallt sen ser jag apor som klättrar och

Kapitel 2 Jag vaknar och ser ut som en stor skog fast mycket coolare. Det är mycket träd och lianer överallt sen ser jag apor som klättrar och Ön Teodor Kapitel 1 Jag sitter på planet och är väldigt trött. Sen 10 minuter senare så hör jag att planet skakar lite. Det luktar bränt och alla på planet är oroliga. Därefter tittar jag ut och jag tror

Läs mer

Läsnyckel. Yasmins flykt. Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Yasmins flykt. Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Yasmins flykt Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel Yasmins flykt är en gripande berättelse om den femtonåriga flickan Yasmine och hennes lillebror Ali. Tillsammans flyr syskonen

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Flicka försvunnen - funderingsfrågor, diskussionsfrågor, och skrivövning Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9, gymn, vux Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Introduktion Flicka

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Utforskarna. ålder 4-5 år

Utforskarna. ålder 4-5 år Utforskarna ålder 4-5 år I våra mål satte vi upp att vi ville ha mer drama, konstruktion och berättelse. Detta gjorde att vi delade upp utforskarna i tre grupper med dessa områden som fokus. Barnen fick

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial sidan 1 Författare: Daniel Zimakoff Vad handlar boken om? Boken handlar om Oskar och hans familj som är på semester i Rumänien. Oskars kompis Emil är också med. De bor hos Ion som har en hund som heter

Läs mer

Boken beskriver hur det känns att vilja vara tillsammans med någon. Den handlar om de drömmar och förväntningar som finns i ett förhållande.

Boken beskriver hur det känns att vilja vara tillsammans med någon. Den handlar om de drömmar och förväntningar som finns i ett förhållande. Arbetsmaterial till Tröjan Skriven av: Per Alexandersson Bakgrund Det här materialet kompletterar boken Tröjan. Det kan användas individuellt eller i grupp. Om rubriken följs av symbolen: (+) innebär det

Läs mer

Fackbok (barn & ungdom)

Fackbok (barn & ungdom) Äntligen är vi åter med nya boktips lagom till sportlovet. Hoppas alla lässugna får möjlighet att läsa lite nya böcker nu när ni är lediga. Denna gång tipsar vi om lite nytt lättläst och annat smått och

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson Spelar roll? är en fristående fortsättning på boken Vem bryr sig? Här får vi lära känna förövaren, Sigge, han som mobbade och misshandlade. Nu har Sigge

Läs mer

INNEHÅLL. Sid 1 Presentation av redaktionen. Sid 2. BISA. Sid 3. Intervju med Ms Ekholm. Sid 4 Månadens bild. Sid 5 Vilken ungdomstidning är bäst?

INNEHÅLL. Sid 1 Presentation av redaktionen. Sid 2. BISA. Sid 3. Intervju med Ms Ekholm. Sid 4 Månadens bild. Sid 5 Vilken ungdomstidning är bäst? Nr 1 INNEHÅLL Sid 1 Presentation av redaktionen. Sid 2. BISA Sid 3. Intervju med Ms Ekholm Sid 4 Månadens bild. Sid 5 Vilken ungdomstidning är bäst? Sid 6-7 Vad tyckte eleverna om teatern Tant Meier? Sid

Läs mer

Jojo 5B Ht-15. Draken

Jojo 5B Ht-15. Draken 1 Draken Kapitel 1 drakägget - Jojo kan du gå ut och plocka lite ved till brasan frågade mamma - Okej jag kommer sa jag Å föresten jag heter Jojo och jag är 11 år jag bor i ett rike som kallas älvänka

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Boktips. En god läshöst önkar vi er! /Martina och Petra. (hcf) Diktatorn Författare: Ulf Stark Illustratör: Linda Bondestam

Boktips. En god läshöst önkar vi er! /Martina och Petra. (hcf) Diktatorn Författare: Ulf Stark Illustratör: Linda Bondestam Boktips Äntligen, äntligen, äntligen kommer vi med våra nya lästips lagom till höstlovet. Hoppas ni kan hitta något mysigt ställe att krypa upp, ner eller in i och läsa lite bra böcker nu när vädret är

Läs mer

Läsnyckel. Tusen gånger om. Författare: Cecilia Sundh. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Tusen gånger om. Författare: Cecilia Sundh. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Tusen gånger om Författare: Cecilia Sundh Tusen gånger om är en berättelse med ett viktigt budskap. Den handlar om 13-åriga Iza, som träffar en äldre kille när hon är på sommarkollo. En kväll

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA Kyss aldrig en groda En liten bredvidberättelse om jakten på en groda att kyssa till prins ROLLER FAMILJEN PÅ SLOTTET FAMILJEN I STUGAN GRODJÄGARNA DOM ONDA MAKTERNA TROLLKARLEN BORROR (GRODAN / HÄSTEN)

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Den magiska dörren. Kasper Lindström

Den magiska dörren. Kasper Lindström Den magiska dörren Kasper Lindström Kapitel 1. Hej Hej! Jag heter Marcus berg och jag är 12 år jag går i Centralskolan i Sundsvall. Min klass är ganska stökig. Min bästis heter Johan och vi har känt varandra

Läs mer

Gabriella. Innerhållsförteckning

Gabriella. Innerhållsförteckning Innerhållsförteckning Kapitel,1 Gabriella Sid,1 Kapitel,2 Bion Sid,2 Kapitel,3 Smyckesbutiken Sid,3 Kapitel,4 Tjuven Sid,4 Kapitel,5 Selma Sid,5 Kapitel,6 Hamnen Sid,6 Kap,1 Gabriella Hej jag heter Gabriella

Läs mer

Varför är jag inte normal!?

Varför är jag inte normal!? Hur började allt och hur gick allting snett? Varför är jag inte normal!? Mitt liv har alltid varit perfekt. Jag var så kallad normal. Jag var den som alla ville snacka med och umgås med efter skolan. Men

Läs mer

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Frågor 1. Vem är Sture? 2a.Vad gör Sture? 2b. Varför gör han det? 3. Kim vill rädda Sture. Hur gör han då? 4. Varför kommer brand-bilen? 5. Vad gör Sture till sist?

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer

Om författaren Namn Ålder Intresse Böcker som jag inspireras av Tidigare utgivna böcker Tack till Om boken

Om författaren Namn Ålder Intresse Böcker som jag inspireras av Tidigare utgivna böcker Tack till Om boken Om författaren Namn Kevin Ålder 9 år Intresse Sport Böcker som jag inspireras av Sportböcker Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Tack till Josef, Casper, Leo och Noak Om boken William upptäcker

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Folderserie TA BARN PÅ ALLVAR Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Svenska Föreningen för Psykisk Hälsa in mamma eller pappa är psykisksjh07.indd 1 2007-09-10 16:44:51 MAMMA

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Dagboken Mini. Av Lillia

Dagboken Mini. Av Lillia Dagboken Mini Av Lillia September 7 september Hej dagboken. Jag heter Lilia och jag är 12 år gammal. Jag har en egen orm som heter Lusen. Jag går i klass 5 och älskar att spela fotboll. Jag började skriva

Läs mer

Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi

Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Lärarhandledning INNEHÅLLSFÖRTECKNING Att jobba i klassrummet med Skarven s.3 Förslag på samtalsfrågor per kapitel Efter läsningen s.4-9 s.10-11 Lärarhandledning till Skarven av Sara Lövestam Utgiven

Läs mer

Latte i lådan Mette Vedsø

Latte i lådan Mette Vedsø Lärarmaterial SIDAN 1 Boken handlar om: Kamal vill gärna ha ett eget marsvin, men hans mamma tycker inte att man ska ha djur i bur. Nu ska Kamal ta hand om Klaras marsvin, Lotto. Han är jätteglad för det.

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Nästa Julkort är inskickat av Julian. Den pojken bor i ett avlägset land där tomten i allra högsta grad är vaken men någonting är på tok.

Nästa Julkort är inskickat av Julian. Den pojken bor i ett avlägset land där tomten i allra högsta grad är vaken men någonting är på tok. Värdparet in Nästa Julkort är inskickat av Julian. Den pojken bor i ett avlägset land där tomten i allra högsta grad är vaken men någonting är på tok. Vi ser skolbarnen komma in. Julian mobbas av Charles.

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du är värdefull! Det är viktigt att få höra att man är värdefull och att man är duktig på något. Så kom ihåg, beröm dina kompisar och personer i

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Kapitel 1 David Drake är 28 år och bor i Frankrike.Han bor i en liten lägenhet långt bort från solljus.under sommaren

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Rudolf Nu ska jag berätta om Rudolf Rudenstam. Rudolf är 38 är

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel.

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kapitel 1 Hej Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kalle är min bästis. Vi går i samma klass. Kalle har massor av coola tv och dataspel. Jag är rädd för

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt sidan 1 Författare: Tomas Dömstedt Vad handlar boken om? Lukas är orolig för att Jonna är på fest utan honom. Han skickar ett antal sms till henne men får bara ett enda svar. Lukas kan inte slappna av

Läs mer

Den rätta vägen LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial EVA SUSSO SIDAN 1. Namn: Inledningen. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.

Den rätta vägen LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial EVA SUSSO SIDAN 1. Namn: Inledningen. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten. SIDAN 1 Elevmaterial Namn: LÄSFÖRSTÅELSE Inledningen Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.) 1. I inledningen får vi veta hur världen är uppdelad. Hur är den uppdelad och varför?

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ...

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER 1 Vi på Kung Saga gymnasium har som mål att arbeta med att ni elever ska få en bra förberedelse för ert vuxenliv, det tycker vi är det viktigaste. Andra mål som vi arbetar

Läs mer

Dagspöket på kalas (bilderbok) Författare: Jujja Wieslander Illustratör: Jens Ahlbom

Dagspöket på kalas (bilderbok) Författare: Jujja Wieslander Illustratör: Jens Ahlbom Då var det dags igen för lite nya boktips! Vi hoppas ni ska bli inspirerade och komma till biblioteket och låna lite böcker! Ha det gott i solen! /Martina och Petra Dagspöket på kalas (bilderbok) Författare:

Läs mer

Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina

Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina bröder är 8 år gamla och mina systrar är 3 och 5år.

Läs mer

Kap. 1 Ljudet. - Sluta tjuvlyssna, Tommy! Just då blängde Ulf på Mimmi. Han sa åt Mimmi att inta skrika så åt sin snälla klasskompis Tommy.

Kap. 1 Ljudet. - Sluta tjuvlyssna, Tommy! Just då blängde Ulf på Mimmi. Han sa åt Mimmi att inta skrika så åt sin snälla klasskompis Tommy. Av: Signe Sundequist CC BY NC ND 2014 Kap. 1 Ljudet Mimmi satt i klassrummet och lyssnade på sin stränga magister Ulf. Det var en tråkig lektion. Då hörde Mimmi ett ljud som lät "pa pa pa". Mimmi viskade

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Författare: Helena Karlsson

Författare: Helena Karlsson Läsnyckel Lea, vilse! Författare: Helena Karlsson Lea, vilse! är en ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Den riktar sig till dig som vill ha en spännande berättelse, skriven med ett tydligt språk,

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén sidan 1 Författare: Christina Walhdén Vad handlar boken om? Hamed kom till Sverige för ett år sedan. Han kom helt ensam från Afghanistan. I Afghanistan är det krig och hans mamma valde att skicka Hamed

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Författare: Hans Peterson

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Författare: Hans Peterson sidan 1 Författare: Hans Peterson Vad handlar boken om? Boken handlar om. Hon är en ganska ensam tjej som gärna vill hänga med de coola tjejerna Anna och Sara. På lunchrasten frågar Anna och Sara om vill

Läs mer

Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen

Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen Det finns en likabehandlingsplan som gäller för barn och vuxna på Kallingeskolan och där står det saker som vi måste veta

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

SPÖKHISTORIER. Den blodiga handsken Spökhuset. En mörk höstnatt Djurkyrkogården

SPÖKHISTORIER. Den blodiga handsken Spökhuset. En mörk höstnatt Djurkyrkogården SPÖKHISTORIER Vi kommer att fortsätta svensklektionerna med ett arbete kring spökhistorier. Vi kommer att läsa spökhistorier, rita och berätta, se en film samt skriva en egen spökhistoria. Spökhistorierna

Läs mer

Kapitel 1 I planet. Jag har varit flygrädd hela mitt liv. Men min mormor blev sjuk,

Kapitel 1 I planet. Jag har varit flygrädd hela mitt liv. Men min mormor blev sjuk, Ön Meriel shahid Kapitel 1 I planet Jag har varit flygrädd hela mitt liv. Men min mormor blev sjuk, Så jag måste åka till Frankrike. Jag är i flygplanet nu och jag börjar få panik. Jag hör att mitt hjärta

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av?

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av? MBT 2013 Undervisning av Ulrika Ernvik Guds dröm om mej! Gud har en dröm! Ps 139:13-18 Gud har en dröm för varenda liten människa även mej. Drömmen handlar mest om vem han vill att jag ska VARA mer än

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Kan man bli sjuk av ord?

Kan man bli sjuk av ord? Kan man bli sjuk av ord? En studie om psykisk barnmisshandel och emotionell omsorgssvikt i BRIS barnkontakter år 2007 Definition: Psykisk misshandel: Olika former av systematisk destruktiv kommunikation

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Den magiska dörren. Albin Vesterlund

Den magiska dörren. Albin Vesterlund Den magiska dörren Albin Vesterlund 1 Hej Hej jag heter Isabella jag är 10 år. Jag älskar att ha kjol och klänning och jag har lockigt blont hår och jag älskar sandal. Och jag går på Kyrkmons skola. Min

Läs mer