FÖRSAMLINGSBLAD. December 2015 Februari Brålanda, Gestad och Sundals-Ryr

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FÖRSAMLINGSBLAD. December 2015 Februari Brålanda, Gestad och Sundals-Ryr"

Transkript

1 FÖRSAMLINGSBLAD December 2015 Februari 2016 Brålanda, Gestad och Sundals-Ryr

2 Ljus i mörkret ända in i hjärtat Vi är nog många som vid den här tiden på året är glada över att få tända adventsljusen och se alla stjärnor och ljusstakar i fönstren och ljusslingor och granar ute. Vi behöver alla ljusen den här mörka tiden på året. Mörkt kan det kännas vara i världen också. Det här året har nöden i vår värld blivit ännu mer påtaglig än någonsin för oss i vårt land, när vi ser alla de flyktingar som kommer från krig och konflikter i Syrien, Irak, Afghanistan och Somalia och andra länder och söker en fristad här. Nöden finns också bland oss som är födda här i Sverige: hemlöshet, sjukdom, fattigdom, ensamhet. Och allt detta känns ännu svårare vid den här tiden på året. Finns det ett hopp om en ljusare framtid för oss alla? Ja, julen handlar nog om detta, tänker jag. Det folk som vandrar i mörkret skall se ett stort ljus. Så skrev profeten Jesaja en gång, några hundra år innan Jesus föddes, han som var det ljus Jesaja profeterade om. Ty ett barn har fötts, en son är oss given. Väldet är lagt på hans axlar och detta är hans namn: Allvis härskare, gudomlig hjälte, Evig Fader, Fridsfurste. Vi läser de här orden varje jul i kyrkan, när vi firar att Gud kom till vår jord en gång. Gud blev människa, för att rädda och hjälpa oss. Gud vet vad det är att vara människa, Gud vet vad lidande är. Jesus kom som världens Frälsare. Och löftet finns också i bibeln att han ska komma tillbaka och ställa allt tillrätta. Mörkret, inget ont, inget våld, ingen sjukdom eller död ska plåga oss människor mer då. Vi firar vår jul med alla de olika traditioner som betyder mycket för många av oss: ljus, dekorationer, gemenskap, god mat och julklappar. Men tar vi emot den största julgåvan av alla? Jesus, som Gud sände till oss? Tar emot honom som vår Frälsare, vän och Herre? Kanske det är ett steg att ta den här julen, för första gången eller igen i våra liv? Ta emot Jesus i en enkel bön: Tack Gud för din stora gåva till oss, Jesus Kristus, världens Frälsare. Jag vill ta emot din gåva, Jesus i mitt hjärta, i mitt liv, fira jul med dig. Tack att du tar emot mig och alla som kommer till dig. Amen. Anette Jarsved Carlson Teckningen på framsidan av församlingsbladet är ritad av ett av barnen i Draget. Hon heter Elina Malmstråle och är 8 år.

3 Brålanda pastorat med plats för alla Den här rubriken Brålanda pastorat med plats för alla är mottot för den församlingsinstruktion som finns för våra församlingar. Det betyder alltså att vi vill att alla som bor och lever här i Brålandabygden ska upptäcka och känna att kyrkan finns till för mig. Att här finns det en gemenskap där jag kan känna mig välkommen och att här har jag möjlighet att på mitt sätt och i mitt tempo närma mig det som är kyrkans stora skatt: Glädjebudskapet om Jesus Kristus världens frälsare. Vi är alltså tre församlingar, Brålanda, Gestad och Sundals-Ryr, som tillsammans utgör Brålanda pastorat. Min önskan är att vi alltmer ska känna en samhörighet över våra församlingsgränser så att vi inte är främmande för att åka till en gudstjänst eller annan samling i en annan kyrka än min egen kyrka. Vi har ju också varje månad vad vi kallar Pastoratsgudstjänst just för att vi ska få chans att upptäcka varandra. Dessutom blir detta ofta extra festliga gudstjänster därför att vi då får känna att vi är många i kyrkan. När vi på detta sätt arbetar för att utveckla vårt pastorat vill vi samtidigt att det ska finnas en gemenskap att knyta an till i var och en av våra församlingar. När du därför läser detta församlingsblad så finns det en sida eller halvsida, som berättar om vad som händer just i min församling under den närmaste tiden. Förhoppningsvis blir det då lite lättare att ha koll på det som sker. Men missa fördenskull inte det som står i resten av församlingsbladet. Här finns mycket att upptäcka. Hoppas att vi möts framöver! Thomas Holmström, kyrkoherde PASTORSEXPEDITIONEN Storgatan 26, Brålanda. Öppettider: Tisdag och fredag Vill du nå oss på telefon eller e-post? Pastorsexpeditionen bralanda.pastorat@svenskakyrkan.se Kyrkoherden thomas.holmstrom@svenskakyrkan.se Komminister anette.jarsved.carlson@svenskakyrkan.se Kamrer monica.g.larsson@svenskakyrkan.se Kyrkomusiker barbro.magnusson@svenskakyrkan.se Kyrkomusiker dan.rosengren@svenskakyrkan.se Församlingsassistent britta.k.johansson@svenskakyrkan.se Församlingsassistent anna.e.johansson@svenskakyrkan.se Förstevaktmästare hakan.l.larsson@svenskakyrkan.se Mer information finns på vår hemsida

4 Lite om pastoratets ekonomi Vi är glada för att den stora merparten av alla som bor i Brålanda, Gestad och Sundals-Ryr väljer att stå med som medlemmar i Svenska kyrkan. Det är förutsättningen för att vi ska kunna bedriva den breda och omfattande verksamhet som vi har. Ändå är det så att marginalerna i ekonomin är ganska små. Vi försöker att tänka oss för innan vi drar på oss nya kostnader och samtidigt se var vi kan spara in lite pengar. En stor utgift för oss är uppvärmning av våra fastigheter. Att värma upp en kyrka när det är minusgrader ute drar många kilowatt. Av det skälet har kyrkorådet beslutat att vi under vintern ska försöka koncentrera verksamheten lite mer. Detta betyder i praktiken att den enda gudstjänsten i Timmervik under vintern blir julnattsgudstjänsten och Sundals-Ryrs kyrka kallställs från nyår fram till påsk. Där hålls gudstjänsterna i stället i församlingshemmet. Också dop får under den här tiden förläggas till en annan kyrka eller församlingshem, om man nu inte väljer att vänta. För den som så önskar kommer kyrkorna att värmas upp för begravning. För Brålandas del betyder besparingen att lite fler gudstjänster under vintern kommer att förläggas till församlingshemmet. Dessa åtgärder görs på prov och ska sedan utvärderas. Vi hoppas på förståelse för våra försök att hushålla med våra resurser. En annan sida av ekonomin är att man ibland ändå behöver göra lite större investeringar. Vi står inför en sådan när vi under nästa år måste bygga nya personalutrymmen vid Brålanda kyrka, en utgift som kommer att täckas av den begravningsavgift som alla är med och betalar. Också Brålanda kyrka är i behov av en renovering. För att den ska bli möjlig kommer vi att behöva samla in ganska mycket extra medel. Vi återkommer till den insamlingen, men är det någon som redan nu vill ge en gåva så går det bra att sätta in denna på Brålanda pastorats bankgiro Ange på inbetalningen att gåvan är till Brålanda kyrka. Thomas Holmström Kyrkskjutsar På gudstjänstsidorna på de sista sidorna i församlingsbladet finns en taxisymbol. Den betyder att det går att beställa kyrkbil till din kyrka. Är det pastoratsgudstjänst går det att åka från alla tre församlingarna. I Brålanda och Sundals-Ryr är det Wallins taxi som kör (Tel ) och i Gestad/Timmervik är det Erna Jansson (Tel ).

5 Från Sundals-Ryrs syförenings 100-årskalas I september firades i Sundals-Ryr syföreningens 100-års jubileum med tårtor, körsång, utställning av hantverk, tal och auktion. På bilden längst ner ser vi flertalet av de nuvarande medlemmarna i syföreningen.

6 Ansvaret för vår värld Som enskilda och som kyrka försöker vi göra det allra bästa för den bygd och det land vi lever i. Det är ett ansvar som vi alla har att hjälpas åt med. Men det blir allt tydligare att vi också hör ihop med andra delar av vårt jordklot. Vi reser ut i världen ifrån vårt land. Och människor från länder både när och fjärran kommer till Sverige som turister, för att finna arbete eller för att komma undan krig eller fattigdom. Här behövs också att vi hjälps åt. En del kan vi göra genom att möta dem som kommet hit till oss med värme, kärlek och respekt. Bara en vänlig blick kan göra stor skillnad för någon som tvingats bryta upp från sin tidigare hemvist för att börja om på nytt här hos oss. Som kyrka så försöker vi vara med och dra vårt strå till stacken genom att avsätta tid och resurser för att stötta de nya svenskar som kommit hit till oss från olika länder. Kom gärna och var med på vårt Kultur-Café som är i Brålanda församlingshem på måndager kl Genom att kyrkan också har förgreningar ut i världen så kan vi också på andra sätt finnas med för att hjälpa. Här är några exempel på vad du som är med i kyrkan är med och stödjer: Genom Svenska kyrkans internationella arbete stöder vi en rad projekt i olika länder, framför allt i Sydamerika, Afrika och Asien. Det handlar till exempel om hållbar försörjning i fattiga länder, om hälso- och sjukvård, mänskliga rättigheter, fredsarbete och katastrofhjälp. Under perioden från 1 advent fram till Trettondag jul pågår årets insamling genom flera kollekter. Det går också bra att ge direkt via bankgiro eller Plusgiro Ibland tar vi också upp kollekter till Läkarmissionen och andra hjälporganisationer. Vi stödjer också mission i andra länder. Genom organisationen Ljus i öster hjälper vi till genom att stödja lokala församlingar, framför allt i Östeuropa och Kina, så att fler människor i dessa områden får del av budskapet om Jesus. Kristna människor och levande församlingar är en stor och viktig resurs när ett fungerande samhälle ska byggas upp. Genom kollekter finns vi också med och stödjer ett projekt bland romer i Rumänien. På detta sätt får barnen möjlighet att gå i skola, vuxna få chansen att ta igen förlorad skolgång eller få en yrkesutbildning. Det handlar också om att ordna vatten och avlopp och ge grundäggande tand- och sjukvård. Ett sätt till finns naturligtvis att vara med och påverka vår värld: Genom att be. Bön för enskilda länder och platser öppnar för Guds möjligheter att komma med fred och försoning. Tack för att du också är med och bidrar till att ta ansvar för vår värld!!

7 Barn och ungdomssidan Nu vill jag visa några sköna bilder från några av de tillfällen där 5-åringarna fått hämta sina barnbiblar Tycker bilderna visar på något viktigt: Förväntansfulla barn som fått en bok flera av dem längtat efter! Visst syns det att de knappt kan bärga sig med att börja använda den? Längtar du också efter att få mer av Bibeln i ditt liv? Mer av Jesus? Bibeln är ett fantastiskt sätt att lära känna Honom på. Har du ingen egen Bibel? Hör av dig till oss, så ska vi ordna det! Hälsningar från Britta Den 4: advent, 20 dec kl 11, är det Julgudstjänst för alla åldrar i Sundals-Ryrs kyrka. Då kommer alla 5-åringar i Sundals-Ryr också att få hämta sin barnbibel.

8 Lite kuriosa Med sin dator kan man göra en del spännande upptäckter. Till exempel genom att läsa gamla nummer av Tidning för Wenersborgs stad och län. För Brålandas del handlar notiserna flera gånger om den långdragna orgelvärksfrågan. Men 1888 börjar det röra på sig. Då kan man läsa: Efter öfverläggningar fattade stämman det beslutet att uppskjuta orgelvärksfrågan på en månad. Under tiden skola listor kringsändas för insamlande af frivilliga bidrag, hvilka, med den offervillighet, för vilken Brålänningar med rätta äro så väl kända, torde göra att någon särskild uttaxering icke behöfver ifrågakomma. Skribenten är dock mycket skeptisk för han avslutar med orden Det torde vara obehöfligt tillägga, hvad som är min öfvertygelse, att något orgelvärk får vi nog icke i denna kungens tid. Där tog dock skribenten miste för redan nästföljande år kunde en orgel äntligen invigas och en organist kunde anställas, nämligen folkskolläraren J.S. Blomqvist. Följande år får vi också en liten glimt av adventsfirande anno Så här kunde man läsa i tidningen 5 december detta år: I en annan notis kan man läsa om att allt ändå inte var frid och fröjd. Organisten förordnades för ett år i taget och när uppdraget skulle förnyas 1893 diskuterades anställningsvillkoren. Tidningen refererar stämmans beslut :

9 Det fanns också andra bekymmer vid denna tid. I mars 1893 kan vi läsa i tidningen: Men det finns också andra sensationer från denna tid att rapportera om. Det här med att visa bilder i kyrkan är minsann inget nytt påfund! Läs här i en notis från november 1892! Från Gestads församling har tidningen inte mycket att rapportera och i Sundals- Ryr är det en fråga som dominerar: Byggandet av en ny kyrka. Två korta citat kan sammanfatta läget: Det 25-åriga kriget (notis från juli 1897) och så avslutningen på referatet från kyrkostämman i januari 1893: Allt enhälligt och gemytligt, blott icke kyrkobyggnadsfrågan kommer på tal. Det är gott att den frågan nu är avklarad och att det är bättre stämning i bygden!

10 Några bilder från den gångna hösten Sista måndagen i varje månad är det någon form av program en timme före middagsbön och måndagslunch. På en av höstens samlingar medverkade fyra systrar Andersson tillsammans med pappa Stefan. Vid samma tillfälle var också Johnny Sandelin med, tillsammans med sitt dragspel. Vid en gudstjänst för alla åldrar i Timmervik predikade Thomas Holmström om vilken uppgift änglarna har. En av uppgifterna är att finnas med oss för att ge oss skydd, vilket illustreades med hjälp av en reflexväst! Höstens PUB-kvällar på Håkans bar har blivit en succé med fullt hus båda gångerna. Dan Rosengren har stått för sången och musiken. Vid det andra tillfället fick han också förstärkning av Josefin Dahlqvist i några av sångerna.

11 Viktig information om kyrkogårdarna Vi har under flera år försökt komplettera våra uppgifter om gravrättsinnehavare. Bland annat har vi satt ut gröna skyltar på de gravar där vi saknar uppgifter, med en uppmaning att kontakta pastorsexpeditionen. Vad det handlar om är att det för varje grav ska finnas någon anhörig som står som ansvarig. Detta är viktigt till exempel om vi upptäcker att en sten står ostadigt och skulle behöva åtgärdas. Nu har vi snart kommit så långt vi kan i våra efterforskningar, men fortfarande saknar en hel del gravar gravrättsinnehavare. Det som sker nu är att vi under vintern, på respektive kyrkogård, kommer börja anslå listor på dessa gravar. Dessa listor kommer också finnas tillgängliga på pastorsexpeditionen. För de gravar där vi efter sommaren fortfarande inte fått fram någon gravrättsinnehavare kommer beslut fattas om att pastoratet tar över ansvaret. Det betyder att vi själva får ta ansvar för att göra eventuella åtgärder på gravvårdar som av Länsmuséet bedömts som skyddsvärda. Men det kan också betyda att andra stenar kan komma att tas bort. Så länge stenarna inte utgör något problem är policyn tills vidare att de kommer att få stå kvar, men den som för framtiden vill försäkra sig om att gravvårdar bevaras bör också se till att anmäla sitt intresse för att gå in och ta ansvar som gravrättsinnehavare. Årets konfirmander Mer än 20 ungdomar har anmält sig till årets konfirmationsläsning. De har under hösten varit med på några gudstjänster, men själva läsningen börjar inte förrän i januari, då de som vanligt läser på onsdagar efter skolan. De kommer också att åka på läger, både i februari och i början av sommaren. Konfirmationshögtiden blir i slutet av augusti. Prata gärna med konfirmanderna och hjälp dem tillrätta när de kommer för att vara med på gudstjänster i våra kyrkor. Någon att prata med Anette Jarsved Carlson (som är präst) har ett särskilt ansvar för diakoni och själavård bland vuxna och äldre och Britta Johansson (som är församlingsassistent) har ansvar för kontakten med barn, ungdomar och familjer. Telefonnummer finns på sidan 3 i församlingsbladet.

12 Det händer i Brålanda Julkören Brålanda kyrkokör vill gärna ha lite extra förstärkning när de ska sjunga i kyrkan på julnatten. Välkommen till Julkörens tre övningarna i december (3.12, och 17.12). Har du frågor så kontakta Dan Rosen-gren. Telefon och mail-adress finns på sidan 3. Veckomässor En gång i månades firas veckomässa i Brålanda församlingshem. Det är en enkel gudstjänst där vi firar nattvard, ber och lovsjunger Gud tre tisdagskvällar kl 19 (8.12, 12.1 och 9.2) Välkommen du också! Julfirande i församlingshemmet på julafton Vi ser ett behov av att erbjuda ett öppet julfirande, tänkt för familjer, ensamstående, och för våra vänner från Syrien och andra länder som finns i vår bygd. Alla ska få chansen att uppleva julens glädje, gemenskap och innebörd! Därför öppnar vi församlingshemmet mellan kl 11 och kl 14. Det blir julgröt, dans kring granen, julsånger, en stund kring julevangeliet, lite om svenska jultraditioner och julfika. Alla som vill vara med är välkomna, men vi vill helst ha du/ni anmäler er. Säg gärna till ifall du vill vara med och hjälpa till på något sätt! Ring eller maila Pastorsexpeditionen eller Britta Johansson senast Telefonnummer och mailadresser finns på sidan 3. Bönekväll Efter veckomässan 12.1 fortsätter vi en stund med att be för vårterminen som ligger framför oss. Bön är en förutsättning för att vårt arbete ska bära frukt! Varför har vi kyrkkaffe? De allra flesta söndagar har vi enkelt kyrkkaffe efter gudstjänsten. Det är för att vi ska hinna mötas lite mer. Kanske du också vill hjälpa till någon gång? Kontakta i så fall Britta Johansson så får du veta när och hur. Middagsbön måndagar kl När måndagsluncherna kommer igång igen i februari så börjar också middagsbönerna, en enkel andakt för alla som vill vara med.

13 Det händer i Gestad Förmiddagskaffe Välkommen till församlingshemmet Onsdag 9 december kl Luciakaffe med Stor och liten Torsdag 4 februari kl Kyrkbil kan beställas. Luciafirande Missa inte luciafirandet på 3:e advent. Det blir luciatåg i kyrkan kl 16 och sedan julgröt och dans kring granen i församlingshemmet Julnatt eller julotta? Kväll i Timmervik eller morgon i Gestad, det är bara att välja julgudstjänst. Fredagsluncher i Gestads bygdegård Vi fortsätter tillsammans med LRF och bygdegården att andra fredagen i månaden ordna luncher till självkostnadspris. Fredag kl Fredag 8.1 kl Fredag 12.2 kl Veckomässor Vi möts i församlingshemmet Torsdag 21.1 och 18.2 kl 19. Efteråt förbereder vi en kommande gudstjänst. Det händer i Sundals-Ryr Nyårsbön och minnesgudstjänst Som vanligt är det nyårsbön på nyårsafton kl 15. Anette Jarsved Carlson leder gudstjänsten, Kyrkokören medverkar och ljus tänds för de under året avlidna. Gudstjänst i Gamla kyrkan Också detta år blir det vintergudstjänst i Sundals-Ryrs gamla kyrka på Trettondag jul (6.1 kl 16). Varm klädsel och sittunderlag rekommenderas. Efteråt serveras julgröt i församlingshemmet. Veckomässa i församlingshemmet torsdag 4 februari kl Meditationsgudstjänst i församlingshemmet söndag 31 januari kl 17. Gudstjänster i församlingshemmet Från nyår fram till påsk hålls gudstjänsterna i församlingshemmet för att spara på uppvärmningskostnader.

14 Biskopsval? Karstads stift ska få en ny biskop efter Esbjörn Hagberg. Frågan är bara vem? Snart ska nomineringsprocessen börja. Den som vill veta mer om hur det går till kan läsa på stiftets hemsida Men ännu viktigare är att ta med detta val som ett böneämne. Det är viktigt för vårt stift att vi får en god biskop. Själva valet sker i april och ny biskop tillträder i augusti. Faktiskt är det så att vem som helst kan vara med och föreslå vem det ska bli. Första advent öppnar en förslagslåda som hålls öppen i två månader. Inkomna förslag läggs ut på stiftets hemsida. Döpta sedan i maj månad På de altare som finns vid dopfunten i var och en av våra kyrkor står små änglar. De har alla en liten namnlapp som påminner om de barn som blivit döpta. Här är en lista på dem som döps under sommaren och hösten: Brålanda 3.5 Isabelle Wallin Karlsson 31.5 Nicko Abrahamsson Svensson 27.9 William Sandelin 10.4 Melvin Westman 8.11 Nils Ottosson Emil Magnusson Charlie Karlsson Gestad 24.5 Edvin Stolpe Johansson 2.8 Nova Olsen Harald Johansson Sundals-Ryr Moltas Sällergård Aagaard Ytterligare några barn har döpts, men dessa hör hemma i andra församlingar. Be för barnen och deras familjer!

15 Julpyssel Det har rört till sig lite bland julens psalmer och sånger. Hur börjar de egentligen? Sätt bokstäverna i rätt ordning så får du svaret. Klarar du 13 rätt? Om du skriver ner dina svar på ett papper och lämnar in det eller skickar det till Pastorsexpeditionen, Storgatan 26, så kan du vinna ett pris! Lycka till!

16 ADVENT 29 november, 1 Advent Gestad 11 Adventsgudstjänst, Thomas Holmström och Hembygdskören. Trumpet: Anna och Andreas Jåtby. Sundals-Ryr 16 Adventsgudstjänst, Anette Jarsved Carlson och kyrkokören. Trumpet: Anna och Andreas Jåtby Brålanda 18 Adventsgudstjänst, Thomas Holmström och kyrkkören. Trumpet: Anna Fröjd-Jåtby. Brålanda 11 6 december Pastoratsgudstjänst i församlingshemmet, Anette J. Carlson. Information om kyrkans internationella arbete. Söndagsskola och kaffe. Brålanda församlingshem Tisdag 8.12 kl 19 Veckomässa, Thomas Holmström. Gestads församlingshem Onsdag 9.12 kl 9.30 (OBS tiden!) Förmiddagskaffe tillsammans med Stor och liten och deras Lucia-tåg. Gestads bygdegård Fredag 11 december kl Lunch till självkostnadspris. Brålanda 11 Gestad december, 3 advent Gudstjänst med nattvard, Anette Jarsved Carlson. Gudstjänst med luciatåg och andakt., Anette Jarsved Carlson och barngrupperna. Julgröt och dans kring granen i församlingshemmet. GRÖTFEST I BRÅLANDA FÖRSAMLINGSHEM Onsdag 16 december kl 18. Mat, sång och underhållning Anmälan till pastorsexpeditionen tel eller Kerstin Åkesson senast Max 125 personer. 20 december, 4 advent Sundals-Ryr 11 Julgudstjänst för alla åldrar, Thomas Holmström. Julspel och sång av Draget. Barnbibel till 5-åringar. Fika i kyrkan. Brålanda 18 I väntan på julen. Stilla gudstjänst i bön inför julhelgen, Thomas Holmström. Sång: Christina Svensson. OM SNÖRÖJNING Under helgerna snöröjs bara vid de kyrkor där det är gudstjänst. Så snart som möjligt efter helgen öppnas vid övriga kyrkor och huvudstråken på kyrkogårdarna. Vi kan dock inte garantera fullständig halkbekämpning.

17 JUL, NYÅR OCH TRETTONHELGEN 24 december, Julafton Servicehuset 11 Julbön, Thomas Holmström. Brålanda församlingshem Gemensamt julfirande. Brålanda 23 Julnattsgudstjänst, Thomas Holmström och Julkören. Timmervik 23 Julnattsgudstjänst, Anette Jarsved Carlson och Hembygdskören. 25 december, Juldagen Sundals-Ryr 7 Julotta, Anette Jarsved Carlson och Kyrkokören. Gestad 7 Julotta, Thomas Holmström. Sång: Carl-Erik Carlson. Sundals-Ryr 11 Gestad 11 Brålanda Sundals-Ryr 15 Brålanda 18 Gestad 11 Brålanda december, Annandag jul Gudstjänst med nattvard, Thomas Holmström. Sång: Hanna Sandgren. 27 december, Söndagen efter jul Gudstjänst med nattvard, Thomas Holmström. Sång: Dan Rosengren. Gudstjänst på Servicehuset för hela församlingen, Thomas Holmström. Sång: Dan Rosengren. Kaffe. 31 december, Nyårsafton Nyårsbön med ljuständning för de under året avlidna, Anette Jarsved Carlson, Kyrkokören. 1 januari, Nyårsdagen Gudstjänst med nattvard, Anette Jarsved Carlson och Lovsångsgruppen. 3 januari, Söndagen efter nyår Gudstjänst, Thomas Holmström. Vi sjunger julens sånger, Dan Rosengren m.fl. Andakt: Thomas Holmström. 6 januari, Trettondag jul Brålanda 11 Gudstjänst med nattvard, Thomas Holmström. Sång: Jonna Ydenius. Sundals-Ryr 16 Gudstjänst i gamla kyrkan (Varm klädsel!), Anette J. Carlson, Kyrkokören. Grötfest i församlingshemmet.

18 Brålanda 11 Gestad 15 JANUARI Gestads bygdegård Fredag 8 januari kl Lunch till självkostnadspris. 10 januari, 1 söndagen efter Trettondagen Gudstjänst i församlingshemmet, Thomas Holmström. Söndagsskola och kaffe. Gudstjänst, Thomas Holmström. Brålanda församlingshem Tisdag 12.1 kl. 19 Veckomässa och bönekväll. inför terminsstarten, Thomas Holmström. 17 januari, 2 söndagen efter Trettondagen Sundals-Ryr 11 Gudstjänst med nattvard i församlingshemmet, Anette Jarsved Carlson. Brålanda 15 Lovsångsgudstjänst, Anette Jarsved Carlson och Lovsångsgruppen. Gestads församlingshem Torsdag 21.1 kl. 19 Veckomässa, Thomas Holmström. Gestad januari, Septuagesima Pastoratsgudstjänst med nattvard, Thomas Holmström, Hembygdskören och gudstjänstgrupp. Söndagsskola. Kaffe i församlingshemmet. 31 januari, Kyndelsmässodagen Brålanda 11 Gudstjänst i församlingshemmet, Anette Jarsved Carlson. Söndagsskola och kyrklunch. Sundals-Ryr 17 Meditationsgudstjänst i församlingshemmet, Anette Jarsved Carlson. Nu är Swish igång Om du inte har med dig kontanter till kyrkan så går det nu att ge med hjälp av mobilappen Swish i stället. Det finns ett nummer för varje församling. Helst ska du göra överföring senast vid midnatt den dag som gudstjänsten är. Då kan den räknas med i helgens kollektsumma. Ange om det är kollekt eller något annat som avses. Numren finns på lappar som ligger i kyrkbänkarna. Har du frågor om hur det fungerar med Swish, ring Anna Johansson på pastorsexpeditionen, Tel

19 FEBRUARI Brålanda församlingshem Måndag 1 februari Start för måndagsluncherna. Gestads församlingshem Torsdag 4.2 kl Förmiddagskaffe. Sundals-Ryrs församlingshem Torsdag 4.2 kl Veckomässa, Anette Jarsved Carlson. Brålanda 11 Gestad 18 7 februari Fastlagssöndagen Gudstjänst med de minsta, Thomas Holmström, Anette Jarsved Carlson och Draget. Kaffe. Gudstjänst, Anette Jarsved Carlson och konfirmanderna. Brålanda församlingshem Tisdag 9.2 kl. 19 Veckomässa, Thomas Holmström. Gestads bygdegård Fredag 12 februari kl Lunch till självkostnadspris. 14 februari, 1 söndagen i fastan Sundals-Ryr 11 Gudstjänst i församlingshemmet, Thomas Holmström. och Kyrkokören. Kaffe. Brålanda 17 Gudstjänst med nattvard och förbön, Thomas Holmström. Gestads församlingshem Torsdag 18.2 kl. 19 Veckomässa, Anette J. Carlson. Brålanda 11 Gestad februari, 2 söndagen i fastan Gudstjänst i församlingshemmet, Thomas Holmström. Söndagsskola och kyrklunch. Gudstjänst, Anette Jarsved Carlson och gudstjänstgrupp. 28 februari, 3 söndagen i fastan Sundals-Ryr 11 Gudstjänst med nattvard i församlingshemmet, Thomas Holmström Brålanda 16 Ekumenisk gudstjänst i Equmeniakyrkan, Sigward Karlsson, Thomas Holmström m.fl. Söndagsskola och servering. Brålanda församlingshem Måndag 29 februari kl Förmiddagsträff. Måndagsluncher 1 februari startar luncherna i Brålanda församlingshem igen. Kl 12 kan den som vill vara med på middagsbön och kl serveras mat. Sista måndagen i varje månad är det också någon form av program kl 11. Senaste nytt Pastorsexpeditionens telefonsvarare (Tel ) ger besked vid eventuella ändringar. Om det t.ex är kraftigt snöfall eller strömavbrott kan vi tvingas att ställa in gudstjänster.

20 Och så lite blandat... Kulturcafé Måndagskvällar kl är vårt Kulturcafé i Brålanda församlingshem öppet. Det är tänkt som en plats för nya svenskar att möta oss gamla svenskar och som en möjlighet för oss att lära känna dem som kommit nya till vår bygd. Vi pratar, fikar, tränar språk och lär om varandra och om våra olika kulturer och traditioner. Välkommen du också! Kontaktperson: Britta Johansson Syföreningar och körer Att komma samman för till symöte eller för att sjunga tillsammans i kör tillhör de väl inarbetade formerna för att mötas i våra församlingar. Vill du också vara med? Ring Pastorsexpeditionen (Tel ) och fråga ifall du inte vet vem du ska kontakta. Bibelgrupper Vill du vara med i en bibelgrupp, kontakta Thomas Holmström. Om du bläddrar i församlingsbladet så ser du att det gott om gudstjänster under helgerna. Kom gärna på alla! Eller försök i alla fall att komma på någon av dem. Annars riskerar du att missa själva meningen med att vi firar jul En kväll om mod Vi planerar för en samling i sporthallen Fredag Gör en anteckning i almanackan så återkommer vi med mer information i nästa församlingsblad PUB-kvällarna fortsätter Vi planerar för ytterligare några PUB-kvällar i samarbete med Håkans bar under våren. Det första datumet är bestämt, så boka redan nu in Fredag 5 februari kl Håll utkik efter affischerna när det närmar sig så får du också veta lite mer om innehållet. När Allan Sahlbom i år är med och leder dans kring granen i Gestads församlingshem så gör han det för 30:e gången. Vi är tacksamma för alla trogna medarbetare! En jubilar Brålanda pastorat samarbetar med Studieförbundet SENSUS ANSVARIG UTGIVARE: Kyrkoherde Thomas Holmström Storgatan 26, Brålanda

FÖRSAMLINGSBLAD Advent - jul nyår januari februari Brålanda, Gestad och Sundals-Ryr

FÖRSAMLINGSBLAD Advent - jul nyår januari februari Brålanda, Gestad och Sundals-Ryr Och detta är tecknet för er: Ni ska finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en krubba Teckningen är gjord av Karl Pettersson 8 år FÖRSAMLINGSBLAD Advent - jul nyår januari februari 2013-2014 Brålanda,

Läs mer

Församlingsblad. Advent, Jul och Nyår Det är en ros utsprungen av Jesse rot och stam

Församlingsblad. Advent, Jul och Nyår Det är en ros utsprungen av Jesse rot och stam Församlingsblad Advent, Jul och Nyår 2016 Det är en ros utsprungen av Jesse rot och stam Till Dig Ett nytt nådens år från Herren ekonomiskt kanske Herren också bjuder in oss till något nytt. Nu behöver

Läs mer

FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN SÖDRA DAL December 2018 Februari 2019

FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN SÖDRA DAL December 2018 Februari 2019 FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN SÖDRA DAL December 2018 Februari 2019 Alla behövs! Hur ska det gå? Kommer vi att klara det här? Det är klart att vi ställer oss de frågorna, inte minst då utmaningarna

Läs mer

FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN PÅ SÖDRA DAL Juni - September 2017

FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN PÅ SÖDRA DAL Juni - September 2017 FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN PÅ SÖDRA DAL Juni - September 2017 Jag tycker nog att jag har skapligt bra lokalsinne, jag brukar inte gå vilse. Men visst händer det ändå ibland att jag tappar riktningen,

Läs mer

Förändring är möjlig!

Förändring är möjlig! FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN PÅ SÖDRA DAL December 2017 Februari 2018 Förändring är möjlig! Visst känner vi en viss tvekan inför det påståendet. Det är som att de sidor av vår erfarenhet som säger;

Läs mer

FLUXEN Söndag 2 december kl Gudstjänst, Mattias Olofsson

FLUXEN Söndag 2 december kl Gudstjänst, Mattias Olofsson December 2018 Välkommen under Jul och nyår Den första advent börjar en tid av förväntan. Det är en glad tid då vi ser fram emot att få fira att Jesu födelse. Vi samlas till gudstjänster, konserter och

Läs mer

FÖRSAMLINGSBLAD. Sommaren 2016 Brålanda, Gestad och Sundals-Ryr

FÖRSAMLINGSBLAD. Sommaren 2016 Brålanda, Gestad och Sundals-Ryr FÖRSAMLINGSBLAD Sommaren 2016 Brålanda, Gestad och Sundals-Ryr Sommarhälsning När jag skriver det här verkar det som om sommaren redan har kommit. Det har ju varit högsommarvärme några dagar redan. Vilken

Läs mer

Nr 1 Årg. 2 DECEMBER -08 FEBRUARI -09. Redaktion: Patrik Ahlmark Barbro Olofsson, S Andersson. FÖRSAMLINGSBLAD För Kyrkorna i och runt Garda

Nr 1 Årg. 2 DECEMBER -08 FEBRUARI -09. Redaktion: Patrik Ahlmark Barbro Olofsson, S Andersson. FÖRSAMLINGSBLAD För Kyrkorna i och runt Garda Nr 1 Årg. 2 DECEMBER -08 FEBRUARI -09 Redaktion: Patrik Ahlmark Barbro Olofsson, S Andersson Garde Församling Östra Missionsförsamlingen FÖRSAMLINGSBLAD För Kyrkorna i och runt Garda ÄR DU VÄVSUGEN? Vävstuga

Läs mer

FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN SÖDRA DAL Juni September 2019

FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN SÖDRA DAL Juni September 2019 FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN SÖDRA DAL Juni September 2019 Delad passion! Det vetenskapliga namnet på blomman är Passiflora, vi kallar den Passionsblomma och det finns bortåt 500 arter av den. Jag

Läs mer

FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN SÖDRA DAL Mars - Maj 2019

FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN SÖDRA DAL Mars - Maj 2019 FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN SÖDRA DAL Mars - Maj 2019 De hör ihop! Två bilder tätt ihop. Vinter och vår sida vid sida och så nära varandra att gränsen nästan har suddats ut. De hör ihop, det kramade

Läs mer

Advent, jul och nyår. i Lagunda församling

Advent, jul och nyår. i Lagunda församling Advent, jul och nyår i Lagunda församling Händer i Lagunda församling 2014 Fredag 28 november 14 Gudstjänst inför helgen, i Giresta kyrka (obs platsen!) Kören Våga sjunga, Måns Godée och Mikael Dagobert.

Läs mer

JUL & NYÅR KÅLLERED 2014-2015 Varmt välkommen till Ekenkyrkan, Centrumkyrkan, Apelgårdens kyrka och Kållereds kyrka.

JUL & NYÅR KÅLLERED 2014-2015 Varmt välkommen till Ekenkyrkan, Centrumkyrkan, Apelgårdens kyrka och Kållereds kyrka. Max kom till Kyrkis i Apelgården och gav oss en fantastisk julängel med riktigt starka gröna vingar. JUL & NYÅR KÅLLERED 2014-2015 Varmt välkommen till Ekenkyrkan, Centrumkyrkan, Apelgårdens kyrka och

Läs mer

Församlingsblad. Traryd -Strömsnäsbruk - Hinneryd. Den bästa julklappen! VINTERN. Nr 4 2015

Församlingsblad. Traryd -Strömsnäsbruk - Hinneryd. Den bästa julklappen! VINTERN. Nr 4 2015 Församlingsblad Traryd -Strömsnäsbruk - Hinneryd Den bästa julklappen! VINTERN 2015 2016 Nr 4 2015 1 Den bästa julklappen! Jag tror att de flesta av oss kommer ihåg åtminstone en julklapp som vi fått genom

Läs mer

DECEMBER. Vi går mot juletider.

DECEMBER. Vi går mot juletider. Björksäterkyrkan december 2017 - februari 2018 Vi går mot juletider. Jesus blev människa, en av oss. Julens största kärlekshälsning är detta, att Jesus vill möta oss var och en. År efter år, dag efter

Läs mer

Kyrknytt. Information från Svenska kyrkan i Dalstorps församling

Kyrknytt. Information från Svenska kyrkan i Dalstorps församling Kyrknytt Information från Svenska kyrkan i Dalstorps församling Vintern 2012 Julen år 2012 Nu går det mot Jul igen, Förhoppning om: vit Jul julklappar fridfull Jul god mat god gemenskap gamla traditioner.

Läs mer

Bön för vår kyrka och vår värld

Bön för vår kyrka och vår värld Bön för vår kyrka och vår värld Bönen Vår viktigaste uppgift som kristna är att söka Gud, att låta hans kärleks eld tändas och brinna i våra hjärtan. Bön är att befinna sig i den älskande Gudens ansiktes

Läs mer

God Jul och Gott nytt år!

God Jul och Gott nytt år! Tid och rum för inre upplevelse God Jul och Gott nytt år! Nr 4 2011 PROGRAM Jul och Nyår INFORMATION om förändring av Fjällkyrkans verksamhet INFORMATION TILL ALLA VÅRA BESÖKARE OM FÖRÄNDRING AV FJÄLLKYRKANS

Läs mer

PROGRAM 4 december februari

PROGRAM 4 december februari Wesleybladet 2018-5 PROGRAM 4 december 2018-25 februari 2019 www.wesleykyrkan.se Gudstjänster och samlingar 2018-5 Tisdag 4 december 14:00 Tisdagsträffen. Öppen gemenskap med kaffe, andakt, sång och musik

Läs mer

Programblad för december 2015 & januari 2016

Programblad för december 2015 & januari 2016 Programblad för december 2015 & januari 2016 Det folk som vandrar i mörkret ser ett stort ljus, över dem som bor i mörkrets land strålar ljuset fram. Du låter jublet stiga, du gör glädjen stor. De gläds

Läs mer

LERKIL. Hälsning från pastorn. Axplock ur innehållet: Varmt och hjärtligt välkommen till kyrkan. Alla samlingar är självklart öppna för alla.

LERKIL. Hälsning från pastorn. Axplock ur innehållet: Varmt och hjärtligt välkommen till kyrkan. Alla samlingar är självklart öppna för alla. LERKIL Hälsning från pastorn I bibeln i Predikaren kap. 3:11 så står det så här: Allt vad Gud har gjort är skönt i rättan stund. Han låter människor urskilja ett sammanhang, men aldrig kan de fatta Guds

Läs mer

TRO HOPP KÄRLEK Ditt församlingsblad från Anderslövs församling!

TRO HOPP KÄRLEK Ditt församlingsblad från Anderslövs församling! TRO HOPP KÄRLEK Ditt församlingsblad från Anderslövs församling! 4/17 ANDERSLÖVS FÖRSAMLING Nu kommer ljuset! Förbanna inte mörkret utan tänd ett ljus. Och det gör vi! Vi nordbor har lärt oss den hårda

Läs mer

Vecka Tänd ett ljus

Vecka Tänd ett ljus Vecka 49 2015 Tänd ett ljus Även om det kommer att bli mörkare ytterligare ett par veckor känns det ändå som om det vänt. I och med alla tända ljus blir det inte alldeles mörkt. Varje år påminns man om

Läs mer

Barn och träd är vänner

Barn och träd är vänner Kvartalsblad December 2013 februari 2014 Barn och träd är vänner Rubrikens ord finns inristade på en klockstapel i Uppsala och de passar så fint till det jag vill berätta. Äntligen är dopträdet färdigt

Läs mer

Frälsningsarmén Trelleborg

Frälsningsarmén Trelleborg Offentliga Samlingar Frälsningsarmén Trelleborg December 2018- Februari 2019 En hälsning från kårledaren Så stundar åter juletid och vi är många som ser framemot julefrid och juleljusen som lyser upp vintermörkret.

Läs mer

Församlingsblad. Equmeniakyrkan Östhammar och. Gimo-Vattensta Missionsförsamling

Församlingsblad. Equmeniakyrkan Östhammar och. Gimo-Vattensta Missionsförsamling Församlingsblad Equmeniakyrkan Östhammar och Gimo-Vattensta Missionsförsamling April juni 2018 Tacksamhet Livet har sina sidor. Det finns mycket att vara orolig inför. Var och en av oss har en hel uppsättning

Läs mer

Månadsblad DECEMBER sång & musik i adventstid... askims församling.

Månadsblad DECEMBER sång & musik i adventstid... askims församling. Månadsblad DECEMBER 2011 sång & musik i adventstid... askims församling www.svenskakyrkan.se/askim Gudstjänster DECEMBER Andra söndagen i Advent 4/12 Askims kyrka 11.00 Högmässa, Göran Ramsli 16.00 Ungdomskörens

Läs mer

Frälsningsarmén Trelleborg

Frälsningsarmén Trelleborg Offentliga Samlingar Frälsningsarmén Trelleborg December 2018- Februari 2019 En hälsning från kårledaren Så stundar åter juletid och vi är många som ser framemot julefrid och juleljusen som lyser upp vintermörkret.

Läs mer

November / december 2013

November / december 2013 November / december 2013 Vid den tiden utfärdade kejsar Augustus en förordning om att hela världen skulle skattskrivas. Det var den första skattskrivningen, och den hölls när Quirinius var ståthållare

Läs mer

FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN PÅ SÖDRA DAL Januari - Mars 2017

FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN PÅ SÖDRA DAL Januari - Mars 2017 FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN PÅ SÖDRA DAL Januari - Mars 2017 Det kommer en gryning, vi har sett det förut. När allt är som mörkast, rinner mörkret ut. Det kommer en gryning, vi ska vänta på den.

Läs mer

Program Dals-Eds Missionsförsamling

Program Dals-Eds Missionsförsamling Program Dals-Eds Missionsförsamling November 2018 Januari 2019 Kyrkoårets söndagar Söndag Rubrik Gammaltestamentlig läsning 11 nov Den yttersta Amos 4:12-13 tiden 18 nov Vaksamhet och väntan 25 nov Kristi

Läs mer

indelade efter kyrkoårets olika teman

indelade efter kyrkoårets olika teman indelade efter kyrkoårets olika teman Första söndagen i advent Ett nådens år Fast du som kommer Hosianna Här är det fest I advent Sång vid ljusbäraren Vi är så glada Marias advent Andra söndagen i advent

Läs mer

Program december - januari 2018/2019. Carlskyrkan. kom som du är

Program december - januari 2018/2019. Carlskyrkan. kom som du är Program december - januari 2018/2019 Carlskyrkan kom som du är KOM OCH VAR MED I Levande Julkrubban Barn och vuxna övar tillsammans och framför detta julspel på julafton. Vi övar lördag den 15/12 kl 10-12

Läs mer

Offentliga samlingar December Februari Frälsningsarmén Trelleborg

Offentliga samlingar December Februari Frälsningsarmén Trelleborg Offentliga samlingar December 2017 - Februari 2018 Frälsningsarmén Trelleborg En hälsning från kårledaren! Kära medlemmar och vänner i våra olika grupper, Det känns som om vi blivit en stor familj som allt

Läs mer

Januari. Ekumeniska böneveckan 18-25 januari Samlingar i Saronhuset varje dag kl. 18

Januari. Ekumeniska böneveckan 18-25 januari Samlingar i Saronhuset varje dag kl. 18 Januari Vecka 1 Torsdag 1 januari 11.00 Ekumenisk gudstjänst i Uddevalla kyrka Söndag 4 januari 11.00 Gudstjänst med nattvard Sönd. eft. nyår Guds hus Lars Widéll, Yvonne Eriksdotter Vecka 2 Tisdag 6 januari

Läs mer

December Februari Program. Immanuelkyrkans församling & Baptistförsamlingen. Ödeshög

December Februari Program. Immanuelkyrkans församling & Baptistförsamlingen. Ödeshög December 2018 - Februari 2019 Program Immanuelkyrkans församling & Baptistförsamlingen Ödeshög Pastorn har ordet: Advent Handlar om Jesu ankomst Guds rikes ankomst Fridens ankomst Den blir konkret i vårt

Läs mer

indelade efter kyrkoårets olika teman

indelade efter kyrkoårets olika teman indelade efter kyrkoårets olika teman Första söndagen i advent Ett nådens år Fast du som kommer Hosianna Här är det fest I advent Sång vid ljusbäraren Vi är så glada Juldagen Jesu födelse Julsång På natten

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL GUDSTJÄNST!

VÄLKOMMEN TILL GUDSTJÄNST! VÄLKOMMEN TILL GUDSTJÄNST! 26 november Lördag 18.00 Grantändning Våga sjungakören se sid 16-17 27 november Första söndagen i advent Bibelutdelning till Sommarkonfirmanderna 10.00 Musikgudstjänst Kyrkokören,

Läs mer

FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN PÅ SÖDRA DAL Mars Maj 2018

FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN PÅ SÖDRA DAL Mars Maj 2018 FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN PÅ SÖDRA DAL Mars Maj 2018 Älskar Det är ett starkt ord, det är knappt man vet om man ska våga använda det. Älskar ett ord som har missbrukats, ett ord som har sagts

Läs mer

Veckobrev December Vecka 49. Gott nytt kyrkoår

Veckobrev December Vecka 49. Gott nytt kyrkoår Veckobrev December 2017 Vecka 49 Gott nytt kyrkoår I detta brev finns det med två hälsningar. Första hälsningen är ifrån Rebecka Andersson, som var vikarie för Ewah Sturesson ett tag. Hon reste sedan till

Läs mer

Välkommen till 100% konfirmand

Välkommen till 100% konfirmand Välkommen! 2016-2017 2 Välkommen till 100% konfirmand Så här fungerar det! Du som konfirmand skall samla ihop minst 100 poäng! Det finns 4 olika block. se sida 5, blocken har mellan 40-50 möjliga poäng

Läs mer

GRATTIS TILL DITT BARN

GRATTIS TILL DITT BARN GRATTIS TILL DITT BARN Information till er föräldrar inför ert barns dop från Vänersborg och Väne-Ryrs församling Jag vill lyckönska till ert barn och inbjuda till dop När vi står med ett nyfött barn i

Läs mer

ÖRKELLJUNGA PASTORAT. Nr 12. Önskesånger vid församlingshemmet. Julkrubban i Örkelljunga kyrka. Månadsblad. Advent Jul Trettondag 2014/15

ÖRKELLJUNGA PASTORAT. Nr 12. Önskesånger vid församlingshemmet. Julkrubban i Örkelljunga kyrka. Månadsblad. Advent Jul Trettondag 2014/15 Nr 12 ÖRKELLJUNGA PASTORAT Julkrubban i Örkelljunga kyrka Önskesånger vid församlingshemmet Månadsblad Advent Jul Trettondag 2014/15 Veckonumren, som står angivna vid söndagen, gäller veckan som följer.

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL GUDSTJÄNST!

VÄLKOMMEN TILL GUDSTJÄNST! VÄLKOMMEN TILL GUDSTJÄNST! 28 november Lördag 15.00 Grantändning Våga sjunga-kören Kollekt till Lidköpings sociala kassa 29 november Första söndagen i advent Bibelutdelning till Sommarkonfirmanderna 16.00

Läs mer

Vad längtar du efter?

Vad längtar du efter? Vad längtar du efter? Det drar ihop sig till adventstid med allt vad det innebär. För många av oss är det en intensiv tid av stökande, pyntande, fixande och en och annan julfest mellan varven. För en del

Läs mer

Programblad Nov - Dec Frälsningsarmén Gävle

Programblad Nov - Dec Frälsningsarmén Gävle Programblad Nov - Dec 2017 Frälsningsarmén Gävle 2 November - December 2017 Halleluja! Vi har nu varit här några månader och trivs mycket bra i Gävle. Det har varit mycket nytt och en intensiv period med

Läs mer

Missionskyrkan. Välsignad. är han som kommer. i Alvesta kommun. December Februari 2018 (4:1)

Missionskyrkan. Välsignad. är han som kommer. i Alvesta kommun. December Februari 2018 (4:1) Missionskyrkan i Alvesta kommun December 2017- Februari 2018 (4:1) Välsignad är han som kommer Hej, det är jag! Hur hälsar man glatt på människor man mött förut? Igenkänning är något fint och värmer hjärtat.

Läs mer

Barn och familj hösten 2017

Barn och familj hösten 2017 Barn och familj hösten 2017 Välkommen! På bilden ovan syns barnhänder i olika storlekar som klipper, klistrar och skapar kring tema om tro och liv. Det finns också vuxenhänder som hjälper till samtidigt

Läs mer

September Vecka 36. Herre, förbarma dig!

September Vecka 36. Herre, förbarma dig! September 2018 Vecka 36 Herre, förbarma dig! Herre förbarma dig över Huskvarna, över oss som bor här, över våra skolor och över den situation som råder när en människa mördats i en av våra parker. Herre

Läs mer

Kyrkans. församlingsblad. Julens gemenskap. Nr 4 2013 Svenska

Kyrkans. församlingsblad. Julens gemenskap. Nr 4 2013 Svenska Abild Asige Eftra Slöinge Årstad Nr 4 2013 Svenska Kyrkans församlingsblad Julens gemenskap Julhelgerna innebär, för många, glädje och gemenskap. För den som känner sig ensam, eller som förlorat någon

Läs mer

IMMANUELSKYRKAN. www.imkskovde.se. December 2014 - Februari 2015 SKÖVDE. Equmeniakyrkan

IMMANUELSKYRKAN. www.imkskovde.se. December 2014 - Februari 2015 SKÖVDE. Equmeniakyrkan IMMANUELSKYRKAN SKÖVDE December 2014 - Februari 2015 Equmeniakyrkan www.imkskovde.se Omslagsbilden: Välkommen in i värmen i Immanuelskyrkan! Skövde Missionsförsamling & Equmenia Skövde Kungsgatan 17, 541

Läs mer

FÖRSAMLINGSBLAD. Våren 2014 Brålanda, Gestad och Sundals-Ryr

FÖRSAMLINGSBLAD. Våren 2014 Brålanda, Gestad och Sundals-Ryr FÖRSAMLINGSBLAD Våren 2014 Brålanda, Gestad och Sundals-Ryr Korset Korset är en märklig symbol. För de flesta kanske en påminnelse om död, vi ser kors i dödsannonser och på gravstenar. Fast egentligen

Läs mer

Välkommen till Pingstkyrkan i Vänersborg!

Välkommen till Pingstkyrkan i Vänersborg! Välkommen till Pingstkyrkan i Vänersborg! Julen 2015 februari 2016 O helga natt, o helga stund för världen, då Gudamänskan till jorden steg ned! För att försona världens brott och synder, för oss han dödens

Läs mer

komma och bo hos dig. I denna juletid vill Jesus komma till dig och fylla ditt liv med frid och glädje. Han ber dig: Släpp in mig! Låt mig inte bli st

komma och bo hos dig. I denna juletid vill Jesus komma till dig och fylla ditt liv med frid och glädje. Han ber dig: Släpp in mig! Låt mig inte bli st SÖNDAG Advent Jesus, den eviga kärleken går från dörr till dörr och väntar på att få komma in i våra hjärtan. Jesus känner dig och älskar dig. Han knackar på hos dig. Kan du höra hans stämma bland alla

Läs mer

KALENDER. December 2015 augusti 2016. VECKA 50 Tis 8/12 09.00 Morgonmässa. VECKA 51 Tis 15/12 09.00 Morgonmässa

KALENDER. December 2015 augusti 2016. VECKA 50 Tis 8/12 09.00 Morgonmässa. VECKA 51 Tis 15/12 09.00 Morgonmässa 2015-12-08 med reservation för ändringar KALENDER December 2015 augusti 2016 _ VECKA 50 Tis 8/12 09.00 Morgonmässa Ons 9/12 14.00 Bön mitt i veckan Tors 10/12 11.30-12.30 Gottemat Sön 13/12, Daniel Svensson,

Läs mer

Julbetraktelse. Med Guds rika välsignelse och önskan om en God Jul. Rebecka Gustafsson Komminister, Kållereds församling

Julbetraktelse. Med Guds rika välsignelse och önskan om en God Jul. Rebecka Gustafsson Komminister, Kållereds församling Centrumkyrkan Julbetraktelse För mig har advent och julen alltid främst handlat om tre saker. Traditionerna, familjen och lukten. Eller doften kanske jag ska säga. Pepparkakor, saffransbullar, granbarr,

Läs mer

Program vintern

Program vintern Program vintern 2017-18 Välkommen! Den bästa julklappen Så här års funderar många på vad som kan vara den bästa julklappen att önska sig eller att ge till någon annan. Samtidigt drömmer man om fred på

Läs mer

Café och luncher i Vara väst

Café och luncher i Vara väst Café och luncher i Vara väst Måndagsfrukost Varje måndag i Vara församlingshem 09.00-11.00 En stund av gemenskap. Vi fikar och pratar. Du kan även läsa tidningen Vi träffas varje måndag t.o.m 18 december

Läs mer

B. På årsdagen av dopet

B. På årsdagen av dopet B. På årsdagen av dopet På årsdagen av dopet kan man hålla andakt. Detta formulär kan i tillämpad form användas också i sådana situationer, där dopets betydelse betonas, t.ex. på läger vid andra församlingstillställningar.

Läs mer

Välkomnande av nya medlemmar

Välkomnande av nya medlemmar Välkomnande av nya medlemmar Anvisningar Församlingen välkomnar som medlem var och en som bekänner Jesus Kristus som Frälsare och Herre samt är döpt. Församlingen kan ge möjlighet till medlemskap i väntan

Läs mer

Nyheter och aktuellt från Din församling 15 dec 2010

Nyheter och aktuellt från Din församling 15 dec 2010 Ansvarig utgivare: Christer Hugo, christer.hugo@svenskakyrkan.se Redaktör: Christer Klausberger, christer.klausberger@svenskakyrkan.se Nyheter och aktuellt från Din församling 15 dec 2010 Världens förtryckarregimer

Läs mer

Avskiljning av missionär

Avskiljning av missionär Avskiljning av missionär Anvisningar I Kyrkokonferensens samlade gemenskap av församlingar avskiljs kvinnor och män till särskilda tjänster. Det kan gälla redan ordinerade medarbetare som diakoner och

Läs mer

Gudstjänst på julaftonen

Gudstjänst på julaftonen Gudstjänst på julaftonen Julaftonens gudstjänst firas på eftermiddagen. Om julaftonen är en söndag kan gudstjänsten firas som församlingens huvudgudstjänst. I Inledning 1. Ingångspsalm Psalmen kan ersättas

Läs mer

Programblad januari februari 2019 för UMEÅ KÅR

Programblad januari februari 2019 för UMEÅ KÅR Programblad januari februari 2019 för UMEÅ KÅR Frälsningsarmén Umeå Fullsatt lunchkonsert med Samuel Ljungblahd - till förmån för Frälsningsarméns sociala verksamhet. JANUARI Vecka 1 Tis 1/1 Lör 5/1 Sön

Läs mer

Tunadalskyrkan Första Advent. Hosianna- välsignad är han som kommer

Tunadalskyrkan Första Advent. Hosianna- välsignad är han som kommer 1 Tunadalskyrkan 161127 Första Advent Hosianna- välsignad är han som kommer Idag är det festdag i kyrkorna. Det är första dagen på det nya kyrkoåret, Nyårsdag med nya möjligheter och nya påminnelser om

Läs mer

Det är förväntan och spänning, inte minst hos barnen: Kommer mina önskningar att uppfyllas?

Det är förväntan och spänning, inte minst hos barnen: Kommer mina önskningar att uppfyllas? Predikotext: Sak 9:9-10; Matt 21:1-11 Adventstiden är en härlig och speciell tid av året. Det märks på många sätt. När det är som mörkast ute tänder vi upp mängder av stjärnor och ljusstakar. Vi förbereder

Läs mer

FÖRSAMLINGSBLAD. Våren 2013 Brålanda, Gestad och Sundals-Ryr

FÖRSAMLINGSBLAD. Våren 2013 Brålanda, Gestad och Sundals-Ryr FÖRSAMLINGSBLAD Våren 2013 Brålanda, Gestad och Sundals-Ryr GAMMALT OCH NYTT Ibland frågar jag människor jag möter vad de har för tankar om hur det är i kyrkan nu för tiden. Svaren jag får kan i stort

Läs mer

Immanuelskyrkan Skövde. September - December 2018

Immanuelskyrkan Skövde. September - December 2018 Immanuelskyrkan Skövde September - December 2018 Immanuelskyrkan Skövde & Equmenia Skövde Pastor & Församlingsföreståndare Anton Omnell (Föräldraledig 50%) 070-321 45 90 anton@imkskovde.se Kungsgatan 17,

Läs mer

November - December 2014

November - December 2014 November - December 2014 Livets labyrint Ibland upplever jag livet som en labyrint, jag irrar blint hittar inte ut har svårt med vägval och beslut. Ibland orkar jag varken med mig själv eller andra och

Läs mer

På gång i Centrumkyrkan September 2015-Januari 2016

På gång i Centrumkyrkan September 2015-Januari 2016 - Vi vill hjälpa människor hitta fram - På gång i Centrumkyrkan September 2015-Januari 2016 Frukta inte, ty jag är med dig, se dig inte ängsligt om, ty jag är din Gud. Jag styrker dig, jag hjälper dig,

Läs mer

indelade efter kyrkoårets olika teman

indelade efter kyrkoårets olika teman indelade efter kyrkoårets olika teman Första söndagen i advent Ett nådens år Fast du som kommer Hosianna Hosianna (kanon) Här är det fest I advent På en vanlig åsna Stenarna Tänd ett ljus Vi är så glada

Läs mer

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. E. Vid en grav När man t.ex. vid ett släktmöte samlas vid en grav kan man hålla en fri andakt använda detta material i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem.

Läs mer

Södra Nissadalens Missionsförsamling Programblad. Januari Mars 2005

Södra Nissadalens Missionsförsamling Programblad. Januari Mars 2005 Södra Nissadalens Missionsförsamling Programblad Januari Mars 2005 Pastorn har ordet Tidevarv komma, tidevarv försvinna, släkten följa släktens gång. Aldrig förstummas tonen från himlen i själens glada

Läs mer

September / Oktober 2014

September / Oktober 2014 September / Oktober 2014 Foto: John Redstig Guds kärlek är som stranden och som gräset, är vind och vidd och ett oändligt hem. September 2014 V Dat Dag Tid Samling 36 2 tisd 19:00 Omsorgsgruppen 3 onsd

Läs mer

november måndag 24 tisdag 25 onsdag 26 torsdag

november måndag 24 tisdag 25 onsdag 26 torsdag 23 måndag november 48 24 tisdag 25 onsdag 26 torsdag 48 november fredag 27 lördag 28 1:a sön. i advent 29 Ett nådens år Sak 9:9-10 Upp 3:20-22 Matt 21:1-9 Ps 24 30 måndag november 49 1 tisdag 2 onsdag

Läs mer

En Fridfull Julhelg & Ett Välsignat Nytt År önskar Equmeniakyrkan Örbyhus

En Fridfull Julhelg & Ett Välsignat Nytt År önskar Equmeniakyrkan Örbyhus En Fridfull Julhelg & Ett Välsignat Nytt År önskar Equmeniakyrkan Örbyhus Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det. Johannes 1:5 Jag är världens ljus. Den som följer mig ska inte

Läs mer

JUL I KÅLLERED Välkommen till Missionskyrkan, Centrumkyrkan, Apelgårdens kyrka och Kållereds kyrka.

JUL I KÅLLERED Välkommen till Missionskyrkan, Centrumkyrkan, Apelgårdens kyrka och Kållereds kyrka. JUL I KÅLLERED Välkommen till Missionskyrkan, Centrumkyrkan, Apelgårdens kyrka och Kållereds kyrka. Första advent 2012 - januari 2013 En ljuspunkt. Det kan vara en självklarhet för många, att ha ledigt

Läs mer

Irene Jonssons tankar om jul och advent

Irene Jonssons tankar om jul och advent Irene Jonssons tankar om jul och advent Att advent, jul och nyår är en väntan på något som ligger framför, tror jag alla vi kan känna emellanåt på olika sätt. Minns när jag växte upp i Kvillsfors att dessa

Läs mer

Varje vecka lägger jag ut någon bild från Equmeniakyrkan och från Huskvarna på Facebook. Du får gärna bli vän med mig också där!

Varje vecka lägger jag ut någon bild från Equmeniakyrkan och från Huskvarna på Facebook. Du får gärna bli vän med mig också där! Vecka 13 2016 Glad Påsk Påsktiden är en god tid med vårens ankomst och alla goda bibeltexter om hur den uppståndne möter sina vänner och lärjungar och de blir påskens vittnen. Och liksom julen varar intill

Läs mer

veckovy

veckovy veckovy 2018-12-31-2020-01-05 31 MÅNDAG december 1 1 TISDAG Nyårsdagen I Jesu namn Jes 49:13-16 Heb 13:5-8 Luk 13:6-9 Ps 121 2 ONSDAG 3 TORSDAG 1 I VECKAN: januari FREDAG 4 LÖRDAG 5 Trettondedag jul Guds

Läs mer

Om livet, Jesus och gemenskap

Om livet, Jesus och gemenskap #Lärjunge Om livet, Jesus och gemenskap Barnhäfte Frälsningsarméns Programkontor 2018 #Lärjunge En lärjunge är en person som tror på Jesus och vill ha honom som sin förebild. Du kan vara en lärjunge till

Läs mer

Dece Dec mb e er e

Dece Dec mb e er e December 2016 Hösttankar från pastorn. I Johannesevangeliets inledning finns de kända orden: Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det. Så här i hösttider behöver jag de orden. Missförstå

Läs mer

Programblad. En Fridfull Julhelg & Ett Välsignat Nytt År. Björkbackskyrkan Örbyhus, Missionskyrkan Österbybruk, Kyrksalen Tobo. Dec feb 2019

Programblad. En Fridfull Julhelg & Ett Välsignat Nytt År. Björkbackskyrkan Örbyhus, Missionskyrkan Österbybruk, Kyrksalen Tobo. Dec feb 2019 Programblad,, Kyrksalen Tobo Dec 2018 -feb 2019 Gläns över sjö och strand, stjärna ur fjärran, du som i Österland tändes av Herran! Stjärnan från Betlehem leder ej bort men hem. En Fridfull Julhelg & Ett

Läs mer

december 2016-februari 2017 Anneberg, Solberga & Flisby Missionsförsamlingar God Jul & Gott Nytt År!

december 2016-februari 2017 Anneberg, Solberga & Flisby Missionsförsamlingar God Jul & Gott Nytt År! december 2016-februari 2017 Anneberg, Solberga & Flisby Missionsförsamlingar God Jul & Gott Nytt År! Sam Olofsgård Från pastorns horisont Julfrid i en tid av oro genom gemenskap Det är väntans tider nu

Läs mer

KALENDER SÖDERMÖRE PASTORAT. Februari 2019

KALENDER SÖDERMÖRE PASTORAT. Februari 2019 KALENDER SÖDERMÖRE PASTORAT Februari 2019 Söndag 3/2 Kyndelsmässodagen Uppenbarelsens ljus 10.00 Högmässa Ljungby kyrka Välsignelse av ljus, Ljungbykören, kyrkkaffe Bengt-Olof Roos, Lars Övrenius 11.00

Läs mer

Nattvardsfirande utanför kyrkorummet

Nattvardsfirande utanför kyrkorummet Nattvardsfirande utanför kyrkorummet Anvisningar Delandet av brödet och vinet har sin grund i passionsberättelsen. I sin sista måltid visade Jesus hur han genom att ge sitt liv räcker liv till människorna.

Läs mer

Pastorns tankar. Du får naturligtvis vara helt anonym men har också möjlighet att skriva ditt namn.

Pastorns tankar. Du får naturligtvis vara helt anonym men har också möjlighet att skriva ditt namn. Pastorns tankar Förbön är något centralt i den kristna församlingen. Gång efter annan uppmanar oss nya testamentet att be, både enskilt och tillsammans. I samband med våra förmiddagsgudstjänster kommer

Läs mer

Traryd -Strömsnäsbruk - Hinneryd. God Jul & Gott Nytt VINTERN

Traryd -Strömsnäsbruk - Hinneryd. God Jul & Gott Nytt VINTERN Traryd -Strömsnäsbruk - Hinneryd God Jul & Gott Nytt VINTERN 2017 2018 Nr 4 2017 1 Tiden går fort. Det är redan Advent och snart firar vi Jul igen. Vi firar jul under årets mörkaste tid när dagarna är

Läs mer

EN LITEN TIDNING FRÅN EQUMENIAKYRKAN BOHUS-BJÖRKÖ DEC - FEB Emma: Var ljus! Om Advent. En ängel

EN LITEN TIDNING FRÅN EQUMENIAKYRKAN BOHUS-BJÖRKÖ DEC - FEB Emma: Var ljus! Om Advent. En ängel EN LITEN TIDNING FRÅN EQUMENIAKYRKAN BOHUS-BJÖRKÖ DEC - FEB 2019 Emma: Var ljus! En ängel Om Advent 1 Välkommen till vår hemsida: www.equmeniakyrkanbjorko.se Adress Equmeniakyrkan Bohus-Björkö Bäckevägen

Läs mer

Välkommen till våra verksamheter för. Barn Ungdom & Familj 0-18 år Våren 2015

Välkommen till våra verksamheter för. Barn Ungdom & Familj 0-18 år Våren 2015 Välkommen till våra verksamheter för Barn Ungdom & Familj 0-18 år Våren 2015 Välkommen till vår hemsida Titta gärna på vår hemsida för telefonnummer, e-postadresser och aktuell information som t.ex. terminsstart

Läs mer

Kyrkbladet. Information från Svenska kyrkan i Barnarp och Ödestugu. Allhelgonahelgen på våra kyrkogårdar. sid. 6

Kyrkbladet. Information från Svenska kyrkan i Barnarp och Ödestugu. Allhelgonahelgen på våra kyrkogårdar. sid. 6 Kyrkbladet Information från Svenska kyrkan i Barnarp och Ödestugu Okt 2018 - Jan 2019 Årgång 24-25 www.svenskakyrkan.se/barnarp-odestugu Allhelgonahelgen på våra kyrkogårdar sid. 6 Elvis-konsert The touch

Läs mer

F rån mörker till ljus. Aktuellt från Habo Missionsförsamling och Equmenia Habo.

F rån mörker till ljus. Aktuellt från Habo Missionsförsamling och Equmenia Habo. Nr 5/2016 November-Januari F rån mörker till ljus en ofattbar gåva att räddas av Guds egen son Han öppnar en väg, en väg till vår fader Han köpte oss fria från mörkret till sitt ljus Aktuellt från Habo

Läs mer

Sångarresa till Hässleholm

Sångarresa till Hässleholm Sångarresa till Hässleholm Lördagen den 15 oktober reste ATsångarna från Kvillsfors tillsammans med sångare från Virserum, Målilla och Hultsfred till Hässleholms missionskyrka för en dag med gemenskap

Läs mer

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling Sida2 BAS ABC Några grunder för BAS grupper i Lidköpings församling En BAS grupp är en grupp i församlingen. Där man på ett nära sätt kan träffas

Läs mer

Missionskyrkan Gråbo

Missionskyrkan Gråbo Missionskyrkan Gråbo PROGRAMBLAD 161201-170131 Ny medarbetare Carina Hult börjar som ny pastor i vår församling den 1 december. Carina kommer närmast från Tabernaklet i Göteborg, där hon arbetat som deltidspastor.

Läs mer

Norrahammars kyrka 10.30-12.30 Öppen för stillhet, ljuständning. Sandseryds kyrka 11.00 Gudstjänst med dop

Norrahammars kyrka 10.30-12.30 Öppen för stillhet, ljuständning. Sandseryds kyrka 11.00 Gudstjänst med dop Onsdag 6 juni, Nationaldagen Stenbäcken 18.00-21.00 Kvällsvåfflan 10 kronor Sverigeleken för stora och små Tipspromenad m.m. Sega gubbar spelar sommarmusik i trädgården Se startsidan för mer info Lördag

Läs mer

Valdshult och Öreryds Missionsförsamlingar

Valdshult och Öreryds Missionsförsamlingar och s Missionsförsamlingar Nov 2014 Feb 2015 Pastorn har ordet Jesus sa, jag är världens ljus! Ljuset behövs allra mest och fungerar bäst i mörkret, därmed kan man tycka att Jesus passar utmärkt i vår

Läs mer

välkommen till ORDETS OCH BORDETS GUDSTJÄNST

välkommen till ORDETS OCH BORDETS GUDSTJÄNST välkommen till ORDETS OCH BORDETS GUDSTJÄNST VÄLKOMSTHÄLSNING SAMLINGEN KLOCKRINGNING * INGÅNGSPSALM INLEDNINGSORD BÖN OM FÖRLÅTELSE En: Livets Gud, genom din Son, öppnar du din famn för oss. Alla: Du

Läs mer

BARN & UNGDOMS- VERKSAMHETEN

BARN & UNGDOMS- VERKSAMHETEN HÖSTEN 2019 BARN & UNGDOMS- VERKSAMHETEN I Jämjö, Kristianopel, Torhamn, Ramdala och Sturkö församling Hej! Hoppas du haft en skön och avkopplande sommar! Nu vill vi i Jämjö Pastorat bjuda in dig och din

Läs mer

Församlingsblad Julen 2008

Församlingsblad Julen 2008 Församlingsblad Julen 2008 Kära församling! Åra i höjden åt Gud och på jorden fred åt de människor Han finner behag i! Så prisades Gud av en stor himmelsk här i Betlehem när Han själv - den Helige, den

Läs mer

Kyrkfönstret. Mjölby församlings månadsblad december 2018 januari 2019

Kyrkfönstret. Mjölby församlings månadsblad december 2018 januari 2019 Kyrkfönstret Mjölby församlings månadsblad december 2018 2019 Väntan förväntan Advent betyder ankomst. Det brukar jag berätta för de flesta skolbarn som finner sin väg till Mjölby kyrka under adventstid.

Läs mer